Čtvrtek 13. května 2021, svátek má Servác
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 13. května 2021 Servác

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina prsu
Dobrý den pane profesore.Mamince(56let) byl v 8/07 diag.invazivní duktální karc.Velikost 27*17*18mm.Mamka zahájila od 9/07 neoCHT pomocí FAC.Po 2 cyklech malá odpověď,proto změna na A-Txt-podány celkem 4 cykly s dobrou - cca 70% odpovědí,proto v lednu operace(tumorectomie+SLND+exenterace axilly).Dle posledního UZ a MG velikost nádoru 1,2cm,dle mikroskopie největší rozměr 40mm.Výsledky histologie: inv.dukt.karc.,G2,odebráno celkem 12uzlin,všechny negativní,v jedné mikrokalcifikace,ne však metastáze,SN neg.ER 75%,PR 90%,MIB 1(Ki 67) 15%,c.erbB2 2+,FISH neg.Byla nalezena amplifikace genu TOP2A.Stadium IIA,T2N0,M0.Po operaci ještě 2cykly CHT Txt mono,poslední 26/2/08.Nyní bude následovat ozáření a poté hormonoterapie.1)Jakou má maminka prognózu do budoucna?2)Jak je možné,že z provedené biopsie před zahájením léčby vyšel HER2 neg.a nyní je pozitivní?3)Co to znamená,že HER2 má skore 2+,je to výsledek slabě pozitivní či naopak?4)Je nějaký jiný lék kromě Herceptinu,který by mohla mamka dostat?
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka má dobrou šanci na to, aby byla v pořádku. Otázky kolem HER2 proberte s ošetřujícím lékařem. Pokud nebude Herceptin indikován, bude maminka dostávat hormonoterapii, jak také píšete.Držím palce, aby vše dobře dopadlo.
Rakovina prsu
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat.Mojí mamince je 70 let,byla na operaci prsu,nádor byl odoperován - byl pozitivní, uzliny negativní.Byla indikována léčba ozařováním a lék Tamoplex.Chtěla bych se zeptat na Váš názor na tento lék(v letáku jsou popisovány negativní účinky, které maminku vyděsily)a kdy je tento lék indikován. A také na Váš názor na celkovou léčbu.Děkuji Vám za odpověď.
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to standardní léčebný postup, lék Tamoplex je poměrně bezpečný, nemusí se ho bát.
Rakovina prsu
Dobrý den,v srpnu 2007 byla provedena BCS levého prsu. Jednalo se o odstranění prakticky HZK s excentrací axily pro předop. prokázaný 9mm invas. dukt. karcinom grade I. ER a PR posit. ve 100%MIB index do 10% her2/neu overexprese neg. Pooper. histol.: invas. dukt. karcinom dobře diferencovaný o rozměrech 10x0,7 mm s ložisky Ca in situ. Všech 8 odstraněných LU bez známek meta. pT1b,pN0,pM0 st.I.A. Po operaci jsem absolvovala 32 ozáření- 25 na celý prs a 7 na operované místo. Pak mi byl naordinován Tamoplex cca na 3roky. Nádor mi byl zjištěn při preventivní prohlídce . Před operací jsem žádné problémy neměla. Operace byla provedena v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem pod vedením MUDr. Jozefa Janíka bez komplikací. Během ozařování jsem neměla žádné problémy, normálně dále pracuji a nyní se chystám na druhou kontrolu. Chtěla bych se zeptat, zda mohu vykonávat všechny činnosti jako dříve tj. cestovat, rekreačně sportovat. Mám se vyhýbat sluníčku? Jakou mám prognózu?Moc děkuji
Milena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Teoreticky máte dobrou prognozu, věřím, že budete v pořádku. Chovejte se normálně, nepřetěžujte se příliš, ale jinak se nemusíte moc omezovat. Musíte ale šetřit horní končetinu na straně operace, to jistě víte, při větší fyzické námaze této končetiny hrozí její otok. Můžete cestovat a rekreačně sportovat s příhlédnutím k šetření té končetiny, jak jsem napsal. Neopalujte si oblast, kde jste byla ozařovaná. Držím vám palce, abyste byla v pořádku.
Rakovina prsu
Dobrý den pane doktore. Moje maminka je po ablaci prsu a exenteraci axily v pravo pro karcinom prsu, po chemoterapii RT a HT v roce 1999, stav po excizi benigního ložiska z levého prsu v roce 2003,7/04 meta do skeletu a nález v oblasti P hilu plicního,podána chemoterapie 2. řady, změna HT a RT hlavice femuru vlevo pro meta postižení - léčba ukončena 3/05. 2/07 progrese ve skeletu, indikována Zometa, změna HT - Arimex,RT paliativní L3-S1 a dist.9/07 proveden restaging kde nově i meta do jater. Nyní dostává jen léky na bolesti a čípky proti zvracení i to ale kolikrát nepomáhá. Chtěla bych se zeptat jak to vidíte vy jako odborník. Na onkolobii v kolíně jen krčí rameny. děkuji za odpověď.
Katka J
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to moc smutné, maminka se nemůže vyléčit a délka jejího života bude spíše v měsících než v letech. Nyní jde o to, aby zbytek jejího života byl co nejlepší, je nutná důsledná léčba bolestí a zvracení, což by měl umět každý dobrý lékař.
Rakovina prsu
Dobrý den, moje matka 64 let je již 8 let onkologickým pacientem. Je po ablaci prsu (před 8 lety), nyní má zvýšené markry a byly ji na PETU zjištěny metastázy na kostech. Její lékařka jí nyní nasadila Zometu, myslíte že je to nejlepší způsob ? Máme strach z vedlejších účinků. Děkuji za odpověď.
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není dobrá zpráva, metastázy v kostech znamenají obecně špatnou prognozu. Ale je celá řada možností další léčby, například hormonální a také existuje teoretická možnost biologické léčby. Ale to bych musel vědět řadu podrobností a další vyšetření. Zometa je jednou z možností, ale ještě to podrobně proberte s jejím onkologem, případně stav matky konzultujte v některém Komplexním onkologickém centru - viz www.linkos.cz
Rakovina prsu
Dobrý den. Maminka po onkol.léčbě (CA prsu), nyní v kompletní remisi, si stěžuje na zhoršování zraku (od dětství nosí brýle). Před levým okem vidí neustále černou tečku, pohybující se za zrakem. Může jít o něco vážného-nádorové onem. mozku? Děkuji.
B.K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není pravděpodobné, ale měla by v každém případě jit na oční vyšetření.
Rakovina prsu
Dobrý den, mám 29 let a před týdnem mi byl zjištěn invazivní karcinom prsu v průměru cca 3 cm v HZK se zvýšenou mitotickou aktivitou. Stading T2N1MO. (Uzliny v podpaží se jeví podle ultrazvuku jako podezřelé).Byla mi doporučena parciální mastektomie vpravo+disekce axily+exstirpaci fibroadenomu vlevo (cca 1,2 cm) na jiném pracovišti mi doporučili ablaci prsu nebo parciální mastektomii a o fibroadenomu se vůbec nezmínili, místo disekce axily by mi nejdříve označili první sentinelovou uzlinu. Můžete mi říct prosím Váš názor jak postupovat, popř. kam se obrátit? Kontaktovala jsem pracoviště ve Zlíně v nemocnici Atlas a v Brně MOU. Mám trvat na odebrání jen sentinelové uzliny?
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obě pracoviště jsou dobrá, mírně se přikláním k MOÚ, zvolte možná to, kam máte blíž, na sentinelové uzlině trvejte, dle toho bude další postup. Nechte si na vybraném pracovišti všechno podrobně vysvětlit. Držím vám palce, aby vše dobře dopadlo.
Rakovina prsu
Dobrý den, mám 29 let a před týdnem mi byl zjištěn invazivní karcinom prsu v průměru cca 3 cm v HZK se zvýšenou mitotickou aktivitou. Stading T2N1MO. (Uzliny v podpaží se jeví podle ultrazvuku jako podezřelé).Byla mi doporučena parciální mastektomie vpravo+disekce axily+exstirpaci fibroadenomu vlevo (cca 1,2 cm) na jiném pracovišti mi doporučili ablaci prsu nebo parciální mastektomii a o fibroadenomu se vůbec nezmínili, místo disekce axily by mi nejdříve označili první sentinelovou uzlinu. Můžete mi říct prosím Váš názor jak postupovat, popř. kam se obrátit? Děkuji
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyšetření sentinelové uzliny se dnes považuje za důležité a dobrá pracoviště ho dělají. Napiště mě všechno znovu a uveďte, která pracoviště jste konzultovala. Pak vám zkusím poradit, jak postupovat dál, kam se případně obrátit atd.
Rakovina prsu
Dobrý den,mám dotaz ohledně mé známé.Před 2lety jí byla zjištěna rakovina prsu,s nálezem i v kosti.Odstranění prsu nebylo doporučeno,léčba spočívala v chemo a radioterapii.Léčba s přestávkami trvala necelé 2roky.Kamarádka se léčila v Chomutově,k naší velké bolesti,bohužel nyní leží v nemocnici,jsou jí podávány velké dávky morfia.Zajímá mne,zda v jiném centru,než je Chomutov,by jí dříve mohli pomoci lépe?Jsem naprostý laik, i když sama jsem onkologickou léčbou prošla.Vím že má kamarádka již od začátku léčby neměla dobrou prognózu ale stále si říkam,co když.......Děkuji G.
Gábina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že nemohli, rakovina v prsu, která měla již při diagnoze metastázy v kostech, se nedá vyléčit a myslím, že v Chomutově jsou schopní udělat všechno co se má.
Rakovina prsu
mám dotaz ohledně sterna v důsledku pravděpodobných metastaz-je možné zcela vyléčit?Je nasazená léčba správná? Je běžné, že nález na sternu není zcela přesvědčivý? Popis:věk 45 let,loni v dubnu ablace prsu s odebr.uzlin 2z celk.počtu 15metastáz.V prsu byly 2 nálezy IDC stř.diferenc.,ze 30% tubulární str.je patrná výraznější desmopl. stromatu. Velikost nádorů: 2,2x 1,5x1,4cm adruhý: 1,5x1x1cm.Estr.rec.pozitivní prakt. ve 100% buněk, prog.rec.negat.HER2Neu 3+. Od zač.06/07 léčena chemoterapií-6 dávek taxotere + biolog.léčba Herceptinem+Zoladex+ Zometa.Na sternu nález již před op.,ale jen z scintig.scel.ta opakována po 3 měs.aopět nález,další vyšetření které potvrdilo postižení-MR citace z nálezu:patol.proces v oblasti kranial.části sterna.Vzhl.k zák.diagn.musí býtna 1.m. uvažováno o metastastatické etiologii.PETvyš./mezi chemoter.5a6/toto nepotvrzuje-citace: zřetelná lož. hypermetabol.glukozy svědčící pro neoplazii ve vyšetř.rozsahu vč.oblasti sterna, nenacházím. díky.
Barbora
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to, že podezření na metastázu ve sternu je silné. Metastatickou rakovinu prsu většinou nejde zcela vyléčit, ale lze život významně prodloužit s jeho dobrou kvalitou. Léčba je maximální, jakou lze t.č. podat. Proberte vše s vašim onkologem, abyste v tom měli jasno.
Rakovina prsu
dobrý dne pane doktore, byl mi diagnostikován karcinom prsu podle výsledků histologie se jedná o infiltrativní lobulární karcinom, ER +40%, PR +1%, HER 2 negativní, velikost tohto karcinomu byla 14*9 mm, chtěla bych vědět jak dlouho ( měsíců, let) do této velikossti tento nádor roste. Děkuji Vám za odpověď.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina prsu
Vážený pane doktore,je mi 41 let a obracím se na Vás s dotazem jestli je v mém případě možnost úplného vyléčení,nebo je nemoc v takovém stádiu, že ji vyléčit nelze. Příp. jak vysoké je riziko recidivy. Před měsícem zjištěna dg.C504,invazivní duktální karcinom G1 v punkční biopsii mammy.Ca mammae 1.dx v rozhraní ZKK, hisotlog. verifik.T2N1MX.Steroidní receptory silně pozitivní, proliferační aktivita střední, nebyla nalezena overexprese Her-2. Punkční vzorky fertilní mammy s invazivním karcinomem solidní a kribriformní struktury, jaderná pleimorfie střední, mitotická aktivita nízká (7mit/2,5mm2). BR score 2+2+1. Bez angioinvaze v HE i IMH CD 31. Imunohistochem. stanovení receptorů nádorových buněk bl.č.4. Stanovení c-erb B2:DAKO1+, Proliferační antigen Ki-67:21% Dop. operace s disekcí axily (po UZ lokalizaci), následně chemoterapie, ozařování a zřejmě i hormonální léčba. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Riana.
Riana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je u vás skutečně zapotřebí komplexní léčba, jak je navrhováno. Ještě záleží na dovyšetření, to Mx znamená, že všechna vyšetření na případné metastázy zatím nebyla provedena. Pokud žádné metastázy nebudou, máte velkou naději na vyléčení, úplná jistota samozřejmě není nikdy. Také samozřejmě záleží, jak budete reagovat na léčbu. Takže moc držím palce, aby vše dobře dopadlo.
Rakovina prsu
... nehledě na to, že babičce nebylo po těch 4 chemoterapiích provedeno sebemenší vyšetření, které by případně ukázalo, jestli je další chemoterapie nutná nebo ne.Přece nemůže lékař střílet počty chemoterapií jen tak od boku, jak se mu to hodí. Navíc to babičce odůvodnili tím, že je to pro její dobro, což není žádný racionálně podložený důvod,který babičce nahnal akorát větší strach a ta je rozhodnutá další léčbu podstoupit.Přesto tento přístup dělá starosti nejen jí, ale také nám (její rodině).Já jsem navrhovala zkusit změnit lékaře, ale moje babička tvrdí, že to se dnes nenosí a že bude potom platit za nedůvěřivého pacienta, který, když mu není něco "recht", změní lékaře. Mě to ale velmi trápí a nechci,aby babička trpěla když nemusí. Máme mlčky přihlížet a léčbu podstoupit nebo zkusit změnit lékaře?Nevíme jaké řešení by bylo nejvhodnější. Co si pane profesore o celé situaci myslíte a co byste doporučil? Omlouvám se za tak dlouhý dotaz.
Šárka 21.01. část 2.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Viz moje odpověď u první části otázky, kontaktuje mých jménem paní ředitelku ústavu na Pleši MUDr. Aschermanovou a všechno s ní proberte.
Rakovina prsu
Vážený pane profesore,mojí babičce (67) byla zjištěna na podzim rakovina prsu.Podrobila se operaci (nádor byl malý) a všemožným vyšetřením - všechna dopadla výborně - žádné komplikace, žádné metastázy. Operující lékař i vyšetřující (doc. Daneš) byli oba názoru, že bude stačit terapie ozařováním. Babička se rozhodla, že terapii podstoupí na klinice na Pleši (Dobříš) a navštívila tedy doktora tohoto ústavu, který 1x týdně ordinuje v místě jejího bydliště.Ten jí však řekl,že by bylo lepší, aby podstoupila 4 chemoterapie.Už to nás zarazilo, ale my nikdo nejsme v rodině doktor, tak jsme důvěřovali.Chemoterapie babička nesnášela zrovna dobře a za ty 4, které prodělala, zestárla snad o 10 let.Když byla babička na poslední chemoterapii, sdělila jí doktorka (pracující pod oním doktorem, který chemoterapie naordinoval), že jsou nutné ještě další 4. Jenže pan doktor naordinoval babičce původně jenom 4 a ne 8.Jenže v průběhu léčby nebyla o zvětšení počtu chemoterapií žádná řeč...
Šárka 21.01. část 1.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obraťe se mým jménem na ředitelku ústavu na Pleši MUDr. Aschermanovou a všechno s ní proberte, určitě vám dobře poradí.
Rakovina prsu
Dobrý den pane doktore. Mamince našli v listopadu rakovinu prsu a v prosinci jí prs odebrali. Nyní začala chemoterapie. Co může udělat pro zlepšení účinku chemoterapie? (strava, energetické nápoje, vhodné potraviny - brusinky, červená řepa...). Rádi bychom ihned začli její imunitní systém posilovat, aby byla šance na uzdravení co největší. Děkuji Vám předem za odpověď. Do nového roku přeji hodně zdraví.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pro maminku není třeba dělat nic zvláštního. To co popisujete ji nemůže zásadně pomoci, nejsou pro to žádné důkazy, ale řada lidí na to věří. Podporujte ji, chovejte se k ní normálně jako doposud a věřím,že vše dobře dopadne. Záleží samozřejmě hlavně na tom, v jakém stadiu nemoci byla rakovina objevena, stadia se určují dle klasifikace TNM, to by mělo být v lékařské zprávě. Držím ji palce.
Rakovina prsu
Dobrý den pane doktore.Bude mi odstraněn pravý prs, plastiku mohu podstoupit za rok až dva podle výsledků.Chci se zeptat, pri rekonstrukci se používá kůže z břicha, nebo postaci puvodní kůže z vyoperovaného prsu.Děkuji.
Jana K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je velmi různé, záleží také na tom, jak velká máte prsa a jak velký operační zákrok bude na nemocném prsu nutný.
Rakovina prsu
Vážený pane doktore, rozhoduji se, zda podstoupit mastektomii. Výsledky první operace (prosinec): 2 ložiska invaz. dukt. karcin. grade 3 ( 0,4 a 0,5 cm) v těsné blízkosti, mezi nimi pruh tuk. tkáně 0,5 cm. Nádory nedosahují do resekčních okrajů. V druhé excizi karc. gr.3 s intraduktální komponentou, která se nachází i mimo ložisko invazivního nádoru. DCIS gr.1 kribriformní struktury. Invaz. karcinom se solidně trabektulární strukturou, stroma výrazně dezmoplastické, místy ložiska elastózy.Závěr: T04 M 8500/3 G3 pT1a ( 2 nádor. ložiska), pN0 ( 2sn vyšetřeny v biopsii). Velice děkuji za Vaši radu. A. Kokinová
A. Kokinová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Domnívám se, že byste měla mastektomii podstoupit. Ještě vše proberte s vašim lékařem, který vaši situaci zná nejlépe. Držím vám palce, aby vše dobře dopadlo.
Rakovina prsu
Zdravím a přeji šťastné svátky. Můj dotaz se týká otce, který je po operaci zhoubného nádoru prsu v květnu 2006. Chemoterapie i ozařování proběhloí v pořádku, bohuýel nyní včerjšího dne zjištěno při serologickém vyšetření Serum hodnoty 142,8 ( norma do 25) s ozančením diagnozy CA 15-3. Nástup 3.1.2008 na onkologii. Můžete blíže stručnš specifikovat ? Děkuji
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je podezření na návrat nádoru, respektive na jeho rozšíření v podobě metastáz někde v těle. Třeba se to nepotvrdí, ale podezření tady je.
Rakovina prsu
Pane doktore,mam rakovinu prsa Duktalní karcinom stdium 2.a axilární uzliny. Mám ještě před operaci.Aby mi nevzali celý prs tak jsem začala léčbou chemoterapií v pořadi 4. V lednu mam být operovaná. Poradˇ te mi prosím jestli mam zvolit misto zakroku Olomouc Dr.Švacha nebo Brno.Další dotaz mám jestli mohu při nechráněném styku v mém stavu běžně otěhotnět? Měsíčky stále mám, umělý přechod mi zatím nevyvolali.Děkuji.
Jana K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obě místa k operci jsou jistě vhodná, klidně se rozhodněte sama třeba podle toho, kam to máte blíže. Otěhotnět při nechráněním styku můžete, když máte měsíčky. Samozřejmě by to nebylo vhodné. Držím vám palce, abyste se uzdravila.
Rakovina prsu
Dobrý den pane doktore. Je mi 55 let a byla jsem vloni operována na Ca mammae.Dg: Ca mammae l.dx - stp ME parc.c. SNB 10/4 06,HIST.: Invazivní duktální karcinom G1, resekční linie nez nádorové ingfiltrace (minimálně 8mm).Angioinvaze: NE. ER silně pozitivní, PgR heterogenní exprese (převážně pozitivní) při nízké proliferační aktivitě, morfologie (ICD-0-3): dg:C505, pTNM-6: T1b, SNB:negativní Stp adjuv.RT na oblast dx mammy v LD 50 Gy a boost 10 Gy na lůžko tumoru. Rt ukončena 14/7 06, adj.T Tamoxifenem in cursu. overexprese Her-2 nebyla prokázána (0).5x SNB:negativní Non -sentinelová uzlina-negativní.Nyní kromě toho, že mi bolívá operovaná ruka a jsem občas unavená, nemám problémy. Tamoxifen mám na 5 let. Mohl by jste mi prosím sdělit jak jsem na tom ? Velice děkuji
Zdenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jste na tom docela dobře, je velká naděje, že budete v pořádku.Držím palce.
Rakovina prsu
Dobrý den pane doktore,maminka prodělala před třemi lety rakovinu prsu,prs ji byl odebrán chodila na chemot.i ozařování.Po roce jí odebrali dělohu,měla tam metastázy a nasledovala další chem.CHodila na pravidelné kontroly a ted jí zjistili vysoké markry,prodělala různá vyšetření a zjistili,že má 5 ložisek metastatických v játrech,prosím mohl by ste mi napsat co to znamená atd. dá se to vyléčit?Děkuji Andrea
Andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není dobrá zpráva, vyléčit se to nedá. Je zapotřebí, aby byla dále léčena a je naděje, že se jí život prodlouží. Držím jí palce.
Rakovina prsu
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na intervaly kontrolních vyšetření po léčbě karcinomu prsu (lobulární CA, 46let,kvadrantektomie,exenterace axily,chemo a radioter.,ovar- a hysterektomie,Tamoxifen). Měly by se sledovat pouze onkomarkery, SONO prsů a břicha, RTG plic, mamograf, scinti kostí nebo ještě nějaká další vyšetření? V jakých intervalech? Děkuji za odpověď.
Karin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sledování tak, jak ho popisujete je v pořádku. Intervaly musí určit ošetřující lékař, který vás podrobně zná, záleží to na řadě okolností.
Rakovina prsu
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,když jsem dva roky po oknologické léčbě 8x Taxol+Plat.a rok po peroal.léčbě Vepesidem je již tělo zbaveno všech těchto látek? A jak doporučujete svým pacientům pobyt u moře?Slyšela jsem,že minimálně dva roky se nikam jezdit nemá.Předem děkuji za odpověď.
KAčka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Především jste nenapsala vaši diagnozu, pravděpodobně jste se léčila pro rakovinu prsu? Léky, které jste dostávala se trvale v tělě neukládají a je vysoká pravděpodobnost ža rok po léčbě již v těle nejsou. K pobytu u moře se nemohu vyjádřit když neznám vlastně přesně vaši diagnozu, stadium nemoci a váš současný zdravotní stav.
Rakovina prsu
Vážený pane doktore, moje žena měla před 5 lety rakovinu prsu a po léčbě asi po třech letech recidivu v podpažních uzlinách. Nyní má zvětšené uzliny na krku. Jaká je šance, že se nejedná opět o rakovinu?
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, je velká pravděpodobnost že jde o původní nádor rozšířený do uzlin. Ale jistota se získá jen odebráním vzorku a vyšetřením.
Rakovina prsu
Dobrý den pane doktore,mám 35let a před 5 lety jsem prodělala operaci prsu,následovalo ozařování a chemoterapie,proběhla hormonální léčba Zoladexem,protože jsem chtěla ještě dítě.Vše se zdálo být v pořádku,ale v loňském roce 11/06 se mě v nadklíčku zvětšila uzlina a mírně zvýšily markry,tak se můj lékař rozhodl pro odstranění.Výsledky byly pozitivní,na scinty se zjistilo že mám metastycké změny na kostech(paže,lopata kyč.kloubu,žebra,lebka,páteř),takže jsem znovu podstoupila chemoterapie ukončeny 4/07,ozáření vaječníků.Markry byly v pořádku až do 8/07 a zase začaly být zvýšené,takže znovu podstupuji chemoterapie.Kamarádka se někde dočetla o zeleninových šťávách,mají likvidovat v těle veškeré nádory,protože do sebe člověk nedostává 42dní nic jiného než tyto šťávy a podpůrné bylinkové čaje.Říká se že zkusit se má všechno,ale tohle mě připadá velmi drastické.Doporučil by jste tuto kůru? Děkuji za odpověď
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rozhodně bych to nezkoušel, ještě více byste se oslabila a vaše tělo přece oslabení nepotřebuje. Kdyby takové věci fungovaly, určitě by se široce prováděly a byly by známe dobré výsledky - nic takového známé není.Takže vám to určitě nedoporučuji.
Rakovina prsu
Dobrý den pane profesore, můžete mi, prosím Vás, poradit, na jaké pracoviště v Brně se obrátit s liposarkomem v prsu? Děkuji za odpověď.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě se obraťte na Masarykův onkologický ústav, Žlutý kopec 7.
Rakovina prsu
Dobrý den pane doktore, prosím o Váš názor:Je mi 54 let,jsem po operaci nádoru v prsu o velikosti 7 ml. + uzlin. Dle sdělení lékařů se jednalo o nejrannější stadium zjištěno na prev. prohlídce na mamografu.Mám za sebou chemoterapii a ozařování.Jak dlouho bude trvat rekonvalescence. Mohu uvažovat v dohledné době o návratu do zaměstnání. Běží mi 2 měsíc po ozařování, bývám slabá a malátná,operovaná strana nesnese zátěž.Děkuji za odpověď.
Mirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rekonvalescence bude trvat řadu měsíců po skončení léčby, je to velmi individuální. Pokud se týká zaměstnání, záleží na tom, co děláte. Fyzická námaha je skoro vyloučená, na postižené straně by mohlo docházet k otokům horní končetniny. Pokud nepracujete fyzicky, záleží jen na vás, kdy se budete cítit na to, že můžete začít pracovat. Na jedná straně můžete dostat invalidní důchod, na druhé straně je jistě lepší chodit do zaměstnání, jak z hlediska psychiky tak peněz.
Rakovina prsu
Dobrý den pane profesore, mojí mamince je 60 let a před 12-ti lety ji diagnostikovali rakovinu prsu. Nádor byl odstraněn spolu s oběma prsy a byla přeléčena chemoterapií. Po 8 letech se objevil nádor na stejném místě, opět byl odtraněn i když ne celý a léčba chemoterapií a ozařováním. Loni na jaře se jí objevila bulka na krku na níž byla nasazena chemoterapie, která zabrala, nádor začal měnit seskupení, ovšem objevily se metastáze na páteři. Proto se paní doktorka rozhodla nyní léčbu změnit, neboť metastáze se rozrůstají. Chce použít chemoterapii s platinou. Nikde jsem bohužel nenašla co to znamená. Můžete mi, prosím, pojem vysvětlit a ještě bych chtěla vědět Váš názor zda je možné úplné vyléčení. Předem moc děkuji.
Karolina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to další způsob chemoterapie, která se již delší dobu používá, doufejme, že pomůže i vaší mamince. Platinoví cytostatika je jmenují cisplatina nebo karboplatina, můžete se podívat i na www.linkos.cz Úplné vyléčení není možné, jde o to, aby měla život co nejdelší s co nejmenšími obtížemi.
Rakovina prsu
Dobrý den pane doktore psala jsem vám dne 21.9.2007 o mamince,která je po aplaci prsu v r.2003 a uzlin.V r.2006 došlo k recidivě.Byla nasazena chemoterapie a ozařování.Dneska jsme byli na kontrole pro výsledky a bohužel je nalezena jedna uzlinka v oblasti nadklíčku.Doktorka nám doporučila nějakou novinku z Ameriky(máme si to prečíst a rozhodnout se).Jedná se o léčbu chemoterapie v tabletách doma.Tablety se jmenují Capecitabin a Sunitinib.Ráda bych se zeptala jsetli víte něco o těchto lécích a jakou mají účinost.Děkuji
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Capecitabin se u nás používá již dlouho, Sunitinib poslední rok, ale pro rakovinu ledviny. Vzhledem k situaci vaší maminky půjde o léčbu paliativní, tedy bez možnosti úplného vyléčení. Důležité bude prodloužení jejího života o co nejdéle a o to, aby měla co nejméně obtíží. Všechno to ještě s vaší onkoložkou proberte.
Rakovina prsu
Dobrý den, byl u mě zjištěn karcinom prsu(je mi 28let), nasledovala operace a jsem 4 měsíce po chemoterapii, nasledném ozařování a probíhá hormonální léčba. Chci se zeptat zda má význam brát Wobenzym? Děkuji za odpověď.
K.Nováková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle mého názoru to nemá žádný význam, pokud nemáte otoky horní končetiny na straně operace. Wobenzym by mohl tento případný otok zmenšit, na karcinom ani na imunitu vliv nemá.
Rakovina prsu
Pane doktore, jsem 6 let po ablaci prsu a uzlin, nyní mám hodnoty CEA 2,1m, ale CEA 15.3 51,8.Jaká by měla být další léčba? Děkuji
Hana Petráčková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak na to se podle toho co píšete vůbec nedá odpovědět. Musíte vše probrat s vašim onkologem, který zná celý průběh choroby i vás stav. CEA je málo specifický marker, lékař musí zvážit, co dále dovyšetřit.
Rakovina prsu
Pane doktore, navazuji na Vaši odpověď ze 6.9.(rubrika rak. prsu-biologicka studie).Byl proveden rozbor FISH,který je negativní.Co to znamená v případě recidivy? Herceptin by nepřipadal v úvahu? Jsou k dispozici již podobné léky jako je Herceptin?. Děkuji za odpověď.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Herceptin v tomto případě není vhodný, samozřejmě jsou jiné možnosti léčby, ale musíte to probrat se svým onkologem. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, nádory prsu.
Rakovina prsu
Rakovina prsu: Dobrý den pane profesore,má matka v roce 2003 prodělala aplaci prsu a uzlin(bohužel nevím počet uzlin).Před operací chodila na chemoterapie a po operaci na ozařování.Podle výsledku bylo všechno v pořádku do roku 2006,kdy byla zjišteně recidiva.Následovala další chemoterapie a ozařování.Po dalším roce byla na CT,sonu jizvy,jater,břicha atd a výsledky nic neukázali nového.Pouze jsou CA153.Doktroka posílá matkuna vyšetření scinti a sona nadklíčku(maminka si stěžovala na bolesti).Pravděpodobně se jedná o další recidivu.Chtěla jsem se zeptat,jestli marky jsou v pořádku a jakou by jste zahájil léčbu kdyby se diagnóza potvrdila.Děkuji
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na na řadě okolností a také na tom, jaké je vyšetření na HER2 positivitu. Až bude vaše matka došetřená, proberte všechno s jejím onkologem a pokud si budete přát, můžete stav znovu konsultovat.Bez znalosti všech podrobností včetně všech údajů kolem předchozí chemoterapie se nelze vyjádřit.
Rakovina prsu
Pane doktore,mám zprávu,že probíhá klinická studie,která hodnotí účinnost nové biologické léčby(podávané tabbl.)určená k zabránění návratu rakovivy prsu.Test HER2-poz.,v souč. době v remisi.Probíhat má ve VFN a na Bulovce v Praze.Víte o tom něco a doporučil by jste účast?Již jsem se Vás na Herceptin dotazovala.Děkuji za odpověď.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Abych se k vašemu stavu mohl vyjádřit,musel bych podrobně znát váš zdravotní stav. Bude nejlépe, když se domluvíte s vašim onkologem, případně budete vše konzultovat na některém z pracovišť, která jste uvedla.
Rakovina prsu
Dobrý den.Mám stručný dotaz.Chemoterapie při meta.Taxol(paclitaxel) a Herceptin.Co to je za chemo-léčbu a co tyhle látky s meta mají dělat-dělají?Čeho se má touto terapií dosáhnout? Stačí mi jen stručně nebo odkaz na nějaké stránky.Nic jsem o tom nenašla ani na specializovaných, onkologických stránkách. Děkuji Vám velmi za odpověď.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato léčba může zmenšit velikost metastáz, zabránit vzniku nových a významně prodloužit život při zachování dobré kvality života nemocné. Jde o kombinaci chemoterapie (Taxol) a biologické léčby (Herceptin).Můžete se podívat i na www.linkos.cz
Rakovina prsu
Maminka byla na operaci nádoru prsu.Prodělala všechna ozařování, chemo.Poté ji bylo diagnostikováno vyléčení a pravidelně na kontrolách říkáno, že je v pořádku.A to po celých 5let od operace. Před 14ti dny ji oznámili z ničehonic, že má zjištěné metastáze na několika místech v těle.Jsme z toho všichni velice nemile překvapeni, když ještě donedávna byla ujišťována o zvládnutí rakoviny.Žádná léčba ji během kontrol naordinovaná nebyla, i když se na to ošetřující lékařky ptala jestli by neměla něco brát.Pokaždé ji řekla: Jste úspěšně přeléčena-nepotřebujete.Poslední dobou se ji zvedaly markery, ale lékařka s tím nic nedělala, prý je to v normě.Potom den ze dne ji oznámila tohle(i když BUDE zahájena chemo) a ji i zbytek rodiny připravila šok, z kterého se už nevzpamatujeme. Prosím, jak se něco takového mohlo stát? Došlo k tomu z pochybení a nedbalosti lékařky? Je ještě pro nás nějaká naděje?Děkuji za odpověď.
M
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se bohužel stát může. Občas se stane, že nemocný se zdánlivě vyléčenou rakovinou má najednou zjištěné metastázy. Zda maminka měla v mezidobí něco brát nemohu posoudit bez znalostí podrobností. Naděje na vyléčení bohužel není, na prodloužení života samozřejmě ano.
Rakovina prsu
Rakovina prsu: Dobrý den , chtěla bych se zeptat ohledně potravinového doplňku. V dubnu jsem ukončila léčbu rakoviny prsu v prvním stadiu.Měla jsem chemoterapie i ozařování. Nyní beru lék Evista , který mi na onkologii předepsali. Známí mi sehnali z Kanady prý velice léčivý potravinový doplněk zvaný Essiac. Chtěla bych se tedy zeptet zda je možné tento přípravek užívat. Mám strach aby mi nějak neublížil. Děkuji za odpověď
Romana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tento dotaz jsem již odpověděl.
Rakovina prsu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně potravinového doplňku. Před rokem jsem prodělala rakovinu prsu v 1.stadiu. Následovala chemoterapiie a ozařování. Od dubna jsem již bez léčby a beru tablety Evista , které mi na onkologii předepsali. Známí mi teď sehnali z Kanady potravinový doplňek Essiac. Chtěla bych se tedy zeptat zda je vhodné ho brát ? Je prý velice léčivý. Děkuji za odpověď
Romana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Potravinový doplněk vám nemůže uškodit a většinou ani zásadně pomoci. Konkretně potravinový doplněk Essiac ale neznám.Ale potravinové doplňky nejsou léky a tedy nemohou být léčivé. Při rakovině prsu v prvním stadium máte obrovskou naději na úplné vyléčení.
Rakovina prsu
Pane profesore,píši ještě jednou a ráda bych se zeptala na Herceptin a Avastin. U mne bylo Her 2++ a Herceptin jsem nedostala. Měla jsem 3 uzliny pozitivná.Od 01-07 prý Herceptin dostává každá žena i Her 2+. Mám naději, že v případe recidivy Herceptin příp. Avastin dostanu? Také jsem si ponechala Port,jaký je Váš názor na jeho vyndání? Docházím na Onkologii v UVN Střešovice Velmi si Vás vážím.Děkuji za odpověď.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Herceptin u vás přichází v úvahu, pokud nejsou nějaké důvody proti, které při zběžné zprávě nemohu posoudit. Tak to proberte ještě jednou se svým onkologem. Pokud se týká portu, který jste zřejmě dostala pro špatný žilní systém, není nutné ho vyndávat, pokud nedělá obtíže.
Rakovina prsu
Pane profesore, jsme po ablaci v r.2005, je mi 59 let. Během chemoterapie jsem měla největší problémy se zažívacím traktem a vylučováním.V současné době mám problém gyn. rázu,přetrvává výtok.20.11.06 léčení Macmiror,2007 opět Macmiror a 2.7.07Polygynax.Po léčbě se vše na čas srovná a opět vrátí,s větší intenzitou.Mám tuto skutečnost přejít s tím, že jsem byla chemot. poškozena,či stále se dožadovat nové kontroly. Vaše poradna je ta z nejlepších a moc Vám za Vaši pomoc,pro nás všechny děkuji. I přes všechna trápení dostali jsme od Vás lékařů šanci. Získali jsme čas. A když ho využijeme a s trochou štěstí........
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
I když to není můj obor, myslím, že je nutné, abyste problémy řešila se svým gynekologem. I když se na obtížích může určitou měrou podílet předchozí onkologická léčba, je jistě třeba obtíže zmírňovat a léčit. Držím vám place, abyste byla v pořádku.
Rakovina prsu
Dobrý den pane profesore, matce je 70 let, byl jí objeven zhoubný nádor v prsu, asi 7 až 9 mm. Nádor včetně uzlin jí byl odoperován, uzliny byly bez nálezu. Nyní užívá tablety Femara, cítí se v celku dobře, jen po psychické stránce má strach z případného ozařování. Bude ještě nutná nějaká další léčba, jako např. radioterapie ? Děkuji Vám za odpověď, přeji pěkný den.
Miloš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud bych se měl vyjádřit podrobněji, musel bych mmít více informací. Nicméně, je velmi dobré, že matka má velkou pravděpodobnost na uzdravení, když uzliny byly bez nádoru a nemá vzdálené metatsázy. Případného ozařování se obávat nemusí, je snášené téměř vždy velmi dobře. Tak jí držím palce.
Rakovina prsu
dobrý den,mamince 47 let zjistili hormonálě dependentní nádor prsu s nízko proliferační aktivitou, bez exprese onkoproteinu P53 a HR-2/neu. Dobře diferencovaný tubulární adenokarcinom prsu,v okolí rozsáhlé intraduktální šíření nádoru,převážně mikropapilárního a kribriformního charakteru. Invazivní nádorová komponenta nedosahuje okrajů excize, vývody postiženy nádorem rostoucím in situ však k okrajům dosahují. Doproučená exenterace axily ze zvl. řezu za týden.(co tento zákrok znamená?)Dochází do Sanusu v Hradci Králové. Myslíte si, že to je vhodné zařízení pro léčbu rakoviny (nenašla jsem ho na seznamu Onk.center). Co tyto výsledky pro mamku znamenají.Co to znamená prognóza dobrá?Jaký bude další postup léčby?Můžeme ji dovézt na nějaké specializované pracoviště a jaké? Předem moc děkuji za odpovědi. ilonahyskova@seznam.cz
Ilona Hýsková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě se obraťe na Kliniku radiační onkologie (přednosta prof.MUDr. Jiří Peteru) ve Fakultnmí nemocnici v Hradci Králové ke konzultaci. Také se můžete obrátit na pana MUDr. Janíka na Chirurgické klinice, který má s těmito operacemi velké zkušenosti. Na oba kolegy se můžete obrátit mým jménem.
Rakovina prsu
dobrý večer, děkuji V8m za odpověd z 11.5. 2007. Byla sice stručná , ale i tak dostačující asi, právě paní doktorka - primařka mi nedoporučuje tu rekonstrukci a radí i přes veškerá kladná vyšetření, co mám v pořádku, stále minimálně ještě rok počkat, že jsem měla ošklivé nádory, že jsem utekla , jak se říká hrobníkovi z lopaty, měla jsem ty nádory celkem asi 3 v jednom prsu, je to škoda, tolik si tu rekonstrukci přeji. Asi má tedy pravdu a ještě počkám, tvrdí mi, že mám diagnozu, kdy se tato nemoc vrací po 15cti letech zpět, nikdo mi však nezaručí prý, že jsem na 100% vyléčená. Jsem mladá a prot mne asi ta rekonstrukce tolik trápí............. pěkný večer
Martina 34 let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak vydržte, věřím, že se rekonstrukce prsu dočkáte, rok je vlastně krátká doba.
Rakovina prsu
děkuji za odpověď, ještě prosím o Váš názor: 5x7cm zhoubný nádor v levém prsu, 60 let, byl vyhodnocen agresivita G2, zatím všechny ultrazvuky dobrý, bez metastáz, je možné, že teprve teď, kdy proběhne chemoterapie se vše v těle rozdráždí a nádor může začít metastázovat?? Někde jsem se dočetla, že chemoterapií se ničí nádor, ale zároveň vznikají další nádory. Čím větší nádor tím větší je pravděpodobnost,že začne metastázovat?? Nebo právě záleží na té agresivitě a druhu nádoru?? děkuji mockrát za odpověď.
kelly
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, tak to není, po chemoterapii samozřejmě může dojít k metastazování, ale jen v případě, že chemoterapie nefunguje a v tom případě by došlo k metastázování i bez chemoterapie. Metastázování nezáleží přímo na velikosti nádoru, mohou metastázovat i nádory velmi malé. Na agresivitě a druhu nádoru záleží naopak hodně.
Rakovina prsu
Dobrý den, můj dotaz zní, mamince (60), zhoubný nádor prsa (velký 5cm), udělali před 3mi týdny biopsii (8 injekcí) a stále nejsou výsledky histologie. Čím to může být, že to trvá tak dlouho, máme očekávat něco hrozného? Aby zatím se v organismu neděly hrozné věci. Vyšetření uzlin, srdce, plic, břicha, kostí dobrý. Je pravda, že biopsií je zhoubný nádor rozdrážděn, začne růst ap.? Děkuji za odpověď.
kelly
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyšetření biopsie trvá běžně do 10 dnů, tak se po ní shánějte. Co můžete očekávat nevím, už píšete o zhoubném nádoru, tak se jen ukáže, který to přesně je. Biopsii se nádor nepodráždí a nezačně růst více než doposud, toho se nebojte. Tak se tedy důrazně ptejte, kdy bude to vyšetření hotové, aby se maminka mohla začít léčit.
Rakovina prsu
Mám zjiětěnou rakovinu prsu. Za týden jdu na operaci-odstranění celého prsa. Zajímalo by mě, jestli je nutné odstranit celé prso, když podle lékařů jsem přišla včas a nádory jsou malé o rozměrech 30x19mm menší v průměru 13mm nádory jsou v levé části prsu a budou mi odoperovány uzliny v podpažní jamce nestačilo by odebrat část prsa? Děkuji za odpověd
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte pravdu, že u některých pacientek stačí odebrat část prsu s nádorem. To ale musí rozhodnout po domluvě s pacientkou ošetřující onkolog, který zváží všechny okolnosti a hlavně co je pro nemocnou nejvýhodnější z hlediska vyléčení rakoviny. Tak to všechno ještě jednou s vašim lékařem proberte.
Rakovina prsu
Dobrý den pane profesore, chtěl bych se vás pouze zeptat na váš názor, jaký způsob léčby rakoviny prsu by jste upřednostnil při nalezení nádoru v prsu. Je nutné nádor co nejdříve chirurgicky odstranit a poté začít chemoterapie či ozařování, nebo naopak? A jaké jsou faktory k upřednostnění jednotlivých variant? Děkuji za odpověď.
Radek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je dlouhé povídání, podívejte se na www.linkos.cz, stránky pro pacienty a jejich blízké, rakovina prsu. Všechny kombinace jsou možné a záleží to na řadě okolností, o kterých by vás měl informovat váš onkolog.
Rakovina prsu
Dobrý den pane Profesore.Moje máma je právě v nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benošově pokud jí znate tak bi mě zajímal váš názor na kvalitu a uspěšnost lečbi rakoviny prsu.Pokud přihlednu k různym hrůzostrašným histoorkam a vlastnímy skušenosti s tamnímy doktory mám obavy o ůspěšnosti operace kterou tam má podstoupit.Teď to hlavní chtěl bych věďet jaká jsou rizika pokud mámě našli 2 nádory v prsu a jak probýhá léčebná kůra v případě úspěšné oporace.Děkuji za odpověď
Láďa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka musí absolvovat operaci a pak s největší pravdědopobností ozáření a chemoterapii. Můžete samozřejmě její stav konzultovat i na jiném pracovišti, abyste měla větší jistotu. Nejblíže máte do Prahy, můžete se mým jmnéenm obrátit například na prof. Abrahámovou z Onkologického oddělení Thomayerovy nemocnice v Krči. To je abyste byla více klidná.
Rakovina prsu
Rakovina prsníka 2001, 2007 vyš.hrudníka CT: vpravo v seg.S 4 nodozita priemer 7 mm-p.p.mts, vľavo v s 3 fibr.pruhy, v pravom hile drobná LU, mediastínum bez LAP. Prosím o vyjadrenie k ďalšej liečbe. Ďakujem.
Eva 59r. 20.3.2007
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takto jednoduše to opravdu nejde. Musel bych znát stadium vaší choroby v roce 2001, dále tehdejší způsob léčby a také řadu dalších vyšetření ze současnosti, nestačí CT. Bude nejlepší, když to budete probírat s vašim onkologem.
Rakovina prsu
Vážený pane profesore, maminka prodělala před měsícem ablaci prsu a odstranění podpažních uzlin, další léčba bude nyní naplánována. Rána se hojí dobře zatím nedochází k viditelným otokům ruky. Dočetla jsem se, že je dobré již nyní i když je pacient bez obtíží jako prevenci lymfedému provádět lymfodrenáže. Jaký je prosím váš názor. Máme čekat až se případné otoky projeví nebo je lépe začít již nyní. Děkuji za odpověď.
Ilona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka by se měla domluvit na rehabilitaci horní končetiny na pracovišti, které s tím má zkušenosti. I preventivní cvičení a další opatření mají smysl.Také si musí hlídat, aby do příslušné končetiny nedostávala injekce a aby se na té straně neměřil tlak. Prevence drobných úrazů je také důležitá.