Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Archiv
Promiňte, ten předešlý "anonym" je ode mně.
Petra S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V pořádku.
Archiv
Ano, máte pravdu, pokusíme se tatínkovi vysvětlit, že se jedná o kvalitu jeho života. Opravdu mockrát děkuji za Vaše ochotné odpovědi. Mějte se krásně. Petra S.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji.
Archiv
Milý pane docente,tisíceré díky za Vaši poradnu, i já prosím o radu, jsem po hemikolektomii, /před měsícem a půl/, vzestupný tračník, colon ascendent, tumor stenozující lumen na 4/5 obvodu bez ulcerace, vel .55x32x8 mm, inf. až do subserosy, zachycena lymfangio a angioinvaze, G2,RO. V současné době se cítím dobře, pojídám tablety Xeloda a mám nastoupit na chemoterapii-kapáky. A ptám se, zda je nutná tato léčba, jestli by nestačily ty tablety, protože vím, že ta chemo má špatné účinky především na játra i další orgány, o vlasech nemluvě. Děkuji mnohokráte za odpověď a přeji pevné zdraví.
Zdenka K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapie je ve vašem případě nutná, hraje se o to, zda se uzdravíte nebo ne. Jaká to bude chemoterapie, musí rozhodnout váš onkolog, který dobře celou vaši zdravotní situaci zná. Mimochodem, Xeloda je samozřejmě také chemoterapie.
Archiv
Mockrát děkuji za odpověď. Lékaři mi dávají stejnou naději jaká je ve Vaší odpovědi. Chtěla jsem vědět názor lékaře, který mě osobně nezmá. Vždy záleží na psychice, rodinném zázemí a dobrá spolupráce s lékaři. Ještě jednou děkuji. Přeji Vám pevné zdraví. Krista
Krista K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také děkuji.
Archiv
Dobrý den, pane docente, obrátila jsem se na Vás minulý týden s prosbou, jak pomoci tatínkovi od bolesti (kolorektální karcinom s metastázami na játrech - pravý lalok 10 cm, levý mnohočetné mata). Nyní jsem se od něj vrátila - bydlíme od sebe 2OOkm - a zjistila, že mu jeho ošetřující lékař předepsal léky na tlumení bolesti (Tramal), ale on je nechce užívat. Prý, že to by znamenal jeho konec. Má pocit, že když je neužívá, je "zdravý". Ovšem když vidím a cítím jeho bolesti...jak trpí, jak je nervózní. Řekla bych, že je až zlý. Musí mít obrovské bolesti - od hrudníku až k nohám. A když jsem mu "tlumočila" Vaši odpověď týkající se elektroléčby, odpověděl mi, že není tak nemocný jak si myslím, že to zvládne. Kéž by, ale... Přečetla jsem si veškeré materiály, informace týkající se jak nemoci samotné, tak léčby. Prosila jsem ho, ať Tramal užívá. Bezvýsledně. Ani jeho manželka si s ním neví rady. A to je hodně trpělivá žena! Nevíme, jak ho přesvědčit. Je mu stále zima, hubne, trpí nechutenstvím,...Nyní mu z konečníku, ač má vývod, vychází jakýsi stříbřitý, vazelínovitý hlen. Stává se to u těchto pacientů? Na chemo 1 měsíc nechodí, aby byly srovnatelné výsledky po ukončení a bez chemo. Jsem z jeho zhoršujícího se stavu zoufalá, chci mu pomoci a nevím jak!!?? Děkuji za Vaše pochopení a odpověď. Petra S.
Petra S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To opravdu nevím, jak bych vám mohl pomoci. Vždycky je moc důležité, aby nemocný spolupracoval a to tady zjevně chybí. Tatínek se nemůže uzdravit, jde o to, aby zbytek jeho života byl co nejkvalitnější a to se bez brání léků proti bolesti nemůže podařit.
Archiv
Dobrý den pane profesore, chtěla bych se zeptat jakou mám šanci na uzdravení nebo jestli mám alespoň pár let života?Jsem po operaci(9/2005) Dg: Adenocarcinoma colonis transversi C 18.4 . histol. nízcedifernc.tubul.adenoca 13uzlin bez meta, satelit.loisko v tuk. tkáni. pT4N1MO Pedoper.elevace CEA!! Terapie: celkem podáno 8 cyklů adjuvantní chemoterapie-1XFUFA schema mayo, 7XFOLFOX4 dexamed. Po ukončení chemoterapie byly prodedeny vyšetení. sono jater CT pánve a dutiny bišní+ kolnoskopie, všechna vyšetení onkol. bpn. Nádorové markery v normě.(opsáno z lékaské zprávy). Děkuji
Krista K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte určitou šanci i na uzdravení, skoro jistě na roky života. Tak držím palce.
Archiv
Dobrý den pane profesore, prodělal jsem operaci zvětšené štítné žlázy a histologické vyšetření prokázalo přítomnost karcinomu o průměru 40mm. V září se podrobím na Klinice nukleární medicíny v Motole léčbě radioaktivním jódem. Do té doby mám zákaz konzumace potravin obsahujících jód, ale i používání jódové tinktury k ošetření ran a při odběrech krve. Na dotaz lékaře, kterých potravin se mám vyvarovat mi bylo sděleno, že ryb a rybích výrobků a jodisované soli. Ta je však obsažena ve veškerém pečivu, včetně tmavého, v těstovinách, uzeninách, sýrech, hotových jídlech atd.. Zajímalo by mně, jaké potraviny tedy mohu konzumovat, protože velké množství jódu obsahují i fazole, listový špenát, slunečnicová semínka a další zelenina. Také veškeré mléčné výrobky (nejhorší je prý sýr Ementál) obsahují jód, protože kravám z hlediska jejich výživy je jód přidáván do krmiva a následně je obsažen v mléce. Taktéž dětské potraviny (smetánky, dětská výživa) jsou obohacovány jódem, pro zdravý vývoj dětí. Existují vůbec potraviny z nichž by bylo možno sestavit vyvážený jídelníček bez obsahu jódu? Obrátil jsem se na řadu dietologů a dietních sester, ale více jsem se nedozvědě. Je opravdu nezbytně nutné tak drasticky snížit příjem jódu, v Poučení, které jsem obdržel od KNM Motol je podmínka jen vysazení hormonálních léků, nahrazujících činnost štítné žlázy. Děkuji Vám za odpověď.
Karel A.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Drastické omezení jodu není nutné, udělejte co vám poradil lékař, tedy vynechte ryby, rybí výrobky, nepoužívejte jodovou tinkturu.Když vynecháte něco dalšího, o čem se zmiňujete, bude to asi dobře, ale není to zcela nutné. Mimochodem, po léčbě radioaktivním jodem máte velkou šanci se zcela uzdravit. Tak držím palce.
Archiv
ZZZ
ZZZZ
Skalpel, lékař, ilustrační foto
???
Archiv
Dobrý den pane profesore,chtěla bych Vás poprosit o radu.U mého tatínka byla zjištěna rakovina prostaty ( z 10 odebraných vzorků 25% pozitivních).Je mu 61 let. Lékař mu doporučil co nejdříve operaci.Je to správné řešení? Na ěem závisí další vývoj? Kde bych mohla získat více informací? Předem Vám děkuji za odpověď.
Pavlína V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jde o rakovinu prostaty, což je u vašeho tatínka jasné, je zapotřebí dalším vyšetřením zjistit, zda je tato rakovina jen v prostatě nebo se někam šíří. Nejčastěji je to do kostí a tím směrem musí být vedené další vyšetření. Pokud je rakovina jenom v prostatě, jsou dvě metody léčby, které jsou ve výsledcích rovnocenné, tedy stejně úspěšné. Radikální ozáření prostaty nebo operace. U můžů po 60 roce se častěji příkláníme k ozáření, ale záleží i na rozhodnutí nemocného. U starších můžů bývá operace zatížena většími komplikacemi než ozáření. Poraďte se nejen s urologem, ale i onkologem, který provádí ozařování.
Archiv
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat, jak dlouho žijí lidé s rakovinou žaludku, resp. když už to prorůstá do pobřišnice. Moje maminka zemřela před měsícem po 2 měsíčním boji. Nemůžu se s tím smířit, že ji to zabilo během tak krátké doby. Hrozně to bolí, a člověk to nedokáže pochopit. Neměla nikdy problémy, problémy se objevily právě před 2 měsíci ve stadiu, který se už prý nedal léčit. Byl to údajně velmi vzácný nádor. Jak je možné že se na tak těžké onemocnění nepřijde dřív? Je pravděpodobné, že budu mít podobný osud? Maminka měla 48 let. Děkuji.
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, obvykle to bývá tak, jak píšete. Na rakovinu žaludku se často příjde pozdě, obtíže bývají až při pokročilém onemocnění. Při prorůstání do okolí nebo metastázách je délka života nemocných obvykle v měsících, léčba nepomáhá zlepšit délku přežití. Pravděpodobnost, že budete mít podobný osud je malá.
Archiv
Pane doktore, je možné na sonografii zjistit změny na prostatě v případě rakoviny. Sonografie nebyla prováděna konečníkem. Výsledek je negativní. Můj lékař na základě tohoto vyšetření vyloučil možnou rakovinu. PSA mám 22. Lékař se mi omluvil za vylekání. Děkuji za odpověď
František
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jednoznačné vyloučení z tohoto vyšetření nelze udělat. Zopakoval bych PSA i jeho frakce a případně by mohla být vhodná biopsie prostaty. Je potřeba PSA zopakovat, někdy může být i falešně positivní.Nebojte se, ale určitě si po čase nechte vyšetření zopakovat a dle toho bude třeba rozhodnout, co dál.
Archiv
Dobry den, chcel by som sa opytat,mam nasledovne priznaky: asi rok citim sa strasne unaveny,obcas pocitujem svalove zasklby po celom tele, stale sa mi toci hlava, mam mierne rozostrene videnie. na vysetreni ocneho pozadia som nebol. krvne testy mam v poriadku, cukrovku nemam.chcem sa opytat, mozu byt tieto priznaky priznakmi nadoru na mozku? Obcas ma boli hlava v pravej hornej polovici. Stitnu zlazu mam v poriadku. V praci ani v rodine nemam stres. Pripadne, ake vysetrenia by ste mi odporucil? dakujem m.s.
m.s.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bylo by dobré provést neurologické vyšetření a neurolog po něm rozhodne, zda se nemá provést i například CT vyšetření mozku a další vyšetření. Může to být neco vážnějšího, ale i naopak třeba jen degenerativní změny na krční páteři.
Archiv
Pana profesore, je možné, aby při PSA 30 byl výsledek biopsie negativní? Stávají se i takové případy? Mám totiž tento výsledek. Děkuji
Pavel R.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Stávají, jedno z možných vysvětlení je, že prostě v bioptickém materiálu nebyl nádor zachycen a je někde vedle, i když se dělají vpichy mnohočetné. Jiná požnost je falešná positivita PSA. Musíte to probrat s urologem nebo onkologem, který vaši situaci dobře zná.
Archiv
Pane doktore, manžel je po operaci rakoviny prostaty. Jak asi dlouho trvá rekonvalescence? Děkuji
Ilona P.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží, jakým způsobem byla operace provedena (je více možností), zda nebudou komplikace atd. Určitě bude rekonvalescence trvat několik týdnů.
Archiv
Vážený pane profesore, můj manžel zemřel na tumor mozkového kmene (31let), jeho babička měla karcinom prsu. Máme dvouletého syna a setkala jsem se s názorem jednoho lékaře, že při takovéto rodinné anamnéze může mít syn genetické predispozice pro rakovinu tlustého střeva pozdějším věku.Je na tom něco pravdy a pokud ne, jsou nějaké predispozice pro jiné onemocnění? Nerada bych něco zanedbala. Děkuji a přeji mnoho úspěchů.Kateřina
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je dost těžké říci, jsou skutečně rodiny, kde se nádory vyskytují častěji. Nevím, proč kolega měl na mysli právě nádor tlustého střeva. Až bude syn větší, můžete mu nechat udělat genetické vyšetření například na Masarykově onkologickém ústavu v Brně, ale zatím bych se moc neobával, pravděpodobnost že nyní něco zanedbáte je malá. Užitečné informace: www.prevencenadoru.cz,www.mou.cz, nebo 543 134 314
Archiv
Dobry den, nebudu moc presne diagnostikovat problem meho manzela, protoze jsme spolu 4.roky a vim , ze ma crohnovu nemoc, ktrerou v nynejsi dobe vzlada celkem dobre, protoze dbam o nej, ale na zadne colonoskopicke vysetreni uz nikdy nechce a boule o velikosti pomerance na prave strane vedle pupika stale boly a roste.Muzete mi prosim vas poradit jestli se to da vysetrit jeste jinou metodou,neni problem to zaplatit.Slolice je mensi a co vim tak jednou silne krvacel dekuji
kamila becherova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, jiná metoda by byla jen doplňující, kolonoskopie je v jeho případě nutná. Je mě líto, ale domluvte se s jeho lékařem a společně ho zkuste přemluvit.
Archiv
Vážený pane profesore, děkuji Vám za zprávu byť pro mne velice nepříznivou. Přeji Vám hodně zdraví a úspěchu ve Vaší práci i soukromém životě.
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také děkuji.
Archiv
Dobrý den pane doktore, již druhým rokem beru Glivec a hrozím se velkého doplatku. Co bude s lidmi kteří na něj nemají peníze. Budeme muset postupně umírat? Nechci opustit svou rodinu jen proto, že někdo takto nelidsky rozhodl.
Věra G.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uděláme všechno proto, aby doplatek na Glivec nebyl, slibuji za Českou onkologickou společnost jako její předseda.
Archiv
Dobrý den, pane profesore, děkuji za odkaz na www.linkos.cz, jsou to opravdu velmi přehledně upravené stránky. A děkuji za Vaše obětavé odpovědi a lidské pochopení. Petra S.
Petra S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také děkuji, mějte se pokud možno dobře.
Archiv
Pane doktore, bylo mi při vyšetření krve naměřeno PSA 40. Je možné z jeho hodnoty určit, zda se jedná o rakovinu? Je s výší této hodnoty větší pravděpodobnost metastáz nebo na hodnotě nezáleží. Moc děkuji
Karel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne jednoznačně, je na ni ale velké podezření. Metastázy nelze podle PSA určovat, na to jsou jiné vyšetřovací metody.
Archiv
Pane profesore, mému manželovi bylo zjištěno PSA 19. Na sonu není žádný nález pouze trohu zvětšená prostata - 14. Je naděje, že biopsie bude negativní. Je mu 60let. Děkuji
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To nevím, ale biopsii je nutné provést. Pokud bude zjištěna rakovina prostaty, má velkou šanci, že se po léčbě uzdraví.
Archiv
Pane profesore, tatínkovi zjistili nádor na hlavě slinivky břišní, při operaci nebylo možné nádor vyjmout (odstarněna část jater, žaludku, dvanácterník, vložen náhrada žlučovodu), nyní nastoupil na první chemoterapeutickou léčbu. Doporučujete doplnit léčbu o některý z preparátů Ovosan, Wobezyn nebo jiné?
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě ne, nejsou žádné důkazy, že by to mělo smysl. Bohužel vám ale musím sdělit, že nádor slinivky, který se nedal vyoperovat, se jinou metodou nedá zlikvidovat, tedy že se tatínek nemůže vyléčit. Jde nyní o délku a kvalitu jeho života. Pacienti s podobným nálezem mají před sebou délku života spíše v měsících než v letech. Lituji, že vám nemohu dát lepší zprávu.
Archiv
Dobrý den pane profesore,již jste mi odpovídal na můj problém se zvýšenými trombocyty v krvi,které mám více jak 10let.Psal jste mi,že se nejedná o leukémii ani o nádor,ale o onemocnění destiček.Na hematologii mi udělali odběry ko,kolagulace,CRP,bioch,moč,sono břicha.Vše v pořádku,jen cukr 6,5.Mám vyšetření mamografu,pravidelná gyn.,kolonoskopie,gastroskopie v roce 2001,rektoskopie 2005.Jsem po konizaci.Pod dásní mám malou uzlinku,vyšetřenou na Orl již loni,v podpaží lehce zvětšené uzlinky(výsledkek z ultrazvuku prsu).A mám pocit,že i v tříslech jsou lehce zvětšené.Ale to je jen můj dojem.Vyloženě hmatnou bulku nemám.Může to souviset se zvýšenými trombocyty,mám se obávat?? Děkuji za Vaši trpělivost.
Agata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že se nemusíte obávat, byla jste podrobně vyšetřena v podstatě s negativními nálezy. Myslím, že se zatím více nedá dělat a snažte se být klidná. Za určitý čas - třeba za půl roku, si nechte udělat kontrolu.
Archiv
Dobrý den, pane dokrote, chtěla jsem Vás poprosit o radu, jak postupovat. Už minimálně tři roky mám zvětšené uzliny na krku a nevím, jestli to není nebezpečné. Z krve mi má obvodní lékařka nic nenašla a tak nevím,jestli to mám nechat tak, nebo se přihlásit ještě na nějaká vyšetření. Za rok bych chtěla mít s přítelem miminko..myslíte, že to může být problém? Také mám problémy s očima - pořád jsou červené..může to spolu souviset? Děkuji za odpověď
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Měl by vás vidět lékař, který by posoudil, zda uzliny jsou zvětšené tak, že by se jedna měla vyndat a podrobně vyšetřit.Pokud lékař řekne, že ne, tak stačí uzliny jen sledovat lékařem, třeba jednou za 3 měsíce. Ale nemohu se blíže vyjýdřit, když vaše uzliny nevidím a nemohu si na ně sáhnout.
Archiv
Vážený pane profesore, manželovi zjistili před 3 roky rakovinu prostaty. Prostatu mu odoperovali. Od té doby chodil pravidelně na kontroly. PSA bylo i po operaci 0,1. Hodnota pomalu stoupá, teď je cca 0,57. Podstoupil i vyšetření na rakovinu kostí - nebyla zjištěna. Lékař hovořil o ozařování v místě operace, ale při vyšetření nebyl zjištěn žádný lález. Uvažují o lymfatických žlázách. Jaká může být příčina pomalu ale přece stoupajícího PSA. Děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Možná že o nic nejde, pokud by ale hodnoty dále stoupaly, mohlo by jít o rozšíření původní rakoviny prostaty. Ale asi bych zvolil vyčkávání a jednou za čas kontrolu u lékaře.
Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěla bych znát ještě jeden Váš názor. Jedná se o 22-měsíčního syna s uzlinkami od vel. špendlíkové hlavičky po asi 1 cm různě po těle. Byla mu vzata krev a po týdnu zopakováno - prodělal infekci a měl zvětšené leukocyty, které ale po týdnu klesly. Chtěla bych se zeptat - 1. souhlasíte s názorem pana doktora, že když tak mám uzliny jen kontrolovat jestli nerostou nebo jestli malý nebude nějak unavený či bez chuti k jídlu, že se u dětí uzliny tvoří často a tyto moc zvětšené nejsou nebo si mám vyžádat ještě nějaké vyšetření? 2. pokud je stačí kontrolovat, tak to je mám kontrolovat všechny nebo jen ty větší - nemám totiž šanci si zapamatovat jakou má velikost pár desítek uzlin. 3.Je pravda, že když se takováto nemoc (lymfom) již rozšíří po celém těle, tak se nejenom zvětší sedimentace s leukocyty, ale také se začnou projevovat příznaky související s touto chorobou? Na jedné straně nechci nic zanedbat, takže bych chtěla být informovaná, ale na druhé straně nechci lítat s malým po x vyšetření a trápit ho, pokud to není nutné a stačí jen něco kontrolovat.Děkuji
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
l. souhlasím 2. jen dvě nebo tři největší a kontrolujte je jen třeba jednou týdně, jinak se v tom nevyznáte 3. ne, není to pravda, ale z toho co píšete to na lymfom nevypadá. Vydržte uzliny nějaký čas sledovat a snažte se být klidná, je velká šance, že o nic nejde.
Archiv
Dobrý dne pane doktore Můj manžel byl na vyšetření a bylo mu zjištěno PSA 20. Jaká je pravděpodobnost, že se jedná o rakovinu? Má doporučení na biopsii, kterou odmítá podstoupit. Je mu 62let. Děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to pravděpodobné, biopsii doporučuji, včasné léčba, pokud by to byla rakovina, mu může zachránit život.
Archiv
Dobré odpoledne,měla bych prosbu o vysvětlení(pokud to je možné):POLYARTRITIDA drobných ručních i nožních kloubů, rc BILAT,EROZIVNÍ ZMĚNY NA MCP I,proc.styl.ulnae,projasnění několika hlaviček MTC.Intersticiální plicní fibroza se známkami aktivity dle HRCT,emfyzém panlobulárního typu,mantoux negativní.Revmatoidní artritida seropositivní,anti CCP pozitivního stadia II(EROZIVNÍ)po1/2ROCE.DĚKUJI
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Odpovídám pouze na otázky z oblasti onkologie, to není váš případ.
Archiv
Dobrý den, děkuji Vám za rychlou odpověď a optimistickou prognózu, snad budeme mít štěstí. Díky
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také doufám.
Archiv
Vážený pane profesore,můj manžel(1956) je 4.7.05 po nefrektomii pro dg. C64 (TNM klasifikace T3bN0M1-meta do plic a pleury).Od 5.8.05 nastoupil onkologickou léčbu-imunoterapii (3xt. Roferon,2xt.Proleukin). Vzhledem k tomu, že od operace trpěl bolestmi zad a kyčelního kloubu (bylo připisováno probíhající léčbě) absolvoval 11.8.05 scinti skeletu s negat. nálezem.Bolesti se vystupňovaly a vzhledem k tomu, že neurol. nálezy byly negativní byl odeslán 30.11.05 na CT břicha a pánve-závěr: okrajově zachycen mnohočetný metastatický proces při basi obou plicních laloků. V.s. metastatický proces pleury oboustranně basálně.Osteolýza acetabula vlevo, po kontrastně se sytícími tumorosními hmotami, které se propagují i do kloubní štěrbiny velikosti 47x32 mmm.Nález odpovídá metastatickému procesu při zákl. dg. RP a lymfadenopatie neprokázána. Od 19.12.05-11.1.06 po paliativní radioterapii a aplikaci Durogesic50 a aplikaci ZOMETY a VINBLASTINU nastal ústup bolestí. Nyní manžel zvládá i chůzi bez franc. holí.Stav byl až dosud stabilizovaný, ostatní nálezy včetně KO vzhledem k léčbě v normě. Dle CT plic v 7/06 došlo ke zhoršení nálezu, dle tel. sdělení lékařky bude pozměněna léčba na inhalační imunoterapii. Prosím Vás pane profesore o Váš názor na způsob léčby, zda by bylo možno aplikovat cílenou biologickou léčbu, o které jsem se dočetla ve včerejší MF dnes a prognózu tohoto onemocnění. Manželovi je pouhých 50 let a tato nemoc ho postihla náhle z plného zdraví. Děkuji Vám moc.
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Situace je velmi vážná, manžel se bohužel nemůže uzdravit, nyní se hraje o délku a kvalitu jeho života.Biologická léčba, která je u této diagnozy u nás ve formě studie, se podává v Masarykově onkologickém ústavu v Brně a pokud se nemýlím na na Onkologické klinice VFN v Praze nebo na Onkologickém odd. v Motole v Praze. To si snadno můžete ověřit. Záleží kam máte blíž, lékaři, kteří tuto studii provádějí musejí posoudit, zda je manžel pro tuto léčbu vhodný. Ale znovu zdůrazňuji, nemůže dojít k uzdravení. Držím palce, ale je to velmi zlá situace, prognóza je každém případě špatná.
Archiv
Vážený pane profesore,děkuji Vám za odpověď k histologii mého tatínka(24.7.06),nyní jsme navštívili urologa,hodnota PSA po RAPE klesla na 0.05,navrhl další léčbu ozařováním a to 50 dávek.Tatínek se zalekl,není to moc?Jsou to obvyklé dávky?Jinak Vám chci touto cestou mnohokrát poděkovat za Vaši obětavost,lidskost a pomoc,kterou nám poskytujete.Je to úžasné,že se má člověk v těžké životní situaci komu svěřit.Přeji Vám pevné zdraví a sil do dalši práce.Lenka Figelová
Lenka Figelová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ozařování je v pořádku, určitě nezáleží na četnosti ozáření ale na celkové dávce, kterou neuvádíte. Tyto postupy jsou stanoveny obecně, nemyslím si, že by váš lékař dělal nějakou vyjímku. Tak držím palce, ať je tatínek v pořádku.
Archiv
Vážený pane profesore, moje maminka 59 let má ca děl. čípku, nález dle MR T2b NX MO, indikována aktinoterapie vnitřní a vnější. Nyní 1 rok po léčbě se cítí dobře a chodí pravidelně na kontroly. Chtěla bych se Vás zeptat na prognózu, zda má šanci na delší přežití, když nebyla operována. Děkuji Vám moc za odpověď.
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Má šanci na dlouhodobé přežití, nemá jistotu. Tu ale nemáme všichni, každého může zítra přejet auto. Ale dle nálezů, které uvádíte šanci má.
Archiv
Vážený pane profesore, moc děkuji za Vaši odpověď a přeji Vám krásné dny. S Vámi má člověk i na dálku pocit, že je pro Vás plnoprávným partnerem. Určitě na Vaši radu dám. Děkuji Monika
Monika P.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji, držím palce.
Archiv
Dobrý den, pane profesore, obracím se opět na Vás s prosbou (viz Vaše reakce ze dne 25.7.2006 na můj dopis, který zněl: „V srpnu minulého roku byla u mého tatínka (53 let) zjištěna rakovina tlustého střeva s metastázemi na obou lalocích jater. Následovala předoperační chemoterapie, v prosinci podstoupil operaci s tím, že mu nádory na tl.střevě budou odebrány a udělán prozatímní umělý vývod. Nádory byly tak velké, že nešly vyoperovat a vývod bude mít již navždy…..atd.“ ), jaké máte zkušenosti Vy s léčbou těchto pacientů, jakou jim doporučujete léčbu? Jaké léky užívat, aby tatínek byl bez bolestí? Mohu mu je koupit? Pravděpodobně si o ně musí zažádat u svého onkologa, že? Děkuji za odpověď
Petra S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kladete mě velmi obecné otázky, na které bez podrobných znalosti zdravotního stavu nemohu samozřejmě odpovědět. Můžete se podívat na pacientské stránky www.linkos.cz, kde je i pojednání o pacientech s kolorektálním karcinomem, podle mě je to velmi přehledné. Léky na bolest jsou velmi důležité, domluvte se na léčbu bolesti s onkologem , pokud by to nefungovalo, můžete navštívit ambulanci pro léčbu bolesti, která je v každém kraji.
Archiv
Vážený pane profesore, jaký je prosím Váš názor na pobyt u moře pacienta s malobuněčným karcinomem plic. Prozatím po 6 chemo, ozářkách a nyní absolvuje profylaktické ozáření mozku. Bez problémů, poslední kontroly negativní. Slyším různé názory, že to není vhodné, že se po pobytu u moře rakovina znovu a rychle "rozjede". Za názor a zkušenosti u pacientů předem děkuji.
Alina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V této fázi léčení a po něm pobyt u moře nemohu obecně doporučit. Na druhé straně pobyt někde na chatě na vysočině nebo v našich horách by byl vhodný. Pobyt na slunci u moře by nemocného vysiloval a jeho kůže po chemo a radioterapii je na slunce citlivá. Pokud by se u moře nevystavoval slunci a jen si šel občas zaplavat, tak by to snad i šlo.
Archiv
Vážený pane profesore,mnohokrát děkuji za Vaši promptní odpověď, byť není vůbec optimistická.Jde vlastně o tvrdou a smutnou realitu "na krátké trati."V nejbliž. rodině jsem si toto prožila před 4 lety , kdy u tatínka byl zjištěn inop. ca žaludku.Přesto jsem přesvědčena, že by nejbližší okolí vždy mělo pravdivě znát reálný průběh i s příp. smutným koncem.Přijmout včas a s pokorou pravdu je vždy snažší, než varianta optimistická ,kt. se rychle mění ve smutný "nenadálý konec". Pak se ještě dlouho hledají chyby na všech , kt . s vážně nemoc. člověkem mají co do činění.Děkuji.Marie Kučerová.
MarieK
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji, souhlasím s vámi.
Archiv
Dobrý den.Jaký je Váš názor na léčení rakoviny půstem a vůbec na prospěšnost půstu obecně.Děkuji za odpověď.
PETR
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčení rakoviny půstem nemá vědecké opodstatnění a prostě nefunguje. Obecný názor na půst - je určitě dobrá věc jeden den v týdnu jíst málo nebo nic, dělali to již naši předkové a v současné době, kdy se skoro všichni přejídáme je takové odlehčení jistě vítané. Jinak bližší informace o půstech nejdete v ritualech většiny církví, včetně katolické.
Archiv
Dobrý den pane doktore, existuje celková "inspekce" organismu, hrazená zdravotní pojišťovnou, která může vyvrátit jakoukoli formu rakoviny prohlídnutého pacienta? V případě pouze hrazené formy, jaká je obvyklá výše úhrady ta tuto komplexní prohlídku? Děkuji
Elle
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, něco takového neexistuje. S úhradou to dělá například Masarykův onkologický ústav v Brně, myslím, že cena za hodně podrobné vyšetření je kolem 10 000, Kč, ale přesně to nevím. Více najdete na www.prevencenadoru.cz,www.mou.cz nebo 543 134 314.
Archiv
Děkuji Vám za rychlou a upřímnou odpověď
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hezký den.
Archiv
Dobrý den, pane profesore, přestože Vaše odpověď nezní moc optimisticky, chtěla jsem Vám touto cestou za Vaše rady poděkovat. Přeji hezký den Petra Steigerová
Petra S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji.
Archiv
Přečetla jsem si Váš názor na léčbu metodou Dr. Jurkoviče. Klamete veřejnost, je hodně lidí, kterým tato léčba pomohla, existuje i kniha vydaná panem Jurkovičem, kde existují statistiky. Pouze se vám onkologům nelíbí, že byste mohli přijít o práci, proto raději necháte lidi umřít.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Knihu jsem četl, statistiky nejsou obhajitelné. Ale já přece nikomu nebráním, aby se léčil kdekoliv. A mohu přece svobodně říkat svůj názor. To že by onkologové mohli přijít o práci, to zní od vás hodně hloupě, zkuste se nad tím zamyslet. A rozhodně se léčte tam, kde chcete a říkejte si svoje názory. I když s nimi nesouhlasím, velice respektuji, že je můžete říkat.
Archiv
Vážený pane profesore, v roce 2002 jsem prodělala 2 operace levého prsu - lobulární karcinom, část prsu odstraněna.Absolvovala jsem chemoterapii, kterou jsem celkem dobře snášela. Chodím na pravidelné kontroly, beru 2x1 denně Tamoxifen. Při poslední kontrole v červnu , mamograf a sonograf mi paní doktorka, provádějící sono sdělila, že mamograf je absolutně stejný jako před rokem, ale že v pravém prsu poblíž dvorce se jí nezdá asi 4mm nález. Na pohled ani na pohmat žádné změny nejsou. Prý se může jednat o nějaký svalový úpon nebo křížení 2 cévek. Vzhledem k mé předchozí diagnóze mi navrhla biopsii. Původně jsem s ní souhlasila, ale za týden jsem ji odmítla, protože se bojím, že by mohla po biopsii nastat nějaká komplikace a takési nejsem jistá, zda vyšetření biopsií je při tak malém nálezu spolehlivé. Pokud mám v prsu něco, co by tam být nemělo, jsem rozhodnuta jít na operaci, i když by se poté ukázalo, že sejednalo o nezhoubné ložisko. Se svou paní onkoložkou jsem se dohodla, že mi 12.září udělají znovu sono a uvidí se co dál. Pane profesore, udělala sem dobře, když jsem odmítla biopsii? Neměl by sono udělat někdo jiný a vyhodnotit ji? Jinak se cítím výborně. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den. Monika
Monika P.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že je možné měsíc nebo dva počkat a vyšetření zopakovat, ale když tam nález bude, pak si biopsii nebo operaci nechte určitě udělat. Já bych dal v tom případě přednost biopsii před operací.
Archiv
Dobrý den, chtěl bych slyšet Váš názor na léčbu MUDr. Jurkoviče. Jde o případ rakoviny, kde lékaři nemohou pro pacienta nic udělat a takto se vyjádřili. Děkuji
Mirek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsou žádné důkazy, že by léčba pana Jurkoviče byla pro nemocné prospěšná. Nikdy nepublikoval žádnou sestavu nemocných, neuveřejnil žádné statistiky a odborně obhajitelné výsledky své léčby. Zkuste rozumně uvažovat, proč by měl umět jeden člověk zázraky. Tonoucí se stébla chytají a nemocní jsou ve svém neštěstí často zaslepení.
Archiv
Dobrý den pane doktore. Je mi 37 a trpím výskytem polypů v tlustém střevu. Poprvé v 15 letech (byly odtraněny resekcí v dost vážném stavu, došlo k úplnému zablokování střeva) a nyní před rokem (odstraněny koloskopicky). Mezitím jsem byl absolutně bez problémů. Nyní byly polypy malé, téměř jsem neměl žádné problémy, jen občas (jednou měsíčně tak 3-5 dnů) bolelo břicho. Histologie dopadla dobře. Chodím na kontroly (půlroční koloskopie), jsem absolutně bez problémů, ošetřující lékař si chválí jinak výborný stav střeva, na stolici chodím jednou denně, stolice bez problémů. Stravuji se dle moderních stravovacích návyků, nekouřím, nepiju, sportuji, medituji, vypadám a cítím se o 10 let mladší, mám štíhlou postavu, kondice dobrá, imunita výborná (už přes 10 let jsem nebyl nemocen, pro doplnění ale musím ještě uvést, že mám reflux žaludku a užívám Helicid), v rodině tímto onemocněním netrpěl nikdo. Jenom otec měl žaludeční vřed, (vyléčen). Přesto vím, že polyp se může kdykoliv zvrhnout v nádor. Prosím tedy o váš názor, jak je toto nebezpečné a na co si mám dát pozor (mám se vylekat každého zabolení břicha nebo krve ve stolici, pokud by se objevila?), stačí jen koloskopické kontroly (případně jak jinak bych mohl ještě včas rozpoznat nějaký problém?). A ještě další dotaz – jak se toto onemocnění týká tenkého střeva? Moc děkuji a přeji pohodový den.
Suchý
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Stačí kolonoskopické kontroly po půl roce, samozřejmě při případnách závažných obtížích ihned. Tenkého střeva se toto onemocnění netýká. Pokud by se polypy začaly nádorově měnit, je ke zvážení odstranění tlustého střeva. Ale většinou to není zapotřebí.
Archiv
Dobrý den, otec,68 let je po operaci slinivky, zjištěn adenokarcinom,10,8,8, inoperabilní, metastýza v játrech, 1cm.Zvolena paliativní GEA. Nyní je odeslán na onkologii, ked mu navrhují chemoterapii. Ptám se, zda má význam a jajé má vyhlídky bez léčení. Děkuji za odpověď
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rozdíl v přežití je v měsících, vyléčit se pacient nemůže v žádném případě.
Archiv
Vazeny pan doktor, nahodou som sa dostala na stranku Vasej poradne a je tazko uverit s akou trpezlivostou a ucastou odpovedate na otazky nas,pacientov.Aj ked som sa v priebehu20 rokov 6 krat liecila na NHL, pred 3 rokmi moja 60 rocna sestra a pred 2 moj 27 rocny syn, vsetci zijeme, ja 10 rokov bez relapsu.Dakujem Vam za nas vsetkych, som velmi dojata a z celeho srdca Vam zelam dlhy, stastny uzitocny zivot.
Marika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za hezká slova, moc jste mě potěšila. Přeji vám hodně zdraví.
Archiv
Vážený pane profesore. Po operaci nádoru na tlustém střevě mám mnohočetná metastázová ložiska na obou lalocích jater. Po osmi aplikacích Campto spolu s Erbituxem došlo ke značnému zmenšení metastáz. Nyní budu tři týdny mimo a po tuto dobu nemohu absolvovat zmíněnou chemoterapii. Prosím Vás o sdělení, zda třítýdenní přerušení mé léčby by mohlo mít podstatný vliv na metastáze jater a chemoterapii raději podstoupit.
Slávek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše zdravotní situace je velmi vážná. Pokud by vás onkolog v době vaší nepřítomnosti původně plánoval léčbu, určitě bych jí doporučoval podstoupit. Jste ve velkém riziku a nic bych nepodceňoval.
Archiv
Dobrý den pane docente,chtěla jsem se informovat zda bude doplatek na GLIVEC.Dříve se mluvilo o doplatku 17 tisíc v současnosti o 5 tis.Tak jak to tedy bude, už je definitivně rozhodnuto?děkuji za odpověd
Kamila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uvidíme, ještě je týden čas. Jak to opravdu bude se vyjasní od 1.8.06. Pevně věřím, že doplatek pro nemocného nebude. Pokud ano, rozpoutám jako předseda České onkologické společnosti mediální protesty, prostě kampaň za pacienty. V tom případě budu samozřejmě potřebovat i podporu nemocných včetně pacientských organizací.
Archiv
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o vyjádření k propouštěcímu protokolu mého otce (50 let). Byl přijat pro protrah. sinusitidu, během hospitalizace zjištěn rozsáhlý tumor base lební. Neurolog. vyš: Závěr: Presis N. VI, IX, XII dx, susp. centrální paresa N. VII dx, bez lateralizace na končetinách, ameningeálni. MRI hlavy: Závěr: 1. Rozsáhlá infiltrace nasofaryngu, prostoru klivu až ke spodině pravého sfenoidálního sinu šířící se i do střední jámy lební dx s destrukcí skeletu. Infiltrace zaujímá ACI dx, nejspíše i hlavové nervy této lokalizace. Nejspíše TU maligního char., nelze zcela vyloučit zánětlivé změny. 2. Změny ethmoidů, dutiny nosní, anter s destrukcí přepážek nosních, mediální stěny anter a přepážek ethmoidů dif dg chronické zánětlivé změny. Histol. – invazivní dobře až středně diferencovaný keratinizující spinocelulářní karcinom 8071/3 Diagnostický závěr: Carcinoma spinocelulare nasopharyngis et baseos cranii dx, prim. inop. V současné době podstupuje chemoterapii – první pětidenní cyklus. Současnou situaci snáší psychicky velice špatně, zhubl již více než 25 kg cca za tři měsíce. Chtěla bych vědět, zda existuje šance na úplné vyléčení nebo jde pouze o snížení bolesti? Zda byste i v takovém případě volil radikální operaci. Mnohokrát děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to na velký problém, jde o velmi závažný nález. Šance na úplné vyléčení je malá, hraje se především o délku a kvalitu jeho života. Jak je uvedeno v nálezu, radikální operace nejde pro rozsah a uložení nádoru provést.
Archiv
Dobrý den! Mám na krku, na uzlinách bouličku, která je asi 1 cm velká. Nebolí. Zdá se mi, že mám zvětšené uzliny celkově. Jiné problémy nemám. Asi před 3 měsíci jsem měla podobnou bouličku, která pak zmizela, ale uzliny zůstaly zvětšené. Mám navštívit lékaře nebo mám vyčkat? A mám navštívit kdyžtak svého praktického lékaře nebo se mám obrátit na nějakého specialistu? A o jaké onemocnění by se mnohlo jednat? Hrozí mi rakovina? Děkuji za odpověď.
Danuše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Navštivte nejprve svého praktického lékaře a poraďte se s ním. Když to nevidím, těžko se mohu blíže vyjádřit.