Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

urologické nádory
dobrý den,chci se zeptat v r.2009 jsem měl nádor varlete seminom pt1pn1m0s1 a 4x chemo EP.bez metastáz.Jsem od narození alergik a astmatik,mám potíže s dýcháním.Můj dotaz je toto Při léčbě byly dělány ct plic s tímto závěrem Plicní barenchym bez ložisk.infiltr.V s3 1 plíce pruhovité fibrozní změny.Res jemné fibros.změny.2 ct minulé cárovité zastření se dnes nezobrazuje ,jsou dnes patrná obdobná zastření v jiných lokalitách společně s drobnými okrsky zvýšených opacit.charakteru mléčného skla.Pet.dle pet bez známé malignity.Posl ct minulý rok:plicní parenchym bez změny,bez pleural výpotku.Poslední rtg plic v pořádku.O plicích mi nic neřekly,že jsou v pořádku.Já jsem nechtěně před 4 roky řezal eternit,ale jenom chvilku tak 20 minut a venku.tak mě napadlo,nemůže to na těch plicích být stoho?přemýšlím nad hloupostmi.že se tam něco dělá ztoho?dýchá se mi dobře kontroly také ok.Můžete mě uklidnit?jsem mladý 26 letý kluk.Starám se o sebe a zdravě jím a sportuji.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již opakovaně odpovídal.
Rakovina zažívacího traktu
prosím o doporučení ohledně prevence - babička zemřela na kolorektální karcinom v 90 letech, její dcera (moje matka) v 64 letech zemřela na stejnou diagnózu. Mně je 28 let, bez potíží. Kdy si myslíte, že by bylo vhodné provést kolonoskopii? Děkuji za Vaši odpověď a za Vaši poradnu.
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Každopádně je vhodné celkové preventivní vyšetření. Takové, jediné , seriozní prohlídky provádíme jen v Masarykově onkologickém ústavu - www.mou.cz, kde najdete i možnost objednat se v době, která Vám vyhovuje. Kolonoskopie zda ano či ne až po celkovém vyšetření.
Ostatní
Omlouvám se, nějak jsem nepochopila odpověď na svůj dotaz ohledně dědičnosti rakoviny slinivky. Píšete, že nemám větší pravděpodobnost, protože ji nikdo z rodiny neměl. Můj dědeček ale na rakovinu slinivky zemřel. Ještě doplním, že z mých prarodičů zemřeli 3 na nějaký druh rakoviny(rakovina slinivky, plic a leukémie). Všichni v pokročilejším věku.Předem děkuji za vysvětlení.
saša
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina slinivky nepatří mezi dědičná onemocnění. Nejsou známé žádné genetické změny přímo související s rakovinou slinivky, ale vzhledem k tomu, že v rodině máte více výskytů rakovin, tak máte obecné vyšší riziko rakoviny jakéhokoli typu, i když jsou to výskyty u prarodičů. Pro Vás osobně platí vhodnost preventivních prohlídek. Můžete absolvovat i genetické testování v blízkosti Vašeho bydliště.
gyneokologické nádory
Dobrý den. Maminka má rakovinu vaječníků, stadium IV. - metastáze jater. Diagnostikováno až v této fázi, před necelým rokem. Od té doby operace, několik cyklů chemoterapie. Podle sdělení lékaře je metastáz určitě přes deset, různé velikosti (naposledy podle ultrazvuku a CT před cca 5 měsíci). Brzy půjde maminka na kontrolní CT jater, zda metastázy ustoupili a zda bude eventuálně možný zásah např. RFA. Myslíte si, že je to teoreticky možné nebo jsou to jen plané naděje? Spíše jsem slyšela, že meta se dokonale nedají odstranit nikdy, hlavně při jejich vyšším počtu.... ještě by mě zajímalo, jak dlouho se tito pacienti maximálně dožívají? (vím, že je to hodně individuální, ale předpokládám, že máte bohaté zkušenosti...) Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů v práci
karolina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina vaječníku se dá kompletně vyléčit i v takto pokročilém stadiu onemocnění. Každopádně takových pacientek máme celou řadu. Nicméně neplatí to obecně pro všechny. Záleží na mnoha faktorech, proto je průměr dožití kolem 3 let.
gyneokologické nádory
dobrý den, děkuji Vám za odpověd na můj dotaz a ráda bych ještě znala Váš názor na moje podezření, že maligní nádor na mém ováriu, kde dříve byla mnoho let jen folikulární cysta způsobila substituční hormonální terapie Klimonormem.Tuto jsem brala od 54 do operace v 63 letech, dlouhou dobu a pravidelně menstruovala, v současných příbalových letácích je toto upozornění, dříve tam nebylo , a rovněž v odborné literatuře se jako příčina malignity ženských orgánů uvádí pozdní nástup klimakteria a počet menstruací a Klimonorm to mimo jiné takto prodlužuje.V rodině nikdo rakovinu neměl, jsem jediná která užívala hormonální substituci a to ještě mnoho let. děkuji za odpověd. Eva
králová eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
S největší pravděpodobností nikoli. Tyto preparáty zvyšují riziko vzniku rakoviny prsu. U vaječníku je zvýšené riziko popisováno jen u nekombinovaných přípravků, které obsahují jen estradiol. Klimonorm obsahuje kombinaci estradiolu a progesteronu a o tom není známo, že by zvyšovalo riziko rakoviny vaječníku.
Podpůrná léčba
Vážený pane profesore, obracím se na Vás již po třetí a vždy jsem byla uklidněna. Jsem 3 roky po operaci příušní žlázy včetně přilehlé lymf. uzliny na krku. A to je to, co mne tíží. Jizva jak na líci, tak na krku se mi jakoby vcucává do krku a cítím značný tah a tvrdost. Existuje nějaké řešení na uvolnění? Jedna lékařka na ORL mi radí vlhké obklady a druhá na onkologii promazávat.Nic ovšem nepomáhá.Omlouvám se za tento, pro mnoho lidí bezvýznamný, dotaz, ale mne to trápí.Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Miluše
Miluše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu se Vám může vyjádřit jen ošetřující lékař. Já tu jizvu nevidím.
Rakovina plic
dobrý den,mám na vás dotaz.Před pěti lety,jsem tak půl hodiny venku šmirklem drhnul eternitové desku a před rokem jsem minutu řezal eternitovou desku.Myslíte že se mi rozjede nádor plic?nekouřím,myslíte že je kouření lepší než 2x práce s eternitem?co je více škodlivější?já jsem to nevěděl.Mám strašný strach už ani nespím.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tento dotaz jsem již odpovídal. Riziko vzniku rakoviny po krátkodobém nadechnutí azbestu je mizivé. Kouření tabáku je však jednoznačně škodlivé a způsobuje rakovinu nejen plic.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore,moc Vás prosím o vysvětlení vyšetření Pet pokud je to možné.Maminka má po třech letech rakoviny lymfatických uzlin tento nález,který je srovnáván s nálezem předchozím.Píšou zde..Pakety uzlin slývající do masy parailicky vpravo dnes vel 70x38mm s výrazně zvýšenou akumulací FDG,která zazdívá ilické cévy,v mase je patrná skořápková kalcifikace...závěr: Parciální morfologická a metabolická regrese parailické masy v pravo,Parciální morfologická regrese levostranné lymfadenopathie s nadále výrazně zvýšenou akumulaví FDG.Mockrát Vám děkuji za odpověď a přeji příjemný den.Mirka
Miroslava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jediné, co z toho mohu seriozně říci, je, že se jedná o lepší nález než minule. Nicméně onemocnění tam stále je a je dost aktivní.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se zeptat na tatínka. Přesně před dvěma lety mu byla provedena radikální prostatektomie. Po operaci byla hodnota PSA 0,05. Postupem času mu PSA nyní narostlo na 0,15. Zatím se prý nemá vzrušovat, že se nic neděje, ale uvidí se za 3 měsíce. Je možné udělat něco pro to, aby se PSA nezvyšovalo (doplňky stravy, zdravá zdrava, pohyb, nějaké léky...)? Jaká hranice PSA je již varující, kdy se začne něco dělat a jakou léčbou se popř. dále pokračuje? Mockrát děkuji za odpověd a přeji hezký den. Petra
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Většinou se čeká do hodnoty 2,0. Pokud se týká potravinových doplňků, tak nic takového, co by pomohlo, neznám. V případě potřeby jsou medicínské prostředky, které onemocnění umí ovlivnit.
urologické nádory
Dobrý den pane doktore. Chtěla jsem se zeptat, mému tchánovi byla odstraněna ledvina pro nádor o hmotnosti 1,5 kg před 3 týdny. Vše proběhlo bez komplikací, ale vůbec nevíme co bude dál, ošetřující lékař nic nezdělil jen kontrolní CT 25.května. Myslím, že by měla asi proběhnout nějaká léčba? Dg.: Světlobuněčný renální karcinom pT3 a pNX G2. Cave: dle ct hilová lymfadenopatie. Děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U rakoviny ledviny se běžně zajišťovací onkologická léčba neprovádí. Důležité je, zda nádor byl zcela odstraněn či nikoli. Pokud ne - to jsou ty popisované uzliny, tak je třeba zvážit další postup, zda opět operovat nebo podat paliativní cílenou léčbu.
Diagnostika
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli mám zvýšenou pravděpodobnost onemocnění rakovinou slinivky, když na ni zemřel můj dědeček v 75 letech. Moje matka a bratr jsou zcela zdraví, mému otci teď v 67 letech objevili nádor prostaty. Nikdo z rodiny nezemřel na rakovinu v mládí (před 50. rokem).
saša
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemůže se říci, zda máte zvýšenou pravděpodobnost vzniku zrovna rakoviny slinivky, protože ji nikdo v rodině neměl. Vzhledem k tomu, že Váš dědeček a Váš otec mají rakovinu, tak je u Vás zvýšené riziko vzniku jakékoli rakoviny. To ale neznamená, ži ji musíte dostat. Preventivní prohlídky od 40 let Vašeho života jsou tedy velmi vhodné a silně je doporučuji.
Rakovina plic
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, tatínek (65 let) od mého přítele je po biopsii plic a v závěrečné zprávě píší: NÍZCE DIFERENCOVANÝ DLAŽDICOBUNĚČNÝ PLICNÍ KARCINOM BEZ ROHOVĚNÍ. Co to znamená a jaké má tatínek šance? Mockrát děkuji!
Zdenka Janásková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o rakovinu plic, což je vždy velmi závažné onemocnění. Prognóza závisí na rozsahu onemocnění, zda se dá či ne odoperovat. Operace významně zvyšuje šance na dlouhodobější přežití.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den Jsem rok po výkonu byla mi diagnostikována C 18.9.-T3 n0m0G2.V květnu lonského roku mi skončilo 8cyklů chemo.V srpnu PET-tam bylo vše OK.V listopadu jsem podstoupila gyn.zákrok,kde mi byla podávána 5%G,toto podání mi muselo být přerušeno z důvodů silných bolestí v levém podžebří - a tyto problémy mám dosud-sice jen občas,ale obtěžují.Na UZV i kolono je vše v pořádku onkomark.také normal.Bolest reaguje na úpravu stravy-je možné že to patří k následkům chemoterapie? Děkuji
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu se Vám po internetu nevyjádřím. Musel bych Vás osobně vyšetřit, ale obratte se na svého onkologa, aby Vás důkladně přešetřil.
Diagnostika
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možné příčiny kolísání CA 19-9. V listopadu 2008 měl bylo odstraněno 30 cm tlustého střeva, kdy byl nalezen ve střední vrstvě 1,5 cm zapouzdřený zhoubný nádor. Od té doby pravidelně navštěvuji onkoligickou ordinaci v Kladně. Byl jsem po operaci už 3x na kolonoskopii a 2x na Homolce na PET a CT, v Kladně na CT a SONU. Všechna vyšetření byla negativní na nějaké zhoubné buňky. V dolní části levé plíce je jen nějaký malý nezvětšující se útvar nezhoubného charakteru. Přesto mě ten MARKER neustále kolísá mezi asi 47 a 52, jednou nižší, podruhé vyšší. Poslední výsledek z 13.4.2012 byl 95. Pan doktor Nedvěd, kterému chodím, si už se mnou neví rady. Jsem ročník 1954, kuřák (cca 12 cigaret denně), jednou denně večer 1 pivo, 3 dcl červeného vína). Cítím se dobře, chutná mi jíst, v létě jezdím na kole, mám pozitivní přístup k životu a ve volném čase se aktivně věnuji hudbě (bubeník). Děkuji za Vaši odpověď. Zdeněk
Zdeněk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kolísání nádorových markerů je běžné. Nejsou to specifické markery. Nicméně jejich příčina se má hledat a může se objevit nebo taky někdy vůbec ne. Takové zkušenosti v naší praxi máme. Kouření někdy zvyšuje tuto hodnotu nebo i jiné zánětlivé tedy nerakovinné procesy.
urologické nádory
DOBRY DEN CHTEL JSEM SE ZEPTAT JSEM PO OPERACI GRAVITZE MAM BOLESTI NOHO LEKAR ME UDELAL RENGEN DOLNICH KONCETIN A TAM POPISUJI KONCETINY BEZ OCTEOLITICKYCH ZMEN TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT JESTI TO JE TAKLE V PORADKU A JESTLI TO ZNAMENA ZE TAM METASTAZE NEMAM ALE PROC MAM POTOM TY BOLESTI DEKUJI
JARDA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Proč máte bolesti dolních končetin nevím. To Vám takhle po internetu neumím zdiagnostikovat. Nicméně pokud je scinti kostí a rtg kostí negativní, tak tam metastázy nejsou.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore.Manžel/48/ měl v 7/2010 PSA 3,75 a biopsii 8 vzorků negativní. V 6/2011 3,63 a v 1/2012 PSA 4,85ug/l, volný PSA 0,41 a index PSA 8,5%.V 3/012 znovu biopsie 10 vzorků negativnich. Kontrola PSA za půl roku. Je nějaká možnost došetření, aby se něco nezanedbalo, třeba scinti skelet, má často bolesti dolní časti zád.Velmi děkuji za odpověď.
Anna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je biopsie negativní a hodnoty PSA nesvědčí pro rakovinu prostaty, tak bych další jiná vyšetření neprováděl. V případě nejistoty možno doplnit magnetickou rezonanci pánve, kde by se podezření na rakovinu prostaty mohlo také projevit. Scinti kostí není v případě negativity biopsie indikováno.
Rakovina prsu
Rakovina prsu: Dobrý den pane doktore,ráda bych od Vás slyšela názor,je mi 55 let a byla mi zjištěna diagnosa C50.5 infiltr. duktální ca mammae 1. sin.-DZQ, T1cN1MO, operaci provedli 27.3.2012 a dosud mi nebyla udělena léčba /ozařeni,chemo adt. myslíte.že je to v pořádku?
Anežka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nejsou žádné další komplikace, tak většinou začínáme s adjuvantní léčbou do 2-3 týdnů po operaci. Je to běžný standard, který by se měl z medicínského hlediska dodržet.
gyneokologické nádory
Před 1,5rokem jsem prodělala totální operaci pro nádor ovária.Dostala jsem zorávu že se jednalo o high grade serozní adenokarcinom a že je nutná adjuvantní chemoterapie, nyní jsem se dozvěděla že to byl asi low grade tumor a chemo nebyla nutná to je značný rozdíl, jak se mohu dozvědět jaký typ nádoru jsem skutečně měla, jak dlouho se v patologickém ústavu uchovávají vzorky? děkuji za odpověď. Králová Eva
Králová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vzorky se na patologii nechávají po dobu nejméně 25 let, proto si můžete na patologii vyžádat Vaše bločky, které poskytnete jinému pracovišti ke druhému čtení. Je to dnes placená služba, ale stojí to za to.
Rakovina prsu
Jsem 17 let po operaci rakoviny levého prsu s následnou iridiací.V posledních dnech jsem začala vykašlávat krev z levé plíce.Po různých vyšetřeních i labortorních,musím jít na bronchoskopii,protože se stále přesně neví oč jde.Bylo mě sděleno,že se jedná možná,o tkzv,"připálenou plíci",při ozařování.Tomu celkem rozumím,ale chtěla bych vědět,co to pro mě do budoucna znamená a co bych já jako pacientka měla pro svou připálnou plíci udělat,v čem bych si mohla pomoc já sama.Podotýkám,že jsem astmatička,občas docházím na infůze,3x do roka.Pravidelně používám pohotovostní sprey Berodual a mám zhoršenou imunitu.Přesto nemám momentálně žádné potíže co by se týkalo astmatu ani vyšetření to neprokázaly .
Miroslava Pospíchalová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Po radioterapii může dojít k vedlejšímu účinku, že plicní parenchym je trvale poškozen. Samozřejmě, že ne všude, ale jen místně. S tím se bohužel nedá nic dělat, protože v té části vznikne jizva. Nicméně ve Vašem případě se může jednat o zcela něco jiného, proto bych vyčkal bronchoskopie a ev. CT plic.
gyneokologické nádory
Teta věk 72 C530 ZN ,po neradikální operaci,lymfadenektomii nešla provést,po oeraci nález karcinom endometria pT3b,riziková histologie světlobuněčný fenotyp, G3 radioterapie do 45Gy + 3x5 Gy vag. Po 5. měsících relaps meta kostí ,bolesti zad,meta plic, nasazena chemo 5 x paclitaxel/ carboplatina, jaká je prognoza děkuji Vám
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognoza se z těchto údajů nedá určit. V tom se musíte poradit s jejím onkologem, ale obecně se dá říci, že diseminované onemocnění se nedá kompletně vyléčit. Chemoterapie však může významně prodloužit kvalitní život, v řádu i let.
urologické nádory
dobry den chtel jsem se zeptat jsem tri roky po nefrektomii graw.T1N0M0GR2 a rok mam zvysene jaterni testy tak jsem se chtel zeptat jesti to nema souvyslost s tim grawitzem protoze pred tim jsem nemel nikdy jaterni testy zvysene vym to protoze jsem byl radu let darcem krve jinak sono mam v poradku jen steatoza jater a to me bylo receno ze to pry ma hodne lidi dekuji
JARDA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Steatoza jater způsobuje zvýšení jaterních enzymů. Grawitz při metastázách do jater někdy, v pokročilém stadiu, ale to je snadné vyloučit ultrazvukem.
Diagnostika
DOBRY DEN MELA BYCH NA VAZ JEDEN DOTAZ OHLEDNE KOSTNICH METASTAZ MIVAM DOST CASTO A NEKDY POMERNE VELKE BOLEST KOSTI SCINTI MAM DELANOU A JEDNOZNACNE TAM META NEPOPISUJI TAK JSEM SECHTELA ZEPTAT JAK TO VLASTNE S TEMA KOSTNIMA META. JE NENI TREBA MOZNE ZE TAM TY KOSTNI META JIZ MAM A SCINTI TO JESTE NEZACHYTILO NEBO TO SCINTI JE TAK PRESNE K ODHALENI META ZE BY TO BYLO NA TE SCINTI UZ V POCATCICH VYDET A TREBA PACIENT NEMA ZADNE BOLESTI JA JSEM SLISELE NE OD ODBORNIKA ZE PACIENTI NEMAJI ZADNE BOLESTI ALE KDYZ JDOU NA SCINTI TAK UZ TAM JE META POSTIZENI PATRNE JA JSEM PO OPERACI NADORU NA LEDVINE T3 gr2NOMO
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Scinti kostí je velmi citlivé vyšetření na zjištění kostních metastáz. Ppokud je negativní, tak metastázy v kostech nejsou.
Rakovina prostaty
Prosím o odpověď na otázku , jak by se měla chovat hodnota PSA po operaci radikální prostatektomie v časovém horizontu od operace v případě úspěšného odstranění nádoru .Má se dostat na hodnotu až 0 , nebo je stanovena nějaká hraniční hodnota ??? děkuji za informaci
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Žádoucí je hodnota 0,0, která nastupuje ihned po hormonální léčbě, zvl. po orchiektomii. Pokud se provádí blokáda hormonů medikamentozně, tak k tomu dochází za 2-3 měsíce.
Léčba
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat jaky je postup lečby mého tatínka je mu 77 let a byl hospitalizován , měl potíže z dýchánim,podstoupil vyšetřéni,diagnoza zněla embolie plic dle dalšího vyšetření mu bylo zjištěno mnohočetna ložiska metastázpostihující praktickyvšechny segmentyjaterní,velikostido48mm.ložiska metastaz velikostido 22mmve slezině.ložisko metastázy v levé nadledvinyvelikost45mm.SPLYVAJÍCÍkonvoluty metastazv průběhuslezinné cévnístopky.Mnohočetné metastázy paraaortokavalně velikosti do 42x26mm.Uzliny vel.do 1cm vradixu mesenteria.Ložisko vtěle L2 muže parřit jak metastaze,takpříp.hemangionu.Dvě krátké stenozyskirhu delka do 2.5cm v oblasti pravé flexury tračníku.Deg.změny skeletu. U
šárka horká
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel zde nikde nevidím onkologické onemocnění, jen metastázy. Propberte záležitost s onkologem Vašeho tatínka. Ví více a podrobně.
Rakovina prostaty
Dobrý den,před půl rokem jsem v zájmu léčby Cap podstoupil orchiektomii.Současný stav je dobrý - PSA 2,7-.Trápí mě však časté návaly horka.Pravidelně ráno při vstávání a večer při ulehnutí.Přes den nepravidelně.Co to horko vyprovokuje,dá se to nějak potlačit?Děkuji za odpověď.
BERT
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jsou to normální příznaky z nedostatku hormonu testosteronu. Jediná možnost jak je odstranit je podání přípravku s testosteronem, což ve Vašem případě není vůbec žádoucí. Někdy pomohou léky na zklidnění jako je Lexaurin nebo Neurol.
urologické nádory
DOBRY DEN JIZ JEDNOU JSEM VAM PSAL OHLEDNE PET CT MAM TAM POPISOVANO SKELET BEZ ZNAMEK META POSTIZENI BEZ PRUKAZULOZISEK FDG NADOROVE TKANE BEZ ZNAMEK LOKALNI RECIDIVY CI DESIMINACE ZAKLADNIHO ONEMOCNENI MIRNE DIFUZNE ZVYSENY ZACHYT V KOSTNI DRENI AX. SKELETU V.S.AKTIVACE KOSTNI DRENE TENTO NALEZ JSEM MEL PRED PUL ROKEM A NYNI NA KONTROLE JE TO STEJNE MIIVAM KAZDODENI BOLESTI KOSTI SCINTI MAM OPAKOVANE DELANOU KAZDY PUL ROK A TAM JADNOZNACNE META NEPROKAZUJI NEVYTE PROSIM CO BY MOHLO ZNAMENAT TEN DIFUZNE ZVYSENY ZACHYT V TE KOSTNI DRENI NEMUZE TO ZPUSOBOVAT ME OBTIZE BOLESTI KOSTI KDYZ JSEM SE ZEPTAL NA ONKOLOGII CO TO ZNAMENA TAK MI REKLI ZE NEVY ZE SE KTOMU VE SPRAVE NIJAK NEVYJADRILI TAK TO ASI NIC NENI TAK JSEM ZAVOLAL NA PET A TAM MI REKLI ZE POPISI CO VYDI A PORADIT UZ SI MUSI MUJ LEKAR NEMUZE TO BYT POSTIZENA KOSTNI DREN TREBA MYELOMEM NEBO LEUKEMII AALE KREV MAM PRY V PORADKU TAK PRY PUNKCI DELAT NEBUDOU TO MI REKLI NA HEMATOLOGII JSEM ROK A PUL PO OPERACI GRAWITZE T2NOMOGR2
MICHAL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kostní dřeň je velmi metabolicky aktivní část kosti a pokud zde není vyloženě popsáno, že se jedná o podezření na rakovinu, tak se o ni zřejmě nejedná a viděný nález pro rakovinu nesvědčí. Jinak by to lékaři na PET jistě popsali jako nejméně podezřelý nález.
maligní melanom
Dobrý den, manželovi je 55 let, před 25 lety mu bylo odebráno varle - seminom, následovalo ozařování, každoroční onkologické kontroly v pořádku. Loni v srpnu kožní melanom na hrudníku, maligní - operativně odstraněn, odebrána i uzlina v podpaží - bez nálezu. Manžel nebyl ani ozařován, vše v pořádku . Od prosince se u manžela začaly projevovat změny nálad (deprese), během 4 měsíců zhubl 12 kg( částečně změnil stravovací návyky - nepřejídá se, nejí vůbec sladké - předtím často), je mu často špatně - mražení v dolních končetinách přecházející až do hlavy, nevolnosti, jakoby vzduch z břicha, neustále plynatost. CT břicha s kontrastní látkou bez nálezu, markery v pořádku, všechny krevní testy v pořádku, fibroskopie bez nálezu, histologie žaludku v pořádku. Manžel je psychicky na dně(jeho matka trpěla také depresí), bojí se návratu rakoviny. OL ho ujišťuje, že jeho problémy(i výrazné hubnutí) je záležitostí psychiky.Máme žádat další vyšetření? a jen kolonoskopie.
Věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Možno ještě doplnit PET vyšetření a to včetně mozku, aby se vyloučila organická příčina, v tomto případě rakovina. Deprese v rodině je však rovněž velmi závažný stav a může se u potomků rovněž objevit.
Podpůrná léčba
Dobrý večer,pred 6-imi rokmi mi bol vybraný malígny melanóm na chrbte,ešte raz mi to vybrali hlbšie,nález bol negatívny.Liečbu som nemala žiadnu,som 1x za rok sledovaná,všetko je v kľude.Chcela by som sa opýtať,či môžem použivať lymfodrenážne nohavice.ďakujem
ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nejsou známky nádorového onemocnění, tak jsou lymfodrenáže možné.
Rakovina plic
dobry den, chtel jsem se zeptat jsem rok po operaci nadoru na plici byla mi cela odstranena mivam kazdodeni bolesti kosti scinty jednoznacne meta lozisko nepopisuje mam tam chron. zanetove a deg zmeny byl jsem take na kostni denzitometrii a tam me nasli osteopenii tak jsem se chtel zeptat jestli to nejsou nejake pocinajici metastaze nebo nejaka pocinajici zhoubna patologie protoze si myslim ze jsem na osteopenii nebo potom pripadnou osteoporozu mlady je mi 38 let dekuji
jarda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Osteopenie v tomto věku je opravu raritou. Nicméně scinti vyšetření je poměrně dost přesné na kostní metastázy a v případě nejasností se dají nejasná místa ještě došetřit pomocí CT.
urologické nádory
DOBRY DEN, JSEM PO OPERACI GRAWITZE T1NOMOGR2 DVA ROKY MIVAM BOLESTI KOSTI UZ DVAKRAT MI BYLA DELANA SCINTIGRAFIE S URCITYM NALEZEM ALE JEDNOZNACNE TAM META NEPOPISUJI HLAVNE NA PATERI TO POPISUJI JAKO ZREME DEG. ZMENY POTOM MAM NECO NA 7 A 9 ZEBRU A KTOMU PISI ZE TO ZUSTAVA PORAD STEJNE TAK SE CHCI ZEPTAT JESTLI NA TECH ZEBRECH NENI NIC VAZNEHO KDYZ SE TO ROK NEZMENILO LEKAR NA UROLOGII ME REKL ZE SEM SE MOHL KLIDNE V MLADI PRASTIT A TED TO TAM SVITI ALE JA O ZADNEM PADU NEVIM A JESTE JSEM SE CHTEL ZEPTAT MAM BOLESTI NOHOU A NA TE SCINTI NIC NEPOPISUJI ZE BY TAM BYLO TAK ME LEKAR JESTE POSLAL NA RTG DOLNICH KONCETINA TAM POPISUJI BEZ OSTEOLYTICKYCH ZMEN TO MAJI ASI PODEZRENI NA MYELOM A JE RENGEN NA TO DOST PRESNY
KAREL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tento dotaz jsem již odpovídal. Scinti vyšetření je rozhodující a potvrzení se může dít pomocí rtg. Rtg je na změny v kostech velmi přesný.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore, prosím o informaci, zda je možné ultrazvukem břicha zjistit, zda nedošlo k metastázám do uzlin / jater po odstranění maligně zvrhlého polypu z tlustého střeva, nebo je nutné CT vyšetření? Děkuji moc a přeji hodně úspěchů ve Vaší záslužné práci.
Markéta H.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ultrazvukem se dá mnohé zjistit a navíc je to zcela neinvazivní vyšetření, které nijak pacienta neohrožuje. Nicméně je jen orientační, proto při nějakém podezření je třeba stejně CT doplnit. Tedy pro první vyšetření je ultrazvuk velmi vhodný.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na můj problém s jednostrannou nosní obstrukcí a obstrukcí eustachovy trubice. Je mi 28 let, před 3 lety jsem byla na operaci pleomorf. adenomu v levé příušní slinné žláze; operace dopadla v pořádku, žláza mi byla celá odstraněna. Už asi dva roky mě však trápí mírně ucpaná eustachova trubice a nosní dírka – obojí na levé straně. Také občas, pouze po ránu, smrkám maličko krev (opravdu jen maličko). Byla jsem několikrát na kontrolách – ultrazvukové vyšetření slinných žláz a krku, vyšetření nosu – kde mi zjistili vybočenou levou nosní přepážku, vyšetření ucha – vše v pořádku, audiometrie také. Nosní obstrukci a obstrukci e.trubice cítím někdy více, někdy méně.. Tolik bych tomu nevěnovala pozornost, ale bojím se, zda mi nemůže v hlavě růst opět nějaký nádor? Nebo to může být prostě příznak toho, že jsem vždycky hodně smrkala (celoroční rýma) apod.? Vyšetření byly stále v pořádku a tak se nechci bát. Děkuji vám za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pomůže Vám jedině odborné vyšetření na ORL.
Ostatní
Dobrý den,mám na vás otázku.V prosinci jsem řezal do eternitové desky,venku na vzduchu řezal jsem asi tak půl minuty.Chci se vás zeptat oblečení co jsem měl na sobě se vypralo mohu ho nosit dále a nebát se toho že ještě tam jsou ty azbestové vlákna a že je mohu vdechnout?děkuji za odpověď.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud jste azbest vdechl, tak se tak již stalo v průběhu výkonu. Nyní je riziko již prakticky nulové.
Diagnostika
Má mastopatiu mliečne žlazy zdurené a su bolavé.Lekár mi povedal ze su ako strapce hrozna.Dalo by sa vyoperovat mliečne zlazy ? aby som predišla niečomu horšiemu a či je to závažná operácia. Alebo ak viete niečo iné mi na to poradit bnola by som rada.Odpoved na môj mail minerv1@centrum.sk. Dakujem pekny den vám zelam. ps.mám 47 rokov nemam uz menstruaciu.
Hanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tady se musíte poradit se svým gynekologem. Obecně Vám k tomu nic neřeknu.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore. Manžel je po ozařování prostaty jeho stav je dobrý nemá celkem žádné potíže pouze v oblasti sexuálního života. Chtěla jsem se proto zeptat jestli je pro něj vhodné používat podpůrné prostředky například erectan či clavin? Jestli mu toto nemůže ublížit. Děkuji za odpověd
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sexuální problémy jsou bohužel nepříjemnou součástí tohoto onemocnění a použitých léčebných metod, proto všechny možné prostředky na zlepšení sexuálních funkcí doporučujeme. Který z nich je nejvhodnější záleží na současné situace, konkrétních problémech. Každopádně se poradťe s jeho urologem nebo onkologem, který je předepíše.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore.Jemi 67let a byla mi zjištěna rakovina prostaty.Vzhledem k chronickým bolestem páteře provedena scintigrafie v roleraci s low doseCT,kde prokázaný mnohočetný ložiskový proces. T2-3,NX,M+,GS3+4 Z tohoto důvodu mě nebyla provedena radikální prostatektomie.V březnu mě byla provedena oboustraná orchioktomie.V současné době neberu žádné léky,pouze jsem pozván v květnu ke kontrole PSA., ale chtěl bych se zeptat zda mohu jet k moři a být vystaven slunečnímu záření. Dále bych se chtěl zeptat,jak dalece je vypovídající hodnota PSA. První měření PSA ukázalo hodnotu 9.13 ,což k rozsahu onemocnění se mě zdá málo. Děkuji.
Kaisler Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zda můžete k moři či nikoli Vám musí říci Váš lékař, onkolog, který zná všechny Vaše zdravotní problémy a výsledky současného onemocnění. Hodnota PSA je velmi významná a v podstatě zásadní pro průběh onemocnění. Nicméně hodnota 9 je opravdu poměrně nízká, při které metastázy ještě nenacházíme.
gyneokologické nádory
Dobrý den p. profesore, ptala jsem se na ono PET-CT u C53 ve stadiu T1b1, No, Mo. Kolik let mám ročně absolvovat PET-CT? Jsem úplně v pohodě, nemám žádné potíže, doufám, že spadnu do skupiny vyléčených. Děkuji, Blanka
Blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Stačí jednou ročně prvních 5 let, pak v případě vyléčení jen občas, dle klinického stavu.
Rakovina zažívacího traktu
Pred 5 rokmi ocovi vyoperovali nádor na konečníku. mal pokoj až doteraz. Na varlatach a okoli mu narástli hrčky. Odobrali vzorku a výsledok bol metastáza adenokarcinóm kolonického typu infiltrujúci subepidemálne, korium a ložiskovo. Je to vážne a dá sa vyliečiť?
Anna 1
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom, zda metastázy jsou ještě někde jinde v organismu, ale bohužel ve stadiu, kdy je onemocnění diseminované - s metastázami, se kompletně vyléčit nedá, i když dlouhodobě se dá lečit.
Rakovina prsu
Dobrý den, znovu se na vás obracím. Loni v únoru mi zjistili ca mammae I. sin, pT2 NO MO, 28.2.2011 st.p. parc. výkonu s exenterací axily, histologicky duktální ca G2,ER25%,PR 5-7%, c-erb neg. St.p. lokoreg. RT v LD 50+14 Gy, pak 5x chemoterapie AC, která byla ukončena v prosinci, následně hormonoterapie. Na CT v únoru se potvrdila drobná ložiska bilat 2 - 5 mm v.s. meta, ve středním laloku vpravo ložiska 10 +14mm - odpovídá meta. 9.3. 2012 aplikována 1 chemoterapie Taxotere. Pro zhoršení stavu - febrilní neutropenie IV stupně jsem byla hospitalizovaná a při propuštění z nemocnice změna chemoterapie na taxoterre weekly. Současný rozsah onemocnění je generalizace v plících. Můžete mi prosím vysvětlit co to je a když operace není možná, jaká je naděje na vyléčení. Děkuji za vaší odpověď. Ivana
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se jedná o diseminované onemocnění, které se t.č. nachází ve více ložiscích v plicích, tak takové onemocnění neumí v současnosti nikdo kompletně vyléčit. Dá se významně ovlivnit chemoterapii a dalšími možnostmi - záleží na dalších parametrech, poměrně s dlouhodobým přežitím. Operace není možná zřejmě z důvodů, že se jedná o více ložisek. Individuálně se prognoźa takto nemůže udělat.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, mojí tchýni byla stanovena diagnosa adenokarcinom pravého horního plicního laloku T1bN0T0 st IA. Za týden má plánovanou operaci, tak jsem se chtěla zeptat, jaké má vyhlídky do budoucna.Bojí se té operace a začíná uvažovat, že na ní nepůjde je jí 60 let. Děkuji za odpovědˇ
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Stadium IA má velmi dobrou prognózu, pokud pacient podstoupí operaci. Nemusí to sice vždy znamenat kompletní vyléčení, ale šance je vysoká, proto bych ji silně doporučil operaci podstoupit.
Ostatní
Stále se mi nezobrazuje můj dotaz, je technický problém??
Bohuna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
asi ano. Mně taky ne.
Rakovina plic
dobrýden,nebylo nám dost dobře vysvětleno,jak se stav onemoc.změnil.Diagnoza-C341-ZN-hor.lalok,bronchus n.plíce,Tu.pulmonum 1.sin.,v.s.malobuněčný ca.,hystol.III. Proběhla chemoter.6x carboplatina+Navelbin-dosaženo PR-stp.palitativní RT na oblast residualního tu. a spádových LU 2/40Gy 1-2/2012 Po chemo.se dědy/65/ stav začal zlepšovat -původní váha 95kg-spadla před chemo na 65kg po té se vyrovnala na 77kg po 20ti ozáření jde ,ale opět dolu...nyní 70kg ,noční záchvaty kdy se nemůže nadechnout,stále bolest.kašel,pije jen nutridr.nemá chut k jídlu,vydrží stát a jít pár kroků.Našel si boule u krku a na zádech,stále bolesti hlavy....v ut má přijít na paliativní ozáření obl.reziestence v l nadklíčku.Není na tom vůbec dobře sám cítí,že na ozáření nemá sílu.Ráda bych znala váš názor.Předem děkuji./do nemocnice na onko.nechce ,chce být s rodinou a v klidu/Předem děkuji za odpověd
vlasta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je složitá situace, která může být zhodnocena jen přímým vyšetřením, proto pokud chcete znát více, tak se musíte zeptat jeho onkologa.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat,na pravé straně jsem si našla tvrdé místo,které snadno nahmatám pri lezení na boku a rukou to lehce zatlacim pod zebro a samo se to vrátí. Pri zmáčknutí mě to malinko bolí,jinak nic necítím,tak netuším co to je. Moc děkuji za odpověd
Marky
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte být vyšetřena lékařem. Takto, po internetu, Vám nemohu pomoci.
Rakovina plic
dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně tchána.Před měsícem mu diagnostikovali suspektní adenokarcinom na pravé plíci T3N2M0,který nelze operovat.Prý prorůstá do pohrudnice.Již podstoupil dvě chemoterapie,příští týden ho čeká další.Je dosti dušný a má kašel.Tchánovi je 72let a 12 let je nekuřák.Prosim o prognozu.Předem děkuji Romana
romana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato TNM klasifikace odpovídá stadiu IIIA, kde se obecně dožívají 5 let pacienti jen v 15%. Individuálně může být prognóza jistě odlišná, protože závisí na mnoha faktorech, ale pokud onemocnění není operovatelné, tak je prognóza proti průměru kratší.
gyneokologické nádory
Dobrý den p.profesore, loni v srpnu (2011) mi sdělil, že mám rakovinu děl.čípku. Dle histologie jde nízce diferencovaný invazivní adenokarcinom o vel 2,5x1,5x0,7cm. Nádor je s regresivními a nekrotickými změnami, bez angioinvazivity. Horizontální šíření je 0,7cm. Provedena byla radikální hysterektomie sec W-Meigs II. typu. Odebrána děloha, vejcovody, vaječníky, adnexa a 23 LU. Závěr z patologie: C53, G3, pT1b1, pN-0, pM -0, V-0. Chtěla bych v létě, tedy po roce absolvovat PET-CT pro svůj klid, že je vše OK. Doporučil byste mi toto vyšetření? Děkuji za vaši odpověď, Blanka.
Blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě ano a to každý rok.
gyneokologické nádory
Dobrý den pane profesore, jsem po re-konizaci děložního čípku. Výsledky jsou teď v pořádku. před dvěma lety jsem porodila a po porodu mi byla zjištěna i hyper-funce štítné žlázy.Pak ty konizace. Zajímalo by mě, jestli s dalším těhotenstvím (kdyby se zdařilo), by bylo riziko aby se v těhotenství nebo po porodu znovu něco rozjelo. Těhotenství je jiný stav! Re-konizace se dělala kvůli nesplněnému reprodukčnímu plánu, jinak by vyndali dělohu. Ale teď přemýšlím aby vše bylo v pořádku, kdyby jsme se rozhodli o další miminko. Předem děkuji za odpověd s pozdravem Hazemová (hazemova.petra@email.cz)
petra hazemová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Těhotenství jistě zatěžuje celý organismus, ale je to zcela fyziologický stav, proto z hlediska rakoviny čípku by nemělo být problémem. POkud se týká funkce štítné žlázy, tak ta jistě musí být v průběhu těhotenství pečlivě kontrolována.
ORL nádory
DOBRY DEN CHTELA BYCH AVS POPROSIT O RADU CO ZNAMENA :HLAVNI ONKOLOGICKA DIAGNOZA :CA TONSILLAEpalatinae et radicis linguae l.sin, TNM stadium : T4N2cMO, HISTOLOGIE : spinocellca G2,DALSI DG : sine .predem vam moc dekuji nashledanou
MONIKA SCHRUTKOVA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
jedná se o rakovinu této oblasti - tedy mandle a uzlin a to poměrně dost rozsáhlou, která se asi nedá operovat, ale která není diseminovaná do celého organismu.
Diagnostika
Vážený pane profesore, chtěla bych se zeptat, zda novotvar klasifikovaný jako in situ spinocelulární karcinom M 8070/2, D 04,5, který byl vyoperován, může metastázovat. Operatér-chirurg tvrdil, že nikoliv, ošetřující lékařka nám sdělila opačnou informaci. Mnohokrát děkuji za odpověď. Převorovská
Převorovská
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Oba mohou mít pravdu. Klasifikace in situ znamená, že se jedná o velmi časný nález, ktery nemá metastazovat. Nicméně z praxe vím, že tak 10-20% in situ nálezu přece jen metastazuje. Takže opatrně.
maligní melanom
Jsem po operaci zhoubného melanomu kdy mi byla odstraněna i uzlina nyní po pul roční kontrole mi bylo řečeno že mam reaktivní limf. uzliny jedna malinká jedna větší, prosím o vysvětlení
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemusí se jednat o rakovinu, ale každopádně bych si je nechal vyndat, aby se zjistila přesná histologie. Reaktivní uzliny jsou jen reakcí na zánět. Tedy fyziologické.
ORL nádory
Dobrý den u manžela diagnoza C320 ZN. Operace pravé hlasivky ,za dva roky operace pravé strany -uzliny.Jen metastáze primární nádor nenalezen. Nyní následuje 30krát radioléčba. Prosím,jaká je prodnoza žítí,co se dá očekávat.Děkuji za odpověd
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutno nejdříve zjistit, zda se onemocnění nenachází jěště někde jinde, než ve zmiňovaných uzlinách. Pokud ano, tak je to nevyléčitelné, ale pokud ne, pak je naděje na kompletní vyléčení.