Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina plic
Dobrý večer, pane profesore, prosím Vás o vyjádření se k zdravotnímu stavu maminky/71/, které byl po banálním pokašlávání diagn.bronchog.karcinom pravé plíce centrálně, T4N2M1,IV.,nemalobun.,nediferencov.Má 4.cykl.I.linie a věřte, když jsem s ní neustále, vidím jak trpí vedlejšími účinky, moje bezmoc se upírá k Vám.Snažím se fungovat tak, aby se nic nedozvěděla, její stav zlehčuji a dokládám příběhy lidí, kteří boj s krutou nemocí vyhráli.Jsem ráda za její nadváhu, přestože 15kg ztratila, jí alespoň dětské porce.Trpí slabostí, zácpou, záněty moč.měch.,afty,křečí v žaludku a střevech,bolestmi zad.Jsem i zoufalá, že další CHTP nechce.Co by následovalo? Je opravdu CHTP kvalitním prodl.života?Omlouvám se, ale potřeba sdělit poznatky a vědět, že v tom člověk není sám je silná.Ještě chci podotknout, že můj obdiv a dík patří všem, kteří na onkologii pracují!
Kája
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je bohužel moc špatné, maminka se nemůže vyléčit a její život bude trvat spíše měsíce než roky. Pokud ji chemoterapie zásadně kazí kvalitu života, lze po konzultaci s ošetřujícím onkologem ještě uvažovat o biologické léčbě, ale ani ta její osud nemůže zvrátit. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore, tatínek se léči chemoterapií na rakovinu plic, před týdnem se mu vytvořila patologická zlomenina pravé klíční kosti, Zítra jde na nuk. med. co bude dál nevíme. Co se dělá v tomto případě s klíční kosti. Mě bylo řečeno, že nic, prý se neoperuje, je ortéza. Bolesti jsou již mírné, co máme dělat dále. Děkuji A. N.
Aneta Nováková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jsou dvě možnosti, operace nebo ortéza. Musí to posoudit ortoped ve spolupráci s onkologem. Obecně to ale není dobré, jde o metastázu rakoviny plic do kostí, tatínek se bohužel nemůže vyléčit. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore, děkuji za odpovědi, ještě jedna otázku ohledně mého otce (63). Souhrnně - rakovina plic téměř 3 rok ,léčba radioterapíí a chemoterapií. Letos v březnu zjištěny metastázy na mozku, plošné ozáření. Nyní jistá stabilizace, otec bez problémů a v dobré kondici. Má se cenu nyní zkusit biologickou léčbu např. Tarcevou (prý trochu účinkuje i na metastázy)? Nebo myslíte jako náš onkolog že lze teď pouze čekat až rakovina opět zaútočí, případně zkusit biolog. až léčbu poté? Děkuji
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Biologickou léčbu je možné zkusit, ale moc naděje bych si nedělal. Pokud je otec v dobrém stavu, je možné i vyčkávat při častých kontrolách. Je těžké se rozhodovat na dálku, když neznám všechny podrobnosti.
Rakovina plic
Chtěla bych se zeptat na zdravotní stav svého tatínka. Cituji z chorobopisu:dlaždicobuněčný karcinom plic,staging T4,N2-3,MO,středně diferenciovaný,inoperativní stadium IIIb,6 cm mediastinopulm.T3-4 vlevo s atelekt.LDL a stenozou LHB,centrální tumor levé plíce, recidivující hemoptýza, nyní z plicního propuštěn domů, čeká na přijetí na onkologickou kliniku na dávku radioterapie. Doma je 3 dny, vykašlává krev, nevím co s ním, onkologie se zatím nehlásí, nevím, co dělat a koho kontaktovat. Děkuji moc za odpověď. Krausová Blanka
Dobrý den, pane doktore.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kontaktujte vašeho praktického lékaře, měl by vám poradit, na koho se obrátit. Jinak je to velice vážná situace, tatínek se nemůže vyléčit, nádor má takový rozsah, že ho není možné operovat. Onkologická léčba mu může život prodloužit, řádově o měsíce. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore, již jsem Vám psal ohledně svého otce (rakovina plic, metastázy na mozku). Nyní je půl roku po plošném ozáření mozku a nemá žádné problémy. Přesto je jen asi otázkou času, kdy se opět objeví. Chci se zeptat na možnost biologické léčby v tomto případě. Všeobecně se píše o problémech s hematoencephalickou barierou a že se provádí zatím jen klinické studie. Jako odborník sledující poslední novinky, nevíte kde se tato léčba u nás zkouší, případně má-li nějaké výsledky a stane-li se standartní? Děkuji
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte ve všem pravdu, biologická léčba zde zatím není standardní, jak to bude v budoucnosti si nedovoluji odhadnout. Hematoencefalická bariera je problém, o klinických sudiich na toto téma nemám zprávy. Držím palce, aby otec vydržel v dobrém stavu co nejdéle.
Rakovina plic
Dobrý den, asi před čtrnácti dny jsem se ptala na svou maminku, která má bohužel rakovinu plic,ale pro její stav, který téměř dva roky zůstává stejný (samozřejmě zásluhou chemot.)a maminka vypadá dobře, jsem se Vás ptala jestli je nějaká naděje, nebo druh léčby, kde by se dalo ještě něco dělat.Pořád se nemohu zbavit pocitu,že je možná nějaká pomoc a nikdo pro to nic nedělá.Bohužel operaci podstoupit nemůže a blíže Vám s její zprávy mohu napsat toto: Bronchogenní karcinom vpravo horní lalok adenokarcinom dle cytologie, meta plic bilat, T2N1M1 st IV, KI 80% C34.1.Nějaké drobnější metastáze se po chem.dokonce stratily.Tak Vás prosím, jestli by jste neporadil jestli by byla nějaká šance zkusit nějaké léky nebo nejnovější metody léčby. Děkuji za odpověď a pěkný den přeji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možné uvažovat o biologické léčbě, která maminku také nemůže uzdravit, ale může jí život o něco prodloužit. Musí to ale rozhodnout ošetřující onkolog. Nic jiného není.
Rakovina plic
Dobrý den, ráda bych se zeptala na prognozu onemocnění tatínka s Dg. C34,8. V 06/2009 mu byl zjištěn spinocellulární karcinom levého horního laloku, dle CT T4N1M0, st.IIIA (metastáza stejnostranná do dolního laloku) inoperabilní vzhledem k těsnému vztahu k levé plicní žíle. Dne 15.7. zahájeny chemoterapie, které zatím zvládá bez velkých potíží. Po skončení chemoterapie tatínka ještě čeká radiotherapie. Děkuji za odpověď
Stanislava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tatínek se bohužel nemůže vyléčit a chemoterapie s radioterapii by mu měly život o něco prodloužit, spíše o dlouhé měsíce než o roky. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
Pane profesore,prosím Vás o sdělení zda je naděje na prodloužení života a zda skutečně nelze operovat? Tatínek 68 let náhodně zjištěno na rentgenu: ve stř. poli vlevo later sytější kulovitý stín, velikosti 24,5 mm ,obdobný méně sytější rovněž kulovitý stín 20 mm na rozhraní horn. a stř.pl.pole vpravo.CTplic a mediastina-oboustr.ve stř.partiích plicních jsou přít.tumorózní ložiska vel. 25 mm, ne zcela hladkého ohraničení, vpravo paratracheálně v mediastinu asi tři lymf.uzliny vel do 10 mm, výpotek nepřít.degenerativní změny na Th obratlích.následovala hospit.v nemoc.- Scintigrafie skeletu, CT nadledvin, CT Th 8 a 12 onkol. negat.BRSK: ústí oboustranně po segmenty volná, karinky ostré.Cytol: z lob.ústí sin.atyp.bb.odpovídající dlaždicobuněčnému karcinomu, 8070/3Závěr:NSCLC pulm.sin.s meta do pr.plíce, dlaždic.T2N0M1/PUL/- st.IV .Bude zahájeno chemo s platin.der.+ vinorelbinem.vystavené recepty: kytryl inj/inf inj.sol5x3 mg/3 ml, fortecortin 4 tbl 20x4 mg, po chemo 3 dny 3x1 tbl.děkuji
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace bohužel není možná a tedy není možné ani vyléčení. Onkologická léčba je obvyklá a může tatínkovi život o něco prodloužit, spíše o měsíce než o dlouhé roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore, teta má diagnostikovaný adenokarcinom plic, který mají nekuřáci, má to po celých plicích. Kam metastazují a jaká je šance na vyléčení. Má biologickou léčbu. Děkuji
reneta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyléčení bohužel není možné a biologická léčba tetě může život o něco prodloužit, spíše o měsíce než o roky. Metastázy mohou vzniknou prakticky kdekoliv. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
Dobrý den,mé mamince diagnostikovali plicní nádor- z histologie spinocelulární carciom plic gr.2, levá plíce S6, T2N3MX. Nyní začala chodit na chemoterapii. Chci se zeptat jaké jsou vyhlídky. Jak je chemoterapie účiná.Lékařka jí řekla, že pokud by se chemoterapií zmenšily uzliny byla by možná operace.
michal
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud by se nakonec operace dala provést, je určitá naděje i na vyléčení, jistota zdaleka není. Bez operace vyléčení možné není a onkologická léčby by mamince mohla život o něco prodloužit.
Rakovina plic
manžel má bronchogenní karcinom pravé plíce s prorustaním do mediastina,mnohočetné meta do jater,cytologicky diferencovaný ca,t4n3m1 st.4,byl zařazen do léčby ve studiu next,experimentalní léčba přípravkem cetuximab ,má šanci vyléčit se
milena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyléčení je bohužel vyloučené a prognoza života je nejspíše jen v měsících, ne v letech. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na maminku, která ma rakovinu plic.Jsou to již dva roky,co jí na tuhle strašnou diagnózu přišli.Zatím se drží, vypadá dobře, podstoupila chemoterapii a teď je výsledek celkem ucházející, nějaké menší metastáze se jí prý dokonce stratily.Tak nevím co si o tom myslet, když všude jinde mají pacienti jen týdny, nebo měsíce života.Nebyla by zde ještě nějaká naděje?Neexistuje možnost aby na ni byl vyskoušen nejnovější lék, nebo něco podobného?Mám strach, že něco zanedbáme.Třeba ještě není pozdě.Děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle toho co píšete, tak maminka pro rakovinu plic nebyla operovaná a má metastázy. Nemůže se tedy vyléčit a to že je v pořádku více než dva roky je velmi neobvyklé. Byla rakovina plic ověřena histologicky? Nejde o jiný druh rakoviny? Případně napiště znovu a podrobněji. Ale na druhé straně je výborné, že se jí daří dobře.
Rakovina plic
2. část – Rovněž tekutina v perikardu na šíři 12-13 mm, podél cévních kmenů mírný prosak mediasma, jinak bez patrných patolog.LU.nadledvinky nezvětšeny.Lytická meta těla L1 18mm a 20mm,dále v.s. Th 18x29mm.Podezření i na další drobná meta v ostatních Th tělech. Zarazila nás druhá část zprávy, nemáme přesně představu o co se jedná(nedostali jsme vysvětlení) a jestli je možná nějaká léčba, popř. jestli je v ČR nějaké spec. pracoviště , kde by bylo otce vhodné léčit. Mnohokrát děkujeme.P.K.
Pavel Krňák
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dále jde o metastázy do obratlů bederní a hrudní páteře. Léčbu může dělat každý onkolog nebo pneumoonkolog. K prognoze jsem se již vyjádřil, je špatná.
Rakovina plic
Vážený pane profesore, prosím o radu. Otec je po op. rak. plic v roce 2000, letos prodělal další op., nyní je hospit. s tímto nálezem. Sn. S+P. Obraz se významněji nezmněnil proti předch. sn. z 10.6.09, pouze výraznější pleuroperikardiální adhese vlevo. Stp. horní lobektomii oboustr. Přetrvává retrakce střed. struktur doprava se zastřením v horním poli vpravo, jako změny pooperační.Čerstvé infiltrace ani ložisk.změny v přehledném parenchymu nenácházím,pouze vpravo okrouhlý stín mamily.Nález: REPT CTVYS DPT , 4.9.2009, CT plic a mediasma:Provedeno postkontrastní studií s tímto výsledkem:Stp.pohorní lobectomii vpravo, zde opouzdřená tekutina na ploše 60x80mm s fibrosními změnami,zmenšení hemithoraxu a přesun středových struktur doprava.Dále bazální fluidothorax I.dx.výšky 16mm.Vlevo dnes nově přítomen výraznější fluidothorax s hladinkou výše 60-85mm,stp.horní lobectomii vlevo.patolog.ložisko apikálně dnes není přítomno.Nově však meta 8mm v S5 vlevo, v S7 vpravo 9mm. 1 část
Pavel Krňák
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde bohužel o metastázy rakoviny plic v dalších častech plic, to je ta poslední věta. Otec se nemůže vyléčit a případná onkologická léčba by mu mohla život o něco prodloužit.
Rakovina plic
Dobrý den, 27.1.09 byl mamince (1953)diagnostikován malobuněčný nádor prorostlý do průdušek, byl zaveden stent do průdušek , nasazena chemoterapie poté ozařování, celé to maminka zvládla bez vetších obtíží, když měla z nemocnice odcházet domů , spustila se v ní neznámá infekce s abcesy na plicích, vím že asi původce je stent na který se bakterie jen hrnou a po té proudí do celého těla ale i toto zvládla po nasazení dvojího šir.sp. antibiotika ale boužel zůstala ležet a už nevstala, nyní maminka je hospitalizována na ONP (kde pracuji jako zdr.sestra)její zdravotní stav podle vyšetření se horší jak voda na plicích nádor metastázuje do žeber a roste ale ona zatím se fyzicky docela lepší, začíná chodit , díky inhalacím a lékům moc nekašle ani není dušná jen zahleněná, bolesti se zvládají díky opiátům,lékaři jsou spíše skeptičtí ale já nemám sílu jí říct pravdu a ani vlastně nevím jak se zachovat, chci se zeptat když jí začnem punktovat vodu z plic není to jen další trápení? Děkuji Pavlína
Pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka se bohužel nemůže vyléčit a onkologická léčba by jí mohla život o nějaké měsíce prodloužit. Pokud bude mít velkou dušnost způsobenou vodou na plicích, je punkce vhodná, není to zas tak velká zátěž pro nemocnou. Pokud by se dušnost zvětšovala a nebyla by možná punkce, bylo by nutné podávat opiáty k utlumení dechového cntra, což by nemocné ulevilo, ale zřejmě by pak brzy zemřela v rámci nějaké infekční komplikace. Je to těžké, chápu to, dělejte vše tak, aby maminka co nejméně trpěla. A měla by vědět, že je to s ní vážné, třeba ješte bude chtít udělat nějaké životní rozhodnutí nebo jenom něco zařídt.
Rakovina plic
Dobrý den, ráda bych se zeptala na prognózu onemocnění u babičky s rakovinou plic. Dg. adenoca plic smíšený s bronchioalveolárním BCA vlevo. St. po dolní LE 1 sin., st. po adj. RT hilu a mediastina, nyní progrese. Dle CT/PET ložiska v lymf. uzlinách krku, mediastina, retreperitonea a v plicním parenchymu svědčí pro diseminovanou viabilní neoplazii. Ráda bych věděla, zda je otázka života v týdnech či měsících a nakolik je vhodné jí zatěžovat léčbou - 2dávky chemoterapie či ponechat babičku v klidu. Děkuji za vyjádření a Váš čas.Děkuji. Michaela
michaela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Babička se bohužel nemůže vyléčit a její život bude trvat nejdéle nějaký měsíc, spíše méně. Možná by stálo za to zkusit, jak bude snášet chemoterapii, pokud po první serii špatně, tak nepokračovat. Chemoterapie jí může život prodloužit maximálně o nějaký měsíc. Samozřejmě je dobře možné jí chemoterapii nedávat a léčit jen její obtíže. Je vhodné to probrat s nemocnou a respektovat její názor.
Rakovina plic
Dobrý den, chtěla bych se prognosticky zeptat na malobuněčný karcinom plic. Tatínkovi (*1944)byl díky hemoptýze diagnostikován centrální nádor levé plíce, 1 a 2.lalok, hilus.Prorůstá do mediastina a zasaženy jsou lymf.uzliny. Vzdálené metastázy (mozek, kosti , břicho) zatím vyvráceny, ale nádor je neoperabilní. Vím, že se jedná o neřešitelný stav.Nicméně započne chemo+radiotherapie, vzhledem k tomu, že máte za sebou mnoho pacientů s podobnou dg. jaký je před námi časový horizont.....vím, že každý je jiný, ale praxe je praxe:-( Dále mám dotaz, existuje něco, čím bych mu mohla pomoci zvládat lépe chemoterapii, resp. tlumit případné nežádoucí účinky? Děkuji a přeji hezký víkend, Jana Šrámková
Jana ŠRÁMKOVÁ
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Malobuněčný karcinom plic se prakticky nikdy nedá operovat, ale chemoterapie a případně radioterapie může nemocnému život prodloužit o dlouhé měsíce, někdy i o několik let. Jak čelit nežádoucím účinkům chemoterapie se můžete dočíst na stránkách www.linkos.cz stránky pro nemocné, brožura Chemoterapie a vy.
Rakovina plic
dobry den pane doktore chci se zeptat na váš názor.babičce byl v loni vzáři diagnostikovan malobuněčny karcinom prudušnice prorostlý k srdci.v lednu prodělala chemoterapie 6krat.v červnu ozařování plic 5krat.v červenci proveden rentgen plic a plíce v pořadku babička přestala kašlat a lépe se jí dýcha.ted jsme se vratily z dalšího kontrolního rentgenu pan doktor říkal že se nador zmenšil na 2,5cm pry plíce jsou v pořadku nikde žadne metastaze.ultrazvuk břicha,ledvin vše v pořádku.byla na spirometrii a nafoukla 107 procent a minule v červnu jen 70.cíti se o mnoho lépe.zpravy napsaly léčba ukončena na kontolu za 2 měsíce.je toto možné takové zlepšení???tady je jediny problém že nador nelze operovat.tak se babička vylačit nemůže ale snad jěště nějaky rok by tady snama mohla být.může se ten nador zase probudit a rust?jak se postupuje pak když se začne zvětšovat.myslím si že když bude chodit každy 2měsíce na kontorly že se to zachytí včas?nebo ne??děkuji za odpověd
petula
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takové zlepšení je možné a často ho u malobuněčného karcinomu plic vídáme. Kontroly po 2 měsísích jsou v pořádku. Dobrý stav ale bude trvat pravděpodobně trvat jen měsíce, pak se nemoc zase zhorší a je možná další chemoterapie. Délka života se v tomto případě odhaduje jen velmi těžko.
Rakovina plic
Dobrý den,pane profesore.Tatínek má Ca (spinocelulární)pravé plíce,meta do jater a nadledvinky T4N2M1 stad.IV.TU zjištěn před rokem 09/2008 .V současné době užívá třetí měsíc Tarcevu po které se cítí dobře.Jen občasná dušnost,hemoptýza,nechutenství.Je v domácí péči,starám se o něj.Jezdíme každý měsíc na kontrolu na Bulovku, kde při posledním kontrolním RTG došlo k velkému zlepšení,oproti minulému měsíci.Tarceva zabrala:-),alespoň jedna pozitivní zpráva.Jen mě zajímá jestli Tarceva zabírá i na ostatní meta v těle?Nebo jen na plíce?A kolik času nám tak zbývá do progrese?Děkuji za odpověď
František T.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tarceva může zabírat i na metatázy. Obecně ale většinou účinkuje jen měsíce, ne roky.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore,psala jsem Vám minulý týden-přítel mé maminky rakovina plic.Zdrav.stav se horší každým dnem včera jsem byla na navštěvě a už mě nepoznal.Ve čtvrtek měl další epileptický záchvat.-nikdy epilepc.neměl.poprve v o5/09 to byl duvod hospitalizace.Jen se chci zeptat proč je má a jak často je může mít. děkuji za odpovědˇ.
IVETA G.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde zřejmě o metastatické postižení mozku, často se projevuje epileptickými záchvaty. Celkový stav je zřejmě velice špatný s krátkou životní prognozou.
Rakovina plic
Vážený pane doktore, prosím o radu v tomto případě: u manžela diagnostikován bronchogenní ca pravého plicního laloku, dle cytologie nemalobuněčný ca T4, NO M1 st. IV., meta do těla a do CNS, v.s. prorůstající do mediastina. Na gama noži cílené ozáření 2 meta ložisek, FP vlevo 12x10x10 mm. Metastatické postižení obratlů L3-L4-L5. Provedena stabilizace L3-L5, dekomprese kanálu páteřního. Je, prosím, možné operovat základní plicní nádor, když s plícemi manžel doposud nemá žádné problémy a případně jaká je v tomto případě prognóza? Děkuji předem
hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, nádor na plicích se operovat při takto pokročilé rakovině nedá a ani by to nemělo smysl. Manžel se bohužel nemůže uzdravit a jeho život bude trvat spíše měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den, mám velkou prosbu o radu,. Manžel byl operován v Motole březen08 - střední LE pravé plíce - bulektomie horního laloku pravé plíce, před tím 3 chemo. závěr C342 ZN -stř. lalok,bronchus n.plíce Z 511 chemoter.cykl.pro novotvra.,J448 J.urč.obcstr.plicní nemoc, poop.průběh bez komplikací. Prodělal plicní rehabilitaci. Letos v březnu vykašl.krve po kontrolní bronchoskopii vyloučení recidivy TU procesu nezjištěn ani zdroj krvácení. Den 20.7. CT nález tumor hor. mediatria za tracheou kul. pr. 43 stlačuje tlacheu na l1 mm, tumor pravého hilo splývající s masou v obl. bifurkace splývá i se stěnou jícnu vel. 4x6,5 cm výrazná progrese. Byl přijat na onkol.odd.do č.bu kde má plán 11 ozařování a pak dále se bude rozhodovat. krevní obraz dobrý. Jak je možné tak najednou takový nález . Každé tři měsíce byl na kontrole. Poraďte co dál, chemo, biolog.léčba, jaké jsou další možnosti, chci tu nejlepší (i zaplatíme). Děkuji moc za radu a pomoc. A. N. Jak dlouho může žít.
Aneta Nováková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Občas se to tak stane, takové zhoršení není u rakoviny plic nic výjimečného. Manžel se bohužel nemůže vyléčit, chemoterapie a případná biologická léčba mu mohou život o něco prodloužit. Délka života bude spíše v měsících než v letech. Léčbu platí zdravotní pojišťovna. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
Dobry den pane profesore.mam pritele 41let.zjistily mu rakovinu plic c34.9,nador 15 11 7.s postizenim meta uzlin lev.hilu.operace pry nejde,jelikoz to pry prorusta bederni kosti.ted ho ceka chemo a ozarovani.je nejaka sance na operaci potom.a nikdo nam neni schopen rict jak dlouho se priblizne da s timto zit.abych dodala ostatni organy na sonu prokazali,ze jsou naprosto zdrave.velice vam dekuji za odpoved.
Petra.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina plic
Dobry den pane profesore.mam pritele 41let.zjistily mu rakovinu plic c34.9,nador 15 11 7.s postizenim meta uzlin lev.hilu.operace pry nejde,jelikoz to pry prorusta bederni kosti.ted ho ceka chemo a ozarovani.je nejaka sance na operaci potom.a nikdo nam neni schopen rict jak dlouho se priblizne da s timto zit.abych dodala ostatni organy na sonu prokazali,ze jsou naprosto zdrave.velice vam dekuji za odpoved.
Petra.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel vypadá to, že operce nebude možná a že se tedy přítel nemůže uzdravit. Radioterapie a chemoterapie,případně biologická léčba mu může život o něco prodloužit, ale nebudou to dlouhé roky. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
Dobrý den pane pofesore,před14dny jsem Vám psala přítel mé maminky -rakovina plic.Maminka péči o pána nezvladla,musela ho nechat odvezd do hospicu.Zdrav.stav je asi takový nechodí,do vozíčku se posadí s pomocí více osob,malo jí-zhubnul 30kg,pořad spí,má pleny,má nateklou pravou stranu těla-tu ochrnutou,kalné oči,záchvaty kašle,špatně mluví neni mu rozumě,řikal že nemá blesti.maminka se smířila stím že se pán nemuže vyléčit.Prosím jak dlouho může trvat tohle trápní.Děkuji za odpověd'
IVETA G.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejspíše krátce, nejvíce nějaký týden, ale asi i méně.
Rakovina plic
Dobrý den,prosím o vyjádření:Maminka 71 let,centrální bronchogenní karcinom pravé plíce T4N2M1-meta v horním laloku 1.dx,IV.klinické stadium,cytologicky nemalobuněčný,nediferencovaný,zahájen 1.cyklus I.linie CHT .Nevíme,zda CHT ji neubližují ještě více.Před první chemo prodělala zápal plic.Na skiagramu pravý plicní hilus celkem na ploše 4,5x3,5cm laterálně při stěně hrudní ve středním plicním poli nehomogenní zastření.Několik ložisek do velikosti 5mm.prosím je nějaká možnost úspěšné léčby?děkuji
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka se bohužel nemůže uzdravit a její život bude trvat spíše měsíce než roky. Onkologická léčba by jí mohla život o něco prodloužit, opět řádově ale jen o měsíce. Takže bude záležet, jak bude léčbu snášet a podle toho by se měla rozhodnout, zda léčbu dále chce či nechce.
Rakovina plic
Dobrý den, před časem jsem měl na vás dotaz ohledně mého otce , který má rakovinu plic. Diagnoza byla T2N2M0, velikost 3cm v pravém horním laloku. Před léčbou lékaři říkali ,že po chemoterapii je to dobře operovatelné s velkou šancí na uzdravení. Nyní po 3 cyklu provedeno opět CT . Nádor se zmenšil, ale lékař najednou obratil s tím ,že je to blízko cévy důležité pro krevní oběh a proto nelze operovat a navrhl další léčbu ozařováním. Chtěl bych se zeptat jak je možné , že prognoza najednou špatná a zda by nebylo vhodné zkusit jiné onkologické pracoviště a zda se opravdu neoperuje takovýto stav při současné moderní chirurgii. Děkuji za odpověd.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Těžko se mohu vyjádřit, když neznám podrobnosti, ale otázka operovatelnosti plicního karcinomu je velice složitá, záleží na řadě okolností a samozřejmě i na erudici pracoviště. Pokud se jedná o vašeho otce, prognoza dobrá není a naděje na uzdravení je jen malá (postižení uzlin N2). Samozřejmě, že pokud by se operace podařila, byla by naděje na dlouhodobé prodloužní života o něco větší. Můžete konzultovat kteréholiv pracoviště, je svobodná volba lékaře, nevím odkud jste a tak vám nemohu poradit konkretní pracoviště. Ale můžete konzultovat kterékoliv Komplexní onkologické centrum (KOC), viz www.linkos.cz stránky pro nemocné, Komplexní onkologická centra.
Rakovina plic
DOBRY DEN PANE DOKTORE,MAMKA MA POKROCILU RAKOVINU PLIC,MA METESTAZE V NADLEDVINACH,LEDVINACH,JATRECH A V PLICICH A VYSOKE CRP 218,A POSITZENE LIMFATICKE UZLINY JE JI 52 LET.CHTELA JSEM SE ZEPTAT JESTLI NEVITE JAKOU MA SANCI JESTE NA ZIVOT,NEVYPADA MOC DOBRE HODNE ZHUBLA VIM ZE TU DLOUHO NEBUDE ALE JE MOZNE ZE TU BUDE ASPON 6 MESICU,JE HROZNE NA NI KOUKAT JAK SE TRAPI.DIAGNOZA C34.1DEKUJI MOC ZA ODPOVED
JIRINA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka se bohužel nemůže uzdravit a její život bude trvat maximálně nějaký měsíc, spíše méně než 6 měsíců. Omlouvám se za špatnou zprávu
Rakovina plic
dobrý den pane doktore mám prosbu maminka se léči s rakovinou plic a má diagnozu T2N2MO st.IIIBm mužete mi říct jak na tom asi je děkuji moc za odpověd.
pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka se bohužel nemůže vyléčit a onkologická léčba by jí mohla život o nějaké měsíce prodloužit.
Rakovina plic
Vážený pane profesore,otec 66 let má diagn. malobunečný Ca plic s mnohočetnými MTS do jater. Zajímalo by mě ,v jaké fázi jsou klinické studie s biol. léčbou u tohoto typu Ca., ev . na kterých pracovištích probíhá, kde by bylo možno konsultovat ev zařazení do studie. děkuji
konradova j.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Biologická léčba se pro malobuněčný karcinom plic zatím nepoužívá,v České republice neprobíhají ani takové studie. Otec se bohužel nemůže vyléčit ( to by se nemohl ani případnou biologickou léčbu, kdyby byla dostupná) ale tento nádor zpočátku velmi dobře zabírá na chemoterapii, která většině nemocných může život prodloužit. Otec by se měl léčit na některém pneumoonkologickém pracovišti.
Rakovina plic
Vážený pane profesore, konečně jsem našla odvahu zeptat se na to, co se týká přímo mne: 11 roků se léčím s rakovinou štítné žlázy.Po několika radiojodových terapiích je moje léčení víceméně pravidelné sledování. Při poslední kontrole na low-dose CT bylo zjištěno solitární ložisko v plíci,bez zvýšené akumulace radiofarmaka. Podrobila jsem se plicnímu vyšetření a následně operaci VATS a tímto výsledkem :pTNM: pT1N0M0, MKN Z089 Hystologicky se jednalo o adenokarcinom primární, středně diferencovaný, smíšený podtyp, dominantní acinární, minoritní bronchioalveolární. Výdledky krevního odběru cca 14 dní po operaci : CEA 0,54ug/1, TPS 30.6U/1, CYFRA 0.55ug/1,NSE10.4ug/1.Další léčba nebyla indigována, jen kontrola na plicním oddělení cca 4 měsíce po operaci.Subjektivně nepociťuji, že mi chybí jeden plicní lalok. Před operací asi celý rok jsem měla pocit neustálého zahlenění, zejména v leže, což po operaci pominulo. Prosím, jak to vidíte Vy jako odborník. Mám šanci na vyléčení?
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šlo o rakovinu plic v počátečním stadiu a nádor se podařilo celý odstranit. Máte velkou šanci být v pořádku, tak vám držím palce, aby to vyšlo.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore,přítel mé maminky v 06/09 hospit. na neur.odd. pro proběhlý epiparoxysmus s pravostranou hemiparesou.Dle CT mnohočetné meta do mozku a prav.nadledviny.Dle RTG plic tumor 12x6cm v pravém hilu,bronchologicky extramurální stenosa B7 vpravo cytologie negat.. V 07/09 hospit na plicním odd.pro zhoršení stavu.s nálezem RTG vyš.branice hladké,KFúhel volný,vpravo drobné zastření.Vdolním a častečně ve střed.plic.poli vpravo nacházím masu o vel. 11x10cm ,která se promíta do dorsobasalního segmentu v bočné proj.,dale ve střed.plic. poli vpravo nacházím měkký lož.stín o vel.15x15mm.ZAVĚR:TU pulm I.dx.-v progresi proti min.sn.z 29,5,09..v.s.meta at pulm I.dx..v.s.fluidothorax I.dx .C79.3,C34.0,C79.7pravostranná těžká hemiparesa.Užíva léky EPILAN,FORTOCORTIN,ORTONOL,CITA, KCI TRAMAL.prosím o váš názor jak je to vážné,pan je ted doma špatně chodí skoro vůbec je hrozně zlý na maminku.V noci nespí ma bolesti.Mám strach i o mamu je před operaci kyč. kloubu.děkuji za odpověd´
IVETA G.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To vypadá opravdu moc špatně. Jde o pokročilou rakovinu plic s metastázami do mozku a do nadledviny. Ani případná onkologická léčba by nemocnému neprodloužila život více než o nějaký měsíc. Je nutná léčba obtíží, především bolesti, to by měl umět každý dobrý lékař. Omlouvám se za velice špatnou zprávu.
Rakovina plic
chtela bych vědět co je to EPIDERMOIDNÍ KARCINOM.Otci byl nalezen v levém plicním laloku.Operativně dobře oddělitelný,otec operaci odmítá,prosím o radu a jakou šanci má na uzdravení.DĚKUJI
monika.s
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu plic. Pokud by byl nádor vyoperovatelný a operace se provedla, je naděje na uzdravení. Bez operace bohužel nemocný zemře spíše během měsíců než roků.
Rakovina plic
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nádor není možné operovat. Proč na plicním posílají na RTG, když z něm nemusí být nic poznat? Přikládám domumentaci a mockrát děkuji za odpověď. RTG plic – průběhem pravého žebra je nehomogenní kulaté zastínění cca 4x4 cm, kt. se na BS promítá vs. Do sumace se stínem hilu. Výrazný pravý pl. hilus, srdeční stín rozšíren oběma směry, br. Bilat zvlněná. RA: bez pozoruhodností OA: BCA pravé plíce bez morfologické vefifikace stt. p. Pleuritidě anam. 6/09 susp. Silokóza anam., po operaci varixu a tříselné kýly, neužívá léky, AA neguje, nikdy nekouřil, bez obtíží. Z cytologie ZBRFK potvrzeny B6 vpravo: cylindrické a pohárkový b, sluky bb malobb. Karcinomu neutrofily PAT V (2x), B2 vpravo cylindrické a pohárkové B, lymfocyty, mataplasie, makrofágy, sluky b b malobb. Karcinomu, neutrofily PAP V. Hemoptýzu neměl. OBJ: při vědomí, orientován, spolupracuje, dýchání sklípkové, bez vedl. ff, AS prav 67, SaO2, pulzním oxymetrem 98%
Lenka Marešová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o malobuněčnou rakovinu polic, která se vyskytuje bez závislosti na kouření, jde o podstatně méně častý nádor než nemalobuněčný, který se léčí jinak, především operací. Malobuněčný karcinom plic se neoperuje, podává se chemoterapie a případně ozařování. Úplné vyléčení je velice nepravděpodobné, prodloužení života naopak poměrně časté.
Rakovina plic
Dobrý de pane doktore,mému tatínkovi před rokem zjistili nádor na plicích,prodělal chemoter.,poté operaci, při které mu vzali 20% plic, ale zjistila se metast,. v uzlině,tak po operaci následovalo ozařování 30 dávek. Které ukončil v květnu. Začátkem srpna postupně ochrnul na levou část těla a zjistil se velký otok mozku a po té 2 metastáze na mozku. Po léčbě otoku, tento otok ustoupil a tatínek zase začal normálně chodit.Nyní musí podstoupit chemoterapii a zároveň ozařování mozku 10 dávek. meta na mozku jsou oboustranně a velikosti 16 a 11mm. Chci se zeptat, jestli chemo a ozařování může zastavit růst těchto metastáz a jestli je vůbec možné vyléčení. Moc děkuji za odpověď
Pavla G.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyléčení bohužel není možné, onkologická léčba by mohla nemoc dočasně pozastavit. Přesto je pravděpodobná prognoza délky života spíše v měsících než v letech. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Pane profesore,píši Vám za otce a prosím o posouzení zda je nějaká naděje či nikoli. Diagnoza: C342 ZN-stř.lalok,bronchus n.plíce// Komplexní rozpad sledovaného nádorového periferního uzlu v S9 vpravo,původní velikosti kolem 4cm,který se kompletně rozpadl.Solidní uzel se změnil na drobnou do bronchu vyprazděnou tenkostěnnou kavernu průměru kolem 2cm.Jiné intrapulmonální změny nezjištěny.Tracheobronchiální strom volný.Mediastinim beze změn.Drobný adenom levé nadledviny také beze změn od vyš.z 4/09 DG: tumor plicní vpravo T2 N2 MO cytol:4/09:epidermoidní karcinom místy s rohověním PAP V paliativní chemoterapie Carboplatina+Paclitaxel od 5.5.09 regrese tumoru po 3 cyklech ch.,st.po 4 cyklech do 7.7.09 ICHS chron.,srd.,insuf.,st.po PCI+DES na RIA a PCI+stent na RMS hypertezní chor.CHOBPN. Prosím o případnou pomoc a případnou odpověď na emailovou adresu : k35@email.cz Děkuji
Kocmánek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na emailové adresy bohužel nemohu odpovídat, odpovím tedy v této poradně. Otec se bohužel nemůže uzdravit a léčba kterou dostává mu může život prodloužit, spíše jen o dlouhé měsíce než o roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den,chtěla jsem se Vás zeptat otec 61let malobuněčný ca levé plíce,neuroendokrinní varianta,s maximem v S 10 S invazí do mediastina k oesophagu,do levé dol.plicní žíly,do jedné ze segment.větví lev.dol.bronchu.Zvětšení LUmediastina,zejm.paratrach,susp.meta do pr.laloku jater.dle CT,USG,dg.z BSK 13/7/09,T4,N3,M1,kl.st.IV,duplicitní, pohrudniční výpotek vlevo,st.p.opakovanych punkcích 1500 a 1650,Stp nefroktomii levé ledviny pro Grawitzuv tumor 3.6.09.Nebyla zahájena žádná chemoterapie,pro špatné lab. výsledky,snížená činnost ledviny,tatínka máme doma,spolupracujeme s domácím hospic.zařízením CESTA DOMU.Opravdu, není možnost nějaké chemoterapie, od zjištění diagnozy nebyla dávána žádná léčba pouze opiáty k utišení bolesti,otec je velký bojovník,ale síly ubývají. děkuji za odpověd Lucie Zelená
ONKOLOG JÍŘÍ VORLÍČEK
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Případná onkologická léčba by možná prodloužila otci život o nějaký měsíc, ale s vysokou pravděpodobností by mu mohla kvalitu zbytku života zhoršit. Možná ani tato léčba není možná pro špatnou funkci ledviny, nepíšete o tom podrobnosti,ale je to pravděpodobné. Takže nejdůležitější je léčba zaměřená na snižování obtíží, hlavně léčba bolesti. Domáci hospic Cesta domů vám v tom může výrazně pomoci, jsou s nimi dobré zkušenosti.
Rakovina plic
Dobrý den, strýc onemocněl ca plic, pokročilé stadium, neoperabilní. V Kolíně podstoupil chemoTP(ne celou kúru), dále radioTP za hospitalizace v Pardubicích, kde mu doporučili podstoupil biologickou lěčbu ve FN Hradec Králové, s doplatkem 6 tis. Kč měs. Ovšem onkoložka v Kolíně mu navrhla údajně stejnou biolog. léčbu v nemocnici v Kutné Hoře, bez doplatku, jedná se prý o výzkum. Jaký je Váš názor, FNHK má přeci onkologické centrum, je léčba opravdu srovnatelná a nemocnicí, kde není ani onkologie? Děkuji, Lenka.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Strýc se bohužel nemůže vyléčit a jeho život bude trvat spíše měsíce než roky. Pokud mu onkolog doporučil biologickou léčbu, je určitá naděje na prodloužení života a nějaký další měsíc. Biologická léčba se určitě neplatí, to musí být nějaký omyl nebo nedorozumění. Tak to ještě jednou proberte s onkologem v Hradci Králové.
Rakovina plic
Vážený p.profesore, manžel 58 let, 6/08 mediastinoskopie a v jedné době dolní bilobektomie 1.dx s lymfadenektomií typu samplingu, lx lobární uzlina,výkon radikální. cT1N2MO st IIIA PS O, pT1N1MO st IIA.CHem.4 cykly CDDP+NVL,ukon.1O/08,remise onem. až do 609. Nyní PET/CT/EBUS:jednoznačně pozit.nález,progrese onem.-hypermetabol.glukozy ve zvětšených lymf.uzlinách v mediastinu a pravém plic.hilu.Lymfa.uzlina vlev laterokraniálně odoperována- beg.nález. Jiná ložiska hypermet.glukozy ani strukturální léze ve vyšetřovaném rozsahu nejsou. Nyní manžela indukuji k chemoradioterapii - sekvenčně. Doporučují režim CDDP Gemzar,ale samozřejmě i TAXANY možné. Poté restaging a pak RT. Pane profesore, prosím, vím že ,se rakovina opět dala do pohybu. Je možné, že po této léčbě dojde k pozastavení onemocnění? Mohlo by po léčbě zase tak brzo dojít k progresi? To znamená, že rak.bunky se operací bohužel nepodařilo odstranit? Moc se omlouvám,ale velice děkuji za Vaší trpělivost a odpovědi. Děkuji Olga
Olga K
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu plic, která se nyní výrazně zhoršila. Od začátku bylo jasné, že jde i o postižení uzlin a tedy že naděje na úplné vyléčení je jen malá. Nyní už je jisté, že vyléčení není možné, chemoterapie může nemoc trochu zpomalit, půjde spíše o měsíce než o roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý večer,můj dotaz se týká mého 78 letého dědy,před měsícem nepatrný nález na plicích,následovala léčebna janov kde proběhly vyšetření,propouštěli ho z nálezem nádor na plicích,na jedné plíci to tlačí na hlasivky chraptí,prý už má zasažené celé plíce a byl poslán na onkologii v chebu kde bydlí k dalšímu léčení popř.ozařování,tam mu bylo sděleno -co s vámi-prý už se nedá nic dělat a ani léčit.Vim že má určitý věk a je po infarktu a že se nedá nemoc vyléčit proto se chci zeptat ,jestli se to opravdu nedá léčit a nebo jestli se to může nějakou léčbou oddálit .Kdyby s ním tu léčbu nechtěli zahájit je možné obrátit se na jiné pracoviště nebo je to zbytečné můžete mi někoho doporučit ,nevím si rady je to moc těžký se dívat jak umírá aniž by se zkusila nějaká léčba předem děkuji za vaší odpověd a ochotu .Přeji hodně vyléčených pacientů Eva
Eva Vlachová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete moc podrobností, pokud jde o rozsáhlou rakovinu plic s nemožností operovat, je vyléčení bohužel nemožné a délka života bývá jen několik měsíců. Případnou onkologickou léčbou by se život nemocnému mohl o nějaký měsíc prodloužit, ale na druhé straně by ho léčba zatížila nežádoucími účinky. Takže nejvhodněší zřejmě bude léčit jen příznaky, dušnost a případnou bolest. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Vážený p.profesore,manžel:st.p.mediastinoskopii a v jedné době dolní bilonekt.1.dx s lymfadenektomii typu samplingu,poz.1x lobár.uzlina,výkon radikální 30.6.08.T 1 N2 MO st.III.A PS O.,p T1 N1 MO. IIA. 4 cykly CH ukon.1O/08,remise onem. až do 6/09. PET/CT: hypermetab.glukozy ve zvět.lym.uzlinách mediastanu a pr.plic.hilu ,v lymf.uzlivě vlevo laterokraniálně na krku svědčí pro viabilní neoplazii. BRS v CA:EBUS s nálezem velké 2,5x2cm nad hlav.bronchem,subkarinní uzliny 2,5x2cm.Cytologie z punkce v obou případech poz.Nyni je po operaci uzliny na krku. Čeká se na histologii. Pane profesore,prosím,slyšela jsem o přípravku obsahující houbu REISHI. Manžel by měl absolvovat radioterapii. Pomohl by mu trochu uvedný přípravek,? S dovolením bych jěště napsala,až bude známá histologie.Je jěště šance na "pozastavení " nemoci.Velice Vám děkuji za Váš čas
Olga K
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uvedený přípravek mu bohužel nepomůže. Je šance na dočasné pozastavení nemoci, bohužel není naděje na vyléčení.
Rakovina plic
Dobrý večer, pane profesore. Dnes odpoledne jsem Vám odeslala pravděpodobně neúplnou zprávu ohledně zdravotního stavu mého otce/78 let,bronchogenní karcinom I.dx.,pravé dolní lobektomii X/2002/.Po ozařování přetrvávající bolest na pravé straně hrudníku při kašli, potíže s dýcháním, v noci záchvaty kašle,spí téměř v sedě.Vyšetření v plicní ambulanci KNTB a.s. Zlín dne 22.6.2009 : CT + onko + plicní seminář dne 18.6.2009: po RT dle CT parciální responze, dle BSC nejspíše SD,dopor.kontrola za 2 měs., při progresi paliativní CHT.T.č.stp.akutní fázi ischemického iktu v povodí a. cerebri medie vpravo s přechodnou dysartií, centrální lézí n.facilais, hypoglosus vlevo.Hypertenzní nemoc.Paresis plexus brachialis I.sin.dolního typu.Distální senzomotor.Polyneuropathie DKK po CHT .V poslední době trpí nechutenstvím, na váze zhubl za půl roku 8 kg,užíváním Nutridrinku se stav mírně zlepšil.Prosím o vyjádření/ zda případná CHT pomůže + účinnost iologické léčby/ Děkuji předem za odpověď
Vlaďka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tatínek se bohužel nemůže uzdravit a onkologická léčba mu může život snad o něco prodloužit, ale nejspíše jen o nějaký měsíc. Ale vzhledem k celkovému stavu a již prodělané léčbě si myslím, že chemoterapie už účinkovat nebude a i účinnost biologické léčby by byla v tomto případě problematická. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
Dobrý den,pane profesore. Otec-78let-X/2002-bronchogenní karcinom I.dx.,stp.pravé dolní lobektomii HV- anaplastický vřetenobuněčný CA s abortivně adenoskvamosní diferenciací/operativně odstraněn/ recidiva dle CT+PET-TU expanze v pravé části zadního mediastina obalující a stenozující pravý hl. bronchus v oblasti jeho větvení, velmi pravd. prorůstání do jeho stěny, stp.RT na mediatium a pr. plíci RTO Holešov od 26.2. do 21.4.,t.č. parc.response .Do 2/2004 stp.6sériích CHT CBDCA+AUC6+Xyotax. Byla by možná bioléčba? Prosím o vyjádření Děkuji
Vlaďka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otec se bohužel nemůže vyléčit a onkologická léčba mu může život o nějaký měsíc prodloužit. O biologické léčba musí rozhodnout příslušné Komplexní onkologické centrum nebo Pneumoonkologické centrum, obecně by to snad bylo možné. Jen připomínám, že ani biologická léčba nic zásadně bohužel nezmění na osudu nemocného a prodloužit život může skutečně jen o nějaký měsíc.
Rakovina plic
Dobrý den, maminka je rok po operaci nádoru mozku,(metastáza hlavního-neoperovaného- nádoru na plicích), má i rakovinu v kostech. Nyní se zhoršuje její slovní vyjadřování, myslíte si, že se může jednat o nový nádor na mozku nebo je to spíš vlivem léků (má bolesti v noze). Jak rychle rakovina kostí postupuje? Moc děkuji za odpověď.
Klára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejde o rakovinu kostí, ale o metastázu rakoviny plic do kostí a do mozku. Pravděpodobně půjde o novou metastázu do mozku, ale na dálku to samozřejmě nemohu s jistotou tvrdit. Maminka se bohužel nemůže vyléčit a její život bude časově dost omezený, nejspíše nějaký měsíc. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
Dobrý den,pane docente chtěla bych vás touto cestou požádat o váš názor.Moje maminka má tumor plic víme to už něco přes rok....neustále se vrací do nemocnice,23.7.09 ji propustili ale pan doktor nám zdělil že je to opravdu otázka pár dnů že je na tom moc špatně nechceme tomu stále uvěřit strašně nás to bolí...jaký nato máte názor vy?Anamnéza:Bronchogenní karcinom v levém horním plicním laloku s prorůstáním do mediastina,žeber,Th páteře,meta do levého hilu,mediastina T4N1M1,st,IV KS70,stp.pal.RTO Cheb 6-7/08,6/09,Stp.akut.respirační selhání I.typu 2/09 TRN klinika FN Plzen j 96.0,Vaskulencefalopatie v.s-dle CT mozku-dif.dg.metasázy.DM II.typu komp dietou-prvozáchyt E 11.8.Sekund.anémie(anémie při maligním onemocnění),Nikotinismus,psychotická reakce na Gabapentin dle dok,Stp.chorioretinitis bilat.Dvakrát podstoupila chemoterapii ale musela být ukončena bylo nám řečeno že by to maminku zabilo třetí a to poslední měla podstoupit ještě v srpnu.Moc děkuji můžete odepsat i na email Pavlíčková
Pavlíčková Edita email:editapav@seznam.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o pokročilou rakovinu plic. Maminka se bohužel nemůže vyléčit a její život bude pravděpodobně už jen krátký, snad týdny. Onkologická léčba už jí nemůže pomoci, je důležitá důsledná léčba bolesti a dalších obtíží. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
Krásný den,maminka mého manžela s diagnostikovaným Ca bronchogenes l.dx.adenoca s generalizací do med.uzlin a jater. Od února letošního roku chemoterapie která nezabrala,metastáze na játrech byly ovšem zastaveny .Byl nasazen lék jménem Tarceva a plicní nádor byl zmenšen o dvě třetiny.Při Tarcevě podstoupila také ozařování supraklav.uzlin + plic po 10x18 min. Dále pije Aloe veru + užívá Reishi díky které snáží od začátku léčbu bez vedlejších účinků (jako vypadání vlasů,zvracení,průjmy a pod.) Od začátku ji všat trápí vysoké horečky.Chtěla bych vědět zda je možné se zcela vyléčit a zda horečky nejsou způsobené Tarcevou a nebo rakovinou...Děkuji za odpověď
Mgdaléna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pacientka se bohužel nemůže vyléčit a i když má maximální a moderní léčbu, její život bude trvat spíše měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu. Bez podrobnějších informací se k horečkám nemohu vyjádřit.
Rakovina plic
Vážený p.profesore,manžel: Sp.p.mediastinoskopii a v jedné době dolní bilobetk.1dx s lymfadenektomii typu samplingu,pozit.1xlobár.uzlina,výkon radikální 30.6.2008,C T1N2MO st IIIA PS O, p T1 N1 MO st IIA.CHT 4 cykly,ukon.10/08 ,remise onemocnení až do 6/09. PET/CThypermetabolismus glukozy ve zvět.lymf.uzlinách v mediastanua pr.plic.hilu,v lymf.uzlině vlevo laterokraniálně na krku.nález svědčí pro viabilní neoplazii. Jinde ve vyš.rozsahu nenachází.BRS v CA:proveden EBUS s nálezem velké,2,5 1 2 cs uzliny nad hlavním bronchem,subkarinní uzliny 2,5x2.Cytologie z pukce v obou případech pozit.Manžel je stále anemický.Má FW 65mm/1.Prosím Vás, jaká je další naděje na léčbu. Měl by mít CH a RT,pokud by to zvládl. Je naděje na pozastavení rakoviny. Mockrát Vám děkuji za Váš čas a trpělivost Olga
Olga K
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Manžel se bohužel nemůže uzdravit, onkologicvká léčba mu může život o něco prodloužit, spíše o měsíce než o roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Vážený pane profesore,v září 2008 byl mému otci diagnostikován epidermoidní carcinom pravého bronchu s rozšířením do mediastina.Po sérii ozařování,agresivní chemoterapie je na kontrolním CT carcinom o polovinu menší,zmenšil se tím i tlak na tracheu,která byla deviovaná,aortu a horní dutou žílu.Otci je 54 let,má chut do života,chutná mu jíst,jediný problém,který ted má jsou velké záchvaty kašle a námahová dušnost.Jsem zdravotní sestra na ARO a je mi jasné že paliativní th,kterou má,pouze prodlouží život.18.6.absolvoval kontrolní bronchoskopii(má v trachee stent),žádný problém z tohoto hlediska také nebyl zjištěn.Co by tedy mohlo být příčinou námahové dušnosti v jeho případě?(námahou u něho myslím i chůzi z místnosti do místnosti).Je u této dg.vhodná kyslíková domácí léčba?na základě testů astrupa).Děkuji za odpověď Romana Ježková
Romana Ježková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ta to na dálku neumím posoudit, pokud byl nebo ještě je otec kuřák, mohl by mít i obstrukční chorobu plicní, která také dělá dušnost. Ale nejspíše hlavní příčina bude ten nádor.
Rakovina plic
dobry den mam dotaz ohledně babičky v lednu 09 diagnostikovan malob.karcinom plic T4 N3 M0 babička je po 6 chemoterapiich.nador se zmenšil z 9 na 3 cm.ted chodí na ozařovaní hrudníku nevim jak je to možné když jí v lednu říkaly že jí ozařovat nelze a najednou jí ozařujou na 5 místech.jinak se cítí dobře přibrala dokonce 8 kg.podle tady jak píšete vim že se malobuněčny karcinom neda vylečit pacienti většinou zemřou ale přece jenmate nějakou statistiku jak nejdele se da žit s touto diagnozou a jak budou lečit babičku dale musí opět na chemoterapie???muže se stat že tady snama bude i třeba 3 roky nebo spíše ne.jak nejdele žil pacient ktereho jste znal.děkuji za odpověd.
zikinová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Malobuněčný karcinom v udávaném stadiu se léčí radioterapii a chemoterapii, která se opakuje vždy při recidivě nádoru. Vzpomínám si na jednoho pacienta, který žil s touto diagnozou řadu let, ale to je výjimka. Ale mám určité pochybnosti, zde jde o malobuněčný karcinom, protože u něho se používá jiná klasifikace než TNM, nejde o nemalobuněčný karcinom? Zásadně by to na věci nic neměnilo, to jen pro upřesnění. Bohužel většina nemocných se dožívá s touto nemocí jen dlouhé měsíce, ne roky.
Rakovina plic
Dobrý den, vážený pane profesore, příteli byla zjištěna nejprve voda na plicích a poté velký plicní nádor. Byl na Pneumologické klinice UK 2. LF a FN Motol. V propouštěcí zprávě je uvedena diagnóza C343 a J 90. Dále, že dle CT jde o solidní tumor s kalcifikacemi vyplňující celý dolní hrudní kvadrant vlevo a výrazně komprimující dolní lalok, velikosti 14x14x10 cm. Provedeny bronchoskopie v lokální anestezii, potom bronchoskopie v celkové anestezii. V závěru se píše: diagnozy C 343, J 90,fluidothrax I. sin. T4 N1 MO st. IV. Dále ve zprávě BRSK v CA, cytologicky v.s. cylindrocelulární karcinom,dif. dg. bronchioloalveolární karcinom, případně karcinoid s přechodem v adenokarcinom. Pap. IV. Tyto údaje jsou z propouštěcí zprávy. Pak byl na klinice na kontrole a pro výsledky histologie a lékařka nám řekla, že histologie neprokázala zhoubnost nádoru.Přítel nyní čeká nyní na přijetí na chirurgii, kde se budou dělat další punkce. Prosím Vás, s čím máme počítat?
Jarmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi jde o nějaké nedorozumění, protože velmi pravděpodobně o zhoubný nádor jde, v histologii se hovoří o karcinomu. Vše záleží na tom, zda se nádor podaří celý vyoperovat, pokud by se to nepodařilo, nemocný se bohužel nemůže uzdravit. Pokud ano, uzdravení je teoreticky možné. Takže mu držím palce.