Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Lymfomy
Pane doktore, mockrát děkuji za Vaši odpověd. Moc si vážím Vašeho času, který trávíte zde.Ještě jsem se chtěla dozeptat, zda na tu konzultaci má absolovovat maminka, nebo probíhá mezi lékaři. Protože jí prostě řekli, že má 25.1. nastoupit do ústecké nemocnice na onkologii a že jí začnou hned tady léčit.Moc děkuji a přeji příjemné vánoční svátky :-)
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může být obojí, ale stačí, když lékařu budou konzultovat výsledky. Hezké Vánoce.
Lymfomy
Dobrý den,již jsme se u Vás několikrat dotazovala.Teď mám opět otázku na Vás.Jsem půlroku po léčbě 6cykly ABVD a 15ozařováním Hodgkinova Lymfomu stadium 2B a 2.nález z CT a PETu byl negativní,nyni v kompletní remisi.Mám přítele a dostala jsem nabídku vycestovat do Jihoafrické republiky.Tato cesta mne velice láká.V oblasti kde pracují přítele rodiče se jmenuje Pretoria a očkování je nutně pouze na malarii,tak se chci informovat,co bych měla podnikat a zda bych mohla letět začatkem načeho léta do výše zmiňované země?Mám zároveň obavy o můj zdravot. stav proto se chci zeptat nejdříve Vás a později i mého Hematologa,zda to je možné.Předem děkuji za odpověď a přeji Vám krásné svátky.Jana
Jana M.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jste v kompletní remisi,tak podle mého názoru můžete na kratší dobu třeba několika týdnů odcestovat jen s malým rizikem. Proti malarii se neočkuje, užívají se preventivně léky antimalarika. Myslím ale, že v oblasti Pretorie (kde to znám) to zapotřebí není. Záleží na tom, zda byste cestovali i do některé malarické oblasti. Samozřejmě to proberte s vašim hematologem, který váš stav zná podrobně. Hezké Vánoce.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore, mám obavy o maminku.Před 2 měsíci najednou začala trpět obrovskými bolestmi, nejprve ji léčili záda atd Pak si na krku objevila bulku a poté další.Z histologie zjištěn folikulární lymfom, st.2,ten druhý marker st.3.(bohužel si nemohu vzpomenout)a ze sona několik dalších lymfomů v dutině břišní.Rtg plic a orgánů byl v pořádku.Na výsledek odběru kostní dřeně čekáme,pravděpodobně se ale potvrdí.Čemu ale nerozumím,že rozhodli,že ji budou léčit v Ústí n.L.,které není pro tento typ onemocnění vybaveno.Vím,že co nemocnice to jiná šance na uzdravení z hlediska dostupnosti léků a zkušeností.Bojuji,aby se nechala léčit v FN Vinohrady.Mám strach,že v UL nedostane tu správnou a nejúčinější léčbu.A pak jsem se Vás chtěla zeptat,zda myslíte,že by pro ni byla vhodná léčba MCP+MabThera?Pokud ano,má šanci se k ní v Ústí n.L. dostat?případně jakou byste volil léčbu vy?Momentálně je bez bolestí.Případně poradil byste kam bych se mohla obrátit třeba jen na konzultaci? Moc děkuji
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba jak uvádíte je standardní. Rozhodně musí být její zdravotní stav konzultován v některém hematoonkologickém centru (v Praze FN Královské Vinohrady - doc. Kozák, nebo VFN Karlovo náměstí, I. interní klinika doc. Trněný). Léčba má velkou naději na úspěch. Může být léčena i v Ústí n.L., ale při opakovaném konsultování v hematoonkologickém centru, jak jsem uvedl. Podívejte se také na www.linkos.cz na stránky pro nemocné - maligní lymfomy. Držím jí palce, aby vše probíhalo dobře.
Lymfomy
Dobrý večer :-( chtěl bych se někoho zeptat na tátu, protože mě lékaři nic neřeknou a navíc se nechci už dívat jak se doma občas plazí po zemi bolestí. Léčil se pro Velkobuněčný difuzní lyfom-jen nad bránicí. už rok je zdravý, ale měsíc má bolesti břicha a 2x kvůli tomu skončil v nemocnici na infuzích. Lékaři prý neví co se děje a já se bojím, aby neměl rakovinu nějakého vnitřího orgánu.Byl mu proveden jen ultazvuk a odběr krve.Léky žádné, jen přísná dieta a infuze. Má zvýšenou nějakou lázu (pokaždé jinou). Dodržuje velice přísnou dietu a přesto má zvětšené břicho a bolesti, že nemůže pořádně chodit.Neměl by jet raději zase na onkologii?Leží s tím na chirurgii v Havířově, ale léčil se v Brně.Sbílil jsem mu, že se zeptám, leží zase v nemocnici Děkuji Dan,14 let
Dan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Měl by se ukázat na pracovišti, kde si léčil lymfom. Ale vypadá to možná na zánět slinivky. Jeho lékař v Havířově by mohl zavolat jeho onkologovi do Brna a s jeho lékařem to probrat, aby tátá nejel třeba do Brna zbytečně.
Lymfomy
Pane doktore, psala jsem už jednou, ale odpověděl jste, že nemáte dostatečné informace, takže se omlouvám a dnes to napravuji. Takže léčila jsem se z diagnózou : C810M.Hodgkin colli,med,plic,4.klin.st,3hist.pat.typ. S léčbou se začalo r. 1991, kdy proběhla operace postiženého místa na krku, dále pak chemoterapie, ozařování plic a další chemoterapie, jako komplikace léčby byl a je perikard. výpotek. Později se přidala i hypofunkce štítné žlázy, jinak tak od roku 1993 jezdím už jen na pravidelné roční prohlídky a jsem bez koplikací. Chtěla bych tedy znát Váš názor, zda něco nebrání tomu očkování proti hepatitidě B, když pracuju v domově důchodců a přicházím do styku z biologickým materiálem. Předem děkuji za odpověď Magda
Magda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za upřesnění otázky. Pokud je váš Hodgkinův lymfom vyléčený a jste léta bez obtíží, nemělo by vám v očkování proti hepatitidě B nic bránit.
Lymfomy
Vážený pane profesore, chtěla jsem se zeptat na prognózu pacienta, který má 81 let, léčí se na NHL zařazeno jako malobuněčný folikulární lymfom IV. sk., je po chemo a radioterapii 6/07 a nyní opět progrese v oblasti slinivky, aorty apod. Již není navržena žádná terapie a pouze se zkracuje termín návštěv na 2 měsíce. Již došlo k poklesu trombocytů, ale zatím jsem se nikde nedočetla ani nezjistila další vývoj. Týká se to mého tatínka.Děkuji mnohokrát za odpověď.
Taťána Menoušková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, prognoza vašeho tatínka není dobrá. Snad by mu dočasně mohly ještě pomoci (hlavně od obtíží) kostikoidy, například Prednison.Ale to nic nemění na tom, že délka jeho života bude spíše v měsících než v letech.Omlouvám se za špatné zprávy.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore, prosím o váš názor na očkování na pneumo a meningokoka po léčbě NHL a autologní transplantaci/rok2005/. Mám strach, aby to u syna/25let/ nemělo nějaké vedlejší účinky. V lednu odjíždí studovat do Finska. Prosím o váš názor a doporučení. Velmi gratuluji k vašemu ocenění, byl jste jeden z mála lidí, kteří mě drželi při životě v době nemoci mého syna, úplně mi stačil pocit, že Vám mohu zavolat.Děkuji, zdraví Bošelová Inka, Trutnov
Inka Bošelová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za hezká slova. Očkování záleží na tom, jak dlouho má syn po transplantaci a na tom, jaký je jeho imunitní stav. Musíte to probrat s lékaři, kteří se o syna starají po transplantaci.
Lymfomy
Dobrý den,pane profesore můj bratr má za sebou rok od úspěšného vyléčení Hodgkinova lymfomu Ist nález na krku.opět se na Vás obracím s radou asi před týdnem se mu udělalo velmi špatně omdlel pot a střevní potíže on tvrdí.že to má z přejedení mám o něj velkou starost aby se mu nemoc nevrátila bylo by možné že tyto ppotíže by mohly mít něco společného s Hodgkinem nebo by to mohla být nějaká infekce nechci aby můj bratr cokoliv podceňoval Děkuji za odpověď mějte se moc dobře s pozdravem Jana
Jana S
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, co na to mám odpovědět. Jde o akutní obtíže, souvislost s jeho nemocí není pravděpodobná.Doufám, že nyní je už v pořádku.
Lymfomy
Preji hezky den.Jsem rok po lecbe Hodgkinova lymfomu,lecba spocivala v chemo a radioterapii,jsem v plne remisi.Nyni mi casto brni prsty,ruce,v noci to jde i do bolesti,ktera je pred den obcas znatelna.Informovala jsem se jak u obvodniho lekare,tak i u lekare na hematologii,zdelili mi ze to zrejme patri k doznivani silnejsi chemoterapie,je mi divne ze proti tomu nemohu nic delat,jen proste cekat az cely stav odezni.Je to mozne?Velice vam dekuji za odpoved a preji pohodovy den!
Klára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, může jít o nežádoucí účinky po chemoterapii. Většinou stav odezní, někdy drobné obtíže přetrvávají. Jde o tzv. neuropatickou bolest, která má speciální způsob léčení, pokud by vás to moc trápilo. Bylo by dobré konzultovcat neurologa a dle něho nasadit případnou léčbu. Od této chvíle nebudu až do úterý 23.10. odpovídat na dotazy, mám dovolenou.
Lymfomy
Dobry den,znama onemocnela Hodgkinsovym syndromem,chtel bych se zeptat jak probiha jeho leceni(chemoterapie),jaky kolik chemoterapii musi podstoupit,v jakem casovem sledu,na dobu leceni,uspesnost atd.Ma v patek nastoupit do FN HK na jiz zminovanou lecbu,bude ji 25 let a mam o ni strach,dekuji Petr A
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na stadiu nemoci a na histologii. Skoro v každém případě bude léčena chemoterapii, úspěšnost zvláště u nižších stadii je veliká, většina nemocných se uzdraví.
Lymfomy
dobrý den, mého manžela- 50 let, již dlohodobě bolí nohy poslední dobou i v zádech.Delší dobu má problémy s potencí, která se prohlubuje, mohlo by jít o rakovinu prostaty? Může vyšetření PSA požadovat i od obvodního lékaře?před rokem ukončil léčbu Hodgkinova lymfomu, ale tyto problémy měl již před tím.Po léčbě jako by ustaly, ale pak se opět ojevily v ještě větší míře.Děkuji
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
O vyšetření PSA požádejte nejlépe onkologa, který pacienta sleduje pro stav po Hodgkinově chorobě. Ten ho zná nejlépe a snad mu poradí.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore,v květnu 2006 mi byl diagnostikován morb.Hodgkin I.st Ns s postižením krčních uzlin na obou stranách.V průběhu léčby a po léčbě jte mě již několikrát uklidnil, protoře informace od ošetřujících lékařů mě moc neuspokojily.Nyní docházím do onkologické poradny v Liberci jednoukrát za tři měsíce a dle lékařů je vše v pořádku/na ultrazvuku mám po obou stranách krku zvětšené uzlinky a mě se zdá, že po obou stranách je krk lehce zbytnělý.Je normální, že se stále cítím hodně unaven, často mi není dobře, brní a bolí mě nohy ruce a hlava. Cítím se vlastmě jako před počátkem léčby.Lékař na to nijak nereaguje a posílá mě k obvodnímu lékaři.Byl jsem léčen 2 dávky chemoterapie a ozařován.Prosím o Váš názor, mám stále obavy, že něco není v pořádku.Velice děkuji.
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To že se cítíte unavený, může být normální maximálně tak rok po skončení léčby. Abych se blíže vyjádřil k vašemu zdravotnímu stavu, musel bych znát spoustu podrobností. Ale v podstatě lze říci, že s uvedeným stadiem Hodgkinovy choroby byste se po uvedené léčbě měl udzravit.
Lymfomy
Pane profesore diagnoza-Difuzni velkobunecny B lymfom.Klin. st tri.B BULKY,s lokalne pokrocilym nalezem v retroperitoneu od bifurkace aorty pres branici k srd,bazi s prorustanim do paterniho kanalu s patologi.frakturou Tvanact a infiltrace jedenact,bez misniho ci koren.leze.Nasledna chemoter. a ozareni.Potom transplantace krvetvornych bunek.Toho casu bez nalezu.Je sance na uplne vyleceni a za jak dlouho by se mely tyto problemy opet vratit,pokud by se vratit mely?Preji pekny den a dekuji!!!!!!!!!!
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je šance na vyléčení, není jistota. Léčba byla správná a zřejmě maximální. Návrat choroby je teoreticky možný, pokud bude nemocný v pořádku 5 let, je návrat nepravděpodobný.
Lymfomy
Vazeny pane profesore.Difuzni velkobunecny B lymfom klin.st.minim.3 B bulky.Po chemot.A ozarovani zatim bez nalezu.Muze se to vratit a zcela vlecit?
Paskudova Zaneta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může obojí, držím vám palce, aby se nevrátil.
Lymfomy
Dobrý den pan profesore,chtěl bych Vás poprosit o radu.Mé dceři 15 let se zvětšily lymfatické uzliny na krku.Když setrvávaly už víc jak měsíc a na pohmat byly bolestivé raději jsme navštívili lékaře.Manželka se totiž nyní léčí na M.Hodgkin.Udělali jí vyšetření krve kde ASLO měla 400 a vyšší měla i IgG 15.8 a IgM 1.82 jinak vše v normálu.Byla poslána na imunologii a alergologii a vše vpořádku.Nakonec nám bylo řečeno,že se jedná pravděpodobně o zánět a doporučili vyndat krční i nosní mandle.Dcera se tedy operaci podrobila a nyní 2 měsíce po operaci má lymfatické uzliny pořád zvětšené.Né už tolik,ale mám strach aby se přeci jenom nejednalo o Hodgkina jako u manželky.Myslíte si že by to z celkového vyšetření krve zjistili a mohu být klidný a může být Hodgkin dědičný? Děkuji Vám předem za odpověď.
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se vyloučí zánět a uzliny přetrvávají, je vhodné jednu vyoperovat a podrobně vyšetřit. M. Hodgkin obecně není dědičný, nálezy v krvi při této nemoci mohou být negativní.
Lymfomy
Pane doktore,má manželka 39 let onemocněla rakovinu M.Hodgkin typu nodulární sklerozy dg.z excize uzliny klin.st.IIB před léčbou rozsáhlý paket v hor.media šířící se do levého plic.vrcholu rozsah 11x9cm až ke ŠŽ,dál do před.mediastina 8x7cm.Floidothorax vlevo mediodorzálně šíře do 6 cm.Plicní paranchym bez lož.změn.Játra difuzně zvětšená,obsahují několik drob.cyst. Podstouje chemoterapii a po ní má následovat radioterapie myslíte si,že je možné při takto velkých nádorech úplného uzdravení?A co by jste poradil používat za léky pro zvýšení imunity během léčby popř.po ní.Děkuji předem za odpověď Kubát
Jan Kubát
Skalpel, lékař, ilustrační foto
M. Hodgkin není rakovina, je to lymfom, tedy jiný nýdor než rakovina. Uzdravení je možné, abych se blíže vyjádřil, musel bych znát podrobnosti. Léky na zvyšování imunity nejsou zapotřebí. Držím palce, aby to dobře dopadlo. Předpokládám, že vaše žena je léčena na některém specializovaném pracovišti.
Lymfomy
Dobrý den, pane profesore, jsem 10 let po transplantaci kostní dřeně a měla jsem diagnostikován Hogdkinův lymfom. Chtěla jsem se zeptat jestli se můžu dát uměle oplodnit. Je mi 36 let. Nejdřive jsem podstoupila chemoterapie a ozařování v roce 1992,ale něco tam zůstalo a nechalo se to rozjet do stadia IV..Pak následovala transplantace kostní dřeně v roce 1996-97.Dnes je vše v pořádku. Budu velice ráda, když mi napíšete svůj názor.Předem děkuji za odpověď.
Jarča
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Domnívám se, že se o těhotenství můžete pokusit (umělé oplodnění). Samozřejmě budete mít obecně větší riziko, které vyplývá z přechozí léčby Hodgkinovy choroby i vyššího věku. Je jistě nutné, abyste v průběhu případného těhotenství byla pečlivě sledována gynekologem i z hlediska možných vad plodu. Držím vám palce, aby všechno dobře dopadlo.
Lymfomy
Dobrý den, pane profesore, psala jsem vám nedávno kvůli své tetě (60 let), měl jste pravdu, diagnoza byla vážnější - jde o Hogdkinův lymfom, stadium IV B, již bylo započato s léčbou (chemoterapie). Můžete mi prosím odpovědět, jaká je naděje na úplné vyléčení? Teta je velmi optimistická, moc doufám, že bude v pořádku. Děkuji.
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naděje je, jistota není. Záleží, jak bude reagovat na léčbu, pokud dobře, naděje se zvyšuje. Jinak bych musel znát řadu podrobností. Držím tetě palce.
Lymfomy
Pane profesore, právě ksem Vám poslala dotaz týkající se folikulárního lymfomu a zapomněla jsem napsat,že po operativním odběru vzorku uzliny z břišní dutiny se tam dva měsíce lymfa rozlévala bez jasné příčiny - nebylo určeno zda po přerušení mízovodů v důsledku operace nebo v důsledku nemoci.
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je komplikace, která někdy nestane. Když se zvládne nemoc, většinou se zvládne i tato komplikace.
Lymfomy
Pane profesore,prosím o radu.Jakou léčbu byste doporučil pacintce s diagnozou lolikulární lymfom.Zasažena břišní dutina+kostní dřeň.V r. 2004 série chemoterapií,pak autologní transplantace.Rok a půl remise.Pak opět uzlina v malé pánvi,další chmt.Půl roku klid.Stejná uzlina zase "svítí" a roste.Doporučil byste další léčebný postup alogenní transplantaci nebo Zevalin?Pacientka je žena,47 let,zatím bez obtíží.Mnohokrát Vám děkuji.
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je velmi vážný stav, skutečně přichází v úvahu allogenní transplantace, což je jednodušší, když byl byl vhodný sourozenec. Pokud ne, je nutné hledat dárce v registrech. Zevalin má specifické indikace, musíte se poradit s ošetřujícím hematoonkologem. Předpokládám že pacientka je léčena v některém hematoonkologickém centru.
Lymfomy
Dobrý den, mé tetě (65 let) diagnostikovali folikulární lymfom, nyní je po první chemoterapii, kterou snášela velmi dobře. Lymfom byl v klidném stavu, netrpěla žádnými obtížemi, nemoc byla objevena náhodou, když se zeptala na bulku v třísle při preventivní prohlídce. Po vyjmutí bulky, testech na CT a odběrech byl zjistěn i výskyt ještě i v jiných uzlinách, avšak prý jaksi "v klidovém stavu". Prosím, mohu se zeptat, zda je vysoká šance, že bude nemoc reagovat na první dávky a jaká je pravděpodobnost, že se i nadále bude chovat "klidově"? Ještě bych prosila o referenci, zda oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem má velké zkušenosti s těmito léčbami a nepatří k těm hůře vybaveným a informovaným. Velice děkuji za odpověď.
Pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Folikulární lymfom obvykle dobře reaguje na léčbu a nemocní po ukončení celé poměrně dlouhé léčby bývají dlouhodobě ve výborném stavu. Někteří se zcela vyléčí, některým se nemoc může vrátit. Měli by být léčení ve specializovaném hematoonkologiockém centru, nebo tam být alespoň konzultováni. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem není hematoonkologické centrum a bylo by tedy vhodné nemocnou konzultovat například na I. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze u doc. Trněného, kam je to asi nejblíže. U doc. Trněného se může pacientka odvbolet na moje doporučení.Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné - lymfomy.
Lymfomy
Preji Vam hezky den.Jsem jiz rok po lecbe Hodgkinova lymfomu,v plne remisi-s malym reziduem v mediastinu-do 12mm.Verim ze jsem v poradku,pred tydnem jsem byla na odberech KO,kde bylo vse v poradku,jen bilich krvinek je stale mene, 3,1.Myslim ze normalni hodnota je 3,9.Chtela bych se Vas zeptat,zda jsou me hodnoty relativne v poradku a jestli je obykle ze se krvinkam nahoru moc nechce.Dale by me zajimalo,pokud mam kontroly na hematologii po pul roce a nyni me lekarka chce videt az po roce,je tento postup spravny?Uklidnuji se,ze muj zdravotni stav je tak dobry ale presto se trochu bojim abych neco nezanedbala.Velice Vam dekuji za odpoved a preji krasny den.Klara.
Klara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je časté, že krvinky se drží na nižší hladině. Postup při kontrolách je správný. Držím vám palce, byste byla zdravá.
Lymfomy
Dobry den,jiz jsem k Vam psala .Mam 5cyklu ABVD a budu mit posledni v polovine cervna.A moc bych si prala jet hned po posledni chemoterapii do prirody k pribuznym,kde bych mela vsechno a jeste by se o mne postarali kdyby se mi nedej boze neco stalo,tak by mne odvezli do nemocnice.Moc mi to tam psychicky a zdravotne prospiva.tak se chci zeptat jestli mohu?Mam na neschopence volny rezim a navic mi muj hematolog doporucil pobyt v prirode ale moje rodina mi to neschvaluje a nechce mne tam vzit,tak bych Vas chtela poprosit zda byste mi neodpovedel abych jim to dala precist.Predem dekuji Vase verna tazatelka Jana
Jana M
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že vám pobyt v přírodě může je prospět, zvláště když vám to doporučil i vás lékař, který vás zná nejlépe. Doufám, že se s vaší rodinou domluvíte.
Lymfomy
Vážený pane profesore, manžel se v roce 1981 léčil pro mal lymfogranulom st. III e., podáno celkem 6 serií COPP, pak udržovací chemoterapie 2 serie, 1. relaps pod bránicí - aktino na obl. podbráničních uzlin. dosaženo CR v r. 1984, trvá. Poslední rtg S+P a UZ pod bránicí 4/06 negat. Manžel jezdí každý rok na pravidelné kontroly. Do r. 1997 v plném ID, poté převeden do ČID. Při poslední kontrole 29.05.2007 mu bylo sděleno toto: "Z onkol. hlediska trvá dosažená kompletní remise, v případě negativního onkol. nálezu předáme k dispenzarizaci do spádu". Mohl byste mi prosím vysvětlit, co tím lékař myslel? A dále zda manželovi tímto hrozí odebrání invalidního důchodu zcela. Předem děkuji za odpověď.
Herzová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Znamená to, že lékař se domnívá, že manžel je vyléčený a že stačí kontroly v místě bydliště. Jak to bude s jeho důchodem nedokáži předpovědět, obvykle se částečný důchod těmto lidem nechává, na druhé straně,je asi vyléčený.
Lymfomy
Dobry den,nedavno jsem se bavila s kamaradem na tema lymfom.A zasekli jsme se u toho zda je mozne mit lymfom na mozku nebo nekde uvnitr hlavy?Prosila bych o blizsi info.Toto tema mne velmi zajima,pze sama mam Hodgkinův lymfom.A dalsi dotaz zni:mam 5cyklu ABVD za sebou a jeste mi zbyva 1cyklus a pak ozarovani.Jelikoz je skoro leto a ja miluji vodu.Tak se chci zeptat pokud bych si mohla nekde a kde hlavne kdy zaplavat?jestli mi to neuskodi.Nemyslim si dat nekolik bazenu za sebou.jen takove drobne osvezeni a cachtani se ve vode.Myslite,ze by to slo?Predem dekuji za vasi odpoved.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lymfom mozku existuje, je to vždy velký problém a prakticky žádný pacient se úplně nevyléčí. Více nejdete o lymfomech na www.linkos.cz stránky pro pacienty. Vykoupat se v teplé vodě venku můžete, ale dejte pozor aby to byla voda co nejvíce čistá, možná lepší je dobrý bazén než rybník. Neměla byste se opalovat.
Lymfomy
Přejí hezký den, p. profesore, chci se zeptat - je nonHodkin. lymfom i rakovina lymfatických uzlin jedno a totéž ?? Také bych chtěla vědět, jestli PET vyšetření objeví i jiný nádor napr. při vyšetření lymfomu třeba nádor hrubého střeva. Děkuji.
Zdenka M.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, to není totéž. Lymfomy jsou zhoubné nádor uzlin, je jich mnoho druhů, některé se vyléčí a jiné ne. Pokud je v uzlinách rakovina,jde o metastázu rakoviny z nějakého orgánu a to je vždy velmi vážné. PET nezjisti na sto procent všechny nádory, k vyšetření lymfomů se hodí dobře, tlusté střevo je třeba vyšetřit kolonoskopii. Podívejte se také na www.linkos.cz, stránky pro pacienty.
Lymfomy
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,mé mamince se objevila zvětšená levá krční mandle a zjistili ji,že je to zhoubné.Ještě čekáme na další potvrzení.Má se jednat o rakovinu lymfatických uzlin.Chtěla bych se zeptat,jak se postupuje při léčbě,jaká je pravděpodobnost úplného vyléčení,a vůbec abychom měli představu co si máme pod pojmem lymfatické uzliny představit, jakou mají funkci v těle.Maminka je v nemocnici v Jihlavě a ještě jsem se chtěla zeptat,zda spolupracujete s Jihlavou a co by jste nám doporučil vy, jak postupovat. Děkuji za odpověď.
Liba
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jde o lymfom, nádorové onemocnění uzlin, které není rakovina, jde o možnost řady různých lymfomů s různým druhem léčby a různou prognozou - podívejte se na www.linkos.cz - stránky pro nemocné a jejich blízké (lymfomy). Tyto nádory se mohou i úplně vyléčit, záleží na druhu nádoru a jeho rozšíření v těle. Pokud by to byla rakovina, pak by se jednalo o asi metastázu rakoviny do uzlin a to by byl větší problém. Takže je nutné vědět, o co se vlastně jedná, podívat se na www.linkos.cz a pak se případně můžete znovu zeptat.
Lymfomy
Dobrý den,slyšel jsem že lymfom může v těle probíhat třeba i několik let a člověk o něm vůbec neví,obtíže se projeví až po dlouhé době.Je to vůbec možné aby probíhal tak dlouho?Mě se nezdá že by to bylo možné.Děkuji za odpověd´.
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, některé lymfomy se tak mohou chovat, je to velmi dobře možné. Řada lymfomů má malou agresivitu a může trvat i několik let, než se projeví klinicky obtížemi.
Lymfomy
Preji Vam hezky den.Pred 6mesici jsem dokoncila lecbu Hodgkinova lymfomu 3stadium,nyni,po pul roce byla potvrzena kompletni remise s reziduem v mediastinu,ktere se stahlo na 12mm.Krevni obraz je v poradku,jen b.krvinek je stale malo.Na hematologii(Vinohrady Praha)mi ma lekarka zdelila ze rezidua se obavat nemusim.Navratu onemocneni dava tak 10%.Verim ze jsem a budu,v poradku,mohu znat Vas nazor?Jaky mate nazor na lazenskou peci,po lecbe?Muj obvodni lekar tim moc nadseny neni.Velice Vam dekuji a preji krasny den.
Klara B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Měla byste být v pořádku, nevím zda jste měla PET? Lázeňská léčba je možná, ale není moc důležitá. S vaší lékařskou souhlasím.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore,v srpnu jsem ukončil chemoterapii a ozařování při dg. Hodgkinuv lymfom I.st.NS s postižením krčních uzlin.Dle ultrazvuku a ct mám na krku malé ulinky, které jak tvrdí lékař jsou v pořádku.Je nutné vyšetřovat převentivně i jiné uzliny,např. v dutině břišní, když v počátku zjištění nemoci bylo vše negativní.První a poslední krevní odběr po léčbě byl v září 2006.Na kontroly chodím každý měsíc a čekal jsem,že po léčbě budu kompletně vyšetřen . Děkuji
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Po léčbě to nebylo třeba, když šlo o stadium I. a byl jste samozřejmě při určování stadiu komplexně přešetřen.Určitě vám ale udělají komplexní vyšetření s odstupem, asi jednoho roku. Držím palce, abyste byl uzdravený, na což máte velkou naději.
Lymfomy
Prajem Vám pekný deň. Som polroka po liečbe hodginovho lymfomu II.štádium predného mediastínu. Moje výsledky po ukončení liečby sú dobré.Počas mojej liečby ale občas aj teraz pocitujem v hrudníku bolesti, dokonca vždy ráno pokašlievam. Chcela by som sa opýtať čím je to spôsobené? Mám si vraj vybudovať imunitný systém, poradite mi ako? Ďakujem
Zuzana Kameníková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Proč máte bolest v hrudníku a proč pokašláváte to nemohu na dálku říci. Hodgkinův lymfom se ve II. stadiu u neprosté většiny nemocných podaří zcela odstranit a dojde k uzdravení. Doufám, že to tak bude i u vás.Podpora imunitního systému například pomocí různých potravinových přídavků nefunguje, imunitní systém by se měl postupně po skončení léčby upravovat sám.Pokud máte nějaké obavy z vašich obtíží, poraďte se s vaším onkologem.
Lymfomy
Mam prosbu,jiz jsem Vam drive psala,je mi 33let,od duna 2006 do srpna 2006 jsem se lecila na Hodgkinuv lymfom,chemoterapii(Beaccop esk.6cyklu,ABVD3cykly) a radioterapii-20dnu.Lecba byla ukoncena jako kompletni remise.Nyni, po 5mesicich na planovane kontrole se zjistila zvetsena slezina 105x40mm,lekarka mi zdelila ze je to velikost pouze hranicni,ze se nemam znepokojovat.Krevni obraz nebyl naplanovan,obvodni lekarka mi na mou zadost krev odebrala,kde se nic neprokazalo,jen mensi pocet b.krvinek.Chtela bych se zeptat na Vas nazor,velice me nalez vydesil,hranicni velikost sleziny jsem mela pred zahajenim lecby.Po koncy lecby byla v norme.Mohu jeste znat Vas nazor na toxicitu me chemoterapie?Velice Vam dekuji za odpoved a zaroven Vam dekuji za vasi ochotu a pomoc vsem!
Klara B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše léčba byla obvyklá, nevím co chcete vědět o toxicitě, tu akutní jste zažila, tu chronickou - může být narušena vaše možnost otěhotnět, může být časem snížená činnost štítné žlázy. Pokud se týká té sleziny, nevím jak byla vyšetřena, asi ultrazvukem? Stav musí posoudit lékař, který vedl vaši léčbu Hodgkinova lymfomu, drobné variace ve velikosti sleziny jsou i normálně možné. Nevím, jaké krevní testy jste měla odebrané,krevní obraz by asi nic neukázal, měla jste například udělané LD? Ale opravdu se poraďte s tím, kde vás léčil a sleduje.
Lymfomy
Dobrý den,Jmenuji se Jana a je mi skoro 20let.mám Hodgkinův lymfom stadium 2B.Můj onkolog mi naordinoval 8chemoterapii ABVD poté mám být ozařována,tak se chci zeptat jak často a dlouho trvá takové ozařování v mém případě?a co přesně znamená být v remisi?A hlavně zda je možnost že by se tento nádor budoucnu mohl objevit znovu?
Jana M
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dostáváte obvyklou léčbu, předpokládám, že jste léčena v některém specialisovaném centru. Teoreticky máte velkou naději na úplné vyléčení. Ozařuje se po chemoterapii tzv. zbytková choroba, někdy je to nutné a někdy ne, to se uvidí po skončení chemoterapie. Dle situace se pak řidí i dávka a délka ozářování. Být v remisi znamená, že dostupnými vyšetřovacími metodami není nikde zjištěn nádor (po léčbě). Nádor se může objevit znovu, pokud budete po léčbě v kompletní remisi, je pravděpodobnost návratu poměrně malá. Tak držím palce. Můžete se také podívat na www.linkos.cz - část pro nemocné, kde je více informací o vaší nemoci.
Lymfomy
Dobrý den, pane doktore. U dcery (cca27let)mého kolegy diagnostikovali nádorové onemocnění-lymfon(?) (agresivní forma, stadium 4). Je možné podpořit chemnoterapii nějakými homeopatiky nebo prostředky alternativní medicíny, aby se jednak zvýšila naděje na uzdravení, jednak zmírnily průvodní jevy chemoterapie a kontrol.odběrů (úporné bolesti hlavy, zvracení a tudíž téměř nemožnost udržení event.přijaté potravy a hubnutí)?Dle konzultace s našimi lékaři jsou m.j.úporné bolesti hlavy způsobeny "necitelným" odběrem mozkomíšní tkáně (kvůli zjištění event. metastází), kdy byla dotyční cca 2 hod. po odběru odeslána (vsedě) domů).Mladá žena bydlí v Paříži a je zde také léčena. Děkuji za odpověď.Jitka Vacová
J.Vacova@seznam.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lymfomů je celá řada, nevím o který jde. Měla by být rozhodně léčena ve specializovanéím centru. Homeopatika ani jiné přípravky alternativní medicíny ji nemohou pomoci, jsou to vyhozené peníze. Bolesti hlavy mohou být po lumbální punkci, jsou všas přechodné. U lymfomu se nehovoří o metastázách ale o nádorové infiltraci, lymfom je systémové onemocnění. My necháváme nemocné po lumbální punkci ležet 6 hodin, bolesti hlavy jsou pak jen vyjimečně. V Paříži je na toto onemocnění výborné pracoviště například ve Villejuif - Institut Gustave Roussy, ale jsou tam i jiná dobrá pracoviště.
Lymfomy
Hezky den!Je mi 33let,od dubna do srpna 2006 jsem se lecila CHemo+radioterapii na Hodginov lymfom,nodularni skleroza 3stupen.Lecba byla ukoncena jako kompletni remise s malym reziduem v mediastinu(PET vysetreni po ukonceni nebylo doporuceno).Jake je procento mozneho navratu nemoci a co k tomu napomaha?Je mozna prevence?Velice Vam dekuji a preji hezky den.
Klara berkyova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte velkou šanci na vyléčení, i když mě není jasné to rezium v mediastinu. Pokud by tam byl zbytek nádoru, měl by se ozářit, pokud je to jen jizevnatá tkáň, tak nic. Doufám tedy, že nádor v mediastinu nemáte. Procento návratu se nedá tak jednoduše říci, chybí mě od vás řada údajů. Speciální prevence není ani se nedá říci, co napomáhá recidivě. Nepřetěžujte se a dodržujte zdravou životosprávu, léky ani potravinové přípravky nejsou třeba. Tak držím palce.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore,prosím o informaci jak často a jaká krevní vyšetření jsou vhodná podstoupit po léčbě Hodgkinova lymfomu I.st s nálezem na krčních uzlinách.Ještě jsem se doslechl, že tyto buňky jsou citlivé na alkohol, je možné si dát pivo alespoň při rodinné oslavě. Děkuji za odpověď.
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Někteří nemocní s Hodgkinovou chorobou při pití alkoholu pociťují bolest v místě uzlin. Není to moc časté. Kontroly řídí ošetřující lékař, platí to, že zpočátku jsou častější a pak se postupně intervaly prodlužují. Po 5 letech bez známek choroby se pacient považuje za vyléčeného. Ale i po této době by měl chodit na kontroly 1x ročně. A ještě k tomu alkoholu, pokud po něm uzliny nebolí, je možné ho rozumně pít bez problémů.
Lymfomy
dobrý den,pane profesore mému bratrovi byla úspěšně ukončena léčba Hodgkin I.st nález na krku. v prosinci při preventivní kontrole mu bylo zjištěno několik drobných uzlinek v oblasti krku z toho dvě vetší na každé straně jinak ostatní vyšetření krev pohmat atd.je v pořádku nyní v lednu opět jde na sono krku mužete mi napsat jestli to může být reakce po ozáření nebo mu ty uzliny na krku již zůstanou nebo se mám opět znepokojovat tím,že se mu může nemoc vrátit?Tímto děkuji za odpověď s pozdravem Jana
Jana S
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Teoreticky se může nemoc i vrátit, bohužel. Lékař, který ho sleduje určitě bude vědět, zda jsou ty uzliny podezřelé z návratu nemoci (pak by se jedna měla vyoperovat a dát na vyšetření), nebo zda jde o něco bezvýznamného. Držím palce, aby bylo vše v pořádku, Hodgkinovu nemoc se v I. stadiu podaří definitivně vyléčit u naprosté většiny nemocných.
Lymfomy
Dobry den pane doktore, jsem jeden rok po lecbe Hodgkinova lymfomu, III. stupen a veskera kontrolni vysetreni jsou nyni v poradku. Pred onemocnenim jsem trenovala na maraton, ale bohuzel jsem tento trenink musela na cas prerusit. Nyni bych se k nemu chtela vratit a maratonu se zucastnit. Chtela bych se proto optat - nese priprava na maraton nejaka rizika pro muj organismus? Muze maratonsky beh byt velkou zatezi pro muj organismus ( citim se velice dobre )? Dekuji za Vasi odpoved a do dalsiho roku Vam preji hlavne to zdravi. Lucie, 24 let.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak já bych vám maratonský běh rozhodně nedoporučoval, i když jste v pořádku. Je to poměrně velká zátěž, která pro vás není vhodná. Nejméně jeden rok po léčbě se organizmus vyrovnává s chorobou a léčbou a nyní do toho další velká zátěž, to by nemuselo dobře dopadnout. Nejděte si nějaký méně náročný rekreační sport.
Lymfomy
Vážený pane doktore,již jednou jste mi poradil, že při Hodgkinově nemoci I.st. NS s postižením pouze kčních uzlin na obou stranách a po kontrolním CT krku,kde jsou patrny malé uzlinky, je vhodné udělat PET vyšetření.Co mám dělat, když lékař toto vyšetření nenavhne.Je vhodné léčit se na Liberecké onkologii nebo je vhodnější hematoonkologická klinika.Pokud by lékař odmítl PET vyšetření doporučit je ještě jiná cesta jak podstoupit toto vyšetření.Necítím se stále dobře a mám obavy zda jsem v pořádku.Děkuji
Naďa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Cesta je přes hematoonkologické centrum, kde váš stav můžete konzultovat. Nejblíže máte I. interní kliniku VFN v Praze - doc. Trněný.
Lymfomy
Jsem po 2 dávkach chemot. a po ozařování při dg.M.Hodgkin I.st NS při postižení krčních uzlin.Nyní na CT jsou patrny malé uzliny, které se údajně musí hlídat.Prosím o radu zda je vyšetření, které by potvrdilo zda jsou uzliny opravdu v pořádku.Děkuji
Naďa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano,větší jistotu dá vyšetření PET. Je k dispozici v Praze a v Brně, pokud to ošetřující lékař onkolog uzná za vhodné, může vás na to objednat.
Lymfomy
Přejí hezký den, prosím, mám dotaz - vyšetření PET, pokud je negativní, znamená to, že v celém těle nemůže být nádor. Léčim se na Hodgking limf.. A v případě, že by něco bylo na střevu, jestli vyšetření na PET to prokáže ??? Děkuji
Zdena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jako všechno v medicíně, ani vyšetření PET není stoprocentní.Ale při negativním PET je přítomnost Hodgkinova lymfomu málo pravděpodobná, zvláště pokud před léčbou ložiska byla pozitivní.