Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Diagnostika
Dobrý den pane doktore. Můj manžel (je mu 26let)poslední dva měsíce trpí obrovskou únavou, mívá zvýšené teploty a menší chu´t k jídlu. Před pár dny objevil na prostředníčku levé ruky(ze vnitř) výrustek. je tvrdý, jakoby rostl z kosti, nezdá se mi pohyblivý a při zmáčknutí ho bolí-jakoby vystřeluje. Je zde nějaké riziko?
kristýna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Výrůstek nemusí nic znamenat, ale pokud jej obtěžuje, tak nechť si nechá udělat rtg snímek. Pokud se týká únavy je to něco jiného. Je mladý a obrovská únava může něco znamenat. Nemusí jít hned o rakovinu, ale je celá řada onemocnění, která únavu způsobují. Měl by začít u svého praktického lékaře.
Diagnostika
Dobrý den, rád bych se na něco zeptal. Má přítelkyně má tento výsledek z patologie: "Lymfatická uzlina s výrazně expandovaným parakortexem menším až středně velkými lymfocyty, které jsou CD 3+, CD 4+, CD 8-. Obraz je na pomezí reaktivních změn a incipientního T lymfomu (NOS). Vyšetření na klonalitu z parafínového materiálu: Testovaná tkáň je klonálního charakteru dle TCR-gamma - tedy se přikláním spíše k incipientní lymfoproliferaci." Věk 39. Předem děkuji za odpověd.
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutné celkové vyšetření na lymfom, protože je popsána incipientní lymfoproliferace, což svědčí o počínajících změnách v lymfatických uzlinách.
Diagnostika
Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s dotazem, zda se dá u některých typů nádorů mozku poznat již ze zobrazovacích metod (CT,MR) zda se jedná o nezhoubný nádor. Já vím, že rozhodující je histologie, přesto se chci zeptat, zda jde třeba jednoznačně určit neurinom akustiku. Děkuji za Váš čas a ochotu věnovat se této poradně.
Věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jistá pravděpodobnost se dá říci a to zvláště u neurinomu nebo meningemomů. Někdy to však opravdu nejde a pak je nutná biopsie.
Diagnostika
Dobrý den, je mi 20 let a zhruba před rokem mi byl náhodně při rentgenu krční páteře objeven nález na hlavě. Podle vyšetření se jedná o ložisko nejasného původu, vyskytující se epidurálně na os parietale mezi lebkou a tvrdou plenou o velikost asi 1krát 1cm. Poté jsem byla poslána na hematologii a screening a obě vyšetření byly v pořádku. Lékař mi poté doporučil biopsii společně s odstraněním, ale nebyl mi schopen říct, jestli se jedná o něco vážného nebo ne. Nakonec jsme se dohodli na další kontrole na magnetické rezonanci. Bohužel mi v té době byly nasazeny fixní rovnátka s kterými jsem vyšetření nemohla podstoupit a chystám se na něj nyní. Mám se opravdu strachovat, že jde o něco vážného, např. nádor? Nelze něco vyloučit i bez biopsie? Nemám žádné problémy ani příznaky a bohužel mě lékař nedokázal dost informovat a teď se strachuji další vyšetření podstoupit. Děkuji za odpověď a Váš čas.
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud by to mělo být něco opravdu vážného, tak za uplynulý rok byste poznala, že se s Vámi něco děje. Pokud nelze provést MR, pak doporučuji PET/CT - pozitronová emisní tomografie. Zjistí, zda se jedná o nádor či ne, ale 100% je pak jen biopsie.
Diagnostika
Dobrý den, mám už 5 let částečnou fimózu a před zhruba půl rokem jsem si všiml, že se mi na horní straně žaludu udělala zvláštní bílá (ne úplně bílá) skvrna. Je to jakoby bílá zrohovatělá kůže. Moc jsem tomu nevěnoval pozornost, protože mi to nezpůsobovalo žádné obtíže. Teď před pár dny jsem si ale všiml, že spodní strana žaludu je silně načervenalá. Může to být rakovina penisu? Poslal bych fotografie, pokud je to možné. Děkuji za odpověď.
Richard
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Fotografie to nevyřeší. Nutno, aby takovou afekci viděl lékař živě - takže rychle k urologovi.
Diagnostika
Dobrý den, mám dotaz, který se týká uzlin. V červnu letošního roku se mi na krku objevilo asi 10 uzlin od 6 mm do 12 mm. Všechna vyšetření byla negativní jen stopy po prodělaná toxoplazmoze, EBV, CMV. Uzliny dle sona jsou běžné hypoechogenní uzliny, nejsou patologicky zmožené či změněné. Na konci září se objevila uzlina v levém nadklíčku 6*3mm. Jsem velmi unavená a v noci se občas potím. Byla jsem odeslána hematologii, kde řeklí že uzliny nejsou veliké a krevní testy jsou v normě. V té době jsem byla již i velmi unavená a objevilo se noční pocení. Lékaře to nezajímalo. Doplnil jen RTG hrudníku, které bylo v pořádku. Nyní se objevily 2 uzlinky v pravém podpaždí. Myslíte, že je to normální popřípadě poradíte kam se obrátit? Jsem z Mladé Boleslavi, takže asi okolí Prahy. Případně potřebuji doporučení? Obávám se, že mi ho nikdo nedá. Děkuji za odpověď
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Váš praktický lékař Vás může odeslat na další vyšetření - v případě pocení se může jednat i o závažnější onemocnění, ale to se nedá přesně určit bez dalších lab. testů a hlavně biopsie uzliny. Vše by měla řešit nejbližší hematologie a každopádně bych další došetření vyžadoval.
Diagnostika
Mam na prave strane krku kolmo v predu nejakou zdureninu. Chodivam na sono k endokrinologovi, myslite, ze by to tam videl? Nevim, jestli s tim nekde jit, bojim se.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se nejspíše o zduření ve štítné žláze - to Vám musí potvrdit na sono na endokrinologii. Pokud se o štítnou žlázu nejedná, pak nutno provést biopsii.
Diagnostika
Dobrý den, už dva měsíce trpím prakticky stálou bolestí za sternem a bolestí při polykání naprázdno. Byla jsem na ekg, gastroskopii, rtg plic, odběru krve - vše v pořádku. Nyní zkouším masáže, zda to není od zad, zatím výsledek žádný. Má praktická lékařka vypadá, že neví co se mnou. Začínám být velmi nervozní, co by to mohlo být. Myslíže, že je vhodné ct hrudníku? děkuji
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kompletní došetření je zcela na místě, včetně CT hrudníku.
Diagnostika
dobrý den, chci se zeptat , zda stačí k vyloučení podezření na lymfon u praktického lékaře pouze prohmat uzlin a sedimentace (s výsledkem vše v pořádku)? Příznaky jsou - únava, několik dní zejména v noci svědění kůže na různých místech, menší bolest za hrudní kostí, zdá se mi že i trochu oteklý obličej(jedná se o manžela, 35let). myslíte, že nás to má uklidnit nebo je třeba dalších vyšetření? Díky moc, Jana
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se dá těžko říci. Každopádně osobní vyšetření, prohmatání uzliny a laboratorní rozbor rozhodne, zda se jedná o závažnější onemocnění či nikoli. Pokud máte obavy, tak se obratte na jiného odborníka ve svém okolí.
Diagnostika
Prosím vás pane doktore, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Můj manžel má ca tonsily a má obrovsky zvětšenou uzlinu nebo skupinu uzlin na téže straně krku. Klasifikace je T4N3M0, je vždy jisté, že tyto zvětšené uzliny jsou pozitivní, takže uzlinové metastázy nebo i přesto, že jsou hodně zvětšeny tak nemusí být pozitivní? Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Jiřina Nová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Výrazně zvětšené uzliny v souvislosti s výskytem rakoviny jsou velmi podezřelé z infiltrace rakovinou. Více řekne jednak ultrazvuk, ale hlavně samotná histologie, protože pokud jsou takto velké, tak jejich vyšetření je naprosto nutné.
Diagnostika
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, paní doktorka mi našla uzel na pravé straně v štítné žláze, je mi teprv 17 let, není možné že by to byla rakovina? Předem Vám děkuju za odpověď
Nika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne každý uzel ve štítné žláze je rakovina. Nutno jej však určitě vyšetřit, zda se jedná o zánětlivé onemocnění nebo o jinou etiologii. Vyšetření nutné.
Diagnostika
Dobry den,vim ze na dalku se tezko posuzuje,ale prosim alespon o nazor.Je to par let-asi 4 roky,co jsem si nahmatala v jedne nosni dirce na nosni prepazce bulku,nebo vyrustek-tvrdy,nepohyblivy,trosku do spicky.Je hned na kraji prepazky u dirky.Na pohled nevypada nijak zvlastne,ma stejnou barvu jako okoli,jen je tam vystouplina a kdyz nos napnu tak pod kuzi prosvita bila barva.Nijak neboli ani nezavazi jen mam strach.Je mi 27,mam chron.rymu a chron.zanet dutin i celistni.Co by to mohlo byt?Dekuji za Vas cas.
Jane
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ke zjištění názoru lékaře je nutné osobní vyšetření. Navštivte svého praktického lékaře, který Vás vyšetří a řekne svůj názor. Ne každá bulka je rakovina, navíc, když je po 4 letech stále stejná.
Diagnostika
Dobrý den, otec mi zemřel na CA tlustého střeva. Zhruba půl roku se cítím velmi unavený, pobolívá mě občas břicho na levé dolní straně a dolní záda s tím, že občas mívám zvýšenou teplotu (ne přes 37,5) a občas mívám průjmy. Krev není nikde a cca před půl rokem byly krevní testy normální. Na vyšetření tlustého střeva jsem byl cca před 5ti lety a bylo vše v pořádku. Dokážete mi prosím takhle na dálku poradit, co dělat? Děkuji moc P.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě zajděte za svým lékařem, která Vás vyšetří a v případě potřeby provede znovu kolonoskopii. Každopádně osobní vyšetření je, při Vašich potížích, nutné.
Diagnostika
dobry den mam asi 3 roky bulku na krku,kazdy rok se mi ale zvetsi muj prakticky doktor mi udelal odbery na stitnou zlazu a rekl mi ze ji mam zdravou,prosim kam se muzu obratit nebo kdyz mam stitnou zlazu zdravou tak rakovinu mit nemuzu?PREDEM DEKUJI ZA ODPOVED
jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom, kde bulka na krku je a jaký má tvar, konsistenci atd. tedy nutné, aby ji lékař vyšetřil. Ne každá bulka na krku je rakovina. Pokud Váš praktický lékař si s tím neví rady, tak se obratte na hematologii nebo imunologii ve Vašem okolí.
Diagnostika
Maminka 85 r. měla krev Hb 65/g/l, dále nízké hladiny sodíku. Dali jí 4x krev. Nyní Hb 111. Problém: že jí maminka umřela ve věku 48 let na rakovinu, nejdřív prs, potom děloha. Já dcera v 46 letech (pře 4,5 roky) také rakovina prsu. Zatím vše dobré. Maminka má od mládí hrůzu,snad až fobii z rakoviny. Na vyšetření -mamograf, gynekologii nechodila. Lékaři se domnívají, že by mohl být někde nádor, který krvácí. Ona tvrdí, že žádnou krev nikde nepozoruje. Poslali ji na gynekologii. Výsledek: abnormální obsah dutiny děložní v seniu výšky 26mm. Lékařka tvrdí, že z toho nemůže být takový úbytek Hb a ani nelze určit, zda je to karcinogen. Že je problém asi jinde. Moc mě znepokojily onkomarkery CA125, HE4 silně zvýšeny. Prosím, mohl by jste mi sdělit, co to znamená, jestli to jednoznačně je rakovina? Ona další vyšetření odmítá, v tomto věku ji nechci nechat trápit ani já. Má mimo jiné také cukrovku, vysoký tlak. Napsali jí B12 300mg 1x týdně. Je to vhodné při podezření na rakovinu? Děkuji
Vera
Skalpel, lékař, ilustrační foto
B12 není vhodná při podezření na rakovinu. Krevní ztráty se musí někde prokázat. Na to existuje několik vyšetření, které se dělají ambulantně, ale i za hospitalizace. Pokud chcete jednoznačně vědět, že se jedná o rakovinu, tak se hospitalizaci a vyšetření nevyhnete. Vysoké ca 125 a HE4 může vyjadřovat silné podezření na rakovinu vaječníku, ale jistota je až při odebrání tkáně. Samotné nádorové markery rakovinu nediagnostikují.
Diagnostika
Dobrý den, už v minulosti jsem psala ohledně zvětšené uzliny na krku, kterou doprovází zvýšená teplota. Byla jsem na sonu a na všech možných vyšetřeních na záněty a viry-vše v pořádku. Sono ukázalo zvětšenou uzlinu cca 1,5 cm. Je to už od sona skoro 3 týdny a já mám pocit,že se uzlina stále zvětšuje. rozhodně je více hmatatelná, než byla před měsícem. Ptala jsem se ošetřující lékařky na ORL, zda by nebylo vhodné provést histologický rozbor, ale ona mě místo toho poslala na hematologii. Jdu tam až za další tři týdny a už mám docela obavy... Je možné, že na hematologii histologii doporučí? Četla jsem, že např. lymfom se zpočátku vůbec neprojevuje změnou v krevním obrazu...Děkuji
lena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte pravdu, proto doporučuji uzlinu vyšetřit co nejdříve. Vhodný je také laboratorní rozbor krve, zda se jedná spíše o zánět nebo o lymfomové onemocnění. Vaše kontrola na hematologii by měla být dříve, než za 3 týdny.
Diagnostika
Léčba-metastázující tumor plic: Vážený pane profesore, chtěla bych Vás poprosit o zhodnocení, prognózu či možnost léčby vážného stavu mé 68 leté maminky dosud jinak vážně nestonající, vitální, provozující turistiku. Nyní byl po projevu náhlé dušnosti a občasného kašle vyšetřením na CT stanoven tento závěr: Měkotkáňová tumorosní expanse o vel. 47x44x50mm na pravém plicním hilu působící stenosu pravého hlavního bronchu, těsnou stenosu až uzávěr bronchu pro horní lalok, infiltraci stěny AP a VCS. Ložisko maligního vzhledu o vel. 26x27x25mm v plicním vrcholu vpravo. K plicnímu hilu směřuje od ložiska cévní stopka. Periferně dosahují spikuly ložiska až k pleuře. Dif. dg. jde o centrální bronchogennní tumor s metastázou v plicním vrcholu, nebo o periferní formu bronchogenního Ca plic s prorůstáním centrálně na pravý hilus. Ložiska obou nadledvin, dif dg. metastázy, adenomy. V játrech drobná ložiska do 6mm, drobné hypodensní ložisko 10mm v pr. laloku štítné žlázy. Velice děkuji za odpověď
Radka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutno jednoznačně provést biopsii. Není jednoznačné, že se jedná o rakovinu a vůbec není možné říci, zda se jedná o rakovinu plic. Může se opravdu jednat o celou řadu onemocnění.
Diagnostika
Dobry den, mam cca mesic potize s uzlinami na krku, vpravo pri tepne si nahmatam boulicku, po stejnou dobu mam i zvysenou teplotu (bezne okolo 37,2 - 37,3), prevazne vecer, ale nekdy i pres den. Sono ukazalo uzliny do velikosti 1,5 cm a u prave priusni zlazy cystoidni lozisko 9 mm. Muzete mi rict, co je to cystoidni lozisko a za uzliny o velikosti 1,5 cm mohou signalizovat nejaky problem? Dekuji za odpoved
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Cystoidní ložisko znamená ložisko s cystou nebo cystami, což může být cokoli, ale nemusí to být rakovina. Vhodná je určitě biopsie z uzliny. Rovněž nutno dovyšetřit na různá infekční a parazitární onemocnění.
Diagnostika
jaka je bezna cekaci doba na vysledky histologie konkretne odber uzliny na krku ctrnacteho unora probehla operace a do sestnacteho brezna nebyly znamy vysledky az po jinych komplikacich byly vyzadany uhkt praha je to normalni dekuji za odpoved
lena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Histologické vyšetření lymfatických uzlin může trvat max. 4-5 pracovních dnů. Záleží na laboratoři, kde byla uzlina vyšetřena.
Diagnostika
Dobry den, mam na leve strane takovej pruh nekdy je cerveny a nekdy zase ruzovi ze to nejde ani skoro videt:) .. mam to uz 2 rokem, nezvetsuje se to,neboli,nesvedi. vypada to jako igelit kdyz necham predkozku stazenou.mohla by to byt rakovina? dekuji
Milos
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Těžko říci. Musí se to vidět, ale pokud je takový nález patrný již 2 roky a nemění se, tak se o rakovinu pravděpodobně nejedná. Rakovina má tendenci se stále rozvíjet, bujet, ničit okolní tkáně nebo se rozšířit do celého těla a pokud je již patrná, tak tento proces probíhá v týdnech.
Diagnostika
Dobrý den, včera si manžel objevil v ústech (na tváři zevnitř) malou tmavou skvrnku, lehce vystouplá. Má asi 2 mm v průměru, je ohraničená a má tmavou skoro černou barvu. Kolem vypadá tkáň zcela normálně, žádné zarudnutí, nic. Tvrdí, že před týdnem, kdy se do úst koukal taky (má horší zuby), tam nebyla, že by si jí určitě všiml. Je možné, aby běhěm týdne vyrostla rakovina?? Nekouří. Na internetu jsem se dočetla, že třeba melanom může být i v ústech. Samozřejmě půjdeme k lékaři,ale chtěla jsem se zeptat, zda jste se někdy s tím setkal. Jsem vyděšená. Děkuji.
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovinné změny v samotné buňce se tvoří většinou několik let, kromě leukemie. Změna nastane v jedné buňce a ta se potom množí. Většinou trvá nějakou dobu (měsíce), než je změna patrna pouhým okem - třeba na kůži nebo na sliznici. Buď tedy tmavou skvrnu dříve přehlédnul nebo se o rakovinu vůbec nemusí jednat, ale kontrola u lékaře je však naprosto nutná.
Diagnostika
Dobrý den, pane profesore, prosím o Váš názor.Koloskopie před 3 roky, dráždivý tračník, před 2 měsíci sigmo, v pořádku, jen hemeroidy. Nyní jsem během posledního měsíce zhubla 2 kg, aniž bych se o to snažila. Před tím jsem se snažila cca 8 měsíců zhubnout, naopak jsem přibrala i přes cvičení 3 kg. Nyní jsem přestala chodit cvičit, jím stále stejně. Cítím se dobře, jen po ránu mívám škrundání, občas drobné křeče v břiše. Pak už OK - doteď jsem myslela, že jde o dráždivý tračník. Před měsícem jsem byla na preventivní prohlídce - sono břicha, uzlin, štítné žlázy, prsa, vše OK, pouze malinká cysta na štítné žláze. Krev také v pořádku včetně hodnot Ca, Fe, hodnot na štítnou žlázu, CRP, CEA, CA 15-3. Před 3 měsíci také CT mozku pro bolesti hlavy - v pořádku. Logicky si říkám, že když byly všechny tyto testy v pořádku, asi by se nemělo jednat o nějaký závažný problém, ale přesto nad tím musím přemýšlet a znervozňuje mě to. Myslíte, že je potřeba nějakého vyšetření? Moc Vám děkuji za odpověď.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Předpokládám, že potíže jsou spíše od žaludku. Vaše problémy mohou být různého původu a zřejmě osobní vyšetření a pohovor by určitě ukázalo více, ale pokud je Vám nevolno od žaludku, tak gastrofibroskopie je na místě.
Diagnostika
...Lékaři již vyloučili možnost, že by obtíže pocházeli od krční páteře(sed.zaměstnání-notebook,auto),přestože mi masáž zad krátkodobě ulevila.Dříve jsem hodně sportoval,od operace oka je mi tato aktivita znemožněna.Je mi 26let.Jinakzdráv, jen vrozená hepat. B.Děkuji za odpověď, zdali se může jednat o nádor mozku..
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nádor mozku vyloučí nebo potvrdí buď CT nebo magnetická rezonance mozku
Diagnostika
Dobrý den,jelikož jsem již dlouhou dobu ve stresu ze svého souč.zdrav.stavu,píši Vám o radu.Mé problémy začaly před 10týdny na dovolené,kdy jsem oslepl na pravé oko.Po 2dnech se začaly objevovat silné bolesti hlavy střídavě tlakové a bodavé.Pozdeji mi diagnostikovali amoci sítnice a úspěšně odoperovali.Problém je,že po dvou dnech od návratu z nemocnice jsem začal opět pociťovat velké bolesti v hlavě a někdy i vzadu na krku,které po dvou týdnech přešli v tlakovou bolest jakoby z centra hlavy.Zároveň v posledních dnech(týdnech)ztrácím rovnováhu(celý den),občas pociťuji brněnív nohou a celkově jsem nesoustředěný.Původně lékaři přičítaly bolesti právě oku, ale po několika týdnech oko jako původce potíží vyloučili.Proto jsem zašel na neurologii, kde podle prvotního vyšetření je vše v pořádku (hybnost,citlivost,sluch). Odeslali mne na EEG a CT.EEG prý naprosto v pořádku,ještě čekám na CT,kam jsem objednán a moc se bojím výsledku..
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V takovém případě se nemusí jednat o rakovinu, spíše o cévní záležitost. Nutné vyčkat výsledku CT nebo případně i magnetické rezonance.
Diagnostika
Dobrý den. Chtěla bych se poradit ohledně diagnózy a případně léčby. Před více než rokem jsem si nahmatala bulku blízko podpaží. Je viditelná, asi 2,5 cm v průměru, nebolestivá, na dotyk tuková. V poslední době mě bolí celá ruka. Děkuje za radu.
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě musíte navštívit svého lékaře, aby bulku nejdrive vysetril. Ne kazda bulka je rakovina, ale taky nikdo neví. Nicméně osobni vyšetření je naprosto nutne. Budete mít aspoň klid.
Diagnostika
dobrý den,je mi 27 let a mám na varleti varikokélu st.2-3,nebolí a ani nějak nepřekáží,ledviny v pořádku a spermiogram také.Chci se zeptat,jestli s neléčené varikokély nemůže vzniknout nádor varlete.urolog říkal že operace nejní zatím potřeba
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ma pravdu. Kontroly jsou však vhodne, i kdyz zvrhnuti v rakovinu by bylo raritni.
Diagnostika
Dobry den.Mela bych jeden dotaz.Muj deda ma rakovinu konecniku.Dnes zvracel cernou hnotu a bylo toho dost.Bohuzel k doktorovi ho dostat nemuzeme a bojime se ze mu praskl nador... Je to mozne?
Kristyna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud zvracel, tak to nebylo z nádoru v konečníku, ale něco v horní časti zažívacího traktu. Pokud toho bylo dost, jak píšete, tak se muže jednat o závaznou věc, proto k lékaři musi jít.
Diagnostika
Dobrý den, mám děti, můj věk 22let. po porodu jsem začala mít problémy s děl. čípkem, cin2-3, nyní jdu na konizaci, znamená to že mám rakovinu ? co bude dál po operaci? pořád řeším dilema že člověk jde do nemocnice zdravý a odchází se všema různýma omezeníma, nechápu, takže člověka lékaři spíše zničí než vyléčí?
nikita
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To, co píšete nakonec ukazuje na nedůvěru v lékaře, anebo zdravotni peci vůbec. Lékaři nemohou za Vaše onemocnění. Snazi se Vám pomoci, pokud něco zjisti. Vás nález neznamená rakovinu, nýbrž stav, ktery k rakovině muže vest, proto ta konizace. Po tomto zákroku můžete byt zcela zdravá a bez omezeni, i když další pravidelne kontroly jsou nutné.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore. Bude mi 68 let a jsem 5 let po operaci Ca rekta a 4 roky po resekci ledviny - světl.buněč. Ca. Pravidelná dispenzarizace + po změnách na plicích a PET/CT, s neg. výsledkem -letos v březnu. Loni jsem vynechal koloskopii pro závažné onemocnění manželky ( zemřela Ca plic). Nyní jsem postoupil koloskopii, odstraněny 2 přisedlé polypy v ascedens, bez krvácení, ale velikost kolem 4 cm, zatím není histologie. Mám dotaz - před 2 lety mi při koloskopii odstranili též 2 menší polypy, hist. neg. a jiné nebyly nalezeny, tedy současné polypy rostly jen 2 roky a přesto jsou již dost velké. Mohou být již malignizovány, i když nedávný PET/CT ložiska v tlustém střevě nenalezl ? (zvýšená akumulace radiofarmaka ve střevech, dutém systému ledvin a moč. měchýři hodnocena jako fyziologická varianta), jinak parenchymové vnitřní orgány bez patol. změn. Malignizace polypů je cca 5 let, zde pouhé 2 roky a tak rychlý nárůst ? Děkuji za odpověď. Jirka.
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, v některých případech může dojít k makroskopicky rychlému vývoji, ale nicméně proces "malignizace" probíhá většinou na mikroskopické úrovni několik let, kdy endoskopicky nelze polyp ještě zjistit. Ve Vašem případě jsou tedy kolonoskopie á rok nutné.
Diagnostika
Dobrý den,mám přítele kterému doktoři diagnostikovali metastáze na plicích.Já jako laik vím,že metastáze už jsou druhotným příznakem nějaké rakoviny.U mého přítele tyto problémy začali tak,že měl velké bolesti břicha a krev ve stolici.Doktor mu řekl,že rakovinu tlustého střeva vylučuje.Že by to mohli být hemoroidy a nebo že má ztenčenou stěnu tlustého střeva z důsledků požívání ostrých nebo hodně solených jídel. Jenže pak přišli vysoké horečky a vypadalo to,jako chřipka.Jeli jsme na pohotovost a po kompletním CT nám oznámili,že mají podezření na tuberkulozu a nebo metastáze na plicích.Našli v plicních lalocích dva bílé fleky. Jsem zoufalá.Samozřejmě si nepřipouštím,že by to vážně ty metastáze mohli být.Ale co když ano?Proto píši Vám.Protože bych ráda znala názor i někoho jiného kdo aspoň ví o čem mluví.Děkuji mockrát.
Markéta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obecně se dá říci, že dva bílé fleky nemusí ještě znamenat rakovinu. Nicméně je to velmi podezřelé, a proto je zásadně nutné došetření, včetně biopsie jednoho z ložisek. Teprve histologie určí, zda se o rakovinu jedná či ne.
Diagnostika
při nadýmání mám bolest jak v pravo tlustého střeva tak i v levo....je to normální?
kit
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bez vyšetření nejsem schopen takový dotaz zodpovědět. Musíte ke svému lékaři, který Vás důkladně vyšetří.
Diagnostika
prosím o radu.Chtěla bych se zeptat,jestli je magnetická rezonance přesná pokud se týká zobrazení nádoru- gemistocytární astrocytom v mozku,Jedná se mi o to,že pokud rezonance ukáže po operačním výkonu,že je nutná pouze observace a pak mikroskopický nález je odličný a údajně -rozsáhlá progrese jestli se tento závěr nemůže jevit tím,že proběhla radiace a ve skutečnosti ná pravdu magn.rezonance
Dáša
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Žádná zobrazovací metoda není 100%. Magnetická rezonance je velmi dobrá, ale mikroskopickou přítomnost nádorových buněk neprokáže.
Diagnostika
Váženy p.profesore poradte my či si mam dat urobit histolofgizácie moj nalez-rozsiahle Tu ložiskov retroperitoneus centrál.nekrot.častami,s infiltráciou a trombotizáciou DDZ so susp.pokračovaním trombu do.v.iliacc.comm.dx.Dilatovany duty system pravej obličky z kompresie vyššie popis tu ložiskom.Hepar hraničnej velkosti,cysty heparu,vs hemangiom v S7 heparu.V retroperitoneu parakavalne prítomne nehomogénne ložisko velkosti 122x75x98mm denzity od 35do38Hj, s nepravidelným nehomogennym sýtením po k.l. v prox.časti prítomna centralne aj hypodenzná oblast bez zvýšenia denzity,ložisko je pomerne ostro ohraničené s puzdrom?Tu ložisko odtláča pravu obličku,pankreas aj heepar.DDZ diferencujeme pod ložiskom a nad ložiskom,v useku ložiska DDZ nediferencujeme.Ja miesto toho aby som chudla tak som na vahe jednak aj my chuti jest prosim Vás poradte čo mam robit moc Vám dakujem
Surova Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
histologické vyšetření je naprosto zásadní a nutné. Už mělo být dávno provedené.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore.Na stránkách linkos.cz jsem se dočetla, že u akutní leukémie jsou projevem časté infekty, ale přitom, že nástup této nemoci je rychlí.Chtěla jsem se zeptat co tedy znamená "časté infekty":Moje dcera byla v roce 2010 každý měsíc nemocná pokaždé nasazeny ATB. Krevní obraz byl v pořádku.Nyní je již po třetí nemocná, měla bych lékařku požádat znovu o krevní obraz?Děkuji za odpověď.
JANA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tady prosím velmi opatrně. Pokud máte nejistotu, tak se u pani doktorky jistě objednejte, ale ne každé časté infekce znamenají leukemii. Tohle je velmi častá starost maminek, ale jistotu Vám dá jen pohovor s lékařem a vyšetření krve.
Diagnostika
2 měsíce po radikální operaci břicha kleslo CA 125 z 164 na 51 a klesá,budou se hodnoty snižovat i nadále?
Emílie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Odvisí od toho, zda operace byla kompletně úspěšná nebo jen částečně.
Diagnostika
Dobrý den, je mi 31 let a dětství mám v oblasti krku, čelisti, očních víček , zadní část hlavy tvrdé pohyblivé bulky, skoro symetricky proti sobě. Před cca 5-ti roky se mi tyto útvary udělaly i na zádech, v oblasti boků a hrudníku, opět vždy téměř symetricky. Není to bolestivé, velikostně to je pod kůží tak 0,5 - 1,5 cm, nijak mi to v běžném životě nebrání, krom 1-2 to není ani viditelné. Cca před 4-mi týdny se mi vytvořila další bulka v oblasti prsu, 1,5 cm od bradavky, velikost 0,5 cm a jelikož moje matka prodělala operaci rakoviny prsu trochu mě to znervóznilo. Otec i matka tyto útvary také v menší míře mají. Chtěl bych se zeptat, jak bych dokázal rozpoznat, kdyby se jednalo o něco vážného. Jsem štíhlý a nyní při výšce 180 cm vážim 85 kg. Od dětství mám horší jaterní testy, při loňské preventivní prohlídce to už bylo celkem v normálu. Děkuji Vám moc za radu, Jaroslav
Jaroslav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Histologie daného ložiska je naprosto zásadní. Jiný způsob jak byste zjistil, že se jedná o rakovinu je riskatní, protože by se Vám ložisko začalo rychle zvětšovat a to by mohlo být již pozdě.
Diagnostika
Dobrý den, pane doktore, mám četné cysty v obou prsou, chodím na kontroly pravidelně 1x do roka. Je mi 42 let. Na podzim 2010 se 2 z hluboko uložených cyst nepatrně zvětšily, zvažovala se i biopsie, ale po mammografickém vyšetření a opakovaném ultrazvuku lékařka konstatovala, že se jedná jen o cysty a kontrolu stanovila za rok. Ty cysty jsou v blízkosti nějaké větší cévy. Mám na uvedené straně i zvětšenou uzlinu v podpaží (jedná se ale o dlouhodobý nález) a cysty jsou někdy bolestivé, zvláště před menstruací. Myslíte si, že bych měla trvat na kontrolní biopsii-alespoň pro svůj klid? Nechci nic zanedbat. Děkuji za Váš čas a odpověď.
Klára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je těžké, protože biopsií cysty nic nezískáte, ale pokud by obraz na MG a magnetické rezonanci prsou byl podezřelý z rakoviny, tak pak jedině excize podezřelého ložiska. Také je vhodné vyšetření nádorových markerů. Cysty bývají někdy častější při užívání hormonálních přípravků - antikoncepce.
Diagnostika
Pane doktore muj manzel ma na brise a pod genitalijema velke advrde vyrustky asi 10cm velky a asi pjet cm siroky a krvaci mu to a hnisa je to strasny zapach doktori nevjedi co to je mi sme v tuto dobu vUK.nevim jestli to neni nadorovy onemocneni poradte mi co mame delat dekuji
helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí to vidět chirurg nebo urolog. Rozhodující je histologie nebo kultivace. Takhle je těžké říci o co se jedná. Je nutná přesná diagnostika a to Vám pomůže právě chirurg nebo urolog.
Diagnostika
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Již nějakou dobu mám průjmy, před týdnem se přidala krev ve stolici. Pan doktor říkal, že je potřeba koloskopie. Tu se mi v minulosti pokoušeli udělat již 3x (obzvlášť vinuté a dlouhé střevo, navíc srůsty), vždy pouze do 50 cm, pak irrigo, jednou kolono v CA. Pan doktor se o to znova nechce pokoušet, navrhuje CT koloskopii nebo pouze sigmoidoskopii (prý světle červená krev je stejně z posledního úseku střeva). Asi by bylo lepší CT, ale já jsem před 3 týdny absolvovala CT mozku. Ráda bych se zeptala, jak velká zátěž je pro tělo opakování CT takhle krátce po sobě. Je mi 35 let, tatínek zemřel na Ca. Moc Vám děkuji za odpověď. Hana
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud není jiná možnost, tak CT kolonoskopie je dobrou možností, která může ledacos objasnit. Nicméně, pokud se něco ve střevě najde, tak stejně bude nutná kolonoskopie, i když ve Vašem případě by sigmoideoskopie pravděpodobně stačila.
Diagnostika
Dobrý den, prosím vás o překlad nálezu: nádorové buňkysilně CK7 pozitivní, negativní jsou CK20, TTF1, ER, PR, HEP1. Mamince zjištěny metastáze na játrech, bohužel nezjištěno primární origo. Děkuji
KATEŘINA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uvedeny jsou různé molekulární markery, které mohou blíže specifikovat odkud se nádor vzal - střevo, prso atd. Evidentně to není jednoduché říci ani po stanovení těchto markerů.
Diagnostika
Před týdnem mi dělali v nemocnici scintigrafii skleletu. Ted mám den ode dne zomici. Co si mám nechta vyšetřit??Mám si vzít nějaké léky?? Děkuji
Gentleman
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí Vás vidět Váš ošetřující lékař na onkologii. Sama si nic neberte. Lékařské vyšetření je naprosto zásadní.
Diagnostika
Dobrý den,asi tři měsíce pozuruji horší trávení, častá potřeba během krátké doby po jídle, řidší stolice a nepravidelné průjmy, nyní i úzká stolice. V minulosti hemeroidy, krev jsem nezazanamenal. Mám podle vás požadovat kolonoskopii či jiné vyšetření? Děkuji, muž 47 let.
Zdeněk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě běžte ke svému lékaři. Další vyšetření je naprosto nutné.
Diagnostika
Dobrý den, pane profesore Vizulo. V roce 1996 byla u mě objevena brániční kýla. Její velikost činila 6 cm. Gastro ukázala zánět jícnu III. st. Do té doby jsem užíval Gassec 1x denně. Žádné potíže jsem nepociťoval a na kontroly jsem nechodil.. V prosinci 2010 jsem pociťoval knedlík při polknutí. Praktický lékař mě doporučil na gastroskopii do FN Motol. Gastroskopie ukázala zánět jícnu II. stupně+Berrátův jícen. Následně byla provedena biopsie a ta dopadla negativně. Velikost brániční kýly se zmenšila o 50%. I když se kýla zmenšila, je lepší jít na operaci (laparoskopický zákrok), a nebo čekát až úplně zmizí? Lékař mi naordinoval 3x denně Ganaton a 2x denně Gasec./ráno-večer/. Dá se Berratův jícen zcela vyléčit? Pravidelně piji zelený čaj. Má pozitivní účinky proti rakovině jícnu? Po jaké době se může objevit ranné stádium rakoviny jícnu? Na kontroly mě pan doktor bude objednávat každý rok. Odpověď mi zašlete prosím na email: tkahovec@seznam.cz děkuji Vám pane profesore a nashledanou
Tomáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Měl byste mít pravidelné kontroly, protože tzv. Barretův jícen znamená zvýšené riziko vzniku rakoviny jícnu. Každopádně uvedená léčba je nutná. Pokud byste měl přesto potíže s polykáním, pak lze léčbu i změnit a upravit, abyste potíže neměl. Zelený čaj tohlé sám nevyřeší - kontroly a medikamentozní léčba.
Diagnostika
Dobry den pane doktore, rada bych vas pozadala o radu. Tyka se meho krku. Uz asi rok mam pocit ciziho telesa v krku. Nemam zadne jine priznaky. Obcas me v nem trochu pali. Loni jsem byla na vysetreni na ORL a na hematologii (jelikoz jsem mela zvetseny pocet bilych krvinek), ale nebylo mi nalezeno zadne onemocneni, spise prodelana infekce. Kdyz se podivam do krku, na jazyku u korene a vzadu na stene krku (za mandlemi) mam takove puchyrky. na jazyku to vypada jako zvetsene pory. Bohuzel bydlim v zahranici (resp Australie) a domu jezdim jednou rocne. Myslite si,ze by se mohlo jednat o rakovinu? Jaka vysetreni bych mela podstoupit? Dekuji za Vasi odpoved a preji pekny den. Iva
Iva (28)
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na kořeni jazyka jsou normálně chuťové pohárky, které jsou vidět a neznamenají rakovinu. Pocit cizího tělesa v krku může být způsoben celou řadou záležitostí a nemusejí znamenat rakovinu. Jen pravidelná vyšetření na ORL Vám mohou určit přesnější diagnózu.
Diagnostika
dobrý den,potřebuji poradit,v dubnu roku 2009 operován pro nádor varlete klas.seminom st.2a pt1pn1m0s1 nádor velikosti 13 mm do obalů neproniká.1 susp uzlina 0,8 mm v třísle.Léčen 4 cykly chemo EP po ukončení chemo 1.9 2009 CT regrese i lymfatyky bez lok.nálezu dle PET bez známé malignity.Po 3 měsících markery v pořádku,v lednu 2010 sono celého těla a skrota v pořádku v dubnu 2010 CT na mesenteriu ojedinělé uzlinky největší 13x7 ,ojed.uzlinky malé pánve a třísel vlevo největší 11x8 mm.res:plíce i mediastinum beze změny,nevýrazná přetrvávající lymfadenopatie víz.popis.Řekli že je vše v pořádku?máte také takový názor?06.2010 markery v pořádku,08.2010 rtg srdce,plíce bránice,v pořádku.10.2010 markery v pořádku.To je vše.mám až v dubnu 2011 markery a ultrazvuk břicha a uzlin a skrota,žádné CT nemám.A to minulé CT myslíte že je v pořádku?a je toto sledování v pořádku?nejní nějak málo a že neplánují CT nebo tak?Sledují se takto pacienti s mojí diagnozou stejně?děkuji
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Měl byste mít kontrolní PET. Samotný nález CT není z tohoto popisu nijak jednoznačný. Rovněž nádorové markery u seminomu nebývají zvýšené. Poslední PET byl v 9/09, proto je kontrola zcela na místě.
Diagnostika
Rakovina zažívacího traktu (?): Prosím Vás o vysvetlenie - výsledku bioptického vyšetrenia s MIKRO-ZÁVEROM: "Tubulárny adenóm hrubého čreva s LG dyspláziou" Z tohto popisu mi nie je, ako laikovi (pacientovi) jasné, podľa čoho sa môžem zorientovať. Konkrétne, na základe akých kritérií, je citovaný výsledok jednoznačne - buď, pozitívny (zhubný polyp), resp. negatívny (nezhubný polyp) ? Ďakujem za neodkladné usmernenie.
Lubinko
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Adenom není zhoubný nádor. Jedná se o nezhoubný nádor, který by se mohl na zhoubný zvrtnout v průběhu několika let. Proto jeho odstranění je naprosto žádoucí.
Diagnostika
dobri den ,pane doktore psal sem vam ohledně ma tchijě že měla nador na slinivce a nahlavni tepně jater vše ji dobře dopadlo aš nato že ji odebralí 5 dalšich organu kousek žaludku slinivky mislim že i žlučnik a eště neco ,,,a psal ste že se muže jednat znovu vziku nadoru na slinivce,mislite že to muže bit něco jinyho? nema žadnou chut k jidlu atd kdiž ma bolesti tak seji nafukne břicho jak kdibi bila těhotna ,nevyme co dal dělat dalši operaci bi nebřežila kdi bi měla zase nador a pokut ne ,mužete mi poradit jak zase ji ziskat chut kjidlu ? nebo kteremu dobremu doktorova jidat višetřit děkuji
jakub
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejlépe Vám odpoví lékař, který tchyni operoval. Takhle na dálku se k tomu více vyjadřovat nemohu.
Diagnostika
Vážený pane doktore, objevil se v mém plicním hillu v pravé části útvar asi 4x4,prodělala jsem dvě bronchoskopie,promalý vzorek se nedal určit o jaký druh nádoru jde,jestli o karcinoid,nebo malobuněčný ádor.Dále jsem podstoupila scinti skeletu,hrudníku,pánve,kostí,metastázy žádné.Nakonec HIOK.kde byla překročena hranice o 1 stupeň,mám 37,mělo by být 36.Ani onkologická komise si neví rady.Nádor je ohraničený,ale pokud neznám přesnou diagnozu,je vhodná operace?A jak vůbec tu diagnozu zjistit.Pracovalo na tom plno lidí trří měsíce a výsledek je buď karcinoid,nebo maligní nádor.Co teď?
iva Humlová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Komise by měla určitě zvážit, zda jde nádor vyoperovat. Pokud se nezná diagnóza, tak je operace jediným řešením. Navíc nikde jinde se nic nenachází, takže operace by mohla bý i kurabilní - tedy vést k vyléčení. Pokud se jedná o malobuněčný nádor plic, pak kurabilní nemusí být, ale další léčba Vám určitě pomůže. Pro diagnostiku je však také možné ještě provést Octreoscan na odd. nukleární medicíny. Může určit, zda se jedná o karcinoid či ne.
Diagnostika
Dobrý den, je mi 34let. Na prevent. prohlídce mi lékařka při kontrole prsu oznámila je tam zduřenina, že snad je vše OK, ale mám si zajít na ultrazvuk. Když jsem pak požádala o žádanku, bylo mi zděleno, že ještě nemám dle věku nárok. Je to normální? Mohu zajít k lékaři a požadovat ultrazvuk - nebo mamograf? Je to oproti ostatním velmi závažným otázkám banalita,ale nedá mi to...... obdivuji Vás a moc děkuji, že tohle pro nás "laiky" děláte. Ani nevíte jak to lidem pomádá. Naďa
Naďa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za poklonu. Věřím, že aspoň taková rada může trochu pomoci. Ve Vašem případě je jednoznačné, že nárok na ultrazvuk máte, ba naopak je nutný. Mamografie se před 40 rokem sice nedoporučuje, ale pokud by byl nález ultrazvukem podezřelý, tak se může i mamografie provést anebo magnetická rezonance, ale každopádně se vyšetření urputně dožadujte.
Diagnostika
Dobrý den, ca před 10 lety mi nešetrně-asi hodně hluboko píchli antibiot.injekci v horní části pravého zadku a poškodili nerv, takže mám diagnostikovanou meralgia parestetica. Myslíte že je možné, že mi i poškodili křížovou kost a že by to mohlo způsobit nádor? Měla jsem tu křížovou kost několik let ztuhlou na té straně, a když jsem ji letos rozhýbala (při bruslení), stále mně bolí a mám teď pořád nějaké problémy: kaz v zubu (po 20 letech), zuby bolí o po nové plombě, gynek.výtok, velké bolesti zad, které přešly asi v zánět (alespoň tak mě doktor neurolog léčí), budím se vždy ve 3 v noci a nemohu dál spát kvůli té bolesti v pravé křížové kosti, která není velká, ale úporná. Jsem teď pořád hrozně unavená, hubnu, větší tělesná námaha mi nedělá dobře, cítím se pak druhý den velmi špatně, nechuť k jídlu. Nevím co mám dělat, neurolog mě léčí jako klasické problémy zad: léky na uvolnění svalů, proti zánětu, rhb. Nechce ode mě nic moc slyšet, nemám se prý tolik pozorovat.
Sylva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle toho co píšete, tak jsem přesvědčen, že komplexní vyšetření u Vás je naprosto nutné. Váš praktický lékař by Vás měl odeslat do nejbližší nemocnice k celkovému vyšetření. Samotná injekce nádor nezpůsobuje a poškození křížové kosti je touto injekcí nepravděpodobné, ale protože bolesti máte, tak vyšetření je stejně nutné. Čím dřív, tím líp.