Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Diagnostika
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat zda se rakovina dědí. mamka měla ca ovaria, otec ca plic. Na genetiku jít nechci, asi bych to psych. nezvládla kdyby mi řekli že mám např. sklon. někdo říká, že toto se nedědí, někdo že ano. jak to prosím je? Děkuji.
tinka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se týká výskytu rakoviny v rodině, tak ve Vašem případě jste ve vyšším riziku vzniku rakoviny, protože se objevila u obou rodičů. Z hlediska genetiky je rakovina vaječníku možná i u genetické poruchy, ale u rakoviny plic se taková genetická změna zatím nepotvrdila. Vám osobně doporučuji pravidelné preventivní prohlídky.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, zajímalo by mě jen, zda by se mohlo jednat o onkol. onemocnění. Manžel má 42let. Asi víc jak rok má občas při stolici krev. Tmavá krev to není. Je to jednou třeba za 3měsíce. Má sice sedavé zaměstnání, a svádí to na hemeroidy. myslíte, že hemeroidy mohou působit delší čas nepravidelně tyto potíže? Děkuji. Zatím jsem ho dohnala jen na výtěry.
tinka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, hemoroidy mohou způsobovat tyto potíže. Přesto je vždy dobré tohle potvrdit rektoskopií, protože i rakovina se může takto projevovat.
Diagnostika
DOBRY DEN, BYLA JSEM NA SCINTI. SKELETU PROTOZE ME BOLI KOSTI MAM TAM URCITY NALEZ POMALU NA CELE PATERI HLAVNE NA TH PATERI ALE PRE DVEMA MESICI MI DELALI REZONANCI TH PATERE A TAM POPISUJI SERMAN TAK JSEM SE CHTELA ZEPTAT GDYZ MAM NA SCINTI.NA TH PATERI NALEZ JESTLI TA REZONANCE BY POZNALA PRIPADNE META. A JESTLI NA SCINTI. MUZE SVITIT TEN SERMAN A JE TA REZONANCE NA DOVYSETRENI DOST PRESNA NEBO BYCH MELA MIT JESTE JINE VYSETRENI JSEM TRI ROKY PO NEFREKTOMII GRAWITZ
lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Scinti je velmi citlivé vyšetření, které může zjistit podezření na rakovinu. Dalším vyšetřením by byla jen přímá biopsie nebo potvrzení podezření pomocí CT vyšetření.
Diagnostika
dobry den chtel jsem se zeptat mam na rezonanci popisovanou cystu do jednoho mm rengenologa jsem se ptal jestli to nemuye byt nahodou metastaze on mi odpovedel ze s presnost se to neda u tak maleho nalezu urcit ale ze i pri podrobnejsim ohledani to vypada spise na cystu a ze je v tom pry tekutina to v cystach je tekutina a v meta neni? a je me divne ze to nedokazi rict z presnosti dekuji
pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak malé ložisko se opravdu nedá lépe diagnostikovat. Bude nutná kontrola s odstupem 2-3 měsíců. V cystě je typicky tekutina, ale v nádoru nebývá, jen zcela výjimečně.
Diagnostika
Vážený pane profesore, mamince byla diagnostikováno:Hypermetabolismus glukozy v ložisku dorzálně od pr. sínu svědčí velmi suspektivně pro viabilní nád. tkáň - nejde o léze typickou pro mnohočetný myelom. /na toto onemocnění byla vyšetřována na PET/CT/ Ihned maminku objednali na CT, kde se zjistí přesná lokalizace a následně operace buď přes nosní dírky, nebo klasiky otevření hl. Prosím, to se vezmou jen vzorky a pošlou na hist.vyšetření nebo to je přímo rakovina? Prosím , dá se to léčit? Moc děkuji a přeji Vám pěkný den
Jiřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutno zjistit histologii, proto ta operace. Zda ložisko zcela odstraní nebo ne si rozhodne operatér.
Diagnostika
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz: Mamografie-vyšetření ze dne 13.3.2012 mamy dle Tabara typu T 1, bez patologické formace, bez maligních shluků mikrokalcifikací. Kožní stín a žilní kresba norm., v axil. řasách LU benigního vzhledu.nález dle Bi-rads č.1 - negativní. Prosím o vysvětlení výrazu v axil.řasách Lu benigního vzhledu. tzn. že to je nezhoubný nádor, který metastázy nezakládá, ale může se třeba kdykoliv např. při velkém stresu apod.změnit na maligní ? Děkuji moc za odpověď.
Monika Baxová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zkratka Lu znamená - lymfatické uzliny, nikoli nádor. Je to běžný nález. Dle popisu je vyšetření v pořádku.
Diagnostika
je presna enterokliza tenkeho streva k odhaleni nadoru nebo pripadnych metastaz? dekuji
milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne zcela. Nemusí odhalit vše, proto se doplňuje CT vyšetření
Diagnostika
dobry den mam kvam prozbu mam strach byla jsem na rengenu a tam mi nasli lozisko velke2.5cm za 14dni mi nasli dalsi 15mim potom dalsi to nevim presne mam 18mim a miomi v deloze tak nevim co se deje mam to v kiclich a kazdou chuzi citim mam bolesti mam cukrovku dijeta trombofilii cevama se lecim se i na plicnim prosim poradte mi co mam delat radne chodim na kontroli predem dekuji pani zdenka z melnika
zdenka gaborova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z Vašeho popisu není jasné, kde se ložiska nacházejí. Podle lokalizace ložisek se o Vás musí postarat odborný lékař. kde jej najdete Vám poradí Váš praktický lékař.
Diagnostika
dobry den chodim na pravidelne kontoli na onkologii gdyz jsem tam byl pred tremi mesici tak lekarka mi rekla ze mi doporucuje kontrolni pet,ct ale zatim ze to neni jeste pul roku tak mi ho neindikuje nyni jsem byl v cera na onko.a tam byla jina lekarka tak jsem ji to rekl a mela to i napsane na pocitaci to kontrolni pet,ct a ona mi rekla ze mi pet,ct davat nebude ze je to velka radiacni zatez tak tedka nevim co si mam o tom myslet jedna mi ho doporuci a druha ne tet nevim jestli mi ho nedoporucila kvuli rad.zatezi nebo kvuli tomu ze je toto vysetreni dost financne nakladne take je problem v tom ze se tady na onkologii lekari stridaji protoz kdyby tam byla ta predchozi lekarka tak ta by mi ho uz doporucila
pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
PET/CT je sice jistou radiační zátěží, ale minimálně. Podle stavu a fáze onemocnění jej provádíme třeba i po 3 měsících. Na druhé straně, je to i finančně nákladné vyšetření, proto je třeba jej indikovat velmi uvážlivě, ale pokud je indikované, tak se má provést.
Diagnostika
DOBRY DEN, CHTEL JSEM SE PORADIT JSEM ONKO.PACIENT BYL JSEM NA SCINTI. SKELETU A NA TH PATERI MAM LOZISKOVI ZACHYT RADIOFARMAKA POTOM NASLEDNE DELANY RENGEN TH PATERE A TAM JE POPISOVANA VYRAZNEJSI KYFOZA SPONDYLARTROZA S VENTRALNIMI OSTEOFYTY MUZE TO ZPUSOBOVAT TEN ZMINENY LOZISKOVY ZACHYT NA TE SCINTI.
lada
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, může, potvrdí to nejlépe CT této oblasti.
Diagnostika
DOBRY DEN CHTEL JSEM SE ZEPTAT JESTLI SE DAJI POZNAT KOSTNI META.TREBA Z VYSETRENI KRVE JESTLI JE PRI KSTNICH METASTAZACH ZVYSENE ALP NEBO CA SCINTI MAM ALE POPISUJI TAM NEJEDNOZNACNY NALEZ JESTE JSEM SE CHTEL ZEPTAT JAK SE KOSTNI BOLESTI PROJEVUJI JESTLI TO MUZE BYT PALIVA STEHOVAVA BOLEST VE VSECH KOSTECH NAJEDNOU NEBO JESTLI TO JE URCITA LOKALIZOVANA BOLEST ME LEKAR REKL ZE METASTAZE SE PROJEVUJE V URCITEM MISTE
milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kostní metastázy se z krve poznat nedají. Jediné spolehlivé vyšetření je scinti kostí a pokud není jednoznačné, tak se doplní rtg nebo CT vyšetření. Bolesti jsou většinou lokalizovány do místa postižení.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore chtěl bych se zeptat,můj tatínek zemřel na Liposarkom,mně byly odsraněny nezhoubné lipomy,je nějaká hrozba dědičnosti?existuje prevence?strava a pod?je mi 50 otci byl liposarkom diagnostikován v 65letech..
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Liposarkom nebyl prokázán jako dědičné onemocnění. Vaše lipomy si však hlídejte a občas je ukažte lékaři, který pohmatem zjistí, zda je nutné je odstranit.
Diagnostika
Dobrý deň, chcela som sa spýtať, otec mám po CT vyšetrení,...správa z CT: hepar mierne nižších denzít, v parenchyme 3-4 neostré hypodenzní ložiska do 7mm, hypodenzní ložisko o priemere 26mm pri stene klučky tenkého čreva,...čo to znamená, máme sa obávať toho horšieho?...otec má 75 rokov,...vopred ďakujem za odpoveď,..
margita
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takový nález musí objasnit radiolog nebo společně s onkologem, který snímky vidí. Z popisu se nic říci nedá.
Diagnostika
Vážený pane doktore, je mi 60 let, byl mi zjištěn masivní ascites v dutině břišní a v něm onkomarkery CA 125 v hodnotě 500. Prošla jsem všemi dostupnými interními vyšetřeními (nejpodrobněji gynekologickými) a vše je negativní, bez nálezu. Čeká mě už jen PET vyšetření, ale tam jsou dlouhé čekací lhůty. Opravdu se může jednat pouze o onkologické onemocnění? Nebýt té tekutiny v břiše tak se cítím naprosto zdravá. Děkuji za odpověď.
Alice
Skalpel, lékař, ilustrační foto
příčina někde musí být, ale samotné zvýšené onkomarkeru nemusí znamenat rakovinu, proto je naprosto nutné, aby Vás kompletně došetřili.
Diagnostika
DOBRY DEN CHTEL JSEM SE ZEPTAT OHLEDNE SCINTIGRAFIE SKELETU KDYZ CHODIM PRAVIDELNE KAZDY PUL ROK NA SCINTI TAM POPISI URCITY NALEZ NA PATERI A ZEBRECH A PRI KAZDE KONTROLE NAPISI ZE JE NALEZ OBDOBNY JAKO PRED PUL ROKEM TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT JAK SE PROJEVUJI METASTAZE JESTLI UZ BY TO ZA TEN PUL ROKU POZNALI NEBO JESTLI BY SE TY PRIPADNE META ZVETSILI PROTOZE TAM NEJAKY NALEZ MAM ALE UZ ROK JA OBDOBNY
JARDA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Metastázy jsou na scinti kosti patrné. Pokud je na ně podezření, tak se provede rtg nebo CT. Pravidelná vyšetření každého půl roku jsou až moc. Stačí u většiny onemocnění 1x za rok.
Diagnostika
Dobry den pane doktore,nejprve bych Vam rada podekovala za tuto poradnu,moc si vazim Vasi prace.Mym problemem jsou uzliny na krku.Nevim zda se jedna o uzliny,drive jsem si myslela ze jsou to zvetsene mandle a ze to tam ma kazdy,take trpim na chronicke zanety krku tak sem tomu neprikladala zadnou vahu az ted.Na obou stranach kru na hore tak jak jsou umysteny mandle mam uzliny?takove valecky,docela velke mozna dva,tri cm,na jedne strane vetsi,na teto strane me take casto v krku boli a jakoby tlaci,nekdy picha az do ucha.Tento stav trva co pamatuji tak 4 roky mozna vic a je stale stejny,obcas zlepseni,pri nachlazeni uzlina jeste trosku vetsi.K dr.sem chodila kuli bolestem v krku-zaver vyssi aslo,chron.zanet a ty uzliny nikdo nekomentoval,Mam se obavat pane doktore?dekuji
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
4 roky nezvětšující se uzliny nebudou pravděpodobně rakovinou, ale každopádně se nechte opakovaně vyšetřit lékařem, protože pouhý pohmat uzlin mu leccos napoví, zda se jedná o závažný stav či jen chronický zánět.
Diagnostika
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu věc. Cca 14 dní mě pobolívá v břiše v oblasti zhruba slinivky, jinak žádné potíže nepociťuji. Na sono a krevní testy jsem objednaná za 4 týdny. Před rokem mi bylo děláno sono břicha, které bylo v pořádku. Nikdy jsem žádné nádorové onemocnění neprodělala. Kdybych měla v těle nádor, který by byl starý maximálně 1 rok. Jaká by byla prognoza? Moc děkuji za odpověď
Jana T.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše otázka je velmi obecná a odpověď obecná neexistuje. Není rakovina jako rakovina. Při potížích trvajících rok by se však o rakovinu nemělo jednat, protože v takovém případě se potíže stupňují a to i velmi rychle. Existují pomalu rostoucí nádory a ty je možné odhalit jen opakovaným vyšetřením.
Diagnostika
Dobry den chtelaj sem se zeptat!Uz delsi dobu ziju s kazdodeni bolesti hlavy!Obcas kvuli tomu nejsem schopna se ani pohybovat!Migrena to neni!Tohle trva porad!Nejhorsi je to kdyz se rozcilym nebo pri velke fyzicke namaze!Je mi 27 mam tri deti!V moji rodine je rakovina casta!dekuji za odpoved!
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte navštívit neurologa na prvním místě. Ne každá bolest hlavy znamená rakovinu. Dokonce ani primární rakovina mozku se jako bolest většinou neprojevuje, ale poruchami hybnosti, stavy zmatenosti aj.
Diagnostika
(dopnění)... Občas když mluví, tak to je jako by plánoval budocnoust, takže nevím, jestli to s těmi dvěma lety nepřeháněl, jelikož byl opilý ale zas potom nechápu, proč když vědí, že je něco špatně, že se neléčí. Co jsem se dívala na internetu, tak se třeba následně hned chodí na ozařování a podobně ale s přítelem nedělají nic. Povídal že bude jen chodit na ty kontroly. Taky mě zaráží, že doktor se zmínil, že má přítel úzkou močovou trubici, takže jednou ho bude muset kvůli tomu operovat, ale že teď ne, že by mohl mít problémy sejakulací... Takže kdyby situace byla tak špatná, tak je mi divné, že by toto vůbec řešil. Prostě nechápu, co se děje, jestli existuje nějaký druh rakoviny, kdy se nedá nic dělat ale můžete s tím žít léta... Můžete mi pomoci? Vím, že jsem Vám toho asi moc neřekla, ale to je vše, co vím a mám v tom prostě strašný zmatek a nevím, jestli přítel v tu chvíli nepřeháněl, protože se bojí, nebo jestli je opravdu něco takového možné.
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
viz předchozí odpověď.
Diagnostika
Dobrý den, můj přítel je nemocný a já bych vás chtěla požádat o vysvětlení. Zhruba před rokem byl na operaci močového měchýře, kdy mu vyoperovali polyp. Operace dopadla dobře a přítelovi řekli, že bude muset chodit na prohlídky nejdříve každého čtvrt roku a poté méně častěji. Teď už tam jde po několikáté a vypadá to dobře. Ještě bych měla říct, že po operaci řekli příteli, že nádor byl zhoubný (ale že to byl ten nejméně nebezpečný typ), ale že je vše v pořádku. Na konci roku mi ale přítel oznámil, že když byl u doktora naposled, tak ten mu řekl něco v tom smyslu, že je to škoda, že mu ale musí říct vše, že je to nespravedlivé, když mu ještě nebylo ani 30... Přítel byl toho večera hodně opilý, takže jsem z něho moc nedostala, ale co řekl, je že mu doktor řekl, že by tady mohl být ještě hodně dlouho, ale z toho co on povídal, to vypadalo, že by to ale zas nemusely být ani dva roky. Snažila jsem se od něj získat víc ale odmítá se o tom bavit.
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z Vašeho povídání je patrno, že nikdo nic moc neví. Přítel nechť požádá svého lékaře, aby mu vydal veškerou dokumentaci týkající se dané operace a pak ať jde k jinému lékaři. Tady se asi více nedozví. Konzultace je možná i v MOU Brno na konziliární ambulanci.
Diagnostika
Dobrý den,mám dotaz ohledně maminky,je jí 60 let.Rok už má hrozný kašel změnil se jí hodně hlas,až nyní 2012 šla k doktorce.zhubla 17 kg.Výsledek T4N2 (?) M1b odmítá léčbu jak dlouho tady bude bez léčby a jak dlouho s léčbou,touto cestou bych chtěla maminku přesvědčit o léčbě.Předem děkuji Ottová
Ottová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neznám diagnózu, pokud se jedná o primární rakovinu plic, tak je situace opravdu vážná. Nicméně podstoupení léčby může život prodloužit až dvojnásobně, než pokud se léčba nepodstoupí. Ale opravdu nevím diagnózu, takže jen tak obecně.
Diagnostika
dobrý den pane profesore. Chci se Vás zeptat, zda je rakovina tlustého střeva dedičná? V případě, že ano, jak vysoké je riziko? Muj manžel zemřel na toto onemocnění ve 40 letech a mám teď obavu kvůli dětem. Praktická lékařka říkala, že stačí test na okultní krvácení. Ale moc mě tím nepřesvědčila. Dá se objednat na kolonoskopii i bez doporučení nebo to lze až jako prevenci po 50 letech? Děkuji
Markéta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina tlustého střeva ve většině případů dědičná není, ale asi v 10% může být. Existují genetické testy, které to mohou prokázat. Zda jsou testy indikované nebo ne závisí na podrobném rozhovoru s klinickým genetikem, kterého si ve svém okolí vyhledejte - nejlépe v Komplexním onkologickém centru a promluvte si přímo s ním. Jinak uváděné diagnostické metody jsou opravdu doporučované až v 50 letech. Ve Vašem případě, úmrtí manžela v mladém věku, je to však jinak, jisté vyšší riziko zde opravdu je, proto konzultaci u klinického genetika doporučuji.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, určitě si mě budete pamatovat , po dvou operacích schwanom maligní. Druhá operace byla v září - nejednalo se o reciduvu, ale rezidium. V prosinci MR, která byla čistá a v pořádku. Teď mi volali, že se výsledek změnil - sarkom. Nějak nechápu, jak je možné, že v září po operaci to byl schwanom, V listopadu jsem volala na patologii - udělali maximum, výsledek konečný. A teď mi po 5 měsících je výsledek úplně jiný ( mám obavy za je to opravdu moje). Chci se zeptat, jak je tento typ nádoru agresivní a zda je tento postup normální (myslím čekat na výsledek 5 měsíců). A co by jste doporučil dále CT, MR, PET CT? Děkuji moc za odpověď a přeji krásný den.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je poněkud složitá záležitost. Každopádně, čekat na histologii 5 měsíců je nesmysl. Tak dlouho netrvá žádná diagnostika. Pokud se jedná o sarkom, tak je pak důležité určit o jaký sarkom se jedná. Známe několik typů s různou prognózou.
Diagnostika
dobry den byl jsem na scintigrafii skeletu a tam je popisovano mirny zachyt ve sternu vs,osifikacni centrum co to prosim znamena
ondra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je trochu nelogické, takže se musíte zeptat lékaře, který dané vyšetření prováděl. Osifikace znamená zkostnatění, což bych u sterna předpokládal, ale třeba jde o zkostnatění kloubních spojení ke sternu.
Diagnostika
OBRATEM VAM ODEPISUJI OHLEDNE TOHO MARKRU 72-4 JAK HO MAM ZVYSENY NAPSAL JSTE MI ZE NEMATE DOSTATEK INFORMACI K POSOUZENI JEDNA SE O PUVODNI DIGNOZU GRAWITZ NAPSAL JSEM ZE HO MAM OPAKOVANE ZVEDNUTY LEDEN2011 -25 cerven-2011-26 AMINULI TYDEN 25 JEHO REF. HODNOTY JSOU 6,9 LEKAR MI REKL ZE TO NIC NENI ZE SOU HODNOTY SICE ZVEDNUTE NAD HRANICI ALE DAL NEROSTOU KOLONO MAM V PORADKU GASTRO PATOLOGICKY REFLUX TO ZNAMENA KDYBI TAM NECO ZHOUBNEHO PROBIHALO TAK BY TY HODNOTY ROSTLI VYS NEBO CO SI MAM O TOM MYSLET NEBO TO DELA TEN REFLUX DALE MAM DELANY CEA -1,5A JEHO REF. HODNOTY JSOU DO 4,5 DEKUJI
JARDA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nádorové markery nejsou zcela specifické a nelze z nich dělat nějaké závěry. Jedině v souvislosti s dalšími metodami mohou být nápomocní v dalším sledování pacienta. Proto, pokud jsou vyšetření gastrointestinálního traktu v pořádku, tak se není čeho obávat.
Diagnostika
Nález CT:CT plic nativně i postkontrastně Xenetix 350 100ml bez příhod.st.p. horní lobektomii vlevo s přetažením medistaina doleva,neměnné fibrozní změny parahilozně vlevo.vpravo v S8nacházím lož.,stín výrazně cípovitých kontur o velikosti 17mm,jinak jsou plíce bez ložiskových změn.mediastinum bez lymfadenopatie, bez patol.masy.cysty jater hyperplazie obou nadledvin. Z:st.p. horní lobektomii vlevo-zde bez zn.recidivy lož.stín ve středním plicním poli vpravo-ložisko budí podezření z obrazu perif.TU proti min.vyš. došlo ke zvětšení o 2mm. Na operaci plic jsem byla v roce 2009,stále se léčím a chtěla bych vědět jak by měla léčba pokračovat.Děkuji.
purchartová Zděnka Bedřichovice
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neznám diagnózu, podle které se dané onemocnění léčí. Je to primárná nádor plic? jaký? je to metastáza? jakého onemocnění?
Diagnostika
dobry den jiz jsem vam psal ohledne tu. markru 72-4 mel jsem ho oakovane zvednuty jeho ref. hodnoty jsou do 6,9 ja jsem je mel leden 2011 -25 cervenec20011 -26 minuli tyden jsem mel kontolni 25 lekar mi rekl ze to nic neni ze se pry nezvedaji ze sou sice nd hranici normi ale uz dale nerostou jinak se lecim s patologickym refluxem nemuze toto zvednuti delat prave on? a co si myslite na tu odpoved co mi rekl muj lekar jinak se lecim na onkologii dekuji
JARDA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu se nemohu vyjádřit. Mám nedostatečné informace.
Diagnostika
DPBRY DEN CHODIM PRAVIDELNE KAZDE TRI MESICE NA KONTROLI NA ONKOLOGII PRED PUL ROKEM JSEM BYL NA PET CT TO DOPADLO DOBRE JENOM TAM BYLO NAPSANO MIRNE DIFUZNE ZVYSENY ZACHYT V KOSTNI DRENI vs AKTIVACE KOSTNI DRENE ZREJME REAKTIVNI PRED TREMA MESICI JSEM BYL NA ONKOLOGII A LEKARKA MI REKLA ZE CASEM DOPORUCUJE KONTROLNI PETCT NINI JSEM BYL V CERA NA ONKO. BYLA TAM JINA LEKARKA TE JSEM REKL ZE ME PRED TREMA MESICI DOPORUCUJI KONTROLNI PETCT A TA MI ODPOVEDELA ZE ME NA ZADNE PETCT POSILAT NEBUDE ZE PRY JE TO VELKE OZARENI CO SI O TOM MYSLITE VY A CO ZNAMENA TEN DYFUZNE ZVYSENY ZACHYT V KOSTNI DRENI MEL JSEM HO NA PETCT PRED PUL ROKEM ALE I PRED ROKEM JE TO V AXIALNIM SKELETU SCINTI MAM OPAKOVANE TAKE A TAM MAM POPISOVANE DEG. ZMENY DEKUJI
PAVEL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Scinti kostí je citlivější vyšetření než PET/CT na kosti. Proto bych důvěřoval výsledku scinti kostí, kde jsou popsány degenerativní změny.
Diagnostika
Som po RAPE. Chcel by som Vas poprosit o vysvetlenie pojmu : -Perineurálna invázia prítomná -Angioinvazia prítomná v lymfatických cievach -Pozitivny resekcny okraj vpravo laterálne 4mm, Gl.score 6/3+3/ pTNM:pt2pnOpMx Dakujem Vam
Marian
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nález není úplný. K tomu se nedá vyjádřit.
Diagnostika
dobry den byl jsem na trepanobiopsii a zaver je v nateru pritomny shluky trombocitu pri podrobnejsim prohlizeni preparatu zastizen shluk osteoblastu toxicke drazdeni mirne dysplasticke zmeny porucha utilizace zeleza z cytologickeho hlediska neprokazujeme infitraci kostni drene hematologickou malignitou ci solidnim nadorem prosim slo by upresnit muj nalez muj obvodni lekar me na toto vysetreni poslal z duvodu me zvetsene sleziny na 140mm a jinak se k tomu nevyjadril jinak jsem po nadorovem onemocneni grawitz a trpim bolestmi kosti muze to vsech no souviset s mim zakladnim onemocnenim a co ta zvetsena slezina.......dekuji
pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nález z trepanobiopsie Vám musí vysvětlit hematolog, nikoli praktický lékař. Jasně je napsané, že o infiltraci hematologickou malignitou či solidním nádorem se nejedná. tedy žádná souvislost s rakovinou ledviny.
Diagnostika
Dobrý den, můj přítel začal před 14 dny trpět bolestivým tlakem v pravém podžebří, následující sono ukázalo rozsáhlou solidní formaci, ostře ohraničenou, na CT zjištěna velikost 17x8x26cm vypadající jako pakety zvětšených uzlin nebo tumor retroperitonea. Nikde jinde žádná další ložiška. Před deseti lety navíc prodělal akutní lymfoblastickou leukémii, která byla úspěšně vyléčena díky chemo. Po krevních obrazech se prý nejedná o navrácení leukémie. Nyní čekáme na výsledky punkce. Hematoonkoložka v Olomouci se domnívá, že se bude jednat buď o lymfom nebo rakovinu varlat, ačkoli přítel žádné problémy s varlaty nemá. Chci se zeptat, co si o tom myslíte a zda i v případě takto velkého nálezu je možné úplné vyléčení? Předem děkuji za odpověď. Lucie
Aimee
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutná a zásadní je histologie, která řekne, zda je onemocnění vyléčitelné či nikoli. Pokud se jedná o lymfatické uzliny, tak se dá říci, že je větší naděje na vyléčení, než pokud by to byl karcinom.
Diagnostika
Chtěla jsem se zeptat, jestli jde poznat jako laik bulky neškodné, tukové napař. z přemíry mazu, jako akné atd. Částo se mi dělají bulky okolo uší, jednu mám již léta okolo lalůčku ucha, nijak se nezvěčuje, ale dle toho to také nejde takto odhadnout, jestli je neškodná, že nebo si mýlím? A chtěla jsem se ještě zeptat, pokud mám nějakou bulku, zda s tím se nejprve chodí ke kožnímu specialistovy nebo kdo to určuje? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Gábina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud máte na těle bulku nebo resistenci, která se Vám nelíbí, tak jděte nejdříve ke svému praktickému lékaři. Pohmatem zjistí, zda se jedná o záležitost neškodnou nebo vhodnou k dalšímu došetření u specialisty. Bulka, kterou máte několik let a nemění se, zřejmě není rakovina, protože ta se chová agresivně.
Diagnostika
DOBRY DEN JSEM ONKO.PAC. BYLA JSEM NA SONU A CHTELA JSEM SE ZEPTAT JAK SIROKY MA BYT VYVOD ZE SLINIVKY ME NAPSALI 1,5MM NENI ROZSIRENY A POZNAJI TO NA SONU PRESNE DEKUJI
DANA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Poznají to velmi přesně a pokud je vývod dilatovaný, tak to přesně řeknou, protože porovnávají celý průběh vývodu.
Diagnostika
Dobry den udelala se mi boule pod pazdim je to rakovina ma strach je mi 25 let
Andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bežte to ukázat svému lékaři. Musí si to osobně vyšetřit. Nepodceňujte to.
Diagnostika
Dobrý den, pane doktore, chci se Vás zeptat jestli když jsem na lékařské zprávě své maminky našla diagnozu q180, která není onkologická a dále slova o vyšetření CT a odběrech spolu se slovem Hemoblastoza a Lymfadenopathie - znamená to, že jí lékař na ORL diagnostikoval rakovinu krve?? Má tam dále napsáno, že se má dostavit v termínu na ORL (Bulovka) k intervenci. žádné nové léky než které užívala doposud nemá. Mám se obávat o její zdravotní stav. Děkuji Kubišová Jitka
Kubišová Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli, má jen nějakém podezření, proto to chce vyloučit. Je to velmi obecně napsané a zřejmě bude důležité vyšetření, na které se má dostavit.
Diagnostika
dobry den mam kalcifikace v prsu je to rakovinovy stav
ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli. Na druhé straně: pokud by bylo podezření na podezřelé mikrokalcifikace, tak by Vám museli provést biopsii dané oblasti. Některé mikrokalcifikace jsou opravdu příznakem rakoviny, ale není to vždy pravidlem.
Diagnostika
DOBRY DEN SEM ONKO. PACIENT A BYL JSEM NA REZONANCI HLAVY ,C PATERE A TH PATERE HLAVA BYLA V PORADKU NA TH PATERI V OBRATLI 9 HEMANGIOM A V C PATERI NAPADNEJSI CENTRALNI KANALEK TO ZNAMENA ZEJE PRY ROZSIRENY TAK SEM SE CHTEL ZEPTAT JESTLI SE NEMUZE TREBA TEN HEMANGIOM SPLEST S METASTAZOU A CO ZNAMENA TEN NAPADNEJSI KANALEK JESTLI TO NENI TAKY NEJAKA PATOLOGIE DEKUJI
JARDA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud radiolog napíše jistě, že se jedná o hemangiom, tak ho tam vidí zcela jasně a věřil bych mu. Pokud by to bylo jen podezření, tak by to napsal. CO znamená nápadnější kanálek nevím - to se musíte zeptat radiologa, který to popisoval.
Diagnostika
Dobrý den,při vyšetření UZ jater mi bylo v právem laloku nalezeno echogenni kulovite ložisko velikosti 7,9 mm.Luminalni struktury nejsou dilatovane.První vyšetření byl nález 7,4 mm a neurčené struktury.Nedostala jsem žádné vysvětlení a nevím zda mám změnit jídelníček,nebo být léčena či dál sledována.Můj otec zemřel ve věku 49 let na rakovinu jater.Tak prosím jestli by jste mi mohl vysvětlit nález a napsat otom něco víc,i jak dále postupovat.Nebo zda můžu být klidná.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takový nález je možné objasnit jen histologií z biopsie. Váš lékař Vám musí říci více, zda je histologie možná či nikoli.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore,je mi 33let,před 3týdny jsem si nahmatala bulku na pravé straně krku,byla jsem na sonu,tam byl nález:nad horním lalokem štítné žlázy ovoidní útvar do 2cm,se štítnou žlázou nesouvisející,nález HCD fyziologický.Řekli mi tam,že neví co to je,poslali mě na CT,tam byl závěr tento:ložisko nad pravým lalokem thyreoidey,Vs.TU proces-může jít o adenom příštitného tělíska,nelze vyloučit ani možnost hemagionu,nemá charakter cystický ani vzhle typické uzliny.Oboustranná krční lymfadenopatie. Na Orl z toho nebyla moudrá,chtěla mi odebrat vzorek,ale řekla,že tonebude dělat,že bych mohla vykrvácet.Poslali mě na vyšetření štítné žlázy.A za měsíc na NMR.Začínám mít vážné obavy,bojím se,že může jít o rakvinu.Myslíte pane doktore,že by se to poznalo z krve,mám říct své obvodní lékařce?
Romana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z krve se rakovina diagnostikovat zatím nedá. Jednou to ale bude možné. Už se na tom pracuje. Nicméně k Vašemu případu - dop. rychle jednak magnetickou rezonanci nebo PET/CT a dle výsledků zvážit biopsii. Samozřejmě, že endokrinologické odběry jsou vhodné, ale samotnou rakovinu to neodhalí. Může se zjistit, zda štítná žláza nebo příštitná tělíska fungují správně či ne.
Diagnostika
Dobrý den.Moje přítelkině byla na vyšetření CT a byl bych moc rad kdybyste mi vysvětlil co to znamená-bez detekce sytících se útvarů v peritoneální dutině charakteru karcinomatozy, stacionární mapovitéložisko v levélopatě kyčelní-dif.dg.kostní infarkt,meta.Moc dekuji za odpověd.
LUDEK
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V dutině břišní nejsou známky rakoviny a nejasné ložisko v levé části pánve.
Diagnostika
Dobrý den,pane doktore chtěla bych se zeptat-manžel je po operaci rakoviny prostaty v. r.2004,pravidelné kontroly PSA v pořádku,nyní při kontrole stolice provedena koloskopie,zjištěn za rektosigmoisálním ohybem v 22 cm tumorozní popypoidní infiltrace cca 1/3 obvodu lumen,délka 25-30cm,gystologie byla negativní,CT břicha čisté. Může se jednat o metastáze ? Kde je vhodná operace,měl by to být odborník.Můžete prosím poradit? Jedeme 14.2. na Homolku k MUDr.Blažejovi na chirguii. Děkuji Toušová
Alena Toušová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rozhodující je histologie - píšete, že je negativní. Ne každý polyp znamená rakovinu, ale dle popisu je to podezřelé místo, proto se k tomu musí vyjádřit gastroenterolog, který kolonoskopii prováděl a ten by měl doporučit zda operovat či ne. Dle popisu to nevypadá na metastázu, ale nutno vyloučit rakovinu střeva.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, prosím o radu ohledně lympodenopatie. Mám vzadu za kývačem zvětšené uzliny. Jedna 2cm zjištěná při viroze, po roce opět po viroze kontrolní UZ uzlina již 1cm a pak nějaké drobné. Krevní obaz v pořádku. Dále nález 1cm uzlík na ŠZ, zatím čekám na vyš. Na krku uzliny si najdu pořád, večer jsou víc hmatné, některý den je hledám snáz, jindy je sotva najdu. K tomu mě bolí na stejné straně rameno. Mamogr.OK. Je to normální, kam s tím mám jít, nebo tomu nevěnovat pozornost? Jiné příznaky jako únavu,pocení atd. nemám. V rodině se onkolog.onemocnění nevyskytlo, přesto se obávám.. Děkuji.
Miluše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je nutné uzliny vyšetřit pohmatem - nejlépe Váš praktický lékař.
Diagnostika
Dobrý den,chtěl jsem se jen zeptat co to vlastně je anechogenní výpotek,mám to v pohrudniční dutině,posílaj mně na rtg srdce a plic.děkuji
david b.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to dotaz pro mne, ale pro radiologa, nicméně to znamená, že na ultrazvuku není výpotek vidět, proto rtg snímek.
Diagnostika
Moc prosím o posouzení nálezu: plicní křídla rozvinutá,densita plicního parenchymu 900,subpleurálně dif.patrné zesílení interlobárních sept až síťovitého charakteru s predilekcí ventrálně hlavně v horních a dolních polích,dors hlavně basálně a víc vlevo.Jemné zesílení interlobií s lehkým zesílením pleury,víc vpravo.Oj. velmi jemný fibrotický proužek , velmi drobné opacity-mikronoduly dif.především subpleurálně, více v horních polích.Lehké bronchiektázie v dolních polích,ve středních a horních ventr..V mediastinu četné až okrouhlé LU do 14mm paratracheálně, v obl. kariny, přoi oblouku aorty a jeho odstupech i v hilech.vysoko uložená bránice, artrosa I.SC skl., kde i neoartrosa žebra s kalc.žeberní chrupavkou.Poroza, zvýrazněná kyfotizace Thp.Postižení intersticia zejména subpleurálně-spíš septální a intralob.septa,mikronoduly nečetné.t.č.bez GGO.Diskrétní zesílení interlobií se zesílením pleury v obl. jejich úponů. Prosím o prognózu a vysvětlení co mě čeká. Mnohokrát děkuji
Karel P.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podobné konrétní rozvahy lze dělat je při osobní návštěvě, po patřičném vyšetření a celkovém zvážení všech okolností. Po internetu medicínu dělat neumím. Pokud máte zájem o osobní konzultaci, tak se objednejte v MOU Brno, na tel. 54313 5809 do konziliární ambulance.
Diagnostika
Děkuji za odpověď k problematice uzliny nad klicni kosti. Pisete, ze je mozno ji nahmatat nad klicni kosti kdekoli. Ja mam nejaky otok, ztuhlinu na zadech mezi lopatkou a krkem, zhruba v prostred teto pomyslne spojnice, muze byt i v techto mistech uzlina? Dekuji za dalsi odpoved.
jiri
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Oblasti jako nadklíček a mezi lopatkami - to je naprosto něco jiného. Ztuhlina mezi lopatkami se musí vyšetřit pohmatem atd. Takto po internetu nemám šanci.
Diagnostika
Dobry vecer pan doktor,chcem sa spytat na vysledok CT vysetrenia mojho 2 rocneho syna Vpravo okcipitalne mala uzuracia lamina externa kalvy konkavneho tvaru velkosti7x4x4 mm,lamina interna intaktna,denzity do 30 HU v.s. epidermoidna cysta. Mame pred sebou este MRI vysetrenie a asi aj operaciu.Mam velky strach a vobec mi nebolo vysvetlene co to tam syn vlastne ma,len všeobecne cysta.Budem rada ak mi to laicky budete moct vysvetlit. Velmi pekne dakujem a zostavam s pozdravom
olga
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Cysta je nezhoubný útvar, ale další vyšetření jsou jistě důležitá k bližšímu objasnění, proto vyčkejte MRI.
Diagnostika
mam opakovane na sonografii zvetsenou slezinu 150mm pred mesicem sem byl na rezonanci a tam pisi slezina nezvetsena v cera opet sono a slezina 145mm tak cemu mam potom verit doktor mi podle sona rekne ze ji mam zvetsenou potom z vysledku rezonance rekne ze je v poradku a ted z toho posledniho sona k tumu nic nerekl tak co je teda presnejsi mohl by ste mi to prosim vysvetlit jinak jsem onko. pacient dekuji
kaba
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Magnetická rezonance je určitě přesnější.
Diagnostika
psal jsem vam ohledne markru 72-4 ze ho mam zvyseny opakovane okolo 25 a referencni meze jsou 6,9 psal jsem vam jake mam vsechna vysetreni odpovedel jste mi ze bych mel mit gastrofibroskopii ja mel gastroskopii tak nevim jaky je v tom rozdil a ta dopadla v poradku ale markr je porad zvyseny tak nevim co to znamena jestli bych mel mit nejake dalsi vysetreni muj lekar rika ze to muze byt zvysene kvuli te me ledvine tak nevim co tim mysli dale jsem vam psal ohledne bolesti pod jizvou ktere jsou pomalu stale pet ct jsem mel 9 . 2011 nativne kvuli vysokemu kreatinu a bylo v poradku.Pod tou jizvou to sou nekdy bolesti pichave a palive nekdy mi to pripada ze me tam skrunka a v tech mistech me to pride ze mam nadimani kolonoskopii mam delanou take s odstranenim dvou tubularnich adenomu do 5 mm dekuji
kuba
Skalpel, lékař, ilustrační foto
opakovaně jsem Vám psal, že zvýšení tohoto markeru může být v důsledku zánětu v žaludku. Pokud jsou další vyšetření negativní, tak stačí kontrolovat marker 1x za 3 měsíce a za půl roku zopakovat gastroskopii.
Diagnostika
dobry den!nasli me pri ultrazvuku ledvin na l.ledvine lozisko 10mm-charakteru angiomyolipomu.muzete me prosim Vas vysvetlit,co to je?dekuji Renca
renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato diagnóza není rakovina jen beningní, nezhoubný útvar.
Diagnostika
dobry den,muzete prosim napsat presne v jakych mistech se da nahmatat pripadna zvetsena nadklicni uzlina? Dekuji
jiri
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nad klíční kostí kdekoli.