Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina prostaty
Dobrý den pane prof. Chtěl bych se zeptat, mému dědečkovi byla před dvěma roky zjištěna rakovina prostaty a nedávno mu zjistili meta do sleziny a jater. Podrobné zprávy z vyšetření jsem neviděl, ale chtěl bych se zeptat kam nejčastěji rakovina prostaty metastázuje a jak dlouho přibližně může ještě žít s touto dg. Je mu 70 let. Děkuji za odpověd Lukáš - sanitář FN Plzeň
Lukáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Toto není obvyklé místo metastáz rakoviny prostaty, nejčastější metastázuje do kostí, hlavně páteře, ale je to možné. Délka života se dá odhadnout jen orientačně, pokud jde o opravdu metastázy rakoviny prostaty a není to další nádor, je možné i dlouhodobější přežívání.
Rakovina prostaty
Dobrý den, můj otec 74 let má diagnózu Adenoca prostateae T2CNOMOGls 6, PSA 17,8. CT pánve: zvětšená prostata, LU nezvětšeny,Scintigrafie skeletu:zobrazení skeletu symetrické, homogenní. Doporučena mu byla kurativní radioterapie a nasazen Androcur. Operace vzhledem k věku nebyla doporučena. Je tato léčba dostatečná? Děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato léčba je dostatečná a je velká pravděpodobnost, že by se mohl vyléčit. Tak mu držím palce.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mám rakovinu prostaty, PSA 10,2, G7, T2aN0M0, píšete, že RAPE a ozařování mají prakticky stejnou úspěšnost. Je mi 58 let. Prý mám velkou šanci na vyléčení, ale dost se bojím poruch erekce. Byla mi navržena buď normální RAPE, robotická RAPE nebo ozařování. Liší se riziko poruch erekce u těchto metod, nebo to je stejné?
Radek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na to není jednoduchá odpověď, riziko poruchy erekce je vždy, snad nejmenší po robotické RAPE, ale ani tam to není zaručené.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké jsou možnosti léčby karcinomu prostaty, pokud po radikálním ozáření prostaty dojde k recidivě. Původně bylo stadium T2aN0M0, G7, PSA 11,8. Je ještě možné vyléčení? Díval jsem se na Vaše dřívější odpovědi a píšete, že pokud byla prostata kvůli nádoru radikálně ozářena a nádor recidivuje, není již další ozařování možné. Děkuji za odpověď.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, teoreticky je možné ještě vyléčení, další ozařování na oblast prostaty možné není, ale mohou se použít další léčebné metody dle konkretního stavu nemocného. Proberte to s vašim onkologem nebo urologem.
Rakovina prostaty
Dobrý den, přítel má rakovinu prostaty, nález loni v září, PSA měl 14,31, G8, stadium T2bN0M0. Prodělal ozařování, PSA po něm kleslo na 0,14, ale pak začalo růst, teď má 0,9, podle urologa jde o recidivu. Udělali mu znovu CT malé pánve, LU nezvětšené, scintigrafie skeletu negativní. Má ještě šanci na vyléčení a jaké jsou možnosti léčby? Je mu 61 let
Nina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je jistě podezření na recidivu, ale CT ani scintigrafie ji neprokázaly.To samozřejmě neznamená, že je vše v pořádku. Měl by mít hormonální léčbu, pokud by neúčinkovala, je možné uvažovat i o chemoterapii. Má šanci i na roky života, ale těžko se to odhaduje, počkejte na reakci na léčbu.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mému otci diagnostikovali v lednu rakovinu prostaty.Po operaci vypadalo všechno v pořádku.Minulý měsíc se mu zhoršili výsledky krve a našli mu metestázy v páteři,kyčelním kloubu a játrech. Nedoporučili mu žádnou léčbu, kromě hormonální.Nikdo nám víc neřekl, chtěla bych se zeptat na prognózu.Otci je 61 let.Mnohokrát děkuji.
Milada Pavlíková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hormonálni léčba je u karcinomu prostaty ta základní, takže to je zřejmě v tomto ohledu v pořádku.Prognoza je nejistá, ale řada pacientů s metastázami v kostech při rakovině prostaty žije i dlouhá léta. Nelze to ale samozřejmě zaručit. Pokud by se stav horšil i při hormonální léčbě, jsou i další možnosti jako radioterapie a někdy i chemoterapie, záleží na řadě okolností.
Rakovina prostaty
Dobrý den, otec má general. adenoca prostaty, nález loni v listopadu, PSA221, mnohačetné metastázy skeletu, také ve střevech a moč. měchýři. Letos v lednu kastrace, bere Bonefos a Cyproplex, po kastraci PSA170, teď mu ale stouplo na 269, je chudokrevný a má zvýšenou hladinu urey v krvi. Subjektivně zatím bez větších obtíží, pouze často močí, bolesti moc nemá. Je mu 80 let, dá se odhadnout, kolik času mu ještě zbývá, dá se mu ještě nějak prodloužit život? Děkuji mnohokrát za odpověď
Gabriela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Půjde spíše o měsíce než o roky. Zásadním způsobem se mu život prodloužit nedá.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, v roce 2007 byla manželovi ozářena prostata (T2NOMO). PSA rychle klesalo až na 0,41 v říjnu 2008. Po půl roce kontrola a zvýšení PSA až na 8,21. CT skeletu a prostaty beze změn, recidiva neprokázána. Začal užívat CASODEX. Po 7 týdnech kontrola PSA, došlo ke snížení na 2,21.Lékařka mu řekla, že bude Casodex užívat 2 roky. Jaký je Váš názor , znamená to, když došlo ke snížení PSA, že je v pořádku? Jaká léčba se používá následně po 2 letech? Díky za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že je zatím vše v pořádku, ptát se nyní, co bude za dva roky, je předčasné.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane profesore. Děkuji předem za Váš čas a odpověď. Prosím o prognozu manžela – 57 let, v r. 2001 nefrektomie pro světlob. renální karcinom G3-4 pT2pNXMO – dnes bez recidivy. V r. 2007 zjištěna elevace PSA, (hodnota 30)následovala biopsie prostaty s výsledkem acinární adenokarcinom Gleason 7. Ozařování proběhlo začátkem tohoto roku, po 3 měsících PSA kleslo na 10, po dalších 3 měsících kleslo na 5, ale přesto je to hodnota dost vysoká. Znamená to, že radioterapie nezabrala tak, jak by měla? Ráda bych poznamenala, že veškeré léčbě věříme a doufáme ve vyléčení stejně jako to bylo u léčby prvního karcinomu ledviny. A tímto velice děkujeme všem onkologům za pomoc pacientům.
Jiřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je dobře, že karcinom ledviny byl zlikvidován a že manžel je v remisi onemocnění. Návrat této nemoci ale teoreticky nastat může. Pokud se týká rakoviny prostaty, nepíšete TNM stadium na začátku nemoci, ale vypadá to zřejmě dobře, PSA klesá, někdy to trvá dlouho. Tak manželovi držím palce, aby byl v pořádku.
Rakovina prostaty
zdraví vás pane doktore.mám strýce má rakovinu prostaty.diagnozu moc neznáme.včera jsme zaním byli,je na tom moc špatně.má metástázi všude.na rukách má naplasti s morfinem.ještě pred měsícem byl dobrý.hodně zhubnul.myslíte že je to hodně vážné?děkuji za odpověd.
petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to bohužel velmi vážné, strýc se nemůže uzdravit a onkologická léčba mu může život o něco prodloužit.
Rakovina prostaty
Dobrý den. Můj děda (88let, soběstačný, stále ještě aktivní), je po provedení orchiektomie a hormonální léčbě pro CA prostaty. Hormonální léčba nezabrala, PSA stále roste, do toho porucha fce ledvin (zvýšená urea, kreatinin). Lékaři se shodli, že z důvodu celkového zdrav.stavu nelze s ledvinami nic dělat, proto nezahájí ani radioterapii. Prý by dědovi to vše jen zkomplikovalo zbytek života. PSA nyní 159, roste velmi rychle, urea a kreat mírně nad normou, žádné bolesti ani větší potíže neudává, pouze časté noční močení, scinti kostí nedokáže rozlišit meta od degenerativních změn. 1.Chci se zeptat, jestli opravdu nelze přispět nebo vše zpomalit žádnou podpůrnou léčbou. 2. Na co se máme připravit - jaký bude další postup nemoci-začnou bolesti kloubů, kostí.....?Jaké příznaky máme očekávat? 3.Půjde vše zvládnout v domácí péči? Léčba bolesti? Jsem zdravotní sestra. 4. Postupuje tato nemoc rychle nebo pomalu? Vím, že asi nelze na nic z toho jednoznačně odpovědět, přesto prosím za názor. Dě
Katrin.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podpůrná léčba zde asi nepomůže, zvláště kdy nemocný vlastně nemá obtíže. Mohou přijít bolesti kostí a pak by měla být důsledná léčba bolesti, kterou by měl umět každý dobrý lékař. Pokud jste zdravotní sestra a udělate si na to čas, pravděpodobně to doma můžete zvládnout. V tomto případě bych očekával spíše rychleší potup nemoci.
Rakovina prostaty
Tatínek 75 let, má acinický adenokarcinom prostaty, PSA 6,2, Gleason score 5 (3+2). SWtojí před rozhodnutím: sledování, robotická prostatectomie, radioterapie. Na operaci je idnikován 23.6.09. Stále váháme, převažující názory jsou sledovat. K operaci však byl zindikován..... Děkuji za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vše je možné, ozařování a operace mají podobné léčebné výsledky, trochu jiné nežádoucí účinky. Záleží hlavně na nemocném, čemu dá přednost.
Rakovina prostaty
MŮJ manžel 55 let hodnota PSA 4,67-odoperována prosta roboticky.Vzorky s prostaty před operací 2 plus 3 je 5 .Nyní čekáme na histologii z celé prostaty.CT i scinti neg.Má šanci na úplné vyléčení.
ALENA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na histologii a na stadiu nemoci dle TNM. Teprve pak je možné se vyjádřit k prognoze.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore. Mému tatínkovi (59 let) byla při biopsii zjištěna rakovina prostaty. PSA měl 2,57. V květnu 2008 mu byla provedena RAPE. Při kontrole mu doktor napsal diagnózu pT2a pN0 MX GI 3+3. Kontrolni PSA mel v 07/2008 0,002, v 12/2008 PSA 0,001 a nyní po roce od operace se PSA zvýšilo na 0,05. Je to hodně velké zvýšení a znamená to, že se jeho stav zhoršil? Jaké má šance na vyléčení? Ještě podotýkám, že tatínek už za 4 měsíce od operace nastoupil do zaměstnání. Děkuji moc za odpověď.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neznamená, pravděpodobně se nic neděje. Nevím proč je MX, předpokládám, že vyšetření na metastázy měl udělaná a že byla negativní. Kdyby tomu tak bylo, byla by jeho prognoza dobrá.
Rakovina prostaty
Prosím o vysvětlení, tchán r.1929 po opakovaném vyšetření prostaty mu byl zjisten CA prostaty. Byl zatím na scintigrafii skeletu - výsledek vysoce susp. incip. metastat.postižení C a Th páteře, žebra, sterna. Čeká ho vyšetření CT břicha a malé pánve. Až na špatný zrak a sluch se cítí dobře. V poslední době se objevily mírné bolesti zad, které přičítá k věku. Zatím o své nemoci neví a my stojíme nad otázkou, zda ho v jeho letech ještě trápit chemoterapii nebo příp. jiným léčením. V současné době se mí rodiče léčí také s rakovinou a podle našeho názoru by tchán tutu léčbu nezvládl ani psychicky.Určitě se poradíme s onkologem v místě bydliště, ale rádi bychom znali Váš názor. Děkuji.
Míla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina prostaty se léčí chemoteraopii jen výjimečně. U metastatického stadia přichází v úvahu především terapie hormonální, která se většinou dobře snáší a je také nutná léčba bolesti, aby se nemocný zbytečně netrápil.
Rakovina prostaty
Dobrý den,můj manžel 51 let- má diagnozu C61 zhoubný novotvar prostaty. Je po prostatektomii, histol: Oba perif.laloky infiltrovány acinárním karcinomem G score 3+4 pT3a NX MX. Tři měsíce po operaci měl PSA nulové. Nyní chodí ještě na ozařování. Chci se vás zeptat,jaká je podle vašeho názoru prognoza na úplné vyléčení. Taky nerozumím výsledkům NX a MX, proč nelze stanovit . Děkuji za odpověď.
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je těžké se vyjádřit, když nepíšete N a M, když je u tohoto znaku X, znamená to, že to nebylo vyšetřené nebo to není jasné. Pokud by měl menžel před operací a ozařováním N0 a M0, byla by prognoza dobrá s možností vyléčení, takto se nemohu vyhádřit. Tak to proberte s jeho lékařem, třeba se to vyjasní.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, manželovi v roce 2007 ozářena prostata (T2NOMO). PSA rychle klesalo až na 0,41. Letos v dubnu kontrola u lékaře ,po půl roce zjištěno zvýšení PSA až na 8,21. Byl na CT skeletu a prostaty a nebyly prokázány žádné změny. Nebyla zjištěna recidiva nádoru ani změny na skeletu. Začal užívat Casodex a 17.6. jde na kontrolu PSA. Lékařka mu řekla, že jde pravděpodobně o biochemickou reakci v prostatě a řekla mu to i předtím než absolvoval CT. Jaký je Váš názor? Díky za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se teprve uvidí při následujícíh vyšetřeních, zda jde o recidivu nádoru či ne. Blíže se k tomu nemohu vyjádřit, omlouvám se. Držím manželovu palce, aby byl v pořádku.
Rakovina prostaty
Pane doktore mooc děkuji, že mi odpovídáte. strýc je po orchatektomii 22měsíců, jinak chodí každý měsíc na Zometu, bere Bicaluplex 50mg, měl 10ozářek na kosti, nyní probíhá CHT Taxatore(což jsme ted přerušili), pije Nutridrink(přesto že dobře jí), dáváme Aktiferin, Becomplex. Loni mu bylu zjištěno meta do ureteru který byl ošetřen zavedením stentu, dle onkologie ma krevní testy v pořádku,nyní je tedy oslaben CHt,ale i HGB z 80 stouplo na 87, příští týden opět nové odběry.Bolesti má jak jsem psala tak na 3 a to také dle počasí(ke všemi měl před několika lety úraz pateře, tak i k tomu bolest přisuzuje).Je možné ještě nějakým způsobem PSA snížit? Moc Vám děkuji Miluše
Miluše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
PSA se sníží, když je léčba úspěšná. Samo PSA nemocného samozřejmě ničím neohrožuje, je to jen znamení, že je aktivní nádor.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, děkuji za rychlou odpověď. Mám ještě jednu otázku. Je možné, aby při první biopsii prostaty PSA 3,77, prostata pohmatem hrbolatá. místy tvrdá, odebráno 10 vzorků) byly odebrány vzorky, ve kterých se nádor nenacházel, a proto se na nádor nepřišlo. Jak jsem již psala nyní půjde otec na druhou biopsii pro zvýšené PSA na 5,21. A má výška nebo lépe hodnota PSA přímo vztah k velikosti či agresivitě nádoru? Otec 71 let. Ještě jednou Vám děkuji.
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to možné, prostě se nepodařilo píchnout do nádoru, píchání je naslepo. Přímý vztah mezi PSA a agresivitou nádoru není.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, strýc po orchatektomii 22 měsíců, meta do kostí lopata kyčelní(ta ozářena 12/08), meta do reteru kde je stent 04/08,nyní po 6CHT, zhubl o 6kg, nyní Cht zastavena a přibral 2kg ,chut k jídlu má, HGB z 80 stoupl na 87, cití se jen mírně unaven a bolesti(dle stupnice 0-10) na 3(také dle počasí).Bohužel PSA stale stoupá, je ještě nějaká možnost, ž se zastaví nebo nabere opačný směr?Do jaké výše může až PSA vystoupit.Nezpůsobuje CHt stoupání PSA? Je pro onemocnění ca prostaty PSA tak důležité?je možné mu prodloužit nějakým způsobem život?Strýci je 58let a je to velký bojovník! děkuji Miluše
Miluše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to složité, jde o pokročilou rakovinu prostaty. Nepíšete podrobnosti o dosavadní léčbě, pravděpodobně je ještě něco v rezervě, i když už byl léčen poměrně hodně. Vyléčení není bohužel možné. Chemoterapie zvýšení PSA nepůsobí.
Rakovina prostaty
Dobrý den, jsem 2roky po ozařování prostaty T3N0M0. PSA mi neustále kolísá od 0,17 do 0,9. Lékařka říká, že je to v pořádku a na kontrolu jdu až po půl roce. Za ty dva roku jsem absovoval 1x sono (konečníkem). Mám velké bolesti zad (již teda několik let), není možné, abych měl metastázy do kostí? Lékařka říká, že na sonu je vidět, že nádor je zlikvidován, tak metastázy nepřipadají v úvahu. Je toto možné?
Ivo
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to teoreticky možné, ale může to být i něco jiného. Nádor před likvidací mohl vypustit nějaké buňky do těla, které mohly udělat metastázy. Ale možná je více pravděpodobná jiná příčina bolesti. Doporučuji udělat scintigrafii kostí a RTG nejvíce bolestivých míst páteře.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat. Zaslechla jsem, že pokud se bere Bicaluplex nebo casodex vic jak rok je neučiiný. Tak to bylo řečeno onkologem mému známému. Můj otec ho také bere, je po orchatektomii 1,5 roku, známý ale po orchatektomii není. trochu mě to zaskočilo. Děkuji za odpověď Jitka
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to přesně tak jak píšete, proberte to s ošetřujícím lékařem vašeho otce.
Rakovina prostaty
Dobrý večer, podstupuji radioléčbu adenokarcinomu prostaty, (jsem po 25 ozařování)chci se zeptat, zda je ejakulát nebezpečný pro moji manželku. Mám ji nějak chránit? Mohu být ještě do budoucna plodný? Chceme ještě dítě.
jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, určitě nebezpečný není. Plodný pravděpodobně nebudete, ale není to jisté.
Rakovina prostaty
Otci je 64let, nyní po operaci prostaty s klasifikací T2NXM1, mnohočetná ložiska na skeletu. PSA klesá. Byla mu předepsaná hormonální léčba. Již před operací otci začaly bolesti v oblasti hrudníku a lopatek a stále trvají. Ustoupí tyto bolesti nebo to bude jen horší? Proč otce neposlali na ozařování nebo chemoterapii?
mirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bolesti mohou po léčbě ustoupit, jsou ještě rezervy v léčbě, třeba ozařování. Ale v každém případě je nutná důsledná léčba bolesti, aby se otec netrápil zbytečně. Pokud by to nezvládal ošetřující lékař, můžete se obrátit na některou ambulanci pro léčbu bolesti, která je v každém kraji.
Rakovina prostaty
Partner má bioptický nález na prostatě. PSA 5,4, pravý lalok prostupen středně a špatně diferencovaným karcinomem ve všch odběrech, Gleasonovo skore 9 (4+5). Proužky prostaty v celém rozsahu prostoupené středně diferencovaným karcinomem, místy jsou cribriformní formace M 8140/3 I-II, infiltrace v celém rozsahu odběru, tendence k disociaci zřejmá, místy nepatrná ložiska zánětlivé infiltrace. Doporučena léčba: RAPE a LYE. Partnerovi je 50 let. O rakovině prostaty v rodině neví. Není navržená léčba příliš radikální vzhledem k věku a s ohledem na její důsledky? Co byste doporučil? Nyní léčen v Thomayerově nemocnici. Kam případně na druhou konzultaci? Předem děkuji za odpověď.
Jana z Prahy
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Druhá konsultace je možná například na Homolce. Je možné uvažovatž i o radioterapii, ale neuvádíte podrobnosti, například TNM stadium.
Rakovina prostaty
Dobrý den. Pane profesore, přítel 53 let je 4 roky po RAPE. Pravidelně chodí co tři měsíce na kontroly a je bez další léčby. PSA mu po celou dobu kolísá od 0,04 po operaci, s výkyvy až po 0,4, nikdy neměl hodnotu PSA na 0. Po tom, co všechno jsem si o rakovině prostaty přečetla v tom zatím nevidím nic mimořádného, ale přítel se velmi znepokojuje. Pochopila jsem správně (tedy když to velmi zjednoduším), že důvodem ke znepokojení by byl soustavný růst PSA případně další problémy? Děkuji.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, máte naprostou pravdu.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, obracím se na Vás s prosbou o radu. Můj otec 73 let, dobrý tělesný stav. První vyšetření 4.1.2008 PSA 7,8, při druhém vyšetření 4.7.2008 PSA 8,45, třetí vyšetření dne 14.4.2009 PSA 8,13 a diagnóza ze dne 26.5.2009: Ca prostaty, T1cNxMO, PSA 8,13, adenokarcinom z biopsie prokázán v levém laloku, dobře diferencovaný bez uvedený Gleason skore. Asymptomatický, per rectum hladká, mírně zvětšená prostata. Plán: v úvahu připadá buď radikální radioterapie cíleně na prostatu, nebo sledování s radioterapií při elevaci PSA. Kontrola za týden, pacient si promyslí, kterou variantu zvolí. Dosud užívá léky OMNIC TOCAS. Prosím Vás o radu, jakou léčbu by měl můj otec zvolit a proč ? Děkuji mnohokrát za Váš čas.
Marie R.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otec se může zcela uzdravit, nebo může s nádorem i léta žít. V jeho věku bych nedoporučoval samozřejmě operaci, ale ta mu ani není nabízená. Obě navrhované vareianty jsou stejně dobře možné a je jen na pacientovi kterou zvolí. Samozřejmě i radioterapie má nějaká nežádoucí účinky, záleží na tom, zda otci nebude vadit, že když by byl jen sledovaný a radioterapie by byla až při zvýšené PSA, žil by vlastně s nádorem. Na druhé straně k elevaci PSA teoreticky i nemusí dojít. Takže se musí rozhodnout.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore měl bych na Vás dvě otázky. Můj táta 65let dobrý tělesný stav - C61, PSA 13, T1c N0 M0, GS7, třikrát na biopsii až potřetí susp. nález. Byly mu nabídnuty dvě možnosti léčby roboRAPE (DvP) a ozařování. Zvolil si ozařování. Na internetu jsem našel mnoho porovnání mezi těmito dvěma způsoby léčby, jenže se informace podstatně liší. Někde se uvádí ozařování jako druhořadé a méně účinné. Já jako laik do toho nevidím. Vy zde uvádíte že jsou metody rovnocenné. Existují skutečně nějaká tvrdá fakta a hlavně Vaše zkušenost, že jsou léčby na stejné úrovni? Druhá otázka se týká ohledně vedlejších účinků ozařování. Vím, že u každého jedince je to individuální, ale jak to probíhá u většiny lidí. Jsou účinky výrazné třeba jako u chemoterapií? Mnohokrát děkuji a velice si Vás vážím.
Lukáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Samozřejmě zcela srovnatelné to není, jde o jinou metodu, trochu jiné výsledky a trochu jiné nežádoucí účinky léčby. Záleží to na operaterovi, na způsobu ozařování a na řadě dalších okolností. Takze skutečně záleží na výběru nemocného, který by mělo být seznámený hlavně s možnými nezádoucími účinky. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty Jsou zcela jiné než u chemoterapie, hlavně místní, dráždění močové trubice a střeva, někdy i dlouhodobě. Nyní nebudu na otázky odpovídat až do 8.6.,budu pracovně v zahraničí.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, včera jste mi odpověděl na dotaz ohledně karcinomu prostaty mého otce (děkuji za tak rychlou odpověď), ale kvůli chybějící hodnotě TNM jste nemohl doporučit léčbu. Dnes nám oš. lékař tento údaj dodal, takže bych vás ještě jednou chtěla poprosit o váš názor. Otci je 70 let, je jinak zcela zdráv, PSA 4,6; GS 7 (3 + 4); T1cN0M0 .Ještě jednou mnohokrát děkuji za odpověď i za čas, který neznámým pacientům v rámci této poradny věnujete.
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To vypadá dobře, jedna možnot je nedělat nic a jen nádor konrolovat, zda neroste. Pokud by se otec rozhodl po léčbu, příchází v úvahu operace nebo ozařování, vzhledem k věku bych se spíše v tomto případě přikláněl k ozařování, léčebné výsledky jsou v tomto stadiu stejné.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore,dovoluji si vás již podruhé požádat o radu. Mému tatínkovi (70) byla diagnostikována rakovina prostaty, glesason 7 (3+4), vyšetření Ct + RTG bez meta postižení (nevím, proč v nálezu není uvedena hodnota TNM). Urolog nám vypočítal všechny možnosti léčby a otce odeslal ke konziliu do krajské nemocnice v ČB. Mohl byste mi sdělit svůj názor na jeho případnou další léčbu - otec je jinak zcela zdravý, bez jakýchkoliv potíží, aktivní (dodnes poměrně intenzivně podniká). Také bych se chtěla zeptat, zda pojišťovna umožňuje konzultaci nálezu i na jiném pracovišti (např. v Praze), aby nám to usnadnilo rozhodování. Poslední dotaz směřuje na používání potravinových doplňů (např. OVOSAN), myslíte, že mají v tomto případě nějaký zásadní význam? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bez TNM mohu radit o terapii jen těžko. Zdravotní pojišťovny hrazení druhého názoru na jiném pracovišti neplatí, je to tedy jen na dobré vůli konzultovaného lékaře, jako ostatně i tato emailová poradna. Potravinové doplňky nejsou k ničemu, ale nemocnému neškodí.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mám takový dotaz..letos v únoru mi byl zjištěn PSA 14 a 17 následovala biopsie prostaty která potvrdila rakovinu. byl jsem zatím jen na vyšetřeni skeletu (zatím neznám výsledek ) a měl jsem jit tento týden na CT. malé pánve..bohužel se toto zařízeni v Kolinské nemocnici toho dne porouchalo, a a ještě nevím kdy budu znova objednán,celou věc jsem konzultoval se svým urologem.který mě tam poslal na vyšetření.. ten mě opakovaně ujišťuje, že není důvod ke spěchu. cituji týden sem ..týden tam.. Jenže mě to připadá , dost napováženou , od února už utekla spousta času a já dnes 22 května, nic o své rakovině nevím. příznaky žádné ,krom bolesti zad nemám. Mám jeden dotaz.. mohu v tomto stádiu ,kdy ještě nic konkrétního nevím, jezdit na kole? Přiznám se , že cítím určitou nepohodu při jizdě na kole zejména v oblasti třísel a varlat.. Ptám se proto abych třebas touto aktivitou si nezhoršil celkovou situaci., jestli je vhodná -- předem děkuji za Vaši odpověď
Stanislav S
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na nějakém týdnu opravdu nezáleží, ale od února je už dost dlouhý čas, takže by se vyšetření mělo pohnou dopředu co nejdříve. Na kole opatrně jezdit můžete, pokud by byl nádor i v kostech, bylo by ale větší riziko zlomenin při pádu. Tak se snažte nepadat. Uvidíte, jak dopadnou všechna vyšetření a podle toho se pak poradíte s vašim lékařem, jaká tělesná aktivita je či není vhodná.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, prosím Vás o posouzení a radu, pokud jde o mou nemoc (věk 73). Uvádím její časový průběh. Děkuji. 1996-2003 - zvětšená prostata, medikamentózní terapie, kontrola PSA Březen 2006 – PSA 10,1. Květen 2006 – biopsie: GS 1-2. Říjen 2006 – celotělový scintigram, SPECT bederní páteře: bez meta Leden-duben 2007 – ozařování. Květen 2008 – objevily se bolesti v bederní páteři při chůzi. Leden 2009 – PSA 0,68. Květen 2009 - MR: mnohočetné smíšené meta v páteři a pánvi.
Jaroslav K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o pokročilou rakovinu prostaty, která vyžaduje léčení, k tomu se musí vyjádřit váš urolog nebo onkolog (hormonální léčba?, ozáření páteře a pánve?). Rakovina prostaty, přestože je pokočilá, může být i dlouhodobě stacionární, těžko říci dopředu jak bude reagovat na léčbu a vůbec jak bude probíhat. V každém případě vám držím palce, aby se podařilo nádorový proces zastavit.
Rakovina prostaty
Dobrý den, tchánovi (84) byl diagnostikován karcinom prostaty v počátečním stádiu. Současně ze scintigrafie skeletu zřejmě difuzní kostní karcinomatóza plastického typu a z CT plic Tu-MTS ložisko v horním laloku pravé plíce a fluidothorax bilat. Zahájena hormonální terapie. Můžete mi říct, jaká je prognóza? Děkuji za odpověď.
Iveta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takže vlastně nejde o počáteční stadium rakoviny prostaty, ale o stadim velmi pokročilé, metastázy v kostech a snad i v plicích. Pognoza je nejistá, uvidí se jak zabere hormonální léčba.
Rakovina prostaty
Dobrý den, kamarád má adenokarcinom prostaty, stadium T2aN0M0, PSA 13,2, G6. Urolog mu dal na výběr operaci nebo ozařování. Kamarád se ale dost obává možných následků léčby a chtěl by jenom sledování. Urolog s tím nesouhlasil, že prý není vhodné u pacientů s očekávaným přežitím deset let a více (je mu 60 let). Zašel ale k jinému urologovi a ten mu řekl, že riziko tady je, ale při častých kontrolách by bylo možné a léčbu nasadit jenom kdyby se PSA zvyšovalo. Co si o tom myslíte Vy? Děkuji za odpověď
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to otázka názoru, spíše se kloním k názoru prvního urologa. Nemocný by se měl rozhodnout pro jednu z léčebných metod, jak píšete. Více na www.linkos.cz stránky po nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, mému tatínkovi je 82 let a je rok po OE + TURP (původní diagn. C61 Gleason 4-5, PSA přes 100, T4NxM1b suspektivní v oblasti lopatek) nyní se PSA drží na cca 5. V současnosti užívá dlouhodobě Casodex. Můj dotaz směřuje nyní na vedlejší účinky – otec má velké problémy s nohami otoky + problémy s chůzí (bolesti i koordinace pohybů). Může to být způsobeno právě tímto lékem? Vím, že jeho užívání je nutné, ale nechá se třeba na nějaký čas vysadit či brát k němu nějaký doplněk? Děkuji za odpověď.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, mému tatínkovi je 82 let a je rok po OE + TURP (původní diagn. C61 Gleason 4-5, PSA přes 100, T4NxM1b suspektivní v oblasti lopatek) nyní se PSA drží na cca 5. V současnosti užívá dlouhodobě Casodex. Můj dotaz směřuje nyní na vedlejší účinky – otec má velké problémy s nohami otoky + problémy s chůzí (bolesti i koordinace pohybů). Může to být způsobeno právě tímto lékem? Vím, že jeho užívání je nutné, ale nechá se třeba na nějaký čas vysadit či brát k němu nějaký doplněk? Děkuji za odpověď.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může se na tom lék částečně podílet. Tatínka by měl vidět internista, zda otoky nemají jiný původ. Potravinový doplněk učitě nepomůže, bylo by možné zkusit léky na zvýšení močení, ale to musí posoudit ten internista. Pokud se týká změny léčby, musite to probrat s ošetřujícím lékařem, v tom nemohu na dálku radit.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore,chci Vás poprosit o sdělení prognozy a diagnozy.Jedná se o mého tatínka a v závěru nálezu se uvádí-punkční válečky prostatické tkáně prostoupené strukturami středně diferencovaného acinárního adenokarcinomu Gleason grade 3,Gleason score 3+3=6. Dále obrazy adenomyomatozní hyperplazie. M1:M85503 KARCINOM ACINOCELULARNÍ G:P:1 M2:M72440 HYPERPLAZIE ADENOMYOMATOZNI,NS G:P:1 M3:M47000 CELULIZACE ZANETLIVA,NS G:P:1 TOP:T7710 PROSTATA NS TUMORMARKERY:S-PSA:8,43 S-FPSA:0,73 S-F\T:9,00 Otec má 64 let a v podstatě nikdy nebyl nemocen. Navrhovaná léčba je v Novém Jičíně radioterapií.Za odpověd předem děkuji,moc by nám to pomohlo.
ŽANETA K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ještě mě chybí stadium TNM. Pokud je nádor ohraničený jen na prostatu, je velká naděje na vyléčení při navrhováné léčbě.
Rakovina prostaty
Nárůst PSA z 0,41 na 8,1za půl roku , i když manžel nemá žádné potíže, může znamenat recidivu nádoru? Mě se zdá ten nárůst strašně velký, v tak krátké době. Neznamená to, že je nádor moc agresivní?V roce 2007ozářena prostata (T2NOMO). V poradně se dovídám jen o pomalém nárůstu o desetiny a již je podezření na recidivu. Díky za odpoveď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může jít i o recidivu. O agresivitě nádoru je těžké se vyjádřit, nepíšete ani původní stupeň agresivity. Proberte to s ošetřujícím lékařem.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, v rámci prevence byla manželovi zjištěna elevace PSA-11,6. Biopsie prostaty prokázala acinární adenoCa prostaty s tímto popisem : pravý lalok prostaty - jednoznačná nádorová infiltrace v rozsahu vyšetření nenalezena. levý lalok prostaty - 4 punkční vzorky délky 4 - 14 mm tvořené prostatickou tkání s obrazem adenomyomatozní hyperplasie s corpora amylacea ve žlazkách, skupinami atrofických žlázek. V nejmenším ze vzorků patrna ložisková infiltrace asinárním adenokarcinomem tubulární úpravy. Známky perineurálního šíření či nádorové angioinvase v rozsahu vyšetření nenalezeny. Dále četné útržky sliznice tlustého střeva přiměřené histologické struktury. Závěr: acinární adenokarcinom prostaty 8140/3 Gleason 2+2, Gleason score 4 pTx. Manželovi byly vysvětleny možnosti léčby.Nevíme, jestli v jeho případě (71 let) podstoupit operaci nebo aktinotherapii. Děkujeme
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je jenom na rozhodnutí nemocného, oba způsoby léčby mají prakticky stejné léčebné výsledky, mají trochu jíné nežádoucí účinky. Viz www.linkos.cz, stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, chtěla bych vás požádat o vysvětlení následujícího závěru biopsie prostaty: "V zaslaných punktátech z prostaty nacházíme jednak obraz prosté myoadenomatosní hyperplasie a dále nádorovou infiltraci vzhledu acinárního adenokarcinomu převážně tubulární, místy však až solidně trabekulární úpravy. Klasifikace: M8140/32, C61. Skore dle Gleasona: 7 (3+4). Následné odeslání na CT pánve + RTG S+P.ů Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu prostaty, další vyšetření ukáže, zda je rakovina omezena jen na prostatu, nebo zda zasáhla další orgány. Podle toho se bude řídit další léčba i prognoza. Dažím vám palce, aby nádor byl omezený jen na prostatu, pak by po příslušné léčbě bylo pravděpodobné vyléčení.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore,při zjištění rakoviny prostaty 10/2008(C61)jsem měl v nálezu po punkci:bioptické vzorky tkáně prostaty délky 9-10 mm které jsou téměř v celém rozsahu prostoupené strukturami adenokarcinomu,kkde žlázky jsou vytvořené,drobné,hustě k sobě natěsnané místy splývají,ojediněle se nádor šíří v podopbě velmi drobných solidních nádorových čepů,místy jednotlivých nádorových buněk (T 77 M8140/3 gleason grade 4+3,GS=7)Takto byly kvakifikovány 3 vzorky z 10.Od původně projednané operace se na doporučení operatérů ustoupilo z hlediska velmi malé prostaty (1994 operace zbytnění prostay) a nebezpečí poškození jiných orgánů.Absolvoval jsem raditerapii kde jsem měl před začákem PSA 7,76.Po absolvování terapie mám tento výsledek: pacient s dg.st.p. TURP-1994 pro BHP,102008 zjištěna recivida - biopticky ověřena,GS 7,PSA 5,67,poměr 6%,bez nálezu generalizace,protio radiukální radioterapie 45+30 Gy.Týden po ukončení RT pokles PSA na 5,05.Jaká je prognóza a jak dále? Mnohokrát děkuji.
Pavelek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je docela dobrá, máte šance být v pořádku, zaručit se to samozřejmě nedá.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jestli je pravda, že při ozařování nepokročilého karcinomu prostaty je kratší průměrná délka přežití než u operace. Otec má karcinom prostaty, stadium T2bN0M0, G7, chtěl by ozařování, ale urolog navrhuje operaci s tímto odůvodněním, že prý je ještě relativně mladý. Přečetl jsem si ale, že průměrná délka přežití sice je kratší, je to však dáno ne horší účinností léčby, ale tím, že ozařování se používá víc u starších a jinak nemocných pacientů, které nelze operovat. Děkuji za odpověď
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Výsledky jsou v tomto případě velice podobné, trochu jiné jsou nežádoucí účinky léčby. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore,promiňte mi,že se na Vás obracím již potřetí.Prosím,buďte tak laskav a poraďte mi s novým problémem.Před 9 lety jsem byl ozařován pro karciom prostaty s nálezem T2a NOMO GS 6.Po 9 let bylo PSA v mezích 0,6 - 0,95.Od února tohoto roku vzrostlo PSA z 0,95 na 1,75.Je to příznak recidivy? Jsem objednán na kontrolu až v únoru 2010.Je třeba, abych se objednal na kontrolu dříve? V únoru tohoto roku byla "prostata nezvětšená,tužší, hladká." Je mi 70 let.Děkuji Vám.
kameraman007
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemusí to být příznak recidivy, ale pro jistotu bych doporučoval kontrolu o něco dříve, třeba po půl roce. Ale věřím, že se nic vážného neděje.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, mému tatínkovi (70) byla provedena biopsie prostaty, lékař na tel. dotaz odpověděl, že hystologie dopadla "špatně" a objednal ho za 14 dní. Na klinice celostní medicíny byl po vyšetření konstatován zánět a 100% nezhoubný nádor. Pod pojmem "špatná" hystologie si představujeme to nejhorší, lékař zatím do kontroly nekomunikuje, jsme psychicky vyčerpaní, je možné, že se i přes výsledky hystol. vyšetření skutečně může jednat o nezhoubný nádor? Děkuji za odpověď.
Dagmar Převorovská
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde zřejmě o rakovinu prostaty. Nevím, co je to klinika celostní medicíny. Mezi klinikami lékařských fakult jsem ji nenašel. Rakovina prostaty není žádná tragický zpráva, má ji hodně mužů tatínkova věku a většina z nich se buď uzdraví nebo s touto nemocí při léčbě může slušně zít. Je nutné znát podrobnosti, hlavně TNM stadium nádoru a jeho histologii. Bez toho se k prognoze nelze vyjádřit. Tak se moc nebojte, třebab to všechno nebude tak tragické, jak si myslíte.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat. Je pravda, že pokud má pacient ca prostaty s meta a je po orchatektomii není vhodná léčba hormony?Další dotaz je pokud má pacient vysoké PSa myslím tím více jak 2000 prodělává CHT a PSa se pomalu zvyšeju, je šance, že se ještě sníží. Bylo nám řečeno , že v období CHt PSa může kolísat. Je vhodná při CHT léčba ATB?Je možné, aby pacient s takovými hodnoty, který se cítí dobře se po Cht(která na něj nemá žádné vedlejší účinky)"stabilizoval", vím že uzdravení není možné,ale pokud bude užívat hormony, prodělá Cht a část kostí která je zasažena byla již ozářena paliativně, pacinet se cítí dobře(bolesti jen opravdu mírné, dle počasí) se "stabilizuje". Položila jsem Vám mnoho dotazů,jsem si toho vědoma,ale byla bych ráda za každou odpověď na jednotlivé dotazy.Moc děkuji a přeji krásný den,Lenka
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To první zcela pravda není, ale je to tak, že orchiektomie vlastně nahrazuje hormonální léčbu, odstraní se tím totiž tvorba testosteronu a tak není zapotřebí užívat hormony potlačující testosteron. Ano, je šance na snížení PSA. Léčba ATB není nijak závislá na CHT, ATB je nutné podat při infekci. Ano, je časté, že se tito nemocní cítí dobře a mohou být při léčbě v dobrém stavu i dlouho.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, v roce 2007 mi byla ozářena prostata (T2NOMO). Poslední kontrola v říjnu 2008, PSA 0,41. Nyní po půl roce vzestup na 8,1. Doktorka napsala do zprávy pro vyšetření skeletu Ca prostaty, stp.paliativní resekci hrdla MM a prostaty (C61) . Poslán znovu ,po půl roce, na scinti skeletu a CT prostaty. Co to může znamenat? Díky za odpoveď.
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to znamenat podezření na recidivu onemocnění. Pokud by se potvrdila, není to žádné tragedie, ale bylo by nutné další léčení.
Rakovina prostaty
PSA se mě zvedlo od minulé kontroly z 5,21 na 13,43. Na základě toho mě byla provedena biopsie s následujícím výsledkem:.Kontinuální punkční válce prostatické tkáně s převažujícím obrazem glandulárně-stromální nodulární hyperplázie se sporadickými projevy mírné prosté glandulární atrofie. V okraji vzorku 1,2 a 3 nádorová infiltrace adenokarcinomu s kombinovanou acinární solidní a kribriformní stavbou a náznaky stavby tubopapilární. Histologický obraz napovídá nadorové infiltraci středně diferencovaného prostatického adenokarcinomu (GS 3+4),patrně s kombinovanou acinárně-duktální diferenciací. Na scintigrafii skeletu je zjištěna zvýšená aktivita v pravém ramenním kloubu - degenerativní změny ??.Ostatní skelet v mezích normy. Bylo mě řečeno,že si mám vybrat mezi operací,nebo ozařováním.Je mě 75 let.Doporučeno bylo ozařování. Co by jste doporučil Vy?Je možné žádat aby ozařování bylo provedeno na Žlutém kopci?
Fukar Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Já bych se také přiklonil k ozařování. Požádat o ozařování můžete kterékoliv pracoviště u nás, záleží na jejich kapacitě, tedy abyste zbytečně dluho nečekal.
Rakovina prostaty
Dobrý den, tchán má generalizovaný karcinom prostaty (mnohačetné metastázy skeletu, břišní dutina, pánevní oblast), diagnostikovaný před necelými dvěma roky, tehdy PSA 337, G7, je po kastraci, bere flutaplex a bonefos, po kastraci mu kleslo PSA, teď mu ale začalo stoupat, v nemocnici říkali, že nádor se stal hormonálně independentní. Žádnou další léčbu (prý je jinak možná chemoterapie+kortikoidy) mu vzhledem k věku (81 let) nechtějí dávat, jenom léčit příznaky. Subjektivně se cítí zatím relativně dobře, bolesti moc nemá, jinak je na svůj věk zdravý. Přečetl jsem si, že se dělá nějaká studie s biologickou léčbou u pacientů, kde nádor přestal reagovat na antiandrogenní léčbu, tak bych se chtěl zeptat, zda se dá o ní zjistit něco bližšího ev. zda a jak by se do ní mohl dostat. Děkuji za odpověď.
Roman
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Biologická léčba u nádorů prostaty zatím není, pokud se týká studie, tak o ní nevím.
Rakovina prostaty
Dobrý den, je pravda, že při robotické operaci karcinomu prostaty je vyšší počet recidiv než při normální RAPE? Děkuji.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, to není pravda.
Rakovina prostaty
Prosím o radu a vysvětlení , dnes jsem dostal výsledky biopsie prostata, bohužel pozitivní. Byla poručena operace,čisla vzorků jsou popsany čísly Pin 1 až Pin 3, prosím o zdělení dalšího postupu při teto diagnoze. předem děkuji J. Pazderník
jaroslav Pazderník
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Abych vám mohl lépe poradit, musel bych znám stadium vaší rakoviny prostaty dle TNM. Ale pokud vám váš lékař doporučuje operaci prostaty, je téměř jisté, že jde o počáteční stadiu nemoci a máte tedy velkou naději na vyléčení. Tak vám držím palce, abyste byl v pořádku. Možná bude zapotřebí mimo operaci ještě hormonální léíčba, ale to se ještě uvidí.