Rady, jak vařit zdravě a levně. Začněte používat základní potraviny

Seriál aktualizováno 
Zdravé stravování nemusí být drahé. Stačí se zamyslet nad tím, co kupujete a naučit se pár pravidel pro výběr potravin. Jak na to, vám poradí výživový specialisté Petr Havlíček a Karolína Hlavatá v dalším díle seriálu Vím, co jím.

Hned na začátku si zkontrolujte ledničku a spíž. Možná se budete divit, kolik nepotřebných potravin kupujete. Jestli vidíte sušenky, chipsy, bonbony, tyčinky, párky, instantní polévky nebo třeba trvanlivé salámy a další uzeniny, tak vězte, že bez nich se vám nic nestane. Naopak bude vašemu organismu líp a zároveň vám zůstane víc peněz na kvalitní potraviny.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Jako první vyzkoušejte nahradit uzeniny kvalitní šunkou. Nezdravé sušenky a sladkosti vyměňte raději za vysokoprocentní čokoládu. Místo chipsů a tyčinek můžete mlsat ořechy. 

„Trik je totiž v tom, že kvalitních potravin sníte méně. Uspokojí vás rychleji chuťově i živinově,“ vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček. Takže i když jsou někdy dražší při pořízení, sníte jich méně a tím ušetříte.

Zapomeňte na polotovary

Další chybou, kterou mnoho lidí dělá a utratí tak zbytečně spoustu peněz, je používání předpřipravených pokrmů – různé instantní směsi, hotové omáčky, hotové pokrmy a podobně. 

Raději začněte vařit ze základních potravin. Tím máme na mysli vejce, mléko, sýry, maso, ryby, rýže, těstoviny, ovesné a jiné vločky, luštěniny, zeleninu a ovoce.

Vaření vám sice zabere víc času, na druhou stranu existuje spousta rychlých receptů, které zvládnete za 10 až 15 minut. Doma uvařené jídlo je levnější, výživnější i kvalitnější a máte pod kontrolou, z čeho jste ho uvařili i jak moc jste ho ochutili.

Názorným příkladem je třeba snídaňové müsli. „Na to domácí stačí smíchat vločky, pár ořechů a přidat sušené či čerstvé ovoce. Výsledná porce vás vyjde zhruba na sedm korun a za kupované müsli zaplatíte o 20 až 30 procent více,“ uvádí Havlíček. Kromě finanční úspory navíc sníte mnohem zdravější a výživnější variantu, která neobsahuje zbytečně velké množství cukru a dalších pro tělo nepotřebných látek.

Přidejte luštěniny

A jak výhodněji zvýšit příjem bílkovin? Z masa vychází levněji drůbeží, ale taková hovězí kližka také není drahá a na guláš je ideální. „I guláš se dá navíc uvařit v odlehčenější variantě – se zeleninou či houbami, bez jíšky i smetany, zahuštěný třeba bramborem nebo cibulí ze základu,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Seriál o zdravém stravování

Během sedmi týdnů vám každou středu v seriálu připraveném s iniciativou „Vím, co jím“ přineseme rady, jak se zdravě stravovat a orientovat při výběru potravin.

Maso se jako zdroj bílkovin dá nahradit vejci, ale také luštěninami. Nebojte se experimentovat, zkuste různé druhy čoček, červenou, černou, s kari nebo klasickou čočku na kyselo, kterou zahustíte nastrouhanou bramborou. Nebo kombinujte luštěniny s masem, třeba chilli con carne obsahuje mleté hovězí i červené fazole.

Sezónní potraviny

Uspořit můžete i tak, že budete nakupovat sezónní potraviny, které bývají nejen levnější, ale pro tělo i zdravější. V létě nekupujte citrusy, v zimě rajčata, meloun nebo jahody.

Zaměřte se na sezónní ovoce a zeleninu, nakupujte na trzích, ideálně přímo od producentů. Nasbírejte si v létě borůvky nebo jahody a zamrazte je. Na podzim a v zimě zase zkuste vařit z řepy, zelí nebo dýně.

Tipy, jak uvařit levně a zdravě

• Místo pečeného křupavého „müsli“ si namíchejte svůj mix z vloček, sušeného ovoce a ořechů. Anebo si do vloček ráno přidejte čerstvé ovoce a je to.

• Místo kupovaného ochuceného tvarohového dezertu, ve kterém je obvykle hodně cukru, barviva, aromat a někdy i škrobu a želatiny, si připravte svůj. Prostě rozmixujte libovolné sladší a měkčí ovoce s tvarohem a zakysanou smetanou. Výborná kombinace je banán a hořké kakao.

• Používejte brambory – fantazii se meze nekladou, můžete je zapéct s čímkoliv – masem, vejcem, sýrem, šunkou, hráškem, kukuřicí, rajčatovou omáčkou, cuketou, lilkem.

• Luštěniny ve všech možných podobách. Čočka, cizrna, fazole. Nebo v kombinaci s masem – chilli con carne.

• Hrášková polévka z mraženého hrášku nebo poctivý kuřecí vývar ze skeletů a zeleniny.

Další rady a vychytávky na levná a zdravá jídla najdete ve videu.

Autor:

Nejčtenější

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Znásilnění i vážná nemoc. Problémy jsou normální, říká medička

Anežka si z dětství nese traumatický zážitek, s nímž se postupně úspěšně...

V dětství se stala obětí znásilnění a nedávno kvůli Crohnově nemoci přišla o metr střeva. Přesto je dvacetiletá Anežka...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

I po narození dětí by ženy měly myslet nejdřív na sebe, říká blogerka

Nicole Knighttová - na první fotografii je v den porodu, na druhé deset dnů po...

Pětadvacetiletá Nicole Knighttová z Austrálie vypadala deset dnů po porodu druhého dítěte stejně jako před otěhotněním....

Další z rubriky

RETRO: Jak se cvičilo za socialismu. Televizní hopsání i spartakiády

Ženy z tělovýchovné jednoty Tatran Střešovice nacvičují sestavu pro...

Sexy vykrojené trikoty, pletené návleky, čelenky a nadšené poskakování mladých těl. Pořad Cvičme v rytme se v 80....

Jak má vypadat správná svačina? Někdy postačí ovoce a hrst oříšků

Ilustrační fotografie

Svačit, či nesvačit? Odborníci říkají určitě ano. Správná svačina nám totiž pomůže nabrat energii a doplnit živiny v...

Cvičení a jídelníček podle věku. Jak se udržet fit bez ohledu na stáří?

Ilustrační fotografie

Je tady opět nový rok a možná jste se právě vy rozhodli, že už konečně změníte své zažité stravovací a pohybové návyky...

3 nejčastější úrazy dětí a první pomoc: Víte, jak se zachovat?
3 nejčastější úrazy dětí a první pomoc: Víte, jak se zachovat?

Hlídáte je jako ostříž, ale stačí vteřinka nepozornosti a neštěstí je na světě. Pád na hlavičku, opaření nebo vdechnutí předmětu patří mezi nejčastější úrazy dětí. Jak je správně ošetřit, aby následky byly co nejmírnější?

Najdete na iDNES.cz