Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat k rakovině lymfatických uzlin - kromě jedné uzliny se mohou tvořit další uzliny. Můj dotaz zní - i ty další uzliny rostou nebo se jen zvětší do nějaké velikosti?Jak často je dobré uzlinu/y kontrolovat jestli neroste? A patří k tomuto druhu rakoviny jako další příznak svědění kůže? Děkuju
Adam
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím přesně na co se ptáte. Uzliny mohou být postiženy lymfomem nebo leukemii - to pak není rakovina. Nebo mohou být v uzlinách metastázy rakoviny z kteréhokoliv postiženého orgánu. Samozřejmě, že v obou případech může být uzlin více, mohou se zvětšovat a zmnožovat. K lymfomu může patřit svědivka.
Archiv
Vážený pane profesore, prosím o radu ohledně mateřských znamének. Bohužel, mám je po celém těle, převážně na zádech. Před 3 roky jsem byla na odstranění těch nejrizikovějších - odstraněno 20 znamének. Histologie všech byla negativní. Na zádech mi však zůstalo ještě několik větších, které se pomalu zvětšují po pobytu na slunci. Mají světle hnědou až tmavě hnědou barvu a neostré, rozpité okraje. Rozhodně se cíleně neopaluji. Na preventivní kontrole jsem byla letos v únoru, kontrola v pořádku, byla jsem poučena. Naneštěstí se tato situace opakuje každé léto, znaménka se pomalu zvětšují. Bohužel, při tom velkém počtu už neumím posoudit co je ještě "normální". Nezvětšují se ani se nemění nijak dramaticky.Myslíte prosím, pane profesore, že je to důvod, který by mě měl znepokojovat? Moc Vám děkuji za odpověď. Na další praventivní kontrolu jsem pozvána v únoru 2007.
Pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Měla byste být v pravidelné kontrole kožního lékaře, který se tímto problémem zabývá. Samozřejmě se neopalujte. Co je ještě normální skutečně sama nemůžete posoudit. Nemusíte se znepokojovat, ale buďte opatrná a pečlivě choďte na kontroly.
Archiv
Vážený pane profesore,mám rodin. přítelkyni 48 let, kt. byla v 1/05 operována pro Tu l. ledviny -nefrektomie(adenocarcinom) . Po op. pouze sledována. Koncem 11/05 zjištěna recidiva v LU v retroperitoneu , meta proces do skeletu, do plic, do jater. Zahájena léčba interferonem, kt. velmi obtížně tolerovala, léčeb. efekt. nebyl.žádný.Domluvena s pac.účast ve studii léčby Sutenitibem. T.č. absolvovala 2 dávky, stav se postupně zhoršuje, sama si vyhmatá rezistenci v l. hypogastriu, kachektizuje , zvětšila se meta v plicích, při chůzi je dyspnoická, výrazně kašle,má nechutenství, intermitentně se dostavuje i zvracení.Prosím o Váš názor na tento léčeb.postup.Děkuji MarieK.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Situace je velmi vážná. Sutenib je nový, prozatím zkoušený léka na nádor, který jinak léčbě prakticky zcela vzdoruje. Pokud nádor nereaguje ani na tuto léčbu, považuji ho definitivně za nevyléčitelný a dobu života nemocné odhaduji nejspíše v měsících. Je mě líto, že pro vás nemám lepší zprávu.
Archiv
Vážený pane docente,moje babička zemřela na rakovinu prsu v nedožitých 30 letech,maminka v 23 letech absolvovala částečnou resekci prsu pro maligní nádor,nyní v 55 letech má opět nález(zatím se čeká na výsledky).Slyšela jsem,že pokud se rakovina prsu vyskytuje v rodině po několik generací,provádí nějaké odběry krve na určitý gen,díky kterému se zjistí zda rakovina prsu hrozí další generaci.Chtěla jsem se zeptat,zda za rěchto okolností v rodině můžu požádat svého gynekologa o toto vyšetření a nakolik výsledek toho krevního odběru je definitivní.Děkuji za odpověď
Isabella
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Doporučuji vám genetické vyšetření se zaměřením na rakovinu prsu. Provádí ho například Masarykův onkologický ústav v Brně - dr. Foretová. Viz také www.prevencenadoru.cz,www.mou.cz nebo 543 134 314.
Archiv
Vážený pane docente. Trpím chronickou myeloidní leukémií. Od roku 2005 užívám lék Glyvec, který mi účinně pomáhá. Zneklidňuje mne doplatek na uvedený lék, protože Glyvec se pro stává nedostupným. Jak mohou pomoci pacienti, aby byl Glyvec dostupným lékem? Velmi děkuji. Marie
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pacienti se musí bránit. Musí zakládat pacientské organizace podle diagnozy, vystupovat v mediich, podporovat své lékaře. Jako předseda České onkologické společnosti bojuji a jsem i nadále připravený bojovat za zájmy pacientů. Doplatek za Glivec považuji na nereální, nemorální a sprostý.
Archiv
Dobrý den, možná mám problém a možná nemám problém. V posledních pěti letech mám tak cca 4x do roka zvýšený otok v obličeji a na krku, který provází jakoby silná chřipka, otok pak přejde do velkých boláků až do živého masa.Během dvou až tří týdnů se vše vyhojí, bez léků. Zároveň po tuto dobu mně trápí velká únava, bolesti zad a střídání průjmu a zácpy. Otec i strýc zemřeli na rakovinu žaludku. Myslíte,že by to mohlo něco znamenat? Děkuji.
východočeský kraj
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z toho co píšete se dá těžko na něco usoudit. Určitě byste se měl nechat přešetřit u internisty.
Archiv
pane profesory, me mamince byl vyoperovan 10cm nador v tlustem strevu, po rozboru v nem byly 4 uzliny z 12-ti zhoubne, metastazy nebyly zjisteny. V centru v Novem Jicine ji nasazuji chemoterapii v 5-ti davkach. Dost spatne to psychicky snasi, ma pocit ze je nemoc nevylecitelna. prosim vas o radu zda je mozne postupovat treba i jinym zpusobem lecby, jake jsou jeji vyhlidky, kde se popripade obratit o dalsi nazor jineho odbornika.dekuji
Pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V tomto případě považuji chemoterapii po operaci za nutnou, je naděje na vyléčení, ne jistota. Myslím, že centrum v Novém Jičíně je profesionálně kompetentní.
Archiv
Přeji hezký den, můj otec nyní prochází hormonální léčbou /Casodex/ a 28 dávkami /nyní 24/ozařování při lokalizovaném nádoru prostaty.Dostane ještě dalších 14 dávek, krevní obraz zatím dobrý,léčbu snáší dobře,PSA bylo 5,původně 620.Jak se má patient chovat po skončení této léčby a co je třeba dodržovat,popř.upravit.Pomůže Ovosan,Wobenzyn,přísná dieta,zeleninové šťávy,méně stresu?Je tato nemoc dědičná, pro mého bratra či pro mne vyšší sklon k výskytu rakoviny prsu, na který zemřela moje teta?Velice děkuji za odpověď.Hledám způsoby,jak mému tatínkovi,kterému je 59 let a léčí se ambulatně ve FN Plzeň co nejvíce pomoci.Děkuji.Patricie Sedláčková-Irlveková
irlvekova@badmarienbad.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jmenované potravinové přídavky nemají zásadní význam, ani není nutná zvláštní dieta.Pokud je nádor prostaty lokalizovaný, měl by se tatínek zcela vyléčit. Dědičnost určitě není přímá, jsou rodiny, kde se nádory vyskytují častěji.
Archiv
Dobrý den pane profesore, je mi 30 let a chtěla bych se zeptat jak moc jsou nebezpečná tak zvaná kondylomata-před dvěma roky mi byla odoperována z čípku, loni se objevila u poševního vchodu a opět mi je moje gynekoložka odoperovala. Jaká je možnost že se znovu objeví a po jaké době je možný vvznik rakoviny. Děkuji za odpověd.Markéta.
Marketa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je zapotřebí to hlídat, kontrola na gynekologii dle domluvy, nejméně 1x za rok, vznik rakoviny málo pravděpodobný, ale možný.
Archiv
Dobry den. Nekde jsem cetl o skoro "zazracnych" schopnostech mnohadenniho pustu (pokud mozno pod dohledem lekare). Udajne ma jit o to, ze pokud telo nedostava potrebne ziviny, tak po nekolika dnech vlastne zacne stravovat samo sebe. Co si Vy, jako odbornik o tomto myslite? Je to jednoznacny nesmysl nebo by na tom alespon neco mohlo byt, ale nedoporucil byste to kvuli prilis velkemu riziku?
Michal
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je prokázáno, že to nefunguje.
Archiv
Vážený pane profesore, mojí mamince (nar. 1929) byl v únoru 2005 zjištěn nádor tlustého střeva a byla vzápětí operovaná. Současně byly u ní zjištěny metastázy (4 ložiska do cca 20 mm) v játrech, které se již nedaly přímo odstranit. Byla léčena chemoterapií a stav byl po určitou dobu stabilizován. Po několika měsících se ale podle vyšetření (markry, CT) situace horšila a v únoru 2006 byla zkoušena jiná chemoterapie, kterou matka pro prakticky celodenní zvracení a nevolnosti nedokázala snášet, takže aplikace byla přerušena. (Matka je diabetička, užívá inzulín.) Nyní pociťuje tlak a bolest v nadbřišku, a i po přerušení chemoterapie před čtyřmi měsící denně zvrací, i když jen ráno a (někdy) večer. Ošetřující lékařka mi sdělila, že játra samotná podle jaterní testů zatím pracují dost dobře a že příčinou popsaných potíží bude patrně tlak zvětšených jater a možná i sleziny na vývod ze žaludku. Pochopila jsem to laicky tak, že se dříve než jaterní koma dá předpokládat uzavření cesty potravy ze žaludku do střev a tedy hrozí, že maminka v podstatě zemře hlady a žízní. Vím, že její nemoc je nevyléčitelná, a jsem ošetřujícím lékařům na chirurgii i onkologii vděčná za jejich péči, která mamince zachránila život a alespoň na čas jí ho prodloužila. Pořád mne ale napadá otázka, zda přichází v úvahu ještě nějaké vyšetření, které by potvrdilo či vyvrátilo ono zúžení v trávicí soustavě, a zda přícina zvracení není přece jen někde jinde (před cca 8 lety matka též trpěla po několik týdnů silným zvracením a byla kvůli tomu hospitalizována, ale zvracení přestalo, aniž se dospělo k diagnóze), a pokud je tomu tak, zda opravdu není žádná možnost nějaké léčby nebo zákroku, který by zlepšil průchodnost trávicí soustavy. Prosím Vás proto o nezávislou radu, co dělat. Děkuji, Helena Helena
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Samozřejmě, že se maminka může blíže vyšetřit na důvody zvracení. Jsou možné různé endoskopické metody, možná na začátku ultrazvuk. Jsou pak možné palitaivní chirurgická zákroky, například gastrostomie, aby bylo možná dodávat jídlo a pití sondou přímo do žaludku. Nejsou to všechno moc příjemné věci a jen ošetřující lékař může po domluvě s pacientkou rozhodnout, co bude pro ni nejlepší. Hraje se o kvalitu zbytku jejího života a ta je moc důležitá.
Archiv
Dobrý den pane profesore, můj tatínek je asi 1,5 roku po ukončené chemoterapii po operaci nádoru na jazyku. Za tu dobu chodí pouze na kontrolu na onkologii, kde si podle jeho slov "pouze udělají čárku"- žádné odběry ani vyšetření a na ORL - taky bez důkladnějšího vyšetření. Když se na poslední kontrole na ORL po 1/2 roce zeptal, zda by neměl podstoupit podrobnější vyšetření, řekl mu lékař, že mu stačí vizuální posouzení. Jaký je prosím Váš názor na tento postup, mám o tatínka starost a moc se mi to jako laikovi nezdá. Děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zálěží na řadě okolností, například, kde by přesně nádor uložen a jaká byla histologie nádoru. Myslím, že konsultace na ORL a laboratorní odběry by jednou čas měly být.
Archiv
Vážený pane profesore,moje maminka onemocněla v 67 letech folikulárním lymfomem gr. III,bez zasažení kostní dřeně. Po úvodní 6 měsíční chemoterapii CHOP ji byl aplikovám Zevalin,na kontrolním PET byla bez známek choroby, nemoc se však do 1 roku vrátila byl ji aplikován R COP a poté 3 dávky fludarabinu, nemoc se nepodařilo zvrátit rycle progredovala a poté co ji byly dávány transfúze maminka během 3 týdnů zemřela. Vzhledem k tomu, že jsem se velice upínala k léku ZEVALIN a vím, že ho zřejmě dostali ještě dva další pacienti z ČR , nemohl byste mi laskavě odpovědět jestli tito pacienti žijí ?? Zajímá mne to velice, protože otec maminky zemřel v 38 letech na leukémii, a mne v 39 letech ( zřejmě po velikém stresu) začalo bolet levé podpaží. Velice děkuji za Váš vzácný čas.
Helena Ch.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zda tyti pacienti žijí nevím, Zevalin není zázrak, je to jen jeden z palety nových léků, který může některým pacientům prospět, ne u všech se to podaří. Je mě líto, že se to u vaší maminky nepodařilo.
Archiv
Vážený pane profesore, jedna má známá cca před rokem (červenec 2005) prodělala operativní zákrok, při kterém jí byl odstraněn karcinom tlustého střeva, poté se podrobila tzv. "zajišťovací chemoterapii-týden chemoterapie, poté 3 týdny klid, takto tuším 6x. V únoru 2006 byla na kontrole-sono břicha, krevní rozbor + vyšetření tlustého střeva, ve zprávě bylo: "bez patologického nálezu. V současné době (cca 2,5 měsíce měla silné zdravotní potíže-váhový úbytek, nechutenství, slabost.....), po vyšetření zněla diagnóza: mnohačetná ložiska obou laloků jater. Nyní čeká na masivní chemoterapii. Chci se optat, je zde vůbec nějaká šance na vyléčení nebo alespoň prodloužení života? Dotyčná je i ve špatném psychickém stavu. Předem děkuji za opověď a přeji pevné zdraví. Miriam
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šance na vyléčení není, hraje se o délku a kvalitu života. Doba života bude spíše v měsících než v letech.
Archiv
Vážený pane profesore, zajímalo by mne jestli mohu dostat rakovinu pitím coca coly? Slyšel jsem, že tento nápoj je zdraví škodlivý a rozpustí i železo. Je pití tohoto nápoje za studena nebezpečné? Jaký budu mít obraz? Děkuji
bylli
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím.
Archiv
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je rakovina dědičná-moje matka zemřela na rakovinu prsu.Druhý dotaz-dcera má v obou prsou fibroadenomy,je možné,aby se tyto zvrhly v rakovinu? Předem děkuji za odpověď.
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dědičná jednoznačně není, je pravda, že v některých rodinách se rakovina vyskytuje častěji.Fibroadenomy se mohou změnit na rakovinu, je nutné pravidelné sledování (mamografie, sono).
Archiv
Dobrý den, pane doktore můj dotaz se týká mé matky. Cca před 3/4rokem jí byl zjištěn zhoubný nádor na plicích s metastázemi v dutině břišní, v kostech, zasažení slinivky (játra, ledviny v pořádku) - nasazena chemoterapie 6x. Nyní po třech měsících došlo k metastázám do hlavy - četná ložiska mozeček i obě hemisféry - nyní končí ozařování - prognoza je velice negativní s tím že zbývá pouze "pár" měsíců života a že nyní léčba již "nemá" cenu (ne takhle doslova, lékaři se chovají velice dobře ale takto to v konečné fázy vyplývá) Dotaz je zda-li by nešlo na toto onemocnění které je tedy jednoznačně dost rozsáhlé nasadit zmiňovanou cílenou biologickou léčbu. V případě Vašeho zájmu mám naskenovanou propouštěcí zprávu z nemocnice po chemoterapii...děkuji Vám velice za reakci
Karel V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě ne, to by cenu nemělo. Bohužel, vaší matce se již dá jen zlepšovat kvalita života, délka jejího života bude maximálně v měsících. Je důležité, aby měla co nejméně obtíží. Onkologická léčba by ji nepomohla a jen by jí zbytečně zatěžovala. Takže dále je nutná léčba podpůrná, to znamená tlumení obtíží, které má.
Archiv
Dobrý den, pane profesore, v srpnu minulého roku byla u mého tatínka (53 let) zjištěna rakovina tlustého střeva s metastázemi na obou lalocích jater. Následovala předoperační chemoterapie, v prosinci podstoupil operaci s tím, že mu nádory na tl.střevě budou odebrány a udělán prozatímní umělý vývod. Nádory byly tak velké, že nešly vyoperovat a vývod bude mít již navždy. V nemocnici mu řekli, že letošek je vzhledem k jeho stavu posledním rokem jeho života. Po měsíci absolvoval další dávku chemoterapií. Skončil v červnu t.r. Krevní obraz má v pořádku, na játrech se na 1 laloku metastáze zmenšily. Tudíž všechno by mělo být lepší. Problém je v tom, že dostal horečky (38,5°C a více), které trvají již 6 neděl. Paralen atd. nezabírá. Má oteklé, bolavé nohy, téměř celý den leží, játra ho bolí cca 2 týdny. Dýchá „povrchově“, protože je to pro něj vyčerpávající - i mluvit. Rentgen plic je prý v pořádku. Pořád hubne – nemá chuť k jídlu. Bolí ho záda v oblasti kříže - po RTG zad tam prý žádné metastáze nemá a má docházet 2x týdně na elektroléčby. Nechtějí mu dávat injekce proti bolestem. Nevím, zda člověk, který je tak vážně nemocný má podstoupit rehabilitační cvičení. Jsou horečky důsledkem chemoterapie? Užívá Ovosan, Essentiale, Feronat, Selen+Zinek, kozlík lékařský. Jaký lék by mu snížil horečky? Jak mu můžeme pomoci? Děkuji za odpověď
Petra S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě musí mít váš tatínek léčbu bolesti a to co nejdůslednější. Není možná, aby se bolestí trápil. Rehabilitaci v jeho stavu nedoporučuji. Potravinové přídavky, které užívá, mu podle mého názoru nemohou pomoci.Teploty mohou být důsledkem pokročilého nádoru, stejně jako hubnutí. Je mě to líto, ale jeho délku života odhaduji na měsíce, je důležité, aby zbytek života mělo co nejlepší a bez bolestí.
Archiv
Dobrý den,stále mi bylo špatně,z krve zjištěn vyšší cukr,jaterní test špatný a ještě něco s krvinkama.Byl mi udělán diabetický test,kdy mi bylo sděleno,že je lehce porušena cukrová tolerance.Doporučeno nejíst sladké,na játra zase další jídla.Vše dodržuji,původně jsem měla váhu 52kg,dnes mám 44 kg,jdu stále dolů s váhou,obvodní lékařce jsem se svěřila,že váhově kam až zajdu.Dle jejích slov je to normální,ale mne to znepokojuje.Nikdo se mnou nic nedělá,nechci časem skončit na kapačkách jako nějaká anorektička..Ke všemu jsem začala mít rodinné problémy,takže k úbytku na váze se přidal stres.Začaly mne bolet ledviny a játra.Může to být důsledek stresu?Nechci,aby se mi zhoršoval zdr.stav,dělám proto vše,ale ty bolesti jsou občas dost velký.Nikdo to neví,jen se skrčím na posteli a tiše trpím.Mám jít opět za obv.lékařkou-když je to normální,nebo na koho se mám obrátit?Je mi 39 let.Moc děkuji za odpověď.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lituji, poskytuji jen rady v oblasti onkologie.
Archiv
Pane profesore, muj otec zemrel z duvodu rakovinoveho nadoru na mozku, zatimco jeho otec na rakovinu zaludku. Pred rokem jsem dovrsil 40 let. Nekourim, pravidejne sportuji, piji pivo a vino, i kdyz ne ve velkem mnozstvi a na rodinem jidelnicku se pravidelne vyskytuje zelenina a ovoce. Presto jaka preventivni vysetreni byste mi doporucil vzhledem k me mozne dedicne dispozici. Predem dekuji Tomas Lenk
Tomas
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zkuste se domluvit na komplexním preventivním vyšetření na Masarykova onkologickém ústavu v Brně. www.prevencenadoru.cz,www.mou.cz, nebo 543 134 314.
Archiv
Dobrý den, rád bych Vás požádal o Váš názor na nové vyvíjené léky na léčbu rakoviny. Tedy konkrétně na léky XYOTAX™ a Pixantrone od společnosti Cell Therapeutics. Myslíte, že tyto léky přenesou nějaký výraznější posun či revoluci v léčbě. (tedy poku budou schváleny) Předem děkuji.
DW
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je velice předčasná otázka. Do všech nových léků jsou vkládány velké naděje, v praxi jsou pak jen občas naplněné. Prostě uvidíme.
Archiv
Vážený pane docente, moje matka byla před necelým rokem úspěšně operována na Vinohradech s nádorem na tlustém střevě. Jednalo se o jeden větší nádor, žádné metastázy nebyly nalezeny. Kontroly na Homolce ani CT neprokázaly další výskyt, přesto má při každém testu zvýšené markery, při posledním odběru prý dokonce vyšší než kdykoli předtím. Komplikací je však její psychický stav, negativní výsledky jí způsobily již tři vlny silných depresí, se kterými se léčí ambulantně na psychiatrii.. Chtěla bych se zeptat, nakolik zvýšené markery strvrzují přítomnost nádoru v těle, zda nemohou být hodnoty vyšší i když v těle již nic není; má druhá otázka zní (přestože nespadá přímo do vašeho oboru)- zda existují nějaké dočasné stacionáře pro lidi, kteří svou nemoc nedokáží úplně zvládat, myslím tím podobné zařízení jako jsou centra krizové intervence, Riaps... jen specializované na onkologické pacienty.. nechtěli bychom ji umístit do žádného klasického psychiatrického zařízení, spíše bychom chtěli volit něco jako "nervové lázně". Pobyt u nás /dětí/ ji nijak nepomohl, byla vystresovaná ještě z toho, že nás zatěžuje. Její onkoložka, přestože je s matčinou labilitou obeznámena (matka musela po třech měsících přerušit i chemoterapii), nijak ji v této věci nenasměrovala. Moc Vám děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tím že má matka po operaci zvýšené markery (nepíšete, jak to bylo před operací), je silné podezření, že zbytky nádoru někde v těle přetrvávají. To není dobrá zpráva. Nepíšete, jakou měla matka léčbu po operaci ani jaká byla histologie a zda byla infiltrace nádoru do stěny střevní a případně do uzlin. Je zde pro mě hodně neznámých, ale obecně to asi není moc dobré. Poraďte se s ošetřujícím onkologem co dál. Stacionáře podle mé zkušenosti existují na některých psychiatriích, konkretně v Praze vám v tomto ohledu neumím poradit.
Archiv
Pane profesore, vzhledem k dovolené mého onkologa prosím o posouzení mého nálezu scintigrafie: C 61 - Po RAPE 8 měsíců, PSA 0,7 - Závěr vyšetření: zvýšení metabolické aktivity osteoblastů ve sternoklavikulárním skloubením vpravo a v L úseku páteře nemá t. č. charakter meta. Mám se znepokojovat tímto výsledkem? Přeji hezký den!
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemáte, na nádor to nevypadá.
Archiv
Dobrý den pane profesore,v krevním obraze se mi již déle jak 10let(další ko nemám k dispozici)objevují zvýšené trombocyty 404-521 asi v tomto rozmezí.Teprve teď jsem navštívila hematologii,kde provedli další testy a kolaguaci.To bylo v pořádku.Myslíte si,že by se mohlo jednat o něco vážného,nádor,leukémie a pod.Nebo je možné,že mám tento problém vrozený????Nebo se tyto hodnoty mohou vyskytovat takto zvýšené bez vážného důvodu???? Děkuji.
Agata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud to máte 10 let tak nejde ani o nádor ani o leukemii, může jít o určité onemocnění destiček, hematolog musí rozhodnout, zda se s tím má něco dělat či jenom sledovat. Vzhledem k tomu, že neuvádíte podrobnosti, nemohu se blíže vyjádřit. Tak se domluvte na hematologii, kde jste byla vyšetřena - třeba jste již domluvená.
Archiv
Vážený pane profesore,můj tatínek(62),je po radikální prosttatektomii s lymfadenektomii,pooperační průběh bez komplikací.Histologie:Zastiženy části prostaty s myoadenomatozní nodozní hyperplazií.Místy ve žlázkách s prostatolity a někde s nevelkými chronickými nespecifickými změnami.V některých žlázkách jsou známky uroteliální metaplazie,zastižené části urethry jsou intaktní,bez nádorových změn.Převážně v zadní části v pravo,ale také částečně v zadní části vlevo jsou ve střední a zevní oblasti prostaty přítomny struktury invazivně rostoucího dobře diferencovaného tubuloacinárně utvářeného adenokarcinomu se známkami perineurální invaze a ojediněle vpravo s nevelkou invazí přes prostat.pouzdro do vaziva přílehlých měkkých tkání mezi prostatou a pravostranným semenným váčkem,do kterého však karcinom přímo neprorůstá.Gleason3+3,T3 NO,MO R-.Jinak jsou okolní tkáně i lymfatické uzliny bez TU infiltrace.Prosím Vás,touto cestou o Váš odborný názor na další léčbu,jaká je šance na zlepšení či uzdravení a přibližná délka života.A jěště jeden dotaz,slyšela jsem termín "Biologická léčba",co tato léčba znamená a obnáší.Děkuji Vám za Vaši odpověď a čas.S pozdravem .Figelová.
Lenka Figelová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tatínek má šanci se uzdravit, musí podstoupi další léčbu dle domluvy u uroonkologem. Určitě to bude léčba hormonální, možná ještě něco dalšího. Pokud se týká biologické léčby, bylo by to dlouhé vysvětlování, podívejte se na www.linkos.cz, kde je slovníček pro pacienty.U rakoviny prostaty se biologická léčba zatím neuplatňuje.
Archiv
Dobrý den, pane profesore, co říkáte na alternativní způsoby léčby onkologických onemocnění-léčení energií přikládáním rukou na postižená místa. Znám velmi dobrého slovenského léčitele, který dokáže vyléčit pacienta i v případě metastáz, nebo když nad další chemoterapií visí otazník a pacientovi se nemoc vrátí. Je to p. Tibor Pačan ze Slovenska. www.tiborpacan.cz nebo dotaz na Tibor.Pacan@seznam.cz Děkuji vám za odpověď.
Tomáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neznám žádné důkazy, že by to fungovalo. Nikdy jsem nečetl žádný odborný článek, kde by byla prezentovaná sestava pacientů s výsledky, jak je to běžné u každé normální léčby. Také jsem nikdy neviděl žádnou písemnou zprávu od pacinetů takto léčených. Takže to nemohu v žádném případě pacientům doporučit, podstupují to jen na vlastní riziko.
Archiv
Dobrý den, pane profesore.Obracím se na vás s žádostí o radu.Dočetla jsem se na internetu,že existuje lék AMIFOSTIN, který by měl pomáhat onkologicky léčeným pacientům (jedná se mi konkrétně o radio a chemoterapii (oblast krku).Může v tomto případě ovlivnit vedlejí účinky (xerostomie,mukositida), nebo je jiná možnost tyto vedlejší účinky zmírnit? V případě,že tento lék lze použít současně s navrhovanou léčbou, bude ho ošetřující lékař aplikovat automaticky, nebo se musí nějak speciálně žádat? Je hrazen ze zdravotního pojištění, nebo je ho možné koupit? Děkuji vám za odpověď.
Hanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Amifostin má snižovat nežádoucí účinky radio a chemoterapie u nádorů krku. Má tedy ovlivňovat xerostomii a mukositidu, to znanená tyto nežádoucí účinky zmírnit. Jiná možnost není známá. Lékař ho automaticky pravděpodobně aplikovat nebude, protože lék je sice hrazen ze zdravotního pojištění, to je ale v každém zařízení určitým způsobem limitováno a lékař nemůže překročit určitý měsíční limit. Je pak na jeho rozhodnutí, zda například dá Amifostin, nebo za podobnou cenu dá dalšímu nemocného chemoterapii k potlačení zhoubného nádoru. Lék si u nás nelze koupi, navíc je velmi drahý. Je to obecný problém drahé léčby nejen v onkologii, můžeme léčit jen za ty peníze, které máme k dispozici. Bohužel neexistuje u nás například komerční připojištění nebo jiný mechanizmus, jak by si mohl k velmi drahé léčbě nemocný pomoci.
Archiv
Dobry den pane doktore, nevim,jestli ma otazka spada do vasi poradny... je mi 24 let a zacala jsem mit velike bolesti hlavy,zpravidla jednou do mesice tak tri dny nekdy i dele...bolesti jsou na temeni hlavy(v horni casti),a projevuji se jen kdyz se postavim nebo chodim...trvaji vzdy jen par sekund,ale opakuji se casteji...zhorsuji se pokud predklonim hlavu...bezna analgetika mi nepomahaji...precetla jsem si,ze migrena se projevuje spise v okoli cela a spanku a nebo na jedne strane hlavy,a od patere pak zase spise v dolni casti hlavy u krku..ani jedno neni muj pripad.jelikoz jsem prave na delsi dobu v zahranici,ptam se takto pres internet.dekuji za odpoved.
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otázka do mé kompetence nespadá, bylo by velmi vhodné, abyste konzultovala neurologa.
Archiv
Ráda bych se optala, v září mám jít na operaci žlučníku, ve kterém mám kameny. Kdybych nešla, hrozí rakovina jeho nebo vedlejších orgánů a jak tělo bez žlučníku funguje? Děkuji
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina nehrozí, respektive, je málo pravděpodobná. Bez žlučníku můžete hůře snášet některá jídla, můžete se občas cítit nafouknutá. Ale většina lidí po operaci žádné obtíže nemá.
Archiv
Dobrý den,pan docente. Mám rakovinu prsu 12/8mm 6chemoterapie,výsledky krve v pořádku hystologie též, Bojím se ale 30 ozařování je to nutné. Děkuji
Barborka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nenapsala jste mě histologii, stadium onemocnění ani druh chemoterapie, nemohu se tedy k ozařování vyjádřit. Možná bude lepší, když to proberete s ošetřujícím onkologem, který vás dobře zná.
Archiv
je mi 32, a poslední dva měsíce trpím plynatostí,průjmy i zácpou, mám hlen a krev ve stolici, četla jsem že přesně takhle se projevují nádory tlustého střeva a konečníku.existuje nějaké vyšetření nebo jsem jen hypochondr?
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je naprosto nutné abyste absolvoval kolonoskopické vyšetření, může jít o nádor tlustého střeva, nebo o jiné závažné nenádorové onemocnění tlustého střeva. Vyšetření určitě neodkládejte.
Archiv
Pane profesore,otci byl před 10 lety odstraněn karcinom prostaty.Nyní má rakovinu kostí(mnohočetná meta ve skeletu).Užívá lék Estracyt a je mu po něm zle, přestal jíst.PSA má 498.Chtěla bych se zeptat kolik je nejvyšší možné PSA a jestli po ukončení lěčby Estracytem se jeho chuť k jídlu vrátí. Děkuji
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není rakovina kostí, to jsou metastázy rakoviny prostaty do kostí. Hodnota PSA ukazuje právě metastazování rakoviny prostaty, hodnota je velmi vysoká, kolik může být nejvyšší nevím. Pokud nesnáší Estracyt, může dostat jiné léky -jen hormonální bez cytostatické složky. Je nutné konzultovat stav s uroonkologem.Stav je velmi vážný, pacient se nemůže vyléčit, jde jen o délku a kvalitu jeho života.
Archiv
Dobrý den,prosím Vás o odpověď: Moje 2,5-letá dcera má od narození na pravé straně zátylku /nad krkem/ malou bulku -při pohmatu velikosti asi 2 mm. Zjistila jsem to asi měsíc po jejím narození. Paní doktorka mi tvrdí, že o nic nejde, že jsou to jen uzliny.Dcera žádné vyšetření nepodstoupila, je zdravá, problémy má jen s ekzémy a svěděním kůže.Mám své obavy hodit za hlavu, nebo si mám vyžádat nějaké vyšetření a jaké? Děkuji za odpověď.
Janina,31let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi nic nedělejte, jen se na bulku jednou za 3 měsíce podívejte a sáhněte si na ní, zda se nezvětšuje. Pokud to budete dělat častěji, tak rozdíl nezjistíte. Zatím tedy doporučuji jen sledování, pokud by se bulka zvětšila, tak bych doporučoval ji vyoperovat a dát na podrobné vyšetření.
Archiv
Dobrý den,nedávno jsem v jednom časopie četl,že prý při spalování PET lahví vznikají silně rakovinotvorné látky.Je to pravda?Takže kdybych spálil při táboráku PET láhev a nadfýchal se toho kouře tak budu mít rakovinu?Děkuji
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, ale je to pravděpodobně toxická zplodina. Vaše otázka je trochu legrační - myslíte si, že po vykouření jedné cigarety dostanete rakovinu plic? To jistě ne, ale při dlouhodobém kouření máte 30x větší pravděpodobnost, že na rakovinu plic zemřete. Podobně to bude s těmi zplodinami PET lahví.
Archiv
Pane profesore, obracím se na Vás touto cestou a zároveň Vás prosím o radu: Tchýně má nádor na srdci a metastáze na plících, lékaři s ní nic nedělají, poslali ji domů s vyhlídkou života 3 měsíců. Vím, že to může být dříve nebo později. Inge dobře spí, má apetit, nic ji nebolí, neužívá žádné prášky. Nyní zkouší produkt "Bio Noni Saft" a doslechla se, že prý existuje lék "Naphta?!" Občas ji promasíruji záda, ale nevím , zda-li je to dobré. Moje prosba je: poraďte mi, co doporučujete a co vylučujete, abych se vynasnažila prodloužit ji 68 let o dalších několik roků! Chemoterapii lékaři vyloučili. Předem mocičko děkuji!!
Marcela Weintraud
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud má pacientka nádor, který metastazuje do plic, je pravděpodobnost délky života nejčastěji jen v měsících. Nepíšete přesně, o jaký náror jde. Vámi udávane produkty, které bere,nebo chce brát, jsou jí skoro jistě k ničemu. Mohou mít vliv jen na její psychický pocit, že pro sebe něco dělá, určitě nemají vliv na metastazující nádor.
Archiv
Dobrý den, pane doktore, je mi 39 let, beru hormonální antikoncepci a nikdy jsem nerodila. Posledních 14 dnů mě občas pobolívá pravý prs, je to taková tupá bolest, která není stálá ani nijak intenzivní, přesto mě to velmi znervozňuje. Gynekoložka mi prsa prohmatala a žádnou bulku nebo nesrovnalost nenašla. Dále mě posílá na mamograf. Nikdy mě prsa nebolela, a to ani při menses. Mám se znepokojovat? Moc děkuji za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě jdetě na mammografii, pokud bude negativní, můžete pak být zcela klidná.
Archiv
Dobrý den,pane doktore, mám dotaz ohledně mých problémů, které trvají asi týden-pocit plnosti, časté říhání.Může to souviset s né zrovna zdravou stravou za posledních 14 dnů? Nevím, co by to mohlo být, u lékaře jsem zatím nebyla.Děkuji. K.
Kamila(28)
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Odpovídám pouze na otázky z oblasti onkologie.
Archiv
Dobrý den pane profesore, po měsíc trvající léčbě ATB (chlamydie)se již dva měsíce cítím hodně unavená, bolí mě svaly na nohou,jsem ospalá a malátná. Navíc mám časté svědění kůže po celém těle, ale to trvá již několik let (prý pschické).Můj lékař udělal komplexní krevní rozbor - vše OK, kromě zvýšených lymfocytů (0,52) a snížených granulocytů (0,41) a sedimentace 12. Vše skončilo ujištěním, že se nejedná o nic vážného. Při mé úzkostné poruše (včetně hypochondrie) mám však obavy, zda se nejedná o leukémii či něco podobného. Prosím o Váš názor, zda mám své obavy hodit za hlavu nebo absolvovat další vyšetření, případně jaká, klidně i jako samoplátce. Moc děkuji
Edita, 29 let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na leukemii to nevypadá, asi ani na žádný jiný nádor. Zatím zkuste hodit obavy za hlavu, uvidíte, jak vám bude ze 2-3 měsíce.
Archiv
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se dá rakovina zjistit i z hematologického vyšetření krve. Děkuji
Eliška
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jenom leukemie, jiné nádory ne. A i u leukemie je nutné při podezření ještě vyšetřit kostní dřeň, aby se zjistily podrobnosti.
Archiv
Dobrý den, je mi 26 let, již déle než rok (možná dva) mám za uchem (jakoby na mastoidním výběžku) pevný, na pohmat poměrně bolestivý "výrustek". Nevím, zda to může být uzlina. Není to pohyblivé. Lékařka mi vyšetřila krev, sedimentace byla nízká. Nyní půjdu zřejmě na ORL. Dělá mi to velké obavy. Delší dobu mám bolesti v uchu, dolní čelisti a jakoby zubu. Jaká je pravděbodobnost, že je to zhoubné?
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pravděpodobnost, že je to nádor není velká. Nebojte se a nechte se došetřit.
Archiv
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, je možné,aby se po 30 objevily nové pihy?Na noze mám dvě bulky, nebolí.Doktorka se podívala z dálky a tvrdí, že jde o uzlinky a je jen na mě jestli se je nechám vyndat. Co doporučujete?Nemůže z nich být po čase nádůrek ?Děkuji
Máša
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné. Bulky na noze by měl vidět kožní lékař, s tím se pak domluvte, zda se mají vyoperovat. Když to nevidím, těžko se mohu vyjádřit.
Archiv
Dobrý den, Jmenuji se Karin a je mi skoro 18 let. Potížemi se zažíváním trpím už co pamatuji (zhruba v 11 letech roupy, které mě trápily téměř tři léta, věčné střevní chřipky, před necelým rokem a půl lehčí forma salmonelózy). Během onemocnění salmonelózou se mi začaly objevovat červené proužky ve stolici a to přetrvává dodnes. Nejprve myslela, že by to mohla být rakovina, jelikož krev ve stolici je jedním z hlavních příznaků (trpím také občas řidčí stolicí, plynatostí, nadýmáním, kručením v břiše ať sním cokoli, úprava stravy příliš nepomohla - jím hodně vlákniny, vitamíny, žádné salámy a červené maso minimálně). Má lékařka mi však dala jen nějaké šumivé tablety s tím, že to upraví střevní mikroflóru a další vyšetření neprováděla. Můj přítel skorolékař mi řekl, že mé obtíže způsobuje patrně SDT (IBS) - syndrom dráždivého tračníku a že vše může mít původ v mé psychice. Krev ve stolici vysvětlil "zdevastovanými" střevami a při vyštření kolonoskopií by se prý mohlo i stát, že se už tak poškozená střeva protrhnou. Ráda bych znala váš názor, případě nějaké rady, které by mohly mé obtíže zmírnit. Děkuji Karin.
Karin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že u vás skoro jistě není podezření na onkologické onemocnění, k ostatnímu se nemohu vyjádřit.
Archiv
Pane profesore, reaguji na dotaz, v němž tazatel konstatuje, že RAPE je méně výhodnější, než ozařování, protože prý po RAPE je možnost dalšího šíření nádoru. Na tuto úvahu jste neodpověděl, a proto prosím o Váš názor. Jsem totiž po RAPE a na urologii mně naopak tvrdili, že operace je lepší než ozařování. Díky za odpověď!
Jindřich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V současné době je obecně uznáno, že operace rakoviny prostaty a radikální ozařování jsou co se týká výsledků rovnocenné, operace může být pro nemocného větší zátěž.
Archiv
Dobrý den pane docente,je mi 35 let a již 10 let trpím blokádami celé páteře a bolestmi. Závratě a nestabilita se zhoršily v lednu, kdy na MRI C páteře byla zjištěna syringomyelická dutinka v obl. C6-7, nejde o Chiariho malformaci.Zatím mi byl doporučen konzervativní postup a kontrolní MRI mám v září.Jsem stále unavená, ale pracuji jako zdr. sestra. Mám nějak omezit práci a prosím napište mi jaké mám vyhlídky. Moc děkuji za Vaši odpověď
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je mě líto, ale poskytuji rady jen o nádorech, což není naštěstí váš případ.
Archiv
Dobry den pane doktore,minuly tyden se mi pravdepodobne po stipnuti hmyzem zvetsil a dle vyjadreni kozni lekarky naplnil tekutin fibrom na siji.Kozni lekarka mi jej asi elektrickou jehlou odstanila.Dnes jsem zjistila, ze se mi na stejne strane krku dole utvorila uzlina, ktera je nebolestiva,ale citim urcite pnuti na krku (nevim,jak presne jej popsat).Docela mi to nahnalo strach,proto se chci zeptat,zda mam k jit k lekari nebo chvili pockat,zda uzlina nezmizi nebo jit k lekari hned a popripadne,zda to souvisi s odstranenym fibromem nebo nejde o zadnou souvislost.Moc Vam dekuji za odpoved.
Sarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To bude tzv. reaktivní zánětlivá uzulina, během 14 dní by měla zmizet, pokud ne, ukažte se lékaři.
Archiv
Dobrý den, pane doktore,setkal jsem se s mnoha případy v okolí,kdy lidé zemřeli na rakovinu ač pravidelně chodili na preventivní prohlídky,vždy při vyšetření krve a moči bylo vše v pořádku a žádné problemy neměli. Když už se u nich zdravotní problémy objevily bylo už pozdě.Přečetl jsem mnoho článků,kde se píše že u některých orgánů,lze rakovinu léčit pouze při včasné diagnoze,ale ta se patrně nedá specifikovat při preventiní prohlídce,ale pouze na speciálních diagnostických přístrojích.Proto se ptám proč od určitého věku nejsou pacienti vyšetřeny na těchto přístrojích,kde by se nádor dal odhalit v ranném a ještě léčitelném stádiu?Jaké příznaky by mě měly varovat,že není vše v pořádku?
Petr 44let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to jasné, podrobné preventivní vyšetřování každého člověka by stálo zcela neúnosné peníze, to nedokáže žádná pojišťovna na světě plošně zaplatit.Máte ale možnost si podrobnější preventivní vyšetření individuálně domluvit a zaplatit, dělá to například Masarykův onkologický ústav v Brně. Ceny jsou do 10 000 Kč, což pro jednotlivce považuji na přijatelné (všichni dáváme své peníze za jiné, méně důležité věci). Zkuste následující adresy: www.mou.cz, www.prevencenadoru.cz, nebo telefon 543 134 314
Archiv
Vážený pane docente, manželovi zjistili objemný tu Grawitzova typu levé ledivny a meta v pravém laloku jater. Lékaři naplánovali operaci-odstranění ledviny, ale nezmiňují se o dalším postupu (odstranění metastazy). Prosím, co myslíte, že bude následovat. Můžou se játra ozařovat nebo podávat léky? Moc děkuji za odpověď
Dana Houdková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejlepší by bylo, kdyby se metastáza v játrech dala operačně odstranit. Jinak by to by špatně řešitelný problém.
Archiv
Dobrý den, ráda bych se informovala na obecný vliv hormonální antikoncepce na vznik rakoviny. Jsem zdravá, ale když jsem se jednotlivých lékařů ptala na hormonální antikoncepci, doporučil mi ji pouze ganekolog. Praktický lékař ji spíše nedoporučoval a neurolog byl rozhodně proti ní. Onkologové ji asi také neradi vidí. Nebo se mýlím? Děkuji za odpověď.
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Riziko hormonální amtikoncepce na na vznik rakovina je malé, je obecně považováno za únosné. Žena, která tuto antikoncepci bere, musí být v pravidelné kontrole gynekologa.
Archiv
Dobrý den, pane docente.Známému se před cca 3měsíci objevila nebolestivá boule (uzlina)na krku, která se postupně zvětšila až na cca 6cm.Neměl žádné další obtíže,jen se cítil o něco více unavený než obvykle.Provedenou biopsií zjistili,že se jedná o metastázy (dlaždicovité velkobuněčné rychle se množící buňky),ale nepodařilo se zjistit odkud.Testy (KO,....)byly všechny v normě,RTG plic-bez nálezu,CT krku a plic-bez nálezu,SONO břicha-bez nálezu.Uzlina a část tkáně mu byla operativně odstraněna,provedena biopsie z kořene jazyka,mandle a hltanu(primární nádor nebyl zachycen)a nyní by měl podstoupit chemoterapii(1.a poslední týden)a radioterapi nosohltanu(celkem 6-7 týdnů).Jaká je naděje,že se podaří zhoubné bujení zastavit,když se přesně neví,kde je nádorové ložisko?
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není moc velká naděje na úplné vyléčení. Je to vždy velký problém, když se nezjistí, o jaký nádor vlastně jde, tedy odkud se nádorové bujení šíří. Držím vám palce, aby to všechno dopadlo co nejlépe.
Archiv
OTÁZKA (Jana H) Dobrý den před 5 ti lety mi byla operativně meta lymfatických uzlin a následně provedena extirpace vaječníků a hysterektomie,pak chemoterapie,následně 2x operativně odstraněna další meta lymfatických uzlin krku ve stejném místě.následně ozařování této lymfatické uzliny krku.nyní opět zvýšeny markry CA 125 a UZ ukázal další zvětšování stejných uzlin krku.nyní opět chemoterapie.myslela jsem si jesli není příčinou podávání hormonální náplast Climara 50 ale onkolog nesouhlasil naopak diky memu věku 35 let mu podávání připadá nutné tak proč se mi pořád meta krku vrací?vyšetření štítné žlázy je v pořádku.
Jana H
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Metastázy se skoro vždy vrací, jen málo pacientů s metastázami se podaří zcela vyléčit. Pokud byl primární nádor znám (gynekologická oblast?), je rozhodování o léčbě o něco snazší než při metastázách nejasného původu. Blíže se bez podrobné znalosti vaší situace nemohu vyjádřit, držím vám palce, aby se choroba zvládala co nejlépe.