Tajemství požitku
Blahodárné látky, které čokoláda obsahuje, jsou flavonoidy. Lékaři vědí, že chrání srdce před vznikem cholesterolu, a že jsou zdrojem energie. Poznal to i mořeplavec Cortéz, který si nápoje z pražených kakaových bobů považoval právě proto, že zvyšovaly odolnost a zaháněly únavu, a proto byly součástí jeho jídelníčku při jeho zámořských výpravách.
Čokoláda přináší libé pocity také díky betaendorfinu, který se při její konzumaci uvolňuje v těle. A odtud je už jenom krůček k jejím afrodiziakálním účinkům. Na ty věřili už indiáni a vyzkoušel jeden z nejznámějších milovníků, tedy Casanova, který ji doporučoval, jako afrodiziakum například Madame du Barry, milence Ludvíka XV.
Madame Pompadour ji zase milovala pro její omlazující účinky. O tom, že měla bezpochyby tahle krásná dáma pravdu, svědčí současná wellness studia, která mají čokoládové masáže a zábaly běžně ve své nabídce.
Horká čokoládová masáž i totiž zřejmě dodává pocit dobré nálady. A pokožku omlazuje díky svým antioxidantům, které působí proti stárnutí. Pokožka se během čokoládové masáže zbavuje suché kůže, čokoláda vrací pleti pružnost a brání vráskám.
Plovoucí zahrady s kakaovníky
První byli Aztékové, kteří pěstovali na stále zelených stromech kakaové boby, na svých plovoucích zahradách. Podle aztécké legendy čokoláda předávala lidem dar moudrosti a síly kakaovníku.
Do nápoje, vyrobeného z rozdrcených a našlehaných kakaových bobů, který byl sám o sobě hořký, přidávali pro zlepšení chuti ještě, například chilli, vanilku, hřebíček nebo kukuřičnou mouku. A čokoládový nápoj nemohl pít každý, byl určen pouze pro muže a proto, že byl až uctíván, skutečně jako nápoj bohů, říkalo se mu také tekuté zlato.
Právě na dvoře aztéckého vládce Montezumy ochutnal lahodný nápoj zvaný xocolatl cestoval Hernando Cortéz a byl prý první, kdo dovezl kakaové boby do Evropy, konkrétně do Španělska.
Časem se pěstování kakaovníku rozšířilo po celém světě, ale ty nejkvalitnější kakaové boby, které v současnosti nakupují ti nejlepší světoví výrobci čokolády, jsou ze Střední a Jižní Ameriky.
Co letí ve světě čokolády
Jednoznačně čokoládové pralinky s nejrůznějšími náplněmi. Dovést ji k dokonalosti, dá dost práce, dost zkoušení i dost probdělých nocí.
"Čokoládová pralinka se dá vyrobit prakticky s jakoukoliv příchutí, jen je důležité, aby byly chutě přesně vyvážené, a druhou podmínkou je nespěchat - při práci s čokoládou se nesmí nikdy spěchat," řekl při své čokoládové show v prodejně VIVA Praha Dominique Persoone, znalec a milovník čokolády z Brug. Čokoláda je jeho vášní, jeho pracovní náplní a velkou láskou. S náplněmi do belgických pralinek si přímo hraje, dokonce až kouzlí, a to tak dlouho, dokud mu nechutná, dokud není dokonalá.
Až v některém obchodě s belgickými pralinkami uvidíte značku The Chocolate Line, vzpomeňte na tohoto chlapíka, jehož každodenním úsilím je přinášet čokoládová potěšení. Je to značka, která byla oceněna, jako jedna ze tří nejkvalitnějších svého druhu, nejstarším světovým gastroprůvodcem Michelin Guide, který pravidelně uděluje hvězdičky kvality mezinárodním hotelům a restauracím.
Seznamte se ... pralinka s Becherovkou
Dominigue Persoone, kterému se mezi cukráři a kuchaři po celé Evropě říká Mistr čokolády, se i v Praze pustil do neobvyklých, až odvážných chuťových kombinací svých čokoládových pralinek. No, řekněte, už jste někdy jedli pralinku s ústřicí nebo cibulí?
"Do krémů a náplní pralinek přidávám olivy, sýr i speciální octy a koření, také alkohol nebo ústřice. Pro české milovníky lahodných belgických pralinek jsem připravil speciální náplň s tradičního českého nápoje, tedy z Becherovky, má úspěch jak v Belgii, tak v České republice. Jen už vím, že v produkci pro belgického zákazníka stačí normální množství alkoholu, pro českého zákazníka musím přidat, " svěřil se při prezentaci výroby pralinky s Becherovkou pro náš časopis Faiyo Dominique Persoone.
Čokoládový mág z Brug, vyučený kuchař, se proslavil nejen díky svým jedinečným belgickým pralinkám, ale i díky svému šňupacímu vynálezu, takzvané čokoládové bouchačce, kterou navrhl pro narozeninový večírek Rona Wooda a Charlieho Wattse, muzikanty z Rolling Stones. Paletu jeho čokoládových dobrot tvoří také pralinka Cola, kterou miluje jeho syn nebo karamela s japonským citronem a dokonce pralinka s cibulovou náplní.
A protože dobře ví, proč madame Pompadour milovala čokoládu, máme také jeho čokoládový make-up - jedlou čokoládovou rtěnku nebo čokomasážní krém.