Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Diagnostika
Dobrý den pane doktore, děkuji Vám za odpověď. Již jsem psal dotaz tento týden, 23let, zvětšené uzliny atd. Plánuji během června se zapsat do nemocnice. Chtěl bych se zeptat, jak moc je reálná šance, že by to mohla být rakovina? Mám docela úzkost, ale mohlo by to být i něco jiného doufám?? Kromě infekčních věcí... Pěkná den Jakub
Jakub
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, pokud nemám šanci pacienta vyšetřit osobně, tak se k tomu nemohu vyjádřit.
Rakovina plic
Dobrý den, mému otci byl nyní diagnostikován spinocelulární karcinom na levé plíci. Snažila jsem se na internetu nasbírat nějaké informace a nevím, jestli jsem správně pochopila to, že když lékaři otci sdělili, že se to operovat nedá, tak vlastně nemá šanci na uzdravení. Děkuji za vysvětlení
Eva Novotná
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace zvyšuje šance na uzdravení nebo na dlouhodobé přežití. Na prognózu však má vliv především rozsah současného onemocnění a celkový stav pacienta.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore mohla bych vás požádat o vysvětlení k mému rtg plic a srdce. Lékařka mi jenom předepsala atb a nic nevysvětlovala. SKGM srdce a plic: zastření v P zevním úhlu bráničním, lehce výraznější P hilus a zhrubělá kresba parakatrd.bilat.Stín srdeční v normě. Děkuji Vám předem a přeji hezký den.
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel pokud snímek nevidím a nemohu jej konzultovat s radiologem, tak se k němu nemohu vyjádřit.
Rakovina prostaty
Dobrý den prosím vás moc o váš názor. Mému otci byla loni na podzim diagnostikována rakovina prostaty prakticky do měsíce byl po operaci nádor byl malý a úspěšně ho odoperovali pro jistotu vzali celou prostatu i okolní tkáně a nyní má testy na nule, ale nyní k věci po této operaci měl cévku zhruba 2 měsíce po vyndání bylo vše v pořádku ale na vánoce se mu zmenšil proud a musel znova na operaci prý byla močová trubice zjizvená a od té doby má cévku vždy si jí má o půlnoci vyndat a ráno přijít ale po vyndání se už nikdy nevymočí cévka jde dát zpátky snadno ale po vyndání nikdy nic. V nemocnici v Havl. Brodě mu nikdy nic neřeknou jen kdy má zase přijít na kontrolu pokaždé je to jinak někdy dva týdny ale také dva měsíce. A doktor jen řekne že neví proč to tak je a sestra mu při výměně cévky řekla že se má smířit s tím že už mu cévka zůstane navždy a taťka je z toho moc špatný a proto chceme znát i jiná názor zda s tím opravdu nejde nic dělat. Moc prosím o odpověď a Děkuji Fialová
Helena Fialová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu se může vyjádřit jen ošetřující urolog a pokud nedostal dostačující odpověď na své otázky u svého urologa, tak má právo na druhý názor, který ale není od 1.4. t.r. hrazený pojišťovnou.
Rakovina plic
Dobrý den, pane doktore, mému otci diagnostikovali nemalobuněčný karcinom plic T2N3Mx, stadium III.B. 60 let, silný kuřák, kouření si, bohužel, neumí odříci. Jaká je prognóza? Předem děkuji za upřímnost,
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U stadia IIIB se obecně drží 5% přežití 5-let. Tedy nic moc. Onemocnění je evidentně pokročilé a prognóza záleží na biologických parametrech onemocnění a na celkovém stavu pacienta, zda zvládne a jakou chemoterapiii ev. i radioterapii. Bez této léčby je prognóza dosti špatná.
Ostatní
Vážený pane doktore. Je mi skoro třicet let, a osm let jsem kouřila, někdy méně cigaret za den, někdy hodně. Nyní se snažím přestat. Snažím se i o celkovou úpravu životního stylu, více pohybu, ovoce, zelenina...Je možnost, že bych mohla při celkovém zlepšení životního stylu, samozřejmě s podmínkou že kouřit již nezačnu, minimalizovat riziko vzniku rakoviny? Děkuji Vám za odpověď.
Andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, určitě, jisté riziko však zde , v důsledku dřívějšího kouření, stále je, ale každopádně je menší, než když byste stále kouřila. Určitě mohu jen pozitivně hodnotit Vaši snahu o zdravou životosprávu. Navíc doporučuji veškeré preventívní prohlídky, které jsou v našem státě hrazené a i nehrazené.
Rakovina plic
dobrý den,tatka v 60 letech zemrel na rakovinu plic,byl to nekurák,ve 30 s kourením prestal. Chtěla bych se zeptat jak je to s dědičností u rakoviny plic a jak se proti tomu chránit. Doktor mi rekl ze me muze poslat na rentgen plic,ale ze ten stejně malé nadory neodhalí. Kourení cigerat jsem na dobro nechala,ikdyz jsem nikdy mezi silné kuráky nepatrila. Moc děkuji za odpověd.
tereza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dědičnost u rakoviny plic nebyla dosud prokázána. Bohužel se objevuje i u nekuřáků celoživotních. Nicméně i u stopkuřáků je to bohužel velmi významný rizikový faktor. Screening na rakovinu plic není na celém světě realizován. Pravidelná CT vyšetření by se měla provádět jen u kuřáků, ale pojišťovny to neplatí. Samotný rtg plic není dostatečný.
Rakovina plic
Prosím o radu. Sestře (70 let) diagnostokovali "bronchogenní karcinom hor.laloku T2N2M1, st IV V:S nízce diff adenokarcinom C34.3. Plánují chemoterapii. Je možná i operace? Děkuji
ina-pol
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli k vyléčení, protože se jedná o diseminované, pokročilé onemocnění a i bez snímků mohu říci, že operace není z medicínského hlediska vhodná a ani možná.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, probíhá klinická studie léčby rakoviny prostaty vakcínou, jako ve FN Motol , i v MOÚ v Brně? Díky za odpověď.
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zatím ne, ale pracuje se intenzivně na tom, aby v brzku začala.
Diagnostika
Dobry pane docente,zhruba pred dvema mesici jsem si objevil tvrdy nebolestivy utvar primo nad pupikem. Po dnesni samohmatove kontrole mam pocit,ze se mi utvar zvetsil. Rozmer tohoto novotvaru je 20x20 mm a je pevne prirostly ke tkani. Prosim o radu a vas nazor..
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte okamžitě k lékaři, která útvar vyšetří.
Podpůrná léčba
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně mého známého. Má kožní metastazující melanom a je léčen léky RO 518 54 26, po kterých trpí velmi častými průjmy. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli není nějaký lék, který tento problém minimalizuje nebo dokonce vyřeší. Děkuji moc za Vaši odpověď!
Martina B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uvedený lék neznám. Jedná se zřejmě o klinickou studii, pak doporučuji se obrátit na ošetřujícího lékaře, který zná jak řešit problémy spojené s tímto lékem.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore, mám křeče v podbříšku ,píchání ,rentgen negativní, i sono,ve stolici mám hleny,na test okoutní krvaceni negativní,tak jsem odeslán a kolonoskopii,mám strach ze se muze pretrhnout strevo kdyz me budou vyšetřovat,
pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
kolonoskopie je sice náročnější vyšetření, ale v rukou zkušeného endoskopisty jste v dobrých rukou. Za posledních 20 let jsem v našem zařízení o protrhnutí střeva neslyšel.
urologické nádory
DOBRY DEN PTL JSEM SE JAK PRESNE JE PET U GRAWITZE K ODHALENI METASTAZ V PLICICH NAPSAL STE MI ZE ZJISTI METASTAZE JEN VETSI NEZ 0,5 CM TAKN JSEM SE CHTEL ZEPTAT JAK JE NA TOM RTG JESTLI ODHALI MENSI NEZ 0,5 A JESTLI NE TAK POTOM KTERE VYSETRENI JE NA TO NEJPRESNEJSI JESTLI CT TAK JA HO MUZU MIT JEN NATIVNE A TO SI MISLIM ZE NENI TAKE TAK PRESNE MAM HODNE VYSOKY KREATIN DEKUJI
PAVEL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
CT je suverenní metodou i pro malé metastázy pod 0,5 cm.
Rakovina prostaty
Dobrý den, je mi 85 roků cítím se na svůj věk velmi dobře, prakticky jsem bez obtíží, chodím močit jednou v noci.Před čtyřmi léty jsem byl na prevenci u urologa. otec zemřel na ca prostaty. Doktor změřil PSA 4.100 provedl biopsii, na jednom vzorku z 12 zjištěn Adenokarcim prostaty G6. Pravidelně chodím na kontroly 4x ročně do Urocentra Praha Dr. Matoušková.Za čtyři roky PSA postupně stoupá nyní 7. 0 Během let jsem byl 2x na kontrole kostí výsledek v pořádku. Mám předepsaný Tamsulosin. Doktorka skontroluje vždy měchýř sdělí, že vše v pořádku, ale mně znepokonuje pravidelné zvýšování PSA. Má význam v mém věku pokusit se o nějakou jinou léčbu?
Karel Sládek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hodnota je sice vyšší, ale nepříliš, protože ve Vašem věku je přirozeně hodnota PSA takto vysoká. Pani doktorka je velmi zkušená uroložka a onkoložka, proto Vás jen sleduje a jen v případě raketového nárůstu PSA by zasáhla.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore. Mému tatínkovi (56 let) byla diagnostikována rakovina prostaty. Diagnóza C61 Ca prostatae GS 4+5, PSA 1033 ng/ml. "V punkčních vzorcích nízce diferencovaný acinární adenokarcinom prostaty s převažující solidně - trabekulární strukturou, sporadicky mikroaciny či kribriformita, patrno perineurální šíření, nekrosy či angioinvasi nevidím, nádorová tkáň tvoří 3/4 vzorku ve vz. I/1 fokus chronické aktivní prostatitidy." Ještě ho čeká scinti skeletu. Jako léčba navržena antiandoegenní terapie nebo orchiectomie bilat. Prosím o Váš názor na léčbu, která možnost je vhodnější, a také jaká je podle Vás prognóza. Předem velmi děkuji za odpověď.
Magdalena Lehmden
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V tomto věku doporučujeme spíše antiandrogenní blokádu, ale rozhodující bude, zda má metastázy či ne. Vzhledem k naprosto vysokému PSA je to velmi pravděpodobné, proto pro jeho dobro je určitě orchiektomie - tedy trvalá kastrace a pak s další léčbou případných metastáz. Prognóza při tak vysokém PSA nebývá bohužel dobrá, ale všechno závisí ještě na typu a lokalizaci metastáz. Vhodné je pacienta v průběhu léčby vložit do některé studie, kde je šance na další přežití.
Rakovina prsu
Dobrý den, je mi 45 let,závěr DCIS mammae 1.dx histologický závěr G2 DCIS v core-cut biopsii prsu. Objednaná na chir.zákrok. Mám velké obavy s nálezu nekrózy v DCIS a proto by mě zajímalo, jak velká šance je na vyléčení a procento recidivy a zda přítomnost nekrózy automaticky znamená komedo typ s horší prognózou.Děkuji
Gajdová Radka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutná je histologie a celkové odstranění podezřelé oblasti. Návrat onemocnění v případě DCIS by neměl být, ale z praxe víme, že tomu tak není, proto tyto pacientky bedlivě sledujeme. Komedo typ, je histologický typ, který stanovi patolog a nezávisí jen na nekroze.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, můj děda má metastáziu v celém trávicím traktu a chycené měkké tkáně.Nyní čekáme na výsledné rozhodnutí lékařů,jak bude léčba pokračovat dále.Jaká je možnost na uzdravení?Děkuji
Kateřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se jedná o metastázy rakoviny střeva, tak není šance na celkové vyléčení. Chemoterapie, pokud ji snese, mu však může významně prodloužit život.
Rakovina plic
Pane doktore, manžel / 45 let, nekuřák, 25 let .Crohn/ má dg. Dobře diaferencovaný adenokarcinom pravého dolního plicního laloku s lamfangiopatií s mnohočetnými meta do plic a na pleuru- T2N0M1 st.IV KS 80. Podstoupil klínovitou resekci, 4 cykly Alimta Cis DDP, biologickou léčbu Tarcevou/ neúspěšná/, momentálně chemo II.typu- Taxotere. Můžete mi nastínit prognozu? Děkuji
markéta š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud pacient nereaguje na tuto velmi moderní léčbu, tak je prognoza špatná. Závisí na celkovém fyzickém stavu.
Diagnostika
Dobrý den chtěla bych poradit můj bratr má 20let a už asi 3 roky kouří téměř 3-4 cigarety denně, pracuje jako číšník v zakouřené herně. Mám podezření, že by mohl mít rakovinu plic, protože jsem u něho pozorovala častý kašel, občas problémy s dýcháním a nedávno začal vykašlávat krev. Prosím pomozte!
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kouření tabáku bylo jednoznasčně prokázáno jako možná příčina rakoviny plic. Na druhé straně, ne každé problémy, které uvádíte svědčí pro rakovinu plic. Každopádně jej musí vyšetřit internista - poslechnout plíce, rtg, ev. vyšetření sputa nebo přímo bronchoskopie. Je nutné, aby byl vyšetřen.
Diagnostika
Dobrý den pane Doktore, chtěl bych se zeptat, necelé 2 roky má zvětšené uzliny pod bradou, směřující až k uším. mírně bolestivé a teplotu 37 - 37,3. je mi 23 roků. Taká se mi zdá, že mám zvětšené uzliny na tříslech, ale ty budou mít tak 0,7cm, ne zase nějak moc, ale nahmatám je a někdy je cítím. Před 2 lety mi našli zánět žaludku na který beru léky a už je to v podstatě dobré, někdy to cítím. Taky mě mírně bolí zuby. Ale ne nějak moc. K zubaři půjdu v dohledné době. Během "onemocnění" mě brali asi 10x krev na všechno, byl jsem i na infekčním. Vše ok. Lymfocity a ty ostatní ukazatele z krve, vše ok. Taky jsem měl sono břicha. Byl jsem na krčním a pan doktor říkal, že to vypadá v pořádku. A že by to mohlo být od rýmy, kterou mám celý rok, nebo od žaludku, který prostě nemám úplně ok. (od vracení žaludečních šťáv) Už mě nenapadá co s tím. Bývám unavený, ale v zásadě s tím normálně funguju, i když je to otravné. Co si o tom myslíte Vy? Děkuji mnohokrát. Jakub
Jakub
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte být kompletně vyšetřen, včetně možných infekčních onemocnění. Vyšetřit Vás musí internista.
Rakovina plic
Dobrý den, pane doktore, mému manželovi byl zjištěn G 2-3 diferencovaný dlaždicobuněčný karcinom plic M-8070/33. Nikde žádné metastázy. Zatím tedy neoperovatelný. Příští týden začíná chemoterapii a ozařování. Prosím, jaká je prognóza. Děkuji. Marcela
Marcela Č.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se neprovede operace, tak je prognoza horší. Samotná chemoterapie může být i dočasně účinná. Celková prognóza závisí na mnoha jiných faktorech.
Diagnostika
DOBRY DEN CHTEL JSEM SE ZEPTAT JAK JE PRESNE PET K ODHALENI PRIPADNYCH METASTAZ OD NADORU LEDVINY JAK V PLICICH TAK V DUTINE BRISNI A PRIPADNYCH ZVETSENYCH ( PODEZRELICH) UZLIN NEBO META. V KOSTECH DEKUJI
PAVEL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na kosti není PET tím nejlepším vyšetřením, ale odhalí je. V plicích zjistí jen metastáízy větší jak 0,5 cm, ale v dutině břišní je poměrně velmi přesný.
Sarkom
Dobrý den,jaká je úspěšnost léčby u rhabdomyosarkomu, embrionálního,kulatobuněčného.? Děkuji
Barbara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na dalších faktorech, které neuvádíte. Vhodné je, se poradit přímo s ošetřujícím lékařem.
Rakovina plic
Dobrý den, pane doktore, nejdříve Vám chci poděkovat, že dáváte podporu všem, kteří, bohužel, se s rakovinou jakkoli setkali. Chci se zeptat ohledně tatínka (60), tento týden mu diagnostikovali rakovinu plic nemalobuněčný nádor, stadium III.B (více nevím - nechce o tom moc povídat), přístí týden ho čeká první návštěva onkologie, kde mu bude sdělena doporučená lečba, s největší pravděpodobností chemoterapie. Vím, že je to vážné, neoperabilní, ale chtěla jsem se poradit. Táta je celkově oslabený (před čtyřmi roky prodělal celkovou otravu, několikrát ho resuscitovali...již nikdy se nevrátil a víceméně ani nepřiblížil fyzickému ani psychickému stavu v jakém byl před tímto), vzhledem k tomu, je chemoterapie správné řešení? Není jiná možnost? Teď je mu pořád zle a odmítá jíst. Jaká je prognóza u takového typu? (nevím jestli stačí popis diagnozy) Máte zkušennosti s beta-glykanty, slyšela jsem, že to je výborná podpora léčby? Předem děkuji za Vaši odpovědˇ
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z hlediska chemoterapie je vždy nutno zvážit, zda je pro pacienta vhodná či ne a zda ji snese. To musí rozhodnout ošetřující lékař. Pokud není možná operace, tak chemoterapie je jediná možnost, někdy společně s radioterapií na jisté prodloužení kvalitního života. Prognoza je bohužel zatím většinou špatná, tak jak píšete. Pokud se týká beta-glykanů, tak s tím žádné zkušenosti nemám. Není to běžná léčeba. Nicméně doporučuji nekouřit, nepřetěžovat a zdravou výživu.
Rakovina plic
Dobrý den, v předešlém dotazu jsem nenapsala celou diagnozu mého manžela (55 let), která je - C34.3 Ca pulm. lobi inf. I. sin.,cytol. malobun. Ca, ED, T2N2-3MX dle CT meta do mediastinálních LU, fluidothorax I.sin. J44.9 CHOPN st. I, fumat., stopkuřák
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
bohužel platí, co jsem uvedl v prvním dotaze.
Rakovina plic
manžel má diagnostikován plicní nádor - C34.3 Ca pulm.lobi inf.I.sin.,cytol.malobun.Ca ED, TN-MX dle CT meta do mediastinálních LU, fluidothorax I.sin Prosím o informaci jak je situace vážná
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemám dostatek informací pro posouzení. V takových případech je možná jen osobní konzultace, nikoli po internetu.
Rakovina plic
Dobrý den jaké jsou vyhlídky u této diágnozi děkuji Re:adenoca dolního laloku pravé plíce cT3N3MO,stadium 3B ECOG1 bez komorbidit.
David
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o pokročilé onemocnění, dle stadia se zřejmě nedá operovat, ale to by musel posoudit chirurg dle snímků. Situace je však velmi vážná, mnohdy s rychlou progresí onemocnění. Nemám dostatek informací pro přesnější prognózu.
Léčba
Dobrá den, pane profesore. Je mi 29 let a jsem dva měsíce po operaci fibrilárního astrocytomu.Vše zatím vypadá dobře, žádné komplikace ani další léčbu momentálně nemám. Chtěla jsem se zeptat, jestli se toto onemocnění vrací, nebo mám naději na úplné vyléčení? Páni doktoří říkali, že vše dopadlo dobře. Děkuji za odpověď
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U astrocytomu záleží ještě na přesné histologii, zda je agresivnější či ne. Dále na tom, zda byla operace kompletní či ne - to řekne přesně histologie, ale vzhledem k tomu, že nenásleduje žádná následná léčba, tak předpokládám , že operace kompletní byla. Každopádně, co je důležité, mít pravidelné kontroly u onkologa, který bude provádět vyšetření CT nebo MR mozku, aby se případný relaps onemocnění zjistil včas.
Diagnostika
DOBRY DENJIZ JSEM VAM PSAL OHLEDNE SCINTI SKELETU KDE MAM POPISOVANE URCYTE ZMENY NA PATERI NASLEDNE DELANOU RTG CELE PATERE KDE JE POPISOVANA SPONDYLOZA PTAL JSEM SE JESTLI NA TE SCINTI NEMUZE DELAT TEN ZVYSENY ZACHYT TA SPONDYLOZA DEKUJI
PAVEL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, může.
Sarkom
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak dlouho takový sarkom roste?Roste dlouho, než se na něj příjde nebo rostě pomalu, i několik let? Děkuji
P.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sarkom obecně roste pomaleji, ale jsou různé typy sarkomů a některé jsou i agresivnější a objeví se během několika měsíců.
Rakovina plic
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby tři měsíce po pásovém oparu byla diagnostikována rakovina plic, i přesto, že po vyléčení z pásového oparu proběhlo kompletní interní vyšetření?Všude sice píší, že nádor je otázkou několika let, ale myslíte, že je možné, aby tři měsíce před smrtí mého blízkého nenašli lékaři nic?
Jolana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina plic opravdu nevznikne ze dne na den a ani v průběhu 3 měsíců - pokud se jedná o nemalobuněčný karcinom plic. Existuje varianta rakoviny plic, která se nazývá malobuněčný karcinom plic a tato roste naopak velmi rychle a může se ukázat i v tak krátké době.
Rakovina prsu
Dobrý den, mamince (74) byla indikována rakovina prsu.Výsledky Micro M8500/33 G3 C50.9 pT2 pN1 pMX stadium IIB , vel 35mm. Stř.až nízce dif. trabekulárně, tubulárně a v jednotlivých buńkách se šířící invaziní uktální katcion mléčné žlázy nedosahující k okrajům resekátu. Zastižena angioinvaze v drobných lymfatických cévách. Kromě toho ložiska fibrózně cyctické mastopatie. Tuková tkáň s 15 nespecificky imunitně aktivovanými místy lipomatózně atrofickými lymfatickými uzl. Ve dvou z nich metastázy výše popsaného karciomu C50.9 Sérum onkologie: S_AFP: 1,5; S_CEA:1,4; S_C153: 17; S_C199:24; S_C125:9, jaterní sono a celotělová scintigrafie v pořádku. Jaké by bylo prosím doporučení další léčby, byla by vhodná léčba Avastinem? a jaká je prognoza? děkuji předem za odpověď
Jarmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K odpovědím na tyto otázky je třeba znát mnohem více, ale především osobně vyšetřit pacientku.
Rakovina prostaty
Dobrý den,mému otci byla diagnostikována diferencovaný karcinom prostaty,8140/31,Gleason 3+2,PSA 4,780.Dop.radioterapii či RAPE.Otci je 69let a léčí si vysoký tlak.Nevíme jak se rozhodnout a kde léčit.Děkuji moc za opověd.
pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V tomto věku a při takových parametrech doporučujeme spíše radioterapii než operaci. Obojí může mít komplikace, ale radioterapie je vhodnější.
Rakovina prsu
Dobrý den! Jsem 2 roky po ablaci prsu (ypT3ypN3/13/13),M0),,,,ER95%,PgR neg., cerb2 3+,FISH bez amplifikace, 16 chemo (4x AC, 12x pacli.), 25 ozářek. Před operací Femara (bez efektu), po operaci změna na Arimidex, od 3/12 Aromasin. Čtvrtletní kontroly v pořádku, od 12/11 se zvyšují onkomarkry CA 15-3 z 50 na dnešních 177. Prošla jsem několikrát UZ, mammografem, byla na scinti kostí a PET/CT, vše negativní. Aromasin končím a už ho nebudu užívat. Dnes znovu objednání na scinti. 1.Můžu mít tyto onkomarkry bez nějaké příčiny? 2.Můžu mít metastázy v mozku ( toto vyšetření mě čeká v případě negativity)? Jaká je prognóza? Děkuji za odpověď.
Magda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak vysoké nádorové markery nejsou jen tak. Každopádně je nutno je provádět opakovaně, zda se nejedná o laboratorní chybu. Byla jste podrobně vyšetřena, kromě CT mozku, což by se mělo provést. Pacientky v takovém případě stále dokola vyšetřujeme, aby byla opravdu jistota, že onemocnění nikde není.
Rakovina plic
Manžel je po operaci středního laloku na pravé plíci a operaci metastázi na 11 obratli na podzim roku 2011.Prodělal 4cikly chema.Plíce má v pořádku,ale nádor na páteři mu znovu roste a utlačuje nervy,tak že nemůže chodit a špatně se vylučuje.jak se to dá léčit a kolik mu zbývá času.Předem děkuji za odpověd
sylva b
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutno zvážit radioterapii na uvedenou oblast páteře a potom, zda je schopen absolvovat chemoterapii neb o ne. K tomu se Vám musí vyjádřit jeho onkolog. Individuální prognózu stanovit po internetu nelze.
urologické nádory
dobry den chtel jsem se zeptat jsem dva roky po operaci grawitze jsem kazdy pul rok sledovan sono rtg plic v poradku scinti kosti tam popisuji hodne zmen ale nejspise degenerativni mam dost velke bolesti zad kde mam na rtg popisovanou spondylozu s postranimi osteofyty tak jsem se chtel zeptat jestli na te scinti muze svitit ta spondyloza popisovana s rtg ajeste jsem se chtel zeptat lekar me poslal na rehabilitace a tam semnou jenom cvyci rikali ze me elektrolecbu ani magnetickou lecbu dat nemohou pokud jsem onko. pacient tak jsem se chtel zeptat jak to s temi rehabilitacemi je jestli ta elektrolecba a magneto je pro mne nebezpecne i kdyz na kontrolach mam vse v poradku dekuji
pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Scinti kostí ukáže velmi přesně zda se jedná o degenerativní změny nebo metastázu - je to velmi citlivé vyšetření, takže nálezu ze scinti bych jednoznačně důvěřoval. Pokud se týká elektroléčby a dalších rehabilitačních metod, tak platí, že pokud nejsou přítomny známky maligního onemocnění, tak můžete absolvovat cokoliv.
Rakovina plic
Dobrý den, mému otci byl zjištěn v únoru 2012 karcinom plic. Měl zasaženou naštěstí "jen" jednu plíci. Podstoupil 25 ozařování (radioterapii) a místní primář mu řekl, že bude moci na 6 týdnů domů. Ovšem poté co ho na kratší dobu převezli do místní léčebny, ve které zrovna probíhala nějaká infekce, infekci nejspíše dostal a nyní má teploty kolem 37°, je poměrně dost zesláblý oproti stavu po ozařování. Doktor nyní říká, že se mu v malé míře objevil karcinom na obou plicích a že má příznaky zápalu plic (předtím ještě říkal, že má nějaké záněty). Nechápu kde se mohla objevit chyba, že ho dali po ozařování zpět do léčebny, kde je mnoho nemocných. Moc tomu ale nerozumím. Od minulého týdne nám s rodinou připadá, že se jeho stav zhoršil, ale dnes nám již připadal lepší. Má zavedený kyslík a moc nejí. Myslíte, že má pořád šanci na vyléčení? Je mu 65 let. Děkuji
Karel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Karcinom plic je velmi vážné onemocnění, které dosud nemá uspokojivé léčebné výsledky. Nicméně prognóza závisí na stadiu onemocnění a celkovém stavu pacienta. Jeho onkolog zná jeho zdravotní stav podrobněji a může Vám určitě říci váce.
Rakovina plic
Dobrý den, otec si od ledna 2012 stěžuje na bolest zad, které se postupně nedali utišit běžně dostupnými léky proti bolesti. V březnu letošního roku mu byl nalezen nádor na plicích, který naléhá k aortálnímu oblouku. Na PET-CT bylo zjištěno , že nádor metastázuje do páteřního kanálku, jater, ledvin, lymfatických uzlin, střev, prostaty, močového měchýře. V podstatě všude. Odstranění a následná léčba není možná. Proto jsme si tatínka vzali domů. Sám o své diagnoze nic neví, jsem přesvědčená o tom, že se mu bude lépe umírat, psychicky by to neunesl. Myslí si, že jen má rozpad kostí, je tlumen 30mg opiátu po 4 hodinách, ale stále si stěžuje na bolest. Co byste nám doporučil, jaká dávka je v jeho případě vhodná? A hlavně jak dlouho tu bude s námi? Děkuji
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dávkování opiátů se provádí na základě pravidelné konzultace pacienta a individuální prognózu Vám nikdo nestanoví, i když je onemocnění rozšířeno všude. Při dobré podpůrné, ošetřovatelské péči může pacient vydržet, v dobré kvalitě, i několik měsíců.
gyneokologické nádory
Dobrý den, pane doktore. Je mi 45 let, mám endometriosu a funkční cysty na vaječníku.Své problémy tlumím 8let antikoncepcí a operaci odmítám z důvodu, že mi nikdo negarantuje po odstranení vaječníku vyléčení a na druhou stranu rizika z operace. Lékař mi sdělil, že v menopaze endometriosa může se zmenšovat, ale není to pravidlo , tedy teoreticky je možné brát antikoncepci do pozdního věku.Co mi radíte jako onkolog?Jak vysoké je riziko onemocnění ovaria po menopauze v mém případě, když budu brát dále HA. Nikdy jsem nekouřila, nejsem obézní, konzumaci živočišných tuků omezeně, z alk. pouze víno jako přípitek.Nechce se mi čekat až rakovina zaklepe na dveře a tak pravidelně užívám vitamin A,B,C + selen,zinek. Z naší rodiny onemocněl na rakovinu močového měchýře pouze otec ve věku 54 let./silný kuřák, rád alkohol/oslavil 68 nar..Děkuji za odpověd.
ina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Endometrioza neznamená zvýšené riziko rakoviny vaječníků. Pravidelné kontroly gynekologické je to hlavní, co můžete pro sebe udělat. Nicméně z hlediska dlouhodobé nutnosti užívat hormonální přípravky bych se klonil ke gynekologické operaci, která vše vyřeší a nemusíte mít žádný strach.
Podpůrná léčba
Nerada bych aby paní doktorka byla na mě nějak naštvaná nebo něco. Dělala mi sice kvuli závratím CT mozku a vše bylo v pořádku, ale tady to taky skončilo. Při potížích s otékáním jsem však musela vyhledat pomoc u jiných lékařů a v naší nemocnici na interně kde mi udělali echo srdce, sono ledvin a odebrali krev vše bylo v pořádku jen jsem stále otékala a to tak že jsem nemohla ani dýchat dali mi na odvodnění furon který mi pomoch,ale potíže stále trvají. Paní doktorka na zprávu z interny se mě jen zeptala jak se cítím má odpověď už dobře. Nechci paní doktorkce nijak ublížit ikdyž nereaguje na moje potíže.
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte právo na volbu svého lékaře, tak ji využijte.
Diagnostika
Dobrý den, moje maminka zemřela na rakovinu jater. Chtěla byhc se zeptat, jestli se dá rakovina diagnistiko´vat včas a jaká je potom prognóza? Mylím tím vyšetření u mně. Jsem po oepraci žlučníku a nemám žádné problémy. Je mně 50 let. Děkuji
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ve Vašem věku je každopádně vhodné absolvovat preventivní prohlídky. Bohužel pojišťovny nenabízejí komplexní preventivní prohlídky, jen zaměřené na některá onkologická onemocnění - rakovina prsu, děložního čípku a střeva. Jediné solidní onkologické preventivní prohlídkly nabízí MOU: www.mou.cz, kde najdete jednak podmínky a jednak se můžete sama na prohlídku objednat v době, která Vám vyhovuje. Je to ovšem prohlídka placená.
Podpůrná léčba
Dobrý večer pane profesore, prosím Vás o radu,tatínek rakovina slinivky - dostal náplast na bolest Dolforin 25,chtěla jsem se zeptat jak náplast funguje zda když dosáhne po cca 48 hod. své hladiny učinnosti zda si ji drží stále stejnoou nebo ke konci její hladina účinku klesá ?Tatínek měl po jejím užití po 36 hod stále velké bolesti,(vím,že její nástup je napoprvé pomalejší)ibalgin nepomohl, a tak mu lékař doporučil nalepit další náplast a užívat k tomu Sevredol.Nyní nevíme zda máme obě náplasti najednou sundat a nalepit nové a nebo odstranit pouze tu starší a přidat k ní novou.Tatínek nyní nemá akutní bolest, ale má stále pocit velkého tlaku a tupé bolesti v břiše, Je to normální ? Domnívali jsme se, že po aplikaci náplastí nebude mít bolesti žádné. Do této doby užíval pouze kapky tramal a současný stav po užití náplastí mu připadá stejný . Domníváte se, že je to v pořádku ? Předem velmi děkuji za odpověď.Strašně moc mi pomáháte této pro nás nelehké době.Velmi si toho vážím.Jana V.
Jana V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dolforin funguje po dobu 72 hod, ale někdy je třeba dávku zvýšit nebo vyměnit již po 48 hod. Každopádně potřebuje úpravu léčby bolesti, kterou se zabývají ambulance bolesti. Tyto jsou v každém Komplexním onkologickém centru nebo Fakultní nemocnici. Bolestí pacienti trpět dnes již zcela jistě nemusí. K tomu je ale třeba velmi úzká spolupráce pacient - lékař a může to trvat i několk dní, než dojde k úplné spokojenosti pacienta.
Rakovina prsu
Dobrý den,jsem rok a půl po operaci a včera jsem byla v MOU na pravidelné měsíční kontrole u paní doktorky na její dotaz jestli mám nějaké problémi jsem jí odpověděla následovně: ve čtvrtek a v pátek jsem musela z práce jet dříve domů protože mi v těchhorkách nebylo dobře točila se mi hlava měla jsem dost velké závratě a bolest hlavy, dost jsem pila i jedla tlak mi kolegině v práci měřili a její odpověď na to byla že špatně bylo všem ne jen mě tím to skončilo. Na mé neustálé stížnosti na otoky nohou a rukou paní doktorka nereaguje a na točení hlavy také ne. Nevím co si o tom všem mám myslet do toho mám už rok a pul zastavený menzes a v mých 34 letech můžu říct dosti to semnou mává. Mám najít jinou pomoc při svých potížích nebo vše hodit za hlavu a trpět dál jako již půl roku????? Děkuji
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jsem z MOU, takže mi napište e-mail se svým jménem a rodným číslem, abych se na celou záležitost mohl podívat v informačním systému MOU a promluvil s Vaší lékařkou.
gyneokologické nádory
Dobrý den, může nakazit muž partnerku papilomaviry způsobujícími karcinom děložního čípku, když vloni žil ve vztahu s ženou, u níž se nyní tato nemoc projevila? Děkuji za odpověď.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano může, pokud ta první žena měla prokázanou infekci HPV virem v době, kdy s ní žil. Ovšem ne každý karcinom čípku je způsoben HPV virem. Dobré je provést serologii krve, zda infekce byla přítomna již před časem či nikoli nebo jestli vůbec je.
Rakovina prostaty
Dobrý den.Od r.2001 jsem léčen na zvětšení prostaty- Absolvoval jsem 5 biopsii.Při poslední 12.8.2011 bolo5vzorku z 10 pozitivních.Dostal jsem firmagon že prý je to to nejlepší,buňky zaschnou a bude OK. Že se jedná o doživotní léčbu nebylo mi řečeno. Na internete jsem se dozvěděl,že Firmagonem se léčí pokročilý stav a ulehčuje se život s rakovinou ale v podstatě se neprodlužuje.Nevím proč mám pokročilý stav když jsem se podroboval všemi ordinovanými vyšetřeními a nic jsem nezanedbal. Otázku mám:Není už možné po 7měsíčním léčenín Firmagonem přejít na jinou léčbu která dá náděj na vyléčení?Mám 74 roku psychickou a smyslovou kondici dobrou.Do 7O roku jsem pracoval a nyní se dokážu sám postarat o imobilní manželku a celou domácnost.Jsem ochotný podstoupit jaký koliv lekařský zákrok. Děkuji za odpověď.
Slávek Hájek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle celkového fyzického stavu je možné léčbu upravit - většinou se provádí radioterapie prostaty, ale k tomu je třeba znát celkový stav pacienta a hlavně rozsah postižení - samotná prostata? nebo i v kostech? atd. Vhodné pro Vás je, abyste se obrátil na jiné pracoviště o druhý názor.
Rakovina prsu
prosím o vysvětlení pojmů pacintka diagnostikovaná na rtg odd. s hmatným a histol. ověřeným ca mammae I.cin HZK klin. klasif. cT2 N1 (klin + sono) MO, premenopauza, TM neg. dop. radikální operační řešení s ablativním výkonem ve smyslu radikální mastectomie I. sin. s disekcí uzlin ipsilat. axilly
Libuše Jindrová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o rakovinu prsu s pravděpodobným postižením lymfatických uzlin. Navrhované je úplné odstranění prsu s odstraněním i uzlin v podpaží.
Ostatní
Dobrý den,prosím o názor,zda je možný vznik lymfomu ze stresových situací.Děkuji za odpověd
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejen lymfomu. Stress je na jedné straně potřeba k životu, ale dlouhodobý stress a intenzivní vede k potlačení imunity, což obecně muže vyústit nejen k onkologickým onemocněním, ale i celé řadě jiných. Doporučujeme všem lidem včlenit do svého denního režimu i relaxǎcní okamžiky. Někdo je má u fotbalu, ale někomu to naopak způsobuje stress. Je třeba si najít svoji cestu.
Rakovina prsu
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Mám rakovinový nádor na levém prsu. Chodím na chemoterapii jednou za 21 dní. Jsem začátečník, byla jsem teprve dvakrát a snáším ji relativně dobře. moje diag. karcinom prsu sin c502,typinvaz. duktální grading2 . Jde o triple negat C50 s mimořádně vysokou hodnotou Ki67 pozit.Ca mammae 1sin T2NOMx. A chci se zeptat, jestli při chemoterapii je možné, aby nádor metastázoval do ostatních orgánů. Děkuji za odpověď a nashledanou.
Markéta H.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Výjimečně ano. Stává se to však velmi zřídka. Naopak při vysoké proliferační aktivitě je chemoterapie velmi účinná.
Rakovina prsu
Dobrý den,prosím mám prosbu,je mi 33 let měla jsem rakovinu prsu,jsem po 2 operacích,chemoterapie a ozařování.Ted docházímna bio léčbu.Mohu jed do zahraničí?Nebo je to riskantní.Slyšela jsem,že u moře se rakovina vrací.Moc děkuji Petra
petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Můžete dělat všechno co Vás baví a přitom Vám to současný fyzický stav dovoluje. Dovolená v zahraničí nebo doma je naprosto jedno, hlavně , aby se člověk cítil dobře. U moře obecně nedoporučujeme dlouhodobé opalování, tzv. smažení, oslabuje to imunitu. Jinak hlavně povzbuzují pacienty, aby si života užívaly jak libo.
Rakovina plic
Vážený pane profesore, diagnóza maminky je adenokarcinom grade2, s hojnou komponentou mucinózního bronchioloalveoálrního karcinomu, stage pT3pN0(21negativních uzlin) stadium II. Na chirurg.klinice postoupila dolní lobektomii pravé plíce a mediastinální lymfadenektomii. Nyní je indikována k adjuvantní chemoterapii. Jakou prosím odhadujete délku přežití? Děkuji.
Karel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obecně stadium II má slušnou prognózu, ale závisí na mnoha dalších faktorech, proto pro takové otázky raději doporučuji osobní konzultaci.