Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Diagnostika
Dobrý den, mám po těle velké množství znamének. Na zádech mě v oblasti poblíž znaménka kůže lehce svědí. Znaménko je větší (cca půl cm), ale žádné změny (růst, změna barvy) na něm nepozoruji. Mám se obávat? Je možné, že znaménko může svědit aniž by bylo nebezpečné?
marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Při jakékoli změně znaménka - tedy i při svědění, je lepší být zkontrolován dermatologem.
Diagnostika
Pane doktore, moje maminka - 51 let mám zjištěný 1-1,5 mm nádor na plicích. Co se s tím dá dělat? Děkujeme za odpověď.
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace nebo aspoň biopsie, aby se zjistilo o co vlastně jde. Dokud není histologický nález rakoviny, tak se nedá léčit jako rakovina.
Diagnostika
dobry den chtel jsem se zeptat ktere vysetreni je presnejsi k odhaleni kostnich meta. jestli scintigrafie nebo pet ct slisel jsem ne od lekare ze pry pet ct to pry tam zachyti to pet a potom ct potvrdi treba meta destrukci mohl by ste mi prosim poradit dekuji
milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Scinti kostí je přesnější a specifičtější. PET/CT není špatné, ale v prípadě kostních metastáz může být i zcela negativní.
Diagnostika
Dobrý den, mám problém rozluštit lékařskou zprávu. mohl byste mi lidsky říct, co se v ní píše? Mám tam psáno toto: ,,Drobná cysta do 5mm v gl. pinealis bez tlakových projevů, ojedinělé T2 hyperintenzní ložisko o průměru do 4mm frontodorsálně sin. v bílé hmotě mozkové, v dif. dg. spíše ložisko parainfekční nespecifické" Předem děkuji za odpověď
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V popisu není zmínka o rakovině, jedná se jen o benigní, nezhoubné útvary v uvedených anatomických oblastech mozku.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, nerada obtěžuji, ale byla bych Vám moc vděčná, kdyby jste mi poradil a řekl svůj názor. Je mi 22let a v posledních několika měsících trpím hroznou únavou, nemám vůbec energii na učení, hned u všeho usínám, špatně se mi dýchá, přes den mám zvýšenou teplotu,ale končetiny mám neustále studené, více se potím, když jdu večer spát, tak jsem úplně zmrzlá a v noci se vzbudím úplně spocená, rozhycovaná a moje tělo žhne jako rozpálená kamna. Nevím, zda to nic není a může to být třeba i normální? Nebo zda si mám dojít k lékaři. Moc Vám děkuji za odpověď.
Šárka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě zajděte ke svému praktickému lékaři, který Vás vyšetří.
Diagnostika
Které Gleason je horší 3+3 nebo 3+5? ,
Oldřich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To vyšší.
Diagnostika
Dobrý den. Prosím Vás, chtěla bych se poradit ohledně operace horní čelisti. Již půl roku trpím cca 2x za 14 dní mírnými bolestmi a především nepříjemným tlakem v okolí pravé horní čelisti. Po CT vyšetření mi lékařka na ORL řekla, že se jedná o veliký polyp, který je téměř přes celou dutinu v pravé horní čelisti. Léčba jedině chirurgicky. Mám se rozhodnout, zda půjdu na operaci, prý by to pro mne bylo asi lepší, ale není to nutnost. chtěla bych radu, zda mohou nastat nějaké problémy, když na operaci nepůjdu? Nemůže z polypu vzniknou nádor? Mockrát děkuji za všechny rady.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Polyp nemusí vždy znamenat rakovinu. Nicméně může v rakovinu dozrát. Záleží na tom jaká je jeho současná struktura. Ne každý polyp do rakoviny dozraje. Rozhodující je jednak CT nález a jednak předběžná biopsie polypu.
Diagnostika
Vážený pane profesore, mohl byste mi vysvětlit co to znamená: mnohočetné metastázy plic, ložiska nevhodná k biopsii? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Znamená to, že je těch ložisek sice hodně, co do počtu, ale jsou pravděpodobně buď malá nebo špatně dostupná k histologickému ověření - tedy pro biopsii nedosažitelná.
Diagnostika
DOBRY DEN BYL JSEM NA VYSETRENI PET A TAM POPISUJI MIRNE DIFUZNE ZVYSENY ZACHYT V KOSTNI DRENI AX SKELETU LEKAR ME POSLAL JESTE NA PUNKCI KOSTNI DRENE A TAM POPISUJI TOXICKE DRAZDENI MIRNE DYSPLASTICKE ZMENY A PORUCHU UTILIZACE ZELEZA ME ZAKLADNI ONEMOCNENI JE TU LEDVINY MOHL BY STE MI PROSIM VYSVETLIT NALEZ V KOSTNI DRENI NEMUZE SE TREBA JEDNAT O RAK KOSTRNI DRENE NEBO NEBO META V KOSTNI DRENI OD NADORU LEDVINY DEKUJI
ondra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tomuto popisu nerozumím. Není jednoznačný, proto se obraťte na lékaře, který vyšetření prováděl.
Diagnostika
Dobrý den , chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi polypem a tumorem.Matka mého manžela 73 let již měsíc a půl má krev ve stolici - někdy prý až hodně.Byla na vyštření - kolonoskopii kde jí lékař diagnostikoval hodně veliký polyp - jenže do zprávy byl zapsán tumor. Byla na dalším vyšetření kde jí měl být polyp odstraněn ale lékař který vyšetření prováděl jí oznámil že musí na operaci a že má štěstí že jí nevezmou celý konečník,a ve zprávě je napsáno opět tumor o velikosti 2 krát 3 cm. Je tedy pravděpodobné že se jedná o rakovinu tlustého střeva? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Polyp muže být nezhoubný nebo zhoubný - tedy rakovinou. To se ale muže potvrdit jen histologickým vyšetřením. Dopředu nikdy nevíme, zda je polyp zhoubný nebo ne.
Diagnostika
DOBRY DEN BYL JSEM NA SCINTIGRAFII SKELETU KDE POPISUJI ZVYSENY ZACHYT RADIOFARMAKA V TH A L PATERE V CERA JSEM BYL POSLAN NA RTG TH A L PATERE KDE POPISUJI VYRAZNA SPONDYLOZA TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT JESTLI NA TE SCINTI TEN ZVYSENY ZACHYT RADIOFARMAKA MUZE ZPUSOBOVAT PRAVE TA ZMINOVANA SPONDYLOZA JESTLI TEN RENGEN JE PRESNY NA TO DOVYSETRENI PO TE SCINTI DEKUJI
MICHAL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na přesném nálezu ma scinti, ale rtg muže potvrdit nález na scinti a pokud není jistota, tak se má provést CT uvedených oblastí.
Diagnostika
DOBRY DEN CHTEL JSEM SE ZEPTAT MAM STALE ZVYSENY TU. MARKR 72-4 JEHO REFERENCNI HODNOTY JSOU DO 6,9 JA JE MAM PRED ROKEM25 PRED PUL ROKEM 11 A NYNI 14 JSEM PO OPERACI NADOR NA LEDVINE PRITOM TENTO MARKR S LEDVINOU NEMA PRY NIC SPOLECNEHO MAM DELANOU I GASTROSKOPII A TA JE V PORADKU SONO BRICHA TAKE V PORADKU NEVYTE PROC TENTO MARK JE STALE ZVYSENY A JEHO HODNOTY NEKLESAJI NA NORMU NEMEL BYCH MIT NEJAKE DALSI VYSETRENI JINAK MARKR CEA A CA19-9 JSOU V NORME MAM SI HO NECHAVAT I DALE KONTROLOVAT DEKUJI
ONDRA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tento marker bývá zvýšený u rakoviny žaludku, ale ani zdaleka není diagnostický. jeho zvýšení v případě negativních nálezů může být z mnoha důvodů, což Vám může být vysvětleno osobním pohovorem na nejbližším onkologickém pracovišti.
Diagnostika
Dobrý den, pane profesore. Mám strach z leukémie. Objevily se mi nedávno malé červené tečky na nohách, dočetla jsem se, že se nejspíš jedná o tzv. petéchie, které mohou být příznakem vážných onemocněních krve, tedy i leukémie. Na akutní leukémii zemřel můj děda i jeho sestra. Vím, že to není dědičné, přesto mám strach. Horečky nemám, naposledy jsem ji měla v prosinci, jen dva dny. Příští týden jdu ke své obvodní lékařce, když si řeknu, udělá mi celý krevní obraz nebo musím ke specialistovi? případně ke ktéremu? A i když ho udělá jaká je pravděpodobnost, že to leukémii neodhalí? Protože je to nenápadné a nemá to ze začátku viditelné příznaky, ale já mám ty červené tečky, krvácí mi i dásně (to jsem přikládala vždy onemocnění dásní). O jaká jiná onemocnění se může případně jednat? Může to mít souvislost i s psychikou? Mám před státnicemi a i problémy v osobním životě. Bude mi 26 let. Mockrát děkuji za Váš čas. Petra
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Krevní testy jsou nutné a může je provést praktický lékař. Pokud v nich budou nějaké nejasnosti pak musíte být vyšetřena bud hematologem nebo hematoonkologem. Ve Vašem okolí je jistě někdo takový dostupný.
Diagnostika
Vážený pane profesore,velmi děkuji za Vaše informace, vážím si toho, že s Vámi mohu problém konzultovat.Prosím Vás ještě o radu na jaké pracoviště v Praze je možné se obrátit pro tzv.druhý názor- druhou histologii z již uložených vzorků maligního nádoru kromě ústavu na Albertově. Nevím kam se obrátit.Děkuji.S pozdravem dr. Králová EVa
králová Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V Praze máte několik možností - ale FN Motol a VFN Karlovo náměstí - vždy onkologické odd. nebo klinika patří mezi špičky. Obě mají skvělou patologii.
Diagnostika
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli mám zvýšenou pravděpodobnost onemocnění rakovinou slinivky, když na ni zemřel můj dědeček v 75 letech. Moje matka a bratr jsou zcela zdraví, mému otci teď v 67 letech objevili nádor prostaty. Nikdo z rodiny nezemřel na rakovinu v mládí (před 50. rokem).
saša
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemůže se říci, zda máte zvýšenou pravděpodobnost vzniku zrovna rakoviny slinivky, protože ji nikdo v rodině neměl. Vzhledem k tomu, že Váš dědeček a Váš otec mají rakovinu, tak je u Vás zvýšené riziko vzniku jakékoli rakoviny. To ale neznamená, ži ji musíte dostat. Preventivní prohlídky od 40 let Vašeho života jsou tedy velmi vhodné a silně je doporučuji.
Diagnostika
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možné příčiny kolísání CA 19-9. V listopadu 2008 měl bylo odstraněno 30 cm tlustého střeva, kdy byl nalezen ve střední vrstvě 1,5 cm zapouzdřený zhoubný nádor. Od té doby pravidelně navštěvuji onkoligickou ordinaci v Kladně. Byl jsem po operaci už 3x na kolonoskopii a 2x na Homolce na PET a CT, v Kladně na CT a SONU. Všechna vyšetření byla negativní na nějaké zhoubné buňky. V dolní části levé plíce je jen nějaký malý nezvětšující se útvar nezhoubného charakteru. Přesto mě ten MARKER neustále kolísá mezi asi 47 a 52, jednou nižší, podruhé vyšší. Poslední výsledek z 13.4.2012 byl 95. Pan doktor Nedvěd, kterému chodím, si už se mnou neví rady. Jsem ročník 1954, kuřák (cca 12 cigaret denně), jednou denně večer 1 pivo, 3 dcl červeného vína). Cítím se dobře, chutná mi jíst, v létě jezdím na kole, mám pozitivní přístup k životu a ve volném čase se aktivně věnuji hudbě (bubeník). Děkuji za Vaši odpověď. Zdeněk
Zdeněk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kolísání nádorových markerů je běžné. Nejsou to specifické markery. Nicméně jejich příčina se má hledat a může se objevit nebo taky někdy vůbec ne. Takové zkušenosti v naší praxi máme. Kouření někdy zvyšuje tuto hodnotu nebo i jiné zánětlivé tedy nerakovinné procesy.
Diagnostika
DOBRY DEN MELA BYCH NA VAZ JEDEN DOTAZ OHLEDNE KOSTNICH METASTAZ MIVAM DOST CASTO A NEKDY POMERNE VELKE BOLEST KOSTI SCINTI MAM DELANOU A JEDNOZNACNE TAM META NEPOPISUJI TAK JSEM SECHTELA ZEPTAT JAK TO VLASTNE S TEMA KOSTNIMA META. JE NENI TREBA MOZNE ZE TAM TY KOSTNI META JIZ MAM A SCINTI TO JESTE NEZACHYTILO NEBO TO SCINTI JE TAK PRESNE K ODHALENI META ZE BY TO BYLO NA TE SCINTI UZ V POCATCICH VYDET A TREBA PACIENT NEMA ZADNE BOLESTI JA JSEM SLISELE NE OD ODBORNIKA ZE PACIENTI NEMAJI ZADNE BOLESTI ALE KDYZ JDOU NA SCINTI TAK UZ TAM JE META POSTIZENI PATRNE JA JSEM PO OPERACI NADORU NA LEDVINE T3 gr2NOMO
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Scinti kostí je velmi citlivé vyšetření na zjištění kostních metastáz. Ppokud je negativní, tak metastázy v kostech nejsou.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore, prosím o informaci, zda je možné ultrazvukem břicha zjistit, zda nedošlo k metastázám do uzlin / jater po odstranění maligně zvrhlého polypu z tlustého střeva, nebo je nutné CT vyšetření? Děkuji moc a přeji hodně úspěchů ve Vaší záslužné práci.
Markéta H.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ultrazvukem se dá mnohé zjistit a navíc je to zcela neinvazivní vyšetření, které nijak pacienta neohrožuje. Nicméně je jen orientační, proto při nějakém podezření je třeba stejně CT doplnit. Tedy pro první vyšetření je ultrazvuk velmi vhodný.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na můj problém s jednostrannou nosní obstrukcí a obstrukcí eustachovy trubice. Je mi 28 let, před 3 lety jsem byla na operaci pleomorf. adenomu v levé příušní slinné žláze; operace dopadla v pořádku, žláza mi byla celá odstraněna. Už asi dva roky mě však trápí mírně ucpaná eustachova trubice a nosní dírka – obojí na levé straně. Také občas, pouze po ránu, smrkám maličko krev (opravdu jen maličko). Byla jsem několikrát na kontrolách – ultrazvukové vyšetření slinných žláz a krku, vyšetření nosu – kde mi zjistili vybočenou levou nosní přepážku, vyšetření ucha – vše v pořádku, audiometrie také. Nosní obstrukci a obstrukci e.trubice cítím někdy více, někdy méně.. Tolik bych tomu nevěnovala pozornost, ale bojím se, zda mi nemůže v hlavě růst opět nějaký nádor? Nebo to může být prostě příznak toho, že jsem vždycky hodně smrkala (celoroční rýma) apod.? Vyšetření byly stále v pořádku a tak se nechci bát. Děkuji vám za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pomůže Vám jedině odborné vyšetření na ORL.
Diagnostika
Má mastopatiu mliečne žlazy zdurené a su bolavé.Lekár mi povedal ze su ako strapce hrozna.Dalo by sa vyoperovat mliečne zlazy ? aby som predišla niečomu horšiemu a či je to závažná operácia. Alebo ak viete niečo iné mi na to poradit bnola by som rada.Odpoved na môj mail minerv1@centrum.sk. Dakujem pekny den vám zelam. ps.mám 47 rokov nemam uz menstruaciu.
Hanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tady se musíte poradit se svým gynekologem. Obecně Vám k tomu nic neřeknu.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat,na pravé straně jsem si našla tvrdé místo,které snadno nahmatám pri lezení na boku a rukou to lehce zatlacim pod zebro a samo se to vrátí. Pri zmáčknutí mě to malinko bolí,jinak nic necítím,tak netuším co to je. Moc děkuji za odpověd
Marky
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte být vyšetřena lékařem. Takto, po internetu, Vám nemohu pomoci.
Diagnostika
Vážený pane profesore, chtěla bych se zeptat, zda novotvar klasifikovaný jako in situ spinocelulární karcinom M 8070/2, D 04,5, který byl vyoperován, může metastázovat. Operatér-chirurg tvrdil, že nikoliv, ošetřující lékařka nám sdělila opačnou informaci. Mnohokrát děkuji za odpověď. Převorovská
Převorovská
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Oba mohou mít pravdu. Klasifikace in situ znamená, že se jedná o velmi časný nález, ktery nemá metastazovat. Nicméně z praxe vím, že tak 10-20% in situ nálezu přece jen metastazuje. Takže opatrně.
Diagnostika
Bobrý den, mám plicní embolii a dělali mi ultrazvuk plic ze zadní části, kde jsou úplně čisté, z přední části mi zjistili malé uzliky cca 10 o velikosti 10mm a 6mm, může to být z embolie plic, či to jsou rakovinové uzlíky? Děkuji
Mirek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To Vám asi neřeknu. Musel bych Vás osobně vyšetřit.
Diagnostika
Dobrý den, pořád mám problémy s bolestí hlavy. Bolest je mnohdy tak velká,že mi je z toho na zvracení. Pravidelně každý den a poslední dobou i když se probudím v noci. Nahmatala jsem si jakoby oteklou bouličku ve o velikosti hrášku,kterou když zmáčknu,bolí. Často mám tlak na oči. Před půl rokem jsem měla stavy,kdy jsem omdlívala. Udělali mi EEG a nic nenašli. Teď se mi ty stavy opět vrátily a je mi často na omdlení,motá se mi hlava a dělá se mi černo před očima. Ráda bych se zeptala,kam s tím zajít a co to může být. Děkuji za odpověď.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte zajít za neurologem. Může se jednat o migrénu, která je někdy hodně protivná.
Diagnostika
Dobry den prajem.Po bokoch krku mam uzliny.na lavej jednu 11mm a na pravej 8mm,podla sona ktore opakujem kazdy rok.Tieto tu mam uz vyse 2 rokov a nemenia sa ani nebolia,su pohyblive a nerobia mi ziadne problemy.Vysetrenie krvi mam vzdy v poriadku,biele krvinky mam trosicku menej podla slov imunologicky mam slabsiu imunitu napriek tomu alebo nastastie chora nebyvam.Mojim problemom je ze sa niekedy neviem z hlboka nadychnut a mam zablokovanu hrudnu a krcnu chrbticu,mam sedave zamestnanie.Ako som si precitala priznaky lymfomu,dostala som strach,pretoze sice sa nepotim v noci ani nemam horucky,svrbenie na tele pocitujem vacsinou po sprchovani.Nechcem panikarit ale ani to zjednoduchsovat.Bola som pred pol rokom aj na rtg pluc,v poriadku.Som fajciarka,ale okrem toho sa snazim zdravo zit.Je za potreby riesit dany stav?Alebo za zle pocity a strach z choroby moze aj moja psychika?mam totiz strsujuci zivot.Dakujem za radu .
Tatiana1985
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uzliny takové velikosti jsou fyziologické. Záleží spíše na jejich konsistenci, zda jsou měkké nebo tvrdé. To ovšem stále nevylučuje lymfom. Vzhledem k tomu, že se po 2 letech nemění, tak se o lymfom asi nejedná. Vhodné je pravidelně kontrolovat co do velikosti a v případě zvětšování jednu vyndat a histologicky prověřit.
Diagnostika
Dobrý den, ráda bych vysvětlení. Je mi 34 let. Nevím čeho se mám obávat. Játra celkové zvětšená, pr.lalok 155 mm, okraje hladké,echogen. zvýšená, bez ložisk. změn. 6lučník s kalcifik. fundu, obsahuje konkrement 33 mm, a dále v.a. několik drobných 4 mm, stěna místy 3,5 mm, žluč. cesty bez patologie. Slinivka břišní je hyperechogenní, normální belikosti.Slezina zvětšená 130x65 mm, homogenní. Mírná hepatosplenomagie, poč. porcelánový žlučník s vícečetnou lithiázou. prokázaný Barrettův jícen - vzorek sliznice jícnu a nepatrná část žlázové sliznice typu kardie s mírným chronickým neaktivním zánětem. Ve žlázové sliznici je ložisková nekompletní intestinální metaplazie feveolárního epitelu bez dyspazií. Mám se obávat rakoviny žlučníku? Barretův jícen je také problém? děkuji za vysvětlení
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše nálezy jsou pro gastroenterologa, který Vám řekne čeho se obávat. Hepatosplenomegalie není jen tak, porcelánový žlučník taky ne a Barretův jícen považujeme za prekancerozu rakoviny jícnu. Nicméně záleží na rozsahu, protože není přítomna dysplazie. Takže se obratte na gastroenterologa, který se pokusí vyřešit všechny tyto nálezy.
Diagnostika
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se před vyšetřením Pet/CT vysazuje biologická léčba? Mamince ji onkoložka vysadila měsíc před vyšetřením, bohužel po vyšetření paní doktorka má dovolenou a nepodařilo se zajistit nějaký zástup, který by v bioléčbě pokračoval. Mě se to nelíbí. Léčba tak byla přerušena téměř na dva měsíce, přitom máme podezření na novou aktivitu v puv.oper.místě.Jediné,čeho se nám zatím podařilo docílit, byly krev. a ur.testy, s pokračováním v léčbě se čeká na paní dr.Přitom kardiolog léčbu schválil. Jsou tedy takové pauzy normální, nemůže to ohrozit úspěšnost léčby? Ztrácím nějak důvěru.
Nela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyšetření PET/CT může být hodnotné jen pokud je nejméně 4 týdny od ukončené nebo přerušené léčby. Nasadit se však biologická nebo jiná léčba může hned po provedení vyšetření. Takže prodleva je minimální.
Diagnostika
Dobrý den moje magnetická rezonance:Vícečetná hypersignální ložiska v bílé hmotě ipratoriálně.Sinusitis foraminostenozy C5/6, C6/7. zatím si myslím že je to buď borelioza nebo RS.Myslíte že by to mohla být i rakovina s metastází do mozku?Třeba rakovina limfatických uzlin?
Ola
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu se Vám musí vyjádřit ošetřující lékař, který vidí i snímky a zná klinický stav. Samotný popis nestačí.
Diagnostika
Dobrý den chci se zeptat ohledně nálezu- před půl rokem Při USG v axilách 17x10mm vpravo vlevo 17x8mm echogenní s hyperechogením lemem ohraničené ložisko v pravo bez patologických změn, vlevo drobná hyperechogení ložiska 6x4 mm ohraničené. Nyní v axilách oboustraně vpravo o vel. 13mm a vlevo 17 a 24 mm oválného tvaru echogenní s hyperechogenním lemem, oboustraně pravidelné struktury žlázového parenchymu vpravo bez ložiskových změn, vlevo hyperechogenní ložiska HZQ 5x5,4 mm ohraničené, bez patologického d-signálu v doplerovském signálu. Prosím o radu, vysvětlení, popř postup, děkuji
majka 40 let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musel bych Vás osobně vyšetřit.
Diagnostika
Dobry den, ma nejblizsi kamaradka z Ruska ma diagnozu : pseudomyxoma peritonei. Nemoc vznikla po operaci slepeho streva. je ji teprve 30let, nema deti... je ted na leceni v Rusku, v Moskve. Nemoc je malo znama, ma velke obavy, zda bude schopna mit deti, jestli vubec prezije. Mame v Cesku nejake pracoviste , kde se totou diagnozou hodne zabivaji a maji vetsi zkusenosti? Rada bych ji tu zariila lecbu. Dekuji za odpoved.
Natalia Wolkmer
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Psala jste mi i na e-mail, takže odpověď najdete v mém e-mailu, ale jen pro všechny ostatní, toto onemocnění se léčí na gynekologii a je velmi vzácné a léčba je hlavně chirurgická. Případná chemoterapie se provádí jen výjimečně na základě řady biologických parametrů.
Diagnostika
Dobrý den, pane profesore.Jsem žena, je mi 46, nekouřím, víno občas, mám autoimunitní nemoc. Měla bych dvě otázky.Jednak k autoimunitní nemoci v pokročilejším věku co mohu očekávat a druhá otázka se týká vyšetření pro samoplátce MOU. Na jedné straně se dozvídám že vyšetření a možný onkologický n ález se udává v 98 procentech a na druhou stranu lékaři říkají, že třeba rakovina vaječníku se z onkomark. CA125pozná až v pokročilém stavu. Zbývá ještě onkomark..HE4 Dělají se zde nějaká jiná kombinovaná vyšetření z které by bylo možné poznat karcinom ovaria v časném stadiu?Děkuji.
ina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se týká autoimunitní nemoci, tak se musíte obrátit na svého revmatologa. Jsem onkolog. Pokud se týká včasného stanovení rakoviny vaječníku, tak je pravda, že nádorové markery nepomohou. Dokonce ani pravidelný ultrazvuk nemusí rakovinu vaječníku odhalit včas. Je to velký problém, ale nemáme k dispozici jednoduché vyšetření, které by rakovinu vajenčíku odhalilo včas. Marker HE4 taky nepomůže. Jedinou jakousi možností je, že při podezření na rakovinu vaječníku provést CT pánve.
Diagnostika
Dobrý den, chtela bych se zeptat, jestli se pozna rakovina na magneticke rezonanci? byla jsem na MR mozku a páteře. predem moc dekuji za odpoved Monika
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Magnetickou rezonancí se dá zjistit podezření na rakovinu nikoli 100% jistota. Ta by musela být potvrzena biopsií.
Diagnostika
Pane profesore, prosím o vysvětlení k mé diagnoze. V září jsem byla na kontrolní kolonoskopii (z důvodu krvácení, potvrdily se krvácivé hemeroidy) a byl mi současně odstraněný stopkatý adenom velký asi 15mm ze sigmatu. Histologie se vrátila s tím, že v hlavě polypu byly v horní části podsliznice už zhoubné buňky,stopka byla nezasažená a místo kde byl polyp odstraněný bylo prý v pořádku. Byla jsem právě na druhé kolonoskopii a nenašly se žádné nové polypy ani nic jiného a střevo je v pořádku. Přesto mě lékař objednal na další kolonos.kontrolu zas za půlrok a doporučil PET/CT vyšetření. Prý je to nutné. Mám velký strach z metastické rakoviny z polypu, mohla se rakovina z něho rozšířit za střevo, i když byla jen v hlavě a polyp upálili celý? Mohu se vyléčit, pokud na PET CT najdou metastázy? Děkuji a omlouvám se za dotaz, jsem velmi vyděšená, jsem nyní ve 2 měsíci těhotenství a nevím, jestli si mohu se svou diagnozou dítě vůbec nechat. Děkuji za Vaši opověď. Mertová
Marie Mertová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V případě těhotenství nemůžete PET/CT absolvovat - poškodilo by to plod. K těmto vyšetřením musí mít lékař nějaký důvod, který já z Vašeho popisu nevidím, ale pokud bych měl podezření, tak pak jistě stačí ultrazvukové vyšetření a kontrola krve.
Diagnostika
Dobrý den, mému tatínkovi 67 let byla diagnostikována rakovina plic. Ložiska byly nalezeny pouze v pravé části plic, byla navrhnuta operace. Zatím byly odebrány pouze vzorky - provedena biopsie ze dvou vzorků z nástěnné pleury. Jedná se o meta adenokarcinom pravděpodobně intestinálního typu. S ohledem na absenci výpotku talkáž t.č. neprováděna. Co to pro tatínka znamená? Diagnóza určena: C782 - sekundární ZN pohrudnice - pleury, C342 - ZN střední lalok, bronchus nebo plíce, C349 - ZN průduška a plíce NS. Předem moc děkuji.
Pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zřejmě se nejedná o rakovinu plic , ale o primární rakovinu střev, proto je třeba pátrat po ložisku ve střevách a dle toho pak zvolit správnou strategii léčby. Léčba se zásadně liší jestli se jedná o rakovinu plic nebo rakovinu střev.
Diagnostika
Vážený pane profesore, již jste mi odpovídal na dotaz a moc děkuji.Pro oživení, jsem tři roky po onkologické operaci příušní žlázy a přilehlé lymf. uzliny. po radioterapii se cítím celkem dobře. Při odběru krve mi byly zjištěny zvýšené amylázy. Sono a CT shodně zjištěny tři ostrůvky do velikosti 1 cm. Podle onko to jsou s největší pravděpodobností cysty. Dá se nějakým jiným způsobem zjistit, co to na té slinivce vlastně mám?Bojím se, že když budeme čekat a hlídat co to udělá, že bude pozdě.. Moc Vás zdravím a děkuji za všechny tazatele za vaše odpovědi, které jsou pro nás pacienty velkou podporou. Přeji hezké a zdravé jarní dny.
Miluše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sono břicha se zaměřením na slinivku může objasnit zda se jedná o cysty nebo ne. Pokud to neobjasní, tak magnetická rezonance břicha by mohla pomoci.
Diagnostika
DOBRY DEN JIZ JEDNOU JSEM SE PTAL JESTI REZONANCE JE PRESNA K ODHALENI KOSTNICH METASTAZ ODEPSAL JSTE MI ZE JE ALE ZE NA KOSTI JE LEPSI CT ALE MUJ LEKAR MI REKL ZE TREBA NA HRUDNI PATER JE LEPSI REZONANCE NEZ CT ZE PRY JE TO TAM SPATNE PREHLEDNE MOHL BY STEMI TO PROSIM VYSVETLIT DEKUJI
karel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Stále se kloním ke svému názoru, že na kosti je lepší CT.
Diagnostika
Dobrý den, chci se zeptat, je mi 35 let,ˇpřes rok mám hodnoty CRP 20-25 (zjištěno náhodně v těhotenství), Nemám žádné příznaky infekce, je možné, že mám někde v těle nádor, který se víc jak rok nijak neprojevuje? Jak rychle CRP u nádorových onemocnění narůstá? Moc děkuji za odpověď, Eliška
Eliška
Skalpel, lékař, ilustrační foto
CRP je zcela nespecifický, zánětlivý parametr, který by se v případě rakoviny stále zvětšoval a to jen u pokročilých onemocnění. Ve Vašem případě bych spíše pátral po chronickém zánětu.
Diagnostika
Dobrý den, pane doktore ráda bych Vás požádala ještě jednou o informace. Moje maminka je týden po operaci na ORL Bulovka, odstraněný útvar 3x2cm na levé straně krku z uzliny, nebolestivý. Mamince byly dělány testy na zoonosy na infekční klinice,lehce zvýšené EBV virus a hraniční tularémie. Maminka nemá žádné příznaky jako je dušnost , noční pocení, hubnutí, cítí se dobře a žádné změny zdravotního stavu nepociťuje. Na propouštěcí zprávě je, že je nutné vyčkat na histologické nálezy a nutnost vyloučit hemoblastosu. KO a ostatní krevní testy byly podle zprávy v normě. mamince je 68. Po psychické stráce je naprosto v pohodě a nedělá si s ničím obavy. Je možné aby se hemoblastozy žádným způsobem neprojevili v krevních testech. Měla jsem za to, že nemoci krve se zjišťují primárně z krevních odběrů. Může se jednat i přes negativní výsledky z infekční kliniky o tzv, zapouzdřenou infekci či benigní nález. Děkuji za informace a přeji hezké dny S úctou Kubišová Jitka
Jitka Kubišová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mezi hemoblastozy patří i lymforpoliferativní onemocnění, které se mohou, ale nemusí v krevních testech projevit. Nikoli však diagnostikovat. Takže, opravdu je nutné vyčkat histologie.
Diagnostika
DOBRYDEN, CHTEL JSEM SE ZEPTAT JE PRESNA MAGNETICKA REZONANCE K ODHALENI METASTAZ NA PATERI
KAREL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je celkem dosti přesná, i když vhodnější je na kosti CT.
Diagnostika
DOBRY DEN CHTEL JSEM SE ZEPTAT OHLEDNE SINTIGRAFIE SKELETU KDYZ MAM VE STERNU PODEZRELE LOZISKO JIZ ROK STEJNE JESTI SE MUZE JEDNAT OMETASTAZU I KDYZ SE TO NEZVETSUJE ONI TAM PISI ZE SE ZREJME MUZE JEDNAT O OSIFIKACNI JADRO ALE PISI ZREJME OBVODNI LEKAR ME REKL ZE KDYBY TO BYLA METASTAZE TAK TO NENI ROK STEJNE ZE SE OPRAVDU BUDE JEDNAT O OSIFIKACNI JADRO JESTE JSEM SE CHTEL ZEPTAT JESTI BY TO NEMOHL UPRESTNIT RENGEN HRUDNI KOSTI A KDYBY TO BYLA METASTAZE JESTLI BY SE TO LOZISKO PO ROCE ZVETSILO JA HO MAM STACIONARNI DEKUJI
JARDA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Metastáza by za rok opravdu jevila nějakou dynamiku, ale v případě nejistoty se dá opravdu provést rtg sterna nebo jeho CT, které by situaci rozřešilo.
Diagnostika
Dobrý deň p.Doktor. V hrdle som si našiel pupiačik veľký asi 5mm a vedľa neho sú dva menšie. Sú zfarbené do biela, mám ich asi cca 2 roky. Neviem čo s tým . viete mi poradiť? (prípadne by som Vám poslal foto na posúdenie). Moc Moc Ďakujem za radu.
Eduard
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pomoci Vám může jen vyšetření na ORL. Foto neposílejte. Nutno vidět přímo.
Diagnostika
Dobry den pane doktore, moje matka prodelala v roce 2004 rakovinu stitne zlazy (konkretne se jednalo o papilarni karcinom). Vse probehlo v poradku po zaleceni radiojodem. V roce 2011 se ji vsak objevila boule na krku a zjistilo se, ze doslo k metastazim do lymfatickych uzlin (stejny karcinom). Prodelala operaci a opet lecbu radiojodem (listopad 2011). Pred 3 tydny se zacala ucpavat slinna zlaza a objevovat bezbolestny otok na tvari, ktery po chvili splaskl. Odbornik na slinne zlazy ji zacal zlazu proplachovat antibiotiku (byla velmi zuzena a zanesena). Avsak stav se moc nezlepsuje a zacala ji natekat jeste druha horni slinna zlaza a nove i dolni slinna zlaza. Mam strach zda to nema spojitost s tou rakovinou, pripadne zda se nemuze jednat o vedlejsi projev lecby radiojodem (ke kratkodobemu otoku slinnych zlaz totiz doslo ihned po vypiti radiojodu). Muzete i prosim poradit. Dekuji velmi.
Magda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sice to nevidím, ale nemusí se vždy jednat zase o rakovinu, ale třeba jen důsledek operativního řešení. Záleží, co na to řekne chirurg, který druhý výkon prováděl. Vhodné by bylo také sono žlázy, aby se zjistilo o co se vlastně jedná a ev. dle toho biopsie.
Diagnostika
Dobrý den, ještě bych měla jednu otázku ohledně přítele (27 let, rozsáhlý myxoidní liposarkom retroperitonea, nelze prozatím operovat, nasazena chemoterapie antracykliny). Před 12-lety přítel absolvoval léčbu ALL, dnes je v 1. kompletní remisi. Relaps onemocnění se nepotvrdil. Ráda bych věděla, jestli je možné, že liposarkom vznikl na základě jeho léčby před 12-lety chemoterapií? Pokud ano, zmenšuje se tím jeho šance na zmenšení nádoru pomocí chemoterapie? Předem děkuji za odpověď.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vliv předchozí protinádorové léčby na vznik nového nádoru je znám a je možný. Nicméně u individuálního pacienta se musí zjistit o jakou léčbu šlo. Jistota 100% to stejně nebude, ale jistý názor na to současná medicína má. Např. při ozařování hrudníku z důvodu lymfomu se po letech projeví u žen jako rakovina prsu.
Diagnostika
dobrý den,prosím o názor na diagnozu:Ložiskový plicní proces,mediastinální lymfadenopatie,v dif.dg.lymfom,primární tumor plic,dle PEC/CT akumulace v paketu lymfatických uzlin horního mediatina paratracheálně vlevo vel 34x30x39 mm(SUVmax21) -v paketu lymfatických uzlin v předním madiastínu před aortálním obloukem 26x50x67mm a v zadním mediastinu dorsálněod aorty a paravertebráně vel.34x22x45mm -v lymfatické uzlině zadního madiastinu mezi aortou a jícnem vel 18x14x32 mm -v objemném paketu lymfat.uzlin perikardiálně ventrálně vel.59x42x56 mm -v nepravidelně zesílené pleuře vlevo místy až s ložisky v úrovni 2-3 mezižebří pulmonalis vlevo a v předním mediastínu,susp. meta zesílení pleury vlevo v úrovni2.3 žebra laterálně(šíře pleury 8-13mm v délce 17-40mm),nodozity v plic.parenchymu I.dx do 7mmv S3,2xv S2,v S6 a v S8/9
pepa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není uvedena histologie. Ta je naprosto zásadní. Diagnostické zobrazovací metody nemohou určit o jaký typ nádoru se jedná.
Diagnostika
Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu.Moje teta,která již tři roky bojuje s rakovinou je v nemocnici.Poslední rok ji začala otékat noha po cévních vyšetřeních je v pořádku tudíž jí bylo řečeno,že je to onkologického původu.Celou dobu ji noha pomalu otékala,ale nebolela.Poslední týden to nabralo hrozně rychlej spád a její noha otekla opravdu do hrozné velokosti a začala hodně bolet.Dnes už se na ni nemůže ani postavit.Včera ji poprvé dali morfiumové náplasti,ale bolesti má stále.Je nějaká šance na vyléčení,operovat nechtějí teta už je na heparinu,vzhledem k neúčinnosti Warfarinu.Je to hrozné utrpení myslíte si,že se dá nějak pomoct je ještě nějaká reálná šance na uzdravení?Moc děkuji za odpověď.
Tereza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí se zjistit příčina otoku končetiny. Pokud není příčinou cévní tromboza, ale rakovina, tak je třeba se zamyslet nad tím, zda je možné rakovinu léčit či ne. Vše na základě vyšetření a rozhodnutí ošetřujícího lékaře. Nevím ani o jakou rakovinu se jedná.
Diagnostika
DOBRY DEN, CHTEL JSEM SE ZEPTAT JAK JE TO Z KOSTNIMA METASTAZEMA JESTLI BOLI A JESTE NEJSOU VYDET NA SCINTIGRAFII NEBO JE TA SCINTI TAK PRESNA ZE TO ODHALI DRIVE NEZ JSOU BOLESTI ..... A JESTLI BOLI NEJAKE URCITE MISTO TREBA C PATER NEBO JESTLI BOLI CELA PATER JAKO CELEK I TREBA S OBOUMA NOHAMA DEKUJI
PAVEL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je pacient bez bolestí, tak scinti může přesto být pozitivní na metastázy a pokud má pacient bolesti, tak scinti kostí může být budˇpozitivní nebo negativní a bolest je jiného původu.
Diagnostika
Dobrý den, přítel (34 let) si našel trochu světle červené krve ve stolici. Stalo se to již podruhé v tomto roce, poprvé asi před dvěma měsíci (pokaždé jen jednou malé množství, nikoliv opakovaně). Žádné jiné problémy nemá. Dříve měl i hemeroidy (ale jen nějakou lehčí formu). Před cca pěti, šesti lety absolvoval koloskopii - rovněž kvůli krvi ve stolici, na nic nepřišli, diagnostikovali dráždivý tračník (měl tehdy dost nervy, ve stresu je ale i teď). Má panický strach z rakoviny (vždy ji vidí téměř v každém příznaku čehokoliv), takže se více sleduje. K lékaři ale jít nechce, bojí se, že by mu mohli něco najít. Myslíte, že je v takovém případě nutné absolovat znovu koloskopii? Jak dlouho trvá, než se rozvine karcinom tlustého střeva (např. z polypu)? Děkuji.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedině kolonoskopie může situaci vyřešit a Vašeho přítele uklidnit. V případě nálezu se dá situace řešit, ale pokud k lékaři nepůjde, tak se mu zdravotní stav může jen zhoršovat. Rakovina tlustého střeva nevyroste za rok. Odhaduje se až 10 let, ale je to velmi individuální.
Diagnostika
Jemi 40 let, a doktoři mi zjistili že má elevace AFP 14,8 a dg.zvětšená lymfatická uzlina v levém retromeritoneu,mám jít na operaci a mám strach,jsem stoho psichicky a duševně na dně prosím oco se jedná prý je to výsledek AFP rakovina,můžete mi prosím odepsat a popsat oco se jedná a jak natom asi jsem,mám velice špatné myšlenky a moc se trápim.Mám manželku a tři děti dcera 3,5 roku, syn 7.let,syn 10.let chci vědět pravdu co mi vůbec je a jak natom jsem ale doktor mi řekl až po operaci a tu mám až 29.března 2012 ani nevim proč tak pozde,dekuji a prosim odpovězte mi na e-mail jandera.karel@email.cz moc prosím děkuji,vím že jste kapacita a o rakovině mnoho víte moc prosím za úpřimnost,moc mi to pomůže s pozdravem Jandera.Karel
Karel JANDERA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyšší AFP může znamenat podezření nikoli 100% jistotu na rakovinu, proto ta operace. Musíte vyčkat výsledku operace a histologického vyšetření odebrané tkáně. Do té doby se více nedozvíte. Tato hodnota AFP je sice vyšší, ale jen mírně. Podezření na rakovinu muselo vzniknout při jiném vyšetření, třeba CT. Malé rakoviny jater se navíc dají úspěšně operovat, ale to všechno je předčasné, protože nevíme nic o příčeně takového AFP.
Diagnostika
mam scinti skeletu a na psano misty lehce zvyraznena intervertebralni spojeni v prubehu patere zejmena th5-th11 dale lehce zvysena aktivita pri later.okkrajich obrat.tel a v oblasti pediklu nekterych obratlu th a zejmena L -useku patere jsem po operaci nadoru na ledvine mivam bolesti zad chtela jsem se zeptat jestli se nemuze jednat o metastaze na urologii mi lekar rekl ze to budou nejspise degenerativni zmeny sla jsem z nalezem scinti k ortopedovi a ten me udal rtg cele patere na c-pateri mam spondylozu s osteochondrozou na th-pateri mam pokrocila spondyloza s ventrolateralnimi osteofity L -pater spondylotickohyperostoticke zmeny ventralne a laterarne az stredniho stupne chtela jsemse zeptat co si otom myslite jesti na te scinti.to jsou meta. nebo jesti to tam sviti ty posane degenerativni zmeny popsane na rtg bolesti zad mam je to takova paliva bolest i klidova dekuji
dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud by v páteři byly metastázy, tak je scinti skeletu odahlí nebo aspoň vznikne podezření na metastázy - pak se musí vyloučit pomocí rtg nebo CT. Rtg jste měla provedeno a zjištěný degenerativní změny. Metastázy nebyly zjištěny - dle popisu. Více může říci jen radiodiagnostik.
Diagnostika
Dobrý den chtěla bych se zeptat: Praví prs v centru deformován vtažená bradavka,uchylená směrem do DVK, v centru prsu hmatná nepochybně maligní rezistence velikosti 5cm,prs je od spodiny omezeně pohblivý,,při vyšetření výrazně bolestivý. Levý prs bez deformace, ZK výrazně bolestivé při vyšetření palpačně tuhý jednoznačně rezistenci nahmatám, v axilách oboustraně pohyblivé zvětšené uzliny, na levé straně krku 2 bolestivé rezistence / uzliny/ za kývačem, v nadklíčcích uzliny nehmatám. To mi napsala paní doktorka Mudr. Černá na biobsii jsem obědnaná 21.3. Prosím vás chtěla bych vědět co to všechno znamená ?je mi 39let a mám 2 malé děti 9let, moje maminka na rakovinu zemřela bylo jí necelých 53let, byla léčena ozařováním kvůli tomu že měla bulku na krku. Věřte že se hrozně bojím ! je to vážné? a co pokud to zhobné bude co mě bude čekat dál? jakou mám šanci na uzdravení? Je to náký měsíc co jse mi to stalo a zjistila deformaci prsu a že to není v pořádku. Děkuji předem.
Dita Horvátová 39let. Plzen
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takový nález je jednoznačně podezřelý z rakoviny, proto jsou nutná vyšetření - mamografie a biopsie prsu. Jistotu však budete mít až se všechna vyšetření provedou, protože dosud je jen podezření. Může se jednat i o jiná onemocnění. V případě rakoviny pak prognóza záleží na řadě parametrů, které se vyšetřují histologicky. Nyní je předčasné se k tomu vyjadřovat.