Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Archiv
Dobrý den, vážený pane profesore.V lednu jsem měla epileptický záchvat,21.2 jsem byla na operaci mozku. Diagnoza:glioglastoma multiforme reg.parietalis+pooperační RT 60 Gy s konkomitantní aplikací Temodalu.Jsem bez obtíží, cítím se velmi dobře. Na MR nyní reziduum/recidiva procesu v elik. 25x23x33mm s perifokálním edémem. doporučení lékaře: opakovaná operace+ ozáření na gama noži.Nebo jenom vyčkat konce. Nevím, jak se rozhodnout.Poradíte, prosím? Děkuji
Irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jednoznačně doporučuji operaci a gama nůž. Nemá cenu pasivně vyčkávat, je třeba bojovat, může to vyjít. Držím palce.
Archiv
Dobrý den, prosím o radu. Týká se mé maminky(47 let). Asi před dvěma lety během pár měsíců velmi zhubla (asi 10 kg) aniž by méně jedla, či se více pohybovala. Po nějaké době dostala vysoké horečky, které byly nejprve léčeny jako náhlá viróza. Po špatných krevních testech byla poslaná okamžitě do nemocnice, kde ji začali vyšetřovat. První slova lékařů byla, abychom se připravili na to, že má maminka zřejmě nádor. Byl tu ale háček. Během těch dvou let se nepodařilo ho nalést i přes komplexní hloubková vyšetření. Maminka lítala v nemocnici z oddělení na oddělení. Nakonec skončila na plicním. Tam ji na podruhé vyšel pozitivní test na TBC. Tudíž byla asi 3 měsíce léčena na TBC uzlin. Maminka po nějaké době začala špatně mluvit a postupně přestávala mít cit v ruce. Proto ji poslali na CT hlavy, kde nic nenalezli. Přesto byla poslaná na magnetickou rezonanci hlavy, kde byli nalezeny metastáze - jedna 2 cm a pár dalších asi půl cm. Maminka byla 10x na ozařování. Je to již asi měsíc a vůbec zatím nevíme, jestli je nějaká změna a hlavně doktoři zatím nehledají ložisko metastáz. Posílali jsme veškeré materiály do Prahy jednomu odborníkovi na onkologii a ten nám řekl, že podle toho co viděl vůbec nemusí být jisté, že jde o metastáze a může se jednat o ložiska TBC. Vůbec teď nevíme na čem jsme a co si máme myslet. Maminka je nyní slabá, stále špatně mluví, ale jinak se cítí dobře. Žádné jiné zdravotní problémy nemá. Prosím napište mi Váš názor. Je možné aby lékaři po 2 letech nádor nenašli? Děkuji za odpověď.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
I to se může stát, i když to není obvyklé. Někdy je hledání diagnozy mimořádně svízelné.Bohužel vám nemohu poradit, situace je složitá, nemám k dispooici podrobnosti,musite zřejmě vše vyřešit s lékaři, kteří maminku vyšetřovali. Je mě líto, že vám nemohu více pomoci.
Archiv
Dobrý den,pane profesore již 2měsíce pocituji tlak v dolní části krku(knedlík)někdy na pár dní tento tlak ustoupí beru letrox50 ale sono štítné žlázy je v pořádku vyšetření na orl a stěry také v pořádku dýchací a polykací problém nemám můžete mi poradit jaké vyšetření mám ještě podstoupit popřípadě tip co by to mohlo být lékaři mě posílají stále na endokrinologii ale tam je podle mé lekařky vše v pořádku děkuji předem za odpověď a přeji hezký den Jana
Jana 35
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel nevím, co vám mám poradit, pokud je vše vyšetřeno řádně, mohou to být i psychické obtíže.
Archiv
Mám 69 let,od 33 let jednu ledvinu a před 5 lety mi při náhodném ultrazvukovém vyšetření byl na zbylé ledvině diagnostikován nádor,zřejmě Grawitz.Jsem v péči urologa,sledován,nádor má z počátečního rozměru asi 5 cm nyní 10cm.Potíže jsou občasné,hematurie s koaguly,často s retenzí,která je řešena ambulantně nebo i krátkodobou hospitalizací.Byl aplikován i pigg-tail,opakovaně,nyní bez tohoto.Zatím podle pravidelných ultrazvukových vyšetření se zdá,že je nádor ohraničený a jiné potíže z tohoto nádoru nemám.Dotaz je tento:jaký je předpoklad růstu nádoru a kdy,podle vašich zkušeností,dochází k rozsevu a metastázování,do kterých oblastí a jaké potíže jsou typické.A poněkud otevřený dotaz:jaká je průměrná doba dožití s touto diagnozou v mém věku. Děkuji za otevřenost !
Dan Tyk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zaprve nepíšete jednoznačně, zda jde o zhoubný nádor. Pokud ano, tedy pokud jde o rakovinu ledviny, tedy Grawitzův nádor, je jediná možnost ledvinu vyoperovat a protože druhou nemáte, zařadit vás do dialyzačního programu. Jak dlouho můžete žít s nádorem není jasné, tento nádor se chová velmi různě, může metastázovat krevní cestou, nedá se to předem odhadnout, mohou to být měsíce nebo i roky, než vás zahubí, pokud se nebudete léčit. Je to pro vás velmi vážné a těžké rozhodování, držím vám palce, abyste se rozhodl správně, což se zcela nedá předpovědět.
Archiv
Dobrý den,na konci dolní čelisti,když by jste šel od kosti rovně do zádu asi 5 cm,poté kolmo nahoru asi 1cm cm tak tam mám takovou malou bouličku (asi 1,5 cm).Je to zvetšená uzlina?Nebo ne?Co to je?Děkuji a snad mi odpovíte
michal
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to já samozřejmě nevím,když se na to nemohu podívat. Určitě se ukažte u zubního lékaře.
Archiv
Dobrý den,pane profesere,chtěla bych se zeptat,nedávno jsem podstoupila konizaci děložního čípku z důvodu špatné cytologie/atypické žlázové buňky/.Výsledky histologie byly po konizaci prekarcenozní změny ,které byly konizací odstraněny,prý byla konizace postačující. I nadále budu sledována po čtvrt roce. Jaká je pravděpodobnost, že se tento nález bude opakovat? Děkuji.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné, i když méně pravděpodobné. Právě to, že budete sledována v pravidelných intervalech na jednu stranu naznačuje, že je možné zhoršení nálezu, konisace naproti tomu byla provedena, aby se tato pravděpodobnost zásadně snížila.
Archiv
Moje maminka zemřela v 51 letech na rakovinu střev. Některý lékař mi doporučuje vyšetření na kolonoskopii, jiný tento způsob považuje za vyhrocený. Je mi 34 let, žádné výrazné zdravotní problémy nemám, přesto bych nerada podcenila preventivní péči. Mohu Vás tímto požádat o radu? Děkuji Sedláčková
Jana Sedláčková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nemáte obtíže, myslím, že vyšetření t.č. není nutné. Mohla byste si nechat udělat kolonoskopii kolem 45 let, riziko stoupá s věkem.
Archiv
Dobrý den, mám na Vás 2 dotazy: 1. jak se pozná melanom, tj. v jakém případě jít k lékaři? 2. četla jsem, že nakládané potraviny se mohou podílet na rakovině žaludku. Chtěla bych se zeptat, jak je to s olivami - ty jsou vlastně taky ve slaném nálevu, na druou stranu se všude píše, jak jsou zdravé. Tak jak to s nima je? Děkuji a přeji hezký den
Pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
1)Melanom se pozná někdy těžko, některá formy nejsou typické a problémy s poznáním může mít i méně zkušený lékař. Dokonce existují i melanomy bez pigmentace. Takže při jakémkoliv nejasném nálezu na kůži doporučuji návštěvu kožního lékaře. 2)Nikdy jsem neslyšel ani nečetl, že by olivy byly nezdravé, ale vaše otázka je zajímavá a neumím na ni jednoznačně odpovědět.
Archiv
Dobrý den pane doktore,můj tatínek je nyní po operaci,kdy mu byla odstraněná celá prostata a vzorek z uzlin,nyní čekáme na výsledek histolog.vyšetření.Hodnocení histologie před operací zněl adenokarcinom T2,M0,NO,dle Gleasona 2+3 s možným perineurálním šířením.Hodnota PSA 16,7-18. Máme veliký strach z možných metastáz.Jaké je podle Vás riziko,že tam metastázy budou?Jaká je následující léčba a možnost dožití či délka života.Tatínek má 62 let,operace proběhla bez komplikací. Děkuji za odpověď.Lenka Figelová
Lenka Figelová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Počkejte na výsledek vyšetření, podle toho pak bude léčba a prognoza, až budou jasné výsledky, tak se můžeze znovu ozvat. Vaše optázky jsou před výsledky vyšetření předčasné.
Archiv
kazdy rok mi pribude nekolik pih nevim jesi sou to materska znamenka maji pul az 1 cm a vycnivaji take do pul cm mam jich dost na zadech a spatne se mi spi mohu si zajit na kozni a nechat si je odstranit a dat na rozbor a na kolik me to prijde penez?
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud půjdete na normální kožní ambulanci, ne na kosmetiku, a půjde o znaménka, která by mohla být v budoucnosti nebezpečná, bude to platit pojišťovna.Jinak si zjistěte ceník, ten já samozřejmě neznám.
Archiv
Dobrý den oane profesore, mám znaménko na stehni , vytvořilo se asi před deseti lety, před třemi lety jsem byla u kožní lékařky, která mě řekla, že se nemusím znepokojovat, že je v pořádku, ale znaménko má 1 cm, je světlé barvy se světle hnědými skvrnami, vyvýšené a nepravidelného tvaru, což jsou všechno rizikové faktory. Chtěla bych se tedy zeptat zda jsem něco zanedbala. A co mám dělat, jsem v devátém měsíci těhotenství, šlo by případně vyříznout znaménko i v těhotenství. Děkuji mnohokrát
Blanka 28 let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Znaménko by šlo vyříznout i v těhotenství, ale když jste v devátém měsíci, tak bych to nechal po porodu. Možná, že to mateřské znaménko není, že jde o jinou věc, možná proto vás kožní lékařka uklidňovala.V každém případě se ukažte na kožní ambulanci znovu, ale myslím, že se nemusíte moc obávat.
Archiv
Dobry den, zhruba 5 let trpim obcasnymi mirnymi bolestmi pod hrudni kosti a vlevo pod zebry - predpokladam, ze se jedna o zaludek. Bolest neni nijak vyrazna, spis mirna, tupa, nekdy odezni behem chvilky, jindy to trva nekolik dni. Je spis neprijemna nez ze bych se svijela bolesti. Vraci se v ruznych intervalech - po dnech, po mesicich, jak kdy. Nepozoruju souvislost s jidlem ani s obdobim na lacno. Nekdy se bolest projevi pri pohybu (napr. predklon) - jako by tam "neco" tlacilo. Na podzim 2005 jsem podruhe otehotnela, prvni 4 mesice jsem casto zvracela, jednou s primesi krve (chuchvalec), vickrat se to neopakovalo. V breznu 2006 jsem byla hospitalizovana na rizikovem tehotenstvi, dostala jsem 2 injekce Diprophos na dozrani plic miminka a zhruba 2 dny pote se mi na kuzi - zejmena rukou a pazi - objevily cetne drobne hemangiomy. Zhruba od stejne doby trpim neustale se vracejici bolesti v krku - na ORL diagnostikovali Pharyngitis granulace. Vysetreni - pote, co jsem zvracela krev jsem navstivila chirurgickou ambulanci, vzhledem k tehotenstvi bylo v podstate reseni meho problemu odlozeno. Nyni sbiram odvahu objednat se na toto vysetreni a moc se bojim, ze by se mohlo jednat o rakovinu zaludku - jak moc je to pravdepodobne?. Take se chci zeptat, zda muze vysev hemangiomu souviset s mym problemem? Byla jsem na koznim, kde me pani dr na jedne strane ujistila, ze hemangiomy jsou normalni, ale takhle nahly vysev pry muze znamenat nejaky problem v organizmu, coz me neuklidnilo a obavam se rakoviny. V prubehu posledniho pul roku jsem mela 4x odbery na krevni obraz - vzdy v norme. Dekuji za odpoved a hlavne za Vas cas
Pavlína, 33 let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina u vás není moc pravděpodobná, hemangiom s obtížemi asi nesouvisí. Nechte se přešetřit, včetně gastroskopie, ale bolesti mohou být například i od páteře. Tak držím palce, aby to nebylo nic vážného. Pokud se týká nálezu ORL, domluvte se, jaká je třeba léčba a prevence návratu obtíží.
Archiv
Dobrý den, maminka má plicní karcinoid, prý má atypickou formu, ale rakovina to není.Je i není zhoubný, nevím co to má znamenat. Můžete mi říct, co si myslíte?
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Karcinoid může být zhoubný i nezhoubný, může vylučovat hormonální látky, které dělají obtíže, například začervenání kůže a vysoký tlak.Je dobré odebrad vzorek nádoru, kde se zjistí míra zhoubnosti, pak se zvažuje případná operace. Častěji je ale karcinoid nezhoubný.
Archiv
Dobrý den,můj problém spočívá v tom,že občas před tím než usnu tak mi je chvíli špatně od žaludku asi cca po 5 min. to odezní.Mohla by to být rakovina žaludku nebo něco takového?Opravdu Vám děkuji a přeji hezký den
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to rakovina zřejmě nebude, pokud vás to trápí, nechte se vyšetřit gastroenterologem, ale asi to nic vážného nebude, možná gastroezofageální reflux, ten by se dal poměrně snadno léčit.
Archiv
Vážený pane doktore, ráda bych se zeptala: maminka mi zemřela ve 49 letech po devíti letech boje s rakovinnou prsu. Jak moc jsem já a moje děti 5let a 15 měsíců zatíženi rizikem vzniku rakoviny? Snažím se celé naší rodině zařazovat do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny mléčných výrobků, tmavého pečiva, libového masa, ryb; snažím se vyhýbat potravinám s chemickými a konzervačními přísadami, dávám přednost českým výrobkům, ale úplně na 100% se mi to nedaří dodržovat. Co víc můžu pro nás udělat? Jsou nějaké potraviny, které mají prokázané protinádorové účinky? Jaká je nejvhodnější prevence, jsou i nějaká vyšetření, která mohou upozornit na rakovinu ještě v době kdy je vyléčitelná bez následků, i vyšetření nehrazená pojišťovnou o které bych mohla požádat pro děti manžela i sebe. Mockrát děkuji za odpověď.
Lenka P. 29
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Víc udělat nemůžete, rakovina prsu není přímo dědičná, ale určitá rodinná zátěž existuje.Potraviny s protinádorovým účinkem nejsou.Můžete podstoupit genetické vyšetření například na Masarykově onkologickém ústavu v Brně - Dr. Foretová. Podívejte se na www.prevencenadoru.cz, www.mou.cz, můžete se objednat na preventivní placenou prohlídku na 543 134 314.
Archiv
Dobry den pane doktore, chtela bych vas poprosit o zodpovezeni par otazek v navaznosti na dotaz PAVLY (reagoval jste na nej 23. 6. v 8:45). Zvetsene uzliny na krku mam take, ale nemizi, ba naopak pribyvaji, stale jsou hmatne, nebolestive. Obcas trpim zvysenou teplotou, ale vzdy tak tyden, pote mam nekolik dni pokoj a zase se vse opakuje.Jsem docela unavena, hodne mi boli nohy. Nevim, zda s timto mam sveho lekare obtezovat (uz jen kvuli samotnemu lekari, ktery se vetsinou ani nenamaha pacienta radne vysetrit, vse resi brufenem a slovy, ze to casem prejde...). Je mozne, ze by byla zvetsena uzlina prirostla ke klicni kosti, nebo mam proste kazdou klicni kost jinou? Je mozne si nechat uzliny vysetrit primo na nejakem specializovanem pracovisti, kdyz PL je velice neochotny? Jak byste postupoval v mem pripade, kdyz se chystam na delsi cestu do zahranici(rok a dele) a chci mit jistotu, ze z techto zvetsenych uzlin se nevyklube neco horsiho? Omlouvam se za trochu zmatene otazky a preji Vam pekny den.
radka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že je nutné odborné vyšetření.Nejlépe by bylo, aby vás vyšetřil hematolog, ale také může internista. Mělo by se to vyšetřit co nejdříve, aby vysledek byl před vašim odjezdem do zahraničí.Pokud nejste daleko od Brna, můžeme to udělat na naší klinice.Ozvěte se, pokud máte zájem.
Archiv
Dobrý den pane doktore, v roce 2003 zemřel ve věku 58 let můj tatínek na rakovinu tlustého střeva (nádor na tlustém střevě s metastázemi v játrech) a jeho ošetřující lékař mi doporučil vyšetření tlustého střeva.Podstoupila jsem koloskopii /nevím,jestli jsem použila správný termín/ rovněž v roce 2003 a vše bylo v popřádku. Chtěla jsem se vás zeptat,zda mám tyto kontroly opakovat a v jakém časovém rozpětí?Je mi 36 let. Děkuji za odpověď
Hanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud na koloskopii nebyl vůbec žádný nález, vše bylo negativní, stačí kontrola nejdříve za 5 let. Někteří autoři se domnívají, že interval může být i deklší, ale pro jistotu raději tedy těch 5 let.
Archiv
Ještě k minulé otázce, otci je nyní 51 let.
Zuzana (26)
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Odpověď viz minulý dotaz.
Archiv
Dobrý den, pane doktore. Můj otec měl cca. před 12 lety rakovinu tlustého střeva. Zajímalo by mě, jaká je pravděpodobnost, že stejný problém budou mít také jeho děti? V kolika letech je dobré začít s preventivními prohlídkami na gastroenterologii?
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží, zda měl například mnohočetné polypy, pak by dědičnost byla dosti velká, pokud ne, tak je pravděpodobnost menší. Nicméně rakovina tlustého střeva je u nás častá.V vzhledem k tomu, že otec měl rakovinu tlustého střeva v mladém věku, doporučuji ve druhém případě začít s preventivní prohlídkou ve 40 lketech, pokud měl mnohočetnou polyposu, tak víceméně hned.
Archiv
Vážený paně profesore, je mi 47 let a mám dvě děti.V roce 2003 mi byl lékařem diagnostikován mymom dělohy o velikosti asi jako mandarinka. S lékařem jsme se dohodli na sledování.Do dnešní doby není znát zvětšení myomu. Lékař mi ale nyní vzhledem k mému věku navrhuje odstranění dělohy a vaječníků. Konečné rozhodnutí je víceméně na mně. Já však nejsem schopna správně posoudit,zda mám tento zákrok vzhledem k velikosti myomu podstoupit,nebo dále sledovat vývoj.Gynekologické problémy zatím žádné nepociťuji. Děkuji Vám za Vaši ochotu a názor.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsem gynekolog, ale pokud se myom nezvětšuje a nemáte krvácení, byl bych k operaci rezervovaný.
Archiv
Vážený pane doktore,před 3 měsíci jsem se na vás obrátila s žádostí o konzultaci rakoviny štítné žlázy.Maštěstí vše dobře dopadlo,nebylo třeba ani ozařování.Ráda bych Vám poděkovala za to,že jste pochopil jak zoufale se cítí ten,komu bylo sděleno že má onkologický nález, a že je takovému člověku poradit.Určitě jsem jedna z mnoha,kdo Vám toto píše,přesto ale ještě jednou velké DÍKY za pomocnou ruku,kterou nám všem ať už nemocným či jejim rodinným příslušníkům podáváte.Posílám Vám staré čínské požehnání přinášející štěstí a blahobyt. "Ať je Vaše štěstí velké jako východní moře,ať je Váš dlouhý věk srovnatelný s trváním jižních hor".,
tina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také moc děkuji, mám radost.
Archiv
Dobrý den, před 2 lety rakovina varlete, operace, pak 4x chemoterapie, nyní pod stálou kontrolou bez problému. V posledním 1/2 roce zvětšení břicha (vypouknutí), po sono a CT bez nálezů. Nicméně sono ukázalo zvětšenou slezinu. Mám s tím něco dále dělat, jít na další vyšetření? Může mít zvětšena slezina souvislost s mým onemocněním? Na koho se obrátit? Onkolog mávnul rukou...
Martin V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, myslím, že to za vyšetření stojí, mimochodem, nepíšete jako to byla rakovina varlete, dost na tom záleží. Samozřejmě záleží, jak byla slezina zvětšená, mírné zvětšení může být v rámci normy. Vyšetření břicha by snad nejlépe zorganizoval gastroenterolog, nebo obecně internista.
Archiv
Dobrý den,tatínek(65let) se již šestým rokem neúspěšně léčí s lymfomy (nevím o jaký druh se jedná).Různé druhy chemoterapie střídá ozařování.Nemoc se projevovala nádorky na kůži.Při posledním vyšetření mu zjistili na CT dva nálezy uvnitř těla, které mu nyní ozařují.Léčí se v Ústí n.L.Můžete mi, prosím, doporučit nějaké specializované pracoviště v Praze?Je ještě naděje na vyléčení?Děkuji.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Předním pražským odborníkem na lymfomy je pan docent. MUDr. Trněný z I. interní kliniky VFN, Praha 2, U nemocnice 2. Samozřejmě můžete tatínka konzultovat. Jen upozorňuji, že lymfomů je velice mnoho druhů, některé se dají vyléčit, jiné ne a možná že stav vašeho tatínka je vlastně úspěšný, když žije s lymfomem 6 let. Ale to nevím, konzultujte to.
Archiv
Dobrý den prosím Vás co znamená diagnoza dysplasia mamme 1 sin?
eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o nezhoubné změny v levém prsu, velmi častý nález, který se musí sledovat. Teoreticky se může časem změnit i na nádor, proto je nutné to sledování mamograficky, případně ultrazvukem.
Archiv
Pane profesore, mám Sono a CT zjištěn objemný angiomyolipom vel. 70x53 mm vystup. z ledv.levého hilu.Léze je ostře ohraničena,tkáň minus. densit.hodnot, bez změny po aplikaci KL.Dutý systém ledviny je odtlačen k periferii,ranální tepna a žila obkružují ložisko. Subrenální ureter štíhlý. Prosím o doporučení léčby. Děkuji S úctou Jiřina
Jiřina F.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Doporučuji operaci velmi zkušeným urologem. Nejde o zhoubný nádor, ale i tento nezhoubný nádor by časem zásadně poškodil funkci ledviny.
Archiv
Pane profesore, slyšela jsem , že antiperspiranty, které obsahují aluminiové soli,škodí ženskému organismu natolik, že je zde zvýšené riziko rakoviny prsu.Existuje vědecká studie, která by toto prokazovala?Máme se vyvarovat používání antipersp.obsahující tyto látky? Předem Vám děkuji za odpověď
Dana Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takové studie neznám, takže bohužel nevím.
Archiv
Dobrý den pane Doktore, mým problémem je 2 - týdenní pobolívání pravého podbřišku a v oblasti pupku v pravé části. Gynekologické vyšetření bylo v pořádku, vyšetření krve a moči také. Bylo mi doporučeno, abych na to nemyslela.Nevím o co se může jednat. Děkuji za informaci. Ivana
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může jít například o žlučníkové obtíže. Nechte se dovyšetřit, určitě se s tím dá něco dělat, ať už o bude cokoliv.
Archiv
Dobrý den pane doktore mám bolestivé znaménko na zádek již 14 dní k lékaři jdu zítra je to nebezpečné?
Hana K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, nevidím ho, k lékaři určitě běžte.
Archiv
Pane profesore,můžete mi prosím alespoň přibližně napsat zbývající délku života-malo.karc.plic,metastázy v játrech,nadledv.nyní i v kostech,velké bolesti,chemo zatím zastavena,podáváme silné léky proti bolesti,chuť k jídlu malá,ale přece jen ještě je ,děkuji
Eliška
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel v nejlepším případě měsíce, je možné že jen týdny.
Archiv
Dobrý den pane doktore, už dva měsíce mě trápí tlak v obličeji - přesněji v okolí dolních čelistí. Na začátku mých obtíží mě bolest vystřelovala i do ucha. Po dvou měsících obtíže nejsou tak intenzivní, ale přetrvává mi stále tlak v dolní části obličeje. Byla jsem u praktické lékařky a ta mě poslala ke stomatologovi. Při rentgenu mi bylo řečeno, že nemám vyrostlé zuby moudrosti ani 7 a že se zřejmě daly "do pohybu". Je možné aby zuby způsobovaly takové "zvláštní" problémy? Při kousání mě nebolí. Děkuji za odpověď, mám strach aby to nebylo něco horšího.
Jana 28
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, toto není moje specializace, jsem onkolog.
Archiv
Dobrý den pane doktore, mému synovi - 2 roky jsem nahmatala uzlinky na krku a v tříslech. Může se u tak malého dítěte objevit nějaký druh rakoviny lymfatických uzlin? Pokud ano, jak se projevuje a jak je tato choroba u takto malých dětí častá. Děkuji
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, i malé děti mohou mít nádory. Lymfom, tedy nádor uzlin, není moc častý. Přesto bych syna se zvětšenými uzlinami ukázal co nejdříve lékaři, nejčasteji jde o známku prodělaného zánětu, ale může to být i něco jiného.
Archiv
Dobrý den,pane profesore. Podle sono vyšetření mám "hypoechogenní útvar laločnatých kontur,neho gomogenní, obsahuje hrubé kalcifikace, vel.ložiska 23x25 cm,vaskularizace nápadně bohatá, rychl,krev.průt.35-40cm/sec.Dolní kontura špatně diferencovatelná". Z rtg.plic není žádný nález.Krční lékař doporučuje buď CT nebo MR, praktický lékař říká, že je předčasné.Prosím o váš názor k postupu určení diagnozy - zda punkce, extirpace. Dějuji.
Jitka K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete co bylo sonem vyšetřeno. Snad jde o štítnici? V každém případě bych se řídil názorem krčního lékaře, asi bych udělal CT. Dle toho pak buď punkce nebo extirpace dle rozhodnutí krčního lékaře.
Archiv
Dobrý den, včera mě náhle zabolelo na levém boku (při protahování se) - zhruba ve výši pupku, ale asi 15 cm do strany. Při ohmatu jsem nahmatal malou tvrdší bulku, která na omak bolí. Přijde mi že, je v podkožní tukové vrstvě. Také jsem si všiml, že v těchto místech mám kůži lehce zarudlou - vypadá to jako světlejší modřina a dokonce se mi v tom místě kůže lehce loupala (jen asi na ploše 1x1 cm) - nevím jestli to spolu souvisí. Myslím, že v těchto místech už uzliny nejsou nebo ano? Může to být něco vážného? Mám čekat jestli to zmizí, nebo navštívit lékaře? Děkuji.
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Raději navštivte lékaře, z vašeho popisu nemohu usoudit o co jde.
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda ultrazvuk krku odhalí každý nádor? Třeba hrtanu nebo někde vzadu pod jazykem? Bylo mi řečeno že ultrazvuk stačí. Mohu se zeptat zda jsou u rakoviny bolesti? Mám potíže od ledna, nyní bolesti různě po těle. Pokud se objeví metastázy, objeví se i bolesti? Nebo rakovina zpočátku nebolí a později ano? Děkuji za odpověď.
marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ultrazvuk každou rakovinu neodhalí, záleží na velikosti nádoru a jeho uložení. U rakoviny mohou být bolesti a nemusejí. To záleží zase na umístění a rozsahu nádoru. Metastázy opět mohou bolet a nemusí. Bolest u nádoru není přímo závislá na jeho pokročilosti.
Archiv
Vážený pane profesore Vorlíčku, prosím o Vaše posouzení problémů mého syna /25 let/.Po jídle má úporné bolesti břicha při kterých zvrací. Po zvracení se mu uleví a pomáhá mu mléko. Nemohu ho bohužel dostat k lékaři a na řádnou prohlídku.Bojím se, aby to nebyla rakovina. Děkuji Vám za odpověď. Karešová
Karešová Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina není pravděpodobná, spíše může jít o vředovou chorobu žaludku. Je nutné gastroskopické vyšetření co nejdříve, je možná efektivní léčba, trápí se třeba zbytečně. Bez vyšetření se to nezvládne.
Archiv
dobry den. Mam syna 20 mesicu.Posledni dva mesice ma hmatne uzliny na krku a v trislech.Lekarkou poslan na Ko -vysledky v norme a na UZV vysetreni-utliny 8mm velke neechogenni jedna z echogen.prouzkem. Nevim zda na lekarce zadat dalsi vysetreni. Take nevim,pokud by slo o nejake zhoubne bujeni,jakou rychlosti ty uzliny rostou a ceho se vsimat.Taky nechce moc jist. V roce mel 9kg.ted necelych 10kg.Jinak je zive pohodove dite.
helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že je třaba uzliny po určité době zkontrolovat. Kdybyste zjistila, že se zvětšují, je zapotřebí kontrola ihned. Ale nesahejte mu na uzliny denně, ztratila byste přehled. Stačí 1x za 14 dní. Je velká pravděpodobnost, že nejde o nic vážného.
Archiv
Vážený pane doktore,v 8/2005 mi diagnostikovali spinocellulární karcinom děložního hrdla(nízce diferencovaný, 22x10mm+15mm).V 10/2005 byla provedena radikální abdominální hysterektomie,pánevní i paraaortální lymphadenektomie v Praze Na Homolce.Po operaci-onemocnění lokalizované,úplně eradikováno,bez post.lymf.uzlin(promiňte-snažím se citovat-snad správně).Po operaci mi bylo řečeno, že jsem vpřádku-bez nutnosti další onkolog.léčby s další kontrolou za rok.Samozřejmě jsem šťastná(je mi 42 let),jen jsem Vás chtěla požádat o radu, zda můžu udělat cokoliv dalšího než jen se strachem obsolvovat roční kontrolu.
Jarmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Můžete absolvovat roční kontrolu s co nejmenším strachem, je velká šance, že budete v pořádku. Nic jiného dělat nemusíte, mimo obecná pravidla zdravé životosprávy, nekouření a podobně.
Archiv
Vážený pane doktore, lze něco více udělat pro 55 letého muže s následující diagnózou, objevenou před 2 měsíci, než CHT Cycloplatina a Navelbin? Je naděje, že budeme počítat roky a ne měsíce? Cytologie: brushing bs 1,2 – mnoho skupin, i jednotlivě maligních buněk, nemalob. typ spúinocel . CA. Rers: Ca bronch I. sin I. sup spinocel typ T2 N2 M1 st. 4 Spinocel bronchogenní ca I.sin s meta postižením mesdiastina a meta postižením pravé plíce T2 M3 MI, laryngitis chronica. Děkuji Vám, K. Kuthejlová
K. Kuthejlová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel půjde o měsíce, ne o roky. Je možné, ža další chemoterapie by život o něco prodloužila, musí to však posoudit odborník, který pacienta zná, záleží na řadě dalších okolností.
Archiv
Váž.pane prof.Vorlíček.Již 2 roky a půl se léčím s rakovinou prsu s meta.do jater.Je mi 41 let a mám manžela a 10-letého syna,který je na mne velmi fixovaný.žádám Vás o radu a pomoc.asi rok mi aplikovali infuse,začala jsem je velmi špatně snášet ,tak přešli na léčbu v tabletkách.Xeloda a Navelbine.Asi před měs.jsem zjistila,že se mi opět bulka zvětšila,která už nebyla hmatatelná.Před čtyřma dny mi udělali CT a zjistili,že se mi opět začalo zvětšovat i ložisko v játrech,které bylo před 3-mi měsíci v regresi.Nyní měří asi 4 cm.Slyšela jsem že ty ložiska v játrech se dají rozstřelit,ale moje doktorka říká,žeje to pro mne zbytečné.Prosím Vás o vyjádření ktomu.Nyní jednají o nové léčbě.Když mi budou znova aplikovat cytostatika do žíly,tak to bude jako na začátku,že mi z toho přestávali pracovat ledviny a budu zas otékat.Existujou ještě nějaké jiné cytostatické tabletky?Mohla bych se eventuelně přihlásit do zkušebního centra kde testují léky na dobrovolnících.Prosím odpovězte zdali by to šlo a kde bych se mohla obědnat.Prosím Vás o brzskou odpověď.děkuji předem Kročáková Martian.e-mailová adresa je : info@zahradnikrby.cz.
Martina Kročáková.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Váš případ je hodně složitý. Zavolejte mě na můj mobil 602 109 451 nejlépe mezi 7 a 8 hod. ráno a domluvíme se jak dál. Omlouvám se za pozdní odpověď, ale byl jsem služebně v zahraničí.
Archiv
Dobrý den, byl jsem na kontrole znamének, jedno mi bylo preventivně odebráno a na histologii označeno jako melanom v první fázi, hluboký 1 cm. Jaké je riziko, že mám metastázy po těle a jaké byste doporučoval další vyšetření? Mám jít na sono jater a na plicní. Je to dostatečné? Děkuji moc.
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, pokud nemáte obtíže, je to dostatečné. Je velká pravděpodobnost, že budete v pořádku.
Archiv
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď z 11.6.06., 9:50. K tomuto případu kožního lymfomu mám další dotaz. Po první sérii nízkodávkové chemoterapie měla být dvou měsíční pauza do dalšího vyšetření a ev. léčby. Pokud by se začala zvětšovat původní kožní ložiska, bude aktuální dvouměsíční pauza, nebo bude okamžitě zahájena léčba - jaké jsou možnosti další léčby? Děkuji za odpověď.
Josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud by se původní ložiska začala zvětšovat, je zapotřebí celou strategii léčby přehodnotit. Je nutné aby to rozhodl dermatolog ve spolupráci s onkologem nebo hematoonkologem.
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: na těchto stránkách jsem se dočetla, že někdy příští rok se začne očkovat proti rakovině dělohy u žen do 26 let. Bude mi 34 roků, můžu se nechat taky očkovat nebo proč je to omezeno věkem? Děkuji
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte pravdu, asi se s očkováním začne příští rok. Půjde o očkování proti rakovině čípku děložního. Zatím není jasné, zda to bude plně hradit občan nebo pojišťovny, ani nejsou ještě jasně stanovaná kriteria, kdo by měl být očkován. Tak doporučuji vyčkat, až budou stanovena pravidla.
Archiv
Dobrý den, matka (51 let) ošetřuje pána s pokročilou rakovinou plic. Kdysi jí věštec řekl, že zemře "na plíce" (která měla až dosud zdravá). Matka se teď obává, zda není rakovina plic nakažlivá a začíná pokašlávat. Je to možné?
Karlička
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina plic určitě není nakažlivá.
Archiv
Dobrý den, moje Mamka před půl rokem prodělala operaci, při které jí vzali dělohu,vaječníky,slepé střevo z důvodu rakoviny vaječníků.Před měsícem jí bylo zjištěno,že má nějaký nádor na střevě a dále při předoperačním vyšetření nějaký útvar znovu v podbřišku.K operaci střeva byl přizván i gynekolog, aby byla operaci pokud možno udělána v jednom.Jenže po otevření zjistili, že má metastáze na velké části břicha a že to není možno operovat.Vzali jí tedy kus střeva a museli udělat vývod.Problém je v tom,že po první operaci podstoupila chemoterapii Taxolem a při druhé kůře dostala alergický záchvat,nebýt rychlé pohotovosti sestřičky tak zemřela.Naordinovali ji tedy jinou chemoterapii, ale jak je vidět tak ta nezabrala.Chci se zeptat zda existuje nějaký jiný druh chemoterapie, který by byl tak účinný jako je Taxol(slyšela jsem, že je sice dosti silný,ale účinný).Mamka je nyní pátý den po operaci a na onkologii ještě nebyla, ale když jsem mluvila s doktorem z chirurgie tak mi řekl, že neví zda ještě něco s tím onkologie bude dělat.Přeci musí existovat nějaký jiný druh léčby.A ještě bych měla jeden dotaz.Mamce na chirurgii neřekli, že je to s ní tak špatné a mi jí to také nechceme říkat (sama ani nevím jestli děláme dobře),ale chci se zeptat zda když přijde na Onkologii nebo na gynekologii jí to musejí říci nebo ne.A zda doktor může na přání dětí to neříkat ani jejímu manželovi(mému otci).Protože je bývalý alkoholik a už teď, když je mamka v nemocnici začal znovu pít a mám strach kdyby se to dozvěděl tak by to dopadlo asi hodně špatně. Předem děkuji za odpověď Linda H. Praha
Linda H.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapie stejně účinná jako Taxol není, jsou ale jiné léky, které je možné podat.Maminka by svůj stav měla vědět, nikdo nemá právo žádat, aby inférmace nedostala, to by mohla odmítnou jen onasama, až jí budou informace nabízet. Už nyní je chyba, že rodina ví obecně více informací neěž maminka.Jiná věc je to, že jde o alkoholičku. Zde bych možná doporučoval atypický přístup v informování z důlvodů, které píšete. Bohužel, v žádném případě se maminka nemůže vyléčit, jde o délku a kvalitu jejího života, její život bude trvat spíše měsíce než roky.
Archiv
V tisku jsem se dočetl, ze na lék glivec dle nove uhradove vyhlasky bude pacient doplacet 17 tisic.Co je na tom pravdy a kde na to maji nemocni postizeni rakovinnou vzit. To je RATH odsoudil k smrti!!Do pekel s nim.
robert
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neveřím, že to tak dopadne, psal jsem zásadní protest za Českou onkologickou společnost a nebyl jsem sám, kdo protestoval. Jsem osobně přesvědčený, že Glivec bude hradit pojišťovna v plném rozsahu jako doposud. Pokud by to tak nebylo, samozřejmě rozpoutáme spolu s pacientskými organizacemi protestní kampaň v mediich. Jiná věc je, že by si pacienti mohli více doplácet na laciné léky, aby zbylo dost peněz na ty drahé a nezbytné pro život. Chce to komplexní reorganizaci zdravotnictví, ke které doposud nebyla politická vůle, která nás ale dříve nebo později čeká.
Archiv
dobrý den,pane profesore léčím se na hodgk,lym.Ist.pouze nález na krku jsem po 6 chem.nyní ozáření krku jakou mám šanci na úplné vyléčení?Děkuji za odpověď a přeji hezký den
PETR 37
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Velikou, více než 95%. Držím vám palce, určitě to výjde.
Archiv
Dobrý den, pane doktore, před pár lety jsem objevila bouli na žebru velikosti třešně. Byla jsem na rentgen. vyšetření´- nález "není patologického původu" tak zněl závěr. Mám si bouli dál hlídat? Existuje možnost, že se situace zhorší? Děkuji za odpověď.
Bara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ten nález zněl asi trochu jinak, ale v podstatě znamenal, že nejde o nic vážného. Nemusíte se tedy obávat. Pokud by se boule zvětšovala, je nutné nové vyšetření. Pravděpodobně ale nejde o nic vážného a stav zůstane stejný.
Archiv
Vážený pane profesore, jsem po RAPE, PMK . Na základě histologie, byly nalezeny dva nádory jeden ten větší ohraničen na prostatu a ten druhý menší /na levém laloku/ zasahuje do chirurgického okraje.Angioinvaze nenalezena,semenné váčky a prostatická část urey bez nádorového postižení. Dle vyjádření lékaře, je další postup za tři měsíce provést test na PSA, zdali nepřesahuje 0,02, potom teprve lze určit další postup. Prosím o Vaše vyjádření k postupu , v případě, že bude vyšší PSA bude to znamenat další operaci, nebo ozařování či chemoterapii, lze nějak určit rozsah a velikost případného zbytku nádoru či metastáz. Omlouvám se za neodbornost dotazu, ale jsem dost vystrašený Děkuji Vám za odpověď Petr Georg
Petr Georg
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud bude vyšší PSA, je zapotřebí hormonální léčba. Bylo by možné uvažovat i o ozařování.Záleží i na podrobnostech vašeho celkového stavu. Nebuďte vystrašený, rakovina prostaty většinou dopadne dobře, když se léčí. Podívejte se i na pacientskou část www.linkos.cz
Archiv
Již 14dní mám na předloktí pravé ruky vyvýšený červený vřídek o velikosti 0,75mm,nejedná se o pihu,nebolí,nereaguje na mastičky typu framikoin,černá mast,na sluníčku jen více zčervená a zhrudkovatí.Má kožní lékařka má 3 až 4 týdenní termíny návštěv.Mám obavu,aby se nejednalo o rakovinu kůže,jaká je prosím pravděpodobnost,že tomu tak je. Netrpím na akné,neopaluji se v soláriu,je mi 39let. Bojím se,že 3týdny čekání na lékařskou prohlídku je dlouhá doba,prosím poradte je li možné obrátit se někam,kde mě vyšetří v dřívější době,moc Vám děkuji a přeji pěkný den
martina.zemlerova@seznam.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kdo vám udělá vyšetření dříve to nevím. Na druhou stranu, 3 neděle není tak dlouhá doba a i kdyby to byla rakovina kůže, nic by se nepromeškalo.
Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, mám 20-ti měsíčního syna, u kterého jsem si už asi před 2 měsící všimla, že má na krku i v tříslech menší uzlinky (asi velikost hrachu). Byla jsem s tím u pana doktora a ten mi řekl, že to nic není, že prodělal virózu. Teď se mu objevily i dvě menší uzlinky za uchem, tak jsem přesvědčila pana doktora, aby mu vzal krev a má v ní 19000 leukocytů a nějak přehozené hodnoty lymfocity s něčím (neuro... nevím ten název). Jinak je malý čilý, jí,není bledý, teploty nemá, jen právě v den odběru měl trošku teplotu a od té doby mírně kašle (já jsem také delší dobu nachlazená). Pan doktor chce zkontrolovat testy. Myslíte si, že by se mohlo jednat o leukémii nebo něco jiného (nevím, u jaké nemoci ještě bývají zvětšeny hodnoty leukocytů?). Děkuji
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rozhodně je zapotřebí testy zopakovat a pokud budou leukocyty opět vyšší a bude změna jejich rozpočtu, je nutné další vyšetření. Může to být zánět někde v těle, ale i něco horšího.