Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, byl bych rád, kdybyste mi mohl poradit. Diagnostikovali mi karcinom prostaty. Hodnoty cT1c,NX,M0,GS(3+3)6 Biopsie prostaty-zjištěno 10% tkáně. Byla mi doporučena radikalni prostatektomie. Jsem z Královehradeckého kraje, jakou kliniku byste mi doporučil? Je mi 56 let, necítím se ještě tak starý a bojím se pooperačních problémů. Děkuji za odpověď.
Jindřich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mohu vám doporučit Urologickou kliniku Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Držím vám palce, aby vše dobře dopadlo.
Rakovina prostaty
Dobrý den, ve středu jsme se dozvěděli z histologického rozboru biopsie prostaty výsledky mého tatínka. Jedná se o T3b NX MX GS 4+5. Dr. říkal, že ho čeká kolem 30 ozařování v Holešově. Prosím, jaké jsou prognózy, může se vyléčit? Moc děkuji
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z vašeho dotazu není jasné stadium rakoviny prostaty, to NX a Mx znamená, že to ještě není došetřené. Pokud by rakoviny byla ohraničená jen na prostatu, je naděje na vyléčení.
Rakovina prostaty
Dobrý deň,pán profesor,už zase Vás prosím o radu,na pripomenutie, manžel 59 rokov, v 10/09 zistený Ca prostaty T4NxMx,G3, gleason 5+4=9, po scinti a CT metastázy neboli zistené, liečba Bicalutagén + Eligard injekcie. Teraz prejde na Degarelix. Teraz je v starostlivosti Prof. Mudr. Jána Klimenta,Csc., čo je výborný odborník.Po porade s Vami, som sa ho opýtala, či by nemohol zvážiť rádioterapiu, keďže nie sú metastázy, tak urobil kontrolnú scintigraafiu, meta nie sú,takže je rádioterapia indikovaná. Chcem ešte Vás požiadať o názor, či má teda manžel šancu na vyliečenie, tou rádioterapiou, alebo to má len predĺžiť život.Keďže tam často vzniká inkont. moču, hnačky, pálenie, ustúpia tieto ťažkosti po skončení RT?Podľa Vás je prínos väčší, ako ťažkosti? nemá žiadne problémy, tak aby sa mu nezhoršila kvalita života. Ale ak je šanca na vyliečenie, tak sú samozrejme vedľ. účinky nepodstatné. Vás a Vašu prístup si veľmi vážim, ako sa nám všetkým snažíte pomáhať. Veľmi pekne ďakujem!!! Monika.
Monika Golubovič
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nelze s určitostí říci, že se manžel uzdraví, ale téměř jistě se po radioperapii jeho šance na delší život zlepší. Nežádoucí účinky radioterapie jsou velmi individuální, každý to snáší trochu jinak a nedá se to dopředu předpovědět. Můžete se podívat na www.linkos.cz, stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den,pane profesore,manželovi pře dvěma roky diag. Ca postaty,po ozařování hodnoty byly dva roky v pořádku,jakmile se začlo zvedat PSA nasadil lékař horm. léčbu bicalutamid actavis 50.manžel tyto léky užívá 3 měsíce hodnoty PSA klesly k nule.Manžel nechce pro vedlejší neg,učinky dále léky užívat/rostou a bolí ho prsa, deprese,a.j.tvrdí že by to psych nezvládltuto hormon přeměnu tak to chce vzdát,prosím jak dloho je nutno tyto léky užívat nepřetržitě,a je-li pro něj ještě i jiná možnost. je mu 65 let.jedná se o acinární adenoca GL2+3/5,Kalsif.T2b No Mo.Prosím je možné že lék s názvem BIcALUPLEX,který užíval první měsíc by mohl mít menší neg vedl.účinky než bicalutamid,nebo to byly pouze subj,pocity na počátku léčby? děkuji Dagmara
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčbu na dálku navrhovat nelze, ale je opravda, že Bicalutamid může mít nežádoucí účinky, které udáváte. Určitě je i jiná možnost léčby, proberte to s jeho urologem nebo onkologem.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolik času zbývá asi mému dědovi. Bohužel nemám přístup k jeho zdravotním zprávám - chápu, že se to nedá moc dobře odhadnout. Před 5 lety ozářen kvůli TU na prostatě, o dva roky mu byla preventivně odebraná varlata. Před 3/4 rokem z CT zjištěny metastaze ve skeletu (v kyčli). Před týdnem meta v plicích. Jak takový člověk umírá (resp. na co-na meta v plicích či na meta v kostech, či TU na prostatě)? Jak to poznáme, že se jeho život chýlí ke konci? Děda má stále chuť k jídlu, ovšem chodí již pouze o berli a většinu času prospí. Má silné bolesti kostí a občas ho prý píchá při dýchání - může to mít souvislost s meta v plicích?
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Doba života se v tomto případě těžko odhaduje, půjde spíše o dlouhé měsíce než roky. Děda může zemřít na nějakou komplikaci, například infekční, třeba zápal plic. Může také dojít ke zlomenině kosti, kde je metastáza. Bolesti by mít neměl, léčbu nádorové bolesti by měl zvládnou každý dobrý lékař. Kdyby s tím byly obtíže, můžete se obrátit na ambulanci pro léčbu bolesti, je v každém kraji a najdete ji na www.linkos.cz stránky pro nemocné, ambulance pro léčbu bolesti.
Rakovina prostaty
Pane profesore, můj otec (58 let) je 14 dní po robotické operaci, kde mu pro karcinom prostaty, dg: C61, byla prostata odstraněna, histologie: GS 4+4, pT2c. Jakou byste doporučoval další léčbu. Děkuji za odpověď.
Michaela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takto nemohu odpovídat, léčbu stanovuje zásadně ošeřující onkolog nebo urolog, který má všechny podrobné informace o nemocném, omlouvám se. Pokud byl odstraněný celý nádor, je docela dobře možné, že nebude zapotřebí žádná další léčba, ale proberte to s otcovým lékařem.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore,dovolte,abych se Vás zeptal.Biopsií mám zjištěný CaP,ale žádné potíže,které by mě omezovaly nemám.Na kontroly chodím pravidelně již 7.rok.Současný stav je tento:je mi 77 let,PSA 22 po 3měsíčním užívání FLUTAPLEXU klesl na 6,T2N0M0,G1,2+2=4.FLUTAPLEX užívam nadále a na kontrolu jdu za 4 měsíce. Obávám se však budoucna,jak se CaP bude vyvíjet,abych nedělal problémy svým blízkým.Můžete mi stanovit nějakou prognozu?
Svatopuk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte velkou naději, že budete dlouhodobě v pořádku, dokonce je pravděpodobné, že jednou zemřete na jinou nemoc, prosím za prominutí.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, tatínek (62) má adenokar. prostaty + metastázy v páteři, plicích, pánevní oblasti a lzmf. uzlin - G8. V 9/08 mu byl kvůli zlomenině krčku (metastáze) operován pravý kyčel. Počáteční PSA 35, nasazena hormonální léčba. Po té v 12/08 PSA 6, v 3/09 PSA 3,6, v 6/09 PSA 16, v 8/09 PSA 36 a v 9/09 PSA 68. Po té mu byla doporučena chemoterapie. Po 3 dávkách se PSA zvýšilo na 155. Bylo mu změněno složení a s chemoterapií dále pokračuje. Má velké bolesti v oblasi pánve a operované nohy a téměř před očima se mu zvětšují uzliny na krku. Hlavu má doslova jak hrušku a také se mu díky tomu změnil hlas. Myslíte si, že je to reakce uzlin na chemo nebo se máme pomalu připravovat na nejhorší? Kolik času mu ještě zbývá, jde o roky či měsíce?Jaký je přínos chemoterapie v jeho případě, co všechno se jí dá ovlivnit? Moc děkuji za odpověď.
Naďa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obávám se, že je to moc špatné, zdá se, že nemoc už nereaguje na žádnou onkologickou léčbu. Myslím, že nyní je nejdůležitější léčit tatínkovi obtíže, především bolest, aby zbytek jeho života, který bude trvat spíše měsíce než roky, byl co nejlepší. Pokud by léčba bolesti nebyla dostatečně účinná, doporučuji obrátit se na ambulanci pro léčbu bolesti, která je v každém kraji. Adresy můžete najít na www.linkos.cz stránky pro nemocné, ambulance pro léčbu bolesti. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mému tátovi (54 let) byl zjištěn AC prostaty, při PSA 20,1. Dle UZ a biopsie jsou postiženy oba laloky a navíc semenný váček. Chci se zeptat z jakého důvodu mu nebyla doporučena operace?Kvůli postižení semenného váčku se nedá prostata z tumorem kvalitně odstranit?Pomocí Bicalumidu tbl. se mu snaží snížit hodnotu PSA, nyní má PSA 1,0, před počinající iradiační léčbou je proč nutno snížit PSA? Scinti kostí měl zatím negativní, pouze TNM klasifikace nebyla stanovena, pouze GS=5. Význam GS klasifikace je jaký? Moje poslední otázka je v jakých formám se ozařování vylučuje z těla? Např. močí, kůží,...? Jsem totiž těhotná a nevím zda kontakt s ozařovaným tátem by neměl nějaký dopad na plod a případný sklon k tumorům, nemyslím tím genetiku, ale vliv případného vylučování ozařování z těla nemocného.? Moc děkuji za odpovědi. Pavla
Pavla D.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace a radioterapie u rakoviny prostaty v tomto stadiu nádoru dávají stejné výsledky, radiopterapie může být pro nemocného šetrnější. Bicalutamid jako neoadjuantní hormonální léčba může nádor zmenšit. TNM klasifikace musí být stanovena, podle ní se bude uvažovat o definitivním způsobu léčby. Ozařování se z těla nevylučuje, protože se v těle nezadržuje, takže v tomto ohledu nemusíte mít obavy. Styk s ozařovanou osobou vám nemůže uškodit. Jinak by tomu bylo, kdyby nemocný dostával nějaký izotopový zářič do těla, jako přeba u rakoviny štítnice. Více můžete najít na www.linkos.cz, stránky pro nemocné, rakoviny prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den, otec (62let) po prodelane rakovine prostaty,C61 ozarování v roce 2007, 40 ... v prosinci 2009 diag. pokrocila generalizace do kosti ( výrazna progrese prakticky splyvajicich ložisek patol. vys. metabol. obratu v kalve s maximem oblasti lebni, skeletu trupu, horni pletenec a partii obou temuru. Nález ma charakter supercanu . grade PIN, T3aNxMO, GS 7 (3+4) ... vstupní PSA 6,74 ... nasazena Zometa, Zoladex + flucinom, po dvou dávkach PSA 12,64 .... muzete se mi prosim vyjadrit k prognoze a mozne lecbě? děkuji
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba ja zatím obvyklá, dále se bude řídit stavem nemocného. Otec se bohužel nemůže vyléčit, ale onkologická léčba mu může život i výrazně prodloužit, těžko lze odhadnout o kolik.
Rakovina prostaty
manželovi je 68let Má C61 T2aNoMlb. Ca prosts.místy s perinau.šíř. GS 7b(4+3) nádor post.70 % dod.tkáně.,rozsáh.víceč.post.kalvy,Th a L páteře LS přechodu pán.kostí,žeber.hlavice P humerua hl.lev.humeru Budou mu odstr.varlata a jde na ozáření.Mám velikou starost. Nerozumím léčbě, uzdraví se mi? Můžete mi poradit.Slyšela jsem o tabletách Ovosan a Gesavit. Nyní užívá 2x Androcur a 2x Anopyrin denně. Moc prosím za odpověd ,děkuji moc
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Manžel ma rakovinu prostaty s metastázami do kostí. Uzdravit se nemůže, ale při onkologické léčbě je možné, že se mu život podaří výrazně prodloužit. Ovosan a Gesavit mu bohužel nemohou pomoci, bylo by to jen vyhazování peněz. Léčba, kterou dostává, je obvyklá a správná. Tak držím palce, aby se nemoc podařilo alespoň na čas zastavit.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore,mám 68 roků. Ca prostatae dg 10/03, PBP GS2+3,skore5,M8140/32,PSA18,2,cT1cNxM0,neoadj HT,RT4/04 60Gy,adj.Casodex 150mg do 9/08,PSA pod 0,04.Casodex ex 3/09,elevace PSA 3/09 1,5/09 PSA 1,5, 8/09 PSA 1,43,MAB,12/09 Flucinom 3x1,pulpectomie, PSA nyní zatím pod 0,03. Co byste ještě doporučil. Předem Vám velice děkuji.
Ing.Josef H.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že je zatím vše v pořádku, držím vám palce, aby to tak zůstalo.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, můj otec (62 let ) byl v červnu 2009 na radikální operaci prostaty. Před operací měl PSA 20,5, po operaci 2,38, 2,59, 3,47. Nyní je měsíc po ozařování a PSA má 25,5. Bylo mu řečeno, že po ozařování může dojít ke zvýšení PSA a že by měl počkat alespoň 3 měsíce, jestli PSA klesne. Je to možné a máme opravdu čekat? Velice děkuji za Vaši odpověď.
Veronika H.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možné vyčkat, pokud by PSA neklesl, bude zapotřebí další léčba podle situace. Ale doufám, že PSA klesne.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mému otci (59 let) byl diagnost. adenokarcinom prostaty průměru 0,55 mm, biopsie prováděna po zvýšení PSA, následná scintigrafie skeletu nez průkazného nálezu. Prvotní informace paní uroložky bylo, že při negativní scintigrafii bude objednán Na Homolku na robotickou chirurgii s tím, že medikamentozní metody nedoporučuje, po scintigrafii však bylo doporučení zcela opačné. Nyní je ordinována hormonální léčba mající potlačit růst nádoru s tím, že chirurgická léčba je velmi razantní a není nezbytná. Před scintigrafií bylo řečeno, pokud však budou metastázy v kostech, nebude už mít operace prostaty smysl. Zabrání však hormonální léčba rozšíření nádoru, není jistější z hlediska prognózy vyléčení operativní řešení? Můžeeme poslat dokumentaci, máme ji elektronicky. Děkuji, Jaroslav
Jaroslav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není mě to jasné, můžete poslat dokumentaci elektronicky na moji adresu, kterou najdete na www.linkos.cz, ozvu se vám.
Rakovina prostaty
Dobrý den, prosím Vás o vyjádření. Taťkovi (59 let) tento týden po biopsii prostaty diagnostikovali rakovinu.. Opisuji ze zprávy: Hisol: Stř. dif. adenoCA v 10 % tkáně, bez perineurál. šíření, GL 5 (3+2), vstupní PSA 4,9 Za měsíc jde na RAPE. Mohu se vás zeptat na Váš názor? více bohužel nevím. je tato operace těžká? ve čtvrtek jde na seinti skeletu. Mockrát vám děkuji za Váš čas a pomoc lidem v těžkých chvílích. Děkuji. Petra
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Především bych potřeboval vědět stadium nádoru dle TNM klasifikace. Pokud je nádor ohraničený jen na prostatu, je prognoza velmi dobrá. RAPE je poměrně těžká operace, ale v jeho věku by jí měl dobře zvládnout, pokud nemá jiné nemoci. Jinou možností je radikální ozáření prostaty. Více viz na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Dobrý deň, pán profesor, už sme si písali ohľadom manžela 59 r., CA prostaty ,máme všetky vyšetrenia, metastázy nie sú zatiaľ nikde, ani v kostiach, ani okolo prostaty,neuveriteľné... klasifikácia T4N0M0, G3,gleason mal 5+4=9,užíva Bicalutagen a inj. Eligard á 45 mg.Po 3 mesačnej kontrole mu PSA kleslo zo 140 na 0,61, aj sa zlepšila konzistencia prostaty, začala mäknúť, je viditeľné zlepšenie.Manžel sa cíti dobre, nemá žiadne problémy.Veľmi rada by som vedela Váš názor, ako to vidíte, či by sa náhodou nedalo ešte niečo skúsiť, keďže nie je rakovina vôbec rozšírená. Je možné, že sa aj nádor zmenšuje? Nie je možnosť, že by pripadala do úvahy neskôr aj operácia? Som veľmi rada, že má také výsledky,ale táto liečba účinkuje len dočasne, rada by som pre neho urobila viac, ak by to bolo možné.Je možné aby pri takejto nízkej hodnote PSA začali metastázy,alebo sa zatiaľ nemusíme obávať.Tak rada by som počula, že sa ešte dá niečo skúsiť... Srdečná vďaka za rady a Váš drahocenný čas.
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Domnívám se, že by stálo za to uvažovat o ozařování - radioterapii. Tak to proberte s vašim onkologem, na dálku se to nedá s určitostí rozhodnout. A jsem rád, že se manželovi daří lépe.
Rakovina prostaty
Dobrý den, můj tatínek onemocněl C61 T1cN0M0. PSA Před léčbou 13,4. Rozhodl se podstoupit léčbu ozářením. Nyní 7 měsíců po léčbě při první kontrole PSA 1,3. Jsem rád že PSA kleslo, je tato hodnota vpořádku? Prosím ale o odpověď na věc co mne trápí. Jak jeho lékař tak zdrav. sestry které znám a nemají s onkologií nic společného tvrdí, že rakovina prostaty (a vůbec rakovina) není vyléčitelná, jde pouze o dočasné zastavení procesu. Já jsem přesvědčen o opaku. Ale jsem laik. Děkuji Vám za tuto poradnu.
Lukáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina prostaty v počátečním stadiu je vyléčitelná, u tatínka je pro to velká šance. Můžete tatínka konzultova s nějakým onkologem, ale snad to není nutné. Bude možná potřebovat ještě nějakou hormonálné léčbu ale to na dálku nemohu přsně posoudit. V každém případě mu držím palce, aby byl v pořádku.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore,mám starost o svého manžela,proto Vás prosím o Váš názor.Manželovi je 76 let a byl mu diagnostikován CaP s těmito údaji:PSA 22,G1 2+2=4,T2N0M0,subjektivní potíže má minimální.Doporučenou orchiektomii odmítl a zvolil FLUTAPLEX,kdy po 3 měsících klesl PSA na 6.Mám obavy,co bude dál.Nestačilo by v jeho věku WW?
BLANKA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je jen na jeho rozhodnutí, zda se bude léčit nebo jen sledovat, v jeho věku a stadiu nemoci je obojí možné, koneckonců částečně už léčbu měl. Obě rozhodnutí mají své výhody a nevýhody. Můžete se podívat na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den,loni 2009 v červnu byla mému otci diagn.dle biopsie acinóz. adenokac. prostaty (CA prostatae-GS 3+2,PSA 8,7).V červenci byl na vyšetř. CT- výsled:nepřesný nález na prostatě,ale vzhledem k TRUS spíše negat. a suspekce na jaterní léze.V červenci byl na scinti sceletu-výsled:bez metaprocesu.V září MR-výsled:nález na játrech má charakter cysty,bez postižení semn.váčků.V říjnu 2009 uretocytologie pro chabou mikci,s postmikčním reziduem k.l,podmíněné stenózou v proximální části pars prostatica uretry,divertikly moč.trubice.Měl epicystostomii,ta sama vypadla.Nutno poznačit,že otec má od června v záznamu třísel. kýlu,která se od té doby značně zvětšila,bolí jej a operace je odložena až po operaci karcinomu.V září operace robot. nebyla dokončena pro úzký otvor moč.trub.,tak v lednu 2010 proběhla operace na zvětš.moč.trubice,ale dnes na kontr. bylo otci dopor. objednání na radioterapii.Doporučil byste ji a je postup v pořádku?7 měsíců od zjištění má otec stále karcinom i kýlu.Děkuji.
Vlaďka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Radioterapie má u ohraničené rakoviny prostaty stejně dobré výsledky jako operace, takže je možné ji doporučit. Ke kýle se neumím vyjádřit.
Rakovina prostaty
Dobrý den,muj manžel bude letos v květnu 2roky po prostatektomii,byly zjištěny rakovin.bunky v prostatě a v semen.vačku.přes rok užival bicalutamid-PSA 0,0,po vysazeni po 2měs.PSA 0,1,po dalších 2měs.0,3 a nyní po dalším měs.PSA 0,5.Co to znamená?Pracuje jako skladník,obj.potíže nema,v dubnu mu bude 60.Jeho urolog mu slibuje chemoterapii plus zařazení do nějakého spec.programu.Děkuji Dagmar
dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina prostaty
Dobrý den,muj manžel bude letos v květnu 2roky po prostatektomii,byly zjištěny rakovin.bunky v prostatě a v semen.vačku.přes rok užival bicalutamid-PSA 0,0,po vysazeni po 2měs.PSA 0,1,po dalších 2měs.0,3 a nyní po dalším měs.PSA 0,5.Co to znamená?Pracuje jako skladník,obj.potíže nema,v dubnu mu bude 60.Jeho urolog mu slib.chemoterap.
dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bude časem zapotřebí nějaká onkologická léčba, a to buď hormonální terapie nebo možná i ta chemoterapie. Je podezření na pomalé zhoršování nemoci.Je zapotřebí, aby léčbu řídil urolog s onkologickou erudicí nebo onkolog.
Rakovina prostaty
Dobrý den. Diag. :ca prostaty - sextantová biopsie - HV adonokarciom kribriformní G2 Gleason sc. III A - T1c NOMO G2 (3.7.08. scinti skeletu (18.2.09.) mnohočetné patol.depozice axiální skelet,žebra obou hemitoraxů,pánve,prox.pol.pr.k.pažní -CAVE patol.zlomenina,progrese proti 2008,vedlejší nález zhošený odtok RF z dutého systému LL a zřetelně vyvinutý levý ureter. 7.9.09. rtg plic bez meta. v prosinci 2009 vsunuty cévky mezi ledviny a moč. měchýř, odtok cévkou v moč. trubici chemoterapie- navelbin - PSA 210 ,190 ,140, pokračuje Dotaz : je naděje na vyčistění skeletu po chemoterapii ? je v současné době vhodné "frézování" prostata pro uvolnění odtoku moče - nerozšíří se ca prostaty ? kolikrát je možné po měsíci měnit cévku v močové trubici aniž by byla porušena funkce - svěrače, následky atd ? pokud po navelbinu opět vzroste PSA co bude následovat za léčbu ???
milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není bohužel naděje na vyléčení, na zlepšení snad ano. Úplné vymizení metastáz ze skeletu není možné ani chemoterapii, je možné částečné zlepšení.Obavy z rozšíření rakoviny prostaty nejsou na místě, k rozšíření už došlo, to jsou ty metastázy. Uvolnění odtoku moče je velmi vhodné. Opakované výměny močového katetru je rizikové hlavně z hlediska infekce. Pokud po chemoterapii bude nádor pokračovat v růstu, musí se konkretně zvážit všechny okolnosti, ale už mnoho možností pak nezbývá. Tak vám moc držím palce, aby léčba probíhala co nejlépe.
Rakovina prostaty
Pane profesore, 7-2007 jsem operovan na roboticke radikalni prostatektomii pT3a G3-4,transkapsularni invaze vlevo a invaze do apexu oboustrane.Pravidelne kontroly 3mece s vysledky PSA 0,00,,,0,01,,,0,02,,,0,04,,,0,03,,,0,04,,,0,05 a na posledy 0,07.Pan doktor zvazuje ozareni. Je to mozne? A co se bude ozarovat kdyz nemam prostatu?To se ozaruje z venku nebo se to zavadi nejak do tela?Mooooc dekuji za pro me laika srozumitelnou odpoved.Dekuji.
oldrich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ozáření je možné a zřejmě i vhodné, bude se ozařovat okolí prostaty, kam se nádor rozšířil. Ozáření je většinou zvenku, jiné metody ozáření jsou zatím prováděny jen ojediněle.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, tatínek (76 let)je po orchiektomii(1.12.2009), GS 2+3,pův. PSA 71, 10.1.2010 PSA kleslo na 2,9. Po scinti skeletu podezření na meta kostí v páteři-dál nevyšetřováno. TNM neznáme, konzultace s onkologem neproběhla, léčí ho pouze urolog a při žádosti o konzultaci s onkologem bylo řečeno, že není potřeba, že to až tak za 4 až 5let.Kontrola až v 6/10, bez léků.Je podle Vás pokles PSA dostačený, aby již tatínka dále neléčili? Děkuji moc předem
Eva Frišová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že tatínek potřebuje ještě další léčbu, například metastáz v páteři. Rozhodně je zapotřebí ho došetřit, aby bylo jasné TNM stadium a podle toho se pak modifikovala léčba.Pokud urolog není onkologicky profilovaný, je vhodné konzultovat onkologa.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, již v prosinci jsem psala dotaz ohledně rak.prostaty u mého otce. PSA 4,3, S 3+3, T2b NxMx, v 1 vzorku biopsie nález perineur. šíření. Minulý týden byl na MRI pánve, kt podle předběžného zhodnocení prokázala ohraničení na prostatu. Ale i snad něco nejasného na stydké kosti. Prý je ale potřeba další vyšetření. Na žádné vyšetření však zatím není objednán - až na operaci v půlce února. Táta má silné bolesti v oblasti kříže. Může to být způsobeno i nadváhou, ale máma je přesvědčená, že to jsou metastázy na kostech. Tento týden se zhroutila. Bere antidepresiva, která zatím moc nepomáhají. Ani táta na tom není pochopitelně psychicky nejlépe, i když se snaží. Volala jsem na urologii,kde je táta léčen, prý ani osobní konzultace není možná, že 5 týdnů do operace uteče rychle. Nevím co dělat, dalších 5 t po předtím již 6 týdnech nejistoty je dlouhých nemluvě o případné možnosti účinnější léčby bolesti zad než je brufen. Nechci s tím obtěžovat, ale existuje nějaká rada?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Především je zapotřebí zjisti, zda ty metastázy v kostech má či nemá, tedy udělat scintigrafii kostí a pak případně ještě RTG kosti, kde to konkretně bolí. Od toho se bude odvíjet další postup. Bolest by se zatím měla léčit běžnými léky, například Tramal ret. 1,0,1 (musí napsat lékař) a uvidí se účinek, nemá cenu, aby se trápil. Maminka by se hroutit moc neměla, ona není nemocná a otec jí potřebuje, takto bych jí to natvrdo vysvětlil, někdy to pomůže. Tak držím palce, aby jste to nějak zvládli.
Rakovina prostaty
Jsem 4 roky od RAPE. Očáteční PSA po operaci z 0,01 dneska došplhalo na 0,17. Scinti kosti negativní, magnetická rezonance pánve též. Pan prof. Babjuk z Urologické kliniky v Praze stav uzavírá tak, že je třeba počkat, až hodnota PSA dosáhne alespoň 0,2 a pak je možno přistopupit k ozaření. Podotýkám, že NEBERU žádné hormonální léky. Je tento postup správný? Není nebezpečí z prodlení? Děkuji za odpověď.
Jindřich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že pan prof. Babjuk má pravdu.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, můj otec má rakovinu prostaty v pokročilém stádiu a chci se zeptat jestli mu byla nasazena správná léčba. Posílám výtažek ze zdravotnické dokumentace. Provedeno CT břicha a pánve. Výrazné zmnožené s zvětšené retroperitonealní uzliny vytvářející poměrně velké pakety. Prakticky ve všech etážích retroperitonea velká uzlina retrocaválně paraaortálně vpravo o prům. 20mm. Největší z uzlin v rentální etáži o prům. 38mm paraaortálně vlevo. re: generalizovaný karcinom prostaty, histol neověřitelný s meta postižením uzlin retroperitonelaních a pánevních, nadklíčkových vlevo flebotromboza ilickych žil Iymfedém LDK, penisu, scrota, hypertenze, dyslipidemie, plán zoladex 10,8 mg ix za 3 měsíce, bicaluplex 50 mg Ixl na 7-10 dnu, plán OE, TUPE fraxiparin 0,8 mg Ixl, kontrola za měsíc objednávám scinti skeletu chromogranin A Leky: BICALUPLEX 50 MG POR TBL FLM 28X50MG DS:1x1 mno2:1 Předem děkuji za odpověd.
Michal
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba ja obvyklá, ale stav nemoci je vysoce nepříznivý. Uvidí se, zda nádor bude na tuto léčbu reagovat, pokud ne, je možné ještě uvažovat o chemoterapii, to ale bude záviset na řadě okolností.
Rakovina prostaty
Pane profesore, mám karcinom prostaty s metastézou na skelet, psa 530, jsem 4 dny po Orchiectomii. Beru Benefos, Androcur. Jako technik ve zdravotnictví jsem se svým stavem smířen a vím, co mne čeká. Nicméně mne zajímají otázky výživy, diet, vitamínů, stopových prvků, potravinových doplňků apod. Téma je rozsáhlé a tak Vás žádám o doporučení vhodné literatury, nebo odkazů na internetu. Myslím, že to bude zajímat i další čtenáře. Doposud jsem otevřel stránky s "obecnými informacemi" (doporučení zdravého životního stylu) a stránky prodejců bylinek a "potravinových doplňků", kde předpokládám spíše jen placebo-efekt. Rád bych otevřel ještě jedno téma. Zúčastnil jsem se "přechodu přes žhavé uhlí". Po dvoudenní přípravě jsem přešel a nespálil se. Co pro sebe mohu udělat v oblasti psychické aktivity (experimentů)? Mám kladné zkušenosti s určitou formou regresní psychoterapie, kterou praktikuji, ale ta nemůže léčit podstatu mého problému. Pavel Soukup
Pavel Soukup
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podívejte se na www.linkos.cz stránky pro nemocné, dále na www.prevencenadoru.cz a www.mou.cz Pokud se týká potravinových doplňků a dalších prostředků o kterých píšete, nejsou pro jejich účinek žádné tvrdé důkazy a nemohu je tedy doporučit.
Rakovina prostaty
Zdravím pane Vorlíčku, můj otec má rakovinu prostaty, operován říjen 2008 roboticky (odstraněna prostata). Poté se zjistilo, že karcinom již zasáhl okolí orgánu. Histologie 8140/3 G3 GS7 (3 4) C61. PSA po operaci 1,2. Na základě nálezu byl nasazen Casodex 150, ozařování zatím odkládáno. Po Casodexu kleslo PSA na 0 a v lednu 2010 je PSA 0,1. V prosinci byl Casodex vysazen s tím, že není k dispozici. Nyní v lednu nasazen Bicaluplex s tím, že Casodex není. Jaký je rozdíl mezo Casodexem a Bicaluplexem? Je takové střídání léku vhodné? Je odkládání ozařování na místě? Jaká je podle Vás naděje na udržení současného stavu? Jaký je Váš názor na Iscador? Předem Vám mockrát děkuji za odpovědi a přeji hodně zdraví v novém roce. Martina M.
Martina Meresová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vystřídání léků je možné, ozařování je zřejmě vhodné. Stabilizace nemoci je při léčbě pravděpodobná. Iscador není k ničemu, jde jen o peníze bez prokazatelného účinku na nemoc.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, manželovi je 55 let, ve 12/2007 diagnostikována rakovina prostaty, původní PSA 8. Po odstranění prostaty 01/2008 se postupně PSA snižovalo, ale nyní po dvou letech opět stoupá (0,36, 0,12, 0,07, 0,05,0,04,0,0,05,...0,1). Nyní nález na ledvině, CT negativní-bez metastáz, v ledvině ojedinělá drobná cysta, v oblasti SI vpravo stac.drobné sklerotické tělísko. Závěr.zpráva: AdenoCa prosteate, GS3+4, p T3a NxM0, Mám obavy z rostoucího PSA, také nevíme jak se projeví cysta na ledvině a také, jestli je doporučená hormonální léčba vhodná. Můžete mi pane doktore prosím nastínit vývoj nemoci podle Vašeho názoru? Také bych chtěla smutně konstatovat: manžel nic nezanedbal, chodil na pravidelné prohlídky na urologii, dokonce se na jaro 2007 na vlastní náklady podrobil preventivnímu onkologickému vyšetření ("Preventivní onkologický program pro každého"-během 4.měsíců zhubnul 11kg, měli jsme podezření na vážnou nemoc). Velice děkuji za odpověď.
Barbora
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Cysta na ledvině nehraje žádnou roli, nejde o nic nebezpečného a nic se s tím nemusí dělat. Pokud PSA stoupá, přichází v úvahu hormonální léčba, jak píšete. Nemyslím, že by se u manžela něco zanedbalo. Je předpoklad, že při hormonální léčbě se nemoc znovu potlačí, prognoza je většinou dobrá. Tak držím palce, aby to vyšlo.
Rakovina prostaty
Dobry den pane doktore, procitala jsem tu dotazy a Vase odpovedi, ale presto jsem nenasla odpoved na muj dotaz - otci byl zjisten adenokarcinom prostaty, a ma jit asi za mesic na operaci. Lekar mu doporucil do operace zhubnout. Zmenil tedy jidelnicek, ale presto nechceme aby ztracel svaly ale spise tuky a na to je potreba pohyb. Ja jsem mu "naordinovala" jizdu na rotopedu, tak cca 10-20 min 2x denne, coz zatim dodrzuje. A uz je to asi mesic a pul. Zajimalo by me, zda tento druh pohybu nema vliv na rust nadoru, popr jeho metastazovani? Nechtela bych mu to jeste zhorsit. Dekuji za odpoved, mejte se hezky zdravi Ivana
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Domnívám se, že uvedené cvičení nemá vliv na růst nádoru ani na jeho metastázování.
Rakovina prostaty
vážený pane profesore,tatínek 68 let,rakovina prostaty.Prodělal operaci,30 ozařování,nyní začal druhou řadu chemoterapií,PSA mu před měsícem stouplo z 20 na 80.V září byl na skeletu kostí,měl to vše čisté.Velice ho bolí noha-už asi 4m ěsíce-lékař mu řekl,ře je to artroza 2stupně,ale máme strach,aby to neměl od té rakoviny.Nevím,co Vám mám napsat z lékařské zprávy,je tam asi šest řádků,např.S UREA6,9 S KREA75,0 S BIL4,8 A ALT1,17 S AST1,15 GMT5,00 S ALP 2,62,nevím,jestli Vám to něco pomůže,předem moc děkuji,má tatínek ještě vůbec šanci?Renata
Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Píšete mě málo informací, především bych potřeboval vědět stadium nemoci dle TNM klasifikace, dále zda měl tatínek nějakou hormonální léčbu atd. Předpokládám, že noha byla vyšetřena RTG. Bez těch informací se nemohu blíže vyjádřit.
Rakovina prostaty
pane profesore, jaký vliv má na rakovinu prostaty vit. B.12 ? Je možné jej užívat pod jazyk, nebo infuzně ( do kapaček) ? Pro využití ze stravy mi chybí vnitřní faktor. Po první linii chemoterapie, nyní opět navelbin, PSA 190, ve sken skeletu typické změny pro rakovinu prostaty, na rentgenu žádné stopy. Jaké jsou možnosti a naděje na zlepšení snímku sken skeletu? Děkuji Antonín
antonín
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, manžel (64 r.), celkem 4x TRUS bio, naposled říjen 2008(PSA 5,81) s nálezem adenoca prostaty. V 12/08 provedena radikální prostatektomie pro karcinom prostaty pT2cN0 GS3+5,bez angioinvaze . V 1/09 PSA 0,32 , únor 0.36, březen 0,79 – nasazen Casodex 150 a Tamoxifen Ebene, 6/09 0,28 9/09 0,33 12/09 0,96. Nyní doporučena totální orchiektomie s tím, že hormonální léčba je neúčinná. Prosím o Váš názor, zda je podle výsledků PSA nádor stále činný a operace je nutná, nebo zda jsou i jiné alternativní metody léčby a jaká je prognoza dalšího vývoje. RTG a MR páteře i scintigrafie skeletu bez nálezu. Děkuji za odpověď
Blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není mě zcela jasné, z čeho se usuzuje, že je dosavadní hormonální léčba neúčinná. Snad to může naznačovat pomalu se zvyšující PSA. Pokud by tomu tak bylo, je problematická i orchiektomie, protože to je vlastně také druh hormonální léčby, odstraněním varlat se vyřadí tvorba testosteronu. Je zapotřebí konzultovat vašeho onkologa s tím, že je třeba zjistit proč PSA po radiální prostatektomii stoupá, pokud tam je někde zbytek nádorové tkáně v oblasti vyoperované prostaty, je možné uvažovat i o radioterapii. Na dálku nelze podrobně radit, ale je zapotřebí do toho vnést jasno, a to může jen ten, kdo má k dispozici všechny nálezy. I kdyby v okolí prostaty zbytek nádoru byl, je po léčbě prognoza poměrně dobrá.
Rakovina prostaty
Dobrý den, tatínkovi /54/ let byl diagnostikován nádor prostaty biopsie:ve všech vzorcích z 8 nález adeno caP GS 3+3, ve vz. Č. 3 (stř. vpravo) i v konci biopt. vzorku, nález perineur, šíření. Ananm. – neg. Z-CaP T2b Nx Mx GS 3+3, PSA 4,3 ng/ml, v 16 ml Čekáme na MRI, má být až za 3 týdny, operace za 2 měsíce. Znamená to, že má tatínek velmi špatnou prognózu, bylo-li již v biopsii diagnostikováno perineurální šíření? Je šance na vyléčení? Jak to, že při několika posledních vyšetřeních měl stále PSA kolem 4. Není to na tak veliký nádor nízké? Kvůli tomu nebyl poslán na biopsii dřív. děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je zapotření dodělat všechna vyšetření, aby bylo jasné TNM stadium, podle toho se bude řídit léčba i prognoza. Velikost nádoru není v přímém vztahu s PSA. Perineurální šíření samozřejmě prognozu poněkud zhoršuje, ale to neznamená, že tatínek nemůže být dlouhodobě v pořádku, když se vše ostatní podaří.
Rakovina prostaty
Dobry den p.Doktore je mi 70 let diagnoza prostaty v dubnu PSA 29,6 byla mi udelana bio prostaty klasifikace T2cNxMO v zari 34.40 Histologie GS3x3 oba laloky rtg plic negat scinti kosti negat 2x apliace Zoladexu uzivam Flutaplex chodim na radioterapi mam za sebou 13 ozarovani pokles na 0,2 Pane doktore jakou mam sanci na uzdraveni Dekuji
Karel s Valasska
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šanci na uzdravení máte velkou, tak držím palce, aby to vyšlo.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, tatínek (75 let) má rakovinu prostaty, je po orchiectomii(1.12.2009), poslední PSA před operací 71, scinti skeletu: aktivní přestavba Th10,11-nejednoznačné etiologie,meta nelze vyloučit, GS 2+3. Jeho urolog jej nikam na onkologii neposlal, TNM neznáme, chce pouze po Novém roce zkontrolovat PSA. Je tato léčba v pořádku? Děkuji předem
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o podzření nametastázy v kostech, nepíšete jaké je současné PSA, určitě by bylo dobré konzultovat onkologa, zvážit bisfosfonáty, případně ještě něco dalšího. Blíže se na dálku nemohu vyjádřit.
Rakovina prostaty
Dobry den, prosím o Váš názor a radu. V září 2008 jsem prodělat robotickou opreaci prostaty PSA 4,45. pT3a, GS 3+2. Od prosince 2008 užívám denně 1 bicatulamid 150mg. Mám nepřetržité bolesti prsních bradavek. Dále kyčli, ramen, loktů, kolen. 1x za 3 měsíce chodím na kontrolu PSA - v 6/09 PSA 0,1.. Mám neustále strach a stres. Poraďte mi , prosím na co více bych se měl při kontrole zeptat svého lékaře. Jestli si přát nějaké doplňující vyšetření či kontrolní testy. Též by mne zajímala prognóza a vše co by mohlo pomoci. Moc děkuji za odpověď.
Ferdinand
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete jaká byla klasifikce nádoru dle TNM, takže nevím, zdá máte postižení kostí nebo ne. Měl jste provedenou scintigrafii kostí, nebo RTG? Bolest bradavek můžete mít z hormonální léčby, to také s vašim lékařem proberte. Prognoza se bude odvíjet od TNM klasifikace, pokud nemáte metastázy v kostech, tak bude prognoza zřejmě dobrá.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore,otec trpí rakovinou prostaty.Má vyoperované všechno co se dalo,prodělal spoustu ozáření,jezdil na chemoterapie.Na podzim byl na skeletu kostí a měl to prý v pořádku,v září byl na poslední chemoterapii,PSA bylo asi 20.Nyní byl na kontrole a PSA stouplo na 80!Také ho už delší dobu velice bolí noha,nemůže v noci spát,prosím napište,co dělat,předem moc děkuji.
Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Abych mohl situaci posoudit, musel bych znát stadium otcovi nemoci dle TNM. Ale chemoterapie se u rakoviny prostaty dává až u pokročilejších stadii. Musíte vše probrat s jeho lékařem, zdá se že nemoc je aktivní, je zapotřebí i vyšetřit, zda otec nemá metastázy v kostech a dle toho pak řídit další léčbu. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore. Praktická doktorka mně po jiném vyšetření doporučila návštěvu urologa o kterého jsem ještě nebyl. Před návštěvou jsem byl prakticky bez potíží, na močení v noci chodím jednou. Je mi 83 let, otec umřel na rakovinu prostaty. Při vyšetření PSA 4.140 Dr Jánský provedl biopsii. Hist. výsledek Adenokarcinom prostaty GS 6 (3+3) v jediném vzorkuP6 M8140/32. Byla mi dr. Jánským dán na výběr AT neb WW. Na doporučení rodiny zašel jsem ještě do Urocentra kde mne již rok lečí Dr. Matoušková, byl jsem na rtg. kostí bez nálezu. PSA mám po čtvrtletích 5,12 4,62 5,06. Dr Matoušková tvrdí že jsem dobrý, skutečně nemám žádné potíže beru Tamsulosin. Nevím zda bych měl ještě podstoupit chemoterapii, o které uvažoval předešlí lékař.Ale nevím, zda by to v mém věku nepřineslo více škody.Jinak jsem naprosto bez potíží .Poradil byste mi rozšíření léčení? Děkuji.
Karel Sládek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapie v této fázi nemoci nebude zřejmě zpotřebí. Doporučuji domlouvat se na léčbě s dr. Matouškovou, kterou znám a která má moji důvěru.
Rakovina prostaty
Dobrý večer pane profesore. Prosím o Vaši radu. Manžel po provedené punkční biopsii prostaty, kdy mu byl prokázán acinární tubulární adenokarcinom Gleason 2+2 PSA 10,24, rozhodl se pro léčbu aktinoterapií. Před zahájením léčby mu bylo provedeno CT komplex : prostata s prostatolity bez patologické denzity dobře ohraničená 43x27x40 mm. Močový měchýř, semenné váčky bez patol.denzit. Ischo a pararektální prostory jsou volné, retroperitoneum bez zvětšených uzlin. Játra,žlučník, slinivka,ledviny, nadledviny, base plic a skelet bez patol. denzit. Scintigrafie skeletu bez meta. Cyklus ozařování byl přerušen na dobu pěti dnů pro levostrannou epididimitis. Ukončen byl 26,8,2009. Diagnostický závěr : Ca prostatae T1cNOMO, C 61. Od ukončení ozařování manžel se potýká s problémy jako je nadýmání, nucení na stolici. Co manžel snáší daleko nejhůře jsou tlaky a bolesti v podbřišku. Jedná se o stav trvalý, nebo přechodný? Existují léky nebo léčebné postupy na zmírnění ? Děkuji za Vaši odpověď
Blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se týká rakoviny prostaty, měl by být manžel v pořádku s velkou nadějí na úplné vyléčení. Obtíže které má, mohou mít původ v nežádoucích účincích ozařování, ale takto intenzivní to nebývá. Pokud tyto obtíže budou stejné nebo horší i v dalších dvou měsících, mělo by se to podrobněji vyšetřit. Prozatím lze zkusit nějaký mírný lék proti bolesti, například Brufen 400. Proberte to také s oetřujícím lékařem. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Dobrý den,pane profesore,v červenci 2009 po dvou biopsiích indikován adenokarcinom prostaty v levém laloku a v apexu (GS 5 a 7, PSA 5,4).Magn.rezonance-zev.kontury hladké,lymf.uzliny nezvětšeny, skelet pánve bez signál.změn. Bez obtíží. Robotic.asist. RAPE v říjnu 2009 v ÚVN, bez komplikací. Biopt.nález-pravý chámovod bez malig.struktur, v řezech pravou částí prostaty ložiska acinár.karcinomu, GS 4šíření přes pouzdro nezastiženo.V jednom místě okraj resektátu klínovitě vykousnutý, nádor.struktury v okraji, případné prorůstání do okolní tkáně nelze posoudit. Prorůstání do pravého sem.váčku nezastiženo. V řezech levou částí struktury acinár.nádoru GS 3, nešíří se do pouzdra ani přes něj. Nezastiženo šíření do levého chámovodu ani sem.váčku. Hodnoc. pT2c NX MX. Kontrola v prosinci. Prosím o Váš názor na prognózu, jakož i na další postup léčby včet.požadavků na příp.další vyšetření. Je mi 68 let, už 2.týden zase pracuji, bez problémů. Velice děkuji,přeji hodně štěstí a zdraví. Jan.
Jan Slavíček
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není jasné, zda se podařilo celý nádor vyoperovat. Ale i kdyby se to nepodařilo, není to v tomto případě žádná tragedie.Musíte být pravidelně kontrolován urologem nebo onkologem a kdyby se nemoc objevila, muselo by se zasáhnout. Prognozu máte pravděpodobně dobrou, tak držím palec, abyste byl v pořádku.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore. Prosím o Váš názor na léčbu - mému otci byla diagnostikovaná rakovina prostaty PSA 33, GS 3+4, středně diferencovaný karcinom, scinti kosti. negat. nález. Urolog vyloučil radioterapii i operaci a nasadil pouze Flutamid na dobu 3 měsíce. Otci je 70 a je scela zdráv, nemá žádne jiné problémy. Myslíte si, že je léčba dostatečná? Děkuji.
Natálie Malá
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Taková léčba je dobře možná při pečlivém sledování nemocného.
Rakovina prostaty
´Pane profesore v10=2007 jsem prodelal operaci C61 pT3aG7 po pravidelnych kontrolach PSA 0,00 0,01 0,02 0,04 0,03 a naposled 0,05.Mam mit se zvysujicim PSA obavy.Jak by jste postupoval nebo co doporucil Dekuji za odpoved
Polda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, zatím obavy mít nemusíte. Doporučuji jen pravidelné kontroly u urologa nebo onkologa.
Rakovina prostaty
Hezký den,31.7.2009 jsem měl robotickou operaci,po dvou měsících jsem podstoupil ozařování 32x,mezitím jsem se nakazil tzv.nemocničním bacilem,ležel jsem v nemocnici kde mi dávali antibiotika do žíly,při operaci mi byly přerušeny,odvod moči z ledvin do moč.měchýře a zavedeny stenty,tyto mi byly odstraněny po dvou měsících jak jsem dostal zánět ledvin a moč.měch.oz. je ukončeno,co deset min.chodím močit i vnoci,při močení mám řezání v přirození,léky neberu,PSA mám0,0.Na kontroly chodím na MAS.ONK.'Ustav kde mě op.Ledviny nepracují tak jak by meli to mi říkali.Děkuji
Antonín Lankaš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jak zní vaše otázka? Nevím na co se vlastně ptáte. V každém případě je to komplikované a bez podrobnějších znalostí vašeho stavu je těžké se k tomu vyjádřit.
Rakovina prostaty
Rakovina prostaty:Dobrý den pane profesore,manželovi je 63 let ,byla mu diagnostikován karcinom prostaty Gleason 7 4+3 při elevaci PSA 66,67ng/ml ,T4 CT bez lymfadenopatie či meta procesu -prostato lity,uhlz a váčky volné bez patol denzit. Scinti- bez meta procesu. Prosím jaký způsob léčby by jste zvolil ? Doporučení léčby od dvou lékařu se různí ,jeden upřednostňuje hormonální a radioterapie- /doporučení před CT a rtg kostí /, druhý po všech vyšetř. preferuje linfadenektomie a eventuální dVP.Jsme z toho docela zmateni a nevíme co v dané situaci zvolit , aby jsme zvolily ten nejšetrnější a nejúčinější způsob léčby.Prosím o Váš názor .Předem děkuji za Vaši odpovědˇ.
IRENA - K
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na to není jednoduchá odpověď a musel bych vidět celou vaši zdravotní dokumentaci. Oba druhy léčení jsou možné. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Pane profesore,prodelal jsem robotickou operaci rakoviny prostaty pt3a g7 v roce 10-2007 chodim po 3 mesich na kontrolu psa mel jsem psa 0,01 O,02 0,04 0,03 stale nemam erekci ani po pouziti viagry cialisu pan doktor me rika ze nebyly poruseny nervove pletene existuje prosim nejaky protokol ci zaznam prubehu operace kde je mozno zjistit poruseni ci neporuseni nervu a kde by mel byt dekuji
oldrich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí existovat operační protokol. Ale i když nedojde k porušení nervů, není erekce nikdy po operaci na 100% zaručená, bohužel je to tak.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore,je mi 46 let a byla mi diagnostikována adenoca prostatae iPSA 183 T1c N2 MO.Byla mi dána hormonální léčba eligard 22,5 jednou za 3 měsíce.PSA kleslo na 1,1.Prosím o Váš názor.Předem děkuji za odpověď.
Jaroslav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte vše probrat s vašim onkologem nebo urologem, je zapotřebí pečlivě zvážit, jak pokračovat dál. Vzhledem k vašemu nízkému věku je nutné postupovat co nejspravněji, pokud chcete, pošlete mě všechny vaše nálezy s vašim telefonním číslem a já se vám po konzultaci s našimi urology ozvu.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore,manžel 62 roků diaknoza C61nález T3aN0M0 GS 6 TU levého perif.laloku prostaty s infiltrací a porušením kapsuly.Operace nebyla doporučena ,manžel se léčí s revmatoidní artritidou pře šesti lety sten ke koronární tepně před desti lety resekce žaludku.Rozhodnuto ozařování v současnosti užívá Flutamid 250 druhý měsíc jednou aplikace Zoladexu 10.8 mg.Do příští navštěvy u onkologa se má rozmyslet ohledně aplikace kontrastních zrn do prostaty před RT. Zajímalo by mě zda to je standartní postup aplikace zrn ještě jsem o tom nic neslyšela a zda to není pro manžela rizikové provádí se pod narkózou.Jaká je šance vyléčeni .Děkuji Vám moc za Váš názor . Líba
onkolog Jiří Vorlíčka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ošetřující lékař by vám měl podrobně vysvětlit všechny možnosti léčby, i ta kterou doporučuje je možná, ale možností je více. Tak to s lékařem proberte, aby se manžel mohl kvalifikovaně rozhodnout. Více také na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty. Obecně se dá říci, že při stadiu TNM, které uvádíte šance na vyléčení je. Jistota samozřejmě není nikdy.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, u mého otce byl zjištěn karcinom prostaty, jeho diagnóza je T1cNxMO, GS 4+4. PSA původně 7,83 po 14-ti dnech ale již 9,18. Metastázy zatím nemá, byl na scinti skeletu. Termín operace má až v únoru. Nemůže se do té doby tato nemoc u něj rozšířit? Pokud ano, hledali bychom jinou nemocnici, kde nám dají dřívější termín.Děkuji za Váš čas a odpověď.
michala
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace by mohla být podle mého názoru o něco dříve, ale ani za 3 měsíce není velké nebezpečí rozšíření nemoci. Kdyby šlo o mého otce, raději bych se snažil zařídit bližší termín, i čekání na operaci je hodně psychicky zatěžující.