Neděle 20. června 2021, svátek má Květa
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 20. června 2021 Květa

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore, maminka má pro prokázaný nádor na tlustém střevě a CT potvrdilo nález na játrech. Chirurgové doporučují operaci střeva, jinak by prý došlo k ileu /ucpání střeva?/. mamince je 74let, má cukrovku a zelený zákal, hodně shodila na váze, málo jí. Má šanci zákrok přežít a prodlouží se jí tím alespoń o něco život nebo to nemá cenu? moc děkuji za Vaši odpověd´
Ivana B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, má šanci zákrok přežít, ta operace bude zřejmě spočívat jen v obnovení pasáže ve střevě, snad nebude zapotřebí kolostomie (vývod). Kdyby došlo k ileu, maminky by byla buď akutně operovaná s daleko větším rizikem nebo by zemřela. Jinak to samozřejmě moc dobře nevypadá, ale pár měsíců slušného života může před sebou mít.
Diagnostika
DOBRÝ DEN VÁŽENÝ PANE PROFESORE,OMLOUVÁM SE ,ŽE OTRAVUJI MOŽNÁ TO JE JEN PANIKA ,ALE TŘEBA TAKÉ NE.UDĚLALA SE MI BULKA NA UZLINĚ NEBOLÍ NIC,ALE MŮJ LÉKAŘ MI ŘEKL,ŽE MĚ ŠTÍPNUL KOMÁR DO HLAVY NEBO JSEM SE ŠKRÁBLA ,ŽE JE TO REAKCE UZLINY,ALE JÁ SE S TÍM NESPOKOJILA MÁM STRACH ŽE MÁM NÁDOR NĚKDE V HLAVĚ NEBO JINDE NEVÍM JSEM ZOUFALÁ MÁM 3 DĚTIČKY A RÁDA BYCH TADY NAKÝ ČAS BYLA SNIMA.VÁM STRAŠNĚ MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ A PŘEJI HEZKÝ DEN
IRENA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zoufalá nebuďte a pár dní počkejte. Pokud je to zánět, tak to vymizí. Pokud by bulka trvala více než 10 dní, ukažte se znovu u lékaře, ale ani tak bych se moc nebál.
Léčba
Pane doktore, který druh léčby více zpomalí růst nádoru u rak.konečníku, Xeloda nebo biologická léčba? Co víc pomůže? A ještě jeden dotaz, když pacient bere Xelodu a přitom vypije dost piv (5, někdy i více denně), zhoršuje to léčbu nebo to nemá vliv na léčbu? Děkuji moc za odpověď. Lenka
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takto se nedá uvažovat, má to zákonitosti jak to jde po sobě a také v jakém stadiu se která léčba použije. Zjednodušeně se dá říci, že biologická léčba se používá u vyšších stadií této nemoci. Alkohol, tedy ani pivo, není při léčbě vhodný, jedno pivo bych ale toleroval.
Diagnostika
Vážený pane profesore,již jednou jsem se Vás ptala na syna,tehdy to bylo v souvislosti s přjetím do pojištění po poúrazové operaci tibie - cysty s nálezem obrovskobuněčného hnědého nádoru.Operace byla v r. 2004. Až do letoška byl bez problémů,cysta prohojena.V poslední době se však u něj objevilo občasné mírné pobolívání v místě operace,proto šel na ortopedii na vyšetření.Na rtg bylo zjištěno dorzálně od cysty drobné ložisko projasnění bez periostální reakce.Je objednán na scintigrafii, ale až za 14 dní. Jsme z toho velmi vyděšeni.Vím,že na dálku a bez scintigrafie lze těžko určit, o co se jedná.Přesto bych Vás ráda požádala o Váš názor - mám strach nejen z recidivy,ale i ze zhoubného nádoru. Může to vůbec být i něco jiného než nádor ? Také bych se Vás chtěla zeptat,co znamená periostální reakce a zda je spíše dobré nebo špatné,že tam není. Předem velmi děkuji za odpověď.
Magda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to být například nějaký zánět, ale samozřejmě i nádor. Ani scintigrafie to asi nerozřeší na sto procent, možná bude zapotřebí z toho místa vzít vzorek na vyšetření, ale to se uvidí. Zatím bych se moc nebál. Periostální reakce znamená podráždění okostice, což tam není ale není to žádná zásadní informace.
Ostatní
Dobrý den. Prosím o Váš názor na souvislost zaměstnání v nepřetržitém pracovním procesu a vznikem onkol. onemocnění. Jsou noční směny, tudíž nepravidelný režim spánku a stravy natolik zatěžující, aby mohli nějaké onemocnění tohoto typu vyvolat, přestože se jinak člověk snaží žít zdravým stylem (strava, sport, prevence,atd.). Mnohokrát děkuji za odpověď.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsou pro to žádné důkazy. Ale je samozřejmé, že velká zátěž a nepravidelný režim je zatěžující a že tedy tato situace zvyšuje riziko řady nemocí. Zdravým životním stylem se to snad daří alespoň částečně kompenzovat.
Diagnostika
Dobrý den, již několik měsíců pociťuji v oblasti levého spánku tlak, nejčastěji odpoledne a večer. Nejde o žádnou bolest. Může se jednat o nádor? Děkuji, Tůmová
Klára Tůmová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To opravdu na dálku nelze říci, ale s vysokou pravděpodobností o nádor nepůjde. Pokud máte obavy, určitě jděte k lékaři na vyšetření.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore. Bratr (62 let) byl hopitalizován ve Fakultní nemocnici v Brně s otokem mozku, dvojitým viděním a závratěmi při oblékání. Po nasazení kortikoidů se vidění zlepšilo, Byla provedena stereotaktická biopsie a z histologie dg. DLBCL.Kostní dřeň je normocelulární (40-50%) s trilineární hematopoezou obvyklé morfologie, bez známek infiltrace lymfonem. Kostní dřeň bez infiltrace DLBCL.Diagnóza: Primární difuzní velkobuněčný B lymfon CNS, kl.st. IEA. Začal cyklus chemoterapií (2 za sebou, celkem 5x). Potom biopsie mozku, podle výsledku další 2 chemoterapie a ev. ozařování. Vzhledem k tomu, že bratr žije sám 150 km daleko a nemá rodinu, je s ním vždy někdo ze sourozenců. Prosím o informaci, jaká je prognóza tohoto onemocnění a zda je lymfom vyléčitelný nebo alespoň ho lze tak stabilizovat, aby mohl žít sám. V opačném případě se musíme včas připravit, abychom mu mohli zajistit kvalitní zbytek života. Děkuji za odpověď.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza není moc dobrá, lymfom mozku se zcela vyléčit prakticky nikdy nepodaří, mohou být ale delší období remise onemocnění, tedy stav, kdy je nádor potlačený a nedělá obtíže. Ale časem se téměř vždy zase vrátí. Proto doporučuji připravit se na to, že bratr bude potřebovat bydlet s někým, kdo se o něho bude moci starat.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, otec 82 let má generalizovaný kribriformní karcinom prostaty, nález loni na podzim, PSA 224, G9, nádor prorůstá do m.měchýře a konečníku, mnohočetné metastázy skeletu, susp. jater. Bral cyproplex a bonefos,, v lednu kastrace, po ní pokles PSA na 179, ale v červnu měl PSA 271, teď mu vyměnili cyprplex za bicaluplex, cítí se zatím dobře, téměř bez bolestí, relativně soběstačný, pouze občas slabý, podle urologa kvůli chudokrevnosti ze skeletových metastáz. Chtěla bych se Vás zeptat na prognózu, resp. jestli jsou ještě nějaké možnosti léčby. Děkuji za odpověď.
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza není moc příznivá, i když se u karcinomu prostaty očekávaná délka života odhaduje jen velmi obtížně. Vzhledem k věku a stavu nemocného považuji léčbu za přiměřenou.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, zajímalo by mě, proč se nádor konečníku někdy může vyléčit i pouhým ozařováním bez operace, a nádor tlustého střeva ne, když se většinou souhrnně označují jako nádor stejného druhu (kolorektální karcinom).
Zdeněk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte pravdu, je to zajímavé. Jde o biologicky jiný druh nádoru, který se chová rozdílně a i jinak reaguje na léčbu. Proto také v klasifikaci nádorů stojí odděleně.
Diagnostika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - po skončení kojení téměř ze dne na den jsem objevila asi po 7týdnech v jednom prsu bulku - při masírování se trošku zmenšila, ale do dalšího dne byla zhruba nastejno. Pokud by se jednalo o rakovinu - je pravděpodobné, aby masáží apod. se bulka zmenšila? Nebo rakovinná bulka je neměnná ve velikosti a u mě by mohlo jít o jiný problém? např. retenci mléka, cystu..Moc děkuji za odpověd
ANNA K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na dálku to mohu těžko posoudit, rozhodně nedoporučuji bulku masírovat ale je zapotřebí ukázat se u vašeho gynekologa.
Ostatní
Vaše odpovědi jsou rychlé, stručné a jasné. Ještě jednou moc děkuji.
Zdenek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Já také děkuji.
Ostatní
Vážený pane doktore, chtěl bych se zeptat jestli zvyšuje dlouhodobý stres riziko vzniku nádoru mozku a také jestli kouření zvyšuje riziko vzniku rakoviny mozku, nebo rakoviny varlat? Předem Vám moc děkuji za odpověď.
T.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V podstatě každý nadměrný stres člověka oslabuje a tím nepřímo může určitým způsobem zvyšovat riziko vzniku nádorů. Vztah mezi nádory mozku a varlat a kouřením není tak jasný, jako například u rakoviny plic, ale každé kouření zatěžuje organismus a platí tedy pro ně totéž co, pro stres.
Diagnostika
Vážený pane doktore, moc prosím o radu. V únoru 09 jsem začala mít zdravotní problémy a různé bolesti po těle. Byla mi zjištěna borelioza+ chlamydie pneum., začala jsem užívat antibiotika( 3 měsíce), úleva žádná a tak jsem prošla několika vyšetřeními. Březen rtg plic, duben sono břicha, prsů, fibrokopie, koloskopie - negativní. V červnu jsem si našla na krku bouličku - KO + diferencial negativní + sono krku a štítné žlázy ( nález boulička 6x4mm a na druhé straně 13x4mm) prý běžný nález. Stálé bolesti - rtg páteře, rehabilitace - velká úleva. Před týdnem jsem si na boku, ve výši pupku, u kosti nahmatala několik oválných, pohyblivých bouliček, na pravé straně cca 4 a na straně druhé 2. Když zvednu kůži, bulky jdou s ní. V současné době prodělávám gynek. zánět s lokální antib. léčbou a jsem 18 měsíců po porodu sekcí. Pane doktore, mohlo by se jednat o něco závažného a nebo je to např. reakce na prodělané záněty? Moc Vám děkuji za odpověď. S úctou SImona 39 let
simona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sama jistě cítíte, že na vaši otázku nemohu přesně odpovědět, máte řadu obtíží a zatím nebyl vysloven jednoznačný závěr co vám vlastně je. Ani já to na dálku nemohu poznat, omlouvám se.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane doktore,psal jste, že uzdravení pacientů záleží na stadiu nemoci, chtěl bych se zeptat, za 1., jaké je toto stadium? : mucinozní adenoca infiltrující celou stěnu rekta do mezorektální tukové tkáně, místy do paraproktia, těsně nad resekční okraj v oblasti spodiny, laterálně nádor zasahuje do přilehlých měkkých tkání, kde dosahuje až resekčního okräje. A za 2.: Co je to Hemocul a kolorekt.screening? Děkuji zaodpovědi.
Zdenek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z toho co píšete se nedá stadium TNM přesně určit, ale nejde o počáteční stadium, když jsou nádorem zachyceny ty tkáně, které uvádíte. Hemocult je vyšetření stolice na skryté krvácení, které může signalizovat nádor střeva a je součástí kolorektálního screeningu, stejně jako kolonoskopie. Screening má umožnist zavčas zachytit nádor střeva. Více na www.prevencenadoru.cz, www.linkos.cz stránky pro nemocné, kolorektální screening
Diagnostika
Vážený pane dotore v listopadu jsem skončila s léčbou rakoviny děložního čípku stádium 2.b ,prodělala jsem 32 ozářek a 3 chemoterapie , chodím ted od té doby pravidelně jednou za tři měsíce na kontroly, nebyla jsem na operaci, po posledí kontrole jem Vám napsala moje výsledky a na psal jste mi že to vypadá že by se mohl můj zdravotní stav zlepšovat ale , že to není 100% , že je tam prognoza nejistá , te djdu na další kontrolu už za chvilku ještě tenhle týden, al epíšu Vám hlavně proto že mám problémy s konečníkem hlavně při velké straně mívám pálení a bolest takovou že to pořádně nejde že se bojím chodit na velkou , tahle potíže , ale menší jsem mněla po léčbě ale ztratili se a ted jsou horší , nevíte proč to mohu mít? Ne můžrb to taky patřit k nemoci kterou jsem prodělala? Nebo se mi mohli vrátit ty nežádoucí účinky co jsem mněla? nejhorší je že trpím. děkuji
Kamila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to nevím, proberte to s vašim lékařem, může to být ledacos, ale na dálku to samozřejmě nepoznám.
Diagnostika
Dobrý večer pane profesore, manžel 51roků byl v dubnu 09 u závodního lékaře z důvodů častého močení a zvýšené trvalé únavy. Proveden odběr PSA 6,93, volný PSA 14,07%, přeléčen Ciploxem a Nolicinem. Během 10dnů ho začaly trápit velké stěhovavé bolesti zad (krční i bederní). Neurologické i revmatologické vyšetření negat. Po 40 dnech (17.6.09) odběr urologem PSA 8,9, volný PSA 7%, následoval odběr krve na chlamydie - negat. Dle záznamů z r. 2005 velikost prostaty 2,2cm3, dnes velikost 3,14cm3, vyšetření sono i palpačně negat. 17.7.09 provedena biopsie 9 vzorků - negativní. Kontrola až v lednu 2010 bez jakýchkoli léků. Prosím Vás o vyjádření, zda je postup správný, jestli doba do kontroly bez sledování a léčby není dlouhá. Nechceme nic zanedbat, problémy se zády i únavou přetrvávají. Manžel byl vždy v dobré fyzické kondici a nikdy ho tyto problémy netrápily. Také bychom potřebovali poradit, jak se v době do kontroly chovat, jak snížit PSA. Děkuji za Váš čas a odpověď, s pozdravem Ivana
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zvýšené PSA může znamenat podezření na nádor prostaty ale i na infekci. Když se nádor v biopsii nenašel, je velká naděje, že o nádor nejde. Blíže se k tomu nemohu vyjádřit, postup lékaře je obvyklý.
Diagnostika
MANŽEL MÁ ZHOUBNÝ NÁDOR ŽALUDKU DNES MĚL 1 CHEMOTERAPII A DOSTAL 40 HOREČKY JE TO K TÉ CHEMOTERAPII
HAMPELOVA ALENA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To nevím, ale může to tak být. Jinak by to mohla být i nějaká infekce. Proberte to s ošetřujícím lékařem.
Rakovina plic
Vážený p.profesore,manžel:st.p.mediastinoskopii a v jedné době dolní bilonekt.1.dx s lymfadenektomii typu samplingu,poz.1x lobár.uzlina,výkon radikální 30.6.08.T 1 N2 MO st.III.A PS O.,p T1 N1 MO. IIA. 4 cykly CH ukon.1O/08,remise onem. až do 6/09. PET/CT: hypermetab.glukozy ve zvět.lym.uzlinách mediastanu a pr.plic.hilu ,v lymf.uzlivě vlevo laterokraniálně na krku svědčí pro viabilní neoplazii. BRS v CA:EBUS s nálezem velké 2,5x2cm nad hlav.bronchem,subkarinní uzliny 2,5x2cm.Cytologie z punkce v obou případech poz.Nyni je po operaci uzliny na krku. Čeká se na histologii. Pane profesore,prosím,slyšela jsem o přípravku obsahující houbu REISHI. Manžel by měl absolvovat radioterapii. Pomohl by mu trochu uvedný přípravek,? S dovolením bych jěště napsala,až bude známá histologie.Je jěště šance na "pozastavení " nemoci.Velice Vám děkuji za Váš čas
Olga K
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uvedený přípravek mu bohužel nepomůže. Je šance na dočasné pozastavení nemoci, bohužel není naděje na vyléčení.
Diagnostika
Dobrý den, mému tatkovi odstranily zhoubné mateřské znaménko které měl na zádech a zjistily že má pozitivní uzlinu v tříslech. Teď odebrat limf. uzlinu nechtějí kvůli vysokému tlaku, chtěla jsem se zeptat jaké jsou ryzika když mu poz. limf. nevezmou za včas, může se rakovina dostat i na jiná místa v těle??A bude muset chodit na ozařování?? Moc děkuji
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud má otec rozšíření melanomu (tedy kožního nádoru z mateřského znaménka) do uzliny, jedná se o metastázu a je to tedy vážná záležitost. Samozřejmě se nádor může dostat i do jiných částí těla a vyjmutí uzliny s metastázou tomu v podstatě nezabrání. Je zapotřebí stav konzultovat s onkologem a rozhodnout se, jak nemocného dále vyšetřovat a léčit, na dálku podrobnosti radit nejdou.
Diagnostika
Dobrý den, můj syn (3 r) má na krku velkou bouli, prý jde o zvětšenou uzlinu. Krevní a jaterní testy dopadly dobře, jiné vyšetření nebylo. Syn pokašlává a má teploty. Mohlo by se jednat o lymfom? Mám si vyžádat další vyšetření? Moje lékařka to zatím neřeší, přesto mám o něj velký strach. Děkuji za odpověd.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Teoreticky by mohlo jít o lymfom, bude dobře, když se ukážete se synem u dětského internisty nebo hematologa, určitě je zapotřebí to pořádně došetřit.
Diagnostika
Dobry den pane doktore, Netusim zda-li se u mne jedna o alarmujici situaci, ale v prave bradavce mam dulek, ktery se ale po stimulaci ci doteku nebo zimou opet vyplni, je mi 27 let, nekourim, nepiji, zadne leky ani antikoncepci neberu... Nadra si samovysetruji ale nic jsem nenahmatala... Muzu mit problem? Moc dekuji za odbornou radu
daniela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na problém to moc nevypadá, ale pokud je to na té bradavce změna tvaru, tedy důlek, který tam dříve nebyl, raději to ukažte vašemu gynekologovi.
Alternativní medicína
Vážený pane profesore,moje maminka 82 let podstoupila v říjnu 08 ablaci prsu pro CA mamy,Měla nějaké ložiska v mléčných žlázách.Při první operaci jí odstranili pouze mléčné žlázy a hned na to následovala operace,kdy jí odstranili celý prs,bez ozařování a bez chemoterapie.Do července 09 měla výsledky krve v pořádku,ale teď na poslední kontrole měla výsledky něco nad normu.Pan doktor říkal,že to není ůplně dobré,ale taky žádná tragédie.Nevím jak tomu mám rozumět a o maminku mám strach.Na další kontrolu jde za tři měsíce a tam se uvidí jak se to bude vyvíjet dál.
Šárka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také tomu nerozumím, když nepíšete o jaké výsledky vlastně šlo.
Diagnostika
Dobrýb den,chtěla bych se vás zeptat.Udělala se mi malinká boulička za uchem ve vlasech,když si na ní šáhnu,tak bolí.Asi je to uzlina.Kyž otočím hlavou bolí mě i za krkem..Může se jednat o nádor či zduřelou uzlinou z nádoru někde v těle?Děkuji za odpověd
Simona 28let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bude to nejspíše nějaký zánět. Pokud vás to bude trápit ještě několik dní, ukažte se u lékař.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore,před týdnem jsem vám psala,že mi bylo zjištěno na mamografu ložisko a bude mi odebrána biopsie-nyní mám výsledky:biopsie byla v pořádku a paní doktorka mi napsala do papíru:byly odebrány vzorky 9mm a 11mm s ojedinělou zastíženou duktektazii na kontrolu mám přijít za rok-prý za dva roky by bylo dlouho.Může mi z toho ložiska vzniknout nádor nebo co znamenají ty slova?Děkuji moc za odpoved,hezký den
Jana 49let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Znamená to, že se nádor nepotvrdil a že musíte chodit pro jistotu na kontroly.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore, prosím o radu: Pacient 54 let, koloskopický nález: asi v 10 cm od anu přítomen částečně přisedlý a část. prominující polyp s laločnatou plošší spodinou cca do 1/3 průsvitu lumina. Jinak norm. nález od anu po cékum. Odebrán hist. vzorek hlavy polypu. Histologie: Benigní tubulární adenom tl. střeva s low grade dysplazií bez známek invazivního růstu. Transrektální sono: v 10 cm narážíme na čelo asi 4x5x4 cm velkého tumoru vzhledu vilonodulárního adenomu. Stadium max. uT1, uN0, spíše ale benigní. Endoskopický nález: v ampule rekta objemný, široce přisedlý, plazivý polypoidní útvar. Kompletní EME po liftingu, ad hist. Histologie: Křehké nepravidelné polypoidní částky tkáně do jednotlivéhom rozm. 18 mm, celk. 55x45x10 mm zpracovány kompletně. Histol. je zastižen karcinom v tubulovilozním adenomu tl. střeva. Termicky resekční okraj zastižený v blocích 16,17 a 18 je bez malignity. Jaké vidíte další možnosti diagnostiky aléčby? Děkuji za odpověď. Zach.
Stanislav Zach
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu konečníku, musí se dokončit diagnostika, mimo jiné RTG srdce a plic, sono břicha, laboratoř. U rakoviny konečníku se dává většinou přednost na začátku ozáření a podle toho, jak tato léčba dopadne je pak další postup. Někdy se rakovina konečníku vyléčí i jen tím ozářením (na rozdíl od rakoviny dalších částí tlustého střeva). Pokud k vyléčení po ozáření nedojde, nastupuje další onkologická léčba (chirurgie, chemoterapie). Prognoza této nemoci, pokud jde o ohraničený nádor, je dobrá.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý večer pane profesore, prosím Vás o vysvětlení k případu mé maminky. 74let stenozující karcinom transversa, ascites, anemie, váhový úbytek, nechutenství, průjmy. TU markery CA125 2671, CEA 25,5, Ca 19-9 92 bez průkazu meta. Lékaři nabízí elektivní operaci. Co znamenají výše uvedené TU markery? Je možné operací mamince prodloužit život nebo je to zbytečné trápení? Děkuji moc za odpověd´
Ivana B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tumor markery jenom potvrzují, že jde o rakovinu střeva. Pokud se podaří celý nádor vyoperovat, je prognoza nadějná, pokud se to nepodaří, maminka se bohužel nemůže uzdravit. Spíše se to ale nepodaří, ascites může znamenat rozšíření nádoru i na pobřišnici. Ale situaci musí posoudit ošetřující lékař, maminka není mladá a může mít řadu dalších nemocí, které by mohly pooperační průběh komplikovat. Je to velmi těžké rozhodování a na dálku bez podrobnějších znalostí situace to nemohu přsně posoudit.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore ,otec 63 let před dvěma roky zjištěna ca prostaty (přesnou TNM klasifikaci nevím,ale uzliny pozitivní bez vzdálených meta) po celou dobu léčen hormonálně a též proběhlo ozáření prostaty s poklesem PSA trvajícím něco málo přez rok , posledních asi 8 měsícu vzrůst PSA na nynější hodnotu 6,5 .Nyní v červenci potvrzena mata na Th 10- teď probíhá ozařování páteře celkem 10x,lékař dále doporučil OE.prosím vás jaká je prognoza ,co mohu dále očekávat?Děkuji za odpověď.Martina
Svobodová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je nejistá, nemoc se může při udávané léčbě i na dlouhý čas zastavit a na druhé straně může i pokračovat. U tohoto nádoru se to těžko předvídá.
Rakovina plic
Dobrý večer, pane profesore. Dnes odpoledne jsem Vám odeslala pravděpodobně neúplnou zprávu ohledně zdravotního stavu mého otce/78 let,bronchogenní karcinom I.dx.,pravé dolní lobektomii X/2002/.Po ozařování přetrvávající bolest na pravé straně hrudníku při kašli, potíže s dýcháním, v noci záchvaty kašle,spí téměř v sedě.Vyšetření v plicní ambulanci KNTB a.s. Zlín dne 22.6.2009 : CT + onko + plicní seminář dne 18.6.2009: po RT dle CT parciální responze, dle BSC nejspíše SD,dopor.kontrola za 2 měs., při progresi paliativní CHT.T.č.stp.akutní fázi ischemického iktu v povodí a. cerebri medie vpravo s přechodnou dysartií, centrální lézí n.facilais, hypoglosus vlevo.Hypertenzní nemoc.Paresis plexus brachialis I.sin.dolního typu.Distální senzomotor.Polyneuropathie DKK po CHT .V poslední době trpí nechutenstvím, na váze zhubl za půl roku 8 kg,užíváním Nutridrinku se stav mírně zlepšil.Prosím o vyjádření/ zda případná CHT pomůže + účinnost iologické léčby/ Děkuji předem za odpověď
Vlaďka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tatínek se bohužel nemůže uzdravit a onkologická léčba mu může život snad o něco prodloužit, ale nejspíše jen o nějaký měsíc. Ale vzhledem k celkovému stavu a již prodělané léčbě si myslím, že chemoterapie už účinkovat nebude a i účinnost biologické léčby by byla v tomto případě problematická. Omlouvám se za špatné zprávy.
Diagnostika
Dobrý den, mám už asi měsíc zvláštní problémy, bušení a píchání u srdce, bolest na hrudi, pocit na omdlení,mravenčení a bolest končetin, ukrutné každodenní bolesti hlavy s rozmazaným viděním a obrazci ve vidění (celý den, od rána do večera), lehce zvýšenou teplotu (37,3), zimnici, lehce bolestivé uzliny v podpaží, na krku a v tříslech. Jsem velice unavená, trpím nechutenstvím a tyto problémy mám v podstatě každý den, nemůžu nikam sama chodit, abych neomdlela. Dělaly mi už spousty testů, rentgen plic a srdce, scan plic, sedimentaci, borelie, krev je v pořádku. Štítnou žlázu mám v pořádku, jen je tam chronický zánět. Pouze na neurologii (test EEG) mi našli menší odchylku, doktorka říkala, že to vypadá na začáteční migrénu a doporučila ještě magnet.resonanci. Myslíte, že by to mohl být nádor na mozku (podle příznaků)? Před půl rokem jsem prodělala mononukleozu a nedržela jsem dietu, může to mít souvislost?Prosím poraďte, jsem už měsíc vyřazená z normálního života a jsem z toho už zoufalá.
Jana - 22 let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na nádor mozku to moc nevypadá. Vzhledem k pestrosti vašich problémů a řadě prodělaných vyšetření jistě chápete, že vám na dálku jen těžko mohu poradit. Dobrný internista by měl dát dohromady všechna vaše vyšetření a udělat nějaký rozumný závěr.
Léčba
Dobrý den, Mám nádor na mozku. Chondroidní chordom. Mám za sebou dvě operace, vždy se poradila vzít jen část nádoru, teˇje již v neoperovatelném místě zbytek nádoru. Kontrolní rezonance za rok. Neurolog mi řekl, že ozařování i chemoterapie jsou zbytečné, jediná možná je chirurgická operace. Nádor prý roste několik let. Je možné, že se růst zastaví... Nechci jen tak sedět se založenýma rukama a čekat až mi zase naroste. Jaké jsou možnoti u tohodle typu nádoru ??? Děkuji D.
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možné, že se růst zastaví, ale zdaleko to není jisté, pravděpodobnější je, že nádor pomalu poroste dál. Neurolog vám řekl pravdu, bohužel k tomu nemám co dodat.
Diagnostika
Dobrý den,příteli zjistili že má 3uzliny na plicích,chtěla jsem se zeptat co to znamená.Je mu 33letDěkuji za odpověd
Dušková Vendulka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Znamená to, že přítel musí být dovyšetřený, může to být ledacos, zánět, nádor nebo i něco jiného.
Rakovina plic
Dobrý den,pane profesore. Otec-78let-X/2002-bronchogenní karcinom I.dx.,stp.pravé dolní lobektomii HV- anaplastický vřetenobuněčný CA s abortivně adenoskvamosní diferenciací/operativně odstraněn/ recidiva dle CT+PET-TU expanze v pravé části zadního mediastina obalující a stenozující pravý hl. bronchus v oblasti jeho větvení, velmi pravd. prorůstání do jeho stěny, stp.RT na mediatium a pr. plíci RTO Holešov od 26.2. do 21.4.,t.č. parc.response .Do 2/2004 stp.6sériích CHT CBDCA+AUC6+Xyotax. Byla by možná bioléčba? Prosím o vyjádření Děkuji
Vlaďka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otec se bohužel nemůže vyléčit a onkologická léčba mu může život o nějaký měsíc prodloužit. O biologické léčba musí rozhodnout příslušné Komplexní onkologické centrum nebo Pneumoonkologické centrum, obecně by to snad bylo možné. Jen připomínám, že ani biologická léčba nic zásadně bohužel nezmění na osudu nemocného a prodloužit život může skutečně jen o nějaký měsíc.
Diagnostika
Dobrý den, pane doktore. Objevila jsem v oblasti rodidel bílou mléčnou skvrnu, která se stále zvětšuje, vypadá to na ztrátu pigmentu. Byla jsem u gynekologa, budou mi dělat biopsii. Mám velký strach, co to může být, prý zatím nevědí..Prosím, máte s tím nějaké zkušenosti? Jestli se jedná o rakovinu kůže v této oblasti, jak se to léčí a je šance na vyléčení? Je mi 55 let. Neměla jsem dosud žádné kožní problémy. Děkuji za odpověď.
Míla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na rakovinu kůže to nevypadá, možná je to tzv. vitiligo, což je vlastně místní ztráta pigmentu a není to nic nebezpečného. Uvidíte výsledek biopsie, ale moc bych se neobával.
Rakovina prostaty
Manžel / 59 let/má rakovinu prostaty,jeho PSA se během 4 měsíců zvýšilo z 89 na 240,má četné metastázy v kostech,trpí bolestmi.Má za sebou celem 50 ozařování,byly mu odstraněny varlata.Nyní podstoupil aplikaci rhenia.Můžete mi zdělit co můžeme očekávat?
Jiřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To bohužel nevypadá moc dobře, manžel se nemůže vyléčit a nemoc bude zřejmě dál pokračovat. Léčba je obtížná, uvažovalo se v tomto případě o chemoterapii? Proberte to s jeho urologem nebo onkologem.
Diagnostika
Dobrý den...chtěla bych se vás zeptat co znamená hypermetabolizmus glikozy ve vícečetných skupinách lymf.uzlin...suspektivní pro přítomnost viabilní nádorové tkáně...a jaká je v tomdle případě léčba a rizika....děkuji mmoc za odpověd
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to podezření na nádor v lymfatických uzlinách, je nutné zjistit o co vlastně jde.Pokud nemocný už má nějaký nádor diagnostikovaný, může jít o jeho rozšíření, pokud je to nový nález, musí se stav podrobně dovyšetřit.
Rakovina prostaty
Pane profesore, manžel (70 let) má vzrůst PSA za rok ze 14 na 190ug/l. Za celý rok mu lékař na urologii neudělal kontrolu PSA, i když manžel pravidelně docházel na kontroly prostaty. Před rokem byla biopsie negativní, nyní již pozitivní. V kostech nález nemá, ale dle CT má metastáze v uzlinách. Byla mu nyní provedena operace varlat. Dále již prý nejde ozařovat, i když jiný lékař zase tvrdí, že by ozařování bylo možné. Nález z CT: prokázaná nádorová infiltrace adenokarcinom prostaty grade 3 převážně charakteru Gleason 4 se splýváním žlázových struktur a výraznými cytonukleárními atypiemi nádor.buněk. Jaká další léčba by prosím byla vhodná, ozařování, chemoterapie? lze také vyndat uzliny? každý lékař říká něco jiného, hlavně byla ze strany lékaře zanedbaná prevence. Co s tím můžeme dělat? Mohl byste si prosím pane profesore manžela převzít do své péče ? jsem z toho zoufalá. Děkuji předem za odpověď. M. S.
M. S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zoufalá nebuďte. Určitě je vhodná hormonální léčba, možná i ozařování. Operovat uzliny v úvahu zřejmě nepřichází, tím by se nic nezískalo. Převzetí do péče v Brně by bylo možné, jen kdybyste byli z okolí, jinak nemá cenu aby pacient dojížděl za péčí zdaleka, zvláště v jeho věku. Poraďte se se zkušeným onkologem nebo urologem ve vašem regionu, pokud bydlíte v blízkosti Brna, tak se ozvěte znovu a zkusíme se domluvit.
Ostatní
Mockrát vám děkuji za odpověd ikdyž mne to nepotěšilo.Přeji pěkný den Pvlíčková
Pavlíčková Edita email:editapav@seznam.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, to chápu.
Léčba
Dobrý večer,pane doktore,manžel trpí již řadu let na chron.pankreatitidu.Teď celý týden má průjmy,co sní,letí ven! Doslova.Také měl teď dva dny po sobě horečku a pocity na zvracení.Je malátný,druhý večer šel v som spát....proto se tajně ptám- dnes se dohodlal vzít si Kreon(který už měl naordinovám dávno).Pomůže mu Kreon při jeho obtížích?Co si má vzít,aby se zklidnil? Nechce jít k lékaři.Co mu mám říct,že mu hrozí,aby se zvedl a šel k němu.Vymlouvá se,že jedeme za 14 dní na dovolenou...díky Stáňa
Stáňa Čtrvtečková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kreon mu může pomoci, nejde vlastně o lék, ale o enzymy, které se normálně tvoří ve slinivce břišní (pankreatu) a které tedy u manžela chybí. Ale zaručený úspěch léčby není. Právě proto, že jedete za 14 dní na dovolenou, je velmi vhodné, aby manžel zašel za lékařem, abyste si dovolenou jeho nemocí nezkazili.
Rakovina
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, bratrovi na CT zjistili rozsáhlou osteolýzu okcitoitální krajiny utlačující mozeček. Sono jater s mnohočetnou progresí metaztáz. Můžete mi vysvětlit, co od toho můžeme očekávat. Po lécích je hrozně unavený, špatně se mu chodí, má oteklé nohy a hodně spí.Děkuji
Mirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To bohužel vypadá hodně špatně. Jde zřejmě o metastazující nádor (mozek, játra), z toho co píšete, není jasné, kde je primární nádor uložený. Nemocný se bohužel nemůže vyléčit, onkologická léčba by mu mohla život o něco podloužit. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Diagnostika
Vážený pane doktore,je mi 41 let a byly mi zjištěny dle cytologie "Atypické žlázové buňky v děložním čípku"Chtěla jsem se vás zeptat,co tento pojem znamená a jaký je postup léčby.Testy na infekce i HPP virus jsou negativní.Děkuji mnohokrát za vaší odpověď a přeji hezký den.
Šárka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Proberte to s vašim gynekologem, ale zřejmě bude zapotřebí jen váš stav jen kontrolovat.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se chemoterapie při kolorektálním karcinomu snáší lépe než při jiných nádorech. Strýc je po operaci nádoru sigmoidea, stadium T2N1M0, váhají, zda mu dát chemoterapii, normálně se prý v takovém stadiu dává, jinak je malá šance na vyléčení, ale je mu 80 let a má nemocné srdce, myslíte, že by ji měl podstoupit? Děkuji za odpověď
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To jen těžká optázka, ale základní chemoterapie, která se v tomto případě dává, se většinou snáší dobře. Ale nejde to samozřejmě zaručit. Snad by se mohla zkusit první serie chemoterapie, jak to bude strýc snášet. Také hodně záleží na tom, co chce pacient, je zapotřebí s ním o tom promluvit.
Rakovina plic
Dobrý den, maminka je rok po operaci nádoru mozku,(metastáza hlavního-neoperovaného- nádoru na plicích), má i rakovinu v kostech. Nyní se zhoršuje její slovní vyjadřování, myslíte si, že se může jednat o nový nádor na mozku nebo je to spíš vlivem léků (má bolesti v noze). Jak rychle rakovina kostí postupuje? Moc děkuji za odpověď.
Klára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejde o rakovinu kostí, ale o metastázu rakoviny plic do kostí a do mozku. Pravděpodobně půjde o novou metastázu do mozku, ale na dálku to samozřejmě nemohu s jistotou tvrdit. Maminka se bohužel nemůže vyléčit a její život bude časově dost omezený, nejspíše nějaký měsíc. Omlouvám se za špatné zprávy.
Diagnostika
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat jestli krevní testy mohou upozornit na případnou rakovinu (např. mozku, nebo varlat)? Existují některé druhy rakovin, které se promítnou také v krevních hodnotách? Moc vám děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
profesor Vorlíček
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne není to tak, může být vysloveno podezření, ale krevní testy k diagnoze nestačí. Jedinou výjimkou je snad rakovina prostaty, kde může být vyšší prostatický antigen (PSA) ale ani v tomto případě to není na 100%. Ale i zde je nutné provést punkci prostaty s histologickým vyšetřením.
Ostatní
Dobrý den. O potravinových doplňcích vždy tvrdíte, že neuškodí, ale ani nepomohou. Opravdu? Já si kupříkladu kupuji zelený ječmen, který mi po dlouhém trápení vyléčil rozsáhlý ekzém. Dočetla jsem se, že je to také silný antioxidant, tj. látka deaktivující volné radikály, které přispívají ke vzniku rakoviny (omlouvám se za případné nepřesnosti - jsem naprostý laik). Pokud byste mi vysvětlil, že ten efekt je zanedbatelný, budu spokojená. Pokud byste mi řekl, že obyčejná brokolice či kurkuma mi poskytnou stejné služby, ale podstatně levněji, budu rovněž spokojená. Ale to, že šmahem odmítáte cokoli, co by pro sebe člověk chtěl udělat, mi docela vrtá hlavou. Potrava má přece na pravděpodobnost rakoviny zásadní vliv. Příroda nabízí blahodárné látky (leckdy dostupné za pár korun), tak proč toho nevyužít? P.S. Je mi jasné, že existuje spousta šarlatánů, kteří vydělávají na tom, že nemocní nelitují peněz za trošku naděje. Sama žádné doplňky ani nic jiného neprodávám a ptám se z čiré zvědavosti.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Problém je v tom, že neexistují žádné velké studie, které by na tvrdých číslech dokázali, že potravinové dolňky mají při léčbě rakoviny nějaký význam. Takže na to nexistují důkazy a já tedy nemohu tyto věci doporučovat. Samozřejmě, pokud některý potravinový doplněk dělá někomu dobře a dokonce po něm ustoupí nějaká nemoc, třeba ekzem, není důvod, aby potravinový doplněk nebral. Určitě neodmítám šmahem všechno, co pro sebe lidé chtjí udělat, to naopak, ale nemohu jim já osobně doporučit něco, kde neexistuje věděcký průkaz účinku, nic jiného v tom není.
Ostatní
Dobrý den, dočetla jsem se, že rakovina žaludku u nás ustupuje. Je známa příčina? A proč se tento typ tak hojně vyskytuje v Japonsku, kde se jí velice zdravě?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte pravdu, je to tak. Důvod není zcela jasný, u nás možná snižuje výskyt rakoviny žaluku eradikace Helikobakteru pylory častým používáním antibiotik, ale není to jisté. U Japonců může hrát roli třeba radioaktivita moře a ryb, která by tam vzhledem k historii měly být vyší. Ale to všechno jsou jen spekulace, přesbě se to neví.
Rakovina zažívacího traktu
muj otec mel rakovinu tlusteho streva.nador mu lekari odstranili.nasledovala chemoterapie a nyni mu objevili zhoubny nador v plosine brisni.chtela bych se zeptat jeli moznost operace.dekuji
danka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde zřejmě o metastázu původního nádoru, možnost operace samozřejmě nemohu na dálku posoudit, to může jen ošetřující onkolog ve spolupráci s chirurgem.
Rakovina prsu
Ješte bych se chtěl zeptat zda by nemohla být matka zařazena do nějakého výzkumného programu , který provádíte na rakovinu prsu a její recividiu.Predem děkuji za Vaši odpověd.
Barton
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud bych měl odpovědět na tuto otázku, musel bych vědět, zda má matka již vyčerpanou standardní léčbu, pak je možné uvažovat o zařazení do některé klinické studie. Takže je zapotřebí se zeptat ošetřujícího onkologa, zda je možné podávat některou standardní léčbu, pokud by tomu tak nebylo, tak se případně ozvěte znovu.
Rakovina prsu
Chtel bych se zeptat na stav mé matky, která byla v roce 2008 oper.a byla prov. segmentektomie s biopsií SLU, nasled. chemoter. a radioter. prsu, nyní mela recidivu v prsu tak v axile,zde po histologii mela pravy prs invazni duktalni karcinom grade2 s nekrozami komedonového typu,intratumorozne velmi susp.karcinomová lymfangiopatie,tumor pokracujedo axily,tumor axilarní veny bez maligních struktur a tumor axilarní metastaza invazniho duktalního karcinomu s velmi susp. karcinomovou lymfangiopatii 5 lymfatickych uzlin, v jedné zastizena metastaza karcinomu, z iminohistochemie jsou progesteronové receptory negativní, Ki -67: pozitivita 30% nádorových buněk, ERBB-2 protein negativní, MDA-231 skore O,linieMDA-175 skore1+,linieSK-BR3 skore3+,poz. tkanová kontr. pozitivní, neg. kon vyšetrovane tkane negativní.Prosil bych vas nazor na jeji stav po strance její nemoci, jakou lecbu byste doporucil nyní a její nadeji na její vyleceni, rovnez jake leky dop. ci vasi lečbu ci jeji návštěvu u Vás.
Barton
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina prsu
Chtel bych se zeptat na stav mé matky, která byla v roce 2008 oper.a byla prov. segmentektomie s biopsií SLU, nasled. chemoter. a radioter. prsu, nyní mela recidivu v prsu tak v axile,zde po histologii mela pravy prs invazni duktalni karcinom grade2 s nekrozami komedonového typu,intratumorozne velmi susp.karcinomová lymfangiopatie,tumor pokracujedo axily,tumor axilarní veny bez maligních struktur a tumor axilarní metastaza invazniho duktalního karcinomu s velmi susp. karcinomovou lymfangiopatii 5 lymfatickych uzlin, v jedné zastizena metastaza karcinomu, z iminohistochemie jsou progesteronové receptory negativní, Ki -67: pozitivita 30% nádorových buněk, ERBB-2 protein negativní, MDA-231 skore O,linieMDA-175 skore1+,linieSK-BR3 skore3+,poz. tkanová kontr. pozitivní, neg. kon vyšetrovane tkane negativní.Prosil bych vas nazor na jeji stav po strance její nemoci, jakou lecbu byste doporucil nyní a její nadeji na její vyleceni, rovnez jake leky dop. ci vasi lečbu ci jeji návštěvu u Vás.
Barton
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina prsu
Chtel bych se zeptat na stav mé matky, která byla v roce 2008 oper.a byla prov. segmentektomie s biopsií SLU, nasled. chemoter. a radioter. prsu, nyní mela recidivu v prsu tak v axile,zde po histologii mela pravy prs invazni duktalni karcinom grade2 s nekrozami komedonového typu,intratumorozne velmi susp.karcinomová lymfangiopatie,tumor pokracujedo axily,tumor axilarní veny bez maligních struktur a tumor axilarní metastaza invazniho duktalního karcinomu s velmi susp. karcinomovou lymfangiopatii 5 lymfatickych uzlin, v jedné zastizena metastaza karcinomu, z iminohistochemie jsou progesteronové receptory negativní, Ki -67: pozitivita 30% nádorových buněk, ERBB-2 protein negativní, MDA-231 skore O,linieMDA-175 skore1+,linieSK-BR3 skore3+,poz. tkanová kontr. pozitivní, neg. kon vyšetrovane tkane negativní.Prosil bych vas nazor na jeji stav po strance její nemoci, jakou lecbu byste doporucil nyní a její nadeji na její vyleceni, rovnez jake leky dop. ci vasi lečbu ci jeji návštěvu u Vás.
Barton
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naděje na vyléčení není, je ale naděje na prodloužební života při onkologické léčbě. Léčbu musí doporučit ošetřující onkolog, který nemocnou dobře zná, na dálku to nejde. Není nutné, aby se léčila na vzdáleném pracovišti, nejbližší Komplexní onkologické centrum ji samozřejmě může konzultovat, pokud se tam neléčí. Viz www.linkos.cz stránky pro nemocné Komplexní onkologická centra