Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina prostaty
Dobrý dne, můj manžel má od roku 2004 rakovinu prostaty. Byl na operaci, a pak v roce 2007 kdy mu stouplo PSA na 0,19 byl 35x na ozařování. PSA, měl do této doby 0,10 nyní se mu po třech měsících zvedlo na 0,22 zatím se k tomu nikdo nevyjádřil, jen to že zatím dobré , ale je mi to moc divné zda něco opět nehrozí a co máme dělat. Prosím moc o kratkou odpoveď. Děkuji a s pozdravem I.Št.
Štorkánová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zatím nic nehrozí, je zapotřebí jen chodit na kontroly dle objednání.
Rakovina prostaty
Dobrý den,tatínkovi v pátek diagnostikovali rakovinu .Je několik let po operaci prostatty,vždy chodil pravidelně na kontroly.Rakovina je v pokročilém stádiu,metastázy ve stydkých kostech,kyčelním kloubu.Bylo nám řečeno,že takový stav se již neléčí.Pouze injekce morfia proti bolestem.Opravdu není žádná šance,ani pokus o léčbu? A proč se na rakovinotvorné buňky nepřišlo dříve z pravidelných kontrol a odběrů? Prosím o odpověď ,děkuji Kolaříková
Hana Kolaříková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zřejmě jde o rakovinu prostaty, Určitě to stojí za pokus o léčbu například hormony, zálaží to také na celkovém stavu nemocného. Vyléčení není možné, ale dočasné zlepšení stavu by se mohlo podařit. Proberte to s jeho lékařem. Důsledná léčba bolestí je samozřejmostí.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, můj tatínek má adenokarcinom prostaty (62 let), výchozí PSA 5, 81. Po biopsii T2N0M0,GS 3+3 = 6, ve 3 vzorcích střední differ. Poté roboticky asistovaná transperitoneální RAPE. (přístup do prevezikálního prostoru, obtížná preparace, spousta viscerálního tuku, meteoristické ascendens, ...) Histologie po operaci: 8140/3 G3 GS7 (3 4) C61 pT3aN0M0. Zjistilo se, že karcinom se vyskytl na "okrajích" prostaty a tedy i po radikální prostatectomii se rakovinné buňky dále nachází v okolních tkáních. Lymfatické uzliny nebyly z důvodu poměrně nízkého PSA odstraněny. PSA několik měsíců po operaci 1,2. Nasazen Casodex 150 1xdenně, po 3 měsících užívání PSA 0,1. Po dalších 3 měsících je plánováno ozáření pánve po dobu 7 týdnů. Rozumím, že po operaci se ukázal stav horší než se dle biopsie předpokládalo. Agresivita je vysoká. Je v tomto případě vhodné ozáření? Jaké jsou naděje?Moc děkuji a přeji hodně zdraví. MM.
Martina M.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, ozáření je vhodné, vzhledem k tomu že stadium je N0M0, je naděje na uzdravení poměrně dobrá. Tak doufám, že tatínek bude v pořádku.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, děda se léčí s pokročilou rakovinou prostaty, objevili mu ji loni v říjnu, PSA 341. Mnohočetné metastázy skeletu-páteř, pánev, levá klíční kost, lebeční kosti, taky ve střevech. Bral Cyproplex, v lednu kastrace, potom Cyproplex+Bonefos až doteď. Jakou má prognózu? Je mu 81 let, bolesti zatím nemá, ale cítí se slabý. Je to z nemoci, nebo to může být i z léků? Ještě bych se chtěla zeptat, jestli není místo Cyproplexu lepší Flutaplex. Děkuji
Daniela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Slabost bude asi z nemoci, pokud se týká výběru léků, musíte to nechat na ošetřujícím lékaři, který nemocného dobře zná. Prognoza je nejistá, vzhledem k věku nemusí dojít ke zkrácení života a děda může zemřít až nastane jeho čas na jinou nemoc. Také může dojít ke zlomení postižené kosti a to by dědovi samozřejmě výrazně zhoršilo kvalitu života, léčba v tomto směru je však správná (Bonefos).
Rakovina prostaty
Pane pane profesore, otci byla vloniv červnu zjištena rakovina prostaty, byl ihned operován , odtraněny byly i semenné váčky, jeho výsledky jsou zatím dobré, měl by brát nějakou náhradu testosteronu? myslím kvůli hormonální nerovnováze Děkuji Kateřina
kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě by náhradu testosteronuo brát neměl, testosteron může podporovat růst rakoviny prostaty, pokud se provádí hormonální léčba tohoto nádoru, je postup právě opačný.
Rakovina prostaty
Po radikálním odstranění prostaty klslo PSA z hodnoty,4,1 na menší než 0,1 je to dobrý stav
Svenda Enanuel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to dobrá zpráva, ale je samozřejmě nutné trvalé sledování dle doporučení vašeho lékaře.
Rakovina prostaty
Dobrý den. Mému otci byl minulý měsíc diagnostikována rakovina prostaty při biopsii.již 4 měsíce má občas v moči vyditelné krvácení hlavně po pohyb aktivitě. Stadium dle biopsie acinární adenokarcinom prostay (prokázáno perineureální a angiovaskulární šíření )T2B-T3 , NO,MO, GS 4+3 =7 , psa 140 ,semené váčky pozitivní= objemné, prostata cca 60g tlačí při spodině na močový měchýř,ct +scinti skeletu negativní metastázy makroskopické neprokázány. rentgen plic v pořádku Nyní má nastoupit na léčbu radioterapií zevního ozařování. chtěl jsem se zeptat na prognozu onemocnění, včetně toho jaké můžeme očekávat nežádoucí účinky při ozařování. Dále jsem se chtěl zeptat jestli je možné aby měl takto vysoké psa bez přítomnosti metastáz a jestli je teda realistické skutečně brát onemocnění ještě za lokalizované. předem děkuji za radu.
jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otec má naději, že bude v pořádku, nemá nádor v uzlinách ani nemá vzdálené metastázy (N0M0). Nežádoucí účinky se budou projevovat hlavně podrážděním střeva a močového měchýře, většinou nebývají velké. Výška PSA přímo nesouvisí s výskytem metastáz. Více na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Pane profesore, chci se zeptat na svého otce.74let, diagnoza C61. V roce 2005 ozařování-35dávek. Po dvou letech zvýšení PSA na15,5. V roce 2008 hormonální léčba Fluscinom a Zoladex, ale i po této léčbě vzestup PSA. Lékařská zpráva z 27.3.2009 zní: Pacient s hormonrezistentním ca prostaty, má pozitivní kostní scan. Poslední PSA 9,6. Provedena celotělová scintigrafie skeletu v přední a zadní projekci jsou patrná mnohočetná ložiska dosti intenzivní patologické akumulace radiofarmaka, která jsou lokalizována ve většině obratlů Th a L páteře, ve většině žeber vpravo i vlevo v obou SI skloubeních, v os sacrum, ve sternu a v obou lopatkách.. Závěr: Mnohočetná ložiska aktivní patologické přestavby charakteru meta ve skeletu. Dáme chemoterapii taxotere. Pane profesore, můžete nám sdělit, zda chemoterapie ještě tento stav prodlouží nebo může zastavit růst metastáz? Jaký čas otci ještě zbývá - má šanci na nějaký rok mezi námi? Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Jana K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu prostaty, která nereaguje na hormonální léčbu. Nemocný má mnohočetné metastázy v kostech. Navrhovaná chemoterapie je v pořádku, může zastavit růst metastáz a prodloužit nemocnému život, pokud bude léčba fungovat. Takže o prognoze bych se raději vyjadřoval až budeme vědět, zda chemoterapie bude účinná.
Rakovina prostaty
Dobrý den. Je mi 65 let. Již 12 roků se léčím s hyperplazii prostaty s opak. provedením transuretr. resekce prostaty. Jinak zdráv. Letos v lednu po biopsii dg. adenoca prostaty, Gleason 6, PSA 11ng. Dle scinti skeletu meta neprokaz., dle CT břicha nález 3hypovask. ložiska v játrech do 12 mm, hraniční LU v retroperitoneu, zvětš. prostata vyklen. do MM. K dořešení susp. nálezu v játrech (vyloučení duplic. malignity) proved.ORL vyš., CT plic, gastro a kolonoskopie-vše neg. Terapie : Dipherelin. Navrhli mi 2 možné způsoby jéčby : oprraci s vývodem moči do střev nebo radioterapii. Prosím o Váš názor a sdělení problémů a důsledků jednotlivé možné léčby. Mockrát předem děkuji.
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi bych spíše uvažoval o ozařování, operace s vývodem ureterů do střev vám může dost změnit život, jsou zde někdy časté močové infekce, řídká stolice. Radioterapie může zplůsobit dráždění ozařovaných sliznic, častější močení a bolest při močení. Tak to všechno proberte s vašim urologem a pak se rozhodněte. Více také na www.linkos.cz rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, mám na Vás dotaz. Tchán je po orchatektomii.Prodělává chemoterapii Taxatore užívá k tomu Bicaluplex. Čeká ho 4 dávka chemoterapie, po druhé dávce měl PSA 2500, nyní po 3 dávce CHT má PSa 18,9. Je takový pokles vůbec možný?? Před operací PSA 1500, po orchatektomii a hormonální léčbě Bicaluplexem pokles na 900. To má CHT takový účinek? Budou mu dělat ještě kontrolní odběr PSa pro ujištěný zda výsledek je opravdu takový. Trochu mne to překvapilo, tak se na Vás obracím. Děkuji a přeji pěkný den Lenka
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu prostaty. Ano, může se stát, že chemoterapie zabírá tak dobře, jak to píšete, s velkým poklesem PSA. Samozřejmě svoji pozitivní roli sehrála i orchiektomie. Tak mu držím palce, aby léčba byla úspěšná i nadále.
Rakovina prostaty
Pane profesore, ještě k mému předchozímu dotazu: je možná robotická, případně klasická operace? Děkuji.
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuo otázku jsem již odpověděl.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane profesore, můj otec má rakovinu prostaty, diagnóza je následující: Dg. ca prostatae T1c Nx Mx GS 7 (4+3). MKN: C61 MKN-O: C61 M-8140/3 2 pTNM: pT1c Vstupní PSA 66,9 (10.12.2007). Nyní je PSA 61.Během roku 2008 PSA kolísalo nahoru a dolu, 53 až 69. MRI je negativní, scinti sceletu je negativní. CT je bez průkazu ložiskových změn v rt.obraze. Moč sterilní, stěny hladké, močení bez větších obtíží. TRUS prostata 59 g ohraničená, zesílení a nehomogenita mírně vlevo PZ při apexu. setření rozhraní PZ a CZ. SV bpn Od listopadu 2008 bere otec Casodex 150 POR TBL FLM 28x150MG, exp. 3, S: 1-0-0 Po exp.2 kleslo PSA na 11,2. Věk otce 67 let. Jaký další postup léčby byste doporučoval? Je možná brachyterapie nebo biologická léčba? Předem děkuji za odpověď.
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Biologická léčba se u rakoviny prostaty nepoužívá, brachyterapie jen výjiměčně. Je nutné se rozhodnout mezi ozařováním a operací, obě metody přinášejí podobné výsledky, pokud by se otec rozhodl pro operaci, je robotická operace šetrnější. Ale je nutné vše podrobně probrat s ošetřujícím lékařem.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, manžel 62let m á adenocarcinom prostaty s PSA 11/2008-24 nyní už PSA-30 T3bNOMO,. Poslední vyšetření 9.3.2OO9.Karcinom prorůstá do levého semenného váčku. Urolog ho odeslal bez léků na ozařování, z radiologie ho doeslali zpět pro hormonální léčbu. Urolog mu předepsal Androcur ě tablety denně a do zprávy napsal, že manžel podstupuje chem. kastraci na vlastní žádost. Na radioterapii je objednán až 27.04. 09, Již jednou jsem Vás obtěžovala s mými obavami, zda se nemůž něco zameškat. Teď mám obavy větší, už vzhledem k tomu jak PSA stále stoupá. A navíc nevím zda máme věřit urologovi či radioložce. Mohu se ještě zeptat na potrav.dopl. Indonal a jeho účinek na karcinom prostaty. Jestli to může alespoň nějak nádor ovlivnit. Děkuji za Váš čas a pochopení
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Radiační léčba je v tomto případě zřejmě dobrá volba, může být doplněna i hormonální léčbou. Myslím, že se nic nezmešká. Indonal rakovinu prostaty neovlivní.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na prognózu a ev. možnosti léčby u svého otce. Loni na podzim mu v 80 letech zjistili generalizovaný karcinom prostaty, PSA 212, G8, mnohočetné metastázy po celém těle (skeletu, střevech, játrech, plicích, pánevní oblasti a jedna v mozku). Bral Casodex, v lednu kastrace, po ní změna léčby na Cyproplex, nyní k tomu ještě Bonefos. Obtížně chodí a cítí se slabý, jinak bez větších bolestí. Dá se v této situaci ještě něco dělat? Podle urologa mu zbývají spíše měsíce než roky, v optimálním případě možná nějaký rok, ale nelze vyloučit ani náhlé úmrtí třeba při perforaci střeva. Teoreticky se prý dá v případě neúčinnosti dosavadní léčby nasadit chemoterapie+kortikoidy, ale v jeho věku by mu ji už raději nedával a dal jenom symptomatickou léčbu. Ještě by mě zajímalo, jestli je normální, aby karcinom prostaty takhle metastázoval do celého těla, myslel jsem, že je to spíš výjimečné, dá se nějak poznat, jestli metastázy nejsou i od jiného nádoru? Děkuji
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Karcinom prostaty se takto agresivně chovat může, opakovaně jsem se s tím setkal, i když je to spíše výjimka. Myslím, že otec má maximální terapii a souhlasím, že bych mu v jeho stavu a věku chemoterapii nedával, moc by mu nepomohla a určitě by mu zhoršila kvalitu života. Symptomatická léčba je samozřejmě nutná, hlavně léčba případných bolestí. S urologem souhlasím. Zda jsou metastázy od jiného nádoru by se poznalo jen histologickým vyšetřením a i kdyby tomu tak bylo, nic nového pro léčbu a prognozu by to nepřineslo.
Rakovina prostaty
dobry den,kamarad má rakovinu prostate,metastaza do patere,už ne může na noche.Prošel vše leččby...existuje li ješte nejaka šance...vim že naděje umira posledni...děkuji za odpoved (je mu 54 roku).Jankovic
danka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musel bych vědět podrobnosti, hlavně jakou léčbu dostával. Pokud dostal opravdu veškerou možnou onkologickou léčbu, už vám asi nic neporadím. Omlouvám se.
Rakovina prostaty
Dobrý deň pán profesor, prosím o radu. Otcovi (55 rokov) bola v 02/08 diagnostikovaná ca prostaty v pokročilom štádiu s rozsiahlymi kostnými metastázami. V priebehu mesiaca sa otcov stav výrazne zhoršil (silné bolesti a strata mobility z dôvodu zlomeniny obratle v krížovej oblasti). Nasadená liečba: ožarovanie, Androcour+Zometa a otcova silná vôľa dokázali zlepšit jeho zdravotný stav a po 3 mes.na lôžku sa začal opäť pohybovať. Hormonálna liečba prestala po cca 6 mes.účinkovať a tak otec podstupil chemoterapiu, ktorá zabrala a opäť zlepšila jeho stav. V súčasnosti, po roku, sa jeho stav rapídne zhoršuje a posledné 3-4 týždne je v silných bolestiach, ktoré obmedzili aj jeho pohyb. Na internete sme našli liek METASTRON. Myslíte, že by to bola vhodná alternatíva doterajšiej liečby, ktorá už nezaberá? Prípadne, môžete nám doporučiť iný liek? Je nám známe, že jeho stav je vážny, ale otec je silný bojovník a potrebuje pomoc dalšieho lieku, voči ktorému jeho telo ešte nie je odolné.Ďakujem
Katarina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obávám se, že otec už vyčerpal veškerou možnou onkologickou léčbu. V současné době je nejdůležitější, aby měl dobře léčenou bolest, aby se zbytečně netrápil. Metastron se může zkusit, pokud by léčba bolesti opioidy nefungovala dobře, ale i jeho účinnost je jen dočasná. Omlouvám se, že vám neumím lépe poradit.
Rakovina prostaty
Děda 65 let provedena v 01/2009 robot.asist.prostatektomie. Nález: Pravý i levý semenný váček a pravý chámovod bez maligních nádorových struktur. Prostata a levý chámovod: Mikroskopicky na pozadí změn, které odpovídají nodosní hyperplasii nalezeno ve třech řezechz pravého lalokua v šesti řezech z levého laloku rozsáhleinfiltraci adenokarcinomem, kde žlazky jsou jen místy vytvořené, velmi drobné, hustě k sobě natěsnané, ve většině úseků splývaqjí a nádor se šíří v podobě solidních nádorových mas, někde peroneurálně. Ve dvou řezech z levého laloku z oblasti uprostřed mezi apexem a bazí, nádor rposte přes pouzdro prostaty do přilehlé tukové tkáněš, nikde neroste přes okraj značený tuží, nešíří se do oblasti semenných váčků.Doporučena onkologická dispenzarizace. Moc Vás p. profesore prosím, jak to vidíte? Chytlo se to včas? Je to vyléčitelné. Jinak se děda v rekonvalescenci po operaci cítí celkem bez problémů. Děkuji.
Petr KOS
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to zachycené úplně v začátku, ale není ta špatné. Pacient by měl chodit na kontroly, má šanci na to, aby byl v pořádku. Jistota samozřejmě není nikdy. Tak mu držím palce, aby byl zdravý.
Rakovina prostaty
Dobrý pane profesore,pacient byl přijat k TRUS biopsii prostaty pro elevaci PSA 4,2 - v roce 08 PSA 4,4 sledován bez vyšetření-. Výsledek biopsie je malig bb v jednom vzorku , GS 1+ 3, dobře až středně diff.adenoca.Jako terapie byla doporučena laparoaRAPE.Chtěli bychom se zeptat zda není možná lokální onkologická léčba , případně prosím o Váš návrh. Pacient je bez problémů. Přijímáte na Vaší kliniku i pacienty z jiných krajů?Děkuji, hezký den Martina
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možná i lokální radioterapie, která má podobné výsledky jako chirurgická léčba. Příjímáme pacienty z celé republiky, ale jen při dostatku místa. Více na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, chtěla jsem se zeptat. Pokud má pacient ca prostaty s metastázemi. Je pro něj vhodnější Androcur, nebo Flutaplex. Bral Bicaluplex 50mg ten neměl účinek jaký se očekával. Děkuji za odpověď
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se nadá jednoznačně říci, záleží na řadě okolností, proberte to s ošetřujícím lékařem.
Rakovina prostaty
Pane profesore,prosím o váš názor.Otec Ca prostaty pT3bN1M1 G4+5,po radikální prostatectomii+následně orchiektomii,po té se PSA přesto zýšilo na 20,nasazen Androcur 100 3+1tbl,po třech měs.se PSA přesto zvýšilo na 70.Otec udává bolesti zad,které se střídají.Medikuje Aulin od bolesti s částečným efektem.Při včerejší kontrole lékař Androcur vysadil,ponechán bez další medikace,kontrola PSA+scinti za 2 měs.Je stávající postup správný,otec krom občasných bolestí bez výraznějších potíží,má 70let,ale velmi vitální.Není vhodné užívat nějaké preparáty s obsahem vápníku,či lék Zometa?Bojím se,aby se za dva měsíce jeho stav bez léčby výrazně nezhoršil.Co ozářky či případná chemoterapie...nebo PSA 74...k tomu není ještě indikací?Lékař řekl,že někdy PSA klesne paradoxně i po vysazení léčby,čemuž moc nevěřím.Moc děkuji za váš názor a radu.Hana.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
PODLE TOHO, CO PÍŠETE JDE O POKROČILOU RAKOVINU PROSTATY S METASTÁZAMI DO PÁTEŘE. ZOMETA NENÍ V TÉTO INDIKACE POUŽÍVÁNA STADARDNĚ, VÁPNÍK BY CENU NEMĚL. V ÚVAHU PŘICHÁŽÍ I OZÁŘENÍ PÁTEŘE. VYČKÁNÍ DVA MĚSÍCE PRAVDĚPODOBNĚ NIC NEZANEDBÁ, PŘÍPADNÁ DALŠÍ LÉČBA MUSÍ BÝT ZVAŽOVÁNA I K VĚKU NEMOCNÉHO, ABY SE MU ZBYTEČNĚ NEZHORŠILA KVALITA ŽIVOTA. tAK TO ZA TY DVA MĚSÍCE PODROBNĚ PROBERTE I S JEHO LÉKAŘEM.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, jsem po RAPE v roce 2007, chodím na pravidelné 3 měsíční kontroly, poslední 3 kontroly byly 0,22-0,14 a nyní 0,23.Přiznám se, že jsem dost vyděšený, dostal jsem informaci, že pokud se PSA zvýší nad 0,30 bude následovat léčba léky nebo ozařovaní. Mohu znát Váš názor, problémy a potíže zatím nemám, jak jsem již jednou psal nebyl jsem vůbec na scintigrafii kostí ani před operací, ukázalo by toto vyšetření nějaký výsledek, prosím o radu děkuji Georg 13.3.2009
Georg / 16.3.2009
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyděšený nebuďte, zatím pro to není důvod. Na scintigrafii kostí byste měl zajít v každém případě. Kdyby bylo pozitivní, ukazovalo by to na metastázy v kostech a musel byste mít další léčbu, negativní vyšetření by vás potěšilo.
Rakovina prostaty
Pane profesore, jsem pět let po RAPE, bez doložitelných metastáz ( scinti kostí a magnetická rezonance pánve nulová), ale PSA stoupá a je už z 0,001 na hladině 0,3. Lékař mně sdělil, že uvažuje o ozařování....Copak je možné"neco! ( a co?) ozářit, když prostatu nemám a nikde nic není dohledáno??? Prý se - preventivně - ozáří místo, kde byla prostata.... Co mě čeká? Jaké vedlejší účinky takový proces bude mít? Děkuji za zprávu; mně toho moc ošetřující lékař nepoví....
zdeněk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zřejmě se má opravdu ozařovat místo kde byla prostata. Nežádoucí účinky bývají v podobě podráždění močového mměchýře a někdy i konečníku. Doufám, že po ozáření, na které asi není třeba moc spěchat, se stav vašeho PSA sníží, i když jeho výška zatím není moc vělká.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore,mému muži byla provedena biopsie prostaty po zjištěníPSA 10,3.Zatím máme k dispozici pouze tento výsledek:v laloku 1.dx v 1 vzorku adenio Caaso n 6,vlevo ve všech 5 vzorcích adeno Ca.-Gleason 8.Bylo nám řečeno,že další vyšetření mohou být provedena až po 6 týdnech po biopsii.Manžel již od počátku,tedy již při biopsii uváděl bolesti v oblasti, odpovídající prostatě,zatím mu bylo sděleno,že to s tím nemusí souviset,do vyšetření na CT zbývá ještě 14 dní a bolesti se stále stupňují,manžel je již značně psychicky vyčerpán a já pochopitelně také,myslíte si,že při takto stupňujících bolestech se opravdu musí čekat na nějakých 6 týdnů? Děkuji,zoufalá manželka.
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu prostaty. Samnozřejmě, že dřívejší vyšetření by bylo vhodné, ale především by se mělo zjistit, proč má bolesti, což není v této situaci obvyklé. Tak ať zajde za lékařem s tím, že má stupňující se bolesti.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, můžete mi, prosím, objasnit laboratorní výsledky krve mého otce? Bohužel nerozumím lékařské terminologii a zajímá mne jeho diagnóza. Taťkovi je 72 let (sportovec a stále plný energie). Před 15ti lety podstoupil operaci, při které mu byla odstraněna část zbytnělé prostaty. Až dosud neměl žádné potíže. Před měsícem se objevila krev v jeho moči a bolest při čůrání. Ze vzorků, získaných biopsií, byla zjištěna v různém rozsahu struktura acinózního adenokarcinomu Gleason 3+4=7 a perineurální šíření. Naměřená hodnota u krve S-PSA 138 ug/l. Dle magnetické rezonance nebyla zasažena páteř. V nejbližší době ho čeká operace a další léčba. Nejsem schopna odhadnout nakolik je situace vážná či beznadějná a obávám se vysokého čísla, zjištěného při rozboru krve. Můžete mi, prosím, danou situaci trochu přiblížit. Bohužel nedostalo se nám skoro žádného vysvětlení a psychika otce, ale i celé rodiny je velmi špatná. Předem děkuji za odpověď. Bukačová, dana.bukacova@quick.cz
Bukačová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu prostaty, je zapotřebí operace a určitě i další léčba,jak sama píšete. Situce nevypadá nijak tragicky, pokud nebudou zjištěny vzdálené metastázy v kostech na scintigrafii, má naději na vyléčení. Jistota samozřejmě není nikdy, tak otci držím palce, aby to dobře dopadlo. Více na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Pane profesore, je možné aby PSA po ozařování T3N0M0 kolísalo po dvou letech nahoru dolů o desetiny? Je to můj připad. Na konzultaci jedu až za půl roku. 0,1 poté 0,17 dále 0,3 dále 0,2 a nyní 0,4. Más se prosím znepokojovat?
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to možné, nemusíte se znepokojovat.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, před dvěma lety jsem byl ozařován s rakovinou prostaty T3bN0M0 s PSA 20. Po ozáření PSA 0,89 a dále pak 0,58; 0,45; 0,38; 0,29; 0,29; 0,17, poté 0,28; 0,35; 0,48. Můj lékař mě posílá opět na kontrolu po půl roce. Tvrdí, že tento růst nic neznamená. Velice mě znepokojuje růst PSA a že nejsem jakkoli vyšetřován. Je tento postup v pořádku. Děkuji
Ivo
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nemáte žádné obtíže a výsledky jsou takové, jak píšete, nemělo by se dít nic špatného, postup vašeho lékaře je obvyklý.
Rakovina prostaty
Dobrý den, dědovi (81 let) našli loni v září generalizovaný karcinom prostaty, mnohačetné metastázy v obratlech, pánvi, krčku levé stehenní kosti. PSA 341, G8. V říjnu testikulární pulpektomie, bere Flutaplex, PSA má teď 29,1. V klidu bolesti nemá, při chůzi ho bolí v kříži a levé kyčli, ale ne moc. Chtěl bych se Vás zeptat, jakou má prognózu. Děkuji mnohokrát za odpověď
Radim
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U rakoviny prostaty se to určuje těžko, zcela jistě se nemůže uzdravit, ale délka života se špatně odhaduje, dlouhé měsíce a třeba i nějaký rok.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, jsem 4 roky po RAPE, od loňského roku probíhá vzhledem k rostoucímu PSA hormonální léčba (Casodex), současné hodnoty PSA na úrovni 0,3. Je možné v průběhu hormonální léčby plně spolehnout jen na sledování PSA (1x za půl roku), nebo by bylo vhodné provádět i případná doplňující vyšetření (scinti, CT, MR)? Děkuji.
Vladimír
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jednou za delší dobu je vhodná i scintigrafie, ale není zcela nutná, pokud je vše ostatní v pořádku a nemáte obtíže.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore.I já Vám chci moc poděkovat za Vaší práci. Již několikrát jste nám poradil, dnes se opět na Vás obracím s dotazem. Otec je po orchatektomii více jak rok, má meta v kostech a bere Bicaluplex 50mg. Nyní se zvýšilo PSA (otec prodělává CHT),lékař prý nemůže zvýšit Bicaluplex na 150mg z důvodů metastáz. V příbalovém letáčku léku Bicaluplex je napsáno -indikace: pro pacienty s onemocněním ca prostaty bez metastáz, ale otec ty meta má. Pokud pročítám dotazy které jsou Vám položeny, hodně pacietnů bere Flutaplex. Tento lék má v indikaci napsáno pro nemocné s ca prostaty a postižené metastázemi. Myslíte, že by tento lék byl pro otce vhodnější? vím, že se to bez dokumentace pacienta těžko rozhoduje, ale chtěla bych slyšet Váš názor. Jinak otec se cítí dobře, žádné velké problémy nepociťuje. Moc děkuji za odpověď a přeji klidný den.Lenka
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na dálku těžko říci, ale myslím, že zřejmě ano.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, mému manželovi 59 let byla zjištěna CA prostaty. PSA 110,40 ng /ml, dle biopsie prostaty histiol.dedeiff.adenoca, GS 9, difusně se šířící,MKNO 8140/33, ICDO-T:C619, scinti.skeletu- četné meta celé páteře a pánve více vpravo, sterna krčku femuru 1.dx. Poslední medikace Androcur 100. 15.1.09 provedena Orchiectomie bilat.bez ATB krytí , závěr- pokud PSA neklesne a nadále by se zvyšovala nasazení Casodexu 150. Kontrola 20.2.09 na Urolog.kl. s PSA 42,10 ng/ml, další KO za 2 měsíce. Jaké jsou možnosti dalšího postupu léčby? Chemoterapie nebo ozařování - vzhledem k -adenoca prostaty a generalizace do skeletu? a k hodnotě z 2.3.09 PSA 5,22 ng/ml, PSA volný fPSA 1,55 ng/ml , poměr fPSA/PSA = 29,8 %. Jaká je prognóza? Můžete mi, prosím, sdělit Váš názor? Děkuji. Alžběta
Alžběta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o závažný stav pokročilé rakoviny prostaty s metastázami do kostí. V další léčbě přichází v úvahu ozáření kostních metastáz, hlavně kdyby byly bolestivé a dále případně chemoterapie. Manžel se nemůže vyléčit a délka života se v tomto případě jen těžko odhaduje.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, otec generalizovaný tumor prostaty, meta v kostech a nadledvině. Kosti jsou po ozářkách a prodělává chemoterapii 1 sérii. Myslíte, že by bylo možné ozářit i prostatu a nadlevinu(tedy měkké tkáně)místo chemoterapie?Otec nemá žádné problémy krom menších bolestí(občas) v oblasti postižených kostí. Nehubne, cítí se dobře a ani po chemoterapii nemá žádné vedlejší účinky. Myslíte, že by ozáření bylo šetrnější než chemoterapie?Pokud má člověk postižené kosti metastázemi(malou část). Jaká je zde prognoza, Mohou se metastáze ozařením zastavit a dál nerozšiřovat? Jinak otec je po orchatektomii. Děkuji Michal
Michal
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že lékem volby je nyní chemoteraopie, která ovlivní nádorové buňky v celém těle. Jednotlivé metastázy jdou ozařovat i po absolvování chemoterapie, jejich růst se může zastavit, ale není to zaručené. Pokud se týká prognozy, tak vyléčení bohužel není možné, jde o to mu život o co nejvíce prodloužit, pokud možno o dlouhé měsíce.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, již máme celou zprávu z vyšetření manžela . Je mu 60 let a byl u něj diagnostikován adenokarcinom prostaty PSA 24 Mikropopis:I. v punkční biopsii z levého laloku, Gleason skore 8, odpovídající grade 4,perineurální propagaceOHC61 8140/34.II. Myoadenomatozní hyperplazie prostaty, na CT prostata zvětšená, cca50x47x48mm postkontrastně nehomo.denzity.Asymetrický hyperdenzita v bázi levého semenného váčku v oblasti přiléhající k pro statě vel.20x14mm vysoce suspektní z prorůstání-infiltrace levého semenného váčkujinak sem.váčky sym., nezvětšenné Prostata jinak ohraničená s prominencí do spodiny m.m.moč.měch. norm.konfigurace.Bez detekce lymfadenopatie res.:adencoa prostataeT3b NO MO. Po celou dobu probíhajícího vyšetření , se manžel upíná k robotické operaci a teĎ mu urolog indikoval radioterapii . Myslíte , že RAPE je pro něj v tomto stadiu nevhodná? Může se i tak uzdravit?Do dnes neměl vůbec žádné problémy ani časté močení.
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obojí je možné s podobnými výsledky, ale vzhledem k nálezu bude asi přece jen výhodnější ta radioterapie. Když vše dobře dopadne, může se uzdravit. Časté močení mu rakoviny prostaty být nemusí, to bývá častější u zduření (hypertrofie) prostaty. Tak doufám, že to dopadne dobře.
Rakovina prostaty
Dobry den pane Dr.Chtel bych se zeptat na Vase mysleni ohledně onemocnění meho otce(69).Jedna se o nador prostaty.Před operaci psa 15,72.Operace v 2005(adenomactomia transvesicalis cce hh.Diende neoplasia intraepit gr.1 a 2,glandularum percurethnaliumet?-fibromuscularisprostatae.Hiperplasia cellarum basalium,dendeneoplas. intraepiteli...).Psa po oper.(5 mes.)- 17,10.Potom IRIDIACE(TD 64GY).Ctyři mes.po ozař. psa- 6,85.V 2006 delana scintgr.skeletu-neg. a mag.rez prost-neg.Koncem 2006 byla zahajena hormon.terap.(casodex).Psa po terap.(po 6 mes) 0,52 a (po 1,5 roku) roste na 7,98.Potom nasleduje Lucrin a prostrandril ale psa se zveda na 17,2.Potom zas delana scitigraf. skeletu a ct-páteře(2008).Vsechno neg.Otec se ale stěžuje na bolesty v zádech-páteř.Před mes. psa-38 a včera stoupl na 68.Ma poslední mes. zvyšenou sedimentaci (60)a železo klesa.Cíti se unaveny.Zajima me moznost dalsi lecby.Jeho onkolog tvrdi že jestě zbyva kastrace.Otec se leči v Sarajevu(BiH).Předem dekuji za odpověd.
Aleksandar Bratič
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to, že otec není v pořádku a že nádor se nepodařilo cela zlikvidovat i když léčba byla správná. Kastrace je další možnost léčby.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, prosím o radu.Otec rok po orchatektomii pro ca prostaty, meta do kostí, a částečně ureteru l.sin, který ošetřen stentem11/08. Otec je po ozářkách v prosinci 2008. Nyní podstupuje chemoterapii Docatexel(taxotore) má 2 dávky za sebou.Dále užívá Bialuplex 50, Prednison 20mg,Fortektorin(24h před chem.) Otec se cítí dobře, nehubne. KO, BIOCH v normě.Bohužel mu stoupá PSA. Prý je to ze dvou důvodů 1.působení chem. kdy "špatné"koluje v krvi a zvyšuje PSA a po 3dávkách by PSA mělo nabrat opačný směr. 2. Rozšíření metastáz a ukončení chem.Chci se zeptat zda je možná varianta 1! Pokud ne, jestli je ještě možnost jiné léčby.Zvýšení Bicaluplexu na 150mg(nebo jiné hormony př. Casodex150,Zoladex inj.,) jiná chem., ozářky atd. Děkuji a přeji pěkný den Jitka
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde bohužel o hodně pokročilou rakovinu prostaty, léčba je obvyklá, zda funguje chemoterapie se ukáže už brzy, tak po 3. serii léčby. Varianta 1. je ale méně pravděpodobná, i když je možná. Další možnost už je jen ozařování bolestivých míst v kostech a pokračování v hormonální léčbě.
Rakovina prostaty
Pane profesore,ke zprávě,kterou jsem před chvílí odeslal,ještě dodávám,že jsem měl v r.2000 odope- rovány uzliny,ve kterých také nabyly zjištěny metastázy.Nezlobte se ,prosím,že posílám navíc tento dodatek. Děkuji Vám
kameraman007
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to je dobře a jen to potvrzuje moje hodnocení, že byste měl být v pořádku.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore,prosím Vás o posouzení- v r.2000 jsem byl 35krát ozařován při PSA 17 bez metastáz..Následující průběh PSA v rocích 2001(1,88-0,97)2002(0,59-0,57)03(0,34-0,4)04(0,41 -0,33)05(0,45-0,62)06(0,73-0,64)07(0,74-0,75) 08(0,66-1,05)2009(0,94).Zpráva lékaře z února 2008:prostata mírně zvětšená,hladká,bez rezistence, bez zn.progrese.Zpráva z února 2009:prostata nezvětšená,tužší,hladká,bez rezistence,bez zn.relapsu.Kontrola za rok.Prosím,buďte laskav a sdělte mi Váš názor na můj stav a prognózu. Děkuji Vám.
kameraman007
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše informace jsou trochu neúplné. Zaprve nevím, zda případná rakovina prostaty byla histologicky ověřená, zvýšený PSA nedělá diagnozu rakoviny, jenom podezření. Pokud tedy byla rakovinam ověřená a N bylo 0, což nepíšete a M také 0 (bez metastáz)jak píšete, a nálezy jsou nadále takové jak uvádíte, máte šanci na to, že budete v pořádku.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, žádám Vás o zhodnocení stavu mého otce který je hospit. pro paraparézu DK, zjištěn tumorní proces v retriperitoneu a metastatické postižení skeletu,karcionomu prostaty PSA 2979. Při CT L páteře byl nález výrazně nehomogenní struktura obratlů s těžkou porosou a místy ostrůvky i celá obratlová těla sytější struktury. CT břicha a pánve - Pakety lymfatických uzlin při aortě I.sin začínající nad odstupem levé renální tepny,která je již zavzata do paketu uzlin,sestupující a zvětšující se kaudálně , v oblasti bifurkace 11,3x9 cm,přecházející na oblast kolem levé společné iliaky zde v maximu 12,8x11,2 cm ventrálně zasahující až k levému hornímu raménku kosti stydké,patrno i postižení inguinálních uzlin zde v maximu 1,2x2,2 cm I.sin. Žádám Vás o vyjádření : 1/ vyhlídky k uzdravení 2/ vyhlídky času dožití 3/ nasazení léčby,léků. předem děkuji za vyjádření Petr.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o pokročilou rakovinu prostaty. Uzdravení vašeho otce bohužel není možné, délka života bude hodně záležet na úspěšnosti léčby, to se nedá dopředu říci. Léčba bude komplexní, součástí bude určitě léčba hormonální a ozařování, ale podrobnosti domluvte s jeho urologem či onkologem. V každém případě jde o velmi vážný stav.
Rakovina prostaty
Dobrý den,pane profesore mám zhoubný novotvar předstojné žlázy-prostaty,bez meta v kostech a břicha ,MDCT v MP vlevo při vnittřnim ilickém svazku malá nejasná uzlina.20mm, dnes,12mm.Jiné zvětšené uzliny nezjištěny.Scintigrafie skeletu-bez nádorového procesu. Stadium:T3/Gleason skore4+5. V srpnu 07 PSA- 26,v lednu 09 PSA- 3,2,v unoru,PSA-11,2-.dosav. léčba -LHRH analogy. Soladex, Casodex 150.Prosím o radu.Jakou mám šanci na uzdravení,a co dál,v poslední době stoupá PSA.Co doporučujeté.Děkuji.Mirek-49let
Mirek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vzhledem k tomu, že stoupá PSA, je zapotřebí se zamyslet, jak postupovat dál. Nevím zda jste měl operaci či ozařování, pokud ne, něco z toho přichází v úvahu. Pokud bude nádor ohraničený jen na prostatu, máte velkou šanci na uzdravení. Proberte vše s vašim urologem či onkologem.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, před časem jsem Vám již psala ohledně tatínka (74 let), diagnoza : Ca prostatae T3c NxMO G2 GS 6, terapie : flumed 3 x1, Eligard -neoadjuvantní terapie, pak radioterapie. Nyní léčen hormonálně od listopadu,kdy byla nemoc zjištěna,cca v dubnu má absolvovat radioterapii.Tatínek by rád věděl jaké mohou být negativní vedlejší účinky radioterapie a jestli je možno jim eventuelně nějak předejít, či je možno je nějak zmírnit ? Další dotaz je ohledně velmi častého nucení k močení,které se zhoršuje a znepříjemňuje mu život. Urolog mu dal nějaké léky bez názvu na zkoušku,ty mu ale nezabíraly a bylo mu po nich nevolno,tak je přestal brát.Prosím o radu, zda jsou nějaké osvědčené léky na zmírnění potíží s hyperaktivním močovým měchýřem ,které by mu mohly pomoci a mohl by je kombinovat se současnou hormonální léčbou i s léky na vysoký krevní tlak ? Moc děkuji předem za Vaši pomoc a za Váš čas.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nežádoucí účinky ozařování prostaty mohou být různé a různě intenzivní, nejčastější je dráždění na močení a podráždění konečníku s průjmy. Pčředcházet se tomu nedá, léčí se to symptomaticky. Pokud se týká nucení na močení v současné době, musí se k tomu vyjádřit ošetřující urolog, může to mít různé příčiny a podle toho by byl různý potup, na dálku se k tomu neumím vyjádřit. Tak se nezlobte, že jsem vám moc neporadil. Zkuste se podívat na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, manžel prodělal v roce 2004 radikální prostatektomii, pT2bN0M0, GS 3+3. Původní PSA 7,2 po operaci menší 0,04 až do roku 2008. Pak při kontrole zvýšení na 0,21 a při další kontrole po 3 měsících pokles na 0,14. Ošetřující lékař tvrdí, že se zřejmě nejedná o recidivu. Manžel přesto je znepokojen a tvrdí, že po RAPE by PSA mělo být nulové . Můžete mi to vysvětlit a manžela uklidnit ? Mnoho díky za Vaši prospěšnou práci pro onkologicky nemocné. Přeji hodně zdraví a spokojenosti. Marie
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
PSA nemusí být nulové, můžete manžela uklidnit, to že klesá je dobře.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, ráda bych se Vás zeptala, zda je teoretická možnost, že by mohl mít muž (56 let) po vyléčení rakoviny prostaty ještě děti. Přítel je po RAPE, ozařování a stále užívá hormonální léky. Jde mi o to, zda je zachována tvorba spermií, které by bylo možné použít k umělému oplodnění. Děkuji Vám za odpověď na tento speciální dotaz.
Milena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to bohužel velmi málo pravděpodobné.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore. Mému tatínkovi (70 let) před 3 měsíci diagnostikovali biopsií prostaty nádorové bujení adenokarcinomu z drobnějších světlých buněk, kde žlázky jsou vytvořeny pouze abortivně a je solidního charakteru (GLEASON GRADE IIIB,3+5=8,/81403/2/). Dle CT metastatické postižení skeletu nemá a dle CT malé pánve se prostata jeví ohraničena, semenné váčky jsou nezvětšené a vpravo při zevním ilickém cévním svazku nad třís.vazem je uzlina 15x10mm, částečně tukově degenerovaná. Závěr: Ca prostatae T2N1susp.M0 GS 5+3 PSA 49,08. Chtěla bych se Vás zeptat, zda je tento stav vážný nebo dobře léčitelný a vyléčitelný? Tatínkovi dnes urologické konzilium navrhlo orchiektomii, kterou tatínek odmítl a chce se léčit ozařováním na které ho budu vozit každý den po dobu 7 týdnů. A můj druhý dotaz je: jak pacienti snáší ozařování, zda jsou při něm nějaké obtíže a jaké jsou výsledky léčby při ozařování rakoviny prostaty? Moc Vám děkuji za Vaši odpověď.
Ilona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tento stav je vážný, ale dává naději na vyléčení, zvláště když ta uzlina nebude postižená nádorem. Jistota vyléčení samozřejmě není. Orchiektomie je určitě vhodná, jinak bude muset tatínek pravděpodobně užívat homonální léčbu. Ozařování je určitě na místě a pokud bude nádor jen v prostatě, je naděje na vyléčení, jak jsem již psal. Ozařování se obvykle snáší dobře. Více si můžete přečíst na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore.Muj tatínek má rakovinu prostaty,bojuje sní už 2 roky jemu jen 58 let a má mnohočetné metastáze skeletu(pánev,lopatka,páteř),páteř mu ted začali ozařovat.Ale mám stach jak to bude dál a to když před 2 mesíci mněl PSA 50 a ted ma PSA 90,proč to tak rychle roste,začal brát i prášky na bolest a také mnění stále hormonální prášky ale to PSA stále roste mohl by jste mi říct co se asi děje a jestli se mám obávat něčeho zlého.Děkuji
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To bohužel nevypadá moc dobře, nádor je stále aktivní. Není to obvyklý průběh rakoviny prostaty, ale může se to tak občas stát. Mimo hormonální léčbu v těchto případech přichází v úvahu i chemoterapie. Ozařování na páteř, kde jsou metastázy, je určitě potřebné. Léčba bolesti je velmi důležitá. Proberte vše s jeho onkologem, co by se dalo ještě udělat. Držím tatínkovi palce, aby se podařilo nemoc zpomalit.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, je mi 64 a válčím již 11 let s rakovinou prostaty, mám za sebou orchiektomii, ozařování a v loňském roce i chemo - taxoter + bondronat. Mám několik metastáz v páteři a v kyčelních uzlinách. PSA se různě houpe, podle léčby, před chemo jsem, měl i přes 40, po chemo 3, ale nyní již mám zase přes 20. Je mi nabízeno začlenění do kl. studie se sunitinibem + prednison. Mám info, že lék Abirateron,který je již v zahraničí ve 3.klinické fázi testů by mohl i mě výrazně pomoci, je nějaká šance se u nás k tomuto léku dostat ? Prosím o váš názor i na aplikaci sunitinibu, Děkuji
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Abirateron u nás zatím není, nevím ani, že by u nás s ním probíhala klinická studie. Sunitib se u prostaty zkouší ve fázi studie a tak se k tomu nedá vyjádřit, proto se dělájí ty studie, aby se poznalo, jak dalece je pro nemocného přínosný.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore mám rakovinu prostaty bez metastáz, do kostí.CT panve malá nejasná uzlina 20 mm.PSA.25, GS 4-5 Hormonální,lečba, Casodex 150.Zoladex inékce.Při léčbé.PSA kleslo až na 3,2 ale najednou po 1més.se zvedlo na 12.ale uzlina p. klesla na 12mm. Momentálné mi bylo dopor.zůčastnic se klinické studie léku ZD4054/vs.placebo.Chtěl bych znat váž názor,a doporučení vaší léčby,a jakou mám šanci na uzdravení. Moc děkují Mirek 59let
Mrek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím o jakou studii jde, musíte to probrat s vašim lékařem, jen ten vám může dát podrobné informace. Ještě k terminologii, klinické studie se nedoporučují, ale nabízejí a pacient se sám rozhodně po sdělení všech informací.
Rakovina prostaty
Dobrý večer pana profesore,můj tatínek má pokročilou ca prostaty,již několikrát jsem Vám psala a děkuji moc za Vaše odpovědi.Tatínek byl 9.2.2009 hospitalizován V nemocnici ,podstoupil vyšetření krve a moči- závěr:C61 lokálně pokročilý ca prostaty urethetohydroneptrosis bilat,kostní algický syndrom-generalisatio.C 64 renis sim gener LYFEDEM LDK,hypokalémie,anémie při onemocnění novotvary,cronická renální insuficience.Leukocyty 7,erytrocyty 2,92,hemoglobin 78,trombocyty 141 PSA 1304.Vím,že stav mého tatínka je hodně vážný,ale chtěla jsem se zeptat co můžu očekávat,co se může stát ,jak se bude zdravotní stav tatínka dále vyvíjet,jak dlouho tu bude s námi.Děkuji mnohokrát za Váš čas a Vaši odpověd.Ještě jednou moc děkuji.dcera
magda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je těžko říci, také nevím v jakém stavu je renální selhání, v každém případě jde o velice vážný stav, délka života se odhaduje těžko, spíše měsíce než roky.
Rakovina prostaty
Pane doktore, prodělal jsem ozařování prostaty v 3-2007 ve stadiu T3N0M0 PSA 21. Od té doby mám kontroly po 3měsících s těmito výsledky PSA - 0,8; 0,62; 0,62; 0,54; 0,4; 0,3; 0,17. Za celou dobu tj. dva roky jsem neměl jiné vyšetření, než odběr krve. Je toto v pořádku?
Ivo
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V podstatě ano, pokud nemáte žádné obtíže.
Rakovina prostaty
Jsem dva roky po RAPE. PSA stoupá, lékaři však tvrdí, že nikde (scinti kostí, magnetická rezonance pánve) nic negativního není.....Nejsem léčen, jen kontrolován...., každé 3 měsíce odběr krve na PSA ( to víte, trochu to stouplo, uvidíme příště, atd, atd...). Do toho zpráva o smrti zpěváka Nováka, který na rakovinu prostaty umřel po 8 letech od operace.... Nám už začít taky "odpočítávat"? Pane profesore, nejde proti vzrůstajícímu PSA 0,3 bojovat ?
Zdeněk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že to zatím není potřeba léčit, jen chodit na kontroly. Ale samozřejmě to odpočítává nám všem, nikdo z nás není nesmrtelný, to se nedá nic dělat. Ale je jistě správné se o sebe starat a snižovat pravděpodobnost zbytečného průšvihu. Tak vám držím palce, abyste byl v pořádku.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane profesore, otec 66 r. má 3 měsíce po RAPE, závěr: Adenoca prostatae GS 4+3 terc. 5, pT2cN1M0 (1/2 LU), PSA před oper. 7, po 0,04. Po operaci vyšetření CT pánve, nukleární medicíny a UZ jater bylo negativní. Zatím trpí silnou inkotinencí vestoje /při chůzi a pod./, vleže a vsedě se to mírně zlepšuje Další postup mu byl doporučen RT 35x a současně lék Flutaplex 3x1 (Flutamidum/250 mg). V indikaci léku se uvádí, že je používán k léčbě pokročilého karcinomu prostaty. To na otce nepůsobí dost dobře psychicky a zda nemohou vedlejší negativní účinky léku zhoršit průběh léčení tak pomalu zlepšující se inkontinence. Prosím o odpověď , zda jde o běžný preventivní postup léčby /postupovat raději rychle v léčbě/, či je možný jiný časový postup, když byla vyšetření na CT pánve a ostatní negativní. Dá se nějakým způsobem urychlit léčba inkontinence, nebo jak se dá řešit odstranění i případné trvalé inkontinence (operativně a pod.). Děkuji, ať se Vám daří!
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde vzhledem k pozitivní uzlině o obvyklou léčbu. Je velká naděje, že z hlediska nádoru bude otec v pořádku. Pokud se týká inkontinence, je ještě čas na to aby se zlepšila nebo zcela upravila.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore. Můj muž má rakovinu prostaty a rozhoduje se, jaký druh léčby má podstoupit. Lékaři mu navrhli ozařování, ale také by se prý dalo uvažovat o možnosti laparoskopické operace. Je zasažena celá prostata, ale ohraničení prostaty je ostré, bez známek infiltrace, semenné váčky nejsou infiltrovány. Hodnoty GS 4+4, PSA 80...124. Ct pánve - bez patologických změn, skelet scintigraficky bez patol. změn, CT plic bez nálezujiných ložiskových a infitr. změn,mediastinum nerozšířeno, bez uzlin,CT břicha - v pravé ledvině cysty a drobná opacita na bázi plicní vpravo. Do objevení nádoru /prosinec 2008/ neměl můj muž žádné zdravotní potíže a i nyní, kdy užívá po aplikaci injekce diphereline11,25mg flutaplex, se cítí v dobré fyzické kondici. Ozařování má naplánované na březen.Prosím o Váš názor, jaké jsou výhody a nevýhody ozařování a operace a který způsob léčení byste doporučil. Jaké jsou šance na vyléčení nebo zpomalení vývoje nemoci?Děkuji předem za odpověd.
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Oba způsoby jsou možné a výsledky jsou podobné. Pokud je nádor jen v prostatě, je naděje na vyléčení oběma metodami. Více nejdete na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.