Středa 23. června 2021, svátek má Zdeňka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 23. června 2021 Zdeňka

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina
Dobrý den pane profesore. Již jsem Vám před několika dny psal dotaz ohledně léčby seminomu varlete. Zjistil jsem, že při léčbě nádorů je nově využívaná i cílená biologické léčba. Proto bych se chtěl zeptat na to, jestli je možné využívat tuto léčbu i na léčbu seminomu. Děkuji za odpověď.
Matěj
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, při léčba seminomu se biologická léčba nepoužívá, ale tento nádor je většinou zcela vyléčitelný chemoterapii a případně radioterapii.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,chtěl bych se zptat.Diagnoza papil.karcinom štítné žlázy s meta v reg.uzl.po operaci tte nyní recidiva léčba je doporučovaná opakování radiojodu.Chtěl bych se zeptat jestli je možno zničit meta radiojodem ,jestli není lepší disekce uzlin a ještě ,jaká je pravděpodobnost uzdravení nebo se jedná jen o paliat.léčbu.Děkuji
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je to nádor, který vychytává radioaktivní jod, je to velmi vhodná léčba. Vzhledem k tomu, že jde o recidivu, je riziko, že nádor nebude dobře reagovat, stejně ale není zárukou úspěchu ani disekce uzlin. Může se tedy jednat o paliativní léčbu, to ukáže průběh léčení.
Rakovina
Dobrý den apne doktore,chtěla jsem se vás zeptat.Před tydnem u naší maminky(53 let)zjistili zhoubný nádor na mozku,udělali jí CT a MR,která neprokázala žádné další nadory v těle.Včera jsme se dověděli že to nejde operovat,je to na velmi špatném místě.Je na levé straně za spánkem a hluboko,je velikosti asi 6 cm.Je v nemocnici kde ji ještě vezmou vzorek z nádoru.Bere kortikoidy na otok v kapačkách.Po propuštění jí dají nějaké léky a půjde na ozařování.Mě by zajímalo jak velká šance je že by se mohl nádor zmenšit a nebo aspoň zastavit jeho růst.a ještě jednu otázku bych na vás měla můžou mít kortikoidy za nežadoucí učinek i krvacení jako při menstruaci?Maminka je něco přes rok v menopauze?Děkuji vám za odpověď
renata h.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není moc dobré, maminka se zřejmě nemůže uzdravit, ale je naděje na prodloužení jejího života. Záleží také na tom, jak dopadne histologie toho nádoru, podle toho se pak může usuzovat i na účinnost léčby a prognozu. Gynekologické krvácení kortikoidy nedělají.
Rakovina
Pane profesore, je mi 34 let, na mém varleti byl nalezen nádor seminom, který dle histologie byl v jádru, nicméně PET analýza má podezření, že jsou napadeny dvě uzliny. Půjdu na operaci aby mi je odstranili a přemýšlím o další léčbě. Domníváte se, že je vhodné pozorování v kombinací se zdravým životním stylem a pod. (čaje, štávy a pod.), chemoterapie, nebo radioterapie která může v budoucnu vyvolat jiná nádorová onemocnění, onemocnění srdce a pod.? Děkuji za odpověď. Matěj
Matěj
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Seminom je nádor, který se téměř vždy podaří vyléčit a to i tehdy, když jsou metastázy v uzlinách. Na léčení je dané jednotné schema, je dobré se mu podřídit, měl byste se léčit v některém Komplexním onkolopgickém centru, abyste měl správnou léčbu od odborníků, kteří se tímto nádorem často zabývají a mají tedy hodně zkušeností. Zdravý životní styl vám nyní moc nepomůže, to nezmanená, že ho nemáte dodržovat, ale v léčbě se neuplatní. Bez onkologické léčby se neuzdravíte, s ní skoro určitě ano. Tak vám držím palce. Podívejte se také na www.linkos.cz stránky pro nemocné, nádory varlat
Rakovina
Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se zeptat na tatínka 65let,v nemocnici kde ted byl nám odpověděli na naše otázky spíše vyhýbavě,jaká je prognoza a jak se bude vyvíjet jeho stav dál,kolik máme času,chceme s tatínkem být s ním, užít si chvíle s ním co nejlépe,v nemocnici nám dali tuto zprávu:V.s.partiální epiparox s rozvojem globální afázie-upravena,sekundární epilepsie s parciáními teporálními záchvaty,St.p.extirpaci/5/07.9/07/ a radioterapii/10/07/meta Grawitzova tu vpravo parieto-occipit. s rezid.levostrannou hemianopsii.imunoterapie Rofenorem 6MIU,St.p.pravostranné nefrektomii pro Grawitz.tu v r.2002,hypertensní choroba v anam.,porucha tolerance glukozy,Hyperlipidemie v anam.,Hypacusis chronika,Nodi haemorhoidales. Za odpověd děkuje celá rodina
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Omlouvám se, ale má pro vás špatné zprávy.U tatínka jde o rakovinu ledviny s metastázami do mozku, jeho život bude nejspíše jen v měsících. Samozřejmě pro něho bude nejlepší, když bude co nejvíce doma v kruhu rodiny.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,chtěla bych se zeptat na strýce,má diagnózu C445.Ve zprávě má napsáno exulcerovaný tumor 8x8cm a další tumorky rozeseté v oblasti P poloviny hrudníku a břicha.Spinocelul. ca na zádech.Prosím o podrobnější vysvětlení,kterého se mu nedostalo.Děkuji moc.
Vlaďka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o nádor kůže, takzvaný spinocelulární karcinom. Většinou neděla metastázy, léčba je chirurgická nebo ozářením.
Rakovina
Dobrý den pane, doktore chtěla jsem Vás poprosit o názor na tuto lékařskou zpravu a jestli se dá říct jak rychle bude nemoc postupovat MRI:objemný tumor pravé ledviny s infiltrací okolniho tuku ,ne přes Gerot fascii,patmy pakety uzlin v hilu ledv.vytlačují cevní svazek ventrálně,DDŽ se jeví průchodná,pod játry tumorem stlačená , 2 ložiska v bázi levé plíce CTPLIC: mnohočetná meta .v obou křídlech plicních + v mediastinu rozsáhlý uzlinový proces splývající v pakety CT MOZKU: mnohočetné meta postižení Z: generalizovaný konvenční karcinom pravé ledviny s rozsáhlými lož. v plicích, mediastinu,mozku T4N2IVI1 Nyní manžela ozařují Děkuji za odpověd
rakovina +meta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je mě to líto, ale jde o rakovinu ledviny rozšířenou po celém těle a délka života nemocného bude v nejlepším případně nějaký měsíc. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Vážený pane profesore,včera jsem se Vás ptala na manžela 34let, moc Vám děkuji za odpověď. Omlouvám se,ale nevyšlo mi už místo. Pokud mohu,prosím sdělte mi,zda podstoupení chemoterapie,ke které manžel dává svolení,není chybou...napsal jste,že se mu snaží prodloužit život..mohly by to být i roky?Děkuji Vám za odpověď,moc si toho vážím.
Andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapie není chybou, prodloužení života může být i o roky, samozřejmě se to nadá přesně určit.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, již sem Vám psala o svém otci, který má rakovinu (ve správě bylo napsané dobře ohraničený spinaliom) na kořeni nosu (T4N2Mo) pře třemi lety prodělal ozařování pak byl dva roky klid a nyní před prázdninami jsme byli na kontrole a pan doktor doporučil chemoterapii (látka se jmenuje omlouvám se asi to nebude přesné Matrotrexát - MTX) byl už na devíti aplikacích a máme domluvené další dvě. Chemoterapii zvládá moc dobře a ten nádor zdá se být v klidu. Lékaři mě upozornili na to že se to nedá vyléčit ale pozastavit. Chtěla jsem se zeptat jak dlouho, z Vaší praxe, je možné tento nádor po ukončené chemoterapii udržet v klidu. Jak dlouho tady otec ještě může být, mám opravdu hrozný strach, co se potom bude dít. Děkuji Vám že tu jste.
Jana L.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to velmi různé, nedá se to určit dopředu. Na tento nádor se neumírá, ale může nemocného hodně potrápit. Tak držím vašemu otci palce, aby byl v pořádku co nejdéle.
Rakovina
Vážený pane profesore. Manžel má34 let. Tumor nadvarlete vpravo,hist.neklasifikovatelný stromální gonadální tumor s vysokou mitotickou aktivitou,IHC:AFP negat,HCG negat.pT1N0M0 S0,kl.st.IA,dg.05/2004 -st.p.OE I.dx.5.5.04 -st.p.adjuv.chemoterapii,režimBEP,2X,do08/04,NUL:hepatopatie G1 12/05 relaps:LYM-tříslo vpravo -st.p.extirpaci 2 uzlin 9.12.05(2/2),histol.idem, a následně st.p. ilioinguinální lymfadenektomii I.dx.(0/15),20/1/08 05/06 relaps:LYM v oblasti kořene penisu v dx.hemiskrotu -st.p.totální exstirpaci ložiska,histol.idem 11/07 susp.relaps v oblasti jizvy po ilioing.disekci,bioptováno,histol.negat. 07/08 relaps:/1/infiltrát v malé pánvi vpravo s destrukcí hlavice femoru a acetabula,lopaty kosti kyčelní,ventrálně sahající až pod stěnu břišní,se zavzetím ilického svazku,2.paraaortální uzliny3.susp.meta do skeletu páteře/L4-tělo,trn.výběžekL2/ 4.susp.meta plicní,TM negat.14.8 pal.radioter.na oblasti tumoru,byli jsme 10x,8.9 má začít1.linie pal.chemoter.Děkuji
Andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na co se vlastně ptáte? Bohužel jde o pokročilý nádor varlete s metastázami, s opakovaně se zhorčujícím stavem. Vypadá to, že se bohuželo nemůže vyléčit a že se lékaři snaží jeho život prodloužit. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Vážený pane profesore, před dvěma měsíci mě diagnostikovali dysgerminom ovaria s lymfogenní propagací. Zatím jsem podstoupila odstranění jednoho ovaria a apendixu, při následující operaci mi odstranili předstěru břišní a mízní uzliny v dutině břišní. Bohužel v jedné mízní uzlině se našli mikrometastázy. V nejbližší době podstoupím chemoterapii. Bylo mi také doporučeno odstranění druhého ovária kvůli snížení rizika. Protože je mi teprve 30 let a jsem bezdětná, rozhodla jsem se ponechat si druhé ovárium. Chci se zeptat:1/ Jaké je riziko, že se mi nemoc vrátí ? 2/ Kam by se šířili metastázy z druhého ovária, jestliže mám odstraněny břišní mízní uzliny a omentum? 3/ Pokud se odstraní ovarium, zda se výrazně sníží riziko opětovného propuknutí nemoci - v %(jestliže metastázky byli v jedné z uzlin)? Děkuji za odpověď.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určité riziko návratu choroby tady skutečně je, těžko se vyjádřit blíže. Metastázy se mohou šířit v podstatě kamkoliv, nejen mízní cestou, ale i krví.Odstraněním ovaria se riziko nemoci sníží, v procentech to neumím vyjádřit. Proberte to ještě jednou s vašinm lékařem, abyste se mohla správně rozhodnout.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, moje sestra - pred 5 lety zjistena rakovna delozniho cipku - operace, chema, ozarovani. pred rokem ji byla zjistena poskozena ledvina a proto odebrana. letos na jare zjisten opet nador, probehla operace, pri kterem ji byly vyvedeny 2 vyvody. Po 2 mesicich po operaci byla zjistena metastaze v uzline v trisle...jake ma prognozu do budoucna? jde o mesice? dekuji velice za odpoved.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza není dobrá, ale časově je velmi těžké se vyjádřit. Může jít o měsíce ale i o roky, neznám podrobnosti. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý večer, co znamená papilární karcinom, grade 2. Ještě se chci zeptat po chemoterapii, když se dostanou ještě léky domů, jak je to s růstem a kvalitou vlasů.Nebo nejsou nějaké léky na rychlejší růst nebo prášky?
Beta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Papilární popisuje tvar buněk nádoru, grade udává určitý stupěň zhoubnosti. Nevím o jaký nádor u vás jde, tedy který orgán je postižený. Nevím jaké léky jste dostala domů, od toho pak záleží zda působí na vlasy nebo ne. Ale léky na rychlejší růst vlasů nejsou, stačí když nebudete dostávat onkologickou léčbu a vlasy postupně narostou.
Rakovina
Pane profesore,chtěla bych Vás poprosit o upřímnou odpověd´,jak vlastně tatínek na tom je,a jak mu například pomoci.Tatinkovi(57),zjistili před 6 měsíci rakovinu jazyka přesněji z jeho karty:ca oropharyngu pT2pNOMO G2-ale resekční okraj 1mm.Proběhla operace 8,4.-tonsilectomie 1.sin extrena,resectio radicis et marhginis ling.1.sin.,disectio colli 1.sin.Byl na 37. ozařováni-krční a nadkličkové uzliny 54gy/28fr.,oropharynx 70Gy/37fr. a prodělal 2 chemoterapie.Nyní byl na vyšětření ORL-subj.celkově pac zlepšen,polykání zlepšeno.Obj:jazyk povleklý,mírně ztluštělý,hypofaryngoskopicky vlevo patrno zmnožení tkáně kořene jazyka,susp.tumorózní hmoty,susp.uzliny vlevo hluboko uložené,malá stagnace slin.Doporučen na sono.Má zavedeny PEG.Zhubnul 20kg,ale už se snaží jist ústy,ale jen rozmixovanou stravu.Zatím nepřibírá.Psychika pracuje.Snažíme se ho přinést na jiné myšlenky,ale hoto přestane po chvilce bavit.Ale snaží se!Snad Vám tyto informace budou stačit.Léky nevypisuji.Děkuji za Vaši odpovědˇ!
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Má šanci, že se z toho dostane, neměl postižené uzliny ani neměl metastázy (N0M0). Jistota samozřejmě není nikdy. Bude mít trvalé následky po operaci a po ozáření, ale jeho život by se mělo podařit zachránit.
Rakovina
Vážený pane profesore,prosím Vás o úplnou informaci. Manželovi byla před dvěma lety zjištěna rakovina mandle s meta do uzliny T1, N2a,M0,Grading IVa. Podstoupil operaci - odnětí mandlí a uzlin včetně resekce kořene jazyka, šestitýdenní ozařování. Ani po dvou letech není schopen přijímat normální stravu, stále má bolesti v ústech,rozsáhlé afty, rozpraskané koutky úst, rozpadají se mu zuby. Kůže je jak papír.Zhubnul 20 kg.Jak je možné, že na tyto negativní účinky nebyl onkologem upozorněn? Proč lékaři neřeknou úplnou informaci, když o ní pacient stojí? Manžel by v případě úplných informací od ozařování ustoupil. Myslím, že pro pacienta je velmi důležitá i následná kvalita života.Vzhledem k tomu, že se manžel setkává v rámci kontrol setkává podobně postiženými pacienty ví, že není ojedinělý případ, kdo má i po takové době takové problémy.Je ještě šance na zlepšení a vyléčení? Existuje statistika, jak dlouho žijí "vyléčení" pacienti s touto dignózou? Děkuji za Vaši odpověď.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V podstatě se vším co píšete souhlasím. Lékař by měl nemocnému podávat co nejvíce informací i o nežádoucích účincích léčby. Na druhé straně je možné, že by bez ozáření již dávno manžel zemřel na rozšíření nádoru. Obávám se, že stav vašeho manžela se o moc nezlepší, omlouvám se, že vám to takto přímo píši.Pokud se týká výživy, je ale možná řada opatření jak ji zlepšit, poradit by vám měl internista nebo někdo kdo pracuje v nutričním týmu v nemocnici. Život vašeho manžela při zlepšení výživy může být i dlouhý.
Rakovina
a ještě pár dopolňujících otázek,je radioterapie nezbytně nutná? Nestačí pouze nádor chirurgicky odstranit? A v případě že nemocný radioterapii nepodstoupí,jakou má šanci na uzdravení? A jaká je pravděpodobnost, že se nádor začne tvořit znovu s radioterapií a bez ní? Ještě jednou děkuji za vaše odpovědi. S pozdravem Petra
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zda je radioterapie nutná bude vyplývat z druhu, zhoubnosti a rozšíření nádoru, to vám zase vysvětlí ošetřující onkolog. K šancím se nemohu vyjádřit, když nemám informace uvedené v předešlé větě.
Rakovina
Vážený pane profesore,můj táta byl před týdnem na operaci,lékaři na neurochirurgii v HK mu vynadali zhoubný nádor,který se mu vytvořil pod jazykem.Táta to nese velice statečně.Lékaři ještě před operací říkali,že přišel včas a také žádné metastázy při odstraňování nádoru neměl.Následně by měl mít radioterapii.Za jak dlouho po operaci se běžně provádí radioterapie.Je možné,že se mu po ní udělá hůř,než jak mu je nyní? Jak dlouho radioterapie trvá a co přesně se při ní bude dít? Předem děkuji za odpověď.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Radioterapie se provádí v podstatě po zahojení operační jizvy, tak za 3 týdny. Po ozáření bude mít nějaké místní nežádoucí účionky. Radioterapie může trvar přibližně 3 týdny a podrobnosti mu sdělí lékaři, kteří budou radioterapii provádět. Více také na www.linkos.ct - stránky pro nemocné
Rakovina
Dobrý den,prosím o radu.Mému tatínkovi,78 let, zjistili na začátku července Grawitzův nádor 11x10cm na levé ledvině,metastázu do uzlin a 1cm na plicích.Nyní pan doktor nabídl operaci,která je však prý dost těžká,proto by ji nedoporučoval a nenabídl ani žádnou jinou léčbu.Neexistuje ani nějaká léčba,která by tatínkovi alespoň život prodloužila?Zatím nemá bolesti a jen je unavenější,než býval,zhubl 6 kilo.Moc děkuji za odpověď.
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace v situaci tatínka opravdu vhodná není. Je možné konzultovat některé Komplexní onkologické centrum (www.linkos.cz stránky pro nemocné, Komplexní onkologická centra) a domluvit se tam na biologickou léčbu, která může tatínkovi živor o něco prodloužit s minimálními veldlejšími účinky.
Rakovina
dobrý den,pane profesore,maminka má endometroidní adenokarcinom,vím že je to velmi zlé,ale prosím jaké jsou vyhlídky,opíši vám závěr zprávy.TU cervicis et corporisuteri,histol: endom. adenokarc. G3-z endocervixu,z hrdla.z těla,T2b levé parametrium-NxM1děloha pánevní LAP,RP,peritoneum,PUL,vs mediastina,OSS,iv. klinické stadium,zjištěno 5/08,prodělala ozáření, které kvůli průjmům přerušeno,nyní chemo,zatím dvě,pro špatný stav přerušeno,maminka spadla a je hospitalizována.Předem vám moc děkuji za odpověď
hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to velmi vážný stav, maminka se bohužel nemůže uzdravit a její život bude trvat spíše měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Vážený pane profesore, bratr 45 let s chronickou hepatitidou B na terapii Lamivudinem.při kontrole UZ vyšetření zjištěno ložisko v játrech vel. 12 mm, k výrazné positivitě AFP pozván na CT vyšetření břicha a retroperitonea-zjištěn susp.víceložiskový hepatocelulární karcinom. Gastroskopie a kolonoskopie bez patol.nálezu, dle CT plic a mediastina ložiskové změny v plicích nenalezeny.V.s.multifokální hepatocelulární karcinom-velký ve 4a segm.,možná zasahující do 8.segm.Další drobné vaskularisované uzlíky v 7.,4b 6.segm.Po chirurgickém odebrání vzorků nasazen Nexavar 2-0-2,teplota,podlitá bolestivá chodidla,strupy na kůži, ve vasech,nechutenství.Prosím o posouzení vhodnosti léčby.Děkuji za váš čas.
Dana Weberová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se hepatocelálární karcinom nemohl radikálně vyřešit chirurgicky, což vyplývá z vícečetného náletu v játrech, je léčba Nexavarem to nejlepší co v současné době můůže dostat. Nexavar ho ale bohužel nemůže vyléčit, může mu život prodloužiot řádově o měsíce. Omlouvám se za nepříliš dobrou zprávu.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, mám prosbu - dotaz, mamince (61 let) zjistili nádorové onemocnění zažívacího traktu v pokročilém stadiu, absolvovala fibroskopii (žaludek uvnitř čistý), ERCP (slinivka, žlučovody, žlučník v pořádku), biopsie jater (prý metastázy) - odběr vzorků - výsledek histologie neurčitý, dle CT vyšetření, onkomarkerů směřuje vše k trávicímu traktu, vyš.gynekologické - vše čisté, beze změn, kolonoskopie - několik malých útvarů, odebrána histologie, výsledek pozitivní, ale jasně přesvědčivý to není. Plíce beze změn, srdce v pořádku. Příští týden má nastoupit na chemoterapii. Je obvyklé, že nelze nalézt hlavní ložisko? Maminka to nesla statečně, teď však má teploty 39°C, pak zase zimnice, prý je to obvyklá reakce organismu. Břicho je stále citlivé, při fibroskopii zjistili zánět jícnu a brániční kýlu. Jak jí zbavit bolestí a jak dál postupovat, pomůže chemo prodloužit a hlavně zkvalitnit život. Dosud byla maminka úplně OK. Děkuji moc A.
787@spoluzaci.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, může se stát, že se nenajde primární ložisko nádoru, který metastázuje, není to nic zcela neobvyklého. Chemoterapie může a nemusí život prodloužit a zlepšit jeho kvalitu, uvidí se, jak bude maminka reagovat na první cykly léčby. Je to velmi svízelná situace, podrobnosti probírejte s vašim onkologem. Omlouvám se, že vám nemohu více pomoci.
Rakovina
Pane profesore, v některých odpovědích píšete o biologické léčbě. Chtěla bych vědět, co to je. Můj otec měl grawitzův nádor, po odstranění ledviny za čas zjištěny metastázy na játrech a v plicích. Byl léčen interferonem, metastázy byly delší dobu beze změn. Zemřel na prasklou cévu v plicích poškozenou nádorem - rychlé vykrvácení bez možnosti pomoci. Byla léčba interferonem léčbou biologickou?
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano byla, dnes je již k dispozici řada dalších léků z této skupiny, a to i na Grawitzův nádor. Bohužel ani tyto léky nedokáží v naprosté většině život zachránit, jen ho prodlouží o řádově měsíce. Jinak viz www.linkos.cz stránky pro nemocné, biologická léčba
Rakovina
Mému 7O letému manželovi byla odstraněná ledvina-Grawitz- se zapouzdřenou mts do břišní aorty, kterou odstranili. Chci se zeptat, jak nebezpečný je Grawitzův nádor, a zda i po odstranění mts by mohl dál metastazovat. Po operaci je rok a půl, a skoro rok si 3x týdně aplikoval Roferon. Děkují Vám za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina
Mému 7O letému manželovi byla odstraněná ledvina-Grawitz- se zapouzdřenou mts do břišní aorty, kterou odstranili. Chci se zeptat, jak nebezpečný je Grawitzův nádor, a zda i po odstranění mts by mohl dál metastazovat. Po operaci je rok a půl, a skoro rok si 3x týdně aplikoval Roferon. Děkují Vám za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tento nádor je velmi nebezpečný a může metastázovat i nadále. Léčba, kterou nemocný dostává, je obvyklá. Držím manželo palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina
švagr má 76 let a letos v červnu mu byl zjistěn při CT hlavy-bylo mu zle a odpadnul,nádor na mozku v čelní části,lékaři ho odmítli operovat pro rozsáhlost nádoru,nyní je v nemocnici a podstupuje ozářky-má ich dostat 28,ale někteří lékaři s touto léčbou nesouhlasili a jiní ano a on sa rozhodl skusit a podstoupit túto léčbu,asi si říká že risk je zisk,předtým byl ješte velmi vitální na svůj věk a sporto,děkuji za odpověď
JOžka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel se nemůže uzdravit, ale nemoc se může dočasně zastavit a švagrovi se o něco může život prodloužit.
Rakovina
Dobrý den, v pnoru prodělala moje babička operaci ledviny na které měla nádor, ten jí byl společně s ledvinou odstraněn. Asi tak před měsícem jí lékař zjistil metastázy v kyčelním kloubu. Chtěla jsem se zeptat jaký je možný způsob léčby? Babička měla jít na ozařování, ale zatím se jí z nemocnice neozvali. Také by mě zajímalo, jestli by na sebe měla být opatrnější, například se více šetřit, slyšela jsem že je možné si zlomit jakoukoliv kost i při malé ráně. Děkuji za odpověď
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano máte pravdu, nebezpečí patologických zlomenin hrozí. Ozáření je vhodné, nemůže nemoc vyléčit, ale dočasně může stav zlepšit. Také se můžete jseího lékaře zeptat, zda by nebyla vhodná biologické léčba v některém Komplexním onkologickém centru - viz www.linkos.cz stánky pro nemocné, Komplexní onkologická centra.
Rakovina
Dobrý den. Radu prosím pro svou maminka 70let. Je ve 4.stádiu rakoviny - rakovina levého vaječníku. V lednu se jí začalo zvětšovat břicho, byla na punkci pak na operaci. Břicho pouze otevřeli a pro velký rozsah opět uzavřeli. Nasadili nejúčinnější složení chemoterapi, ale maminka jej nesnášela, ani další složení neazvládla. Tak dávali pouze něco slabého. Po 6 sérii šla na vyšetření CT a paní doktorka nám řekla že nic nenašli a pokud nezebrala první dávka tak je to špatné. Má teď měsíc pauzu. Pak nám řeknou co dál Mamince se opět tvoří voda v břiše a jde na další punkci. Prosím o informaci zda je postup 1 měsíce přerušení léčby standartí nebo pro ní může udělat více. Třeba navštívit jiného lékaře. Omlouvám se za neodborný text. Děkuji Vám.
Dana.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z toho co píšete si myslím, že se pro ni onkologickou léčbu bohužel moc udělat nedá.Jde o rozsáhlý nádor, maminka se bohužel nemůže uzdravit a jde o to, aby zbytek života měla co nejlepší. Celá léčba by měla být zaměřena především na odstraňování obtíží.
Rakovina
Dobry den pane profesore prosim o radu z hlediska praxe muj tatinek vek 61 let vazne onemocnel diagnoza kruta Tumor mozku frontalne v levo MKNO-9440/34 Rozsahle multicysticke expanse frontalne v levo histol.glioblastom G IV Povedena radikalni resekce pak radikalni radioterapie RT 3D-CRT tumor s lemem25mm LD 50Gy/25fr. tumor s lemem 15mm LD 10Gy/5fr navic se pridal Steroidni diabetes mellitus.Tatinek je ted uz doma je velmi slaby co nas ceka dal je nejaka nadeje?Dekuji za uprimnost
LADOS
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je naděje, není jistota. Držím mu palce, aby se mu dařilo co nejlépe.
Rakovina
Dobrý den pane profesore.Můj manžel/62/ má dg:papiloca m.m.grade dle ASHE 1-2 bez známek invaze do spodiny.Kontrolní CUS 2 x bez recidivy.Nyní v 6/08 recidiva mnohočetná,klenba,zadní a pr.boční stěna.Resekce těchto ploch do hloubky.Další CUS 12/08.Jaká je možnost další léčby?Občas cítí bolest v klidu,při práci nikoli.Děkuji Vám
Věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možná místní léčba v močovém měchýři, v krajním případě pak vyoperování močového měchýře, což je velká operace se závažnými následky. Ale proberte to s jeho lékařem, doufám, že to nebude zapotřebí.
Rakovina
Dobry den pane doktore.S pritelem jsme 5mesicu.Posledni dobou ho bolela hlava a nebyvalo mu dobre.Byl u lekare a po vysetreni mu zjistili nador v hlave.Ma jit v zari na operaci,pry na leisrovou a ze nevi jak to dopadne.Hrozi mu nejake poskozeni mozku nebo nasledky? Chce se rozejit protoze nema tuseni jak to dopadne a podle me ma strach ze z nej bude mrzak.Dekuji za odpoved.
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na to se těžko odpovídá, když nevím podrobnosti. V každém případě jde o velmi vážné onemocnění a je nyní těžké předpovědět, jak to dopadne. Pokud se máte rádi, tak vás nyní ale velmi potřebuje.
Rakovina
Dobrý den,moje maminka 83 let má diagnózu C54.9 Ca ovarii FIGO IIIC,prodělala chemoterapii TAX/CBDCA IV et Taxotere weekly cyclos IV,pro její špatný fyzický stav nabyla doporučené další pokračování,nyní má značné problémy s přijímáním stravy,má nechutenství a časté nutkání na zvracení,už nevím jak ji mám pomoci,nutri drink i šlehačku odmítá.Před poslední dávkou byla celkem v pořádku,po poslední dávce se hodně zhoršila.Prosím poraďte co ještě mohu udělat,před rokem to byla velice činorodá žena.Děkuju za odpověď.
Anna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je těžké, asi bych tak staré paní v takovém stavu další chemoterapii nedával, nevím zda obtíže jsou od nádoru nebo po chemoterapii, pokud by byly po chemoterapii, mohl by se stav postupně zlepšovat.Zkuste se domluvit s lékařem na účinných lécích proti zvracení, třeba jí to pomůže.
Rakovina
omlouvám se pane profesore, doplním tedy dotaz.ptaly jsme se se sestrou na naší maminku(56). DG C18.8 s operací podle Hartmanna, adenocarcinom tl.střeva s prorůstáním do Ovaria, chemo byla XELODA a avastin, to odstranilo 4 z 5 původních "uzlíčků" v břišní dutině, ale objevily se nějaké další. teď TOMUDEX. platí tedy, že se maminka nemůže vyléčit? děkuji moc za odpověď Dáša B.
Dáša B
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, bohužel platí, ale je možné, že její život se podaří výrazně prodloužit, nedokáži ale vůbec říci o kolik.
Rakovina
Dobrý večer pane profesore, mamince byl v dubnu vyoperován žlučník,po operaci zčala hubnout, znovu se vrátila do nemocnice opět byly propláchnuty žlučovody, nadále neprospívala,zhubla asi15kg,AŽ 06.08. jí bylo sděleno že ve vyop.žlučníku byl nalezen nádor.Obáváme se již postoupených metastáz a napadení jater.Zítřejší CTP (na kterě opět čeká 11dní) by nám mělo říci více.Má takto dlouhá doba cca.3měsíce neléčení pacienta vliv na úspěšnost léčby? Mnohokrát Vám děkuji za Vaši odpověd. Máme o ni velký strach a bojíme se aby nebylo pozdě.
Tereza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zaprve je zapotřebí říci, že nádor žlučníku se prakticky nikdy nepodaří vyléčit. Na druhé straně je pravda, že doba od dubna do srpna je velmi dlouhá a to že v té době nedostávala žádnou léčbu není v pořádku. Ale ani kdyby léčbu dostávala hned po operaci by nakonec pravděpodobně nic nezměnilo na velmi špatné prognoze rakoviny žlučníku, možná, že by se nemocné jen život o nějaký měsíc prodloužil. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Tumor jater. Fanda.Dobrý den pane profesore dostala se mi do rukou lék.zpráva mé tchýně za kterou,bych dýchal kdyby to bylo nutné.Byl bych velice vděčnej za vysvětlení situace. ONK.DG,"TUMOR JATER A PODJATERNÍKRAJINY,TUMOR MALÉ PÁNVE-V DIF.DG CHOLANGIOKARCINOM,CA ŽLUČNÍKU ČI OVARIA,KARCINOMATOZA PERITONEA DLE CT ,STADIUM IV.Histologie, tru-cut biospie 3.7.08 tranvaginálně-v difd gd,intestnální typmucinozního borderline tu ovaria nelez vyloučit metastázu dobře dif. adenca intestinálního typu nejspíše z oblasti zažívacího traktu.Epikríza od 23.7.08 paliativní chemoterapie CBDCA cca 6 cyklu zatim jde na 3 chemo.Velice předem děkuji za vysvětlení dané situace, jelikož jsem na missi v Kosovu nemohu se dostavyt osobně
František khol
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to je moc smutné, jde o velmi pokročilou rakovinu ne zcela jasného původu, nemocná se nemůže vyléčit a chemoterapie ji má život o nějaký měsíc prodloužit.Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Přeji dobrý den, příteli mé maminky byl diagnostikován zhoubný nádor v ledvině 4cm. Při dalších vyšetřeních se zjistilo, že nádor metastazoval do plic a lymf. uzlin. Vyšetření kostí a mozku je negativní. Byla mu nasazena imunoterapie a píchá si Roferon-A. Chci se zeptat, jaké jsou výsledky léčby tohoto druhu onemocnění a s jakou pravděpodobností se nemoc vrací. Nechceme ho deptat těmito dotazy a jeho ošetřující onkolog vyžaduje souhlas s poskytnutím informací, tak se obracíme na Vás. Děkuji za odpověď
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, pacient s metastazujícím nádorem ledviny se nemůže vyléčit a imunoterapie mu může život o nějaký měsíc prodloužit. Ještě přichází v úvahu biologická léčba, ale i ta život nemocného jen prodlouží řádově o měsíce. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Pane profesore obdivuji Vás jakou máte trpělivost tolika lidem odpovídat. Já Vám děkuji za dotaz ale ještě bych měla dotaz k synovi.Jsem z toho úplně hotová Jak jsem uvedla žije v Usa a má tam závazky a tak zvažuje jenom o radiační léčbě bude natolik účinná a nebo musí posoupit chemoterapii? Nemohl by odjet hned ale trvalo by to asi 2 měsíce. Hodně by mu to ublížilo kdyby se léčba o 2 měsíce protáhla když měl před 3 týdny druhý zákrok? Moc Vás prosím kdyby přijel domů mohl byste mě doporučit kde by měl tuto léčbu podstoupit? Někde jsem četla, že mají přístroje které nezničí okolní tkáň.Je ještě mladý aby mohl ještě žít a pracovat. Nezlobte se ale nemohu od pátka spát a jíst protože je to o to horší že je tak daleko. Moc a moc Vám děkuji za pochopení.
eva.orsi@seznam.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Proslužování intervalu mezi operací a další onkologickou léčbou je riziko. Pokud by syn přijel, napište znovu a já vám doporučím nějaké pracoviště podle toho, kde bydlíte. Je dobře možné, že radiační léčba bude stačit, ale těžko se mohu vyjádřit, když neznám podrobnosti. Skutečně existují i u nás ozařovací přístroje, které se mohou zacílit jen na nádor a nepoškodí okolní tkáň.
Rakovina
Dobrý den, bratrovi, 60 let, byl diagnostikován nádor na pravé ledvině a cista v pravé plíci. Po všech vyšetřeních byl stanoven postup léčby - 1. zvýšení imunity a v případě nutnosti 2. biologická léčba. Prosím o popis kroků při této léčbě event. odkaz na pramen, kde by bylo možné tyto informace získat. Za odpověď předem děkuji.
Stanislav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z toho co píšete se dá usuzovat, že nádor na ledvině se nedá operovat a není mě také jasné, zda na plicích jde o cystu nebo metastázu. Pokud nádor ledviny nejde vyoperovat, nemocný se nemůže vyléčit a imunologické nebo biologická léčba mu může život prodloužit. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, nádory ledvin.
Rakovina
Vážený pane doktore, moje sestra Vám psala dotaz ohledně naší maminky: lenka: dobrý den pane profesore,ráda bych se zeptala na maminku-56 let, po tumoru recta 2roky,začala rakovinou ovaria a prorostlo do střev.co serie chemo,objevují se ji stáje nějaké další uzlíčky v břišní dutině.poslední chemo byla XELODA,teď změnili na TOMUDEX.na internetu jsem našla,že je to pro nějaké 3-4 stadium.co to proboha znamená?.zpráva je na onkologii a tu jsme nedostali. Odpověď: To není dobré, jde zřejmě o pokročilou rakovinu vaječníku prorůstající do okolích orgánů. Maminka se nemůže vyléčit a délka života je velmi nejistá., spíše měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu. Mám ještě dotaz, sestra zapomněla napsat, že maminka měla v břiše těch "uzlíků" pět, po Xelodě čtyři zmizely a jeden zůstal. Poté byl nasazen Tomudex. Mění to na prognóze něco? Děkuji za odpověď a Váš vzácný čas.
Dáša B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázklu jsem již odpověděl v předchozím dotazu.
Rakovina
Vážený pane doktore, moje sestra Vám psala dotaz ohledně naší maminky: lenka: dobrý den pane profesore,ráda bych se zeptala na maminku-56 let, po tumoru recta 2roky,začala rakovinou ovaria a prorostlo do střev.co serie chemo,objevují se ji stáje nějaké další uzlíčky v břišní dutině.poslední chemo byla XELODA,teď změnili na TOMUDEX.na internetu jsem našla,že je to pro nějaké 3-4 stadium.co to proboha znamená?.zpráva je na onkologii a tu jsme nedostali. Odpověď: To není dobré, jde zřejmě o pokročilou rakovinu vaječníku prorůstající do okolích orgánů. Maminka se nemůže vyléčit a délka života je velmi nejistá., spíše měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu. Mám ještě dotaz, sestra zapomněla napsat, že maminka měla v břiše těch "uzlíků" pět, po Xelodě čtyři zmizely a jeden zůstal. Poté byl nasazen Tomudex. Mění to na prognóze něco? Děkuji za odpověď a Váš vzácný čas.
Dáša B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, zásadně to na prognoze nic nemění, ale délka života by mohla být o něco větší, když nádor na léčbu takto reagoval.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,jsem po nefrektomii - diagnóza C64. Histologie zjistila nádor rozsahu dle tabulky - T3b. Metastázy plic a kostí (RTG a Scintigrafie) byly negativní. Nyní se začínám léčit Roferonem a mám naplánováno lokální ozařování místa zákroku. Vím, že asi všechno podstatné jsem se dozvěděl od ošetřujících lékařů, ale chtěl bych vědět Váš názor a zkušenosti jestli toto lze ještě vyléčit zcela, nebo jaká doba přežití u tohoto onemocnění je. Je mi 45let 175/70, dosud jsem žádné problémy neměl, žiji celkem zdravě. Děkuji.
Vít
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte naději na vyléčení, jistota není. Tak vám držím palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina
Dobrý den. Můj tchán - r. 1938, dgn C737, výsledky:TPS 8869U/l, CA19-9 je 3973U/ml, ost. v normě.Na CT je: hepar+4cm, struktura-početné hypoechog. ložiska v obou lalocích, různě velké,velkost 5-30mm, neznámeho origu.Pankreas normální, ledviny taky, nepřitomnost stázy ani konkrementu.V závěru je: početné ložiska (mts), St post CHE, Splenomegália. Tchán ještě nic neví. Chtěla jsem se zeptat, zda lze léčit danou situaci a jakou má úspěšnost léčba. Pane profesore, jaký postup by jste navrhoval Vy? Samo, že se bude řídit pokyny lékařů, ale zajímá mě Váš názor. A jaká je prognóza? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď, přeji hezký den.
Naděžda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Diagnoza C 73 je zhoubný nádor štítné žlázy,to se mě nezdá,nenapsala jste jiné číslo? Dále se jedná o metastázy v játrech nejasného původu. Pokud jde o jakýkoliv nádor, který má mnohočetné metastázy v játrech, není možné vyléčení a případná léčba, například chemoterapie, má nemocnému jen o nějakou dobu prodloužit život.
Rakovina
Vážený pane doktore, dostala se mi do ruky lékařská zpráva babičky (psala jsem asi před dvěma dny)Ráda bych se zeptala, co lze vyčíst z jejího závěru: Invazivní, dobře až středně diferencovaný endometroidní karcinom těla dělohy velikosti 5x 2,5x 2 cm, s prorůstáním přes 1/2 tloušťky myometria, se šířením do cervikálního stromatu a na ektocervix (s invazí do stromatu), s lymfangioinvazí, nepřesahující vyšetřené hranice operačního výkonu. S metastázou do 1 uzliny (arteria illiaca externa 1. sin.) z celkově 25 vyšetřených lymfatických uzlin. 8380 G1-2 C 54.1 pTNM: pT2b pN1 pMX Stadium IIIC dle AJCC / UICC - 6. revize Materiál byl odeslán na vyšetření hormonálních receptorů... Byla bych vělice vděčná, kdybyste mi mohl babiččinu situaci vysvětlil. Děkuji!!!
Julie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rozsáhkou rakovinu děložního těla, která prorůstala i do okolí. Zdá se ale, že při operaci se celý nádor podařilo odstranit. Byla zjištěna metastáza i v jedné uzlině, která byla také vyoperována. Pravděpodobně bude dále po zahojení vhodné ozáření. Prognoza je nejistá, ale na druhé straně je dobře možné, že babička bude po skončení léčby žít i řadu let. Zaručit se to samozřejmě nedá.Tak jí držím palce, aby dopadle co nejlépe.
Rakovina
jak dlouho může žít člověk s rakovinou varlat
martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Většina mužů s rakovinou varlat se zcela vyléčí. Záleží na stadiu TNM při diagnoze, pokročilá stadia mají samozřejmě horší prognozu.
Rakovina
Dobrý den, můj syn začal v lednu chraptět a nejdříve ho léčili antibiotiky. Když šel na další vyšetření tak mu zjistili nárůstek na hlasivce, který byl nezhoubný.Chraptěl dál. Po třech měsících šel znovu na odstanění a nárůstek je zhoubný.Teď má podstoupit radiační léčbu a nebo cemoterapii. Je to možné vyléčit a neztratí hlas a možnost jíst. Žije v USA a je to pro mě o to horší, že nevím jakou péči mu tam dají, když nemá pojištění. Kolik roků se žije s takovým onemocněním? Děkuji
eva.orsi
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, jaké je stadium TNM u vašeho syna. Podle toho se dá předpoládat prognoza.Počáteční stadia jsou ve většině případů vyléčitelná, pokročilé onemocnění vyléčitelné není. Bez pojištění to může být v každé zemi dost problém, to je samozřejmé.
Rakovina
Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat. Babička (74 let) v červnu začala krvácet z rodidel.(u gynekologa nebyla od porodu)Lékaři zjistili, že má asi 5 "nádůrků" Až na konci července ji v Ústí n/L operovali a vyoperovali "ženské orgány" čeká jí ozařování, protože se něco prý obejvilo v krvi. Takto nám to popisuje sama babička, která neustále tvrdí, že se na nic bližšího nezeptala, lékaři nám nic bližšího neřekli.Myslíte, že má naději na vyléčení? Slyšela jsem, že pokud by byl její stav hodně vážný, lékaři by tak dlouho s operací nečekali a kromě ozařování by ji naordinovali chemoterapii,... Lze takto uvažovat? Jak mám zjistit její bližší stav. Moje matka se o ní hrozně bojí, ale v podstatě radši nic vědět nechce... V těchto dnech musela babička znovu na otevření a vyčištění rány, protože jí hnisala. Je to normální pooperační stav nebo za "by za to mohla rakovina"? Děkuji za odpověď.
Julie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, tak uvažovat nelze. Je zapotřebí, aby vám babička dovolila, abyste její stav mohla probrat s ošetřujícím lékařem. Bez jejího dovolení by vám správně neměl nic říci, ale můžete to zkusit i bez toho povolení babičky. Určitzě jde o rakovinu a o jaké jde stadium a tedy jaká je naděje na vyléčení vám z vašich údajů neumít říci. Pooperační hnisavé komplikace se mohou vyskytnout u každého.
Rakovina
Dobrý den pene doktore, jsem tři roky po operaci karcinnomu ovária - náhodně zjištěn v počínajícím stádiu, cítím se dobře, ovšem návštěvy u onkologa mě stresují, naposled mi ošetřující onkolog v okresní nemocnici řekl, že pokud se nemoc objeví znova, tak se už nemohu uzdravit a mouhu léčbu odmítnout. Přitom v HK, kde jsem byla operována mi řekli, že jsem měla štěstí, prý u ovária je spíš náhoda zachytit nádor v tak časném stádiu. Chci se zeptat proč mám tedy chodit na kontroly, kdýž lékař ani neotevře kartu a klidně mě oslovuje jiným příjmením,mi řekne, že v případě vrácení nemoci se už nevyléčím a mohu léčbu odmítnout. Všude se píše o nutnosti zachytit nemoc v počátku, ale já mám pocit že je to úplně jedno.
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak rozhodně vám doporučuji změnu lékaře, pokud je pravda to co píšete o tom vašem, tak už k němu nikdy nechoďte. Jinak máte velkou šanci na to, že budete zdravá a kdyby se nemoc vrátila, léčba ba vám pravděpodobně umožnila další kvalitné život po dlouhou dobu. Ale držím vám palce, aby se nemoc nevrátila a toho lékaře vyměňte a pokud k němu chodí nějaká vaše známá, tak ji to doporučte také.
Rakovina
Dobrý den, chtěla sem se zeptat tatínek ma 10cm nador na ledvine a metastaze lékaři řekli že není žádná naděje na uzdravení a nyní jeste chteji udelat odber ktakne nadoru mužete mi říct k čemu to vlastne je??
Iveta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jestliže jde o nádor na ledvině s metastázami, nemocný se nemůže vyléčit. Jeho život se ale může o něco prodloužit biologickou léčbou. Aby mohla být biologická léčba případně nasazena, musí se přesně vědět o jaký nádor jde, proto asi je plánovaný odběr vzorku nádoru.
Rakovina
Krásný den chtěla bych vědět něco o nemoci: Maligní mesoteliom I. sin Děkuji za odpověď
Zdena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o zhoubný nádor pohrudnice, blány která pokrývá plíce a umožnuje aby se při dýchání plice mohli pohybovat v dutině hrudní. Léčba může být někdy operativní, jindy to není možné a používá se chemoterapie. Prognoza záleží na pokročilosti nádoru.
Rakovina
Dobrý den,pane doktore.Rád bych Vás poprosil o názor a radu. Mám maminku 63 let a bylo jí diagnostikováno C78.0 Lokální relaps a a generalizace základního onemocnění - meta do plic bilat, mediastinálních LU, skeletu, malé pánve. Stp. podání 1 serie syst. CHT pro reakci ukončeno;C53.8 papilo Ca cervicics uteri-stp. hysterektomii s adnexektomií+ RT v 1993,v r. 2004 relaps v pahýlu - RT 9-10/04;M90.7 patologická komresivní fraktura Th1;J90drobný fluidothorax bilat. dle CT;I10 hypertenzivní choroba 2stESC/ESH, vysoké příd. riziko, I83.9 Varices cruris bilat. Lékaři v současné době zvolili symptomatickou léčbu, prosím o Váš názor, zda existují ještě nějaké možnosti léčby.Pokud ne, jaké jsou vyhlídky. Děkuji
Adam
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nezásadní , onkologická léčba už nemá význam, doporučuji velmi pečlivě léčit mamince všechny obtíže, hlavně bolest, aby poslední měsíce života měla co nejlepší.
Rakovina
dobrý den pane profesore,ráda bych se zeptala na maminku-56 let, po tumoru recta 2roky,začala rakovinou ovaria a prorostlo do střev.co serie chemo,objevují se ji stáje nějaké další uzlíčky v břišní dutině.poslední chemo byla XELODA,teď změnili na TOMUDEX.na internetu jsem našla,že je to pro nějaké 3-4 stadium.co to proboha znamená?mám strach,co nás ještě čeká.prosím o pár slov,co by jste třeba ješte potřeboval za informace.zpráva je na onkologii a tu jsme nedostali.děkuji mnohokrát.s pozdravem Lenka K
lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není dobré, jde zřejmě o pokročilou rakovinu vaječníku prorůstající do okolích orgánů. Maminka se nemůže vyléčit a délka života je velmi nejistá., spíše měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.