Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Archiv
Jak poznám zda se v podpaždí jedná o rakovinu nebo o uzlinu ? Něco jsem nahmatala asi velikosti pecky z třešně .
Zuzana ze Zlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepoznáte to, pokud máte obavy, musíte se ukázat lékaři.
Archiv
Pane doktore, právě jsem se vrátil od lékaře, který mě posílá na vyšetření urologem. Mám PSA 85. Podle pročítání odpovědí, je zřejmě pravděpodobné, že moje rakovina již metastázuje? Děkuji
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se takto vůbec nedá říci, je pravděpodobné, že máte rakovinu prostaty, musí se udělat řada vyšetření. Zda jsou nebo nejsou metastázy se nezjisti podle PSA.
Archiv
Dobry den,mam problem,asi pred pol rokom som mal citlive bradavky,a ked som si ich stlacil,tak mi z nich vytiekla tekutina.Trvalo to asi tyzden a potom to prestalo.Od vtedy uz taketo problemy nemam.Co to mohlo byt?Mal by som ist k doktorke?
Kornel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, pokud jste to měl ukázat lékaři, tak v době, kdy tento problém byl. Kdyby se to zopakovalo, jděte k lékaři a konzultujte to.
Archiv
Pane profesore, při prevenci mi bylo zjištěno PSA 21. Urolog mi provedl vyšetření prstem do konečníku, dále RTG plic-v pořádku. Na biopsii mám nastoupit do nemocnice na 3 dny koncem listopadu. Je to prosím optimální doba? Být tak dlouho v nejistotě je hrozné. Děkuji
Karel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kbyby šlo o moji osobu, usiloval bych o provedení biopsie podstatně dříve. Jednak budete žít v obavách z nejistoty z diagnozy, jednak je zde i určitý časový faktor možnosti růstu nádoru, pokud ho ovšem máte. Tak se snažte ten termín nějak zkrátit, v tom vám bohužel neumím pomoci.
Archiv
Dobrý den,rád bych se dozvěděl Váš názor.Byl jsem operován 2.6.2006-RAPE a po dvou měsících jsem byl na kontrole.Tam mi bylo řečeno,že mám přijít na KO v listopadu,což se mi zdá velmi dlouhá doba.Ve zprávě je psáno cituji-hystologie: perineurální šíření a pozitivita pahýlu uretry, uzliny negativní.Dále T3b,N0,M0,GS7 a to je to, co mě znepokojuje GS7, jestli je v pořádku toto čekání.(PSA 0.04,PSAi-4). Děkuji Zdeněk 53
Zdeněk 53
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vždy se snažím, aby onkologicky nemocný byl řešen co nejdříve. Z tohoto pohledu se mě vaše kontrola v listopadu zdá za příliš dlouhodu dobu. Zkuste se domluvit na dřívějším termínu. Ale neznám podrobně váš zdravotní stav a tak nemám opravnění postup kritizovat.
Archiv
Děkuji moc za odpověď a přeji mnoho úspěchů v práci i v osobním životě. Když jsem si namátkou přečetl problémy lidí zde, kteří za své problémy nemohou, docela se stydím za hazard se svým zdravím. Snad Vám a vašim kolegům v budoucnu nepřidělám práci. Ještě jednou hodně štěstí.
Jan 30
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji, také přeji hodně štěswtí.
Archiv
Snad jsem udělala chybu při odeslání. Omlouvám se, proto dotaz opakuji. Byl mi odstraněn zhoubný nádor, který byl cca 4 cm od rekta. Nabízenou stomii jsem odmítla. Po zákroku se mi vyčnívá asi na 3/4 řitního otvoru střevo. Nejde zatlačit. Musím stále chodit s vložkou, protože trpím inkontinencí stolice. Čnící střevo mi působí problém při sedění a když se po časté stolici zanítí i při chůzi. Stomii nechci. Ptám se: Provádí některé naše zdravotní zařízení plastiku konečníku? Mám již 70 let, ale zbytek života bych chtěla strávit ještě na úrovniV televizi jsem viděla ženu, která rodila druhé dítě s konečníkem stvořeným z tenkého střeva. Podotýkám, že jsem měla po laparoskopické operaci čisté uzliny, takže jsem neprošla ani ozařováním, ani chemoterapii. Za Vaši odpověď předem vděčně děkuji.
Ester B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že není pravděpodobné, aby nádor 4 cm od konečníku byl zcela odstraněn bez stomie. Musím vědět, jaký zákrok vám vlastně provedli. Pokud nádor nebyl zcela odstraněn, nelze uvažovat o plastice. Pokud byl kompletně odstraněný, je to skoro zázrak a pak je možné uvažovat o nějakém dalším chirurgickém zákroku na střevě. Možná, že se podařilo nádor odstranit a s ním byl odstraněn i řitní svěrač, to by také bylo vysvětlení. Poraďte se na pracovišti, kde byla operace provedena. Více bez podrobné dokumentace nemohu poradit.
Archiv
Vážený pane profesore. V minulosti byly ve světě provedeny výzkumy účinků konopí (kanabinoidů) na multiformní glioblastom s relativně dobrými výsledky (zabraňují růstu gliomových buněk, omezuje přívod krve do multiformních gliobastomových nádorů, injekce syntetického THC zničily zhoubné gliomy ve třetině případů). Můj tatínek 55 let byl v dubnu na operaci mozku (multiformní glioblastom). Bohužel došlo k recidivě a v září ho čeká druhá operace. Je v dobré kondici bez postižení. Žádám Vás o názor, mohl by mu pomoci vývar z konopí od další možné recidivy resp. ke zpomalení průběhu tohoto nebezpečného onemocnění a nebo mu může i ublížit? Ptám se na tuto alternativní cestu, protože už nevím, jak jinak lze rychlý průběh tohoto onemocnění zpomalit. Děkuji za odpověď.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to bohužel nevím, nemám o tom žádnou literaturu, i když jsem se na to díval. Je mě líto, že vám nemohu pomoci.
Archiv
Již nějakou dobu – cca 4 měsíce mě pobolívá (= mám spíš nepříjemný pocit, i na pohnat někdy slabě bolí) levé varle (nebo spíš nadvarle). Nadvarle je NĚKDY zduřelé (zduřenina je měkká – rozhodně o mnoho měkčí než zbytek varlete), zduřelé jsou NĚKDY i cévy jdoucí k nadvarleti. Poslední dobou mne pobolívá i oblast zhruba v úrovni třísla (spíš směrem ke středu břicha), někdy zaznamenám i slabou bolest při močení a bolest (tlak) v obou bocích. Tyto pocity však nejsou nijak akutně bolestivé ani časté. Částečně mi od těchto problémů pomůže onanie, ovšem potíže se celkem rychle vrátí. Jiné než zmiňované problémy jsem s varlaty nezaznamenal. Nezměnila se jejich velikost, ani tvar (mimo oné „zduřeniny“ samozřejmě). Tuhost je také normální. Cítím se unavený, nemám výdrž, jsem často ospalý. Absolvoval jsem již vyšetření krve (krevní obraz, sedimentaci, jaterní testy a ultrazvuk břicha -vše bylo v pořádku). Již jednou jsem měl ledvinovou koliku (cca 5 let zpět). I když zmiňované problémy nejsou nijak zvlášť bolestivé, nepříjemně omezují. Je možné, aby například zánět varlete trval přerušovaně (obtíže čas od času částečně odezní) 4 měsíce? Mohou zmiňované testy vyloučit nějaké vážnější onemocnění? Mám strach z rakoviny varlete. Velmi děkuji za odpověď. Pavel
Pavel20
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné, testy jednoznačně vážnější onemocnění vyloučit nemohou. Určitě se ukažte urologovi, a ten by měl rozhodnou o co jde a co s tím.
Archiv
Příteli jsem nedávno nahmatala malý povrchový tvrdý útvar na jednom varleti.Poté tento útvar asi za 14 dní zmizel a nyní se mu začalo zvětšovat druhé varle.Není to nyní ale ještě okem postřehnutelné.Poraďte o co by mohlo jít,jestli třeba jen o kýlu nebo hydrokélu a nebo bychom se měli obávat zhoubného bujení?Děkuji za brzkou odpověď.
Martina J.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bylo by vhodné, aby se přítel ukázal urologovi, může to být cokoliv a na dálku to nejde rozhodnout.
Archiv
Pane profesore,nevim jestli to patri do vaseho oboru,ale opravdu si nevim rady.Moje 19 leta dcera..na jeji hlave se vylucuji bile krvinky tak hodne ze ma hlavu a vlasy mokre,nema zraneni na hlave nic ,neboli to,stava se ji to celkem casto. mockrat dekuji za odpoved.
Jarmila G.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to můj obor, vyhledejte kožního lékaře.
Archiv
Pane profesore,ještě k předchozímu dotazu jsem zapomněla napsat,že zmizel ten větší myom. Ten 31mm na vaječníku tam stále je.Je mi 41 let.Děkuji.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ale myomy přece nejsou na vaječníku ale v děloze. Opravdu vám neumím odpovědět podrobněji.
Archiv
Dobrý den.Pro nepravidelnou menstruaci mi lékař doporučil kyretáž.Na té jsem byla v červnu.Už v té době jsem měla nález na pravém vaječníku-údajně myom velikosti 31mm.Na první kontrole po kyretáži se na ultrazvuku objevila tmavá skvrna o velikosti 50mm.Lékař tvrdil,že to je myom,ale velice se divil,jakto,že ho neviděl.Po dvou měsících myom zmyzel a nyní jsem objednaná na operaci.Mohlo by to být vážné?
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle toho, co o tom píšete, se v tom bohužel vůbec nevyznám. Proberte to se svým lékařem. Také nevím, k jaké operaci jste objednána.
Archiv
Dobrý den pane profesore.Jsem matkou dnes již 3 letého syna.Narodil se v termínu,ale s nesestouplými varlátky a hypospadií.Jedno varle zůstalo hluboko v bříšku.Když měl na 14 měsících jít na první operaci s varlátkem,tak mu byl zjištěn nádor na ledvině.Wilmsův tumor.Nádor byl i s nefunkční ledvinou odstraněn a následovala půl roční chemoterapie.Vinkristin a aktinomicin D.Metastázy nebyly.Nyní je relativně v pořádku,až na časté nemoci dýchacích cest.Imunita vychází dobrá.Je to už 2 roky od operace.Stále se velmi bojím návratu nádoru do druhé ledviny.Jaký máte názor na tento druh nádoru a na jeho úspěšnost léčby.Moc děkuji za odpověď.
petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Většina děti s Wilmsovým nádorem se zcela uzdraví, je to jeden z nejúspěšněji léčitelných nádorů. Tak se nebojte, doufám, že syn bude mít štěstí a bude trvale v pořádku.
Archiv
Pane profesore,tady opět Pavlína,ještě jsem zapomněla dodat,že po stránce gynekologické jsem vpořádku a mám stále zvýšenou teplotu kolem 37,3 st.Problémy s močením a se stolicí nemám.Děkuji.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak nevím, na dálku vám více neumím poradit.
Archiv
Vážený pane profesore,již od dubna mám problémy s bolestmi břicha s propagací do zad.Nejprve jsem byla léčena se zánětem ledvin.Po dobrání antibiotik bolesti nepřestaly,nefrologické a urologické vyšetření je vpořádku.Na gastroenterologii mi při odběrech krve zjistili Ca 19-9 55,9.Na základě těchto výsledků jsem podstoupila CT břicha s negativním výsledkem.Ostatní krevní testy jsou v normě,pouze Hambruger 4000 a FW 15/25.Obtíže trvají,padají mi vlasy.Chtěla bych se zeptat,zda by mohlo jít o něco závažnějšího,jestli mám podstoupit kolonoskopii,kterou jsem absolvovala před pěti lety kvůli krvácení z konečníku/hemeroidy/ a mám z tohoto vyšetření traumatické zážitky.Bylo to bez tišící injekce a velmi bolestivé.Je mi 37 let.Předem děkuji za vaši odpověď.
Pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mohlo by jít i o něco vážnějšího, doporučuji komplexní přešetření včetně gynekologického a dalších dle doporučení vašeho lékaře. Zda je nutná kolonoskopie, vyplyne z toho, zda se nezjistí něco jiného. Kolonoskopii bych nechal asi nakonec, pokud nemáte např.krev ve stolic, ale pokud se nic jiného nezjistí, tak té kolonoskopii asi neujdete. Ale většina pracintů ji snese velmi dobře.
Archiv
Milý pane doktore. Mám dotaz ohledně rakoviny mozku. Daná osoba je žena, padesátdva let, dlouho (přes deset let) trpí artrózou, nyní jí objevili nádor na mozku. Ten vyoperovali v celku, po biopsii se ale zjistilo, že to byl zhoubný nádor a doktor řekl, že šance na přežití více než 2-4 roky je velmi malá. Jinak nic nevím. Co myslíte, že to mohlo být za nádor a jak se mohu dozvědět více o její nemoci a šancích, a jak myslíte, že ji léčí? nechci se jich na to ptát. Děkuji a mějte se hezky
žofie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Přečtěte si ještě jednou vaše otázky. Na ty se přece nedá dopovědět. Především nevím jaký to byl nádor ani žádné další okolnosti. Mozkových nádorů je celá řada.Bez informací nedokáži přece na vaše otázky odpovědet. Informace by měla především získat pacientka od svého lékaře, pokud dá pacientka svolení, může dostat informace i další osoba. Pokud zjistíte podrobnosti, můžete napsat znovu.
Archiv
Dobrý den pane dotore, chtěl bych se Vás zeptat na Váš názor. Je mi 30 let a ze své hlouposti jsem asi od svých 20 let kouřil. Nyní jsem přestal, nekouřím už 4 měsíce. Slyšel jsem názor, že je stejně jedno jestli přestnu nebo ne, protože pokud bych měl rakovinu plic dostat, tak už jí stejně dostanu. Je to pravda? Mám jako bývalý kuřák šanci znovu se "vyčistit tělo" ? Děkuji moc za odpověď.
Jan 30
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jednoznačně to pravda není. Kuřáci dostanou rakovinu plic až 30x častěji než nekuřáci a u takzvaných stop kuřáků, to je u těch, kteří přestali kouřit, riziko postupně klesá. Jen si dejte pozor na to, abyste opravdu přestal kouřit, 4 měsíce je krátká doba a je hodně lidí, kteří nedokáží přestat kouřit i když to hodně chtějí. Můžete navštívit v případě potřeby i protikuřáckou poradnu. A nejde jenom o rakovinu plic, i řada dalších rakovin je u kuřáků podstatně častějí než u nekuřáků. Kuřáci se dožívají průměrně o 15 let méně než nekuřáci.
Archiv
Pane profesore, znovu vás obtěžuji s dotazem ohledně prostaty. Když je pravá část prostaty pouze mírně tužší, je alespoň větší naděje, že ještě nebudou metastázy. Mám problémy s pohybovým útrojím, ale již tak 15 let. Je mi 60 let. Mockrát děkuji.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vznik metastáz není přímo závislý na velikosti primárního nádoru, takže takto se to nedá říci. Zatím nemáte ani hotovou diagnozi, tak se předem moc nestrachujte.
Archiv
Vážený pane doktore, prosím byl byste tak laskav a odpověděl mi na můj dotaz, který se týká této události. Můj šestiletý syn dopil po řemeslníkovi, který u nás doma byl, zbytek vody s šumivým celaskonem. Vzhledem k tomu, že hodinu před tím mi ten muž sdělil, že se téhož dne navrátil z nemocnice, kde byl na kapačkách a podstoupil nějaké další injekce (snad přímo do jater), jelikož mu před 2 lety lékaři zjistili, že má rakovinu jater, začala jsem jako máma šíleně panikařit. Snažila jsem se okamžitě u syna vyvolat zvracení, a to nejdříve sklenkou asi s 2 lžičkami soli, a poté velkým množstvím samotné vody. Jelikož jsem se mu snažila vyvolat zvracení strčením prstu do krku, zřejmě jsem ho ještě chudáka poranila, protože posléze vyzvracel malé množství vody včetně krvavých hlenů. Jsem z celé události psychicky pryč. Prosím odpovězte mi, zda je možné,aby se dítě mohlo tímto způsobit nakazit od člověka, který čerstvě prodělává léčení rakoviny jater. Děkuji mnohokrát za brzkou odpověď a omlouvám se za mou hysterii, ale nevím jak dál a chci mít jasno.
Alexandra U.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určite se nakazit nemůže, to je úplná pitomost, buďte zcela v klidu. Byla to od vás přehnená reakce z neznalosti a téměř jste synovi v dobré víře uškodila, jak sama píšete. Tak buďte v pohodě, o nic nejde.
Archiv
Vážený pane profesore, mám zvýšené PSA 21,9. Prodělal jsem vyšetření na urologii (prst do konečníku). Pan doktor mi řekl, že nic dramatického nezjistil. Levá strana pružná, pravá pouze mírně tužší. Dá se z tohoto nálezu alespoň trochu odhadnout stav mé nemoci. Děkuji
Ivoš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je nutná biopsie prostaty s odebráním tkáně na vyšetření, je podezření na rakovinu prostaty, ale není to jisté a je to nutné ověřit.
Archiv
Dobrý den, pane dotore moc Vám děkuji za vaše odpovědi a dovolím si ještě jednu otázku - omluvte to neustálé ptaní mým strachem. Už týden si svámi dopisuji o uzlinách a mám ještě dotaz. Jak jsem si jednu uzlinu pořád prohmatávala a tlačila na ní, tak se mi zvětšila. Ty tři zbývající, na které jsem nesahala jsou stejné neli menší, ale tahle se trochu zvětšila- ne do šířky, ale jakoby vystoupla. I místo okolo mě bolí a mám tam otla. Je možné že se uzlina tímto podrážděním zvětší? Ještě jednou vám děkuji za vše co pro lidi děláte.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už ty vaše uzliny nechte na pokoji a i mě nechte, abych se věnoval i jiným dotazům, bojíte se pravděpodobně zcela zbytečně a kazíte si život.
Archiv
Dobrý den pane doktore, je možné, že po léčení rakoviny prostaty ozářením, se sexuální život navrátí. Je mi 50 a život bez sexu nemá smysl. Děkuji
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné, asi nebude tak silný nebo kvalitní, ale věřím, že bude.
Archiv
Pane profesore, je nutná hospitalizace v nemocnice při radikálním ozařování prostaty? Raději bych každý den docházel. Děkuji za odpověď.
Karel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, nutná není, ale musíte se samozřejmě domluvit s lékařem, který vás bude ozařovat.
Archiv
Vážený pane profesore, děkuji za odpověď ohledně rakoviny ledviny mého manžela, budu si přát, aby měl štěstí a žil dlouho, tak jak jste uvedl,že i tato eventualita může nastat.Přeji Vám hezké dny a děkuji.
Jana L.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji.
Archiv
Dobrý den pane profesore. Naší mamince byla diagnostikována rakovina. K dispozici mám CT vyšetření: CT mediastina a břicha: Dominantním nálezem je výrazná mediastinální lymfadenopatie. V horním mediastinu četné uzliny vel.do 3,5cm, v horní paratracheální skupině uzliny vel.do 2cm, při aortálním oblouku objemná uzlina či paket vel.42mm, v aortopulmonálním okénku uzliny vel.do 14mmm pod bifurkací trachey uzliny vel.do 2cm. V obou plic.hilech uzliny vel.do 15mm. Podél sestupné aorty rovněž zvětšené uzliny až pakety. V basálních segmentech pravého dolního plic.laloku(v S7,9,10)3 drobná ložiska char. coin lesion vel.do 5mm. Játra nezvětšená, přiměřené denzity, bez solidních ložisk. změn, v levém laloku v S2 cysta vel.3cm, v S4 cysta 2cm. Nezvětš.žlučník bez prokazatelné lithiasy. Žluč. cesty nerozšířené. Pankreas nezvětšený, bez expanzí. Nápadně zvětšená je slezina, v dlouhé ose minim. 18cm s mnohočetnými postkontrastně hypodenzními ložisky vel.až 8cm v prakticky veškerém parenchymu sleziny. V retroperitoneu paraaortálně mnohočetné uzliny vel. až 2,5-3cm. Nález na obou ledvinách v mezích normy, až na drobné kortikální a parapelvickou cysty vpravo. Závěr: Výrazná mediastinální a retroperitoneální lymfadenopatie. Splenomegalie s mnohočetným meta procesem. Cysty v I. laloku jaterním. Ložiska v pr. plíci basálně char. coin lesion mohou být také drobnými metastasami. A ještě Bioptické vyšetření: V biopsii jsme zastihli miniaturní fragment, ve kterém se nachází výrazně blastický tumor, který roste na pozadí T-lymfoidní příměsi. Nádorové buňky vykazují pozitivitu s protilátkou CD20 a CD79 a jsou cytokeratiny, CD15 a CD30 negativní. Tumor bych hodnotil jako na T-lymfocyty bohatý B-nonHodgkinský lymfom (varianta difusního velkobuněčného nonHodgkinského lymfomu B-typu). Toto jsou obě vyšetření. Děkuji Vám velice předem za jakoukoliv informaci, zprávu a radu. Míra M.
Míra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejde o rakovinu, jde o jiný druh zhoubného nádoru - takzvaný nehodgkinský lymfom. Léčba je chemoterapii, případně radioterapii, výsledky léčení bývají dobré, ale záleží na řadě okolností, které neznám. Podívejte se také na www.linkos.cz stránky pro pacienty na diagnozu lymfomy.Pacientka by měla bý léčena ve specialisovaném hematoonkologickém centru.
Archiv
Ještě malý dodatek otázce a odpovědi. Dr. Kolombo z nem. na Homolce který mi bude v brzkých dnech povádět robotickou operaci mi říkal, že lze, omezení je pouze v výronu kdy budou chybět sem. váčky. Jak to tedy je? Velmi děkuji a s napětím čekám na Vaši odpověˇd... Původní dotaz a odpověˇd: Dobrý den pane den pane doktore. Ceká mě operace rakoviny prostaty RAPE. Dá se léčit případná inkontinece po ní a jaký je možný sexuální život? Bude mi 60 let a přesto bych rád..... Děkuji. ODPOVĚĎ( 17.08.2006 07:52 ) Sexuální živost po léčbě rakoviny prostaty vyhasíná, bohužel je to tak. Inkontinenci snad mít nebudete, její léčba je dost obtížná. Alternativou operace rakoviny prostaty je její radikální ozáření, výsledky jsou přibližně stejné, záleží jak se domluvíte s onkologem.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na to už jsem odpověděl.
Archiv
Ještě malý dodatek otázce a odpovědi. Dr. Kolombo z nem. na Homolce který mi bude v brzkých dnech povádět robotickou operaci mi říkal, že lze, omezení je pouze v výronu kdy budou chybět sem. váčky. Jak to tedy je? Velmi děkuji a s napětím čekám na Vaši odpověˇd... Původní dotaz a odpověˇd: Dobrý den pane den pane doktore. Ceká mě operace rakoviny prostaty RAPE. Dá se léčit případná inkontinece po ní a jaký je možný sexuální život? Bude mi 60 let a přesto bych rád..... Děkuji. ODPOVĚĎ( 17.08.2006 07:52 ) Sexuální živost po léčbě rakoviny prostaty vyhasíná, bohužel je to tak. Inkontinenci snad mít nebudete, její léčba je dost obtížná. Alternativou operace rakoviny prostaty je její radikální ozáření, výsledky jsou přibližně stejné, záleží jak se domluvíte s onkologem.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dr. Kolombo je renomovaný urolog, proberte věci s ním, předpokládám, že bude mít pravdu, moje zkušenosti jsou ale i jiné.
Archiv
Pane doktore dnes a již minule jsem Vám psal o nádoru na slinivce mojí maminky.Teď jsem se ,ale dozvěděl ,že jí byl dělán také rozbor krve přímo na nějaké tyčinky a ten byl negativní.Značí to snad něco trochu pozitivního.jsem laik tak mi promiňte ten slovník.Děkuji Vaše poradna je moc záslužná práce.Viktor Š.
Viktor Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, není to žádná zásadní dobrá zpráva.
Archiv
Mám stolici několikrát do rokaa po každé trvá 14 dní až měsíc.Stolici mám kolikrát z krví.Měla jsem několik různých balení léků a po každé mi tvrdily?že mi pomůžou.Nepomohli.Poradte
Michaella
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je nutné udělat kolonoskopické vyšetření.
Archiv
Pěkný den pane doktore - už asi tři roky v kuse mám zvětšené krční uzliny (velikosti větší třešně). Doktorka mi řekla, že to vypadá na uzlinový syndroma, vzala mi krev a když jsem volala pro výsledky - vše je v pořádku. Než to úplně hodím za hlavu (a to bych moc ráda)chtěla bych znát názor z více stran...je teda možné, aby to opravdu nic nebylo a nemusela se bát, že se to zvrtne..? Snažila jsem se najít více informací i na internetu, ale kromě odborných článku pro lékaře jsem nic neobjevila.Pokud by Vás napadl nějaký odkaz, budu Vám moc vděčná.:-) Přeju pěkný den a děkuji..
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jsou uzliny tři roky stejné (nevím co mínite slovem "v kuse"), je vysoká pravděpodobnost, že je vše v pořádku. Pokud by se začaly zvětšovat, je zapotřebí jednu vyoperovat a podrobně vyšetřit.
Archiv
Dobrý den pane docente.15.8. jsem vám psal ohledně maminky a nálezu nadoru u žlučníku.dnes byla na CT a to potvrdilo ještě horší.Nádor byl potvrze na slinivce břišní prý přímo uprostřed slinivky o velikosti 4 na 3 cm.Včera také byla maninka u homeopata dr.Jonaše v Praze a ten na 100% vyloučil jakýkoli nádor v tělě dle nějakého přístroje.chtěl bych znát Váš názor na tohoto doktora ale na CT je 100% nádor.jaká je podle Vás šance a můžete mi prosím doporučit nějakou kliniku s "dobrými výsledky "operací a léčením.Mám totiž dle místních doktorů počkat do Pondělí na nějakou doktorku ,která určí kam maminku umístí,ale vím že se teď hraje o čas,trpí velkými bolestmi tak Vás touto cestou prosím o doporučení nějaké dobré kliniky.Mám teď už zpravu z CT tak bych Vám jí rad napsal.Cituji:Nativně a s kontrastem na oblast břicha.Homogení struktura jater nezvětšena,žlučník bez patologie,žlučovody bez dilatace,kmenporty v jaterním hilu 15mm.Na tělo pankreatu dorsálně nasedá útvar nativně isodensní,kterýse po kontrastu probarvuje méně než vlastní parenchym pankreatu,má průměr cca 3,5cm,je nepřesně ohraničený vůči pankreatu a cípatý vůči okolním strukturám.Dosahuje až k aortě,na kterou částečně nasedá.Levá nadledvinka má těný kontakt s tímto útvarem,je spíše kulovitá,sledovaný průměr 2,5na1,5cm,podezřelá z patologie.Pravá je obvyklá.Paraaortálně jen několik drobných nechar.uzlin,Ledviny beze změn.DDŽ bez trombu,od útvaru je zřetelně oddělena.Slezina homogení.Průběh portálního kmene je útvarem ovlivněn,souvislostportálního kmene je mírně sporná,minimálně v oblasti tumoru zřetelně zúžen.Jiná patologie neprůkazná.Závěr: Velmi pravd.tumorosní útvar těla pankreatu."Toto je celá CT zpráva.Děkuji za jakoukoli informaci a zprávu. Viktor Š.
Viktor Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dr. Jonáš je známý podvodník, který tahá z lidí peníze. Nádor pankreatu se skoro nikdy nepodaří vyléčit, téměř vždy se pozná ve stadiu, kdy je už rozšířený. Dle toho CT je to s velikou pravděpodobností pokročilá rakovina slinivky, která již prorůstá do okolí. Je skoro jisté, že maminka se nemůže uzdravit a že půjde o délku a kvalitu jejího života. Onkologická léčba může její život mírně prodloužit, proberte to podrobně s ošetřujícím onkologem. Její léčbu by měla zvládnout každá onkologie, není třeba vyhledávat nějaké zvláštní pracoviště. Je mě líto, že pro vás mám tak smutné zprávy, nemohu vše tvrdit na 100%, ale je to vysoce pravděpodobné.
Archiv
Dobrý den pane profesore. Ráda bych Vám vyjádřila svůj obdiv, úctu a poděkování za to, co děláte pro lidi takto vážně nemocné. Chtěla bych se zeptat jaká je pravděpodobnost úspěšnosti léčby m.Hodgkin st. II.a, když je dcera po chemu, radioterapii /ukončeno v červnu/CT 1. -výrazná regrese, CT po ozařování označeno jako stacion. stav.PET má mít v říjnu. Máme obavy z toho, že uzlina v nadklíčku je stále mírně zvětšena. Je možné, že toto zvětšení může mít jiný charakter než maligní, příp., že léčba má ještě určitou setrvačnost? Děkuji.
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je moc složité, ale je velká naděje, že to bude v pořádku. Abych odpověděl přesněji, musel bych mít k dispozici celou dokumentaci. Tak držím palce, většina nemocných s Hodgkinovou chorobou se zcela vyléčí.
Archiv
Dobrý den pane profesore,tatínkovi se před 2 měsícema objevila na krku boule, která se zvětšíla,ale nedělala žádné potíže a nebolela ho.Až před 14 dny se mu začala motat hlava a začal špatně viděl.V nemocnici mu bouli odstranili a zároveň mu odstranili i mandli.Po rozboru se zjistilo,že nádor byl zhoubný,ale doktoři tvrdí, že vše zhoubné odstranili.Tatínek prošel spoustou vyšetření a nikde nic nebylo nalezeno.Nyní ho čeká ozařování místa,kde mu byl odebrán nádor. Může se tedy opravdu jednat o uzavřený nádor, nebo je to již ve fázi metastáze a nádor je někde jinde v těle? Vím,že jsem Vám nepodala konkrétní informace,le takto s námi mluví i ošetřjící doktor tatínka.Děkuji a přeji hodně trpělivosti.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je dobrá naděje, že nádor metastázy neudělal, jistota samozřejmě není nikdy. Ozařování v místě původního nádoru je nutné. Tak držím palce.
Archiv
Pane doktore mnohokrát Vám děkuji za odpověď, psala jsem o problému s uzlinami (odpovídal jste mi 17.8, chtěla jsem se ještě zeptat, tu jednu uzlinku velkou ani ne centimetr mám vzadu na krku přesně na jednom z krčních vazů, mám velké problémy s krční páteří a někdy mám ráno krk úplně zablokovaný a vazy skoro naběhlé - může uzlina reagovat i na toto? Ona je totiž asi pořád stejně velká, ale pokud se posune na ten vaz, zdá se mi vystouplejší. Bohužel mám už velmi dlouho problémy s oběma čelistními klouby - bolest, pocit stuhlosti, rentgen neukázal žádné změny, ale může se mi prý vyvynout artroza a aby toho nebylo málo přidal se k tomu ještě chronický problém s neprořzanými zuby moudrosti. Můžou zvětšené uzliny pod čelistí a vzadu na krku (mezi vazem celkem blízko u čelisti) souviset i s tímto? Ještě jednou děkuji
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To asi uzlina nedělá. Myslím, že ty uzliny na krku mohou souviset s neprořezanými zuby modurosti.
Archiv
Přejí hezký den, p. profesore, prosím o pár informací - dg. NHL FOLIKL. grade 3a_3 rostoucí folikulárně, klin. stad. IV A, ps 1, ipi 3 LEUKEMIS. st. IV.A,zatím 3x R-CHOP. - chci se zeptat jaká je šance na úplné uzdravení, p. doktor říkkal, že po ukončení chemoterap. - celkem 8, nutné každého půl roku udržovací injekce. - dále se chci zeptat na stravování - bylo řečeno, že můžu se jíst všechno bez omezení, hlavně maso - červené a játra z důvodu poklesu krvinek = také sladké z důvodu úbytku na váze¨ = dále užívání Pangamínu, lepší chuť k jídlu. Na internetu jsem se dočetla, že B vitamín by se neměl užívat z důvodu růstu buněk. Děkuji za Váš čas a přejí hezký den.
ZDENKA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naděje na uzdravení je, i když samozřejmě není jistota. Můžete jíst skutečně všechno, vitaminy žádné brát nepotřebujete, pokud normálně jíte.
Archiv
Dobry den pan dokotor, Mam 23 r, asi pred 3 dnami som si nahodou nahmatala na krku pod sankou cca 3 cm od ucha smerom k brade zvacsenu uzlinku. Je podlhovasta, makksia ma cca 1 cm x 0.5 cm, neboli ma a zatial sa nijakym sposobom nemeni.Uz v minulosti som si niekolkokrat nahmatala v oblasti krku uzlinku podobneho tvaru a po istom case sama opat zmizla. V sucasnosti nemam ziadne zdravotne problemy, len uz niekolko rokov trpim na strednu formu akne. Tu uzlinu mam prave v mieste kde som mala pred asi tyzdnom vyrazku. A aj teraz sa mi v jej okoli /asi 2 cm od nej/ vytvorili 2. Aj ked v poslednej dobe akne na hrudniku a chrbte ustupilo, v oblasti brady a krku sa mi tvori stale. Chcem sa preto opytat, co moze byt pricinou vzniku tej spominanej uzliny, ci to moze suvisiet aj s prave spominanym akne. A pokial sa jedna o neskodnu uzlinu, za aky cas by mala sama zmiznut? Mam trochu obavy, ci by to nemohlo byt nieco vaznejsie. Velmi pekne dakujem za odpoved.
Ada
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uzlina může souviset i s akne. Měla by zmizet nebo se zmenšit po zahojení vyrážky akne, tedy během týdne. Nebojte se, s vysokou pravděpodobností nejde o nic vážného.
Archiv
Dobrý den pane profesore.Psal jste,že mám doplnit hist.zprávu k mému předešlému dotazu,tak ať ¨to nemusíte hledat zpět,tak to píši ještě jednou.Dotaz:jakou mám prognozu při onkocytárním karcinomu štítné žlázy 40mm,bez meta,teď mě čeká pravděpodobně léčba radiojodem,je mě 30let.Mikro:Dobrý den doplnění k onkocytárnímu karcinomu št.žlázy:Mikro:nejednoznačný nádor s onkocytární diferenciací středně velkých elementů převážně v solidní a hrubě trabekulární úpravě,přítomny okrsky se světlobuněčnou změnou cytoplasmy nádor.elementů a ressidua folikulárních a papilárních struktur,v solidnich partiích je dyskarióza středního až těžkého stupně,mitotická aktivita je do 2/10HPF,zvýšená proliferační aktivita Ki-67-10procent,je patrné starší krvácení v nádoru s regres.změnami parenchymu,bez nekróz,jsou známky invaze nádoru do vazivového pouzdra,bez známek angioinvaze/CD34negat/Závěr:nádor hodnotíme jako onkocytární karcinom štítné žlázy.Děkuji za odpověď,pokud jste již neodpověděl.
Dušan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už jsem odpověděl, držím vám palce.
Archiv
Vážený pane profesore, u mého manžela byl náhodně objeven Grawitzův nádor na pravé ledvině, ta mu byla vyoperována a taká nějaké mízní uzliny v okolí břišní aorty, má ovšem metastázy na obou plicních lalocích. Nyní je léčen imunologicky. Původně měl naordinovaný interferon (Intron) a interleukin (Proleukin). Po Proleukinu následovala kožní alergická reakce takže nyní má pouze Intron 3x týdně. Celá léčba má sestávat z 2 měsíčních cyklů. V prvním měsíci již sdělená léčba a ve druhém v kombinaci s chemoterapií - pravděpodobně fluoruracil.Chtěla bych se Vás zeptat jaká asi může být prognóza pro mého muže.Před operací mu bylo sděleno, že jakousi výhodou pro něj je, že má zdravou krev a nemá nález v kostech. Ještě by mě zajíémal Váš názor na použití preparátu na posílení imunity Iscadoru.Děkuji za odpověď a přeji Vám hezké dny.
Jana L.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza není moc dobrá, určitě se manžel nemůže uzdravit. Jde o to, aby měl život co nejdelší a s dobrou kvalitou.Délka života se v tomto případě velmi těžko určuje, mohou to být dlouhé měsíce ale i roky, znám řadu nemocných, kteří měli takovéto štěstí. Iskador je jednoznačně nanic, jen by z vás někdo tahal peníze.
Archiv
Dobrý den pane den pan doktore. Ceká mě operace rakoviny prostaty RAPE. Dá se léčit případná inkontinece po ní a jaký je možný sexuální život? Bude mi 60 let a přesto bych rád..... Děkuji.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sexuální živost po léčbě rakoviny prostaty vyhasíná, bohužel je to tak. Inkontinenci snad mít nebudete, její léčba je dost obtížná. Alternativou operace rakoviny prostaty je její radikální ozáření, výsledky jsou přibližně stejné, záleží jak se domluvíte s onkologem.
Archiv
Dobrý den, Vážený pane doktore chtěla bych se Vás zeptat na následující problém. Mám od dětství zvětšené uzliny na krku (pod čelistí a vzadu na krku) byla jsem na vyšteření sonen (negativní) a když je mi odebrána krev je také naprosto v pořádku. Nyní je mi 29 let a uzliny mám zvětšené zhruba pořád stejně. Někdy se dokonce zmenšují. Když mi je vyšetřuje můj praktický lékař, říká že by je nenechal odstranit. Chtěla jsem se Vás zeptat, pozná lékař pohmatem a praxí "nebezpečné" uzliny od těch méně nebezpečných. Nebo svou roli hraje i fakt že je mám zhruba stejné tak dlouhou dobu bez jakýchkoliv obtíží? Nikdy jsem se jimi nijak nezabývala, ale v poslední době na ně přes uklidnění lékaře pořád sahám a prohmatávám je - mohu si je pohmoždit mechanicky? Lékař mi říká, že je nemá cenu něklikrát za den prohmatávat, že si je pohmoždím a způsobím si problémy (opravdu, když si je intenzivně prohmatávám, zdají se mi větší, než když na ně "zapomenu" a zkontroluji je třeba po týdnu. Může jít po takové době (asi 19 let)o něco nebezpečného? Konkrétně se bojím lymfomu.Moc Vás prosím o odpověď a předem mnohokrát děkuji a přeji mnoho úspěchů v práci i v životě.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lékař pohmatem uzliny nemůže blíže rozlišit. Můžete si je opakovaným prohmatáváním podráždit a snad i poškodit mechanicky. Určitě bych se tím nezabýval a kontroloval bych je jednou do měsíce, třeba každého 1. v měsíci, častěji určitě ne. Nebojte se, je vysoká pravděpodobnost, že se nic vážného neděje.
Archiv
Pane doktore, ještě se prosím chci zeptat k pobytu u moře s metastázující rakovinou prostaty. Manžel tvrdí, že se cítí dobře a že cestu zvládne jako vždy před tím. (ještě s neobjevenou, ale bující rakovinou). Mám na jeho prostby o pobyt u moře přistoupit? Nemůže mu slunce a teplo ještě více ublížit. Chceme navštívit Srí lanku. Děkuji za vaši trpělivost.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Platí to, co jsem vám napsal, samozřejmě nemusí být celý den na slunci, teplo mu neuškodí. Hlavně nezapomeňte na to dobré pojištěné, kdyby nastal nějaký problém. Konečné rozhodnutí ale musíte udělat společně vy oba.
Archiv
Dobrý den doplnění k onkocytárnímu karcinomu št.žlázy:Mikro:nejednoznačný nádor s onkocytární diferenciací středně velkých elementů převážně v solidní a hrubě trabekulární úpravě,přítomny okrsky se světlobuněčnou změnou cytoplasmy nádor.elementů a ressidua folikulárních a papilárních struktur,v solidnich partiích je dyskarióza středního až těžkého stupně,mitotická aktivita je do 2/10HPF,zvýšená proliferační aktivita Ki-67-10procent,je patrné starší krvácení v nádoru s regres.změnami parenchymu,bez nekróz,jsou známky invaze nádoru do vazivového pouzdra,bez známek angioinvaze/CD34negat/Závěr:nádor hodnotíme jako onkocytární karcinom štítné žlázy
Dušan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte dobrou šanci být v pořádku, když se podrobíte doporučené léčbě.
Archiv
Dobrý den, ráda bych se dověděla pravdu o myelodysplastickém syndromu, jak velká pravděpodobnost ve zvrat v leukemii, V RA Ca u rodičů i prarodičů. Děkuji za odpověď. Také jestli je možné nějakými přípravky předejít nebo zlepšit.
Milada
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myelodysplastický syndrom je onemocnění kostní dřeně, které se rozděluje zhruba na čtyři druhy. V některých případech se skutečně může časem přetvořit v leukemii. Musel bych vědět podrobnosti, abych se mohl vyjádřit k pravděpodobnosti. Vyléčení je možné jen u mladých lidí a to allogenní transplantací krvetvorných buněk. Choroba někdy probíhá pomalu a dlouho, jindy se může jak jsem psal změnit v leukemii, která má horší prognozu než leukemie vzniklá samostatně.
Archiv
Dobrý den můžete mě odpovědět jaké mám prognózy při onkocytárním karcinomu štítné žlázy.Je Mě 30let.Děkuji
Dušan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše udaje nestačí. Napiště mě celou podrobnou histologii(mikroskopický nález - tedy jeho závěr). Dále musím vědět, zda máte či nemáte metastázy. Tak se ozvěte.
Archiv
Dobrý den pane profersore, prosím Vás, jakým způsobem je možné vylepšit stav při metastázující rakovině. Mám na mysli stravování, případně nějaké potravinové doplňky, vitamíny atd. Děkuji
Markéta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vámi uváděnými způsoby se nadá stav zásadně vylepšit, dobrá zdravá strava samozřejmě prospívá každému, speciální dieta neexistuje, potravinové doplňky jsou většinou svým přínosem neprůkazné a tahají vám jen peníze z kapsy, vitaminů je dost v dobré pestré stravě.
Archiv
Pane profesore, je možné odjet s metastázující rakovinou prostaty k moři? Děkuji
Karel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné, ale je to riziko. Jednak takový pacient může mít různé nenadále komplikace, které mohou být finančně náročné, jednak může samozřejmě umřít (to můžeme my všichni, ale on má o něco větší pravděpodobnost). Takže pokud pojede, doporučuji uzavřit velmi obezřetně dobré pojištění. Jinak držím palce, aby se nic nestalo.
Archiv
Dobrý den, vážený pane doktore, moc se omlouvám že Vás obtěžuji se svým možná zbytečným dotazem. Mám z rakoviny panickou hrůzu a v poslední době jsem četla několik článků o lymfomu a začale jsem si prohmatávat krk, jestli nemám zvětšené uzliny - žádné jsem zpočátku neobjevila, ale jak jsem ho několik dní prohmatávala zdá se mi, že mám některá místa oteklá (ne bouličky, ale jakoby " provazce - žíly, vazy???), je možné že jsem si je pohmoždila mechanicky? Mám je jít ukázat doktorce? Může mít uzliny tvar provazce? Nezlobte se za zmatený dotaz a moc děkuji za odpověď.
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uklidněte se, přestaňte se vyšetřovat, zatím se nikomu neukazujte. Chápu vás, ale tento váš postup nemá cenu. Uzliny vypadají jinak, asi jste si sama trochu pohmoždila tělo.
Archiv
Dobry den pane doktore, rada by jsem se zeptala jak se projevuje rakovina lymfatickych uzlin. Nahmatala jsem si na krku bolestivou bulku asi 1 cm prumer, byla jsem na ORL i na sonu, kde videl pan doktor nekolik hypopoechogennich struktur velikost 7 - 9mm, doslovne USG obraz odpovida lymfadenopathii, neni to zcela charakteristicky obraz pro lymfadenitis. Vubec popisu nerozumim, ale mam cekat 10 dnu. Jinak mam brat ibalgin. Mam 37 teplotu a mam i bolestivou tu cevu. Dekuji za odpoved mnohokrat.
andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dle nálezů by mohlo jít o zánět, pokud by uzlina přetrvávala a přestala být bolestivá, přicházelo by v úvahu její vynětí a podrobné vyšetření. Ale moc se neobávejte, spíše to bude ten zánět. O jaké cévě píšete jsem bohužel nepochopil.
Archiv
dobrý den,rád bych se zeptal, v jaké fázi je u nás cílená biologická léčba - tchán má rakovinu plic, metastáze v kostech, játrech a nevím kde ještě, otoky na mozku - celkově velmi špatné. Chemoterapie stav nezlepšila, naopek mám dojem že spíše zhoršila. Je nějaká šance? Děkuji
Pavel Mareš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Biologická léčba rakoviny plic u nás probíhá ve vyjmenovaných centrech, bohužel stav vašeho tchána už neumožńuje ji použít. Tchán se bohužel v žádném případě nemůže uzdravit, dobu života odhaduji spíše v týdnech než v měsících.