Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina prostaty
Dobrý den. U otce bylo naměřeno PSA 60. Nyní se chystá na scinty kostí. Lékař mu řekl, že zatím není pro něj jiná vhodná léčba než hormonální terapie. Prý už rakovina prorůstá a není ohraničená. Jaká je prognóza? Děkuji Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí se ověřit, zda máte rakovinu prostaty či ne. Pokud ano, musí se zjistit stadium dle TNM. Podle toho bude další léčba, při N0M0 bude vhodná operace nebo radikální ozáření prostaty, hormonální léčba v každém případě. Prognoza je podle stadiu, při N0M0 je velmi dobrá. Případně se můžete ozvat znovu, až bude vše dovyšetřené.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na prognózu života mého tatínka /79let/. Má rozsáhlý nádor prostaty s metastázemi na páteři. Nyní prodělal operaci, při které mu byly vybrána tkáň ve varlatech, která produkuje testosteron a byl mu nasazen flutamid. Prosím o pravdivé sdělení jak bude probíhat jeho další léčba a život a zda ho čekají bolesti. Děkuji.
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba je obvyklá a správná, hormonoterapii bude dostávat prakticky trvale, kdyby metastázy v páteři bolely nebo hroztilo zhroucení obratle, bylo by vhodné ozařování na postižená místa. Pokud by ty bolesti nastaly, je nutná jejich důsledná léčba, což by měl umět každý dobrý lékař. U rakoviny prostaty se těžko určuje prognoza délky života, někteří nemocní i s rozsáhlými metastázami žijí roky. Úplné vyléčení je samozřejmě nemmožné.
Rakovina prostaty
Dobrý den, otec (66 let) má několik týdnů silné bolesti v bederní oblasti, po rehabilitacích zhoršení, až teď mu našli karcinom prostaty, PSA 31,84 G6, podle urologa má s velkou pravděpodobností kostní metastázy a bolesti jsou důsledkem toho, ve čtvrtek jde na scintigrafii. Má hrozné bolesti, skoro se nemůže hýbat, má aspoň nějakou šanci?
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uvidíme, jak dopadnou vyšetření. I kdyby měl metastázy při rakovině prostaty, má naději na delší přežití, i když ne uzdravení. Ale počkejme na výsledky. Bolesti se musí ihned důsledně léčit, měl by to umět každý dobrý lékař.
Rakovina prostaty
Dobrý deň p. MUDr. Vorlíčku. Chcel by som Vás poprosiť o radu. Môjmu otcovi bol zistený nádor prostaty a podstúpil chirurgický zákrok. Jeho Gelason score má hodnotu 3+3=6. v správe z operácie sú hodnoty: AMACR 13H4 DAKO difuzne 2+, CK HMW 34BE12 DAKO v nádoru 0, PSA ER-PR-8 DAKO difuzne 3+, PSAP PASE/4LJ DAKO difúzne 3+, P63 4A4 DAKO v nádoru 0, M1:M81403 ADENOKARCNOM G:P:1, V lekárskej správe sú uvedené aj metastáze do kostí. Mohli by ste mi prosím povedať aké sú jeho vyhliadky do budúcna a pravdepodobná liečba? Ďakujem Vám za pomoc a prajem všetko dobré do budúcna. Honza
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu prostaty s metastázami do kostí. Otec se nemůže vyléčit,ale jeho život s rakovinou prostaty může být poměrně dlouhý a s dobrou kvalitou života. Bude muset mít zřejmě hormonální léčbu, možná i ozařování na metastázy v kostech. Proberte to s jeho onkologem nebo urologem, který ho dobře zná.
Rakovina prostaty
Dobrý den,pane profesore, loni byla manželovi zjištěna rakovina prostaty.Vstupni PSA 13,2,poměr 7%,GS 2+3,scinty kosti negativni.V srpnu 07 podstoupil operaci,prostata byla odebraná celá.Hodnota PSA snížena na 0,04.V lednu 08 na 0,232,duben na 0,655,GS 3+3.zjištěn tužší infiltrát v místě prostaty.Nasazen Bicaluplex.Během této zatím dvouměsíční léčby nastal ubytek na váze o 6kg.Moje otázka zní zda je takový ubytek hmotnosti normální u hormonalní léčby?Jaka je manželova prognoza do budoucna?Děkuji Vám za odpověd
bozena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není normální, v tom bude něco jiného, mělo by se zjistit, proč tak zhubnul. Prognoza bude dle toho, co se zjistí, tak potom případně napište znovu.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, mému dědovi (75 let)byl v roce 2006 diagnostikován ca prostaty.Gleasonův skor 5+2. T bohužel nevím, N0M0. Vstupní PSA se pohybovalo okolo 39. absolvoval teleradioterapii, užíval androcur, který mu byl po poklesu PSA na 0,5 vysazen -teď je tomu rok,co už jej neužívá)Na kontrole mud nyní vyšlo PSA 1,58. Opět byl nasazen androcur.Do jaké míry se mám znepokojavat zvýšením PSA? Děkuji za odpověď.
medik
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc se znepokojovat nemusíte, léčba androcurem zřejmě stav zase upraví. Vzhledem k věku a N0M0 to nevypadá špatně.
Rakovina prostaty
Mému manželovi /57let/ byla v listopadu provedena sextanová biopsie prostaty s negativním výsledkem Hodnoty PSAbyly5,66g/l, 0,6 a poměr 11%. Nyní je objednán znovu na sextanovou biopsii, hodnoty PSA 6,11g/l 0,4 a poměr 7,9%. Lékař jej ubezpečuje že o nic nejde že s těmito hodnotami pouze zhruba 20% případů se ukáže jako zhoubný nádor. Upřimně řečeno moc tomu nevěřím. Můžete mi sdělit svůj názor na uvedené hodnoty a prognozu. Děkuji
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Mám podobný názor jako jeho lékař, prognoza záleží na tom, jak dopadne vyšetření.
Rakovina prostaty
Dobrý den, prosím o vaši prognozu: jsem rok po ozařování prostaty T3N0M0 s původním PSA 22. Po té PSA 0,87; 0,53; 0,29; 0,29. Jaký je váš názor, když se hodnota zaslavila na 0,29. Děkuji
Ivo
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to dobře, máte naději, že budete dlouhodobě v pořádku.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, manželovi diagnostikovali CaP, PSA 5,5, GS 8, T1c N0 a M - to je problém - ani po scintigrafii scelertu, ani po následných RTG nelze jednoznačně prokázat metastázy, ale v obl. TH a L páteře je sytější struktura. Manžela tudíž zatím nijak neléčí a bude vyslán na mag. rezonanci. A co když ani ta jednoznačně metastáze neprokáže. Co se bude dít dál. Existuje nějaká diag. metoda, která by mohla jednoznačně říci zda tam M jsou nebo ne.Bojím se (kvůli vysokému GS), že dalším neléčením a čekáním na další vyšetření, které může být bůh ví kdy, by mohlo být pozdě. Prosím o Váš názor,případně doporučení. Děkuji
Luďka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Počkejte na výsledek magnetické rezonance. Nemá cenu přemýšlet jak to bude dál, když neznáme nález. Věřím se se pomocí MR stav vyjasní. Držím palce, aby metastázy neměl.
Rakovina prostaty
Dobrý den, manželovi (65) před 2 roky zjistili rakovinu prostaty, T2N0M0 G2, PSA původně 7,46, po ozařování klesl na 0,02, poslední dobou začalo stoupat na 2,21, je tam pravděpodobně recidiva, má šanci že bude aspoň delší dobu žít? A je normální, že ho neposlali na onkologii a léčí ho jenom na urologii?
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Má šanci na dlouhodobé přežití. Nádor primárně nebyl v uzlinách ani nemetastázoval a to je dobře.Někteří urologové mají onkologickou atestaci nebo dlouhodobou onkologickou erudici a léči nemocné s urologickými nádory sami. Konzultace u onkologa není nikdy na škodu.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore,dovolte,abych navázal na svůj dotaz "neinformovaného"pacienta z 7.4.08:můj urolog mě odeslal k ongologovi s doporučením na aktinoterapii,scinti negativní,PSA 0,4.Překvapil mě onkolog,který mě nastínil problémy,které mě čekají a že se mám sám rozhodnout,zdali zpět k urologovi a RAPE nebo ozařování.Současně nařídil ještě vyšetření MR a potom mám sdělit své rozhodnutí.Vysvětlil jsem p.dr.že jsem dobrý stojař,ale toto doporučení musím nechat na odbornících lékařích.Prosím o Váš názor.Děkuji,Luba,Středočesko.
Luba
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepamatuji se samozřejmě na dopis ze 7.4. ale přesto mohu obecně odpovědět.V případě ohraničené rakoviny prostaty jsou výsledky léčení prakticky stejné při operování jako při ozařování. Trochu jiné jsou nežádoucí účinky léčby. Ja opravdu na vás, jak se rozhodnete. Proberte to ještě jednou s vašim lékařem z hladiska nežádoucích účinku, můžete se také podívat na www.linko.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den , pane profesore mám následující problém, věk 52 let. V lednu 2008 zjištěna hodnota PSA 2,6, poměr 11,5 %. Následný odběr za 3 měsíce v dubnu 2008 PSA 3,4, poměr 9%. Následovala v půli května 2008 biopsie. Nález ve třech vzorcích z osmi pozitivní - středně diferencovaný adenokarcinom, přesná diagnóza T1cN0M0G2 GS 2+3. Byla navržena operace - odstranění prostaty. Termín operace je akutní? Uvažuji o podzimu 2008. Děkuji
Luboš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není jasné, zda je nádor izolovaný jen na prostatu nebo je i někde jinde. Tedy měla by být provedena klasifikace dle TNM. Obecně platí, že operace je dobrá co nejdříve, ale odložení o dva měsíce nevidím jako problém. Pokud je nádor ohraničený jen na prostatu, máte velkou naději na úplné vyléčení.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane profesore. Píšete u Ca prostaty klasifikaci TNM. V závěrečné zprávě po RAPE (2006) je pT2c, pN0, GS 2+3=5. Po operaci PSA 0,003. Nyní 0,04. Můžete mi to "rozluštit"? Kromě kontroly PSA nenám žádné léky. Je to správný postup? Děkuji a prosím o shovívavost. Vám ta čísla a písmena jsou jasná, ale já tam jasné TNM nenecházím. Hezký den!
Jindřich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
T znamená velikost nádoru, tedy v tomto případě střední velikosti, N0 znamená, že nejsou postižené uzliny, M není uvedené, to popisuje zda jsou či nejsou metastázy. Zdá se že, by mohlo být všechno v pořádku, případně to proberte i s vašim urologem nebo onkologem.
Rakovina prostaty
Ještě doplňující informace k předchozímu dotazu: fPSA/PSA poměr: 4,90. Prostata zvětšená, ohraničená, bez jednoznačných ložiskových změn, L. semenný váček lehce dilatován. RTG plic dobré, nukleární vyšetření za týden. Co od tohoto vyšetření ještě můžeme čekat? Močení bez potíží a bolestí 1x za noc. Děkuji mockrát Standa
Standa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Počkejte po dokončení vyšetření, stanovuje se stadium TNM, jak jsem o tom již psal.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mohl byste mi vysvětlit co to znamená a jaké jsou prognózy: Nálezy: REPI LABPOZN DTP:A-F:proužky vazivově svalové tkáně prostaty, všechny nejméně z 1/3 prostoupeny strukturami adenokarcinomu tvořeného v převaze drobnými tubuly, spíše ojedinělě kribriformními útvary. V bloku C je zastiženo perineurální šíření. V bloku E je přítomen fragment rektální sliznice. V hodnocení dle Gleasona převládá stupeň 3. Celkové skore 3+3=6 Děkuji za brzkou odpověď
Standa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu prostaty, abych se mohl vyjádřit podrobněji, musel bych znát více podrobností, například PSA a stadium TNM. Ale proberte to s vašim lékařem, určitě vám to vysvětlí.
Rakovina prostaty
Pane profesore, chtěl bych navázat na Vaši odpověď ohledně hormonální léčby po RAPE při stoupajícím PSA. Zajímalo by mě, zda má léčba nějaké negativní důsledky. Vzhledem k impotenci po RAPE si laicky dovozuji, že mužský pohlavní hormon je stejně k ničemu....Mám pravdu nebo tento hormon má pozitivní vliv i na jiné tělesné funkce? Děkuji za odpověď.
Jaroslav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, tato hormonální léčba vlastně vyřadí mužský pohladví hormon testosteron. Testosteron je zapotřebí nejen k potenci, ale má také positivní vliv na svalovou hmotu. Nemyslím ale, by byste měl mít nějaké závažné negativní důsledky této léčby, když už impotence stejně vznikla.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, manžel podstoupil ozáření prostaty v období květen-červen 2007 (rakovina prostaty T2NOMO, vstupní PSA 10,9, 40 dávek ozáření). V dubnu 2008 PSA 0,52. Jeho onkolog mu řekl, že na rakovinu prostaty už neumře.V červnu jej pošle na kontrolní CT prostaty a skeletu. Jaká je asi pravděpodobnost, že bude v pořádku ? Je v naprosté pohodě a bez problémů. Díky za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pravděpodobnost, že bude v pořádku z hlediska rakoviny prostaty je veliká. Tak mu držím palce.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, po 3 letech po RAPE byla v důsledku stoupajícího PSA (poslední hodnoty kolem 1,0) zahájena hormonální léčba s rychlou odezvou a poklesem PSA hodnot. Můj dotaz - bude v době hormonální léčby, která by snad měla "fungovat" cca 2 - 3 roky, nutné provádění celkových vyšetření (CT, scintigrafie), jinými slovy je možné, že by se v průběhu hormonální léčby mohly nějaké metastázy objevit? Dosavadní výsledky těchto vyšetření byly negativní. Děkuji.
Vladimír
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obecně řečeno se mohou metastázy objevit kdykoliv, v době hormonální léčby je pravděpodobnost menší. Nutnost a frekvenci vyšetření musíte probrat s ošetřujícím lékařem. Doufám, že budete v pořádku.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, můj děda (78) má rakovinu prostaty s metastázemi. Chtěla bych se zeptat, v nějakých dotazech zde píšete o ozařování páteře, znamená to ozařování metastáz? Nebo se ozařuje jen nádor? Děkuji moc za odpověď.
Řezníčková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Znamená to ozařování metastáz, v tomto případě ozařování metastáz v páteři.Ozařovat se samozřejmě může i nádor v prostatě. Je na jeho onkologovi nebo urologovi, aby zvolil ten nejvhodnější postup včetně hormonální léčby.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore,manželovi roč.1956. byla diagnizována rakovina prostaty. vstupní PSA 13,2,poměr 7%,GS 2+3,scinti kostí neg.Podstoupil v srpnu 07.operaci,prostata byla odebraná celá.potom PSA 0,04.v lednu PSA zvýšeno na 2,232,v dubnu opět zvýšení na 6,55,zjištěn tižší infiltrát v místě prostaty. dop.Bicaluplex a kont.za 3 měsíce. Vaš názor je možná recidíva nádoru, chtěla bych se zeptat pokud je to tak a hormonální léčba nezabere jaké jsou další postupy léčby?je možná další operace?a jaká je podle Vás manželova prognoza?zatim se cítí docela dobře,jen ho trápí bolesti nohou.Předem děkuji za odpověd
Božena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vaše otázky jsou moc široké. Podívejte se napřed na www.linkos.cz - stránky pro nemocné, rakoviny prostaty a pak případně napište znovu, na co se chcete zeptat nebo čemu nerozumíte.
Rakovina prostaty
Dobrý den,bratrovi naměřily hodnoty PSA 16-18 a FPSA 0,77-1,05.Na biospii ze vzorků obou laloků je udáno 6/4+2/ karcinom 45 %. Prosím o Vaše vyjádření, případně způsob léčby ,který byste doporučil.Ke klinickému onkologovi teprve bratr jde zítra. Děkuji, i když nevím zda údaje jsou dostatečné
Ria
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí se vyjádřit klinický onkolog nebo urolog. Je zapotřebí dovyšetření, zda je nádor jen v prostatě nebo i v uzlinách či kostech. Dle toho se pak bude řídit i léčba. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěla bych vědět slovní popis tohoto hodnocení T3-4NXM 1a,b,6S 3+4 při ca prostaty. Jaké se Vám nabízí léčebné řešení? Velmi děkuji. Hanka
hanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jen pro upřesnění. T 3-4 znamená velký nádor, v tomto případě prostaty. NX znamená, že není jasné, zda je nádor v okolních uzlinách, M1 zmanená vzdálené metastázy, pokud tedy to 1 patří k tomu M. Pokud by tomu bylo tak, nabízí se kastrace, hormonální terapie a případné ozáření metastáz. Ale nemohu se k tomu vyjádřit přesně, musíte to probrat s lékařem nemocného. Více najdete také na www.linko.cz - stráýnky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěla bych se zepat, manželovi byl v roce 2003 odstraněn tumor T1N0M0G2 metodou TUR, od té doby ho sledují a několikrát poté odstraňovali nádorky znovu, ale benigní, až nyní má zase stejný problém jako v roce 2003. Léčbu po operacích neměl žádnou. Jaká je naděje na vyléčení? A postupuje se správně? Moc Vám děkuji za Váš čas, který věnujete mému dotazu.
Sylva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete některé podrobnosti, například histologii nádoru a hodnoty PSA. Také nepíšete, jaký to má problém, stejný jako v roce 2003. Ale obecně se dá říci, že rakovina prostaty ve stadiu T1N0M0 má velkou naději na vyléčení. Podívejte se také na www.linkos.cz - stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den, manželovi (65)zjistilili rakovinu prostaty, bohužel v pokročilém stadiu, přišli na to díky bolestem v kříži kvůli metastáze. Vím, že se neuzdraví, ale je naděje aspoň na to, že bude žít delší dobu, nebo jenom v měsících? Jaká léčba by se Vám jevila nejvhodnější?
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, obecně je naděje, že bude žít delší dobu, i roky. Léčbu musí stanovit urolog nebo onkolog,který ho zná, bude skoro jistě hormonální, odstranění varlat či užívání hormonů, případně i ozařování páteře.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane profesore. Mému muži (1958) byl diagnostikován karcinom prostaty s hodnocením: T2c N 0 M 0. PSA se cca 1,5 roku pohybuje v hodnotách kolem 25. Rozhodl se pro léčbu radioterapií s předchozí hormonální léčbou. Pro tuto mu byl předepsán lék Flucinom. V příbalovém letáku je psáno, že je třeba eliminovat užívání alkoholických nápojů. Je to striktní příkaz nebo střídmé, příležitostné požití např. piva není přílišným prohřeškem proti léčbě? Děkuji za informaci.
Anežka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Příležitostné vypití jednoho piva denně považuji za únosné.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, je mi 70 roků, před šesti léty jsem podstoupil prostatoktomii. Chodím každého půl roku na kontrolu, za tu dobu se u mne hodnota PSA pohybuje od 0,00.. po operaci na současnou hodnotu 0,25.(za šest let). Pan primář na klinice mi říká, že se nemám znepokojovat, ale přece jen si tajně říkám ..... Můžete mi pár řádky sdělit Váš názor?? Petr S. Olomouc
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemusite se znepokojovat. Více si můžete přečíst na www.linkos.cz stránky pro nemocné - rakovina prostaty. Držím vám palce, abyste byl v pořádku.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore. Mému otci (věk 65) byla provedena biopsie a z 12ti vpichů byl shledán jeden pozitivní. Jedná se o zapouzdřený nádor. Výši PSA bohužel nevím, ale otec tvrdí, že je nízká. Lékařem bylo mému otci nevrženo ozařování, nebo operace. 1. Kterou z těchto variant by jste dopotučil? 2. Dále jsme se dočetli, že rakovina prostaty pokud je nádor zapouzdřený se nemusí zvětšovat a může zústat ve stejném stavu až do konce života. Co si o tom myslíte vy? 3. Dále můj otec má velký stach, že tím jak mu odebrali vzorky z nádoru, tak mu tím rakovinu mohli rozbujet. Je to možné? 4. Kolik je hraniční PSA pro přistoupení k biopsii? 5. Jaká jsou největší rizika oparace? Děkuji za odpověď která nám snad trochu pomůže v rozhodování. Marcela Macháčková
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
1) Operace i ozařování dávají při ohraničeném nádoru prakticky stejné výsledky, nechte se od vašeho lékaře informovat o možných komplikacích při obou metodách a pak si nemocný může vybrat. 2)Ano, může to tak být, ale je to bez záruky. Otec je poměrně mladý, doporučuji léčbu provést. 3) To není pravděpodobné. 4) Indikace k biopsii není daná jen výškou PSA. 5) Rizika operace - viz informace také na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, manžel nar. 1956 v srpnu 07 podstoupil rape adenokarcinomu prostaty a prostata byla odebrána celá, vstupní PSA 13,2, poměr 7%, GS 2+3, scinty kostí neg. Po operaci PSA 0,04. V lednu PSA zvýšena na 0,232 a nyní opět zvýšení na 0,655. Zjištěn tužší i filtrár v místě prostaty. dop. Bicaluplex a kon. za 3 měsíce. Je podle vás hodnota PSA zatím v normálu a od jaké hodnoty se uvažuje o jiném postupu léčby? Ještě byla zjištěna korová cysta při horním polu pravé ledviny, bilat bez dilatace KPS, RM 0 ml. Co to znamená?? A jestli se to může změnit v něco zhoubného? Předem děkuji za váš názor
Božena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Cysta na ledvině není nic nebezpečného, je to častý nález. Pokud se týká prostaty, je podezření na recidivu nádoru, léčba může být hormonální, což bylo nevrženo. Můžete se také podívat na www.linkos.cz stránky pro nemocné - rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý večer,mému tatínkovi (58 let)byla při biopsii zjištěna rakovina prostaty. Neměl žádné problémy. Jeho diagnóza zní T1c Nx M 0, Gleason 3+4. PSA měl 2,57. Nyní čeká na operaci. Můžete mi prosím říct, jak je jeho stav vážný? Děkuji
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je velmi pravděpodobné, že nejde o vážný stav. Má velkou naději na uzdravení, jistota samozřejmě není nikdy. Tak mu držím palce.
Rakovina prostaty
Dobrý večer,manžel 65 let má diag.dobře dif.adenoca prostaty GS1+2.Zajimalo by mě jak postupovat a jaké má naděje.Jde na vyšetřeniCT a scintigrafii skeletu.Předem děkuji za odpovědˇ.
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na stadiu nádoru, tato vyšetření máte naplánovaná. Postup bude dle stadia.V případě ohraničeného nádoru bez metastáz je naděje na vyléčení velká. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, prosím Vás o radu. Mému otci byla loni v březnu diagnostikována rakovina prostaty, ohraničená, bez metastáz. PSA přes 20. Léčena ozařováním, medikace Androcur. Při kontrolách co 1/4 roku jsou hodnoty PSA v pořádku, okolo 0,.. ? Je možné, že léčba Androcurem způsobuje velké změny nálad, agresivitu, podezřívavost a pod ??. Vím, že v letáku jsou zmíněné deprese, otec bral asi půl roku antidepresiva, bylo to lepší, ale pak se ho obv. lékařka ptala, jak se cítí, on říkal, že dobře, tak mu je už nenapsala. Je to s ním strašné, mamce dělá scény (vždycky byl introvert a podivín, ale takhle zlé to nebylo) a k lékaři jít nechce, protože si myslí, že problém není v něm. A další dotaz, jak dlouho je nutno Androcur brát, když jsou výsledky PSA negativní ? Děkuji Vám za odpověď.Martina.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné a otec by měl antidepresiva brát dál. Když se cítí dobře při léčbě antidepresivy tak to není indikace k jejich vysazení, naopak. Podávání Androcuru musí posoudit jeho lékař, který dobře zná všechny okolnosti.
Rakovina prostaty
Dobrý den prosím o informaci , můj táta (60) má rakovinu prostaty, zasaženy semenné váčky a močový měchýř. meta v kostech negativní ! Z původní PSA 30 se podařilo léčbou (odstraněním varlat a prášky) snížit hodnotu na 0,04.Jaká je v tomto případě prognoza ?Může se stav jen lepšit,nebo je to jen dočasné ? Bojím se !Po jaké době se opakuje vyšetření kostí ? Děkuji !
míla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Táta se nemůže vyléčit, ale má šanci na relativně dlouhý život, je dokonce možné, že jednou zemře na jinou nemoc.Ale musí se léčit a chodit na kontroly po dohodě s urologem nebo onkologem.
Rakovina prostaty
Dobrý den, Můj tatínek byl v dubnu 2005(59 let) na RAPE, PSA má stále 0,040, semenné váčky a dvě lymfatické uzliny pozitivní. C61 ca prostatae pT3b pN1 GS 4+5. Užívá Casodex 150.Tatínkovi ozařovali prsa jako prevenci gynkomastie přesto se mu však prsa zvětšila a na pohmat jej bolí. Lékař proto tatínkovi předepsal k užívání Casodexu 150 navíc Tamoxifen 20 mg. I přesto jej prsa stále na pohmat bolí. Co by jste doporučil aby tatínka prsa na pohmat nebolela. Děkuji
Robert
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lékaři udělali vše, co je zapotřebí, bohužel nevím, co vám více doporučit. Snad to časem přejde. Omlouvám se, že vám nemohu lépe poradit.
Rakovina prostaty
Pane profesore v říjnu 2007 jsem podstoupil radikální robotickou prostatektomii z nálezem T3b G7 11/2007 PSA 0,03 01/2008 PSA 0,000 04/2008 PSA 0,001 jaký je Váš názor? Sex žádný ani po Cialisu prosím poraďte co udělat nebo na koho se obrátit.Pan doktor navrhl Coverjekt injekce ale sám si píchat nesvedu. Je mi 50 let. Děkuji dopředu za radu i odpověď na Váš názor ohledně PSA Pěkný den.
Oldřich z Brna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zkusil bych Viagru 100, pokud nemáte nějakou srdeční nemoc. Také existují poradny pro erektilní dysfunkci, můžete je najít na internetu. Jinak z pohledu nádoru prostaty se zdá být vše v pořádku, máte šanci být v tomto ohledu zdravý.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mému otci byla zjištěna rakovina prostaty, 62let, Gleason skore 6, PSA 40.. lze určit prognozu? na CT bude teprve vyšetřen.. děkuji..
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
O prognoze se dá mluvit až po stanovení TNM stadia, tedy po dovyšetření. Případně napiště znovu.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, manžel nar.1952, v 06.2005 po operaci rak.prostaty.Dg.TU prostatae,T1 N X MO.Před operací PSA 5,05,Cleasion score 3+3.Na nemoc se přišlo náhodně,nádor byl miniaturní.Po operaci žádná léčba.Asi po roce se obnovily i bez léků sex.funkce,ale zároveň začalo opět stoupat PSA,nyní je 0,9.Uděláno scinti.kostí - negativní,nemá žádné problémy,všechny funkce v pořádku.Jeho urolog zatím vyčkává,až bude potřeba,chce nasadit hormon.léčbu.Můj dotaz - PSA se zvyšuje,protože muž má vyšší hodnotu testosteronu/může to mít nějakou spojitost s obnovou erekce,nebo jde pravděpodobně o nějakou recidivu? Snad je můj dotaz srozumitelný,za odpověď předem děkuji.
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dotaz je srozumitelný. Hodnoty testosteronu mohou mít vliv na erekci, z vyšších hodnot testosteronu se PSA nezvyšuje. K recidivě rakoviny prostaty se nemohu blíže vyjádřit, když neznám všechny okolnosti, počkal bych ještě na další vývoj PSA. Domlouvejte se s jeho urologem na dalším postupu, držím palce, aby to recidiva nebyla, i když je na ní podezření.
Rakovina prostaty
pane doktore, otci byla zjištěna biopsií rakovina prostaty, PSA 6.. víc bohužel envím, je objednán na CT.. je pravda že PSA pd 10 vylučuje metastázy? děkuji
Katerina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, to není pravda. Počkejte, jak dopadne komplexní vyšetření, jen připomínám, že rakovina prostaty se u většiny nemocných dobře zvládne, tak snad to bude platit i u vašeho otce. Viz také www.linkos.cz/pacienti - rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, velice Vám děkuji za okamžitou odpověď, jen doplňuji dotaz: PSA před RAPE 5.4, scintigrafii kostí, ani CT neabsolvoval. Ještě jednou děkuji za Váš čas a ochotu.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
CT nebylo potřeba, scintigrafie se obvykle dělá. Snad je všechno v pořádku.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, prosím o Váš názor na možný vývoj stavu mého otce: Věk 65, v 11/2005 RAPE, GS 2+3 pT2b pNO MX. Pravidelné kontroly PSA v 3 měsíčních intervalech 3x0.01,0.05,0.03,0.04,0.02, a nyní elevace na 0.13. Bez subjektivních potíží. Děkuji za Váš čas.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není mě jasné to MX, to znamená, že nebyl blíže vyšetřený na metastázy? Například měl scintigrafii kostí? Jinak mírné zvýšení PSA zatím není znepokojující.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore,prosím o základní informaci.Nikdy jsem nebyl nemocen,proto jsem nezkušený a popravdě řečeno velmi znepokojený:jsem 4 týden po TUR prostaty,vše vypadalo dobře,při kontrole sděleno,že histol.nález je:ložiska méně než 5% diferencovaného acinárního karcinomu,Gr 1,návrh na aktinoterapii.Víc mi nebylo sděleno,je mi 55 let a bojím se.Jsem z okolí Prahy.Mám pokračovat u urologa nebo se obrátit jinam?Děkuji a promiňte mou neinformovanost,ale je to příliš najednou.
Luba
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte rakovinu prostaty, což není zas tak strašný problém, pokud je nemoc v počátečním stadiu. K tomu, o jaké jde stadium, mě chybí od vás informace, nevím, zda jste měl některá doplňující vyšetření, jako například scinfigrafii kostí aj. V každém případě konzultujte i onkologa, i když nevylučuji, že i váš urolog tomu dobře rozumí a třeba má i atestaci z onkologie. Radioterapie a chirurgická léčba dávají obdobné výsledky, pokud je nádor ohraničený jen na prostatu, máte velkou naději na vyléčení. Podívejte se také na www.linkos.cz - stránky pro nemocné - rakovina prostaty.V případě nejasností mě případně napište znovu. Držím palce, aby vše dobře dopadlo.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore obracím se na Vás s prosbou. Strýc má CA prostaty, která mu byla zjištěna v létě loňského roku. Jeho ošetřující lékař ho pořád nezapsal jako onkologického pacienta a nikde nás nechtějí vzít bez jeho doporučení. Zometu a léky na bolest si musí platit. Díky zkušenému lékárníkovi v našem městě už nám za dvě zomety vrátili peníze, ale je s tím běhání. Potřebovala bych vědět co máme dělat, jaký je obvyklý postup pro nahlášení pacienta na onkologii a jestli jsou dány nějaké limity kolik pacientů smí urolog poslat na onkologii(tento důvod nám byl od ošetřujícího lékaře sdělen). Děkuji Vám a přeji Vám hodně zdraví a úspěchů.
Jitka Dařbujanová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak tomu nerozumím. Pacienta by měl určitě vidět onkolog, pokud si ho urolog troufá léčit sám, musí léčbu zařídit tak, aby nemocný měl stejný přístup k lékům, jako byl ho léčil onkolog. Limity na to, kolik může urolog poslat nemocných na onkologii nejsou. Pro mě je to nejasná situace a bylo by jistě lepší, kdybyste u onkologa získali alepoň možnost konzultace. Když vás nechtějí vzít k onkologovi u vás, můžete to zkusit někde jinde. Viza také www.linkos.cz - stránky pro nemocné - rakovina prostaty, Komplexní onkologická centra.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane profesore. Manželovi (61 let)dneska zjistili rakovinu prostaty, je objednán na scinti skeletu. Zatím nevíme nic víc. Ale chci se zeptat na jinou věc - pod čelistí se mu již delší dobu dělá bulka, kterou se pořád snaží vymačkávat. Není nebezpečí, že by to mohla být metastáza? Netuším, zda je to vůbec možné, zatím jsem v šoku a vidím všechno černě. Děkuji za odpověď. Katka
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není pravděpodobné, že by to byla metastáza. Jinak v klidu vyčkejte, jak dopadnou všechna vyšetření, rakovina prostaty má často velmi dobrou prognozu.
Rakovina prostaty
Vážený pane docente, prosím o Váš názor. Mému otci (63 let) byla pro velké PSA-9 provedena sextantová biopsie prostaty. Výsledky histologie: Nalezena myodenomatózní tkáň prostaty se známkami adenomatózní hyperplazie s prostatolity a v jednom válečku i s drobným ložiskem dlaždicové metaplazie. Ložiskově je v intersticiu chronický záňet. Ve válečku 3 je v jednom okraji ložisko atypických žlázek s nádorovými nukleony v.s. diferencovaného prostatického adenokarcinomu. Při dalším zpracování se však další žlázky vykrájely, nebylo již možno provést imunohistochemie. Ve válečku 4 je ložisko atrofických žlázek s mírnými jadernými atypiemi-zde spíše benigní. Nález nelze spolehlivě uzavřít. Pro nález vysoce suspektní z nádorové etiologie znovu biospie-10 vzorků. Chápu je to nutné, ta rozhodne.Je vůbec ještě možné, že se nebude jednat o maligitu? Co to znamená myodenomatózní tkáň? Je možné, že je PSA zvýšeno v důsledku zmiňovaného zánětu, či hyperplazie? Srdečně Vám děkuji a moc si vážím odpovědi.
Lukáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pravděpodobně o nádor půjde, pravděpodobnost je to velká. Myoadenomatozní znamená něco jako svalověžlaznatá. PSA může být zvýšený vlivem zánětu. Ale není důvod ke smutku, pokud se nádor podaří zachytit v počátečním stadiu, je prognoza velmi dobrá.
Rakovina prostaty
Dobrý den,rád bych věděl jaký máte názor .Mám "zaléčenou "rakovinu prostaty.Výsledky PSA po roce - z 29 na 04.Znamená to jen dílčí zlepšení ? Přes tyto zlepšené výsledky se však necítím nejlépe ! Stále probíhá hormonální léčba ...Doporučujete pracovní neschopnost ? Jaké je odborné doporučení ? Záleží jen na pocitech a druhu práce ?
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Znamená to zásadní zlepšení. Hormonální léčba bude probíhat zřejmě dlouho. Vhodnost pracovní neschopnosti musíte skutečně posoudit vy, záleží na tom, jak se cítíte a co děláte.
Rakovina prostaty
Pane profesore, jsem dva roky po RAPE, bez metastáz, s PSA 0,3 a obvodním onkologem kromě pravidelných kontrol neléčen. Chtěl bych změnit lékaře. Můžete mi poradit v Praze někoho, který má Vaši důvěru a u kterého bych se přihlásil k další léčbě? Děkuji moc a posílám do Brna hezké pozdravení.
Jindřich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V Praze se vaším onemocnění zabývají například na Urologické klinice VFN, na urologiockém oddělení nemocnice na Homolce, na Urologické klinice FN Motol. Je na vás, kde se domluvíte, všechna jmenovaná pracoviště jsou určitě dobrá.
Rakovina prostaty
Dobrý den, prosím můžete mi říci, na kolik jsou závažné vedlejší účinky hormonální léčby u rakoviny prostaty ? Které orgány nejvíce trpí ?A jak se problémy mohou projevovat !? Děkuji.
Aleš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nežádoucí účinky nejsou závažné, tato léčba potlačuje tvorbu testosteronu, mužského pohlavního hormonu, z toho vyplývají nežádoucí účinky. Viz také www.linkos.cz - stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý večr pane profesore. Můj otec léčen na ca prostaty,těžší stádium. Na počátku zjištění oemocnění hubnul,nyní je 2měsíce po operaci,na hormonální terapii. Jeho stav e stabilizoval(dokonce i 4 kg přibral) cítí se dobře ,podáváme mu nutridrink a snažíme se o co nejpestřejší stravu. Lze ještě něčím zvýšit jeho tělesnou hmotnost?Děkuji za odpověď,pěkný večer Jitka
jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi ne,zřejmě děláte maximum.
Rakovina prostaty
Zdravím,prosím je možné alepon´přibližně určit dobu přežití u diagnozy rakoviny prostaty ? Jedná se o pokročilý stav s infiltrací do semenných váčků .PSA bylo 30 zatím bez meta do kostí.Mám odebraná varlata a beru Flutamide .Kontroly po 4 měsících . Naposledy hodnota PSA zlepšena .Nyní trpím průjmy a chladem v očích .Rád bych věřil ve vyléčení nebo snad jen zlepšení.Přesto bych rád věděl , dle vašich zkušeností, jak to mohu dlouho vydržet na tomto světě.Je mi 61 let a 1rok od zjištění této choroby.Vím,odejdeme všichni... . Nežádám milosrdnou lež .Děkuji
Aleš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyléčení není pravděpodobné, dlouhá léta života ale ano. Léčba je obvyklá. Tak užívejte života a zbytečně se nebojte. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den,jsem po RAPE prostaty pooperační výsledek T2N0M0 PSA 0,03 GS4+4.Prognóza byla dobrá. Po půl roce ale PSA 0,59 nasazena hormonální léčba, nyní PSA 0,03. Když se PSA začalo zvyšovat, znamená to že v těle jsou metastázy?.Je nemoc vyléčitelná, nebo jen prodloužení života. Z článků jsem došel k závěru, že hormonální léčba se podává při metastázích. Děkuji.
Julek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne,to tak nemusí být. Rakovina prostaty ve stadiu, které popisujete, má naději na úplné vyléčení, jistota samozřejmě není v ničem. Podívejte se také na www.linos.cz - stránky pro nemocné - rakovina prostaty. Držím vám palce, abyste byl v pořádku.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore.Nejprve bych Vám chtěla poděkovat za odpovědi,které jste mi již koncem února poskytl. Opět se na Vás obracím s dotazem. Jednalo se o ca prostatae (PSA>1500-punkční biopsií), nyní 2měsíce po odebrání varlat. MTS v nadledvinkách, jiné MTS neshledány.Nyní užíváme Bicaluplex. Přikládám výsledky nálezů CT a punkční biopsie. CT- Nadledviny zvětšeny oboustranně hypodenními expanzemi velikosti 1,5cm. Výrazně zvětšená prostata 6*5cm převážně hypodenzní,nejspíše na podkladě tumorosní infiltrace. Punkční biopsie- V obou lalocích jsou struktury špatně diferencovaného,převážně difusního karcinomu prostaty T 77100 M 81403 Glaešsom (4+5) 9J.V tomto týdnu strýc podstoupil kontrolní odběry PSA z krve(před operací >100}bohužel nedošlo k žádnému poklesu. Myslíte,že ještě k poklesu PSA doje s větším odstupem času? Strýc se cítí dobře,ránu po operaci má zahojenou.Zatím stále bere Bicaluplex,mohla by jiná hormonální terapie PSA snížit? Předem děkuji za odpověď, pěkný den Milena
Miena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je pravděpodobné, že k poklesu PSA dojde, terapie je obvyklá.