Sobota 23. ledna 2021, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 23. ledna 2021 Zdeněk

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore, chtěla bych se Vás zeptat, zda je po operaci karcinomu slinivky časté, aby měl pacient měsíc po zákroku (a 14 dnech pobytu doma) horečky kol.38 °C? Podle mého názoru by měl vyhledat odbornou pomoc, ale pacient vyšetření v nemocnici odmítá. Z čeho tyto horečky mohou být a případně jak moc je situace vážná či ohrožující pacienta?
Vlaďka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Celkové vyšetření je naprosto zásadní. Horečky mohou být i od nádorového onemocnění - nevím, jaký byl rozsah operace, ale mohou samozřejmě být i infekční. Obojí se dá řešit, ale vyšetření je naprosto nutné. Hospitalizace je sice pravděpodobná, ale není vždy nutná.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Na CT hrudníku napsán závět V.s. metastaické ložisko v pravém dolním laloku plicním v S6 velikosti 8mm. Na vyšetření břicha a pánve napsán závěr ložisko, postkontrastně se sytící, v těle pankreatu, s centrální nekrotizací - prim.TU ??, metastáza?? - v roce 2010 nebyl patrný. Vícečetná hypodenzní ložiska v pravém laloku jaterním - nejspíše metastázy. Drobné korové cysty ledvin. Zvětšená prostata. St.p. omentektomii. Tuto zprávu jsme obdrželi. Manžel byl v loňském roce na operaci a odebráno 3/4 žaludku s nálezem zhobný nádor. Proběhlo ozařování a bylo vše v pořádku. Podlední dvy měsíce však hodně velká ztráta hmotnosti, proto jsme ho donutili na CT s výše uvedeným výsledkem. Je možná ještě operace????? nebo co bude následovat???? Bojím se o něho. Děkuji moc za Vaši odpověď
Zdeňka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutná je biopsie ložiska, zda se opravdu jedná o metastázy nádoru žaludku či jiného nádoru. Operace v případě diseminace onemocnění není možná, jen v případě lokálních potíží, ale základem léčby je chemoterapie. Musí se hlásit u svého onkologa, který by měl léčbu zahájit co nejdříve.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore, chci se zeptat na Váš názor. Cholangiokarcinom intrahepatálních žlučových cest stadium T4N1M1 Po operaci. Resekce jater, regionálních uzlin a omenta. Doporučena chemoterapie 3 měsíce každý týden Cisplatina gemcitabin. Prosím o možnosti podpůrné léčeby, nějaké vitamíny , minerály. Pacient v dobré fyzické kondici. Děkuji
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vitamíny v době podávání chemoterapie nedoporučujeme, protože působí kontraproduktivně. Na druhé straně chemoterapie může způsobovat řadu potíží, které je nutno řešit konkrétně v daném případě - např. pokles krvinek nebo zažívací potíže. Na vše máme podpůrnou léčbu, kterou naordinuje onkolog.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, maminka má zánět žaludku s přítomností Helicobacter Pyreli a zhojené vřídky.. Je jí 44 let a bojím se, zda přítomnost této bakterie znamená rakovinu, a nebo se dá úspěšně vyléčit. Dostala antibiotika a za měsíc půjde znovu na kontrolu, díky za odpověď, V.
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Samotná přítomnost bakterie neznamená rakovinu, ale může ji způsobit, proto je nutná léčba na kompletní vyléčení a nepřítomnost této bakterie v žaludku.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den,strýc v 50 letech dostal rakovinu jícnu.Prodělal chemoterapii,při které se zničili některé buňky,ale nové a hlavně jiné se opět vytvořili.Měl problémy s polykáním,proto dostal do jícnu takovou hadici,aby mohl polykat.Hadici už má přes měsíc a v horní části trubice trpí stašnými bolestmi.Tak jsem se Vás chtěla zeptat,zda je to normální průběh?Nebo jestli to může být součást druhé chemoterapie,kterou momentálně podstupuje.Děkuji
Kristina Slabá
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bolesti jsou sice průvodním symptomem, ale pacient je nemusí vůbec pociťovat. Nutná je správná medikace, kterou nastaví jeho onkolog nebo v ambulanci bolesti v místě bydliště.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den.V souč.době st. po resekci sigmatu,levostr.adnexetomii a appendektomii pro středně dif.adenokarcinom sigmatu, prorůstající do perik.tuku,s metast.postiž.2uzlin 5nalezených,bez patolog.nál.na ovariu a appendixu - G2,KRAS bez mutací,pT3 pN1 M0(5/2009). Poop.CHT-7xFOLFOX4 a 3xDG (6-12/2009). St. po hysterektomii s parc.ovarektomií vpravo pro opajkované záněty (2007) PT/CT (3/2011): V rozsahu celého vyš.patrné ojedinělé,FDG neakumul.uzliny vel.do10mm,mírná hyperplaziesliznice v bazi L maxil.sinu.Ve hrotu Lplíce ložisko vel.7mm,další vel.2mm uloženo na pomezí S3aS1/2vlevo, v S6vpravo lož.vel.3mm a v S3vpravo lož..vel.8mm.Na perikardiální vak vpravo nasedá cysta20x25x42mm.Ostatní v norm. Minimálně 2 ložiska v plicním parenchymu se výrazně zvětšila,jde o ložisko ve hrotu Lplíce a v S3 Pplíce.Chirurgie nedoporuč.operaci............ CT (7/2011)-přetrvávají 2 drobné metastázy v hor.lalocích beze změn vel.,další 2 jako předch.popis. POZN: +pokrač.
Monika Br.-45let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel nemám celý text
Rakovina zažívacího traktu
Ještě jednou dobrý den pane profesore. Děkuji Vám za Vaši odpověď. Můžete mi prosím konkrétně poradit, jaké léky zabrání neustálému dráždivému kašli, který maminku trápí a případně tvorbě tekutiny v hrudníku. (má drobné meta na plicích v souvislosti s rakovinou tl. střeva). Obvodní lékař jí napsal Codein a onkolog nic. Ještě se chci zeptat, zda je běžným postupem, že po 6 cyklech chemoterapie (bez účinku) onkolog léčbu zcela přerušil s tím, že si má maminka cca 1x za měsíc zavolat, zda pro ni není nějaká vhodná léčba resp. zda se neotevře nějaký nový výzkumný program, který by byl pro ni vhodný. Maminka je velký bojovník a až doposud optimista. Ale nyní má pocit, že ji lékař odepsal.... Velmi děkuji za odpověď.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K postupu lékaře se nemohu vyjadřovat, protože je to vždy individuální úvaha, kdy každý jedinec volí dle vlastních možností a zkušeností. Pokud máte obavy, tak je možné se obrátit na jiné pracoviště s plnou zdravotní dokumentací, aby jiný lékař mohl situaci správně posoudit. To stejné platí o léčebném postupu na kašel a tvorbu tekutiny - postup odvisí vždy od příčiny. Tu je třeba řešit.
Rakovina zažívacího traktu
Pane profesore, tatínkovi (57 let) byl diagnostikován karcinom jícnu, zpráva z CT: V mediastinu drobné LU paratrach do vel 8 mm i trchacheobornchiálně.Vplicním parenchymu difusně ve všech segm s max v dol. lalocích jsou nodulace do vel. 3-5-7 mm, největší vpravo S3 9 mm, vlevo v S 5 naléh na perikard o vel. 14 mm.Jícen v distál pol. v délce101 mm až téměř navaz na kardii žalud je s nepravid ztluštělou stěnou, místy na šířy stěny 14,6mm, nehomogenní, zevní kontura zatím ostrá. TU jícnu do úrovTh 7 po Th 11.V játrech hypodensní lož o vel 22*20 mm na rozhraní S8-7, játra nezvětš, žlučovody a žlučník v normě.Slezina a pankreas v normě,pravá nadledvina nezvětš, levá hypertrof.V zachyceném úseku ledvin bez dilatace KPS a zřetelných lož. změn v parenchymu.Skelet s degen. změnami. Res. Difusně drobná ložiska v prakticky všech segmen plicních laloků,nejv. vpravo v S3 a vlevo v S 5-char. MTS . TU proces distál jícnu téměř ke kardii. Jaká je jeho prognoza, má ještě šanci na vyléčení? Děkuji Vám
Karolína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V případě diseminovaného onemocněn í - tedy rozšířeného po organismu není šance na vyléčení, ale prodloužení kvalitního života při použití chemoterapie. Obecně výsledky u tohoto onemocnění nejsou příznivé, ale existují výjimky s dobrou prognozou.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane doktore. Předně Vám chci velmi poděkovat za čas, který věnujete této poradně. Je nějaká možnost léčby pacienta (karcinom tlustého střeva, metástáze do plic) s mutovaným genem K-ras? Jak je možné, že gen najednou zmutuje? Maminka (nyní 55 let) se léčí od r. 2007 - absolvovala operaci, chemoteripii, biologickou léčbu avastinem (téměř 2 roky byla bez nálezu). V prosinci 2010 absolvovala ozařování, letos 2x chemo, ale již bez pozitivního účinku. Dříve vždy reagovala pozitivně a metastázy zmizely. Mamince se také tvoří voda v hrudníku (byla již několirát na punkci) a neustále kašle. Jak se dají tyto obtíže zmírnit? Velmi Vám děkuji za odpověď.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Všechny tyto potíže se dají zredukovat a odstranit. Pokud se týká metastáz, tak to je vždy náročnější a musí se vyzkoušet vše, co ještě nebylo použito, protože nádorové buňky si tzv. zvyknou na cytostatika. Tedy vhodné je použít jiná. Mutace našeho genomu vzniká denně při dělení buněk. Mohou vzniknout náhodně nebo v důsledku vnějšího faktoru - záření, chemické látky v potravě atd., ale důležitější je imunitní aparát, který pokud je funkční, tak tyto buňky zničí. Pokud není, tak mají prostor pro další dělení a rakovina je zde.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, můj otec (61 let)byl v srpnu 2010 operován s nádorem v oblasti koneční cca10 cm. konečník mu byl odstraněn a udělaná stomie. Má za sebou dávky bioléčby bohužel se mu rána po konečníku špatně hojí a neustále praská (vytéká krev a hnis) další bioléčba není možná otec má i diabetes.Podle posledních zpráv z onkologie má meta na játrech (pravý lalok 3 ložiska 1.2-3 cm a levý lalok 2.7-3cm 5 ložisek. )za 3 měsíce rapidně ubyl na váze asi 20kg má náplasti na boles jaké šance má řádově kolik měsíců nám zbývá?Děkuji za odpověd
Pavlína Macková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognóza se dá těžko provést, ale bez aktivbní protinádorové léčby je prognóza špatná.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, můj otec (61 let)byl v srpnu 2010 operován s nádorem v oblasti koneční cca10 cm. konečník mu byl odstraněn a udělaná stomie. Má za sebou dávky bioléčby bohužel se mu rána po konečníku špatně hojí a neustále praská (vytéká krev a hnis) další bioléčba není možná otec má i diabetes.Podle posledních zpráv z onkologie má meta na játrech (pravý lalok 3 ložiska 1.2-3 cm a levý lalok 2.7-3cm 5 ložisek. )za 3 měsíce rapidně ubyl na váze asi 20kg má náplasti na boles jaké šance má řádově kolik měsíců nám zbývá?Děkuji za odpověd
Pavlína Macková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognóza se dá stanovit, jen pokud pacienta znám a mohu jej vyšetřit. Ani potom není jednoduché prognozu stanovit, ale dá se říci jaké jsou výsledky z velkých klinických studií. Tedy jen obecnou informaci, ale bez vyšetření se k tomu nemohu vyjadřovat.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane doktrore,mám dotaz ohledně maminky.Před 4 měs jí byl zjištěn Karcinom jaterních buněk.Má cholangiogenní centrálně uložený tumor,zasahující k hilu(9cm) je jí 60 let,metastaze nejsou,jatra nezvěčená,podstupuje paliativní chemoterapii.Ted po 6 dávkách se tumor zmenčil,není třeba výměna stentu.Cítí se uplně zdráva,nic na sobě nepocituje,nehubne,nic.I pan dr.jí říká,že nevypadá jako onkolog.pacient.Chtěla jsem se zeptat,zda nádor se dá takto dál udržovat,aby nezačal metastázovat?Maminka je v rukou primáře v Hradci Králové. Máme zátěž v rodině i já (35) jsem již měla nádor,nezhoubný,měla bych být pod nějakým větším dozorem? Děkuji za odpověd,moc si Vás vážim.Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vy osobně a další sourozenci byste měli pravidelně absolvovat preventivní prohlídky. Nicméně takové nejsou u nás běžné a ani pojištěním hrazené, proto se můžete jen obrátit na zařízení ve Vašem okolí, které takové prohlídky provádí. V Masarykově onkologickém ústavu v Brně takové provádíme a je možné se na ně přihlásit a objednat i přes web stránky. Ložisko v játrech Vaší maminky je třeba řešit komplexně - tedy zvážit chemoterapii a ev. i lokoregionální zásah, pokud je možný. K tomu je třeba, aby se vyjádřil její onkolog, který léčbu řídí a nejlépe zná rozsah onemocnění a možnosti, zda maminka zákrok zvládne či ne.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně 52 leté pacientky diagnostikované tumor jícnu přecházející do části žaludku. Žádné metastáze nebyly nalezeny.Operace byla odmítnutá, byl zaveden stent do jícnu. Pacientka byla neschopná polykat, po zavedení stentu příjem potravy zlepšen. Pacientka má velkou malnutricii, váží 40 kg. Onkologovo vyjádření bylo, že histologie byla špatně odebraná a není možné určit typ nádoru, ozařování údajně není možné a chemoterapie by zhoršila kvalitu života. Nebyla řečena žádná prognóza pacientce, vlastně kromě toho, aby jedla vůbec nic. Žádná kontrola. Obracím se na Vás s prosbou na Váš názor a zda máme zkusit obrátit se na nějaké jiné pracoviště.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě onkologické kontroly jsou nutné. Vzhledem k váze nyní nejspíše u odborníka na paliativní medicínu a výživu, pak ev. zvážit zda se dá udělat i více, ale pacientka by měla být stále v péči onkologie, který bude řídit strategii komplexní léčby.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, muj otec prodělal operaci nádoru tlustého střeva, má i metastázy v játrech .Po operaci je velice zesláblý měl zápal plic.Chemoterapii lékaři nedoporučili jak dlouho muže žít bez nějaké léčby ,jak mu mužu pomoci.DĚKUJI
Tomáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V případě, že se nepodává chemoterapie, tak prognóza závisí na rozsahu onemocnění v současné době. Při malém postižení, malé jedno ložisko v játrech je možné, že pac. může dožít v mediánu jednoho roku, ale v případě mnohočetného postižení jater, řekněme 90 procent objemu jater, je šance na přežití 1-2 měsíců malá. Vše jsou to odhady na velkém počtu pacientů, kde jsou i výjimky.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den. Jak by měla vypadat preventivní prohlídka, která by mohla odhalit rakovinu slinivky včas? Stačí na to sono? Nebo jsou třeba i složitější vyšetření? A pokud se na tuto rakovinu náhodou přijde včas (tedy ve velmi raném stadiu), umíte pacienta vyléčit? Nebo jen léčit a prodloužit život? Děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sono je nejlepší na preventivní prohlídku střední části břicha k odhalení nádorů slinivky, jater a ledvin. V případě nejasností se dá dodělat CT, ale sono je ve většině případů dostačující. Při malém onemocnění, omezeném jen na slinivku a po operativním řešení, bez postižení uzlin jsou kompletní vyléčení možná.
Rakovina zažívacího traktu
Dobry den, mam dotaz ohledne rakoviny slinivky. Dnes zemrel Steven Jobs, ktery trpel timto onemocnenim po celych 7 let, coz je nebyvale dlouho vuci stredni dobe doziti, ktere je v radech mesicu, jak jste jiz nekolikrat uvedl na teto diskusi. Je to dusledek nejlepsi lecby, ke ktere mel jiste diky svym financim moznostem pristup, nebo to muselo byt hlavne podmineno pomalym postupem rakoviny a v pripade, ze by bylo postup nemoci standardni, tak by se zdaleka tak dlouho nedozil, at by se mu dostalo pece jakekoliv?
landau
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to smutné, ale odešel vizionář, který změnil svět. K jeho chorobě - bohužel nevím v jakém stadiu bylo onemocnění diagnostikováno, ale v našich podmínkách je běžné, že se toto onemocnění objevuje pozdě - tedy již lokálně pokročilé nebo s metastázami do jater a okolních uzlin, což vede k tomu, že celkové přežití je krátké a dosahuje v průměru něco kolem jednoho roku. V délce přežití jistě hrála roli transplantace, kterou podstoupil. U nás se nedělá pro špatné výsledky, ale také pro technicky již neproveditelnou, protože onemocnění je příliš pokročilé. Abychom dosáhli zlepšení výsledků u rakoviny slinivky, tak jsou naprosto nutné preventivní prohlídky, kdy člověk bude vyšetřen v době kdy nemá žádné potíže. Rakovina slinivky je poměrně vždy agresivní onemocnění, takže hlavní roli dlouhého přežití zřejmě hrála včasná diagnostika a možnost transplantace.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, prosím o odpověď: pacientovi byl operačně odstraněn nádor žaludku (klasifikace před zákrokem byla T3N1Mx). Nyní jsou výsledky z histologie takové, že z 27 vzorků jsou 2 uzliny pozitivní. Co to prosím znamená pro další vývoj nemoci a léčby? Vůbec netušíme, jaké vzorky se na histologii berou. Děkuji.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Odebírá se ze žaludku a ev. z uzlin. Nutno znát, zda je onemocnění ještě někdy jinde v organismu či nikoli. Každopádně je třeba léčit - jednak operace - proběhla a v dalším chemo a radioterapie společně. Další vývoj nelze vždy jednoznačně odhadnout předem, je nutno vyčkat a pravidelně sledovat.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, moje maminka prodělala v roce 2009 operaci tlustého střeva,lékaři říkali ,že jsou metaztazy i v játrech.Chemoterapii nedoporučili , protože je maminka velmi slabá oslabil ji zápal plic a otrava krve.Po roční prohlidce ,odebrali ji krev nam zdělili,že žádné metazttazy nema .Je to vubec možné. Maminka je pořad velice slaba chodi s pomocí a pořad by jen spala.DĚKUJI
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je opravdu velmi zvláštní, protože spontánní vymizení metastáz u rakoviny střeva jsem neviděl a ani nejsou v literatuře popisovány. Existují jiné nádory, kde dochází, velmi vzácně, k spontánnímu vymizení, ale ne u tlustého střeva. Důležité by bylo posouzení histologie a všech snímků CT před rokem a nyní.
Rakovina zažívacího traktu
dobrý den mám tumor distalního jícnu přechazející do kardie po vyšetření CT žadná metastaze a ani hluboko zakořeněný nádor je zapouzdřeny .krev také nic neobjevila jaká je šance na uzdravení děkuji za odpověd tonda
tumor distalního jícnu
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rozhodující je, zda se nádor může odoperovat či ne. V takovém případě jsou šance mnohem vyšší. Samotná chemoterapie a radioterapie má rovněž úspěchy, ale je to velmi individuální. Výsledky kolísají od těch nereagujících až po velmi dobré. Každopádně zásadní je vyjádření chirurga
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, maminka má před 2 lety diagnostikovanou rakovinu střeva, metastázy jater. Nyní již i jícnové varixy a ascitus. Voda v břiše způsobuje utlačování střev, bolest a nefunkčnost střev. Varixy občas prasknou, to včera zastavili, ale punkci odmítají (prý pro možné komplikace).Chápu, že ji již nezbývá mnoho času - spíš dny, ale musí skutečně umírat v bolestech z hromadící se tekutiny? Nelze vodu z břicha odvádět nějakým voperovaným vývodem?
Kateřina Antošová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě jde a dělá se to naprosto běžně. Zavádíme i trvalé katetry do břicha, které pravidělně každý den odpouští trochu ascitu, aby pacientka bolesti neměla. Znovu se obrattě na jejího onkologa.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore, můj otec byl v 11/08 operován pro střed. tubu. adenokarc. pT3N0M0, G2 se stomií, která mu bylo vnořena v 4/09 bez další onk..léčby.Ve 3/2011 mu při potížích jako v 08 – nemožnost stolice, byla zjištěna při vyšetření kolon. recid. v anastomose.a vysoce metabol.aktiv. lokál.recidiva malig. onemoc. na úrovni kovov. svorek anastomozy trakč.,Metastáza v uzlině v levé pol. pánve. Vysoce metabol. aktivní vs.s. polyp na vrcholu rekta. Byla provedena resekce rektosigmatu s obl. anast., odstranění mesorekta, resekce tenké kličky. tumor dobře diferenc.. Axiál okraje resektátu bez nádor. infliltrace. Je přítomna infiltrace dobře diferenc. adenokarc. ve fibr. tkáni.Lymfa tkáň uzliny není ve vyšetř. rozsahu zastižena.metastaza v malé pánvi, Z850 – st. V 6 a 7 /11 měl otec.ozařování. Od této operace má problémy s samovolným únikem stolice. Došlo ke zúžení a otoku spojení..Je ozař.jako další léčba dostatečné? Doporučil byste další a jak vyřešit j únik stolice.Děkuji.
Soňa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zúžení a otok v ozařovaném poli je běžná komplikace radioterapie. Bude trvat několik týdnů, než se situace v této oblasti stabilizuje. Pokud se týká další léčby, tak používáme ještě zajišťovací chemoterapii. K rozhodnutí, zda ano či ne je třeba vidět pacienta a kopii definitivní histologie a laboratoř. V případě postižení uzlin je pravděpodobné, že by k ní mělo dojít.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaký předpis nebo doporučení jak často by měl onkologický pacient absolvovat vyšetření CT. Jsem dva roky po operaci nádoru tlustého střeva a následné chemoterapii. Na posledním CT jsem byla naposledy před 1,5 rokem. Chodím jen každých 6 měsíců na odběry krve a 1x za rok na ultrazvuk břich a kolonoskopii. |Mám obavy z metastáz na plicích. Jsou tato vyšetření dostačující? Děkuji
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Předpis bohužel ne, ale obecně v případě každého onkologického pacienta provádíme vyšetření, první 3 roky, á 3-6 měsíců, kolonoskopii á 1 rok. Důležité ovšem je v jakém stadiu bylo onemocnění bylo zjištěno a jaký je histologický nález. Navzdory tomu všemu je Vaše obava oprávněná.
Rakovina zažívacího traktu
Vážený pane doktore, maminka je po resekci žaludku, diagnóza - adenocarcinom dif. pT3pN3M1. Vzhledem k jejímu pooperačnímu stavu a věku (74 let) chemoterapii zatím odmítá. Chtěli bychom vědět, jestli by nebyla možná a vhodná v jejím případě biologická léčba. Děkuji za odpověď.A.
Ańa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U rakoviny žaludku je možné podávat trastuzumab - jako biologicku léčbu, ale nepodává se samostatně, jen s chemoterapií a jen v případě, že se ve vzorku tkáně prokáží HER2 receptory.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den. Rakovina slinivky má obzvlášť depresivní statistiky. Trochu se teď o to zajímám a zjistila jsem, že pokud někdo přežije těch pověstných pár týdnů až měsíců, které lékaři obvykle u této diagnózy prognózují, obvykle stejně zemře třeba do dvou roků. Jsou Vám známy případy, kdy pacient žil/žije třeba deset let či dokonce více po stanovení diagnózy?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se opravdu jedná o rakovinu slinivky, tak bohužel jsou statistiky velmi špatné a přežívání několik měsíců je běžné. Je to hlavně z toho důvodu, že onemocnění se v naprosté většině objevuje pozdě - příznaky přicházejí poměrně pozdě a to v době, kdy je již disemonované, rozeseté do jater a jinde. Tady bych zdůraznil význam preventivního onkologického programu, který jednoduchým ultrazvukem může onemocnění včas odhalit. Existují příklady dlouhodobě přežívajících pacientů, ale většinou šlo o špatně stanovenou diagnózu a o rakovinu se v počátku nejednalo, nýbrž o chronickou pankreatitidu.
Rakovina zažívacího traktu
Mám prosím dotaz, moje teta byla na operaci tlustého střeva a pak následovala chemoterapie. Tetě je dobře, ale na CT v Olomouci to stále vykazuje zhoubné bujení. Doktoři doporučují další chemo, ale teta odmítá pro špatné snášení, raději to chce vzdát. Jak je to prosím s biologickou léčbou, musí splnit nějaká kritéria, nebo jak se rozhoduje pro koho biologická léčba bude. Teta dojíždí na onkologii do Zlína a tam ji nikdo nic o této léčbě neříkal. Rodina o něčem takovém nevěděla. Nyní když se o to zajímáme více, myslím že by tohle bylo šetrnější. Teta má 68 let. Jak se prosím o tuto léčbu máme dále zajímat? A jak postupovat? Děkuji za radu s pozdravem Jitka Zvonková
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Biologická léčba je dostupná zatím všem pacientům, kteří ji opravdu potřebují. K tomu jsou jednak laboratorní kriteria - molekulární profil nádoru a jednak standardy léčby České onkologické společnosti - více na www.linkos.cz. Zhodnocení zda biologická léčba má být nebo ne, musí provést jen ošetřující lékař, ale jak jsem uvedl, je dostupná pro všechny, pokud splňují medicínská kriteria.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den. Tchán (62 let) byl před rokem na své první kolonoskopii (bez obtíží, čistě preventivně), kde mu našli polypy. Při histologii se ukázalo, že v polypech byly rakovinné buňky. Šel na kontrolní kolonoskopii, kde bylo zjištěno, že zbytek střeva nebyl zasažen, takže nebyla nutná operace ani žádná léčba. Termín další kolonoskopie byl stanoven za tři roky. Tchán si ale myslí, že když už rakovinu jednou v těle měl, je mu souzena a dříve či později se ve střevě nebo někde jinde objeví znovu. Funguje to opravdu takto? Nebo má tchán stejnou pravděpodobnost onemocnění jako kterýkoli jiný jeho vrstevník s podobným životním stylem? Děkuji.
Blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na rozsahu rakovinných buněk v polypu. Může jich tam být několik nebo celý polyp může být rakovinou. Každopádně bych první 3 roky prováděl kolonoskopii a další vyšetření á 1 rok a při potížích kdykoli.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, Pane Doktore, ráda bych se Vás zeptala ohledně biologické léčby u pokročilého kolorektálního karcinomu. Matka (T4N2M1,mnohačetné meta hepar), podáno 1.linie folfox+avastin, 2.linie xeliry+erbitux (velmi dobrá odpověď na léčbu, cca 1 rok a dosažení remise), poté recidiva opět v játrech, nyní ascites a metastáze i na pobřišnici. Je možné podat ve 3.liniii vectibix? Názory lékařů v onkologickém centru se liší, jeden říká, že není možné vectibx po progresi erbituxu, jiný říká, že by se to mělo zkusit. Co si myslíte Vy? Velmi Vám děkuji za Vaši odpověď.
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud bylo dosaženo remise onemocnění a léčba Erbituxem byla přerušena, tak opětovné podání monoklonální protilátky je možné. Tedy bud Erbitux nebo Vectibix. Pokud, ale léčba nebyla přerušena a k progresi onemocnění došlo při terapii Erbituxem, tak výměna za Vectibix nebude úspěšná.
Rakovina zažívacího traktu
prosím pane doktore manžel byla provedena operace tumoru hlavy slinivky břišní spojkovou opeací (HJA,GEA secRoux nyní má hdnoty CA19-9-104.7 akreatin77(62-106)podle CTnyní TU hlavy pankreatucca 42mm, bez lymfadenopatie a bez metastáz jaká je naděje zda bude žít
věruna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina slinivky je velmi úporné a svízelné onemocnění. POkud však bylo onemocnění lokalizováno do jednoho místa a zcela odstraněno, tak je velká naděje na delší přežití. Rozhodující však je, zda se onemocnění dostalo již před operací do uzlin či ne a zda mohli být odstraněny. Někdy to ani technicky nejde. Hodnota nádorového markeru je však stále vysoká, ale nevím jak dlouho po operaci byla stanovena. Podlé ní soudím, že bude třeba další cytostatická léčba.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den,mé mamince zjistili zhoubný nádor konečníku,T3N1M0 ,TU rekti 8cm,T3N1Mx bez stenozy lumen,při MR zobrazen TU rektra prostupující stěnou s patrnou pruhovitou infiltrací,nebo desmoplastickou reakcí perirectální tkáně.V.S.minimální incip.infiltrace mesorektrální fascie přiléhající těsně k ventrální části TU.V suprarectální tukové tkáni paramediálně vlevo 2 suspektní LU 9mm,3mm.Léčba ozařování,chemo.Pak operace.Prosím jak závažný je stav mé 65 leté maminky.Děkuji za brzkou odpověď.S pozdravem Dcera Ivana.
ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neoadjuvantní ozařování a chemoterapie je velmi slibnou metodou ke kompletnímu vyléčení, ale situace se může vyvíjet i jinak, pokud je onemocnění agresivní. Určitým ukazatelem pro prognózu bude právě úspěšnost neoadjuvantní chemo-radioterapie. Onemocnění může i kompletně zmizet, pak je to dobrý. Pokud ne, tak bude léčba náročnější
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, moc prosím o informaci ohledně zprávy... Po operaci appendixu bylo v tomto zjištěno ztluštění v délce 12 mm v rozsahu střední části appendixu. Toto ztluštění odpovídá strukturám typické formy (grade 1) karcinoidu, jehož struktury infiltrují zonu sliznice a svaloviny, nedosahují serozu. Proliferační aktivita hodnocena markerem Ki-67: do3%, synaptophysin: difuzně silně +, satelitní populace není zmnožena, Dalším nálezem jsou známky ulceroflegmonozní appendicitis v hrotové části. C18.0, M-8240/31, T2. Karcinoid maligni M82403. děkuji za vysvětlení této zprávy, Blanka
Blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V appendixu se zřejmě náhodně při jeho odstranění prokázal i karcinoid. Zjišťuje se takto velmi často, ale onemocnění je to jinak velmi řídké. Pacient nemusí mít vůbec žádné potíže, ale někdy má dlouhodobě i roky tzv. karcinoidový syndrom - občasné záchavaty průjmů, bušení srdce, migrény. Objevují se hlavně při stressu, po alkoholu nebo některých potravinách. Pokud potíže nejsou, tak se jedná o velmi benigní záležitost, ale v případě potíží je možné, že se onemocnění dostavá i do jiných orgánů a může pak být zhoubné. Dle proliferační aktivity soudím, že se jedná spíše o tu benigní záležitost. Přesto bych doporučoval vyšetření Octreoscen, které by mohlo případné metastázy objevit.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, moc se omlouvám, psala jse dotaz ohledně tatínka 79 let a tak jsem se soustředila na dotaz, že zapomínám na pozdrav a poděkování za odpověď a radu, činím tak tedy dodatečně. Přeji hezký den Alena
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rádo se stalo
Rakovina zažívacího traktu
Prosím o Váš názor, tatínek 79 let diagnóza ca transversa, po operaci, resekce a anastomosa. závěr T4aN1M0. doporučení léčba chemo - Xeloda. Má slabé srdce, je po infarktu. Prosím jaká je prognóza a je léčba vhodná???
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Xeloda není pro kardiaky zrovna vhodná. Podával bych ji jen po konzultaci s kardiologem, který Vašeho tatínka léčí. Nicméně je zde poměrně vysoké riziko návratu onemocnění, takže pokud by Xeloda vhodná nebyla, tak bych Vašeho tatínka pečlivě sledoval á 6 měsíců sono břicha a vyšetření nádorových markerů á 3 měsíce, aby se návrat onemocnění včas zjistil a ev. znovu odoperoval.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den. Moje maminka dostala rakovinu žaludku zhubla asi 25 kilo během dvou měsíců. Doktoři hned začali z chemoterapiema, protože už to našli ve stadiu kdy měla metastáze. Četla jsem tu že se rakvona neda vyléčit ale můžete prodloužit kvalitní život. Mohu se zeptat jak? A kdyby to nešlo jak dlouho může takový člověk žít? Děkuji Vám za odpověď.
Kristýna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je pacientka v dobrém stavu, tak můžeme podávat chemoterapii, která rakovinu nevyléčí, ale život zásadně prodlouží. Jak dlouho je individuální, ale v případě rakoviny žaludku s mnohočetnými metastázemi to může být až o 1 rok.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den. Četl jsem o miniinvazní operaci v Novojičínské nemocnici při nádoru jícnu. Prý pacientovi prodlouží při úplném odstranění nádoru život max. o pět let. Proč "jen" o pět, nebo proč právě opět, co vlastně vede k smrti když nádor byl odstrněn....? Děkuji za odpověď! Kašpar N. s rodinou.
Kašpar Nikolaj
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se týká daného zákroku, tak mi není z Vašeho popisu jasné o co se může jednat, proto se obratte přímo na dané zdravotnické zařízení. K Vaší druhé podotázce, co vede k smrti, když nádor je odstraněn se dá říci to, že nádor se pravděpodobně vrátil v diseminované podobě - tedy do celého organismu nebo do některých orgánů, což postupně vede k selhání těchto orgánů, jako jsou játra, střeva, plíce až přestane organismus fungovat jako celek.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den,prosím o zdělení prognozy do budoucna,dignoza:C 18.7. T3 N0 M0 G3,jsem po 8 dávkách chemo,je mi 33let.Děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nádor byl agresivnější, proto další kontroly jsou naprosto zásadní. Obecně se dá říci, že pacienti s takovou klasifikací se dožívají 10 let v 70%, ale k tomu je nutno znát i přesnější histologii, kde je řada i jiných prognostických parametrů.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je vyléčitelný duktální karcinom slinivky břišní.Z vyšetření biopsie jasně nevyplývá,zda se jedná o reaktivní,nebo eventuální nádorové změny.Blíže,zda se jedná o reaktivní změny duktálního epitelu kolem zánětlivých změn,či o dobře diferencovaný duktální karcinom.Krevní vyštetření jsou v pořádku,pouze zvýšené krevní amylázy-kolem 4,močové jsou v normálu,Občas zvýšený kreatinin.Zhubla jsem 13 kilo,trpím nechutenstvím a bolí mě v levém podžebří,bez teplot,sedimentace v pořádku.Pouze únava.Děkuji za odpověď
Zorka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nicméně píšete, že se jedná o karcinom slinivky břišní, což je onemocnění velmi závažené, které je nutno léčit cytostatiky nebo kombinací s radioterapií nebo operací. Pokud histolog napíše, že se jedná o karcinom, tak se nedá uvažovat, zda se jedná o reaktivní zánětlivé změny.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore. Manžel má čerstvě diagnostikován nádor na hlavě slinivky se 4 meta na játrech. Operace prý momentálně není možná a právě byla ve vašem ústavu zahájena chemoterapie.Je mu teprve 47 let, nikdy nekouřil, nepil, žádné příznaky, které jsem si vyčetla neměl! Až v listopadu 2010 byl hospitalizován se zánětem pankreatu.Podle prognóz je to velmi vážné onemocnění s malou pravděpodobností vyléčení. Můžete mi napsat, jaký je postup při tomto onemocnění? Děkuji
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud rakovina slinivky metastazuje, tak je situace opravdu vážná a nedá se vyléčit. Naše , většinou, kombinovaná léčba dokáže pacientovi život prodloužit. V počáteční fázi je naprosto zásadní začít s chemoterapií a v dalším ev. vyzkoušet radioterapii nebo některé lokální metody, ale je to individuální a záleží zcela na vývoji onemocnění.
Rakovina zažívacího traktu
Dobry den, pane doktore, Maminka prodelala v listopadu operaci ca recta, predoperacni T2N0M0, pooperacne ji byla mikroskopicky zjistena metastaza v 1 uzline (T2N1M0), G2. Ma naplanovano 6 cyklu chemoterapie (vzdy jedna infuze oxaliplatiny a 14 dni prasky Xeloda). Prvni chemoterapii snesla celkem dobre. Po druhé chemoterapii ji byla vracena docasna stomie a nasledovala 3. chemoterapie. Tu ale nesnesla. Ma velike bolesti v jedne ruce, zimnici a zvraci. Tato reakce se dostavila ihned po infuzi, jeste v nemocnici. Dr tedy usoudil, ze vysadi infuze a bude pokracovat pouze v podavani Xelody. Chtela jsem se zeptat, zda-li neni toto rozhodnuti predcasne a zda li by se nemelo v infuzich pokracovat, popr. zkusit jinou chemoterapii. Mam strach, aby se neco nezanedbalo. Dr. byl prekvapen, ze ji tak spatne snasi, pry je obecne dobre snesitelna. Zdravotni i psychicky stav maminky je dobry, zadne pooperacni komplikace nemela a rana se velice rychle hoji. Dekuji za odpoved.
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rozhodnutí zda pokračovat nebo ne ve standardním postupu je zcela na ošetřujícím lékaři. Pochopitelně lepší výsledky jsou u těch pacientů, kteří mohou zcela v plném rozsahu chemoterapii absolvovat. Jakékoliv snížení dávky nebo redukce počtu cyklů chemoterapie zvyšuje riziko relapsu - tedy návratu onemocnění. Nicméně to nemusí platit pro Vaši maminku.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane doktore, zajímalo by mne, zda se rakovina tlustého střeva projevuje nějakým způsobem i zevně (mám tím na mysli např. změna tvaru břicha, jeho tuhost apod.). Dále by mne zajímalo, jaký druh bolesti (např. pálení, pocit tlaku, pocit překážky uvnitř břicha) a v jaké části břicha by mohl toto onemocnění signalizovat, případně jaké další obtíže doprovází toto onemocnění. Předem mnohokrát děkuji za Vaši případnou odpověď.
SJ
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pochopitelně, ze rozsáhlejší nádor střeva muže byt hmatny, ale malé nádory nikoli. Bolesti mohou byt zcela nespecifické a mohou se vyskytovat v kterékoli časti břicha.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý deň, moja známa má rakovinu hrubého čreva a už 10 mesiacov sa jej tvorí voda v bruchu a stále jej ju vytiahnu a do týždňa sa jej zase vytvorí. Schudla už 25 kg. Prosím ako by sa dalo tomu zabrániť, aby sa jej voda netvorila. Poraďte prosím..ako jej pomôcť, bola operovaná február 2009 a mala nádor na vaječníku a odstránili jej aj časť hrubého čreva. Už 2. roky sa lieči a stále chodí na chemoterpie. Má 61. rokov. Ďakujem.
Zuzana Malá
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lecba ascitu musí byt komplexní. Záleží na současném klinickém stavu, ale používají se diuretika, punkce ascitu nebo se musí použit cyostatika. Individuální léčebny postup určí onkolog.
Rakovina zažívacího traktu
Začetla jsem se do příběhů na českých i zahraničních stránkách o rakovině slinivky. Jsem rozhořčena tím, že pacienti si (podle svých příbuzných, protože sami nám už o tom nepoví) již dlouho před správnou diagnózou stěžovali na bolest břicha vystřelující do zad, problémy se zažíváním a celkovou nevolnost, ale lékaři je odbývali jako simulanty nebo je posílali na fyzioterapii. Pokud někoho bolí jen ta záda, chápu to, ale když už má člověk i ty ostatní symptomy? Ví se přece, že bývají obvyklé u rakoviny slinivky, která se prakticky nedá vyléčit, když se objeví pozdě. Byl by takový problém (finanční, kapacitní či jiný) tyto pacienty automaticky posílat na vyšetření, kde by se slinivka kontrolovala?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina slinivky je bohužel vetsinou diagnostikována pozdě, proto mate pravdu, ze je třeba na ni myslet co nejdrive. Vetsinou, když jsou již příznaky, tak i to je pozde, takže doporučuji velmi silné, aby se každy člověk po 40 nebo určitě 50 letech zamyslel nad stavem svého organismu a vyhledali nejbližší možnost preventivni prohlídky. Komplexní prohlídka však není hrazena pojišťovnou, proto něco stojí, ale lze na nasem trhu najít kvalitni a přijatelnou prohlídku za přijatelné náklady.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, prosím jakou šanci má manžel. Má Crohnovu nemoc a nyní mu byla zjištěna rakovina tenkého střeva na více místech, operovat to nejde. V dřívější době mu byla provedena 5x resekce střeva, zbývá mu již jen 1,2m. Nyní ho čeká chemoterapie.
walcierova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dulezite je, zda onemocnění rakovinou je i mimo střevo. Chemoterapie muže v jistých pripadech významné prodloužit kvalitni život, ale to je nutno posoudit jen individuálně.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, začátkem roku 2008 mi byl odoperován kolorektální karcinom (odstraněn celý tračník, udělán pouch), zasaženo 50% mízních uzlin. Adjuvantní léčba ozařování malé pánve. Do léta 2010 bez problémů, pak metastázy plíce. Chemoterapie s Avastinem. CT plíce stacionární, ale metastázy v játrech, meta S5 22mm, S7 9mm, S 8 3mm. Fyzicky OK normálně pracuji, podnikám a sportuji, neubývám na váze. Je nějaká možnost radiofrekvenčního odstranění metastáz, "gama nůž " v Ostravě, chemoterapie? Prognóza?
Petr (50)
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jsou meta jen v játrech, tak jejich léčba at operaci nebo radiofrekvencne je, za určitých okolnosti, možna. Muže to posoudit jen multidisciplinární komise, která působí u každého Komplexního onkologického centra. Jejich seznam je na www.línkos.cz.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den.Mám otázku.Sestra dostala rovinu žaludku.Má metastáze v dutině břišní.Má šanci na vyléčení?Postupuje druhý chemoterapie.Co je to vlastně metastáze?Jsou lečitelné?
Dušan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je onemocnění rozšířené i mimo původní orgán, tak hovoříme o metastazování. V takovém případě toto onemocnění vyléčit neumíme, ale můžeme prodloužit kvalitní život. Tedy léčitelné ano, ale vyléčitelné ne.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, pane profesore. Moje 84-letá maminka je 2 měsíce po resekci recta. Užívá v druhém cyklu Xelodu 500 a nyní si začala stěžovat na točení hlavy a tlak 100/56, i když se běžně léčí na vysoký tlak. Mohou tyto příznaky souviset s Xelodou, popř. nejsou důvodem k přerušení léčby? Předem mnohkrát děkuji.
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Xeloda hypotenzi nezpůsobuje. Spíš bych se podíval na ostatní antihypertenziva, jejich kombinaci a upravil dávkování. Optimální léčba hypertenze není nastavena vždy na vždycky a je nutno ji časem upravovat.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane doktore, mamince zjistili rakovinu slinivky ve Vojenské nemocnici v Brně. Vzali jí vzorek, který poslali do Prahy, teď musíme 10 dní čekat. Dočetla jsem se, že nejlepší postup by byl kdyby se maminka léčila v Masarykově onkologickém ústavě. Nechci aby její léčba probíhala ve VN. Proto Vás prosím o pomoc a případnou schůzku. Srdečně děkuji.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba v MOU je samozřejmě možná. Pokud máte již jasný nález a stanovisko, že se jedná o rakovinu slinivky, tak se objednejte na konziliární ambulanci MOU - tel.: 54313 5809, kde Vaši maminku došetří a objednají k léčbě.
Rakovina zažívacího traktu
Vazeny pane doktore.V roce 2007 mi byl odstranen cely zaludek.Diagnosa:C169 ca ventriculi ( operace gastrectomia totalis sec.Tomoda ) Zadna dalsi lecba nebyla,pouze 1x za mesic chodim na injekci B12. Take 1 za rok kontrola Gastroskopie a onkol.poradna.Chtela bych vedet jestli B 12 neni pro mne nebezpecna,kdyz ji beru pravidelne bez intervalu.Take bych se chtela zeptat na tu markery.CEA Jednou 2 pak 2,5. 3,5. 2,7.3,5.2,7.2,8. C199- 0,6. C724-0,7.Mam docela obavy kdyz se mi CEA tak meni.Myslite ze je to v poradku anebo to neco signalizuje? Moc Vam dekuji za odpoved.
Marta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uvedené hodnoty CEA jsou ve fyziologických mezích a opakované vyšetření u jednoho vzorku krve nikdy nestanoví stejnou hodnotu. Nádorové markery jsou jen vodítkem, ale nemusí vždy znamenat, že se jedná o rakovinu. B12 vitamín potřebuje, protože Vám chybí pro jiné funkce v organismu a souvisí to s gastrektomií. Pravidelná dlouhodobá aplikace většinou není nutná, to ale závisí na laboratorních hodnotách krevního obrazu.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý večer. Pane profesore, chtěla bych Vás požádat o vysvětlení pojmů z propouštěcí zprávy z nemocnice, kde operovali mého taťku s diagnozou C155 Adenakarcinom dist.Jicnu.Z odebraného vzorku Mikro E:Na přechodu jícnu do kadie je středně diferencovaný hlenovitý andenokarcinom,grade2-3,infiltrující stěnu jícnu v podobě disociovaného karcinomu a karcinomu z prstenčitých buněk až do subserozy.Karcinom podrůstá okolní sliznicí.Nádor nedosahuje okrajů excize.Přítomna angioinvaze. MikroH:dvě LU v jedné z nichž je metastáza adenokarcinomu. Předem děkuji za pomoc,HanaS,Praha
HanaS, Praha
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z uvedeného je patrno, že onemocnění se dostalo z jícnu již do lymfatických uzlin - tedy nejméně do jedné. Nutno zjistit, zda je onemocnění operovatelné nebo ne, protože to je naprosto zásadní pro prognózu pacienta. Návraty onemocnění jícnu jsou časté a celkově je to obecně velmi závažná diagnóza, která je sice léčitelná, ale mnohdy nevyléčitelná - záleží na stadiu onemocnění, kdy se zachytilo. Stadium 1 má nejlepší prognózu a stadium 4 pak nejhorší.
Rakovina zažívacího traktu
Vazeny pane doktore, mamince byl vyoperaovan ca rekta, (predoperacni T2N0M0) opsala jsem histologicky nález: středně diferencovaný kolorektální adenokarcinom rekta grade 2 s povrchovou ulcerací. Nádor infiltruje submukózu a téměř v celém rozsahu muscularis propria. Subserozní vaivo a mezorektální tuková tkán jsou bez nádorové infiltrace. V okolí nádoru je řídká stromální zánětlivá reakce Crohn-like typu. Nádor prorustá do lyfatických cév, nádorovu angioinvazi ani perineurální propagaci nádoru v rozsahu vyšetření neprokazujeme. Z celkového počtu tří perikolických lymfatických uzlin je v jedné difuzní metastatická nádorová infiltrace adenokarcinomem (pouzro uzliny je intaktní), další dvě lymfatické uzliny majjí přiměčený nález. Mimo karcinom je v tlustém střevě malý benigní tubulární adenom s low grade dyspalzii bez známek invazivního růstu. Oba okraje resekátu a mezorektální resekční linie jsou bez nádorových struktur. Mohl byste se prosim vyjadrit k prognoze? dekuji mnohokrat
Bara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Postižení uzlin je vždy již závažné. Jedná se o nádor G2, takže zajišťovací chemoterapie bude nutná. Je nebezpečí, že se onemocnění rozšíří i dále, proto jsou nutné časté kontroly. 10 let se dožívá jen cca 40% pacientů - to je ovšem obecné, vztahující se na celou populaci všech podobných pacientů. Je nutné ev. návrat onemocnění včas zachytit, pak je šance na delší přežití.
Rakovina zažívacího traktu
Dobry den pane doktore. Mamince (52 let) byl v zari diagnostikovan ca rekta,stadium T2NOMO, G1. Byla ji udelana docasna stomie. Pooperacni histologie prokazala mikrometastazu v 1. uzline., stadium T2N1M0. Bylo nam receno, ze uzlina nebyla cela postizena, pry to "bulo na hranici". Maminka podstoupi chemoterapii. Mohl byste se vyjadrit k prognoze? Vim, ze metastaza v uzline prognozu zhorsuje, ale pokud se jedna o mikrometastazu v 1. uzline? Dekuji za odpoved.
Barbora
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mikrometastáza je určitě lepší prognóza, než postižení uzlin obecně. Proto by prognóza měla být dobrá - taky nádor je G1, což svědčí pro lepší prognózu. Nicméně opatrnost musí být a kontroly doživotní tedy taky.