Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

urologické nádory
Vážený pane profesore, již jsem se u Vás dotazovala a mámještě jeden. Můj muž 45 let- metastatické postižení pleury vlevo s recidivijícím malogním výpotkem. onemocnění se objevilo po 12 letech, kdy se manžel léčil s grawitzovým nádorem ( odstraněna pravá ledvina),léčba chemo.Nyní výpotek léčen talkáží (nepovedena), stále výpotek i když méně a méne krvavý. Podle biop. vyšetření se jedná o světlobuněčný renální karcinom. .podle ct nález vysoce susp. z metastat. postižení plic od rcc, nelze vyloučit ani mesotolion vlevo. 3měsíce léčen Sutentem, ale nezabíral, nyní Afinitor 14 dní. Po kontrolním CT se stav nelepší ani nehorší. Co to znamená? Muž nehubne a je celkem v dobré kondici, jen unavenější. Moc děkuji. Velmi si vážím Vaší pomoci a přji hodně sil a zdravíčka Marie
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takové individuální rozvahy lze dělat jen při osobním vyšetření.
urologické nádory
DOBRY DEN PANE DOKTORE JSEM PO OPERACI ZHOUBNEHO NADORU NA LEDVINE BYL VELKY 8CM LEKAR MI REKL ZE JE TO JENOM NA TE LEDVINE VE SPRAVE MAM NAPSANO T2 NOMO GR2 PREDCITAL JSEM SI VASE POSLEDNI ODPOVEDI JAK ODPOVIDATE O NADORECH LEDVIN I JA BYCH MEL NA VAS PROZBU JESTLI BY STE MI MOHL RICT JAKA JE PROGNOZ A U MEHO ONEMOCNENI NADOR PRUMERU 8cm T2 NOMO GR2 RENALNI SVETLOBUNECNY DEKUJI
david
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognózy tohoto typu lze jen při osobním vyšetření.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore, měla bych dotaz na maminku.Nález středeně až nízce diferencovaný adenokarcinom žlučníku s výraznou desmoplastickou reakcí stromatu,Nádor z převážně z atyp.kubických buněk a prorůstá do okolí jaterní tkáně.Na více místech patrné perineurální šíření a angioinvaze. Imunohistolchemický nádorové buňky CK7 pozitivní.Negativní je exprese CK20.Profilerační aktivita Ki-67 dosahuje místy až 10%.Na více místech v bloku G dosahují nádorové struktury latexem znač.okraje.diagnoza G2-3,pT3,pNX,pMX, v FNOL byla provedena lokální excize z jater .K pooperační chemoterapii se vzhledem k komorbiditám (diabetická nefropatie) a předpokl.nízkému efektu ustupuje.Nyní se maminka cíti dobře, ale vzhledem k tomu, že nepodstupuje žádnou léčbu zní můj dotaz, jakou prognozu maminka má pokud se to dá alespoň trochu odhadnout?Předem Vám děkuji za odpověď
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognózy tohoto typu lze jen při osobním vyšetření.
gyneokologické nádory
dobrý den ., mam dotaz,- kontrola adjuvativní chemotrapické léčby ca ovarií je nutno dělat pomocí CT vyšetření , nebo je možno i použít MR ? Děkuji
Vladimir Kramar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možné obojí.
urologické nádory
Dobrý den.Mám maminku pro prodělané rak.ledviny a v současné době již má metastazy v kostech,plicich atp.Je jí 80 a po všech peripetiích je v hospic.péči v tzv.rodinném pokoji kde jsme s ní.Vypozorovala jsem,že jí podávají morfin injekčně za 6h.Maminku miluji,ale přesto se odvažuji zeptatjak dlouho se ještě bude trápit,ona má totiž hlavu v relativním pořádku,je ochrnutá stalo sr to během 2 měsíců a museli jsme jí hospitalizovat kvůli horečkám a podezření na zápal plic.Na interně ležela 14dní a nzní je týden na hospic.pokoji.Horečky se jí již opakují a je to pouze trápení bey naděje. Děkuji za odpověď
Krista M.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel ani při maximální vstřícnosti se po internetu medicína dělat nedá. V případě prognózy ji může ošetřující lékař jen odhadnout, ale musí pacientku vidět, vyšetřit a znát celý zdravotní stav.
Diagnostika
dobry den chtel jsem se zeptat ktere vysetreni je presnejsi k odhaleni kostnich meta. jestli scintigrafie nebo pet ct slisel jsem ne od lekare ze pry pet ct to pry tam zachyti to pet a potom ct potvrdi treba meta destrukci mohl by ste mi prosim poradit dekuji
milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Scinti kostí je přesnější a specifičtější. PET/CT není špatné, ale v prípadě kostních metastáz může být i zcela negativní.
Diagnostika
Dobrý den, mám problém rozluštit lékařskou zprávu. mohl byste mi lidsky říct, co se v ní píše? Mám tam psáno toto: ,,Drobná cysta do 5mm v gl. pinealis bez tlakových projevů, ojedinělé T2 hyperintenzní ložisko o průměru do 4mm frontodorsálně sin. v bílé hmotě mozkové, v dif. dg. spíše ložisko parainfekční nespecifické" Předem děkuji za odpověď
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V popisu není zmínka o rakovině, jedná se jen o benigní, nezhoubné útvary v uvedených anatomických oblastech mozku.
Léčba
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor na preparat GESAVIT. Vím ,že se prováděl průzkum u onkologicky nemocných.Může opravdu podpořit apoptozu rakovinových bunek v počátečním stádiu, tedy u takových případů, kdy ještě rakovina nebyla diagnostikovaná ?Někteří lékaři tvrdí že ano, ale jaký je Váš názor jako onkologa?Děkuji.
iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemám žádné zkušenosti s tímto preparátem, ale pochybuji o tvrzení, že podporuje apoptózu rakovinných buněk.
Rakovina prsu
Dobrý den byla jsem na operaci k exiczi fibroadenomů praveho prsu.Měla jsem jich tam 3 doktor říkal že vše bylo za pouzdřené.Z histologie nalezeny struktury grade 2 intraduktálního in situ karcinomu.A grade 2invazivní duktální karcinom který prorůstá do tukové tkáně.E-cadherin- pozitivní.HER2neu overexprese -skore1-2.vzaly mi cele prso při druhé operaci a v podpaží uzliny.Chodím na chemoterapii a dostávam po 28 dnech Zoladex .Jsem pravačka a ruka dost často bolí.CH SE zeptat za jak dlouho po chemoterapii pujdu na operaci KDE MI ODEBEROU VAJEČKY.JEmi 50 a stale mám menzes .jeli pravda ještě doktor mi řekl že mám narok na plný invalidní důchod prosím zda to tak je pravda a kdy žadat ted jsem v pracovní neschopnosti beru jen socialku.děkuji za odpověd
magdalénka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud dostáváte Zoladex, tak nemůžete mít menstruační cyklus. Pokud ano, tak musíte být vyšetřena na gynekologii, zda se nejedná o jinou příčinu krvácení. Ohledně invalidního důchodu Vám neporadím. Musíte se informovat na sociálním.
urologické nádory
dobry den jeste jednou vam pisi ohledne toho grawitze 60mm t1nomo gr2 jaka je u tohoto onemocneni prognoza? a napsal jste mi ze je nutne napsat take zdrojklasifikace to ve sprave neni a jak je mozne ze byva i jina klasifikace jeste jedno dekuji
milena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To opravdu nevím.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore,prosím o Váš názor a radu, jak by měl být sledován pacient v CR s touto historií: 2005 seminom lev.varle s RT (markery+CT čisté) 2010 seminom prav.varlete (markery + CT čisté), adjuvantně přesto 2xBEP, květen 2011 adenomatozni kolonický polyp haggit 1 (maligně zvrhlý s čistou stopkou resekovaný do zdravé tkáně), sledování kolonoskopicky + CT + markery - vše čisté. Poslední kontrola CT 22.9.11 v pořádku, kolono 28.11.11 v pořádku, krev 1.3.2012. Další kolonoskopie plánována na červen tohoto roku (opět po půl roce), a dále PET/CT koncem června. Je to standardní postup při kontrolách, myslím zejména opět kolono po půlroce po předchozí kontrole bez nálezu + PET/CT? Nestačí CT nebo UTZ kontrola? Jakou kontrolu byste určil vy?Děkuji za reakci, s útou
Harasim
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Možné je všechno, protože pevně stanovené standardy dispenzarizace nejsou u nás stanoveny. Mají je v okolních zemích a USA, ale nikoli u nás. Proto funguje tzv. individuální přístup u individuálního lékaře. Pokud Váš onkolog uzná, že tato vyšetření jsou vhodná, tak Vám je doporučí a Vy sám je můžete příjmout či nikoli.
gyneokologické nádory
Dobrý den, pane doktore.V této poradně jsem si snad přečetla všechny příběhy a dotazylidí, ve snaze pomoci svým blízkým.Ve většině případů pomoci se nedá. Některé druhy rakoviny jako vaječníků se těžko diagnostikuje. Tak mě napadá, jestli nejsme odsouzeni k zániku. Jako zdravá se ptám, jak předcházet tomuto onemocnění?Je to skutečně životosprávou? Lze zvýšit imunitu třeba nabízenými p.doplnky jako je GESAVIT? Co mám dělat, když mám problémy s hormonální nerovnováhou, kterou tlumím s HA? Po vysazení se problémy opet vrací.Tedy tolik doporučované lékaři HA jistě neléčí, jen maskují tak, aby pacient se cítil lépe.Právě z této nerovnováhy i po vysazení HA vznikají různé nádory .Existuje něco, co by skutečně odvrátilo nádorové bujení ženských orgánů? Jsou nějaká složitější vyšetření třeba i pro samoplátce, které by z krve odhalily počáteční rakovinu vaječníků?Děkuji za odpověd.
iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Veškeré alternativní přístupy k prevenci rakoviny zatím selhaly, kromě cílených screeningových metod jako je mamografie nebo cytologie stěru z čípku. Rakovina vaječníku je jiná kategorie, protože sami gynekologové tvrdí, že jejich metody prvního kontaktu - vyšetření a vaginální ultrazvuk nejsou dostatečné k časné diagnostice rakoviny. K tomu by pomohlo jen pravidelné vyšetření CT, MR nebo PET pánve. Nicméně, to není možné - jednak zátěž na organismus a jednak nedostatek přístrojů. Nicméně stejně doporučuji pravidelné preventivní prohlídky. Nepřijde se ne všechny případy rakoviny vaječníku, ale přece jen tyto mohou pomoci.
Rakovina prostaty
4roky po operaci 37ozáření silný nárust psa na 35 co dělat
hornak
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Váš onkolog si Vás musí celkově vyšetřit a stanovit další léčbu. Takové PSA svědčí o výrazné aktivitě rakoviny.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý večer pane profesore, ještě by jsem se Vás chtěla zeptat zda se dá po odpuštění ascitesu,dopolnit albumin pomocí léků - injekce, infuze... nebo si ho dokáže vytvořit pouze lidské tělo samo ? Předem díky za odpověď. zdraví Jana V.
Jana V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to zcela individuální, ale běžně se doplňování albuminu neprovádí. Tělo si musí pomoci samo.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, nerada obtěžuji, ale byla bych Vám moc vděčná, kdyby jste mi poradil a řekl svůj názor. Je mi 22let a v posledních několika měsících trpím hroznou únavou, nemám vůbec energii na učení, hned u všeho usínám, špatně se mi dýchá, přes den mám zvýšenou teplotu,ale končetiny mám neustále studené, více se potím, když jdu večer spát, tak jsem úplně zmrzlá a v noci se vzbudím úplně spocená, rozhycovaná a moje tělo žhne jako rozpálená kamna. Nevím, zda to nic není a může to být třeba i normální? Nebo zda si mám dojít k lékaři. Moc Vám děkuji za odpověď.
Šárka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě zajděte ke svému praktickému lékaři, který Vás vyšetří.
Ostatní
Pane profesore, velmi Vám děkuji za rychlou odpověď. Moc mi pomáháte v této nelehké životní situaci. Díky a přeji pěkný den. Zdraví Jana V.
Jana V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
rádo se stalo
urologické nádory
dobry den odepisuji vam na vasi predchozi odpoved nyni jsem se prodirala veskerymi zpravami a nasla jsem primo zpravu kde je muj nador popsany pisi tam histologie nador 60mm T1bNOMOGR2 atetka tady od vas se docitam ze je to hodnoceni minymalne t2 tak uz nevym cemu mam verit
milena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, existuje i tato klasifikace UICC z roku 2009, kde je nádor větší jak 4 cm a menší jak 7 cm hodnocen jako T1b. Nutno uvést i zdroj klasifikace.
urologické nádory
dobry den chtela jsem se zeptat mam odoperovany grawitz velky 60mm mohl by ste mi prosim napsat do jake skupiny T spadam nikde tyto informace nemehu najit a na urologii me rekli ze tyto informace me nemusi zajimat myslim si ze bych asi mohla spadat do T1 ale to se pry take nejak podle velikosti rozdeluje dekuji
milena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už jsem na tuto otázku dnes odpovídal, ale při velikosti 6 cm se jedná o minimálně hodnocení T2. Vyšší hodnocení T3 nebo T4 závisí na anatomickém uložení nádoru - prorůstá do okolí nebo k okraji ledviny atd.
ORL nádory
DOBRY DEN JSEM PO OPERACI STITNE ZLAZI MELA JSEM TAM ZHOUBNY NADOR PRED DVEMA LETY NYNI ME BOLI DLOUHE KOSTI A PATER SCINTI MAM, DELANOU PRED TREMI MESICI METASTAZE TAM NEPOPISUJI CHTELA JSEM SE ZEPTAT JESTLI TREBA TY METASTAZE V KOSTECH MAM A JESTE NEJSOU PRESNE VYDET MUJ PRAKTICKY LEKAR MI REKL ZE VSECHNO NENI HNED VYDET ZE SE TRO MUSI PORAD HLIDAT TIM ASI MYSLEL ZE TY META. TAM MUZU MITA JESTE JE SCINTI NEZACHYTILA MOHL BY STE MI TO PROSIM JAKO LAIKOVI NEJAK VYSVETLIT DEKUJI
JANA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Scinti kostí je velmi přesné vyšetření na metastázy. Pokud je scinti kostí negativní, tak tam metastázy nejsou, ale mikrometastázy nikdo potvrdit nebo vyvrátit neumí. Ovšem samotné bolesti neznamenají mikrometastázy.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore, prosím Vás o Váš názor na mého tatínka - rakovina slinivky břišní 3 stadium, má nyní obrovské břicho, které se mu zvětšuje i do boku, na plicích vodu zatím nemá , zda je vhodné jít na odpouštění ascitesu, tatínek jí momentálně množství jídla jako 2 leté dítě, má neustále pocit plnosti, nevím zda je to způsobené od nádoru nebo od vody co tlačí na žaludek. Můj dotaz zní zda odpoustit ascites nebo nebo ne ?(má za sebou pouze 3 chemoterapie) jaká jsou negativa a a rizika odpuštění a hlavně jaké množství ? Četla jsem, že se má odpouštět jen 5 litrů, ale v praxi se odpouští víc - je nějaké riziko při větším odpouštění ? A poslední dotaz zda se doplňují odpouštěné bílkoviny nějakou injekcí ? a jakou ? Předem velmi děkuji za Vaši záslužnou práci , velmi si toho vážím. zdraví Jana V.
Jana V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ascites se odpouští vždy v době, kdy pacientovi znepříjemňuje život. Takže pacient nám řekne, zda ano či ne. Rizikem je ztráta albuminu, který se musí dotvořit, aby se ascites netvořil znovu. Odpouští se většinou nárazově 1 litr, ale v případě potřeby i více. Nebo se pomalu odpouští po troškách a zase do pacientovi úlevy. Více jak 5 litrů se nikdy neodpouští a i toto množství se odpouští jen zřídka. Doplňování bílkovin se neprovádí. Játra si musí vytvořit bílkoviny samy.
Diagnostika
Které Gleason je horší 3+3 nebo 3+5? ,
Oldřich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To vyšší.
Diagnostika
Dobrý den. Prosím Vás, chtěla bych se poradit ohledně operace horní čelisti. Již půl roku trpím cca 2x za 14 dní mírnými bolestmi a především nepříjemným tlakem v okolí pravé horní čelisti. Po CT vyšetření mi lékařka na ORL řekla, že se jedná o veliký polyp, který je téměř přes celou dutinu v pravé horní čelisti. Léčba jedině chirurgicky. Mám se rozhodnout, zda půjdu na operaci, prý by to pro mne bylo asi lepší, ale není to nutnost. chtěla bych radu, zda mohou nastat nějaké problémy, když na operaci nepůjdu? Nemůže z polypu vzniknou nádor? Mockrát děkuji za všechny rady.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Polyp nemusí vždy znamenat rakovinu. Nicméně může v rakovinu dozrát. Záleží na tom jaká je jeho současná struktura. Ne každý polyp do rakoviny dozraje. Rozhodující je jednak CT nález a jednak předběžná biopsie polypu.
Diagnostika
Vážený pane profesore, mohl byste mi vysvětlit co to znamená: mnohočetné metastázy plic, ložiska nevhodná k biopsii? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Helena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Znamená to, že je těch ložisek sice hodně, co do počtu, ale jsou pravděpodobně buď malá nebo špatně dostupná k histologickému ověření - tedy pro biopsii nedosažitelná.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, pane profesore, velice děkuji za Vaši odpověď. Cílená léčba znamená biologická léčba? Promiňte mi tento hloupý dotaz. Ještě jednou velké díky za Vaši obětavou činnost. Z. ZuzkaODPOVĚĎ: Jedná se o diseminovanou rakovinu střeva s uvedenými metastázami. Vzhledem k pozitivnímu prediktoru EGFR a KRAS je u pacienta možná léčba cílenou terapií. Prognóza závisí na celkovém stavu a zda bude léčba tolerována. Současné léčebné moznosti dokážou významně prodloužit život na roky, ale nedokáže onemocnění zcela vyléčit.
Zuzka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U některých preparátů je cílená rovna biologické léčbě. Jindy nikoli. U rakoviny střeva se používá biologická/cílená léčba monoklonálními protilátkami.
urologické nádory
dobry den chtela jsem se vas zeptat ohledne nadoru na ledvine nasli me ho pred rokem byl velky 6Omm byl to pry grawitz meta nikde nebili zadna lecba take ne tak jsem se vas chtela zeptat jestl bi ste mi mohl napsat do jake skupiny T podle me velikosti nadoru patrim a jaka je u tohoto onemocneni prognoza jestli uz budu mit od nadoru pokoj nebo jesti treba muzu jese neco nekdy ocekavat ja vym ze se todle s urcitosti neda nikdy rict ale ja vym ze mate s touto nemoci urcite dost zkusenosti tak bych hlavne chtela poradit podle nich dekuji
milena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K prognóze není možné znát jen T velikost, ale další prametry a hlavně celou histologii. Musíte se zeptat svého onkologa, protože někde na onkologii jste sledovaná.
Rakovina prostaty
Moc prosím o prognózu k výsledkům po rob.operaci(1.3.2012) věk tatínka: 72 let: Lab.vyš.:_ PH:6,5_bíklovina:stopa a.j._ketony:neg. a.j._Spec.hustota:1,013kg/l_krev:stopa a.j._leukocyty:1 bb/ul_erytrocyty:16bb/ul_ostatní nezjištěno nebo normal_PSA:0,007ug/l Závěr: Adenoca prostaty pT2c+R1(extens.), pNO (0+/18LU), cM0, GS 3+4 terc 5 i iPSA 7,1, dg. v 12/11. - roboticky asistovaná laparoskopická radik. prostatektomie (non-nervesparing) + rozšíř. pánevní lymfadenektomie 27.2.12 - ustupující pooperační inkontinence moči - PSA 0,007 (4/12) - hormonální léčba nenasazena - odeslán ke konsiliu na radiační onkologii (navržená adjuvantní RT pánve a lůžka Jako laik výše uvedenému nerozumím: Je radioterapie nevyhnutelná? Lze raději zvolit aktivní dohled? Jak vážný je tento stav ve smyslu ohrožení života? Moc děkuji za odpověď Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální konzultace jsou možné jen při osobním vyšetření.
Léčba
Dobrý večer, pane profesore, máte nějaké zkušenosti s léčbou HIPEC, jakou mají pacienti šanci po této léčbě a jaká jsou rizika? Lze nahradit tuto metodu jinou léčbou? Děkuji za odpověď a za Vaši obětavou práci. M.
Michaela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel nevím o co se jedná.
Ostatní
Dobrý den,mám metastázy v kostech,ale nádor nebyl objeven ani na PET vyšetření,kostní dřeň nelze nabrat,rakovina prsu byla také vyloučena,přesto jsem v péči onkologů,beru Tamoxifen,píchám si Fraxiparin a beru další léky a vitamíny.Jednou za 28dní je mi podána Zometa a Zoladex už od ledna tohoto roku.Mám dotaz ohledně sexu,jestli jsem plně chráněná proti otěhotnění,nebo ne,menstruaci nemám už přes rok,nějak samovolně odešla. Za odpověď děkuji.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nemáte menstruaci, což je pochopitelné, protože dostáváte injekce Zoladexu, tak nemůžete otěhotnět.
urologické nádory
psal jsem vam o pet vysetreni ze tam mam mirne zvyseny zachyt v kostni dreni ax skeletu a ze me delali punkci kostni drene tam popisuji mirne displasticke zmeny a poruchu utilizace zeleza zaverem pisi ze neprokazuji infitraci kostni drene hematologickou malignitou ci solidnim nadorem co to prosim znamena nemuze tobyt nejake dalsi zhoubne onemocneni kdyz na pet popisuji ten mirny zachyt ma zakladni diagnoza byl gravitz nemohl treba gravitz metastazovat do kostni drene dekuji
ondra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už jsem odpovídal. Pokud píší, že neprokazují rakovinu, tak ji neprokazují.
Diagnostika
DOBRY DEN BYL JSEM NA VYSETRENI PET A TAM POPISUJI MIRNE DIFUZNE ZVYSENY ZACHYT V KOSTNI DRENI AX SKELETU LEKAR ME POSLAL JESTE NA PUNKCI KOSTNI DRENE A TAM POPISUJI TOXICKE DRAZDENI MIRNE DYSPLASTICKE ZMENY A PORUCHU UTILIZACE ZELEZA ME ZAKLADNI ONEMOCNENI JE TU LEDVINY MOHL BY STE MI PROSIM VYSVETLIT NALEZ V KOSTNI DRENI NEMUZE SE TREBA JEDNAT O RAK KOSTRNI DRENE NEBO NEBO META V KOSTNI DRENI OD NADORU LEDVINY DEKUJI
ondra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tomuto popisu nerozumím. Není jednoznačný, proto se obraťte na lékaře, který vyšetření prováděl.
urologické nádory
DOBRY DEN CHTELA JSEM SE ZEPTAT MOJE MAMINKA PRED ROKEM ONEMOCNELA NADOREM NA LEDVINE GRAWITZ T1NOMOGR2 JAKA JE PROGNOZA DELKY ZIVOTA U TOHOTO ONEMOCNENI DOCETLA JSEM SE ZE U NADORU LEDVIN PREZIVA MALO PACIENTU PETI LET DEKUJI
JANA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V tomto stadiu se muže jednat o celkové vyléčení. Je to velmi časné stadium, ale kontroly jsou stejně vhodné, protože u rakoviny ještě nevíme všechno a nedokážeme říci, že se onemocnění nikdy nevrátí.
gyneokologické nádory
Jsem 8let po léčbě rakoviny vyječníků, stádiu 1, 4 dávkychemoterapie dnes se cítím báječně, sportuji, chodím do práce, těším se z v vnoučat, je mi49 let, BRCA se na vyšetření neprokázalo, na kontroly nechodím, vadilo mi neustálé vnucovíní personálu,že jsem nemocná a. že se mi nemoc vrát,. ani jednou jsem nedostala naději, že budu žít, vše je na každém človíčku, jestli chce žít, mně nemoc naučila žít v pokoře a úctě. Přesto jsem nesmírně šťastná. že mi na nemoc přišli ve stádiu, kdy nebyla rozlezlá po tělě. Já ještě budu žít a užívat života - hurá na hory.
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte zcela pravdu. Takových pacientek je celá řada a jsou zcela vyléčené. Problém u rakoviny je v tom, že její návrat by se měl zjistit včas, tj. v době , kdy nedělá pacientovi žádné potíže a to se dá jen občasnými kontrolami.
urologické nádory
Dobrý den, navazuji na dotaz ohledně mého tatínka na močový měchýř.17.3PET/CT Porovnáno s CT snímky z 15.10.11-progrese. Nově zvětšené lymfatické uzliny v mediastinu(v horním mediastinu vlevo, paratracheálné, v zadním mediastinu) velikosti do 2cm v příčném řezu. Nově fluidothorax více vlevo od hornního plicního pole až po basi levé plíce na šíři 5,5cm, vpravo dorsobasalně na šíři 17mm. Nově i prosáknutí seroz v dutině břišní a v RP pararenálné více vlevo. Stále patrné nepravidelné ztlušténí stěny moč. měchýře hlavně vlevo proximálně. V PET mnohočetná drobná ložiska vyšší akumulace FDG v uzlinách mediastina bilat, v levé axile a na laterální kontuře jater. Relativně vyšší aktivita kliček střevních- která je obtížně interpretoivatelná. Jedná se o metastázy?Prosím vás, o vyjádření jaká by byla možná léčba a jaká je prognoza s léčbou a bez léčby. Děkuji mnohokrát moc bych chtěla tatínkovi pomoc.
Květa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Platí odpověď viz předchozí dotaz.
urologické nádory
Dobrý den p. profesore, prosím vás o vyjádření k další léčbě mého tatínka , jak vážný je jeho stav a jaká je prognoza.Tatínkovi je 72 let. Během 3 měsíců zhubnul 20 kilo, něco málo jí, chuť k jídlu malá, pitný režim dodržuje, asi tak 2 měsíce více spí i přes den , nemá o nic zájem, málinko mluví a říká že je moc unavený. Má bolesti, otoky nohou, otok pravé ruky a drží se na pravé straně na hrudníku. Od dnešního dne užívá náplasti Transtec. Dle CT z 09/2011 laterální stěna močového měchýře tumor 59x21mm.Hist.z enderosekátu nízce diferencovaný ca(dif.dg.urótelialníca G3) ze sppodiny po enderosekci high grade neinvazivní papilární uroteliální ca,HG intrauroteliální neoplazie a ca in situ. V prosinci 2012 ozařování 22x2,0GY technikou 3 konv.polí na oblast moč. měchýře poté boost na tumor 3x2,0Gy technikou 3 konv.polí, CD 50Gy brzdné záření lineárního urychlovače, energie 18MV. Únor 2012 zápal plic. PET/CT 17.3.2012 . Prosím vás, posílám pokračování nevešlo se to na jeden dotaz. Děkuji
Květa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takové individuální konzultace jsou možné je při osobním vyšetření.
Rakovina prsu
Dobrý den,mám dotaz ohledně odoperovaného prsa,jsem půl roku po operaci,a chci se zeptat,co vše můžu dělat? děkuji
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Logicky jen to, co Vám onemocnění umožňuje. Neznám podrobnosti.
Diagnostika
Dobrý den , chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi polypem a tumorem.Matka mého manžela 73 let již měsíc a půl má krev ve stolici - někdy prý až hodně.Byla na vyštření - kolonoskopii kde jí lékař diagnostikoval hodně veliký polyp - jenže do zprávy byl zapsán tumor. Byla na dalším vyšetření kde jí měl být polyp odstraněn ale lékař který vyšetření prováděl jí oznámil že musí na operaci a že má štěstí že jí nevezmou celý konečník,a ve zprávě je napsáno opět tumor o velikosti 2 krát 3 cm. Je tedy pravděpodobné že se jedná o rakovinu tlustého střeva? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Polyp muže být nezhoubný nebo zhoubný - tedy rakovinou. To se ale muže potvrdit jen histologickým vyšetřením. Dopředu nikdy nevíme, zda je polyp zhoubný nebo ne.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore.Můj muž má 70 roků a byla mu zjištěna rakovina prostaty.Je objednán na 26.4.2012kpřed hosp.ARO-konzilium a 30.4.k operaci.Byl u p.MUDr.Miklánkaa jestli dobře rozuměl tak nelze po ozařování provést už operaci.Jelikož byl před několika lety oprován na slinivku a žlučník není prý možná oprace laparoskopická.Také má velké bolesti kyčelního kloubu což by mohlo s touto diagnozou souviset.Múj laický dotaz se týká toho,jaký je Váš názor na radikální prostatektomii. Má také diabetes léčený insulinem a má hypertensi.Děkuji za Váš názor s pozdravem Vlasta
Vlasta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
O druhu lěčby si musí rozhodnout ošetřující lékař zná všechny podrobnosti. U rakoviny prostaty je možná i radioterapie, ale záleží na mnoha faktorech, která volba je pro daného pacienta optimální.
Rakovina plic
Dobrý den, manželovi na CT diagnostikovali centr. TU horního laloku pr. plíce dx.stenosující HLB , komprimuje HDŽ a pr. větev plícnice,pravděpodobně T4N0MX. Nález se jeví inoperativní, proto je objednán na EBUS bronchoskopii v celk. anestezi. Dověděla jsm se o léku Ovosan-prý ničí nádor.buňky a vitamín B 17 asi také. Prosím o zprávu, zda má význam nasadit Ovosan a zda možno kombinovat s vit. B17. Prognóza je asi nepříznivá??? Za odpověď moc děkuji.
INKA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Oba preparáty jsou naprosto u rakoviny neúčinné. Jedině jako placebo mohou mít význam. K prognóze se nemohu vyjádřit. Neznám podrobnosti.
Diagnostika
DOBRY DEN BYL JSEM NA SCINTIGRAFII SKELETU KDE POPISUJI ZVYSENY ZACHYT RADIOFARMAKA V TH A L PATERE V CERA JSEM BYL POSLAN NA RTG TH A L PATERE KDE POPISUJI VYRAZNA SPONDYLOZA TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT JESTLI NA TE SCINTI TEN ZVYSENY ZACHYT RADIOFARMAKA MUZE ZPUSOBOVAT PRAVE TA ZMINOVANA SPONDYLOZA JESTLI TEN RENGEN JE PRESNY NA TO DOVYSETRENI PO TE SCINTI DEKUJI
MICHAL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na přesném nálezu ma scinti, ale rtg muže potvrdit nález na scinti a pokud není jistota, tak se má provést CT uvedených oblastí.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, pane profesore, chtěla jsem se zeptat, co znamenají níže uvedené výsledky a jaká je progńoza? Adenokarcinom oblasti coeca mucinozní G1pT3pN0 /10 uzlinnegat/M0. Relaps onemocnění v malé pánvi /infiltrace levého ovaria,ometa, drobné mts na střevech,sigmatu, četné adheze/-st.p. Hy s bilat. adnexektomií, histol.mucinozní adenokarcinom v oblasti levého ovaria, vs. sekundární, mts adenoca céka. Dále EGFR3+ mutovaný K-ras. Doufám, že jsem to opsala dobře a budete to dostačující. Děkuji. Z.
Zuzka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o diseminovanou rakovinu střeva s uvedenými metastázami. Vzhledem k pozitivnímu prediktoru EGFR a KRAS je u pacienta možná léčba cílenou terapií. Prognóza závisí na celkovém stavu a zda bude léčba tolerována. Současné léčebné moznosti dokážou významně prodloužit život na roky, ale nedokáže onemocnění zcela vyléčit.
Rakovina prostaty
Dobrý večer. Muj muž byl na vyšetření prostaty a lékař napsal toto: Subj. histol. vpravo ve 4 částích z 90% špatn diff acoinozní adenokarcinom GS3+4 objednává k scinti skeletu mužete mi to nějak vysvětlit? co to je a co bude dál Děkuji Vám
Marcela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zřejmě se jedná o rakovinu prostaty nově zjištěnou. Nutno došetřit, zda se onemocnění nenachází někde jinde v organismu a dle toho, tzv. stagingu, bude stanovena patřičná léčba
Rakovina prsu
Dobrý den pane profesore, chtěla bych se zeptat, jaká je progóza u mnohočetných metastáz na plicích, pacientka měla před 2 lety ca prsu / IDC G2/. Děkuji Vám za odpověď a přeji hodně úspěchů ve Vaší práci.
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Diseminace onemocnění je vždy závažnou situací, která se v případě karcinomu prsu sice nedá vyléčit, ale úspěšně i několik let léčit chemoterapií nebo jinou léčebnou modalitou. Ve hře je také biologická a cílená léčba, hormonoterapie a radioterapie.
Rakovina prsu
Dobrý den, mám devět let rakovinu. Začalo to rakovinou prsu, ablací, ozařování, chmoterapie. Po čtyřech letech mnohočetné metasatazy do kostí, před rokem a půl metastaza na mozku, ošetřeno gamanožem. Chemoterapie dva roky. Pro bolesti skeletu jsem dostávala poslední tři měsíce náplasti Fentalis 25. Můj onkolog, se kterým jsem jinak velmi spokojena, říká, že nadále tyto náplasti nemohu brát, pokud chci řídit. Sporné je možná i mé setrvání v práci. Údajně to nějak souvisí s novými opatřeními od 1. 4. - užívání se musí hlásit, řidičák mi odeberou. Protože si myslím, že je to celé nesmysl, chtěla bych vás poprosit o váš názor. A je-li tomu opradu tak, jaké mám další možnosti? Trpět bolestí a řídit (případně pracovat) nebo je i jiná možnost. Děkuji za odpověď.
bára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel Váš onkolog má pravdu. Ze zákona musíme nyní hlásit všechny pacienty, kteří užívají omamné látky jednak praktickému lékaři a jednak na obecní úřad místa bydliště. Naše informace je jen upozornění nikoli zákazem. Tento provede nebo ne teprve správní řízení v místě bydliště. Takže lékař onkolog má povinnost ze zákona o takové události podat hlášení, ale nezakazuje. Zákon platí od 1.4.2012.
Diagnostika
DOBRY DEN CHTEL JSEM SE ZEPTAT MAM STALE ZVYSENY TU. MARKR 72-4 JEHO REFERENCNI HODNOTY JSOU DO 6,9 JA JE MAM PRED ROKEM25 PRED PUL ROKEM 11 A NYNI 14 JSEM PO OPERACI NADOR NA LEDVINE PRITOM TENTO MARKR S LEDVINOU NEMA PRY NIC SPOLECNEHO MAM DELANOU I GASTROSKOPII A TA JE V PORADKU SONO BRICHA TAKE V PORADKU NEVYTE PROC TENTO MARK JE STALE ZVYSENY A JEHO HODNOTY NEKLESAJI NA NORMU NEMEL BYCH MIT NEJAKE DALSI VYSETRENI JINAK MARKR CEA A CA19-9 JSOU V NORME MAM SI HO NECHAVAT I DALE KONTROLOVAT DEKUJI
ONDRA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tento marker bývá zvýšený u rakoviny žaludku, ale ani zdaleka není diagnostický. jeho zvýšení v případě negativních nálezů může být z mnoha důvodů, což Vám může být vysvětleno osobním pohovorem na nejbližším onkologickém pracovišti.
Diagnostika
Dobrý den, pane profesore. Mám strach z leukémie. Objevily se mi nedávno malé červené tečky na nohách, dočetla jsem se, že se nejspíš jedná o tzv. petéchie, které mohou být příznakem vážných onemocněních krve, tedy i leukémie. Na akutní leukémii zemřel můj děda i jeho sestra. Vím, že to není dědičné, přesto mám strach. Horečky nemám, naposledy jsem ji měla v prosinci, jen dva dny. Příští týden jdu ke své obvodní lékařce, když si řeknu, udělá mi celý krevní obraz nebo musím ke specialistovi? případně ke ktéremu? A i když ho udělá jaká je pravděpodobnost, že to leukémii neodhalí? Protože je to nenápadné a nemá to ze začátku viditelné příznaky, ale já mám ty červené tečky, krvácí mi i dásně (to jsem přikládala vždy onemocnění dásní). O jaká jiná onemocnění se může případně jednat? Může to mít souvislost i s psychikou? Mám před státnicemi a i problémy v osobním životě. Bude mi 26 let. Mockrát děkuji za Váš čas. Petra
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Krevní testy jsou nutné a může je provést praktický lékař. Pokud v nich budou nějaké nejasnosti pak musíte být vyšetřena bud hematologem nebo hematoonkologem. Ve Vašem okolí je jistě někdo takový dostupný.
Rakovina plic
Dobrý den chci se zeptat tatínkovi 68 let našli nádor v levé plíci o průměru 1 cm. dali mu 3 dávky chemoterapie a ted ho chtějí poslat na ozařování chci se zeptat jak to probíhá jestli nebude muset být hospitalizovaný a co to znamená jestli je to lepší nebo horší a co je šetrnější pro organismus chemoterapie nebo ozařování děkuji za odpověd
ANGELINA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zda chemoterapie nebo ozařovaní záleží na typu nádoru a u rakoviny plic je obojí zcela indikováno. Hospitalizace pro ozařování nemusí být, pokud se nemusí dojíždět z daleka. Trvá několik týdnů, ale denně jen několik minut.
urologické nádory
Dobrý den pane doktore, včera jsem Vám psala dotaz vztahující se k rakovině močového měchýře a prostaty mého otce (59) let. Nyní jsem našla v lékařské zprávě ještě jeden údaj o diagnóze, přesně zní NÍZCE DIFERENCOVANÝ UROTELIÁLNÍ KARCINOM (pT4a, G3). M 81403. Jedná se mi o vysvětlení toho posledního údaje, znamená to, že jsou přítomny metastáze? Děkuji M.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
odpověď viz předchozí Váš dotaz
urologické nádory
Dobrý den pane doktore, otci byl před měsícem diagnostikován tumor močového měchýře a prostaty splývající s invazí do okolí, rozsáhlé postižení retroperitonálních uzlin oboustranně s invazí do stěny velkých cév, postižení pánevních uzlin a levého třísla, chronická hydronephroza a svráštění levé ledviny, 5.4. provedena TUR tumoru měchýře na basi levé boční stěně a parciální resekce prostaty. Histologie: nízce diferenc. uroteriální karcinom pT4a G3. S touto diagnózou ho poslali domů, doporučeno CT plic a břicha a poté léčba ozařováním či chemo. Dnes mámě řekli, že má otec jen několik týdnů života, na CT však musíme čekat ještě 10 dní, nyní prý nemají volné místo! Poprosila bych o prognózu a také o názor, zda dřívější vyšetření CT a následná léčba by mohla tatínkovi nějak lépe pomoct. Je mu 59 let. Děkuji.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, jedná se o metastatické onemocnění do uzlin. Prognóza závisí na celkovém stavu pacienta. Pokud se týká dřívější diagnostiky, tak ano, pokud je onemocnění zjištěno včas, tak šance i na úplné vyléčení jsou mnohem výraznější.
Rakovina plic
Dobrý večer pane profesore chtěl bych vás požádat o radu,tatínkovy (57) dne 10.4 bylo zjištěno :opisuji závěr vyšetření-Objemný TU infiltrát levé plíce nasedající na lat.pleuru a zasahující S2/6. v.s prorůstání do hrudní stěny .Minim.fluidothorax vlevo. Ipsilaterální hilová lymfadenopathie a patol uzlina pod levým hl.bronchem-subkarinálně.Podezření na meta ložiska v S9/10 vlevo. biopsii.C 34.8 M 80333.Měl jet dnes na konzultaci do Brna ale večer nemohl pohnout nohama. tak ho přeložili na Neurologii. Bolí ho bok až pálí.Kdy ho pošlou do Brna Budou ho operovat , ozařovat nebo biologická léčba ,jaké má šance - na koho se obrátit.? Mockrát děkuji za vysvětlení.
Radomil Sítek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím kam do brna máte jet, ale pokud do Masarykova onkologického ústavu, tak bude v nejlepších rukou. Je ovšem možné, že vzhledem k nálezu na plicích povezou tatínka přímo na Pneumologickou kliniku do Bohunic. Opět skvělé pracoviště.
Diagnostika
Vážený pane profesore,velmi děkuji za Vaše informace, vážím si toho, že s Vámi mohu problém konzultovat.Prosím Vás ještě o radu na jaké pracoviště v Praze je možné se obrátit pro tzv.druhý názor- druhou histologii z již uložených vzorků maligního nádoru kromě ústavu na Albertově. Nevím kam se obrátit.Děkuji.S pozdravem dr. Králová EVa
králová Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V Praze máte několik možností - ale FN Motol a VFN Karlovo náměstí - vždy onkologické odd. nebo klinika patří mezi špičky. Obě mají skvělou patologii.