Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, jaká je léčba rakoviny prostaty v případě recidivy (po ozáření) , kdy je rakovina jen v prostatě. Dozvěděla jsem se na internetu o hormonální léčbě, ale ta může trvat jen 2 roky (Casodex). Co následuje dále jsem nikde nenašla. Je možná operace - odstranění prostaty? Díky za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud byl pacient radikálně ozářený, operace většinou už zapotřebí není. Hormonální léčba je většinou u recidivy vhodná a může trvat i déle než 2 roky. Podívejte se na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty, najdete tam hodně informací
Rakovina prostaty
Milý pane, Mám rakovinu prostaty,bez metastází,G faktor 2+3,je mi 61 let,PSA 10,5.Vyšetřovali mě na Bulovce,V Motolu,v Novém Jičíně,biopsii,MR,PSA.S toutéž diagnozou mi navrhli odlišné způsoby léčby a každá klinika tvrdí,že pouze jejich metoda je optimální.Mám z toho zmatek a smutek.Nevím,pro co se rozhodnout.Jsem jinak zdráv.Na Bulovce mi nabídli brachyterapii,ale na jiné klinice mi řekli,že v tom nemají vůbec zkušenost.V Motolu mi nabídli radikální operaci a řekli,že brachyterapie není vhodná.Ale nemají tam robotickou operaci,nevím,jestli tradiční operace je stejne spolehlivá.V N.Jičíně mi dali hormony,které bych měl užívat nekolik měsíců a pak by mi udělali tu brachyterapii.V Motolu mi řekli,abych ty hormony nebral!Jsem psycholog,ale nedokážu pomoci sám sobě, mám hrozné deprese kvůli té neshodnosti expertů. Byl bych moc vděčen za osobní konzultaci s Vámi v Brně,neboť čas běží.Chci optimální řešení s nejmenšími možnými vedlejších účinků a spoléhám jen na Vás!Prosím,pomozte mi!
Paul
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Milý pane, znám dobré přísloví - mnoho psů, zajícova smrt. Pokud chcete, pošlete mě všechny vaše nálezy a číslo vašeho mobilu a já se vám ozvu. A podívejte se na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore,je mi 76 let a byl mi diagnostikován CaP s těmito výsledky:PSA 22,G1 G1 2+2 =4.Dosud jsem bez závažných potíží.K léčbě užívám FLUTAPLEX.Je to vhodné a dostačující?Děkuji za odpověď.
Robert
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pravděpodeobně ano, i když neuvádíte podrobnosti o vaší nemoci, hlavně stadium TNM.
Rakovina prostaty
Dobrý den a děkuji předem za pomoc. Prosím o posouzení stavu manžela: 57 let, v r. 2001po nefrektomii pro světlob.renální karcinom G3-4 pT2pNXMO, v současné době v remisi. V r. 2007 zjištěn acinární karcinom prostaty Gleason 7, PSA 30,57 T1cNXMO. Léčen ozařováním 76,4 Gy. Následné kontroly po 3 měs. se PSA snížilo na 10,3, poté 5,99, nyní na 3,7. Bohužel přetrvává problém se svěračem konečníku, což manžel velmi nelibě nese. Je možné, že ještě dojde ke zlepšení, anebo už bude tento stav trvalý, anebo se může dokonce zhoršovat? Také si poslední dobou stěžuje na bolest v tříslech. Souvisí to s ozařováním, a jaké je nebezpečí recidivy nemoci? Děkuji za radu.
Ina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možné, že dojde ke zlepšení, rozhodně by se obtíže se svěračem konečníku neměly zhoršovat. Proč má manžel bolesti v tříslech nedovedu posoudit. Nebezpečí recidivy nemoci jistě existuje, vzhledem k tomu, že obě diagnozy mají stadium NX, to znamená, že není jasné, zdy byly postižené uzliny, je obtížné se k možnosti recidivy vyjádřit.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, můžete mi prosím říct, z jakého důvodu se při rakovině prostaty operuje prostata jako taková a kdy se pouze odstraní varlata a prostata s nádorem v těle zůstane?
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace nebo radikální ozáření se provádí, když je nemoc ohraničené jen na prostatu. Při pokročilejším stadiu se provádí hormonální terapie, ať už odstraněním varlat nebo podáváním léků.
Rakovina prostaty
Dobrý večer,pane profesore jaký máte názor na použití léčby prostaty kterou provádí v nemocnici N. Jičín zavedení radioaktivních zrnek do prostaty které se po 59 dnech rozpustí . Je tam dobrá úspěšnost léčby ? Uvádí se tam také cena výkonu cca 100 tis. korun kterou si bohužel zatím pacient hradí sám ! Je to info z internetui ! Moc děkuji za odpověď !
Rosta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to moderní metoda, která má vysokou úspěšnost. Ale pokud by bylo zapotřebí tuto metoda platit, o čemže nevím, já bych dal přednost léčebným metodám které hradí pojišťovny a které mají podobnou úspěšnost. Jde tedy o radikální operaci nebo radikální zevní ozáření.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, před 2 roky a třemi měsíci jsem byl operován z důvodu zhoubného bujení prostaty. Celá prostata byla odstraněna,nebyly žádné metastáze.Při 1.kontrole PSA 0,11 za půl roku nato 0,1 pak 0,05 a nyní 0,07. Nemůže nepatrné zvýšení signalizovat něco nedobrého? Děkuji.
Ladislav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že se nemusíte obávat, jen choďte dál na kontroly. Máte velkou šanci, že budete i nadále v pořádku.
Rakovina prostaty
Dobry den pane doktore, memu manzelu zjistili rakovinu prostaty, ma 58let. Uz pres mesic se leci pouze hormonalni lecbou-Androcur 100, ted byl na kontrole Psa mu kleslo a testosteron ma 2,3, doktor rikal ze je to dobre a at pokracuje v uzivani prasku a za mesic ma jit opet na kontrolu. Doktor nam toho moc nerika. Moje otazka zni, zda-li by nemel podstoupit operaci nebo radiozari??nez pouhe uzivani prasku. Doktor take rekl, ze to ma v pokrocilem stavu. Nevim co jsi mam pod timto stavem myslet?? Na internetu jsem se docetla, ze Androcur 100 se pouziva pri neoperovatelne rakovine prostaty, bojim ze ze to tedy znamena, ze se manzel uz nemuze vylecit??? Nebo to muze znamenat, ze az prasky nebudou zabirat, tak pak se bude operovat?? Dekuji Vam za Vas cas i odpoved.
Slavka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na stadiu dle TNM klasifikace. Pokud jde o pokročilé stadium, je hormonální léčba jistě správná, ale jde o to, zda k ní nemá být ještě něco přidané, například bisfosfonáty. Nemám od vás dost informací, abych se mohl blíže vyjádřit. Případně napište znovu a uveďte stadium nemoci dle TNM.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane doktore. Příteli (57 let) byla v srpnu 08 odstraněna prostata a oba semenné váčky pro nádor prostaty, závěr po operaci pT3b, NX, MX, G 3, Gleason skore 4+3. Od října užíval Casodex, v lednu a únoru 09 podstoupil 35 dávek ozařování. PSA v březnu 0,03, v červnu 0,02, v září 0,03. Tento týden byl na kontrole na onkologii a Casodex mu byl již vysazen. Chtěla bych se zeptat, jestli to není předčasné, jaký by teď měl být další postup, stačí pouze sledování PSA?Jak minimalizovat riziko, aby se onemocnění pokud možno nevrátilo? Velmi děkuji za Vaši odpověď.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemohu posuzovat podrobnosti léčby, zvláště když neznám stadium TNM, to NX a MX znamená, že nejsou dovyšetřené uzliny a a není vyšetření na přítomnost metastáz. Proberte to s jeho ošetřujícím lékařem.
Rakovina prostaty
Dobrý deň pán doktor, už som Vám písala ohľadom manžela,máme výsledky biopsie,rada by som konzultovala s Vami ďalší postup a vhodnosť liečby. Takže manžel 59 rokov pred biopsiou PSA 142 problémy nemá , len mierne musí potlačiť, aby sa vymočil a slabší prúd.Histologia: Oba punktáty prakticky v celom rozsahu infiltruje nízko diferencovaný /G3/ drobnoacinárny adenokarcinom prostaty Gleason skore 9/5+4/ s prítomným mnohopočetným perinerálnym šírením i lymfogennou propagáciou v zachytených periprostatických mäkkých tkanivách štruktury karcinomu nie sú prítomné. Výsledok imunoanalýzy: PCNA 35%; Ki-67 11 %;p53 45% Z: ca prostatae T4 Nx Mx G3 Dop:Decapeptyl 1 x mesačne, Androhexal 3 x 1 tbl , v plane scintigrafia skeletu podľa nálezu onko.vyšetrenie Zometa?Takže je to veľmi zlé? Akú má šancu, že sa to aspon na niekoľko rokov zastaví, keď je to G3?Keď lieky zaberú zmenšia sa aj problémy pri močení?Veríme lekárovi, ale ako by ste to riešili Vy?Zo srdca ďakujem, Monika
Monika Golubovič
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o poměrně pokročilou rakovinu prostaty, ale je ještě nutné dovyšetření, jak to sama popisujete. Ale i takto pokročilý nádor prostaty má naději na zastavení růstu a na to, že nemocný může být i sdouhodobě v dobrém stavu.Léčba bude záležet na výsledcích plánovaných vyšetření, bude to především léčba hormonální (už ji dostává) a dále možná léčba bisfosfonátem (např.Zometa), jak píšete. Skutečně je šance na dočasné zastavení nádoru i na další dobu.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, tatínkovi(75let) byla diagnostikována rakovina prostaty(PSA 71), na výsledky CT a vyšetření kostí čekáme. Snažím se zjistit, co by mu pomohlo. Chtěla jsem se Vás zeptat, jaký máte názor na vitamín B 17(laetryl)? Děkuji předem
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, to nepotřebuje. Léčba bude záviset na TNM klasifikaci, prognoza ve vyšším věku bývá většinou dobrá.
Rakovina prostaty
Je vysetreni skeletu scintigrafie spolehlive. Byl jsem na vysetreni skeletu s negativnim vyledkem, ale onkolog rik ze rakovinu uz mam v kostech nebo nekde po tele nevi. Pri vzrustu PSA a po ozarovani dosel k takoveto hypoteze. Navrhl mi preventivni kastraci. Schvalujete mi tento zakrok pri mem veku 52 let. Beru Casodex ale PSA stale vzrusta. Jsem jeste rizikovy v tom, ze ziju s jednou ledvinou take pro rakovinu od 9 let. Dekuji za odpoved a za nazor.
L.V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Doporučuji vám to, asi je to to nejlepší. Každé vyšetření, i scintigrafické, není samozřejumě spolehlivé na 100%. Ale vzrůst PSA v tomto případě signalizuje, že nádor není v klidu a že se zřejmě šíří dál.
Rakovina prostaty
Po radikalnim ozarovani a hormonalni lecbe rakoviny prostaty mi stoupa PSA. Beru Casodex. Byla mi doporucena kastrace. Bude mit vyse zminena operace efekt Vstupni hodnoty PSA byly PSA 28,G 7 rat injekce se stejnym ucinkem. Soucasna vyse PSA 3
L V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Měla by mít efekt, je to běžný postup ve vaší situaci.
Rakovina prostaty
dobry den manzel ma histologi:CaP G score8 4´4 pT3a je po roboticke operaci co to znamena a jak na tom je .Dekuju moc
kveta timkova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Manžel má rakovinu prostaty, ale to samozřejmě víte. Vzhledem k tomu, že je zřejmě po radikální operaci a nebyly u něho zjištěny metastázy, má reálnou šanci být v pořádku. Ale k přesnějšímu vyjádření bych musel vědět TNM klasifikaci a případně další podrobnosti jako PSA.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, Můj otec 4 měsíce od října 08 v moči krvácení a časté nucení na toaletu .unor 09 diagn. biopsii- acinární adenokarcinom prostay (pčítomné perineureální a angiovaskulární šíření )T2B-T3 , NO,MO, GS 4+3 =7,psa 140 ,semené váčky-pozitivní,prostata cca 60g tlačí při spodině na močový měchýř,ct ,scinti skeletu negativní ,,metastázy makroskopické neprokázány,.RTG plic+srdce v pořádku ,hiátová hernie,atrofie pankreatu.Léčba byla zahájena v v březnu.2009 .Casodex 150 deně,měsíc před radioterapií zevního ozařování. Poté 40 cyklů zevního ozáření s následným užívání casodex. Po skončení radioterapie: Tři kontroly hodnot psa v krvi: 5.9, 4.5. Nyní Psa - při užívání Casodex 0.8, Otec nyní změnil odeslám k onkologovi.: kde lékař navrhl léčbu casodex ukončit. Lékaři důvěřujeme, jen nás to ukončení léčby překvapilo. Prosím o Váš názor zda by jste se s tímto postupem ztotožnil? jedná-li se o první pokles na hodnotu 0,8. od unora zatím nebyly provedeny CT a Scinti,rtg. Díky
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neznám všechny podrobnosti, ale já bych s hormonální léčbou ještě asi pokračoval. Nejlepší bude, když si necháte od onkologa vysvětlit, co ho k vysazení Casodexu vedlo a třeba se to vyjasní.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, když CT prostaty a na skeletu nejsou zjištěny změny - neprokázána recidiva onemocnění, přestože PSA zvýšeno za půl roku z 0,41 na 8,24. Po užívání Casodexu(4 měsíce) pokles PSA na 0,88.( Před ozářenim v roce 2007 T2NOMO) Co to znamená? Díky za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Snad se nic závažného neděje, jistě se pomýšlelo na recidivu nádoru nebo na metastázy, to ale nebylo prokázáno. Ale samozřejmě nemůžete vyšetřit každou buňku zvlášť, každé zobrazovací vyšetření má své limity. V každém případě je výborné, že po hormonální léčba se PSA upravilo, snad se nemoc stabilisovala a bude nadále v klidu.
Rakovina prostaty
Dobrý den, můj otec byl operován pro carcinom prostaty. Můžete mi vysvětlit toto označení: pT2c pNX pMX GS 2+3. Děkuji.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
T znamená velikost nádoru (středně velký) N postižení uzlin a M metastázy. X znemaná, že to zatím není jasné, tedy dovyšetřené. Takže postižení uzlin a případné metastázy se ještě musí dovyšetřit. GS znamená stupeň agresivity nádoru, v tomto případě střední. Proberte to s ošetřujícím lékařem.
Rakovina prostaty
Dobrý den, prosím, otec má diagnozu C61, a po hormonální léčbě mu kleslo PSA ze 6.5 na 0.2. Má mít 35-40 ozářek, neni to mnoho. Děkuji
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, je to standardní postup, otec má naději se uzdravit. Více www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, je mi 61 let a mám rakovinu prostaty, T1bN0M0, G5, PSA8,4. V nemocnici mi dali na výběr mezi monitoringem, standardní RAPE, robotickou RAPE a ozařováním. Mám dost obavy z vedlejších účinků, tak bych preferoval sledování, ale probral jsem to ještě s druhým urologem, podle kterého bych se měl rozhodně léčit, na sledování jsem prý mladý, není dobré tam, kde je šance na přežití 10 let a více a teď mám vysokou šanci na úplné vyléčení. V nemocnici mi řekli, že nádor není příliš agresivní a pokud budu často chodit na kontroly, je sledování možné. Co si o tom myslíte Vy, je nutná léčba, nebo stačí sledovat?
Václav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To rozhodnutí je skutečně na vás, znáte všechny okolnosti a rizika a musíte si vybrat. Každý dává přednost něčemu jinému, každá léčba má určité nežádoucí účinky, jen sledování má také svá rizika, prostě si všechno promyslete a vyberte si, nikdo to na za vás neudělá. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
DOBRý VEčER PAN DOKTOR, PROSíM VáS O Váš NáZOR, MANžELOVI VYšLO Z KRVI PSA 102, čO JE úDAJNE POKROčILý KARCINOM PROSTATY. pROSTATA JE NORMáLNEJ VEľKOSTI, HRBOľATá,ČAKá HO BIOPSIA A LIEčBA, MáM STRAšNý STRACH, MáME 2 MALé DETI, MANžEL Má 59 ROKOV. AKá BýVA PROGNÓZA V TOMTO šTáDIU? ROKY, čI MESIACE? ĎAKUJEM VáM VEľMI PEKNE ZA Váš čAS.ANI NEVIETE KOľKO PRE NáS TáTO PORADňA ZNAMENá. NáDEJ UMIERA POSLEDNá... MONIKA
MONIKA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Výška PSA nemůpže ukazovat na pokročilost nádoru prostaty. Musí se dokončit diagnoza a určit stadium nemoci dle TNM klasifikaci. Pak bude možné říci, zda má manžel naději na uzdravení nebo ne. Případně napište až bude hotová diagnoza a TNM klasifikace. Možná to nebude tak hrozné, jak se vám zdá.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore,je mi 57let. V roce 07/PSA-70, v roce 09/PSA-1,10. Dg:C61 ZN prostaty,Q619bil. Biopsie prostary: 3 vzorky-ve všech dodaných lamelách prostatické tkánějsou sturktury adenokarcinomu z malých periferních žlázek a acinů s okrsky kribriformního růstu a se zřejmou perineurální propagací. Barvení na kyselý hlen je pozitivní. Gleason 3 a 4 =7. OH C61 8140/3 2 pT1c. Scinti skeletu bez ložiska nálezu. Sono: prostata 34 x 40. Léky: inf F1/1 Zometa 4mg i.v. NO15, Bikaluplex 150 užívání 1-O-O. Prosím o vyjádření: Je i jiná alternativní léčba? Pokud stoupe PSA jakou léčbu zvolit? Jaký máte názor na Brachyterapii? Vřele Vám děkuji za Vaši odpověď.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je rakovina prostaty omezená jen na prostatu a nejsou tedy metastázy, je základní metodou volby ozáření nebo operace. Obojí má stejné výsledky stran vyléčení, ale jiné nežádoucí účinky. Viz také www-linkos.cz stránky pro nemocmé, rakovina prostaty. Brachyterapie je také možná, ale není to zcela běžná metoda a dělá se jen na některých pracovištích. Hormonální léčba a léčba bisfosfonáty je jistě v pořádku.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore , otec 59 let podstoupil před 5,5 roky radikální prostatektomii pro karcinom prostaty T2cN0M0, PSA 7,8 . Po operaci při kontrolách po dobu téměř 5 let PSA menší 0,04 , žádné problémy nemá. V posledním roce mu však kolísá PSA v rozmezí 0,22 , pak kleslo na 0,16, 0,14 při poslední kontrole zase vyskočilo na 0,23 . Otec je z toho v obavách, že jde o návrat karcinomu . Co může být příčinou tohoto kolísání PSA . Děkuji za odpověď .
Milan M .
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pravděpodobně důvod k obavám není, ale je zapotřebí to nadále sledovat. Kolísání je tam mlé, že mu zatím není nutné věnovat pozornost.
Rakovina prostaty
mam diagn.C61 s MTS ,robili my lamioktomiu TH5 som po radioterapii,uživam Lucrin 3,75 mg,Flucinom 3x1,po operácii som ležiaci,nechodím bola my navrhnuta rehabilitacia no onkolog to zrušil mam vobec nadej že budem chodit mam aj vyšetrenie skeletu s tým že su tam ložiska zvyšenej kostnej prestavby s vizualizaciou v stavcoch Th6-Th9 ak je možne prosím odpovedzte co najskor budem čakat Ďakujem
Dušan SK
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z toho co píšete mě váš stav není zcela jasný, ale samozřejmě to není jednoduché. Pokud by se metastázy objevily i na dalších obratlech, určitě by rehabilitace nebyla vhodná. To zda budete chodit také nemohu posoudit, musel bych znát podrobnosti nálezů na páteři a váš neurologický nález. Takže bude nejlepší, když to podrobně proberete s vašim onkologem
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore.Mám rakovinu prostaty,ct ohraničená,nelze ozářit-umělý kyčelní kloub,po hormonální léčbě,po chemoterapii a operaci varlat (75 let). Po 4 měsících psa 70, v současnosti Androcur 100 2x denně. Mám mít obavy z příbalového letáku ( rakovina jater atd. ) ? Je vhodné užívat podpůrné léky ( ?), nebo přírodní preparáty ( HerbaChol) a pod. Děkuji.
toník
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, obavu z rakoviny jater mít nemusíte. Potravinové přídavky či tzv. přírodní preparáty vám nepomohou ani neuškodí.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore,zatím jsem chodil na kontroly k urologovi s mírně zvětšenou prostatou-důvod časté močení v noci 2-3x. Jiné problémy nemám. Po trvalém zvýšení PSA 3-4 jsem absolvoval biopsii s výsledkem: C61 ca prostaty T1c NXMX Gl.3+3 v 50% 2 vzorků z 12, PSA 3.04,index 11%. Histol:ve 2 vzorcích z levého laloku nález adenom Gl3+3, každý vzorek 50%,jinak vše negat. Byly mi navrženy /bez doporučení/ tyto způsoby léčby-operace vč.robotické,ozáření nebo aktivní monitoring každé 3 měsíce. Prosím o Váš názor na diagnózu a ke kterému zp.léčby byste se přikláněl.Není akt.monitoring ztráta času? Na žádném jiném vyšetření jsem nebyl. Po přečtení Vaší poradny si myslím, že ještě vyšetření scintigrafií kostí příp.CT je velmi důležité pro konečnou diagnózu. Je mi 58 let, jsem zdráv a ve velmi dobré fyzické kondici. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zaprve píšete TNM NXMX, to by znamenalo že nebylo provedené vyšetření na případně zvětšené uzliny nebo vzdálené metastázy. Scinti kostí je určitě nutné, CT okolí prostaty vhodné. Pokud tyto oblasti nejsou postižené a nádor je ohraničený jenom v prostatě, jsou možné všechny 3 způsoby. Já osobně bych asi monitorování nechtěl, prostě bych se chtěl toho nádoru zbavit. Výsledky léčby jsou prakticky stejné po operaci i po ozáření, rozdílné jsou nežádoucí účinky. Asi bych se ve vašem věku rozhodl pro robotickou operaci, ale rozhodnout se musíte vy. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakoviny prostaty.
Rakovina prostaty
rakovina prostaty - v roce 2006 zjištěno CA prost. Gleason 2+3TNM:cT2b-cNXMOPo serii ozařování se pohybovaly markry PSA v hodn.0,9-1,6.nyní po dvou měsících vzrostlo Psa na 3,05.jednak prosím Váš názor na další léčbu,A dále by mne zajímalo zda může mít vliv na zhoršení naroč.tělená práce /stavba domu./jedná se pro omáho manžela stáří 64 let.Omlouvám se za stručnost.ale bála jsam se že nemám dost prostoru.k vyjádření svých problému. děkuji Dagmar
dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Manžel by měl mít hormonální lébu, nepíšete zda jí má nebo ne. Náročná tělesná práce u něho není vhodná, zda přímo zavinila zhoršení není možné jednoznačně říci.
Rakovina prostaty
Dobrý den, dva roky se léčím s kribriformním adenokarcinomem prostaty, pův. stadium T3N1M1,mám metastázy v pánvi, páteři pravé kyčli a levé ledvině. PSA při diagnóze bylo 88, Gleason 7. Jsem po operaci varlat, bral jsem Flutaplex, od jara tohoto roku mi PSA vzrůstá, teď je 164, vyměnili mi ho na Bicalutamid. Původně mi řekli, že se nevyléčím, ale život mi to asi nezkrátí, vím ale, že když PSA začne růst, je to špatné znamení, tak se Vás chci zeptat. Je mi 86 let, jinak mám cukrovku 2. typu. Bolesti mám jenom občas, stačí mi na to Aulin.
Josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to zcela dobré, nemoc zřejmě pokračuje. Teoreticky přichází ještě v úvahu chemoterapie, ale vzhledem k vašemu věku bych se trochu bál, jak byste jí snášel. Případně se může zkusit a při špatné snášenlivosti přerušit. Proberte to s vašim onkologem, jak to vidí on, když vás dobře zná.
Rakovina prostaty
Dobrý den, můj otec 59 let, dnes získal výsledky z urologické ambulance: Diagnóza C 61 Carcinom prostatae GS 6 /3+3/, PSA 11,60. S bez potíží. Byl odeslán na scinti skeletu k vyloučení meta procesu a na CT malé pánve a objednán do onko týmu urologie. Otec nám k tomuto nic moc neřekl, asi se ani moc neptal. Vůbec nevím jaké mám mít z těchto výsledků pocity, jak na tom je ... Předem moc děkuji za vaši odpověď.
Lucie K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud bude rakovina prostaty omezena jenom na samotnou prostatu, je naděje na vyléčení otce velká. Počkejte, jak dopadnou vyšetření a podle toho se zvolí strategie léčby.
Rakovina prostaty
Dobry den pane doktore, uz jsem Vam psala drive. Odpovedel jste, ze muj tatinek ma rakovinu prostaty s podezrenim na metastazu kosti. Tatinek byl u doktora a ten mu rekl, ze ma dale mesic uzivat prasky a pak at prijde znovu. O jeho kycli vubec doktor nemluvil. Chtela jsem se zeptat, jak se pozna ze ma metastazi v kostich? predpokladam, ze by mu museli udelat nejaky odbery vzorku? nebo to je jasne uz v te scinti skeletu? Dale nevime proc mu treba nenaplanovali operaci nebo radiozari, kdyz ma tu rakovinu prostaty? Dekuji Vam mnohokrat za odpoved.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Metastázy rakoviny prostaty v kostech se poznají na scintigrafii kostí a případně na RTG. Není mě jasné stadium TNM, podle toho by se pak měla řídit celá léčba.
Rakovina prostaty
Dobrý den vážený pane doktore, mému otci (69 let) byla v listopadu 2007 zjištěna rakovina prostaty. (ve zprávě: C61, T2NXMX, G2, GS 3+3= 6, PSA 0,80). V únoru 2008 provedena TURP. Byla mu 4x aplikována injekce Zoladex a poté nasazen lék Casodex. V červenci a srpnu 2008 podstoupil radioterapii (35 dávek). Nyní PSA 0,04. Při poslední kontrole mu urolog doporučil: hormonální ablační th-oboustrannou orchiectomii. Důvod nevysvětlil. Proto se chci zeptat, jestli je operace podle Vašeho názoru nutná a jestli nestačí užívat pouze lék Casodex. Otec trpí už léta hypertenzí a měl i složitou operaci aorty pro aneurysma, proto je pro něho další operace zátěží. Ještě bych se zeptala, jestli je nutné doplnit vyšetření uzlin a scinti-grafii.Urolog ani onkolog mu toto nenavrhli. Děkuji za Váš názor.
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle mého názoru je operace vhodná, jde o velmi malou a krátkou operaci vyřadující jen asi dvoudenní hospitalizaci. Není mě jasné stadium TNM, Nx a Mx znamená, že není jasné jak je to s uzlinami a s metastázami, takže dovyšetření je určitě vhodné. Nechte si od urologa vysvětlit, proč vyšetření nebylo dokončené a proč se rozhodl doporučit orchiectomii, na vysvětlení má pacient právo.
Rakovina prostaty
Dobrý den,muj otec 67 let má postižení CT scinti skeletu kde smíšená mata v L3,pac s CA prostaty TINOM1 vstupně meta postižení skeletu.To jsem opsala ze zprávy,Chtěla bych se zeptat,jak vidíte jeho uzdravení.Děkuji za odpověd
Zdena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otec se bohužel nemůže uzdravit, ale onkologiká léčba, hlavně hormonální, by mu mohla život výrazně prodloužit.
Rakovina prostaty
Pane doktore,jsem po operaci odtranění prostaty jeden rok.Prý mám mikrostáze limfatických uzlin.PSA mám 0,03 lékař mi nabízí ozařování.Nemám žádné ptíže. Mám to přijmout?
Václav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud máte mikrometastázy lymfatických uzlin, jak píšete, tak ano, příjměte to.
Rakovina prostaty
Pane doktore, pacient 58 let, 7 let po RAPE, dosud PSA 0, letos PSA 0,9. Nasazen Bikaluplex. Obtíže kromě občasné bolesti v oblasti pravé pánve a velmi citlivé oči na klima, chlad nejsou patrné. Laicky v pohodě, velké překvapení více jak po 5 letech od operace. Má smysl nějaká bilologická léčba, kdyby se výsledky nezlepšily, ev. byl nalezen důvod zvýšení? Děkuji Benešová
Benešová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Biologická léčba na rakovinu prostaty zatím není, takže v tomto ohledu není co řešit. Stávající léčba je přiměřená.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore prosím Vás tímto o posouzení: Podstoupil jsem biopsii prostaty a byla zjištěna diagnoza C61ZN prostaty. Objektivně zjištěno: moč chem.sed.neg., scan kostí negativní, UZ: břišní orgány norma, ledviny norma, moč norma, prostata 50 cm3, PSA 14,2 ng/ml. Prostata v obou lalocích, více v pravo tvrdá, ohraničená, ale je susp.infiltrace přes pouzdro, ale ještě ohraničená. Závěr: adenoca prostatae - cT3a, Nx,MO,G2,GG3+3. Doporučení: poučen o RT-a RAPE, volí RAPE - objednán na 15.10.09. Prosím Vás tímto o Váš názor a také radu zda lhůta od zjištění nálezu do termínu operace není příliš dlouhá (byla zdůvodněna kapacitou nemocnice) a jestli bych se neměl obrátit na jiné zdravotnické zařízení a tím tuto lhůtu alespoň částečně zkrátit. Prosím Vás o prognozu uzdravení. Za brzkou odpověď Vám tímto zdvořile děkuji. Václav
profesor Jiří Vorlíček
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lhůta není příliš dlouhá, léčbu jste si vybral sám ze dvou možností, obě léčby mají v konečné fázi podobné výsledky. Máte šanci na uzdravení, jistota samozřejmě není nikdy.
Rakovina prostaty
Dobry den,prosim o nazor.Muj tchan,9/08 karcinom prostaty,udajne 1mts na streve,u nas v CR navrhovana lecba-kastrace+ozarovani,to odmitl s tim,ze se bude lecit v Mnichove.Probehla u neho nejaka lecba,u nas pry neni standardizovana,kt.spocivala v tom,ze mu odebrali krev,do kt.neco pridali,tim mu stimulovali imunit.system...a zpet vraceli ve forme infuzi.Omlouvam se,ze mluvim laicky,ale vic o tom nevim.Po 3 seriich one lecby mu pry zmizela MTS a samotny nador na prostate odumrel.Vite neco o takove lecbe,myslite,ze metastazujici nador lze takto vylecit?Prodelal toto leceni v Mnichove jako samoplatce a stalo ho to neskutecne vydaje.Nemel radeji dat na lekare ceske?Moc dekuji za nazor.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, nejsem si jistý, zda jde o seriozní záležitost. Určitě by se měl nechat u nás přešetřit, jak na tom vlastně je.
Rakovina prostaty
Dobry den pane doktore, prosim Vas o vas nazor, tatinkovy je 58let,casto chodil na zachod a pozdeji ho to pri moceni palilo, doktor mu dal antibiotika tak ho to uz nepali, udelali mu rozbor krve, kde nasli v krvi PSA 565ug/l, sel na biopsii a vysledek je : Gleason score 9 (5-4). Z celkove plochy vsech valecku zaujima karcinom cca 90%, sel na vysetreni skeletu kde vysledek byl: zvysena kostni prestavba v oblasti prave poloviny panve. Obcas kdyz se hodne namaha tak ho poboliva prava kycel, ale jinak ho vubec neboli. Zajimalo by me zda-li to ma souvislost s prostatou nebo jestli to muze byt artroza a jake jsou nadeje na vyleceni prostaty? zda-li je to hodne vazne? dekuji Vam mnohokrat pana doktore.
Eva Friedrichova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu prostaty s podezřením na metastázy v kostech. Pokud by se metastázy v kostech potvrdily, nemůže se tatínek vyléčit, ale onkologická léčby by mu mohla život výrazně prodloužit. Pokud metastázy nebudou prokázaná a nádor bude omezený jen na prostatu, je naděje na úplné vyléčení (chirurgická léčba nebo ozařování, hormonální léčba). Je nutné, aby tatínek vše probral s jeho lékařem.
Rakovina prostaty
Dobrý den, můj otec 74 let ,má diagnózu Adenoca prostatae T2CN0M0Gls 6, PSA 17,8. LU nezvětšeny, Scintigrafie skeletu - zobrazení symetrické, homogenní. Byl mu nasazen Androcur. Po měsíci se PSA snížilo na 3. Chtěla bych se zeptat jestli nestačí tato léčba a je nutná radioterapie. Děkuji za odpověď
Jana J.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato léčba k vyléčení nestačí, radioterapie v tomto TNM stadiu by měla nemocného vyléčit.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, jsem 5 let po hormonální léčbě a radioterapii rakoviny prostaty s počáteční hodnotou PSA 13, nyní 1,- až 1,3 tři roky stabilizován, je vhodné nechat si udělat rentgen kostí, pro kontrolu, že je skutečně zatím všechno v pořádku a nebo je to zbytečné. Děkuji Vám za odpověď.
Marcel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je vhodné si nechat udělat scintigrafii kostí,není to ale nutné. Rentgen jen v případě, že byste měl nějaké obtíže nebo že by se na scintigrafii něco našlo.
Rakovina prostaty
stp TURT m.m. před 4 lety, istilace, kontrolní CSK opakovaně bez recidivy. PSA zhruba 7, nedávno TRUS a dekantová biopsie prostaty. Histologie: adenoca prostateae v obou lalocích, vlevo prostatitida, Gleason skore 3+2=5. Scintigrafie skeletu bez jednoznačného patol. ložiska zvýšené aktivity, vyšší aktivita ve velkých kloubech, difúzně ve střední části Th páteře s akcentací odstupů 6-7. žebra vlevo, vs degenerativní změny. Je mě 64, prosím o nastínění možností léčby a vyhlídky. Předem moc děkuji.
Lada
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyhlídky celkem dobré, z léčby lze zvážit hormonální léčbu. Pokud budete mít trochu štěstí, měl byste být dlouhodobě v pořádku.
Rakovina prostaty
Je mě 64 let, stp TURT m.m. před 4 lety, istilace, kontrolní CSK opakovaně bez recidivy. Pro zvýšenou hladinu PSA (zhruba 6,2) jsem nedávno absolvoval TRUS a dekantovou biopsii prostaty, na základě výsledků z histologie dnes konstatována adenoca prostateae v obou lalocích, vlevo prostatitida, Gleason skore 3+2=5, dopor. scintigrafie skeletu. Doporučované vyšetření bude asi rozhodující pro další léčbu. Můžete k tomu něco říct? Jaké vyhlídky mám? Předem moc děkuji.
Vladimír Zavřel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bude záležet hodně na tom, zda je nádor i v kostech. Ale i kdyby tam byl, máte při onkologické léčbě naději na významné prodloužení života při zachování dobré kvality života.
Rakovina prostaty
Dobry den, Chci se zeptat kterou operacni metodu zvolit (ktera je nejucinejsi) pri nadoru na prostate. 1. tradicni chirurgicky zakrok - nemocnice Bulovka (za cca 1 mesic) 2. Laparoskopie 3. Operace robotem - Vojenska nemocnice - za cca 3 mesice Podle toho co jsem cetl, pri laparoskopii se nemusi podarit odstranit vse, stejne tak pri operaci robotem .. Vychazi mi z toho jako nejlepsi klasicky chirurgicky zakrok (bohuzel s Bulovkou mam velmi negativni zlusenost pri lecbe rakoviny plic meho pribuzneho ..) Diky moc Jan
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na to je těžké odpovědět, když nepíšete podrobnosti, ani věk nemocného. Robotická operace bývá nejšetrnější. Ani nepíšete, zda bylo uvažování i radikální ozáření prostaty, který mívá stejné léčebné účinky jako operace. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Ještě k předchzímu dotazu - výsledek Histologie: částky prostatické tkáně, které jsou v podstatě v celém rozsahu infiltrovány málo diferencovaným adenokarcinomem (M-8140/33, grade III). Novotvar tvoří především solidní a trabekulární struktury a je přítomna perineurální propagace i invaze do drobných krevních i lymfatických cév. Gleasonovo skóre je 5+3 (osm). Chtěla bych se zeptat, jak vážný je nález? Jaká je prognóza a jaká léčba? Ještě jednou moc děkuji za odpověď. Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takže ano, jde o rakovinu prostaty. Jde to vážný nález, je nutné dovyšetření a stanovení TNM klasifikace, podle toho bude další léčba, především homonální, která už ale byla začata. Pokud bude nádor jen v prostatě a nebude nikde rozšířený, je prognoza velice dobrá, většina takových pacientů se uzdraví.
Rakovina prostaty
Dobrý den, v polovině června 2009 byl můj otec na vyšetření krve, kde mu byl zjištěn PSA 279. Obvodní lékařka ho hned poslala do nemocnice, kde mu 24.6. byla zavedena cévka(katetr) s další kontrolou za měsíc a objednán k TURP 8.9..Tři měsíce s cévkou nám připadalo moc, tak se nám podařilo po několika žádostech získat termín scintigrafie na 8.7. a 15.7. operace RETURP. PSA bylo 280, operační výkon i pooperační průběh bez potíží. Dostal k užívání lék Bicaluplex 1-0-0, je objednán na CT pánve 24.9.a do urologické onkologické poradny 5.10.. Chtěla bych se zeptat, zda je takový postup v pořádku, není poněkud zdlouhavý? Všude se tvrdí, že u rakoviny je nejdůležitější pro úspěšnou léčbu přijít na nádor co nejdříve a co nejdříve jej léčit(odstranit), aby se dále nezvětšoval, nebo nehrozily metastáze. Děkuji za odpověď. Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete, jak vyšla histologie, předpokládám, že jde o rakovinu prostaty. Postup se mě skutečně zdá zdlouhavý, máte pravdu.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, prosím o radu : pacient 64 let - st. po TURP prostaty (2.6.2009) , histol. smíšený prostatický adenokarcinom tvořený klasickým acinárním adenoCa s přechodem do tzv. duktál. adenoCa, GS 8 /4+4/ 8140/32 a 8500/32. T1b N1 M1 /OSS/. kostní scen - mnohočetné meta postižení kyčel. kostí a S páteře. Je odeslán k systémové therapii vč. bisfosfonátů . Prosím ještě o vaše posouzení , i když vím, že prognoza není příznivá. Děkuji moc za Vaši odpověd. D.R.
D.R.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je nejistá, u rakoviny prostaty i při metastatickém postižení kostí může pacient žít při dobré kvalitě života i poměrně dlouho, ale je to případ od případu jiné.Je jistě vhodná hormonální terapie a bisfosfonáty, dále se uvidí.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, otec 82 let má generalizovaný kribriformní karcinom prostaty, nález loni na podzim, PSA 224, G9, nádor prorůstá do m.měchýře a konečníku, mnohočetné metastázy skeletu, susp. jater. Bral cyproplex a bonefos,, v lednu kastrace, po ní pokles PSA na 179, ale v červnu měl PSA 271, teď mu vyměnili cyprplex za bicaluplex, cítí se zatím dobře, téměř bez bolestí, relativně soběstačný, pouze občas slabý, podle urologa kvůli chudokrevnosti ze skeletových metastáz. Chtěla bych se Vás zeptat na prognózu, resp. jestli jsou ještě nějaké možnosti léčby. Děkuji za odpověď.
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza není moc příznivá, i když se u karcinomu prostaty očekávaná délka života odhaduje jen velmi obtížně. Vzhledem k věku a stavu nemocného považuji léčbu za přiměřenou.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore ,otec 63 let před dvěma roky zjištěna ca prostaty (přesnou TNM klasifikaci nevím,ale uzliny pozitivní bez vzdálených meta) po celou dobu léčen hormonálně a též proběhlo ozáření prostaty s poklesem PSA trvajícím něco málo přez rok , posledních asi 8 měsícu vzrůst PSA na nynější hodnotu 6,5 .Nyní v červenci potvrzena mata na Th 10- teď probíhá ozařování páteře celkem 10x,lékař dále doporučil OE.prosím vás jaká je prognoza ,co mohu dále očekávat?Děkuji za odpověď.Martina
Svobodová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je nejistá, nemoc se může při udávané léčbě i na dlouhý čas zastavit a na druhé straně může i pokračovat. U tohoto nádoru se to těžko předvídá.
Rakovina prostaty
Manžel / 59 let/má rakovinu prostaty,jeho PSA se během 4 měsíců zvýšilo z 89 na 240,má četné metastázy v kostech,trpí bolestmi.Má za sebou celem 50 ozařování,byly mu odstraněny varlata.Nyní podstoupil aplikaci rhenia.Můžete mi zdělit co můžeme očekávat?
Jiřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To bohužel nevypadá moc dobře, manžel se nemůže vyléčit a nemoc bude zřejmě dál pokračovat. Léčba je obtížná, uvažovalo se v tomto případě o chemoterapii? Proberte to s jeho urologem nebo onkologem.
Rakovina prostaty
Pane profesore, manžel (70 let) má vzrůst PSA za rok ze 14 na 190ug/l. Za celý rok mu lékař na urologii neudělal kontrolu PSA, i když manžel pravidelně docházel na kontroly prostaty. Před rokem byla biopsie negativní, nyní již pozitivní. V kostech nález nemá, ale dle CT má metastáze v uzlinách. Byla mu nyní provedena operace varlat. Dále již prý nejde ozařovat, i když jiný lékař zase tvrdí, že by ozařování bylo možné. Nález z CT: prokázaná nádorová infiltrace adenokarcinom prostaty grade 3 převážně charakteru Gleason 4 se splýváním žlázových struktur a výraznými cytonukleárními atypiemi nádor.buněk. Jaká další léčba by prosím byla vhodná, ozařování, chemoterapie? lze také vyndat uzliny? každý lékař říká něco jiného, hlavně byla ze strany lékaře zanedbaná prevence. Co s tím můžeme dělat? Mohl byste si prosím pane profesore manžela převzít do své péče ? jsem z toho zoufalá. Děkuji předem za odpověď. M. S.
M. S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zoufalá nebuďte. Určitě je vhodná hormonální léčba, možná i ozařování. Operovat uzliny v úvahu zřejmě nepřichází, tím by se nic nezískalo. Převzetí do péče v Brně by bylo možné, jen kdybyste byli z okolí, jinak nemá cenu aby pacient dojížděl za péčí zdaleka, zvláště v jeho věku. Poraďte se se zkušeným onkologem nebo urologem ve vašem regionu, pokud bydlíte v blízkosti Brna, tak se ozvěte znovu a zkusíme se domluvit.
Rakovina prostaty
Dobrý den, manželovi 61 let byla biopsií diagnostikována rakovina prostaty v počátečním stadiu PSA 4,5 .Doporučil byste laparoskopickou operaci nebo ozařování a také jsme slyšeli nevím zda je to přesné o bradyterapii. Aplikuje se tato léčba na některém oddělení v Cˇechách? Děkuji, hezký den Jitka
profesor Jiří Vorlíček
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace i ozařování mají v počátečních stadiich stejně dobré výsledky, mají rozdílné nežádoucí účinky. Pacient se musí sám rozhodnout, čemu dá přednost. Brachyterapie se dělá u nás zatím jen někdy, napadá mě Radioterapie Nový Jičín, doc. Soumarová. Jinak také viz wwwě.linkos.cz stránky pro nemocné, rakoviny prostaty
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, manželovi bylo v listopadu odebráno PSA 24, do stanovení diagnozy v dubnu 2009 mu stouplo na 33. Poté nasazen Androcur a před nástupem na radioléčbu po měsíci užívání bylo PSA 0,25. Nyní po 36 dávkách radioléčby s měsíčním odstupem je PSA 0,30(Androcur užívá stále 2tablety denně). Dochází na kontrolu do ambulance, kde se střídají lékaři a také názory , proto se obracím na Vás s prosbou o posouzení dalšího postupu . Za jak dlouho by měla následovat další kontrola a můžeme být v klidu , i když PSA mírně stouplo? Na poslední zprávě bylo uvedeno vysoce rizikový pacient. Musím říct, že manžela to velmi vylekalo. Již teď děkuji za Vaši zprávu a Váš čas Sámská
pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zatím to vypadá dobře, ale musí být kontrolovaný, kontroly by měly být zatím asi po 3 měsících, pokud nebudou obtíže. Nepíšete jaké byl TNM, ale dle toho co píšete soudím, že neměl zjištěné metastázy.