Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina plic
Dobrý den. Pane doktore,chtěla bych se zeptat na prognozu v léčení sestry ( 70 let - kuřačka). Byl jí diagnostikován "Bronchogenní karcinom I hor laloku,T2N2M1,st IV,v.s. nízce diff adenokarcinom - C 34.3 ". Zpráva byla odeslána na Onko - Ostrava Poruba a čeká na vyjádření. Dle prim. plícního odd operace je nemožná. Děkuji
ina-pol
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud došlo k rozšíření onemocnění do organismu, tak je situace vážná, ale individuální prognózu, takto po internetu, stanovit nelze.
Ostatní
Dobrý den, na můj dotaz jsem nedostala odpověď. Asi tuším proč, ale chtěla jsem Vás moc poprosit zda mi můžete odpovědět aspoň soukromě (pokud budete chtít) na e-mail knihovna1410@seznam.cz Děkuji Vám za Vaši ochotu a moc si Vaší práce vážím.
Irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel nevím o jaký dotaz šlo. Tento systém mi neumožňuje se dostat k historii dotazů, ale všechny dotazy zodpovídám, i když dnes jen s velmi omezenými možnostmi.
Ostatní
Vážený pane doktore, úvodem děkuji za Vaši poradnu a možnost získat nějaké informace na dotazy, kterých mají onkologičtí pacienti i jejich blízcí hodně, jak vím z vlastní zkušenosti. Prosím o Váš názor, pokud má pacient historii více onkologických problémů v relativně mladém věku (40-50let v době diagnoz) - konkrétně rakovina varlat seminom v obou varlatech (st.1) a následně rakovinný polyp ve střevu, znamená to, že je náchylnější k dalším a novým malignitám? Je možné (a běžné?), že má jeden člověk rakoviny různých orgánů - např. tří, čtyř, pěti....apod? U uvedeného pacienta bylo vše zachyceno v časném stádiu a je nyní v celkové remisi pravidelně sledován. Nezvyšují např. CT vyšetření s radiační zátěží až přílišně riziko dalších malignit? Děkuji za Vaši odpověď , s úctou.. .
Plojharová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, často vídáme výskyt tzv. nových nádorových onemocnění v jiných orgánech, mluvíme o multiplicitním výskytu nádorů. Těchto pacientů není vůbec málo a mnozí jsou zavzati do výzkumných projektů, aby se zjistilo, proč tomu tak je. Je jasné, že se jedná o nějakou genetickou poruchu, ale zatím se neví o jakou a zda je vrozená nebo získána životosprávou či po prodělané onkologické léčbě. Je to každopádně velmi zajímavá otázka a i naše klinika se podílí na zmiňovaném výzkumu.
Sarkom
Dobrý večer, 7 r. syn je v liečbe na embryon.rabdomyomsarkom- vybral 4x IVADO, čaká ho teraz 5x IVA + 23 x radioterapia. Aké nežiadúce účinky môže mať táto kombinácia na jeho organizmus po skončení liečby? Má šancu byť vôbec zdravý? Bude sa vyvíjať normálne? Môže mať ,,nábeh" k vzniku nových nádorov? Postihnutá bola metastaticky malá panva, po poslednom CT z 4.6. zostáva len niekoľko 3-5 mm nádorov, operáciu preto zrušili. Ďakujem za odpoveď.
ADIKA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální konzultace tohoto typu lze provést jen při osobním vyšetření na oddělení pediatrické onkologie.
Rakovina prostaty
Pane doktore, můj muž má lokálně pokročilou rakovinu prostaty a lékař mu dává šanci na úplné vyléčení. Je to možné? Je mu 52 let. Dostal hormonální léčbu s následným ozářením.... Děkuji za odpověď
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na mnoha faktorech a z Vašeho popisu se nedá nic určit ani vyvodit.
Rakovina plic
Vážený pane doktore, prosím o vysvětlení diagnozy mojí 42 leté sestry: po LE vlevo a lymfadenektomii,recidiva 1 sin, meta do prave plice, nyni biologicka lecba pemetrexedem - lék se jmenuje Alinta, dříve užívala chemot. s názvem Avastin, diagnoza C349, zn. pruduska a plice NS. Prosím jak dlouho ještě bude žít a dá se to vyléčit? moc Vám předem děkuji za Vaši pomoc.Kateřina
Kateřina Biskupová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognózy tohoto typu lze provést jen při osobním vyšetření.
Rakovina plic
Dobrý den, před měsícem mi zdělili že mám rakovinu plic, je mi 39let a jsem nekuřák. Dg závěr Bronchogenní karcinom l.sin., histologie dobře až středně dif. adenokarcinom tapetující plicní sklípky, meta na pleuru, do plic kontralaterárně dle CT - T4N0M1a, stadium lV, EGFR mutace neg. Zítra nastupuji na první chomoterapii, chtěla jsem se zeptat jestli mam vzhlítky na roky života nebo spíše jšn na měsíce? Děkuji Hanka
Hanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognóza tohoto typu je možná jen při osobním vyšetření, ale dle popisu je situace vážná.
Diagnostika
Dobrý den, pane doktore. Prosím vás o radu. Je mi 17 let a na krku se mi udělala malá "bulka", kousek pod levým uchem. Na pohmat nebolí. Nevíte co by to mohlo byt? Děkuji za odpoveď
Anonym
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bez objektivního vyjádření se k tomuto popisu nemohu vyjádřit. Musíte zajít ke svému lékaři, který bulku vyšetří.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, máma má rakovinu plic st. 4 se zasažením páteře, obratlů a léčba je chemoterapie, injekce morfia, náplasti, střídavě léky na bolesti. Léčena je v nemocnici v Třebíči, Odhad při tomto rozsahu rakoviny je cca měsíce života - je tento odhad možný děkuji moc J. Kovář
Jiří Kovář
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognoźa tohoto typu je možná jen při osobním vyšetření.
Diagnostika
Dobry den, mam k Vam prosbu.Mam na zadech neco jako bouly /otok/Mam to jiz vice let.Posledni dobou se me zvetcila a sjela dolu a nyni mam az pod pazdi avypada to na otok.Je to meke a posledni dobou neprijemny pocit.Mohl by to byt rakovinou nador?Prosim o oodpoved, omlouvam se za chyby.Ziji dlouhy cas v Kanade je me 79 roku.
Emily Svata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bez objektivního vyšetření se k tomuto popisu nemohu vyjádřit.
Rakovina plic
Dobrý den pane profesore, psala jsem Vám minulý týden o tatínkovi (56 let), který má rakovinu plic - c343 bronchogenní ca levého dol. plic.laloku, cytol. malobuněčný ca, T2N2M1 (lu do obl.epigastria) st.p.pleuropneumonii levého dol. plic. laloku. bronchitis chron. fumat. byla nasazena systémová léčba chemoterapií v kombinaci cbdca, vp. Mám mám na Vás další dotaz. Kamarád tatínka nás informoval o léčbě pomocí léčebných frekvencí (CAFL) - půjčil nám knihu Léčba rakoviny, která fungovala od R. R. Rife. Vím, že je to spíše stimulace imunitního systému a že se zatím ve zdravotnictví nepoužívá, ale je možné si tuto léčbu u nás zajistit. Mám na Vás dotaz co na tuto léčbu frekvencí říkate a zda by se mohla spojit s léčbou co tatínek právě prodělává (chemoterapie). Chtěli bychom pro tatínka udělat vše pro jeho uzdravení nebo aspoň zlepšení zdravotního stavu, ale nechceme udělat něco špatně, proto se na Vás obracím s dotazem co na to říkáte jako odborník. Moc Vám děkuji za odpověď
Irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uvedenou metodiku léčby neznám. Není to standardní léčba uznávaná odbornou společností.
maligní melanom
Lekař zjistil že na ušnim bolci mam melanon,co to znamena,jak se to da vylečit
Knapčok Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se jedná o maligní melanom, tak je nutná především operace, histologie a pak celkové došetření, zda se onemocnění rozšířilo do organismu či nikoli a dle toho se stanoví další léčba.
Rakovina plic
JE MOŽNÉ ZJISTIT Z MAMMO MOŽNÝ NÁDOR NA PLICÍCH
MARIE
Skalpel, lékař, ilustrační foto
nikoli
Myelom
DOBRY DEN CHTEL JSEM SE ZEPTAT JESTLI SE DA POZNAT Z KRVE MNOHACETNY MYELOM A JESTI BY STE ME MOHL ASON TROCHU NASMEROVAT JAK SE TA KREV OZNACUJE A O KOLIK MA BYT TREBA SNIZENA NEBO ZVYSENA DEKUJI
PAVEL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myelom se z krve nedá diagnostikovat. Musí se provést trepanobiopsie kosti.
Diagnostika
muj otec ma onemocneni auortzm ktera se postupne zvetsuje kazdym dnem muzete mi napsat jake vedou k tomu priciny a zda se to da vylecit predem dekuji za rychlou odpoved monika
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím , co je auortzm.
ORL nádory
Dobrý den, již jsem psala, jde o CA supraglotis, již známe TNM: T2-3 N 2 b-c a M- 0. Postiženy jsou krční uzliny. je indikován k totální laryngektomii. Myslíte, že se může vyléčit? Bojíme se, aby se ještě neudělaly meta, když jde na operaci až za 14 dní. Jak rychle se to může šířit? Vím, že se to nedá tak úplně říci, ale je možné, aby se meta rozšířily z uzlin do organismu v tak krátké době? Po operaci je ještě indikován k radioterapii. Děkuji moc Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu se mohou provádět jen při osobním vyšetření.
Diagnostika
Dobry den pane docente,do Plzne na konziliarni ambulanci jsem volal zhruba pred mesicem,odpoved sestry znela: v pripade ze nemate diagnostikovany nador tak se obratte na jineho lekare. U nas prijimame az pacienty s diagnostikovanym nadorem... To se tyka dotazu zhruba pred 14 dny.
petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel nevýhodou tohoto systému je, že nemám možnost nahlédnout do historie konkrétního dotazu, takže nevím, čeho se dotaz vlastně týkal.
Rakovina prostaty
Už mi bylo 82 roků. Ve 12/2009 mi byl při biopsii objeven tumor prostaty GS 3+3. Vzhledem k věku mně doporučili užívat Androcur pro snížení Testosteronu.Původní PSA před biopsií 10,6. Dále necelých 9 měsíců užíván Androcur. Ve 9/2010 po užívání Androcuru PSA O,28 9-12/2010 bez léčby PSA 2,85 Dále léčba do 3/2011 PSA 0,23 3/2011 - 12/2011 bez léčby (9 měsíců) PSA 8,47 Dále léčba do 3/2012 PSA 0,39 3(2012-6/2012 bez léčby (Jen 3 měcíce) PSA 7,01 !!!!! Překvapivě rychlý nárůst PSA v tomto období při přerušení léčby a prudký nárůst Testosteronu z 4,1 na 23,5 . Nárůst PSA dvakrát až třikrát větší než v roce 2010 a 2011. Dotaz: Proč se nyní tyto výkyvy více než dvojnásobně zvětšují. Nemohlo se zapouzdření tumoru nějak narušit? Jinak jsem zcela fit. a žádné bolesti nemám.Údaje si zaznamenávám do grafu a prudké zvyšovánáí PSA i testosteronu více vynikne. Nyní opět budu užívat Androcur 3 měsíce. Moc Vám děkuji pane profesore za odpověď.
Hrdlička Miroslav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu lze provádět jen při osobním vyšetření.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat. Tchýni byl před 3 roky diagnostikována rakovina jater. Po roce a půl metastázy na mozku. Na léčbu vše reagovalo, ale zcela vymítit se nic nepodařilo. Nyní nemůžou další metastázy dohledat. Jsou si jistí že někde jsou ale nemůžou přijít na to kde. Před měsícem tchýně přechodila zápal plic a od té doby má vodu na plicích a dvakrát týdně jí odsávají (kolem 1l). Současně má nasazenou léčbu snad červenými izotopy?! Víme, že se už nikdy neuzdraví jen by nás zajímalo zda má před sebou roky nebo dny? Spoustu věcí nám bohužel, zatajuje.
Jaja
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel neznám diagnózu, takže Vám těžko mohu něco poradit. Rakovina jater může být různého původu a od toho závisí i prognóza, ale nejenom od toho.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, mám 2 roky po hormonální léčbe a ozáření prostaty. T3bM0N0 G7. Nyní mi PSA roste z 0,1 po roce na 1,2, je mi 58let. Je vůbec možné, přežití i dalších 10let. Jsem z toho ve velkém stresu a mám strach...... Moc děkuji za odpověď.
adam
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hodnota PSA se zvyšuje, to je jasné. Vyšetření začínáme provádět až při hodnotách kolem 2,0. Zatím doporučuji jen častější sledování PSA a to á 2 měsíce.
Rakovina prsu
Dobrý večer pane doktore,věk 37,jsem měsíc po operaci,v nejbližší době bych měla začít s následnou léčbou,moje diag.:G3 invaz.duktální karcinom,8500/33,C509, pTNM(7):pT1c(18mm) N1(sn)(sn uzliny 1/3-metastáza v 1 ax.uzlině (sent.3mm),pN1a (uzliny celkem 1/10),bez propagace přes pouzdro uzliny),L1 V0,ER:100% pozitivní, PR:100% pozitivní,lymfangioinvaze:ano,V primárním tumoru i v metas.vysoce pozitivní receptory 100% při vysoké proliferační aktivitě 75%(v metas.střední proliferace 31%), HER-2 amplifikace. Chtěla bych se Vás zeptat o jaký typ nádoru se jedná, a jaké jsou šance na úplné vyléčení? Velmi děkuji za odpověď a přeji hezký večer.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu lze provádět jen při osobním vyšetření.
Diagnostika
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se informovat, manželovi dnes provedli koloskopii kde mu zjistili 2 diminutivní polypky kolorekta ( 1 zřejmě reaktivní po ligaci vnitř. hemoroidů - histol. A, v sigmatu přisedlý polyp 3 mm (O-is) odstraněn kleštěmi histol. B. Čeká na histologii a my máme 29. 6. 2012 odjet k moři, nevím co mám dělat, poradite mi a jak to s ním vypadá. Děkuji
Ivka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Poradit mohu jen to, že opravdu zásadní je histologie daných polypů. Polypy nemusí vůbec nic znamenat, ale mohou to být i polypy maligní. Z popisu se to nedá poznat.
Diagnostika
je možné z mamog. prsu najít stín na plicích
marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
teoreticky i ano a to jen v oblasti, která se při mamografii dostane do rtg pole. Tedy nikoli z celých plic.
Rakovina prostaty
Jsem objednán k RAPE s pánevní lymfadanectomií. chtěl bych vědět co znamená - cT2bNxM GS 3 4 PSA 6,43. biopsie 24/05/12 pr. lalok + apex GS 3+3
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to popis rozsahu nádoru, bez uvedení o jaké postižení uzlin se jedná. Nutno vyčkat definitivní histologie a výsledku operace. PSA je sice vyšší, ale není natolik vysoké, aby jednoznačně svědčilo pro přítomnost metastáz, ale rozhodující je stejně celkové vyšetření.
urologické nádory
Dobrý den,pane doktore,můj otec v březnu šel na urologii,měl problémy s varlaty zduřelýmy a krev v moči.Po nejakých výsledcích z krve,moči,sona,mu doktor řekl,že má nefunční ledvinu a nějakej nález,který se mu nelíbil.Následné CT hlavy,a nevím už čeho všeho,následné odebrání vzorku a rozeslání do 2 nemocnic,protože se jim tam něco nelíbilo,uplynul měsíc,další měsíc jsme čekali na výsledky k čemuž měl v diagnoze C 64 nádor na ledvině(4-5cm,přesněji to nevím a další specifikaci),a na rozhodnutí od lékařů,jakou léčbou pokračovat.Když se rozhodli ve formě drahých prášků,tak zase nyní čekáme další měsíc na vyjádření od pojišťovny,jestli mu je bude proplácet.Tak kde to proboha jsme?Otcovi je 67 let,zřejmě další človíček na kterém pojišťovna ušetří?Zdá se mi,že vše trvá dlouho a dávno nějakýma léky už se léčit měl.Napadla nás hned,že by se ta ledvina mohla vyndat,ale asi to není tak jednoduché,že?Děkuji moc za Váš čas a budu rada za odpověď,či že naději máme.Děkuli Vám.
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ohledně prognózy Vám toho moc neřeknu, protože nemám dostatek informací, ale pokud se týká pojišťovny, tak je situace opravdu velmi závažná a docházejí peníze a pojišťovna se brání vyplácet drahou léčbu, která by měla být, podle ústavy, pro všechny. Dobré je, jít přímo, jako pacient na pojišťovnu s dopisem od lékaře a nenechat se odbýt, že léčba je určitě proplacená paušálem. Musí Vám přímo napsat, že léčbu proplatí i mimo paušální platby nemocnici.
Diagnostika
DOBRY DEN JSEM PO OPERACI NAD. NA LEDVINE PRED TREMI LETY NYNI PRI SCINTI. JE POPISOVAN DISKRETNI NALEZ NA PANVY ALE VYRAZNEJSI NEZ PRED PUL ROKEM KDE BYL JEN NAZNACEN LEKAR PISE ZE MUZE JIT O NESPECIFICKY BENINGNI NALEZ,DIF.DG.VSAK NELZE ZCELA VYLOUCIT ANI JINOU ETIOLOGII NASLEDNE PROVEDEN RTG CNIMEEK KDE JINY LEKAR REKL ZE V TECH MISTECH JE URCITE PROJASNENI POTOM PROVEDENO CT PANVE KDE POPISUJI SKELET BEZ META DESTRUKCE A V PODEZRELEM MYSTE NEJSOU PRUKAZNE ANI JINE STRUKTURALNI ZMENY SKELETU DALE PROVEDENA MR PANVE KDE POPISUJI ZACHYCENY SKELET PANVE BEZ SIGNIFIKANTNICH LOZISKOVYCH ZMEN BEZ DESTRUKCE TAK JSEM SE CHTEL ZEPTAT KTEREMU VYSETRENI SE MUZE VERIT KDYZ NA SCINTI POPISUJI DISKRETNI LOZISKO A NASLEDNE CT ANI MR NIC NEPROKAZALA TAKK NEVYM JESTLI SE MAM OBAVAT PRIPADNE METASTAZE NEBO JESTLI KDYZ CT ANI MR NIC NEODHALILATAK TAM NIC NENI DEKUJI
PAVEL
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu jsou možné jen při osobním vyšetření.
Diagnostika
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, příbuzné byla napsána diagnoza: játra výrazně tísněna objemnými cystoidními septovanými MTS ložisky implanovanými na povrch jater v kombinaci s ascitem, játra jsou nehomogenní s peribiliární hyperechogenější strukturou v obou lalocích, avšak intra ani extrahepatické žlučovody nejsou dilatované. Chtěla jsem se zeptat na její prognozu, na onkologické klinice jí pozastavili chemoterapie a doporučili hepatoprotektiva + analg.terapii. děkuji Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z uvedeného nelze stanovit prognózu. Musel bych znát více informací a mít možnost pacienta osobně vyšetřit.
Diagnostika
dobry den, chtela bych se zeptat na plexiformni fibrohistiocytarni nador podkozi. CO to vlastne je a jestli je to nebezpecne. Dekují, Tereza
tereza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to zcela úplná histologie, proto se k tomu nemohu vyjádřit.
urologické nádory
pravděpodobně mám rakovinu penisu ( venerologické vyšetření bylo negativní) nehojící se léze o velikosti asi 0.8 mm, 1 měsíc. Rád bych zahájil léčbu ,urologie a ongologie. Existuje nějaké centralizované pracoviště již s dostatečnými zkušenostmi, kde začít - jsem z Prahy
Vladimír
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V Praze máte něolik možností - FN Motol - urologická klinika, FN Thomayerova nemocnice - onkologie nebo urologická klinika u Karláku.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jeto závažné manžel má PSA 3,85 a PPSA 13,5.DĚKUJI ZA ODPOVĚD
JULIE
Skalpel, lékař, ilustrační foto
PSA 3,85 je v normě - záleží ještě na podílu volné frakce PSA, ale hodnota 13,5 je již zcela patologická a musí dojít k došetření - biopsie prostaty.
Sarkom
Dobrý den,pane doktore,manžel je po odstranění uzlin(třísla) pro ca penisu,v miste jedné jizvy otok,který zmizel po odtoku čiré tekutiny,která vytéká z jizvy stále asi již 4 den,je to normální jev?Děkuji
iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to lymfa, která vytéká z místa operace. Měl by být zaveden drén. Po několika dnech - asi týdnu se místo začne hojit a vytékání lymfy ustane.
Rakovina plic
Dobrý den, chci se zeptat, jsem již 5 let po ozařování prostaty T3N0M0 bez další léčby. PSA mi neustále kolísá mezi 0,2-0,3, nyní po pěti letech stouplo na 0,6 a můj lékař mě posílá na kontrolu za rok. Je to v pořádku? Nemůže se se jednat o zvýšení hodnoty vlivem velkého stresu? Měli jsem 3 umrtí v rodině a mám opravu velký stres. Žádná vyšetření jsem za celou dobu po ozáření neprodělal.Děkuji
Jaroslav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hodnota PSA se stresem nezvyšuje. Tato hodnota je však stále v normě a její kolísání je jen laboratorní chybou. Změna léčby nastává až při hodnotách 2,0 a více.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat...mamka je momentálně po chemo, ozařování, operaci jícnu...bez jakékoliv léčby je 3měsíce, je v pořádku..může k moři do chorvatska?? Chtěla bych jí vzít, ale nechci jí tím nějak ublížit. děkuji za odpověď
markéta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je onemocnění v klidu nebo není zcela patrno, tak pobyt u moře nemůže uškodit. Jen varujeme před dlouhodobým pobytem na přímém slunci. Potlačuje imunitu a vyčerpává organismus, což může onemocnění přivolat zpět.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mám prosbu. Jsem 5 let po ozařování prostaty s počátkem T3b N0M0. PSA se celou dobu pohybovalo do 0,28 a nyní po pěti letech vystoupalo na 0,56. Na kontrolu jdu až za rok. Je to v pořádku, jsem z toho docela ve stresu. Děkuji
Jarda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nervozní většinou jsme až PSA vystoupá na hodnotu 2,0 a více. Takže zatím se nic. Stejně by s Vámi nikdo nic nedělal.
Rakovina plic
Pane doktore, muzete mi prosim objasnit tuto diagnozu a hlavne, jak se nemoc bude vyvijet?nejake prognozy. Jedna se o moj babicku, je ji 82 let a lekari stale mlci. Bronchogenni ca praveho horniho plicniho laloku s meta do hilovych a mediastinalnich LU, nemalobunecny ca T1N2MO. Babicka se chova dost neprijemne, mota se ji porad hlava...Dekuji za odpoved
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bronchogenní karcinom je velmi špatná diagnóza v každém stádiu onemocnění. Pokud jsou postiženy uzliny, tak je již pokročilé. Volbou léčby je operace, ozařování nebo chemoterapie. Musí se zvolit dle stavu pacientky.
Léčba
Dobry den, u 2 lete dcery nasli fibrohistiocytarni nador podkozi.Proliferacni aktivita dle Ki-67 je nizka 5%. Za tyden mame jit na CT bricha a plic jestli nema metastazy. Jake mame vyhlidky? Ten tyden je pro nas dlouhy...
eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte se obrátit na dětského onkologa. Existují dvě centra v ČR - jedno je v Brně - Černá pole a druhé v Praze-Motol.
Podpůrná léčba
Dobrý den mému tatínkovi zjistili v lednu rajovinu plic byl třikrát na chemoterapii nyní mu nasadili ozařování prý třicetkrát má za sebou pět prý se mu lépe dýchá ale na tom místě kde má nález ho to bolí má to tak být nebo ne moc děkuji za odpověd
MARTINA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bolest je nutno tlumit. Žádná bolest není normální a navíc se dá velmi dobře medikamentozně ovlivnit.
Léčba
Vážený pane profesore, manželovi bylo provedeno CT břicha pro bolesti se závěrem : paket uzlin retroperitoneálně, v mediastinu retrotracheálně a paraaortálně a na krku, Histol: High-grade tumor, nejspíše špatně diferencovaný karcinom s neuroendokrinní diferenciací. Primární ložisko nezjištěno. U manžela byla zahájena serie 6 chemoterapií cDDP+Vepesid. Kontrolní CT vyšetření - regrese všech uzlin. V současné době se cítí dobře a je bez léčby.Chtěla bych se zeptat zda v tomto případě by nebyla vhodná nějaká zajišťovací léčba. Děkuji Blanka
Blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom, zda je onemocnění klinicky aktivní či ne. Pokud ne, tak volíme taktiku vyčkávání a léčbu zahajujeme s prvními příznaky. Další postup také záleží na současném rozsahu onemocnění, zda je operabilní či nikoli.
urologické nádory
Dobrý den, tatínek 62 let je týden po nefroktomii zhoubný novotvar ledviny mimo pánvičku, jde o grawitz pT1b N0 M1 pulmo G II-III. Před operací asi 3týdny mu na CT našli 4 metastáze v plicích, kde největší má do 1 cm, ostatní jsou velmi malé. Má ještě šanci na úplné uzdravení a jakou léčbu by jste mu doporučil? Je celkově ve velmi dobré kondici, nikdy nemarodil ani nebral žádené léky. Děkuji moc za odpověď
Jiřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Konzultace tohoto typu je možná jen při osobním vyšetření.
Léčba
Vážený pane profesore, Chtěla bych Vás prosím požádat o radu. Před třemi dny byl tatínkovi sdělen nález: Tumor kardie žaludku s mediastinální lymfadenopatií, vdálené meta neprokázány. Histol. z biopsie - málo diferencovaný invazívně rostoucí adenokarcinom žaludku - intestinální typ Laurén. MKNO 8140/33. Byla mu doporučena indikace neoadjuvantní chemoradioterapie a poté chirurgický zákrok. Chtěla bych se Vás prosím proto zeptat, zda má v této fázi nějakou šanci na uzdravení ? Nebo zda případně po tot. odstranění -chirurgickém zákroku - může znovu vše propuknout? A už jen poslední otázka - to zda jsou uzliny v pořádku a s tím spojený další průběh (návrat nemoci) se zjistí až po operaci ? Moc Vám děkuji za Vaši ochotu a odpověď !
Kamila Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální konzultace tohoto typu se mohou provádět jen při osobním vyšetření.
Ostatní
Mnozí onkol. jsou skeptičtí ohledně potrav. doplňků a čehokoliv co se dá udělat mimo léčby.I pro mě byly vždy důležité ověřené důkazy.Nicméné teď se sama potýkám s rakovinou prsu a po první chemo se mi zhoršily otoky víček a akné,únava ,zvracení,přesto, že jaterní testy a ledviny jsem měla v pořádku.Po první chemo mi taky značně spadly leukocyty.Začala jsem jíst ostropestřec m.,Q10,lněný sem.,Inocell a více potraviny(rajčata,brokolice,česnek apod.), ale pozor,vždy jsem jedla zdravě.a po 5 chemo vypadám jak reklama na zdraví,pleť se zcela vyčistila, otoky víček zmizely,energie na rozdávání a leukocyty od té doby v pořádku.Nemyslím si,že samozřejmě tyto věci přímo vyléčí rakovinu, ale zase se mi nezdá, že by ústup mých potíží zapříčil placebo efekt, anebo chemo.Myslela jsem, že po dalších chemo tak nějak budu víc chátrat a ne kypět zdravím.Anebo se pletu a jenom moje tělo se nějak víc přizpůsobilo chemoterapii? Zajímá mě Váš názor,zda tím co dělám se dá vylepšit snášenlivost chemo.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tyto podůrné přípravky nejsou na škodu a celkově mohou Váš organismus povzbudit k většímu metabolismu, který tělo očišťuje. Tím pádem vnímáte celkové zlepšení, což je dobře. Takže , osobně proti nim nic nemám.
Podpůrná léčba
Vážený pane profesore, chtěli bychom se Vás dotázat na vhodnost či užitečnost užívání Wobenzymu po onkologické léčbě. Manželka má ukončenou biochemoterapii v letošním lednu a cílenou léčbu Avastinem v letošním květnu. Již předem děkujeme za Váš čas a odpověď.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Wobenzym je dobré placebo. Pokud by měl působit psychicky, tak nic proti nemu nemám. Celkově se po něm může zlepšit i trávení.
Diagnostika
Dobrý den pane profesore, k mému dotazu z minulého týdne, který zatím nebyl zodpovězen mám podrobnosti. Můj otec ročník 1930 byl odoperován před týdnem pro cituji: tumor-adenocarc. 38x27 mm maligní, uložen laterobazálně. Jemná kresba intersticia, hladké kontury, pleura hladká, neztluštělá bez pleuráoní tekutiny. Normální průsvit i šířka stěn bronchů. Plicní cévy přiměřeného průsdvitu. Mediastinální i axillární uzliny drobné, v medistinu bez patrných patyol.změn Velké tepny normál. průsvitu Játra s cystami (až 48x30mm) bez metastíz, nadledviny bez ložisk. změn. histol. dg. adenoCa, gr. 1-2, provedena lobektomie dol. laloku levé plíce Dg.: adenoCarc lobi inf. pulm. I.sin, funkčně do PT, TBC vyloučena Operaci zvládk dobře bez komplikací, po týdnu propuštěn do domácí léčby, cítí pouze slabost. Prosím o anamnézu, zda tento zákrok je definitivní řešení nebo co bude následovat. Otec je v dobré náladě. Děkuji Táňa.
Táňa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální konzultace tohoto typu se mohou provádět jen při osobním vyšetření.
Diagnostika
Dobry den, potrebuji poradit, pred par dny jsem dostala prujem, z toho jednou (po intenzivni bolesti bricha) jsem na toaletnim papire nasla takovy krvavy puntik velikosti spendlikove hlavicky, cerstve cervena krev, mozna byl i toaletni papir zbarven trosicku doruzova, jinak se to tedy v zachode krvi nehemzilo, jen tam byl myslim pritomny hlen. Jsem presvedcena, ze me podrazdil jeden bylinny pripravek, ostatne asi jsem si ho i vzala moc, byl na bazi orechu. Prestala jsem pripravek uzivat a prujem me do druheho dne presel. Jinak jsem nikdy krev ve stolici nezpozorovala, jine obtize nemam, v rodine taky pokud vim tak nic. Je mi tricet a snazim se stravovat celkem zdrave, nekourim. Myslite si, ze si mam test presto udelat, nebo to neni nutne, pokud se mi neobjevi znovu nejake potize? dekuji predem za odpoved.
Vendula
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Test a vyšetření konečníku si nechte provést jen pokud se krvácení objeví znovu. Puntík velikosti špendlíkové hlavičky nic neznamená.
Rakovina prostaty
Dobrý den, tatínek (66 let) je 3 týdny po operaci karcinomu prostaty, včera mu vytáhli močový katetr, během odpoledne byl 3x močit, ale v noci jsem ho vezla s bolestma do nemocnice a má katetr znovu. Je to běžné? Má obavu, že mu katetr zůstane, před operací vedl aktivní život. Děkuji za Váš názor.
Sylvie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano je to běžné a katetr někdy musí být zaveden i několk týdnů. Záleží na operatérovi, kdy indikuje odstranění katertu.
Rakovina prsu
Dobrý den.je mi 50 let.prosím o prognozu me diagnozy.Závěr: v terenu extenzivniho high grade LCIS(VN+věk orientačně 3+3+2+2=10)multifokalni invazivni lobularni karcinom G3(min.3 ložiska 5-23mm)Volné okraje pro invazivni složku 1mm(ventralně,dorsomedialně) pro DCIS 0,1mm.Okraje nejisté vzhledem k multifokalitě a masivni invazi lymfatických cev.Objemná metastaza v axillarni uzlině,mikrometastazy v dalsi uzlině.ER i PR silně pozitivni při vysoké proliferaci.Amplifikace HER2.Topografie(ICD-O-3):C504(VLEVO),morfologie(ICD-O-3):8520/33,dg:C504,pTNM(7):pT2(23mm,četnost:3)pN1a(uzliny/poz/vyš):2/11,L1 V0. Indikovana simplexni mastectomie vlevo. Moc prosím o vysvětlení a na co se máme připravit.doktor bohužel nemá čas to vysvětlit.jen posila na dalši operacní zákrok.moc děkuji za každou odpověd i za tu nejhorši.....
MARINA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální prognózy tohoto typu se provádějí jen při osobním vyšetření.
Léčba
Dobrý den, chtěla jsem poprosit. přítelova maminka (73 let, ale velice aktivní ) se léči na zhoubný nádor s metastázemi na játrech a plicích. Lékaři vyloučili operativní odstranění nádoru a zahájili léčbu. Nevím zda šlo o biologickou,ale mamince se velice ulevilo a její zdravotní stav se pocitově velice zlepšil. Minulý týden byla opět na Ct vyšetření a nález ukázal , že se nádor uklidnil, ale metastázy se nadále zvětšují. Maminka byla postavena do role, aby se sama rozhodla zda chce léčbu cytostatiky nebo žádnou. Potřebovala bych poradit jak se rozhodnout, protože v této chvíly opravdu nevíme
Monika Svobodová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom o jaké nádorové onemocnění se jedná. Pravda je, že u některých pacientů v jisté fázi onemocnění volíme taktiku jen sledování, ale to musí určit lékař a nikoli pacientka. Proto rozhodnutí a doporučení je na lékaři a nikoli na přítelově mamince.
Rakovina zažívacího traktu
Dobrý den pane profesore,prosím o zodpovězení otázky ohl. mého tatínka 59 let,rakovina slinivky břišní v oblasti kaudy.Tatínek chodí na chemoterapii,začal mít po ní teploty kolem 38C,které trvaly i 6 dní,poté mu byly zjištěny zvýšné hodnoty zánětlivých markrů,nasazeny antibiotika na 14 dní.Po týdnu kontrola, že hodnoty klesly na polovinu.Nyní je dobral ale teplotu má stále 37,4c.Lékař konstatoval,že není třeba dělat další krevní odběry,neboť je vyšší teplota při tomto onemocnění normální. Co si o tom myslíte ? Nemůže mít ještě v těle zánět, nebo je tomu skutečně tak, že kdo má rakovinu a léčí se chemoterapií, má automaticky vyšší tělesnou teplotu ? Předem velmi děkuji za odpověď. S pozdravem Helena V.
Jana V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zda se jedná o zánět nebo je teplota součástí onkologického pacienta může určit jen ošetřující lékař. Faktem je, že se takové mírné zvýšení teplot u onkologických onemocnění nachází. Ne u všech pacientů, ale jen jako paraneoplastický symptom.
Lymfomy
Dobrý den, pane doktore maminka podstoupila 03/12 operaci krční uzliny, po histologii na Bulovce kde byla operována byla vystavena zpráva, že nález je benigní. Po třech týdnech volali z nemocnice, že část testovaného nádoru poslali na druhý test do FN Motol. Z motola přišel pozitivní výsledek a diagnoza Lymfom Non Hodk. Po té byla maminka z Bulovky odeslána na FN Královské Vinohrady na hematologii. Tam byla stanovena léčba 6x cyklus chemoterapii po 21 dnes s Prednisonem. Začátek chema byl nejdříve odložen kvůli ATB co dostala maminka na zánět průdušek, den před dalším termínem si paní doktorka vyžádala další testy a biopsii tentokrát ze štítné žlázy. Není toto odkládání začátku chemoterapie v neprospěch pacienta. Začátek chema prý bude i bez výsledků biopsie. Maminka podstoupila CT a speciální podrobné CT na Homolce (speciální vyšetřovací metoda jen na Homolce a v Brně) tato vyšetření jsou negativní a nic neukázala. Jak je možné, že jedna nemocnice řekne alfa a druhý omega.
Kubišová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Každý odklad u lymfomu je v neprospěch pacienta. Léčba by měla začít co nejdříve. V Praze se této problematice věnuje především I. interní klinika na Karláku.
Diagnostika
Dobry den,rada bych se zeptala o jakou nemoc muže jit,manžel odmita jit k lekaři..je mi jasne,že takto to pujde težko určit,ale snad mi aspon trošku pomužete. Manžel má problemy asi 3roky,bolesti křeče v břise,prujem každy den,nekdy oteče kotnik,nyni už každy den zvraci a vubec už neji,protože ma okamžite bolesti břicha a zvraci,zdá se mi,že ma velke břicho..je schváceny neustale se mu navaluje..pro upřesneni asi 5let hodne pil alkohol až do dneska,ale už do sebe nedostane skoro nic.Jelikož mame dve male deti,tak se bojim,že je to už velmi vážne.Dekuji za odpoved Renata
Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak jak to uvádíte, tak máte asi pravdu. Nicméně , ne vše musí být rakovina, může se jednat i o chronické postižení zažívacího traktu a hlavně jater, ale při těchto potížích, bohužel rakovinu nemohu vyloučit. Doporučuji jít okamžitě k lékaři a pokusit se zjistit příčinu. Nic lehkého nebo nezávažného to nebude.