Dýňový cheesecake
Ingredience na těsto:
- 170 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- špetka lžičky soli
- 130 g studeného másla
- 1 vejce
Ingredience na náplň:
- 1 hrnek dýňového pyré
- 3/4 hrnku zakysané smetany
- 250 g krémového sýra
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
- mletá skořice a hřebíček
- 5 vajec
Pracovní postup:
- Z mouky, cukru, soli, másla nasekaného na kostičky a vejce rychle vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme asi hodinu odležet v chladničce.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno dortové nebo koláčové formy vyložíme pečicím papírem.
- Těsto vyválíme a pomocí válečku přeneseme do formy. Dno propícháme vidličkou, zakryjeme pečicím papírem a zasypeme suchými luštěninami. Pečeme asi 20 minut.
- Mezitím si smícháme všechny ingredience na náplň a tu nalijeme do lehce zchladlého předpečeného korpusu.
- Vložíme znovu do trouby a pečeme ještě asi 40 minut. Pak troubu vypneme a necháme v ní cheesecake zchladnout (děláme to kvůli tomu, aby náplň nepopraskala).
- Při podávání můžeme cheesecake dozdobit šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Jak připravit dýňové pyré?Středně velkou dýni nebo dvě menší překrojte, vyjměte střed se semínky a pak dýni nakrájejte na větší kusy. Ty položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 40 minut (nebo do změknutí) v troubě předehřáté na 190 °C. Nechte trochu zchladnout, z kousků dýně stáhněte slupku (pokud jste použili typ Hokkaidó, tak ji loupat nemusíte) a pak dýni rozmixujte nebo rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Pyré můžete použít hned, nebo si ho zamrazit pro pozdější použití. |
Dýňové muffiny
Ingredience na 12 kusů:
- 1 hrnek dýňového pyré
- 1/2 hrnku mléka
- 1 vejce
- 1/2 hrnku tekutého medu
- 6 lžic hrnku rozehřátého másla
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
- mletá skořice a další koření podle chuti (hřebíček, zázvor, kardamom)
- nasekané vlašské nebo lískové ořechy a rozinky (nemusí být)
- šlehačka na ozdobu
Pracovní postup:
- Dýňové pyré, mléko, vece a tekutý med společně prošleháme a pak vmícháme rozehřáté máslo. Do jiné mísy odvážíme mouku, přidáme prášek do pečiva, špetku soli a koření. Suchou směs pak po částech vmícháme do té tekuté a nakonec zapracujeme ořechy a rozinky.
- Formičky nebo formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme košíčky či pečicím papírem. Pak do nich nalijeme těsto a vložíme do předehřáté trouby.
- Na 180 °C pečeme 15 až 20 minut. (Muffiny jsou propečené, když špejli, kterou ni některého z nich píchnete, vytáhnete suchou.)
- Hotové muffiny vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Podáváme je ozdobené čepicí ze šlehané smetany.
Dýňový koláč s ořechy
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 hrnek oleje
- 1,5 hrnku dýňového pyré
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Vejce, oba cukry, olej a dýňové pyré promícháme v míse.
- Přidáme všechny ostatní ingredience (jen si necháme asi hrst ořechů na posypání) a vymícháme těsto.
- To nalijeme do pekáče (nebo plechu s okrajem) vyloženého pečicím papírem a pečeme asi 25 minut. Doba pečení záleží na tom, jak velký pekáč jsme použili. Čím je vrstva těsta vyšší, tím to bude trvat déle.
- Upečený koláč necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a posypeme nasekanými ořechy.