VIDEO: Přílohy k jídlu nevynechávejte, ale dobře vybírejte

aktualizováno 
Přílohy jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, protože jsou zdrojem sacharidů, které nás zásobují energií. Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Sacharidy by měly tvořit více než 50 procent našeho denního energetického příjmu. "V přílohách najdeme takzvané komplexní sacharidy, které nás zasytí a nejsou tak rizikové jako jednoduché cukry," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Ani při hubnutí tedy není vhodné zcela vynechávat přílohy, protože nízký příjem sacharidů může zavinit následný jojo efekt po skončení diety. Navíc díky příloze se lépe zasytíte a získáte potřebnou energii.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace

(WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově

hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

"Úplně optimální jsou přílohy celozrnné. Tedy takové, kde zůstává zachovaný i přirozený obsah vlákniny z původní cereálie," říká výživový specialista Petr Havlíček. Zároveň upozorňuje, že je chybou, pokud nahrazujeme přílohu zeleninovým salátem.

"Zelenina je sice v jídelníčku důležitá, ale obsahuje málo sacharidů a nikdy vám nenahradí klasickou velikost přílohy."

A jaká je správná porce? "Pro průměrnou ženu je to 50 gramů sacharidů, což odpovídá asi 80 gramům kuskusu nebo těstovin, 70 gramům rýže či 250 gramům brambor. Míněno v suchém nebo syrovém stavu," uvádí dietoložka.

Vaření v páře šetří vitaminy

Brambory patří vzhledem k časté konzumaci mezi důležité zdroje vitaminu C. Pozor však na způsob tepelné úpravy.

K největším ztrátám vitaminu C dochází vařením oloupaných brambor v osolené vodě, kdy ztráty přesahují až 50 procent. "Ideální je vaření v páře nebo alespoň vhazujte brambory už do vroucí vody," radí Karolína Hlavatá.

Vařené brambory jsou i poměrně energeticky chudé, což je při hubnutí výhodné. 100 gramů poskytne energii 360 kJ. Brambory pečené bez tuku svou energetickou hodnotu příliš nezvyšují, ale vlivem vysokých teplot se ztrácí většina vitaminu C a dalších důležitých látek.

Pokud použijete kupované předsmažené hranolky, počítejte již s tukem navíc. Jestliže hranolky osmažíte ve velkém množství tuku, vyšplhá se energetická hodnota na 1 200 kJ na 100 gramů a obsah tuku na téměř 15 gramů. Hranolky je proto ideální připravovat nasucho v troubě.

Brambory v kombinaci se zeleninou a bílkovinami (hlavně sýrem, tvarohem, vejci nebo libovým masem) představují nutričně vyvážený pokrm, který velmi dobře sytí.

Ideální rýže je celozrnná nebo natural

Rýže je lehce stravitelná, pomáhá proti průjmu, zlepšuje trávení a dobře sytí. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící nesnášenlivostí lepku. 

"Pokud vybíráme rýži jako přílohu, je ideální volit rýži natural nebo celozrnnou. Jsou nejbohatší na vlákninu, minerální látky a vitaminy," říká dietoložka.

"Určitým kompromisem pak může být rýže parboiled," dodává. Rýže parboiled je totiž upravena zvláštním postupem, při němž se živiny z vnějších vrstev rýže uvolní a pod tlakem se dostanou do středu zrna. Povrch zrna ztvrdne, dojde k přeměně škrobů, takže se rýže při vaření nelepí a vitaminy a minerální látky se při kuchyňské úpravě méně vylouhují.

Těstoviny vařte "al dente"

Mezi oblíbené přílohy patří také těstoviny. Obecně se dělí na vaječné a bezvaječné, ale podle tvaru a způsobu použití se rozeznává mnoho druhů.

Při tepelné úpravě dávejte přednost těstovinám vařeným "al dante". Více o nákupu a přípravě těstovin čtěte zde.

Luštěniny

Další vhodnou přílohou jsou i luštěniny, i když jde o přílohu specifickou. A to hlavně proto, že mají trochu nižší obsah sacharidů než obiloviny a mají sacharidy, které se tráví podstatně pomaleji. Zato mají vyšší obsah bílkovin. Z obou důvodů jsou luštěniny nutričně velmi hodnotné.

"Stogramová porce luštěnin v suchém stavu nám vydá za plnohodnotné hlavní jídlo. Pokud by vám chyběly bílkoviny, stačí přidat vajíčko," dodává Petr Havlíček.

Autor:

Nejčtenější

Jsme s jedním partnerem a společně s ním máme sex, říkají dvojčata

Anna a Lucy DeCinqueovy

Sestry Anna a Lucy DeCinque (33) se považují za nejvíce identická dvojčata na světě. Absolvovaly plastické operace, aby...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Jsem těhotná, oznámila v průběhu Výměny manželek jedna z nich

Výměna manželek

Vztah Aleny a Tondy, kteří mají tříletou dceru, trpí nejen nedostatkem peněz, ale především konflikty s tchyní a...

Závislost na jídle mě málem zabila, říká morbidně obézní žena

Morbidně obézní žena měla před operací žaludku téměř tři sta kilogramů.

S obezitou bojovala Američanka Lacey Hodderová už jako dítě a v devětadvaceti letech měla téměř tři sta kilogramů. Když...

Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (21. ledna 2014)

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech,...

Další z rubriky

Deset tipů, jak nastartovat životní změnu a být zdravější

Ilustrační fotografie

Cítit se dobře fyzicky i psychicky si přejeme určitě všichni. Někdy k tomuto stavu „být v pohodě“ míváme ovšem dost...

OBRAZEM: Alysha vážila 172 kg a šlo jí o život. Zhubla na polovinu

Ve škole Alyshu McNairovou spolužáci šikanovali a když vážila už 172 kilogramů,...

Za 21 let se Kanaďanka Alysha McNairová se svou hmotností propracovala až na 172 kilogramů, a to už jí šlo o život. Od...

Jak má vypadat správná svačina? Někdy postačí ovoce a hrst oříšků

Ilustrační fotografie

Svačit, či nesvačit? Odborníci říkají určitě ano. Správná svačina nám totiž pomůže nabrat energii a doplnit živiny v...

Najdete na iDNES.cz