Čtvrtek 7. července 2022, svátek má Bohuslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 7. července 2022 Bohuslava

Léto voní po grilování

  16:50
K létu neodmyslitelně patří slunce, voda, lesy, dovolená a také křupavé maso z grilu. V letních měsících opouští elektrické nebo plynové sporáky zhruba 90% naší populace, aby oprášila a nažhavila své grily. Ten, kdo má zahradu, má velkou výhodu, ale na druhé straně grilování někde v přírodě má také své velké kouzlo a s vhodným grilem lze grilovat i na balkoně.

Grilování | foto: www.faiyo.cz

O této gurmánské kratochvíli bylo již napsáno mnoho článků a uděleno plno rad na různých blozích a asi nemá smysl psát o tom, jaký typ grilu je dobré koupit, jak správně rozdělat oheň nebo kdy je ten správný okamžik pro vložení masa na rošt. Spíš se chci zaměřit na to, jak je možné si ještě lépe na jídle pochutnat a co vše je možné na grilovacím roštu upravit.

První pravidlo tedy zní, že pokud chcete kvalitní jídlo, je nutné použít kvalitní suroviny. Ke grilování je nejvhodnější méně tučné a mladé maso. Nedoporučuji kupovat balíčky marinovaného masa v supermarketech, protože maso většinou není velmi dobré kvality, což přes silný nános marinády jen těžko při koupi rozpoznáte. Samotná marináda obsahuje zase plno "éček", glutaman sodný a další nezdravé látky.

Co a jak grilovat

Kuřecí maso je u nás asi nejpopulárnější. Doporučuji raději kousky bez kosti. Prsa je nejlepší grilovat i s kůží tak, že maso obrátíte kůží dolů, necháte propéct, pak ho otočíte a jen krátce dopečete. A jestli jste velikými milovníky křídel, dopřejte jim na grilu alespoň 20 až 30 minut a opékejte je velmi pomalu, aby byla ve výsledku křehoučká a křupavá.

Vepřové maso je také lepší grilovat bez kosti, protože se rychleji a lépe propeče. Nejvhodnější je krkovice, kotleta, kýta nebo plec nakrájená na plátky.

Hovězí maso u nás není tak populární a je to docela škoda. Takový steak z grilu je opravdová lahůdka. Zase platí, že je nutné koupit opravdu kvalitní minutkové maso, které pak propečete podle libosti.

Grilování

Jehněčí maso a ryby jsou také výbornou obměnou. Z ryb se na gril hodí tučnější, například losos, makrela, hejk, kapr, štika nebo candát. Pstruh je vhodný spíš na pánev, na grilu se moc vysuší. Rybí maso opékejte zprudka, aby střed zůstal růžový a šťavnatý a nechte ho pak dojít na teplém místě po straně grilu. Pro zachování výborné rybí chuti to nepřehánějte s marinováním. Úplně stačí celý pepř, citron a třeba větvička čerstvého rozmarýnu.

Všechna masa by měla mít před úpravou pokojovou teplotu, což platí i pro ostatní kuchyňské úpravy, nejen grilování. Maso nikdy nenaklepávejte paličkou, protože byste porušili jeho strukturu. Pokud máte pevnější plátky vepřového, tak stačí, když je naklepete hranou dlaně.

Čarujeme s bylinkami

Z čerstvých bylin, koření a panenského olivového oleje můžeme vyčarovat ty nejúžasnější marinády. Lze použít tymián, estragon, šalvěj, mátu, oregano, bazalku, saturejku, čerstvé chilli, koriandr, kopr nebo petrželku.

Čerstvé byliny dávají jídlu výraznější chuť, a proto je dobré být při dávkování opatrnější. Bylinky rozdrťte v hmoždíři nebo je můžete natrhat či rozmělnit paličkou na maso nebo jiným nástrojem, který máte po ruce. Hned nato je pak zalijte olejem, aby neztratily svou chuť. Takováto marináda bohatě stačí, ale kdo chce, může ještě přidat například česnek, cibuli, sojovou nebo worcestrovou omáčku, citrónovou šťávu, hořčici a podobně. Jestliže použijete česnek, je zase dobré odstranit klíček z jeho středu, protože tak zachováte pikantní chuť, ale nikoli následný zápach z úst.

Maso nikdy před grilováním nesolte a totéž platí i pro zeleninu. Zelenina se pro změnu griluje na sucho a až následně ji můžete potřít olejem s bylinkami nebo nějakou omáčkou či majonézou. Papriku je lepší před úpravou oloupat, aby teplem nezhořkla.

V oblibě začínají být i grilované sýry. Z těch jsou nejvhodnější ty, které mají plíseň na povrchu, například camembert nebo hermelín, protože při úpravě na grilu nevytečou.

Může se stát, že nějaký kousek, který chcete grilovat, nelze položit na rošt. V tom případě ho stačí zabalit do alobalu, který před tím potřete olejem. Tímto způsobem lze připravit i výborné brambory na americký způsob.

Grilování

Na rošt dejte s odvahou i ovoce a vytvoříte tak výborný dezert! Skvělé jsou banány, jablka, hrušky, broskve nebo meruňky. Ovoce nakrájejte na plátky nebo překrojte na půlky, posypte kořením (skořice, zázvor, badyán, vanilka apod.) a vložte na gril. Ovoce můžete také marinovat v medu se směsí koření.

Vřele doporučuji ugrilovat ananas, který dokáže krásně eliminovat nepříjemné tlačení v břiše, pokud toho člověk sní víc, než dovede strávit. Stačí, když plod oloupete, nakrájíte na silnější plátky, potřete medem (na jeden ananas stačí 3 lžíce medu), hodinu necháte odležet a pak po obou stranách opečete na grilu.

Jako třešničku na závěr si můžete udělat i výborný koktejl z právě dozrávajících třešní. Asi 200 gramů třešní vypeckujte, rozmixujte se šťávou z 2 citrónů a přidejte 80 ml griotky a 80 ml rumu. Do čtyř sklenic nadrťte led a nápoj na něj nalijte. Obsah sklenic dolijte pomerančovou šťávou a osvěžující lahodný nápoj je hotový. Tak dobrou chuť, na zdraví a příjemné grilování přeji.

Autor:
  • Nejčtenější

Sedm otázek pro test paměti. Zjistěte, v jaké kondici je váš mozek

Možná si taky kladete otázky typu: Kam jsem dala klíče? A kam mobil? A jaké mám dneska schůzky? Nic si z toho...

Pár dělí třiadvacet let, lidé ženu zaměňují s partnerovou matkou

Osmačtyřicetiletá Rachel Allenová z Texasu zažívá lásku jako z románu. Žije s o 23 let mladším partnerem a soužití si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejpotetovanější matka čelí urážkám na Instagramu, vášně budí i nahotou

Trojnásobná matka Aleksandra Jasminová pracuje jako tatérka. Sama je považována za nejpotetovanější matku světa a...

Zvětšené prsní žlázy, vypadávající vlasy. Body shaming se mužům přiznává těžko

Premium Zatímco zobrazování ženského těla se mění a v médiích je k vidění rozmanitost všech tvarů a velikostí, standardy pro...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ke zhubnutí jsem se prožrala, říká Petra, která shodila 20 kilogramů

Na dovolené s firmou se Petra schovávala v rohu bazénu, zatímco její kolegyně působily sebevědomě. I to u ní nakonec...

Můj syn je blázen, říká Redlova matka. Kam až sahají majetky vlivné rodiny

Premium Kdo jsou Redlovi? MF DNES přináší reportáž z místa, odkud pochází klíčová postava korupční kauzy hnutí STAN Michal Redl...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

  • Další z rubriky

Dovolená pro vás, utrpení pro vlasy. Jak pečovat o kštici v létě

Vitamíny, proteiny a pořádná dávka hydratace. To vše vlasy potřebují po celý rok, a v teplých dnech to platí dvojnásob....

Staňte se pravou dámou. K elegantnímu vzhledu dopomůžou malé černé i košile

Seriál Elegance je spíš životní než módní styl. Způsob oblékání ale může k elegantnímu dojmu zásadně přispět. Ty správné...

Nemáte dokonalou postavu modelky? Zeštíhlete své tvary pomocí těchto triků

Kdybychom zjišťovali, která žena je s vlastním vzhledem spokojená, přihlásilo by se jen málo z nás. Bohužel větší část...

OBRAZEM: Módní ikony karlovarského festivalu. Tyto dámy nikdy nezklamou

V pátek večer odstartoval již 56. ročník filmového festivalu v Karlových Varech. Dočkáme se tak nejen přehlídky filmů a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...

Hvězdy ve Varech: Bývalí milenci Jágr s Verešovou po 20 letech opět spolu

Jaromír Jágr (50) a modelka Andrea Verešová (42) patřili kdysi k nejsledovanějším párům showbyznysu. Hokejista vyrazil...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...