Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina prostaty
Vážený pán profesor.Prosím Vás o konzultáciu výsledkov vyšetrení nášho otca, ktorý bol operovaný 31.1.t.r. /radikálna prostatektomia/ u špičkového odborníka prof.J.Klimenta v Martine T3N0M0 Sedem týždňov po operácii S-PSA 21,29 S- voľný PSA 4,32 fPSA/tPSA ratio 20,29% liečba:Vzhľadom na PSA akceleráciu TH Cyproplex Záver z osteoscanu:Sciantigrafickým vyšetrením známky mts postihnutia skeletu t.č. nezisťujeme.Nález v chrbtici a kĺboch periférneho skeletumá skôr charakter osteoartrotických zmien. Znepokojuje nás prečo PSA neklesá, je podľa Vás ešte potrebná iná liečba okrem Cyproplexu? Veľmi pekne Vám ďakujem za Váš čas.S pozdravom Marianna Krišandová, Poprad
Marianna, Poprad
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takto vysoké PSA značí přítomnost nádorových buněk někde v organismu. Nemusí to být jen kosti, ale i někde jinde nebo přímo v místě původní prostaty.Proto je třeba pátrat po zbytku nádoru a do té doby se pokusit ovlivnit hodnotu PSA kompletní hormonální kastrací.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore . Chci Vás požádat o Váš názor na můj problém .V roce 2004 jsem byl operován RAPE pro pT2b N0M0 GS 3+3 , PSA 6,9 . Pooperační PSA menší než 0,04 . V roce 2007 PSA 0,05 , 2008/0,18 , 2009/0,24 , 2010/0,22 , 2011/0,51 . Zdůvodnění tohoto nárustu PSA bylo , že laboratoř má nový přístroj a metodu na stanovení PSA . Můj urolog chtěl nové vyšetření po 3 měsících a PSA klesto 3/2012 na 0,41 . Můj lékař tvrdí , že je to možné a nejde o recidivu . Děkuji za Váš názor a přeji hodně úspěchů ve Vaši záslužné práci .
Stanislav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Klinicky čekáme na hodnotu 2,0 a nad ní, než se začne s přešetřením. V těchto hodnotách bych nic nedělal. Takové výkyvy jsou fyziologické.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore - před 12 roky jsem byl ozařován pro karciom prostaty bez metastáz s operací odstanění uzlin - T2aNOMO,GS6,iPSA 16,stpRT celou dobu bez léků. PSA pomalu vzrůstalo po desetinkách z 0,4 na 1,46 v prosinci minulého roku. Poslední 3 roky mi lékař při ročních kontrolách vždy řekl, že jsem vyléčen. Za poslední 2 měsíce při měření PSA urologem a po 2 měsících onkologem bylo zjištěno,že PSA stouplo na 2,66. Onkolog mi tento nárůst v krátké době vysvětluje tím,že to je důsledek cévky, kterou jsem po dobu 3 týdnů měl soustavně zavedenou pro pomalý průtok moče - prostatu mám zvětšenou. Prosím Vás, pane doktore o Váš názor. Je opravdu možné, že ke zvýšení došlo cévkou? Nebylo by dobře, aby mi byla v bzké době raději opět ověřena PS ? Je mi 74 let. Děkuji Vám za odpověď.
sindy
Skalpel, lékař, ilustrační foto
PSA nad hodnotu 2,0 je již podezřelé z relapsu onemocnění. Proto doporučuji pečlivé přešetření. Samotný močový katetr by takové zvýšení PSA neměl způsobit.
Rakovina prostaty
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o odborný názor, nakoľko náš urolog s nami komunikuje len minimálne .Otec/57r./, po biopsii mu bol diagnostikovaný nádor, T3N0M0, v januári nasledovala radikálna prostatektomia, PSA pred ňou 28.Šesť týždňov po operácii PSA 20, o desať dní na to PSA 21, lekár nasadil liečbu antihormonom/názov som si nezapamätala/, prosím, prečo PSA po operácii neklesá a čo nás čaká ďalej.Ďakujem za Váš čas.
Marianna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace zřejmě nebyla kompletní nebo jsou někde jinde metastázy a zatím se o nich asi neví. Každopádně se někde PSA musí tvořit, a proto ta antihormonální léčba.
Rakovina prostaty
Vazeny pane profesore, omlouvam se pisi na franc. klavesnici. Nalez r. 2004. Adenocarcinome prostatiq, na urovni 2MD, T2aT1 neprestupuje tobolku. 3+3 Gleason, nyni je mi 79 let, nemel jsem a nemam potize. Prostata 55 grm, uzivam jen Permixon 160 mg. Vyvoj PSA/RATIO od roku 2004 11,5/0,14 - 2005 10/0,16 - 2006 7/0,13 - 2007 8/0,22 - 2008 12/0,16 - 2009 13/0,21 - 2010 15/0,17 - 2011 16/0,16 - 2012 17/0,17. Jsem si vedom, ze nalez muze presahnout tobolku. K leceni se rozhodnu prekroci-li PSA 25 a RATIO spadne pod 0,11. Otazka: mé rozhodnuti je optimalni? Jakou lecbu doporucujete? Muj pritel profesor Höenig Albert do roku 1968 I. interni klinika Praha, mi byl vynikajicim radcem a kamaradem bohuzel pred 5 lety mi zemrel, nedal dopustit na ceskou lekarskou autoritu. Scintigraphie kosti OK. Dekuji a jsem s uctou Tomas.
Tomas
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel Vám k tomu nemohu nic moc říci. Potřeboval bych více informací a taky osobní vyšetření. Nemohu po internetu konkrétně poradit. Nebylo by to seriozní.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore.Je mi 48 let a před 3 lety mi byl diagnostikován adonoca prostate I PSA 183 T3 N2 MO-1 G(4+5).Byla mi dána hormonální léčba Eligard 22,5 jednou za 3 měsíce.PSA se začalo zvedat 1,1; 2,1; 3,5.V roce 2011 mi byla provedena půlpectomie a místo Eligardu 22,5 byl nasazen androcur 100 jednou denně.V prosinci mi byla zjištěna krev v moči.Před 3 měsíci PSA 1,8 a nyní 3,7.Bolest zad a v podbříšku.Na skenu trvá vyšší osteobl.aktivita v prox. konci diafysy I. humeru.Prosím o Váš názor a děkuji za odpověď.
Jaroslav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z toho , co popisujete se nedá nic říci. Musíte kontaktovat svého onkologa, který se na všechny výsledky podívá a rozhodne co dál.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore.Manžel/48/ měl v 7/2010 PSA 3,75 a biopsii 8 vzorků negativní. V 6/2011 3,63 a teď 1/2012 PSA 4,85ug/l, volný PSA 0,41 a index PSA 8,5%. Za dva týdny má jit znovu na biopsii. Bojím se. Může se jednat o karcinom?Moc děkuji za odpověď.
Anna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Viděl jsem karcinom prostaty i při tak nízkých hodnotách i při nižších. Biopsie je rozhodující.
Rakovina prostaty
Dobrý den! Mému tchánovi diagnostikovali rakovinu prostaty-špatně diferencovaný adenokarcinom prostaty.Podstoupil scinti skeletu s negativním výsledkem.Dále proběhlo CT malé pánve s nálezem osteoplastické metastázy ve stydké kosti a v.s. metastáza do S1.Domnívali jsme se,že scinti skeletu je směrodatné vyšetření pro zjištění metastáz a výsledek CT nás dost překvapil.Pane doktore je to v praxi běžné? Předem děkuji za vaši odpověď.
OLga
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Běžné to není a scinti je opravdu velmi citlivé pro vyšetření kostních metastáz, přesto se mohou objevit až na CT a to v případech, kdy nejsou metabolicky příliš aktivní, což u ca prostaty může být. Scinti kostí a CT jsou poměrně dost odlišné metodiky.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane dokotore, můj muž r.nar.1952 v červnu 2005 operace Tu prostatae T1 NX MO, Cleasion score 3+3,v té době PSA 5,05,na carcinom se přišlo náhodně v začátku,nebyly žádné potíže,nádor miniaturní. Asi po roce od operace začalo PSA mírně stoupat,3roky ošetřující lékař doporučuje ozařování.Nyní PSA 2,manžel se odhodláva podrobit ozařování,ale jelikož nemá žádné potíže a všechna další vyšetření jsou v pořádku,bojí se zda to není zbytečné.Dá se s určitostí určit zda jde o recidivu? PSA začalo stoupar zároveň s vrátivší se sex. aktivitou - může to být vzájemně ovlivněné? Děkuji za odpověď
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
recidivu potvrdí nebo vyvrátí biopsie prostaty. Jiná možnost není.
Rakovina prostaty
Dobrý den. Můj otec (72 let) je rok po ozařování prostaty. PSA je sníženo na minimum a stále klesá. Poslední dobou cca 2 měsíce je u něj objevila krev ve stolici. Hemeroidy prý už po podvázání také nemá, přesto se čas od času objevuje větší množství krve ve stolici. Může to být ještě důsledek ozařování? Odezní časem tyto příznaky? Předem děkuji za odpověď.
Radka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Příčin může být více, nejen hemoroidy nebo stav po ozáření, proto je nutná rektoskopie k přehlédnutí střeva a zjištění příčiny krvácení.
Rakovina prostaty
Dobrý den, prosím o objasnění pojmů. Otci 64 let po vyšetřeních prostaty a po biopsii byl napsán závěr "středně diferencovaný acinózní adenokarcinom prostaty, Gleason 3+3, Grade G2, C61.9, M8140/3 a adenomyomatózní hyperplazie prostaty N40" . Bohužel po biopsii nemůže močit má zavedenu cévku, již 14 dní. Bylo mu doporučeno CT pánve a retroperitonea a scinti skeletu. Ráda bych věděla, zda je běžné, že se po biopsii nemůže tak dlouho vymočit a zda má naději na vyléčení. Děkuji moc.
Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Proč má katetr po biopsii nevím.- Běžně není nutný. Musíte se zeptat jeho ošetřujícího lékaře. Prognóza zavisí na mnoha faktorech a k tomu se Vám opět může vyjádřit jen jeho onkolog, protože nemám k dispozici řadu nutných parametrů.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore.Chtěl bych vás požádat ovysvětlení následujícího závěru biopsie prostaty.Z histologického obrazu již usuzujeme na acinární karcinom prostaty.M8140/3,61.A zároven se chci zeptat jak se to operuje.Děkuji
JIŘÍ H.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o rakovinu prostaty. Zda operovat nebo ozařovat musí ošetřující lékař, který má k dispozici všechny informace, které já nemám.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mému 71 letému otci byl 1.2.2012 na základě biopsie prostaty diagnostikován zhoubný nádor prostaty. Otec byl následně odeslán na scintigrafii skeletu pro zjištění případných metastáz v kostech a MR pánve pro bližší lokalizaci nádoru. Scintigrafie proběhla následující den, MR za dva týdny, přičemž na další návštěvu na urologii byl otec objednán až na 29.2.2012. Na můj dotaz, zda nemůže dojít k prodlení se zahájením s léčbou lékař odpověděl, že v tomto případě prodlení nehrozí. Při kontrole 29.2.2012 bylo otci sděleno, že na základě scintigrafie skeletu se metastázy v kostech zřejmě již vyskytly. Poté byl odeslán na rentgen páteře, který proběhl ten samý den, ale na další kontrolu a výsledky rentgenu byl na urologii objednán až za týden na 9.3.2012. Chtěl jsem se pro jistotu zeptat, zda opravdu nehrozí žádné prodlení a zda je standardní, že po 5 týdnech od diagnózy ještě nebyla zahájena léčba, ta by měla být doporučena při následující kontrole 9.3.2012. Děkuji.
Libor Novotný
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takový individuální dotaz musíte řešit s ošetřujícícm lékařem. Nemám podklady k tomu, abych Vám sdělil, že hrozí nebezpečí z prodlení.
Rakovina prostaty
Dobrý večer,prosím o radu můj tatínek je po operaci rakoviny prostaty,vzali mu obě varlata PSA měl 2,7 teď se mu zvedlo na 3,6,je nutné ozařování?Tatínkovi je 85 let,bolesti nemá jen bolí hodně záda a nohy.Děkuji moc za odpověď Chárová
Jaroslava Chárová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí zhodnotit jeho ošetřující lékař. Nemám dostatek informací a po internetu se medicína dělat nedá.
Rakovina prostaty
Dobrý večer pane doktore, Tatínkovi (70) byla zjištěna rak.prostaty,byl by jste prosím tak hodný a vysvětlil mi lék.zprávu a řekl prognózu? Moc děkuji.Scinti skeletu negat.MRI-překlasifik.T3bN0-hraniční LU v m,ů.Ca prostatae T3bN0M0 HIGH RISK,od 31.1. 1m Flutamid 3x1 Pacienta indikuji k nedjuvanne hort před RT,dnes Zoladex10.8 bez komplikací.Ko za 3 měsíce.Po RT i adjuvance + pacient splňuje kritéria do event.studie s vakcinaci. Ještě jednou strašně moc děkuji a přeji pěkný večer.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K individuální konzultaci se musíte objednat v nejbližším Komplexním onkologickém centru - seznam je na www.linkos.cz
Rakovina prostaty
dobrý den pana profesore.Můj tatínek,nemocen rakovinou prostaty,recidiva s rozsáhlými metastázami téměř do celého skeletu,přidaly se k tomu ještě problémy s vodou na plicích,ve čtvrtek mu vytáhli téměř litr tekutiny,tento týden jde na další punkci,leží na plicním oddělení a očividně se ztrácí před očima.už nemá téměř žádné svalstvo,špatně se mu dýchá a sebemenší pohyb ho nesmírně vyčerpává.Jsem si vědoma přicházejícího konce,jelikož tělo už odmítá i ty největší dobroty,které mu do nemocnice nosíme,myslíte,že má ještě smysl honit ho ještě na kapačky zomety a zatěžovat jeho organismus bisfosfonáty a hormony bicalucamidu?A ještě jsem se chtěla zeptat jestli si ho můžeme odvézt domů,když cítíme jeho přicházející konec,a jestli pojišťovna hradí zapůjčení mobilního kyslíkového koncentrátoru ,aby se mu i doma dýchalo lépe.chtěla bych tatínka doprovodit na jeho poslední cestě až do cíle a bojím se toho,že když bude v nemocnici,tuto poslední službu lásky nestihnu.do rakve ho chci obléct sama.
pavlina poddana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je léčba neprospěšná, tak by ji ošetřující lékař měl vysadit. Je to ale zcela na něm. Převoz domů rovněž stanoví ošetřující lékař a kyslíkový přístroj je možné zapůjčit, ale přes sociální služby.
Rakovina prostaty
Dobrý den! Mému tchánovi zjistili karcinom prostaty, Chtěla bych se zeptat, co znamená, že punktáty jsou v celé délce prorostlé méně diferencovaným acinozním a kribriformním adenokarcinomem s perineurálním šířením. Jednoznačná angiovazie neprokázána. Gleasonovo skóre sedm (4+3). Hlavní diagnóza je C61 Ca prostatae pT1cNxMxG3 GS 4+3, PSA 13,87. Mockrát děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Znamená to, že se jedná o rakovinu prostaty, střední riziko, ale není došetřen z hlediska vzdálených metastáz a postižení uzlin. Dle toho se stanovuje léčba.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, v pondělí měl otec aplikovanou zometu a ve středu hrozně silné bolesti kostí, které předtím neměl. Je možné toto po léku? A ještě bych se cgzěla zeptat při profgresi psa / nyní bylo 23 / a meta v kostech - léčba zometa, přibyde ještě cabatitaxel. Je to účinný lék? Jako dg má c61, GS 4+3, má po hormo. léčbě, pulpectomii. Toto vše od r. 2004. Jaká může být prognoza? Dá se to ještě zastavit? A pokud ne, co se bude dít? Děkuji, LAda
Ladislava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bolestí v kostech po Zometě jsou běžnou komplikací, kterou lze tlumit ibuprofenem. Léčba Cabatixelem je nadějná. Je to nový lék, se kterým ještě nemáme dostatek zkušeností. Každopádně prokázal ve studiích větší efektivitu, než stávající léčba, ale bohužel metastatické onemocnění vyléčit neumí.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, přítel podstoupil chemo docetaxelem, po 4.dávce mu začalo stoupat PSA -v říjnu - 6,85, v listop.- 8,4, prosinec - 9,08, leden - 15,11 a v únoru - 16,98, 22,98. Po ukončení 1.série se pokračovalo docetaxelem, scinti - snad meta v kostech -Ložiska patol. zvýšené aktivity v pravém SI kloubu, pravé lopatě ksoti kyčelní, ve střední části sterna, ve 4.žebru vlevo ventrálně, v 8.žebru vlevo dorzálně, v pravé lopatce, v Th9 a v distrální části pravé tibie.. Ale neměl být vyšetřen podrobněji již po 3.vzestupu psa a následně léčbu chemo vyměnit za jinou, když zřejmě nepomáhala? Nyní je na léčbě zomety a čeká na Cabazitaxel .A jak vlastně zometa působí na meta? Bývá účinější?Léčba 2004- pulpectomie,flucinom, casodex? A jaká může být prognoza? A doporučil byste pro léčbu FN Bohunice nebo MOU v Brně? Děkuji, Ladislava
Ladislava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Do MOU Brno se můžete přihlásit a objednat na tel. 54313 5809 přes konziliární ambulanci. Pochopitelně budu stranit vlastnímu pracovišti. Pokud se týká Zomety, tak stabilizuje kost, nepůsobí přímo proti rakovině, ale tlumí činnost kostních buněk, které kost narušují - laicky řečeno.
Rakovina prostaty
Dobrý deň, otec sa lieči na CA prostaty 8 rokov hormonálnou terapiou,pred dvoma rokmi podstupil TURprostaty kôli ťažkostiam pri močení a rýchlom zvýšení PSA.Teraz sa mu hodnoty zvyšujú každé 3 mesiace .Dnes má 14 PSA.U nás vôbec radioterapiu nedoporučujú ani brachyterapiu u neho. Vraj treba len čakať.Ked začne mať bolesti budú davať infúznu liečbu.Scintigrafiu má negatívnu. Chcem sa spýtať či vy ožarujete vždy alebo sú tam obmedzenia.Otec má 78 rokov ale žije veľmi aktívne. Bojí sa vedlajších účinkou radiot.ale naopak chce čo najdlhšie žiť.Ďakujem
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to velmi individuální, proto bližší informace můžeme podat jen při osobní konzultaci. Pokud máte zájem , tak se objednejte na tel. 54313 5809 do konziliární ambulance MOU Brno.
Rakovina prostaty
Dobrý den, u manžela provedena 7.11.2011 biopsie prostaty - acinozní karcinom,Gleason gr.IIIB a IIIC,G 2, PSA 67,794. Dg. C61.Scinti skeletu je negativní.Předepsán antiandrogen Cysaxal 100 2x 1 tabl. denně.Po užívání tohoto léku celkové svalové ochabnutí a nyní začaly otékat nohy kolem kotníků včetně nártu a ruce po zápěstí Více levá ruka.Jelikož máme kontrolu až 3.4.2012, tak bych prosila o radu, čím to může být.Manžel bude mít 85 roků.Váha je stejná a jídlo také v pořádku. Jinak bere léky Enap H a vasocardin na tlak a anopyrin.Nyní při tělesném ochabnutí 1tabl. apo ibuprofenu.Bolesti v oblasti prostaty nemá. Akorát častěji močí. Prosím o radu, zda máme jít na kontrolu spíš a jaká je prognóza dle výše popsaného. Děkuji pěkně.Eva K.
Eva K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí jít na kontrolu dříve. Lékař, který nasadil tyto léky mu medikamentozní léčbu upraví. V jeho věku se musí brát ohled na řadu dalších faktorů.
Rakovina prostaty
Dobrý den prosím o vysvětlení nalezu adenocarcinoma prostatae pT1c Gleason.6 Děkuji
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
znamená to velmi brzy zjištěný karcinom prostaty, nehmatatelný, jen z biopsie s poměrně dobrou diferenciací. Tedy dobrá prognóza
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na toto. Slyšela jsem, že pokud se probudí rak, prostaty a najdou se meta v kostech, je prognoza max rok. Je to pravda? Děkuji, L.
Ladislava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli. Současné možnosti léčby umožňují dlouhodobější prognózu, pokud je onemocnění řádně léčeno.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore,prosím o radu:Mám 3 roky po ozaření rakoviny prostaty a PSA po dobu 3let,001 poslední měsic PSA 005 močím krev, a mám nepříjemný tlak v podbříšku,/někdy až řezavý/ zvětšilo se mi 1 varle na 12cm .Při návštěvě u urologa a odběru vzorků, na zánět,-negativní,varle- vodní kýla. Nemůže se jednat o progresí nádoru?Myslím hlavně to močení krve. Můj urolog neví, říkal že to může byt snad odezva po ozařování.Dík za odpovědˇ
Mirek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
je to poněkud již dlouho po ozařování, takže příčinu krve v moči je třeby celkově vyšetřit.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - přítel se několik let léčí pro ca prostaty - předstojná žláza. Má po operaci, pak bral chemo léky, nyní dokončil - mimo 2.dávek chemo docetaxelu. PSA měl v říjnu - 6,85, v listop.- 8,4, prosinec - 9,08, leden - 15,11 a v únoru - 16,98. V pátek byl na scinti kostí a výsledek -Ložiska patol. zvýšené aktivity v pravém SI kloubu, pravé lopatě ksoti kyčelní, ve střední části sterna, ve 4.žebru vlevo ventrálně, v 8.žebru vlevo dorzálně, v pravé lopatce, v Th9 a v distrální části pravé tibie. Kdysi měl úraz ramene a kotníku / nebo zlomená kliční kost /, mohlo by se to ve výsledku také objevit? Jinak dostane léčbu Cabazitaxelem. Nevím zda ještě k tomu něco. V PO začíná. Chtěla bych se zeptat - bývá tímto lékem léčitelná? A pokud ne, jaká může být prognoza?
Ladislava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Některé nálezy na scinti mohou být způsobeny uváděným úrazem, ale určitě ne všechny. Onemocnění je dle PSA aktivní a další léčba je na místě. V tomto stadiu je onemocnění sice léčitelné, ale nevyléčitelné. Nicméně, prognóza může být v řádu let. Je to velmi individuální a záležet bude na reakci na chemoterapii. Taky je vhodná další radioterapie. Nevím, zda je vyčerpaná hormonoterapie.
Rakovina prostaty
Dobrý den, děkuji za odpověd. no moc toho v nálezu nemá. Jen toto-dg předstojná žláza prostaty pac. adenoca prostaty nyní progrese při system. chemo. Provedení cintigrafie skeletu, včetně indikace další léčby pac bez progrese, sup urolog. potíží pobolívání na levé straně hrudníku mírná další progrese psa, na 16,98 docetaxel vzhledem k této progresi nepodán, nutno zvážit chemo 2řady - Sabazitaxel, kontrola za týden psa dne 12.12 9,08 listopad 8 ,4 říjen 6,85 leden 15,11 únor 16,98
Ladislava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevýhodou této poradny je, že já nevidím Vaši původní otázku ani svoji odpověď, takže nyní nevím na co se ptáte.
Rakovina prostaty
Dobrý den, přítel má po 2sériích docetaxelu, ale hodnoty psa skočily nahoru. PSA - říjen 6,8, listop. -8,4, prosinec -9,08, leden -15,11 a únor - 16,98. Doporučení na scinti skeletu. Před chemo to bylo čisté. V ůvahu přichází jako léčba Sabazitaxel. Jaká je dle psa prosím prognoza?Děkuji, L.
Ladislava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognóza závisí na rozsahu onemocnění a reakci na léčbu. Podle Vašeho popisu toho moc nevím, spíše nic.
Rakovina prostaty
jsem po Chemoterapii, předtím jsešm prošelJsem 72 letý pacient s adenokarcinomem prostaty s generalizací do skeletu. Rakovina prostaty byla u mě objevena v roce 2010 (PSA Bylo v té době 1000) v současné době jsem prošel hormonální lečbou. V současné době mám PSA 126,9 a testosteron 0,09. a jsem po odebrání varlat. Žádám o sdělení zda mám naději na plno hodnotný život, vím, že se nedá rakovina zastavit, ale pouze zbrzdit. Děkuji Jiří.
Jiří Komár
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud máte nějaké problémy, které u Vás nevedou k plnohodnotnému životu, tak se musíte obrátit na svého onkologa.
Rakovina prostaty
Dobry den, chtela jsem se zeptat na tatinka, ma rakovinu prostaty a uz metastazovani v kostech, ma bolesti, bere tablety na zvyseni hmotnosti, Novalgin a Brufen 3x denne, jeho PSA je nad 2000, chemoterapie je uz nemozna, je slaby, dnes se objevilo i krvacini tuzsi z mocove trubice, prosim poradte mi, jak se to nemuze zastavit, jak se to leci, na kontrolu jde az 27.2.12, mame strach, aby neco nezanedbalo, dekuji za kazdou pomoc
Lenka Sokolovska
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na kontrolu musí jít dříve. Jedině osobní vyšetření může lékaře navést na správnou léčbu.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, tatínek (76) se dnes dozvěděl, že PSA stouplo na 88 (minule 44), sjem z toho zaskoční. Léčba rakoviny prostaty byla zahájena před cca 3 roky operací varlat a hormonální léčbou, PSA rostlo, následovalo ozařování, PSA rostlo, 2 sady chemo, PSA se snížilo, pak začalo růst, momentálně užívá hormonální léky. Mezastázy na kostech nepotvrzeny ani nevyvráceny, bolesti v zádech ale jsou.Teď by měl dostat jiné hormony. Prosím o váš názor na prognózu nemoci a možnosti další léčby. Máme obavu co bude dál, nedalo by se dělat více? Moc děkuji za Vaši odpověď , Ivana
Ivana Bílková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
PSA je příliš vysoké, musí být došetřen, aby se našly metastázy a dle toho by měla být zavedena patřičná léčba. Aktivita onemocnění je zřejmá. Pro léčebnou startegii je nutno znát lokalizaci onemocnění.
Rakovina prostaty
Dobrý den, tatínek má ca prostaty, PSA 12, GL 7, T3/N0/M0, vyšetření skeletu a MR neprokázala žádné metastázy. Byla mu nasazena hormonální léčba, po poklesu PSA by mělo začít ozařování. Tatínek je po ca hrtanu, to je v pořádku, cítí se dobře. Jaká je prosím prognóza? Děkuji.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Při těchto hodnotách PSA a rozsahu onemocnění je poměrně dost dobrá a léčba ozařováním může být i kurativní, tedy kompletně vyléčitelné onemocnění. Individuální rozdíly zde však jsou, proto musí být trvale v kontrolách urologa nebo onkologa.
Rakovina prostaty
Dobry vecer p. doktor. Chcela by som sa spytat, ze ake faktory potrebujete este poznat, aby ste vedeli odpovedat na otazky ci je mozne pri dg. acinarny adenokarcinom oboch lalokov prostaty, ked je clovek po opreracii... ESTE POHLAVNE ZIT??? Ďakujem.
JANA Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Po internetu Vám více neporadím. Je možná osobní konzultace v Masarykově onkologickém ústavu, ale tímto způsobem se dále již nepohmene, pokud chcete znát více.
Rakovina prostaty
Pan doktor, dakujem vam velmi pekne za vasu vycerpavajucu odpoved. Dost sme mi pomohli. Chcela by som sa este spytat, ze pri tej spominanej dg. acinarny adenokarcinom oboch lalokov prostaty, je mozne este pohlavne zit??? Metastazy ujo nemal, scinti kosti bolo negativne, usg kontroly mal tiez v poriadku, je po operacii. Je v hodna liecba BIKAPLEONOM??? A ako dlho by ho mal uzivat? DAKUJEM.
JANA Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tyto individální otázky je nutno klást jeho onkologovi. Záleží na mnoha faktorech, které neznám.
Rakovina prostaty
Dobry den, mohli by ste mi povedat nieco blizsie k diagnoze acinarny adenokarcinom oboch lalokov prostaty? G3 Gieasonovo skore 9 p T3 bpNO. Môj znamy ma tuto diagnozu, ma 63 rokov. Je po opreracii a berie bikapleon. Ďakujem. Jana,
JANA Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o rakovinu prostaty, poněkud lokálně rozsáhlejší, nicméně nezasahující do uzlin. Nevím nic o vzdálených metastázách. Měl by mít scinti kostí, aby se prokázalo, zda tam onemocnění je či ne. Prognóza je závislá na přítomnosti nebo nepřítomnosti vzdálených metastáz, ale obecně se dá říci, že toto onemocnění je již poněkud pokročilé.
Rakovina prostaty
Dobrý den, u mého otce - 74 let byla provedena operace prostaty a pro zvýšené PSA má podstoupit ozařování.- 35x. Jedná se o agresivnější léčbu, než je tzv.kapaná chemoterapie?
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli, může se jednat i o léčbu, která jej může vyléčit.
Rakovina prostaty
Dobrý deň, chcem sa informovať na priebeh ochorenia môjho otca (68r.). V novembri 2010 zistené Ca prostaty PSA 41 G 7(4+3), vyšetrenie skeletu a negat, bez meta, nasadená hormonálna liečba následne v 8/2011 ukončená rádioterapia. V 10/2011 PSA 0,78. Pri následnej kontrole v 1/2012 PSA 1,1. Je stúpajúca hodnota PSA príznakom postupujúceho ochorenia. Aká následná liečba by bola vhodná. Inak sa cíti dobre. Dakujem
Vladimíra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tyto hodnoty jsou stále ještě nízké, aby se dalo jednoznančě říci, že se onemocnění zhoršuje. Nutno kontrolovat PSA á 2 měsíce a při hodnotě kolem 2,0 pacienta kompletně přešetřit.
Rakovina prostaty
Manžel 53.let ve vzorku 1,2, a 3 diferencovaný adenokarinom 5, scinti skeletu neg. CT benig defekt zad kontury levé ledviny, jinak neg. nalt, uzliny nevětšeny RTG S plus P neg. P.r. malá prostata, palp. tvrdý lalok vpravo. DG: C61 T2b NO MO G2 GS 5 PSA 15,5. Nastupuje ambulatní aktinoterapie prostaty. Prosím o Váš názor jaká je šance na vyléčení ? Moc děkuji za Vaši odpověd i Váš jistě drahocený čas.
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Celkem dobrá, onemocnění není ještě rozšířeno do uzlin a do kostí. Radioterapie je v tomto směru míněna jako kurativní, tedy k vyléčení. Další pravidelné kontroly jsou však celoživotně nutné.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore Je mi 59l. a jsem 2roky po radikální prostatektomii. cítím se dobře, inkontinenci nemám, Po několika následných návštěvách na urologické ambulanci a vyhodnocení odebraných PSA se tento marker zvyšuje, nyní je 0,29. Ošetřující lékař doporučuje provést restaging CT malé pánve a scintigrafii skeletu, UZ rektální sondou. Doporučuje i antihormonální terapii. Je třeba se tomuto zjištění zvýšeného PSA nějak znepokojovat? Mám obavy, aby se nemoc nevrátila. Jak náročné je léčení antihormonální terapiií pro organismus a co se dá očekávat při užívání léků,vč.vedlejších účinků, které by mi byly předepsány. Jsem v současné době v zahraničí s předpokladem do června t.r. Děkuji za odpověď.
viko
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tyto hodnoty PSA ještě pravděpodobně nic neznamenají. Odběry by se měly provádět á 2 měsíce a teprve jejich dynamika bude něco vypovídat. Antihormonální léčba v podstatě znamená kastraci.
Rakovina prostaty
Aká je vážna diagnóza ASCINÁRNY ADENOKARCINÓM OBOCH LALOKOV PROSTATY , G3, Gieasonovo skore 9, p T3 bp NO. Ďakujem Jana.
JANA Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To jsou nedostatečné informace. K tomu se nedá vyjádřit.
Rakovina prostaty
Mám po robotické operaci karcinomu prostaty, nyní po 2 měsících od operace PSA 0,02. Mám 56 let, s erekcí jsem nikdy neměl problém a doufal jsem, že budu žít dál sexuálním životem. Po masturbaci jsem schopen dosáhnout orgasmu, ale erekce je velmi slabá,téměř žádná, k sexuálnímu styku nedostačuje. Setkal jsem se s názorem, že problém se má řešit maximálně do 3 měsíců od operace, můj urolog ale řekl, že je ještě příliš brzy. Má pravdu? Inkontinence je už nulová, zdravotně se cítím stejně dobře jako před operací, sportuju, nemám nadváhu ani jakékoli další zdravotní problémy.
Radek Opatřil
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, Váš urolog má pravdu. Sexuální funkce se upravují po operaci delší dobu. Důležité je, že nemáte inkontinenci, což svědčí pro dobře provedenou operaci s nepostižením nervových pletení. Je velmi pravděpodobné, že sexuální funkce budou rovněž k Vaší spokojenosti.
Rakovina prostaty
Manželovi je 78 roků, po dobu asi 5 měsíců potíže s močením. Nyní na urologii sdělen výsledek PSA 70.92. poměr 5 %. Nyní půjde na vyšetření scinti skelet. Lze tento současný stav již považovat za vážný ? Děkuji
Neuberková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to velmi vážný stav. Při takovém PSA se dá očekávat, že onemocnění bude již rozšířené i do jiných oblastí. Někdy to nemusí být vidět, ale mikroskopicky pravděpodobně ano. Neznamená to však vždycky konec. Účinná léčba zde stále je a to s velmi dobrými výsledky.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane doktore, prosím o odpověď. Tatínek 79 let, 7 let po ozařování pro ca prostaty, ca omezen na prostatu, bez metastáz. Každý půlrok podstupuje krevní testy na kontrolu hladiny PSA. Vždy máme velkou starost jako rodina a týden dopředu nespíme. Po celou dobu 7-mi let ae hladina PSA drží v hodnotách 0,1-0,3 bez vzrůstající tendence. Jednou hodnota vyšší, jednou nižší. Žádné léky nebere. Prosím, pokud by PSA v tomto věku začalo stoupat, je potřeba se nějak znepokojovat nebo by v tomto případě nastoupila hormonální léčba medikamenty, která by na nějakou dobu PSA zase snížila? Děkuji za ochotu a čas mi odpovědět.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, pokud by PSA stoupalo, ale tyto hodnoty jsou naprosto v pořádku. V záloze pro léčbu je hlavně hormonoterapie.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, mému otci (71) byl zjištěn nádor prostaty v lednu 2008, PSA-14. Bylo provedeno ozáření 38x, PSA po ozáření 0,1. Potom 3 roky léčba injekcemi Diphereline. Poslední injekce 12.10.2011. Vývoj PSA – 18.7.2011 – 0,22, 12.10.2011 – 0,32, 11.1.2012 – 0,4. Je možné, že by se objevila znovu činnost nádoru? Jaký by jste doporučoval další postup léčby. Děkuji
Miloš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyčkat dalšího vývoje PSA. Tyto hodnoty ještě pro relaps nádoru nemusí svědčit.
Rakovina prostaty
Dobrý den, bylo mi zjištěno PSA 25 při preventivní prohlídce. Pak mi byla provedena biopsie prostaty GS 4+3, scinti kostí negativní, prostata 25g. Diagnoza: C61 Zhoubný nádor prostaty. Nemám jinak žádné potíže. Sportuji jezdím na kole, plavu, lyžuji. Mám 70 let. Prosím o sdělení je li v mém případě vhodnější Laparo EERP operace, nebo aktinoterapie vzhledem k následujícím možným nežádoucím účinkům i z hlediska intimního soužití s partnerkou. Jaké nežádoucí účinky se mohou v jednom , nebo v druhém případě objevit. Který způsob řešení je podle Vašeho názoru vhodnější. Děkuji Vám.
Jan Maj
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rozhodnutí o tom zda ozařovat nebo operovat se musí individuálně přímo s pacientem, ale obecně ve Vašem věku ozařujeme.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane doktore prosím o radu: U tatínka (75 let) byla zjištěna CaP, PSA 100, T2b NXMO GS 3+3,scinti skeletu: bez výrazné ložiskové patologie, počínající degener. změny velkých kloubů a Th pateře. CT : játra, plicní baze, nadledviny a skelet bez meta změn. Bez známek nitrobřišní adenopatie. Subrenální aorta se v úseku asi 35mm rozšiřuje z 20mm na 30mm. Rozšíření nepřechází na pánevní tepny. Nástěnné tromby aorty v tomto rozsahu. Oboustranně tříselné kýly obsahující tuk. Obě ledviny vylučují bez městnání. Nasazen ANDROCUR 10o 50x100 1-1-1 tbl. DOP.: zahájení androgenní blokády s event. radioterapiíradioterapií. Tatínek je objednán na urologii k orchiektomii. Lékař mu bohužel nic nevysvětlil (co, proč, nač a jak), jen dostal papíry k operaci. Doma o tom přemýšlí a řešení se mu nelíbí. Na biopsii byl odeslán údajně již před 3 lety (nešel) po celou dobu žil v klidu. Má pocit, že je operace zbytečná a že by to zvládl bez toho. Jaká možná řešení vidíte Vy? Velmi děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, konzultace tohoto typu není po internetu seriozní. Neuvedla jste další podrobnosti, proto se musíte obrátit na onkologa Vašeho tatínka.
Rakovina prostaty
Dobrý den, děkuji za odpověď. Otcovo ošetřující lékař, na dotaz proč neoperuje odpověděl, že nádor není agresivní, je ohraničený na jednom místě, proto že by pro něj bylo lepší ozařování. Že pokud by byl operován, tak není jisté, zda by nemusel stejně potom na ozařování..tak já nevím..jinak, že je naprosto zdráv. Navštěvuje nemocnici v Českých Budějovicích. Wobenzym nedoporučujete, a nevíte o nějakém léčebném prostředku, který by mohl zmírnit vedlejší účinky ozařování? Myslíte, že je šance na úplné vyléčení? Ještě jednou moc děkuji za odpověď.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel více k tomu nemohu říci. Nemám dostatek informací.
Rakovina prostaty
Pan Doktor, prosim o radu. svokor ma rakovinu prostaty. po radioterapii a nasadeni hormonalnej liecby mu PSA kleslo z 46 na 2, nasledne asi rok po nasadeni liecby opat stupa. za poslednych 6 mes. z 2 na 172. GS skore bolo 9. MR odhaliloloziska enhancementu semilunarneho tvaru vel. 7 mm na pravom laloku prostaty, druhe enhancujuce lozisko vel. 13mm je v medialnej oblasi praveho semenneho vacku, dolne panvove lymfaticke uzliny nie su zvacsene ale v retroperitoneu su akcentovane 1cm uzliny s enhancementom, ich stred obsahuje tuk. podobne zvacsene su lymfonody pozdlz spolocnych ilickych ciev. gamagraficky nalez z konca oktobra nezistil ziadne loziska . Vysetrenie pozitronovou emisnou tomografiou nenaslo nalze zvysenej metabolizacie 18FDG charakteristicky pre MTS, len ciastocnu retenciu radiofarmaka v dutom systeme oboch obliciek. prosim o radu ako sa postavit k rastucej PSA. svokrov urolog taktiez neriesi 13mm lozisko v pravom semennom vacku. Srdecne dakujem.
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Narůstající hodnoty PSA v těchto hodnotách, pokud jsou prokázány opakovaně, tak velmi pravděpodobně svědčí pro metastázy. Nutno hledat a provádět další vyšetření.
Rakovina prostaty
Dobrý den. Mému otci (52 let) byl diagnistikován ve vzorku 1,2 a 3 středně diferencovaný adenokarcinom 5, scinti skeletu neg., CT benig defekt zad kontury levé ledviny, jinak neg. nált, uzliny nezvětšeny, RTG S plus P neg., P.r. malá prostata, palp tvrdý lalok vpravo. Hlavní DG: C 61 T2b N0 M0 G2 GS 5 PSA 15,5. Byla mu indikována ambulatní aktinoterapie prostaty. Prosím o Váš názor, zda je tento návrh léčby vhodný. Většinou jsem četla, že mladším mužům je navrhovaná operace. Otec je jinak ve výborné kondici, je to statný muž plný života. Jakou myslíte, že má šanci na úplné vyléčení? Dále bych se Vás chtěla zeptat na vhodnost užívání Wobenzymu v průběhu ozařování, jaký nato máte názor. Předem moc děkuji za odpověď a za to, že radíte lidem v podobné situaci, v jaké se momentálně nacházíme my. Ani nevíte, jak tím lidem pomáháte.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, u mladších se většinou prostata operuje, než ozařuje. Musí k tomu být nějaký důvod, který mi není znám. Wobenzym nedoporučuji, protože nemá žádný léčebný účinek, kromě placeba, tedy psychický.
Rakovina prostaty
dobrý den pane doktore,můj tatínek s nádorem prostaty loni po ozařování,letos mu začla stoupat PSA z 0,13 na 1,3 .Po rentgenu a ct potvrzeny meta v na rozhranítěla a lopaty pravé k. kyčelní a prave části sakra.Pravá lopatka,žebra pravého hemitoraxu,sternum v dolní části,Th12,L1,L2,střední části diafyzypravého femuru.Je mi jasné žeprognoza nevypadá dobře,otázka vlastně zní za jak dlouho mohu počítat s nástupem bolestí.Byl aplikován zoladex,hormo.léčba Apo-bicalutamid ,objednán na stacionář k aplikaci bisfosfonátů-zometa i.v. a bude dtát vagantol plus vitamín d.Tatínek není typ člověka který si stěžuje,proto se bojím,že mi bolesti zatají,proto se ptám jaká přibližná prognoza bolesti nás čeká.Moc děkuji za váš čas a modlím se aby mu pán bůh od bolesti pomohl a vzal si ho k sobě dřív než mu to propukne v plném rozsahu.Tatínkovi je 73 let.
pavlina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bolesti se mohou objevit kdykoli. Pravděpodobně již nějaké má, protože rozsah onemocnění je dost velký. Nicméně, léčba, kterou dostává je správná a v jistém smyslu i zmírňuje bolesti. Pokud jsou bolesti velké, tak neznám nikoho, kdo by se včas neozval. Bolesti umíme dobře tlumit, jen je třeba, aby pacient s námi spolupracoval.
Rakovina prostaty
Dobrý den. Manžel je 3,5 měsíce po RAPE pro C61. Histologicky pT2c, pNx, pMx s Gl. 6 (3+3). Trend kontrolních PSA: 0,131 (po operaci), 0,027; 0,098; 0,145 a poslední, nyní z ledna 0,154. Mám velkou Dle slov operatéra dopadlo vše nad očekávání a manžel je vyléčen. Nicméně, zvyšující se PSA vnímám jako nepříznivé a mám opravdu velkou obavu z relapsu. Budu vám vděčná za váš názor. Moc děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano PSA se musí sledovat a pokud bude mít i nadále stoupající tendenci, tak je zde nebezpečí progrese onemocnění. V současné době jsou však hodnoty ještě příliš nízké, aby se dalo jednoznačně říci, zda se jedná o progresi či ne. Nutno dále sledovat.