Pátek 25. června 2021, svátek má Ivan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 25. června 2021 Ivan

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina
A ještě jednou prosím. Jedná se o tatínka s GIST a se třemi meta v plicích. dvě operace... poté po zjištění dalšího útvaru nasazen gleevec.. po zmenšení operace... ale glivec nenasazen zpět.. v poradně jsem se dočetla že by se měl nasadit. Nyní za tři roky zjištěny malé meta v plicích... myslíte že by k tomu došlo i s gleevecem? Nyní po zjištění meta v plicích nasazen sutent. Vím že má táta to nejlepší dostupnou léčbu.. děkuji.. Hana
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak na to opravdu neumím odpovědět, tedy co by kdyby.
Rakovina
Moc Vám děkuji za odpověď na můj dotaz. Ještě jestli můžu obtěžovat bych ráda věděla něco o meta GIST. Doktorka mému tatínkovi říkala že není moc běžné aby GIST metastázoval do plic? Nemůže se tedy jednat o nějakou agresivnější formu? Tři meta v plicí jsou max. o rozměru do 1,5 cm. Dvě operovatelné a jedna prý ne. Přistupuje se v takových případech k operaci třeba jen dvou metastáz nebo ne? Nasazen Sutent. Léčba začala 14 denní kůrou pak pauza. V příbalové informaci je psáno 4 týdenní kůra. Je to v pořádku? Samozřejmě že nepochybuji o paní doktorce vždycky nám moc pomohla a je moc milá, jen hledám pozitiva a cesty k víře v lepší zítřky. Ještě by mě zajímalo.. sutent je nabízen i v nějakých stupních síly? Jako třeba Sutent50? Sutent100? A když nezabere slabší je možno nasadit silnější? A ještě prosím existuje potom ještě nějaká "šance" po Sutentu. My jsme tedy teprve se sutentem začali tak se modlím aby nám aspoň trochu pomohl. Děkuji za odpovědi. Hana
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to běžné, ale je to možné. Metastázy se většinou neoperuji, ale musí se pospupovat individuálně. Sutent je v současné době nejmodernější léčba, na podrobnosti se zeptejte lékaře, který ho naordinoval. Pokud Sutent nezabere, je ještě další možnost léčby. Jen připomínám že ani Sutent ani další moderní léky nemocného bohužel nemohou uzdravit, ale prodlouží mu života.
Rakovina
dobry den pane doktore prosim o radu muj otec ma nador v ledvine a mnohočetne metaztazy v jatrech uživa dhc 120mg a algifen kapky vim že možnost lečby už neni ale potřebuji poradit co by mu mohlo pomoci na hodně moc tvrde břico s určitosti jatra aspon nějaky lek aby to trochu povolilo předem moc děkuji za odpověd krupkova
krupkova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je těžká rada, vzláště když nemocného nevidím. To břicho je tvrdé zřejmě vzhledem k metastázám v játrech a tak se to už asi nezmění. Pokud má bolesti, tak to je určitě možné utlumit, léky na to má, můžete se poradit s vašim lékařem o dávkách případně i o změně léků na bolest.
Rakovina
Dobrý den. PAne doktore mamince zahájililéčbu interferony má plicní metastázy ledvinového nádoru. Je mi divné že nebyla na vyšetření třeba bronchoskopie nebo ani mamograf a rovnou ji řekli že je to od té ledviny, To se přece nedá na sto procent určit . Sem laik ale zdá se mi to divné.
jaj.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud měla maminka rakovinu ledviny a má metastázy v plicích, není třeba další vyšetření. Pokud by léčba interferonem nefungovala, je možná ještě léčba biologická. Ale maminka se s plicními metastázami bohužel nemůže uzdravit a onkologická léčba ji může život jen o něco prodloužit.
Rakovina
Dobrý den pane profesore. Náš kamarád (29) už skoro 3 roky bojuje s rakovinou. Právě leží ve vašem onkologickěm ústavu v Brně. Bohužel to teď vypadá, že boj prohrává. Je možné, aby mu pojišťovna sdělila, že už mu neuhradí chemoterapii? Žeprý už vyzkoušel všechno. Děkuji za odpověď
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na takto obecnou otázku neumím odpovědět. Pojišťovna může s lékaři diskutovat o zaplacení léčby, pokud je to léčba nestandardní. Pokud je pacient nevyléčitelný v pokročilém stadiu nemoci, většinou se již onkologická léčba nepoužívá, protože v určité situaci nemocnému už nemůž pomoci a může mu kazit zbytek života nežádoucími účinky léčby.V tom případě se používá léčba symptomů, tedy obtíží, aby nemocný trpěl co nejméně. Musel bych vědět o koho jde a pak bych informce sdělil nemocnému nebo tomu, koho nemocný určí.
Rakovina
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, je možné Vás nějak kontaktovat, jelikož mám maminku, která má rakovinu. Ale je to na dlouhé povídání. Jezdíme do Německu už rok, kde ji pomohli a vyoperovali velký nádor na čípku. Vše bylo v pořádku dokud nezačal bolet krk a rameno. Zjistili že to napadlo kost, po 2 měsících, ted před 2 týdny zjistili že je to i v játře. Prodělala chemoterapii ted o výkendu hodně silnou, ale už nemůžu stále jezdit do Německa, protože už tu cestu maminka nezvládá a chtěla bych pokračovat s léčením tady, respektivě u Vás. Můžete mi nějak poradit. Děkuji
nikol
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už jsme spolu mluvili telefonem a vše jsem vám doporučil, tak to můžete udělat. V případě potřeby zase napište.
Rakovina
Dobrý večer. Pane doktore, mám dotaz maminka má na plicích metastázy ledvinového nádoru. Zjistili ji to před týdnem. Paní doktorka říkala, že je to v čas zachycené a že jsou malé. Ptali jsme se na odstranění. Říkala že určitě ne operace že to zvládnou pomocí injekcí ( interferon ?).Jiná p. doktorka zas říkala určitě podstoupit chemoterapii aby se opouzdřili a pak určitě odstranit. Poradila ať si seženem doporučení od p. doktorky na konzultaci do motola. Teď tedy nevíme jak postupovat. Děkuji
jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace není možná, chemoterapie u nádoru ledviny funguje jen málo. Léčba interferonem alfa je standardní a je vhodné s ní začít, pokud by nebyla účinná nebo se špatně snášela, je možné přejít na léčbu biologickou. Na onkologii v Motole můžete konzultovat na moje doporučení paní prim. MUDr. Janu Prauzovou, určitě vám dobře poradí.
Rakovina
Děkuji za odpověď pane doktore, ikdyž je velmi smutná-viz včerejší můj dotaz začínající "Moje žena má tyto diagnózy..... Doporučoval byste nám tu další chemoterapii k prodloužení života o měsíce - co když se jí ty poslední měsíce co tady s námi bude ještě zhorší? Nebo se nezdávat naděje - chtěl bych zkusit kontaktovat MUDr. Jurkoviče - četl jsem o tom - trypsin, chemotrypsin....jaký na jeho léčbu máte názor? Má smysl něco ještě zkoušet, nebo jí jen ulehčit v čase, kdy jí tak málo zbývá, nemůžu se smířit s tím, že o ni přijdu...hrozně mě to trápí...člověk se chytá každé naděje. Děkuji za odpověď Petr.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba dr. Jurkoviče nefunguje. O tom, zda se má dát další chemoterapie se musí mluvit především s nemocnou. Záleží, jak chemoterapii snáší a čemu dává přednost, dostávat chemoterapii a život si možná prodloužit o měsíce nebo nedostávat a být v klidu doma a léčit jen obtíže, pokud příjdou. Je to velmi těžké rozhodování, zkuste se na to domluvit spolu.
Rakovina
Aktivní moč vyplnuje oblast ureteroileostomie vpravo .V levé inguině t.č.nejsou zřetelné aktivní LU. Náznakretence v pánvičkách bilat.více vlevo.Závěr FDG PET/CT zobrazuje přítomnost viabilní nádorové tkáně ve zvětšených mezenterialních,pravostr.inguinálních a levostr.obturatorních LU .Nález téměř stacionální,jen v levé inguině aktivní LU regresi a částečná regrese LU naznačena též v pravé inguině.Retence farmaka v pánvičkách ,více vlevo /vhodné USG,příp.s diuretikem.PET-CT Přítomnost viabilní nádorové tkáně ve žvětšených mesenteriálních pravostranných inguinálních a levostraných obturatorních LU.Nález téměř stacionární ,jen v levé inguině aktivní LU v regresi a částečná regrese naznačena též v pravé inguině.Pane profesore omlouvám se že jsem Vám vše vypsala ale nikdo mě nic přesně nepoví i když se ptám,tak bych Vás velice prosila kdybyste mě mohl odpovědět jak natom jsem a co to vše znamená jakou mám diagnozu mnokrát Vám děkuji za váš čas a že jste tu s náma.Přeju hezký den Vlasta
Vlasta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu, která sice zabrala na podanou léčbu, ale nepodařilo se jí odstranit zcela. Vypadá to, že se nemůžete zcela vyléčit, ale že onkologická léčba by vám mohla prodloužit život. Více se k tomu nedovedu vyjádřit. Držím vám palce, abyste byla v dobrém stavu co nejdéle.
Rakovina
Dobrý den pane profesore. Tchán má rakovinu ledviny a byla nalezena metastáze v srdci. Tchán měl od léta problémy se srdcem. Bohužel metastáze byla přes půl roku zaměňována za infarkt. Našel jsem mnoho odkazů na metastáze, ale v žádném není metastáze v srdci. Chtěl bych se zeptat jestli se to dá úspěšně vyléčit, nebo jen prodloužit trápení. Máme strach, že to tchán vzdá, pokud by nebyla neděje na úplné uzdravení. Teď půjde na operaci a bude mu odebrána ledvina. Děkuji za odpověď a přeji Vám mnoho uzdravených pacientů a odpovědí s dobrým koncem. Milan.
Milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již dvakrát odpověděl.
Rakovina
Dobrý den pane profesore. Můj tchán má rakovinu ledviny a byla nalezena metastáze v srdci. Tchán měl od léta potíže se srdcem a metastáze byla přes půl roku zaměňována za infarkt. Ledvina mu bude odebrána,ale co bude s metastází v srdci ? Našel jsem stovky odkazů na metastáze, ale ani jednu v srdci. Je to tak ojedinělé ? Existuje naděje na úplné uzdravení, nebo jen oddálení. Bojíme se, že to tchán bude chtít vzdát, pokud by nebyla naděje na uzdravení. Děkuji za odpověď. Milan
Milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naděje na uzdravení není, život by mu snad mohla prodloužit biologická léčba. Tak se zkuste domluvit s ošetřujícím lékařem. Jde skutečně o ojedinělé umístění metastázy, ale to na věci zásadně nic nemění.
Rakovina
Dobrý večer pane doktore,chtěla jsem se zeptat.Můj tatínek má rakovinu ledviny s metastázou v srdci.Jaké má šance či naději?
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemá naději na vyléčení, je možné, že by mu biologická léčba mohla život o něco prodloužit. Proberte to s ošetřujícím lékařem.
Rakovina
dobry den, Pred dvema roky me byla odebrana leva hlasivka/nador/ pred rokem jsem prodelal ozarovani. Nyni chodim pravidelne do motola na kontroly. Myslite ,ze bych mohl jet na tyden k mori? Neuskodi me to? Dekuji
jarda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že ano, když se nebudete pohybovat na přímém slunci, nic by se vám nemělo stát.Také si chraňte před sluncem ozařovanou část kůže.
Rakovina
Vážený pane profesore, je mi 50 let pro nález vyšší sliznice na UZV,jsem se podrobila gynekolgickému zákroku , kdy mi byl určen z histologicke závěr CA corporis uteri T1a v.s.,G1 . A jsem objednána k LAVH+AE bilat+parametria +poš.manžeta. Je to jediný způsob léčby a nemusí být operace provedena na specializovaném pracovišti? A ještě jaká je pravděpodobná prognoza. Děkuji.
Jana K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Způsob léčby je správný, stačí když budete operovaná na kterékoliv dobré gynekologii. Pokud je to stadium T1M0M0 je prognoza velmi dobrá, měla byste se vyléčit. Tak vám držím palce.
Rakovina
Dobrý den.Mamince před dvaceti lety odebrali dělohu prodělala ozařování a chemoterapie. Byla vyléčena a vyřazena z pravidelných kontrol. Před třemi lety ji odebrali ledvinu se zhoubným nádorem byl prý ohraničen v tuku? Další léčbu ji nenasadili vůbec nic prý je zdravá. Tento týden ji diagnostikovali metastázy naplicích 2 ložiska v právé 1 v levé. Jaké sou možnosti léčby? Četla sem že v Plzni odstraňují plicní metastázy laserem s velmi dobrými výsledky.Děkuji
Jaj
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možnost biologické léčby, která ale maminku nemůže uzdravit, ale může jí život prodloužit. Zda by odstranění metastáz laserem byl pro maminku přínosem musí posouit pracoviště, které tuto metodu dělá. Ani to by ale nevedlo k vyléčení.
Rakovina
dobry den lekeri me napsali zaver zpravy hepatocelularni karcinom G2 v punkcni biopsii jater.Doporuceni paliativni chemoterapie a biologicka lecba nexaverem. Co to promne znamena jake jsou sance? jemi 59 dekuji za uprimnou odpoved
MARTIN
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není bohužel naděje na vyléčení ale je naděje na prodloužení života. Proberte to s vašim lékařm podrobněji. Omlouvám se za nepříliš dobrou zprávu a držím palce, aby to podloužení života bylo co nejdelší - nedá se to přesně určit.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,loni 13.3.O8 mi byla zjištěna rakovina děložního čípku - Ca colli ut.T1b1 G3. Je mi 31let a mám 17měsíčního chlapáka.Prodělala jsem 28 ozařování,4chemo,a 4brachyoterapie-ozař.zevnitř.Ukončeno 6/O8. Nyní Ca colli uteri st.IIIB T1b1 pN1(obturatorní fossa vlevo) MO G3 SCC (7.4.O8) spinocelul SLNM,extirpace infiltrované uzliny v levé obturatorní fossy (2/1O) stagingová PALN (7/2) podle ultrazvuku- Vdistálním úseku vlevo od aorty lymfocysta 49x21x24mm.pod společnými ilickými cévami vlevo další lymfocysta 33x19mm,bez známek jymfadenopatie.Mám tupé a dosti bolestivé tlaky okolí pupku, a na dělohu vlevo vs fixované kličky střevní- bolestivé při pohybech dělohou. JAK TO PROSÍM VYPADÁ,PANE DOKTORE???
Andrea Kučabová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to problém, vypadá to, že se nádor vrátil a že budete potřebovat další onkologickou léčbu. Proberte to s vašim lékařm. Držím palce, aby to dopadlo co nejlép.
Rakovina
Vdubnu 08 bylo mojí sestře diagnostikováno:cholagiocelulární nádor jater + metaztázy.Prodělala 2 kola chemoterapie.V září byla operována,kdy ji odebrali 60% jater.Ty ji dorůstli.Teď podstupuje další řadu chemo,protože ji zatím nemůžou operovat.Metaztázy se objevili i v lymfách a blízko alorty.Myslíte si pane profesore,že je tam ještě nějaká šance?Je mladá,pouze 35 let a má 2 malé děti.Dá se tento typ rakoviny zastavit??Moc děkuji za Váš názor.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že naděje na uzdravení bohužel není. Naděje na prodloužení života ano, ale budou to spíše měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den, je šance aby rakovina vaječníků ve stádiu - ojedinělá ložiska s počínajícím dobře dif. aden. byla úplně vyléčitelná?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud byla rakovina vaječníků omezena jen na vaječník nebo vaječníky a podařilo se jí operativně odstranit a následovala případně další onkologické léčběa, je velká naděje na uzdravení. Tak držím palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina
Vážený pane profesore, 13.1.jsem prosila o radu pro tchána (80 let), dnes se ptám na svého otce(75let).Před 6 měsíci mu byla odoperována ledvina a slezina.Ledvina:2 nádorová ložiska 1.světlobuněč. adenokarcinom 3x2,5x2,2cm, nízce diferencovaný, nukl. grading(Fuhrman.) III/IV s ložiskovou invazí do segmentálních větví renální vény nepřesahující hranice operačního výkonu,pTNM:pT3b,pNX ,pMX, stadium III dle AJCC/UICC.2.světlob. adenokarc. 1,3x1,2x1cm, grading I-II/IV, ohraničený na ledv., nepřesahující hranice výkonu, pTNM:pT1a, pNX,pMX, stadium I.Slezina bez maligních změn.Po operaci není tatínek dále nijak léčen, což mě dost překvapuje.Cítí se dobře, domnívá se, že věc je tím vyřešena.Nevymlouvám mu to.Zajímalo by mě, jaká je podle Vás pravděpodobnost objevení se metastáz a vůbec prognoza onemocnění,event. možnosti léčby.Tatínek plánuje endoprotézu kolene,která byla kvůli operaci ledviny odložena.Může takovýto zákrok a zátěž s ním spojená nějak zhoršit jeho onkologický stav?Děkuji.
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není mě jasná klasifikace nádoru NX a MX znamená, že není jasné zda byl nádor v uzlinách a že nebylo provedeno vyšetření na vzdálené metastázy. Ale asi je to všechno známé, jen jste mě napsala nález, kde to ještě není. Pokud je to stadium N0 M0, je naděje na vyléčení a není třeba žádná onkologická léčba. Pokud bude otec v pořádku po onkologické stránce, může mít operaci kolena.
Rakovina
Pane doktore, co znamená generalizace nádoru (metastáza) v lymf. uzlinách. Děkuji za odpověď. (jedná se o rakovinu konečníku)
lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Genaralizace nádoru znamená jeho rozšíření, v případě, který uvádíte rozšíření v lymfatických uzlinách. Vždy jde o vážný stav.
Rakovina
Dobrý den,mám k Vám dotaz, moje maminka prodělala rakovinu vaječníků C125, dva roky po chemoterapii, nyní má recidívu ve stejném místě+metastáze uzliny pod paží/ operativně vyjmutá/. Operace nádoru v břiše prý nebude, nastupuje chemoterapii. Mám tomu rozumět, že má napadený lymfatický systém uzlin, tím pádem je léčba necílená?Děkuji za odpověď . Šárka
Rakovina!!
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka má metastázy v uzlinách, tedy má napadený lymfatický systém. Nevím, co si představujete pod pojmem necílená léčba, každá chemoterapie je svým způsobem necílená, protože poškozuje nejen nádorové buňky ale i mladé normální buňky a z toho pak vyplývají nežádoucé účinky chemoterapie. Léčba vaší maminky je paliatiní, to zmamená, že onemocnění v vysokou pravděpodobností již nepůjde vyléčit a léčba má nemocné život co nejvíce prodloužit.
Rakovina
Dobrý den, chtěla bych poradit v situaci s naším tatínkem. Je mu 54 let a trpí nádorem obou ledvin (zjištěn v červenci roku 2008), který metastázoval do plic, jater, skeletu a nyní se objevily metastáze i v mozku. Nezabrala žádná léčba a lékaři nyní již "pouze" ozařují a podávají utišující prostředky. Ještě před nálezem v mozku (cca 14 dní) mu byla přislíbena biologická léčba, která je teď tímto nálezem podle lékařů kontraindikována. Na internetových stránkách se však neustále dočítám, že i pacienti s nádorem v hlavě podstupují biolog.léčbu. Nejde mi proto na rozum, proč by i můj tatínek nemohl tuto léčbu podstoupit. Děkuji Vám za odpověď a přeji mnoho sil a úspěchů ve Vaší práci, která je tolik potřebná!
Radka M.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Biologická léčba u nádoru ledviny není dle pravidel v České republice indikována a hrazena u metastáz v mozku, pacient z ní totiž nemá užitek. I kdyby byla nemocnému podaná, život by mu prodloužila spíše jen o nějaký týden. Bohužel, u vašeho tatínka se už z hlediska onkologické léčby mnoho dělat nedá a jeho život bude trvat spíše týdny než měsíce. Moc se omlouvám za špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den. Otci - 60 let - byl diagnostikován zhoubný nádor na ledvině - 7,5x7,5cm - s rozsevem metastáz do mozku a plic. Otec má jako první podstoupit neurochirurgický zákrok v Hr. Králové, postup následné léčby s námi zatím nekonzultovali. Chtěla bych se zeptat, jaká je prognoza u takovéto nemoci a jaká další léčba bude pravděpodobně následovat. Četla jsem, že chemoterapie nebývá příliš účinná. Děkuji.
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je bohužel moc špatná, otec se nemůže uzdravit a léčba, kterou má a bude mít by mu měla život o něco prodloužit. Lékaři by mohli uvažovat o biologické léčbě, ktrý by mu mohla život prodloužit o nějaký měsíc, ale při mozkových metastázách moc velká šance ani na to není. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat na otce. Našli mu, cca 2 cm velký, zhoubný nádor na hrtanu, na klapce. Operaci odmítl a chemoterapii také. Svolil pouze k ozářkám. Na jak dlouho a kolika minutové by je mohl dostat? Jaká je pravděpodobnost jeho uzdravení? Děkuji a přeji hezký den.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je nádor jen v jednom místě a nejsou postižené uzliny, je určitá naděje na uzdravení. Ke způsobu záření se musí vyjádřit lékař, který ho bude ozařovat.
Rakovina
Dobrý den, prosím o zhodnocení a prognózu: muž 77 let, diagnoza spinoca cutis reg. retroaulicularis, cT3 cN2b M0, cytol:mal bb epitel nád Děkuji
Daniela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o určitý druh rakoviny kůže s metastázami do uzliny. Většinou bývá prognoza poměrně dobrá, nelze to ale samozřejmě zaručit.
Rakovina
vývodné cesty močové - absence struktur maligního novotvaru, struktury a cévy hilu - absence struktur maligního novotvaru, bez jiného podstatnějšího nálezu. Nádor byl velký 40x38x36 mm. Operace proběhla v listopadu 2008 a poté byl propuštěn bez následné léčby. V prosinci byl na vyšetření ve Frýdku-Místku - myslím nějaká mononukleární medicína. Výsledky prý v pořádku, nemáme žádný papír. Další kontrola u urologa plánována za 1/2 roku. Můžete mi prosím ve zkratce přeložit zprávu z histologie. A jaká je pravděpodobnost metastází a takovéhoto nádoru? Cca jak rychle nádor tohoto typu roste, stačí kontrola za 1/2 roku? Manželovi je 41 let, sportovec, nekuřák, velice aktivní. Omlouvám se za dlouhý dotaz, ale moc se tím trápím a nevím, kde se zeptat. A ještě, pochopila jsem z ostatních dotazů, že v případě metastází z tumoru ledviny je špatná či žádná šance na vyléčení? Ještě jednou děkuji a přeji pěkný den.
Eliška Macíčková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu ledviny, kterou se pravděpodobně podařila zcela vyoperovat. V takovém případě u tohoto druhu rakoviny není podávaná žádná další onkologická léčba. Manžel doufám bude mít stěstí a metastázy se neobjeví, může se zcela uzdravit. Bohužel mu to ale nikdo nezaručí. Tak mu držím palce, aby to dobře dopadlo. Při vzniku metastáz je nyní k dispozici moderní biologická léčba, který ale zatím nemocného nemůže uzdravit, jen mu život prodlouží.
Rakovina
Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se zeptat na manžela. V říjnu 2008 zjištěn náhodně TU P ledviny. Byla mu odstraněna ledvina a nález histologie říká: Nephrectomia laparoscopica (clinici scriptu) lateris dextri systematicky renal clear cell carcinoma, grade 2 Fuhrman, expanzivní polynodální exstruktivní nádorový růst s tvorbou převážně silné fibrosní pseudokapsuly, nádorová penetrace / perforace pseudokapsuly novotvaru - absence, nádorová penetrace / perforace kapsuly orgánu - absence, regresivní změny recentní (haemorrgagia, necrosis) - sporadické recentní krvácení, regresivní změny chronické (sklerotizace, hyalinizace) - rozsáhlejší areály, endolymfatická nádorová permeace - absence, endovenosní nádorová permeace - absence, (peri-) endoneurální nádorová permeace -absence, mírná desmoplasie, absence hyperelastosy, absence reaktivní / zánětlivé celulizace stromatu novotvaru, parenchym ledviny extratumorosně - v limitech histologie age-related, ... POKRAČOVÁNÍ V DALŠÍM DOTAZU ...
Eliška Macíčková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Přečtu si to dál.
Rakovina
Dobrý den otec prodělal v prosinci chemoterapii včetně ozářek na bulovce jedné hlasivky po několika kontrolách je vše v pořádku ,ale v srpnu ho strašně nejvíc večer píchá v uchu na té straně co byla ta hlasivka s nádorem po konsultaci s lékařem mu řekli to je k tomu pro nás je to velmi široký pojem uši má zvenčí čisté kapky nepomáhají stravu si dává břichem má už skoro rok stažený jícen asi za 14 dní má jít do motole na dilataci jaká je příčina bolesti a jaká je šance na vyléčení jícnu aby mohl přijímat stravu mohl se nádor rozšířit děkuji za odpověď
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, proč je jícen zúžený, nevím vlastně o co v jícnu jde, zda o nádor nebo o zúžení po ozáření nebo o něco jiného. Budete to muset probrat s ošetřujícím lékařem, který zná podrobnosti. Nevím, co myslel lékař tím, že je to k tomu.
Rakovina
Dobrý den, Otec 52 let,10/2008- diagnoza: Spinocelulární karcinom hrany jazyka a spodiny ústní cT3-4 NO MO, GIII, pak následovaly 2 chemoterapie. od té doby se prakticky nic nedělo až do ted. 2. chemo skončila 5.12. nemocný s ca střední části jazyku pravé hrany s v.s. meta infiltrací krčních LU - stav po 2. neoadjuvantní CHT FU CPT.Obj. na jazyku i palp na krčních LU došlo ke zmenšení nádorového infiltrátu - to je zřejmě zpráva z 16.12..a nyní z dnešního dne vyš. provedeno nativně a postkontrastně. postkontrastně jen mírně enhacuje neostře ohraničená oblast pr. hrany jazyka v rozsahu cca 30x13x25 mm (bez znalosti PETCT téměř nediferencovatelné). Oboustranně submandibulárně a podél kývačů vícečetné uzliny - největší vpravo vel. 20x12 mm , vlevo 15x11 mm. Vzhledem k progresi lokálního nálezu od poslední kontroly považuji tumor t.č. za inoperabilní - radikální excise by vyžadovala resekci více než 2/3 jazyka. Prosila bych o prognózu..
Adéla S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza není moc dobrá, vzhledem k metastázám v uzlinách, které se objevily vlastně při chemoterapii (předtím bylo stadium N0), nelze nemocného operovat a nemocný se nemůže vyléčit. Je možné zkusit život nemocného o něco prodloužit další onkologickou léčbou, podrobnosti musí posoudit ošetřující onkolog.
Rakovina
Dobrý den.25.11.2008 jsem byla na operaci.Odstranění pravé ledviny.Biopsie vyšetření: RE:stp. RANE I.dx.pro světlebb Ca pT1b pNX pMX M0 G1 Po třech týdnech mám v moči nález: klebsiella pneumoniae ssp.pneum.10na6-citlivá ami,mer Dostala jsem rp. Xorimax 500mg2x1 na 2týdny. Můžete mi prosím ,napsat jaké mám vyhlídky a co doporučujete. Děkuji Marta Kosňovská
Marta Kosňovská
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemohu se blíže vyjádřit, když nevím přesně rozsah nádoru, tedy to TNM, chybí tam to N, NX znamená, že není jasné, zdy byly postižené uzliny. Pokud by bylo N0, máte velkou šanci na vyléčeční.
Rakovina
Dobrý den,mé Babičce (79 let) diagnostikovali metastázu na plicích. Můžete my prosím říct co to vlastně je nebo spíše co to znamená? Děkuji
Jakub
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Znamená to, že někde v těle je zhoubný nádor, zřejmě rakovina, který má dceřinné ložisko (metastázu) na plicích. To není moc dobré, poraďte se s onkologem, který bude mít podrobnější informace, co se pro babičku dá udělat.
Rakovina
dobry den prosim o radu zda se da nějak postupovat při rezistenci v levem mesogastriu jatra+2cm ct břicha spir nat a poskontr po 10a8mm+pozdni sken na ledviny za10 min jatra zvětšena s mnohočetnymi hypodesnimi metastazami šiře 7-97mm ze středni a dolni časti leve ledviny vychazi rosahly tumor rozm 14krat12,5 krat8cm zvětšena leva nadledvina/meta?/ PAKETOVITĚ ZVĚTŠENE LU V RETROPERITONEU OPIS ZE ZPRAVY MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚD
krupkova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To vypadá moc špatně, jde zřejmě o rakovinu ledviny s mnohočetnými metastázami. Nemocný se bohužel nemůže vyléčit a onkologická léčba by mu mohla život jen o nějaký měsíc prodloužit. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Važený pane doktore,minulý tyden zjistili mému otci 59 let,ložisko na plicích40x50x40mm,ještě neznáme histologii,nyní opisuji ze zprávy:obraz prim.TU či objemné solit.meta lobu P plíce,zmnožené LU v P hilu a mediastinu,osteodestruktivní meta skeletu hlavice humeru l.sin.,obratle Th 9 a paravertebrální části 9.žebra.v.s.meta L nadledviny.Vím,že je to hodně zlé,přesto prosím o prognozu,kolik měsíců mu zbývá?Má cenu ještě nějaká léčba?Už teď má velké bolesti,trvají asi dva měsíce.Moc děkuji za odpověď,s pozdravem Dagmar
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obává se s vámi, že je to hodně zlé. Jeho život bude nejspíše jen v měsísích, léčba by mu mohla život o něco málo prodloužit. Musí mít důslednou léčbu bolesti, aby trpěl co nejméně. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den,mám diagnozu-C109 Ca radcis linguaeT2-3NxM1(plum).HIS.-dlaždicobb.karcinom M-8070/32 od ledna/06.2 roky chemo-5xcisDDP,5-FU do 7/06,následovalo kontrolní vyšetření v Praze na HomolcePET CT,nález na plicích nezměněn,od 8/06-MTX 38 injekcí jednou týdně do 9/07,další kontrola PET CT,nález na plicích- progrese,od 11/07 5xdocetaxel.Na kontrolním vyšetření PET CT 13.5.08 opět mírná progrese ložisek na plicích,symptomatický postup.Tak jsem se rozhodla nepokračovat v neúspěšné léčbě- měla jsem pocit,že mě to zabíjí.Nyní se cítím velice dobře. .Asi se Vás chci zeptat,jakou mám naději-kolik mi ještě zbývá,než se můj stav začne horšit.A taky vím,že pokud bude v budoucnu něco jiného,než chemo a budu mít ještě možnost-podstoupím to.Děkuji Vám pane profesore,že jste si to přečetl,vím,že mi na moji otázku nikdo nedá odpověď.
Vlaďka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obávám se, že váš stav se může začít horšit během nějakého měsíce, ale může to být samozřejmě různé. Další zásadní protinádorová léčba v současné době bohužel není. Držím vám palce, abyste byla dobrá co nejdéle.
Rakovina
Dobrý den. Mám dotaz: Co si mám představit pod diágnózou rakovina hrtanu, v čem spočívá léčení a jaká je šance na uzdravení. Děkuji moc za odpověď.
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Dobrý den. Mám na Vás ještě jednu otázku: Co si mám představit pod diagnozou rakovina hrtanu, v čem spočívá léčba a jaká je možnost vyléčení. Děkuji moc za odpověď.
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina hrtanu je zhoubný nádor hrtanu, nevím, jak to blíže vysvětlit. Možnosti léčby a vyléčení záleží především na TNM stadiu nemoci, které vy ale neuvádíte. Léčebné možnosti jsou všechny, operace, chemoterapie ozařování, biologická léčba, ale vše záleží právě na tom stadiu TNM a dalších okolnostech. Více na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina hlavy a krku.
Rakovina
Dobrý den, chci se zeptat, pokud mámn ěkdo hlen ve stolici, občas trošku krve, ale žádné bolesti a trvá to přes rok, může to být špatnou stravou či hemeroidy? Ještě dotaz, co znamená udržovací léčba?A poslední pokud matka má rakovinu vaječníků, může mít dcera jí také?Nebo může mít z hlediska dědičnosti i rakovinu něčeho jiného z hlediska dědičnosti, nebo může mít děd.jen rakovinu vaječníků?děkuji Eliška
Eliška 24let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mohou to být hemeroidy, mmůže to být zánět, může to být i nádor. Pokud se ptáte na udržovací léčbu v onkologii, tak se tak nazývá léčba lterá má za úkol prodloužit co nejvíce období, kde je nemocný v pořádku. Rakovinu vaječníků může mít teoreticky každá žena, ale není to onemocnění přímo dědičné, pokud by toto onemocnění vaše matka měla před 40 rokem věku, měla byste i vy o něco větší riziko této nemoci.
Rakovina
Vážený pane doktore, dovolte mi o citaci z maminčiny(54let) lék.zprávy.......byla přijata k explorativní laparotomii, prokázáno genaralisované tumorosní postižení dutiny břišní s původem v.s.ovariálním, provedena cytoredukce tumorosních hmot, pooperačně obnovena pasáž... Omentum zasláno ve 3kusech velikosti 4x3x1 - 11x7, 5x5 cm s mnohočetnými bělavými ložisky: ve vazivově tukové tkáni jsou četné mikrometastázy snad středně diferencovaného převážně tubulozního místy naznačeně papilárního karcinomu s psamomatozními tělísky. Jde nepochybně o metastázy karcinomu....... Mamince před 6ti lety byly vaječníky odstraněny z důvodu benigního nádoru... Nyní zahajujeme chemoter.léčbu první den 4hodiny, druhy 8hod platina, poté 3 týdny pauza, celkém 6kúr. Pane doktore, jakou máme šanci, mám někde konsultovat maminčinu diagnosu, vím, že recidiva je poté velice častá, nejde třeba zařadit maminka navíc do nějakého výzkumného programu? Jak mám zvýšit šanci uzdravení......prosím..děkuji mockrát!
Zuzana Mašitová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka se bohužel nemůže vyléčit a její léčba by jí měla život prodloužit. Doporučuji aby absolvovala chemoterapii a teprve při jejím případném selhání by se mohlo uvažovat o zařazení do studie, pokud by si to maminka přála. Maminku můžete konzultovat například u pana doc. MUDr. Lukáše Roba, přednosty Gynekologické kliniky v Praze Motole, nebo i jinde, záleží odkud jste. Doc. Robovi můžete říci, že jsem vám ho doporučil.
Rakovina
Dobry den u meho manzela vcera objevili vetsi nador na ledvine a na jatrach.Operace pri neni mozna.Budou mu brat vzorky a pak pri bude dochazet do onkologicke poradny.Je tady nejaka sance na uzdraveni.Dekuji za odpoved.
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jde skutečně o zhoubný nádor v tomto rozsahu bez možnosti operace, uzdravení bohužel není možné. Onkologická léčba by manželovi měla o něco prodloužit život. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
pane provesore chci se zeptat na maminku vrijnu lonskeho roku byl operovan zlucmik ktery byl 35let neleceny letos v rijnu se udelala nulka asi 10.cm. od pupiku osetrujici lekar oznamil ze to je zanet .je diabeticka nasadil antibiotikanasledne se vytvorila voda v brisni dutine ktera byla operativne odstranena a lekari nam oznamili ze ji nepracuji jatra a ze se jedna o rakovinu metastazi jiz na vsech vnitrnich organech.soucasne dobe nosi sacek pro odtok vody byla na par dni doma z nemocnice a zhorsila se tak ze opet hospitalizace hodnoty krve ukazali na ledviny na hranici dializi maminka dostava kapacky je apaticka neji chci se zeptat na dalsi prubech nemoci a jestli nebude trpet velkymi bolestmi a jaky cas ji pravde podobne zbyva a jaka je nadej na prechodne zlepseni jejiho stavu a jake budou pravdepodobne komplikace
marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jde o rakovinu rozšířenou ve všech vnitřních orgánech, tak se maminka bohužel nemůže uzdravit a její život bude trvat pravděpodobně jen nějaký měsíc. Pokud by měla bolesti, dobrý lékař by je měl umět odstranit nebo podstatně zmírnit. Neděje i na dočasné na zlepšení je jen velmi malá. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Pane doktore,mam spinocelularni karcinom vulvy,vel.13x20mm.čeka mě operace,prišti tyden jdu do předoperačni poradny v Usti n.L k panu primaři Blštakovi.tento nalez mam již rok a i když jsem p.doktorku pri prohlidkach upozornovala na vřidek,pozdeji bradavičku,stale tvrdila,že je to jen zmena na sliznici,ke kterym dochazi v klimakteriu.je mě 63let.Bolelo to a svědilo.Nakonec jsem přešla k jinemu lekaři do Usti,kde okamzite bradavici odrizli a poslali na hist.Vysledek znate.Hledam,kde by bylo nejlepši se nechat operovat.Zaleži na te operaci,nebo je to jedno.Vim,ze asi nejduležitějši je to,jak je to prorostlé.Prosim,jake jsou prognozy tohoto nadoru.Doslechla jsem se,ze umrtnost je vysoka.prosim,poradte,kam se obratit,jestli v Usti onko centrum ma dobrou pověst.Přečetla jsem si vaše odpovědi na dotazy tykajicí se altern.léčby.Moc děkuji,věřim Vám,i já jsem hledala,čim bych umrtvila rakov.bunky nebo zvyšila imunitu.
Libuse
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že se na Komplexní onkologické centrum v Ústí n.L. s klidem můžete obrátit. Opravdu záleží hlavně na tom, jak je nádor rozsáhlý, zda jsou postižené uzliny a zda nemáte metastázy, tedy záleží na TNM stadiu. Pokud byste chtěla, můžete se také obrátit na Gynekologickou kliniku ve Fakultní nemocnici v Praze Motole na pana doc. MUDr.Lukáše Roba, jde o velmi renomované pracoviště. Moc vám držím palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina
Dobrý den,pane doktore. Moje sestra je rok po radikální hysteroktomii s nálezem rakoviny dělohy a následně ozařování. Vše vypadalo v pořádku, nyní ale byl zjištěn nádor sekundární v plicích. Návrh je operovat a chemoterapie.Bojím se, co bude potom. Mohou se objevit metastáze i jinde? Děkuji.
Zdeňka Kupková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel to není vyloučené. Prognoza vaší sestry je nejistá, ale není beznadějná. Držím jí palce, aby dopadlo vše co nejlépe.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, přítel má rakovinu varlat, je po operaci, zjistili mu metastázy, dostává chemoterapii. V nemocnici mu řekli, že i s metastázami je slušná šance na vyléčení, je to pravda, nebo to měly být jenom slova útěchy? Nechci milosrdnou lež.
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to zcela jistě pravdu, jde o jeden z mále nádorů, který se může zcela vyléčit i při metastázách. Známým příkladem je americký cyklista Armstrong, který se z této metastatické nemoci vyléčil a pak opakovaně vyhrál světový cysklistický závod Tour fe France. Napsal o tom také knihu, která vyšla i česky, kupte ji pro přítele, povzbudí ho to.
Rakovina
Vážený pane profesore,děkuji Vám za Váš čas a práci,kterou pro nás děláte,jste pro nás velkou oporou! Prosím o Váš názor k závěru onkologů ohledně stavu mého muže.Citace:Rozsáhlá recidiva tumoru s expanzivním šířením do pravé orbity s infiltrací hrotu orbity a ophtalmického úseku ACI dx.,se šířením do přední jámy lební s reaktivním sycením mening fronto-bazálně a laterárně vpravo.Destrukce skeletu orbity vpravo.Inoperabilní.Indikována biochemoterapie+radioterapie Muž dostal čas na rozmyšlenou,rozhodl se nepodstupovat léčbu,chce dožít doma.Prosím o Váš názor na rozhodnutí muže a o radu co nás v tomto případě čeká,lépe řečeno na co se mám já připravit,budu o něho pečovat.Děkuji uctivě za ochotu.
IvanaJ.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel se nemocný nemůže vyléčit a jeho život je časově omezený, nelze samozřejmě přesně říci, kolik života mu zbývá. Navrhovaná léčba by mu život mohla o nějaký měsíc prodloužit. Je jen na nemocném, jak se rozhodne. Pokud se nebude léčit, bude v klidu doma a časem příjdou nějaké obtíže, asi hlavně bolesti, bude dobré, když si už nyní najdete dobrého lékaře, který umí léčbu nádorové bolesti. Omlouvám se za špatné zprávy a děkuji za vaše hezká slova.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat jak moc je vážná rakovina lymfatických uzlin.Mojí mamince byl před 3,5 roky odebrán celý "spodek" a zůstaly jí metastáze na tukovém obalu od střev.Dle dr. nemůže být maminka bez chemoterapií.Následně se zjistilo,že se nejspíš metastáze ukázaly i na kostech a maminka začala chodit na zářiče.Je to asi dva měsíce co se jí udělal zánět žil v pravé noze,noha začala otékat a tak se začalo pátrat po příčině a zjistilo se že má právě v třísle smotek těchto uzlin,které už jsou také napadené.Právě kvůli tomu zánětu mamka přerušila chemoterapie,následně byla hospitalizována,noha se celkem spravila a mamka začala chodit na ozářky a následně jí čekají další chemoterapie.A to mezitím chodí ještě na "Zometu".Snad to není moc zmatené,zajímalo mě co nás vlastně čeká dál.Za mamky doktorkou jít nechci aby si mamka nemyslela že jí kontroluju,říká mi v podstatě všechno. Mockrát děkuji.
Mirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není rakovina lymfatických uzlin, to jsou metastázy původního asi gynekologického nádoru v uzlinách a kostech. Maminka se bohužel nemůže vyléčit a úkolem léčby je co nejvíce jí prodloužit život.Její stav je tedy poměrně vážný. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, u mého tatínka tento týden zjistili a teď budu citovat z nálezu:"carcinoma basis oris 1.sin. T2, N1,MX, stadiumIII. CO4, matastasis carciomatesa ad ln.colli submandibularis l.dx." Tatínek by se měl podrobit operaci a následným ozářkám. Je mu 61 let a jeho celkový zdravotní stav nazývají lékaři tuším polymorbidita. Chtěla bych se zeptat jaká je šance na přežití u této diagnózy? Děkuji moc za odpověď.Petra
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tatínek se velmi pravděpodobně nemůže uzdravit, ale pokud bude léčba úspěšná, může se mu život prodloužit i o dlouhé měsíce, možná i roky. Záleží také na tom, zda má či nemá vzdálené metastázy, to MX znamená, že to ještě není dovyšetřeno. V případě vzdálenýchz metastáz by byla prognoza podstatně horší.
Rakovina
Dobrý,den obracím se na vás dotazem ohledně léčby mojí mamminka má nádor na děl.čípku st.3b bez metastáz nejde bohužel operovat spinocelulární karcinom a patologické ilické uzlina na20mm,jaká je šance vyléčení chemoterapii a ozařováním mamince je 45let. Děkuji
Hanička
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to velmi podobná otázka, jako ta předchozí, pokud nejsou metastázy, je naděje na vyléčení, ale zdaleka není jistota, zálaží na tom, jak bude nádor reagovat na léčbu. Tak držím mamince palce, aby byla v pořádku.
Rakovina
Mám dotaz ,jaké šance jsou na vyléčeni u ženy s nádorem děl.čípku na ct patologické mízní uzliny na 20mm ilické,velikost nadoru 7cm probíhá chemoterapie a ozařování? Děkuji za odpověď
hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musel bych vědět stadium TNM, ale pokud nejsou vzdálené metastázy, je naděje na vyléčení, ale zdaleka není jistota. Uvidí se, jak bude nádor reagovat na léčbu.
Rakovina
Dobrý den, mám otázku. Jak je možné, že když byla sestra operována na kolorektální karcinom a měla metastázu na vaječníku, tak teď se jí zvedají onkomarkry, které signalizují nádor vaječníku? Je možné, aby nádor byl původem z vaječníku,metastáza na střevě a nikdo na to nepřišel? Děkuji mnohokrát za vysvětlení.
Ondřej Kornfeld
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to opravdu nevím, jak bych to mohl z toho co píšete posoudit?