VIDEO: Přílohy k jídlu nevynechávejte, ale dobře vybírejte

aktualizováno 
Přílohy jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, protože jsou zdrojem sacharidů, které nás zásobují energií. Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Sacharidy by měly tvořit více než 50 procent našeho denního energetického příjmu. "V přílohách najdeme takzvané komplexní sacharidy, které nás zasytí a nejsou tak rizikové jako jednoduché cukry," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Ani při hubnutí tedy není vhodné zcela vynechávat přílohy, protože nízký příjem sacharidů může zavinit následný jojo efekt po skončení diety. Navíc díky příloze se lépe zasytíte a získáte potřebnou energii.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace

(WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově

hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

"Úplně optimální jsou přílohy celozrnné. Tedy takové, kde zůstává zachovaný i přirozený obsah vlákniny z původní cereálie," říká výživový specialista Petr Havlíček. Zároveň upozorňuje, že je chybou, pokud nahrazujeme přílohu zeleninovým salátem.

"Zelenina je sice v jídelníčku důležitá, ale obsahuje málo sacharidů a nikdy vám nenahradí klasickou velikost přílohy."

A jaká je správná porce? "Pro průměrnou ženu je to 50 gramů sacharidů, což odpovídá asi 80 gramům kuskusu nebo těstovin, 70 gramům rýže či 250 gramům brambor. Míněno v suchém nebo syrovém stavu," uvádí dietoložka.

Vaření v páře šetří vitaminy

Brambory patří vzhledem k časté konzumaci mezi důležité zdroje vitaminu C. Pozor však na způsob tepelné úpravy.

K největším ztrátám vitaminu C dochází vařením oloupaných brambor v osolené vodě, kdy ztráty přesahují až 50 procent. "Ideální je vaření v páře nebo alespoň vhazujte brambory už do vroucí vody," radí Karolína Hlavatá.

Vařené brambory jsou i poměrně energeticky chudé, což je při hubnutí výhodné. 100 gramů poskytne energii 360 kJ. Brambory pečené bez tuku svou energetickou hodnotu příliš nezvyšují, ale vlivem vysokých teplot se ztrácí většina vitaminu C a dalších důležitých látek.

Pokud použijete kupované předsmažené hranolky, počítejte již s tukem navíc. Jestliže hranolky osmažíte ve velkém množství tuku, vyšplhá se energetická hodnota na 1 200 kJ na 100 gramů a obsah tuku na téměř 15 gramů. Hranolky je proto ideální připravovat nasucho v troubě.

Brambory v kombinaci se zeleninou a bílkovinami (hlavně sýrem, tvarohem, vejci nebo libovým masem) představují nutričně vyvážený pokrm, který velmi dobře sytí.

Ideální rýže je celozrnná nebo natural

Rýže je lehce stravitelná, pomáhá proti průjmu, zlepšuje trávení a dobře sytí. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící nesnášenlivostí lepku. 

"Pokud vybíráme rýži jako přílohu, je ideální volit rýži natural nebo celozrnnou. Jsou nejbohatší na vlákninu, minerální látky a vitaminy," říká dietoložka.

"Určitým kompromisem pak může být rýže parboiled," dodává. Rýže parboiled je totiž upravena zvláštním postupem, při němž se živiny z vnějších vrstev rýže uvolní a pod tlakem se dostanou do středu zrna. Povrch zrna ztvrdne, dojde k přeměně škrobů, takže se rýže při vaření nelepí a vitaminy a minerální látky se při kuchyňské úpravě méně vylouhují.

Těstoviny vařte "al dente"

Mezi oblíbené přílohy patří také těstoviny. Obecně se dělí na vaječné a bezvaječné, ale podle tvaru a způsobu použití se rozeznává mnoho druhů.

Při tepelné úpravě dávejte přednost těstovinám vařeným "al dante". Více o nákupu a přípravě těstovin čtěte zde.

Luštěniny

Další vhodnou přílohou jsou i luštěniny, i když jde o přílohu specifickou. A to hlavně proto, že mají trochu nižší obsah sacharidů než obiloviny a mají sacharidy, které se tráví podstatně pomaleji. Zato mají vyšší obsah bílkovin. Z obou důvodů jsou luštěniny nutričně velmi hodnotné.

"Stogramová porce luštěnin v suchém stavu nám vydá za plnohodnotné hlavní jídlo. Pokud by vám chyběly bílkoviny, stačí přidat vajíčko," dodává Petr Havlíček.

Autor:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Menstruace bez vložek a tamponů. Češka nabízí nepropustné kalhotky

Menstruační kalhotky Snuggs

Protože použité menstruační vložky a tampony představují ročně tuny odpadu, rozhodla se Linda Šejdová, že místo běžných...

Další z rubriky

Advantage Consulting, s.r.o.
JUNIOR JAVA DEVELOPER

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz