Zbyla vám dýně z Halloweena? Upečte si něco sladkého k nedělní kávě

  • 9
Jsou krásné, jsou dekorativní a také se z nich vyrábějí báječná halloweenská strašidla. Možná vám doma po oslavách ještě pár kousků oranžové nádhery zbylo, tak je zkuste zpracovat na báječný podzimní moučník.
Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake

Ingredience na těsto:

  • 170 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • špetka lžičky soli
  • 130 g studeného másla
  • 1 vejce

Ingredience na náplň:

  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 3/4 hrnku zakysané smetany
  • 250 g krémového sýra
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • mletá skořice a hřebíček
  • 5 vajec

Pracovní postup:

  1. Z mouky, cukru, soli, másla nasekaného na kostičky a vejce rychle vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme asi hodinu odležet v chladničce.
  2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno dortové nebo koláčové formy vyložíme pečicím papírem.
  3. Těsto vyválíme a pomocí válečku přeneseme do formy. Dno propícháme vidličkou, zakryjeme pečicím papírem a zasypeme suchými luštěninami. Pečeme asi 20 minut.
  4. Mezitím si smícháme všechny ingredience na náplň a tu nalijeme do lehce zchladlého předpečeného korpusu.
  5. Vložíme znovu do trouby a pečeme ještě asi 40 minut. Pak troubu vypneme a necháme v ní cheesecake zchladnout (děláme to kvůli tomu, aby náplň nepopraskala).
  6. Při podávání můžeme cheesecake dozdobit šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Jak připravit dýňové pyré?

Středně velkou dýni nebo dvě menší překrojte, vyjměte střed se semínky a pak dýni nakrájejte na větší kusy. 

Ty položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 40 minut (nebo do změknutí) v troubě předehřáté na 190 °C. 

Nechte trochu zchladnout, z kousků dýně stáhněte slupku (pokud jste použili typ Hokkaidó, tak ji loupat nemusíte) a pak dýni rozmixujte nebo rozmačkejte šťouchadlem na brambory. 

Pyré můžete použít hned, nebo si ho zamrazit pro pozdější použití.

Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

Ingredience na 12 kusů:

  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku tekutého medu
  • 6 lžic hrnku rozehřátého másla
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • mletá skořice a další koření podle chuti (hřebíček, zázvor, kardamom)
  • nasekané vlašské nebo lískové ořechy a rozinky (nemusí být)
  • šlehačka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Dýňové pyré, mléko, vece a tekutý med společně prošleháme a pak vmícháme rozehřáté máslo. Do jiné mísy odvážíme mouku, přidáme prášek do pečiva, špetku soli a koření. Suchou směs pak po částech vmícháme do té tekuté a nakonec zapracujeme ořechy a rozinky.
  2. Formičky nebo formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme košíčky či pečicím papírem. Pak do nich nalijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby.
  3. Na 180 °C pečeme 15 až 20 minut. (Muffiny jsou propečené, když špejli, kterou ni některého z nich píchnete, vytáhnete suchou.)
  4. Hotové muffiny vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Podáváme je ozdobené čepicí ze šlehané smetany.
Dýňový koláč s ořechy

Dýňový koláč s ořechy

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1,5 hrnku dýňového pyré
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Vejce, oba cukry, olej a dýňové pyré promícháme v míse.
  2. Přidáme všechny ostatní ingredience (jen si necháme asi hrst ořechů na posypání) a vymícháme těsto.
  3. To nalijeme do pekáče (nebo plechu s okrajem) vyloženého pečicím papírem a pečeme asi 25 minut. Doba pečení záleží na tom, jak velký pekáč jsme použili. Čím je vrstva těsta vyšší, tím to bude trvat déle.
  4. Upečený koláč necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a posypeme nasekanými ořechy.