Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina plic
DOBRÝ DEN CHTĚLA JSEM SE OPTAT ZDA MÁTE ZKUŠENOSTI S TÍMTO DRUHEM RAKOVINY.A ZDA JE TU NĚJAKÁ ŠANCE ŽE BY TO DOPADLO DOBŘE.MAMKA JE PO 4 CHEMOTERAPII A 36 KRÁT MĚLA ZÁŘENÍ.KONTRONÍ VÝSLEDKY DOPADLY TAK ŽE SE TO O TROŠKU ZMENŠILO ALE NÉ TAK JAK BY SI DOKTOŘI PŘÁLI.JEŠTĚ 2 CHEMO JI PŘEDEPSALY.A NEVÍTE ZDA JE JEŠTĚ JINEJ DRUH LÉČBY?DĚKUJI MOC ZA ODPOVĚD K.H. Diagnóza: C341 tumor plicní - horní lalok vpravo,T3N2MO stIllA t.p. torakotomii a extirpaci uzlin mediastinálních vpravo 2.11.2011- Thomayerova nem histol. neuroendokrinní karcinom s vysokým stupněm malignity typu malobuněčného karcinomu (NEC III) M 8042/3 III C 349
KAMILA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Onemocnění tohoto typu většinou dobře reaguje na chemoterapii i radioterapii. Takže pokud nedošlo k źasadnímu zlepšení po dosavadní lěčbě, tak je situace vážná a další léčba těžko volitelná.
Diagnostika
Dobrý den, mám dotaz. Už asu před rokem a půl jsem si nahmatala na zádech pod prabým žebrem takový trvdý váleček, asi max. 3 cm dlouhý, tvrdý, nebolestivý, jenom při zatlačení trochu bolí. Nezvětšuje se a příjde mi, jako by to bylo něco ve svalu nebo ztvrdlý sval. Může tp být nádor?? děkuji
Irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kdyby se jednalo o zhoubný nádor, tak by se postupně zvětšoval, ale muže se jednat o nezhoubný nádor, který odstraněním přestane i zlobit. Proto doporučuji návštěvu lékaře, aby se zjistilo vyšetřením o co se vlastně jedná.
Diagnostika
Dobry den,manzel byl pred 10 dny na vysetreni bronchoskopem pro podezreni na nador na levem plicnim laloku,po trech dnech po propusteni z nemocnice,dostal vysoke horecky a spatne se mu dychalo az jsem musela zavolat zachranku,byl prevezen do nemocnice,kde mu byla nasazena antibiotika,teplota stale kolisa,jednou ma pod 38 podruhe nad 38,z nemocnice byl propusten po ctyrech dnech a ma jit na ct vystreni a nasledne pro vysledky bronchoskopickeho vysetreni,nez manzel sel na toto vysetreni mu prakticky krom pokaslavani nic nebylo,ted je uplne znicenej clovek,nema chut k jidlu,je unaveny a boli ho na prsou,v nemocnici konstatovali,ze ma pry zanet,co si vy o tom mylite?Dekuji za nazor Ivka
ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě to není fyziologický stav a měl by být pod trvalou kontrolou lékaře, doku se situace nevysvětlí. Měl by být spíše v nemocnici než doma a to do stanovení strategie další léčby. Může se jednat o nádor, ale také ne. Může být za nádorem schovaný zápal plic, který se však v domácí péči nedořeší.
urologické nádory
prosím o odpoveď, dnes mi diagonostikovali na sone TU RENIS 1.dx - v.s maligna. Ide pravdepodobne o zhubný nádor, Mohli by ste mi poradiť či je to tak, ako sa to lieči, chirurgicky, ožarovaním, chemoterapia a či sono je vierohodné, či by nebolo treba urobiť napríklad magnetickú rezonanciu a pod . ďakujem za skorú odpoved
Milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nález na ultrazvuku se většinou doplňuje CT vyšetřením a dle rozsahu onemocnění se stanoví strategie léčby.
Diagnostika
DOBRY DEN CTEL JSEM SE ZEPTAT JIZ ROK MAM ZVYSENY TU MARKR 72-4 JEHO HODNOTY V LABORATORI JSOU DO 6,9 A ME SE ROK POHYBUJI O KOLO 2o JINAK MARKR CEA , CA 19-9 MAM V PORADKU MAM DELANE OPAKOVANE GASTRO V PORADKU JINAK JSEM PRED CASEM PRODELAL OPERACI GRAWITZE JSEM VE SLEDOVANI SONO A RTG PLIC A SCINTI VSE V PORADKU TAK NEVYM Z JAKYCH DUVODU MAM ZVYSENY MARKR 72-4 MIVAM BOLESTI BRICHA A ZAZIVACI POTIZE S NADYMANIM JESTE MAM DELANE KOLONO PRED TREMI LETY MOHL BY STE MI PORADIT CO BY ZVYSENI TOHO MARKRU MOHLO ZPUSOBOVAT? NEMUZE TO ZPUSOBOVAT TREBA SLINIVKA? JESTE JSEM SE CHTEL ZEPTAT JESTL BY U PRIPADNEHO NADOROVEHO ONEMOCNENI ZUSTAL CELI ROK O KOLO TECH 20 NEBO KDYBY TAM NEDEJBOZE BYLO NEKDE NECO NADOROVEHO TA JESTLI ZA TEN ROK BY TO STOUPLO O VYC TREBA O STOVKOVE HODNOTY MUJ OBVODNI LEKAR MI REKL ZE TENTO MARKR MUZE BYT TREBA ZVYSENY I U NENADOROVEHO ONEMOCNENI TREBA ZANETU ZAZIVACIHO USTROJI ALE O TOM JA SILNE POCHYBUJI ZE BYCH MEL ZANET CELI ROK DEKUJI ZA ODPOVED
PAVEL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tento dotaz jsem již opakovaně odpovídal. V tomto případě však stejně doporučuji hlavně konzultaci s onkologem v blízkosti Vašeho bydliště. Záležitost to není zcela jednoduchá k vysvětlení a nádorový márker není diagnostickým markerem, ale jen pro sledování.
Rakovina prsu
Byl prokázán tento nález tubul invazivní ca 8500/3G, ER 50-60%,PR30-40%, Ki67 20-30%, E-cadherin-výrazná pozitivaa,HER2 neprovedeno. Prosím o vysvětlení a jak bude probíhat léčení. Moc děkuji
blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Velmi málo informací, ale nutno především doplnit vyšetření HER2 a pak stanovení stadia onemocnění. Dle toho se dá stanovit strategie léčby, která se provádí na mamárních komisích příslušného Komplexního onkologického centra.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den , byl mi upálen kolonický adenomatoni stopkatý polyp, maligně zvrhlý -mikroinvaze do submukozy hlavy polypu, polyp s čistou dlouhou stopkou a resekční linií taky čistou. Lékař doporučil kolonoskopie co 6 měsíců na kontrolu, ale žádnou operaci - prý není v tomto případě nutná. Při kontrole po prvním půl roce bylo střevo v pořádku, CEA marker také. Mám obavy ze vzdálených metastáz - jaká je v mém případě prognoza přežití?
Harasim
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už jsem na daný dotaz odpovídal. Nutné jsou kontroly, operace se v takovém případě neprovádí a prognóza závisí na mnoha dalších faktorech, ale většinou je velmi dobrá.
Rakovina prsu
Dobrý den, je mi 38 let a jsem po ablaci prsu před 7 lety. Před 5 lety jsem absolvovala rekonstrukci prsu, bohužel však s PIP implantátem. Již jsem domluvena na reoperaci, chci se však zeptat, zda mám nárok na nějaké odškodnění (např. zda existuje nějaké sdružení pacientek se stejným problémem, zda mám podat nějakou žalobu na ZP...) a jak mám při jeho uplatňování postupovat. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Emma
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, existuje občanské sdružení pacientek s karcinomem prsu - je jich vlastně v ČR několik a ani je všechny neznám, ale patří mezi ně např. MAMMA HELP. Mají web stránky, kde se s nimi můžete spojit. Jakým způsobem se provádí odškodnění však detailně neznám. Určitě však kontaktujte i Vaši pojišťovnu, protože vím, že některé se k reoperaci staví velmi vstřícně.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore.Během 16 let jsem prodělala Hodginův lymfom již 3 x.Poslední léčba leden-květěn 2011 BEACOOP,stadium IV.B Operace dvou uzlin v dutině břišní.Po léčbě kontrolní PET-CT bylo bez nálezu.Nyní kontrolní CT a nález vpravo od aorty těsně nad bifurkací oválná hypodenzita 29Hu o velikosti 32x23x20mm.komprinuje dolní dutou žílu a má charakter solitární zvětšené LU.jde o vrácení nemoci???děkuji EMA
EMA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné, ale jenom z popisu to nepoznám. Vhodné je PET vyšetření, které ukáže nádorovou aktivitu a také laboratorní testy, které mají rovněž některé parametry mít zvýšené v případě relapsu onemocnění.
Rakovina plic
DOBRY DEN MANZELOVI DIAG>BRONCHOGENI TUMOR CENTRALNIHO TYPU cT4N3Mx.rozsahlaTUvelik.120x65x113.LUhist.bbmaligni.ma za sebou 10 ozarek a3 faze chemoterapie.nezvraci ale ted se objevil prujem.ma zaveden pek do zaludku svyzivou.ma tood 21.12 2011ma si ho nechat vyndat.okoli ma nekdy bolestive.dekuji za odpoved.stratil svalovou hmotu.ted ma prerusenou chemu z duvodu infekce.muzeme zadat o bio lecbu?
anna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
PEG se ponechává tak dlouho dokud je potřeba. Pokud pacient přijímá potravu již ústy, tak se může vyndat. Biologická léčba se podává u určitého typu rakoviny, což je třeba vyšetřit v laboratoři, proto se zeptejte svého onkologa, zda je indikován k biologické léčbě či ne.
Ostatní
Dobrý den pane profesore. Mému otci (81)byl diagnostikován adenokarcinom.Bronchoskopie subsegmenty S6b a c jsoustenotizovány na 50% průsvitu,bez viditelné intrabronchiální patologie,autofluorescenční BSK bez ložiskové patologie. EBUS v oblasti S6b i c susp.ložisková patplogie v oblasti extramurální stenozy. Jinak bez známek tumoru. Cytologie z BSk a EBUS brush PAPII stěny S PAP iV.-V., nemalob.ca,TBBS6 málo diferencovaný solidní ca s mírnou ložiskovou hlenotvorbou, hodnoceno jako solidní adenokarcinom,vzhledem k negativitě TTF1 nelze vyloučit ani metastatický původ. Byla doporučena chemoterapie,po dotazu na možnost léčby v jiné nemocnici(místo kladna Rakovník)(jen aplikace jejich léčby v místě pod dohledem onkologa) primářka doporučuje ozařování.Mohu si druh a místo léčby zvolit,když otec ozáření odmítá Děkuji
Milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obecně platí to, že lékař navrhuje to, co je v současné době optimální strategie léčby pro daného pacienta a pacient si rozhodne, zda léčbu bude akceptovat nebo ne a to podepsáním informovaného souhlasu. Pacient má nárok na volbu svého lékaře, tudíž může odejít do jiného zdravotnického zařízení. Má na to zcela právo.
Ostatní
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda nemáte nějaké informace o možnosti darovat své ostříhané vlasy na paruku pro onkologické pacienty. Hledal jsem informace o této problematice, ale v české republice jsem žádnou podobnou možnost nenašel. Existuje v ČR nějaká možnost pomoci alespoň tímto způsobem? Děkuji za Vaši odpověď.
Ondřej
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné, když se přímo domluvíte s pracovištěm, kjteré paruky vyrábí. Podle mých zkušeností je to však v ČR velký problém, protože výrobny paruk používají raději vlasy umělé.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore, dovoluji se Vás zeptat na Váš názor na užívání léků na odvodnění. Tatínek má rakovinu slinivky břišní a břicho plné vody - cca 20 l. Jednou byl na odpuštění ascitesu 5l .Trpí často zácpou, prosím o Váš názor zda má v jeho stavu smysl je užívat, zda je možné se tímto způsobem významě ascitesu zbavit? Zda mu spíš neuškodí. Předem díky za odpověď.
Jana B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě v případě ascitu léky na odvodnění používáme, ale v případě potřeby provádíme odlehčovací punkce ascitu, protože léčba odvodněním není dostačující. Nicméně pacientům pomáhá k překlenutí doby mezi jednotlivými punkcemi.
Rakovina zažívacího traktu
Rakovina zažívacího traktu: dobrý den, mám diagnózu neznámý primární nádor s generalizací, stadium iv., histologie: tubulární adenokarcinom v.s. zažívacího traktu, zahájena paliativní chemoterapie, po osmi chemot. regrese, tak pokračuji. co to pro mě znamená?děkuji. marta Prokopcová Dobrý den, děkuji za odpověď. Je mi 36 let, jaká bývá prognóza u tohoto onemocnění? Pracovala jsem na vedoucí pozici v poměrně stresově náročném oddělení, je nějaká naděje, že bych se mohla vrátit na svou pozici? Ještě jednou moc děkuji Marta Prokopcová
Marta Prokopcová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V případě generalizace onemocnění mohu jen říci, že jej neumíme kompletně vyléčit nebo někdy jen dočasně, ale přímo k Vašemu onemocnění se nemohu z hlediska prognózy vyjádřit, potřeboval bych mnohem více informací. Každopádně se musí pokračovat v chemoterapii doku onemocnění úplně nezmizí. Někdy se doporučuje při stabilizaci onemocnění chemoterapii dočasně přerušit, ale záleží i na ostatních parametrech, zda to dovolí. Jedná se o chronické onemocnění, které léčíme nebo sledujeme trvale - je to jako u jiných chronických onemocnění.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore, mám otázku, měl jsem kolonický adenomatoni stopkatý polyp, kteý byl maligně zvrhlý -mikroinvaze do submukozy hlavy polypu s čistou dlouhou stopkou a resekční linií taky čistou. Lékař doporučil kolonoskopie co 6 měsíců na kontrolu, ale žádnou operaci (odebrání části střeva?), že prý není ¨v tomto případě nutná (toto scvhálil gastroenterolog, patolog i chirurg). Je možné, že z polypu unikly rakovinné buň ky, neměl bych dostat chemoterapii kvůli možným vzdáleným metastážám? Při kontrole po prvním půl roce bylo střevo v pořádku (ani nové polypy a místo po polypu odstran ěném bylo zdravé)-. Stále se ale obávám , zda bylo jen pouhé upálení takového polypu a násldné kolonoskopie dostatečné?
Harasim
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapie ani operace se v takovém případě nedoporučují. Nebyl prokázán jejich příznivý vliv na přežití. Doporučeno je pouze pravidelné sledování a pravidelná vyšetření, tak jak je máte.
urologické nádory
DOBRY DEN JSEM PO OPERACI NADORU NA LEDVINE BYL JSEM NA RTG CELE PATERE A TAM POPISUJI SPONDYLOZU TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT JESTLI SE NEDA SPONDYLOZA ZAMENIT S PRIPADNYMI METASTAZEMI V PATERI DEKUJI
pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli, nedá.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore,dovoluji se Vás zeptat na Váš názor na léčbu mého tatínka,rakovina slinivky břišní III.stadium, v současné době léčen pouze chemoterapií gemcitabin.Četal jsem několik článků (našich i zahraničních) o pozitivním účinku léku Sutent,který je primárně používán na léčbu rakoviny ledvin.Ale byly zjištěny pozitivní účinky i na léčbu rakoviny slinivky (prodloužení) . Je mi jasné, že není lék na rakovinu slinivky, ale zajímal by mě Váš názor zda tento lék dokáže prodloužit život pacienta s touto diagnozou. Předem velmi děkuji za odpověď, Velmi si cením jak mi pomáháte. S pozdravem Jana V.
Jana V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel není dostatek důkazů, že by Sutent byl u rakoviny slinivky účinný. Musíme vyčkat dalších výsledků výzkumu. Zkouší se několik jiných slibných látek, ale k dispozici budou až za několik let. U rakoviny slinivky rovněž záleží na kompletní histologii a Sutent se zkoušel jen u jednoho typu.
urologické nádory
DOBRY DEN UZ JEDNOU JSEM VAM PSAL OHLEDNE BOLESTI LEVE POLOVINY BRICHA PO NEFREKTOMII GRAWITZ PTAL JSEM SE VAS JESTLI BY TO NEMOHLI DELAT POOPERACNI SRUSTY ODPOVEDEL STE MI ZE BYCH MEL MIT VYSETRENI PETCT MINULI TYDEN JSEM NA PETCT BYL BYLO PROVEDENO NATIVNE PROTOZE MAM VYSOKY KREATIN 160 BYLO TAM NAPSANO BEZ DESIMINACE CI RECIDIVI ZAKLADNIHO ONEMOCNENI TAK TO DOPADLO ZREJME V PORADKU ALE NEJHORSI JE ZE ME BOLESTI BRICHA STALE TRVAJI S MENSI I VETSI INTEZITOU A LEKY NA BOLEST NA TO NEZABYRAJI TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT JESTLIBY TYTO OBTIZE KDYZ SE NA PETCT NIC NEZJISTILO MOHLI DELAT TY SRUSTY K LEKARI UZ STIM NECHCY CHODIT PROTOZE NA MNE KOUKA JAK NA HYPOCHONDRA JSEM PO OPERACI DVA ROKY A PRIJDE MI TO ZE JE TO CIM DAL TIM HORSI MOHL BY STE MI PROSIM PORADIT CO BYCH MEL DELAT NEBO JESTL BYCH MEL MIT JESTE NEJAKE JINE VYSETRENI I KDYZ RIKAJI ZE PETCT JE JEDNO S NEJPRESNEJSICH VYSETRENI ALE JA HO MEL NATIVNE TAK TO ASI NENI ZAS TAK PRESNE PREDEM DEKUJI ZA RADU
PAVEL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel bez osobního vyšetření se k tomu nedá vyjádřit. Máte potíže, i když je PET/CT negativní a potíže jsou tedy jiného charakteru. Mohou to být srůsty, ale třeba i něco jiného. Bez osobního vyšetření se však nedá určit jaké vyšetření vlastně potřebujete, proto Vám doporučuji si opravdu zajít k Vašemu onkologovi.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore prosím Vás tímto o váš názor,Manžel 56 le má CA prostaty s počátečnou hodnoto PSA 15,4, nyní je měsíc po ozařování a hodnota PSA je 6 Gleason skore 7, T3, N0,MO,rakovinu měl i vjednom semeném váčku Momentálně mně trápí,že mu PSA ,tak strašma málo klesla,znamená to,že ozařování nezabralo,nyní má hormonální lěčbu a další odběr až za měsíc.Děkuji za odpověd
Zuza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že jsem na tento dotaz již odpovídal. Hodnota PSA není vysoká a její pokles se dá očekávat až za několik měsíců po radioterapii. Pokud po 4 měsících neklesne na téměř nulové hodnoty, tak je třeba doplnit antihormonální léčbu.
Rakovina prostaty
Muj bratr Jiri onemocnel v r. 2006 rakovinou prostaty. Nález: CaP grade 2, Gleason 7 (3+4), T3, N0M0. PSA34. Po Apo flutamide PSA 10,9. Únor 2007 RT na oblast prostaty, semenn. vacku a lymf. uzlin. Ozarovan na LINAC energií 18MV 4 pole box a 4 pole konverg. Celkem LD73,09 Gy. Pokles PSA na 2. Poté 3 roky zadna terapie, pouze pulrocni kontroly v UVN Praha. Kveten 2010 zjistena metastáza mezi 5. a 6. obratlem. Uspesne odoperováno na spongylochirurgii v Motole. Následne Cassodex a Zometa az do prosince 1211, kdy nárust PSA na 30. V lednu 2012 PSA 40, chemická kastrace (Eligard - kazdé 3 mesíce) + nadále Zometa + nadále Cassodex. Pri kontrole zacátkem kvetna nárust PSA na 60. Tento týden mu má být navrzena dalsí bzw. jiná lécba? Co nás tady ocekává. Máme napr. souhlasit s chemotherapií? Muzete nám aspon naznacit, o co se muze jednat a kam se prípadne obratit? Bratr se subjektivne cíti velmi dobre, az na suspektní pobolíváni pod lopatkou. Dekuji predem Radmila a Jiri
Radmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel mám málo informací. Takové konzultace se musí provádět osobně. Obratte se na nejbližší Komplexní onkologické centrum - jejich seznam je na www.linkos.cz
Léčba
Dobrý den, pane profesore. Měla jsem dotaz na metodu a úspěšnost HIPEC, nevím, jestli mám název správně /měl by to být radikální chirurgický výkon v dutině břišní a následný výplach této oblasti chemoterapií, která je zahřátá na vyšší teplotu/. Metoda by měla být prováděna pouze v Praze. Děkuji M.
Michela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, něco takového se provádí, ale osobně s tím nemám žádnou zkušenost, proto Vám asi neporadím. Nejlepší bude se obrátit přímo na provádějící pracoviště. Na druhé straně jsem nic negativního v odborných kruzích na danou metodu neslyšel.
Rakovina prostaty
Dobrý deň, pán profesor. Môjmu otcovi, 72 r., po operácii prostaty do lekárskej správy napísali st.p.-TURP-11.4. 12- v dvoch vzorkách drobné ložisko nádorovej infiltrácie acinárnym adenokarcinómom prostaty Gleason 3+3.pT1a PSA 2,2ng/l Objednali ho o pol roka a výsledok mu podala sestrička na chodbu, takže sa k doktorovi ani nedostal. Dá sa tomu rozumieť že nádor je von a on je mimo rizika? alebo máme hľadať inde? Otec má neustále pálenie, hnis v moči a močí každých 15 minút. Veľmi pekne ďakujem. Anna
Anna Vlčková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z hlediska rakoviny to vypadá, že vše je vyřešeno, ale Váš otec má potíže související s prodělaným TURP, proto je třeba, aby byl řádně došetřen a léčen na urologii.
Rakovina prostaty
Dobrý den manžel 52.let rakovina prostaty. Prodělal 38x ozařování před ozařování PSA 15 nyní měsíc po ozařování: kultivace moči negativní crea 106 PSA 9,28. Nasazená hormonální léčba : lanbica tbl 30x150 III 1x1 tableta na tři měsíce. Znamená to že léčba ozařovánim nebyla úspěšná? Děkuji za Vaši odpověd
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hodnoty PSA se budou snižovat postupně a trvá to i měsíce. Pokud nebude PSA po 4 měsících na nulové hodnotě, tak se upraví medikamentozní antihormonální léčba. Vstupní PSA nebylo vysoké, aby hrozila diseminace do organismu, proto bych klidně vyčkal plného efektu radioterapie.
Ostatní
Pane doktore můžu mít na Vás dotaz ? Věříte vůbec v Alternativní léčení? Nebo máte pocit, že na rakovinu zabírají pouze léky a chemoterapie? Je už myslím i vědecky dokázáno, že rakovinu ovlivňuje v prvé řadě psychika a hlavně jídelníček a životní styl. Ovšem z Vašich odpovědí, které tady lidem poskytujete mám pocit, že jim ani nechcete pomoct. Raději se pozitivněji nalaďte a neodpálkujte každého, který je v nouzi a prosí Vás o pomoc. Téměř v každé Vaší odpovědi čtu, že nic z alternativ nemá tvrdá fakta, která by prokazovala pozitivní efekt a nic nefunguje. Spousta věcí v naší historii neměla tvrdá fakta, a přece dopadla úspěšně. Zkuste lidem raději doporučit změnu životního stylu. Jste přeci lékař, co to s námi myslí dobře od Vás to lidé pochopí. Děkuji Vám a přeji Vám hezký den
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za odezvu. Pokud se týká alternativní léčby, tak opravdu nejsou k dispozici klinické údaje o její úspěšnosti. Většinou však přidávám, že i placebo efekt je důležitý. To je právě ta psychika. Nějak jste tuto moji informaci opominula. Osobně v praxi nikomu nezakazuji alternativní přístup, jen pacientům doporučuji, aby mne o ní informovali, protože může interferovat s naší léčbou a v několika málo případech být i škodlivá. Většinou je však naprosto neúčinná a i nepoškozuje organismus. Píšete o změně životního stylu, ale zakažte silnému kuřákovi, který kouří 30 let 40 cigaret denně kouření, když je jeho život v důsledku pokročilé rakoviny plic, limitovaný na 6 měsíců.
Diagnostika
Dobry den,prosim o vysvetleni pojmu:metastaticke origo.Tatinek ma bolest v noze,zhubl 10kg a pri CT skeletu byl nalez na kosti,vyssi CA19-9,CRP.Ma jit na CT-PET.Je nadeje,ze to nebude rakovina?Dekuji J.D.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu mám málo infromací. Každopádně se musí vyčkat výsledku PET/CT a pak je nutná biopsie. Jedině ta může říci, že se jedná o rakovinu nebo ne.
maligní melanom
Dobrý den je mi 47 let nikdy jsem nekouřila ale měla jsem před pěti lety zhoubný melanom na trupu a po pěti letech mi objevili metastáze na obou plicích, jaká je šance na vyleční s biologickou léčbou nebo její prodloužení? Děkuji moc za odpověď.
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognózu Vám takhle po internetu samozřejmě neudělám. Neumí to nikdo. Nicméně pokud se jedná o diseminované onemocnění, tak současná biologická léčba může významně prodloužit život. Zda úplně vyléčí či ne zatím nevíme, protože je k dispozici jen kráce a to na základě firmou placených programů.
Rakovina prostaty
Dobrý den! Měla bych dotaz ohledně mého tchána (57 let). V únoru mu zjistili karcinom prostaty. Biopsie prokazuje méně differencovaný adenokarcinom G3 GS 7. Hodnoty PSA 13,8. CT a scintigrafie je bez nálezu. CT prokázalo pouze malé zduření prostaty. Zahajena léčba Binabic 150 mg. V červnu má podstoupit ozařování. Má však ale pocit, že potíže při močení ustoupili. Pravidelně pije čaj z vrbovky malokvěté a dodržuje léčbu. Je možné, že by se stav mohl zlepšit? Bylo by možné podstoupit ještě nějaké vyšetření, či zopakovat biopsii na vlastní náklady? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Druhý názor si samozřejmě můžete nechat udělat - dnes jen jako samoplátce. Záleží na tom jaká laboratoř biopsii prováděla. Pokud se jednalo i kvalitní pracoviště, tak druhé čtení biopsie nemá cenu a navrhovaná léčba je správná. Při zavedené medikaci samozřejmě došlo k jisté úlevě, ale nikoli vymizení rakoviny.
Diagnostika
Dobrý den...už dva roky mám zvěčšenú uzlinu pod levým uchem, nebolestivá,tinnitus a poslední dobou mám pocit mravenčeni na leví části tváře + pocit zalehlého ucha...Na ORL mi řekli že uzlina vypadá být benigního vzhledu (velikost cca 2 cm) a že mám uzlíky ve štítne žláze...udělali mi krevní vyšetření kde sem měla prý vše v pořádku...byla sem poslána na Endokrinologii kde mě pani doktorka poslala na kontrolní sono štítné žlázy ale tam mě objednali až na konec května a tak by mě zajímalo jestli mi tyhle čekací doby nemůžou uškodit...docela se obávám aby se něco nezanedbalo nakolik se mi pridružila i teplota na večer vždy kolem 37 - 37,3 a v noci prý hřeji jak kamna...můžu nějak vyšetření urychlit popřípade požádat někde o biopsii zvěčšenej uzliny??? moc vám děkuji za odpověď
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Asi bych déle nečekal, proto se obratte na jiné centrum nebo jiného lékaře.
Diagnostika
Dobry den , pacientky s karcinomem ovarií jsou po chemoterapii kontrolovány CT vyšetřením břicha. Nelze toto CT vyšetření nahradit MR vyšetřením.? Děkuji
Vladimir Kramar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že jsem na tohle již odpovídal. Možné je obojí, hlavně se držet vždy jednoho vyšetření, aby byly změny dobře hodnotitelné.
Rakovina prsu
Mohou mi bolet svaly po léčbě FEMAROU?Klouby mám už částečně ztuhlé.Léčbu hormony mám čtvrtým rokem.Absolvovala jsem odstranění nádoru,6x chemoterapii,ozařování 25+7.Lymfatické uzliny nebyly zasaženy-onkomarkery mám dobré.Nádor měřil 12mm,ale nebyl opouzdřen.Prosím o radu,co by se s tím dalo dělat .Děkuji.
Štěpánka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Femara nezpůsobuje bolesti svalů. Příčina bude někde jinde.
Diagnostika
Dobrý den, mám po těle velké množství znamének. Na zádech mě v oblasti poblíž znaménka kůže lehce svědí. Znaménko je větší (cca půl cm), ale žádné změny (růst, změna barvy) na něm nepozoruji. Mám se obávat? Je možné, že znaménko může svědit aniž by bylo nebezpečné?
marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Při jakékoli změně znaménka - tedy i při svědění, je lepší být zkontrolován dermatologem.
urologické nádory
DOBRY DEN PSAL JSEM VAM OHLEDNE PROGNOZI GRAWITZ 8CMT2NOMO GR2 ODEPSAL STE MI ZE INDIVIDUALNI PROGNOZY TOHOTO TYPU LZE JEN PRI OSOBNIM VYSETRENI TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT JESTLI BY TO SLO OSOBNI VYSETRENI A JAK BY PROBYHALO RTG PLIC MAM V PORADKU SONO TAKE A NA SCINTI MAM POPISOVANO POMERNE DOST VECI ALE JEDNOZNACNE META TAM NEPOPISUJI TAK BY ME ZAJIMALO JAKE DALSI VYSETRENI K UPRESNENI PROGNOZI MEHO ONEMOCNENI BY STE JESTE NAVRHOVAL JSEM PO OPERACI DVA ROKY DEKUJI
DAVID
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud máte zájem o individuální konzultaci , tak se objednejte v Masarykově onkologickém ústavu v Brně na tel. 54313 5809. Přineste sebou co máte a další se dozvíte při konzultaci.
Léčba
Vážený pane profesore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Je mi 52 let. Když mi bylo 27 let, byl mi diagnostikován papilární karcinom na levém laloku štítné žlázy, přičemž mi byl vyoperován levý lalok. Pravý lalok mi byl ponechán. Žádné ozařování, nebo chemoterapii jsem tehdy nemusela absolvovat. Nyní mi byl znovu diagnostikován papilární karcinom, a to na tom zbylém, pravém laloku št. žlázy. Dle sdělení operatéra, byl velice dobře ohraničen, žádná remise do okolních tkání, karcinom byl o velikosti 8x4 mm. Operaci jsem podstoupila letos v březnu. V říjnu bych měla nastoupit léčbu radioaktivním jodem (RJ). Chci se Vás, pane profesore, zeptat, co se může stát, když léčbu RJ odmítnu. S tou samou diagnózou jsem vydržela bez obtíží 25 let. Já vím, že je to prevence v případě nějaké recidivy, ale přesto, je to zásah do organizmu. Já jsem se rozhodla, že na tu léčbu RJ nepůjdu, Chtěla bych, pane profesore, znát Váš názor na léčbu RJ a na mé rozhodnutí s tím související. Moc Vám děkuji, Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
na tuto otázku jsem již odpovídal
Rakovina prsu
Prosí o vysvětlení histologie ER (Labvision,SPI,mononuklonální) positivní v 10%, PR(Dako,PgR 636,monoklonální)positivní v 15% jader nádor.buněk,indexproliferační aktivity je střední:MIBI(Ki67)(labvision SP6,monoklonální)=25%.Sentinel.uzlina lymfatická bez nádorovych struktur negat. pan cytokeratin.Lymfatická uzlinase známkami aktivace,bez nádor.struktur:negativ.:pan cytokeratin. Závěr:DCISmammy gr.3. M8500/23 C50,9. Děkuji předem za odpověď A N
Anča Nováková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se rakovinu ve velmi ranném stadiu, která by neměla recidivovat. Nicméně vysoký grading 3 svědčí o jistém riziku, proto bude třeba zajišťovací antihormonální léčba - Tamoxifenem nebo Aromasinem.
Léčba
Vážený pane profesore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Před 27 lety mi byl odoperován levý lalok štítné žlázy, byl mi zjištěn papilární karcinom. Pravý lalok mi byl ponechán. Žádné ozařování jsem tehdy neabsolvovala. Letos, v březnu, jsem byla znovu na operaci štítné žlázy, pravého laloku, se stejnou diagnózou, papilární karcinom, dobře ohraničený. Na léčbu radiojodem bych měla nastoupit v říjnu letos. Pořád nejsem přesvědčena o tom, zda tu léčbu radioaktivním jodem musím podstoupit. U první operace nic takového jsem neabsolvovala, a vydržela jsem 27 let bez žádných obtíží se št. žlázou. Moc Vám děkuji za radu, Eva
Papilární karcinom štítné žlázy
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba radiojodem je v tomto případě zajišťovací. Při minulé operaci nemohla být provedena, protože by byla zničena i ta pravá strana. Nyní však již zajišťovací léčbě nic nebrání, proto doporučuji ji absolovovat.
Diagnostika
Pane doktore, moje maminka - 51 let mám zjištěný 1-1,5 mm nádor na plicích. Co se s tím dá dělat? Děkujeme za odpověď.
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace nebo aspoň biopsie, aby se zjistilo o co vlastně jde. Dokud není histologický nález rakoviny, tak se nedá léčit jako rakovina.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, mám diagnózu Neznámý primární nádor s generalizací, stadium IV., histologie: tubulární adenokarcinom v.s. zažívacího traktu, zahájena paliativní chemoterapie, po osmi chemot. regrese, tak pokračuji. Co to pro mě znamená?Děkuji. Marta Prokopcová
Marta Prokopová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokračovat v chemoterapii se bude stále, dokud nález nezmizí nebo pokud nebude vhodný k operaci nebo se nezhorší. V posledním případě se bude volit jiný typ léčby/chemoterapie. Každopádně je léčba dlouhodobá.
Ostatní
Je mi 46 let, před 9 lety mi byla zjistena sarkoidoza, nyní bez léčby. Minulý týden na RTG hrudníku: nález bez progrese, v PD asi 1 mm sytý stín. Nebyla jsem na to připravená a řekla jsem paní doktorce, že je mi dobře. Není to tak. Pokud by to byl 1 mm nádor, dá se vyléčit a jak? Děkuji.
Mirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu se nedá nic poradit, protože nález nevidím, ale Sarkoidoza není rakovina a v rakovinu nepřechází.
Rakovina prostaty
Rakovina prostaty:z biopsie ve 3vzorcich z 10 z praveho laloku adenoka GS 3 +3 T1c Nx Mx,PSA 8.7ng/ml,v 33ml.Nebyla jina vyšetření.Objednán k roboticke asist.RAPE koncem června v UVN STRESOVICE: jina vyšetření nebyla .Jaká je prosím naděje k vyléčení,můj věk 51let. Moc Vám děkuji za odpovědˇ.
JAN
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vysoká. PSA není vysoké, aby signalizovalo metastázy, přesto asi budete kompletně došetřen.
Rakovina prsu
Dobrý den pane profesore, můžu se zeptat, jaký je medián přežití u duktálního ca prsu s metastázemi do plic? Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den.
věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsou meta do plic jako meta do plic. Záleží na mnoha faktorech. Každopádně se dané onemocnění nedá kompletně vyléčit, ale vhodnou strategií léčby se dá život zásadně prodloužit.
Ostatní
Dobrý den, kolega z práce si ztěžuje na silné bolesti při močení (přerušované). Problémy s častějším chozením na WC má už skoro 12 let bez návštěvy lékaře. Během noci jde i 15x na WC. Potí se, cití se po práci velmi unaven, během měsíce zhubl tři kg, bolí ho záda a má velke chutě k jídlu... čokoláda atd. Jeho bolesti se chovají tak, že dva dny je menší bolest, ale další dva dny se bolesti čím dál víc stupňují. Jednou ho bolel i tlak v konečníku. Nyní se léčí u svého obv. lékaře. antibiotika bere přes 20 dní bez výsledku. Měl by navštívit co nejrychleji urologa?
Tomáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, jednoznačně , musí jít ke svému urologovi nebo pokud jej nemá, tak si jej ve svém okolí najít. Uvedené potíže se musí řešit a to co nejrychleji.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den. Maminka absolvovala před dvěma měsíci laparoskopiskou cholecystektomii, následné vyšetření odhalilo adenokarcinom žlučníku ve stadiu T2. Dva týdny po operaci byla provedena reoperace lůžka žlučníku a byla odebrána jedna podezřelá lymfatická uzlina (bezprostředně sousedící se žlučníkem). Vyšetření uzliny prokázalo metastatický nádor, vyšetření ostatních odebraných tkaniv bylo negativní, stadium bylo upřesněno na T2N1Mx. V současné době probíhá adjuvantní léčba Xelodou. Je to běžné, že se odebírá pouze 1 lymfatická uzlina? V jakém stadiu je nádor - podle T2N1Mx by to mělo být stadium 3b, ale platí to i pokud byl nádor operabilní? Jaou máme šanci na úplné vyléčení? Moc pěkně děkuji za Váš čas a úsilí pomáhat nemocným lidem.
Petr K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Běžně se odebírá více lymfatických uzlin - nevím kolik jich bylo vybráno. Pokud se týká dalších otázek, tak individuální prognózy jsou možné jen při osobním vyšetření nebo v nejbližším Komplexním onkologickém centru.
Rakovina zažívacího traktu
Vážený pane profesore, jsem od 09/2009 po resekci sigmatu pro adenoCa v polypu, klasifikace :T2NOMO. Histologie: G II pT2NO.Veškerá dosud provedená kontrolní vyšetření byla negativní. Přesto se obávám návratu nemoci. Jaká je pane profesore prognóza při uvedeném stadiu onemocnění. Je mi 70-let a nemám žádná vážnější přidružená onemocnění. Děkuji Karel
Karel Winkler
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dle TNM se jeví, že recidiva nemusí vůbec přijít, přesto jsou nutné pravidelné kolonoskopie 1x za rok a kontroly onkologické.
Podpůrná léčba
Dobrý den pane profesore, mám problém s růstem vlasů. Jsem 2 roky po operaci nádoru prsu, prodělala jsem chemoterapii, následovně radioterapii a nyní mám nasazenou již 1 a půl hormonální léčbu. Byla mi zjištěna hypothyreóza. Vlasy mi narostly řídké a spíše vzadu. Je šance, že mi vlasy dorostou? Vyzkoušela jsem již hodně doplňků stravy, vitamínů, šamponů, ale nic nepomohlo. Děkuji za odpověď.
Jana S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vlasy dorostou, ale většinou rychlost závisí od celé řady jiných faktorů, nejenom to, že jste prodělala chemoterapii. Např. hypothyreoza - je kompenzovaná či ne? Vitamíny a doplňky bohužel selhávají.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, pane doktore, manžel je po operaci po pravostranné hemicolektomii a zároveň TEM snesení adenomu recta, u prvního výkonu byla histologie begativní, u druhého těžká dysplazie T adenomu, který v centrální části přechází do středně diferencovaného adenoarcinomu s dezmoplázií a invazivním růstem přes submukozu do zevní svaloviny , tuto ale neprostupuje. Okraje R O,bez nálezu lymphangioinvaze.Navrhli mu resekci a dočasnou kolostomii na šet týdnu.Prosím, je nutné takové řešení,nebo existuje jiná možnost? děkuji
libuše Hornová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o individuální přístup a léčebnou strategii může rozhodnout jen ošetřující lékař.
urologické nádory
Dobrý den, prosím o radu. Manželovi diagnostikovali světlobuněčný kacinom ledviny pT3a NO MO GIII nekro + HIH RISK , je po operci ledviny - nádor ojediněle vrůstá do přítokové žíly. Zbylé tkáně bez pozoruhodností. Má doporučení zařazení do studie VEG 113 387 Protect /pazopanib/. Je na jeho zvážení /léčba i placebem/. Jakou má šanci a je nějaká další léčba? Děkuji Judita
Judita
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Klinická studie je vždy to nejlepší, co můžeme pacientovi nabídnout. K individuální prognóze se Vám nevyjádřím. Nemám dostatek informací a stejně ji po internetu dělat nelze.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat jaká je prognoza a naděje na úspěšné vyléčení u karcinomu prostaty když GS je 3 plus 4 nízce diferenciovaný adenokarcinom scinti a CT v pořádku.Pacient bude léčen operativně. děkuji Libuše
Líba
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognózy tohoto typu lze jen po celkovém vyšetření a při osobní konzultaci. Můžete využít nejbližší Komplexní onkologické centrum.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, můj tchán 68 let bojuje již 2 roky s rakovinou prostaty. Metastáze v kostech, chodí na chemoterapie, stav se zhoršil, váží už jen 43kg. Byl v nemocnici na transfůzi krve, teď podruhé mu dávali silná antibiotika, prý kvůli zánětu. Za 14 dní má jít na CT plic, myslím si, že lékaři mají podezření na rozšíření. Zatím nám neřekli nic konkrétního. Vypadá to ale dost špatně. Tchán už nemá moc sil, užívá utišující léky v podobě náplastí, myslím, že to moc nezabírá. Na noc má pod jazyk Lunaldin, který mu ale ničí žaludek. Je mu po něm špatně. Vím, že ptát se jak dlouho bude toto trápení trvat je asi moc, ale budu vděčná a každou odpověď. Děkuji.
Vendula
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Taková situace se musí řešit komplexně s využitím všech možností a zkušeností - nejlépe v nejbližším Komplexním onkologicém centru. Jejich seznam je na www.linkos.cz.
Podpůrná léčba
Vážený pane doktore,můj přítel 41 let onemocněl nemalobuněčným karcinomem plic, mame za sebou 3.sérii chemo, poslední 2.4.2012. Od té doby se potýká s neustálými nevolnostmi, zvracení atd. Není už schopen v sobě udržet jakokoliv potravu ani pití, je tak zesláblý,že už není schopen jakéhokoliv pohybu,jen leží na lůžku. Dále mu zničehonic před 3dny oteklo břicho. Žádám Vás o radu,jak alespon zmírnit tyto nepříjemné důsledky léčby. S díky a pozdravem Petra
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí každopádně ke svému onkologovi a k došetření do nemocnice. Ambulantně se takový stav asi nedá řešit.
Rakovina prsu
Je mi 40 let. V pondělí jsem se dozvěděla z testu, že jsem těhotná ,v úterý jsem se dozvěděla, že mám rakovinu prsu (příznaky rakoviny nebyly žádné, jenom mastopadie.Ale trvala jsem na lepší prozkoumání bolesti.)Čekám na výsledek biopsie. Nádor je velký 1 cm a 100% maligní. Po mamog. mě pozvali na biop. až za měsíc,věděli,že těhotním.Existuje naděje, že nádor není tak zhoubný, že je šance dítě donosit (četla jsem článek, kdy těhotenství není problém při léčbě rakoviny pro matku, ale pro plod).Než dojde k operaci budu skoro v II,trimestu, kdy je možné podávat chemo.Je to pro mě čerstvé, sama nevím co udělám, mám prozatím málo informací, nechci jít do velkého risku pro dítě, ale na druhou stranu mám fakt problém ho zabít. Vím, že je to bohužel jenom na mě. V ordinaci mě sdělovali, že v mém případě, kdy jsem přišla včasně, může být léčba krátká ( v řádů měsíců) a že ještě mám šanci otěhotnět později. Ale tohle beru jako vyložené manipulaci, abych se smířila s potratem. V mým věku?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to velmi složitá záležitost. Jedna z nějtěžších k rozhodnutí v onkologii. Záleží na tom, jaká strategie bude nejvhodnější. K tomuto se Vám takto po internetu nevyjádřím. Jedině při osobní konzultaci. Možné je využít nejbližší Komplexní onkologické centrum. Je to na rozvahu velmi zkušeného onkologa.