Snad mi bude dělat radost a pevně doufám, že nejenom mně. Možná i Vám... Řeč je o kuchařce. Jmenuje se "Tak vařím já" a pokřtila jsem ji před měsícem. A dám ruku do ohně a hlavu na špalek za každý jeden recept, který v ní je. Všechny recepty jsem opravdu uvařila, ochutnala a ty, které prošly i na rodinné radě, jsem napsala do knihy. Můj muž totiž všechny recepty nejen testoval, ale i vyfotil. A krásně. Ono se řekne vyfotit jídlo. Ale vážně to není jen tak. Dnes už vím, že je to učiněná věda. Ale většina lidí si myslí opak. Kolikrát já už slyšela: "To muselo být fajn. Pozvali jste si kamarády, nafotili jídlo a pak jste si ještě pochutnali!"
Popíšu některé okamžiky, jež jsme během našich tvůrčích seancí zažili, myslím, že dalších komentářů netřeba. Začnu ale pěkně od začátku. Zásada číslo jedna, zasytit se čímkoli ještě před focením. Protože hladový fotograf (i když je to rodinný příslušník) je na klepnutí paličkou. Taktéž hladová kuchařka a spisovatelka (i když jsem to já). A já jsem navíc jako hladová přímo na zabití... :-))
A dále několik postřehů přímo z bojiště, tedy z focení. Teplé jídlo, které vystydne, nevypadá nic moc. Platí to samozřejmě i naopak. Je to sice proti všem zákonům fyziky, nicméně zmrzlina focená na letním sluníčku se rozpouští dvakrát rychleji než ta nefocená. Dále to, co se Vám může líbit na talíři, na fotce vypadá příšerně. Platí to samozřejmě i naopak... Potravina, kterou za normálních okolností zakoupíte bez problémů kdekoli a kdykoli, se stává, pokud ji potřebujete nutně nafotit, zaručeně nedostatkovým zbožím.
I když upravujete velmi opatrně a pinzetou malinkatý detail na pokrmu připraveném na focení, raději si rovnou připravte nový. Stejně to nedopadne dobře...
To jen několik drobných vzpomínek. Ale dnes už se tomu samozřejmě doma smějeme a jsme rádi, že máme období očekávání za sebou. Teď už bude záležet jen na té naší holce, jak se se všemi nástrahami knižního světa popere. A my, jako rodiče, si jen můžeme přát, aby to své místo na slunci (rozuměj pultech knihkupectví) našla.
Vaše Markéta Hrubešová
Malá ukázka - Ribeye steak se zeleným chřestem