Středa 23. června 2021, svátek má Zdeňka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 23. června 2021 Zdeňka

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina
Dobrý den.Tady jsou minule dotazy ať jste v obraze:Pacient ze spinoca levé hlasivky po primarní kurativní RT terapii."Operovali ho a pak chodil na ozářovaní.Teď byl na kontrole a tady jsou vysledky:ORL 08/08 v normě,bez patol.ložiska.sono krku 08/08 bez patol.lož.vravo podel kyvače LU 10mm, 5mm.KO+biochemie+TSH,T3,T4 v normě.RTG plic 05/08 v normě.RS.CR sonografie:laloky štítné žlázy oboustranně přiměř.velikosti,mm,hladkých kontur,homogenní,bez ložiskových změn,bez odchylek v barevném mapovaní.Oblast slinných žlaz oboustranně bez průkazu patologie.Vravo podel kyvače patrné 2 uzliny velikosti 5*4*10mm a 5mm v pruměru. A tady je další: pacient ze spinoca plicae voc.i.sin,TI MO NO st.p.RT terapii,70 grey (4/08) dychycí potíže nejsou,je raucedo uz.(10.3.09) podel obou kyvaču patrna uzlina 8 mm hypoechogenní, ostře ohraničené, jinak bez zřetelnějších uzlin.Chtěl bych se zeptat jak se lečba vyvijí.Moc děkuji za odpoveď.
Jakub.B
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba se vyvíjí dobře, je velká naděje na uzdravení.
Rakovina
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na diagnózu mého tchána(68 let), kterému zjistili nádor na ledvině, na druhé ledvině cistu a metastáze na plicích, které zjistilo CT. Má hodně zvětšené uzliny na krku, vysoké pocení, velká únava, neustálá bolest hlavy, nechutenství, ubytek na váze více než 10 kilo. Lékaři řekli, že přišel pozdě a že se s tím už asi nedá nic dělat. Je možné, že má lymfom a jak by se dal prokázat nebo vyloučit? Děkuji.
Hana K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde zřejmě o rakovinu ledviny s metastázami v plicích a v uzlinách. Cysta na ledvině ničemu nevadí. Pokud by lékaři mysleli na lymfom, musela by se jedna uzliny vyoperovat a podrobně vyšetřit. Je to málo pravděpodobné, ale zcela vylouřit to bez bližšího vyšetření nelze. Ale na osudu nemocného by to nic zásadního nezměnilo, rakovina ledviny s metastázami na plicích se nedá vyléčit a případný současný lymfom by na tom moc nezměnil. Jetě stojí za úvahu, zda metastazující rakovinu ledviny neléčit biologickou léčbou, to by mohlo nemocného prodloužit život o nějaký měsíc. Můžete stav nemocného konzultopvat v nejbližším Komplexním onkologickém centru (KOC), viz www.linkos.cz stránky pro nemocné, Komplexní onkologická centra.
Rakovina
diobrý den pane doktore mněla jsem nádor 2. stupně nádor děložního čípku , prodělala jsem 32 ozářek a 3 chemoterapie,ted chodím na kontroly, na první kontrole mi řekl pan primař že to je v podstatě klidnější, na druhé po třechměsících mi nic neřekl, a něco mně zabolelo při prohlídce,vzali mi poprvé při kontrole odběry, myslíte si že se mohu uzdravit?Ostatní: ano pane doktore omlouvám se byla to infiltrace paraemetria vpravo , zvětšené, lymf.uzliny paraortálně v úrovni bifurkace. a proto mně poslali na radioterapi , tam jsem prodělala 32 ozářek a 3 chemoterapie , pak mně pozvali na kontrolu , na první mi primař řekl že to je v podstatě klidnější a na druhé kontrole mně něco bolelo při prohlídce a brali mi krev, nic mi neřekli, myslíte žeb se mohu uzdtravit?děkuji
beruska
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Abych se k vašemu stavu mohl vyjádřit, musel bych znát stadium vaší nemoci při diagnoze dle TNM. V každém případě vám držím palce, abyste byla v pořádku, zaručit to samozřejmě při postižení uzlin nejde.
Rakovina
Dobrý den, mému tatínkovi v lednu 09 diagnostikovali zhoubný nádor jazyka. Jde o dlaždicobuněčný karcinom. Po všech vyšetřeních T4N3M0 četné meta pravé uzliny na krku. Nádor je neoperabilní. Má velké bolesti v místě nádoru. Právě pordělává chemoterapii a radioterapii. Tracheostomii odmítl, další (jak on říká díru do žaludku), také odmítl. Prý mu bylo slíbeno, že po ozařování se nádor zmenší a bude ho možno odoperovat. Moje otázka zní: Je tento nádor možný odoperovat pokud by se zmenšil? A je vůbec možné po odstranění nádoru a této diagnóze se vyléčit? Otec zhubl 20 kg, velmi špatně mluví. Nechce brát léky proti bolesti a navíc nepřestal kouřit. Nevím jestli si vůbec připouští, že je to opravdu velmi vážné. Bojím se mu říct, že bojuje o život, aby to rovnou nevzdal.Velmi děkuji za odpověď.
Alena Mynářová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, pokud se nádor zmenší, bývá možná operace. I vyléčení není vyloučené, i když se prognoza zatím nedá určit. Léky proti bolesti by brát měl, bolest ho zbytečně oslabuje. Silný kuřák je v podstatě toxikoman a je těžké po něm chtít aby přestal kouřit, i když tento nádor asi z kouření má. Škoda, že si nenechal udělat tu "díru do žaludku", měl by podstatně lepší výživu, nezhubl by tolik a prognoza nemoci by byla lepší. Jde opravdu o velmi vážný stav, bylo by dobré aby věděl, že k dobré prognoze může i sám přispět rozumným chováním a rozhodnutími.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,co nás čeká, prosím?Histologie mého otce: 2184/09/Pa: Hůře diferencovaný klasický seminom,který v jednom bločku přechází až ve struktury,mohou být nazvány zcela iniciálním embryonálním karcinomem.Ojediněle reagují nádorové buňky s BRH2(CD30).Nádor prorůstá do obalů,do rete testis a do nadvarlete,má ložiska nekróz i vazivových změn.Vrůstá do funiculus spermaticus.V okolí nádoru nalazena lymrangioinvaze.Nádorem nepotižená tkáň varlete nebyla zachycena.Výše popsané cystické struktury jsou pseudocysty tvořené v edématózním vazivu. 9062/33 C 62.1 Diagnostický souhrn: D591 Autoimunní hemolytické anemie (nespecifické protilátky) při zákl. onkologickém onemocnění C621 St.p. radikální orchiektomie vlevo pro v.s. generalizovaný karcinom levého varlete, retroperitoneální C772 lymfadenopatie dg. T3 N2 Mx C64 susp. tumor levé ledviny T1 N0 M0 I259 ICHS bez AP sy. NYHA II I709 ARS povšechná vč. mozkových tepen St. p.operaci pro pravostrannou hydrokélé DĚKUJI Helena
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to je hodně složité a je těžké se k situaci správně vyjádřit. V podstatě lze říci, že i pokročilý nádor varlete, pokud jde o seminom, se často podaří vyléčit, nebo alespoň zásadně potlačit. Nevím, co i mám myslet o tom, že je také podezření na nádor ledviny, ale stadium, které je uváděné je také často možné operací vyléčit (T1N0M0). Samozřejmě, že celou situaci komplikuji další choroby, především povšechná ateroskleroza tepen. Vše by měl posoudit zkušený onkolog a zvolit léčbu tak, aby byla co nejvíce ku prospěchu nemocnému, na dálku se v tomto radit nedá.
Rakovina
pane doktore byl u mně zjištěnej nádor čípku děložního , nechtěli mně operovat, tak jsem podstoupila léčbu 32 ozářek a 3 chemoterapie , pak mně objednali po třech měsících na kontrolu,to prý vypadalo v postatě klidnější, ted jsem byla na druhé kontrole zase po třech měsících a při prohlídce mně něco bolelo a neřekli mi vůbec nic, tak nevím , vzali mi odběry, myslíte že budu zdravá?
beruska
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete v jakém stadiu dle TNM byl nádor zjištěný, tak se k tomu nemohu vyjádřit. Tak to proberte s vašim lékařem nebo mě napište znovu a podrobněji.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat na léčbu mé maminky.Před rokem jí byla odstraněna ledvina kde měla nádor.Zároveň jí odstranily i slezinu,ke které měla přirostlý další nádor o velikosti dětské hlavy.Začala s biologickou léčbou,kde si píchala injekce(bohužel si nemůžu vzpomenout na název)3x týdně.Pak byla léčena Nexavarem a po potížích Sutentem.Po před měsícem prodělané magnetické rezonanci měla zjištěný další metastázy na plicích a dost na játrech.Teď mamce předepsaly lék s názvem Provera.Jsou to hormony.Mamce je zatím dobře,nějak si nestěžuje,kromě toho,že je unavená.Zajímalo by mě,jestli mamku přestaly léčit,s tím že je to beznadějný,nebo ty hormony jsou další léčbou.Omlouvám se za laicky napsaný dotaz a děkuji za odpověď.Vůbec nevím,jak se to vše bude vyvíjet dál.Mamce je 55 let.Díky Dana
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Vážený prane profesore, manželovi v červnu 2007 byla odebraná pravá ledvina s grawic. nádorem, v listopadu 2007 byly objeviny uzliny v břiše a nasazena léčba interferonem, od dubna 2008 nasazen sutent, neboť se uzliny dále šířily (uzlina v levo nad kliční kostí s častými otoky a změnami velikosti), se sutentem byl stav stabilizovaný. Nyní po CT v 3/2009 zjištěn růst uzlin a onkologen změněna léčba ze sutentu na nexavar, který dnes 29.3. začal brát. Chtěla jsem Vás moc poprosit o odpověď ohledně chemoterapie i když vím , že šance jsou velmi malé asi 5-10%, ale vzhledem k věku manžela 48 let hledám veškeré možnosti. Manžtel je fyzicky v dobré formě a chodí do zaměstnání.Dále jsem Vás chtěla poprosit zda byste doporučoval ozáření uzlin, manžel má často bolesti zad a dále uzlina nad klíční kostí je velká a často má v této oblasti otoky a uzlina se i zvětší, pak se zase trochu zmenší. Zda by ozáření trošku omezilo růst uzlin. Moc děkuji za odpověd
Ilona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapie na tento nádor prakticky nefunguje, ale biologická léčba, kterou manžel dostává (sutent, nexavar) je to nejlepší, co v současné době existuje. Paliativní ozáření uzliny, která dělá obtíže, je možné s nejistým výsledkem. Jinak ale bohužel musím konstatovat, že se manžel nemůže zcela uzdravit ale podávaná léčba mu má život co nejvíce prodloužit.
Rakovina
Dobrý den,prosím o názor,co by se dalo ještě děllat,babičce je 72let a v pátek dostala výsledky z CT:v obou plicních křídlech jsou mnohočetnákulová ložiska velikosti max.18mv pravé bázi.V mediastinu jsou uzliny ve všech skupinách 19a 16mm vlevo od med.konce klíčku je rovněž hypodenzezní oválné ložisko max.22mm,v pravo uzlina v blízkosti jícnu.Opouzdřený výpotek lemuje laterální stěnu hrudní vpravo bazálně je výpotek šíře až 28mm.tekutina lemuje i vedl.interlobium.No zpráva pak ještě obsahuje v segmetu S3 A ZŘEJMĚ s4 jsou nativně jen slabě hypodenzní ložiska,která zvýraznují poskontrastěn.největší vs velik.11.5na pozdním skenu nejsou téměř znatelná,podobně se chovající ložisko ve střední části sleziny laterálně 14.5mm.Babičce byl před 4lety vybrán spodek a později také laparoskopické operovány plíce,myslely jsme,že už bude klid,ale od září 2008se ji špatně dýchá,neustále ji na něco léčili a různá vyšetření dělali,až ji poslali na CT,PROČ TO VŠE TAK DLOUHO TRVÁ A ASI TO BUDE HODNĚ ZLÉ_!V
Myšak
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To vypadá moc špatně, asi jde o mnohočetné metastázy původního nádoru. Pokud tomu tak je, babička se nemůže uzdravit a její život bude trvat spíše měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat na léčbu mé maminky.Před rokem jí byla odstraněna ledvina kde měla nádor.Zároveň jí odstranily i slezinu,ke které měla přirostlý další nádor o velikosti dětské hlavy.Začala s biologickou léčbou,kde si píchala injekce(bohužel si nemůžu vzpomenout na název)3x týdně.Pak byla léčena Nexavarem a po potížích Sutentem.Po před měsícem prodělané magnetické rezonanci měla zjištěný další metastázy na plicích a dost na játrech.Teď mamce předepsaly lék s názvem Provera.Jsou to hormony.Mamce je zatím dobře,nějak si nestěžuje,kromě toho,že je unavená.Zajímalo by mě,jestli mamku přestaly léčit,s tím že je to beznadějný,nebo ty hormony jsou další léčbou.Omlouvám se za laicky napsaný dotaz a děkuji za odpověď.Vůbec nevím,jak se to vše bude vyvíjet dál.Děkuji Dana
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminku přestali léčit biologickou léčbou, protože během léčby nádor dále rostl a metastázoval, to znamená, že léčba nefungovala. Bohužel je to s ní moc špatné, nemůže se vyléčit a její život bude trvat maximálně nějaký měsíc. Podávané hormony mohou dočasně zlepšit její stav, zásadně však zvrátit nemoc nemohou. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Vážený pane doktore,moc děkuji za odpověď.I když byla smutná,pomohla mi si ujasnit některé věci.(maminka 52roků,C20,stálé teploty,operace leden2009,stomie..)Včera jsem maminku opět vezla do nemocnice a k tomu všemu ji zjistili dg.K567(zauzlení střev?).Snad operace nebude,ale dávájí ji prý několik týdnů.Je to možné? Když bude operace,co se muže stát? Když nebude a budou to řešit konstruktivní cestou,co se může stát?Má i rozsáhlé metastáze ve střevech, má je tedy i z předchozího vyšetření na játrech.Je možné nutrudrinky nějaké zlepšení nebo už pro ni opravdu nemůžeme nic udělat?Děkuji moc za odpověď.
Jiřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné, ať už bude operace nebo ne, na maminčině prognoze to bohužel nemůže nic zásadního změnit. Já bych ji spíše neoperoval a tlumil ji jen pomocí léků obtíže, které má, ale je to na rozhodnutí ošetřujícího lékaře případně po domluvě s nemocnou.
Rakovina
Dobrý den pane proferore.Otci po 40 letém kouření / věk 60 let/ diagnostikovali Ca laryngis pT1b NO MO hist: epidermoidní ca., lokálně ohraničený ca hrtanu.Podstoupil operaci hlasivek, mikrolaringospopia s tímto nálezem: I pravá II levá hlasivky III přední komisura (patol) b0900872 C320 nádor:8070/ I.Tkáňové drťkyve větším množství z hlasivky:celý materiál je epidermoidní karcinom lehce rohovatějící, v některých úsecích s počínajících invazivním růstem. II.Tkáňové drťky s hlasivky :epidermoidní karcinom výrazně rohovějící,ložiskově nekrotický, s nepochybným invazivním růstem III.Tkáňová vločka z přední komisury: v lymfatické tkáni několik čepů rohovějícího epidermoidního karcinomu 8070/32 C32.0 pT2 Byla zahájena radioterapie 35 x Prosím Vás o vyjádření prognozy léčení, je-li naděje na vyléčení. Děkuji Vám . Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je poměrně velká naděje na vyléčení, úplná jistota není nikdy. Tak doufám, že to dopadne dobře.
Rakovina
dobry den pane profesore chtela bych se zeptat na prognozu byla mi od operovana leve cela ledvina s nalezem realni papilarni karcinom prevazne fuhrmanove grade1 ale loziskove i 2 a 3 bez prerustovani dekuji za odpoved
ilona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Můžete se zcela uzdravit, samozřejmě se to zaručit nedá. Ale moc vám držím palce, aby se to podařilo.
Rakovina
Dobrý den, chtěla jsem Vás pane doktore poprosit o Váš názor. Maminka asi 3 měsíce kašlala, bolely jí záda, a cítila se prostě špatně, trpěla nechutenstvím. Po stínech na plicích a CT vyšetření zjistili metastáze v obou plicích, v lymfatických uzlinách a asi i v ledvině, jedna ji nefunguje vůbec. Ráno mívá zvýšenou teplotu. Je stále v nemocnici už měsíc a dělají jí různá vyšetření. Odebírali jí vzorek z krku, tam měla bulku. Zatím , ale pořád nic nevímeZdá se mi, že to trvá dost dlouho, a myslím si , že každý den je rozhodující. Myslíte, že má maminka aspoň nějakou šanci? Vyléčit se asi nevyléčí, ale prodloužit její život??? Díky za odpověd...
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obávám se, že maminka šanci na vyléčení bohužel nemá. Jde o pokročilá nádorové onemocnění a případná onkologická léčby by jí snad mohla život o něco prodloužit. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Vážený pane profesore, moje sestra 64 let, měla nález na pravé ledvině: v pravo v oblasti dolního pólu s částečnou extrarenální propagací diferencované solídní ložisko s inhomogénním postkontrastním ehancement ložiskem průměr 25 mm bez známek infiltrace okolitého tuku, vena renalis 1.dx bez známek trombózy. Operace byla v březnu 2008 - hystologické vyšetření: RCCC ze světlých buněk FUHRMAN gr.2,WHO gr.1-2. V únoru 2009 bylo provedeno CT břicha: Drobné cysty v hepare v retroperitoneu LU do průměru 5-7 mm, známky v smyslu recidivy základního onemocnění nepřítomné. To místo po operaci jí pobolívá. Někdy víc, někdy míň. Můžete mi prosím napsat jaká je prognóza. Děkuji moc.
Emi
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je nejistá, ale je možné i uzdravení. Tak držím sestře palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina
Při laparoskopii bylo zjištěno, že z pravého vaječníku (byla dělána těsně před plán.operací) se rakovina rozšířila do dutiny břišní a byla neoperovatelná (CA 125 - 2 940). Nyní, po 3 chemoterapiích jsem bez ascitu, bez bulky tumoru, děloha norm. vzhledu, CA 125- 21, čekám na operaci. Definitivní klasifikace IIIC G3. Z chemoterapie mám aktuální diagnózu Z51.1. Cítím se velmi dobře, vitální. Prosím můžete vysvětlit zkratky? Je operace nutná? Moc děkuji. Jana
Jana S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o pokročilou rakovinu vaječníku, která velmi dobře zareagovala na chemoterapii a nyní může být operována. Je naděje na zcela zásadní prodloužení vašeho života, úplné vyléčení je nejisté. Operace je jistě nutná. Držím vám palce, abyste byla v pořádku.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,moji mamce zjistili nádor na slinivce a na plicích výpotek kde se jí tvořila voda.Při svých původnych 54kg zhubla na 40kg. Má problém s konzumací jídla někdy i pití které neudrží v žaludku a jídlo musí ven ale né pokaždé(naštěstí). Byla v nemocnici 5 dní a při zjištění nálezu ji propustili do ambulantního léčení. Myslíte si že je to správný postup? Děkuji za odpověď Michaela Růžičková email: Modelaz.M@seznam.cz
Michaela Růžičková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jde o rakovinu slinivky s metastázami na plicích, jak to vypadá podle toho co píšete, tak se maminka bohužel nemůže vyléčit a její žívot bude trvat nejspíše jen nějaký měsíc. Současné možnosti onkologické léčby této nemoci jsou velmi omezené, v tomto případě prakticky žádné. Ale maminka by měla mít podpůrnou léčbu, která by jí zmírnila obtíže které má a zlepšila jí kvalitu života posledních měsíců. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, mé mamince byl diagnostikován objemný tumor v pravém jaterním laloku (12x8 cm) a další ložisku při jaterním hilu (5,3x3,6 cm) Z odběrů a UZ obrazu lékaři předpokládají HCC (histologicky neverifikováno) Je jí 76 let a v současnosti nemá žádné potíže. Chtěl jsem se zeptat na Vaši prognózu-kolik času ještě mamince zbývá ? Děkuji. mč
Miloš Čihák
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to smutné, ale spíše dlouhé měsíce než roky.
Rakovina
Vážený pane profesore, prosím o Váš názor, event. radu. Mojí matce byl před 2 lety diagnostikován karcinom vulvy. Karcinom byl odstraněn a také odstraněny lymfatické uzliny (třísla, podbříšek). Karcinom se však objevil znovu a následovala další operaci a poté radioléčba (35 ozáření). Od té doby následovalo odstranění nově vzniklého nádoru ještě asi 2 x. V současné době se v této celé oblasti rozšířil zánět a další nádor se tentokráte vytvořil uvnitř směrem ke konečníku. Operaci lékař vyloučil a uvažuje o dalším ozařování. Žádné prostředky proti bolesti nebo k ošetření matka nedostala, pouze dodržovat zvýšenou hygienu (sprcha). Znepokojuje mne také zhoršené dýchání maminky a oteklá noha. Psychicky je na tom velmi špatně, trpí nevolnostmi. Má význam další radioléčba? A jsou v tomto případě k dispozici tišící prostředky?? Matce je 78 let. Děkuji Vám
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To nevypadá dobře. K radiační léčba se bez bližších podrobností nemohu vyjádřit, nutná je ale důsledná léčba bolesti, nevolnosti a případných dalších obtíží. Dolní končetina může být oteklá v návaznosti na operaci uzliv v třísle nebo mohou být metastázy v malé pánvi. Dušnost by se měla vyšetřit - RTG plic.
Rakovina
dobry den chtela bych se zeptat byla mi od operovana leva ledvina cela s histologickym nalezem realni karcinom prevazne fuhrmanova grade1 ale loziskove i 2a3bez prorustani co to znamena a jaka je dalsi lecba ozarovani a nebo staci bezna kontrola dekuji moc za vasi odpeved
ilona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se podařilo celý nádor ledviny vyoperovat a nejsou nikde metastázy, nepodává se žádná další léčba a nemocný se jen kontroluje.
Rakovina
Dobrý den,Moje maminka má zhoubný novotvat ledvin mimo pánvičku,tu levé ledviny,generalizace do jater,pravé nadledvinky,retroperitoneálních uzlin a skeletu.Proběhla radioterapie ramene a pánve 7/2008,dále terapie INF alfa-pro intoleranci ukončena,léčba sunitinibem 26.1.2009 přerušena pro zhoršení stavu.Nyní stále na lůžku,váha 45 kg,nechodí,tlak kolísá,i na 90 na 60.Dnes jsme byli na kontrole v Olomouci a posílají nás ještě na CT mozku,které je stanoveno na 24.4.2009.Chtěla bych znát váš názor,zda již naní zbytečné maminku trápit dalšíl vyšetřením.Je to pro ní obrovská zátěž to cestování.A jak vidíte její budoucnost.Má 61 let.Děkuji moc za odpověd a přeji všem hodně zdraví.
Dvořák Josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel se obávám, že máte pravdu a že další léčení nádoru ani specialisovaná vyšetření nemohou mamince už prospět a jen jí zbytečně zatěžují. V léčbě je nutné se zaměřit na odstraňování obtíží, aby byl zbytek jejího života co nejlepší. Délku života odhadují v měsících.
Rakovina
Dobrý večer pane doktore, v roce 2007 jsem onemocněla rakovinou děložního těla. Podstoupila jsem chir.operaci , během měsíce se objevily implantační metastázy v pochvě a tak jsem absolvovala 6ti týdenní sérii ozařování. Během dalších 2 měsíců se metastázy prokázaly v retroperitoneu a tak jsem prodělala 6 cyklů chemoterapie. Po měsíční kontrole na PET CT mi zjistili, že se met. rozšířily do malé pánve a mediastina. Nabídli mně léčbu Megaplexem a souhlasila jsem se zařazaním do klinické studie Ariad. Máte nějaké zkušenosti s touto léčbou a znáte nějaké pozitivní výsledky ? Myslíte, že mám ještě nějakou šanci? Pořád věřím, že by se ten konec dal nějak oddálit, ale je to čím dál těžší. Moc Vám děkuji za jakoukoliv odpověď.
Fanynka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě je dobře, že jste se v této situaci nechala zařadit do klinické studie, je to určitá šance na zlepšení stavu a prodloužení života. Uzdravit se bohužel nemůžete, ale věřím, že prodloužní života se podaří. Osobní zkušenosti s uvedenou studii nemám.
Rakovina
Dobry den chci se zeptat na maminku (62)ma metastazi v hlave vicecetna telsiska v hlave a otok mozku neco nasli i na plicich mozna je to primarni nador.Maminka zatim normalne komunikuje muzete mi rict jak dlouho bude mezi nama a co by ji pomohlo. Dekuji Radka z Karvine
Radka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to na rakovinu plic s metastázami do mozku. Maminka se nemůže se bohužel uzdravit a její život bude trvat nejvíce nějaký měsíc. Měla by užívat léky na snížení nitrolebního tlaku, pokud by měla bolesti hlavy, případně další léky podle obtíží, které by nastaly.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o posouzení diagnózy mého otce. Myslím tím jaká je vážnost onemocnění, případně další léčba. Histologický nález- lymfatická uzlina 16x13x13m z oblasti nad levým klíčkem. Mikro: uzlina je v celém rozsahu infiltrována metastasou nediferencovaného karcinomu, která na více místech prorostlá pouzdrem a šíří se lymfatickými cévami. Hlenotvorba není v běžném barvení patrná. Původ metastasy nelze odhanout - karcinom plíce, GIT (8020/64). Otec byl vyšetřován pro subferilii, únavu a hubnutí a kdy zjištěna dle CT plic rozsáhlá mediastinální, retroperitoneální a pánevní lymfadenopatie+susp TU prostaty. Otec byl na biopsii prostaty a čekáme na výsledek. Nasazena hormonální léčba. Děkuji za odpověď.
Miluška
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to velmi vážné, váš otec má rakovinu zatím nejasného původu, která metastázuje do téměř celého těla. Takto se rakovina prostaty chová zcela vyjímečně, spíše může jít o rakovinu plic nebo zažívacího traktu, jak soudí i jeho lékaři. Otec se bohužel v žádném případě nemůže uzdravit a obávám se, že délka jeho života bude trvat spíše jen měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu. Ještě připomínám, že nádor prostaty může otec také mít a nemusí souviset s těmi metastázami, které jsou zatím neznámého původu.
Rakovina
Pane profesore, prosil bych o posouzení diagnozy mojí manželky: Ca capitis pancreatis T4 N1 MO KS III-inoperabilní.Biopticky malignita nepotvrzena.Tumor 56x43x34mm s hilovou lymfadenopatií , dle EUS v tumoru zavzata, dle CT zavzat i odstup tr.coeliacus. 1.cyklus chemoterapie GEMZAR ukončen pro toxoalergický exantem a dále již léčba na onko nepokračuje, nebot´by prý tělu spíše uškodila nežpomohla.Snadějíjsem přečtl nedávno Váš článek v PRÁVu o biolog. léčbě a o 80% alespoň stabilizaci nádorového onemocnění.Ošeřující lékař na onko Komplexního centra však prohlásil, že noviny unesou všechno a jeho zajímá stanovisko SÚKL a ten léčbu TARCEVOU neosdouhlasil a pojištovny jí nehradí.Manželka je nyní doma a bolesti se snažíme tlumit DUROGESTIC 150mg.Prosím o váš názor na možnost biologické léčby a posouzení diagnozy a možnosti na zlepšení. Děkuji a přeji Vám hodně zdaru ve vaší záslužné práci.I dobré slovo je někdy lékem. Zdeněk
Zdeněk Veselý
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Karcinom slinivky doposud není u nás indikovaný pro biologickou léčbu. Ani ta by manželku ale neuzdravila a možná by jí život jen o něco málo prodloužila. Rozhodně v této těžké situaci toto není důležité. Určitě jsem nikde nenapsal, že biologická léčbě je vhodná u rakoviny pankreatu. Nejdůležitější je nyní, aby zkušený lékař tlumil vaší manželce všechny obtíže, především bolest, pokud Durogesic v této dávce nestačí, je možné ji zvýšit nebo i přidat další lék proti bolesti. Tak doufám, že se vám léčba bolesti podaří a že vaše paní nebude zbytečně trpět.
Rakovina
Dobry den pane doktore tatinek ma SCLC leve plice - centralni forma, T4 NX M0, kl. st. IIIB, LD, PS1, uzky kontakt s cevnimi strukturami mediastina s moznosti prorustani, bez prukazu vzdalenych metastaz. Byl nasazen SIADH susp. paraneoplasticke etiol., stp. podani I. cyklu syst. CHT (CBDA 700mg i.v. D+, etoposid 200MG i.v. D1-3. Chtela jsem se zeptat jestli neni neco, co byste jeste v navrzene lecbe doporucil, aby to zvysilo sance na vyleceni nebo alespon na prodlouzeni zivota. Pani doktorka v tatinkove pripade pouzila prognozu, kterou jsem nasla pod ED nikoliv pod LD (6mes - 2roky). Muzete mi prosim rict Vas nazor? Moc dekuji
Provaznikova Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyléčení bohužel není možné, výrazné prodloužení života, výjiměčně i o roky, ano. Léčba je obvyklá, probíhá to tak, že původní chemoterapie časem přestane fungovat a musí se použít jiná, mezitím mohou být v příznivém případě i dlouhé remise. Tak tatínkovi držím palce, aby byl v dobrém stavu co nejdéle.
Rakovina
Dobrý den. Mojí 64 leté mamince po asi 3 týdením suchém kaši a mírných teplotách objevili nádor na plících. Rentgen ukázal: vpravo při horním polu hilu syté okrouhlé zastínění cca 5 cm, vlevo nad bránicí syté zastínění s ostrou hranicí při dolním polu hilu, na něj nasedá laterálně při stěně hrudní úpolycyklické zastínění nad bránicí - kde ventrálně výpotek a v horním laloku - polycyklické zastínění. Po dalším kontrolním RTG po punkci: bez zn PNO, nadále infiltráty kulovité vícečetné - spíše možné meta lazterálně vlevo při stěně hrudní bazálně infiltrace vlevo charakteru infiltrace - spíše možné atelektázy + tekutinové zastínění. Závěr: infiltrace obou plic, vlevo hemoragický výpotek - stp. pleurální punkci k došetření, možný prim. tu centrálně vpravo. paramediast. a další meta bilat., možné origo jinde. Teprve ji čeká bronchoskopie a CT hrudníku. Je možný nějaký předběžný závěr? Zatím nic jiného krom rentgenu nemáme - (zhoubný/nezhoubný, malobuněčný/nemalo...) Děkuji za odpověď
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka se bohužel nemůže vyléčit, ať už půjde o rozsáhlou rakovinu plic nebo metastázy v plicích z nádoru uloženého jinde. Onkologická léčba by jí mohla život o nějaký měsíc prodloužit. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, manželka je po rozšířené pravostranné hepatektomii a resekci SI + radikální lymphadenektomii /29 neg LU/ Pro časnou recidivu reoperace s odstraněním tří ložisek. Všechny resekce RO s radikálním odstraněním nyní elevace markerů na CT/PET recidiva v ponechaných játrech, která kompnezatorně zvětšena. Z chir. hlediska stav není indikován k reresekci. Jaké jsou další možnosti onkolog. terapie a jaké jsou prognozy do budoucna, kolik času jí zbývá. Děkuji Vám za odpověď Míla
Míla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je moc smutné, manželka se nemůžel bohužel vyléčit a jakákoliv další léčba jí život může jen o něco prodloužit, spíše o měsíce než roky. Chemoterapie ani radioterapie nejou moc účinné a případné uvažování o biologické léčba záleží na histologickém složení nádoru, které nepíšete. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se zeptat, nevíte zda v Podolské nemocnici provádí radiochemoterapie, na jejich stránkách pouze čtu o chemoterapiích, ale mojí mamku tam vyslal gynekolog s ca čípku IIb, a vím, že toto st. se léčí právě tou radiochemoterapií, tak se bojím, aby jí nedali jen tu chemoterapii, jako jestli to je tak správně, není lepší ta radioterapie?
Jana F.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Domnívám se, že že radiochemoterapii v Podolí dělají, pokud se něco v poslední době nezměnilo. Jde o tzv. brachyterapii, léčbu zářičem vloženým dočasně do těla nemocné.
Rakovina
Zhoubný nádor vaječníků: Dobrý den, pane doktore. V roce 2005 jsem podstoupila 2 operace. Při první mi odstranili pravý vaječník, pak následovaly 3 chemoterapie. Potom jsem podstoupila druhou operaci, kdy mi odstranili levý vaječník a vše co se dalo a následovaly další 3 chemoterapie. Dnes zatím výsledky dobré. Na onkologické kontroly chodím každé tři měsíce a sledují pouze markery v krvi (C125). Jedna známá je po operaci nádoru na močovém měchýři, dojíždí 1x ročně na kontroly do Prahy a kromě markerů jí dělají např. i vyšetření CT. Další známá je po operaci prsu a 1x ročně chodí na rentgen kostí, na vyšetření plic atd. Myslíte si, prosím, že sledování markerů v krvi při mé diagnóze je dostačující? Každý půlrok jinak chodím ke gynegologovi. Děkuji.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
I když neznám podrobnosti, vyšetření CT na oblast malé pánve by bylo jistě vhodné.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, již jste mi odpovídal ohledně mé maminky, která má ca čípku st. IIB. Dnes mám zprávu z MR, tak jestli byste byl tak laskav a trochu mi přiblížil situaci - Děloha normální velikosti. V oblasti hrdla děložního je patrný tumorosní útvar nehomegenně vyššího signálu 43x30x40mm, postihující celou šíři stěny, převážně zadní labium a více se propaguje doleva. Kraniálně zasahuje dolní část těla dělohy. Vlevo je patrná infiltrace parametrií min. do 1/3, vpravo se zdají volná, pouze diskrétně neostré ohraničení. Není patrná infiltrace močové měchýře ani rektální ampuly a kliček střevních. Neprokazuji volnou tekutinu v pánevní oblasti. Oboustranně podél ilických svazků nečetné LU do 12mm v dlouhé ose. Pakety neprokazuji.Ca colli uteri dle FIGO IIb, dle volumetrie Ib2. TNM nepsáno. Je poslána do Prahy - Podolí na radiochemoterapii na 3 dny, pak 14 dní volno a poté opět 3 dny, prý se pak bude operovat, je to možné ?Je to správná léčba? A je to IIb či IB2? Děkuji moc.
Jana F.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to tak v pořádku, nádor je místně dosti pokročilý, ale při troše štěstí může vše dobře dopadnout. Samozřejmě jistota není. Tak držím palce.
Rakovina
Dobrý den,jsem 1,5 roku po ca colli uteri ,3chemo před operací,3po operaci/DDP120Mg,ADM 50mg/.Histol.-Adenocarcinom ,reziduální tumor prům15 mm,s invazí 4/11mm, 18 lym.uz.negat.Yp T1b2 ypNO,yp MXNádor před operací prům.3 cm, grade 1.Prosím, jakou mám šanci na vyléčení?Proč se uvádí velikost nádoru 4/11 mm, když přece původní byl velký ? Domníváte se z popisu, že nádor byl pouze vevnitř a nepřesáhl do okolí?neublíží mi chození 1 ročně na PET? Děkuji moc, mám obavy meta nebo návratu.ještěš jednou děkuji za všechny odpovědi.
Maja
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, proč je udána jiná velikost nádoru, nevím proč je MX, určitě jste měla vyšetření na vyloučení vzdálených metástáz, pokud nejsou je to M0. Z popisu není zcea jasné,zda nádor nepřesahoval do okolí, ale uzliny byly negativní a to je dobře. Chození 1x ročně na PET vám uškodit nemůže. Tak douám, že budete v pořádku, držím palce.
Rakovina
Dobrý den, pane doktore přítelovi (je mu 34) před 4 měsíci našli nádor na ledvině, před několika lety byl na té samé operován (dnes už s eto prý nedělá, ale byla to metoda podvázání nádoru, bohužel nevím, jak s etomu odborně řiká). Několik tedy po operaci byl v pořádku, před č měsíci se tedy na stejné ledvině objevil nádorpruměr 2 cm, laparoskopicky mu ho odstranili před dvěma měsíci a nyní mu čerstvě objedili metastáze. Bohužel mu nádor zasahuje do páteře, nevím na kolik, prorostlé to , prý ještě není. hrozí tedy, kdyby mu ledvinu vzali porušení páteře, přítel operaci zatím odmítl. čeká ho tedy chemoterapie, ale četla jsem, že při rakovině ledvin, chemoterapie není příliš učinná. Bohužel neznám přítelovu přesnou diagnozu, vím jenom to, co mi řekl. Chtěla bych vědět, jaká by mohla být prognoza, jak je u rakoviny ledvin uspěšnost léčby chemoterapií, případně jaké jsou jiné možnosti. Chci vědět, co nás může čekat a na co se připravit. Děkuji Linda
Linda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím co myslíte metodu podvázání nádoru, pokud šlo o takzvanou devitalizaci, tak ta nikdy nebyla věděcky podložená ani schválená jako standardní léčba. Jinak se zřejmě jedná o rakovinu ledviny s metastázami, tedy o velmi vážný stav. Chemoterapie se u rakoviny ledvin příliš neosvědčuje, provádí se biologická léčba. Ani ta bohužel nemocného neuzdraví, ale život mu může prodloužit, spíše o měsíce než o roky. Omlouvám se za v podstatě špatnou zprávu.
Rakovina
Vážený pane profesore, po nálezu nádoru na vaječníků jsem byla po vyšetřeních objednána na operaci dne 20.11. Před operací byla udělána laparoskopie a výsledkem inoperabilní - pro postižení celé dutiny břišní, zvláště horního břicha, nádor na vaječníku už nebyl. Vaječníky normální. Carcinoma ovarií IIIC. Doporučena chemoterapie. Z původních CA 125: 2947,50 po 2 chemoterapiích CA 125: 53,7 a po dalších 2 chemotarapiích CA 125: 22, tedy negativní. Upravila jsem stravu, váhu, životí styl. Mám jít na operaci. Mám z ní velký strach, protože po laparoskopii se mi břicho úplně nafouklo a měla jsem potíže s dýcháním. Je možné i jiné řešení, než operace? Diagn. Z 51.1 M1 Karcinom serozní papilární. Moc děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možná nasadit chemoterapii, ale vyléčení v každém případě není možné. Ale správná léčba může nádor potlačit a výrazně vám prodloužit život. Tak moc držím palce.
Rakovina
Dobrý den, pane doktore. Prosím o zodpovězení mého dotazu. Co znamená TU renis 1.dx pT1aNXMX gr. 2. Manželovi vyoperována ledvina, proveden RTG plic, scinti kosti, ale údaje NM jsou takové jaké jsou a jinou klasifikaci TNM jsem ve zprávě nenašla. A hlavně co znamená to 1.dx pT1a. Dále ještě, kdyby metastázy začaly bujet, je možné to poznat dříve než na CT, např. nadměrné noční pocení, motání hlavy atd. Manželovi se od nefrektomie každé ráno točí hlava a nikdy mu to nedělalo. Nevíte co to může znamenat. Moc děkuji za odpověď a vaší práci.
Eliška M.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu ledviny, nádor byl malý a snad se ho podařilo vyoperovat celý. Klasifikace TNM by měla být doplněna, když už jsou hotová vyšetření, která jsou pro to důležitá. To X znamená, že se ještě neví.Proč se manželovi točí hlava nevím, ale mělo by to být každopadně vyšetřené. Metastázy se většinou poznají zobrazovacími metodami, jako jsou sono, CT,MR.
Rakovina
ještě bych měla jeden dotaz ohledně mé mamky rakoviny děl. čípku IIB. Jde mi to o to, když dutina břišní byla čistá - ledviny, játra ( závěr z lék. zprávy - žluč. kamínky ), tak jestli, když v břiše je to dobré, může být mataztáze třeba v těch plicích, jako že jsou podstatně výše než ty dolní orgány,jestli ta rakovina postupuje od zdola nahoru - omlouvám se, nevím jestli mě pochopíte. A také zda tedy máme žádat vyšetření celého těla nebo jestli stačí jen ta MR malé pánve, děkuji moc. Opatrujte se.
Dobrý den pane profesore,
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může, ale není to moc pravděpodobné. Teoreticky můpže být metastáza všude, ale existují určité pravděpodobnosti. Rozsah vyšetření nechte na ošetřujícím lékaři.
Rakovina
Dobrý den, moje teta má metastáze v obou podpažích. Již prodělala všechna potřebná vyšetření, ale primární nádor se nenašel. Chtěla bych se zeptat, jak se v takovém případě postupuje v léčbě. Děkuji za odpověď.
Romana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčí se to jako nádor neznámého původu, většinou chemoterapii. Samozřejmě jsou výsledky horší, než když se ví, o jaký nádor jde.
Rakovina
Manželovi byl objeven nehomohenně izoechogenní tumor renis 1.dx.vs.mg o průměru 10 cm, který místy splývá s kapsulou jeter a narušuje ji. Jak se to léčí ?.
ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí jít na operaci a pak se uvidí.
Rakovina
Dobrý den, mojí mamince je padesát tři let. Zjistili jí metastázi v játrech a v kyči, kde je nádor 5 x 7 cm velký. Ještě má rakovinu na páteři. Má vůbec šanci na přežití?Nebo jak dlouho vůbec může žít?A je možnost nějaké léčby? Děkuji.
Aneta Pecharová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Dobrý den, mojí mamince je padesát tři let. Zjistili jí metastázi v játrech a v kyči, kde je nádor 5 x 7 cm velký. Ještě má rakovinu na páteři. Má vůbec šanci na přežití?Nebo jak dlouho vůbec může žít?A je možnost nějaké léčby? Děkuji.
Aneta Pecharová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel se nemůže maminka uzdravit a její život bude trvat spíše měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu. Léčbu, které se bude zaměřovat na to, aby nádor zpomalil růst a aby maminka měla co nejmení obtíže, hlavně bolesti, proberte s jejím onkologem.
Rakovina
Ještě k dotazu prosím o prognózu.
JANA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Mamka /74let/9.9.08-nález v zadní komisuře hmatná nepohyblivá hrbolatá kontaktně krvácející resistence velikosti asi měruňky,při vyšetření p.r.stěna rektra eprorůstá19.9.-extirpace ze zad.komisury10.10.carcino in situ vulva, VIN III dosahuje k okraj nelze vyloučit invasi dysplbuněk do stor.12.11.biopsie z třísel a z tumoru 24.11.RTG hrudník přiměř nález, hist: zastiženy 2LU/1 a 1/,které bez malig.strukt.,v biopsii z tumoru invaziv rost stř diferencovaný dlaždicobun 4.12.D071 carcinoma in situ-vulva10.12.-onkologie /rozhodnutí lékaře 30x ozařování v místě nádoru/+doporučení na CT břicha 4.2.2009 teprve nástup na ozařování 9.9.2009 teprve provedeno CT plic /zjištěny metastáze/O dalším postupu léčby bude teprve rozhodnuto.Prosím o Váš názor , zda radiologická léčba nebyla zbytečně odkládána, 10.10. byla diagnóza:D071 carcinoma in situ /tedy přednádorový stav a přijetí na ozařování až 4.2.2009 a teprve 9.2.CTplic a mohlo se rychlejším postupem zabránit metastázím na plicích? Děkuji.
JANA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že se nic nepromeškalo, tento karcinom roste i metastázuje většinou pomalu, máte tam ale nějaké zmatky v datech, podívejte se na to. Mezi 4.2. a 9.2. uplynuly jen 4 dny, to je maximální možná rychlost vyšetření a datum 9.9.2009 teprve bude na podzim, tak nevím. Pokud se týká prognozy, maminka se vzhledem k metastázám zcela vyléčit nemůže, čas se v tomto případě určuje jen těžko.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, rozumím tomu dobře, když si myslím, že pokud je dle výsledků TNM přítomna meta nebo zasažená uzlina, tak se to nedá vyléčit? Že třeba T3N1M1 znamená, že pacient bude žít jen měsíce??? Ono také asi záleží, kterého typu rakoviny se to týká že? A proč ty meta prostě nejdou také operovat? Která rakovina je nejhorší z hlediska prognózy, jako u kterého orgánu je to nejvíce nebezpečné? Děkuji za odpověď Iveta
Iveta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží to velice na druhu rakoviny, například seminom se vyléčí v naporosté většině případů i se vzdálenými metastáízami. Metastázy se v některých případech operovat dají, ale protože nádor se šíří určitou cestou (lymfatickými nebo krevními cevami), je velká pravděpodobnost, že mikrometastázy jsou i někde jinde než je vidět napřílad na RTG a časem vytvoří další viditelnou metastázu.
Rakovina
maminka ma rozsahlou metastaze mozku da seto vilecit.nejdriv mela rakovinu plic a mela 4serie chemoterapii a 40 ozarovani a tet jezdila s hlavou co myslyte pomuze ji to ale na rovinu pane doktore.zacina ji tyc z nosu krev a bolet znova hlava a spatne chodi je jak pitoma jak dlouho tady na tom svete bude dekuji
tonicka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyléčit se bohužel nemůže, je mě to líto, ale její život nebude pravděpodobně delší než nějaký měsíc.Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobry den prosim vas mama metastazii mozku 4loziska zhoubne 4cm 2-2mm 3cm prosim vas hlava ji zacina bolet a to ma zasebou 10ozarovani pred rokem mela 40ozarovani plic prosim vas spatne zacina chodit jak tadx na tom svete jeste bude prosim da se ji jeste jak pomoct nevim jak dal bojim se a moc dekuju moc
tonicka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím o jaký primární nádor jde, asi o rakovinu plic, ale v každém případě je to bohužel moc špatné a maminka tady bude pravděpodobně už jen nějaký měsíc. Je nutná důsledná léčba bolesti, aby se maminka netrápila. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den, pane profesore, můj manžel (45let) byl 5.1.09 hospitalizován pro občasné výpadky krátkodobé paměti a občasnou dezorientaci,bez dalších problémů a bez bolestí. Po CT,MR a biopsii z 20.1.09 jsem dnes obdržela výsledky: fibrilární astrocytom G-II vel. 55x60x80(mm)v levé zadní části mozku. Vzhledem k uložení,velikosti, a není ostře ohraničen, se nedá operovat. V okolí nádoru je otok. Je doporučená radioterapie (obj. na 23.2.09). 2.2.09 byl propuštěn domů. Od včerejška leží manžel s velkými bolestmi hlavy na kapačkách v nemocnici. Zhruba od biopsie došlo k výraznému zhoršení jeho zdrav. stavu, zmatenost,výrazná ztráta krátk. paměti, dezorientovanost (neví kde je, netrefil doma např. ani na WC, do koupelny), částečně ochrnuje na pravou pol. těla, neudrží např. hrnek, lžíci, objevuje se i třes ruky nebo křečovité sevření, chůze je velice nejistá.Po kapačkách se vždy trochu zlepší. Prosím o Váš názor. Je vůbec nějaká naděje na zlepšení, vzhledem k tak rychlému průběhu? Děkuji Vám
romana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To bohužel vypadá moc špatně, vyléčit se nemůže a jeho život bude pravděpodobně už jen krátký. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
dobry den pan doktor som zo slovenska a velmi pekne vas prosim o vas nazor ockovi ma 58 rokou vioperovali zhub. nador v spankovej casti dg.c71,2 multiformny glioblastom visledki su nasledovne mitozi nekrozi s naznakom palisadovania proliferacia ki-67 cca 50 percent gfap, olig II pozit overexpresia egfr infiltracia mozgoveho parenchimu nf intralezionalne pozit vaskularna proliferacia niekolko pseudoroziet bez tvorby pravich roziet malobunkova morfologia cha,sy fokalne pozit teraz bere oziare prosim aka je prognoza je tam sanca na viliecenie moc vam dakujem
lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, šance na vyléčení je velice malá, onkologická léčba otci může život prodlužit. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
dobry den byla mi od operovana bulka na hornim patre z vysledkem jsou pritomne struktury mucinozni slinne zlazy v jejich sousedstvi je patrny opouzdreny polymorfni low grade adenokarcinom struktury adeno se loziskove siri do oblasti spodiny excize nesiri se do okraju excize moc by me zajimalo co to znamena a jaka je nadeje ze se mi ti nebude opakovat a muze se to sirit do tela dekuji za odpoved
iveta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o určitý druh rakoviny, která snad byla vyoperovaná. V každém případě se musíte ukázat u onkologa, aby posoudil, zda se má ještě něco dělat. Tak tu návstěvu onkologa prosím neodkládejte.
Rakovina
Dobrý den, mám 47 let, jsem 1,5roku po ca colli uteri,histol.adenokarcinom ,prům.15 mm,s invazí 4/11 mm,bez post.18 uzlin, typ ypT1B1 ypNo yp Mx,grade 1.Před operací byla velikost nádoru 3 x3x2 cm,dostala jsem 3 chemo,po operaci další 3. Dokola se mi honí v hlavě pár otázek,tak Vás poprosím o odpovědi.Prosím,jakou mám asi % prognozu na vyléčení ? Bojím se návratu či metastáz.krev mám v pořádku, jen hematol.soubor-MPV = 12,3fl. Co to znamená? Bojím se, zda jsem byla dostatečně zajištěna v počtu chemo, bez ozářek. Na jaké mám nárok vyšetření, i na PET a jak často ? Zjistilo se onemocnění včas? Lékař sdělil, že je to v počátečním stadiu, ale přece ten nádor původní byl velký.Děkuji moc za odpovědi.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kladete spoustu otázek, na které je těžké odpovědět. Především bych potřeboval vědět vaše stadium nádoru dle TNM. Také nevím, jakou jste dostávala chemoterapii. Je normální, že se bojíte, ale já se bez podrobnějších informací k vaší prognoze nemohu vyjádřit. Pokud nešlo o postižení uzlin ani o metastázy, máte velkou naději na to, že budete v pořádku, tak vám moc držím palce. O nějaké nároky na vyšetření či PET nejde, tato vyšetření určuje ošetřující lékař podle jeho uvážení.
Rakovina
Dobrý den. nedávno jsem VÁM psala o mém příteli, který prodělal před 2 lety rakovinu varlat. Zapomněla jsem VÁM napsat, že měl i metastázy na plicích a po chemoterapii se mu rozpadly. Je to možné?
Markéta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to dokonce obvyklé, pokud jeho rakovina varlat byl seminom. V tomto případě se vyléčí většina nemocných i s metastázami, je to velká vyjimka u rakoviny.