Pátek 25. června 2021, svátek má Ivan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 25. června 2021 Ivan

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina
Pane doktore. moje cera prodělala operaci štitne žlazy,odebrali ji celou.pri rozboru přišli na to že to je papillar nador.měla zasaženi všechny uzlini.Byli tam metastaze. ale uzliky byli 1 aaž 2 mil .a přesto to metastazovalo.Jaka je nadeja na uplne uzdraveni radio jodem..Kam to mohlo metastazovat.?Je mozne ze metastas bunky budou větši než na krku.A do jake velikosti bunek je učiny elektro jod.
pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jde o nádor, který vychytává radiojod,je dost velká naděje na uzdravení. Nejde o velikost buněk, ale o jejich schopnost vychytávat radiojod, který je následně zničí. Tak držím dceři palce, aby se uzdravila.
Rakovina
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat,tatínkovi byly nalezeny metastázy na játrech-mnohočetná ložiska,dělalo se mu CT břicha.kde je podezření na tumor tlustého střeva nebo slinivky(výsledek ještě nemáme).Ošetřující lékařka nám zdělila,že se už nedá nic dělat(vysoký věk pacienta-69 let a stadium),mohl byste mi prosím zdělit kolik tatínkovi zbývá času do života.Vím,že je to individuelní ale alespon přibližně a jestli je možná nějaká léčba.Děkuji za odpověd.Martina
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Budou to spíše měsíce než roky, omlouvám se za špatnou zprávu. Onkologická léčba by možná mohla tatínkovi život o nějaký měsíc prodloužit, ale bude třeba pečlivě zvážit její přínos a současně nežádoucí účinky. Proberte to s jeho onkologem a hlavně s tatínkem.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, chtěla bch se zeptat na účinky biologické léčby. Babička měla nádor na ledvině ta jí byla odstraněna. Nyní to má v kostech. Je možné aby jí biologická léčba pomohla? Velice děkuji za Vaší odpověď
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Biologická léčba jí nemůže uzdravit, ale může jí život o něco prodloužit a zmírnit případné obtíže.
Rakovina
Dobrý den pane docente, před 10 měsíci jsem Vám psala ohledně mého tatínka. Jeho diagnóza byla histologicky diff adeno ca GS 4+4, klin. stadium IV.- skelet, plíce, uzliny. PSA 65. Nyní na CAB + bisfosfonátech. Včera byl na kontrole: tumorové markery - PSA 1,13 ug/l. Scinti skeletu - bez progrese. Stále užívá Eligard 22,5, Flutaplex 3x1, Bonefos 2,00. MUDr. Katolická v Brně má z tatínka velikou radost, výsledky jsou prý nad očekávání dobré. Máte stejný názor nebo ho paní doktorka jen tak uklidňuje? Před 10 měsíci jste mi psal, že nastane zhoršení stavu a že 5 ti-leté přežití nepředpokládáte. Momentálně má taťka víc energie než já v 36 letech...Ještě se chci zeptat zda je možné, aby jeho výsledky ovlivnilo užívání přírodních preparátů od léčitele Emila Havelky a jaký je Váš názor na jejich užívání. Moc Vám předem děkuji za odpověď a za čas který věnujete nám Všem na těchto stránkách.
Naďa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Budu moc rád, když se budu mýlit a tatínkovi se bude dařit dobře, ale názor na jeho stav neměním. Preparáty od léčitele Havelky mu nepomohou.
Rakovina
dobry den ja by som potrebovala vediet co to znamena CARCINOMATOSIS ja tomu rozumiem ze je to rakovina ale v akom rosahu to neviem DAKUJEM
marika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Carcinomatosis znamená postižení nějakého orgánu nebo tkáně rakovinou. Z názvu nejde poznat ani druh rakoviny ani její rozsah.
Rakovina
Dobrý den, pane doktore. Mohl byste mi, prosím, vysvětlit tatínkovu diagnozu? C679, je po operaci, výsledky histologie zní: vícečetné fragmenty ze stěny močového měchýře kryté na části povrchu strukturami středně diferencovaného papilárně uspořádaného uroteliálního karcinomu bez známek invaze do zastižených vaziva lamina propria i svaloviny m. propria stěny močového měchýře. Přítomné cévy bez známek angioinvaze karcinomu. Závěr: MKNO 8120/32. Každý týden jezdí otec na intravesic. chemo. Následná kontrola cystoskopie až 28.8. Děkuji za váš čas.
marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu močového měchýře, neznám podrobnosti, takže se těžko mohu vyjádřit k prognoze. Ale z toho co píšete je určitá naděje, že by mohl být v pořádku.
Rakovina
Dobrý den prosím o popsání diagnozi: C64- Tu renis 1 dx T1 N M0 G1, děkuji
Vladislav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde zřejmě o rakovinu ledviny vpravo, bez metastáz. Pokud se podaří celý nádor vyoperovat, je velká šance, že nemocný bude v pořádku. Jistota samozřejmě není nikdy.
Rakovina
Vážený pane profesore, chtěla bych vědět prognózu mého manžela.Jeho diagnóza zní:CO2,karcinom hrany a kořene jazyka s infiltrací patrového oblouku vpravo,T4N1MO,spinoca G2. -4/09 stp.hist.verif. Má po 20 ozářkách, chemo měl 2x a už nechce,prý se cítí lépe a má už chuťové buňky.Přisuzoval to chemoterapii, že neměl chuť na jídlo, nádor prý už se zmenšil. Dále je v okoli kývače v obl II asi LU do 2 cm orálně rozsáhlá infiltrace hrany jazyka,amyloglotického žlábku,měkkého patra vpravo s přechodem přez střední čáru a na kořen jazyka.spodní ústní dutina není infiltrována. Děkuji za odpověď. Velice si vážím toho,že odpovídáte lidem vše na rovinu. S úctou Sylva
sovi57@seznam.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to, že vyléčení mažela není možné, ale snad je naděje na zásadní prodloužení života. Délka života bude jistě také záležet na jeho spolupráci s lékaři a na jeho ochotě podrobovat se léčbě. Bez další léčby je skoro jisté, že nádor začně znovu růst. Tak v tomto smyslu na něho zapůsobte.
Rakovina
Prosím o vysvětlení zkratek - carcinoma ovarií - stage III C G3 - konečná diagnóza z operace, a Z51.1 chemoterapie. Histologie po operaci - nález na omentu a levém vaječníku. Ostatní (děloha, uzliny, vejcovody, pravý vaječník) negativní. Ca 125 z 10,6 před operací vzrostla na 54,6 po operaci, po chemě opět dolů na 16,7. Je nějaká naděje na vyléčení? Děkuji za odpověď. Jana
Jana S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu vaječníku v poměrně pokročilém stadiu. Úplné vyléčení není zcela pravděpodobné, ale dlouhodobé zastavení nemoci po onkologické léčbě s dobou kvalitou života je při troše štěstí možné. Tak držím palce, aby se to podařilo.
Rakovina
Pane doktore, prosím Vás, jakou má prognozu, jak dlouho tady s námi může být? (ca recta, meta v třís. uzlinách, snesení meta do perinea, biol. léčba vysazena - psala jsem vám vícekrát a za všechny odpovědi moc děkuji.
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už jsem vám odpovídal, prognoza není dobrá, nemůže se uzdravit, délku života lze určitě jen velmi těžko, ale spíše měsíce než roky.
Rakovina
Dobrý den. Mojí švagrové (27 let, kuřačka) lékaři před 2 měsíci diagnostikovali rakovinu. Nejdříve říkali, že nádor je na štítné žláze, jenže po odebrání se ukázalo, že tam nic není. Švagrová má ale metastázy (kosti, uzliny,plíce aj.), podle toho, co jsem zjistila, by mohlo jít spíš o rakovinu plic (jednu plíci má hodně zasaženou, vykašlává krev). Lékaři ale říkají, že nevědí, odkud se to šíří a určili léčbu radiojodem. Operaci žádnou nechystají. Lékařskou zprávu jsem neviděla, ale ta léčba radiojodem mi připadá spíš jaksi jen "pro klid duše", aby rodina viděla, že se něco děje. Ráda bych věděla, co mé švagrové tato léčba přinese a jestli je to opravdu vhodné řešení. Já osobně si myslím, že už nemá šanci. Děkuji za odpověď.
Petra D.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Radiojodem se léčí určitá rakovina štítné žláty. Ať už jde o jakoukoliv rakovinu, naděje na vyléčení zřejmě není. Snad je možné onkologickou léčbou nemoc o něco pozdržet, ale není to jisté.
Rakovina
Pane profesore prosím Vás vysvětlete mi co znamená PTV1 - primární tumor, spádové LU, 2/40Gy PTV2 - primární tumor, 2/20 Gy PTV3 - uzlina v oblasti hlavy slinivky břišní, 1.8/39,6 Gy Bratr je po 6ti cyklech chemoterapie, a 30 dávkách ozařování o energii 15 MeV. Jaké má šance na další život. Moc Vám děkuji za Vaši poradnu. Nechceme se vyptávat lékařů před bratrem protože psychicky na tom není moc dobře. Ještě jednou děkuji
Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o pokročilou rakovinu, bratr se bohužel nemůže vyléčit a onkologická léčby by mu měla život o něco prodloužit.
Rakovina
Dobrý večer, vážený pane doktore, moje maminka (r.1955) odešla z nemocnice (po operaci- vzali jí jak se lidově říká "vše") s diagnozou C 56 - pT3a pNO MO G2. Nyní chodí na chemoterapii (celkem půjde 6x). 2x již byla - zatím to snáší velmi dobře. Prosím Vás jakou máme naději, že se maminka uzdraví? Příp. kolik let tu s námi bude? Za odpověď velmi děkuji.
Zdeňka.B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Má naději na uzdravení, tak snad se to podaří.
Rakovina
Je mi 53 let a 12/08 jsem byla na operaci řezem, kde mi odebrali vše pro AdenoCa endometrii pT1a pNx MO G1zatím jsem pouze sledována to každé 3 měsíce. Velice bych si vážila Vašeho názoru na moji Dg a případnou prognózu mého uzdravení. Děkuji Vám předem za Vaši ochotu a vstřícnost. Věra
Věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud byl celý nádor vyoperován, máte naději na vyléčení, jistota bohužel není nikdy.
Rakovina
Dobrý den, pane profesore mému tatníkovi byla zjištěna rakovina ledviny 12cm nádor. Je po operaci, nádor byl úspěšně odstraněn, dle histologie okolí bylo čisté. Chtěla jsem se zeptat jaká je prognóza u tohoto typu nádorového onemocnění a jestli je toto onemocnění dědičné.
b.k.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je naděje na uzdravení, jistota bohužel není nikdy. Přímá dědičnost zde není.
Rakovina
Dobrý den.Manžel má prokázanou rakovinu prostaty a močováho měchýře.Po léčbě asi rok (kastrace,bicaluplex TUR 2krát.)jsou laboratorní výsledky úplně negativní.! Při CT zjištěna zesílená stěna m.m.asi na 18mm. Je možné že je vyléčen ?Nebo není nic vyhráno ? Děkuji
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zcela vyhráno ještě není, ale držím mu palce, aby to nakonec všechnoé dobře dopadlo.
Rakovina
Dobry den pane doktore.Loni mi zemřela maminka.Vunoru potiže s dychanim nasledne voda v plicich.Primarni nador nenašly ani po pitvě.Jen metastazi krom končetin všude.Nerozumim tomu nikdo mi to nedokazal vysvětlit.6.5.08 byla zahajena chemoterapie a 8.5.08 zemřela.Bylo ji 55 let a bylo to moc rychle nemužu se s tim vyrovnat.Dekuji za odpověd
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se skutečně občas stane, primární nádor může být velice malý a přesto může tvořit i vzdálené metastázy. Takový nádor se vyléčit nedá.
Rakovina
Výžený pane doktore mám na Vás otázku.Moje maminka je léčena s rakovinou:vag.děloha v AVF, vel.59x33,zadní stěna dělohy a CD s velkouzlovou karcinomatozou šířky 27 mm,která přechází na přiléhající kličky střevní ana serou moč. měchýře. Celou pánev vyplňuje tumor, bohatě vaskularizovaný nízkoodporov. cévami, ovariální tkáň v timoru nediferencuji.Na rozhraní pravého a levého laloku jater ložisko 23x14 mm, další subkapsulárně na pravém laloku 23x10 mm., Bránice nad pravým lal. jaterní s karcinomatozou v rozsahu 6cm,suprakolické omentum 17 mm, infrakolické 16 mm bez nadularit, z malé pánve vystupuje tumor zaujímá kličky střevní a sahá do výše pupku ascites.Retroperitoneum v pánvi nepřehledné, suprapelvické bez nadularit. - Maminka má za sebou 6 chemoterapií a nyní chtějí přistoupit k operaci. Mám dotaz je vůbec možné tohle odoperovat a má maminka vůbec nějakou naději? Mnohokrát děkuji za vaši odpověd Renáta Stránská - rstranska@csas.cz
Jiří Vorlíček
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se posuzuje na dálku těžko, operace může i při odstranění jen části nádoru nemocné ulehčit. Naději na úplné uzdravení maminka zřejmě nemá, na prodloužení života ano.
Rakovina
Rakovina: Dobrý večer,pane doktore.Zhruba před měsícem jsem Vás prosila o posouzení stavu a prognozy onemocnění mého manžela. Je po pravé nefrektomii pro světlobuněčný konvenční renální karcinom 7x7,5cm gr I dle Fuhrmannové pT2NxMx. Mezitím vyšetření skeletu dopadlo dobře-normální nález. Odpověděl jste,že manžel není dovyšetřený,ale v nové lékařské zprávě má nadále stejné údaje u TNM. Z odborné literatury vím,co tyto informace znamenají. A tak Vás prosím,odpovězte,jaké vyšetření by měl ještě prodělat. Mám obavy,zda lékaři něco nezanedbali, i když jsem s péčí spokojená.Na kontrolu -sono,krev atd. má jít až za 3měsíce.Manželovi je 49let a nyní se cítí dobře.Děkuji za odpověd.Tereza
Tereza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že nic nezanedbali, když měl manžel sono břicha a RTG plic. Doufám, že jde o stadium N0M0, to by dávalo naději na uzdravení.
Rakovina
Dobry vecer prosim o pomoc tatinkovi zjistili ze ma rakovinu a diagnoza je spinoca tonsillae palatinea 1. Sin.Cum meta colli 1.Sin T3N2aMO G3. Obj. Nalez: Tumorozni infiltrace leve tonzily prechazi na amyloglosicky zlabek, uzliny na krku vlevo, fixovane o velikosti 4X4cm v oblasti II.Zaver: indikovana farygektomie s blokovou krcni disekci. Prosim o pomoc jestli treba ta operace jeste vic neprihorsi ma nastup na operaci 04.06.09 a jestli nebudou nejake nasledky. Take rikali ze mu budou brat cast jazyka a ze bude dva dny v umelem spanku nemuze se nic stat bude operovan v Ostrave ve Fakultni nemocnici a prosim bude s nami tady dlouho dekuji za odpoved nashledanou Pawlowska
Pawlowska
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bez operace tatínek zcela jistě zemře na pokračování nádoru. Na druhé straně, operace je to těžká a bude mít nějaké následky, to musíte probrat s lékařem, který bude operovat. O prognoze je zatím předčasné uvažovat, uvidí se, jak se operace povede, bude určitě zapotřebí ještě další léčba. Fakultní nemocnice v Ostravě léčí tyto nádory velmi dobře. Tak držím tatínkovi palce, aby to všechno dobře dopadlo.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,žádám o radu ohledně maminky, která je léčena na rakovinu v břišní části.Jde mi o to,že po opakovaných chemoterapiích i ozařování,které prodělala na konci října loňského roku je znovu léčena chemoterapií,ale po druhé dávce se mamince udělalo zle a již týden leží v nemocnici,přestala jíst i pít a zvrací.Dostáva kapačky s algifenem,injekce na nevolnost,glukózu ale neustále zvrací i když nejí ani nepije.Nic nechce,ke všemu má doslova odpor a já už opravdu nevím jak jí přemluvit aby začala aspoň pít,už se na nás obracely i sestry abysme maminku nějak přemluvili.Ona říká že se snaží,ale opak je pravdou.Nevím jak jí pomoci,lékařem mi bylo sděleno že dostane vše co potřebuje.Neporadíte mi jak na maminku?Mnohokrát děkuji a přeji hezký den.
Mirka R.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Abych vám mohl poradit, musel bych vědět o jaký nádor jde a v jakém stadiu dle TNM klasifikace. Z toho co píšete se nedá nic poznat. Záleží na tom, v jakém stadiu nádor je, pokud by byl ve stadiu pokročilém, bude přístup k mamince jiný, než kdyby byl vyléčitelný.
Rakovina
Dobrý den, tatínek prodělal CMP, na CT zjištěny metastázy na mozku, byl na ozařování. Scientiografie prokázala 2 další ložiska na žebrech. Předpoklad byl CA plic (kuřák), po 2 měsících při kontrolní bronchoskopii však předpokládaný primární nádor zmenšen (bez léčby - pouze WobeMugos), tatínek odeslán na PET, že se o ca plic nejedná. Zjištěno ložisko v nadklíčku, ložisko v epigastriu, gastro, UTZ břicha i koloskopie negativní. Vzorek z uzliny v nadkličku se nepodařilo odebrat. Včera prodělal první epileptický záchvat, leží opět na interně, nevnímá. Na plicích těch ložisek podle PET je několik, myslíte, že jde o rakovinu plic a má cenu ještě podstupovat chemo? Děkuji
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, kde je primární ložisko rakoviny, mohou to být nejspíše plíce nebo zažívací trakt, ale i například ledviny. Ve stavu, ve kterém se tatínek nachází, už to ale bohužel není moc důležité, případná léčba by mu mohla prodloužit život maximálně jen o nějaký krátký interval, týdny nebo snad měsíce? Je velkou otázkou zda léčbu podstupovat, měl by o tom rozhodnout nemocný, ale při metastátách v mozku to půjde jen těžko. Tak sami zvažte, co by bylo pro něho lepší a co by mu lépe vyhovovalo, kdyby se mohl rozhodnout.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,je to asi dva měsíce co jsem se Vás ptala na svou tetu a její diagnózu a konstatoval jste,že jde zřejmě o rakovinu.Rakovina se opravdu potvrdila,měl jste pravdu.Chtěla jsem se ještě zeptat......tetě našli metastáze na obou stranách třísel,krku a snad v uzlinách dle vyšetření PET.K tomu měla ještě embolii na plicích a trombózu do ruky.Nemohou ale najít hlavní matku,myslíte si,že je možné ji později najít na opakovaném vyšetření PET?Ještě bych se chtěla zeptat jestli je možné podle dávky chemoterapie zjistit jak dalece rozsáhlá je její rakovina?Chodí na chemoterapie jednou za tři týdny a dávají jí 4,5l chemoterapie.Odejde vždy ráno v sedum a přichází tak kolem páté hodiny odpolední.Teď dostala ještě nějakou týdenní chemoterapii,kterou měla doma v takové lahvi a kapalo jí to celý týden.Chtěli jsme se zeptat ošetřující lékařky,ale nebyla tam když jí to vyndavali zda ještě taková nějaká týdenní chemoterapie ještě bude následovat,protože teta jí dost špatně snášela.
Tereza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, myslím, že PET v tom nepomůže a navíc si myslím, že vzhledem k pokročilosti nálezu už není primární nádor tak důležitý. Podle dávky chemoterapie není určitě možné zjistit rozsah rakoviny. Teta se bohužel nemůže vyléčit a onkologická léčba jí může život jen o něco prodloužit. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Pane profesore,je možné,aby se rakovina rozšířila dál,když jsou lymfatické uzliny negativní/u rakoviny prsu-invazivní duktální karcinomT1Nmikrometastaza v sentinelové uzlině,dalších 13neg.M0,G1 po adjuvantní chemo a radioterapii/.Děkuji
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, teoreticky je to možné, ale je to v případě, na který se ptáte, málo pravděpodobné. Ale nádorové buňky se mohou šířit i krevní cestou.
Rakovina
Pán profesor, ešte by som chcela doplniť moju predchádzajúcu otázku týkajúcu sa metastatického postihnutia pľúc pri karcinone krcka maternice. Bola absolvovaná neoadjuvantna chemo cDDP+navelbin a konkomitantná chemo-radioterapia. Po vyšetreniach je nález v panve stabilizovany, bola stanovná kompletná remisia ochorenia v panve a v uzlinách. avšak sa rtg sa zistilo metast. postihnutie pľúc, preto bola nasadená cDDP+navelbin, kvoli dobrej odpovedi v neoadjuv.chemo. Po 3 dávkach sa javí, že táto kombinácia nie je účinná. Chcela by som sa opýtať z Vašich skúseností, aká by bola možná dalsia kombinácia chemoterapie(nerohov. spinocelulárny karcinom).A môžu sa aj tieto metastázy na pľúcach ožarovať? dakujem pekne.
beata novakova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obávám se, že léčebné možnosti jsou velmi omezené,tedy spíše již zcela vyčerpané. Pacienka se bohužel nemůže vyléčit a její život bude trvat spíše měsíce než roky i přes použití jakékoliv léčby. I ozařování, pokud by se provádělo, nebude mít zásadní účinek. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
prosim o informaci o interferonu. muj manzel ma metastaze nejen v plicich, v zime 2006 mu byla vyoperovana ledvina ( rakovina). Memu muzi je 57let. dekuji.
hanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Interferon se doposud používal jako lék první volby při metastazující rakovině ledviny. Dnes je možné použít i novou biologickou léčbu, která se ale podává jen v Komplexních onkologických centrech. Oba druhy léčby ale bohužel nemocného nemohou uzdravit, jde o to život mu o něco prodloužit, většinou jde spíše o měsíce než roky. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, Komplexní onkologická centra, rakovina ledviny
Rakovina
Dobrý den pane doktore, mohl byste mi napsat váš názor na maminku 58, měla generalizovaný endometroidní Ca cervicis uteri. CHT+RT do 12/08. Dnes generalizace ad ad pulmo, hepar, cyto ověřeno podkoží v opbl.cřicha, meta rez. u clitoris. Po celém těle má malé bouličky, meta na plicích, játrech, hodně kašle. Teď se přidaly silné bolesti v kříži a na vnějším levém stehně. Minulý týden začala užívat léky klinického experimentu. Jak vidíte její šance? Děkuji za váš čas. M.
M.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka se bohužel nemůže uzdravit a její život bude trvat nejspíše jen nějaký měsíc. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
DOBRY DEN.CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT NA VAŠ NAZOR .MOJE GgJE CA OVARII C 56A IV MATASTAZE PLIC.MAM ZA SEBOU 4 CHEMO V REŽIMU PACLI TAXEL CBVA V ODBĚRECH POKLES CA 125 ZE 3302 NA 180 PO 2 CYKLECH .OPERACE NEBUDE NA VAZE PŘIBIRAM CITIM SE DOBŘE.CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT NA VAŠ NAZOR JAK DLOUHO MI VYDRŽI TAKOVY STAV KREV JE DOBRA. DĚKUJI .
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To bohužel nikdo nedokáže říci. Je jasné, že se nemůžete bohužel uzdravit, ale můžete mít výrazné prodloužení života. Tak vám držím palce, aby to vydrželo co nejdéle.
Rakovina
Dobrý den .20.4.2009 mi byl na UZ zjištěn nádor na pravé ledvině, vel. 2 cm - potvrzeno na CT. Vyšetř. mozku,skeletu,plic, nebyly zjišť. žádné metastázy. Na Ko jsem objednán na 22.7.2009. Když se nádor nezvětší, byla by za 3 měs.KO na CT. Je mi 79 l, chodím na KO s prostatou a při UZ vyšetř.v září 2008 jsem na ledvinách žádný nález neměl. Nádor se tedy vyvinul za 7-8 měsíců. Měl bych možnost podstoupit nefrektomii i dříve, ale internista má resekci ledviny za středně riskantní. Obávám se, zda bych operaci vydržel a mohl ještě nějaký rok žít. Cítím se dobře, podle svých sil pracuji, tělesně i duševně, (kronikář, publicista aj.) a doma - žiji jen s manželkou, která má též zdravotní problémy. Četl jsem i o jiných formách léčby nádoru ledvin., které by měly být pro člověka šetrnější, ale v tom se nevyznám. Prosím o posouzení vyhlídek mého případu a o doporučení vhodné léčby. Děkuji za odpověď a zdravím. A.B.
A.B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je velice složitá sutuace. Pokud se nádor nevyoperuje, tak se z něho nemůžete uzdravit, jiná možnost než operace v tomto případě není. Na druhé straně je zapotřebí posoudit riziko operace pro vás. Budete se muset rozhodnout sám, co uděláte. Pokud by případně nádor v budoucnosti metastázoval, tak by vám život samozřejmě zkrátil.
Rakovina
Otec (79let) má tři nádory na játře,na pravém laloku,zjistili jsme to bohužel až nedávno,chtěla bych vědět jak dlouho přibližně se dá žít a jestli bude mít v budoucnu bolesti,už ted moc nejí,nemá chut.
M.M.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z vašich informaci není jasné, zda je to nádor jater nebo zda jsou to metastázy v játrech z jiného nádoru. V každém případě jde o velmi závažný stav a předpokládaná doba života jsou spíše měsíce než roky. Zda bude mít bolesti se nedá dopředu říci, pokud by je měl, každý dobrý lékař by měl umět nádorovou bolest účinně zmítnit, jsou pro to velmi dobré léčebné možnosti.
Rakovina
Dobrý večer,pane doktore.Prosím o posouzení stavu a prognozy onemocnění mého manžela. Je po pravé nefrektomii pro světlobuněčný konvenční renální karcinom 7x7,5cm gr I dle Fuhrmannové pT2NxMx.Čeká na vyšetření skeletu pro případné metastázy. Děkuji za odpověd.Tereza
Tereza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nelze posoudit stav a prognozu, když nemocný není dovyšetřený. Je zapotřebí abych věděl u TNM nejen to T, ale i číslo u N a M, dosavední x znamená, že vyšetření není dosud provedené. Tak případně napište znovu, až bude vyšetřování skončené.
Rakovina
Dobrý večer.Prosim o vysvětlení.Babička 69 minulý týden přěstala ovládat pravou ruku.Diagnoza mozková mrtvička.Převezena na plicní oddělení špatný dech.Zde mi bylo řečeno že to mrtvička nebyla,ale že má metaztáze na mozku ,v nadledvinkách a na plicích,prý je to hodně vážné.Babička nemá žádné bolesti.Vůbec si nedovedu představit jak je to vážné a jaká je prognoza.Předem moc děkuji za odpověd
marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o mnohočetné metastázy v řadě orgánů, zřejmě se neví, kde je primární nádor. Ve stavu, ve kterém babička je ani není zapotřebí to zjišťovat, protože její stav je velmi vážný. Nemůže se bohužel uzdravit a její život bude pravděpodobně trvat jen nějaký měsíc, nebo i méně. Omlouvá se za moc špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den pane doktore chci Vás poprosit o Váš názor co se týká mé mámy.Před dvanácti lety prodělala rakovinu prsu do roku 2008 bylo vše v přádku.Loni začala mít problémy s ledvinami během vyšetření jí našli nádor na močovém měchýři podstoupila ozařování a má vývody z ledvin.Dle kontroly se nádor ztratil.Momentálně leží v nemocnici s tím že nádor na měchýři je zpět,metastázy na plicích a také má podezřelý utvar na hlavě v levé spánkové oblasti který zarusta dovmitř hlavy a také mamě ochrnula hlasivka.Muzete mim prosím říct jak to bude dál jestli tu je sance na uzdravení a jak dlouho s námi bude. s pozdravem Pavla Matušková
pavla matušková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel šance na uzdravení není a vzhledem k tomu co píšete, je její délka života velmi nejistá, je těžké to odhadnout. Ale půjde spíše o měsíce než o roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den,u otce (59 let) lékaři diagnostikovali Grawitzuv nádor dále podle výsledků má už zasažené i plíce a kosti.Ráda bych věděla ,jak dál bude pokračovat léčba co nás v nejbližší době čeká,jak dlouho se dá s tak vážným onemocněním žít.Děkuji za odpověď
Pavla23
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otec se bohužel nemůže vyléčit a je vhodné u něho uvažovat o biologické léčbě, ta je možná jen v některém Komplexním onkologickém centru (KOC), najdete je na www.linkos.cz stránky pro nemocné, Komplexní onkologická centra. Život tím jde prodloužiot někdy o dlouhé měsíce.
Rakovina
Pane doktore,mému otci zjistili před měsícem rakovinu jater,je zasažen celý pravý lalok,šel na operaci kýly a už ho neoperovali.V dutině břišní se mu schromáždila voda a ted má oteklé i nohy,takže má hodně nafouklé břicho a oteklé nohy,co s tím můžeme udělat,nebo na jakého lékaře se máme obrátit?Děkuji
LP
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Měl by ho vidět onkolog a posoudit, co pro něho ještě může udělat. Otec se bohužel určitě nemůže vyléčit, ale je zapotřebí, aby se mu co nejvíce odstraňovaly obtíže, aby měl zbytek živote co nejkvalitnější. Také vám v tom může pomoci internista a částečně i praktický lékař.
Rakovina
Dobry den Pane profesore v unoru mne byla od operovana ledvina z pozitivnim nalezem realni papilarni karcinom grade 1ale stale se citim unavena mam bolesti v nohou chtela jsem se zeptat po kolika mesicich se clovek dostane spatky zas do kondicky dekuji pekne
ilona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom, zda se podařilo vyoperovat celý nádor, což asi u vás bylo, i když nepíšete stadium nádoru dle TNM. Pokud je vše v pořádku, měla byste se cítít zcela dobře během 3-5 měsíců.
Rakovina
Dobrý den prafesore, mamka má rakovinu čípku, před operací 3x chemo, nyní po operaci, T1B2N1M0G1, vím že tam je zasažena jedna uzlinka ( prý je to malinkaté ) a bude chodit na ozářky, jen se chci zeptat, zda to záření tu uzlinu zničí, jestli to poté bude N0, jaká je prognóza prosím? Chemo snášela velice dobře a myslím, že i psychicky je nad věcí. Moc děkuji a jsem s pozdravem
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zda se podaří celý nádor i v uzlinách zničit se uvidí, léčba je tímto směrem zaměřená. Pronoza je zatím nejistá, uvidí se jak dopadne léčba.
Rakovina
Dobrý den pane doktore. Můj otec má 39.let a je po totání strumektomii pro středně diferencovaný papilární carcinom(C73) - T3 N0 M0, má za sebou dva radiojody,na další jde za dva roky. Chtěla bych se zeptat jestli je zde možné úplné vyléčení,jaká je pravděpodobnost,že nádor metastázuje,jaká je prognoza do budoucnosti? Předem děkuji za odpověd.
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je možné i pravděpodobné úplné vyléčení, prognoza je dobrá. Tak otci držím palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, u člena rodiny provedena orchiectomie pro nádor varlete, histologicky klasický seminom, po CT klasifikace pT1N0M0S0. Pro omezení možnosti recidivy lékař navrhuje adjuvantní ozařování uzlin v oblasti břicha. Na internetu, např. na stránkách Ligy proti rakovině je článek o nové možnosti léčby ranných stádií seminomu podáním jedné infuze karboplatiny, že má tato léčba méně nežádoucích účinků než ozařování. Lékař na dotaz o této možnosti léčby sdělil, že se nejedná o jednu infuzi, že se podává v cyklech, a to ve dvou. Jak tedy probíhá tato léčba a která varianta je pro léčbu lepší jak z hlediska účinnosti, tak nežádoucích účinků? Jaká je prognóza pacienta? Děkuji za odpověď.
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza pacienta je vynikající, prakticky všichni nemocní se seminomem v tomto stadiu se uzdraví. Léčba chemoterapii je obvyklejší, jde o podávání v cyklech, snášenlivost je dobrá. Ale o léčbě musí rozhodnout ošetřující lékař po domluvě s nemocným.
Rakovina
Dobrý den,,jsem 12týdnu po operaci ,rakoviny děložního čípku,,,moje diagnóza po propuštění je Ca cervicis uteri pT1b1 p N0(0/12,SNB negat)M0 Histol inavazivní apinocelulární karcinom děložního čípku )G3) omezeny na cervix zcela ojedinělé lymfovaskulární invaze,,resekční okraje vaginálně,radiálně negativní,Lymfatické uzliny 2 sentine.uzliny bez detekce nádoru, 10dalších uzlin negativních, St.p.TLRH gr.IIIsimplex,lymphadenectomia pelviny completa, léčba,měla jsem dvě vnitřní zajišťovací záření na jizvu,,je mi 30let,na pravidelné kontroly chodím,,ale bohůžel,,stěry byly odvedeny špatně,moje prognóza??je mi dobře,,cítím se fajn)))děkuji za informaci,))
ANDREA Š
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je dobrá, držím vám palce, abyste byla trvale v pořádku.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat - tatínek má rakovinu kořene jazyka (zjištěno v r. 2004) - T1-2, N0M0, KS I-II, nyní recidiva v oblasti kořene jazyka s propagací do supraglottis, biopticky verifikována recidiva G2 SCC v oblasti kořene. Vzhledem k interním komorbiditám kontraindikován k resekci, v březnu proběhlo ozařování - mohl by jste mi česky napsat jak to s ním vypadá?
Iveta Voj.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina se u tatínka vrátila a lékaři se domnívají, že vzhledem k jeho dalším onemocněním není možná operace. Ozařování je obvyklá léčba, která může nádor zastavit, někdy i na dlouhou dobu. Úplné vyléčení není moc pravděpodobné.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,můj otec 63 let má rakovinu hrtanu,podstupuje už tři týdny ozařování krku ve třech bodech na krku.Už má celý krk,polovinu tváří i ušní lalůčky dost spálené,rudé až zahnědnlé,dělají se mu puchýře na krku i vyrážka,nemůže už polikat,má velké bolesti.Čeká ho ještě 10 ozáření,je velmi pohublý a hrozně moc sešel,moc se o něj bojíme.Zajímá mě co následuje po ozařování a kdy bude schopen normálně jíst a zda mu zůstane kúže spálená.Už je to v takové fázi že si myslím že během pár dní bude muset nastoupit do nemocnice na kapačky,protože nebude schopen už nic pozřít,stále se ptám jak mu pomoci,ale vím že si to musí vybojovat sám,můžeme ho pouze podporovat.jaká je možnost že se zcela uzdraví?Moc děkuji za odověď a přeji příjemný den.
jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nemůže jíst, měl by otec být přijatý do nemocnice, aby se nějakým způsobem (je jich více) výživa zajistila. Nevím stadium nádoru ani to, zda je plánovaná chemoterapie nebo jiná další léčba. Po ozáření se stav upravuje poměrně dlouho a některé nežádoucí účinky, jako třeba suchost sliznic mohou přetrvat. K možnosti uzdravení se nemohu vyjádřit když neznám podrobnosti, hlavně stadium TNM.
Rakovina
Dobrý den,pane docente.Otec začal mít problémy se zuby.Po vytržení dvou zubů mu objevili nádor v čelisti,následovala operace,titanová dlaha a po zhojení měl být ozařován.Operace proběhla 10.2. a s ozařováním se do dnešního dne nezačalo.Místo toho se objevila recidiva.Teď,když již byl stanoven termín ozařování,otci tvář znovu natéká,tvoří se mu na ní boule,které sami praskají a odtéká množství hnisu.Ozařování je opět odloženo a otec bere antibiotika.Po operaci mluvil doktor o tom,že je otec vhodný kandidát na bioléčbu,ale víc se nic neděje,chemoterapie je prý nevhodná kvůli slabému srdci/otci je 66 let/.Pane docente,můžete mi,prosím Vás,rozšifrovat lékařskou zprávu a nastínit,jaká je naděje,že se to tím ozařováním nakonec vyléčí? C039 Stav po resekci mandibuly s její rekonstrukcí titan dlahou s exenterací krčních uzlin pro dobře difer.karcinom mandibuly s meta do uzlin,susp. infiltrace spodiny preparátu pT4 pN2b MO st. IV.,uzliny 5/7.Časná recidiva na bukální sliznici. Děkuji Jitka
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o pokročilou rakovinu čelisti s metastázami do uzlin, která se časně po léčbě vrátila. Naděje na vyléčení bohužel není, na prodloužení života ano. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dodrý den,zajímalo by mne , zda při rakovině močového měchýře při intravesikální chemoterapii jsou dávky léků vždy stejné, či se nějak zvyšuje jejich síla...!?Prosím dá se nějak zabránit reakci léku na předkožku....? Po čtvrté dávce mám veliké problémy. Bolest,řezání ,otok a stále vlhko. Sále se myji a používám heřmánkovou mast. Zatím to nepomáhá. Děkuji za radu!
Slavomír
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Použití chemoterapie v této indikaci může být různé, nedá se to jednozančně říci. Reakce na předkožku tak jak ji popisujete není moc obvyklá, nemůže jít současně o zánět? Proberte to s lékařem, který chemoterapoii provádí.
Rakovina
Vážený pane profesore,mému manželovi (59let) bylo provedeno CT vyšetření břicha Výsledek: k.l.per os, k.l.i.v, skeny 5 mm, recon.Na zachycených skenech plic sleduji mnohočetná denzní ložiska charakteru meta, největší 40 mm. Bez přítomnosti volné pleurální tekutiny. Rovněž v játrech, která nižší denzity při steatoze sledovalelná vícečetná hypodenzní meta ložiska, největší v podélné ose 90 mm. Žlučovody nejsou rozšířeny, stp. CHCE.Slezina nezvětšená, bez ložiskových změn.Ledviny zvyklého tvaru, parenchym bez redukce, dutý systém nedilatován.Pankreas zvyklého tvaru, postkontrastně bez ložiskových změn.V retroperitoneu nejsou zvětšené lymfatické uzliny.Bez přítomnosti volné tekutiny v dutině pepritoneální. Závěr: mnohočetný meta proces plicní. a vícečetn meta ložiska v játrech. Prosím, je nějaká šance prodloužit mu život bez toho aby trpěl a jaká je dle vás prognóza? Děkuji za odpověď
Věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šance na vyléčení bohužel není, pokud se týká prodloužení života tak především není jasné o jaký nádor jde, takže je obtížné se blíže vyjádřit. V každém případě jde o velmi vážný stav s odhadovanou délkou života spíše v měsících než v letech. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Pane doktore 7. 11. 2008 mi byla ukoncena teleterapie s kok. podáním cDDP pro Ca cervicis uteri kl.II.B. hist:: z PC nízce difer.epidermoidní Ca po druhe kontrolena onkologii spíse znamky regrese puvodniho tu .CEA 0,23 SCCA 0.1 v norme bez elevace , zanmená to ze uz mohu být v poradku? Dekuji.To se pozná podle tech odberu? Ze uz se to zlepsuje?
berusinkaxxxl
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Pane doktore 7. 11. 2008 mi byla ukoncena teleterapie s kok. podáním cDDP pro Ca cervicis uteri kl.II.B. hist:: z PC nízce difer.epidermoidní Ca po druhe kontrolena onkologii spíse znamky regrese puvodniho tu .CEA 0,23 SCCA 0.1 v norme bez elevace , zanmená to ze uz mohu být v poradku? Dekuji.
berusinka 40
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zdá se, že se zdravotní stav zlepšuje, ale ještě není vše zcela jasné. Držím vám palce, abyste nakonec v pořádku byla.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, mému strýci diagnostikovali C 64.tumor levé ledviny velký 9 cm, několik meta ložisek v obou jaterních lalocích, podle scintigrafie kostí nelze vyloučit možnost počínajících meta do skeletu. Navržena nefrektomie. Poraďte prosím, jestli je nějaká naděje, popřípadě jak je to s biologickou léčbou. Moc děkuji
Petr H.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naděje na vyléčení bohužel není, na prodloužení života ano. Biologická léčba je v tomto případě vhodná a je nutné se obrátit na některé Komplexní onkologické centrum (KOC). Jejich seznam viz www.linkos.cz stránky pro nemocné, Komplexní onkologická centra.
Rakovina
ca ves.urin,na spodine prit.karfiol.TU co to znamena
ludmila molcanova @centrum sk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu močového měchýře.
Rakovina
prosím vás minulý rok mi byl zjištěnej nádor cípku deložního , který nešel oprovat stadium 2b , než jsems e to dozvěděla tak mi šla pozvolna sama od sebe váha dolů , mněla jsem příčiny,které mi nebyly jasné ale nevěděla jsem že mohou být tak zavážné, krvácela jsem po styku a třeba půl měsíce po menstruaci jsem špinila , tak jsem zašla ke gynekolovi aten mi po vítěrech řekl že něco není v pořádku, poslal mně na menší zákrok, vzorky pak poslai na huistologii byl to zhoubný nádor 2 zvětšené limf. uzliny , oparace už nebyla možná , tak jsem podstoupila léčbu na radioterapii, 32 ozářek a 3 chemoterapi , byla jsem tam dva měsíce ated chodím na kontroly jednou za 3 měsíce, myslíte že se mohu uzdravit? Co to je stadium podle TNM?Děkuji.
kamilka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Můžete se uzdravit, ale jistota bohužel není. T znamená velikost nádoru, N postižení uzlin a M vzdálené metastázy. Tak vám držím palce, abyste byla v pořádku.