Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore.Prodělal jsem 40x ozařování.Diagnoza C Ca prostaty GS 7/4+3/,T2a Nx Mx Gr.2, PSA, Diphereline 11,25mg i.m.,MR prostaty, CT-SIM 11.7.11. Indikována radikální radioterapie prostaty IG-IMRT SIB. Během ozařování zavedena na urologii cévka. Pak vyndána.Dále Tamsulosin. Kontrola koncem ledna. Jaká je má prognoza a o jaká vyšetření mám požádat, abych se ujistil jaký měla léčba účinek a v jakém stadiu rakovina je a zda nejsou metastázy? Děkuji za radu.
Jaroslav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud není onemocnění rozšířené mimo prostatu, tak je prognoza Vašeho onemocnění poměrně dobrá. Váš onkolog Vám bude pravidelně kontrolovat PSA a další testy v intervalech, které sám určí.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mám dotaz a prosbu o radu. Manžel 66 let je od října 2011 po operaci prostaty. První vyšetření po měsíci ukázalo hodnotu PSA 0,17. Při dalším za tři měsíce po operaci(leden 2012), je hodnota PSA 0,15. Je mu doporučována chemoterapie. Je okamžité ozařování nutné nebo lze již použít šetrnější způsob doléčení´. Děkuji za odpověď. Zdena
Zdena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takové navýšení PSA je minimální a většinou laboratorní chybou. Když lékaři doporučují chemoterapii, tak asi onemocnění musí být ještě někde jinde, pro samotné takové hodnoty PSA se chemoterapie ani radioterapie neprovádějí. Musí tam být ještě něco jiného.
Rakovina prostaty
Dobrý den, obracím se na Vás s touto otázkou. Mému otci ( 63 let) byl zjištěn biopsií prostaty před měsícem adenocarcinom prostaty G 4+3, PSA 16,4. Nyní provedeno scinti skeletu, kde zjistěno ložisko kumulace v hlavici levého humeru, jinak bez nálezu. Ještě plánováno CT břicha a podle výsledků pak operace nebo ozařování. Může se jednat o meta proces, když jinak skelet bez nálezu? Před měsícem měl TAT, po něm bolesti obou ramen, více vlevo i s omezením hybnosti, teď už je bez potíží. Děkuji za odpověď. Michala
M.Valašíková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na scinti skeletu nález většinou přímo řekne, zda se jedná o metastázu či degenerativní změny. Takže v popisu bude již i diagnóza. V případě nejistoty se provede CT dané oblasti, které meta potvrdí nebo vyloučí. Tedy ano, může to být meta proces, i když je ostatní nález negativní.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, tatínkovi (63 let) byla diagnostikována rakovina prostaty. Byla mu provedena biopsie. V jednom vzorku – drť punkčních válečků, nejdelší dosahuje délky 7 mm. Ve druhém vzorku – punkční válečky, nejdelší má 10 mm. Histologicky jde o punkční válečky prostaty se skupinami hyperplastických žlázek, částečně jsou prostoupeny strukturou dobře diferencovaného tubulárně utvářeného adenokarcinomu. Nejdelší ložisko má velikost 3 mm. Gleason score 2+3. PSA 2,3. Doporučil by jste operaci nebo ozařování? Předem velice děkuji za odpověď.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obojí je možné a zvažuje se dle zdravotního stavu pacienta. Většinou v mladším věku provádíme operaci a ve starším, po 70, radioterapii, ale je to hodně individuální dle stavu pacienta. Taky záleží na tom, zda onemocnění není rozšířeno do dalších orgánů, což při tak nízkém PSA nepředpokládám
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore.Můj táťka má nález na prostatě.CT prostata ohraničená,Scinti skeletu-negativ, uzlin. nezvětšeny,Ca prostate T2b,NO,MO,G2,GS 6 ,PSA 9,66.Od ledna nastupuje na aktinoterapii do Č.B.Jedná se správný postup léčby?Jaká je doba léčení a jsou nějaké vedlejší účinky?Děkuji za odpověd.
Martin J.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Radioterapie se volí dle stavu pacienta, věku, přidružených onemocnění atd. Ale jinak je to jedna z kurativních metod, které mohou vést k trvalému vyléčení. Vedlejší účinky souvisí s poruchami močení, potence, střevních potíží. Nemusí se vždy objevit.
Rakovina prostaty
Prosím Vás, proč se z vyšetření krve bere jen PSA a proč k tomu nepřidají ještě T % ? To je tak to vyšetření drahé ?! Manžel 60 let má PSA - 2,97. Poctivě chodí 2x ročně na kontroly a vše dobré. Nyní se změnil lékař, který mu také udělal T a to má 10% a už musí na biopsii prostaty. Proč se tomu nemůže předcházet ? Děkuji a zdraví anonym.
anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím , co máte na mysli T%
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, prosím o radu jak je podle Vás nejlépe řešit zjištěný problém mého manžela -Nově zjištěný Ca prostaty T1CNxMX Gs 3+3 PSA 3,47 index 0,16. Manželovi je 60 let.Děkuji Hana
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutno především došetřit, aby v TNM klasifikaci nebyla žádná x. Léčba odvisí od stadia onemocnění, které se dá určit na základě přesného TNM.
Rakovina prostaty
Dobry den pane profesore,dekuji za odpoved na robotickou operaci,ale manzel se nakonec rozhodl pro neoadjuvantni hormonalni terapii.Je rocnik 1946.Muzete mi prosim vysvetlit laicky co to pro neho znamena?Zatim nam pouze bylo sdeleno , ze muze trpet úpornymi prujmi.Proc?Dekuji a preji hezky den Jitka
jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neoadjuvantní terapie znamená, že se podá léčba, v tomto případě antihormonální, a po několika měsících se provede operace nebo radioterapie. Průjmy v době antihormonální terapie nebývají.
Rakovina prostaty
Dobrý den, tatínek je sledován po rakovině hrtanu na onkologii-to je v pořádku. Po zvýšeném PSA (12) mu byla dělána biopsie prostaty a bylo nalezeno v 7 vzorcích z 12 odebraných karcinom prostaty, Gl 3+4- 7. Ve zprávě má napsáno: Ca (plíce a prostaty). Tatínek je objednán na pravidelnou kontrolu v lednu na onkologii, prý stačí, pokud tuto zprávu o ca prostaty předá při této kontrole. Zdá se mi to zbytečné čekání, není to pozdě, vyčkávat dva měsíce? Bojím se, aby se zbytečně nezhoršil ten nález. Dá se z výše uvedeného sdělit nějakou prognozu? Děkuji předem moc za váš názor.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kontrola na onkologii by měla být urychleně, i když se nejedná o rychle progredující onemocnění. Došetří pacienta, zjistí stadium onemocnění a naplánují léčbu. Ke stanovení individuální prognózy nemám dostatek informací.
Rakovina prostaty
Manzel mel jit 31.10.na operaci nadoru na prostate.Kdyz mu v nemocnici vylicili nasledky teto operace odmitl.Hledame jine reseni.Roboticka operace se mi zda nejlepsi reseni.Manzel by asi radeji preferoval ozarovani CYBER KNIFE v Ostrave ktere mu doporucili na onkologii.Muzete mi prosim poradit.Udajne to pry nespech!Dekuji Jitka
jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mužům pod 60 let a v dobrém celkovém stavu se nejspíše doporučuje operační řešení - pak nejlépe robotická. Má nejmenší vedlejší účinky. Ozařování se doporučuje až po 60 roku nebo nejvíce po 70 roku života. Vedlejší účinky mohou být stejné jako po operaci. Záleží na operaterovi - pacient nemusí mít žádné potíže.
Rakovina prostaty
Pane profesore mam takovy dotaz. tatinkovi byla diagnostikovana pravdě podobně rakovina prostaty s metastazemi jelikož se rozhodl se nelečit rezignoval . jeho PSA je 59,1 před rokem nyni nevim .chtěl bych vědět jak dlouho se bude trapi. má velike bolesti. Už nemuže chodit bolesti nohou rukou, ubiva na vaze přestal jíst chtěl bych vědět jestli to souvysi s jeho nemoci. moc děkuji za odpověd
zdenšk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bolesti se dnes dají velmi dobře léčit a pacient se nemusí bolestí trápit. Existuje účinná léčba, proto by měl vyhledat svého lékaře, který se o něj jistě postará. Celková prognóza je dána celkovým stavem pacienta a rozsahem onemocnění. Nedá se to takto jednoduše stanovit.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, nedávno jem Vám psal. Mám diagnůzu C61 adenoca prostatae T3 NO G2 GS 5 a mi provádí aktinoterapi. V současné době se oba lineární urychlovače porouchali a už 4x mi zákrok nebyl proveden. Může to trvat i delší dobu. Jak se to projeví v účinnosti léčby, respektive jaké mi mohou nastat další problémy. Děkuji
standa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takové krátké přerušení radioterapie nemá žádný negativní dopad na samotný léčebný proces zářením.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pravidelně jsem docházel na urologické vyšetření prostaty. PSA bylo v 2/2001 - 2.9, v 2/2010 - 3,4 a v 0/2011 -6,80, fPSA 0,86 poměr 12%. 23.3.2011 byla provedena biopsie kde byl zjištěn na vzorcích 1, 2, a 5 středně diff adenokarcinom GS 5 s přítomnou perineurální propagací. Diagnóza C 61 adenoca prostatea T3 No G2 GS 5. CT pánve a a RTG S+p negativní. 16.5 2011 jsem byl pozván na Onkoteam kde mi byl aplikována injekce a předepsá Binabic. 2.8.2011 nastupuji na ambulatní aktinoterapii. Je mi 59 let a mám dvě otázky. Jaká je prognóza tohoto onemocnění a zda výše uvedený postup je optimální a zda jeho části neměli následovat v kratším časovém úseku. Prosím o otevřenou odpověď. Děkuji Vám
Standa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Radioterapie je jedna ze dvou možností, jak toto onemocnění léčit. Ta druhá je operace. O časové posloupnosti a rychlosti vyšetření se nemohu vyjádřit. Je to individuální a záleží na mnoha faktorech.
Rakovina prostaty
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadne zdravotného stavu môjho otca, ktorý má 65 rokov. Bol mu diagnostikovaný acinárny adenokarcinóm prostaty, Gleason score 6 (3+3), histologický grade 2. Môžte mi prosím vysvetliť, čo to znamená? Otec je objednaný na radikálnu prostatektómiu. Môžte mi prosím povedať, na čo sa máme po operácii pripraviť? Ďakujem za odpoveď.
Andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o karcinom prostaty, který je nutno léčit. V úvahu připadá bud radioterapie nebo operace. Rozhodnutí závisí na stavu pacienta a rozsahu onemocnění. Nejméně pooperačních komplikací ( inkontinence moče a sexuální poruchy) jsou po robotické operaci.
Rakovina prostaty
Dobrý den,prosím o informaci o stavu 64letého mamžela.19,3.2008,zjištěna diagnoza:C61TU prostaty.vsrup PSA 40.Následovala hormonální léčba.V roce 2009 byl léčen chemoterapií.Dne 2.11.2010 tato léčba ukončena.Měla následovat bio.léčba,podmíněná orciektomií.Ta byla provedena leden 2011,léčen do této doby pouze Zometou.Poslední CT:Ložiska v plicním parenchymu staconární.Progrese metastatické infiltrace v jaterním parenchymu.Dilatace levostranných intrahepatálních žl.cest.Uzliny v RP vel.do 25mm-prog.Atrofická ledv. se zav.doubl.stentem.Výrazná prog.osteoplat.mtst.ve skel.pánve i páteře.Postiženo i sternum.Pro špatné jaterní testy bio.studie odložena.Nyní se cítí špatně.Má bolesti v podžebří.Ikterus kůže.Dne 21.3.mu byla aplikována Dexona 16 mg.do 250 ml.iv.na 30 minut.Nyní PSA 180.Cítí se velmi slabý.OD prosince 2010 do ted váhový úbytek 20kg.Mám o něho velké obavy.Děkuji manželka Jarka
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Situace je velmi vážná a pokud byla aplikována všechna dostupná protinádorová léčba, tak je možné jen léčit symptomy a snažit se o podpůrnou léčbu. To ovšem onemocnění neléčí, jen zlepšuje komfort pacienta, což je ovšem v tomto stadiu onemocnění rovněž velmi nutné a pro pacienta prospěšné.
Rakovina prostaty
Dobrý den! Prosím, přítel 58r. je po endoresekci tumoru trigonia a hrdla m.m. a biopsii prostataty-susp.infiltr.ca prostaty. Biopsie I-resekce pr.ústí II endoresekát tumoru hrdla m.m. ca prostaty vs infiltrující hrdlo m.m. Klasif.pro onkologii (MKN-0-3) topografie C61, morfologie 8140/34,TNM pT4 pNx pMx. Primární Gleason grade4, Sekundární Gleason grade 4,Gleason skore 8. Res. CA prostaty T4 NO MO-ves.urinartiane infiltrans PSA 33. Nasazen má ANDROCUR, poté ELGARD. Doporučnu má radioth. PROSÍM, proč ne operaci? Jaká je snášenlivost radioth a následné možné komplikace? Jaká je prognoza? Děkuji za Váš názor a čas. Marcela
marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Radioterapie ma stejnou kvalitu a schopnost toto onemocnění vyléčit jako je operace. Která varianta se zvolí závisí na ošetřující onkologovi, který zvažuje vsechna možna rizika léčebne metody. Rakovina prostaty muže mít a vetsinou ma dobrou dlouhodobou prognózu. Neznamená to, ze je však onemocněním jednoduchým. Jako kazde jiné rakovinné onemocnění se musí pečlivě léčit a sledovat.
Rakovina prostaty
Dobrý den,můj kamarád má rakovinu prostaty a chodí na chemoterapii. Trápí mne, že pije čas od času alkohol- tvrdý. Prý mu to lékař nezakázal, naopak může jíst co chce i pít. Má však v obličeji rudé skvrny a mívá nateklé oči. Opravdu mu alkohol neškodí? I v malém množství, jak tvrdí?
Petr Koutný
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rudé skvrny a nateklé oči jsou z alkoholu - ten má řadu škodlivých účinků - všeobecně známých, ale rakovinu prostaty mu nezhoršuje. V době podávání chemoterapie by však alkohol neměl požívat, protože se tím zatěžují výrazně játra, jak ze strany chemoterapie, tak ze strany alkoholu.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore , dovoluji si otázat se stran svého otce. V 7/07 vyšetřen pro hematurii, PSA 176,5 PSAF 26 PF/P -15%, biopsie:acinární adenoca G4 , místy s perineur. šířením cel.Gleason 8(4+4) , TRUS prostata 50g, hypoech. perif. zona obou laloků, dx velmi špatně ohran., hypoechog. tkáň přechází na dx. semen. váček . Scinti9/ 07 bez prokazat. meta ve skeletu.Následovala hormon. terap.Casodex 50 mg /den , Zoladex v měsíčních intv. Před startem irrad . došlo k poklesu PSA na hodnotu 0,4, T3- 4NXM0. V 5-6/08 zevní ozařování - oblast prostaty , semen. váčků, lymf. uzlin celk. dávka 70Gy.7/08 započato s Eligardem v tříměs. intv. PSA stacionárně na 0,03.V léčbě Eligardem pokračováno do 11.11.2010, kdy léčba ukončena a ponechán ve sledování .T.č. se cítí se dobře , s ničím se jinak neléčí. Můj dotaz je, zda by nebylo bezpečnější v léčbě Eligardem pokračovat. Promiňte a mnohokrát děkuji za radu. Libuše
Libuše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tuto zalezitost muže posoudit jen ošetřující lékař, ale pravdou je, ze z klinického hlediska je takové dočasně přerušení léčby zcela logicke a opodstatněné. Konkretni pripady muže však posoudit jen ošetřující lékař.
Rakovina prostaty
Manželovi ( 71) biopsií zjistili karcinom prostaty. V jednom vzorku z 12 limitovaný fokus cca 15 žlázek menších jak 1 mm-GS 6(3+3), grade II, bez perineurální nádorové invaze, bez zjištěné endolymfatické maligní permeace, bez zjištěné intravaskulární nádorové permeace, bez PIN high grade. PSA-5,92, po 3 měsících bez lékú 4,14, po 6 měsících 6,1.Je dobré další bdělé pozorování, které mu navrhli košičtí lékaři?Prosíme o Váš názor.Děkujeme.
Irena Majcherová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejdříve je nutný nějaký léčebný zákrok. Vzhledem k věku vhodná radioterapie na prostatu. V dalším se postupuje dle hodnoty PSA, která by měla být 0.
Rakovina prostaty
Dočetla jsem se na internetu, že se používá při léčení rakoviny prostaty kryoterapie, zejména při recidivě onemocnění po ozáření. Kde se u nás tato metoda provádí?Díky za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě se informujte v nejbližším Komplexním onkologickém centru na urologii, kde Vám řeknou, zda je u nich k dispozici či ne. Každopádně existují centra, která ji používají.
Rakovina prostaty
Dobrý den. Prosím, manžel měl před třemi lety ozařovanou prostatu, teď je mu 77 let. Při močení mu jde i velice řídká stolice, ale jen malinké množství, cca lžička, s velkou plynatostí. Musí močit v sedě. Dá se s tím něco dělat, lékaři říkají, že je to následek ozáření. Děkuji
Eliška
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Komplikace radioterapie prostaty jsou bohužel časté. Někdy až velmi nepříjemné. Z Vašeho popisu vyplývá, že sice jsou, ale nevýrazné, i když obtěžující. Konzultace u ošetřujícího urologa, který pacienta přímo vidí a může vyšetřit je naprosto zásadní. Většinou je řešení velmi svízelné, dlouhodobé a někdy potíže nikdy nezmizí.
Rakovina prostaty
Dobrý den,maminky přítel se dozvěděl,že má rakovinu prostaty.Vím,že záleží na rozsahu,stavu pacienta,na tom,jak se s tím dokáže poprat organismus a na spoustě jiných faktorů,ale já vás prosím,dá se nějakou statistikou určit,jaké má šance?Kolik procent mužů zemře záhy po zjištění.Přítel nebude operován,prý by to asi nepomohlo,bude ozařován.Moc vác prosím o odpoveď,děkuji.
Hegrová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognóza je dána hlavně rozsahem onemocnění v době stanovení diagózy. Obecně lze říci, že pokud není v době diagnózy diseminované (metastatické v organismu), tak je prognóza dobrá s dlouhodobým přežitím.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mám čerstvě zjištěný Ca prostaty dle biopsie vysoce agresivní, málo diferencovaný adenokarcinom s neuroendokrinními rysy.Metastaticky vysoce agresivní s meta v pánvi, osovém skeletu a jedna menší meta v plicích.PSA 113. Mám nasazenu androgenní blokádu.Chemoterapii navrženou zatím nemám.Myslíte, že v současné době by bylo možné při této infaustní prognóze vyzkoušet eventuelně některou třeba i nestandardní, např. cytostatickou léčbu v mém případě? Je mi 58 let a kromě tohoto onemocnění jsem jinak zdráv.Mám dojem, že současný stav medicíny mi vlastně neposkytuje žádnou šanci.Jsem ochoten vyzkoušet cokoli, co by poskytovalo alespoň minimální šanci.Děkuji za odpověď.
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapie se v takovém případě podává až pokud selže hormonoterapie. Nejdříve je třeba vyzkoušet všechny možnosti hormonoterapie.
Rakovina prostaty
Dobrý den. Manžel měl 55 let a v červnu byl na operaci rakoviny prostaty. Jeho tatínek zemřel v 60.letech na rakovinu prostaty. s: po RAPE pT2aNOMO Gl 3+3, PSA předop. 3,84 ug/l po 3 měsících po RAPE 4,56. Histol. pT2a, bez invaze do pouzdra, RTG S+P negat, sono jater negat 5/2010 nasazen Bicalutamid 150 1x1 o: DRV - bez patol rezistence v oblasti anastomozy Vzhledem k nálezu předpoklad uzlin postižení. dop: radioth na malou pánev s medikací Bicalutamidem. Prosím, můžete mi objasnit uvedené pojmy, zda se vyléčí a zda nebude mít další problémy (rakovinu) a jaký vliv na zdraví bude mít ozáření a jak bude probíhat další jeho léčba? Moc děkuji
Anna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nedá se odpovědět na řadu Vašich dotazů jen z tohoto popisu. Navíc onemocnění dnes vypadá takto, ale za rok jinak. Navržený postup, dle Vašeho popisu, je standardní a správný. Prognóza však bude záviset na dalším průběhu onemocnění. Zvláště je nutné, aby PSA bylo 0,0.
Rakovina prostaty
Dobrý den, Mému otci (62 r.) byla diagnostikována rakovina prostaty. PSA:6.1, FPSA:0.62. Biopsie: GS 3+5, susp.T3, Scintigrafie skeletu: negativní, MR:Tumor prostaty v obou lalocích s infiltrací levého semenného váčku v jeho odstupu. Dle MR susp. T3b. V pánvi bez lymfadenopatie. Jaké léčení je v daném případě optimální? RAPE nebo radioterapie? V případě, že by bylo adekvátním řešením RAPE, dal byste přednost klasické operaci nebo operaci pomocí robotu? Děkuji za odpověď.
Mirek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Optimální řešení záleží na celkovém zdravotním stavu pacienta. V jeho letech je obojí možné. V případě operace bych upřednostnil robotickou pro menší výskýt nežádoucích pooperačních příznaků.
Rakovina prostaty
Dobrý den,je mi 50 let.Mám rakovinu prostaty PSA 12.51,biopsie 4/10 - pozitivní,Grade 3.Doporučil by jste mi ozařování či operaci.Děkuji za odpověd a přeji pěkný den
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To záleží jen na vás, pokud je rakovina ohraničená jen na prostatu, jsou výsledky obou léčebných metod velmi podobné a měly by vést k uzdravení. Jiné jsou případné nežádoucí účinky. Podívejte se na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den,byl jsem na biopsii prostaty,výsledky dopadly špatně.Čeká mě ještě CT břicha a vyšetření kostí jestli nejsou meta i tam.Doktor mi dal na vybranou operaci nebo ozařování.Je mi 49 let.Co by jste mi doporučil a jaké následky mám očekávat.Děkuji za odpověd Petr
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud bude nádor omezený jen na prostatu, obě léčebné metody mohou vést k uzdravení. Výhody i nevýhody obou metod si můžete najít na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, jsem po RAPE v lednu 2009. Následné scinti skeletu ( naposledy leden 2010 ) a CT pánve (srpen 2009 ) jsou negativní. Sledována hladina PSA každé 3 měsíce. Duben 09 hodnota 0,04. Další hodnoty chronologicky 0,08 / 0,07 / 0,06. Naposledy duben 2010 hodnota 0,13. Dotaz zní:jaká další vyšetření by byla vhodná a při jaké hodnotě PSA je nutné další léčení ( jaké ) ? Děkuji za odpověď
Petr Randák
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zatím nejsou nutná žádná další vyšetření, jen sledování PSA. Další by záleželo také na dynamice případného zvyšování a na ostatních nálezech, proberte to s vašim urologem, na dálku není možné radit podrobnosti.
Rakovina prostaty
Omlouvám se, zapoměl jsem ke svému dotazu napsat můj věk 62 let.
Jiří Vik
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moje odpověď je stejná.
Rakovina prostaty
Rakovina prostaty, Dobrý den pane profesore, jelikož otec zemřel na toto onemocnění ,dbal jse na prevenci,ale před 4 dny mi byla zjištěna rak. prostaty : adenoca,T1c,NOMOGS3+3,PSA 4,01.Vím, že rozhodnutí pro kterou z variant, operace nebo ozařováni je čistě na mě. Jsem i pro operaci , ale nevím jestli tato varianta tento problém vyřeší definitivně
Jiří Vik
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je velká šance že ano, tak držím palce, aby to vyšlo.
Rakovina prostaty
Pane profesore, otec po robotické operaci ve střešovické nemocnici dne 9.2.2010. Histol. M8140/3GS 4+4 pT2c, negativní okraje. Před operací T2NX MO, GS 4+4,v48ml, PSA 9,18, free 0,73. Po operaci nasazen Bicalutamid-Actavis 150 mg, špatně snášel-zimnice, lék odebrán. PSA z 9.3. 2010 10,6 NG/ml. Per rectum normální, oblast anastomózy i merr. uretry,palp, citl. v obl. centrum tendinei, bulb, urera nebol. trus s norm. nálezem na anastom, spodina měchýře norm. 22.3.2010 PSA 5,7 ale 14.4.2010 opět zvýšené na 9,7. Magnetická rezonance pánve s uzlinami D 12 mm, scintigrafie skeletu negativní. Pane profesore, znamená zvýšená hodnota PSA, že někde v těle je metastáza? Jaké další vyšetření popř. léčbu byste doporučoval vy? Nechceme jen vyčkávat a stále sledovat rostoucí PSA. Děkuji za Váš čas a odpověď. M.
Michaela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mohlo by se skutečně jednat o to, že je někde zbytek nádoru. Hormonální léčby by byla zřejmě vhodná. Proberte vše s vašim onkologem, který vás dobře zná, není to jednoduchá situace.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane profesore obracím se na Vás s prosbou na Váš názor ohledně léčby rakoviny prostaty mého manžela (62 roků). 23.2.10 mu byl sdělen pozitivní nález po provedené biopsii (9.2.10). Písemné výsledky od lékaře žádné nemá. Opisuji pouze z doporučení k vyšetření : diagn.: Ca prostata důvod : STA61N6 Sdělení výsledků vyšetření : RTG plíce, srdce, CT, Kostní scan (nukleár.medic. Ústí) Tato vyšetření byla v pořádku. V Teplicích, navrhují 2 metody (operace nebo 60 dávek ozařování) Dohodli se na operaci 9.6.10. Zatím nasadili 300 tablet hormonů - FLUTAMID SANDOZ. Chci abychom zvolili nejšetrnější a nejúčinější způsob. Prosím o názor zahájení hormonální léčby, a vyjádření k možným nabídnutým metodám nebo zda existuje něco jiného. Dočetla jsem se o laparoskopickém (nebo robotickém) provedení. Děkuji a omlouvám se za Váš čas, přeji pěkné a úspěšné dny. .
Kovářová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o obvyklý postup. Ozáření i operace dívají podobné léčebné výsledky, u vašeho manžela je velká naděje na uzdravení. Robotická operace je snad o něco šetrnější než operace běžná. Doporučuji abyste se podívali na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina postaty, je tam hodně informací.
Rakovina prostaty
Dobrý den! Chci se zeptat,jestli se u nás využívá metoda kryoterapie u léčení rak.prostaty a elektrovaporizace a jestli u rakoviny prostaty má nějakej vliv u mužů, který podstupujou prostatektomii Kegelovo cvičení?Děkuji a přeji hezký den! Danka
Lejsková Danka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kegelovo cbičení bohužel neznám, kryoterapie a elektrovaporizace se v určitých speciálních indikacích, které musí rozhodnout urolog a onkolog, používá.
Rakovina prostaty
RAKOVINA PROSTATY Dobrý den vážený pane profesore, mám dotaz ohledně mého otce, je mu 75 let. Již 5 let bojuje s rakovinou prostaty. Nejdříve měl 30 ozařování, po té hormonální léčbu, která nezabrala a před rokem prodělal chemoterapii. Více jak rok má meta v kostech. PSA měl před čtvrt rokem 9,9 a nyní je 8,9, takže o něco málo kleslo. Má otázka zní, zda je možná u této rakoviny biologická léčba? Moc děkuji za odpověď.
Jana K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U rakoviny prostaty zatím biologická léčba není.
Rakovina prostaty
Prosím o vysvětlení hodnot uvedených za Dg C61 adenoca prostaty T2a-b NX MX GS 3+3. Jsem po operaci odebrání části močovodu s negativním histol.nálezem. Bylo celkové urologické vyšetření, včetně biopsie prostaty s výše uvedenou diagnozou. PSA zjištěno 1,9. Byl jsem a jsem bez potíží, při preventivní prohlídce byla laboratorně zjištěna krev v moči.
Ladislav POSPÍŠIL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z to co píšete to vypadá, že vám byla diagnostikována rakovina prostaty, stadiu TNM mě není jasné, protože to X znamená, že některé údaje dosud nejsou známé. Na tom stadiu TNM záleží i prognoza onemocnění, takže se k ní nemohu vyjádřit. Tak jen doufám, že nakonec vše dobře dopadne.
Rakovina prostaty
Dobrý den!Omlouvám se,že sem Vám napsala dotaz víc krát,ale myslela som ,že ste to nedostal. Ještě k tatínkovi:Operace je naplánovaná,ale je nutná ještě hormonální léčba,když mu odeberou varlata?Táta má síce 81 let,ale vypadá na 6O.Celý život se udržoval v kondici,řezal ručně dřevo,chodil pěšky,chodil po stromech,střeše...Nemá cukrovku, problémy se srdcem,hlavou, jen něco se žaludkem-žal.šťávy. Tak si myslím,že je dobře,že ten nádor se doktor rozhodl nejdřív vyoperovat a pak případně nasadí ozařování,na zničení rakovinových buněk.Takže šance na úplné uzdravení už nejsou?Děkuji za odpověď. Danka
Lejsková Danka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Když tatínkovi odeberou varlata, tak hormonální léčba pravděpodobně nebude nutná. Jinak už jsem vám všechno napsal minule.
Rakovina prostaty
Pane profesore. Jsem 4 roky po RAPE (věk 62). PSA bylo po operaci 0,01, pak stoupalo. Ještě před vánoci byla hodnota 0,17, dnes mi lékař sdělil, že poslední hodnota je 0,35.... Na kontrolu mám přijít za čtvrt roku. Nejsem léčen, jen sledován. Scinti kostí negativní. Je postup lékaře odpovídající výsledku PSA? Neměla by nastoupit nějaká léčba - ozáření či hormonální léčba? Na koho se v Praze obrátit v případě, že shledáte nutnost nějakého zákroku? Moc, pane profesore, děkuji za Vaše stanovisko!
Jindřich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to obvyklý postup. Nějaká léčba ale časem zřejmě bude zapotřebí. Můžete se obrátit na pana prof. Babjuka, přednostu Urologické kliniky FN v Motole.
Rakovina prostaty
Dobrý den! Přikládám výpis ze zprávy,kterou mi nadiktovala sestra. dg.N40 Hyperplázia prostaty(predstojnice)dif.dg neo urobená TRUS-biopsia(3+3) pak dg.Ca prostatae cum ret.urinae compT3,N-X,M-O vysoké PSA urobená biopsia prostaty-pozitívna Lab.vyš.:PSA 100ng-ml histolog.vyš.:č.:B10-01999:2vzorky pozitív.acimnárny adenokarcinom,m-Gleason skóre-7(3+4) a 6 (3+3) prítomné známky perineurálnej propagácie Perrectum:veľká,do rekta prominujúca,hrboľatá prostata. Gamagraf.obraz:vo veĽkým LS prechode bez jednoznač.ložis.zmien. Prosím je dobrá OE TUR-ca prostaty v 81 letech.Jaká je šance na uzdravení,případně vyhlídky do budoucna?Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dna. Danka
Lejsková Danka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace bude v 81 letech jistě riziková, mohlo by se uvažovat i o ozařování, ale neznám podrobnosti, to musí posoudit ošetřující lékař. Šance na úplné uzdravení asi nejsou, ale vzhledem k věku nemocného mu rakovina prostaty zřejmě život moc nezkrátí.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane Vorlíčku, můj tatínek je více než rok po robotické operaci karcinomu prostaty (mimo okraje, GS 7). Bere Casodex 150. Nyní PSA 0 - 0,1. V průběhu léčby došlo k vysazení léku jednou na 10 dní, nyní na 18 dní. Prosím o informaci, zda je toto vysazování léku vhodné a žádoucí. Důvodem je harmonogram objednávání v krajské nemocnici. Dále prosím o Váš názor na ozařování v této situaci. Moc děkuji!
Martina M.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zásadní to určitě není, krátké vysazení nic nepokazí. Pokud byl celý nádor vyoperován a pacient je v pořádku, nevím proč se ptáte na ozařování, v tomo případě by zapotřebí nebylo.
Rakovina prostaty
Dobrý den!Tak sestra mi to nadiktovala z posled.zpráv.Je to ale slovensky. 3.3.2010 dg.N40 Hyperplázia prostaty(predstojnice)dif.dg neo liečba-urobená TRUS-biopsia(3+3) 24.3.2010 Subj.asi 3 roky je na PK,pre kompl.retenciu moča,pre susp.palp.ná.ez a vysoké PSA urobená biopsia prostaty pozitívna, Lab.vyš.:PSA:100ng-ml Histologické vyš.:č.:B10-01999:2 vzorky pozitív.acimnárny adenokarcinom,m-Gleason skóre-7(3+4) a 6(3+3).,prítomné známky perineurálnej propagácie Per rectum:veľká do rekta prominujúca,hrboľatá prostata. Dg.ca prostatae cum ret,urinae comp T3 N-X,M-O Liečba-pacient súhlasí OE TUR-ca prostaty. Můžete mi říct,jaká bude pak léčba?Děkuji a přeji hezký den! Lejsková Danka
Lejsková Danka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina prostaty
Dobrý den!Tak sestra mi to nadiktovala z posled.zpráv.Je to ale slovensky. 3.3.2010 dg.N40 Hyperplázia prostaty(predstojnice)dif.dg neo liečba-urobená TRUS-biopsia(3+3) 24.3.2010 Subj.asi 3 roky je na PK,pre kompl.retenciu moča,pre susp.palp.ná.ez a vysoké PSA urobená biopsia prostaty pozitívna, Lab.vyš.:PSA:100ng-ml Histologické vyš.:č.:B10-01999:2 vzorky pozitív.acimnárny adenokarcinom,m-Gleason skóre-7(3+4) a 6(3+3).,prítomné známky perineurálnej propagácie Per rectum:veľká do rekta prominujúca,hrboľatá prostata. Dg.ca prostatae cum ret,urinae comp T3 N-X,M-O Liečba-pacient súhlasí OE TUR-ca prostaty. Můžete mi říct,jaká bude pak léčba?Děkuji a přeji hezký den! Lejsková Danka
Lejsková Danka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu prostaty a je naplánovaná operace, možná bud zapotřebí ještě nějaká hormonální léčba. Podrobnosti proberte s ošetřujícím lékařem.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, tatínkovi 60 let začaly prostatické potíže a u lékaře mu zjistili následující nález: PSA 7,99, biopsie 11+7 vzorků, ve všech GS 4+4 p.r. T3b s infiltrací pouzdra a pediklů, indikována RT s neodjuvantní, konkomitantní a adjuvantní hormonální blokádou. Gleason skore 8 (4+4) místy s patrným perineurálním šířením. V bloku č. 1/1 zastižen fragment sliznice tlustého střeva.Tatínek o tom moc nechce hovořit, prý půjde na radioterapii, ráda bych znala Váš názor a návrh na postup léčby, jaká je šance tatínka na uzdravení, případně vyhlídky do budoucna. Jaká jsou omezení? Rád jezdí na kole, hodně sportuje, žije zdravě, nepije alkohol, všechny nás to najednou překvapilo, že by něco takového mohl mít.. Mnohokrát děkuji za Váš názor a odpověď. Můžete mi prosím doporučit kvalitní zařízení? Jaký je Váš názor na novou metodu v Jičíně? Děkuji mnohokrát
Erika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud tatínek nemá metastázy je naděje i na vyléčení, určitě na zásadní prodloužení života. Léčba je obvyklá. Až bude léčba skončená, bude moci žít bez nějakých větších omezení. Pracoviště v Jíčíně v Čechách bohužel neznám, v Novém Jičíně Komplexní onkologické centrum včetně radioterapie mohu dopoučit, včetně nové metody na ozařování prostaty, proberte vše s paní doc. S.
Rakovina prostaty
Dobrý den!Tatínek má 81 let a má jít na operaci-nádor 4krát 4 na prostatě.Odeberou mu i varlata.Žije na Slovensku ,takže nevím výsledky.Můžete mi říct jaká bude léčba dál a jeho život.Jesti to vyoperujou celý a nebude to napadat další orgány.Kdyby nešel na operaci prý může zůstat i na vozíčku.Jinak si stěžuje na bolest kolen a kyčlí.Byl na scinti...něco mu našli na koleně,zbytek prý jen opotřebované věkem.Před 4 roky sme ho v letě vezli akútně na vycévkování moče.Pak dostal nějaké prášky,po kterých se mu ulevilo tak na kontroly nechodil.Prosím zanedbal to,nebo ještě se to dá vyléčit?Nechci o tátu přijít.Děkuji Vám a přeji hezký den!!!
Lejsková Danka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete v jakém stadiu dle TNM rakovina prostaty je, ale mimo operaci prostaty přichází místo ní ještě v úvahu ozáření. Odebrání varlat je vhodné z důvodů snížení produkce hormonů, které růst rakoviny prostaty podporují.Zda se dá nádor vyléčit se z toho co píšete nedá moc předpovědět, to bych musel znát alespoň to stadium nemoci. Na kontroly určitě měl chodit.
Rakovina prostaty
Prosím o radu. Manžel je 4 měsíce po ozařování Ca prostaty. Nyní po endoskopii prokázána postradiační proktitida (10 cm od resta). Problém se stolicí(4-5x denně), co sní , jde po chvíli ven. Je stav trvalý? Čím se to dá léčit. Dále silná bolest v místě ozařování (kyčle), scintigrafie je negativní. Bolest se přesouvá až do lýtek. Jaký lék podávat. Děkuji Vám L.K.
Ludmila Karasová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Většinou se obtíže časem upraví, nebo alespoň zásadně zmírní. Těžko ordinovat na dálku, ale když zkusíte Ibuprofen, nic nezkazíte. Rozhodně se ale poraďte s jeho ošetřujícím lékařem.
Rakovina prostaty
Dobrý den, otec 65 let prvotně léčen na rakovinu prostaty. Před rokem objeveny mnohočetné kostní metastázy. Dnes diagnostikovány metastázy v plicích. Otec má strašné bolesti od kostních metastaz. léčeny jsou pouze bolesti morfiem. Celý den pouze spí, málo jí. Čím se projevují příznaky rostoucího TU na plicích? Zatím si stěžuje pouze na silnou bolest v kostech. Pokud by došlo ke zlomenině kosti v místě metastazy znamená to automaticky smrt? Děkuji.
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Především je zapotřebí pro otce zajistit dobrou léčbu bolesti.Pokud to vás lékař nezvládá, můžete se obrátit na ambulanci pro léčbu bolesti, která je v každém kraji. Podívejte se na www.linkos.cz, stránky pro nemocné, ambulance pro léčbu bolesti. POkud by došlo ke zlomenině kosti v místě metastázy, znaměná to další zhoršení bolesti, určitě ne automaticky smrt. Metastázy na plicích se mohou projevit dušnoti nebo vykašláváním krve, často se ale vůbec neprojevují.
Rakovina prostaty
Dobry den, tatovi (73) zjistili rakovinu prostaty. Mel by zacit chodit na radioterapii. Cetl jsem o moznosti brachyradioterapie, ktera je setrnejsi k okolním orgánům. Prosim o informaci, ktera pracoviste (Praha) tuto metodu provadeji, a zda si muzeme sami vybrat, ze chceme tuto metodu, pripadne si na ni priplatit. Dekuji
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, zda se tato mtoda v Praze provádí, vím že ji dělají v Komplexním onkologickém centru v Novém Jičíně. Můžete se s dotazem obrátit tanm. Podívejte se na www.linkos.cz stránky pro nemocné, Komplexní onkologická centra, tam pracoviště v Novém Jičíně najdete.
Rakovina prostaty
Dobrý den, píši znovu, protože již máme další výsledky vyšetření. Připomínám se, tatínek 59 let, rakovina prostaty, T3b NX MX, Gs 4+5, PSa 72,98. Dnes jsme dostali výsledky scintigrafie skeletu a sono jater a žlučníku. Vše v pořádku, nikde jinde se to nedostalo. Lékař chtěl stanovit léčbu ozářením - v uherskohradišťské nemocnici, já jsem teda vyžádala veškerou dokumentaci a tatínka chci nechat léčit na onkologickém oddělení ve Zlíně. Ve čtvrtek tam máme jet. Jen jsem se tedy chtěla zeptat, jestli si myslíte, že bude ihned jezdit na ozáření, nebo se začne hormonální léčbou. No a druhý dotaz je, jestli je nějaká náděj na úplné vyléčení. Mnohokrát děkuji
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je nádor jen v prostatě, je naděje i na úplné vyléčení. Léčbu musí učit ošetřující lékař.
Rakovina prostaty
Pěkný den pane doktore.Tatínek 71let podstoupil v lednu 2010 TURP.Dnes si byl pro výsledky, ty zněly takto:Histol.adenoca prostaty GS 3+3,Onkourol.konsilium - Histologie:část endoresekovaných fragmentů infiltrována strukturami mikrocinárního karcinomu GS 3+3=6 ,Ré: CaP cT1b Nx MO GS 3+3=6, PSA 5,15ng/ml stp. TURP Dop: indikace ke kurativní RT prostaty ev dle preferencí pacienta......Tatínek se rozhodl a 22.3.2010 nastupuje na onkologii na ozařování.Jelikož nálezu nerozumím,tímto Vás moc prosím o vysvětlení o co se vlastně jedná,jaká bude léčba,jaká omezení atd.Předem moc děkuji.Renata E.(dcera)
Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tatínek se podle mého názoru rozhodl dobře, zdá se, že rakovina prostaty je omezená jen na tento orgán, radikální ozáření by mohlo vést i k vyléčení. Tak doufám, že se o podaří.
Rakovina prostaty
Dobrý den, taťkovi je 72 let. Před 7 let operován a ozářen kvůli rakovině prostaty. Před rokem mu zjistily kostní metastazy. Dnes má výrazné bolesti a téměř nechodí. Dle dalších vyšetření mu byl zjištěn nezhoubný nádor na plicích. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho přežívá člověk v průměru s meta v kostech, pokud "rakovina" není na žádných jiných orgánech.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ptáte se na rakovinu prostaty a u té je možné s metastázami žít často i roky. Předpokládám, že otec má hormonální léčbu a učitě bude potřebovat dobrou léčbu bolesti. Pokud by se léčba bolesti nedařila, můžete konzultovat ambulanci pro léčbu bolesti, která je v každém kraji a najdete ji na www.linkos.cz stránky pro nemocné, ambulance pro léčbu bolesti.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore,posilném zánětu prostaty, provázeném 18-denní retencí moče /po přeléčení nyní normální močení/ mi diagnostikovali na základě 16 vzorků biopsie ca prostatyT2b Nx MO Gleason3+3 PSA58,9-při retenci.Výsledek Scintigrafie -bez průkazu ložiskových změnv rozložení kostní přestavby, které by svědčily o maligním procesu /vyšetření 3.2.2010/. Lékaři mi navrhli léčbu radikální prostatektomií nebo ozařování. Jelikož je mi 70 let a od mládí trpím stále se zhoršující pigmentozní degenerací sítniceobou očí a zvýšeným vnitroočním tlakem/levé oko téměř slepé, pravé oko slabé vidění/, obávám se , že by operace v plné narkoze mohla mou oční chorobu zhoršit natolik, že bych se nemohl samostatně pohybovat ve známém prostředí, což dosud zvládám. Byla by možná i operace ve svodné anestezii či ozařování. Jaký druh léčby považujete pro mne za nejvhodnější?Moc Vám děkuji za odpověd. Pavell
Pavell
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Já osobně bych ve vašem případě dal přednost spíše ozařování, léčebné výsledky jsou srovnatelné s operací a ozáření vás pravděpodobně tak moc nezatíží jako operace. Rozhodnout se ale budete muset sám. Tak vám držím palce, aby to dobře dopadlo.