Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Lymfomy
Dobry den, poprosila by som Vas o odpoved na nasledovne otazky. Priatel je po liecbe Hod. lymfomu IIIB stadium (nodul.skleroza) a povedali mu, ze je momentalne v metabolickej remisii a o mesiac sa ma ukazat. Aka je to metabolicka remisia? A este nieco- stale ho bolieva chrbat (z neho i hlava)- v CT i PET sa na chrbtici nic neobjavilo. Mame podstupit nejake ine vysetrenia alebo len cakat, ci to ma suvis s chorobou. Co by ste nam poradili? Dakujeme velmi pekne. Hela
Hela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pojem metabolická remise mě není známý. Proč má nemocný ty bolesti nevím, mělo by se to objasnit.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore. Zajímalo by mě - u Hodgkinova lymfomu se uzlina zvětšuje, nebo se jen množí a dál neroste, od nějaké velikosti? Děkuji.
Michal
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obojí, zvětšuje i množí.
Lymfomy
Dobry den,pane doktore.Chtela bych vedet jdnu zajimavost...pred 15 lety jsem prodelala chemoterapii(hodking) po ktere mi bylo moc spatne...muj pritel rika ze nyni se leky zmenily a ze se da snaset,ze neni stejna jak kdysi.Dekuji predem za odpoved.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Přítel má pravdu, léčba se za tu dobu změnila a zlepšila, dnes má méně nežádoucích účinků a její výsledky jsou lepší.
Lymfomy
Dobry den,pane doktore,prodelala jsem Hodking pred 16 lety...chtela bych se zeptat na par otazek,ktere na internetu nemohu nalezt.Da se nemoc Hodking colli najit v krvi?Je mozne ze po 16 letech se muze vratit nemoc?Posledni dobou jsem se necitia moc dobre a mela jsem zvetsene uzliny(i v trisle) tak mi udelali ultrazvuk a nasli zvetsenou uzlinu ktera byla pod nervem, pred 3 dny mi udelali biopsii a vzali mi tuto uzlinu na prozkoumani ,nyni cekam na vysledky,ale v krvi mi nic nenasli a nedavno mi delali vysetreni v tunelu s ultrazvukem stitne zlazy a uzlin.Jinak po teto biopsii uzlina v trisle se zmensila.Dekuji za odpoved.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hodgkinova nemoc se podle krevních rozborů diagnostikovat nedá. Nemoc se může vrátit i po 16 letech. Tak vám držím palce, abyste byla v pořádku.
Lymfomy
Hodckinova nemoc.Dobrý den pane profesore.Léčím si již 12 let a před 4 lety byla recivida,chemoterapie a ozařování.Nýní odstraněna uzlina v nadklíčku-vždy byly jen na krku-Pet svítilo pozitivně.Již 3 měsíce mám erythema nodosum a jeden rok miosititu nohou.Může to spolu souviset?A mohlo by to být vrácení nemoci?Čekám na histologické výsledky a moc se bojím,že se všechno vrátilo.Byla jsem v květnu v Řecku a po 5 letech jsem se opalovala.Mohlo mě to ublížit a nemoc vyvolat?Užívám 1 rok prednison 5 mg a na erythemu chtějí nasadit dávku 60 mg.Nemám vpořádku jaterní testy a bojím se,že mě to ublíží.Děkuji za odpověď.Paní Alena
Alena.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už jsem vám odpověděl, myslím, že to tím opalováním není. Prednison játrům neubližuje, ten má jiné nežádoucí účinky. Počkejme na histologii, držím palce, aby to dobře dopalo.
Lymfomy
Dobrý den,je mi 35let,jsem 2roky po H.lymfomu v plné remisi,s malým reziduem v mediastinu,které trvá.Nyní po 2letech má disp.kontrola spočívala v krevním rozboru,RTG a Sonu,Ct již prý není potřeba,je to dostatečné?Z k.rozboru je patrná poradiační hypothyróza,stále se cítím velmi unavená,tak snad toto by mohla být odpověď.Bývá toto u pacientů časté?Léčba št.žlázy v těchto případech je trvalá,nebo může být i dočasná?Velmi Vám děkuji za odpověď a sláva že tu jste!
Klára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Postradiační hypotyreosa bývá častá, dá se plně léčit podáváním hormonů štítné žlázy. Léčba musí být trvalá. Zda vyšetření ve vztahu k Hodgkinovu lymfomu stačí musí posoudit váš lékař, který vás dobře zná.
Lymfomy
Otec se už 8rok lečí na rakovinu lymfatických uzlin.Prodělal chemoterapie,ozařování i transplantaci kostní dřeně od sestry.Stav se vždy na chvíli upravil ale nyní se velice zhoršil a doktoři nám řekli že je u něj jeho nemoc velice agresivní.Může ještě jednou prodělat transplantaci nebo co jiného je ještě možné dělat?Do programu testování nového léku se nedostane,zbývá nám jěště nějaká naděje?
szromkovagabriela@seznam.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Váš otec nemá rakovinu, ale lymfom. Za určitých okolností je možné transplantaci krvetvorných buněk i opakovat, ale k tomu se samozřejmě nemohu vyjádřit, když neznám podorbnosti. Je dost dobře možné i to, že léčebné možnosti už byly vyčerpány. Testování nového léků by pro něho význam nemělo, testují se nyní především nežádoucí účinky tohoto léku. Tak stav vašeho otce podrobně proberte s ošetřujícím hematoonkologem.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore, ráda bych znala Váš názor. Prodělala jsem Hodgkinův lymfom, v březnu jsem skončila chemoterapii a v srpnu kontrolu. Vše se zdá v pořádku a já se také cítím dobře. Víc než šest let jsem žila na jihu Francie, kde se cítím dobře a ráda bych pokračovala ve studiu. Není návrat příliš rychlý? Děkuji
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je vše v pořádku, klidně pokračujte ve studiu. Přeji vám hodně zdraví a úspěchů.
Lymfomy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na léčbu folikulárního lymfomu-z histologického verifikace uzliny mesenteria.Děkuji za odpověď
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podává se chemoterapie s biologickou léčbou, léčba je většinou úspěšná. Více na www.linkos.cz stránky pro nemocné - lymfomy.
Lymfomy
Dobry den, vazeny pan profesor. Ak by ste si nasli cas, poprosila by som Vas o odpoved na tieto otazky, ktore ma velmi trapia. Moj priatel ma Hodgkinov lymfom-nodularnu sklerozu-IIIB stupen. Dostal uz chemo ABVD i tri tyzdne radioterapie, lebo mal velky nalez na hrudniku-nadbranicne masivne loziska vo zvysenej miere hromadenie 18FDG roznej velkosti v oboch plucnych hiloch, mediastine, v oblasti hornej apertury hrudnika vpravo subklavikularne a obojstranne supraklavikularne. Plus infiltracia sleziny. Ak nezaberie tato liecba, co dalej? Zmeni sa typ chemoterapie? Za aky cas sa moze zmenit typ liecby? Mozu mu nalez na hrudniku aj operovat alebo sa to u Hodgkina nerobi? Najviac ma trapi priatelov kasel, ktory sa objavil aj pri ozarovani. Znamena to, ze liecba zlyhava? Da sa aj z tohto stupna ochorenia vyliecit? (Na kolko rokov?) Dakujem velmi pekne za odpovede.
Hela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace se u lymfomu nedělá, pokud by chemoterapie ABVD přestala fungovat, je možné dát jinou, také přichází v úvahu autologní transplantace krvetvorných buněk. Hodgkinův lymfom se u většiny nemocných vyléčí, samozřejmě se to nedá zaručit. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné Hodgkinův lymfom.
Lymfomy
Pane profesore, můj manžel onemocněl v 10/2006 difuzním velkobuněčným B lymfonem.Po absolvování chemo prodělal transpl.kostní dřeně (vlastní kmenové buňky).Tento týden zjistili opět výskyt zvětšných uzlin.Chci se zeptat, zda po absolvování chemoterapie a opětovné výměně kmen.buněk má šanci na uzdravení. Děkuji Macáková
Macáková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Má šanci, i když o něco menší, než poprve. Tak mu držím palce, aby to dobře dopadlo.
Lymfomy
Dobry den. Priatel ma Hodkin.lymfom-nodularna skleroza IIIB.Poprosila by som Vas o odpoved, za aky cas (jeden, dva,..tyzdne) ma nasledovat radioterapia po ukonceni chemoterapie, ktora nalezy zmensila o polovicu ale neznicila.Cakacie doby na ozarovanie su totiz pomerne dlhe a nevieme, ci nestracame cenny cas. A moze byt pocas ozarovania(neviem velkost davky)v kontakte s detmi?Vedeli by ste odporucit na Slovensku specialistu alebo pracovisko na liecbu alebo konzultacie Hodk. lymfómu? Dakujem velmi pekne. Helena
Rádioterapia
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ozaření po chemoterapii v tomto přípědě moc nespěchá, nějaký týden nehraje roli. Ozařovaný nemocný sám žádné záření nevyzařuje a může být s dětmi jako každý z nás. Na konzultaci vám mohu doporučit například prof. MUDr.Ivana Kozu v Narodním onkologickém ústavu v Bratislavě.
Lymfomy
dobrý den už pět měsíců mám zvětšené uzliny na krku a v tříslech. Byl sem u doktorky a ta mi dělala odběry krve sedimentaci a nic nenašla prý je všechno v normě. Mám ale akné na zádech a na krku a obličeji říkala že to nejspíše bude z toho. Může to tak být? Děkuji za odpověd.
vojttass
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, zda může být zvětšení uzlin jen od akne, je to sice možné, ale málo pravděpodobné. Měl by se udělat ultrazvuk uzlin a pokud bude vše v poříádku, lze uzliny dále jen sledovat. Pokud by na ultrazvuku bylo nějaké podezření, že nejde jen o zánět, bylo by vhodné největší uzlinu vyoperovat a podrobně vyšetřit. Záleží samozřejmě také na velikosti uzlin a řadě dalších věcí, to musí posoudit lékař, který vás bude vyšetřovat.
Lymfomy
Dobrý den.Kamarád byl léčen na Hodgkinův lymfom (klasický,typ NS,kl.st.IIB) 8x eskal. BEACOPP. Bohužel však po léčbě zůstala dvě drobná ložiska hypermetabolismu gluk. v předním mediastinu, dif. dg. perzistence nádor. tkáně. Proto byl ještě 15xozařován v postižené oblasti. Po třech měsících byl vyšetřen PET, kde bylo zjištěno, že přetrvává pozitivita reziduálního infiltrátu v mediastinu. Lékaři rozhodli, že bude pokračováno v léčbě podáním salvage chemoterapie DHAP (celkem 3x) a HD BEAM s AutoTx, restaging CT/PET po ukončení salvage. Chci se zeptat, zda neexistuje v jeho případě jiná možnost? Nebylo by v jeho případě možné využít nového přípravku?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ještě existuje možnost čekat, kontrolovat ho a zasáhnout v případě, že se nález začne zhoršovat.Je to ale určité riziko. Nový lék určitě není vchodný, je to zkoušení fáze II., kdy se hodnotí vlastně jen nežádoucí účinky a navíc nový lék není určený pro zkoušení u Hodgkinova lymfomu.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore, 13,6,mi byl diagnostikován Ne-hodgkin.foli.lymfom na krku, mediastinu a v břiše. Grade 2 misty 3b,kl.st.IIIA,Nyní čekám zda-li budu vhodna na zařazení do studie mám ,ale strach aby čekáním se něco nezanedbalo, stav se nezhoršil.Uvažuji, že bych nečekala a začala s klasickou léčbou.Dekuji
dolezelova Jirina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rozhodnutí je jen na vás, hodně záleží na tom, o jaký nehodgkinský lymfom jde, u některých není nebezpečí z prodlení a u jiných naopak ano. Proberte to s vašim hematoonkologem.
Lymfomy
Pane doktore, moc děkuji za odpověď, nyní jsem vyšetřovaná a právě proto se tak strašně bojím - viz dotaz na přežití u lymfomu.Děkuji.
lucka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak se nebojte, doufám, že to všechno dobře dopadne.
Lymfomy
Dobrý den. Na internetových stránkách - onkologie - jsem se dočetla, že pacienti s Hodkinským nebo i non-Hodkinských lymfomem můžou žít 7-10 let u non-Hodkina, u Hodkina až10-15 let. Takže to znamená, že nemůžou žít víc jak tenhle počet let, že prostě jakmile jednou mají lymfom, že prostě žijí jen až tolik počet let a více ne, třeba když onemocnění 30 letý člověk touto nemocí, tak může žít jen až těch 15 let a ne jako normální člověk třeba až do 70 let i více? A proč se tedy píše, že lymfom je jeden z vyléčitelných maligních onemocnění, když je to stejně jen na takhle krátkou dobu? To je vyloženě strašné, hrozné.
lucka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to jinak. Jako u každého nádoru, záleží na typu lymfomu a na stadiu onemocnění v době diagnozy.Tak například nemocní s Hodgkinová chorobou diagnostikovaní ve stadiu I. nebo II. se zcela vyléčí až v 95%. Nehodgkinských lymfomů je velké množství druhů s různou prognozou, mnoho z nich se v počátečních stadii také může vyléčit. Řada nemocných s vyléčenými lymfomy se tedy může dožít normálního věku a mohou zemřít na něco jiného než na lymfom.
Lymfomy
Dobrý večer,po neuvěřitelně smolné databázi se mé sestře -případ s uzlinami-konečně podařilo dosáhnout léčby-od rozpoznání lymfomu na sono břicha 23.4. do první chemoterapie v pátek 30.5., a to je ještě musela ukecat, aby to neodkládali na pondělí,už kvůli bolestem.Pod tlakem uzlin jí přestala fungovat levá ledvina a museli ji zavést rourku do močového měchýře. Četla jsem její zprávu,píše se tam,např. "ložisko v játrech v.s. hemangiom, objemná lymfodenathopatie s naznačenou kolikvací," atd. Přepisuji její závěr: "Dg: Difuzni velkobuněčný NH lymfom (DLBCL), + B příznaky,(varianta centroblastická,GC-like DLBCL,s postižením mesent.,retroperiton. LU,LU v malé pánvi,bilat. Inguin, TU infiltrace SI skloubení vlevo,skelet mnohočetně)". Dotaz: jakou má podle Vás šanci? A ještě: mohu bez nebezpečí píchat sestře injekce pod kůži,ačkoliv jsem to nikdy nedělala?Sama nechce,a známá ne vždy může.
Zdena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je ti jistě vážný stav, ale ne beznadějný. Doufám, že je léčena na specializovaném pracovišti, které má s těmito diagnozami zkušenosti. Píchání nízkomolekulárního heparinu (o ten asi jde) do podkoží je bezpečené a běžně si to nemocní píchají sami nebo to dělají jejich příbuzní. Tam moc držím palce, aby vše dobře dopadlo.
Lymfomy
Přeji dobrý den. Vážený pane profesore, je možné, aby lymfom metastázoval do jiných orgánů ? Moc děkuji za odpověď.
Jaroslav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U lymfomy se o metastázách nehovoří, není to rakovina. Ale lymfomy mohou postihovat prakticky kterýkoliv orgán, i když nejčastěji jsou v uzlinách. Na rozdíl od rakoviny, kde je léčení metastatického onemocnění velmi obtížné, se mohou nemocní s některými druhy lymfomu uzdravit i při rozsáhlejším postížení různých částí těla.
Lymfomy
Dobrý den, pane profesore, moje maminka trpí onem. B-NHL, KS IVB, podstoupila chemot. R-CHOP 6 cyklů, poté R-ESHAP 3 cykly, bohužel nepomohly, takže v současné době probíhá ozařování. Pan doktor moc velkou šanci nedává, max. prý růst zastaví na několik týdnů, měsíců. Chtěli bychom vyzkoušet léčbu v klinických studiích - léky, které ještě nejsou ofic. schváleny. Léčí se na FNKV. Kam a ba koho bychom se měli obrátit? prý už také existuje vakcína? Moc děkuji za odpověď
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel se zdá, že nemoc na léčbu nereaguje a maminka se tedy nemůže vyléčit. Pracoviště ve FNKV je kvalifikované vám na vaše otázky odpovědět. Proberte to například s doc. Kozákem, přednostou hematologickjého odd., případně s dr. Markovou tamtéž. Vakcína na tuto diagnozu není.
Lymfomy
pane doktore, mojí mamince byl zjištěn 8/2007 lymfom B nehodgkin, difuzní velkobuněčný - centroblast varianta, bcl-2 pozit., KS IVB /bulky postiž mediast s přechodem na krk a kompresí mezihrudí, krční, subaxil, retroperit LU, maligní fluidothorax, KD neg., dg. IPI 3/KS?LDH?PS/, inic. respir. insuf., sy. HDŽ , stav po 6. cyklech R/5/- CHOP, restaging po 6. cyklu - progrese lymfadenopatie v obl. mediast - paratrach. vlevo a v obl. pr. hilu Dále 1. cyklus chemoter. R-ESHAP od 31.1.08, 2. cyklus R-ESHAP + Neulasta od 21.2. 2008. 3. cyklus R-ESHAP od 14.3. 08, i.t. apl. MTX 12 mg V souč. době probíhá IVE od 23.4.08, st. p. prefázi kortikoidy, prim. progred. DLBCL po primo a salvage terapii Prosím Vás o radu radu,slyšela jsem o látce, která je nyní ve výkumu,prý zabíjí pouze nádoro¨vé buňky právě lymfomů. Mohl byste mi prosím říci, kam se mám obrátit, kdyby meoje maminka podstoupila tyto zkoušky jako dobrovolník?Také dop lékař OVOSAN sir.. Moc Vás prosím o radu Děkuji Bokůvková M.
Marcela. Bokůvková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nová látka, o které se zmiňujete je pro nemocné, u kterých byly vyčerpány všechny dosavadní možnosti léčby.To u vaší maminky zatím není. Předpokládám, že je léčena v některém specialisovaním hematoonkologickém centru, tam se s ošetřujícími lékaři musíte domlouvat na dalším postupu.
Lymfomy
Dobry den p.profesore,chtel bych se zeptat.Me mamince zjistili Folikularni lymfom IIA (bezKD). krcni uzlinu a dnes ji probiha chemoterapie R-CHOP. Muzete byt tak hodny a rict nam jak vazne onemocneni to je a jestli se da vylecit ? Dekuji moc pekny den David a rodina
David
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to onemocnění lymfomem z oblasti nehodgkinských lymfomů, folikulární lymfom. U části nemocncných po vámi uváděné léčbě dojde k uzdravení, u části k různě dlouhému potlačení nemoci, která se po čase může objevit znovu. Pak je opět možná často úspěšná léčba.Tak mamince držím palce. Podívejte se také na www.linkos.cz - strány pro nemocné, maligní lymfomy.
Lymfomy
Pane profesore dobrý den, mám takový dotaz. Manžel má ne-hodgkinův lymfom. Nyní prodělal autologní transplantaci. Co se s ním bude dít dále? Vrátí se nemoc a vyléčí se to jen alogenní transplantací? Děkuji za odpověď.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zálaží na mnoha věcech, jaký to byl nehodgkinův lymfom, v jakém stadiu atd. Když bude mít manžel trochu štěstí, může být v pořádku a nemoc se vrátit nemusí, zaručit se to samozřejmě nedá. Allogenní transplantace krvetvorných buněk teoreticky pak přichází v úvahu, ale je to velmi komplikovaný léčebný zásah a musí se velmi pečlivě zvážit všechny okolnosti a možnosti.
Lymfomy
PAne doktore,již jsem tady jednou psala,chci si ještě něco upřesnit,u určování stadia při lymfomu,pokud by se nemoc potvrdila,tak ikdyž mám zvětšeny uzliny na krku a jednu v třísle,je jisté,že je i ta zasažena,když je zvětšena?je mi teprve 20 let a děsí mě ta představa,že už by se muselo jednat až o třetí stadium...?Děkuji za odpověď,snad to tak vůbec nebude,ale znáte to,člověk má strach.Moc lidem pomáháte,díky.
MArta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to tak. Děsit se nemusíte, lymfom není rakovina a léčení bývá úspěšné i při vyšších stadiich. Pro prognozu je důležité, o jaký lymfom jde. Tak počkejme, jak dopadnou vyšetření.
Lymfomy
Pan doktore,pokud má někdo puze místní příznaky u lymfomu,tedy zvětšené uzliny a netrpí celkovými příznaky jako hubnutí,svědění kůže,pocení atd.dalo by se předpokládat,že by se jednalo o počáteční stadia nemoci?A co se táče teploty jakožto příznaku,někde jsem četla,že je to teplota až okolo 38stupňů celsia,je to pravda?děkuji.
Magda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, tak to není. Příznaky, které uvádíte jsou tzv. příznaky A, které mohou být u všech stadiich lymfomu. Teploty mohou být i jen mírně zvýšené.
Lymfomy
Dobrý den,pane porofesore,je naděje na vyléčení při Hodgkingově chorobě i při 3.a čtvrtém stadiu?Jaka je celkově prognoza u léčení této nemoci oproti třeba rakovině?Děkuji.
Marika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Proti rakovině je prognoza Hodgkinovy nemoci velmi dobrá, naprostá většina nemocných se zcela uzdraví. Stadiu IV. může být problém, ale mělo by se podařit alespoň zásadní prodloužení živoita, když se nepodaří vyléčení. Viz také www.linkos.cz - stránky pro nemocné, lymfomy.
Lymfomy
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na svého přítele, který se léčí pro DLBC-četné metastáze,žloutenka C, studie Coral.Nyní čeká na transplantaci.Jedna lékařka mi řekla,že bojujeme s větrnými mlýny, že by se musel stát velký zázrak,aby se vrátil po té transplantaci. Je to prosím pravda? Má dvě děti, měl bych je tedy na to připravit... Děkuji a přeji hezký den Alex.Z.
Alex Z.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o určitý druh lymfomu, tedy ne rakovinu. Transplantace může být součástí léčby, většinou u hůře ovlivnitelného lymfomu. Většina nemocných autologní transplantaci zvládne poměrně dobře.Samozřejmě se nemohu blíže vyjádřit, když neznám jeho zdravotní stav komplexně. Tak mu držím palce, aby to dobře dopadlo.
Lymfomy
Vážený pane profesore, manžel(45let) ukončil chemo v lednu 2008 (velkobuněčný lymfom tříselný) na Vaší klinice.Po léčbě je zdravý a nemá jiné nálezy.Krevní testy v normě.Cítí se dobře ale momentálně začal hodně sportovat (kolo, volejbal atd.) protože před nemocí žil sportem.Po námaze si stěžuje na bolest zad. Může mu přemíra námahy uškodit? A jaká jsou možná rizika a čeho se raději vyvarovat? Dá se určit procento recidivy tohoto onemocnění.Děkuji
Hana Žajdlíková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Přemíra námahy mu může škodit. Měl by sport pěstovat vysloveně rekreačně, nepřepínat se, prostě si to jen užívat.Recidiva je teoreticky možná, procentuálně se vyjádřit nedá, každý organizmus je jiný. Případně to podrobně proberte s ošetřujícím lékaře, můžete i se mnou, když se ohlásíte telefonem dopředu.
Lymfomy
Dobrý den, pane profesore. U mého 68 letého otce byl zjištěn v srpnu 2007 perif. T- nehodgkin. lymfom klin.st. IE A, IPI 1. Byla nasazena chemoterapie CHOP, ale v březnu 2008 došlo k progrwsi na IV A IPI 3. V současné době je otec připravován na odběr periferních buněk a transplantaci. Prosím, buďte tak laskav a odhadněte prognózu tohoto případu. Předem Vám děkuji.
Jaroslav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to obvyklý léčebný postup u těchto nemocných. Abych mohl říci bližší prognozu, musel bych znát řadu podrobností. V každém případě by mělo dojít k významnému prodloužení života, pokud nenastanou nějaké závažné komplikace. Proberte to podrobně s jeho ošetřujícím lékařem, pokud je otec na našem brněnském pracovišti, zavolejte a můžete to probrat přímo se mnou.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore.Opět se na vás obracím ohledně mého tatínka-DLBCL,prim.EN,postižení žaludku(kardie,fornixu,těla)st.IEB,IPI,(LDH),vyšší s-TK Studie Lymabol,terapie R-CHOP.Naposled jste psal že se léčba výrazně zlepšila.Tatínek je už po 4chemoterapii.Krev má stále v pořádku.23.4 bude mít 5chemot.Pan primář T.Papajík je s výsledky velice spokojený.Včera si ale stěžoval že má v ústech na patře nějaké boláky a že ho bolí lítka.Dnes už je to lepší.Příště mu mají odebrat:KO+dif.,kreatKm,K,Mg,CRP,JT.Půjde ještě tatínek na PET,Nebo co budou dále dělat jak ukončí léčbu?Má ještě dvě chemoterapie před sebou.Může se tato nemoc úplně vyléčit,nebo jaké šance má na uzdravení?Je potom nutná operace?Pane profesore,moc si vás vážím jako lékaře i člověka.Přeji hezký den a předem děkuji za odpovědˇ.
Denisa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šance na uzdravení jsou, jistota není. Operace podle mého názoru nebude. Ale všechno proberte s prim. Papajikem, je to zkušený odborník.
Lymfomy
Dobrý den, chtěla jsem vás poprosit zda mi můžete říct jestli je možná ještě nějaká léčba .Diagnozy:Ne-Hodgkinův lymfon,dg. 05 T-lymfoblastický,st.p. zaléčen 2.relapsu v částečné remisi dle CT- vstup do transplantace v 1PR,09/07 progrese nálezu v medistinu,,03/08 progrese v oblasti plic-t.č. pouze paliativní + symptom th,dále Z 948,K739,d472,r418,i803,B258,L308,I509,I 48,A418,Z 880 A je nějaká šance na vyléčení.Děkuji
alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šance na vyléčení není, už bylo uděláno vše co je možné a nádor se nepodařilo překonat.Bohužel, doba života nemocného bude už jen omezená, spíše měsíce než roky. Omlouvám se za špatné zprávy.
Lymfomy
Pane doktere, psala jsem Vám,jakou máte zkušenost s pacienty, kteří mají rakovinu lymfatických uzlin a byla jim doporučena léčba lékem Zevalin. Za Vaší odpověd moc děkuji, ale ráda bych doplnila informace, které se týkají mé otázky. Tato pacientka už podstoupila chemoterapie a výměnu kmenových buněk. Je šance, že jí léčba zevalinem pomůže?
Mirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to je jiná situace, Zevalin ji může pomoci zlepšit stav, ale s uzdravením to není vůbec jisté. A jak jsem vám již psal, nejde o rakovinu lymfatických uzlin ale o jiné nádorové onemocnění - lymfom. Viza také www.linkos.cz - stránky pro pacienty - lymfomy.
Lymfomy
PANE DOKTORE,DĚKUJI ZA ODPOVĚD K DOTAZU ZE 7.4. OHLEDNĚ MOJÍ MAMINKY(LYMFOM DLBCL).CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT JEŠTĚ.PÍŠETE, ŽE JDE SPÍŠE O PRODLOUŽENÍ ŽIVOTA, DÁ SE ŘÍCÍ ÚPLNĚ OBECNĚ V JAKÝCH DÉLKÁCH MŮŽEME DOUFAT? MAMINKA SNÁŠÍ CHEMOTERAPII DOBŘE S OBČASNÝMI VÝKYVY(HOŘEČKA,ŠPATNÉ BÍLÉ KRV.), ALE JINAK PROSPÍVÁ VELMI DOBŘE, MOC JÍ CHUTNÁ,A I KDYŽ TŘEBA NĚCO SHODÍ NEVOLNOSTÍ,TAK TO ZA CHVILKU NABERE.VŮBEC SI NEPŘIPOUŠTÍ,JAK JE NEMOCNÁ, NO VLASTNĚ TO ANI NEVÍ. PLÁNUJE JAK SE UZDRAVÍ A PŮJDE DO PRÁCE...SAMOZŘEJMĚ BUDU VDĚČNÁ ZA KAŽDÝ DEN,I KDYŽ BYCH BYLA RADĚJI ABY SE UZDRAVILA.NIKDE JSME ZATÍM NEKONZULTOVALI NIC, ZBYTEK RODINY SI NEPŘEJE,ABY MAMINKA VĚDĚLA, JAK JE TO S NÍ VÁŽNÉ.ALE JÁ TO VĚDĚT CHCI,VÍTE,JE TO MOJE MAMINKA A JESTLI OPRAVDU NENÍ ŠANCE NA VYLÉČENÍ, CHCI JÍ TEN ZBYTEK ŽIVOTA UDĚLAT CO NEJKRÁSNĚJŠÍ :-)MOCKRÁT VÁM DĚKUJI A NEODPUSTÍM SI NAPSAT, ŽE SMEKÁM PŘED LIDMI JAKO JSTE VY.PŘEJI HODNĚ ŠTĚSTÍ A PRAC. ÚSPĚCHŮ RADKA
RADKA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to být prodloužení života i na roky, přesně se to samozřejmě nedá říci. Tak jí držím palce, aby tady byla co nejdéle.
Lymfomy
Dobrý den, prosím přeložil byste mi tuto diagnózu, abych jako laik pochopila o co jde a jak je to vážné?Jedná se o moji 50 letou maminku. Maligní lymfom n.H. St.IVB, IPI 3, v uzlině folikulární lymfom grade 2-3, v dřeni DLBCL CD +20,stp. 2 serie R-CHOP 2/08 Má šanci se uzdavit? Je léčba správná?Děkuji moc
RADKA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Lymfomy
Dobrý den, prosím přeložil byste mi tuto diagnózu, abych jako laik pochopila o co jde a jak je to vážné?Jedná se o moji 50 letou maminku. Maligní lymfom n.H. St.IVB, IPI 3, v uzlině folikulární lymfom grade 2-3, v dřeni DLBCL CD +20,stp. 2 serie R-CHOP 2/08 Má šanci se uzdavit? Je léčba správná?Děkuji moc
RADKA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše maminka má lymfom, což není rakovina, ale jiný zhoubný nádor, který se nazývá nehodkinský lymfom. Zkratka DLBCL ještě blíže upřesňuje druh lymfomu. Vzhledem k pokročilosti nemoci (st.IV.B)je spíše šance na prodloužení života než na úplné vyléčení. Počáteční léčba je obvyklá, bude ale zapotřebí více než 2 serie a možná i něco dalšího. Bylo by vhodné konzultovat některé hematoonkologické centrum, pokud se tzak již nestalo. Viz také www.linkos.cz - stránky pro nemocné, lymfomy,hematoonkologická centra.
Lymfomy
Pane doktore,jakou máte zkušennost s pacienty, kteří mají rakovinu lynfatických uzlin a byla jim doporučena léčba lékem Zevalin.Jaká je šance se uzdravit u pacientky, která se léčí 5 let achystá se tuto léčbu Zevalinem podstoupit. Děkuji
Mirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takové pacienty na naší klinice máme. Ale vaše informace je zcela nedostatečná. O rakovinu určitě nejde, ale jedná se o lymfom. A těch je velké množství druhů a také záleží na klinickém stadiu a na předchozí léčbě. Tak se nezlobte, že z vašich informací nemohu dát odpověď. Případně napište znovu se všemi údaji.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore.Opět vám píši ohledně tatínka.Má DLBCL,prim.žaludku(kardie,fornixu,těla),st.IEB,IPI1(LDH),vyšší s-TK.Studie Lymabol,terapie R-CHOP.Tatínek minulý týden absolvoval po druhé chemoterapii vyšetření PET a CT ve FN.OLOMOUC.Chtěla jsem se zeptat na váš názor.Výsledky vyšetření:Na tomog.řetězech nacházíme zvýšenou akumulaci 18F-FDG difúzně v kostní dřeni,s maximem v dolníTh a Lpáteři,na CT jen hemangion těla L3,jinak bez strukturá.změn-nejspíše aktivace po chemoter.Stěna žaludku je přiměřené šíře a bez zvýšené akumulace FDG.Patolog.změněné lymf.uzliny ve vyšetřovaném rozsahu nenacházíme.Játra,slezina nezvětšeny.Slinivka,nadledvinky aledviny bez ložisk.změn.Degenerativní změny na skeletu páteře.Ve střevech,v dutém systému ledvin a v močovém měchýři nacházíme zvýšenou akumul.18F-FDG,což lze považovat za fyziol.variantu.Neprokazujeme ložisko hypermetab.gluk.svědčí pro přítomnost viabilní nádorové tkáně.Při srovnání s minulím vyšetř.výrazná regrese.Tatín.je už po 3chem.
Denisa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to zatím dobře, stav se zlepšuje. Tak držím palce, aby to dopadlo co nejlépe.
Lymfomy
Pane profesore,nedavno jsem vam psala o diagnoze-difuzni velkobunecny B-lymfom klin.st.tri b-bulky s lokalne pokrocilym nalezem v retroperit.odsifurtace aorty pres branici k srd.bazi s prorustanim do paterniho kanalu s patologickou frakturou dvanact a infiltrace jedenact bez misniho ci kore.leze.Dale transpla.krvetvor.bunek.Chemoterapie a ozarky.Vse vypadalo dobre,vysledky vporadku.zadne potize az do teto chvile.Po vysetreni na CT,opet nalez kolem patere a zvet.uzliny.Po 2 letech se nemoc zase vratila.Odalsi lecbe se v teto chvili rozhoduje.Co si o tom myslite?Je stale jeste sance na uplne uzdraveni?Pekny den a dekuji.
Zaneta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naděje na úplné uzdravení je již menší, ale je naděje na to, že budete dlouho v pořádku. Tak vám držím palce.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore.Opět se na vás obracím s otázkou na mého tatínka.Tatínek má DLBCL,prim.EN,postižení žaludku(kardie,fornixu,těla),st.IEB,IPI1(LDH),vyšší s-TK.Studie Lymabol,st.p.1.cyklu chemoterapie R CHOP.Tatínek je po druhé chemoterapii a pan primář ve FN Olomouci nám řekl že má hodnoty stálé dobré a byl velmi spokjený.Chci se ale zeptat jestly nevadí že mu klesly leukocity:Po první chemo měl 4,75 a tedˇpo druhé chomo 3,75?Také jsme už objednáni na PET a pak hned třetí chomoterapie.Pane profesore může se už na tom PET něco ukázat i po druhé chemoterapii?Myslíte že se tatínek vyléčí?Jinak nezvrací,stravu přímá bez problémů,nekrvácí.Prosím pane profesore,jaké stravy by se měl určitě vyvarovat.?Tatínek je s panem primářem Papajíkem hrozně spokojený a nemůže si vynachválit jeho ochotu a snahu k nemocnému člověku.Hlavně po stránce psychické.Děkuji za odpověd a za vaši ochotu.
Denisa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokles leukocytů na vámi udané hodnoty nevadí, je spíše obvyklý. Provedení PET zálaží na ošetřujícím lékaři, již po druhém cyklu chemoterapie by se měl ukázat ústup nádoru. Vyléčení není jisté, pokud bude dobře reagovat na chemoterapii, může se mu přinejmenším významně prodloužit život se zachováním dobré kvality života. Není zapotřebí zvláštní dieta.
Lymfomy
Přeji hezký den.Jsem rok a půl po onkologické léčbě H.lymfomu,po celou dobu mám hodnotu b.krvinek-leukocyty 3,1 nyní mi ale klesly na 2,7.Znepokojilo mne to,nemocná jsem nyní nebyla.Po telefonické konzultaci s hematologem,mi bylo pouze doporučeno více se chránit,jinak se prý nic neděje.Cítím se velmi unavená,malátná,dříve jsem až takto unavená nebyla.Mohu znát Váš názor?Přeji pohodoví den a velmi děkuji za tuto poradnu,že si na nás vždy uděláte čas,i když jste jistě velmi zaneprázdněn.
Klára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem myslím již odpovídal, nebo to byl někdo jiný s podobným dotazem. Nic se skutečně neděje, leukocyty mohou být po léčbě dlouhodobě nižší. Pokud se týká vaší únavy, nedovedu se k tomu vyjádřit, pokud se tento stav v poslední době zhoršil, měla byste to probrat s vašim ošetřujícím hematologem ještě jednou a osobně.
Lymfomy
dobrý den pane doktore,jsem rok a půl po léčbe Hodgkinova lymfomu I. st.Výsledky byly stále v pořádku, ale teď mi na UZ vyšetření našly dvě cisty 14 mmm ve dřeni ledviny.Prosím o Váš názor jak je nutné toto dál vyšetřit, a zda je možné se obávat dalšího zhoubného bujení.Před půl rokem byly ledviny v pořádku.Přesto, že se mnou lékaři jednají jako s vyléčeným stále se necítím dobře a jsem velice unavený.Děkuji
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Cysty ve dřeni ledvin jsou poměrně častý nález, nemají nic společného s nádorem a není třeba s nimi nic dělat. Pokud jste byl léčený správně pro Hodgkinův lymfom st.I, je vysoká pravděpodobnost, že jste vyléčený. Ještě k těm ledvinám, vyšetření UZ nemusí být dost přesné, ty cysty tam mohly být už dříve a nemusely být poznané. Tak se ničeho neobávejte.
Lymfomy
Ještě jsem se zapoměla zeptat, zda pouze CT je schopno vyloučit metastáze? Po CT jí řekli, že metastáze nemá, ale jné vyšetření neabsolovovala Chtěla jsem ji hrozně moc objednat k docentu na Karlovo náměstí, jak jste mi doporučil, ale nemám v ruce jediný papír, jediný výsledek vyšetření, nález prostě nic, tak nevím, zda by mne spíš nevyhodil :-( Mamince také žádné dokumenty nedali.Jenže ona je taková že všem věří a přitom nic neví :-( Moc děkuji ještě jednou a opravdu se moc omlouvám. Kateřina
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Lymfomy
Ještě jsem se zapoměla zeptat, zda pouze CT je schopno vyloučit metastáze? Po CT jí řekli, že metastáze nemá, ale jné vyšetření neabsolovovala Chtěla jsem ji hrozně moc objednat k docentu na Karlovo náměstí, jak jste mi doporučil, ale nemám v ruce jediný papír, jediný výsledek vyšetření, nález prostě nic, tak nevím, zda by mne spíš nevyhodil :-( Mamince také žádné dokumenty nedali.Jenže ona je taková že všem věří a přitom nic neví :-( Moc děkuji ještě jednou a opravdu se moc omlouvám. Kateřina
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
CT je jedna z možnosti zjištění metastáz. Jsou samozřejmě i jiné metody. Jak jsem vám již psal, má právo na svoji dokumentaci a bez dokumentace se nedá udělat žádně konsilium.
Lymfomy
Ještě jsem se zapoměla zeptat, zda pouze CT je schopno vyloučit metastáze? Po CT jí řekli, že metastáze nemá, ale jné vyšetření neabsolovovala Chtěla jsem ji hrozně moc objednat k docentu na Karlovo náměstí, jak jste mi doporučil, ale nemám v ruce jediný papír, jediný výsledek vyšetření, nález prostě nic, tak nevím, zda by mne spíš nevyhodil :-( Mamince také žádné dokumenty nedali.Jenže ona je taková že všem věří a přitom nic neví :-( Moc děkuji ještě jednou a opravdu se moc omlouvám. Kateřina
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U lymfomu se nehovoří o metastázách ale o infiltraci nádorem.CT informace poskytne. Pacient má právo dostat písemně zprávu o jeho zdravotním stavu, bez této zprávy není samozřejmě možná žádná konzultace.
Lymfomy
Dobrý večer pane docente, Už jsem jednou psala maminka 50 let, folikulární lymfom 2 st, fokálně grade 3b.V listopadu ji začalo obrovsky růst břicho, po měsíci bylo uděláno CT a byl zjištěn tumor žaludku.Trvalo by jen 14 dní dle lékařů, než by ji to zabilo, jak byl nádor velký, nemohla už skoro vůbec dýchat. Prý zatím nebudou operovat, zmenší jej chemoterapií a pak případně odoperují,je to možné? A případně jakou má prognózu? Po první chemoterapii se jí ulevilo.Dále jsem se chtěla zeptat spíše na otázku etickou, lékaři jí totiž nevysvětlili nic, neví ani jaké bere léky, jaké má šance na uzdravení, prostě vůbec nic.Jste pro to aby pacient znal svou diagnózu? Připadá Vám tento postup správný? Mockrát děkuji Kateřina
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom, jestli jde o postižení žaludku lymfomem nebo rakovinou. Pokud by šlo o postižení lymfome, je dobře možné i velké zlepšení po chemoterapii, někdy pak operace ani není nutná. Pokud by šlo o rakovinu žaludku, byla by prognoza velmi špatná a chemoterapie by proces nezvrátila. Vzhledem k tomu, že se ji po první chemoterapii ulevilo, předpokládám, že to je lymfom a snad se podaří jí život zásadně prodloužit. Podle mého názoru má lékař nemocnému vše vysvětlovat, je to právo nemocného na informaci o jeho nemoci a informovaný nemocný také lépe spolupracuje na léčbě. Jsem jednozněčně pro to, aby nemocný znal svoji diagnozu a sám určil, kde další ji ještě smí znát.
Lymfomy
Přeji hezký den,jsem rok a půl po léčbě H.lymfomu,jsem v plné remisi,s malým reziduem v mediastinu.Je mi 34let.Cítím se celkem dobře,trápí mě jen velká únava,občasné noční křeče a bolestivé brnění končetin.Dá se to snést.Chtěla bych se vrátit do zaměstnání,pracuji jako ošetřovatelka v nemocnici.Má lékařka mě ale varuje,že by mohlo dojít k relapsu onemocnění,doporučuje mi, být ještě rok doma.Jsem si vědoma rizika,tlačí mne ale finanční situace a také se obávám že přijdu o zaměstnání.Rodina s návratem do zaměstnání také nesouhlasí.Vím že lymfomy se občas vrací,poradíte mi?Děkuji a omlouvám se,za možná hloupou otázku.
Klára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že pokud jste rok a půl po léčba Hodgkinova lymfomu a jste v kompletní remisi, je možné se do práce vrátit. Každá nemoc se může vrátit, ale práce bez velkého fyzického vypětí by vám neměla uškodit. Můžete to také zkusit a když se nebudete cítí dobře, tak práci přerušíte. Brnění končetin může způsobovat i chemoterapie, kterou jste dostala, měl by vás vyšetřit neurolog a poradit, co s tím.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore.Včera jsem vám psala o tatínkově nádoru na žaludku.Omlouvám se ale dnes přikládám přesně o co jde.Tatínkovi je 60 roků.Nádor mu zjistily 2.1.2008.Je to:Slizniční stroma je difuzně infiltrované středně velkými až velkými lymfodními elementy se světlou cytoplazmou a okrouhlými polyforními jádry.Část materiálu je značně arteficielně poškozená.Imunohistochemicky lymfoidní elementy experimují na membránách CD20,doprovodně jsou pak přítomny čelné histiocyty CD68+a Tlymfocyty CD3+,CD5+,CD23negativní proliferační aktivita v indexu KI67 okolo 80%.Jde o difuzní velkobuněčný B lymfom.M1:M96803 lymfom difuzní velkobuněčný B(DL BCL).Uzliny retorgastricky,TČ.bez zn.NPB.Už má za sebou i PET-CT vyšetření.Bolesti mu začaly v loni v listopadu.Stále stravu příjmá,nezvrací ani nekrvácí.24.1.08.jsme objednáni na hematoonklogii ve FN.OLOMOUC,kde nám řeknou výsledky z odebrání krve a PET-CT.Chci se zeptat jaká je naděje na vyléčení.Děkuji Somrová Denisa.dencasomrova@seznam.cz
Denisa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jak jsem již napsal, určitě je velká naděje na delší prodloužení života. DLBCL - difuzní velkobuněčný lymfom, se většinou nepodaří zcela vyléčit, po období remise se časem často vrací.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore.Tatínek má nádor na žaludku o velikosti 6cm.Zjistily že tento nádor je lymfom a zatím ho nelze operovat.Je prej vzácný.Chtějí napřed nasadit chemoterapii nebo ozařování.Tatínek zatím stravu příjmá,nekrvácí a nezvrací.Říká ale že má stále větší bolesti.Podrobil se vyšetření i na PET-CT.Jsme vedeni ve FN Olomouc.Příští čtvrtek se máme dostavit na hematoonkologii kde budou mít kopletní vyšetření a nasadí léčbu.Brali mu i 11 zkumavek krve.Chtěla jsem se zeptat jaká je šance léčby.Má ještě šanci na vyléčení?Vše jsme zjistily letos druhého ledna.Bolesti začal mít loni v listopadu.Děkuji Somrová Denisa dencasomrova@seznam.cz
denisa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lymfomy se většinou neoperují, základní léčba je chemoterapie. Je nutné, aby byl léčen na Hematoonkologické klinice prof. Indráka ve FN v Olomouci, kde se mu dostane kvalifikované péče. Může se vyléčit nebo se mu může zásadně prodloužit život, záleží na tom o jaký lymfom se jedná.
Lymfomy
pro maminku samozřejmě tu nejlepší péči.Tak nevím zda ji přemlouvat,aby se skutečně nechala odvézt na specializované pracoviště, nebo ji ponechat tu... Poradíte mi? Moc děkuji za Váš drahocený čas
kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Viz předchozí odpověď.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore, už jednou jste mi poradil a tak se na vás obracím znovu.Snad se na mě nebudete zlobit :-) Psala jsem ohledně své maminky 50 let,zjištěn folikulární lymfom 2st.,fokálně 3b.bohužel situace se změnila,maminka z ničeho nic dostala obrovské bolesti a obrovsky se jí nafouklo břicho.Odvezla jsem ji hned do nemocnice,kde bylo vyloučeno jakékoliv chirurgické zapříčinění, prý to dělají ložiska lymfomu, co má v břiše.Chtěla jsem se zeptat zda je to možné a zda se od toho dá nějak pomoci? Doporučili jí pouze analgetika na utišení bolestí, nic víc.Prý s tím nemají moc zkušeností.V pondělí má nastoupit sem do Ústecké Masarykovy nemocnice, kde začnou s chemoterapií.Není prý třeba aby byla konzultována v Praze, kde bylo původně plánováno, že se bude léčit a konzultovat,léčbu prý stanoví i aplikují sami tu v UL.Úajně dostane tu nejsilnější chemoterapii a mělo by to zabrat.Já tomu ale moc nevěřím.Chtěla byc
kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určite by jí měl vidět specialista, který léčí lymfomy, tedy hematoonkolog. Konzultaci v Praze na 1. interní klinice VFN na Karlově náměstí doporučuji, přednosta je doc. Marek Trněný, mají s tím velké zkušenosti. Existují některé léčebné metody, které mohou dělat jenom specializovaná hematoonkologiocká centra a to není v Ústí. Můžete se také podívat na www.linkos.cz stránka pro pacienty, lymfomy.