VIDEO: Na co si dát pozor při výběru i konzumaci ovoce a zeleniny

  4:00aktualizováno  4:00
Že jsou zelenina a ovoce zdravé, ví každý. Většina z nás ale nedodržuje jejich správný příjem. Denně bychom měli sníst 500 gramů zeleniny a do 300 gramů ovoce. Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Ovoce a zelenina jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek a také vlákniny. "Ideální je, pokud máme ovoce nebo zeleninu ke každému dennímu jídlu," doporučuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Ovoce může být součástí svačin dopoledne i odpoledne, lépe je kombinovat s mléčnými výrobky, a to zejména proto, že samotné ovoce nás příliš nezasytí. Příklad vhodné svačiny je třeba jablko a cottage sýr nebo jogurt a miska drobného ovoce.

Denní příjem ovoce by neměl překročit 300 gramů, protože pak můžete začít přibírat na váze. Naopak zeleninu si můžete dopřát v neomezeném množství, za den bychom jí měli sníst minimálně 500 gramů.

Prospěšná vláknina

Ze stogramové porce ovoce a zeleniny přijímáme v průměru asi 2,5 až 6 gramů vlákniny. "Vlákniny máme dva druhy. A to rozpustnou a nerozpustnou," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček.

"Pokud si to máme představit, tak u jablka znamená slupka tu nerozpustnou, která je vhodná pro správné fungování našeho střeva, a dužina tu rozpustnou, která bobtná, takže nás zasytí a je důležitá pro snížení krevního cukru, tuku a cholesterolu," doplňuje dietoložka Hlavatá.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Havlíček pak doporučuje těm, kteří mají potíže se zácpou, dvě jablka denně a je po problému.

Pozor na úpravu

Ovoce a zeleninu nepřijímáme jen v syrovém stavu, a tak je dobré vědět, na co si dát pozor při úpravě. Při tepelné úpravě se ztrácí zejména vitamin C, proto je důležité pracovat rychle a nenechávat nakrájené ovoce ani zeleninu dlouho volně na vzduchu. U kompotů, džemů a sušeného ovoce se zase zvyšuje obsah jednoduchých sacharidů.

Sušené ovoce si dát můžete, ale počítejte s poměrně vysokou energetickou hodnotou (cca 1 100 kJ/100g).

"Jakékoli sušené ovoce si dejte pouze v pětinovém množství oproti čerstvému. Pro příklad místo 100 gramů hroznového vína si můžete dát jen 20 gramů rozinek," doporučuje Petr Havlíček. Výhodou je ovšem relativně vysoký obsah vlákniny a draslíku.

Pro tepelnou úpravu zeleniny je nejlepší pára. Pokud vaříte brambory, opět je nejvhodnější v páře nebo dávat až do vroucí vody.

Autor:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Další z rubriky

Najdete na iDNES.cz