Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina prostaty
Dobrý den,kamarádovi byl diag.karcinom prostaty s metstázemi do pánevních uzlin,které mu byly vyoperovány.Byla mu nasazena hormonální léčba a ozařování.Na začátku léčby bylo PSA14a za 2roky kleslo na 0.58.Před 3 měsíci dostal poslední horm. injekci stím,že pojištovna už nebude proplácet horm. terapii a před týdnem podtoupil odstranění varlat.bylo mu zjištěno PSA19.GS7.Chtěla jsem se zeptat na další možnosti léčby a jaká ja prognoza.Děkuji za odpověd.Spozdravem Ivana K.
Ivana K.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podobné konzultace lze provést jen při osobním vyšetření.
ORL nádory
Dobrý den, prosím vás, jaká bývá prognoza u tumoru supraglotis? Ve zprávě je uvedeno, že prorůstá hrtanem ke skeletu hrtanu, skelet není infiltrován, dále zvětšená uzlina na jedné straně - homogenní, předpokládáme, že je asi napadena a potom ledvinové uzly podél velkých cév v delším a kratším sloupci 18 mm, také homogenní. Děkujeme
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otázky o prognóze lze řešit jen při osobním vyšetření. Je třeba znát celou řadu dalších parametrů a obecná pravidla jsou mnohdy zavádějící.
Léčba
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, maminka chodí na adjuvantní chemoterapii 1.linie, má to být 6 cyklů po 3 týdnech. Po 2.chemoterapii měla leukocyty silně sníženy(1,7) a tak byla chemoterapie odložena o 6 týdnů,místo 3 týdnů. Po 3.chemoterapii se situace opakuje.(Leukocyty opět 1,7) A tak se chci zeptat: Jestli bude chemoterapie účinná když opět nebude dodržen termím 3 týdnů mezi cykly? Děkuji za odpověď.
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapeutický režim by měl být jednoznačně dodržen, aby léčba byla účinná. Pokud nelze, kvůli krvinkám, tak máme prostředky, aby se krvinky rychle zlepšily a tím pádem byl odklad co nejkratší. V žádném případě ne 6 týdenní.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý večer, pane doktore. Mám dotaz ohledně tatínka. Byla mu zjištěna rakovina tlustého střeva. Jenže při operaci mu zjistily že má napadený i močový měchýř, tenké střevo, tlusté střevo a prostatu. Močový měchýř byl celý odstraněn a ma vývod. Prostata byla také odstraněna. Kousek tenkého a asi 20 cm tlustého střeva. Primář mu řek že to byla jeho nejlepší a nejdelší operace. Řekli mu také že mu všechnu rakovinu odstranili. Můžete mi prosím odpovědět na co se máme dál připravit, jaká ho čeká asi chemoterapie a zda může být léčba úspěšná a tatínek bude spokojen dalších třeba 25 let ve zdraví.Moc vám děkuji pane dokotore
Lukáš U.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tyto otázky lze odpovědět jen při osobním vyšetření. Neznám řadu faktorů, které jsou nutné při rozhodování o léčbě a ev. i prognóze, i když v této fázi Vám prognózu na 25 let nikdo nedá. Pokud ano, tak je neseriózní.
gyneokologické nádory
Dobrý den. Maminka se již téměř rok léčí s rakovinou vaječníků - pT4N1M1. Operací odstraněny všechny ženské pohlavní orgány. Má metastáze na játrech - dle vyšetření 2, průměr kolem 3 cm. Nyní chodí na chemoterapie s vidinou možné léčby pomocí RFA. Myslíte si, že je nějaká šance, že by se mohla plně uzdravit či dlouhodobě žít v kompletní remisi? Děkuji za odpověď.
klára
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V tomto stádiu onemocnění je sice šance na dočasné kompletní vyléčení, ale s častým návratem onemocnění po nějaké době. Pravda je, že to neplatí ve 100%. Hodně záleží na tom, zda je onemocnění citlivé na chemoterapii či ne. Pokud není, tak je šance na kompletní uzdravebí mizivá.
Diagnostika
Dobry den, operaciou mi bol z brusneho svalu odstraneny nador. Z vysledkou histologie sa jedna o desmoid. Viem že je nezhubný, ale zaujímalo by ma, či je možné, že takýto nádor môžem mať súčasne aj na inom mieste tela, len o ňom neviem. Je potrebné podstúpiť nejaké ďalšie vyšetrenia v súvislosti s týmto typom nádoru? Dakujem za odpoved.
petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takový nezhoubný nádor můžete mít i kdekoli jinde. Můžete podstoupit MR celého člověka, ale podstatné je, zda je to nutné či ne. Provádí se jen v případě, že pacient má potíže. Pokud nemá, tak se neprovádí.
gyneokologické nádory
Dobry vecer.v roce 2005 jsem poctoupila chemoterapii a pak operaci delozniho cipku a 30.ozarovani. Byla to dlouha cesta a moc strachu ze se nedoziju vnoucat.Tet kdyz jsem byla na komisy tak mi rekly ze podle tabulek jsem zdrava.Necitim se nejak nejlepe ale ten pristup k pacientum neni pekny.chodim kazdy pulrok na kontrolu.Smutne je ze zdravotni stav pacienta berou podle tabulek.
ruza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, jak Vám mohu poradit, ale zdravotní stav se nebere podle tabulek, ale podle celkových vyšetření, která jsou dostupná a která buď pro onemocnění svědčí nebo nikoli. Je pochopitelné, že, i když nejsou známky onemocnění, tak stejně zůstáváte v trvalých kontrolách onkologa nebo gynekologa, aby se návrat onemocnění zjistil včas.
Diagnostika
Dobry den pane doktore,chtel bych se zeptat na vas zaver k tematu poruchy srazlivosti krve,ohledne me dcery 2 roky.Pani doktorka ji delala testy krevniho obrazu,jedine co vyslo jako spatne,byla srazlivost krve,dcera je unavena,provazeji ji zvysene teploty,ktere se neustale opakuji asi posledni 3 mesice.V podstate jsme se od pani doktorky nedozvedeli nic vic,zajimala by nas vase odpoved na to zda muze jeji stav souviset s leukemii,mame strach dekuji za pripadnou odpoved,s pripadnou radou jak postupovat dale a jaka vysetreni by se mela provest dekuji za odpoved jarosla.m
jaroslav.m
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Leukemie je onemocnění , které se dá snadno diagnostikovat již z krevního obrazu. V tomto směru se musí vyjádřit hematoonkolog. Pokud se týká samotné srážlivosti, tak je to velmi obecný syndrom, který se může projevit u řady onemocnění, ne jenom u leukemie, proto se k této problematice musí vyjádřit nejlépe interní pediatr, který provede i jiné testy než jenom srážlivost. Myslím, že tohle je hlavní cesta, jak zjistit příčinu poruchy srážlivosti u Vaší dcery.
urologické nádory
Dobry den mamina je po nefrectomii-pred 9rokmi.Teraz jej zistili na vaječniku TU-mts Gravwitz,čo potvrdila histologia.Nevieme čo bude nasledovat,Dakujem
katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí se vyloučit i jiné lokalizace a pokud je to jen jedna metastáza, tak se musí zvážit operace.
gyneokologické nádory
Mám dotaz na prognózu u 57leté pacientky v případě dg. ca cervix uteri, T3bN0M0, histologie: dlaždicobuněčný ca, málo diferencovaný,málo keratinizovaný. Byla zahájena konkomitantní rádiochemoterapie (DTD 45Gy/1,8Gy/25x spolu s chemoterapií vDDP 40mg/celkově D1 glw s násl. uterovaginální brachyterapií). Celý problém začal bolestmi v pravém boku, následně zněla diagnóza stenóza ureteru, kde byl zaveden stent. Nicméně kvůli nižším funkcím ledvin byla snížena dávka chemoterapie. Děkuji.
Quendia
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognózu nelze stanovit. Uvedená klasifikace odpovídá stádiu IIIb, což je již pokročilé onemocnění a tím se zhoršuje i prognóza.
Rakovina prostaty
Dobrý den.V r.2004 jsem byl operován na Ca prostatae.Přijat s dg.T2NXMO k provedení radikální prostatektomie.Předoperační PSA 6,01,histol z biopsie z obou laloků po třech pozit.válečcích GS 6.Výsledky Ko:Hb 11,2,ery 3,41,leu 8,0.PLT 302.DG:Ca prostate pT3b GS 8.Histologie pT3b GS 8.Therapie:Augmentin,Fraxi,Warvarin,infuze,chron.medikace.Dále jsem chodil na ozařování.Do loňského roku jsem užíval Casodex 150.Poté mi byl vysazen .Nadále užívám Denně 2x uroxalStále mám však dost velký ůnik moči.Musím denně nosit vložky.21/2/12 PSA méně než 0,01 U6,4 krea 88 Km 303 CRP3,1.Zajímalo by mně jak dlouho ještě budu trpět inkotinencí-což mě dost omezuje,že musím nosit dle situace třeba 3-4 ks denně.Zlepší se mi to po již tolika letech?Nebo mi to již zůstane? Proč to mám já a né jiný pacient,který byl také opeován s prostatou?Bylo to zaviněno špatnou operácí? Děkuji předem za zodpovězenou otázku. Můj E-Mail- A.Safrata@seznam.cz
Šafrata Arnošt Doubravčická 10 Praha10 100 00
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu mohou být prováděny jen při osobním vyšetření. Obratte se na nejbližší Komplexní onkologické centrum, které najdete na www.linkos.cz
Myelom
DOBRY DEN CHTEL JSEM SE ZEPTAT JESTLI SE NA CT PATERE DA POZNAT MNOHACETNY MYELOM DEKUJI
DAN
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jen podezření na myelom. Diagnóza se musí stanovit z trepanobiopsie kosti.
Diagnostika
Dobry den pane docente,mel bych k vam prosbu. Uz asi dva mesice trpim velkymi obcasnymi bolestmi hlavy(neni to klasicka bolest,ale spis takove divne pocity v hlave,nejlepe na to asi sedi slovo tlaceni),zavratemi a brnenim koncetin a bolestmi bricha. Tyto bolesti maji stridajici se charakter,nekdy jsem uplne v pohode. Pro obdobne priznaky jsem v roce 2003 prodelal CT mozku a MRI mozku s negativnim nalezem plus sono zakladnich organu a RTG plic taktez bez nalezu.. Pote potize ustoupily a ted se vratily v horsi forme. Pred tydnem jsem jeste podstoupil sono ledvin taktez bez nalezu,vse v poradku.Mel bych k vam prosbu jestli se opravdu muze jednat o onkologicke onemocneni a kam se pripadne obratit jsem z Plzne. Jeste bych Vam mel rici,ze mam od mala vysoky krevni tlak a to nekdy opravdu hodne hodnoty okolo 200/120 jsou u me bezne. Dekuji za odpoved a preji krasny den a dik za to,jak tady lidem pomahate.
petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V Plzni je v rámci fakultní nemocnice nové a velmi dobré onkologické pracoviště. Obratte se na jejich konziliární ambulanci.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, tatínkovi odoperovali karcinom-tumor ve spodním levém laloku s odebráním celého spodního laloku plic. Podrobnosti mi nejsou známy. Prý se jedná o tumor, který se neléčí chemoterapií, ale pouze ozařováním. Je den po operaci u sv. Anny v Brně a vypadá velni dobře. Jaká je jeho další prognóza? Může se z toho vyléčit? Lékař mi řekl, že podle histologie bude další postup léčby. Jsem překvapená, původně mu říkali, že po operaci by měl mít definitivně pokoj. Otec má 81 let a operaci zvládl velmi dobře, dnes s námi mluvil a vypadal výborně. Je to jenom zdání pod vlivem sedativ nebo doopravdy. Operoval ho pan docent Jedlička. Mám hrozný strach, co s ním bude. Dosud byl ještě velmi činný. Nebyla hloupost rozhodnout se pro operaci? Děkuji za odpověď.
Táňa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemám dostatek informací. Taková konzultace je proto možná jen při osobním vyšetření. Rakovině plic se věnuje plicní klinika v Brně Bohunicích.
Rakovina plic
Dobrý den,pane doktore manžel má zhoubný novotvar průdušek levé plíce s postižen.horního i dolního laloku,fluidothorax vlevo maligní v.s.uzlinový sy.mediastina i kontralaterálně,uzliny v nadklíčku vlevo,histologicky skvamocelulární karcinom,T4,N3,MO,IIIB klin.statium.C349 Fibrilace síní v anam.,t.č.při antiarytmické terapii sinus rytmus.I48 CHOPN,záchyt.J441.CPFE-kombinovaná plícní fibroza a plícní emphysem.Jakou má manžel ještě nadeji na přežití několik let nebo měsíců,je možná operace nebo biologická léčba nebo nějaká léčba i dražší léčba.Děkuji za odpověd Rázkvá Eva manželka z Liberce
manželka Eva Rázková nemocný manžel Petr 1951
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu je možná jen při osobním vyšetření. Obratte se na nejbližší Komplexní onkologické centrum, které najdete na www.linkos.cz.
Rakovina plic
Dobrý den, psala jsem Vám minulý týden o tatínkovi (56 let), který má rakovinu plic - c343 bronchogenní ca levého dol. plic.laloku, cytol. malobuněčný ca, T2N2M1 (lu do obl.epigastria) st.p.pleuropneumonii levého dol. plic. laloku. bronchitis chron. fumat. byla nasazena systémová léčba chemoterapií v kombinaci cbdca, vp. Mám na Vás nový dotaz, zda jde u této diagnózy použít biologickou léčbu. Dočetla jsem se, že je velice účinná u rakoviny plic. Děkuji za odpověď
Irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na malobuněčný karcinom plic biologickou léčbu nemáme.
Diagnostika
Dobrý večer, 7r. syn sa lieči na rabdomyomsarkóm v malej panve. Pri kontrolnom CT /po 3 mesiacoch liečby/ sa zistilo: ,,Jedna patologicky zväčšená LU v ľavej inguine vo veľkosti :17x12x30 mm, natívne denzity 38 HU, postkontrastne bez patologického vysycovania do 39 HU. Čo to presne znamená ? Je to niečo nové ?Ďakujem.
Adika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To Vám nedokážu říci, protože snímky nevidím.
Rakovina prostaty
Dobrý den, ráda bych znala prognózu mého otce. Je po robotické operaci prostaty a závěr z propouštěcí zprávy zní: invazivní, špatně diferencovaný adenokarcinom prostaty a angioinvazí, perineurálním šířením a prorůstáním do uretry a periprostatické tkáně. Nádo postihuje dolní (apikální) a částečně střední třetinu prostaty (oboustranně) a fokálně (apex vpravo i vlevo) zasahuje do resekční plochy. Semenné váčky a provazce bez nádorového postižení. CT kostí bez nálezu.grade 3 (Gleason score 4+4-5=8-9)pT3a. Jakou má naději na vyléčení? Děkuji moc za odpověď.
Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu se dají provádět jen při osobním vyšetření. Obratte se na nejbližší Komplexní onkologické centrum, které najdete na www.linkos.cz.
Rakovina prsu
Dobrý den. Mám prosbu ohledně genetických testů. Moje matka má rakovinu prsu, já jsem onemocněla také rakovinou prsu, obě máme provedenu ablaci. Můj otec zemřel na rakovinu jater. Chtěla bych nechat udělat genetické testy kvůli dceři, ale nevím kam se obrátit. Děkuji.
Alena Hlaváčková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpovídal.
Diagnostika
DOBRY DEN CHTEL JSEM SE PORADIT JSEM DVAA ROKY PO OPERACI GRAWITZE NADOR BYL VELKY 6CM NOMO GR2 CHODIM PRAVIDELNE KAZDY PULROK NA SCINTI KOSTI POKAZDE TO BYLO VCELKU V PORADKU AZ NYNI POPISUJI OPROTI MYNULEMMU VYSETRENI KTERE BYLO 1 ,2012 TEDY PRED PETI MESICI JE ONECO VYRAZNEJSI DISKRETNI NALEZ V KOSTI SEDACI V LEVOPOD DOLNIM OKRAJEM ACETABULA NALEZ DISKRETNI ALE VYRAZNEJSI OPROTI 1/ 2012 KDE BYL JEN NAZNACEN LEKAR NA SCINTI DOPORUCUJE POROVNAT S NALEZEM NA RTG LEKAR ME NASLEDNE POSLAL NA RTG PANVE V ZAKLADNI PROJEKCI KDE POPISUJI SKELET BEZ PATOLOGICKE DESTRUKCE, KOSTNI STRUKTURA JE HOMOGENNI BEZ NAPADNOSTI AKORAT COXARTHROSA 1 .ST. BILAT. MOHL BY STE MI PROSIM PORADIT MAM OBAVI ABY TO NEBYLA PRIPADNA META. OD GRAWITZE KTERY BYL TAKE VLEVO TAKE SE ME NEZDA ZE LEKAR NA SCINTI DOPORUCUJE POROVNAT S NALEZEM RTG PRITOM RTG NENI PRECI TAK PRESNE JAKO SCINTI PROTO ZREJME JE TEN RTG VPORADKU A KOR KDYZ NA TE SCINTI BYL TEN NALEZ DISKRETNI ALE ZREJME SE ZA TECH PET MESICU O NECO ZVETSIL.
DAVID
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu se djaí provádět jen při osobním vyšetření.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, asi před dvěma měsíci odebrali mému známemu 2 litry vody z břicha, minulý týden mu odebrali 3,5 litru..Dnes mu zjistili, že má rakovinu žaludku a rakovinové buňky našli i v té vodě. Je to množství vody i nález rak. buněk v ní již nějakou známkou, že není naděje na kompletní vyléčení rakoviny žaludku a nebo je rozhodující ten nález přímo v žaludku?Děkuji moc za odpověď.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Především záleží na tom v jakém rozsahu se onemocnění dnes nachází. V případě vody v břišní dutině a přítomnosti rakovinných buněk v ní, je pravděpodobné, že onemocnění je již rozsáhlé a vyléčit se nedá. Ale to se musí stejně prokázat vyšetřením.
gyneokologické nádory
Dobrý den,sestře vyšla pozitivní histologie děložního čípku-středně difer. dlaždicobuněčný karcinom,kde invazivní složka místy zasahuje k vnitřnímu okraji vyštř.resrkátu.Cévní invaze ve vyšetřeném zstižena nebyla.Hloubka invaze dosahuje 4mm a horizontální rozsah invaze dosahuje 10mm.pT1b1Čeká ji radikální operace typ II(W- Meigs)Jaká bývá prognoza u těchto nádorů,sestře bude 45let.
Ela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takhle se to nedá určit. Záleží na celkovém stagingu, stavu pacientky a výsledku operace.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore .Dne 31.11.2011 mně byl zjištěn karcinom prostaty , při PSA 9.13. 26.01.2012 byla proveden scinti skeletu, kde zjištěn mnohočetný rozsev meta do skeletu.V důsledku nálezu bylo upuštěno od radikální prostatektomie a doporučena hormonální terapie. V březnu provedena oboustraná orchiectomie.Medikace .pouze Tanyz Eras. 15 května kontrola Psa 7.15.Další kontrola je plánována v srpnu. Chtěl bych se zeptat,zda by nebylo dobré kromě kontroly urologem kontrolu i onkolegem.
Herglotz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, určitě, Vaše onemocnění je diseminované do kostí a to by měl řídit onkolog a nikoli urolog.
Diagnostika
Rakovina plic: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaká je míra možnosti, že v budoucnu dostanu rakovinu plic v tom případě, že na ní zemřel v 58 letech můj děda a můj otec, jeho syn, jí tedka v 58 letech také onemocněl, má i metastázy. Měl bych od určitého věku chodit na nějaká preventivní vyšetření nebo jinak hlídat? Děkuji za odpověď.
Jarda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Preventivní vyšetření pro rakovinu plic neexistuje, ale ve Vašem případě, pokud nekouříte, ale i když kouříte cigarety, tak 1x za rok jít dobrovolně na placenou preventivní prohlídku. Najděte si na internetu nějaké pracoviště ve Vašem okolí. Já dobře zánm v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Další infromace na www.mou.cz.
Rakovina zažívacího traktu
Prosím o vysvětlení diagnozy C 250 - tumor capitis pancreatis, intraduktální papilární mucinozní neoplacie bez angioinvaze. Nikdo se nám nechce vyjádřit, až prý budou známy výsledky odběrů. Moc děkuji
janka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z uvedeného se dá říci jen to, že se jedná o rakovinu slinivky a to oblasti hlavy slinivky. Více nelze.
Diagnostika
Dobrý den. Jsem 3 roky po ablaci prsu, moje matka prodělala také rakovinu prsu a otec měl rakovinu jater. Chtěla bych udělat genetické testy kvůli dceři ale nevím kam se obrátit a jestli mám na tyto testy vůbec nárok. Děkuji.
Alena Hlaváčková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, máte a dělají se v každém Komplexním onkologickém centru v ČR. Jejich seznam je na www.linkos.cz.
Podpůrná léčba
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je pro maminu vhodná dovolená u moře. 27.10.2011 byla po 8 cyklech chemoterapie R-CHOP (B-NHL folikul. lymfom grade 2) závěr z posledního PET vyšetření:"ložiska hypermetabolizmu glukózy svědčící pro viabilní neoplazii nenacházíme". Momentálně chodí každé dva měsíce na aplikaci Mabthery, která bude trvat dva roky. Ošetřující lékařka mamince řekla, že má dělat vše na co se cítí a nemá se omezovat, ale přesto mám trochu obavy...moc děkuji za odpověď.
Nikola
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Onemocnění je zřejmě t.č. ve stabilizovaném stavu. V takových situacích nedoporučujeme celkové vyčerpání, které organismus oslabuje. Pobyt u moře je možný, ale ne takový, který by ji spíše obtěžoval než zrekreoval. Dlouhodobý pobyt na slunci je pro nemocného člověka vyčerpávající a v podstatě velkým stressem. Tomu se snažíme vyhnout.
Diagnostika
dobry den pane doktore chtela bych se zeptat na dceru jsou ji 2 broky ma spatnou srazlivost krve to nam zdelila pani doktorka atdy jsou visledky jejiho krevniho obrazu hgb109. hct0.32 plt183 rbc3.95 mcv82 mch 28 mchc338 to ma vyznacene silne v testu my va caste teploty bez jinychpriznaku aje casto unavena bojim se aby nemala leukemii dekuji za odpoved
helena muzickova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte se obrátit na Vašeho pediatra. Tyto výsledky krve pro leukemii nesvědčí, ale k tomu je třeba mnohem více informací, ne jenom tyto výsledky.
Diagnostika
Dobrý den,pane doktore ráda bych se zeptala jestli mohu mít nádor krku a jak se popřípadě zjistí? Jestli u obvodního lékař z krve? Minimálně posledních pět let trpím vážnými angínami,beru antibiotika min.4krát do roka.Je jedno jaké je roční období.Chtěla jsem vyndat krční mandle,ale po vyšetření na krčním mi paní doktorka sdělila, že mandle mají svou obranou funkci a nechala by je.Takže vždy dostanu antibiotika a tím to končí.Mě to ale nepřipadá normální a jsem už zoufalá.Děkuji za Vaši odpověď.
Lucka F.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nádor krku se zjistí jen podrobným ORL vyšetřením. Opakované angíny nejsou rizikovým faktorem pro rakovinu krku. Obvodní lékař z odběru krve nemůže rakovinu krku zjistit a ani ne jinou rakovinu. Doporučuji Vám podrobné vyšetření na krčním odd.
Rakovina prsu
Dobrý den, mám 3 týdny po celkové operaci prsu. Našli mi dvě ložiska v pravém prsu 39x28a 22x17 cT2n0m0 - invazivní lobulární karcinom G2-3. Po mag. rezonanci další nálezy v celém prsu.Histologie-Invazivní karcinom,smíšený lobulární a duktální,G2 multifokální růst. Bez detekce lymfovaskulární invaze.ER 100%,PR90% při středníprolfieraci/24%/ HER2 negativní. 2 SNB negativní. Indikována chemoterapie a hormonální léčba. Mám 12 roků po úrazu páteře zlomeniny TH 10,11,12, TH 11 v dekoresy o1cm.je po úrazu větší riziko vzniku metáztáz? Prosím o vysvětlení histologie? Jakou mám šanci na vyléčení? Moc děkuji
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu je možná jen při osobním vyšetření. Ptejte se svého onkologa, který zná celý Váš chorobopis a může Vám vše patřičně vysvětlit.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore.V listopadu při běžné kontrole na urologii mi bylo zjištěno PSA 22 .podstoupil jsem biopsii s negativním výsledkem. Při další kontrole za 3 měsíce bylo PSA 28. Biopsie odhalila nád.struktury K903 a p63 negativní Karcinom postihuje méně než 5% objemu všech vzorků Gleason 4+4 na okraji 2 vzorků vpravo.Skelet -OK.CT-zvětšené paraaortální uzliny velikosti 14x16 mm netvoří pakety ostatní orgány v pořádku.Prostata nezvětšena 31g bez zjevné iniltrace okolí.Závěr AdenoCa prostattae T1cN1Mo GS 4+4.Léčba Radioterapie a hormonální léčba .Chci se zeptat: je možnost brachyterapie, nebo jen hormonálka? Je mi 56 let a cítím se velmi dobře bez urologických potíží.Děkuji za odpověd
jarda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Brachyterapie se v tomto případě dělá rovněž, i když jen na některých pracovištích, protože je to invazivní metoda a současné technické možnosti ozařování jsou tak dokonalé, že brachyterapie ustupuje do pozadí. To, co je navrženo je dnes standardní postup, i když se vždy zvažuje individuálně zda ozařování nebo operace.
Rakovina prostaty
Dobrý den, manžel má CA prostaty PSA 36, GS5+5. Aplikován Zoladex 3M + Flutamid. Ráda bych se zeptala, jestli k těmto lékům může užívat ještě čaj z VILCACORY. Zda nemůže mít vliv na již probíhající hormonální léčbu. Děkuji mnohokrát za Váš čas!
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě může. Nemůže mu to uškodit.
Diagnostika
dobry vecer,pred tydnem jsem si nasla nad pravou klicni kosti lymfatickou uzlinu,za tri dny se mi objevila hned vedle druhá.jine problemi jsem nemela,boulicky ani nebolí :( byla jsem prakt.lekarem poslana na vysetrení/onkologii/ kde mi udelaly odbery a rentgen srdce plic.za dva dny jsem objednana na sono krku.uz dva dny nemohu spat s obavami,a proto vas zadam jestli by jste mi nejak neporadil o jakou nemoc by se mohlo jednat,do ctvrtka se asi zblazním :( pekny vecer Martina
martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel Vám více říci nemohu, protože základ je histologie - tedy odběr uzliny a vyšetření pod mikroskopem.
Léčba
dobry den, moja mama ma este len 45 rokov a diagnostikovali jej pseudomyxoma peritonea. viem ze je to velmi vazne, ale chcem vediet kolko ma casu, ide na operaciu formou (metodou )hypertermickej intraperitoneálnej chemoterapie (HIPEC). na internete som nasla ze 5 rokov.tak malo?dufam ze to bola mylna informacia. a aj ked je to pre mna velmi tazke, chcem sa spytat akym sposobom nastane smrt a je bolestiva?
michelle
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na přesné histologii a řadě dalších informací, které vyplynou z operace a histologie.
Rakovina plic
Dobrý večer, mohu se prosím zeptat mamince diagnostikovali po vleklých potížích,vypadajících,jako vyhřezlá plotýnka - Pancoastuv tumor.Podle primáře je tento tumor inoperabilní,jen velmi málo kdy se dá operovat.Mohu se prosím naprosto hloupě zeptat,jaká bývá prognoza v tomto případě??Moc děkuji ,myslím tím jak dlouho může člověk s tímto druhem rak.žít kvalitní život a zda i přesto,že je tato forma inoperabilní ,prodlouží léčba život?Opravdu moc děkuji
Miroslava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pancoastův tumor je vlastně rakovina plic lokalizovaná v horní části plic. Prognóza závisí na tom, zda se již diseminoval do kostí či ne a taky záleží na celkovém fyzickém stavu pacienta. Bohužel léčebné výsledky celkově nejsou příliš povzbudivé a onemocnění se nedá vyléčit, ale chemoterapie a ozařování mohou prodloužit život až o 2 roky.
gyneokologické nádory
dobry den mam dg.rakovina delozniho hrdla III.stadium.bez metastazi.zasahle jsou panevni uzliny pocituji uz i bolesti v krizich.bohuzel operace neni mozna jen radio ozarovani a chemoterapie.chci se zeptat zda se to da vylecit uplne nebo uz ne.ceka me nastup za tyden ale nikdo vam zatim nic nerekne.dekuji
Mirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K celkové prognóze zde mám málo informací. Stadium III je ještě rozděleno na IIIA a IIIB. Důležitý je přesný popis histologie atd., což neuvádíte. Každopádně radioterapie a chemoterapie mohou u tohoto onemocnění významně ovlivnit celkové přežití.
Diagnostika
dobry den chtel jsem se zeptat jestlina magneticke rezonanci slinivky se poznaji i mensi nadorove zmeny a jestli se take pozna treba i chronicky zanet a jak u chronickeho zanetu se to projevi jestli ta slinivka zanika a tim se zmensuje nebo naopak je treba neohranicena a zvetsena dekuji
david
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chronický zánět slinivky se někdy magnetickou rezonancí špatně odliší od rakoviny slinivky. Je to velmi těžké, proto je základem, v takovém případě, biopsie slinivky.
Rakovina plic
Dobrý den pane doktore, poprosila bych ještě o vysvětlení následující diagnozy:Dobře diferencovaný adenokarcinom pravého dolního plicního laloku s lymfangiopatií s mnohočetnými meta do plic a na pleuru- T2N0M1 st.IV KS 80. Děkuji
Markéta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o mnohočetné metastázy v plicích a na pohrudnici, pokročilé stádium IV - tedy obecně je onemocnění velmi pokročilé, což zhoršuje prognózu.
Diagnostika
DOBRY DEN, JSEM PO OPERACI NADORU LEDVINY NADOR BYL VELKY 7 NA 4CM NOMO GR2 CHODIMPRAVIDELNE NA KONTROLI KDE ME DELAJI SONO RTG A SCINTI VSE MAM PRY V PORADKU JSEM PO OPERACI SKORO DVA ROKY A MIVAM ZHORSUJICI BOLESTI KOSTI A SVALU NEKDY ME ZADNI STEHENI SVALI I DOST PALI NEDAVNO JSEM MEL I REZONANCI HORNI POLOVINY BRICHA KDE POPISUJI SLINIVKA A JATRA BPN SLEZINA MIRNE ZVETSENA NA 140MM LEKAR ME REKL ZE TO NIC NENI A ZE REZONANCE DOPADLA V PORADKU JA MAM STRACH ABY TO NEBYLA NEJAKA RECIDIVA OD PUVODNIHO ONEMOCNENI MAM TAKE DELANO KOLONO A GASTRO TO TAKE V PORADKU KREVNI ODBERY TAKE V PORADKU TU MARKRY CEA, CA19,9 PSA V PORADKU JEN MAM ZVYSENY MARKR 72,4 NA 18 A JEHO HODNOTY JSOU U 6,9 TAK NEVYM CO BY ME OBTIZE ZPUSOBOVALO MOHL BY STE MI ASPON TOUTO CESTOU NEJAK PORADIT MOC DEKUJI
jarda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K Vašim potížím se takto nedá nic říci. Pro takové konzultace je vhodná osobní konzultace.
Diagnostika
dobry den chtel jsem se zeptat jak presne je ct k vysetrteni kostnich metastaz a jestli se u tohoto vysetreni podava kontrastni jodova latka ptam se protoze mam alergii na jod a bylo mi receno ze se dava jen na organy v brise dekuji
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Při CT kostí se kontrastní látka nepodává. Vyšetření je to velmi přesné.
Diagnostika
Dobrý den, z těchto zkratek nejde nic pochopit, moc Vás prosím, můžete mi blíže vysvětlit o co se jedná?? Je z toho zřejmé, zda se jedná o zhoubný nádor? Jaká je pravděpodobnost uzdravení?? Ložiskový proces v horní části centrálního echokomplexu P ledviny susp. neo v.s. adenom P nadledviny 11 mm v prům. pokročilé degenerat. změny skeletu.
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na pravé ledvině je podezření z nádoru zhoubného nebo nezhoubného (adenomu). Zřejmě je nutno došetřit. Nyní se nedá z tohoto popisu nic více říci. Diagnoza je zcela otevřená.
Diagnostika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zdravotní stav přítele(33 let). Příteli se objevila krev v moči, poté navštěva urologa, zjištěno krvácení z pravé ledviny, sono bez nálezu, krev v pořádku, poté odeslán na CT, zjištěno hopodensní ložisko na ledvině o velikost 27x24 mm. Objednán na endoskopii a poté se rozhodne o operaci. Jinak žádné další symptomy nemá. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné že nález může být negativní i když se projevuje ta krev moči, nebo jde o zhoubný nádor na ledvině. Lékař urolog se zatím jednoznačně nevyjádřil, máme velky strach. Moc děkuji za Vaši odpověď.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemusí se jednat o rakovinu. Různá ložiska v ledvinách mohou krvácet, protože ledvina je velmi hustě zásobena cévní sítí, proto jsou další vyšetření zcela indikovaná.
Diagnostika
DOBRY DEN BYL JSEM NA SONU KVULI SLINIVCE A TAM POPISUJI ZE JE NEPREHLEDNA VULI PLYNUM TAK MAM JIT PRY NA CT ALE KVULI ONEMOCNENI LEDVIN MNE HO BUDOU DELAT BEZ KONTRASTNI LATKY DO ZILI JEN PRY VYPIJU NEJAKOU TEKUTINU TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT JAK JE TOTO VYSETRENI PRESNE KVYSETRENI SLINIVKYKDYZ JE TO BEZ TE KON. LATKY DO ZILI JESTLI SE POZNAJI TREBA I MENSI KALCIFIKACE DEKUJI
KAREL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kontrastní látka pochopitelně zvyšuje čitelnost nálezu, proto každé jiné vyšetření není tak přesné. V případě nejasného CT nálezu můžete ještě absolvovat magnetickou rezonanci, která je dostatečně přesná i bez kontrastu.
ORL nádory
jdobrý den. Chtěla bych se zeptat jak se projevuje rakovina hrtanu. Při vykašlání hlenů jsem zjistila,že v hlenech mám i kousky krve. Děkuji předem za odpověď
Anežka Flegelová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina hrtanu se může projevit různými potížemi - od pocitu knedlíku v krku až po vykašlávání krve. Na druhé straně, ne každé vykašlávání krve znamená rakovinu, proto je nutné kompletní ORL vyšetření.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den,má prosbu.Mému otci v březnu odoperovali Ca recta.Lékař popsal,že játra jsou bez metastáz.Nyní byl pro zvyšující se doběry na CT břicha a našly se mnohočetné meta v játrech.Jaká je prognóza a další léčba.Děkuji moc....
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom, zda můžeme podat biologickou léčbu či ne anebo zda se mohou metastázy operovat či ne. V neposlední řadě závisí na celkovém klinickém stavu pacienta. Metastatické onemocnění neumíme sice kompletně vyléčit, ale u karcinomu rekta umíme pacientovi prodloužit kvalitní život.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, mám dotaz na tchána, je mu 58 let a před dvěma a půl lety mu byla zjištěna rakovina tlustého střeva,následně byl operován a nádor odstraněn poté podstoupil chemo, zdálo se že léčba byla úspěšná, ale za zhruba čtyři měsíce se při kontrole oběvily metastáze v játrech, které ale nebylo možné odstranit, následovala opět chemo a později byl zařazen do programu bioterapie. Zdálo se, že plní svou funkci a metastáze se nikam nerozšiřují,ovšem před čtrnácti dny CT odhalilo metastáze na plicích abio léčba mu byla okamžite ukončena i z důvodu rapidního poklesu hořčíku na který dochází denně kapačkou. Pane profesore můžete mi prosím říct, jaká je prognoza a na co se máme v nejbližší době připravit. Předem Vám děkuji za odpověď.
Kristina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognóza takto určit nelze. Záleží na mnoha faktorech a to v jakém je klinickém stavu a zda jeho onemocnění vykazuje určitě další biologické parametry k použití ev. další biologické léčby. Jediné, co bohužel mohu říci, že v tomto stádiu onemocnění jej již neumíme kompletně vyléčit, ale na druhé straně poměrně slušně dokážeme pacientovi prodloužit kvalitní život. Což je nesporně dobře, protože před popuhými 10 lety ani to nebylo možné.
Rakovina plic
Dobrý den, tatínek má rakovinu plic - C343 Bronchogenní ca levého dol. plic.laloku, cytol. malobuněčný ca, T2N2M1 (LU do obl.epigastria) St.p.pleuropneumonii levého dol. plic. laloku. Bronchitis chron. fumat. Byla nasazena systémová léčba chemoterapií v kombinaci CBDCA, VP. Je šance na uzdravení nebo aspoň zastavení nemoci. Předem děkuji za odpověď
Irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obecně mohu jen říci, že v případě metastatického onemocnění, o což se jedná i v tomto případě, tak kompletní vyléčení neumíme. Chemoterapií však někdy dokážeme prodloužit život. Jak dlouho, závisí na celé řadě individuálních faktorů.
Ostatní
Dobrý den ráda bych Vás požádala o názor, zda máme mít s manželem obavy o naši devítiletou dcerku či skutečně zůstat v klidu, jak radí lékař, ke kterému chodíme na kontroly, teď již po roce. Před 5lety jí byl diagnostikován ganglioneurinom -nezhoubného charakteru- na nadledvině, provedena adrenalektomie. Vzhledem k radikalitě výkonu a histologickému nálezu bez onkologické léčby, pouze sledována. Má otázka zní, jak si vysvětlit vysší hodnoty nádorového markeru NSE - minulý rok 21, pak 16,4 a nyní před cca týdnem 18, když těsně před operací měla hodnotu 13,7. Snažila jsem se studovat z dostupných zdrojů a vím, že velmi záleží na včasnosti zpracování krevního vzorku, taktéž na hodnotě fHGB, který se však neudává, resp. naše laboratoř jej neudává. Před operací byla krev poskytována jiné laboratoři, nežli nyní při kontrolách. Lékař pozdní zpracování vylučuje. Na UTZ vyšetření byl nález negativní. Děkuji moc za odpověď, s pozdravem E.S.
S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nezhoubný nádor nevytváří ani nádorový márker. Naměřená hodnota může souviset s intereferencí s třeba některými léky, což vede k navýšení nádorového markeru, ale přitom je to jen falešná pozitivita. Nejedná se tedy o nádorový projev. Tohle je ale jen obecné vysvětlení. Proč k tomu dochází u Vaší dcery nemohu takto posoudit.
Léčba
Dobrý den, chci se zeptat: Proč se rakovina plic bez metastáz neřeší jednoduše transplantací postižené plíce?
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom v jakém stádiu onemocnění zjistíte. Pokud je to časné stádium, tak lze provést jednoduše resekci plic a pacienta neohrožujete imunosupresí. V pokročilém stádiu je to již nemožné, protože je pravděpodobné, že nádorové buňky jsou již i mimo plíce, i když nejsou vidět a potransplatnační imunosuprese je jen rozbouří. Ideální by bylo mít naklonávy svoje plíce, které po transplantaci nebudou potřebovat imunosupresi, ale to je ještě daleko. Věřím, že to ještě uvidím.
Léčba
Bol mi histologizovany karcinom-tubulolarny zmiesany invazivny ca mammy C50.9,pT1c,pNX,pMX,G1,M-8211/3,a 8520/3,...som po mastektomii prsnika + axily-50r.pac.s inv dukt.Ca prsnika+inv.lob.Ca pre viacpocetne loz.ILC:diagnoza-C50.9,pT1c,pNO,pMx,G1,,vedlajsie diagnozy:LCIS1.sin.,navrh na ablaciu aj druheho prsnika-ako sa mam rozhodnut?prosim aka je asi moja prognoza?hovoria,ze dobra,teraz sa urcuje HT,radio a chemo som nemala,ER90%,PRneg.Ki,0a0 sancu,ze je to v zaciatku zistene a nebudu dal,vzdialene metastazy?Dakujem
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální konzultace tohoto typu se po internetu neprovádějí. Můžete se však objednat do mé ambulance na tel. 54313 5809