Tipy, jak připravit zdravé a levné jídlo. Zkuste těstoviny i luštěniny

Seriál aktualizováno 
Vařit neznamená strávit půl dne u plotny. Důležité je mít pod kontrolou, co jíte, používat základní suroviny, jíst kvalitněji a z vaření můžete udělat i společenskou událost. Ve výsledku i ušetříte. Takže se vaření nebojte a vyzkoušejte si rady a recepty od odborníků v dalším dílu seriálu Vím, co jím.

Na začátku byste měli už při nakupování myslet na to, jaké si domů pořídíte zásoby. V lednici, spíži i mrazáku byste měli mít několik druhů základních potravin, ze kterých můžete uvařit chutné a zdravé jídlo.

„Vybírejte potraviny, které mají v kuchyni široké použití, prostě takové, ze kterých připravíte nejen hlavní jídlo, ale i polévky, omáčky či různé pomazánky,“ doporučuje výživový specialista Petr Havlíček.

Pořiďte si také trvanlivé potraviny, ale ty základní, které neobsahují žádné konzervační prostředky. „Tím myslíme například těstoviny, rýži, luštěniny, pohanku, vločky, koření, olej, ale i oříšky, sušené ovoce či rajčatové pyré,“ vysvětluje odborník na výživu.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

V lednici by vám pak nemělo chybět mléko, bílé jogurty, tvaroh, zakysané výrobky, vejce, šunka, sýr a zelenina.

Do mrazáku si pořiďte libové hovězí, drůbeží maso, ryby, ale také mraženou zeleninu a ovoce. Můžete si také navařit domácí vývar a naporcovaný si ho zamrazit. S ním pak vykouzlíte k večeři chutnou polévku za pár minut.

Co a jak vařit

Když máte dobře nakoupeno, stačí už jen uvařit. Jídla rychlá a jednoduchá často najdete v zahraniční kuchyni, ale pár jich je i v té české. Jen nezapomeňte přidávat zeleninu všude, kde to jen jde, a šetřit jíškou, tučným masem, smetanou a solí.

Asi nejrychlejší jsou na přípravu těstoviny. Stačí je smíchat například s rajčaty, bazalkou, mozzarellou a za pár minut máte večeři uvařenou.

Další rychlá jídla připravíte restováním. Nejdřív dejte vařit přílohu a než bude hotová, připravíte zbytek. Stačí na trošce oleje orestovat maso nebo rybu, přidat zeleninu, oblíbené koření nebo bylinky, přidat přílohu a je to.

Seriál o zdravém stravování

Během sedmi týdnů vám každou středu v seriálu připraveném s iniciativou „Vím, co jím“ přineseme rady, jak se zdravě stravovat a orientovat při výběru potravin.

„Pohodlné je také pečení nebo vaření v jednom hrnci. Příprava takového jídla trvá kolem patnácti minut, pak to jen vložíte do trouby, nebo do hrnce, nastavíte si minutku a podle typu masa pečete nebo dusíte do změknutí,“ radí výživový specialista Petr Havlíček.

Pokud jde o luštěniny, jsou vhodné jak na polévku, tak na výrobu pomazánek či do salátů. Rychle se uvaří červená a černá čočka, která se nemusí namáčet, nebo můžete použít luštěniny z konzervy, které stačí propláchnout a v připravovaném pokrmu pouze ohřát. 

K večeři můžete jako rychlovku vyzkoušet i různé pomazánky z tvarohu, zeleniny, luštěnin či tuňáka, které snadno připravíte v mixéru. Takové jídlo máte hotové za pár minut.

Tipy na rychlá jídla

- Těstoviny zalité kvalitním olivovým olejem, s mozzarellou a rajčaty nadchnou snad každé dítě. Samozřejmě bez kečupu.

- Vyzkoušejte méně tradiční nudle – ty z rýžové mouky. Výborné jsou s brokolicí, tuňákem, česnekem, chilli, sezamovým olejem a kvalitní sójovou omáčkou.

- Upečte, orestujte nebo uvařte v páře lososa, rozdrobte na kousky do hotové basmati rýže, přidejte parmezán, špenát, promíchejte a další rychlé a výživné jídlo je na světe.

Další rady a recepty na rychlá, zdravá a levná jídla najdete ve videu.

Autor:

Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

Nikdy jsem džíny nepral, říká výkonný ředitel firmy, která je vyrábí

Džíny Levi's

Správně se starat o džíny podle expertů na denim prý umí málokdo. Kalhotám z tohoto odolného materiálu totiž nesvědčí,...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Krmí dítě podle tabulek, kritizovala rodiče náhradní manželka

Jídlo pro Leontýnku patří i na sociální sítě.

Bára je se svým životem spokojená. Žije s manželem a roční dcerou Leontýnkou v novém vlastním domě u Tábora a přesně...

Z velryby do léta laňkou? Zvolte si vlastní cestu ke štíhlým křivkám

Cvičit efektivně a s viditelnými výsledky se dá i doma na gauči

Plavková sezóna se neúprosně blíží. Už se nám honí hlavou, jak v těch plavkách vlastně budeme vypadat? Pokud vám vaše...

Další z rubriky

Šest tipů, jak si zamilovat běhání, i když jste ho dříve nesnášela

Možná jste na školním běžeckém oválu nebyla za hvězdu, k běhání si přesto...

Závidíte kamarádům, s jakou lehkostí zvládají běhat dlouhé kilometry a ještě o tom nadšeně hovořit? Láká vás to, ale...

I na vozíku se dá hubnout. Lenka už shodila 20 kilo. Diety nedržím, říká

Vozíčkářka Lenka se rozhodla zatočit s přebytečnými kilogramy.

V patnácti letech Lenka utrpěla při autonehodě těžké zranění. Rok strávila v nemocnici, skončila na vozíku a ruku v...

Jak se zbavit kil navíc? Jezte zdravé tuky, patří do vyváženého jídelníčku

Zdravé tuky jsou nesdílnou součástí vyváženého a zdravého jídelníčku.

Mnozí lidé si stále myslí, že se jim podaří zhubnout, když omezí příjem tučných potravin. Někteří jdou ještě dál a ze...

Najdete na iDNES.cz