Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Archiv
Pane doktore, jaký je váš názor na doplněk stravy BI-OBRAN. Myslím, že v krajní situaci a ho koupí každý. Děkuji
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že v rámci onkologické léčby nejsou žádné důkazy o jeho významu. A nemyslím si, že si ho koupí v krajní situaci každý, to tak určitě není. Záleží jen na vás, co uděláte.
Archiv
Pane doktore mamince (63)byl na sonu u žlučníku dnes objeven nádor 36 na 32 mm.před 4 měsíci prodělala operaci spodku byla odebrána děloha atd.laparoskopicky.po operaci byla bez bolesti za par dní se bolest začla projevovat a maminka přestavala jíst protože po právě po jídle přicházeli bolesti.chodila na kontroly a doktoři tvrdili že to jso normální hojivé příznaky ale bolest neustavala.do dnešního dne zhubla 18 kilo.když to byly bolesti větší a větší zlarmovali jsme vše a dnes na sonu ten nález.Myslíte že se jedná o nějaké zanedbání od doktorů?za 14 dní má jít myslim že na CT.Jakou by jste doporučil dál léčbu prosím?Jsme na malém městě 50000tis a chtěl bych pro ní co nejnadějnější lěčbu myslím si že u nás existují i jiné kliniky i jiné nové metody lěčby.jakákoli cena za léčbu v tomto případě nerozhoduje.prosím poraďte mi .Děkuji Viktor Š.
Viktor Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To případné zanedbání nedokáži posoudit, musel bych znát řadu podrobností. Může jít o metastázu gynekologického nádoru. Je zapotřebí dodělat vyšetření. Pokud půjde o metastazující nádor, nemůže se v její situaci maminka vyléčit a případná léčba se bude týkat délky a kvality zbývajícího života. Případně mě ještě znovu vše napište po skončení vyšeřování.
Archiv
Pane doktore, může být PSA ovlivněno i jinými aspekty, než rakovinou. Mám na mysli záněty v koleno atd. Děkuji za vaši ochotu.
Aleš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano může, ale zánět v koleně ne. Pokud není jistota, provede urolog další doplňující vyšetření.
Archiv
Dobrý den, můj děda zemřel v 50-ti letech na leukémii, zvyšuje se pravděpodobnost, že já nebo moje děti touto nemocí onemocní a jestli ano tak o kolik asi procent je to pravděpodobnější. Děkuji
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V podstatě ne, neobávejte se.
Archiv
Dobrý den, používá se u nás při léčbě rakoviny prostaty implantaty radioaktivity? Pokud ano na koho se mám obrátit na konzultaci jako pacient??? Velmi děkuji.
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím o tom. Tyto informace zkuste zjistit u urologa, zabývajícího se onkologii.
Archiv
Vážený pane doktore, už delší dobu mám bulku (asi uzlinu) v levém třísle. Je malá, jen velikosti hrášku, nicméně úplně tvrdá, nebolestivá a přirostlá k nějaké tkáni (nepohyblivá). Mám navštívit lékaře, ikdyž je takto malá, což prý není patologické, ale zato je tvrdá a nepohyblivá? Moc děkuji za odpověď.
Jana K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se nezvětšuje, tak bych se moc neobával. V tříslech je to dost obvyklé. Kdyby se začala zvětšovat, je to něco jiného a ukažte jí pak lékaři. Ale snad to nic nebude.
Archiv
Dobry den, chtela bych Vas poprosit o radu. Uz cca tyden me boli hlava, prava strana pri pohybu oci nahoru a doprava, nyni obcas i na vice mistech, nejen vpravo. Pred tydnem jsem mela podrazdene oko, cely vecer mi potom slzelo a rezalo. Je mozne, ze tato bolest hlavy je dusledkem podrazdeni oka nebo bych se mela obavat popr. nadoru: Kam nejlepe na vysetreni? Mnohokrat dekuji za odpoved a preji hodne elanu v praci a hodne zdravi.
marketa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nádoru bych se neobával, bolest hlavy obvykle řeší neurolog, ale s okem se samozřejmě ukažte i na očním.
Archiv
Pane profesore, mám zjištěnu rakovinu prostaty s metastázami do páteře. Je mi 60 let. Mám naději, že se bez větších potíží dožiju 70 let. Prášky na bolest zatím působí. Děkuji
Ivoš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naději máte, jistotu nikoliv. Měl byste mít terapii hormony a správnou léčbu bolesti. Tak držím palce.
Archiv
Dobrý den pane doktore, prosím Vás manžel po operaci nádoru pod lopatkou má metastázi na plicích cca 2 cm, prodělává chemoterapii, jakou má naději na uzdravení, kolik života má před sebou, děkuji
s.drobny@seznam.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete o jaký jde nádor. Ale nádor, který metastazuje se obvykle nedá vyléčit. Pokud chcete, abych vám odpověděl lépe, napište mě nový dotaz a uveďte také, o jaký nádor jde.
Archiv
PŘESTANE NĚKDY BOLET OPROVANÝ JAZYK PO ODSTRANĚNÍ TUMORU KOŘENE JAZYKA CO ZPŮSOBUJE NEUSTÁLÉ PÁLENÍ RTŮ ADALŠÍCH ŠÍLENÝCH PROBLÉMŮ S POLYKÁNÍM A SUCHOSTI V USTECH 4 ROKY PO OPERACI A STAV SKORO STEJNÝ
KATEŘINA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Po 4 letech je jen malá naděje, že se to zásadně zlepší, je mě to líto.Jistě už jste byl konzultovaný na ORL a zkusilo se vše možné. Někdy to bohužel takto dopadne.
Archiv
Dobrý den.Chci se zeptat,kdo s příbuzných mi může darovat kostní dřen.Nebo kdo je nejvhodnější dárce.
Vendula
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejvhodnější dárce se obvykle nejde mezi sourozenci, ostatní příbuzní jsou daleko méně pravděpodobní. Od rodičů to nejde - vy se skládáte z genetického materiálu obou rodičů, takže je to jasné. Dále se může hledat ve světových registrech dárců, to je odborná záležitost a může nebo nemusí být to hledání úspěšné.
Archiv
Vážený pane profesore, z odběru kostní dřeně mi byla diagnostikována chronická idiopatická myelofibroza. Zajímalo by mě, zda se dá toto onemocnění vyléčit, nebo jaká je časová prognóza. Děkuji za odpověď.
Dana V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To bývá závažné onemocnění, u některých mladých lidí se dá vyléčit allogenní transplantaci krvetvorných buněk, většinou to nejde a pacienti dostávají poměrně často krevní deriváty. Časová prognoza je nejistá, záleží na řadě okolností.
Archiv
Pane profesore,ještě chci doplnit dotaz.Synovi je již po třetím ozařování velice špatně,asi bude ještě hůř,mám strach z zhubnutí,syn má 198cm a před zářením vážil 72kg.Tuto váhu má od mládí i když se snažil celá léta přibrat,nepodařilo se.Bude mít hubnutí velký vliv na uzdravování?Děkuji.
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už nevím na co jste se předtím ptal, tento způsob dodatečných otázek není možný, napište případně vše stručně znovu. Ale po ozařování mu může být špatně, měl by na to dostávat léky, samozřejmě velké zhubnutí je oběcně nevýhodné.
Archiv
Dobrý den, pane profesore. Mám třicet let asi před dvěmi lety jsem zjistil,že mám ve stolici krev. Od té si pravidelně kontroluji stolici. Mám to tak třikrát do roka v délce trvání jednoho až dvou dnů. Potřebu mívám pravidelnou jednou deně bez bolesti. Stolici mivám normální. Té krve není moc ale voda je obarvena. Myslím si ,že po přečtení všech iformací zde na idnes. Pravděpodobně mě doporučíte zajít si na vyšetřní na okultní krvácení. Nebot jsem pracovně vytíženy v zahraníčí šel bych asi zde. A jestli bych mohl poprosit o dpověd jeli vyšetření na okultní krvácení finančně nákladné.Dekuji moc a přeji úspěšný den
Marek B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyšetření na okultní krvácení u vás nemá cenu, vy přece víte, že máte občas ve stolici krev. Okultní znamená skryté, o to u vás nejde. Ve vašem případě je velmi vhodné, abyste si nechal vyšetřit tlusté střevo kolonoskopii. Spíše než o nádor může jít například o chronický zánět, ale ani nádor se bez kolonoskopie nedá vyloučit.
Archiv
DOBRÝ DEN MAMINKA (62) ONEMOCNĚLA "B HODGINOVÝM LYMFOMEM "MÁ (NAPADENÉ) TENKÉ STŘEVO -MÁ ŠANCI NA UZDRAVENÍ?NEBO ALESPOŇ NA PRODLOUŽENÍ ŽIVOTA? DOKTOR ŘEKL ŽE MÁME POČÍTAT S NEJHORŠÍM ŽE POMALU UMÍRÁ .JÁ MYSLÍM ŽE ŠANCE JE VŽDYCKY ASPOŇ MINIMÁLNÍ PS:NEVÍM JESTLI JSEM SE VYJÁDŘILA SPRÁVNĚ OHLEDNĚ DIAGNOSY SNAD TO JE DOSTAČUJÍCÍ DĚKUJI ZA VAŠI ODPOVĚĎ I ČAS PŘEJI HEZKÝ DEN
KATEŘINA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka by měla být léčena nebo alespoň konzultována ve specialisovaném centru, které léčí tyto choroby.Neznám její celkový stav, ostatní nemoci atd. ale lymfomy se většinou dají léčit a léčba může být úspěšná. Takže blíže se nemohu vyjádřit, neznám řadu údajů a okolnosti kolem stavu vaší maminky. Skutečně by mělo být konzultováno specialisované pracoviště.
Archiv
Byl jsem vyšetřován na generalizovanou lyfadenopatii (zvětšené uzliny v retroperitoneu, v podpaží a na krku). Biopsie uzliny negativní (CD3 a CD5 pozitivita bez nádorové léze), CT negativní. Při gastroskopii zjištěn nízce difer. invaz. rostoucí adenoca. těla žaludku. Jaká je léčba a jaká je prognóza?
Roman
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí se doplnit vyšetření, zda nádor žaludku neudělal někde metastázy. Pokud ne, je nutná okamžitá operace s radikálním odstraněním nádoru žaludku a pak případně další léčba chemoterapii. Prognoza v případě radikální operace je nejistá, ale je naděje na vyléčení. V případě metastazujícího nádoru by se vyléčení nepodařilo.Je otázka, zda není nádor v uzlinách v retroperitoneu, nevím, odkud vám byla provedena excise uzliny na vašetření. Měl by se vás ujmout zkušený onkolog a vše rychle řešit.
Archiv
Vážený pane profesore, u mého syna /34 let/, byly zjištény metastázy středně diferencovaného rohovějícíhodlaždicobuněčného karcinomu,zčásti cystické.V květnu 2006 objevil bouli na levé straně krku,nejdříve byly prováděna různá vyěetřeni ,všdy s negat.nálezem,pro jistotu byly vyjmuty 4 útvary a následovala tata diagnoza,byly následně prováděna vyšetření,plic,ledvin,sleziny,jater,pankreasu,dále ultrazvuk břicha,CT hlavy,vyšetř.štítné žlázy = vše negativní,biopsie v oblasti krku a kořene jazyka s nejistým nálezem.Nakonec PET/CT na Homolce,primární nádor nenalozen,vše prý čisté jen v levé části krku,pravděpod.v místě odstraněné mandle /v dětství/,prý něco zářilo nebo světélkovalo,asi neumím správně popsat,nyní je ozačován.Má mít 33 dávek = prý nějaké dlouhé záření 60 gr. ?,pravděpod.znovu otevření v místě odebrání metastáz. V Praze mu lékař řekl na jeho dotaz,že když se nádor nenajde,že jedině dobře,že to znamená,že se sám rozpadá,tomu se mi moc věřit nechce.V Pardubicích,kde je ozařován,mu řekli,že úplné vyléčení není.Vím,že všichni lékaři postupují správně a maximálně se mu věnují,jen se mi nezdá to stím rozpadem nádoru.Děkuji za Váš názor.
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to velký problém. Nádor, kde není jasné původní ložisko a objeví se vlastně tím, že vznikde někde metastáza, se v naprosté většině nepodaří vyléčit. Léčba, kterou má je obvyklá, bude asi následovat i nějaká další. To že by se primární nádor jen tak rozpadl není moc pravděpodobné.
Archiv
Dobrý den pane doktore, ještě bych Vás chtěla poprosit o odpověď na následující otázky (jedná se o téměř dvouletého syna s desítkami uzlin na těle). 1. doporučil jste mi, abych mu kontrolovala dvě největší jednou týdne, ale jak dlouho? A pokud se nebudou zvětšovat, tak mám interval kontrol zvětšit, či si vybrat jiné dvě větší uzliny?2. Je pravda, co jsem se dočetla, že u tak malých dětí je hodkinův lymfom raritní a non-hodkinovy lymfomy jsou agresivní formy?3. Pokud se jedná o slovo agresivní ve spojení s lymfomem, znamená to, že ta uzlinka či uzlinky rychle rostou?4. Je pravda, že zvětšené uzliny na krku, v podpaží a v tříslech patří taky mezi jedny z příznaků chronické leukémie nebo se to vyskytuje i u nějakých akutních druhů?5. Pokud se jedná o zvětšení uzlin v důsledku leukémie, pak se tyto uzliny zvětší v těchto oblastech během krátké doby současně nebo se postupně zvětšují jednotlivé uzliny v jednotlivých oblastech? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Cítím z vašich dotazů velké obavy, bylo by dobré, kdybyste vše konzultovala s lékařem, který se o syna stará. Kontrola by měla být vlastně trvalá a kdyby se uzliny zvětšovaly, tak musíte jít zase k lékaři. Je pravda, že u malých dětí je Hodgkinova choroba málo častá. Ne-hodgkinovy lymfomy se dělí na s malou nebo velkou agresivitou, a to mimo jiné znamená, že ty agresivní rostou rychleji. Zvětšené uzliny mohou být méně často i u akutních leukemii, průběh je velmi různý. Více nejdete na www.linkos.cz v části pro pacienty.
Archiv
Prosím,muzete mi vysvětlit možnou lécbu a přibližný čas života?Výnatek z lék.zprávy- Cytologie sternalní punkce:závěr-nevýrazné zmnožení zralých lymfocytů a jejich morfol.změny odpovídají CLL.Současně přítomna mírná porucha vyzrávání v entropoidní řadě a výrazná porucha využití Fe.Fenotypizace:zastoupení lymfoidních buněk je zvyšeno výrazně cca 40% je tvořeno klonem maligních buněk fenotypově typické B-CLL,neexprimují prognosticky nepříznivý faktor CD38 a nesou CD20 v nízké densitě Závěr:B-CLL.IgVH hypermutační stav nad 20%prognosticky příznivá skupina. závěr:B-CLL stadia Idle Raie,BinetA-prognosticky příznivá forma(CD38neg,mutovaná forma IgVH)Chron.recidiv.LS sy ob.s polyrad.vlevo St. p.op.PHE L4/5 pro protruzi disku.HypertenzeI-II,stp.HLP. Mockrát děkuji za ochotu a trpělivost.
Alena K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o chronickou lymfatickou leukemii, která má prognosticky dobré známky. Podívejte se na www.linkos.cz na leukemie v pacientské části. Léčbu určuje hematolog podle řady okolností, část pacientů nemusí být i řadu měsíců nebo let léčena - to je mezi nádory velká vyjímka. Časem života asi myslíte dobu života - s touto nemocí lze žít i dlouhá léta.
Archiv
Vážený pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor.Včera jsem zřejmě snědla něco špatného nebo jsem chytla střevní chřipku.Měla jsem dvakrát průjem,ale hlavně mi bylo velmi špatně.Několikrát za noc jsem velmi silně zvracela.V takovém množství ještě nikdy.Jsem však přesvědčená, že při tom prvním silném zvracení, byla ve zvratcích i malá příměs červené krve.Při dalších zvr. se to již neopakovalo.Vyděsilo mě to a chtěla bych vědět, jestli se to při takovýchto zánětech žaludku stává a nebo jestli je to potřeba nějak řešit.Jinak ještě uvádím,že moc často nezvracím, za několik minulých let jen před dvěma měsíci po porodu a to ve zvratcích žádná krev určitě nebyla.Je mi 27 let,žádné trávící potíže nemívám a v rodině se žádná nádorová onemocnění nevyskytují. Děkuji Vám mnohokrát za odpověď a za Váš skvělý přístup.
Renata Koukolová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jednorázové objevení malého množství krve při zvracení, které se neopakovalo, nepovažuji za nutné dále vyšetřovat, šlo zřejmě o podrážděnou sliznici žaludku. Tak se nebojte a jezte jen dobré věci.
Archiv
dobrý den,pane profesore mám otázku po vyléčení Hodgkinova lymfomu musí pacient docházet na pravidelné kontroly podle čeho se zjistí,že se tato nemoc vrátila ,když se nepozná z krve?Přesto doufám ,že bude u mého bratra vše v pořádku,ale zajímám se o všem co se této nemoci týče.Děkuji Vám moc za poradnu již několikrát jste odpovídal na moje otázky ještě s bratrem nemáme vyhráno,ale pevně věřím v jeho uzdravení DĚKUJI MOC Jana
janaS
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí být i kontroly krve a především v určitých intervalech kontrolní zobrazovací metody (např. CT a další). Samozřejmě je velmi důležité i klinické vyšetření nemocného - to znamená i pohmatem vyšetřovat všechny oblasti uzlin. Podívejte se i na www.linkos.cz do pacientské části na Hodgkinovu chorobu.
Archiv
Dobrý den, pane profesore, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti či poznatky o přípravku Wobe - mugos, který údajně pomáhá řešit obecně problém imunity u nádorových onemocnění. Zřejmě není problematika tak jednoduchá u všech typů nádorových onemocnení, ale jak jsem se dočetla, v každém z nás denně vzniká x potenciálně rakovinných buněk, které správně fungující imunita rozpozná a zničí. Je podle Vás možné doplnit přesně dodržovanou terapii nádorového onemocnění štítné žlázy o nějaký takovýto přípravek či nechat vyšetřit zřejmě buněčnou imunitu (NK buňky?) a tuto ve prospěch úspěšného vyléčení podpořit? Děkuji.
Marcela S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neexistují žádné důkazy, že by nemocný s nádorem štítné žlázy měl užitek z přípravku Wobe mukos. Představa, že byste mohla medikamantosně či jinak zvýšit v tomto případě imunitu je zjednodušující a není realistická.
Archiv
Přeji dobrý den. Prosím mohl byste mi sdělit, kde mohu hledat pomoc? V mém bydlišti mi obvodní lékař, hematolog, chirug.odd. nedokázali ani poradit. Myslím si, že mám problém s lymfatickými uzlinami, a to ne zas v tak malém rozsahu. Kromě toho, že jsem spoustu let slýchávala od alergoložky, že mám mírně zvětšené uzliny na krku, tak cca pře 2 lety mi totéž zjistili na mamografu, tedy v podpaží. Největší problém mám ale podél vnitřní straně nohou, hlavně v oblasti od kolene až do třísel. Nahmatám si bulky jednu za druhou, více či méně bolestivé. Čím více pohybu (stačí chůze), tím více to bolí a otéká, hlavně v tříslech a bolesti mám i v celém podbříšku. Na gynekologii jsem ubezpečována, že odtud to není. I když týden až 10 dní před menzesem jsou problémy mnohem vyšší. Mám pocit jako když se mi nohy ucpou, škube v nich a dráha lymfy je mnohem bolestivější. I když jsem před rokem prodělala operaci beder. páteře - náhrada 2 plotének, jsem si naprosto jista, že odtud problém nepramení. Jsem šokována, že v 50 tis. městě mi nedokážou poradit, natož pomoci. Již ze zmíněné operace jsem doufám z nejhoršího venku a tak bych chtěla řešit tento zdravotní problém, ale nevím jak. Ještě před operací páteře jsem souhlasila s operací třísla na chirurgii, kde mě vzali kus tkáně, která nebyla zhoubná.Na hematologi zjistili, že jsem prodělala 2 celkem ojedinělé infekce o kterých jsem nevěděla, tudíž neléčila, jinak mi taky nedokázali pomoci. Předem Vám děkuji za radu.
Lenka P.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud máte problémy s lymfatickými uzlinami a nepomohli vám lékaři výše uvedených specialisací, tak moc nevím, co vám poradit. Chtělo by to, aby vás někdo komplexně přešetřil, nejlépe hodně vzdělaný internista. Konkretní jméno vám neporadím, nevím ani odkud jste a asi i když bych to věděl, nebudu situaci u vás podrobně znát. Tak se omlouvám za nepříliš instruktivní odpověď.
Archiv
vyleci lek Glivec rakovinu zaludku udajne ve ctvrte fazy nemoci dekuji
karolina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V žádném případě, Glivec na rakovinu žaludku neúčinkuje, čtvrté stadium rakoviny žaludku nevyléčí nic a nikdo.
Archiv
Vážený pane profesore. Při chemoterapii docházé ke značnému úbytku krevních destiček, můžete prosím poradit, zda je možné nějakým způsobem, ať už medikamenty nebo stravou podpořit jejich tvorbu? Děkuji.
Slávek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, to bohužel tak snadné není. Krevní destičky se mohou podávat v případě nutnosti v transfuzích a jejich stav se upraví postupně v závislosti na stavu choroby a celkové léčbě choroby.
Archiv
dobrý den chtěl bych se zeptat,jestli je běžné nějakým způsobem požadovat u obvodního lékaře preventivní vyšetření na rakovinu kůže,popřípadě jak probíhá a zda je hrazeno zdr. pojišťovnou.děkuji
mirek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tuto prohlíku vám nejlépe udělá kožní lékař, ke kterému vás může praktický lékař doporučit, pokud má podezření, že něco není v pořádku. V tom případě je vyšetření hrazené pojišťovnou.
Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se Vas optat, jaká je nejmenší doba potřebná k vyléčení hodgkinova lymfomu v počátečním stadiu ( 1 ) a jak velké je riziko, když ihned po léčbě pacient odjede na delší dobu (cca rok) do zahraničí. Děkuji za odpověd a přeji příjemný den.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Délka léčby je v měsících, spíše kratší. Do zahraničí samozřejmě potom může odjet, když tam bude mít možnost kvalitních hematoonkologických kontrol. Bez nich bych to neriskoval. Nebo pokud bude v Evropě, může na kontroly přijíždět, kontroly nebudou moc časté.
Archiv
Dobrý den pane profesore, tatínkovi (73 let)byl po infarktu vloni na konci října zjištěn karcinom žaludku, který nebylo možné operovat pro metastázy do jater. Podstoupil 6 chemoterapií, avšak přesto došlo k výrazné progresi lokálního nálezu na žaludku, progresi velikosti meta postižení jater, progresi lymfademopatie a postižení omenta. Onkologická léčba byla ukončena. Po značném poklesu Hb dostal tatínek 2 sáčky krve a stav se trochu zlepšil. Nechutenství je však čím dál horší, je schopen polknout max. 2 lžíce polévky, minimálně pije, jídlo odmítá, zhubl již více než 20 kg, nyní má cca 45 kg, stále polehává, má silné bolesti zad, je strašně unavený a daleko neujde. Obvodní lékař nám pouze sdělil, že jsou to běžné průvodní jevy a nedal nám ani lístek na odběr krve. Je možné něčím zlepšit nechutenství, potlačit bolesti zad a alespoň zmenšit celkovou únavu? Tatínek má problémy polknout i Nutridrink.Děkuji předem za radu.
Dana B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tatínek se nemůže uzdravit, jde nyní již jen o kvalitu zbytku jeho života, který bude trvat pravděpodobně maximálně měsíce, spíše méně. Je nutné léčit bolesti, nechutenství a únava zlepšit asi nepůjdou. Je mě líto, že pro vás nemá lepší zprávy.
Archiv
Dobrý den je mi 13 let a už dva dny trpím bolesti hlavy..Není to bolest fůrt ale jen při prudkém pohybu,nebo špatném pohybu...A také už delší dobu mívám poue chvilkové biesti ucha a to jen vyjímečně..nemohl by to být chronický zánět středního ucha??děkuju
Bára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Toto není dotaz z oblasti onkologie.
Archiv
Dobrý den pane doktore, měla bych na Vás dotaz.Možná to nic není,ale..Je mi 25let, stravuji se zdravě,převážně zelninou tmavým pečivem apod. Mastné,slané nebo sladké jím jen výjimečně,ale i přesto cokoli sním nedělá mi to dobře. A to jím už v malinkatých dávkách.Přesto se cítím nadmutá,tlačí mě žaludek a trpím plynatostí.Bojím se cokoli sníst, nejlépe mi je když jsem úplně hladová.
anit
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To nebude problém z oblasti onkologie, obraťte se na internistu nebo gastroenterologa, určitě vám mohou pomoci.
Archiv
Vážený pane profesore, předem Vám chci poděkovat za všechno,co děláte pro lidi v tak těžké životní situaci, ve které se ocitnou díky rakovině. Mám na Vás dotaz, který se týká mého tatínka(48 let).Zda má šanci na uzdravení? Dignóza (z lékařské zprávy před 3.chemou):C834 difuzní velkobuněčný B lymfom žaludku.Nález: WBC 6.31*10 9/l, RBC 5.26*10 12/l,HGB 150g/l, TRC 248, NEU 3.03*10 9/l, LYM 2.32*10 9/l.V dubnu 2006 resekce 2/3 žaludku, klinické stádium I2 A (dle Musshoffa), IPI aa 0 (ECOG 0, klin.stadium 2, LD v normě-po operaci).Léčebný plán: 6* R-CHOP. Tatínek chemu snáší docela dobře. Jakou má šanci na uzdravení nebo alespoň délku života? Budu Vám moc vděčná za upřímnou odpověď. Děkuji moc a přeji pěkný den.
Květa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Má šanci i na uzdravení, předpokládám, že se léčí na specialisovaním pracovišti. Samozřejmě se to ale nadá zaručit. Léčba je správná.
Archiv
Dobrý den. Pane profesore,jsem léčen s onemocněním prostaty od října 1998kdy jsem měl nález PSA 86 mg/ml a F PSA 5,2. Při punkcím prostaty nebyl nádor nalezen a scinti skeletu byla negativní. v 7/2003 byla PSA 1 8140/3303.Provedena TRUS a další biopsie prostaty.Nález byl následující:Infiltrace nizce diferencovaným adenokarcinomem se solid. a polyacinozním uspořádáním se propagujícím lymfatickými cévami, lym... 8140/33 Gleason 5 + 4. Navržená terapie: Flucinom tbl + Suprefact depot inj.s.c. 1/2004 byla PSA O,O mg/ml. V 4/05 přec hod na tbl. Flutaplex a aplikace Lucrinu. Hodnoty PSA: 4/05 1,654 10/05 1,807 4/06 2,25 7/06 2,4 Otázka: Je v mém případě terapie optimální a dostatečná? Tato léčba mi byla dopuručena z důvodu napadení lymfatických cest, kdy se stal nádor v prostatě již neoperabilní. S pozdravem Zdeněk V.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba je v pořádku, držím vám palce.
Archiv
Dobrý den pane profesore. Přítel podstoupil operaci zhoubného nádoru. Byla mu objevena rakovina v kostech. Po zákroku mu odejmuli klíční kost a část prvního žebra. Nyní chodí na chemoterapie 3x týdně. Ty bude podstupovat až do lednu 2007. Myslíte, že je šance na úplné zastavení rakoviny a na uzdravení. Je mu teprve 19 let a slyšela jsem, že v mladém organismu se rakovina šíří rychleji. Byl terprve na první chemoterapii a mívá horečky a trpí nevolností. Jak asi bude jeho léčba v blízké době probíhat. Děkuji za odpověď.
K.J.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musím vědět, o jakou rakovinu jde (histologie), jinak se nemohu vyjádřit. Zjištěte to a napište mě dotaz znovu.
Archiv
Vážený pane profesore Již jsem Vám psal dvakrát pod heslem „senior“ o svém karcinomu prostaty. Již dlouho předtím, než byl karcinom v prostatě při zvýšeném PSA (kolem 17) diagnostikován biopsií, jsem řadu let trpěl chronickými záněty v podbřišku a zřejmě i v prostatě (bolesti na hrázi a pod). Po neúspěšné operaci (četné srůsty) a následném ozařování se PSA krátce podstatně snížilo. Postupně však tento marker opět , přes hormonální léčbu a orchiektomii, stoupal až na dnešní hodnotu kolem 37. Na CT mi našli nepříliš významný a nebolestivý nález na obratli, který pokládali za rizikový jako metastazu. Nasadili mi proto Zometu a Estracyt. Po jejich užívání se cítím fyzicky spíše hůř než předtím. Zajímala by mě odpověď na jednu laickou představu. Dočetl jsem se na internetu, že granulometrický zánět prostaty může také ovlivňovat PSA. Nepochybuji o tom karcinom byl při biopsii skutečně nalezen. Rád bych však věděl, jestli je možný souběh karcinomu a granulometrického zánětu a která z těchto nemocí má na PSA větší vliv a zda se tento zánět dá vedle karcinomu léčit. Pokud byste věděl o nějakém specializovaném pracovišti, kde by mi mohli po případném přešetření poradit, byl bych Vám vděčný Předem velmi děkuji za odpověď
Senior
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hesla nečtu, omlouvám se. Souběh je teoreticky možný.Daleko pravděpodobnější je však to, že zvýšení je na vrub karcinomu prostaty. V každém případě bych se věnoval léčba karcinomu, další diskutujte se svým urologem. O specializovaném pracovišti, jak se ptáte, nevím.
Archiv
Dobrý den, byla u mě zjištěna tato diagnoza a prosím o informaci jaký postup léčby byl asi nejlepší a to ve smyslu co nejmenších následků po operaci (inkontinence, potence...) Přikládám stručný výpis ze zprávy: Karcinom prostaty, T2a-b N0 M0 iPSA8 Stadium II. Histologie: punkční biopsie - pravý lalok - dobře diferencovaný adenokarcinom prostaty, Gleason score 1+2=3 levý lalok bez nád. struktur. Onk-Ra 0. 6.6.06 punkční biospie. Doporučení: pacient s histologicky verifikovaným karcinomem prostaty Gleason score 3 onemocnení velmi pravděpodobně lokalizované (CT břicha a malé pánve negativní ve smyslu META, RTG plic bez meta, dle scintigrafie skeletu drobné ložisko lehké kostní přestavby nejte o metastázu. Možnost RAPE. Doplňuji, věk 57 let nekuřák, jinak zdráv po prodělané neuroborelioze a v současnosti tinitus. Domníváte se, že by byla nejlepší robotická, zdá se mi nejšetrnější. Nevím zda můžete doporučit kontakt kam se obrátit, nebo přímo na Vás? Jsem ze středočeského kraje. Prognóza do budoucna je asi jaká? Předem velmi děkuji za Vaši odpověď, která je pro mě pochopitelně velmi důležitá, rád bych to překonal pokud možno s co nejmenšími následky i když to mi asi nikdo nezaručí, ale riziko se dá aspoň snížit. Kryostatická léčba se asi u nás neprovádí?
Jiří K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu prostaty, která se zdá zatím být nerozšířená mimo prostatu. Stejné výsledky v tomto případě přináší operace i ozaření. Záleží i na tom, co nemocný chce. Další léčba se určí případně dle stavu po léčbě primární, jak jsem ji popsal. Domluvte se se svým urologem nebo onkologem, co si vyberete. Operace je určitě dobře možná například na urologii v Motole nebo ve VFN v Praze, stejně jako ozáření. Pokud je skutečně nádor jen v prostatě, je prognoza velmi dobrá. Kryostatická léčba není v tomto případě dostatečná.
Archiv
Dobrý den pane profesore, mám přítele 61let, byla mu zjištěna rakovina prostaty s metastázami do kostí. Jakou má prosím naději na kvalitní život a je možné zachovat sexuální funkce. Má naději na dlouhý život. Je možné mu nějak pomoci. Mockrát děkuji za Váš přístup a ochotu.
Jana K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí se léčit, především hormonální terapii. Naděje na zachování sexuálního života je v tomto případě velmi malá. Délka života se nedá přesně určit, může žít i roky, ale jde o pokročilou chorobu. Pokud by dostal bolesti v kostech, musí mít důslednou a správnou léčbu této bolesti, jinak by se mu kvalita života velmi zhoršila.
Archiv
sestra prodělala operaci tlustého střeva,odebrali ji 15 cm jelikož měla rakovinu.Prosím jak by se měla niní stravovat je to již dva měsíce a vrátila se opět k běžné stravě ze které má potíže za noc i 10 jde na velkou a tvrdí,že je to v pořádku.lékař ji řekl,že smí jíst vše jako předtím.Mám o ní strach.
blanikj @seznam.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může určitě jíst všechno, střevo se přizpůsobí. Jiná věc je to, jaký byl rozsah nádoru a zda by neměla mít nějakou další léčbu. Bez podrrnosti a znalosti celé situace se nemohu blíže vyjádřit.
Archiv
Vážený pane docente, prosím o váš názor na léčbu "mojí rakoviny". Její krátké CV :rok 98 ca prostaty T3,GS9, metaz L3, PSA 15, pak orchiectomie + Casodex, po ní PSA 0,27 scinti bez nálezu - poté PSA mírný vzestup až v 2003 PSA 1,34 - následovalo 40 ozáření vždy ze 6 stran - pak PSA 0,05 - dále pomalý vzestup až v 2/2006 PSA 6,53 a metaz v 6. žebru - byl vysazen Casodex, PSA nyní 1/2 roku bez zvýšení. Čeká mě nyní již jen chemoterapie ? Jaká je nejvhodnější ? ( podle mě dostupných info není chemo u ca prostaty moc účinná ). Jsou ještě jiné možnosti ? Pozn. v průběhu začátku nemoci jsem užíval cca 2 roky PC SPES a nyní beru tablety resveratrol, curcumin a catechins, je to dobře ? Děkuji za radu a odpověď.
JR
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Správně píšete, že chemoterapie není u rakoviny prostaty moc účinná. Nejdůležitější je hormonální léčba, kterou jste již částečně absolvoval, na dalším postupu se domluvte s vašim onkologem nebo urologem, bez řady podrobnějších údajů se nemohu blíře vyjádřit.
Archiv
Dobrý den, již asi 1 rok mám zvětšenou uzlinku na krku (na levé straně hned pod čelistí), která se střídavě zvětšuje (nikdy však nepřesáhla 1 cm) a zmenšuje, někdy skoro vymizí. Chodím pravidelně na kontroly KO + dif,někdy malé odchyky (lymfocytoza, neutropenie) ale v současnosti úplně v normě, sedimentace a CRP též. Nějaké výrazné obtíže nemám, pouze mě občas bolí kolena a svaly na nohou a někdy mám pocit, že mi vadí oblečení (ale to už jsem měla v minulosti několikrátkrát). Prosím, je dle Vašeho názoru možné v tomto případě mít podezření na Hodgkinovu nemoc? Omlouvám se, že Vás obtěžuji s takovýmto dotazem a děkuji za Váš čas
Eva, 28
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud není uzliny vyoperovaná a podrobně vyšetřená, nelze se s určitostí vyjádřit. Ale z toho, co mě píšete, se mě zdá podezření na lymfom velmi malé.
Archiv
Mám zvětšené uzliny, některé citlivé na dotek a teď i částečně do prsa směrem od podpaží. Chtěla bych se zeptat na mamograf, slyšela jsem, že je při vyšetření prso hodně přitlačeno, což je hodně škodlivé. Dost se bojím že se to může potom zhoršit. Jaký typ vyšetření byste mi doporučil? Děkuji za odpověď.
Kateřina N.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mamografie se určitě nebojte, nemá v podstatě nežádoucí účinky, udělejte si ji co nejdříve. Určitě se po níc nemůže stav nemocné zhoršit. Samozřejmě je možné doplnit vyšetření i ultrazvukem, opět bez nežádoucích účinků.
Archiv
Dobrý den, pane profesore, můžete mi, prosím, doporučit špičkové pracoviště v Praze. Byl u mne objeven tumor slinné žlázy a z výsledků biopsie nebylo údajně možné rozlišit mezi pleomorfním adenomem a adenoidně cyst. karcinomem. Nyní musí být nádor odstraněn. Mám velké obavy, je mi 26 let. Děkuji.
Barbora
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží o jako pracoviště vám jde. Pokud jde o chirurgii, určitě je výborný prof. Betka, přednosta ORL kliniky (myslím, že je v Motole). Stejně tak se potom můžete obrátit na motolskou onkologii. Ale nevím, kde jste byl doposud vyšetřován, třeba je to výborné pracoviště.
Archiv
Dobrý den pane doktore, v těhotenství jsem 1x krvácela z končeníku, praktický lékař mi dal čípky FAKTU, že jsou to hemeroidy. Po porodu v pořádku, nyní po roce jsem jednou při stolici opět krvácela. Jsou to opravdu hemeroidy? jak se projevuje rakovina tlustého střeva a konečníku? Občas večer při ležení na zádech mám okolo pupíku nebo pod ním pocit pohybů někdy je i vidět malý výčnělek jak se pohybuje. Může to být trávení nebo jde o něco vážného? Z vyšetření mám hrozný strach. Děkuji
Simona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud máte opakované krvácení z konečníku, musíte mít vyšetřené pro jistotu celé tlusté střevo (kolonoskopie). Ostatní obtíže, které uváditeě považuji za bezvýznamné, nebojte se. Vyšetření kolonoskopii se nebojte, je to jen nepříjemné.
Archiv
Dovoluji se ještě zeptat ke včerejšímu dotazu na téma "tekutina v břišní dutině" - jde již o poslední stadium? Z čeho ta tekutina vzniká? Opakuje se to? Děkuji Vám. Lékaři většinou bývají skoupí na informace, ale mne to zajímá.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tekutina v tomto případě vzniká drážděním pobřišnice nádorem. Jde vždy o pokročilé stadium nádoru. Skoro vždy se opakuje.
Archiv
Dobrý den, pane profesore. Na podzim minulého roku byl u otce zjištěn zhoubný nádor prostaty. Scintologie kostí byla bez nálezu, laparoskopicky mu byly odstraněny uzliny, histologie bez nálezu, chemoterapii ve formě tablet snášel bez problémů, nyní je tři týdny po operativním odstranění ledvinového kamene a dojíždí na simulaci pro ozařování. Při odběrech minulý týden měl uvedeny hodnoty PSA 0,02 a FPSA<0,05, prosím, co tyto hodnoty a hlavně jejich výše znamená? Bohužel neznám hodnoty z prvních odběrů. Otec se cítí dobře, váhové úbytky nemá, spíše naopak. Moc děkuji za odpověď.
Karin P.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hodnoty jsou v normě, podle toho co mě píšete se zdá, že by měl být v pořádku.
Archiv
Dobrý den, pane profesore. Již jsem Vám psal o mém onemocnění štítné žlázy (Vaše odpověď 31.7.) a její léčbě radioaktivním jódem. Můj otec zemřel v roce 1968 ve věku 47 let na rakovinu žaludku, tlustého střeva a jater. Celý život mám zvýšené jaterní testy a gastroskopie prokázala polypy na dvanácterníku. Je možné, že by choroba otce byla dědičná a mohou být případné rakovinové buňky v jiných orgánech, odstraněny radioaktivním jódem při léčbě štítnice? Děkuji Vám za odpověď.
Karel A.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dědičnost v tomto případě není pravděpodobná. Léčba jiné rakovina než štítné žlázy radiokativním jodem není možná (musí jít o buňky normálně vychytávající jod).
Archiv
Děkuji Vám za radu 31.7. a příznivou prognózu po léčení radioaktivním jódem. Přeji Vám hodně zdraví a úspěchů ve Vašem životě.
Karel A.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také děkuji.
Archiv
Vazeny pane docente, prave jsem si vyzvedl vysledek testu na PSA z krve a byl jsem svym osetrujicim lekarem odeslan na vysetreni k urologovi. Namerene hodnoty mam PSA 4,11, free PSA 0,83 a free PSA/total 20,2. Co je asi dulezite je muj vek /43 let/ a mam rodinnou zatez, deda i otec. Chtel bych vedet co me ceka za vysetreni a jake je riziko %, ze bude zjisten karcinom prostaty. Dekuji za Vasi odpoved.
Mirek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určité riziko tady je, musíte se nechat vyšetřit urologem, určitě to bude ultrazvuk a skoro jistě i biopsie prostaty. Procento rizika dle PSA nelze určit. Tak neváhejte a běžte co nejdříve, aby bylo možné případné vyléčení.
Archiv
Vážený pane docente, je mi 52let a 18.8. jdu na operaci prsu kvůli Ca mammae . Nádor je velký 7x12 mm. Trochu menší nádor mi chirurgicky odstranili před 13 lety na stejném prsu o 5 cm vedle. Tehdy jsem po operaci byla ještě ozařovaná a chodila na chemoterapii. Všechny výsledky jsem pak měla 13 let dobré, myslela jsem, že jsem se uzdravila. Teď mám recidívu a lékařka na chirurgii, kde mne budou operovat, řekla, že mi prso odstraní celé, kvůli tomu, že to je recidíva a že je prso malé. Pokud se uzdravím, chtěla bých jít na plastiku prsu. Jak to však bude s bradavkou ? Ta moje se nedá nějak uchovat pro budoucí plastiku ? Cítím se dobře, jsem aktivní, podnikám a sportuji, krevní testy i markery byly ještě na konci června v pořádku. Rakovinu zjistili dle biopsie po té, co na mamografii a sonu byla zjištěná bulka. Před rokem na snímku z mamografie na témže pracovišti ještě nebylo nic vidět. Bulku jsem si nahmatala sama před 3 měsíci. Jedná se prý o podobný druh nádoru jako před 13 lety. Mám šanci se uzdravit stejně jako před 13 lety nebo to nyní vzhledem k věku bude horší ? Mám dvě dospělé dcery 25 a 29 let. Kdy mají začít chodit na mamografii ? Starší dcera byla před rokem na operaci čípku, měla těžkou displazi. Nyní má dobré výsledky Děkuji předem za odpovědi na všechny 3 otázky.
Libuše S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte šanci se uzdravit, pokud bude nález nádoru jen v prsu a podaří se celý odstranit. Jak to bude s bradavkou nevím, to je třeba probrat s plastickým chirurgem. Dcery by měly jít na mammografii po 35 roce věku, mají možnost se nechat vyšetřit i na genetické riziko nádoru.Více nejdete na www.prevencenadoru.cz, www.mou.cz nebo 543 134 314.
Archiv
Dobrý den,byla mi zjištěna rakovina děložního čípku. Nyní jsem po operaci - odstraněna děloha, vaječníky, uzliny. Výsledek histologie - vyšetřeno 13 drobných lymfatických uzlinek, ve kterých jsou pouze lehké rektivní změny. Ani v jedné uzlině metastázu adenokarcinomu nenalézáme. V oblasti cervikálního kanálu je bělavá tkáň (nejspíše nádor) délky asi 14 mm. Nádor makroskopicky invaduje asi do hloubky 4 mm. Na serózu nedosahuje, nedosahuje ani k poševní manžetě. V těle děložním dva uzly do průměru 5 mm. Tuby přiměřené, v jednom ováriu cysta průměru 15 mm. Mikroskopicky nacházíme v blízkosti rozhraní dlaždivoého epitelu čípku a cylindrického epitelu cervixu struktury dobře až středně diferencovaného adenokarcinomu. Hloubka invze do stromatu je nejvýše 5 mm. Lymfangioinvazi ani hemangioinvazi nenalézáme. Od okraje poševní manžety je nádor vzdálen nejméně 18 až 19 mm. Vyšetřený uzel myometria je buněčnější leiomyom. Endometrium je proliferační. V tubách nález přiměřený věku, cysta v jednom ováriu má folikulární charakter. Chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor ohledně další léčby. Paní doktorka z radiologie říká, že léčba ozařováním není třeba, ale lékaři z gynekologie si myslí, že by byla vhodná, vzhledem k tomu, že prý v nějakém bodě je to hraniční. Nerada bych něco podcenila a pokud by to opravu bylo třeba, raději bych ozařování podstoupila teď než bude pozdě. Děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nález je skutečně hraniční, nejsem radiolog, ale spíše bych se přikláněl k radioterapii. Zkuste to ještě na onkologii prodiskutovat.
Archiv
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, co to znamená, když lékař na sono řekne pacientovi, že má "vodu v břiše". Jde o mou sestru, již jsem Vám psala asi tak před půl rokem, má metastáze játra (pravý i levý lalok mnohočetné metastáze 2 až 3 cm) a v kostře, mozku. Vím, že je nevyléčitelná, je to dnes přesně rok od nálezu. Á propo o to znamená "mnohočetné" v mluvě Vás lékařů? Sestře řekli pět metastáz v játrech, v popisu jsem četla mnohočetné. Bohužel nemohu od ní vzít nález, abych Vám ho přesně definovala, ale vím, že má břicho jako by byla v osmém měsíci těhotenství, bolí ji i třísla. Co to znamená ta "voda", odkud se bere, co se s tím dělá a jaká je prognóza? Vím, že jí zbývají zřejmě jen měsíce života, ale když má zřejmě, podle mého pochopení, již ten nález horší, jak dlouho to člověk může vydržet? Ještě že je ta možnost Vám poslat dotaz, neboť od lékařů se toho člověk moc nedozví. Děkuji Alena
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Voda v břiše může mít mnoho příčin, jedním z nich bývá nádor nebo jeho metastázy. Mnohočetné se většinou používá u metastáz, když je jich více než 3, ale není to pravidlo. Prognoza je bohužel špatná, může dostávat léky na odvodnění, ale většinou moc nepomohou. Prognozta délky života bývá obvykle u podobnch nemocných v měsících.Je mě líto, že pro vás nemám lepší zprávy.