Chyby v dětské výživě: škodit svému potomkovi můžete už v těhotenství

Seriál aktualizováno 
Výživa v prvních třech letech života dítěte je klíčová. Stravou totiž můžeme ovlivnit imunitní systém, funkci mozku, metabolismus a také budoucí stravovací návyky svého potomka. Na co si dát při sestavování jídelníčku pro děti pozor, vám v dalším dílu seriálu Vím, co jím poradí odbornice na výživu Karolína Hlavatá.

Nejdůležitější období je od početí do dvou let věku dítěte. To totiž probíhá takzvané nutriční programování. „V tomto období je možné pozitivně či negativně ovlivnit nejen to, jestli bude mít dítě v budoucnosti sklony k obezitě, ale i obecně ‚nastavit‘ jeho zdraví,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, dietoložka a odborná garantka Vím, co jím.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Už nastávající maminky by proto měly věnovat pozornost tomu, v jakém zdravotním stavu vstupují do těhotenství a jak se stravují. Například obézní těhotná žena svou vyšší hmotností zvyšuje šance, že i její dítě bude obézní. Ne třeba hned, ale během dětství, nebo až v dospělosti. Naopak nastávající maminka, která má správnou hmotnost a dbá na to, co jí, dává do vínku svému dítěti, že bude mít větší šanci být zdravé.

Kromě stravování matky je pak nejdůležitější i výživa dětí do dvou let, která ovlivňuje zdravé fungování jeho organismu až do dospělosti. Základem je samozřejmě kojení. Hned potom následuje správné a včasné zavádění příkrmů. První příkrmy by neměly být zaváděny dříve než po ukončeném 4. měsíci věku a ne později než po ukončeném 6. měsíci věku.

Dítěti bychom měli nabízet postupně všechny potraviny, které jsou jeho věku úměrné. Má to dva důvody: prvním je dostatečný příjem všech živin, které dítě potřebuje ke svému vývoji, a druhým je zvyk. 

„Například taková ryba – čím dřív si na konzumaci ryb dítě zvykne, tím snáz ji přijme a nebudeme muset v pěti letech bojovat o polknutí každého sousta“, upozorňuje dietoložka Hlavatá.

Seriál o zdravém stravování

Během sedmi týdnů vám každou středu v seriálu připraveném s iniciativou „Vím, co jím“ přineseme rady, jak se zdravě stravovat a orientovat při výběru potravin.

A nevzdávejte to po prvním odmítnutí, děti jsou, co se chutí týče, velice konzervativní a platí, že někdy musí potravinu ochutnat desetkrát až patnáctkrát, než ji přijmou. Základem je nenutit, nabízet a pozitivně dítě motivovat třeba tím, že potravinu budete jíst taky. Se schématem zavádění potravin by vám měl pomoci pediatr.

Dítě není malý dospělý

Děti mají jiné potřeby než dospělí. Tím se myslí, že není dobrý nápad vzít potomka do fastfoodu a pouze zmenšit porci nebo ji poctivě nakrájet na mini kousky. 

Na co si dát v jídelníčku dětí pozor?

Sůl: Batolatům není vhodné jídlo vůbec solit. Starším dětem už solit trochu můžeme, ale o hodně méně, než jsme zvyklí pro sebe. Děti mají velmi citlivé chuťové pohárky, takže jim jídlo bude chutnat i neosolené, ale hlavně mají o hodně nižší potřebu sodíku než dospělý. Do dětského jídelníčku tedy nepatří uzeniny, pečivo viditelně posypané solí, nebo chipsy a podobně.

Bílkoviny: Stejně jako u soli bychom neměli zejména děti do jednoho roku přetěžovat vysokým příjmem bílkovin. Proto například tvaroh zavádíme až po prvním roce.

Cukr: Je úplně zbytečné dávat batolatům sladkosti a sladit jim nápoje. Vytvoříme tím zbytečný zvyk na sladké a také se jim pravděpodobně začnou kazit zuby. Neutěšujte ani neuplácejte děti sladkostmi – i to končí špatným návykem a zejména ženy pak v dospělosti řeší stresy pojídáním zákusků a tabulek čokolády.

Vláknina: Děti do dvou let by měly jíst jen bílé pečivo, mezi druhým a osmým rokem občas zařazujte žitné nebo vícezrnné, aby si na ně dítě zvyklo. A zhruba od osmi let už můžete zařazovat i pečivo celozrnné.

Mléčné výrobky: U batolat můžete dávat plnotučné, v předškolním věku je vyměňte spíš za polotučné. Nízkotučným se vyhněte úplně. U dětí do dvou let věku tvoří mléko podstatnou část jídelníčku, i u předškolních a větších dětí by měly být ve stravě 2-3 porce mléčných výrobků denně.

Autor:

Nejčtenější

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Znásilnění i vážná nemoc. Problémy jsou normální, říká medička

Anežka si z dětství nese traumatický zážitek, s nímž se postupně úspěšně...

V dětství se stala obětí znásilnění a nedávno kvůli Crohnově nemoci přišla o metr střeva. Přesto je dvacetiletá Anežka...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

I po narození dětí by ženy měly myslet nejdřív na sebe, říká blogerka

Nicole Knighttová - na první fotografii je v den porodu, na druhé deset dnů po...

Pětadvacetiletá Nicole Knighttová z Austrálie vypadala deset dnů po porodu druhého dítěte stejně jako před otěhotněním....

Další z rubriky

Poradíme, jak přestat mlsat. V boji se sladkým sledujte glykemický index

Ilustrační fotografie

Chuť na sladké přepadne čas od času každého. Někoho honí mlsná každý den, pro jiné je to otázka několika momentů za...

KVÍZ: Vyznáte se ve zdravém stravování?

Ilustrační snímek

Češi stále tloustnou, a to i přesto, že je v obchodech dostatek zdravých potravin. Jenže mnoho lidí dělá pořád ty...

Snídaně je základ. Jak by měla správně vypadat?

Ilustrační fotografie

Snídaně je podle odborníků na výživu nejdůležitější jídlo dne, které nám pomáhá správně nastartovat celý organismus....

Najdete na iDNES.cz