Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Diagnostika
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na nález na MR mozku. "Vlevo parietálně je ve skeletu lbi drobné ohraničené T2 hypersignální ložisko (FLAIR a T1 izosignální), lehce rozšiřující kalvu ( šíře do 8mm, na ploše cca 15krát20mm) - benigního vzhledu (nejsp. hemangiom). Dá se říct, o co se jedná a je-li to vážné? Děkuji Vám za Váš čas.
Simona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hemangiom není rakoviny jen cévní rozšíření.
Diagnostika
dekuji ya odpoved psal jste mi ze bych mel mit gastrofibroskopii ja mel gastroskopii jaky je v tom rozdil?
kuba
Skalpel, lékař, ilustrační foto
je to stejné vyšetření.
Diagnostika
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se dá rakovina v oblasti krku poznat pouhým výtěrem či zrakem. Výsledky výtěru jsem měla v pořádku, ale obtíže trvají již delší dobu. Děkuji
Tereza 28
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Někdy se dá pohledem zjistit podezření na rakovinu, ale diagnóza se musí stanovit biopsií. Ani samotný výtěr nemusí být dostatečný. Někdy může být cytologicky pozitivní, ale to není 100% jisté.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, můj otec 78 let, již 5 let léčen pro Ca prostaty, nejdříve radioterapie a nyní hormonální léčba, která mu ale způsobuje občas problémy. Již několikrát se mu zamotala hlava, upadl a dost se pochroumal.(Otec je stále dost aktivní, stará se o dům, zahradu atd.)Psychicky je na tom celkem dobře a proto stále hledá alternativy. Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor ohledně léčby plazmovým generátorem RPZ 14 ( Zaper), zda máte s tímto nějakou zkušenost. Údajně má tento přístroj odstraňovat z organizmu vše škodlivé ( jako mikroorganismy,viry, bakterie, plísně a další) díky elektromagnetikým frekvencím a taky má snad zabraňovat růstu rakovinových buňek. Pokud máte o tomto přístroji povědomí či nějakou zkušenost s tímto, bud Vám moc vděčná za Vaši odpověď. Děkuji.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tento a podobné nesmysly se občas objevují. Nicméně jsou stále neúčinné a je to jen podvod na lidi. Jedině seriozní lékařské vyšetření může zjistit, zda se jedná o rakovinu nebo ne. V časných začátcích rakoviny bohužel ani tato vyšetření zatím nejsou účinná. Pracuje se na tom hodně ve výzkumu, ale ještě si budeme muset nějaký rok počkat.
Diagnostika
Dobrý den, rád bych se zeptal na moji situaci. Před více než týdnem jsem si nahmatal na levém varleti útvar. Ihned jsem proto vyrazil k urologovi, abych se dověděl více. Prošel jsem ultrazvukovým vyšetřením, odběrem krve a stěry. Vše negativní. Krevní testy byly odebrány na LD, HCG a AFP. Dokonce jsem navštívil preventivní onkol.vyšetření v Brně, kde byly varlata zkontrolovány hmatem a i zde mi bylo řečeno, že tam nerozpoznávají nic vážného. Přesto mám stále strach a říkám si, co to tam tedy je? Může být např. nadvarle jakoby pod varletem? Tam právě něco nepravidelného nahmatám a jakoby to směřuje dál kolem varlete nahoru. Byly vyšetření dostačující? Bylo by např. něco rozpoznáno v krevních testech? Ultrazvuk se mi nezdál až tak podrobně udělán. Čekal bych, že se to projede kolem dokola, ale vzalo to jakoby jen z vrchu a trošku popojížděl. Předem děkuji za reakci.
Vojtas
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jsou ultrazvuk varlete a zmíněné testy negativní, tak se o nádor nejedná. Lékař pohmatem pozná v této oblasti, zda se může jednat o nádor či ne. Více Vám k tomu může řící jen ten, kdo prováděl ultrazvuk. Přímo vidí o co se může jednat.
Diagnostika
uz jednou jsem vam psal ohledne cysty vjatrech ze ji nasli na rezonanci v levem laloku laterarnim okraji kaudalniho okraje vy ste mi odepsal ze bych mel mit pet aby se to objasnilo.Ja sem tu rezonanci mel v prosinci 2011pred tim sem mel sono bricha a tam popsana nebyla ze pri je na spatne prehlednem miste jeste pred tim sem mel v zari 2011 pet ct nativne a tam taky popisovana nebyla tak sem jim tam zavolal a presne popsal kde se nachazi oni se znovu podivali na snimek a rekli ze to bylo delane nativne a ze tam ni nevidi a ze tam neni ani zachyt radiofarmaka ale ze u grawitze ze to pry spatne urcuje.Jeste na rezonanci mi rikali ze v te cyste je tekutina co si o tom myslite vy a jeste sem se chtel zeptat jestli v cyste je tekutina a v metastazi neni operaci jsem mel pred dvema lety t1gr2nomo mo dekuji za odpoved
jarda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu Vám může říci něco jen ten lékař, který vyšetření provádí. Obecně v cystě je tekutina a v metastáze není.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore, využívají se na Vaší klinice výsledky 4D analýzy zdravotního stavu? Myslíte, že opravdu mohou nahradit krevní testy a mohou napomoci zachytit časná stadia rakoviny? Zvažuji, zda podstoupit tento typ testování a nebo podstoupit preventivní prohlídku MOÚ. Je mi 42let, žádné potíže nemám.Děkuji za odpověď, Lucie
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jsem přesvědčen, že pravidelné preventivní prohlídky, které se v MOÚ prováději je jediná možnost jak rakovinu zjistit včas. Bohužel ani tato vyšetření nejsou 100%. Jsme rádi, když z 10 nádorů zjistíme 5-6. Více není v současných silách možné, ale i to je v podstatě hodně a zachránili jsme takto již celou řadu lidí.
Diagnostika
Dobrý den.Dle CT vyšetření mi potvrdili 3 benigní nádory na játrech cca 7cm. Vzorek mi nebrali.Za tři měsice mám přijít na kontrolní ultrazvuk.Zajíma mne jestli se to dá nějak léčit a jestli mne nemůžou týto nádory nějak ohrozit.Děkuji za odpověď.A.
AJA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte mít biopsii těchto nádorů, jinak se k tomu dá těžko vyjádřit.
Diagnostika
Dobrý den. V mé rodině z otcovy strany je kromě jednoho případu příčinou smrti rakovina. Můj dědeček ji měl v čelisti, jedna sestra otce v prsu, další sestra v hrtanu, jeho bratr v žaludku. Přičemž všichni jeho sourozenci prošli léčbou - chemoterapie bohužel nebylo to vždy zjištěno na počátku onemocnění. Mému otci je 62 let a jeho příbuzní zemřeli mezi 60 - 69 rokem života. Chtěla jsem se zeptat, zda existuje nějaké vyšetření hrazené i nehrazené pojišťovnou, které by zjistilo rakovinové markery a zajistilo tak včasnější zjištění případného onemocnění, popřípadě jiné metody vedoucí k lepšímu sledování rizikové osoby. Zajímalo by mne to i z pohledu mé osoby do budoucna. Děkuji.
E,
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě může podstoupit preventivní vyšetření - např. v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Jediné pracoviště, které takové testy provádí seriózně. Bohužel není hrazeno pojišťovnou a stojí 4400,-Kč. Vzhledem k rodinnému riziku by měl podstoupit konzultaci u klinického genetika, který by stanovil, zda má být provedeno genetické vyšetření. Každopádně pro Vaši rodinu to znamená, že pravidelné preventivní prohlídky jsou nanejvýš vhodné. Více na www.mou.cz/prevence.
Diagnostika
Prosim o vysvetleni dg.redukujici zlaza-typologicky Tabar I
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
běžný biologicky a věkově závislý nález u mléčné žlázy.
Diagnostika
Mám stále akšovitou stolici nebo velmi úzkou jako žížalky, nekrvácí, nález vnitřních hemeroidů, před dvěma lety koloskopie bez nálezu, odstaněn jeden polyp, Nemám se bát rakoviny, lékař říká, že další koloskopie je zbytečná
alík
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tužkovitá stolice je každopádně důvodem pro minimálně rektoskopii, kterou bych u Vás doporučoval.
Diagnostika
Dobrý den,děkuji Vám za odpověd na můj dotaz týkající se mé dcery. Můžete mi prosím poradit na koho se mám obrátit,aby bylo vyšetření PET provedeno?Je pod dohledem na FN Bulovka a u ambulantního ortopeda,nebo jestli nám na naši žádost toto vyšetření napíše obvodní lékař,děkuji za odpověd ,Klaudie.
Klaudie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obvodní lékař nikoli, jen ošetřující lékař může PET indikovat.
Diagnostika
da se poznat z krevniho obrazu treba snizenim cervenych krvinek nebo zvysenim crp nebo necim jinym nador v tenkem streve mam stali bolesti bricha s pocitem nevyprazdneni a ve stolici doct hlenu kolonoskopii mam delanou v 9.2011 odstraneny dva adenom polipi do peti mm. jinak ok
kaja
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dnes neexistují žádné krevní testy, které by stanovili diagnózu rakoviny z krve. Mohou naznačit podezření, ale nikoli stanovit či vyloučit rakovinu. Na takových testech se pracuje a jistě budou v budoucnu k dispozici. Nikoli však dnes. V případě podezření na rakovinu střeva je třeba podstoupit jiná zobrazovací vyšetření.
Diagnostika
Dobrý den, nedávno mě na krevním onkomarkeru CEA zjistili hodnotu nad 10...Paní doktorka říká, že hodnota je v normě, mám se znepokojovat? Dále pak před půl rokem jsem mívala zácpu, průjem, občas tmavá krev ve stolici, někdy také černou lepkavou stolici, dnes víceméně tyto problémy již v takové míře nemám. Myslíte si, že by mohlo jít o rakovinu ts? Nebo nějaký zánět? Měla bych navštívit lékaře? Je mi 35.let. Mockrát děkuji za odpověď. Přeji krásný den, Holcová
Jana Holcová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hodnota CEA nad 10 není normální hodnota, ale mírně zvýšená. Nemusí však jednoznačně znamenat rakovinu. Je to velmi orientační vyšetření. Hodnota by se měla zopakovat a teprve pak rozhodnout co dál.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore, je možné jednoznačně diagnostikovat z výsledku SONA rakovinu jater. (jednalo se o 2 ložiska na játrech) nebo je nutné další vyšetření napr. biopsie atd. ke 100 % nálezu.Děkuji A.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
100% výsledek dodá jen biopsie. Ultrazvuk může být velmi nápomocen a může naznačit podezření. Nicméně bez biopsie jater se to neobejde.
Diagnostika
dobry den jiz jednou jsem vam psal ohledne markru 72,4 a vy ste mi odepsal ze je to markr na zaludek ja ho mam stale zvyseny o kolo 25 a referencni hodnoty jsou 6,9 mam delanou gastroskopii a ta je v poradku jen na ph-metrii zjisten reflux uzivam lanzul ultrazvuk bricha take v poradku jsem po nefrektomii t2GR2nomo muze to neco tedy znamenat to zvyseni markru kdyz mam ultrazvuk a gastroskopii v poradku ne mel bych mit treba jeste nejake vysetreni muj gastrointerolog rekl ze to muze byt jeste od te ledviny tak nevim co tim mislel jinak se ktomu nevijadril a kdyz sem se ho zeptal tak rekl ze to neni tak zvysene a jinak to je v poradku dekuji
kuba
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tento marker není specifický pro rakovinu ledviny.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore. Při gynekologické prohlídce, kde jsem byla pro bolestivost v děloze vlevo (bodání při orgasmu ale mám zavedené léčebně tělísko Mirena) UZ náhodou objeven útvar : ovarium vpravo nehomohenní solidní útvar 40x35x5 mm, Ca 125 18,8. Mám lehce zvýšenou sedimentaci. Stále hledám inf. co to může být ale uvedená slova nacházím pouze v souvislosti se zhoubnými nádory a jak jsem se právě dočetla onkomarkery jsou údaj pouze orientační. Je mě 46 let. Lékařka doporučuje laparoskopii k vizualizaci pravého ovaria. Prosím Vás o Váš názor zda je útvar jak mám pocit s největší pravděpodobností zhoubný, jestli může souviset s bolestí v děloze - zánět lékařka vyloučila a zda byste mě mohl doporučit pracoviště, kde se danou problematikou zabývají a mohla bych se tam ev. objednat na laparoskopii v JČ nebo Praze. Děkuji Vám předem za odpověď.
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Stále říkám, že ne každý útvar znamená rakovinu. Každopádně navrhované vyšetření je však velmi vhodné a provádí jej každá gynekologie. Není to nijak komplikovaný výkon.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore. Zajímalo by mě, jestli zvětšená uzlina v pravém nadklíčku (1x1,7cm) znamená za všech okolností nějaký zdravotní problém. Děkuji
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Závisí na mnoha faktorech - konsitence, jak dlouho je přítomna, pohyblivost proti spodině aj. Ne každá taková uzlina je rakovinou. Tato je jen mírně zvětšená.
Diagnostika
Dobrý den,před 2 měsíci jsem byla na sonu podpaží. Mamografie ne, prý jsem mladá (22 let). Bylo mi napsáno do lékařské zprávy : výrazné zmnožení měkkotkáňových struktur levé axily. Jinak bez patologického nálezu. Můžete mi popsat co to je? Paní gynekoložka totiž řekla, že to stačí jednou za rok kontrolovat. Nebo mám jít k praktickému lékaři? Mám strach aby se něco nepodcenilo. Ale neustále mě od toho bolí celé rameno. Může to být např od páteře?Protože mě začíná pobolívat i druhé podpaží,ve kterém ale zatim žádné zvětšení není. Dělám ve fabrice. Děkuji za odpověď (prosím na e-mail benediktova.jana@email.cz)
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to znamenat cokoli - nejlépe Vám odpoví lékař, který vyšetření prováděl a to cestou lékaře, který vyšetření požadoval. Mohou to být zvětšené uzliny, ale já to neviděl.
Diagnostika
Dobrý den.Při vyšetření žakudku ultrazvukem,mi byl náhodou objevený zcela netypický nález na játrech cca7x3cm.Vypadá prrý jako mapa.Doktor který mi vyšetření dělal mi řekl,že to ještě nikdy nevidel.Jsem objednaná na CT.Nemáte tušení co to muže být?Děkuji za odpověď.A.
AJA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, nemám pokud tuto tzv. mapu nevidím.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, mám rakovinu. Zatím nebylo k léčbě podstoupeno, bylo vše odoperováno a MR je v pořádku. Dneska jsem měla telefon a prosím Vás o vysvětlení. 9/2011 byla operace, po 3 týdnech histologie maligní nádor. Dnes mi volala paní z onkologie, že nález se trochu změnil, že to ještě zkoumali. Nechápu to. Jak je možné, že se udělá nějaký závěr a po 4 měsicích se to změní. Nevím ještě jak moc, protože do telefonu mi nikdo nic neřekne. Jen bych Vás prosila o vysvětlení co se děje teda s nádorem - je opravdu možné, že je znovu tak dlouho zkoumám - patolog - histologie. Děkuji za objasnění. Přeji krásný den.
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím o jakou rakovinu se jedná, ale někdy se může stát, že vyšetření nedají jednoznačný závěr. Žádná současná zobrazovací technika není 100%. Vše Vám jistě vysvětlí i Váš onkolog.
Diagnostika
Dobrý den,pane doktore.... byl jsem na RTG ledvin- pro krev v moči.Před dalšími vyšetřeními ( IVU,PSA,krev) jsem dostal intibiotika.Ale co mě straší- na výsledku z RTG bylo napsáno- stíny v malé pánvi typu phlebolitu.Pane doktore,nejsou to nádory? Co by to mohlo být? Na další vyšetření jdu až za 10 dní,tak mám strach.Co by mohly znamenat ty stíny?Mám problémy hlavně s ledvinami a užívám i Prostamol,pomáhá mi.....Děkuji Standa
Stanislav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Flebolity nejsou rakovinou. Nevím jaké vyšetření jste vlastně podstopupil, ale zřejmě budete ještě došetřen.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor. Před dvěma lety můj taťka podstoupil operaci žlučníku. Operace se bohužel neobešla bez komplikací a dlouho rána hnisala než se zahojila. Poté byl taťka dva roky bez příznaků, až včera si našel útvar v oblasti jizvy. V lokalizaci horního polu jizvy je hmatná indurace velikosti třešně, ohraničená, fixovaná, nebolestivá. Máme strach, že se jedná o rakovinu, proto bych Vás chtěla poprosit o váš názor. Moc děkuji za Vaši odpověď Ivana
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z Vašeho popisu nevyplývá, že před 2 lety se jednalo o rakovinu, takže v současné době se o rakovinu vůbec jednat nemusí. Nicméně, teprve podrobné vyšetření vše objasní. Proto je nutné podstoupit vyšetření.
Diagnostika
Pod bradou mám jakoby otok, elastický cca 6 x 4 x 2 cm. Utvořil se během 5 týdnů po ozařování orofaryngu. Může se jednat o nádor, který by tak rychle vyrostl, nebo co to může být? Je to nebolestivé. Díky.
J.J.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte se nechat vyšetřit lékařem. Po internetu tohle neumím rozlišit.
Diagnostika
dobry den pozna se na rezonanci cysta od metastazi me ji tam nasli mensi nez jeden cm.na spatne prehlednem miste leveho laloku jaterniho pred tim na ultrazvuku nebyla videt ani opakovane doktor mi rikal ze v ni je tekutina.Tocysta ma v sobe tekutinu............a metastaze ne.......
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Magnetická rezonance rozpozná cystu od metastázy, ale není to 100% vyšetření pro toto odlišení.
Diagnostika
pri jakem nadorovem onemocneni je zvysen tumorovy markr 72-4 a jestli muze byt zvysen i u nenadoroveho onemocneni a u jakeho dekkuji
kuba
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to nádorový marker pro rakovinu žaludku. Bývá zvýšen i u chronické gastritidy.
Diagnostika
Dobrý den,mé dceři je 18 let,v říjnu jí byl zjištěn nález v levé pažní kosti,příznakem byla tupá bolest.Nyní je po chirurgickém zákroku Resectio,reconstr.per TEP LIMA reverz. Histologie:Tumor má na řezu chrupavčitý vzhled.Přes zevní okraj kosti tumor nezasahuje-jedná se o chrupavku produkující tumor,patrný je permeativní růst.Bunky vykazují atypie,produkce osteoidu nepřítomna.Jedná se o konvenční G2 chondrosarkom humeru prox.1.sin. Nebylo mi řečeno,zda mohl tento nádor metastázovat.Při rtg plic byl nalezen stín na levé plíci cca18mm krát 3mm,ale o tom mi doktoři řekli,že to nic neznamená,že se to musí hlídat,že to může být ze skoliozy,kterou má dcera díky jinému onemocnění-spinální atrofii 3.typu.Můžete mi prosím napsat o jak závažný nádor se jedná a zda se může dcera vyléčit?Psychicky je na tom velmi dobře,neví,že ten nádor je zhoubný,myslí si,že se odoperoval a je po problému,přeji si,aby to tak opravdu bylo.Mějte hezký den, Klaudie.
Klaudie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o nádorové onemocnění, které i po operaci může dělat problémy. Určitě bych nechal u dceři udělat PET vyšetření, které odhalí, zda nález na plicích je negativní nebo podezřelý z nádoru. Mohl by se snadno vyoperovat. Nutno ji pravidelně sledovat, zvláště v prvních letech po operaci.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, jsem 19 let po transplantaci ledviny, od začátku beru imunosupresiva. Z dnešního sona ledviny, je vše OK, funkce vpořádku. Bohužel již dva měsíce mám zvýšenou sedimentaci, takže se pátrá po příčině. Dle dnešních vyšetření na ORL mi byla sděleno podezření na diagnozu L040 akutní lymfadenitida obličeje,hlavy a krku. Zá: vzhledem k nálezu v epipharyngu provedena probat excise z lymf.tkáně, dále nález i L. maxill.dutině. Chtěla jsem se zeptat, co mohu očekávat za léčbu, nikdo mi zatím nebyl schopen říct, co a jak dál. Děkuji.
Vendula, 37 let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato diagnóza nepatří mezi onkologická onemocnění. Musíte vyčkat histologického nálezu.
Diagnostika
dobry den sem po rak. plic nini mam scinti skeletu atam je popsano zvysena aktivita v maxile bilat.odontogenniho charakteru nemuze to byt meta. dekuji
jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Když píší odontogenního charakteru, tak vědí, proč to píší. Kdyby tam byla meta, tak napíší meta.
Diagnostika
co potom znamena na tom petct ten dyfuzne zvyseny zachyt v kostni dreni ax. skeletu kdyz mam asi scinti v poradku nemuze to byt treba spatna krev ....nepoznalo by se to treba s krevniho obrazu
jara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To Vám může říci jen ten, kdo takový zápis provedl. Viděl to, já nikoli, proto se k tomu nevyjadřuji.
Diagnostika
Vážený pane doktore, manžel je po SCT břicha a pánve kontrastem. Nález má: vícečetné uzliny tvořící až pakety v radix mesenterii s infiltrací jeho mesent. tuku a obalujcíc cévy, celkově velikosti 13x 5,5 cm - pravděpodobně lymfom? či primární TU radixu nesenterii ? Uzliny paraaortálně, mezi břišní aortou a VCI, největší velikosti 2cm. Čeká na poradnu. Prosím o radu jak upravit životní režim a jaká je prognóza choroby? Kde jsou specializovaná pracoviště na léčbu? Srdečně děkuji za rady.
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obojí závisí zcela na histologické diagnóze a dalším léčebném postupu. Liší se zásadně pokud jde o lymfom, kde je prognóza většinou lepší, než u karcinomu nebo sarkomu.
Diagnostika
Dobrý den,velmi mne zajímá , jak vypadá ( a jaké má příznaky) rakovina hrany jazyka v počátečním stádiu. Na co se zaměřit a co sledovat ? Moc Vám děkuji za odpověď . Pavlína
Pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hrana jazyka bude anatomicky změněna - jakékoli morfy. V případě, že si nejste jistá, tak to musí vyšetřit lékař.
Diagnostika
Prosím vás, jak se projevuje syndrom horní duté žíly? Příbuzný je po ozařování krku a má dost velký nebolestivý otok pod bradou, spíše měkký, jakoby by visící kůže. Ale ne horizontálně na krku, ale vodorovně pod bradou. Může to být syndrom horní duté žíly?
Hynek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Syndrom horní duté žíly je velmi dramatický stav. V podstatě je pacient zarudlý až fialový v obličeji, krku, horní část hrudníku s otokem v celé oblasti, nikoli jen místně. Je to akutní stav, který se musí okamžitě rešit, protože ohrožuje život pacienta.
Diagnostika
Jeste vam odepisuji k predchozi zprave ohledne toho petcet scinti mam pravidelne kazdy pul rok a lekar tam v popisu pise hodne zmen hlavne pomalu v cele pateri ale nijak se k tomu moc podrobne nevijadruje zaverem napise scinti.nalez je obdomny jako pred pul rokem bez novych lozisek patologicke kostni prestavby(typu meta.)-viz. popis.To sem vam opsal zaver ze scinti. tak nevim co si mam o te scinti.take myslet.A na tom petcet ten mirne dyfuzne zvyseny zachyt v kostni dreni ax.skeletu taky nevim co znamena kdyz na tom petcet je popisovano skelet bez meta. destrukce viz. predchozi sprava .Na rengenech patere mam spondilozu s osteofity a bolesti kosti mam stale T1 GR2 M0M0 pred dvema lety gravic dekuji za radu naschledanou
jara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na scinti kostí by meta proces v kostech poznali. Pokud by tam bylo i jen podezření, které se dá potvrdit pomocí rtg nebo CT dané oblasti.
Diagnostika
Dobry vecer pane proferore .Mam dotaz muj syn byl operovan amneza vr.1991 operace varlete sneseni susp. apendixu varlete dnes mu je 23let a zpozoroval zre se mu poerovany varle zvetsilo a občas mu do nej bolestive pichne muze se mu to znova opakovat prosim poradte dekuji
eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, může, proto je důležité, aby šel rychle ke svému lékaři. Varle se musí vyšetřit ultrazvukem a provést odběr krve. Každopádně musí být vyšetřen.
Diagnostika
Dobrý den.Už 4 roky mě trápí uzliny na krku.Výsledky z krve:alt 0,27,ast 0,20,bilirubin 12,1,crp 24,5++++,glukoza 4,20Ko+diff normogram,fw 22/42,K+C krk 5102,090910/HCD bpn...Z orl:před rokem stafylokok,streptokok,uzliny vel. 0,5-1,7 pravé levá strana krku pod čelistí nastříknuté hrdlo symet.čisté.Axilla vpravo pohyblivá nebolestivá.submandibul.uzlin sin.Stom.negat.v nosohltanu AV s povláčky,uzliny bil.více sin,tonzily bez fixace,ale s obsahem,faryngititida.Sono břicha,jater,sleziny bez nálezu.Infekt i na kůži,svědění,nyní reaktivace nasopharyngolaryngitida a dokonce stále větší AV,lehce překrvená,uzliny i za kyvači.Hodně se bojím jestli nemám hodginův lymfom.Mívám zvýšenou teplotu už asi 2 roky mezi 37-37,9st.Vždy když jdu k doktorovi pošle mě domů s antibiotiky,které vždy pomohou jen na chvilku.Noční pocení nemám jen bývám unavená.Uzliny mám pohyblivé a bolí mě jen když nastidnu,ale třeba jen 1 ze všech.Pak ještě v podpaží a nad klíční kostí,nebolí.Moc Vám děkuji za odpověď.
Radana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kdybyste měla Hodgkinův lymfom, tak za 4 roky, co Vás tyto uzliny trápí by byly několikrát větší, nepohyblivé, nebolestivé, pakety. Pokud nevěříte svému lékaři, tak se obratte na jiného, který Vaše uzliny vyšetří.
Diagnostika
dobry den chtel jsem se zeptat co znamena nalez na petct--- v lednu 2011 mirne difuzne zvyseny zachyt v kostni dreni axialniho skeletu v zavorce vs. aktivace kostni drene zrejme reaktivni jinak normalni nalez bez desiminace zakladniho onemocneni. Opakovane petct v srpnu 2011nalez stejny muj osetrujici lekar se k tomu nevijadril.Kdyz sem se ho na to zeptal co to je tak mi rekl ze nevi ze se ktomu nijak nevijadrili tak ze je to asi v poradku nevim co si mam o tom mislet nemuzou to bit treba pocinajici metastaze....jestli ne tak co to tedy muze byt bolesti zad mam pomalu porad jsem po operaci grawitze T1GR2NOMO v r. 2009.
jara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je PET nejasný z hlediska nálezu kostí, tak se provádí scinti kostí, které je citlivější. Mnohdy stačí i samotný rtg kosti, aby vyloučil metastázu. Musíte mít došetření.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore. Můj manžel onemocněl měl meta na plicích podstoupil 4 chemoterapie a včera byl na CT vyšetření a dnes nám dali výsledky už je tam nemá, ale nerozumím tomu co napsali. Chtěla bych jestli mě poradíte. Stacionární nález nečetných nezvětšených či nejvýše hraničních uzlin mediastina. A nemůže vůbec jíst v ústech na patře má odřeniny a nemůže vůbec jíst. Potřebovala bych vědět co znamenají ty uzliny děkuji. A ještě v retroperitoneu ani pánvi nevidí zvětšené uzliny, paraaortálně ojed. uzlina zhruba hraniční-11krát 7 mm,dále jen nečetné drobné uzlinky nezvětšené
Harášková Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu se Vám mohu těžko vyjádřit, prostě to znamená, že lymfatické uzliny jsou nezvětšené nebo hraničně zvětšená. Zda jsou postiženy nádorem či ne odhalí jen biopsie. Pomoci by mohl PET, který může odhalit nádorově změněnou uzlinu.
Diagnostika
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat moji manželce se na přední straně krku v oblasti štítné žlázy objevila hrudka lékař ji poslal na sono krku .Manželce je 36 let. Výsledek sona. Pravý lalok velikosti 12x17x31 mm =3,8 ml, levý lalok velikosti 10x11x30 mm =1,8 ml. Istmus mimo expanzi šíře 3 mm. Na rozhraní pravého laloku a istmu expanzivní útvar s anechogenním centrem velikosti 26x17 mm ,stěna nepravidelné šíře do 3 mm. Trachea lehce dviována doleva. V istmu drobný hypoechogenní uzel vel. 2 mm. Okolí žlázy klidné. Re. Expanzivní uzel pravého laloku štítné žlázy s cystickou složkou. Jak vážný je tento nález asi půjde i na biopsii. Předem moc Děkuji za informace
Radek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se dá velmi těžko z tohoto popisu říci. Nutné je zvážit, zda je onemocnění k biopsii či jen léčbě a k tomu jsou potřeba další testy. Nevíme ani , zda se jedná o rakovinu či ne.
Diagnostika
Dobrý den, chtěla bych se poradit...našla jsem si na levém prsu malou bulku a mám už pár let od levého prsu k rameni bolesti... poslední dny mě to bolí docela často, že i někdy nemohu spát... bolesti od ramene mám asi 5 let.. obvoďačka mi říkala, že to může být od kojení nějaká uzlina, ale samozřejmě mě poslala na vyšetření na mamograf, ale nešla jsem... mám strach... myslíte, že to je rakovina? Předem děkuji za odpověď
Anonymka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne každá bulka je rakovina, ale musí se vyšetřit, proto Vám silně doporučuji, abyste na vyšetření šla.
Diagnostika
odepisuji vam na vasi odpoved psala jsem ze sem po operaci grawitze tri roky a ze mam kazdy pul rok ultrazvuk bricha a tam me na jatrech nic nepopisuji. napisi vam presny nalez z rezonance.jatra nezvetsena,v kaudalnim okraji laterarniho okraje leveho laloku se nachazi zrejme cysta kolem jednoho cm.ja sem tam jeste telefonoval popisujicimu lekari a ten mi rekl ze to na zadnem jinem vysetreni nebude videt .tim asi mislel ultrazvuk nebo nativni ct kvuli alergii na jod a ze v tom lozisku je tekutina a okolo neni zadny lem a ze je to hned pod branici proto to je spatne videt.kdyz sem se ho ptal jestli to je cista a nebo metastaza tak mi rekl ze u tak maleho nalezu se to neda jeste rict.tak co si o tom mislite vi.co znamena ta tekutina a ze okolo neni zadny lem ..a volal jsem na pet ct a tam mi rekli ze to bylo delane nativne a ze vtech mistech nic nevidi .jeste to lekar na rezonanci popisoval s rezonanci pred trema mesici a rekl mi ze tam to bylo jen na dvou snimcich tak tomu nerozumim?diky
jara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takové nálezy může posoudit jen ten, kdo je přímo vidí. Z popisu se nedá nic více říci, než jsem uvedl jako obecný názor. Musíte se obrátit na Vašeho onkologa.
Diagnostika
jsem tri ropky po odstraneni nadoru s ledvinou tetka sem mel delanou magnetickou rezonanci a tam je popisovana cysta v levem laloku jaternim v kaudalnim okraji kolem jednoho cm.pritom od operace mam kazdy pul rok ultrazvuk bricha a tam nic nepopisovali a pred rokem mam delane ct a tam taky nic jeste mam pred pul rokem nativni petct a tam na jatrech taky nic nevideli jeste sem jim tam volal a oni se znovu divali a nic tak potom co znamena ten nalez z rezonance. Nemuze se jednat treba o metastazu? poznaji na rezonanci presne ze se jedna o cystu a proc to tedy nebylo nikde pred tim videt
jara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Magnetická rezonance pozná velmi dobře, zda se jedná o cystu nebo metastázu. Toto vyšetření je důležité. Ultrazvuk jater by rovnež cystu poznal. Nutno, aby se radiodiagnostikové domluvili, co vlastně vidí.
Diagnostika
Dobrý deň, na ľavej strane ľavého prsníka som pociťovala bolesť pri dotyku (už asi 4 mesiace), išla som preto na sono. Veľmi by som Vás prosila o vysvetlenie nálezu:Fertilný typ žľazy, nehomogénna štruktúra v niektorých častiach žľazovného parenchýmu, s areami nižšej echogenity a s dorzálnymi tieňmi. Bez echoštruktúry susp. z malignity, vlavo na r-LQQ vo vzdialenosti cca 7 cm od mamily v hĺbke 0,5 cm v žľ.tkanive vidieť hypoechogénne oválne ložisko, bez cievneho prietoku a dorz.tieňa veľ. 7x4x7 mm, laterálnejšie LU benígneho vzhľadu veľ 7x3x6 mm. V ľavej axile LU benígneho charakteru.Záver:Bez lézie susp.z malignity. Hypoechogénne ložisko na r-LQQ vľavo (v mieste udávanej citlivosti) - benígneho vzhľadu - možná intramamárna LU, dif.dg.FA zmeny v rámci adenózy event.hormonálnych zmien. Kontrola o 3 mes.Môže to byť niečo vážnejšie? Čo to vlastne znamená a ako mám postupovať? Mám 22 rokov a beriem hormonalnu antikoncepciu. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Lucy
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o zdravý, fyziologický parenchym žlázy, jen s tím, že je tam několik pravděpodobně nezhoubných nálezů - jedno, to co Vás bolí je asi fibroadenom. Pokud by měl Váš lékař pochybnosti, tak může udělat magnetickou rezonanci prsou, kde se nález jednoznačně ujasní. Jinak je navrhovaná kontrola nutná.
Diagnostika
dobrý den pane profesore, ráda bych se na Vás ještě jednou obrátila pro doplňující vysvětlení , již jsem svůj dotaz jednou pokládala, je mi 47 let, v říjnu 2011 odebraná celá št. žláza, při léčbě radiojodem zjištěno neúplné odstranění, nutná reoperace, pak opět v březnu 2012 následná léčba radiojodem, závěr z histologie u jednoho laloku papilární karcinom št.žl. grade 1, pT2, ale u druhého karcinom grade 1 s vysoce pravděpodobnou invazí do vazivové pseoudokapsuly, angioinvaze nebyla zastižena. Bojím se, zda podle závěru této zprávy je možné, že karcinom se rozšířil i mimo lalok št. žlázy ? Moc Vám děkuji za vysvětletní a za Váš čas. S pozdravem Alena
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, chápete to dobře, došlo k mírnému překročení i samotné štítné žlázy, ale jen velmi minimálně a to jen do obalů štítné žlázy. Tedy nikoli dále do zdravé okolní tkáně. Je to velmi minimální nález, který by neměl mít dalšího klinického dopadu. Každopádně pravidelná vyšetření lůžka po operaci jsou velmi vhodná.
Diagnostika
jsem po gravitzi T1n0m0 a chtel jsem se zeptat jesti se daji poznat kostni metastaze s nejakeho odberu krve treba zvisenim alp nebo vapniku scinti. skeletu mam ale tam je popisovano hodne zmen hlavne na pateri chodim na scinti kazdy pul rok a tam pisi ze je nale ondobny a me boli kosti cim dal vic a na urologii to neresi pokud je nalez obdobny.jeste jsem se chtel zeptat co na scinti. znamena perzistujici osifikacni jadro ve sternu take to je obdobne jako pri predchozich scinti.a jestli kdyby na te pateri bylo neco spatneho tak jestli by se to uz poznalo po pul rocnich kontrolach.......
jarda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kostní metastázy se dají nejdříve odhalit na scinti kostí, nikoli laboratorně. Potvrzují se pak pomocí rtg nebo CT, ale samotné scinti kostí je dostatečné.
Diagnostika
Dobrý den.Maminka 58 let.V dubnu bolesti po jídle na levé straně u žaludku.Odeslána na odebrání vzorků z želudku.Nic se nenašlo.Rychle zhubla a před 2 měsíci se jí začala tvořit voda v břiše.Odebrán vzorek vody z dutiny břišní a zjištěny zhoubné buňky.Na magnetické rezonci zjistili zesílenou stěnu z vnější strany žaludku opět odběry dvakrát opět se nic neprokázalo.Ted jí selhávaly ledviny a nemočila,tak jí zavedli stenty.Týden čůrý a pak ne a co chvíle má špatné výsledky na ledviny.Voda v břišní dutině přibýva.Ted má voda tak 14 kilo.Prý má rakovu co se nedá operovat a bude žít pár měsíců.Na chemoterapii až jí zmizí voda a bude mit dobré ledviny,ale je v nemocnici a neléčí jí jen se zhoršuje.Co dělat?Změnit nemocnici?Děkuji za odpoved.
Simona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Přesně tak, změnit lékaře i nemocnici. Dosud není známá histologie. Třeba se opravdu nedá nic dělat, ale v některých případech je rakovina i v pokročilém stadiu dobře léčitelná. Je třeba vyzkoušet vše možné.
Diagnostika
Dobrý den, maminka 66 roků,14.12.při CT břicha-urologické problémy-cisty, jako náhodný nález v S10 denzní hladce ohraničené ložisko vel.11x7x7mm,nativně kolem 80HU,postkontrastně nedochází k dosycování. odeslána na plicní,kde RTG hrudníku ZP:bez vidit.ložiska,či infiltrace,oploštělá bránice bilat,úhly cf bilat.zatupeny. SS bez dilatace,mediastinum nerozšířeno,jeho struktury bez deviace.RE: známky hyperinflace,jinak bez pat.nálezu. Dg.souhrn a závěr: D38,1 Ložisko P plíce v S10 11x7x7mm, ostře ohraničené, k bsk verifikaci nedostupné, k biopsii pod CT kontrolou taktéž, doporučujeme chirurgickou verifikaci. Moc Vás prosím o Váš názor nebo jestli není ještě jiné řešení děkuji Katka K
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jediné řešení je nyní stanovit histologii. Tedy, budˇjen histologii nebo kompletní operaci. Dle výsledku pak bude další postup. Zatím se neví, zda se jedná o zhoubný nádor či nikoli.
Diagnostika
Dobrý den, ráda bych se zeptala : na chodidle se mi objevila bulka, vypadá joko by by byla srostlá se šlachou (či svalem). Bulka nebolí, nezvětšuje se. Mám s tím navštívit lékaře a případně jakého.
Siku
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě jděte a to hlavně přes praktického lékaře k chirurgovi nebo ortopedovi. Je třeba vzorek tkáně, aby se zjistilo, zda je bulka k radikálnějšímu řešení či nikoli.
Diagnostika
Dobrý den, asi před 2 měsíci jsem byla odeslána na odstranění zvětšené uzliny v nadklíčku, výsledek histologie prý nezhoubný, jedná se o zánětlivé buňky, uzlina už značně znekrotizovaná, během 2 týdnů na stejném místě se mi udělala znovu boule mnohem větší,dále jsem dušná a dráždí mě to na kašel, na CT zjištěn nádor v mediastinu asi 10 cm, by mi odebrán vzorek přímo z hrudníku, dle lékaře to bude maligní lymfom, ale histologie opět ukazuje na zánětlivé buňky, nyní jsem opět objednána na odstranění té znovu zvětšené uzliny. Ptala jsem se, co bude dál, co ten nádor v hrudníku, ošetřující lékař mi sdělil, že lymfom se nepotvrdil a popravdě neví, co to je, takže zatím žádná léčba. S diagnozou jsem smířená a chci se léčit, ale oni se mnou prý nic dělat nebudou, protože neví, co to je. Prosím, poraďte, co dělat dál, kam se obrátit, zatím mě ošetřuje lékař z ORL a vše už trvá tak čtvrt roku od prvních příznaků. Mockrát děkuji za odpověď.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Měla byste být vyšetřena na hematoonkologii ve Vašem okolí - seznam je na internetu. Potřebujete kompletní vyšetření a ne jenom vyšetření některých uzlin. K tomu jsou vhodná vyšetření jednak laboratorní a jednak i zobrazovací metody - jako je PET. Každopádně si vyhledejte takové centrum - je jich v ČR celkem 6.
Diagnostika
Pane doktore mamince byl diagnostikováno ložisko při horním polu pr. hilu do 19-20mm v lehké progresi, v blízkosti susp. drobné satelitní, jinak plíce bez ložiskových změn. Bránice hladké, úhly volné, srd. stín nezvětšen. Onkomarkry negativní, ct mozku v pořádku, ct hrudníku také.
irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je nález operabilní, tak by se měla obě ložiska odstranit a zjistit histologii.