Neděle 16. května 2021, svátek má Přemysl
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 16. května 2021 Přemysl

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina
Dobrý den, mému tatínkovi je 48 let, má rakovinu v mandli, zdroj mel v mandli a metastazoval do uzliny, Mandli a uzliny vyoperovali a tedka ho cekaji 3 chemoterapie a ozárení, celkove 6-ti týdenní léčba,jaka je sance na vyleceni. Dekuji Irena
Irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je naděje na vyléčení, ale jistota není. Tak mu držím palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina
Omlouvam se,ale zrejme k memu dotazu je treba znat i nazev karcinomu:adenoskvamozniG3.Dekuji
Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Odpověď se ale nemění.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, již před časem jsem psala o synovi je momentálně v USA a zjistili mu zhoubný nádor na hlasivce. řekli mu ze je vhodné co nejdříve ozařovat po operaci. Zadlužil se a ozařování 35 dávek tam podstoupil. Skončeno 29.10.08. Hlas měl jako dřív. Včera když nám volal tak mu hlas přeskakoval a měl ho zastřený. Je možné aby po deseti dnech po skončení ozařování mu to začalo znovu bujet? Nárůstek byl prý drobný zespodu hlasivky a prý přišel včas.Děkuji mnohokrát za odpověď a Váš čas. Eva
eva:
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To asi ne, bude to zřejmě ještě stav po ozařování, kdy může být okolí podrážděné, třeba s malým otokem. Doufám, že bude v pořádku.
Rakovina
Dobry den,pane profesore,rada bych znala Vas nazor na muj zdravotni stav.Stale bojuji s myslenkou jake mam sance.Diagnoza:Carcinoma cervitis uteri IIIB.Ct bricha a panve:Jatra nezvets.,denzita primerena,v S7 jater hypodenzni lozisko vel.10x10mm,denzity47HUpostkontrastne,odpovidajici susp meta lozisku.Nadledviny nezvets.,zlucnik bez litiazy,ledviny norm ulozeni,bez mestnani,syti se homogenne.znamky retroperitonealni lymfadenopatie-zmnoz. LUv urovniL2,L3,deloha difuzne zvets,postkontrastne s nehomog. sycenim,denzity cca47HU.oboustranne podel ilickych svazku kulovite hypodenzni loziska odpovid.vs infiltrovanymLU,vel do 20mm.Op.nalez-v dutine bris. 500ml ascitu,deloha fixovana,imobilni pro oboustrannou infiltraci parametrii a zadnich krizovych vazu az 2/3 ke kostem panevnim.Nyni je mi aplikovana paliativni chemo.IFO/DDP a po 3cyklu zvazeni radiacni lecby.p.profesore,muzu se uzdravit,ci mam sanci na dlouhodobe preziti?Je mi 40let,zadne jine zdrav.problemy.Moc dekuji za odpoved
Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uzdravit se bohužel nemůžete, léčba by vám měla dát šanci na dlouhodobější přežití, délku neumím odhadnout. Tak vám držím palce, aby to bylo co nejdelší.
Rakovina
Dobrý den, pane profesore, mému muži je 51 let, před asi 20 dny prodělal operaci páteře - adenokarciom mu vyžíral obratle a byla skříplá mícha.Primární nádor se nepodařilo najít, výrazně zhubl, nemá žádnou chuť k jídlu, je naprosto vyčerpaný, unavuje ho i mluvit. Má halucinace, jakoby byl mimo realitu. Rána po operaci se hojí těžko, objevila se cukrovka - proto nebylo možno vyšetření PET. Lékaři dělají, co je v jejich silách, ale taky mi nezastírají, že jeho stav je velmi vážný. Nyní se mu objevila voda v plicích, má problém i s krví. Stav popisuji jako laik, nemám žádnou písemnou zprávu. Dá se, prosím, z tohoto odhadnout, kolik má času? Děkuji. Monika.
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To vypadá moc špatně, vyléčit se nemůže a jeho život bude pravděpodobně trvat maximálně nějaký měsíc, spíše méně. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den.Tatínkovi(78let)byl odoperován zhoubný nádor 1,5kg na ledvině.Nádor s prý podařilo odstranit celý.Byla zjištěna metastáze 9mm na plicích,možná něco menšího na kosti.Nyní začíná léčbu IntronA,následně snad bioléčbu.Chtěla bych se zeptat,jakou šanci má tatínek na vyléčení,nebo alespoň,jak dlouho by mohl ještě žít.Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dana Hladůvková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šance na vyléčení bohužel není, je šance na prodloužení života o dlouhé měsíce, snad i o nějaký rok.
Rakovina
mamince nefunguji jatra zrejmně rakovina a lekař nam řekl že ma metastazi na vsech vnitrnich organech jake jsou moznosti lečby je diabeticka věk 70 let
bohuna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V podstatě možnosti léčby nejsou, maminka se bohužel nemůže uzdravit a její život bude trvat nejspíše jen nějaký měsíc. Nyní jde o to, aby jí lékaři důsledně odstraňovali všechny obtíže, hlavně případnou bolest, aby zbytek jejího života byl co nejlepší. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Děkuji vám za zprávu ze dne 24.10,ač velice smutnou. Píšu nové zprávy...Ptala jsem se vás na tatínka,který prodělal operaci ledviny,kde byl zhoubný zapouzdřený nádor.Nedostal tehdy žádnou preventivní léčbu.Po dvou měsících ho začli bolet záda a po rengenu kostí mu na ongologii vysvětlili,že jsou tam metastáze.Píchal si do dneška obde injekce na podporu imunity,aby se to prý nerozlézalo dál a jelikož měl krev úplně v pořádku,byla mu nasazena léčba(prý asi za 400tis kč-já se omlouvám,že nevím název prášků),kde mu jeho onkolog řekl,že někdy v boji z rakovinou vyhráváme 1:0 a tento lék při jeho věku mu může hodně prodloužit život.Že do nedávna léčba na rakovinu ledviny prakticky neexistovala,až teď tento lék.Vy určitě víte jak se jmenuje.Hlavně dost dobře nechápu,jak může metastázovat ledvina,která tam není a krev je v pořádku.Bohužel záda pořád bolí.Děkuji předem za další zprávičku,jste hodný.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Preventivní léčba nebyla podle současných znalosti vhodná. Imunoterapie tatínkovi může život o nějaký měsíc prodloužit, ještě je potom možnost biologické léčby. S krví o nemá nic společného, nádor zřejmě metastázoval již před operací a metastázy byly tak malé, že nešly zjistit, to je bohužel častý případ.
Rakovina
Dobrý den,pane doktore,mamince byl diagnostikován grawitzův nádor-údajně mezi 5a6-tým obratlem,zjištěná metastáze do míchy-způsobené ochrnutí pravých končetin.Zhruba před 20-ti dny provedena neurochirurgická operace,byl odstraněn primární nádor,provedena fixace páteře.V současnosti hospitalizována na neurologii,prováděna ohleduplná rehabilitace,hybnost končetin se postupně zlepšuje.Prosím o informaci,jaká je v tomto případě možná onkologická léčba,příp.bud.prognoza.Před pěti lety již byla se stejným problémem operována,tehdy byl nádor objeven včas,byl odstraněn i s ledvinou bez nutnosti další onkologické léčby.Děkuji za odpověď.
Filip Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka se s velkou pravděpodobností nemůže vyléčit, léčba by jí měla život prodloužit a zajistit dobrou kvalitu zbytku života. Onkologickou léčbu konzultujte na některém Komplexním onkologickém centu - www.linkos.cz stránky pro nmocné, Komplexní onkologická centra. Jsou některé nové možnosti tzv. biologické léčby. Nic to ale nemění na tom, co jsem napsal výše. Je mě líto, že pro vás nemám lepší zprávu.
Rakovina
Dobrý den,otec podstoupil operaci plic,kvuli zjištěnému nádoru ,zjistilo se že jsou 3 dva nezhobné a 1 zhoubný,současně je nádor i na prostatě.jaké má naděje je mu 63 let.dá se vyléčit uplně,nebo jak dlouho se s tím dá žít. za 3 týdny podstoupí chemoterapii 3 dávky.pak bude následovat operace prostaty ,prý by 2 operace za sebou nevydržel.Do poslední chvíle bez jakých koliv bolestí jen špatně močil. moc děkuji za odpověd.
Roman
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je složitá otázka, ale předpokládám že jde o dva nádory na sobě nezávislé. Pokud se rakovina plic podaří úplně vyoperovat, je naděje na uzdravení, ale není jistota. Pokud je nádor prostaty ohraničený jen na prostatu a vyoperuje se, je naděje na jeho úplné zlikvidování velká.
Rakovina
Vážený pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat: před dvěma lety byl vyoperován maligní karcinom spolu s celou pravou ledvinou (T3a NO MO, 7 cm, trombus renální žíly). Dva roky žádný nález, poslední dobou jen bolest v zádech a únava, teď vyoperováno další těleso (2x3cm) spolu s pravou nadledvinou - bohužel se potvrdila metastáza. Jaké jsou vyhlídky, může se situace opakovat? Jaká je prognóza? Mockrát děkuji za odpověď!
Pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je nejistá, úplné uzdravení není moc pravděpodobné. Měla byste se domluvit s onkologem, zda není zapotřebí onkologická léčba, neznám podrobnosti situace.
Rakovina
Dobrý den, pane doktore.Moc děkuji za Vaši odpověď na moje otázky, které se týkaly moji tety, která má metastáze na plících a výpotek na srdci.Více informací bohužel nemám...Je ji jen 35 LET..Nemůže tento věk prodloužit její život o něco déle??!!Děkuji moc za Vaši odpověď!
Milada
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi bohužel ne, ale těžko se tyto věci předpovídají.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,prosím vás o radu.Můj tatínek(56let)byl v květnu na operaci ledviny,která mu byla odebrána,protože tam byl zhouhný nádor.Byl zapouzdřený,takže žádnou další léčbu nemusel prý podstupovat.V onkologické poradně mu bylo řečeno,že chemoterapie nebo ozařování na ledviny nejsou.Čtrt roku se zdál být v pořádku,chodil normálně do práce a docházel jen na kontroly k urologovi.Je to ale dva měsíce,co ho strašně začli bolet záda.Byl odeslán na rengen kostí,kde mu něco našli.To něco vám neumím popsat,protože ani lékař mi to neuměl pořádně vysvětlit.Byl odeslán na ongologii,kde měli zjistit,zda to není ongologického původu.Bohužel,tam to potvrdili.Dostal léčbu zatím takovou,že si musí obden píchat injekce,po kterých mu je do půl hodinky špatně.Prosím vás,vím,že je to těžké,řekněte mi,je tady možnost se vyléčit?A jak bude léčba pokračovat dál.A zda je opravdu pravda,že nešla už po odejmutí té ledviny nasadit preventivní léčba. Mám hrozný strach.Děkuji moc Petra,Mn.Hradiště
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyléčení vašeho tatínka bohužel není možné, jde o metastazující rakovinu ledviny. Je pravda, že po vyoperování ohraničeného nádoru ledviny se onkologická léčba nedává. Nyní tatínek dostává léčbu, která by mu měla život o nějaký měsíc prodloužit. Moc se omlouvám za špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,obracím se na Vás ohledně maminky 68 let.V červenci08 jí byla vyoperována bulka z třísla s následujícím nálezem "Makroskopicky tkáňová částka vel.3x3x5 cm. Lymfatická uzlina téměř celá infiltrovaná metastatickým, málo diferencovaným karcinomen převážně solidního uspořádání. ( M - 8020/6 ) Primární ložisko novotvaru může být prakticky kdekoliv".Po tomto podstoupila 2x CT,mamograf,gyn.vyšetření a PETCT,vyšetření krve,vše bez nálezu.Od 9.9.08 cca 30 dávek ozařování v místě operované uzliny.Minulý týden naposled, ale již tak 14 dní jí není dobře, nechce moc jíst, někdy zvrací,tak ob 2 dny.Paní doktorce to říkala, ale neměl by to prý být následek ozařování.Mezi ozařováním několikery odběry krve, vše negativní.Je možné, že by ta uzlina byla primární nádor?Je možné,aby vyrostla metastáza bez nádoru?Je možné,že to zvracení a únava je následek ozařování?Moc děkuji za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,obracím se na Vás ohledně maminky 68 let.V červenci08 jí byla vyoperována bulka z třísla s následujícím nálezem "Makroskopicky tkáňová částka vel.3x3x5 cm. Lymfatická uzlina téměř celá infiltrovaná metastatickým, málo diferencovaným karcinomen převážně solidního uspořádání. ( M - 8020/6 ) Primární ložisko novotvaru může být prakticky kdekoliv".Po tomto podstoupila 2x CT,mamograf,gyn.vyšetření a PETCT,vyšetření krve,vše bez nálezu.Od 9.9.08 cca 30 dávek ozařování v místě operované uzliny.Minulý týden naposled, ale již tak 14 dní jí není dobře, nechce moc jíst, někdy zvrací,tak ob 2 dny.Paní doktorce to říkala, ale neměl by to prý být následek ozařování.Mezi ozařováním několikery odběry krve, vše negativní.Je možné, že by ta uzlina byla primární nádor?Je možné,aby vyrostla metastáza bez nádoru?Je možné,že to zvracení a únava je následek ozařování?Moc děkuji za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už jsem na tuto otázku modpověděl. Na primární nádor v uzlině to nevypadá, metastáza bez primárního nádoru není možná, ale primární nádor může být velmi malý a tak se ho nepodařilo objevit. Ta únava a zvracení od místního ozařování uzliny asi není.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,obracím se na Vás ohledně maminky 68 let.V červenci08 jí byla vyoperována bulka z třísla s následujícím nálezem "Makroskopicky tkáňová částka vel.3x3x5 cm. Lymfatická uzlina téměř celá infiltrovaná metastatickým, málo diferencovaným karcinomen převážně solidního uspořádání. ( M - 8020/6 ) Primární ložisko novotvaru může být prakticky kdekoliv".Po tomto podstoupila 2x CT,mamograf,gyn.vyšetření a PETCT,vyšetření krve,vše bez nálezu.Od 9.9.08 cca 30 dávek ozařování v místě operované uzliny.Minulý týden naposled, ale již tak 14 dní jí není dobře, nechce moc jíst, někdy zvrací,tak ob 2 dny.Paní doktorce to říkala, ale neměl by to prý být následek ozařování.Mezi ozařováním několikery odběry krve, vše negativní.Je možné, že by ta uzlina byla primární nádor?Je možné,aby vyrostla metastáza bez nádoru?Je možné,že to zvracení a únava je následek ozařování?Moc děkuji za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na primární nádor v uzlině to nevypadá, jde o nádor s nejasným primárním ložiskem s metastázou do uzliny. To se bohužel někdy stává, že se primární nádor nenajde. Vzhledem k tomu, že se neví, kde primárná nádor nachází, není ani možná jeho léčba. Prognoza je bohužel špatná, vyléčení není možné.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, moje teta má metastáze na plících a k tomu výpotek na srdci, který ji dokroři odsávají. Je nějaká šance na uzdravení??Nebo ještě na dlouhý život????MOC děkuji za Vaši odpoveď!!!
Milada
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše teta se bohužel nemůže uzdravit a její život bude trvat nejspíše maximálně nějaký měsíc. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den, tátovi byl diagnostikován nádor na ledvině a metastázy do kostí. Bylo nám řečeno, že vyhlídky nejsou dobré. Tátu přijali na ozařování, nasadili mu prášky. Má velké bolesti. Diagnóza: C64 ZN ledviny mimo pánvičku Vyšetření: Pac. s diseminovaným karcinomem levé ledviny do skeletu, je po analgetickém ozáření při hospitalizaci, nyní zahájíme imunoterapii Roferonem 9 MIU 3x týdně – pondělí, středa, pátek. Příště při dobré snášenlivosti event. přidáme VBL. Protože nám tyto zkratky nic neříkají, chtěla jsem Vás požádat o vysvětlení a radu. Už nevím, kde na internetu jsem našla info, že VBL se obvykle kombinuje s Roferonem. Ale taky tuším, že to patří do skupiny cytostatik, to znamená k chemoterapii se všemi doprovodnými negativními jevy... Je tohle opravdu pro tátu to nejlepší? Nebude se jen víc trápit a přitom mu to nepomůže? Děkuji Vám za Váš čas Lea
Lea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Táta se bohužel nemůže uzdravit a jeho život bude trvat spíše měsíce než roky. Léčba je obvyklá a má za úkol život nemocnému o nějaký měsíc prodloužit. V úvahu pak připadá ještě tzv. biologická léčba, která ale také život prodlouží jen o nějaký další měsíc. Na druhé straně se táta samozřejmě může rozhodnout že onkologickou léčbu nechce a bude dostávat je léčbu odstraňující obtíže, hlavě bolesti. Bude mít tím padem život o nějaký měsíc kratší, ale nebude mít nežádoucí účinky onkologické léčby. Je to těžké rozhodování a musí se ho vždy zúčastnit dobře informovaný nemocný.
Rakovina
Dobrý den, mamince /52let/ diagnostikovali rakovinu vaječníků. dle histologie jí napsali, že na levém ovariu jsou částice ovariálního stromatu, na povrchu ložiskově zastiženy struktury nediferencovaného karcinomu G3. v pravém jsou dvě částice ovariálního stromatu s bílými tělísky,´místy nekroticky změněné. bez struktur karcinomu. do DG jí napsali carcinom ovarií stage IIIB (FIGO). je po evaluační laparoskopii, kdy byl zjištěn primární neoperabilní nález tumoru ovarii v malé panvi (13l ascitu), děloha pro masivní adheze tumoru nepřístupná aspekci, miliární karcinomatoza peritonea difuzně. horní GIT bez metastáz.ted jí byla zahájena neoadjuvantní chemoterapie. po 3 cyklech má jít na kontrolu s tím, že by pak šla na operaci. chtěla bych se zeptat, jak to s ní vypadá. vím, že se už asi nikdy nevyléčí, ale je šance, že tady s námi ještě pár let bude? předem Vám moc děkuji za odpověd. |Dušánková
Dušánková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to moc vážně, úplné vyléčení není bohužel možné, je určitá naděje i na významnější prodloužení života, ale jistota není. Tak memince moc držím palce, aby těch pár let vyšlo.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, chtěla jsem se zeptat-mému tchánovi před čtyřmi lety diagnostikovali ca močového měchýře za dva roky zjistili meta do plic-nebylo to velké a podchytilo se to včas.Nyní došlo k rapidnímu zhořšení zdravotního stavu a CT prokázalo mnohonásobné zvětšení karcinomu.Lékaři se rozhodli k tlumení bolestí Morfinem,ale on žádné bolesti nemá,pouze je trochu dušný a dost unavený.Lékař nám řekl,že prognoza je velice špatná a že se dá říct,že je v terminálním stadiu života.Nechápu proč Morfium,když nemá bolesti a co si máme představit pod pojmem terminální stadium? Děkuji za odpověď
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Když byly zjištěny metastázy do plic a recidiva původního nádoru v močovém měchýři, nelze nemocného vyléčit ani mu zásadně život prodloužit. Pokud nemá bolesti tak mu chce dát lékař morfin zřejmě na zlepšení dušnosti, která je asi zaviněná metastázami na plicích. Je to obvyklý standardní postup. Terminální stadium znamená, že se již nedá léčit nemoc, ale léčí se jen příznaky a nemocnému zbývají již řádově jen měsíce života.
Rakovina
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosi, o to, jestli by bylo možné mi zaplat nějaké fotky rakoviny jazyka. Děkuji za odpověď. E-mail: H.Vavrinova@seznam.cz
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Omlouvám se, to nemohu. Ale možná něco nejdete někde na internetu.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, cca před rokem jste mi odpovídal na dotaz ohledně tchýně, která má rakovinu jazyka. Nyní po roce a řadě dalších zákroků a vyšetření jsem se Vás chtěla zeptat jak na tom vlastně tchýně je. Posílám Vám opis dg. závěru : Histol. ověřený ca hrany jazyka vlevo, s meta do krčních uzlin, meta do plic T4N2bM1(PUL). St. p. kurativní radioterapii s potenciací cetuximabem s dosažením kompletní remise v oblasti krku. Progrese plicních meta. St. p. 5. s. paliat. systémové chemoterapie režimem PF.- od 4. s. reduk. pro váhový úbytek, dle CT po 4.s. SD.Tchýně absolvovala nejdříve ozařování, později chemoterapii, kterou ji minulý měsíc ukončili. Včera byla na kontrolním CT. Nádor v jazyce byl neoperovatelný,ale ozařováním se odstranil. Děkuji za odpověĎ.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel má metastázy na plicích takže se nemůže vyléčit. Nyní půjde o to, aby její zbytek života byl s co nejmenšími obtížemi. Omlouvám se za špatné zprávy. Od této doby nebudu moci odpovídat na dotazy až do 27.10.2008
Rakovina
Dobrý den,můj otec je po léčbě,úspěšné,spodní čelisti.Měl i metastázi do uzli na tvorbu slin.Nyní je 3 měsíce po léčbě a nemůže jíst.Dočetla jsem se o tzv.umělých slinách Nutilis.Doporučujete to používat v jeho stavu nebo ne?Event. co by měl dělat pro usnadnění polikání, dle všeho už bude mít jen 50% tvorbu slin.Děkuji za odpověď.
Marta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, umělé sliny jsou vhodné. Je také potřeba přizpůsobit konsistenci stravy, měla by být měkká, kašovitá, hodně tekutin.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, tatínek měl po druhé rakovinu(první tlustého střeva),po druhé nález na ledvině, ten mu byl odoperován, s tím, že to bylo v počátku a že byl zapouzdřen, prý pravděpodobně nebude nutná chemoterapie. Honí se nám všem hlavou, nebyla by chemoterapie lepší-nemohla by zničit zárodky někde jinde, aby se neopakovala. Omlouvám se, nevím jestli jsem se vyjádřila přesně, ale moc se bojíme, aby nepřišla po třetí. Děkuji
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel jste se vyjádřila velmi nepřesně a tak vám nemohu poradit. Nevím, zda na té ledvině to byla metastáza původního nádoru střeva nebo nový primární nádor ledviny. Nevím jaká byla klasifikace nádoru dle TNM, na tom hodně záleží. Nepíšete nic ani o histologii nádoru, tedy o jeho druhu. Pokud dáte ty údaje dohromady tak mě můžete případně napsat znovu, ale nejlepší bude to probrat s ošetřujícím lékařem.
Rakovina
dĚDEČEK MA NADOR NA NADLEDVINCE POKUD MU JI ODSTRANÍ MUŽE DALE BEZ NÍ ŽÍT?
VNUČKA VERONIKA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bez jedné nadledvinky může žít bez problémů. Jiná otázka je, jaký je to nádor a jaký má rozsah dle TNM, z toho bude vyplývat další dědečkův osud.
Rakovina
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,dceři zjistily pokročilé stadium rakoviny,pomůže ještě chemoterapie nebo jsem slyšela,že jsou místo chemoterapie i prášky.Děkuji
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete o jakou rakovinu jde a nevím co myslíte slovem prášky, pokud tabletky, tak chemoterapie je často také vc tabletách. Případně napište znovu a srozumitelněji.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, ráda bych Vás poprosila , jestli se dá něco z toho vyčíst, či určit ,jak je to vážné, klinická klasifikace TXNXM1,histopatoligický grading G1, a ještě jsou ve zprávě C678,C793,J90,I10 děkuji vÁM jANA
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu močového měchýře s metastázami. Podrobnosti si nechte vysvětlit ošetřujícím lékařem. Jde o vážné onemocnění.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala, ač neznám úplnou diagnozu, ale pouze, že maminka manžela má rakovinu ledviny s meta na mozku, ošetřující lékař nám sdělil, že mamince zbývá několi hodně týdnu života, ted´momentálně prodělala 10 ozáření,které snáší vcelku dobře pouštěj jí domů s tím, že o ní musí být postaráno. Ráda bych se Vás zeptala na to, jestli je možné odpovědět, jak rychle může mozek přestávat fungovat, tím myslím, že mamainka přestane o sobě vědět, nebude umět zadržet moč a pod., ptám se proto, že mi to je divné, když lékař řekl, několik hodně TÝDNU života a maminka se mi zdá jako dříve,než diagnoza byla stanovena. kdyby bylo možné ve stručnosti napsat, jak rakovina ledviny s meta na mozku, probíhá, byla bych Vám moc vděčná. Děkuji
tereza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel k tomu stavu, co popisujete může dojít poměrně brzy. Maminka se nemůže vyléčit a její život bude trvat pravděpodobně maximálně nějaký měsíc. Těžko říci, jaké příznaky se budou projevovat, hodně to záleží ve kterém místě mozku jsou metastázy a která mozková centra tedy budou poškozena.
Rakovina
Mohl byste mi říci svůj názor? Ca ovarii IIIC inoperabilní-serozní papilární karcinom, grade 2. St.p.chemoterapii Taxol, platina-celkem 8. IDS:inoperabilní stav zevně:zhojena Vag.:hrdlo hl.děl. v AVF, m.p. bez infiltrátu CA 125neg Z.:t.č. v klinické remisi indikována konsolidační chmoterapie etoposid-nasadit dle aktuální hodnoty KO. děkuji za odpověď
petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o vážné onemocnění rakovinou vaječníku, která se pro rozsah nedala operovat. Po chemoterapii došlo k ústupu nádoru, je zapotřebí v chemoterapii ještě pokračovat udržovací léčbou, jak je doporučeno.Vyléčení je nejisté, je naděje na dlouhodobé přežití. Tak moc držím palce, aby to dopadlo co nejlépe.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, jsem velmi ráda,že tu jste pro lidi,kteří potřebují znát názor,radu,odpověď na velmi vážné životní situace,děkuji vám za to =o) Já sama jsem se vás tu již několikrát ptala na svého otce.Je po operaci zhoub. nádoru pod jazykem,vše se zdárně hojí a taťka po třech týdnech v nem. přišel domů.Kromě pár jizev a toho,že přišel o zuby je v pohodě.Jí už normálně - rozmixované a mluvit taky může,i když trochu jakoby šišlá, ale bolesti nemá a prášky žádné nebere.Měl jít původně po operaci na ozařování, ale nyní mu lékař řekl, že má přijít až za měsíc na kontrolu a pak za další tři na ultrazvuk a že ozařování není prozatím potřeba,že to má vše dobře vybrané. Jesti to chápu správně, bude táta v pořádku?Podle čeho se určuje, jestli je ozařování potřeba či ne?A ještě chci zmínit, že otec byl silný kuřák a pil a už zase pije tak tři piva denně a začíná experimentovat s cigeretama.Jsem z toho dost nešťasná.Nevím jak mu pomoc,kam ho nasměrovat,aby se svých závislostí zbavil.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Toto onemocnění mají většinou kuřáci. Abych se mohl blíže vyjádřit, musel bych znát původní TNM nález a také výsledek operace. Takže nezbývá než důvěřovat ošetřujícímu lékaři, že rozhodl správně. Držím mu palce, aby dobře dopadl, i když si onemocnění pravděpodobně způsobil sám svými špatnými návyky. Je možné, aby zkusil návštěvu protikuřácké poradny.
Rakovina
jsou nejake bylinky jak zastavit rust metastaz v celem tele z rakoviny zaludku a prorustani do okolnich casti tela a na chud k jidlu dekuji za odpoved
ruzena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, to bohužel určitě nejsou.
Rakovina
Vážený pane doktore, po vašem dnešním sdělení prosím o doplnění. otec 58 let Lékařkou byly sděleno že na pohrudnici jsou malé nádorky které budou přeléčeny chemoterapii, plíce jsou čisté a ostatní výsledky negativní (histologie výpotku, onkomarkry, CT). O kolik je možné mu život prodloužit v případě dobrých výsledků po chemoterapii. Předem velmi děkuji
jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To nedokáíži přesně říci, nemám všechny informace. Proberte to s ošetřujícím lékařem.
Rakovina
Vážený pane doktore, po vašem dnešním sdělení prosím o doplnění. otec 58 let Lékařkou byly sděleno že na pohrudnici jsou malé nádorky které budou přeléčeny chemoterapii, plíce jsou čisté a ostatní výsledky negativní (histologie výpotku, onkomarkry, CT). O kolik je možné mu život prodloužit v případě dobrých výsledků po chemoterapii. Předem velmi děkuji
jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Vážený pane doktore, po vašem dnešním sdělení prosím o doplnění. otec 58 let Lékařkou byly sděleno že na pohrudnici jsou malé nádorky které budou přeléčeny chemoterapii, plíce jsou čisté a ostatní výsledky negativní (histologie výpotku, onkomarkry, CT). O kolik je možné mu život prodloužit v případě dobrých výsledků po chemoterapii. Předem velmi děkuji
jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na mé odpovědi se nic zásadního nemění. Ale doufám, že se snad podaří mu život prodloužit o hodně měsíců.
Rakovina
Pane profesore, mám jen jednoduchý dotaz. Říkáte, že pokud při ca vzniknou vzdálené meta, léčit lze pouze paliativně. Chci se zeptat, je možné odoperovat ca, ozářit meta (kdyby bylo např. jen jedno ložisko v plicích), podstoupit chemotherapii a docílit tim kompletní remise? Pokdu by se např. jednalo o nízce maligní ca slinných žlaz. Děkuji
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neříkám slova která píšete obecně, je to různé u různých druhů nádorů. Například rakovina varlat se dá většinou vyléčit i když jsou vzdálené metastázy. V případě na který se ptáte je jistě možné se o to pokusit, výsledek se zaručit nedá, ale jistá naděje tady je.
Rakovina
Vážený pane doktore,prosím o bližší informace k diagnoze mého otce (58 let). Původně léčen na zápal plic zjiště pleurální výpotek nejasného charkteru následně hospitalizován provedena operace VTHSK dx. a THT dy. s pleurektomií pro recidivující výpotek nejané etiologie. výsledky z histologie: nález 1. - v pleuře zjištěna metastáza solidně anaplastického karcinomu. V některých buňkách zjištěna paspozitivní substance. Dále jsou v pleuře kulatobuněčné infiltráty a tvorba lymfatických folikulů. 2. nález: pleura je edematozní, při povrchu je místy fibrinozní nálet. nádorová tkáň nezjištěna. nyní má doporučení na spádovou onkologickou ambulanci k dální terapii. Předem děkuji za odpověď.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je velmi závažný nález. Jde o metastazující rakovinu, neví se, kde je primární nádor. Otec se nemůže vyléčit a cílem onkologické léčby bude prodloužit mu život. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,mé mamince(67)let byla cca před měsícem diagn.rak.dělohy,je po kyretáži a následných vyšetř.,popíšu nálezy-MR-prakticky celá děloha i čípek prostoupeny heterog.masou v T2W stř. signálové intenzity.Zevní kontury dělohy jsou nepravidelné,místy cípatých kontur,infiltrace se zdá pronikat přes serozu a tumor je v intimním vztahu ke střev.kličkám.Je patrna propagace tumoru oboustraně laterálně do parametrií,výrazněji vlevo. Vlevo v oblasti ilických uzlin je objemný paket uzlin cca 57x46x69 uléhající na stěnu pánve t.č. bez zřetelné osteolyzy skeletu.Hyst.nález-ve většině částek je zachycen málo difer.nerohov. dlaždic.karc. z malých buněk s vysokou mitotickou aktivitou(10-12mitóz/HPF včetně atyp.K tomu je z CT hrudníku-mnohočetný ložiskový proces v obou plic.křídlech.Léčba zatím nebyla stanovena.I laicky je mi jasné že stav je více než vážný, chtěla bych jen vědět jaký postup léčby by bylo vhodné zvolit,co je možné pro maminku udělat ze strany lékařů i mojí.Děkuji moc.
Adriana (Praha)
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka má bohužel nádor, který je rozšířený v břiše i na plicích. Nemůže se vyléčit a její život bude pravděpodobně hodně časově omezený, řádově v měsících. Postup bude zcela jistě paliativní, tedy snaha život jí o něco prodloužit při zachování co nejlepší kvality zbytku žiovota. Konkretní potup musí stanovit ošetřující lékaři, kteří její situaci podrobně znají.
Rakovina
Dobrý den,zajímalo by mě p.Profesore,jestli má pacient metastáze jak na plícich,tak po sléze limf.uzliny pravá strana ted levá strana,ted momentálně 3ozařovaní,poslední před 1/2 rokem v četně chem. otázka zní" je dost agresívní a útočí já mám dojem jestli to nemůze mít něco z nervovou soustavou, prosím co si myslíte otom,mám malé děti a moc mi vyhrožuje,dětisou z něho moc nervozní co v takovém případě mam dělat,nikde se o to nepíše že tak nemocní lidé dokážou být i zlý!!! děkuji za vaš drahocenej čas Brigita
Brigita Teplice
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na to je těžká rada, opravdu se může stát, že nemocní lidé jsou zlí. Pacient je nemocný velmi vážně, má metastázy rakoviny a jeho život nebude dlouhý. Může mít i metastázy v mozku a z toho by se mohlo měnit i jeho chování, ale to nvím. Lituji, že vám neumím pomoci.
Rakovina
Ještě k pT3c N1M1, ještě ve zprávě byl výraz G2 (stále k C56). Děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je výraz aktivity nádorových buněk, na mé odpovědi se nic nemění.
Rakovina
Vážený pane profesore, ptala jsem se na výraz pT3c N1 M1, jde o C56, Prodělala jsem operaci a 6 cyklů chemoterapie a tohle mám ve zprávě. Děkuji a omlouváme se za neúplný dotaz.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
C 56 je rakovina vaječníku, ostatní čísla znamenají, že nádor byl velký, postihoval uzliny a jsou také metastázy. Úplné vyléčení není bohužel možné, léčba by vám měla život zásadně prodloužit a zajistit dobrou kvalitu života. Tak vám držím palce, aby to probíhalo co nejlépe.
Rakovina
Dobrý den pane profesore. Mému tátovi (60 let) byl v dubnu zjištěn karcinom močového měchýře, klasifikace T2NxMo, G2–3, nádor prý neprorůstá do svaloviny MM. Od té doby byl 3krát na TUR (objevila se recidiva), v říjnu ho to čeká znovu. Již dost dlouho si stěžuje na bolesti v kotníku. Je možné, že by mohl mít metastázy v kostech, přestože podle klasifikace Mo by je mít neměl? O svém problému říkal ošetřujícímu lékaři v FN Motol, ale ten na to podle otce nijak nereagoval a obvodní lékař mu předepsal nějakou mast. Pokud by to byly metastázy, jaká je podle Vás prognóza? Předem děkuji za odpověď.
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Metastázy v kotníku nejsou moc pravděpodobné, ale RTG vyšetření kotníku by neměl být problém udělat.Pokud je stadium choroby vašeho táty takové jak píšete, má prognozu celkem dobrou. Pokud by se objevily metastázy, je vyléčení nemožné a jeho živor by byl výrazně zkrácený. Tak doufám, že se metastázy nenajdou.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,před rokem jsem prodělala gyn.op. pro tumor děložního hrdla,absolvovala jsem proces ozařování. Nyní na PET CT zjištěny 2 ložiska v retroperitoneu mal. char. Můžete mi nastínit další léčebný postup a jakou mám ještě šanci? Moc děkuji
Františka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčebný postup nemohu navrhnout, to musí ošetřující lékař, který vás podrobně zná. Šance na úplné vyléčení je tomto příápadě jen malá, šance na výrazné prodloužení života ano. Tak vám držím palce.
Rakovina
DOBRÝ VEČER PROSÍM O NEJAKÉ INFORMACE OHLEDNE RAKOVINY SANICE DOLNÍ ČELISTI,OPERACE A POZDEJŠÍ REHABILITACE ...DĚKUJI ...
petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu kosti nebo měkkých tkání? Pokud nevím podrobnosti, nemohu se bohužel vůbec vyjádřit.
Rakovina
dobry den pane doktore mam prozbu byl mi odstranen levy vajecnik pred rokem kvuli nadoru bto. dochazim na onkol. v praze na kontr.po dvou mesicich nyni mam tuto zpravu muzete mi to prosim prelozit co to vlastne strucne znamena?deloha v AVF,delozni hrdlo homogeni,endometrium 4mm,vlevo st.p.AE,v oblasti pravych adnex cystickosolidni utvar 37x24x31mm,nadale trva suspekce,ze do jedne cysty prominuje solidni utvar ve forme papilarni prominence,ktera nadale zustava hladce ohranicena,s jednou přivodnou cevou-RI 0,53.panevni peritoneum hladke,volna tekutina neni.Zavěr.abnormalni nalez na pravem ovariu,nelze vyloucit recidivu prim.on.BTO. PREDEM DEKUJI ZA ODPOVED.
tanja
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o to, že při vyšetření se zdá, že by nádor mohl být i na pravém vaječníku, není to ale zatím jisté. Bude zapotřebí další došetření a pak to všechno proberte s vašim lékařem. Držím vám palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina
28.7 jsem vám psala diag.tatínka.Odoperované mízní uzliny s metastázemi.V místě rány se mu udělal tumor přes pravou stranu krku.Přestal slyšet a vydět na pravou stranu.Půlku tváře má spadlou s obtížemi pije vrací se to nosní dírkou.Pokašlává ,dělají se hleny ,špatně poliká.Má bolesti a tlak hlavy,neusedí.Na krku mu odumírá tkáň,že stím nejde nic dělat..Po 1h.marném zastav.krvácení jsme volali rychlou.Již 7 dní trápí zácpa po2 dny nám odpovídají že se to bude řesit zítra.Tatínek má nafouklé břicho a jeho marné pokusi mu jen ubírají síly.Při týdenní kontrole čekáme 2 h. na výsledky ,což už není schopný absolvovat.Měl 2týdenní chem.a 2 denní.Nýní mu bylo řečeno že to byla jen příprava ,želéčba teprve začne.Na ozařování čekali na nové centrum ve Zlíně a nakonec ho chtějí vézt do Kroměříže.Což je pro něj namáhavé.Je strašně slabí.I když vím že se tatínek neuzdraví ,přece si myslím že přezíravost není na místě.Máme být ve svých požadavcích důslednější?V čem mu můžem ještě pomoci?Moc děkuji
Blanka G.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevypadá to dobře, měli byste si podrobněji promluvit s ošetřujícím lékařem jak vidí celou perspektivu léčby, zda dává tatínkovi vůbec ještě nějakou šanci nebo ne. V případě, že ano, tak chtějte samozřejmě léčbu důsledně, pokud ne, tak asi nemá cenu tatínka dále trápit a měli by se řešit hlavně jeho obtíže.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, mému otci je 80 let. Má diagnozu C64 ZN ledviny mimo pánvičku lokálně pokročilý s postižením uzlin retroperitonea.Urologické a kardiologické konzilium v HK nedoporučilo chirurgický výkon / původně navrhována operace nefrektomie s kavotomií/.Byla doporučena léčba Roferonem.Nebyla přeced jen lepší operace?Jaká je prognoza? Děkuji za odpověď a Váš čas.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace by zřejmě lepší nebyla, nádor je místně pokročilý a váš otec je poměrně starý, jednak by nemusel operaci přežít a jednak by se zřejmě nepodařilo nádor vyoperovat celý. Otec se nemůže uzdravit a v léčbě přichází mimo Roferon ještě v úvahu léčbě biologická - proberte to s ošetřujícím lékařem. I před všechnu léčbu bude délka života vašeho otce spíše v měsísích než v letech. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
pokračování:Art.hypertenze,Dyslipidemie,St.p.op. tl.střeva pro perforaci 8/03 Doporučení:Objednán na CT mozku,scintigrafie ledvin a kontrola s výsledky na urologii k dalšímu postupu.Výsledky scintigrafie ukázaky, že ledviny jsou funkční, výsledky CT mozku zatím nemáme, scintigrafie skeletu je negativní. Manžel se cítí velice unavený. Děkuji Vám za odpověď, i když bude i nepříznivá.Přeji krásný zbytek dne a hodně sil při Vaší nelehké práci.Nápravníková.
Eliška Nápravníková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o velice zhoubná nádor, maligní melanom, který metastázoval zřejmě na více míst v těle. Pacinet se bohužel nemůže uzdravit a i délka jeho života bude spíše v měsísch než v letech. Maligní melanom velmi špatně zabírá na chemoterapii i radioterapii. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Vážený pane profesore,byla bych ráda, kdyby jste se vyjádřil k léčebnému postupu mého manžela a jaká je prognoza.Manžel byl přijat do nemocnice s tím, že mu bude odebrána pravá ledvina k vůli metasázám.Nakonec mu ledvinu ponechali a byl propuštěn s tímto závěrem:Melanoma malignum recid, stp. extirpaci prim tumoru a 2x excisi meta z pravé axilly nyní generalizuje do pravé ledviny.Mírně zvětšené uzliny paraaortálně. Limf. uzliny benigního vzhledu v obou axilách a inquinách. Měkké pleurální zastření při laterální stěně hrudní vlevo v úrovni dolního plic. pole v šíři 12mm v délce 7cm, dle RTG9.7.08.Melanoma malignum reg.lumbalis.1.dx.,ClarkIII,Breslow 3,8mm,stp.op.1/04.MetaMM pod pr.axilou,stp.op.4/05.MetaMMpod pr.axilou,stp.op.6/07.Naevinaevocellulares dysplstici corpolis.St.p.ischem.CMR r.95, přiobliteracia. vertebralis 1.dx s klin. reziduem kmenově mozečkovým-rezid.levostr.hemiparesa, hemiataxie k inf.sadě.St.p.pertrochanetrické fr.femuru vlevo 8/2-osteosynt.metallica sec.DHS. pokračov.
Eliška Nápravníková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Přečtu si pokracování.
Rakovina
Vážený pane profesore,chtěla bych vám poděkovat za vaše odpovědi, jsem váš pravidelný čtenář, několikrát jsem vám psala a jsem vděčná za vaše odpovědi,nic nikomu nenalháváte a vlastně pravdu chce slyšet každý z nás i když přijmout jí je někdy tak těžké je mi 35 mám dvě malé děti a zatím se s tím peru 2 roky je to hodně náročné mám na vás dotaz , slyším ze všech stran nevzdávat se, co je to, psychika ,životospráva ,nebo jet na doraz fyzicky přijde mi že neumím zvládat ani jedno. Mám možná hloupou otázku ,jak vy se díváte na rakovnu jako takovou, máte z ní strach nebo jí berete jako dan dnešní doby. děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemám z rakoviny strach, ale samozřejmě když denně vidím takto nemocné lidi, uvažuji i o sobě, jak bych to dokázal příjmout. To se ale uvidí, až to příjde, nedá se to předem odhadnout. Jinak vám děkuji za hezká slova.
Rakovina
Dodatek-nádor mozku: nyní bratr leží v hospici sv.Lukáše v Ostravě s tím že už mu lékaři nedokáží pomoci,píchají mu morfium,protože má hrozné bolesti hlavy,nemůže chodit,nejí,pije jen málo.Dneska a včera měl halucinace.Můžete mi rposím říct jestli je v jeho případě ještě nějaká léčba možná? Nevíme si už rady,nechceme o něj přijít.Je to mladý člověk(33) který ma rodinu. Byla bych vám vděčná za vaše odepsání.Předem děkuji Brázdová
Brázdová Gabriela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, onkologická léčba už není možná, jde o pokročilý nádor, pacient se nemůže vyléčit a bohužel ani zlepšit. Nyní jde o to, aby zbytek jeho života byl co nejlehčí, pokud možno s minimem obtíží. V hospici by se o to měli umět postarat. Omlouvám se za špatnou zprávu.