V byznysu jsem přestala být vztahovačná, říká manažerka z pivovaru

  0:28aktualizováno  0:28
Pracovala v bance, ale čísla ji nebavila. Chtěla mezi lidi, tak se Drahomíra Mandíková před téměř dvaceti lety začala v Plzeňském Prazdroji věnovat komunikaci a firemním vztahům. O pivu tehdy nic moc nevěděla a ani ho nepila.

Drahomíra Mandíková, manažerka Prazdroje | foto: Ondřej Košík

Čtěte v pondělí

Manažerka Prazdroje Drahomíra Mandíková

Velký rozhovor s Drahomírou Mandíkovou čtěte v příloze MF DNES OnaDnes.

Vyrůstala v Bratislavě, její děda měl vinice, tak se u nich pilo víno. Občas se k tomu přidala třešňovice a meruňkovice, což byl spíš lék než pití. K pivu si ale Drahomíra Mandíková našla cestu velmi brzo.

„Když jsem přišla do Plzně, sládek Vašek Berka mě vzal do sklepa, pověděl mi příběh piva, ochutnala jsem ho z dřevěných sudů, k tomu ta atmosféra a už se to se mnou vezlo,“ směje se Drahomíra Mandíková, která dnes působí jako ředitelka korporátní komunikace japonské společnosti Asahi Breweries Europe Ltd, jež Plzeňský Prazdroj od loňska vlastní.

Fotogalerie

S láskou k pivu se svezla i její váha. Nabrala deset kilo, což nebylo ani tak pivem, jako spíš českým jídlem. Přes den nic moc nejedla, večer svíčkovou, knedlo vepřo zelo a další těžká jídla. Bylo jasné, že takový styl života se musí někde projevit.

„Problém byl, že jsem si svoji rostoucí váhu neuvědomovala. Sem tam jsem si koupila něco většího na sebe, až maminka mi nastavila zrcadlo, když jednou řekla: „Poslechni, Drahuško, ty jsi strašně přibrala!“ Hubnout začala za pomoci odborných rad tím, že začala pravidelně pětkrát denně jíst.

Drahomíra Mandíková

  • Narodila se před 46 lety, pochází z Bratislavy. Vystudovala ekonomii, později si vzdělání rozšířila studiem sociální práce na Univerzitě Komenského v Bratislavě.
  • V devadesátých letech pracovala v Investiční a rozvojové bance.
  • Jedenáct let působila v sesterské společnosti Plzeňského Prazdroje Pivovary Topvar na Slovensku v pozici manažerky pro vztahy s veřejností. Do Plzeňského Prazdroje nastoupila v roce 2010 jako šéfka komunikace pro Česko a Slovensko.
  • Od dubna loňského roku, kdy Prazdroj koupila japonská společnost Asahi Breweries Europe Ltd, působí v pražské centrále celé skupiny jako ředitelka korporátní komunikace.
  • Od roku 2011 je členkou představenstva Českého svazu pivovarů a sladoven.
  • Jejím největším koníčkem je cestování.

Když před osmnácti roky nastoupila do pivovarského byznysu, byl to obor, ve kterém pracovali hlavně muži a jejich cílovou skupinou byli také muži.

„Trh si v té době neuvědomoval, jak důležitá je role ženy. Že je to spotřebitelka, že dělá nákupy, je to manažerka rodinných financí. A tehdy jsem se ze strany mužů střetla s řadou stereotypů. A měla jsem je i já,“ přiznává Drahomíra Mandíková. Aby v oboru uspěla, některé věci na sobě musela změnit.

„Musela jsem se začít chovat jinak. Bývalá ředitelka mi v tom pomáhala. Učila mě, jak být při jednání s kolegy partnerem v diskusích. Nešlo o to, že by mi dávali najevo, že jsem méněcenná, ale ženské chování je jiné než mužské. Ženy jsou spíš kooperující, bereme ohled na druhé, vyslechneme je, zároveň můj hlas není tak silný, takže když jsem něco říkala, zapadlo to, zatímco když stejnou věc řekl muž, mluvilo se o tom. Nedokázala jsem se přirozeně prosadit. To jsem musela změnit, ale stejně důležité bylo zůstat ženou, protože smysl diverzity je v tom, že v týmu máte různé lidi. Jedině tak se firma posouvá dopředu,“ hodnotí začátky svého působení v pivovarském oboru.

Od mužů získala chuť vítězit, ale taky si přestala brát věci osobně. „My ženy jsme vztahovačné, což je jedna z věcí, která nám nepomáhá. A stejně tak svazující je naše přehnaná zodpovědnost za všechny a za všechno. Je důležité naučit se nechat odpovědnost na druhých, podpořit je, ukázat, že jim věříte,“ říká manažerka.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

OBRAZEM: Podprsenka, co nic neschová, a další šílené trendy z pláže

Farrah Abraham

Možná právě balíte na dovolenou u moře a nemůžete se rozhodnout, jaký koupací outfit vybrat, abyste na pláži vynikla...

Mezinárodní den bez kalhotek: odvážné ženy vědí, jak chodit naostro

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Větrat je třeba, velí horké letní počasí. Odvážné modelky, herečky a zpěvačky o tom vědí své, a to i bez ohledu na...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

Nehrbte se a posilujte břicho. Dvanáct rad proti bolestem svalů a kloubů

cvičení, dieta

Pokud vás bolí záda nebo jiná část těla, vyberte pečlivě sport, který vám bude vyhovovat. Při cvičení nejen zlepšíte...

Další z rubriky

OBRAZEM: Jsou krásné, ale sexy tvary jistí stahovacím spodním prádlem

Stahovací prádlo

Slavné krásky jsou pod neustálým drobnohledem módních kritiků a na každém rohu na ně číhají paparazzi. Kvůli tomu jsou...

Zhubnout se dá i před šedesátkou, chce to jen výdrž, říká žena

Jane Unsworthová v době, kdy se rozhodla hubnout

Jane Unsworthová (60) z Velké Británie zveřejnila svůj příběh, aby motivovala jiné ženy. Léta měla nadváhu, necvičila,...

Veronika Hurdová: Po slzách vždycky přijde úleva

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti a v...

Najdete na iDNES.cz