Ona

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Na otázky odpovídá

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

| všechny dotazy
Podpůrná léčba
Dobrý den,už jsem vám pár dotazů sem psala ale chci se zeptat.Táta jak chodí na chemoterapii kterou jak jsem již tu vám psala má 5 dní nonstop v kuse.18 října jo čeká opět.V Olomouci na onkologii.Nyní můj dotaz táta si stěžoval nejvíce na sucho v puse,tím pádem se mu špatně polykalo a vlastně i jedlo a dokonce i trochu chraptěl.Je možné že to bylo vedlejším účinkem chemoterapie a jak mu vtomto případě po další sérii pomoci.Hlavně ze začátku.Nyní už jí normálně a vše ale co když se to bude opakovat?Naštěstí nezhubnula váhu si drží stejnou.Děkuji
Lenka
Ano je to možné, vhodná je tekutá nebo kašovitá strava.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mám čerstvě zjištěný Ca prostaty dle biopsie vysoce agresivní, málo diferencovaný adenokarcinom s neuroendokrinními rysy.Metastaticky vysoce agresivní s meta v pánvi, osovém skeletu a jedna menší meta v plicích.PSA 113. Mám nasazenu androgenní blokádu.Chemoterapii navrženou zatím nemám.Myslíte, že v současné době by bylo možné při této infaustní prognóze vyzkoušet eventuelně některou třeba i nestandardní, např. cytostatickou léčbu v mém případě? Je mi 58 let a kromě tohoto onemocnění jsem jinak zdráv.Mám dojem, že současný stav medicíny mi vlastně neposkytuje žádnou šanci.Jsem ochoten vyzkoušet cokoli, co by poskytovalo alespoň minimální šanci.Děkuji za odpověď.
Pavel
Chemoterapie se v takovém případě podává až pokud selže hormonoterapie. Nejdříve je třeba vyzkoušet všechny možnosti hormonoterapie.
Podpůrná léčba
Dobrý den, mohou se postradiační nežádoucí účinky vyskytnout i po několika letech? Např. bolesti břicha zažívací potíže atd. (bylo prováděno ozařování břišní dutiny - seminom)
Milan
Je to možné, ale raději bych to nechal vyšetřit - sono břicha a kolonoskopie.
Ostatní
Dobrý den Je mi 33 let a mám dvě děti.V červnu jsem podstoupila konisaci per LOOP a abrasi hrdla. Výsledek cytol HSIL,HR HPV pozit. Po operaci diagnoza N871-N872 střední až těžká cervikální dysplazie HSIL HPV pozit. Jak by jste prosím postupoval v léčbě vy, můj gyn.provádí jen kontrolní stěry a nikde jinde mě již neposlal. Velmi Vám děkuji uuza odpověď
Ivana 33
Gynekologické kontroly jsou základem. Rakovina dosud nebyla prokázána, takže se Vám k tomu nemohu vyjádřit.
Léčba
Pane profesore, ani se neptám, jak léčit ca recti. Manžel se už dva roky léčí na Vaší klinice a já se dívám, jak se léčba nadaří a nedaří. Už před rokem jsme žádali o biologickou léčbu, ale bylo nám řečeno, že je zatím ne nezbytná a abychom měli ,,patrony" na dobu, kdyby se stav zhoršil. K Vám přišel s nádorem, který nikam neprorůstal a ani nemetastazovall, ale než byla zahájená onkologická a chirurgická léčba, tak už se objevily metastázy v játrech. Po úspěšném řešení prvotního onemocnění, následné resekci celého jaterního laloku a další onko léčbě jsme doufali, že máme aspoň na čas po starostech. Ale jak určitě předvídáte, objevily se další komplikace. Metky v místě prvotního nádoru a nově na plících( v lymfatických uzlinách byly už od první operace.( abdominoperineální amputace sec Miles). Já vím, že už hrajeme jen o čas, ale není nějaká jiná možnost, jak tu paní s kosou posunout o pár míst dál? Třeba alternativní léčbou,anebo tím, o čem vy doktoři i jen neradi uvažujete?
Marie Kosová
Ne všechna onemocnění jsou vhodná pro biologickou léčbu. Vaši poznámku o "patronech" jsem nepochopil. V našem ústavu dostane biologickou léčbu každý, který ji má dostat. V případě zájmu se na mne můžete obrátit přímo přes sekretariát kliniky.
Ostatní
Dobrý den Prosím o radu jak postupovat v léčbě V červnu jsem podstoupila konisac
Ivana
Pokud se jedná o konisaci čípku, pak je rozhodující pro další léčbu výsledek histologického vyšetření.Na to Vám odpoví Váš lékař, který konisaci provedl.
Rakovina prostaty
Dobrý den. Manžel měl 55 let a v červnu byl na operaci rakoviny prostaty. Jeho tatínek zemřel v 60.letech na rakovinu prostaty. s: po RAPE pT2aNOMO Gl 3+3, PSA předop. 3,84 ug/l po 3 měsících po RAPE 4,56. Histol. pT2a, bez invaze do pouzdra, RTG S+P negat, sono jater negat 5/2010 nasazen Bicalutamid 150 1x1 o: DRV - bez patol rezistence v oblasti anastomozy Vzhledem k nálezu předpoklad uzlin postižení. dop: radioth na malou pánev s medikací Bicalutamidem. Prosím, můžete mi objasnit uvedené pojmy, zda se vyléčí a zda nebude mít další problémy (rakovinu) a jaký vliv na zdraví bude mít ozáření a jak bude probíhat další jeho léčba? Moc děkuji
Anna
Nedá se odpovědět na řadu Vašich dotazů jen z tohoto popisu. Navíc onemocnění dnes vypadá takto, ale za rok jinak. Navržený postup, dle Vašeho popisu, je standardní a správný. Prognóza však bude záviset na dalším průběhu onemocnění. Zvláště je nutné, aby PSA bylo 0,0.
Ostatní
Dobrý den, mojemu manželovi cca před rokem zjistili rakovinu varlete, které mu bylo odebráno a absolvoval základní dvoufázovou chemoterapii, další vyšetření už dopadla dobře a je zdráv. Na doporučení lékařů by neměl mít v příštích dvou letech děti, ale nedopatřením se stalo, že jsem na začátku těhotenství. Chtěla bych se zeptat jaká jsou rizika pro dítě a jaká bych měla podstoupit vyšetření? I když to od nás byl nezodpovědný počin, dítě bychom si rádi nechali...
Klára
Hlavně to řekněte svému gynekologovi. Bude nutné genetické vyšetření a další sledování, aby se předem vyloučila možnost vzniku vrozené vady. Riziko je malé, ale přece jenom je.
Diagnostika
Vážený pane doktore, nedávno byl mé mamince zjištěn nadbytek markerů CA 125 a podstoupila tedy raději odstranění dělohy, čípku a obou vaječníků. Po histologickém rozboru bylo zjištěno, že levý vaječník kromě endometriozy obsahoval také malý adenokarcinom endometriálního původu 2x2 mm bez invaze do stromy. Byl charakterizován jako borderline tumor. Má pryč již apendix a lékaři chtělli provést druhou operaci-odsranění lymfatických uzlin. Nicméně se nejprve shodli na tom, že ji budou pozorovat. Má otázka je prosím, v co máme doufat, co vše se může stát, jaká je prognoza, čeho se máme obávat, co se bude pozorovat......Otázek mám spousta, byla byhc vám vděčná za jakoukoli odpověď. S pozdrvaem Martina
martina
Sledovat by se měla hlavně hladina Ca125, protože je velmi dobrým ukazatelem návratu onemocnění.
Léčba
Tatínek 76let je po operaci (16.7.2010) duodenohemipankreatectomii a totální gastrectomii pro infiltraci hlavy slinivky a infiltraci kardie. Histol. cystický divertikl papapilární do hlavy slinivky bez malingitydy, na žaludku střední dif. Ca kardie s infiltrací uzlin pT2N2M0. Na onkologii zatím neproběhlo další vyšetření, předběžně byla navržena adjuvantní chemo a raioterapie. Tatínek je velmi slabý, operace byla komplikovaná s několika dodatečnými zákroky, zhubnul 20kg. Zatím bychom chtěli onkologickou léčbu odložit, až zesílí. Hrozí nějaké nebezpečí z prodlení? A po pravdě zvažujeme, zda do toho vůbec jít. Jaký je váš názor?
Tamara
Adjuvantní chemoradioterapie oddaluje návrat tzv. relaps onemocnění. Pokud se neprovede, tak to má jistě vliv na celkovou prognozu onemocnění, ale na druhé straně je možné ji aplikovat jen v případě, že pacient je ve velmi dobrém stavu. Je to náročný léčebný proces a může slabého pacienta i ohrozit.
Léčba
Jozef Dobrý deň. V onko dermatologickej amb. mi diagnostikovali Bazalióm, utvoril sa mi na špičke nosa. Som kardiak, po operácii srdca, mám kardiostimulátor a som na antikoagulačnej liečbe- Warfarín. odstránenie na plast. chirurgii by som z uvedených dôvodov vynechal, dopočul som sa, že je nová špeciálna masť, pomáha pri povrchovom Bazalióme, alebo Kryoterapia, Kauterizácia, Rádioterapia alebo najnovšie Fotodynamicka terapia, ktorú z týchto možnosti vzhľadom na môj zdrav. stav by ste mi odporučili, Bazalióm je asi 4 milimetre veľký, bola mi odobraná vzorka - citodiagnostika bolo potvrdené že sa jedná o Bazalióm. Budem Vám povďačný ak mi poradíte najvhodnejší spôsob riešenia. Ďakujem Jozef
Jozef
Kryoterapie vypadá pro Vás jako velmi vhodná volba. Jsou s ní velmi dobré výsledky a výkon v této lokalitě je bez nároků na perfektní zdravotní stav.
Ostatní
Dobry den,mam nevlastni dite holcicku dva a pul roku,ktera zije u matky,bohuzel mam jen kuse informace. 27.9.2010 ji na onkologii v Motole v praze, po vysetreni CT,sona a RTG plic, zjistili 8cm nador na ledvine,ktery zasahl obe ledviny. navrhuji lecbu chemoterapii, nasledne operaci. rad bych se dozvedel jaka je uspesnost lecby a jestli muze byt nador zhoubny. nevim presne jak se nador jmenuje,matka mi tuto informaci nezdelila. dite nemelo zadne predchozi priznaky a na nic si nestezovalo. Nador byl pry viditelny,ale detsky doktor ho nevidel. Jedine priznaky - bylo zvraceni,ktere detsky doktor prikladal k zahleneni ditete. Dekuji za pomoc a odpoved S podzravem
Robert
už jsem odpověděl
Ostatní
Dobry den,mam nevlastni dite holcicku dva a pul roku,ktera zije u matky,bohuzel mam jen kuse informace. 27.9.2010 ji na onkologii v Motole v praze, po vysetreni CT,sona a RTG plic, zjistili 8cm nador na ledvine,ktery zasahl obe ledviny. navrhuji lecbu chemoterapii, nasledne operaci. rad bych se dozvedel jaka je uspesnost lecby a jestli muze byt nador zhoubny. nevim presne jak se nador jmenuje,matka mi tuto informaci nezdelila. dite nemelo zadne predchozi priznaky a na nic si nestezovalo. Nador byl pry viditelny,ale detsky doktor ho nevidel. Jedine priznaky - bylo zvraceni,ktere detsky doktor prikladal k zahleneni ditete. Dekuji za pomoc a odpoved S podzravem
Robert
Z Vašeho popisu se dá těžko usuzovat o jaké onemocnění jde, ale pokud lékaři navrhují chemoterapii, tak se jedná o rakovinné onemocnění. Prognóza je odvislá od rozsahu onemocnění, ale u dětí může být i dobrá.
Rakovina prostaty
Dobrý den, Mému otci (62 r.) byla diagnostikována rakovina prostaty. PSA:6.1, FPSA:0.62. Biopsie: GS 3+5, susp.T3, Scintigrafie skeletu: negativní, MR:Tumor prostaty v obou lalocích s infiltrací levého semenného váčku v jeho odstupu. Dle MR susp. T3b. V pánvi bez lymfadenopatie. Jaké léčení je v daném případě optimální? RAPE nebo radioterapie? V případě, že by bylo adekvátním řešením RAPE, dal byste přednost klasické operaci nebo operaci pomocí robotu? Děkuji za odpověď.
Mirek
Optimální řešení záleží na celkovém zdravotním stavu pacienta. V jeho letech je obojí možné. V případě operace bych upřednostnil robotickou pro menší výskýt nežádoucích pooperačních příznaků.
Léčba
Docetla jsem se, jak jeden italsky onkolog leci rakoviny jedlou sodou velmi uspesne. Zavede sondy k nadoru a usmrcuje ho jedlou sodou. Dale o jednom tropickem stromku ktery se jmenuje graviola, a jeho ovoce guanabana. Drt z jeho kury a listu je pry 10.000x ucinnejsi, nez bezne chimoterapie a bez druhotnych ucincich.A pojidani moucnych zivych brouku take ma dobre vysledky.
Blanka
O těchto metodách jsem v odborné literatuře nečetl.
Diagnostika
dobry den pane profesore nevim jestli tento dotaz bude spadat do onkologie ale chtel bych se opet zeptat na meho tatinka ptatinek v 1999 05 provedena radikalni opereace pro zhoubnej nador na slinivce dodnes bez znamek recividy na posleddni kontrole zjistena nerovna z linie vivinute duodenum muze te my prosim pane profesore napsat co presne to znamena dekuji za odpoved a moc se omluvam ze vas porad obtezuji dotazi na memo tatinka ale delam si o nej starosti moc dekuji za odpoved areji krasny den
pavel
Z popisu se nedá přesně říci jaký má tento nález biologický a medicínský význam. Musel bych to vidět společně radiologem, který tento nález popsal.
Léčba
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou naději na vyléčení má manžel. Od r. 2003 mu stále resekcí TUR odstraňují nádorky z nočového měchýře, které jsou TaG1. Loni podstoupil operaci odstranění pravé ledviny a močovodu pro stejný problém. Nyní podstupuje imunoterapii do močového měchýře BCG vakcínou. Děkuji za Váš čas.
Sára
Z takového popisu se bohužel nedá nic přesnějšího říci. Nejlépe Vám odpoví jeho ošetřující lékař.
Lymfomy
A tátovi řekli že jsou dva druhy rakovin a že on má tu druhou léčitelnou,což ho myslím uklidnilo.Akorát můžete mi vysvětlit proč se někdy dává chemo třeba 5 dní v kuse?Myslím nonstop.Co nás uklidnilo je že jí snáší dobře a pry i proti tomu něco dostal.Vím že nebude zdravý hned ale i toto je pozitivum.Neobjeví se třeba vedlejší účinky jak bude doma?29.9 Ho mají propustit.Děkuji za odověď
Lenka
Léčebné schéma většinou trvá několik dní u takového onemocnění. Je to kvůli účinnosti, zvládnutí léčby a co nejmenšího výskytu nežádoucích účinků.
Lymfomy
Dobrý den už dříve jsem vám psala ohledně táty který má 67 let. A to toto: Dobrý den,chtěla jsem se zeptat tátovi má 67 se udělala na krku uzlina. U lékařů byl hlavně na ORL tam mu doporučili po radiologii,léčbu uzařování a pravděpodobně i chemoterapií.Něco málo má pod klíční kostí ale jinak vše má čisté,krk,plíce atd.Nikde nic jiného nenašli.Hrozně se bojí chemoterapie a že se nevyléčí.Jedná se o Hogkinův lymfon?A je vyléčitelný když nikde jinde jak jsem popisivala nic nenašli?Děkuji předem za odpověď.Chci vám poděkovat jelikž jste mě i rodinu uklidnil.Nyní leží od středy minulého týdne na onkologii v Olomouci a nakoce prochází chemoterapií
Lenka
Hodgkinův lymfom je dnes velmi dobře léčitelné a vyléčitelné onemocnění. Záleží na rozsahu onemocnění při stanovení diagnózy. Nicméně bez chemoterapie se léčba , mimo jiné, neobejde.
Léčba
Dobrý den, moc prosím o Váš názor. Mému otci byla zjištěna rakovina hrtanu, nádor velikosti 35x10x8 mm, dovolím si opsat údaje z lékařské zprávy: ca laryngis dorsalis T3/N2/M0, SCC aryepiglot. řasy a obou arytenoidů, přer. do obl. aryepiglot. řasy, dle UZ LA vlevo, dle UZ krku krční LA pod kývačem vlevo několik zvětšených LU, které jsou uložené jednotlivě ovoidní i kulovitě vel. 16x5 a 16x7 mm, vpravo bez LA. Dle lékařů je nádor prorostlý až do chrupavky v hrtanu (doufám, že je to správný popis, jsem laik). Teď stojí před rozhodnutím, zda operovat (velmi rozsáhle, doživotně tzv. slavík) nebo podstoupit léčbu chemoterapií a ozařováním a poté případně operovat. Léčba by ale měla být zahájena až za téměř 2 měsíce, dřív není místo. Co byste doporučil Vy? Jaká je šance na vyléčení? Děkuji moc za odpověď.
Vyskočilová
Onemocnění se operuje, pokud je operabilní. To musí rozhodnout lékař specialista na ORL onemocnění. Pokud není operabilní, pak nastupuje radioterapie s chemoterapií nebo cílenou léčbou.