Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Archiv
Pane docente jak se bude postupovat u pacientů, kteří jsou léčeni na gastrointestinální stromální nádor lékem GLIVEC.Léková vyhl. od 1.8.06 zpřísnila indikaci a lék je zařazen mezi ty léky, které pacient dostane až v tzv. druhé linii onemocnění.tedy ve chvíli, kdy všechny dostupné postupy selžou.Ale na onemocnění GIST žádný jiný lék není!Nádor je zcela rezistentní na chemo i ozařování.jak se bude v těchto případech postupovat a bude na tento lék doplatek?Nová léková vyhláška ještě není na internetu a v tisku se zpravy různí. děkuji za odpověď
Standa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léková vyhláška je na stránkách MZ. Glyvecem se budou stromální nádory nadále léčit ve dvou centrech, v Motole v Praze a v MOU v Brně. Jistě bude zapotřebí řada upřesnění, jsme připravení v případě potřeby vést mediální kampaň, pokud by se ukázalo, že by měl být na lék dopolatek. Proti doplatku u onkologicky nemocných jsem zásadně. Musí nám však pomoci pacienti.
Archiv
Pane doktore! Jak lze lečit tumor na plicích jinak než operac? Lze použít biochemickou metodu o které se hovoří v dokumentu"Nemoci rozpoznané dechem" z cyklu České hlavy, vysílaný 13.7. na Čt 1.Mám nemocnou tchýni a bojí se operace. děkuji Vám. Kateřina Benešová email: katbe@seznam.cz _
Benešová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina plic se může vyléčit pouze operací - radikálním odstraněnímk nádoru. Pokud se to neudělá, protože to nejde pro rozsah nádoru nebo to pacient nechce, nemůže dojít k uzdravení a hraje se jen o délku a kvalitu života, která je spíše v měsících než v letech. Pokud to jde, doporučuji operaci, může jít o záchranu života.
Archiv
Dobrý den poradíte nám, jestli je to jediné řešení,odstranění varlat u diagnozy P.lalok střed.diferencovaný,adenokarcinom prostaty ve 2 vzorcích, ve vzor. vpravo dobře-středně dif. ca prostaty. 1 vz.-vlevo bez známek malignity. Zmetastázy nepravděpodobné.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to jediné řešení, je možná i operace prostaty nebo její ozařování, pokud nejsou metastázy - o bližším vyšetření na vyloučení metastáz se nezmiňujete.Nicméně, pokud by nádor byl rozšířený i mimo prostatu, byla by nutná hormonální terapie, odstranění varlat je v tomto případě jedna možnost (potlačení tvorby hormonů z varlat), podání hormonální léků může vést k podobnému účinku. Podrobnosti musí posoudit a léčbu navrhnout zkušený uroonkolog.
Archiv
Dobrý den, manželce byl před měsícem a půl prokázán neoperovatelný nádor na slinivce břišní. Je normální, že doposud nežačala žádná léčba
Bohumír
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, při neoperovatelném nádoru slinivky břišní se pacient nemůže uzdravit. Hraje se jen o délku a kvalitu jeho života. Chemoterapie může život o něco málo prodloužoit (o měsíce), na druhé straně může mít řadu nepříjemných nežádoucích účinků. Onkolog by to měl všechno s vaší manželkou probrat a ona by se společně s ním měla rozuhodnout, jak a zda vůbec se chce léčit.
Archiv
Dobrý den pane profesore. Letos mi při kolonoskopickém vyšetření odebrali 5 polypů nyní mi na ultrazvuku zjistili polypy ve žlučníku. Moje lékařka mi řekla, že to budeme řešit na podzim. Můžete mi prosím napsat co mi tak asi na podzim čeká? Děkuji za odpověď a přeji krásný víkend.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi vám navrhnou operaci žlučníku - tedy jeho vyoperování. Polypy ve žlučníku se na druhé straně málokdy mění na zhoubný nádor, v tlustém střevě je to daleko častější, je dobře, že vám polypy z tlustého střeva odstranili.Možná, že vám tedy navrhnou jen pravidelné kontroly.
Archiv
Vážený pane doktore, prosím Vás o radu.Na horním rtu,nedaleko koutku se mi udělal výrustek.Je zhruba v místě, kde končí sliznice a začíná kůže - takže když mám zavřená ústa, není z venku ani vidět.Vypadá jako vystouplá bradavička a je trochu zvýšené i okolí.Je hladký a lesklý. Má načervenalou barvu, když na něj zmáčku,zbledne a jakoby zprůhlední a pak se zase zabarví.Jednou jsem ho natrhla a velmi krvácel, chvíli to ani nešlo zastavit.Je asi tak středně tuhý a také je cítit zatuhnutí i trochu pod ním v kůži, když ho stisknu mezi prsty.Objevil se zničehonic.Je v místě,kam každou chvíli "zabrousím" jazykem a nic tam nebylo a další den tam prostě byl cítit výrustek.Proto jsem čekala, že brzy zase zmizí a nešla jsem s tím k lékaři.A také jsem v té době byla na konci 8. měsíce těhotenství.Nyní je to však už asi 10 týdnů a výrůstek je tam stále.Jsem již objednaná na kožní, ale až za dva týdny.Mám z toho velké obavy,bojím se hrozně,že by to mohlo být něco zhoubného, a tak hledám už teď nějaké informace.Mohl byste mi poradit oč by se mohlo podle Vás jednat? Všude se píše o rakovině rtu jako o nemoci starších mužů, kuřáků a "holdujících" alkoholu nebo o souvislosti s opalováním.Je mi 27 let, nikdy jsem nekouřila,jsem takřka abstinent,navíc se neopaluji a výrůstek je v místě, kam se ani sluníčko nedostane - není zvenku vidět - tak nějak nechápu proč se to u mě objevilo. Děkuji mnohokrát za odpověď. Petrová
Hana Petrová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to být cokoliv, když to nevidím, nemohu se zodpovědně vyjádřit. Určitě běžte k lékaři a uvidí se. To že jde o zhoubný nádor je málo pravděpodobné, tak se nebojte. Držím vám palce.
Archiv
Vážený pane profesore,maminka (53let)-onemocnění BCLL- trpí po skončení léčby chemoterapií (FCR)- ukončena začátkem dubna t.r.-sníženým počtem bílých krvinek (leukopenie,neutropenie -poslední kontrola ukázala hodnotu leukocytů 1.3).Od ukončení chemoterapie nasazeny již 3x antibiotika + injekce na podporu růstu bílých krvinek.V červnu maminka prodělala zánět dutin, jinak krom mírné bolesti kloubů zcela bez obtíží. Za jak dlouho se obyčejně vrací krevní obraz do normálu pro prodělané léčbě? Může napomoci nějaký vitamín, zvláštní strava či poravinový doplněk? Předem moc děkuji za Váš čas a přeji hezký den
Simona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to někdy trvat velmi dlouhu, i měsíce, a může to být nejen následek léčby, ale i známky neúspěšnosti léčby, kdy CLL nadále utiskuje normální klostní dřeň. Vitaminy ani zvláštní strava nemají zásadní význam.
Archiv
Lu=limfatická uzlina v levém nadklíčku
Jana H
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Aha, tak prosím znovu váš dotaz, abych ho nemusel hledat a pište prosím bez zkratek. Děkuji.
Archiv
Děkuji za odpověď pane profesore, ozařování asi bude řešení. Kéž se v medicíně bude stále dařit poznávat nová řešení a také kéž politika&ekonomika postupem času umožní, aby pacienti nečekali tak dlouho na zákroky a aby zdravotní systém měl mnohem více prostředků a širší možnosti. Ještě jednou díky, přeji příjemný den
Milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také děkuji.
Archiv
Dobrý den před 5 ti lety mi byla operativně meta LU krku,následně provedena extirpace vaječníků a hysterektomie,pak chemoterapie,následně 2x operativně odtraněna další meta LU krku ve stejném místě.následně ozařování této LU.nyní opět zvýšeny markry CA 125 a UZ ukázal další zvětšování stejných uzlin krku.nyní opět chemoterapie.myslela jsem si jesli není příčinou podávání HRT Climara 50 ale onkolog nesouhlasil naopak diky memu věku 35 let mu podávání připadá vhodné tak proč se mi pořád meta vrací.vyšetření štítné žlázy je v pořádku.
Jana H
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Co je to LU?
Archiv
Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat, po porodu se u mě objevilo autoimunitní onemocnění - vpodstatě mi úplně odchází funkce štítné žlázy. Chtěla bych se zeptat, mám holčičku, je možné, že má z tohoto důvodu větší pravděpodobnost, že by onemocněla lymfomem,když prý údajně tento druh rakoviny souvisí s imunitou?Také jsem četla pár vašich článků a zarazilo mě, že by lymfom mohl bez větších příznaků být v těle i několik let, než by se na něj přišlo?
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, holčička větší pravděpodobnost onemocnění lymfomem nemá. Jinak k druhé otázce, řada nádorů může být dlouhou dobu v těle, aniž se o nich ví.
Archiv
Dobrý den pane doktore, jen abych to správně pochopila, pokud se jedná o lymfom, tak jedna uzlina pořád roste a může se i rozšiřovat na další a ev. růst? Nebo je možné, že se uzliny postupně zvětší do velikosti mandle a dál nerostou. Děkuji
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Když je to lymfom, tak postupně roste a rozšiřuje se, vytvářejí se případně i další uzliny. To samozřejmě v případě, že se neléčí. Ale nejdůležitější je stanovit správnou diagnozu, to jde jen vynětím jedné uzliny. Pokud vás to znepokojuje, tak se ukažte lékaři, já to na dálku těžko mohu posoudit.
Archiv
Dobrý den pane doktore, moc Vás prosím o radu. Na těle mi udělalo několik mateřských znamének - jsou jasně červené barvy a 1 je vystouplá jako bradavice. Objevily mi až nyní v dospělosti (je mi 29 let). Může se podle Vás jednat o melanom. Předem velmi děkuji za odpověď. Petra K.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi to melanom nebude, spíše jiný, pravděpodobně nezhoubný kožní nádorek. Určitě se ukažte u kožního lékaře, abyste byla klidná.
Archiv
Dobrý den, pane doktore! Nevím, jestli směřuji svůj dotaz správně, ale zeptám se vás. Je mi 23 let a na pravé straně krku (na uklinách) mám takové různé bouličky a nerovnosti. Na dotek to nebolí. Nevím, jestli si vzpomínám správně, ale myslím si, že jsem to měla i v dětství. Nijak se to ale neléčilo. Nevím, jak dlouho to mám na krku nyní, všimla jsem si toho teprv nedávno. Žádnou virozu jsem v poslední době neprodělala a cítím se dobře. Může to být něco vážného nebo jde jen o "normální" zvětšení uzlin? A jakého lékaře mám kdyžtak navštívit? Moc děkuji za odpověď.
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemohu to posoudit, když to nevidím. Ať se na to prvně podívá váš praktický lékař a když by to pro vás nebylo dostatečně informativní, tak internista.
Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se Vás zeptat na následující. Můj manžel (29) let je poměrně silný kuřák, kouří už od svých 16 let. V poslední době neustále vykašlává a má prý pocit stále zahleněného krku. Také ho neustále trápí ucpaný nos, ale přitom nemá rýmu a velmi často krvácá z nosu. Mám strach aby to nebylo něco vážného. Prosím napiště mi co si o tom myslíte. Děkuji vám velmi za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Manžel by měl mít především strach z toho, že kouří. Má až 30x větší pravděpodobnost, že zemře na rakovinu plic, než nekuřák. Nyní je vhodné, aby zašel za krčním lékařem (ORL) a nechal se vyšetřit a především aby přestal kouřit.
Archiv
Pane profesore moc Vám děkuji za odpověď - i když jsem na ni čekala s takzvaně "staženým žaludkem". Budu tedy doufat, že uzliny s kterými už žiji takovou dobu nejsou nic nebezpečného. Moje lékařka říká, že nevidí důvod proč je operovat. Mohu se jen ještě zeptat, jestli by se mi po 15 letech (možná víc)už projevily nějaké obtíže, pokud by se jednalo o něco zhoubného? Ještě jednou děkuji a přeji pěkný den.
Hanka K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, to nepřichází v úvahu. Kdyby se ale uzliny zvětšovaly, musela by se určitě jedna vyndat k diagnostice. Pokud budou přibližně stále stejné, jako posledních 15 let, tak nic.
Archiv
Dobrý den, pane profesore, můj táta (ročník 36) má po zjištění PSA přibl. 9 a následujících vyšetřeních nález adenokarcinomu prostaty, dobře difrencovaného, z CT je podezření na možné prorůstání do některých neostrých oblastí - zřejmě častý výsledek z tohoto vyšetření. Po mnoha dotazech, zjišťování vychází jako nejvhodnější zřejmě ozařování. Ozařování vyvolává než. následky, není nám však zcela zřejmé, jaké jsou zkušenosti, zda následky (záněty moč.m., tl. střeva apod.) jsou trvalé. Prosím vás o vyjádření a rovněž vyjádření k tomu, jaké podpůrné medikamenty, životosprávu apod. může užívat, naopak co třeba amatérsky nesmí, aby neovlivnil efekt ozáření. Od RAPE asi táta bude chtít ustoupit, kvůli o něco lepšímu životu v průběhu terapie. Sám si myslím, že při RAPE - byť se preventivně odstraňuje celá p. a je rychlejší, může vzniknout předpoklad pro pozdější metastázy. Děkuji za Váš čas a odpověď, přeji Vám příjemný den
Milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ozařování je v tomto případě určitě vhodné. Nežádoucí účinky jsou individuální, tedy různé, bývá chronicky podrážděný močový měchýř a konečník, ale ne u všech stejně, u někoho skoro vůbec. Někdy mohou být následky trvalé.Neexistuje spefická ochrana proti těmto něžádoucím účinkům, mohu doporučit nedráždivou stravu, velké množství tekutin, pravidelné vyprazdňování.
Archiv
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz týkající se problému se žaludkem. V listopadu se mi přihodila taková situace, po náročném dnu plný nervů jsme s přáteli slavili a já jsem se docela dost opila, což skončilo zvracením, ale můj problém se týká toho, že jsem pak v žaludečních šťávách objevila trochu krve. Chci se zepat, jestli to mohlo mít souvislost s nervovým vypětím a větší dávkou alkoholu. Někdy trpím pocitem plnosti v žaludku, ale ne pořád. Chuť k jídlu mám("pořád"). chci dodat, že jsem začátkem roku začala studovat dálkově vysokou školu a začaly pro mě docela velké stresy. Píšu hlavně pro to, že ve mě hlodá červíček, jestli nemůže jít o něco vážného. Předem děkuji za odpověď. Pavla(27)
Pavla P.(27)
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šlo asi o dočasné narušení žaludeční sliznice alkoholem. Blíže se k tomu nemohu vyjádřit, kdyby se to opakovalo, nechte si udělat gastroskopii.
Archiv
Dobrý den, pane profesore chci Vás poprosit o Váš názor. Moje matka,53 let je 3 roky po lap.odstranění žlučníku pro přítomnost žlučových kamenů. Zhruba 2 roky má problémy se zažíváním, trpí průjmy (občas několikrát denně), má občasné bolesti v pravém nadbřišku. Má extrémně vysokou sedimentaci již několik let (zánětlivé onemocnění kloubů), Hemokult před 2 roky negativní. Problémy neustupují, ale ani se výrazně nezhoršují. Je bez teplot, nehubne, chuť k jídlu-bez problémů.Bohužel je v neustálém psychickém vypětí. Je prosím možné, aby uvedené potíže souvisely s prodělanou operací žlučníku a stresem? Mohlo by jít o něco vážnějšího? Velmi Vám děkuji za odpověď.
Jarmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné, ale není to jisté. Matka by si měla nechat přešetřit zažívací trakt.Když bude vyšetření negativní, tak se uklidní, když se něco nejde, tak se to bude řešit.
Archiv
Vážený pane profesore, před měsícem mi byla odoperována štítná žláza, jelikož na ni byl objeven uzel. Histologicky byl zjištěn papilární karcinom s mikrometastázou na 1 uzlině, která byla při operaci rovněž odstraněna a dále je ve zprávě zmíněno další "extrakapsulární šíření do oblasti prelaryngálních svalů". Nyní mě čeká léčba radiojódem. Je mi 24 let.Můžete prosím vás zhodnotit mé šance v budoucím životě. Jaká je šance, že se metastázy objeví v plicích nebo jinde.Vím, že 100% odpověď mi nikdo nedá. Předem velmi děkuji za odpověď.
Julie M.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte přes rozsáhlý nález velkou naději na uzdravení. Radiojod by se měl vychytat speciálně v nádorových buňkách a zničit je. Držím vám palce.
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor : všude čtu že zvětšené uzliny = lymfom. Musí tomu tak být vždy? Já mám zvětšené uzliny od dětství, kdy jsem prodělala celou řadu angín a už mi nezmizely.(Mám je zvětšené pouze na krku - nahoře pod čelistí a vzadu na krku). Byla jsem na vyštření sono a krve a vše bylo v pořádku. Teď už je mám stále asi 15 let. Problémy nemám žádné. Mohla bych mít tak dlouho nějakou formu rakoviny bez příznaků a s negativními krevními testy? Našla jsem zde jeden podobný dotaz - v naší rodině se vyskytují zvětšené krční uzliny už asi 3 generace, uzliny se příbuzným neztratily ani ve vysokém věku. Babička byla na ně operována, ale výsledek negativní (podezření na tuberkulozu.) Je možná nějaká genetická dispozice k tomuto zvětšení? Děkuji moc a přeji hezký den a mnoho úspěchů v práci.
Hanka K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě uzliny neznamenají jen nádor, jsou desítky dalších možností, které jsou v učebnicích medicíny. A také mohou být mírně zvětšené uzliny normální. Genetická dispozice není jasná.
Archiv
Vážený pane profesore, velmi prosím o Váš názor. Můj syn (7 let), prodělal před 5 týdny plané neštovice. Zhruba 4 týdny má za levým ušním boltcem zvětšenou uzlinu. Je nebolestivá, velká zhruba 1x1,5 cm. Zdá se mi, že je stále stejná, nezvětšuje se. V minulosti měl v těchto místech na obou stranách podobné zvětšené uzliny, ty však po kratší době mizeli. V současné době syn nemá žádné problémy. Je možné, že zmíněná uzlina je projevem prodělané infekce nebo by se mohlo jednat o něco vážnějšího? Děkuji Vám za odpověď.
Pavla N.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možné, že je uzlina v souvislosti s prodělanou infekcí. Počkejte několik týdnů, předpokládám že se uzlina změnší až vymizí. Pokud ne, ukažte ji lékaři.
Archiv
Dobrý den pane doktore, snad už poslední otázka,pokud se jedná o lymfom tak ta jedna či více uzlin neustále rostou nebo se zastaví v určité velikosti a rozširuje se to na další uzliny či orgány? Děkuji
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mohou růst i rozšiřovat se.
Archiv
dobry den, mam 23 rokov,asi pred 10 rokmi som si objavila na krku hrcku,lekarka mi povedala ze je to uzlina.niekedy ma bolieva a mam pocit ze sa posunula.myslite ze ide naozaj len o uzlinu?ak ano, mozu s nou suvisiet pomerne caste anginy?je nejaky sposob ako ju odstranit al. zmensit?myslim obkladmi alebo tak.moze mi v buducnosti sposobit nejake problemy?velmi pekne dakujem.
evicka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to souviset s častými anginami, nebo s infekcemi v zubech. Měla byste se nechat vyšetřit na ORL a u zubního lékaře, zda se nejadná o reakci na nějakou infekci v této oblasti.
Archiv
Dobrý den, mám na spodní straně prsu malou ranku, která na dotyk trochu bolí. Mám ji už několik let a vypadá stále stejně.Nepřikládala jsem tomu důležitost, ale dočetla jsem se, že příznakem rakoviny prsu může být tčeba malá jizvička nebo vřídek. mohlo by se jednat o rakovinu? Je mi 19 let. děkuji za odpověd.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to málo pravděpodobné, ale přesto si myslím, že by to měl vidět lékař. Když to nevidím, těžko se mohu definitivně vyjádřit.
Archiv
dobrý den,pane doktore. Můj přítel je půl roku po transplantaci po non-H.lymfomu.minuly tyden ho zacalo pobolivat v boku, ale pry ho to neboli porad, ale jen obcase .no a taky byl pred 14 dny na kontrole a pry ma zvysene LDH na 4,2.muzete mi prosim napsat, co to vsechno muze znamenat?mockrat dekuji za odpoved.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V naší laboratoři je LDH 4,2 ještě normální. Pokud by bylo vyšší, byla by i možnost, že nemoc není v pořádku, ale z jednoho vyšetření to určitě nemohu posoudit. Je nutné, aby se o tom váš přítel bavil s lékaři na pracovišti, kde byl transplantován.
Archiv
Vážený pane profesore, jsem moc ráda, že existuje tato stránka a děkuji Vám za to. Mému otci (50 let) byl před 14 dny nalezen zhoubný nádor v nosohltanu, který má rozměr 8 x 4 cm a je umístěn na pravé straně (otec má dvojité vidění, oteklý jazyk, nemůže polykat, bolesti ucha a hlavy, krvácí z nosu..). Bohužel nemám v současné době k dispozici žádnou lékařskou zprávu, proto vím, že odpověď bude velmi obtížná, ale zajímalo by mě, zda byste i v takovém případě preferoval operaci nebo „pouze“ radioterapii, popřípadě další konzultace, a které pracoviště byste nám doporučil. Je léčen v jedné z krajských nemocnic na severu Čech. Lékař ORL, vzhledem k velikosti nádoru a rychlému poklesu váhy (otec zhubl téměř 20 kg za tři měsíce), doporučuje radioterapii, neurochirurg by se pustil i do operace. Otci nakonec společně navrhli radioterapii s tím, že by operace mohla být provedena později. Nemám v úmyslu se tímto dotknout práce lékařů zde v nemocnici, jen mě zajímá názor i někoho dalšího, když i u těchto lékařů byl alespoň ze začátku odlišný. Ještě jednou mnohokrát děkuji a jsem s pozdravem Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Abych vám mohl poradit, musím vědět o jaký nádor jde. Postup bude zásadně odlišný při rakovině nebo naopak při lymfomu.Napište mě výsledek histologie a dle toho se pak mohu vyjádřit blíže.
Archiv
Vazeny pane profesore,mamince 53let vysel uz nekolikrat lehky nalez krve a bilkovin v moci z testovych prouzku na moc,zakoupench v lekarne v zahranici(napr.zjisteni nemoci ledvin,cukrovky,zanet mocoveho mechyre)Konecne ma termin u lekare,ma pozadovat mimo jine napr.sono nebo MR,zjisteni tumormarkeru?Mam strach aby nemela nador na ledvinach.Ma i obcas bolesti a tlak v techto mistech.Mimo jine nemuze ani mirne pit alkohol,pokazde je ji velmi zle:zvraceni a bolesti.Mohlo by to mit souvislost s ledvinami nebo spis zlucnik ci jatra?Maminka samozrejme radeji zadny alkohol nepije.Velmi Vam dekuji za odpoved za me i za ostatni ctenare.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Především si nechte vyšetřit moč u svého lékaře, pak dle nálezu se dohodněte na dalším vyšetření.Z toho co píšete se dá usuzovat jenom to, že máte obavy ze závažného onemocnění. Nechte na lékaři, aby posoudil, jak po vyšetření moči postupovat dál.
Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na lék Flucinom. Je možné, že v začátku užívání se pacientovi zdá, že zabírá a po 2 měsících má pocit, že přestal účinkovat?
Michaela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Flucinom je lék používaný při rakovině prostaty. Není důležité, co se v tomto případě pacientovi zdá, ale co ukáží kontrolní testy při lékařské kontrole.
Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se ještě zeptat: 1. Když se nepozná leukémie zvýšeným počtem leukocytů, je možné ji poznat v KO, pokud ano z čeho? 2. U malých dětí (2 roky) se vyskytuje pouze akutní leukémie - která má rychlý, horečnatý průběh? 3. Rozumím tomu dobře, že lymfom je stále rostoucí jedna nebo více uzlin? 4. Existuje onkologické onemocnění při kterém se zvětší do hmatatelnosti (max. do velikosti mandle) uzlinky na hlavě, za ušima, na krku, pod čelistí, v podpaží a v tříslech (v periferních oblastech)? Na závěr bych Vám chtěla poděkovat, že nám tady odpovídáte, i když toho času asi moc nemáte. Přeji Vám pěkný den.
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
l) definitivně se leukemie při nejasném krevním obrazu pozná z vyšetření kostní dřeně získané punkci z hrudní kosti nebo z lopaty kosti kyčelní 2)Ano, nejčastěji akutní lymfoblastická leukemie, která se ale u většiny dětí podaří vyléčit, pokud se zjistí zavčas a je léčena na specialisovaním hematoonkologickém pracovišti 3)Lymfom je nádorové onemocnění uzlin, může postihovat jednu uzliny nebo v extrémním případě všechny, záleží na stadiu onemocnění 4)Ano, může to být lymfom nebo například některý druh leukemie
Archiv
este jedna poznamocka k mojmu dotazu - manzel ma aj vyrazne biely povlak na jazyku.... dakujem
mariana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, ke kterému dotazu se tato poznámky vztahuje.
Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat na Váš názor ohledně následujícího : četla jsem, že ženy s větším poprsím mají o 80% větší šanci že dostanou rakovinu prsu. Nemám sice nějak extrémně velká prsa, ale přesto by mě zajímalo, zda bych měla uvažovat o zmenšení nebo jestli je tato "preventivní" operace zbytečná. Děkuji moc za Váš názor, vím že můj dotaz není asi tak závažný jako dotazy ostatních, ale o této nemoci se všude tolik mluví a já z ním mám panickou hrůzu. Ještě jednou děkuji.
Karin 27
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím o tom nic, nikdy jsem nečetl práci, která by to dokazovala.Myslím, že je preventivní operace zbytečná. Pokud máte z této nemoci hrůzu, zajděte si na mamografii a sono prsů a budete mít jistotu a věřím, že se uklidníte.
Archiv
Dobrý den, zajímá mě práce dokrota Jurkoviče ze Slovenska, který má úspěchy v léčbě nádorů blokádou činnosti štítné žlázy a podáváním protizánětlivých léků. Tímto způsobem se mu daří zastavit růst nádorů tak, že se stanou neaktivními a v některých případech je tělo jako nekrotickou tkáň odbourá samo (www.jurkovic.sk). Můžete se prosím k tomuto postupu vyjádřit? Děkuji
Koloděj
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, výsledky jeho prací nebyly nikdy uvěřejněny v žádnom renomovaném lékařském časopise, takže jde jen o jeho tvrzení bez důkazů. Pokud by byl k dispozici takový odborný článek, rád si ho přečtu, jinak jde jen o jeho tvrzení. Medicína musí být založená na důkazech, jinak jde jen o léčitelství, pacient může být léčitelem někdy i poškozený.
Archiv
Dobrý deň, pán doktor. Manžel má 41 rokov, má 2 mesiace zvýšenú teplotu v rozpätí (37-37,2) nie výrazné ale pomerne časté bolesti brucha a čriev, je zoslabnutý, chudne bez toho, že by menej jedol. Má dobré výsledky krvi, onko-marker na pankreas a prostatu bol tiež negatívny. Čo môže byť príčinou týchto príznakov? (otec mu zomrel na rak.panreasu vo veku 58r). Je namieste obava, že môže ísť o príznaky vážnej choroby? Ďakujem, prajem Vam príjemné dni.
mariana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě je nutné komplexní vyšetření zažívacího ztraktu co nejdříve. Onkomarkery naslouží pro diagnozu těchto onemocnění, spíše pro monitorování proběhu případné nemoci. Jsou nutné určitě nejméně sono břicha, gastrokopie a kolonoskopie, může skutečně jít o zhoubný nádor.Obraťte se co nejdříve na odboeného lékaře internistu nebo gastroenterologa.
Archiv
Můj bratr onemocněl lymfatickým rak.nádorem břicha.Nádor dle lékařů byl velice agresivní.Byla mu dána 1x silná a 1x slabší chemoterapie,přesto zemřel.Lékaři jistě udělali co bylo v jejich silách,nemohu zcela pochopit,jak je možné,že to celé,od prvního dne neschopenky,kdy zůstal doma to bylo tak rychlé,cca.80 dnů.Možná je to hloupost,ale docházeli jsme za ním do nemocnice a pili ze stejných lahví a nyní mám obavy,zda je ona agresivní rakovina nakažlivá a jestli ano,co máme nyní dělat.Bratrovi bylo 30 let,což je ještě smutnější.Děkuji za odpově%d a přeji mnoho sil a ať této nebezpečné nemoci ubývá a najde se na ni jednoduchý a přímý lék.
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato nemoc určitě není nakažlivá, v tomto smyslu nemusíte mít obavy. Tato nemoc někdy probíhá velmi rychle a agresivně, část pacientů skutečně může během několika týdnů zemřít, jako váš bratr. Naopak, některé pacienty se kombinovanou chemoterapii podaří uzdravit.
Archiv
dobrý den chtěla bych se zeptat co zjisti krevni obraz dekuji
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Běžný krevní obraz zjistí počet červených a bílých krvinek a počet krevních destiček, dále hodnotu krevního barviva.
Archiv
Od té doby se mu přitížilo.Byl3m.v nemocnici.Závěr:intersticialní plicní fibroza se zn.aktiv.dle HRCT,EMFYZÉM PANLOBULÁRNÍHO TYPU,MANTOUX NEG.Revmat.artritida seropositivní,antiCCP poz.stadia2.Asymptomatická cholecystolithiáza s konkrementem vel.17-18mm.Prosím o radu a vysvětlení.Minulý týden nemohl z rukama a nohama,měl otoky a bolest celého těla bere ráno1tabl.prednisonu5mg.děkuji
miloslava sloupova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Aha, tady pokračujete. Nejde o onkoloogické onemocnění a nebudu se tedy k tomu moci dostatečně kvalifikovaně vyjádřit, nicméně musím konstatovat že sarkoidosa po čase často může přejít do plicní fibrozy, což je velmi závažné onmemocnění.Na podrobnosti se musíte informovat u lékařů, kteří manžela léčí.
Archiv
Vážený pane dr.Náhodou jsem se dostala na tuto str.prosím Vás o radu pokud můžete.Manžel měl od5let sarkoidosu plic,do18let se léčil prednisonem.Celá léta to bylo dobré,loni mu ale zemřela maminka/šla na operaci žlučníku,měla nádor
miloslava sloupova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nerozumím bohužel, na co se ptáte. Napište, prosím, jaklou na mě máte otázku.
Archiv
Pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda se vyskytuje u velmi malých děti např. 3 roky nějaký druh chronické leukémie nebo jde vždy o akutní? Pokud ano, jak se může poznat. Děkuji.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jen zcela vyjíměčně, nejobvyklejší je akutní lymfoblastická leukémie, která je ale dobře léčitelná, většina dětí se vyléčí.
Archiv
Děkuji pane profesore za neuvěřitelně rychlou (a uklidňující) odpověď.Přeju vám krásný víkend,pěknou dovolenou a hodně pracovních i osobních úspěchů. A vašim pacientům, i ostatním dotazujícím se hodně štěstí.
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také děkuji, od málokoho se dočkám poděkování, vždy mě to potěší. A nyní do příští soboty nebudu odpovídat.
Archiv
Dobrý den,dostala jsem se do této rubriky při shánění informací o svém nálezu.čeká mě operace štítné žlázy a ráda bych věděla více o svém nálezu. Kdybyste byl pane profesore tak laskav a "přeložil" mi tento nález do jazyka pro laiky, byla bych vděčná.Punkce:ve ě nátěrech fokálně řídký koloid,lehce zvýšené množství zralých lymfocytů,skupinky folikulárních buňek dobře až středně kohenzivních s onkocytární přeměnou,v selém množství folikulární buňky regresivně změněné.Záver:obraz onkocytární proliferace (toto je podtržené),vzhledem k přítomnosti lymfocytů doporučujeme vyčetření autoprotilátek k vyloučení autoimunitní thyreiotidy(pozdní fáze),jinak obtížné rozlišit mezi onkocytárním tumorem a vystupňovovanou onkocytární přeměnou v rámci hyperplastického uzlu strumy.Děkuji moc,vím,že se na vás obrací spousta pacientů a váš čas je cenný.Je mi 51let
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ve štítnici byly nalezeny buňky, které jsou podezřelé z nádorových změn. Operací se odstraní štítná žláza samozřejmě i s těmito buňkami. Při jejich podrobném vyšetření se pak zjistí, zda opravdu jde o počínající nádor či ne. V každém případě by operace měla situaci vyřešit definitivně a naděje, že budete zcela v pořádku ve vysoká. Také by mohlo jít o jiné onemocnění štítné žláty, tedy nenádorové, ale ta operace bude zřejmě zapotřebí v každém případě.
Archiv
Dobrý den,ve 30.letech mi byl odstraněn melanom 0,4mm.Tuto diagnozu nikdo v rodině neměl. Bojím se, že moje děti touto nemocí také onemocní.Jaká je pravděpodobnost, že se mi melanom vytvoří znovu jinde? děkuji za odpověď
Markéta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na to se nedá statisticky přesně odpovědět.Záleží na množství a druhu mateřských znamének (névů), na tom zda se jedinec bude opalovat na sluníčku nebo v solariu, na mechanickém dráždění znamének atd. Více najdete na www.linkos.cz - část pro pacienty, informace o diagnozách - kožní nádory - melanom.
Archiv
Dobrý den pane profesore, při pročítání této rubriky jsem narazila na informaci, že při probíhajícím maligním procesu v těle dochází ke zvýšení železa v krvi (což jsem nevěděla). Při posledním preventivní kontrole na podzim 2005 u praktického lékaře mi byla zjištěna hodnota 30, což bylo označeno naším p.doktorem jako mírné zvýšení a nebyla doporučena ani kontrola krevního obrazu. Po dnešním telefon.dotazu na p.doktora mě bylo řečeno, že se může jednat o nádor jater a ať tedy příjdu na krev. Můžete mi prosím k tomuto problému něco podrobnějšího sdělit? Jinak byl krevní obraz v pořádku.Je mi 43 let.
Věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemohu, mírné zvýšení hladiny železa nedává žádnou zásadní informaci. Nádor jater mimochodem z rozboru krve také není v podstatě možné poznat. To by se musel udělat například ultrazvuk nebo CT. Moc bych se nebál, ale pokud by lékař vyslovil podezření na nějaký nádor, měl by vás vyšetřit specialista.
Archiv
Dobrý den,nevím jestli se na Vás obracím správně, ale zkusím to. Chtěl bych se zeptat, kam se mohu obrátit, chtěl-li bych na sobě nechat testovat léky. Děkuji za odpověď
David
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zkustě se informovat v SÚKL - Státním ústavu pro kontrolu léčiv Praha.
Archiv
Dobrý den, po gynekologické prohlídce mi moje lékařka řekla, že testy stěru děložního čípku vykazují odchylku od normy, a že za půl roku mám přijít znovu na kontrolu. Když jsem se ptala, co to znamená, a jestli má třeba omezit sexuální život, nic bližšího mi k tomu nebyla schopná sdělit. Myslíte, že bych se radši měla nechat jít vyšetřit ještě někam jinam? A pokud ano, mohl byste mi prosím poradit konkrétního odborníka? Opravdu nerada bych něco zanedbala... Je mi 21 let, nekouřím, nepiji alkohol, jím relativně zdravě, sportuji, rok a půl mám stálého přítele a partnery nestřídám. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
zuzka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zůstaňte klidná. Běžte za půl roku na kontrolu, sexuální život s jedním partnerem neomezujte. Další se rozhodne po příští kontrole.
Archiv
Dobrý den,prosím o vysvětlení:tumor rekta ve stádiu T3,N0.Maminka je po 5-týd.kůře chemo+ozař.,nyní čeká na operaci.Toto bylo zjištěno po kontrolním sonu,plus regrese nádoru,čemuž snad rozumím,ale uvedeným zkratkám ne.Děkuji za odpověď.
Zdena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je správné, že maminka je ozařovaná před plánovanou operací. U nádorů rekta většinou po ozáření dojde ke zmenšení (regresi) nádoru a operace je pak snazší a úspěšnější.T3 znamená poměrně velký nádor, NO znamená, že nejsou postižené uzliny, mělo by tam být uvedeno ještě MO což znamená, že nejsou přítomny metastázy nádoru.
Archiv
Pane profesore,četla jsem v tisku, že drahé onkologické léky -GLIVEC,AVASTIN atd. budou moci psát onkologové na pracovištích v Praze a Brně.Ostatní onkologické pracoviště nikoliv.Co je na tom pravdy?Je smyslem tohoto opatření zamezit přístupnost obyčejným lidem? Praha a Brno přeci kapacitně nemohou stačit!Děkuji za odpověď
Blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to jinak a vysvětlím vám to: Glivec budou i nadále používat jen Hematoonkologická centra, kterých je u nás celklem 6. Léčba Glivecem stojí l milion korun ročně, toto platí pro léčbu Chronické myeloidní leukemie. Pokud se týká nádorů GIST, kterých je ročně asi 50, budou i nadále léčeny Glivecem v Praze Motole a v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Centralizace je obecně nutná nejen kvůli odbornosti, ale i vzhledem k enormním nákladům. Jedině centralizací je zajištěna racionální léčba. Všichni pacienti s uvedenými diagnozami by se tak měli k této léčba dostat. Avastin, lék používaný pro metastatický kolorektání karcinom, je a bude k dispozici v 18ti Komplexních onkologických centrech, rovnoměrně rozložaných po celé repulice. Podrobnosti najdete na www.linkos.cz
Archiv
Mám 45 rokov,od 33 rokov som bez pravého testisu (komplet)s nasledným ožarovaním tz.hokejka rádioak.kobalt. Teaz po rokoch mám výžarovanie bolesti v predu uzliny,koxy a v zadu chptica pánvy a kryžovej oblast.Polčas rospadu, rakovina,reumatické bolesti? Vyjadrenie lekára:ľahké obmedzenie dynamiky LS chrbtice, poklop citlivý v LS prech.Lassegue negat.koxy v pravo phyb nebolestivý,palpačné citlivé predné púzdro bez nálezu,LU nehmata,Ko-za týždeň(podotíkam diagnostikovanie pohmatom. Nemám pocit komplexného vyšetrnia.Žijem vďaka diagnostiky ranného štádia rakoviny a to nechcem premeškať. Ďakujem za radu.
Milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím co mám poradit víc, než že by někdo z lékařů měl vzít všechny výsledky vyšetření, dát je dohromady a podívat se co ještě chybí. To potom dovyšetřit. Stav určitě stojí za komplexní přístup, onkologa, revmatologa, internisty. Doufám ale, že to onkologická diagnoza nebude.
Archiv
Dobrý den, v nedávné době mě vyděsil případ jednoho známého, který asi před rokem prodělal rakovinu tenkého střeva a od té doby má boční vývod. Asi před čtyřmi měsíci začal mít silné bolesti břicha a lékaři ho stále ujišťovali, že "to má od zad". Po neúspěšné medikaci ho až před pár týdny poslali na CT a zjistili, že má zhruba 10cm nádor opět na střevu! Není to trochu nestandardní postup, když věděli, jakou měl diagnózu? Operace je prý nemožná(je to na nebezpečném místě a hrozí porušení nerů) a tak se to chystají léčit laserem. Má šanci na vyléčení? Děkuji za odpověď.
Helča
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že se mylíte, že jde o rakovinu tlustého střeva . Rakovina tenkého střeva je zcela raritní. Pokud jde o rakovinu tlustého střeva ve stavu, který popisujete, tak šanci na vyléčení nemá, jen na prodloužení a udržení slušně kvality života. K postupu se těžko mohu vyjádřit, když neznám podrobnosti, histologické vyšetření, stadium nemoci a tak dále.
Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se ještě zeptat. Jedná se o syna 21 měsíců (má uzlinky na krku, v tříslech, v podpaží, pod čelistí i za pravým poltcem - většinou velmi drobné a těch pár větších jsou asi o vel. do 1 cm). Zjistila jsem je před třemi měsíci, nevím ale jak dlouho tam jsou. Kromě těch za uchem, ty jsem našla asi před 4 týdny. Nechala jsem mu vzít krev - měl leukocyty 19000, ale ten den dostal teplotu a kašel, pak to přešlo. Po týdnu se krev vzala znovu a měl leukocyty 12000. Takže bych se chtěla zeptat: 1. pokud by probíhal maligni proces (lymfom, nádor)už min. 3 měsíce, je možné, že by se ještě leukocyty výrazně nezvýšily? 2. Pokud v těle probíhá lymfom nebo nějaký nádor, tak se postupně zvětšují všechny lymfatické uzlinky? 3. Četla jsem na internetu, že pokud v těle probíhá maligní proces, tak bývá někdy v krvi zvýšené železo, je to pravda? Protože malý ho má právě míň i červené krvinky má těsně pod hranicí, takže bere antiferrin. Děkuji za odpověď.
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
1)Lymfom ani leukemie nemusí být nutně doprovázeny zvýšením počtu leukocytů 2)Ne, není to tak 3)Někdy je zvýšené, někdy ne, nemá to zásadní diagnistický význam