Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Lymfomy
Dobrý den, jsem asi půl roku po léčbě H.lymfomu, výsledek je kompletní remise s reziduem v mediastinu méně než 17mm, o kterém mi moje lékařka (Vinohrady) vysvětlila, že je to jen zbylá tkáň bez nádorových buněk. Léčba sice proběhla velice dobře, ale díky dlouhé tělesné neaktivitě jsem dost zeslábla. Chtěla bych začít cvičit, a uvažovala jsem o vibrační plošině (nevím, jestli znáte), ale protože kontraindikací jsou nádorová onemocnění, bojím se, aby se mi díky tomuto cvičení nádor nevrátil. Je něco takového možné? Děkuji
zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vibrační plošinu bohužel neznám, ale doporučuji si vybrat něco zcela normálního a prostě začít cvičit. Jinak vám držím palce, abyste byla zdravá.
Lymfomy
Vážený pane profesore, před časem jsem se Vás ptal,jaká je doba přežití a stav onemocnění při klinickém stadiu IV.B.Doplňuji otázku. V 01/07 indikován lymfom B-NHL KS IV B -CLL.Postižení kostní dřeně 21%,po 6 CHOP stav 13%,potvrzeno opětovně po roce opět 13%.Prosím ještě jednou o odpověď,zda se jedná o celkovou remisi,či částečnou a meridián přežití.Děkuji Vám Jan Skalník
Jan Skalník
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zdá se, že jde o částečnou remisi, tedy dočasné pozastavení choroby. Přežití se těžko odhaduje, záleží na tom, jak se nemoc bude dále chovat. Používáte některá slova asi špatně, indikován lymfom - myslíte asi diagnostikován? Meridián přežití - asi myslíte medián?
Lymfomy
Dobrý den pane doktore, jsem léčena na hodgkinův lymfom st:IIB NS,postžení mediastina a krku. Moje léčba je 2* eskal.BEACOPP a 2*ABVD. Po prvním cyklu sem prodělala cévní mozkovou příhodu, přesněji mi na MRI našli lézi na pravé straně v oblasti gyrus precentralis,projevilo se to brněním a nehybností lévé ruky,uzavřeli to jako ischemii z důvodu vysoké dávky kortikoidů,antikoncepce a k tomu mi zjistili leidenskou mutaci.Vyšetření z lumbální punkce byli v pořádku. Nasadili mi 2*denně clexane.Přesto po měsíci je na MRI stejný nález. Nyní sem už po 3.cyklu a asi tak měsíc mám bolesti hlavy a je mi špatně od žaludku,dnes sem i zvracela.Je možné že by příčína CMP byla jiná? Nemůže se jednat o lymfom? Moc vám děkuji za odpověď, ještě dodávám že sem byla po 2.cyklu na PETu a to bylo negativní
Peta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
S vysokou pravděpodobností jde o následky CMP, Hodgkinův lymfom je v mozku zcela raritní, ale samozřejmě na 100% to nemohu říci. Ale věřím, že v tomto smyslu můžete být klidná.
Lymfomy
Pane profesore,chtěla bych se zeptat,co je to NEHODGINUV SINDROM! Děkuji
Věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejde o Nehodgkinův syndrom ale Nehodgkinův lymfom. Jde o lymfom, nádorové onemocnění, které není rakovina. Nehodgkinových lymfomů je celá řada druhů s rozdílnou léčbou i prognozou. Viz blíže www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy
Lymfomy
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat. Mám hodgkinův lymfom stadium II.A .Bojoji s touto nemocí už skoro rok a nyní jsem přeléčená. Teď mám ale strach jestli se to nemůže vrátit. V nemocnici mi totiž neřekli na co si mám dávat pozor a ani co jíst. Myslela jsem že mi bude nasazena přísná dieta,ale nakonec nic. Nevím koho se mám zeptat, tak prosím poraďte. Děkuji předem za odpověď
Lili
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Většina nemocných s Hodgkinovým lymfomem se uzdraví, záleží samozřejmě i na stadiu nemoci a dalších okolnostech. Dieta není zapotřebí, můžete jíst na co máte chuť a co vám dělá dobře.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore.Léčím se na Hodghinovu nemoc.Relaps před 5 lety.Nyní jsem byla na PET vyšetření a mám aktivní uzlny v břiše hodně hluboko 12mm velké až u páteře L3.léčím se se systémovým onemocněním pojiva asi 2 roky a poslední půlrok mám velké bolesti v oblasti páteře dole ,někdy se nemůžu ani narovnat a bolí to i na omak.Na onkologii mě bylo řečeno že to pravděpodobně s Hodghinovou nemocí nesouvísí ale i přesto jdu na PET za 4 měsíce znovu,zjisti jestli rostou nebo ne.můžou mě ty uzliny někde tlačit a proto ty bolesti???a pokud ano tak co s tím?????bolest je velká ,beru prednison tak otupená ale je.děkuji paní Alena
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to být i od těch uzlin, ale není to jisté. Zásadní je léčba Hodgkinovy nemoci, předpokládám že jste léčená v některém hematoonkologickém centru, nebo tam byla vaše situace alespoň konzultována. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy, hematoonkologická centra
Lymfomy
Dobrý den,kamarádovi 61let byl zjištěn difuzní velkobu něčný B lymfom,od konce října se léčí v Olomouci,chemoterapii prozatím zvládá docela dobře,jen občasná zimnice,bolesti svalů na nohou,boláky po chem. v ústech, v prosinci obj. na PET-CT,po posledním kr.vyšetření málo krevních destiček.Velmi mě jeho onem.trápí,má prosím šanci na uzdravení?Děkuji mnohokrát.
Renáta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Má šanci na výrazné prodloužení života. Můžete se podívat na www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy.
Lymfomy
Vážený pane doktore, před chemoterapií CHOP 21 byl nález v KD 21% maligních buněk.Po aplikaci 6 dávek je stav 13%,který byl zjištěn i opětovně.Hodnocení KS IV B.Lze v tomto případě hovořit o 100% remisi?Je možné ,že se nemoc vrátí a jaká je doba přežití?Děkuji Vám za odpověď. Skalník
Jan Skalník
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete, o jaký lymfom jde, to je dost zásadní. Klinické stadium IV.B je ale v každém případě závažný stav a není jisté, zda se podaří nemocného vyléčit. Z toho co píšete je jasné, že o kompletní remisi nejde, jen o remisi částečnou.
Lymfomy
Dobrý den. Mám syna 9 let a v tuto chvíli nám oznámili lékaři diagnozu lymfom mediastina. Na předním mediastinu je větší nádor a také na slezině jsou již změny a játra zvětšena k oblasti pupku s povrchovými změnami. Operovat prý zatím nelze a zatím bude chemoterapie. Můžete mi říct jaké jsou naděje?
šárka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lymfomy se neoperují, maximálně se vezme vzorek tkáně na podrobné vyšetření. Lymfomů je větší množtví druhů, většinou dobře reagují na onkologickou léčbu, řada z nich se dá vyléčit.Bylo by dobré, kdyby se syn léčil ve specializovaném hematonkologickém dětském centru. Tak držím palce aby to dobře dopadlo.
Lymfomy
Dobrý den,mám 55 let a diagnozu folikulární lymfom gr.1-2.Dá se říci, jaká je prognóza?Je tato nemoc i vyléčitelná, nebo se dá do konce života očekávat relapsy?Vím,že časy se mění a může se objevit i nový lék...ale jaký je prosím současný stav?
HANA oLŠOVSKÁ
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Před chvilkou jsem odpověděl na podobný dotaz. Folikulární lymfom je nevyléčitelný, ale léčbou se navozují dlouhá období bez známek choroby, přežití může být až 15-20 let a léčba se stále modernizuje, v poslední dobou se dosáhlo velkých pokroků u této nemoci pomocí biologické léčby.
Lymfomy
fOLIKULÁRNÍ LYMFOM,GRADE 1-2.Dobrý den pane doktore,dočetla jsem se na stránkách LymfoHelp,že folikulární lymfom je nevyléčitelný, že se takřka bez potíží dá zvládat,ale že se takřka vždy vrací-délka dožití 8-10 let,vzácně -15 let.Je to statistický údaj, nebo odhad?Dá se to takhle lehce říci?Tato diagnoza mi byla teprve nedávno sdělena na základě histologie z vyoperované "uzlinky" na hrudníku.První výsledky krve byly v pořádku,teprve jdu na CT vyšetření a trepanobiopsii, později-samozřejmě také záleží jak dopadnou tato dvě vyšetření-mám jet také na staging do Brna(léčím se na zlínské hematologii).Moc děkuji za odpověď, údaje o možnosti délky dožití mne hodně vyděsily.
HANA oLŠOVSKÁ
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to statistický údaj, který pro nemocného jedince nemá velkou informační hodnotu, protože rozptyly délky života jsou velké, to znamená, že nemocný může žít podstatně kratší nebo podstatně delší dobu. Nemocní s lymfomy s mají léčit v hematoonkologických centrech nebo alespoň by měli být v centrech jejich léčba doporučena. Tak se moc nebojte, znám řada nemocných s tímto lymfomem, kteří žijí více než 20 let. Držím palce, aby se léčba dařila i u vás. Nejbližší hematoonkologické centrum je pro vás Interní hematoonkologická klinika v Brně Bohunicích.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore, manžel /50 let/ leží v Bohunicích na hematoonkologii je po 2. dávce chemoterapie Dg. C 831 - mantle cell lymfom. dg. uzavřene z biopsie pravost. třísel LU. Ki67 20%, cyklin D1 + FISH t/11,14/ pozt. u 75% buněk - klinic. st. IV EA /generaliz.lymfadenopatie, vs. waldayerův okruh vlevo, incip. kostní dřen dle flow i histologie. Plán léčby: Nordický protokol pro mladší němocné s pokročilým klin.stádiem na závěr konsolidace HD BEAM + ASCT. RESTAGING CT + dřen po 5. cyklu prřed stimulací.ˇ Četla jsem o této němoci hodně. V lékářském slovníku je napsané že se jedná o oněmocnění s horší prognózou. Toho jsem se zalekla, co to znamená? Asi se ptám hodně neodborně ale moje obavy jsou velké děkuji za odpověď.
A
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o nehodkingský maligní lymfom, kterých je celá řada. Ten typ lymfomu, o kterém píšete, má skutečně horší prognozu, navím byl diagnostikovám v poměrně pokročilém stadiu. Léčba je obvyklá a správná, úplné vyléčení je ale málo pravděpodobné, jde o to, aby se manželovi podařilo život co nejvíce prodloužit. Tak mu držím palce. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy.
Lymfomy
Lymfomy- Dobry den, vazeny pan profesor. Chcela by som vas poprosit o radu- moj priatel je po liecbe Hodg.lymfomu NS1 IIIB a chodi na kontrolu krvi. Teraz mal zvysene niektore hodnoty, najma tymidinkinazu(14U/L-pricom virusove ochorenie nebolo pozorovane) a nevieme, ci je to pri pacientoch s danou diagnozou bezne. Chcela by som sa Vas spytat, pri ktorych zvysenych markeroch je treba byt obozretni a krvne vysetrenie treba napriklad zopakovat. Ktore (onko)markery signalizujú pripadne problemy, ak sa mozem na to spytat a nie je to lekarske tajomstvo. Dakujem velmi pekne a prajem vela pracovnych i osobnych uspechov.
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U lymfomů nejsou jednoznačné onkomarkery, které by se dali použít ke stanovaní diagnozy nebo zhoršení stavu, jako je tomu například u rakoviny prostaty. Pacinet musí být komplexně kontrolován u onkologa nebo hematologa, který ho dobře zná. Jedním ze známek zhoršení může býtž například zvýšení LD. Stav nemocného probírejte tedy s jeho lékařem, který vám určitě vše vysvětlí.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore, manžel /50/ je po první chemoterapii DG. Mantle cell lymfom jsem hodně vyděšená nevím o této nemoci nic. Prosím o nějaké informace. Medikace. prednison, helicid, milurit. Vím že všechno má vedlejší účinky je potřeba doma dávat ješte nějaké vitímíny - jaké. Prosím o sdělení jak udělat pro manžela maximum.¨ děkuji za odpověď Anna
Anna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podívejte se na stránky www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy. Najdete tam toho hodně. Pokud budete pak mít ještě nějaké speciální otázky, tak se ozvěte. Vitaminy nutné nejsou. A nebojte se, většina lymfomů se dá slušně léčit.
Lymfomy
Dobrý den, maminka má Hodgkinův lymfon a prodělala 8 chemoterapií. Bohužel v tuto chvíli se zjistilo, že chemoterapie skutčně zničila plíce, nebyly to žádné bakterie a maminka je v tuto chvíli na Aro 3 den na ventilátoru. Řekli nám, že provedou zákrok a zavedou trubice přímo krkem a bude při vědomí, pouze nebude moci mluvit. Taktéž nám řekli v nemocnici, že další chemoterapie nemůžou provádět a očekávají, že lymfon bude dál pracovat. Skutečně už není jiné řešení, než čekat až lymfon naší maminku postupně při vědomí zahubí? Děkuji za odpověď.
Tomáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je velice složité a není možné se k tomu vyjádřit bez znalostí všech podrobností. Musel bych znát podrobně dosavadní léčbu i druh plicní komplikace. Je to neobvyklá situace, ale může se to stát. Rozhodně je nutné nejdříve zvládnout komplikace a pak případně pokračovat v léčbě lymfomu.
Lymfomy
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,jaká je šance na vyléčení při nálezu folik.lymfom 3a,hypermetabolizmus glukozy v mnohačetných zvět.lymf.uzlinách.velká nádorová masa retroperitonea a ilické obl.Vysoká hladina ldh,ca125,tk a b2m,flipi4.Moc díky .
IVO
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je šance na dlouhodobou remisi onemocnění, to znamená, že folikulární lymfom není po tu dobu zjistitelný a nemocný žije normálním životem. Ve většina případě se ale folikulární lymfom může třeba po létech vrátit. Nemocný by měl být léčen ve specializovaném hematoonkologickém centru, nebo tam být alespoň konzultován.
Lymfomy
Dobrý deň, pán profesor, už som Vám písala ohľadom sestry, ale nemala som výsledky, tak ste mi odpísal, že sa mám opýtať keď ich budem mať. Podľa výsledkov je to hodgkinsov lymfón. Na ďalší týždeň sestra nastupuje na chemoterapiu. Moja otázka znie: aká je šanca na vyliečenie? Čítala som, že aj keď človek prežije chemoterapiu, ostávajú mu 2-3 roky života, je to naozaj tak? Zistili, že v kostiach to nemá, tak dúfame že to prekoná. Alebo sa to neskôr môže objaviť aj tam?
Erika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Většina nemocných s Hogkinovým lymfomem se vyléčí, samozřejmě záleží na stadiu nemoci. Měla by se léčit ve specializovaném hematoonkologickém centru. Pokud jde o stadium I. nabo II., je naděje na vyléčení skutečně vysoká.
Lymfomy
Dobrý den, pane profesore, v březnu 2009 mi byl diagnostikován folikulární lymfom IVA, grade 1-2. Po chemoterapii 6 R-CHOP, kterou jsem snášela velmi dobře, mi moje onkoložka navrhla další, biologickou terapii - MABTHERA - po dobu 2 let s dávkami po třech měsících. Chápu, že je to pro mne výhoda. Mám však obavy z infekcí, které jsou v případě této terapie častější a komplikovanější. Po gynekologické operaci v roce 1999 trpím opakovanými záněty močových cest vždy v zimních měsících. Prosím o Váš názor, zda snížení imunity, které tuto terapii provází je menší riziko, než pravděpodobnost návratu lymfomu. Děkuji. Krbcová
Dana Krbcová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mabtheru už jste dostávala, to je to R v chemoteraopii - tedy Rituximab, což je Mabthera. Uržovací léčba se jeví v poslední době jako výhodná pro nemocného. Zvážit, co je pro vás větší riziko je obtížné, zvláště když neznám do podrobnosti všechny vaše nálezy. Měla byste to probrat s vašim hematoonkologem a pole toho se rozhodnout.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore! U manžela byl diagnostikován ne-Hodgkinuv difúzní lymfom-anaplastický velkobuněčný. 9.9. jedeme do Olomouce na hematoonkologickou ambulanci, kde bude výsledek 2. čtení. LU na vnitřní straně stehna, lymfadenopatie kolem ilických cév a solitární uzlina v mediastinu. Manžel je bez medikace, potíže neudáva,má 65 let a fyzický je aktivní. Zajíma mne prognosa tohoto onemocnění a také bych ráda věděla jestli má dodržovat klidový režim. Děkuji Jarka
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je naděje na vyléčení nebo dlouhodobé přežití po intenzivní onkologické léčbě, nejlépe ve specialisovaném hematoonkologiockém centru, což Hematoonkologická klinika v Olomouci je. Jistova vyléčení samozřejmě není. Klidový režim není třeba, jen by manžel neměl mít velkou fyzickou námahu a měl by se vyvarovat infekcí. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy.
Lymfomy
Dobrý den, pane doktore, moje maminka 80. let - od dubna zjištěn Non Hodgkinův folikulární lymfom grade 3a (dr. Campr) klin. stadium IVA s postižením i kostní dřeně 50%. Absolvovala 4x R-COP, naposledy 23.7. Nyní již má být pouze 3x aplikace mabthera, protože po CT uzliny vymizely, ale kontrolní odběr kostní dřeně nebyl doporučen. Užívá Piramil1x, Apo acebutol 1x1/2tbl., anopyrin 1x, Enelbin1-0-1, Kalnormin 1x. Má jen jednu ledvinu. Poslední 3 týdny trpí těžkou zmateností a dezorientací a má velké bolesti zad. nekteré dny ale je celkem orientována. Dobře jí i pije tekutiny. Ošetřující lékař říkal, že máme vydržet, že se zmatenost spraví. Chtěla bych vědět, jestli je to možné, že obtíže ustanou nebo radu, zda máme vyhledat psychiatra. Ošetřující lékař zatím nedoporučil. Situace je zoufalá, maminka nemůže být doma sama a zatím nám nebyla ani poskytnuta od onkologa rada, jak dál. Jen, že máme čekat. Děkuji za radu a odpověď, Eva Staňková
Staňková E.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Proč je maminka dezorientovaná nevím, možná že nemoc a léčba byla pro ni v jejím věku velká zátěž. Doufám, že obtíže ustanou, pokud ale budou přetrvávat, konzultace psychiatra by mohla býž užitečná. Tak držím palce, aby to dobře dopalo.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore. Asi před měsícem jsem Vám psala o mém otci. Velkobuněčný lymfom B na zesílené stěně žaludku s agresivní reakcí na chemo. Dokončil bio léčbu. Lymfom je menší, ale paní doktorka ho posílá od 13.8. z Motola na Homolku na 3 týdny na ozařování. Pracuji v nemocnici, tak si o tom dost zjistím. zarazilo mě to ozařování. Bylo mi zděleno, že se u tohoto typu ozařování nedělá, tak bych ráda znala Váš názor. Moc Vám děkuji
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Někdy se přistupuje k ozáření takzvané zbytkové nemoci po chemoterapii, což bude i tento případ.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore. Bratr (62 let) byl hopitalizován ve Fakultní nemocnici v Brně s otokem mozku, dvojitým viděním a závratěmi při oblékání. Po nasazení kortikoidů se vidění zlepšilo, Byla provedena stereotaktická biopsie a z histologie dg. DLBCL.Kostní dřeň je normocelulární (40-50%) s trilineární hematopoezou obvyklé morfologie, bez známek infiltrace lymfonem. Kostní dřeň bez infiltrace DLBCL.Diagnóza: Primární difuzní velkobuněčný B lymfon CNS, kl.st. IEA. Začal cyklus chemoterapií (2 za sebou, celkem 5x). Potom biopsie mozku, podle výsledku další 2 chemoterapie a ev. ozařování. Vzhledem k tomu, že bratr žije sám 150 km daleko a nemá rodinu, je s ním vždy někdo ze sourozenců. Prosím o informaci, jaká je prognóza tohoto onemocnění a zda je lymfom vyléčitelný nebo alespoň ho lze tak stabilizovat, aby mohl žít sám. V opačném případě se musíme včas připravit, abychom mu mohli zajistit kvalitní zbytek života. Děkuji za odpověď.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza není moc dobrá, lymfom mozku se zcela vyléčit prakticky nikdy nepodaří, mohou být ale delší období remise onemocnění, tedy stav, kdy je nádor potlačený a nedělá obtíže. Ale časem se téměř vždy zase vrátí. Proto doporučuji připravit se na to, že bratr bude potřebovat bydlet s někým, kdo se o něho bude moci starat.
Lymfomy
Dobrý den pane docente. Mému otci byl diagnostikován velkobuněčný lymfom B na zesílené stěně žaludku s penetrací do pankreatu a omenta. podstupoval chemoterapie, ale měl na ni agresivní reakci a začala mu selhávat játra. nasadili mu biologickou léčbu na které byl zatím jednou. Před týdnem byl na PET vyšetření a nález je ložiskové nakupení radiofarmakasoustředěné do zesílené stěny žaludku v oblasti malé kurvaturyv délce cca 25mm, dalčí méně výrazná akumulace rf je v jediné mezenteriální uzlině v pravo velikosti 15mm. Pankreas je v PET nálezu intaktní. Závě je ložisko hypermetabolismu glukozy ve stěně žaludku a v ojedinělé uzlině svědčí vysoce pravděpodobně pro známou neoplazii. Otec se na nic nezeptá, tak bych Vás chtěla požádat o vysvětlení této diagnozi a jaké jsou u tohoto onemocnění šance na vyléčení. Strašně moc děkuji.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o lymfom s poměrně velkou agresivitou. Obvykle dobře zabírá na chemoterapii a biologickou léčbu, často se dosahuje kompletních remisí, tedy zastavení a vymizení choroby. Bohužel ale také bývá častý návrat nemoci po měsících nebo letech. Podívejte se na www.linkos.cz stránky pro nemocné - lymfomy.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore, chtěl bych se Vás zeptat, jakou roli hraje v léčbě a prognóze maligního lymfomu věk. Má 20letý člověk větší šance na vyléčení než člověk mnohem dříve narozený? děkuji za odpověď
Aleš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to zcela tak, více záleží na druhu lymfomu a na klinickém stadiu při diagnostikování. Vzhledem k tomu, že starší člověk mívá řadu dalších chorob, může být někdy u něho léčba lymfomu méně úspěšná.
Lymfomy
Dobry deň, pán doktor, dcéra (11 rokov) mala diagnostikovaný HL. nodularna skleroza IIA makro (C81.1) minulý rok v novembri. Vybrali jej na krku velkú uzlinu a v plucnom híle mala este paket uzlin, ktoré pri pet vyšetreni 4.12.2008 "svietili". Od 8.12 do 27.1.2009 absolvovala 3 cykly chemo. 10.3 2009 Pet vyšetrenie negativne (v celkovej metabolickej remisii). Potom vybrala 12 dávok rádioterpie. Teraz sme po 2 mesiacoch absolvovali vyšetrenia, všetko je v poriadku, LDH má 6 (pred operaciou mala tiež takúto hodnotu), ale thymidinkinaza je 11, pričom norma je do 5. Keď jej brali krv bola po menšej viróze. Rada by som vedela Váš názor na to a tiež či tie 3 chemo sú postačujúce na liečbu, keď na začiatku nám povedali, že pradepodobne bude musieť vybrať 5 cyklov vzhľadom na štádium. Podľa výsledkov pet vyšetrenia z marca boli postačujúce, ale teraz ma trochu vyľakala hodnota TK , vzhľadom na to čo som si o tom enzýme prečítala, na čo je citlivý. Ďakujem
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Teoreticky má zcera předpoklady se zcela vyléčit. U mladých lidí či dětí se vždy balancuje na hraně v tom smyslu, aby léčba byla dostatečně účinná a přitom mladý organizmus nepoškodila. Více se k tomu nemohu vyjádřit.
Lymfomy
Dobrý den, manžel se léčí na Nonhodgkinsky lymfom-CHOP 2...Chtěla bych se zeptat co znamená to CHOP 2 a když má uzlinu na krku kolem 1,5 cm jestli to je moc..Dále vybírá chemoterapii CAOD3 a zajímalo by mě kolik těch dávek by měl vybrat..Prosím Vás ještě o vysvětlení diagnozy C850 Lymfosarkom..Děkuji za Vámi ztracený čas a za odpověď.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
CHOP znamená zkratku chemoterapeutického režimu, ktrý se skládá z několika léků. Závažnost nemoci a intenzita léčby záleží na druhu nehodgkinského lymfomu a na jeho stadiu, o tom nic nepíšete, takže se k tomu nemohu blíže vyjádřit.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore,nejprve pěkný pozdrav z Liberce.Je mi 58 roků.Vloni 3. září jsem se dostala do liberecké nemocnice. Chirurgicky mi byla odstraněna koncem září v levém podpaží 3 cm uzlina. Po tříměsíčním pobytu zněla diagnoza Hodginův lymfom III /nad i pod bránicí/.Léčba 6 cykly chemoterapií ABVD.Vyšetření PET 25.5.09 ukázalo, že jsem zdravá.Při kontrole jsem se ptala ošetřující lékařky na problém: zvětšené levé prso asi o 2 velik., tmavší zbarvení pokožky a někdy tlak a pnutí. Řekla jen, že je to normální.Obracím se s prosbou na Vás o radu: dá se tomu nějak zabránit?Vím, že kolegyně po operaci prsa používá, aby předešla "sloní ruce", bandážní rukáv.Děkuji za Váš názor a radu. S pozdravem Alena.
Alena z Liberce
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to zřejme důsledek odstranění uzliny v levém podpaží. Poraďte se na rehabilitaci, pravděpodobně bude vhodné postupovat podobně jako u žen, které měly odstraněné uzliny v podpaží pro nádor prsu. Jinak vám moc držím palce, abyste byla trvale uzdravená.
Lymfomy
Dobrý večer pane doktore, mému strýci před dvěma dny diagnostikovali rakovinu uzlin (hočkynův s.),ale původně ho hospitalizovali kvůli dlouhodobé horečce ( 4 týdny, teplota 39-40°C) a stále trvající. Může mít takto vysoká horečka souvislost s hočkynem? Předem děkuji za odpověd.
Jana Kocurová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejde o rakovinu, ale o Hodgkinův lymfom, který má velmi dobrou prognozu a většina nemocných se uzdraví. Toto onemocnění poměrně často doprovázejí teploty.
Lymfomy
Dobrý den, již jednou jsem psal, že se otci z vředu na žaludku stal nádor. Prý se zřejmě jedná o lymfom a nyní chodí na různá vyšetření kvůli chemoterapii. Ze zprávy jsem vyčetl: Difuzní velkobuněčný B lymfom a dále ještě T63. Co si máme o tom myslet, jaké jsou šance na vyléčení? Děkuji
Kamil
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to podstatně lepší, nez kdyby měl rakovinu. S lymfomem má naději na vyléčení nebo alespoň na zásadní prodloužení života. Bylo by dobré, kdyby se léčil v některém hematoonkologickém centru nebo tam byl alespoň konzultován. Více viz www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy
Lymfomy
Dobrý den,u naší 3 leté dcery byl zjištěn na vaječníku a tenkém střevě agresivní zralý B-NHL( Burkitův lymfom)dutiny břišní KS III,TG R3,vstupní LDH 11,10.Nyní ji skončil 5 tý blok chemoterapie ve FN Motol.Má naše dcera šanci na úplné uzdravení? A kdyby se nemoc vrátila dá se to znovu léčit? Děkuji za odpoveď .S pozdravem Hruška
Petr Hruška
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Má šanci na uzdravení, jistota bohužel není nikdy. I při případné recidivě onemocnění se dá tato nemoc znovu léčit. Tak držím palce, aby se léčba podařila a dcera byla v pořádku.
Lymfomy
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jestli seda podruhé vyléčit hočkynův linfom....DEKUJI
jakub
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, dá, ale záleží to na řadě okolností. Nejde zřejmě o druhý Hodgkinův lymfom, ale o recidivu původního onemocnění. Měl byste být v každém případě léčen ve specializovaném hematoonkologickém centru, je jich u nás celke 6 a najdete je na www.linkos.cz stránky pro nemocné, hematoonkologická centra Držím vám palce, abyste byl v pořádku.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore, v srpnu 2006 jsem SC porodila dceru a 17.9.09 dostala první dávku chemoterapie pro zjištěný velkobuněčný lymfom.V prosinci 06,jsem dostala poslední dávku a od té doby jsem v remisi.Začali mi růst uzliny na krku již od pátého měsíce těhotenství.Právě dnes jsem se dozvěděla,že jsem těhotná a to mi říkali,že to nebude tak jednoduché otěhotnět(já hned na první pokus).Otázka zní:mám se opět bát,že by se mi díky těhotenství lymfom spustil?Kvůli lymfomu již v prvním těhotenství,jsem dlou přemýšlela jestli si pořídit druhé. moc děkuji za odpoveď Iva
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je těžko říci, ale bohužel to vyloučit nejde. Rozhodnutí o tom, zda těhotenství ponechat je velmi těžké a bude to bohužel jen na vás a na vašem manželovi. Mohu vám jen držet palce, abyste se rozhodli dobře a abyste byla zdravá.
Lymfomy
Ještě jsem zapoměl ...je mi 24 let tak jen jestli to mám se sebou rovnou rychle skončit nebo mám nějakou naději na vyléčení.Děkuji
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Již jsem vám odpověděl.
Lymfomy
Dobrý den.JAkou mám šanci na vyléčení Hodginovy nemoci bez poztižení životně důležitých orgánů.První problémy jsem pocítil před 9 lety ale až ted se přišlo na tuto nemoc když se mi hodně zvětšili uzliny pod lícními kostmi.Mám postiženu většinu uzlin v mezihrudí a břiše.Děkuji za odpověd
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte velkou šanci ne vyléčení, abych se vyjádřil blíže, musel bych vědět podrobnosti, stadium nemoci, histologii a další.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore. Chtěla bych se zeptat zdali je vhodné jet na dovolenou k moři doChorvatska .Jsem po chemoterapii Ne-Hodgkin.folikular.lymfom grade 2.Momentálně dosažena remise dle T/Pet. Děkuji a nashledanou
Doleželová Jiřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kdy byla poslední léčba? Pokud byste jela za několik měsíců po skončení léčby, je to možné, ale doporučuji vyvarovat se přímému slunci. Tak přeji hezkou dovolenou.
Lymfomy
Dobrý den, jen v krátkosti vylíčím svůj příběh. Je mi 32 let, již 2 roky se bezúspěšně s manželem snažíme o miminko, po různých vyšetřeních nás obou, přišla na řadu laparoskopie a profuky vejcovodů. Po zákroku jsem se dozvěděla, že mám na pravém ovariu prvozáchyt difuzního velkobuněčného B-lymfomu..Při PET/CT byl ještě objeven paket vysoce metabolických uzlin v oblasti předního mediastina.Zhodnocení- nízký rizikový prognostický ndex IPI, proto byla zahájena klasická chemoimunoterapie R-CHOP. Mám za sebou již první aplikaci, která proběhla bez komplikací, tudíž mohu dál již dojíždět ambulantně. Můj dotaz zní: jaké mám šance na vyléčení, mám ještě šanci na vytoužené těhotenství? Děkuji předem za odpověď.
Barbora
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šance na vyléčení máte dost velké, jistota samozřejmě nikdy není. Měly byste být léčena specialisovaným hematoonkologickým centrem nebo by se vaše nemoc a léčba s tímto centrem měla alespoň konzultovat. Vaše léčba je obvyklá a správná včerně léčby biologické - Rituximabu. S těhotenstvím to bude asi horší, když jste měla obtíže s otěhotněním před záchytem nemoci, bude to po vyléčení ještě o něco obtížnější. Moc vám držím palce aby jste se uzdravila a případně potom počala.
Lymfomy
Dobrý den ráda bych se zeptala na maminku, 60.let diagnostikovám difuzní velkobuněčný B lymfom dg. z levé nadklíčkové uzliny, klin. stadium 4B, diagnost. 3/2009..vstupně generalizovaná lymfadenopatie, bulky ifiltrár v retroperitoneu, infiltrace plicního parenchymu... vše začalo úporným kašlem byla hospitalizovaná kvůli údajnému zápalu plic, nechutenství, noční pocení, o listopadu 2008 zhubla 8kilo..... nyní st.p. podání 1. cyklu chemoterapie R-CHOP, start 27.3 s i.t. aplikací /MTX,Dex?AraC/..medikace helicid, fragmin, neupogen.....vše snášela dobře, v nemocnici přibrala 4kila....jsme úplní laici a rádi bychom věděli jaká je prognóza... je šance na úplné vyléčení nebo alespon zásadní prodloužení života..moc děkuju
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Existuje určitá šance na vyléčení, i když stadium 4B je pokročilá nemoc a stav maminky je nutné považovat za velmi vážný. Léčba je obvyklá, bylo by dobré, kdyby maminka byla léčena buď ve specializovaním hematoonkologickém centru nebo alespoň za dohledu takového centra. Tak jí držím palce, aby to dobadlo co nejlépe. Více na www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy
Lymfomy
Dobrý den pane doktore, měla bych otázku týkající se mé tchýně(55 let). DG: Folikulární,velké buňky B_NHL folikulární,4/2005 dg.,grade 2/3,BCL2 MBR pozit -KS IVA (slezina,krční,mediastinální,inquinální a retroperitoneální uzliny,dřeň), FLIPI2 -st.p. splenektomii s extirpací retroperiton. LU 25/4/05 -st.p. 3x100%R-CHOP..2xR-HAM..1x50%R-CHOP do 25.8.05,léčba komlikovaná protrahovanou neutropenií a kolitidou.. Navozena 1.kompletní remise,mol geneticky neg-4.1.05.. -15.10.05 stimulace CFA 2,5g/m2+G-CSF 10uq/kg úspěšná separace. St.p. BEAM a 8.3.06 ASCT-komplikace: enterocolitida, enterorhagie, CMV nemoc. Další dg: HŽT LDK ileofemorální dg. 9/5/05, st.p. boreliose (1986), st.p. fraktuře LDK,LHK, cervikokraniální sy od 12/05. Závěr z kontroly 31.10.2008 : dosud trvá 1.kompletní remise. Z hematologického hlediska th sine. Jaká je prognoza do budoucna? Četla jsem,že se toto onemocnění dá ve vysokém procentu zcela vyléčit,má tedy šanci na úplné uzdravení? Moc děkuji za odpověď
Věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je nejistá, může být dlouholetá remise onemocnění a pak se může nemoc vrátit. Může dojít i k úplnému vyléčení. T.č. je nemocná v pořádku, v kompletní remisi. Tak držím palce, aby byla tchýně v pořádku.
Lymfomy
Dobrý den,.z histol.nálezu jsem opsal toto:Difuzní,polymorfní,převážně velkobuněčný lymfoidní infiltrát.Nádorové velké blasty odpovíd hlavně centroblastům a imumoblastům-mají imunohistochemickou pozitivitu CD20 a CD79a,vysokou mitotickou aktivitu.Přítomna velká příměs menších reaktivních T-lymfocytů-CD3,CD45RO,dále velmi četné neutrofily.Pozitivita společného leukocytárního antigenu.moje diagnoza je:agresivní forma nehodgin lymfomu-difuzní velkobuněčný B-lymfon,DLBCL,CD20 pozitivní. Prosím o zodpovězení těchto otázek: je určena správně diagnoza? jaká by byla nejvhodnější léčba? je nemoc vyléčitelná nebo se jen prodlouží život? Předem děkuji za vaše odpovědi.jirka1823
jirka1823
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde ná nodorové onemocnění, které se jmenuje nehodgkinský lymfom. Je jich hodně druhů, jeden jste popsal ve vašem dotazu. Léčba je vhodná až po stanovení stadia, většinou je to chemoterapie spolu s biologickou léčbou. Vyléčení je v určitých případech možné, záleží i na stadiu, ve kterém se nemoc nachází. Diagnoza je určitě určená správně a je podrobně popsaná, jak to má být.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore, mám na vás více otázek. Moje maminka se vrátila po 2 měsících z nemocnice. Dg: - NHL-DLCLB, CD 20 + štítné žlázy stadiu IVA IPI středně nízké riziko (věk,stadium) 1/09. - St.p. lobektomia totalis 1.sin.glandulae thyroideae 5.1.09. - St.p. 2.cyklu R-CHOP (od 30.1.09) + Neulasta (5.3.09). - Hematotoxicita po 1.cyklu R-CHOP - granulocytopénie gr.4, trombocytopénie gr.1. - Tracheo -eosophago-ranná píštěl, od 17.2.09 gastrostomie." Maminka má pořád potíže, vykašlává hleny, bývá jí těžko i po podání jídla do sondy. Věříme, že teď doma se to určitě vše zlepší. I doktoři nám říkali, že tento druh lymfomu lze zcela vyléčit. I přesto mám obavy. Prosím, jaká je prognóza na úplné vyléčení? A bude muset ještě absolvovat operaci píštěle, když jí to samo zarostlo? Koncem března jde na 3 chemoterapii(plán 8 ch.) a v květnu na CT. Kdy se jí zlepší stav, aby mohla sama jíst? Děkuji moc za opoveď. PPrudka@seznam.cz
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je nejistá, navíc má ty komplikaci s píštělí. Na ostatní otázky nejde odpovědě, když neznám podrobnosti. V každém příépadě držím mamince palce, aby to dobře dopadlo.
Lymfomy
Dobrý den, jsem 2 a půl roku po léčbě H. lymfomu, 3. staduim. Jsem v plné remisi, s reziduem v mediastinu- které trvá- do 12 mm. Posledních 14 dnů, mám velmi silné noční pocení, měním noční košili, povlečení, nikdy dříve se mi to nestávalo-jsem spíše zimomřivá. Jsem velmi unavená, nevím kam se mám obrátit- na svého hematologa? Kontrolu po roce- mám mít až v září. moc děkuji!!!
Klára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě se obraťe na pracoviště, kde jste byla léčena pro H.lymfom a to co nejdříve.
Lymfomy
Dobrý den, byl mi diagnostikován Hodgkinův lymfom. Někde čtu, že je to rakovinné onemocnění, a tady jsem si přečetla, že o rakovinu se nejedná. Můžete mi prosím vysvětlit rozdíl? Díky
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejde o rakovinu, ale i jiný zhoubný nádor - lymfom. Záleží v jakém stadiu je vaše onemocnění, v každém případě tento nádor patří k nejlépe léčitelným a v počátečních stadiich se zcela uzdraví naprostá většina nemocných. Tak vám držím palce, aby to dobře dopadlo. Více také na www.lincos.cz stránky pro nemocné, lymfomy
Lymfomy
Dobrý den, pane profesore, maminka má 69 let a od října se léčí - lymfom NHL, 8-cyklů chemoterapie. Při kontrolním vyšetření PET/CT po 6. chemoterapii bylo zjištěno, že původní nádor - lymfom úplně zmizel, ale zasvítilo nějaké jiné ložisko (ne lymfom). Je možné, aby byl člověk takhle atakovaný rakovinou? Děkuji předem za odpověď na adrese: jiri.schofr@seznam.cz
kamila jandorová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to nevím, samo svícení na PET ještě nemusí být nutně nádor. A jak se ví, že to svícení není zbytek lymfomu? Ještě to podrobně proberte s vašim onkologem.
Lymfomy
Lymfomy: Dobrý den, pane doktore, můj bratranec má Hodgkinův lymfom v pokročilé fázi a doktoři z Vinohradské nemocnice mu řekli, že léčbu mohou zahájit až po vyšetření CT, na které ho ale objednali až za 6 týdnů. Je možné toto vyšetření podstoupit i někde jinde? Nebo nějak jinak zkrátit čekací dobu. Dosud se léčil v krajské nemocnici a doktoři z Vinohrad mu řekli, že léčba byla špatná. Nyní má čekat další týdny na zahájení správné léčby. Děkuji za odpověď.
Ludmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Čekání na CT 6 týdnu se mě zdá dlouhé, ale neumím vám poradit, kde byste se mohla na řadu dostat dříve, to by mohl zjistit váš ořetřující lékař ve vinohradské nemocnici. Na tomto pracovišti mají s Hodgkinovým lymfomem velké zkušenosti a z tohoto pohledu jste u správných odborníků. Tak se zkuste domluviz třeba s paní dr. Markovou.
Lymfomy
dobry den pane doktore vracim se také ke článku v mf.mému manželovi byl před necelym měsícem diagnostikován hodkin lymfom v ustí mu doporučili prahu právě kr.vinohrady a nyní když je relativně psychicky v pohodě tak se dočtem že ji rušíte co si mame myslet když lečbu začal nedávno a co bude ted dál v usti nad labem nám sami navrhly prahu .tak co ted
lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hematoonkologické oddělení ve FN v Královských Vinohradech je součástí Hematoonkologických cetrer s plnou kompetencí léčit Hodgkinův lymfom,mohu vám toto pracoviště jen dopoučit. Můžete se tam mým jménem obátit na paní dr. Markovou. Držím manželovi palce, aby se vyléčil. Mimochodem, žádné onkologická pracoviště samozřejmě nerušíme, jen některým bude odebrána kompetence Centra a to se Hemtoonkologie na Vinohradech netýká.
Lymfomy
Vážený pane doktore, před 13 lety jsem prodělala autologní transplantaci kostní dřeně z důvodu léčby M.Hodkina. Nemám žádné problémy a uvažuji poprvé v životě o cestě k moři. Přátelé mě zrazují s varováním, že se mi nemoc může znovu "rozjet". Mají pravdu? Děkuji za odpověď .
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, to je obecně rozšířená pověra, pokud jste v pořádku, tak klidně jeďte. Hezkou dovolenou.
Lymfomy
Lymfóm: Dobry den, vážený pán profesor. Chcela by som sa Vás spýtať, či sa pri Hodgkinov. lymfóme (III B štádium), môže využiť liečba monoklonálnymi protilátkami. Je dobré po rádioterapii a chemoterapii využiť aj imunoterapiu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Hela
Hela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U Hodgkinova lymfomu se léčba monoklonálními protilátkami zatím rutinně neprovádí, stačí chemoterapie a případně s radioterapii.
Lymfomy
Dobry den.Dcera (1,5let)ma diagnozu NB-NHL. Po vsech vysetrenich zarazena do stadia I., nanalezeny zadne jine nadorove bunky (2boule na hlave, ve vlasove casti, chirurgicky odstraneny). Jakou ma sanci na usmesne vyleceni? Zatim ma za sebou 35dni lecby (BFM - 95 protokol I, 1. cast). Nyni odklad, nizky pocet bilych krvinek. Dekuji za odpoved.
Magdalena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Lymfomy
Dobry den.Dcera (1,5let)ma diagnozu NB-NHL. Po vsech vysetrenich zarazena do stadia I., nanalezeny zadne jine nadorove bunky (2boule na hlave, ve vlasove casti, chirurgicky odstraneny). Jakou ma sanci na usmesne vyleceni? Zatim ma za sebou 35dni lecby (BFM - 95 protokol I, 1. cast). Nyni odklad, nizky pocet bilych krvinek. Dekuji za odpoved.
Magdalena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šanci na vyléčení má, jistota není nikdy. Držím palce, aby to dobře dopadlo.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore, manželova diagnoza je indolentní nodulární B-NHL, blíže nespecif., IVB KS dle imunofenotypizace nejspíše morbus Waldstrom resp. LP lymfom. Od října 2004 zahájena léčba kombinací Fludarabin a Cyklofosfamid s přidáním Mabthery od 5.cyklu CH a ukončením po 8 cyklech v 6/05, dle restážování 12/05 bez progrese. Prosila bych Vás o vysvětlení morbus Waldstrom a LP lymfom. Jakou prognozu mají tyto dva druny nonhodgkina? Chodí na pravidelné kontroly , leukocyty se drží na hodnotách kolem 2.89. Manžel má 60 let.Kromě nonhodgkina měl zhoubný melanom s mikrometastází, odstraněno 16 mízních uzlin z podpaždí - negat. a trpí též Parkinsonovou chorobou. Děkuji Vám za odpověď. Marie
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není odpověď na několik vět, které umožňují tyto stránky. Podívejte se na www.linkos.cz stránky pro nemocné, nehodgkinské lymfomy a myelom. Najdete tam hodně informací a pokud i pak budete mít ještě nějaké otázky, tak se případně ozvěte znovu.