Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Sarkom
Dobrý den, mojí kamarádce byl zjištěn adenosarkom dělohy. Po operaci prodělala 6 cyklů chemoterapie/MAID/, poté byla 30x ozařovaná. Nyní se cítí vcelku dobře. Na další kontrolu má jít za 3 měsíce. Jaký by měla mít režim, co všechno může dělat. Neškodí pohlavní styk? Co si myslíte o léku INOCELL. Děkuji za odpověď.
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Žádný zvláštní režim nepotřebuje, pokud jí pohlavní styk nedělá obtíže a má ně něj chuť, není důvod, aby ho neměla. Inocell nepotřebuje (jde o potravinový doplněk, který nemá tvrdá data o účinnosti).
Sarkom
Dobrý deň, pán profesor, chcem sa spýtať, ako sa prejavuje liposarkóm - ako vyzerá, prípadne aké má iné prejavy, aká je liečby a vyhliadky na vyliečenie. Prípadne môže byť aj lipóm tuhej konzistencie? Všade píšu, že je mäkkej, nie tuhej konzistencie.
Anna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Liposarkom je nepříliš častý nádor, jde o maligní formu lipomu, běžného tukového nádoru, který má naopak hodně lidí (například tukové bouličky v podkoží). Liposarkom se projevuje poměrně rychlým růstem lipomu. Léčba je prakticky vždy jen operační, po vyoperování tohoto nádoru bývá nemocný ve většině případů v pořádku.
Sarkom
Dobrý den, přítel je léčen GLIVECEM pro zhoubná ložiska na pravém jaterním laloku.Původní diagnoza Gist tenkého střeva.Přetrvalo 1 .ložisko(15 mm), provedena embolizace portální žíly a následně provedena resekce pravého jaterního laloku.Dle histologie bylo ložisko zcela mrtvé bez aktivity.Jizva po operaci se zhojila dobře, potíže zcela ustoupily.Léky ještě užívá.Jaké je procento možného návratu??
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To nedokáže nikdo říci, vypadá to ale docela dobře. Ale možný návrat se nedá nikdy vyloučit. Přítel byl léčen nejmodernějším způsobem, který existuje u nádoru GIST, pokud by měl smůlu a nemoc se vrátila, jsou ještě další možnosti léčby. Tak mu držím palec.
Sarkom
Pane profesore, moje maminka měla raovinu děložní sliznice. Absolvovala 2 operace, lékaři konstatovali 1.stupeň C, ale typ sarkom. Byl začátek září. Další léčba by měla pokračovat v Liberci, paní doktorka mamince řekla, že je vlastně zdravá, ať do žádných dalších léků rozhodně nic neinvestuje a od konce listopadu má maminka začít s měsíčním ozařováním, údajně pouze z preventivních důvodů.Je nám vše opravdu podáváno pravdivě??? Nebo je třeba se strachovat, jak vše bude pokračovat dál?Děkuji
vendy
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je složitá otázka, když neznám podrobnosti. Musel bych si přečíst celou lékařskou dokomentaci. Omlouvám se za neurčitou odpověď, ale skutečně mě situace není jasná.