Středa 28. července 2021, svátek má Viktor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 28. července 2021 Viktor

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina
Dobrý den,tatínek má rakovinu m.m.můžete mě to prosím vysvětlit?Nikdo není schopnej nám cokoli říct.Zákl.dg: C67O ZN- trigonum močového měchýře-pTx -26.08.2009 explorativní laparotomie,perop.histologie - facta. -Další dg: malobuněčný karcinom-infiltrace m.m.,v.s.infiltrace okolí St.p UCSK,TURT 03/09-"paliativní" IVU (03/09)-těžká defigurace m.m. Uz jater 03/09 negativní CT (03/09) St.p.4 cyklech CHT 04-07/09 FSL(07/09)-ren l.sin. 54%,ren l.dx.46% Scinti skeletu (07/09)-bpn (v.s.degenerativní změny ve velkých kloubech. N029 St.p.macrohematuriam D473 Tronbocytemie Děkuji
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Dobrý den,tatínek má rakovinu m.m.můžete mě to prosím vysvětlit?Nikdo není schopnej nám cokoli říct.Zákl.dg: C67O ZN- trigonum močového měchýře-pTx -26.08.2009 explorativní laparotomie,perop.histologie - facta. -Další dg: malobuněčný karcinom-infiltrace m.m.,v.s.infiltrace okolí St.p UCSK,TURT 03/09-"paliativní" IVU (03/09)-těžká defigurace m.m. Uz jater 03/09 negativní CT (03/09) St.p.4 cyklech CHT 04-07/09 FSL(07/09)-ren l.sin. 54%,ren l.dx.46% Scinti skeletu (07/09)-bpn (v.s.degenerativní změny ve velkých kloubech. N029 St.p.macrohematuriam D473 Tronbocytemie Děkuji
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu močového měchýře, která nešla vyoperovat celá, tatínek je po 4 cyklech chemoterapie, onkologická léčba by mu měla život o něco prodloužit.
Rakovina
Vážený pane doktore,chtěla bych se zeptat na léčbu pro svého tatínka..27.8.2009 provedena nefrectomie pro Ureteliální karcinom ledvinové pánvičky se skvamozní diferenciací G3, pT3, NX, MX 4.9.2009 odstraněn i ureter. který bez nálezu..Co by mělo následovat nyní? je propuštěn domů a kontrola na urologii až koncem října?Děkuji za vyjádření..
Radka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mělo by se dokončit zjistění stadia dle TNM. Nx a Mx znamená, že není jasné, zda má potižení uzlin nebo vzdálené metastázy. Dle toho by se pak řídila další léčba.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, chtěl jsem se ještě zeptat jestli prášky LASTET 50 a LASTET 25 mohou rakovinu břišní stěny vyléčit...děkuji
Marek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, nemohou, snad jen zastavit dočasně pokračování rakoviny. To v tomto případě ale platí pro každou onkologickou léčbu.
Rakovina
dobrý den pane doktore, má mamka 50 let zjistila v loni v říjnu rakovinu vaječníku, po 8 chemo. a dvou operaci se znalo vše v pořadku...posledni chemo. proběhla 28.řijna letošního roku. Před třemi týdny jí ale začalo bolet břicho zjistili rakovinu bříšní stěny, která nejde operativně odstranit a chemo. taky nepomuže.dostala prášky LASTET etoposidum 50 mg na vyšetření CT našli nějaké ložistka diagnoza C56... za deset dnu od užívání se má dostavit na další vyšetření, chtěl bych se zeptat jaká je naděje na vylečení...děkuji
diagnostika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naděje na vyléčení už bohužel není, snad je naděje na prodloužení života.
Rakovina
Vážený pane profesore, dovoluji si Vás požádat o názor. Moje přítelkyně je po dvou operacích: st.p. hysterect. abd. cum adnexect. bil. omentect. infracol., lavage duben 09 a lymphadnect. pelvis et paraaortalis, omentect. supracolica červen 09 pro carcinom ovaria II Bp T2b p NO)46/0) MO G3 CA 125 ze srpna je 5. Nyní prochází chemoterapií ( t.č. je před 4. cyklem - celkem má absolvovat 6 cyklů á 3 týdny). Po prvním cyklu u ní došlo ke změně standardní léčby tj. PTX/CBDCA na Docetaxel/CBDCA pro známky incip. perif. neuropatie.Mám obavu zda tato kombinace je dostatečně účinná z hlediska základního onemocnění- ca ovaria. Dále bych chtěl vědět jakou má ve svých 46 let prognózu ? Velice děkuji J.B.
J. Burda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba by měla být dostatečně účinná. Přítelkyně má naději na to, že bude v pořádku. Tak jí držím palce.
Rakovina
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor, je-li možná nějaká léčba, operace...Diagnoza:CMP ischemicke etiologie - recidiva /24.8.09/.Tc. neurologicky pravostranna hemiplegie, globalni fatickaporucha. CT ledvin prokazuje objemny tumor prave ledviny s v.s. lozisky infarktu, nehomogenni m.psoas bilat., vice vpravo v.s. hematomy intramuskularni, vyrazna retroperitonealni lymfadenopatie v.s. infiltrace pri tu ledviny, trombus ve VCI a v.s. i prave renalni zile. St. p. ischemicke CMP 05/2009 s altitudinalni horni hemianopsii. Hypertenze Jedná se o muže, 56 let. Předem děkuji za vyjádření
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již dříve odpověděl.
Rakovina
Vážený pane doktore, už podruhé mi odstraňovali papilocarcinom moč. měchýře (po 4 letech a pravidelných kontrolách cystoskopií). Poprvé vyříznutím histologie pozitivní, podruhé vylálením - nález menší než hrášek. Samozřejmě počítám s kontrolami, ale nedá se udělat něco jiného, než pokaždé jít na operaci s předoperačním vyšetřením a celkovou anestézí? Jsem cca 6 let po ablaci prsu, jistě mi tyto problémy nepřudají ani na psychické pohodě, ani na celkové kondici. Děkuji Vám za odpověď.
Elena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obávám se, že jinak to nejde.
Rakovina
Tatínek 56 let diagnostika: CMP ischemicke etiologie - recidiva /24.8.09/. Tc. neurologicky pravostranna hemiplegie, globalni faticka porucha. Tumor prave ledviny /viz popis CT/. St. p. ischemicke CMP 05/2009 s altitudinalni horni hemianopsii. Hypertenze jaká je prosím vás léčba?naděje?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Tatínek 56 let diagnostika: CMP ischemicke etiologie - recidiva /24.8.09/. Tc. neurologicky pravostranna hemiplegie, globalni faticka porucha. Tumor prave ledviny /viz popis CT/. St. p. ischemicke CMP 05/2009 s altitudinalni horni hemianopsii. Hypertenze jaká je prosím vás léčba?naděje?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Tatínek 56 let diagnostika: CMP ischemicke etiologie - recidiva /24.8.09/. Tc. neurologicky pravostranna hemiplegie, globalni faticka porucha. Tumor prave ledviny /viz popis CT/. St. p. ischemicke CMP 05/2009 s altitudinalni horni hemianopsii. Hypertenze jaká je prosím vás léčba?naděje?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Tatínek 56 let diagnostika: CMP ischemicke etiologie - recidiva /24.8.09/. Tc. neurologicky pravostranna hemiplegie, globalni faticka porucha. Tumor prave ledviny /viz popis CT/. St. p. ischemicke CMP 05/2009 s altitudinalni horni hemianopsii. Hypertenze jaká je prosím vás léčba?naděje?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud by se tatínek měl uzdravit z nádoru ledviny, musela by být provedena radikální operace s odstraněním celého nádoru. To asi vzhledem k celkového stavu nepůjde, ale to musí posoudit urolog, ktrý by operoval. Situaci musí posoudit lékaři, kteří tatínka dobře po zdravotní stránce znají.
Rakovina
Dobrý den pane profesor.Maje babička 72 let je po operaci dělohy-šíření do vaječníku, bohužel meta v omentu a na slepém střevě.Nulové makroskopické reziduum.T3N0MX Středně až nízce diferencovaný endometroidní adenoCa.Dále CT břícha a malé pánve-adenopatie, játra atd, bez patologie.Nyní ji čeká ozáření a poté chematerapie.Vím, že se nevyléčí ale myslíte si, že jí léčba může onemocnění na nějaká čas zastavit? Děkuji moc za odpověď
Martina Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je naděje, že onkologická léčba jí život prodlouží.
Rakovina
Dobrý den, pane profesore. Před rokem mi byla vyoperována ledvina se zhoubným nádorem vel. cca 3 cm. Dle histologické zprávy byl nádor zapouzdřen a bez metastázování. Nyní chodím na urologické kontroly, kde mi provádí pouze laboratorní testy krve a moči, které ale asi nemohou odhalit příp. recidivu nádoru. Dočetl jsem se, že i takto malý nádor může metastázovat. Rovněž jsem se dočetl, že by se mělo v těchto případech provést vyšetření kostí a plic, kam nejčastěji nádor metastázuje. Tato vyšetření příp. testy na márkry jsem však dosud neabsolvoval, prý to není z důvodů typu nádoru nutné. Je tento způsob "léčby" správný? Neměl bych podstoupit nějaká další vyšetření, třeba na onkologii? Děkuji.
Josef Z.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se podaří celý nádor ledviny vyoperovat a před operací nebyly zjištěny metastázy, je velká naděje na uzdravení a není po operaci potřeba žádná další onkologická léčba. Pooperační sledování představuje většinou ultrazvuk břicha a RTG plic, pokud nejsou obtíže. Specifické markery tento nádor nemá.
Rakovina
mojí mamince našli dg. C 56, a další ložisko na járech a ledvinách. Přikročeno k operaci. při operaci zjištěno, že se nedá operace provést, protože jde již o prorůstání do pánve, jater, ledvin. Aby mohli operační řez zašít podařilo se vyndat jeden nádor. Nedošlo k pochybení, protože, kdyby neoperovali a nasadili cytostatika, bylo to dnes leší. Nemohli je nasadit protože se musela zahojit pooperační rána. Dnes 3 týdny po operaci nemůže máma ani vstát a mluivit. neudělali lékaři chybu ?
Petr K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka má rozsáhlou neoperovatelnou rakovinu vaječníku s metastázami v játrech a ledvinách. Nemůže se bohužel vyléčit, onkologická léčba by mohla její život o něco prodloužit, ale ani to není jisté. K pochybení podle mého názoru zřejmě nedošlo, ale neznám samozřejmě podrobnosti.
Rakovina
Zjistili mi velkobuněčný karcinom v krku (mimo hrtan) o velikosti cca 10 x 8 cm, a další v játrech o průměru cca 5 cm. Jaká je prognoza léčby? Je mi 59 let.
Javorek Miroslav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ptáte se na prognozu nebo na léčbu? Budete muset mít pravděpodobně chemoterapii, k prognoze je nyní těžké se vyjádřit, je nejistá. Uvidí se, jak budete reagovat na léčbu.
Rakovina
prepacte, este dolozenie k mojej predchadzajucej otazke... Vsetky vysetrenia su zatial O.K. pravidelne sono bez nalezu a kontrolne CT po polroku rovnako bez nalezu. Nador bol este opuzdreny,aj ked bol veliky. Dakujem za odpoved.
Ria
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak snad to výjde.
Rakovina
Dobry den, manzelovi zistili pred necelym rokom Tu pravej oblicky, podla CT uz mali byt zasiahnute aj LU v brusnej dutine. Pri operacii mu vzali celu pravu stranu, vratane nadoblicky, pretoze nador bol na vrchu oblicky a zasahoval az nad nu ( mal 12 cm ). Histologia potvrdila svetlobunkovy nador, konvencneho typu, bez rozsirenia do okoliteho tuku, bez rozsirenia do LU (vysetrili 11), bez rozsirenia do nadoblicky a bez rozsirenia do samotnej ladviny, bez vzdialenych metastaz. Histolog vsak napisal vysoko suspektny angioinvazivny rast. Viem, ze ladvinove nadory su velmi nevyspytatelne, ale chcem sa spytat, je tu sanca na dlhodobe prezivanie, aspon zopar rokov ? Dakujem ze Vasu pomoc.
Ria
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z toho co píšete si myslím, že je šance i na dlouhodobý život. Ale zaručit se to bohužel nedá.
Rakovina
U dg.C53 IIB nesouhlasím s indik.RCHT a BRT-UVAG ze závažných důvodů.Požaduji předoperační RT a poté radikální hysterektomii.Několik lékařů mi tuto možnost potvrdilo,ale nikde to nechtějí provést,že je to nestandartní postup.Poraďte,prosím kam se obrátit.
Karolína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neznám podrobnosti a tak se k tomu nemohu blíže vyjádřit. Ale jinak musím připomenout, že je u nás svobodná volba lékaře a můžete se obrátit na kterékoliv pracoviště. Nevím odkud jste, v Praze mám dobré zkušenosti například s gynekologickou klinikou v Motole (prof.dr. Lukáš Rob), pokud jste z Brna, můžete se obrátit na gynekologické odd. Masarykova onkologického ústavu (prim. dr. Chovanec).
Rakovina
Dobrý den pane profesore, mám hned 2 dotazy. Moje maminka (51) je 5 let po operaci dělohy.Dg.cervicis uteri pT2bpN1MO,stp IIIB,G4stp operaci sec Wertheim 12/03,histol spinocel ca G4, z 38LU 1 pozit.podstoupila chemo i radio.Má lymf.problémy(sloní nohu).Myslíte, že už ji nemůže nic potkat, když přežila 5 let.? A nyní můj otec (57) v dubnu mu byl diagnostikován karcinom hrany a kořene jazyka s infiltrací patrového oblouku vpravo,T4N1MO,spinoca G2, stp.hist. verif. Nerozumím těmto názvům. Podstoupil 34 ozářek. nemohl polykat po měsíci už je to lepší. Nepřestal ale kouřit (míň ale přece), chemo neměl. Chtěla bych vědět jestli i on může překonat tu hranici 5 let, která prý je důležitá pro další život.Jeden lékař tvrdí, že to na vyléčení není a druhý zase , že to na vyléčení je.Tak jsem z toho zmatená. Pak jsem chtěla ještě vědět, když oba moji rodiče mají tuto chorobu, jestli mohu být takto postížená v budoucnu i já. Děkuji moc za konkrétní odpověď .Gerta
Gerta 81
Skalpel, lékař, ilustrační foto
1) Onkologicky nemocný se většinou považuje za vyléčeného, pokud po dobu 5 let nejsou známky nádorového onemocnění. Ani pak ale není stoprocentní záruka, že se nemoc nevrátí, je to jen málo pravděpodobné. 2)Vyléčení není pravděpodobné, ale je možné. Tato nemoc vzniká v závislosti na kouření. 3) Pokud kouříte, jste vy vyšším riziku než nekuřák. Přímá dědičnost zde není, ale nádorovým onemocněním v průběhu života onemocní každý třetí občan ČR.
Rakovina
Dobrý den pane profesore. Maminka (64 let) má dle diagnozy po resekci expanze temporálně vlevo, histologicky solitární metastázy světlobuněčného ca ledviny. Klinická manifestace od 5/2009 poruchami paměti, frustní pravostrannou hemiparézou, fatickou poruchou. Pooperačně bez komplikací, plánována paliativní radioterapie. U Grawitzova tumoru pravé ledviny indikováno operační řešení 9/2009 + následná onkologická léčba. Dovoluji si požádat o informaci, do jaké míry může toto onemocnění postihnout její potomky a zda je na místě nechat si častěji provádět nějaká cílená vyšetření. Jaká je prosím průměrná doba dožití? Děkuji za odpoveď.
IRENA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka se nemůže bohužel uzdravit a její život bude trvat spíše měsíce než roky. Toto onemocnění nemá velkou dědičnou zátěž, ke včasné diagnostice je možné si nechat udělat po 40 roce věku ultrazvuk (sono) břicha a opakovat ho jednou za 2 až 3 roky.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, měla jsem nález HSIL, jsem měsíc po konisaci a na histol. vyšel první stupeň karcinom čípku. Mám dvě děti, takže půjdu na odstranění celé dělohy. Asi před 15 lety jsem měla zánět uzliny v podpaždí a na histol. vyšel chronický zánět uzlin. Chtěla bych se zeptat jestli to může mít nějaké důsledky v této souvislosti a případně jaké vyš. podstoupit. A ještě jak mám spěchat na operaci, za jak dlouho se rozvine další stupeň karcinomu. Je mi 35 let. Děkuji moc za odpověď.
Neužilová H.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Souvislost mezí tím asi není. Operaci bych neodkládal, ale nějaký týden nehraje roli.
Rakovina
Dobrý den, mému tatínkovi v lednu 09 zjištěn nádor jazyka T4N3M0. V dubnu chemo + radioterapie. V červenci 09 mu bylo oznámeno, že nádor se nezmenšil a není možné ho vyoperovat, navíc tatínek omdlívá několikrát do týdne ( prý nádor tlačí na nějaký nerv) tudíž není možná další chemoterapie ani ozařování kvůli těmto kolapsům. Další kontrola je až v říjnu. Na poslední zprávě od lékaře je napsané, že nádror je i na horním patře kde před léčbou nebyl. Pane doktore je možné, že se už opravdu nedá nic dělat a tatínek se už léčit nebude? Nemá vzdálené metastázy. Nemůžu se smířit s tím, že budeme jen čekat až se objeví a nedá se nasadit ani léčba na prodloužení života. Nádor v ústech a krku očividně roste. Chtěla bych se zeptat, kolik času ještě máme když se nedá naordinovat žádná léčba. Velmi Vám děkuji za odpověď.
Anna Dobešová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to opravdu hodně špatně. Jde velmi pokročilý nádor a i když nemá metastázy, ohrožuje tatínka na životě. Vzhledem k tomu, že po radio a chemoterapii se stav zase zhoršil a nádor roste dál, obávám se, že možnosti onkologické léčby už jsou vyčerpané. Život tatínka bude pravděpodobně trvat jen nějaký měsíc, určitě ne roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, moje maminka, 59 let hodně zhubla, nemohla jíst ani pít, byla hospitalizovaná - měla plné břicho vody, postoupila řadu vyšetření (endoskopie, kolonoskopie, CT břicha) a naposledy vyšetření PET na Homolce. Závěr zní: maligní ascites nej. origa. Nyní je objednána na onkologii. Můžete mi vysvětlit tento závěr a případně napsat její další možnosti. Děkuji za odpověď
Pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to voda v břiše, která je způsobená nějakým nádorem, který se zatím nepodařilo přes podrobná vyšetření ujistit. Občas se to bohužel skutečně nepodaří zjistit ani při nejpečlivějším způsobu vyšetřování. Prognoza není moc dobrá, ať už je nádor kdekoliv, ta voda v břiše znamená že je v pokročilém stadiu. Vyléčení zřejmě nebude možné a onkolopgická léčba by měla mamince život o něco prodloužit. Omlouvám se za nepříliš dobrou zprávu.
Rakovina
Dobrý den 1 ste mi už odpověděl moji mamince zjistily větší jatra a ložisko na jatrah a ma metastaze od žlučníku až do jater a polypi konečniku a dostala menčí mrtvičku už jen leží a nepozná mě a doktorka řikala že ma bohužel rakovinu lečbu odmita jaká je možnost na uzdravení moc děkuju za odpověd
Denisa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uzdravení je bohužel zcela vyloučené.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, mému otci byl zjištěn nádor močového měchýře a posléze mu byl odstraněn (8.7.09). Nyní mu bylo sděleno, že má nastoupit na ozářky. Zde píšu část prop. zprávy a chtěl jsem se zeptat jaké jsou šance. CYE sec. Briecker Tu ves.urin. pT3b NoMo sarkomatoidní karcinom z minulé hhistologie sec. anemie. malnutrice viz OA. OA: stp. APPE. polypektomie. VCHGD. natrální gastropatie, stp. meléně. NO: Tu ves. urin. CT+SCINTI bez generalizace. Dle UCSK v CA nález v celém trigonu, stopka cca 4cm uretra bpn.,vzhled Tu místy papilární,vrchol. zadní a postranní stěny jsou intraktní,tumor vyplňuje téměř celý moč.měchýř.,dle histol. se jedná o adenokarcinom.Stp.otevřené excizi tumoru měchýře-dle histol. pT3 sarkomatoidní kacinom,okraje resekátu s Tu bunkami. Děkuji za odpověď Petr.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to moc dobré, nádor byl velký, zřejmě se nepodařil zcela odstranit, na okrajích operované tkáně (resekátu) s našly ještě nádorové buňky. Rozhodně ale otci onkologická léčba (operace, ozařování) život o něco prodlouží, ale těžké odhadnout o kolik.
Rakovina
Ok lékaře byl otec poslán na onkologické pracoviště s nálezem: Karcinomatoza omenta, ascites, nejasný nález v oblasti sleziny - stav po infarktu? s kolekcí tekutiny v oblasti hilu, uzliny v mesenteriu do 9mm, ložisko v levé nadledvině, zesílení stěny antra žaludku. Prosím vyslvětlíte, kde pravděpodobně problém je?
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o nejasnou rakovinu v břiše, je to jistě velmi závažný stav. Je nutné to dovyšetřovat.
Rakovina
Dobrý den,bylo mi odebráno pravé varle,histologie zní,klasický seminom nádorová infiltrace nedosahuje ani do oblasti retetestis ani k tunice anbuginea.res:susp uzlina 9 mm.za v.iliaca ext.dx.Nyni chodím na chemoterapii 5 dní v měsíci.Ted budu začínat 4 sérii a mám jich naplánováno 6.Je mi 25 let a chtěl bych vědět jak á je prognoza.Děkuji za odpověd
seminom
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte velkou šanci na úplné vyléčení. Předpokládám, že vám nechali lékaři zamrazit vaše spermie, kdyby jste měl v budoucnosti obtíže s početím dítěte. Držím vám palce, abyste se uzdravil.
Rakovina
Dobrý den moji mámce zjistily rakovinu břicha a navic dostala slabší mrtvici a lečbu odmita už jen leží a nemluvi zajima mě jak dlouho muže stou nemoci řít moc děkuju za odpověd
Denisa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím co myslíte pojmem rakovina břicha, v břiše je spousta orgánů. Ale z toho co píšete to nevidím moc dobře. Pokud budete vědět víc, můžete napsat znovu.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, maminka nám onemocněla buď rakovinou ledviny, nebo žaludku, čeká se na dovyšetření a stanovení přesné diagnózy. Nicméně nám lékaři sdělili, že prognóza je velmi špatná kvůli vysokému váhovému úbytku (16 kg), tím pádem prý není možné provést žádnou operaci ani nasadit příslušnou léčbu jako např. chemoterapii apod. Je prosím nějaká možnost nebo klinika, která by dokázala operaci či léčbu provést? Nyní váží maminka 37 kg při výšce 160 cm, věk 58 let, nemá sílu a žaludek jí nepřijímá stravu. Prosím poraďte, zda-li je nějaká možnost. Velmi vám děkuji, Lucka
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obávám se, že vaší mamince už bohužel není pomoci, určitě se nemůže uzdravit a případná operace by jí spíše uškodila, než pomohla. V léčbě je nutné se zaměřit na její obtíže spíše než na léčbu nádoru, který navíc zatím není určený. Její délka života bude zřejmě už jen krátká, maximálně nějaký měsíc a jde o to, aby byl pro ní zbytek života co nejlepší. Omlouvám se za velmi špatné zprávy.
Rakovina
Dobry den pane doktore mam na vas prosbu .moje maminka mela zhoubny nador na del.cipku byl ji odstranen az do zdrave tkane nasledovala biopasie laparoskopii aby se vyloucilo jestli nejsou metastaze nebo nejaka loziska nadoru vse vyslo negatyvni .nyni pujde 31.8 na chemoradioterapii.prosim o vysvetleni co to je ta chemoradioterapie?a je 14 dni po te laparoskopii muze krvacet?a jak dlouho. a neni mi jasne proc ji tedy nevzali hned delohu i vajecniky mislite ze je to spravny postup?ja take dochazim na onkol.do prahy k apolinari a mela jsem polozhoubny nador na vajecniku a vzali mi oba.a moji mamince nic.predem vam moc dekuji za odpoved a preji vam moc a moc zdravicka a uspechu ve vasi praci vazim si toho co pro lidi delate .
tanja
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapie je léčba, která by měla odstranit případné zbylé nádorové buňky ve tkáních či v krvi. Neznám podrobnosti, nepíšete ani stadium TNM nádoru. Pokud zjistíte podrobnosti, tak případně napište znovu.
Rakovina
Chtěl bych vědět, jak nebezpečný je Grawitzův tumor, a jestli je agresivní. Doslechl jsem se o Vaších stránkach v čekárně onkol.oddělení. Mezi pacienty se hodně a velice kladně mluví o tom, jak srozumitelně vysvětlite problém. Jinak se moc málo setkaváme s tím , že je nám naše nemoc vysvětlená. Myslím si, že to je to co nám nemocným schází. Upřimnost a srozumitelnost . Děkují Vám Karel
Karel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Grawitzův nádor je rakovina ledviny. Jde o závažné onemocnění, ale když je zachyceno zavčas a nádor se podaří celý odstranit, je velká naděje na vyléčení. Pokud se nádor zjistí v pokročilejším stadou, vyléčení není možné, ale léky lze život nemocného o něco prodloužit. Viz také www.linkos.cz, stránky pro nemocné, rakovina ledviny.
Rakovina
V koncem r. 2008 diagnostikována rakovina, následovala gyneakologická operace a chemoterapie; následně laváž a markry v pořádku; v minulém odběru markry 19,1 a v posledním 12. Je nutná další laváž? - lékařka se nevyjádřila jednoznačně a nechala rozhodnutí na pacientce.
carovani@tiscali.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete o jakou rakovinu se jednalo, to že byla gynekologická operace také neříká, o co vlastně šlo. Také nepíšete stadiu TNM, takže se k tomu opravdu nemohu vyjádřit.
Rakovina
dobrý den dnes jsem se dozvěděl že maminka má rakovinu jater,byla na operaci se žlučníkem a při operaci jí zjistili metastázi na játrech a v břišních stěnách,dokroři ríkali že už to nejde vyléčit ale že jde život prodloužit,já jsem vyčetl že se dá léčit metastáze biologickou léčbou,prosím o radu....chci mamince co nejdéle prodloužit život,navrhňete cokoliv.DÍKY MOC
zdeněk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je moc smutné, maminka se opravdu nemůže vyléčit. Nepíšete podrobnosti jako věk maminky a ostatní případné nemoci. Pokud jde o rakovinu žlučníku, tak na ní biologická léčba nefunguje, pokud by šlo o rakovinu tlustého střeva tak ano. Ale i onkologická léčba v tomto případě život může prodloužit spíše jen o měsíce než o roky. Tak si to všechno s jejím onkologem upřesněte, pokud by byla kandidátka na biologickou léčbu musela by se léčit v některém Komplexním onkologickém centru - vizz www.linkos.cz stránky pro nemocné Komplexní onkologická centra.
Rakovina
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, bratrovi na CT zjistili rozsáhlou osteolýzu okcitoitální krajiny utlačující mozeček. Sono jater s mnohočetnou progresí metaztáz. Můžete mi vysvětlit, co od toho můžeme očekávat. Po lécích je hrozně unavený, špatně se mu chodí, má oteklé nohy a hodně spí.Děkuji
Mirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To bohužel vypadá hodně špatně. Jde zřejmě o metastazující nádor (mozek, játra), z toho co píšete, není jasné, kde je primární nádor uložený. Nemocný se bohužel nemůže vyléčit, onkologická léčba by mu mohla život o něco podloužit. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,rád bych se zeptal na moji maminku,v září 2007 jí byl odstraněn ca ovaria,od prosince 07 až do ledna 09 měla chemo,od února začala mít dýchací potíže,vykašlává bílý hlen,na plicích byla nalezena pleurální tekutina která jí byla vypunktována(2x 1l),od června problémy gradují,dušnost má i v sedě,v sedě i spí,stěžuje si na velkou únavu,neujde ani pár kroků,má meta skeletu,ve zprávě má poznámku o městnání v plicním oběhu,otéká jí celé tělo,údajně jí selhává srdce po dlouhodobé chemo,v nemocnici řešili pouze plíce,ty má snad v pořádku,jaká může být diagnóza dýchacích potíží,děkuji za odpověď,J.Štefek.
Jiří Štefek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka má rakovinu vaječníků s metastázami do kostí, co se děje na plicích není zcela jasné. Bohužel se nemůže vyléčit a je důležité, aby léčba směřovala ke zmírnění jejích obtíží, hlavně dušnosti a bolestí. Je také podezření na srdeční selhávání, jak píšete. Existuje i možnost metastáz na plicích. Omlouvám se za nepříliš dobré zprávy.
Rakovina
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na prognózu. Byla jsem na operaci ledviny, která mě byla otstraněna. Nádor ledviny. CA renis 1.dx. pT1bN0M0 GII-III. Mám naději na vyléčení. Děkuji za odpověď
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte velkou naději se vyléčit, stoprocentní jistota bohužel v medicíně není. Tak vám držím palce, aby to vyšlo.
Rakovina
Vážený pane profesore, v mém včerejším dotazu vypadl název léku, který pojiš´tovna nechce hradit a to je torisell, ten manžel nejlépe snášel (nejednalo se u sutent , jak vyznělo z dotazu).Paní dokttorka Kubáčková z Motola jej navrhla, ale bohužel po dvou dávkách preparát stáhli, z důvodů nehrazení pojišťovnou.Chtěli bychom zaplatit léčebnou dávku, která přijde asi na 200000 Kč, co si o tom myslíte ? Jen pro připomenutí jde o karcinom ledviny s metastázami do plic a kostí. Děkuji Laníková Jana
Laníková Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Torisell je v jednání se plátci zdravotní péče, je pravděpodobné, že bude v dohledné době hrazený, ale není to jisté. Rozhodně nedoporučuji hradit tento lék z vlastní kapsy, jde o hodně peněz a ani tento lék nemůže přinést nemocnému vyléčení, jen prodloužení života o nějaký měsíc. Je lépe tyto peníze využít na zlepšení kvality života nemocného v jeho posledních měsících, jistě se dá něco vymyslet.
Rakovina
Vážený pane doktore, manželovi po odopperování ledviny, postižené nádorem s metastázami do plic a dnes i do kostí aplikovali léčebné preparáty interfeferon, nexavar, sutent a pojištovna neplatí, ten snášel nejlépe, ale měl jen 2 dávky.Dnes už nemá žádnou léčebnou látku, už prý nic není. Debatovali jsme s jedním lékařem možnost použití vysokých dávek ovosanu. Jaký je váš názor na tuto látku a co si myslíte o následujícím průběhu onemocnění. Je to možná moc stručné, ale přesto vám děkuji za odpověď a přeji pěkné léto. S pozdravem Jana Laníková, Klatovy
Laníková Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V Komplexních onkologických centrech zdravotní pojišťovny léky, které jste vyjmenovala, platí. Ovosan je určitě v tomto případě k ničemu. Pokud nedostal manžel další Sutent kvůli neplacení zdravotní pojišťovny a je léčen v Komplexním onkologickém centru, je to divné. Ale možná mu byl vysazen Sutent protože přestal fungovat. V každém případě je manželova zdravotní suituace špatná a nepůjde už moc zlepšit.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, maminka 60 let, rakovina čípku IIB G1N1M0, pozitivní jedna uzlina. Během 4 měsíců prodělala 3x chemo, operaci ( odebráno vše ) a nyní ji čeká snad poslední týden ozařování z 25 a z toho 2x vnitřně. Snáší vše celkem dobře, už má zpátky vlasy, akorát jí z ozařování bolí konečník, přirovnává to k porodním bolestem, je mi jí líto, bere kapky na bolest, tuším Algifen, ale nijak nepomáhají. Chtěla bych spíše vědět, jestli existují nějaké léky pomocné k regeneraci těla po těchto náročných procedůrách a čemu by se měla vyvarovat. Věřím, že to dobře dopadne, nic jiného stejně nezbývá než doufat, nádor byl vyndán celý i přeso, že byl celkem rozsáhlý. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Jana F. MB
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka má naději, že bude v pořádku. Musí mít lepší léčbu bolesti, zkuste pro začátek třeba Ibuprofen 400 až 3x denně, když to nebude stait, tak to proberte s jejím lékařem. Žádné jiné zvláštní prostředky pro regeneraci nejsou zapotřebí.
Rakovina
Dobry den pane doktore, již mnohokrát jsem Vám psala a činím, tak opět. Otec po orchatektomii(1,5 roku), meta lopata kyčelní(ta ozářena 12/08), meta do ureteru(kde je stent),bera Bicaluplex 50mg,prodělal 6dávek CHT Taxatore,. Bohužel PSA stále roste.CHT jsme přerušili otec zhubl 7kg,nyní mu byl puštěn fluidotorax. Takže se mu lépe dýchá, bolesti nemá a pokud ano tak minimální, dostává výživu po poradě s odborníkem(správný poměr bílkovin, sacharidů , nutridrink..)Takže váha pomalu roste.Vím, že se otec neuzdraví,ale je ještě nějaká šance mu prodloužit život, je ještě nějaká jiná léčba? Otce bereme ven, snažíme se předcházet embolii(bandáže,clexane 0,2) zápalu plic (neleží,mažeme mu hrudník léčivými mastěmi,inhalace vincentkou) výživa jak jsem psala je maximalní+bylinné čaje.Pokud by oec přibral a cítil se "dobřeů je ještě možnost z lékařského hlediska nějaké léčby? Děkuji a přeji pěkný den Jitka
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že se udělalo a dělá maximum a že z onkologického hlediska už léčba nebude účinná a možná. Je zapotřebí se zaměřit na kvalitu zbytku života, na léčbu bolesti a dalších obtíží, pokud budou.
Rakovina
Po přečtení všemožných článků a dotazů a odpovědí na internetu vím, že vyhlídky jsou spíš černé, než růžové, ale chci se zeptat, jestli ty bolesti v kříži můžou pocházet z dalších metastáz v kostech - SCINTI - mu nedělali. Máme požadovat toto vyšetření, nebo už otce více nestresovat, neboť to velice těžce snáší. Byl to velice aktivní člověk. Vím, že je těžké na dálku odhadnout, jak dlouho bude ještě žít, ale prosím o hrubý odhad. Vím že to budou už jen měsíce. Děkuji.
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podrobnější vyšetřováni nemá moc cenu, zásadní řešení stejně není. Ale velkou cenu má správna léčba bolesti i dalších případných obtíží, aby otcova kvalita života byla co nejlepší.
Rakovina
Dobrý den. Tatínkovi (60 let) diagnostikovali v prosinci 2008 Grawitzův tumor pravé ledviny 7x7 cm. Po dalších vyšetřeních byly objeveny metastázy v mozku a několik v plicích a zasaženy jsou i obě nadledviny. Otec prodělal v lednu klasickou neurochirurgickou operaci jednoho ložiska v mozku a druhý zákrok gama nožem. Od února je na terapii Nexavarem. Po operaci a zahájení léčby se jeho stav výrazně zlepšil. Při poslední kontrole mu byl objeven výpotek na plicích a byl znovu hospitalizován k punkci. Tekutiny bylo 1300ml a do druhého dne se mu opět utvořila. Podstoupil na kardiochirurgii laparoskopický zákrok - přesný název nevím (biotalkáž?) - k zamezení tvorby tekutiny v plicích. Další vyšetření odhalilo značný nárůst nádoru v ledvině a byla mu změněna léčba z Nexavaru na Sutent. Otec si stěžuje na bolesti v kříži - jen při pohybu - v klidu ho to prý nebolí a na píchání pod lopatkou při dýchání. Už je týden z nemocnice doma a je pořád hrozně unavený. pokračuji v dalším dotazu.
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to bohužel hodně špatně. Tatínek byl léčen maximálně a správně, ale léčba nebyla příliš úspěšná. Samozřejmě se nemůže uzdravit a jeho život bude trvat spíše měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Chtel bych se zeptat moji matce byl diagnostikovan zhubny nador vajecniku jaka je obvykla lecba
milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musel bych vědět stadim nemoci dle TNM, jinak nemohu odpovědět, každé stadium se léčí v podstatě jinak.
Rakovina
Dobrý den večer pane. Matka v dlouhodobém sledování na nefrologii pro sfraštělou ledvinu. V dubnu t.r. po CT diagnostikován tumor ledviny. V květnu operace - nefrektomie. Aktuální diagnóza stanovena takto: dg.: ca renis 1.dx pT1NOMO-G3 Fuhrman. III. Pouze sledování ongkologa a nefrologa. Další postup onkologa pouze lab. monitor a CT břicha k ověření jaterního hilu až v 11/2009. Můžete prosím vysvětlit dianózu. Rovněž mne zajimá zda by nebylo potřeba dalších vyšetření. Velmi Vám děkuji za tuto službu širokému množství pacientů. Vážím si Vaší ochoty být takto nápomocný lidem při nesení jejich břeme.
Daniel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu ledviny, která byla ohraničená, bez metastáz v uzlinách nebo ve vzdálených orgánech. Chirurgická léčba je zásadní, pokud se nádor podařilo celý vyoperovat, což se zřejmě stalo, není zapotřebí žádná další onkologická léčba, jen sledování. Je velká naděje na úplné vyléení, jistota bohužel není nikdy.
Rakovina
Kamarádka 42 let je po chemo, operaci, ozařování, nyní se cítí dobře a chce se vrátit do práce, ve zprávě je napsáno C539 pT1 b2 cN1 M0 G2, onkomarkery v normě, prosím jak je to vážné, děkuji za váš čas
Sýkorka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to vážné, ale zdaleka to není beznadějné, má naději i na vyléčení, samozřejmě jistota není.
Rakovina
Mému otci našli nádor v břiše. Prosím o vysvětlení diagnozy a jaká je naděje. Diag. TUMOR RENIS, I.sin. magnus inoper., meta pulmonum min. T3N1M1. Předem děkuji za odpověď.
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu ledviny, která už nejde operovat a nemocný má metastázy na plicích. Otec se nemůže vyléčit a případná onkologická léčba (biologická) mu může život o nějaký měsíc prodloužit, ale ani to není jisté. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Manželovi zjistili Tu Grawitz. Odstranili mu postiženou ledvinu, a diagnoza je ..Tu Grawitz ST.p.nefrektomiam T1b N2 MO. Po operaci je rok . Chtěla bych se zeptat, na prognozu. Je Tu Grawitz nebezpečný???? Na co bychom si měli u této diagnozy dávat pozor??? Velice děkují za odpověď.
Kajka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu ledviny. Ve stadiu, které píšete je prognoza nejistá. Mimo pravidelné kontroly nejsou třeba žádná zvláštní opatření. Držím manželovi palce, aby byl v pořáku.
Rakovina
Dobry den pane docente mam prosbu chtela bych vedet jaka sance na uzdraveni je s teto hystologie -----Mikroskopicky jde o exocervikalni porci z vetsi casti spotrebovanou strukturami stredne diferencovaneho dlazdicobunecneho karcinomu bez projevu rohoveni hloubka invaze nejmene 9mm. diag C531.to je hystologie dnes jsem byla s maminkou na ginekoonkologii v praze budou ji delat biopsii a rekli ji potom ozarky.a na ultrazvuku je zavez Ca colli uteri stadium IIB,s nodularni infiltraci pravych popostranich vazu do 1/3a obou zadnich vazu temer k rektu,v.s.angiomylipom prave ledviny 23mm v prum.muzete mi prosim napsat oco vubec jdu?mam strach a jaka je sance na uspesnou lecbu v pate jde na vasetreni do tunelu .predem vam moc dekuji za odpoved .vazim si moc vasi prace
tanja
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu dělohy ve stadiu, kde je naděje na vyléčení nebo alespoň na zásadní prodloužení života, tak držím palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina
Dobrý den p. doktore. Maminka je před léčbou rakoviny děložního čípku ve stadiu IIA, onkologové jí tvrdí že je onemocnění vyléčitelné, nicméně má prý malinkou metastázu v nejbližší uzlině a na tu se prý doktorka "moc netvářila". Co se prosím s takovou uzlinou dá dělat a jaký má vliv na prognózu? Děkuji.
Ondřej
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uzlina samozřejmě prognozu zhoršuje. Ale ani uzlina nevylučuje vyléčení. Ukáže se, jak bude komplexní onkologická léčba účinná.