Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina plic
Pane, doktore, chtela bych Vas pozadat o “pretlumoceni” nasledujici lekarske zpravy do jazyka srozumitelneho pro laika. Jedna se o meho tatinka, 69 let, silny kurak. Malobunecny karcinom plic mu byl zjisten v rijnu lonskeho roku, pri pooperacnich vysetrenich po operaci ucpavek v krcni zile. Prepisuju posledni lekarskou zpravu: Hospitalizace na TRN oddel. NV, od 14.2 do 17.2., za pobytu aplikovan VI, cyklus CHMT, 25.2. provedeno kontrolni CT plic a mediastina-Re: TU plic centralne vlevo o objemnou masou v mediastinu pri lymfadenopatii (castecna regrese). Oj. Drobne nodularity v obou plic. kridlech.meta postizeni jater, nadledvin, TH, L obratlu asterna. Aneurysma abd. aorty. Dle planu odbery 7.3. –KO+diff.APN a cela biochemie, pak rozhodnuti o dalsim postupu lecby. Dle prop. zpravy naplanovani profylaktickeho ozareni mozku. DG. Malob. Ca lev. Horniho laloku, T4N3MI, st IV, ED, performans status 2 dle ECOG na systemove CHMT, ukoncen VI, cyklus I. linie Dekuji. Pavla G.
Rakovina plic
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o typ rykoviny plic, která je roztroušená po více orgánech. Tento typ je citlivý na chemoterapii, ale prognoza, vzhledem k velkému rozsahu onemocnění, je špatná.
Rakovina plic
Dobrý den, pane profesore. Předem chci poděkovat za odpověď, kterou jste mi věnoval pro připomenutí :maminka (60) rakovina plic s metami na mozku. Je to necelý měsíc kdy podstoupila ozařování mozku a měla nebývale změněnou a veselou náladu. Minulý týden se její stav rapidně zhoršil, nateklé obě nohy a velká dušnost. Odmítá nemocnici i jakoukoliv péči, včera už to vzdala a dovolila zavolat záchranku kdy jí naměřili, že práce plic je na 20% prosím jak dlouho toto trápení může ještě trvat?Nespí, nejí, nevydýchá mluvení. Myšlenka na to, že se udusí při vědomí a nikdo ji nesmí pomoct ( eutanázie) je hrozná. Myslíte, že ji prostě úporné bolesti donutí umřít v péči lékařů? Jak dlouho může takto postižený člověk přežít? Děkuji ještě jednou moc za odpověď a váš čas. Libuše
Libuše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je velmi těžké. Záleží na tom, co způsobuje uváděnou dušnost - většinou je to tekutina, která se dá jednoduše punkcí odsát a pacientovi se výrazně, okamžitě uleví. Většinou dušnost je tak nesnesitelná, že pacienti dříve nebo později lékařskou péči sami vyžadují.
Rakovina plic
Dobrý večer, pane doktore, tatinkovi, 68 let, byl diagnostikován nádor plic s metastázami do páteře a žeber. Diagnoza sdělena tento týden, nyní má velké bolesti, které se zhoršují každým dnem, přitom před třemi týdny se cítil dobře, pracoval, byl bez obtíží. Jak je možné tak rychlé a prudké zhoršení? Můžete mi sdělit prognosu, prosím, vím, že to nevypadá dobře, jen chci znát váš názor. Děkuji za odpověď.
Soumale
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina plic s metastázami je velmi vážné onemocnění. Její progrese může způsobovat dané potíže. Prognoza je většinou velmi vážná. Vhodná je však komplexní protinádorová léčba, která jednak mírní potíže a jednak prodlužuje život.
Rakovina plic
Moj brat ma rak.pluc,uz 3roky sa lieci bral chemoterapiu a tiez oziare ,teraz je po op mozgu -mal tam 3 metastazy a vysledna sprava znie vyrazny nekroticky nador a zaver origo v plucach -prosim o vysvetlenie a tiez cas co mu zostava dakujem
Anna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je velmi těžké a velmi individuální. Nutno pacienta vidět, znát jej a jeho onemocnění. Každopádně vždy se dá hovořit jen o prognóze z hlediska známých velkých statistik a nikoli přesně individuálně ji určit. Výskyt mozkových metastáz znamená jistou pokročilost onemocnění, ale zálěží také na dalších oblastech v těle, zda je tam onemocnění přítomno či ne.
Rakovina plic
Vážený pane doktore, mám dotaz ohledně mé maminky ročník 1955. 26.1.2011 byla přijata na TRN pro tumor Pancoastl.sin, prodělala rentgen, bronchoskopii, punkci, biopsii, CT. Závěrečná diagóza: Adenokarcinom plic l.sin.susp, adenokarcinom mammae l.sin., adenokarcinom pleury l.sin. sek, maligní výpotek l.sin, generalizace do uzlin mediastálních, hilových, retroperitoneálních, mezenteriálních a axilárních vlevo .primarita neurčena, dif.dg. nádorová duplicita, hypertenze, difuzní léze jaterní, HLP. Vím, že situace velmi vážná a chtěla bych vědět, zda by ji chemoterapie mohla alespoň trochu pomoci, mám obavu aby spíš neublížila. A dále jsem ještě ve zprávě našla, myslím další závažnou věc, o které nás vůbec nikdo neinformoval, jedná se o rozšíření ascendentní aorty rozšířené na 45 mm a conus pulmonalis na 36 mm.Nedalo by se alespoň s tímhle něco dělat? A jaká je pravděpodobná doba přežití.Děkuji
pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Adenokarcinom plic je velmi vážná diagnoza a dnes stále velmi těžko ovlivnitelná, pokud se jedná o diseminované onemocnění. Trochu nerozumím ostatním dg, zda byly prokázány či ne, anebo se jedná o možnou lokalitu jednoho onemocnění. Každopádně však chemoterapie může prodloužit kvalitní život, nikoli vyléčit. Není jednoduchá pro pacienta, ale dnes jsou již prostředky, jak ji pacientovi umožnit s přijatelnými vedlejšími účinky.
Rakovina plic
Dobrý den, maminka (60) již rok léčená s rakovinou plic. Operace nebyla možná, proto byla nasazena chemoterapie po které musela být nasazena radiace. Po ukončení radiace měla oslabenou polovinu těla, kdy po vyšetření bylo zjištěno, že má metastázy na mozku okolo kterých je otok. Ihned se přistoupilo k radriaci mozku a tentokrát byl zjištěn nový nález na plicích. Maminka nemoc vytěsnila z hlavy s tím, že sice má nádory, ale nejsou zhoubné a je velmi veselá a klidná. Tuším, že mamince již mnoho času nezbývá, ale zajímalo by mě jak moc jí můžou mety na mozku zkomplikovat život a jestli máme počítat jen s týdny či i měsíci. Působí velmi dobře a je to pro okolí velmi klamné. Děkuji velmi za odpověd, pokud se tedy na mne dostane ....Libuše
Libuše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pozitivní myšlení a dobrá nálada je naprosto zásadní pro lepším prognózu než deprese a pesimismus. Nicméně situace je opravdu vážná. Mozkové metastázy se mohou projevit různě, podle lokalizace v mozku - např. záchvaty epilepsie nebo poruchy hybnosti končetin. Příznaky mohou být velmi různorodé, protože mozek zajištuje veškeré naše činnosti a ty mohou být metastázami narušeny.
Rakovina plic
Vážený pane profesore, manžel má Ca plic nemalobuněčný,probator. operován 2OO6,2OO7 oper. pro colorect. Ca, bez vývodu. U obou dg chemo + ozařování, plicní Ca v létě sec. chemo/téměř nepřežil/ Nyní 2. měsícem Tarceva,kožní projevy + záněty lůžek nehtů, průjmy. Má již po stejnou dobu Oxybene, jeden lékař na l4 dní vysadil a druhý opět ordinoval.Mohu znát Váš názor na dobu užívání ATB a jeho nezbytnost?dávám mu Hylac.Díky, Jiřina.
jirina hašková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
už jsem odpověděl
Rakovina plic
Vážený pane profesore, manžel má Ca plic nemalobuněčný,probator. operován 2OO6,2OO7 oper. pro colorect. Ca, bez vývodu. U obou dg chemo + ozařování, plicní Ca v létě sec. chemo/téměř nepřežil/ Nyní 2. měsícem Tarceva,kožní projevy + záněty lůžek nehtů, průjmy. Má ji po stejnou dobu Oxybene, jeden lékař na l4 dní vysadil a druhý opět ordinoval.Mohu znát Váš názor na dobu užívání ATB a jeho nezbytnost?dávám mu Hylac.Díky, Jiřina.
jirina hašková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
už jsem odpověděl
Rakovina plic
Vážený pane profesore, manžel má Ca plic nemalobuněčný,probator. operován 2OO6,2OO7 oper. pro colorect. Ca, bez vývodu. U obou dg chemo + ozařování, plicní Ca v létě sec. chemo/téměř nepřežil/ Nyní 2. měsícem Tarceva,kožní projevy + záněty lůžek nehtů, průjmy. Má ji po stejnou dobu Oxybene, jeden lékař na l4 dní vysadil a druhý opět ordinoval.Mohu znát Váš názor na dobu užívání ATB a jeho nezbytnost?dávám mu Hylac.Díky, Jiřina.
jirina hašková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Užívání antibiotik v takovém případě nepomáhá. Hylac je určitě lepší, ale zažívací potíže jsou běžným průvodním jevem užívání Tarcevy. Jedině vysazení Tarcevy dané problémy kompletně vyřeší. Většinou se čeká, dokud potíže nejsou vysoké intenzity, než se léčba vysadí, protože její efekt na rakovinu plic převáží dané vedlejší účinky.
Rakovina plic
dobry den...memu pritelu asi pred mesicem zjistili rakovinu plic...ale on se odmita lecit..nebo aspon zatim..porad mu rikam ze by mel uz zacit..ale on nechce...nevim jak ho donutit aby s tim zacal neco delat..jestli se s tim smirit nebo to nevzdavat...jen bych se chtela zeptat jestli jsou na lecbu vysoke naklady.a jeste bych se chtela zeptat jak se rakovina projevuje kdyz neni lecena a jak dlouhy cas by mu zbyval pokud by se nezacal lecit...dekuji za odpoved
veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina plic má dva základní typy a oba mají poněkud odlišnou prognózu, i když bohužel zatím špatnou, pokud se léčí v pozdějším stadiu onemocnění. Léčba může prodloužit život až 2x, jinak je prognóza neléčené rakoviny plic maximálně půlroční, i když to můsíte brát jako průměr. U někoho více u někoho méně.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore!Tatínkovi je 64 let a před 2 týdny mu byl diagnostikován karcinom plic.Dle lékařské zprávy-Dg:C34.3-nemalobuněčný karcinom dolního laloku vlevo v oblasti S6.T4N1M0-1,kl. st. III B.IV.Z onko hlediska symptomatický postup.Konkomitantní maligní či paramaligní fluidotorax l.sin. I mně z laického hlediska je jasné,že stav je vážný a neléčitelný, na tatínkovi je i vidět zhoršování stavu.Můžete mi prosím napsat jaké je průměrné přežívání s tímto typem nádoru a jaké mohou při tom nastat komplikace?Předpokládám, že nechutenství,chrlení krve,bolesti.Děkuji za odpověď
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Průměrné přežití u těchto pacientů s nádorem plic, kteří nejsou léčeni se počítá na 3-4 měsíce. Ale musíte uvážit to, že se jedná o průměr a někteří pacienti se dožívají podstatně déle, ale někteří pak podstatně méně. Tito pacienti jsou totiž ohroženi náhlým chrlením krve z nádoru, který bohužel jejich osud ukončí. Veškerá symptomatická léčba by však měla být zajištěna onkologem v místě bydliště.
Rakovina plic
dobrý den moje diagnoza spinocelulární bronchogenní karcinom i.dx.i.sup. s amputací bronchu susp.meta ložisky i.dx.i.sup. invazí do a. pulm.dx.a těsným vztahem k v. cava sup. T4N0M0 ST.iiiB c34.1. sek.hemoptýza RO4.2. HYPERTENZE ES. i10. plícní parenchym bez infiltrace. na horní pol pravého hilu nasedá tumorozní uzel o pruměru 53 mm nativní density 38 hj.Prosím o vysvětlení .
bob
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může se jednat o zvětšené uzliny, ale pokud to nevidím, tak se těžko můžu k danému nálezu vyjádřit. Váš ošetřující onkolog Vám jistě řekne více.
Rakovina plic
Pane profesore, manžel má diagnostikován malobuněčný nádor na plicích. Na jaře dostal 4 série chemoterapií a v červnu a červenci 34 dávek radioterapie. Před 14 dny přestal jíst, tak byl před týdnem hospitalizován v Masarykově onkologickém ústavu, kde dostával infuze a třetí den začal pomalu jíst. Včera jsem ho dovezla domů a dnes opět snědl jenom 1 rohlík se sýrem, hrníček bílé kávy a rajčatovou polévku. Vařím mu čaje málo oslazené, které mu chutnají. V sobotu 27.11. byl na CT plic a podle paní doktorky je nález bez podstatných změn. Metastáze nejsou. Ale poslední dobou, když něco sní, tak škytá. Mám strach, co se děje. Chtěla jsem se zeptat, jestli to škytání neznamená něco nedobrého a jestli se mu zase chuť k jídlu vrátí. Také bych chtěla vyjádřit velký obdiv a úctu všem lékařům Masarykova onkologického ústavu, kteří se o něho starají. S takovým přístupem jsem se ještě nesetkala. Píši Vám proto, protože chci slyšet názor více lékařů. Moc Vám děkuji za odpověď.
Zdeňka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud byl hospitalizován v Masarykově onkologickém ústavu, pak nejspíše na mé klinice. Určitě Vám řekneme více, když za námi nebo mnou přímo zajdete. To, že pacient nejí může znamenat celou řadu problémů větších i menších. Rovněž tak škytavka je důležitý symptom, ale více Vám určitě řekneme osobně.
Rakovina plic
Dobrý den. Tatinkovi byl diagnostikován Bronchogenní spinocelulární karcinom horního laloku pravé plíce MTS do druhostanných Lu a plic bilat. T1N3M1 st IV, KI 90% , Byla zahájená chemoterapie, pak možná ozařování. Prosím Vás, jaká je prognoza s takovým to typem a rozsahem onemocnění. Děkuji za odpověd
Andrea Thomke
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Taková zdravotní situace není vůbec jednoduchá. Onemocnění je sice léčitelné - chemoterapie, radioterapie, ale bohužel nevýléčitelné. Podávaná chemoterapie dokáže prodloužit kvalitní život. Pokud se rakovina plic nedá operovat, tak je prognóza špatná.
Rakovina plic
Vážený pane profesore, prosím vás o radu. Teta má rakovinu plic s metastázami do jater, kostí a dalších orgánů. Nyní podstoupila ozařování, které ji má pomoci od bolesti kostí. Pro silné nežádoucí účinky ji byl vysazen lék Tarceva. Chemoterapii by podle lékařů nezvládla. Nemám bohužel k dipozici bližší informace, ale je možná nějaká jiná léčba, nebo už se jedná o paliativní medicínu, tedy jen tlumit bolesti? Tarceva jí prý zabírala, rozvoj nádoru v plicích se zastavil.Když člověk není léčen, dá se očekávat rychlý postup nemoci? Mnohokrát vám děkuji.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud pacientka není schopna snášet Tarcevu, tak ji bohužel dostávat nemůže. Zda může podstoupit chemoterapii či ne je zcela v kompetenci ošetřujícího lékaře. Musí posoudit, zda ji fyzicky a psychicky zvládne. Onemocnění je evidentně nevyléčitelné, ale ve zdravotní péči a léčbě symptomů se jistě bude pokračovat.
Rakovina plic
Dobrý den, již se tu objevilo mnoho zodpovězených dotazů týkající se karcinomu plic a jeho léčby přípravkem Tarceva. Vždy však šlo o stadia velmi pokročilá. Mému tatínkovi byla minulý rok po této diagnóze odebrána celá postižená plíce, podstoupil dvě chemoterapie, ostatní metastázy byly už pouze mikroskopiských rozměrů a po nasazení Tarcevy začaly tyto "puchýřky" ustupovat, došlo tedy - pánbůh zaplať - k regresi. Je i tak šance na úplné vyléčení mizivá? Moc děkuji!
Michaela C.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V případě, že onemocnění není zcela odstraněné, je prognóza vždy horší. Nicméně uvedená léčba významně prodlužuje pacientům život. Otázkou je, zda i po regresi ložisek by nešlo tato ložiska operativně odstranit. Prognóza by se tím významně zlepšila.
Rakovina plic
Vazeny pane profesore Chtela bych se jeste jednou zeptat na sveho pritele.Ohledne metastatickych plic.Po prve se po sesti chemoterapii,plice zajizvily.A po dalsich chemoterapijich byly plice uplne cisty.Dostal jeste dve zajistovaci chemoterapie.A nyni ma jit koncem zari na magnetickou rezonanci.Pri chuzi byva zadychany.Jak prosim se to muze vyvijet dal.Jakou ma sanci.Moc dekuji za Vasi laskavost.
LJUBA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vse odvisí od výsledku kontrolního vyšetření. Dušnost při chůzi může mít celou řadu příčin, ne jenom z důvodu rakoviny.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore,mohu na Vás mít dotaz?Tatínkovi je 64let a minulý týden mu zjistili diagnozu - Bronchogenní karcinom horního laloku pravé plíce,cytologicky epidermoidní,dg 7/2010,T2N2MO,CHT ve nsložení cisplatina+gemcitabin.1 cyklus I linie.CHOPN IV.st,akutní exacerbace.Ihned nasadili chemoterapii.Jakou má tatínek ještě šanci?Moc Vám děkuji
Klára Špačková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, pokud jsem již neodpověděl, tak šance na úplné vyléčení se zvyšuje jen s možností operace. Jinak je to diagnoza velmi náročná, i když léčitelná, s významným prodloužením života.
Rakovina plic
Dobry den pane profesore.Jeste jednou bych se chtela zeptat na pritele.po sesti chemoterapii plice se zajizvily.A po dvou chemoterapii uplne zmizly plice jsou uplne cisty.Jeste bude mit dve chemoterapie zajistovaci.Jak to s nim vypada.Predem dekuji.
LJUBA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
již jsem zodpověděl
Rakovina plic
Dobry den pane profesore.Jeste jednou bych se chtela zeptat na pritele.po sesti chemoterapii plice se zajizvily.A po dvou chemoterapii uplne zmizly plice jsou uplne cisty.Jeste bude mit dve chemoterapie zajistovaci.Jak to s nim vypada.Predem dekuji.
LJUBA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel nevím celou anamnézu, ale individuální prognózu po internetu dělat neumí žádný lékař. Rozhodující je vidět pacienta a znát všechny okolnosti.
Rakovina plic
Mojej svokre pred tromi mesiacmi diagnostikovali karcinom pľuc,je to recidíva po dvoch rokoch,vtedy mala robenú lobektomiu a nador sa teraz vytvoril presne na tom istom mieste.Je v štádiu,že sa už nedá operovať,zasahuje do LU,aj do vetiev bronchu.Je po 6 cykle CHT,stav sa zhoršil,doporučujú EXRT+CHT.AKá je prognoza? Akú liečbu by sa dalo ešte aplikovať? dakujem za vašu odpoved.
zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrý den, prognóza u těchto nemocných závisí na celkovém fyzickém stavu pacienta a na ev. dalším rozšíření onemocnění - metastázy. To by jí měl jednoznačně říci její ošetřuájící lékař.
Rakovina plic
Rakovina plic Pane profesore, manžel 63 let má diagnostikován Epidermoidní BCA - forma 1 s výpotkem vertifikace - cytologie výpotku PAP IV s meta na pleuru T3N2M1 st IV. (proísm vysvětlit) Závěr : C 34.2. (prosím vysvětlit) Je po chemoterapii a nyní následuje radiologická léčba. Prosím můžete mi vysvětlit označení výše uvedená a jaká je prognóza léčby. Jedná se o nádor malobuněčný nebo nemalobuněčný a jaký je v tom rozdíl? Děkuji moc. Ilona S.
Ilona S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o velmi pokročilé stadium nemalobuněčné rakoviny plic. Manžel se bohužel nemůže vyléčit a onkologická léčba by mu měla život o něco prodloužit, spíše o dlouhé měsíce než roky. Omlouvám se za špatnou zprávu. Více můžete najít na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina plic.
Rakovina plic
Dobrý den, bohuže neznám přesnou diagnostiku nadoru na plicích mého otce. V současné době jen vím, že má rozsáhlejší nádor plic na pravém laloku.Jaká je možnost vyléčení?Děkuji za odpověď
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete prakticky žádné informace, ale pokud jde o rakovinu plic, která pro rozsah nepůjde vyoperovat, není možné ani vyléčení. Případná další onkologická léčba může nemocnému život jen o něco podloužit. Ale opakuji, informací jte mě napsal velice málo.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore. V roce 2008 byla mamince zjištěna rakovina plic. Prodělala 5 chemoterapií a 35 ozařování. Po tomto procesu jí tvrdili, že je vše v pořádku. Při ozařování byla zasažena i velká část zdravé tkáně. Po skončení přibrala 15 kg. V současné chvíli má velké potíže s dýcháním, chůzí, trpí bolestmi zad, neustálými průjmy, zhubla asi 10kg, bolestí nemůže spát. Ošetřující lékař na tyto potíže reaguje slovy, to já mám taky. Co stím? Ráda bych jí nějak pomohla, nechci se dívat jak se vzdává boje, tvrdí, že takhle už ji to na světě nebaví. Děkuji a přeji Vám hezký den
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud mamince rakovina plic nemohla být operována, není naděje na uzdravení. Onkologická léčba jí může život prodloužit ale spíše jen o dlouhé měsíce než o roky. Obávám se, že se rakovina plic začíná zhoršovat, určitě by maminka měla navštívit lékaře, který jí nádor léčil. Omlouvám se za pravděpodobně špatné zprávy.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore. Mojí manželce bylo včera sděleno v Thomayerově nemocnici po vyšetření na CT: Bylo nalezeno v plících tumorózní ložisko charakteru primární BCA vlevo centrálně v S6 se splývající levostrannou hilovou lymfadenopatií. Oboustranná hilová lymfadenopatie. V mediastinu bez lymfadenopatie. Vícečetná kulovitá ložiska v obou plících - v.s. metastázy. Závěr: V.s. primární plicní tumor s metastatickým postižením obou plicních křídel. Nyní ještě jednou manželka podstoupí bronchoskopiii ke stanovení typu rakoviny, potom bude rozhodnuto o léčbě, přičem prý operační léčba možná není. Manželce je 66 let, je jinak zdravá a krev (jen trochu) kašle asi čtyři týdny. Prosím Vás o sdělení, zda je naděje na vyléčení, resp.na zastavení růstu nádoru a znemožnění dalších metastází, protože zatím jsou zasaženy pouze plíce na menší ploše, která při její nefunkčnosti nezabraňuje dýchání. Děkuji a zůstávám s úctou a s přáním pro Vás všeho dobrého.
Jan Machálek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je moc smutné, naděje na vyléčení bohužel není, nádor je pokročilý a nedá se operovat. Onkologická léčba by vaší manželce mohla život prodloužit, ale spíše o dlouhé měsíce než o dlouhé roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den.Pane profesore chtěla bych se zeptat na Váš názor. Tatínek 66let,má od 9/2009 z plného zdraví diagnostikován malobuněčný ca. plic, postižena prakticky celá pravá plíce + lymfadenopatie. Absolvoval 6 cyklů chemo (Cysplatina - skvěle snášel) po prvním cyklu prodělal Ictus (mozeček a kmen)nicméně chemo pokračovalo dál, relativně se zotavil, v únoru 2010 radioterapie, vzhledem k prodělanému Ictu se preventivně NEozařoval mozek. V sobotu byl pro susp. Ictus opět převezen do nem.kde jej vyloučili i krvacení, nicméně zjistili META okcipitálně s edémem mozku (v lednu byl mozek nativně na ct čistý), je při vědomí, do dnešního dne antiedem.terapie i.v. dnes přechází na tbl. Na konec týdne je plánovaná dimise. Je šance to nějakou dobu ještě "udržet v důstojném stavu" Lze ještě něco udělat?? Prognóza?? (tu samozřejmě znám, ale spíše lze udělat nějaký časový odhad?? dny, měsíce, týdny?? ) děkuji za odpověď.
Jana Šrámková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc velká šance na udržení slušného stavu už bohužel není. Myslím, že mimo léčby obtíží už víc udělat nejde. Prognoza délky života může být v týdnech, maximálně nějaký měsíc. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina plic
Tatínek má 64 let a v lednu mu byla stanovena diagn. C34.1 Plochobuněčný Ca pravého lob. bronchu s mnohočetnými metaCNS s lehkým organickým psychosyndromem a frustní paleo s pseudocerebellární symptomatologií,jedna meta ve 4.obratli na páteři, I10 Esenciální(primarní)hypertenze, B37.0 Kandidoza měkkého patra. 10.února 2010 skončil 10-denní radioterapii mozku.Od té doby dodnes stále jen spí.Dobrovolně vstává pouze na WC,jinak ho budíme na pití,jídlo(něco málo sní i vypije).Na žádné bolesti si nestěžuje. 7.května 2010 jde na CT,pak máme přijít k onkologovi. Včera byl zveřejněn článek o novém robotickém ozařovači v Ostravě.Popisuje,že cíleně ozáří nádory zhoubné i metastáze kdekoli v těle do vel.5cm. Tatínek má nádor na plicích vel.5,5x4cm a meta na mozku jsou všechny do prům.2cm.Chtěla jsem se zeptat,jestli by tento přístroj mohl něco změnit v našem případě a jak budou vybírat lidi,kteří budou takto ozářeni,protože v článku píší,že ročně ošetří jen 600-800 lidí.
Iveta Šamšová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel ani nový přístroj nemůže vašemu tatínkovi pomoci. Jde u něho o rakovinu plic s mnohočetnými metastázami v mozku a jednou v kostech. Nelze dosáhnout vyléčení a onkologická léčba by mohla tatínkovi život o něco prodloužit, maximálně o nějaký měsíc. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Vím, že prognóza není veselá, ale chtěla jsem se zeptat, zda je možné, aby nádor tohoto typu během 10 dní progredoval tak rychle a takovým způsobem, že způsobil otci takové obtíže, jak tvrdí lékaři nebo je možné, že se jedná o problémy vyvolané zatékající stravou do tracheobronchiálního stromu? Předem děkuji za odpověď.
Veronika M. pokračování
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, takové zhoršení je možné. Otec se bohužel nemůže vyléčit, je to smutné. Jak je to se zatékáním stravy do bronchů samozřejmě nemohu na dálku posoudit.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, velmi si cením Vaší práce a děkuji za poradnu. Můj tatínek (1949) je po horní lobectomii vlevo pro bronchoalveolární karcinom dobře diferencovaný - 2007 T2N2M0, IIIA. po chemoth -ukončeno 2.7.07. V březnu 2010 u něj byla diagnostikována metastáza vpravo frontobazálně s vazogenním edémem I.st. a paresa n.lar.recurens. Metastáza byla řešena v nemocnici Na Homolce gamanožem. Před propuštěním z nemocnice byl ještě proveden RTG s+p kde nebyly shledány hrubší patologické změny , RTG pasáž jícnu, kde "kontrastní látka zatéká do tracheobronchiálního stromu" a ORL vyš. kde pro paresu n.recur.I.sin bylo doporučeno zvážit zavedení PEG gastrostomie. Problém s paresou nebyl nijak řešen a tatínek byl propuštěn do domácího ošetřování, kde 10 dní skoro nic nejedl. Následně bylo provedeno CT krku+plic+mediastina - beze změn.Před několika dny musel být opět hospitalizován pro dechovou nedostatečnost.Byla nalezena rozsáhlá kvasinková infekce,zavedena tracheostomie.
Veronika M.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Předpokládám, že dotaz bude pokračovat.
Rakovina plic
Dobrý denVážený pane profesore...obracím se na vás s prosbou zda by jste mi mohl napsat jak to vidíte s mým otce...je mu 57 let a před 2týdny mu zjistily Malobuněčný karcinom pravé plíce, dle BSK postižení i kmenového bronchu vlevo, T3N3M1, st IV, KI 70, a k tomu sekundární zhoubný novotvar nadledvin vpravo, stp recid.CMP sresid.levostrannou hemiparezou, Esenciální (primární) hypertenze, domů byl bohužel propuštěn na reverz, nedál si říct, odmítl jakoukoliv léčbu, co si o tom myslíte a jakou má ještě naději, nebo spíše kolik mu zbývá času, mnohokrád děkuji za odpověd
Katka Z
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otec bohužel nemá naději na vyléčení, onkologická léčba by mu mohla život o něco prodloužit, spíše o nějaký měsíc než o roky. Omlouvám se za špatnou zprávu. Bez léčby je pavděpodobnost trvání života jen nějaký masíc, spíše méně než více.
Rakovina plic
Dobrý den, pane profesore, opět Vás chci poprosit o prognozu stavu naší maminky, 72let, které byl v 08/09 diagnostikován bronchogenní karcinom pravé plíce T4N2M1, po 6ti chemo se její stav po dvou měsících rozvinul a na CT zjistili progresi tumoru, nově vzniklý plásť. fluidotorax, infiltrace do mediastina, maminka otekla v obličeji, nasadili Furon a Verospiron, teď je po 3.ozáření, doma nám zkolabovala, záchvat křečí a jde dnes na CTmozku, Víme o metastáze, která zřejmě toto způsobuje. Chceme maminku domů, protože se o ni neustále staráme již dlouhou dobu.Nechceme poslední chvíle v odloučení.Lékařka nám však řekla, že by to bylo nevhodné.Ale na ozařování hlavy nechce. Jak se tedy máme rozhodnout, aby to bylo pro maminku nejlepší.Víme, že nikdo neodhadne čas, který nám zbývá. Ale je při smyslech a tak se snad s lékaři dohodneme. Nemáme vědomosti ze zdravotnictví, záchvaty nás vyděsily ale společné chvíle jsou pro nás důležité. Děkuji moc.
Kája
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pro většinu nemocných je dobré být v konečném stadiu nemoci v domácím oetření, je to ale velmi náročné pro rodinu i ošetřujícího lékaře. Doufám, že se nakonec dobře domluvíte a že uděláte pro maminku maximu, aby její konec byl co nejlepší a důstojný.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore ráda bych se Vás zeptala na mého otce věk 61 let ted mu byl diagnostikován nador na plících rada bych věděla jakou má šanci na přežití.Cituji ze zprávy .Poukázán k nám (do sanatoria v Jevíčku) zTRN odd. ve Vyškovš k pokusu o rekanalizaci dx bronchiálního systému laserem.Podařilo se nám bioptickými kleštěmi odstranit utvar tvořený organizovaným sekretem v pravém hlavním spojném bronchu a snést granulace ve spojném bronchu (viz. bron. nález) což je maximalní možný efekt.Po domluvě s prim. MUDR Dankem pacienta propusíme do amb. péče s tím že se dostaví na TRN amb. ve Vyškově k zvážení dalšího postupu (je uvažováno zřejmě o chemoterapii)diagnoza základ C 349 ZN - průduška a plíce - vpravo V.S.adenokarcinom dle histologie ST.p.laserotf . J90 pohrudniční výpotek vpravo ST.p.opakov.pleur. punkcích. K269 VCHGD anamnetiticky ST.p. operace žaludku blíže neurčena. Cysty ledvin dle UZ.Cysty jater dle UZ zvětšena LU v levém nadkličku.Operace byla vyloučena dekuji za odpověd
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o pokročilou rakovinu plic, otec se bohužel nemůže vyléčit, onkologická léčba by mu mohla život o nějaké měsíce prodloužit. Omlouvám se za špatnou zpávu.
Rakovina plic
dobry den pane doktore nejprve vás zdravím než položím svou otazku tak chci reagovat na tu paní zuzanu.myslím že pro jiné lidi tady v poradně jste hodně duležitý.a jedna negativní reakce od paní zuzany v takovém množství dotazu vás doufam neodradí přestat s poradnou já osobně se ptam již po druhé a jsem ráda že se mam koho zeptat at už je odpověd jaka koliv člověk se musí v životě smířit se spoustou věcí a k tomu patří i tato zakeřná nemoc.chci říct že moje tchýně ma od listopadu malobuněčný karcinom prudušek nejdříve léčba učinkovala dobře psala jsem vám radostnou zpravu že se nador stahnul a mamka se cítí líp načež jste odpověděl že nador na chemot.poprvé reaguje dobře ale nyní se opět nador probudil a je znova tek veliký tak jak jste psal.chci se tedy zeptat mamka chodila opět na chemoterapie 6kratv utery byla na kontrole a žádné léky už jí doktor nedal jen že má přijít opět za 3 tydny nador se stahnul jen o trochu.ted jí budou už jen sledovat??minule chodila po 3 měs na kontr.
nikoleta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za hezká slova. Pokud s touto poradnou jednou skončím (zodpověděl jsem už přes 8 000 dotazů), nebude to pro reakce nějakých "Zuzan" ale prostě proto, že jsem se už dopracoval do důchodového věku a všechno stihám stále obtížněji, to je prostě normální. Poraden existuje více, například na adrese Masarykova onkologického ústavu www.mou.cz. Nemocná s malobuněčným karcinome průdušek se bohužel nemůže téměř nikdy uzdravit. Operace většinou není možná, chemoterapie zpočátku zabírá skvěle ale časem se nemoc vrátí a každá další chemotetapie zabere o něco méně. Nemocná by měla být samozřejmě sledovaná, její ošetřující lékař musí posoudit, zda je další chemoterapie vhodná nebo ne. Na dálku to nejde posoudit.
Rakovina plic
Dobry den,muj stryc se ,pred 2 lety lecil na rakovinu plic ,vse bylo v poradku ,az ted si najednou zacal stezovat ,ze ho vse boli ,porad unaveny, porad spi ,po vystreni zjistili, ze ma rakovinu lymfat.uzlin v oblasti krku,prosim vas o odpoved, jakou ma nadeji na vyleceni
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl, pravděpodobně jde o metastázy rakoviny plic, pokud tomu tak je, vyléčení není bohužel možné.
Rakovina plic
Pane profesore, prosím, jaká je možnost pro manžela 62 let, s diagnozou : "centrální TU vlevo s v.s. meta ložisky pleury vlevo a objemným fluidothoraxem vlevo s nevzdušností dolního laloku a linguly, epidermoidni ca dle cytol. Po opakovaných pleurálních punkcích byla provedena talkopleurodeza. Nyni je manžel po ukončené 6. chemoterapii (cycloplatin, gemzar). Nádor se z rozměru 7 x 5 cm zmenšil na velikost ořechu. Vím, že naděje na úplné uzdravení není, ale je šance na stabilizaci současného stavu po chemoterapeutické léčbě? Děkuji za Vás čas i Vaši odpověď.
Marta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naděje na uzdravení u manžela bohužel skutečně není. Onkologická léčba by mu život měla prodloužit, spíše o dlouhé měsíce než o roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den, pane doktore. Mému otci byla zjištěna rakovina plic. TU dol. plic. laloku s meta do hilových a mediastiálních uzlin. Dg: Ca pulm. bronch. pravého dol. plic. laloku, dlaždicouň., nerohovějícího typu s postižením hilových a mediastinálních uzlin C34,3. T2N2MOS. Jaká je prognoza. Možnost vyléčení? DĚKUJI
Petra Jelínková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to moc smutné, ale vyléčení není možné. Onkologická léčba by mohla vašemu otci život prodloužit, spíše o měsíce než o roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Tatínek 74 před dvěmi lety prodělal rakovinu tlustého střeva(2 roky vývod).Před rokem mu diagnostikovali rakovinu plic.Návrhli odebrat celou plíci.Otec po konzultaci s dalšími lékaři odmítl.I chemoterapii.Podstoupil radioterapii 25krát.Nyní pouze kontroly.Vykašlává krev,cítí se unaven,ale trpí nespavostí.Má bolesti nohy od kyčle dolu a bolesti levého oka.Postižena levá plíce.Na druhé rozedma.Chybí mu železo prý mu slábne srdce.Dusící se kašel,převážně v noci.Motá se.Jaké jsou jeho životní šance?Děkuji za odpověď.
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tatínek se bohužel nemůže uzdravit a jeho život bude trvat nejspíše jen nějaký měsíc, rozhodně ne roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
dobry den. pane profesore manželovi je 62 let a bylmu diag. bronchogeni karcinom praviho laloku, st.3a, T3N2M0,duplicita nnomocněni a rohovějici dobře difer.spinocel.ca 1 hlasivky T3N0M0 ,operovat nelze lečen pro CHOPN ,chodí na chemoterapii platidiam navelbim. Jakou ma šanci na vyléčení děkuji za odpověd.
maria
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šance na vyléčení bohužel není, pokud nejde rakovina plic radikálně operovat, nemocný se nemůže uzdravit. Onkologtická léčba by manželovi mohla život prodloužit, spíše o dlouhé měsíce než o roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
dobry den pane dokrtore ptam se na maminku ma malobuněčny karcinom plic diagnostikovano v létě 08.nasledovala chemo 6krat uspěšně pote ozařování pote kontoroly po 3 měsících v listopadu 09 nador opět začal rust tak znova chemo nyní zkončila 5 chem nador se optě stahnul ale už méně jak po první chemo.tentokrat jí ale dávaly chemot slabší minule je špatně zvladala.co bude nasledovat dále ma v papírech z onkol.napsanou nějakou dispenzarizaci co to je?a bude znova chodit na chemoterapie?vyléčit jí už nemohou ale mamka statečně bojuje čekame v listopadu rodinu tak se chce aspon jěště potěšit s vnoučatkem.doufame že nam tady aspon jěště nějaky čas vydrží.jinak je mamka občas unavená ale jinak pořad pracuje na zahradce atd.děkuji za odpověd
petra z
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To nevypadá moc dobře. Malobuněčný karcinom plic se vyznačuje tím, že na začátku velmi dobře reaguje na chemoterapii, pak se časem vrátí a na každou další léčbu reaguje hůře a nakonec nereaguje vůbec. Dispenzarizece znamená jen sledování. Zřejmě lékaři maminky došli k názoru, že onkologická léčba už není účinná. Předpokládaná doba života u maminky je bohužel jen nějaký měsíc, rozhodně ne roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore, prosím o Váš názor. Mému dědovi zjistili rakovinu plic asi před měsícem, tady je jeho lékařská zpráva: peihilární tumor v S3 horního laloku plicního vpravo dle CT hrudníku. - metastázy do uzlin mediastina, - susp.metastázy do pravé plíce, - lehce cirkulárně zužené ústí B3 vpravo, rozšířená karina vpravo mezi spojným a horním lobarním bronchem, tedy nepřímé známky tumoru pravé plíce dle bronchokopie, - metastázy do jater dle sonografie břicha. Prosím o Váš názor, jak na tom děda je. Moc děkuji.
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je mě to líto, ale děda je na tom moc špatně. Nemůže se bohužel vyléčit a jeho život bude trvat spíše jen měsíce než roky. Onkologická léčba by mu mohla život o nějaký měsíc prodloužit. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobry den pane doktori, moje maminka ma rakovinu plic, ale nechce mi rict jakou, v jakem stadiu atd. Karcinom ji nasli nahodou pri vysati cca 1litru nejake tekutiny z plic - infiltratu. Jako lecbu dostala 6x chemoterapii, ale co bude dal mi nechce maminka rict. Pred cca 5lety prodelala rak.prsu, ktere ji okamzite odstranili a nasledovala take chemo. Otazka zni-jaky typ rakoviny muze maminka mit? To je ten karcinom tak maly, ze se vyleci po sesti chemoterapiich nebo je tak velky a tim padem nelze operovat a proto ta chemo, aby ji prodlouzili zivot? Kez by mi aspon dovolila nahlednout do jeji lekar.zpravy, abych Vam mohla vic sdelit....Velice dekuji za Vasi odpoved. H.Šnýdrová
Šýdrová Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vzhledem k tomu, že vaše maminka nebyla operovaná, je prakticky jisté, že se z rakoviny plic nemůže uzdravit. Šlo zřejmě o rozáhlý nádor, který se operovat nedal. Onkologická léčba by jí život měla prodloužit, spíše o dlouhé měsíce než o roky. O tom kdo a jak bude informován o stavu nemocného rozhoduje jenom nemocný, nikdo jiný na to nemá právo.
Rakovina plic
Dobrý večer, pane profesore.Prosím o Váše vyjádření: maminka 72, v O8/09 diagnost. bronchogenní karc.pravé plíce T4N2M1, nemalobuněčný, nediferencovaný. Je po I.linii 6ti chemo. teď po CT cituji, progrese centr. tumoru, nově vzniklý plášť. fluidotorax, infiltrace do mediastina, hypoventil. změny v pl. laloku. Maminka má otoky obličeje a krku, dušná a kašle, bere kodein.Bude ozařována a nasazena Tarceva. Vím, že zbývá málo času, prosím o radu a jak jí pomoci.Nádor je velice agresívní, pomůže na nějaký čas tato léčba? Děkuji moc.
Kája
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je moc smutné, maminka se bohužl nemůže uzdravit. Tarceva jako biologická léčba a ozařování by jí mohly život o nějaký měsíc prodloužit, je to maximum co se v dané situaci dá dělat. Důležitá je léčba obtíží, která by měla doprovázet onkologickou léčbu.
Rakovina plic
dobry Den chcela by som sa opytat mojmu otcimovi zistili nador na plucach asi sedem centimterovy s priznakmi hornej dutej zily. vraj neoperovatelny.Chcela by som sa opytat ake su prognozy na takuto diagnozu Dakujeme
dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se rakovina plic nemůže operovat, není možné vyléčení. Onkologická léčba by mohl otci život prosloužit, spíše o měsíce než o roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Pane Docente jiz jsme Vam nedavno psali ohledne maminky ktera ma pokrocile stadium rakoviny plic .Chtela bych Vam moc podekovat za rychlou odpoved.Mam k Vam dalsi dotaz maminka vykaslava vetsinou hodne vecer,prez noc a nejvice rano krev v krvy se objevuji krevni strazeniny ve tvaru cucek.chctela bych se Vas optat zda ty krevny srazeniny by mamince mohly nejak ublizit zda by se ji to nemohlo dostat do cev a nebo by ji to nemohlo ucpat cevy.Take bych chtela vedet proc dochazi k tomu krvaceni.ppredem vam dekuji za odpoved
Monika G
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, to co píšete nehrozí. Krvácení je pravděpodobně způsobené tím, že nádor narušuje malé cévy v plicích.
Rakovina plic
Dobrý den, můžete mi napsat jaké má mamka šance s diagnózou: adenokarcim plic s metastaickým postižením pleaury? Zpráva ještě říká: nemalobuněčný karcinom plic - histologicky z biopsie pleury středně diferencovaný adenokarcinom. V.s. primárně plicní s metastatickým postižením pleury horního a středního hemithoraxu vpravo, bez postižení LU. Staging-Tx Nx M1 klasifikace. Má za sebou 4 sady chemoterapie (kapačka a dokapání za týden), které proběhly v loňském létě. Po celou dobu je nucena brát léky na bolest (ruka a postupně se rozšiřující bolest v pravé straně zad, prý od nervů, které jsou drážděné v oblasti postižení), jen krátce po chemoterapii nemusela a pak se to zase začalo stupňovat a postupně dostává silnější prášky (pamatuji si jen Vendal a Coxtral). Začalo to vodou na plicích a rychle se zhoršujícím dýcháním. V současné době nemá dechové problémy, bolesti v ruce přetrvávají. Mamka je bývalá kuřačka, již cca 10 let nekouří. Předem děkuji za odpověď. Marcela
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o pokročilou rakovinu plic, kterou nebylo možné pro rozsah operovat. Maminka se bohužel nemůže vyléčit, onkologická léčba by jí mohla život prodloužit, spíše o dlouhé měsíce než o roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
manžel začal před 2,5měsíci hubnout a cítit se špatně. Teploty... Zjištěna malobuněčná raovina plic již i v hlavě bude ozařován pak možná i chemoterapie. jak může pomoct rodina..... Děkuji
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rodina manžela především musí podporovat a to po všech stránkách, ale především psychicky, jde o velice závažný stav. Nějaká speciální dieta nebo potravinové doplňky nejsou zapotřebí.
Rakovina plic
dobry den, memu otci je 75 let a zjistili mu v prave horni plici nalez velky 5x4cm jedna se o dlazdicovo bunecni karcinom t2n2m0 neco se take nachazi v mezihrudnich uzlinach je doporucovana chemoterapie,jiz jede na druhou lecbu.prosim o prognozu do budoucna moc dekuji nashledanou
milada
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otec se bohužel nemůže vyléčit a onkologická léčba by mu mohla život o něco prodloužit, spíše o dlouhé měsíce než o roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, asi před čtrnácti dny jsem psal ohledně nálezu maminky (60) na scintigrafii a nyní už mám v ruce i výsledek celotělového CT. V plicním parenchymu vlevo S1 je patrný hyperdensní cípaté ložisko nepravidelného tvaru velikosti 4x3,5x4,2 cm, density do 50 HU. Bilat. v plicním parenchymu je patrné mnoho ložisek vel. 2-10 mm. Patrné zesílené pleury v dorsobasální části vpravo šíře až 10 mm. V skeletu páteře jsou patrné nečetné sklerotické útvary velikosti do 15 mm (v pravé křížové kosti). Patrná destrukce oblouk Th 7 je destruován hyperdensním ložiskem 32x38x61 density 84 HU, který prorůstá do páteřního kanálu a komprimuje durální vak. Závěr: TU levé plic v S1 s meta ložisky do plic bilat., mediastinálních uzlin skeletu. Absolutní stenosa durálního vaku Th7/Th8 kompresi meta ložiskem. Prosím jaké jsou prognózy a možný nejefektivnější způsob léčby? Moc děkuji.
Tomáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je velice závažný nález, jde o rakovinu plic s metastázami, maminka se bohužel nemůže vyléčit a onkologická léčba (chemoterapie a případně léčba biologická) by jí mohla život o něco prodloužit, spíše ale o měsíce než o roky. Omlouvám se za moc špatnou zprávu.
Rakovina plic
dobrý den ,otci77let byla 11/2009zjištěna rakovina plic,je po4chemo.nyni je v nemocnici,rtg nález stejný,ale chemo špatně snáší skoro nejí měsic,ted je na umělý výživě a už jen leží ,chtěla bych se zeptat jestli by nebylo lepši chemo. ukončit,bolesti nema,je mu špatne od žaludku,hodně zhubl ,myslim,že se nemoci podal děkuji
šárka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To rozhodnutí, zda ukončit případně léčbu, musí být ve shodě s tím co váš otec chce, musí se to s ním probrat. Bohužel se nemůže vyléčit a chemoterapie mu měla život o něco prodloužit, spíše jen o měsíce. Takže skutečně záleží na kvalitě života tak jak on to cítí a po domluvě s ním je dobře možné chemoterapii nepodávat a léčit jen jeho obtíže, pokud nějaké budou.
Rakovina plic
Vážený p.profesore,nesmírně si vážím Vaší práce i toho, že jste ještě ochotný se věnovat těmto dotazům. Pane profesore, tatínek : r.1950 6/08 zjištěna rakovina plic, mediastinoskopie,v jedné době dolní bilobektomie s lymfadenektomií typu samplingu,poz.1x lobární uzlina, výkon radikální,pT1N1MO st II ANásledovala CH,dobré výsledky, ale po roce progrese onemocnění. Další CH po 4 cyklech ukončena-hemotoxitida.PET -pouze 1 uzlina pozitví Od 1/010 ozařování v původním rozsahu postižení. Toto snáší dobře-dána max.dávka 39x.Pane profesore, uzdravení asi nyní možné, ale mohla by se rakovina pozastavit ? Cítí se dobře,ani nehubne a má chut do života.Pomohla by jěště nějaká další podpůrná léčba?Velice děkuji
Zděnka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za vaše hezká slova. U tatínka uzdravení bohužel není možné, onkologická léčba by mu mohla život prodloužit, spíše o dlouhé měsíce než o roky. Nevím co myslíte podpůrnou léčbou, ale myslím, že v současnosti tatínek nic zvláštního nepotřebuje.