Mysl ovlivňuje náš jídelníček. Naučte se principy všímavého jedení

aktualizováno 
Možná vás to nikdy nenapadlo, ale i při hubnutí je potřeba pracovat hlavně s myslí a emocemi. Bohužel mnoho lidí zatím nepochopilo, že právě při shazování přebytečných kil je často důležitější hlava než žaludek. Odborníci proto radí, abyste vrátili jídlo tam, kam patří - k uspokojení fyziologických potřeb a nikoli k řešení problémů.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Asi jste to také zažili, hltáte a jíte jako o závod, místo toho abyste si jídlo užili. Nebo nedokážete jíst, aniž byste si jídlo nespojovali s nějakou činností. A tak například při napínavém filmu jste na konci překvapeni, že už je přichystaný pokrm ve vašem žaludku, protože jste měli přepnuto v mysli jen na film.

„Je prokázáno, že v polovině času lidé myslí na něco jiného, než co dělají. Dále je zjištěno, že pokud myslíme na něco jiného, než děláme, jsme méně šťastni, než kdybychom mysleli na to, co děláme. Pokud tedy jíme čokoládu a naše mysl bloumá jinde, neužijeme si ji,“ říká Iva Málková ze společnosti STOB, která pomáhá lidem s nadváhou.

Prvním krokem k nápravě je uvědomit si, že nadváha se udržuje většinou jako důsledek emočního hladu, přičemž emoce vycházejí z myšlenek. „Když pak přestanete být zajatci a oběťmi myšlenek a stanete se jejich pánem - jakýmsi pozorovatelem, získáte vládu nad emocemi, zlozvyky a celým životem. To vám pak může pomoci i v boji s nadváhou,“ vysvětluje doktorka Málková.

Vyzkoušejte jednoduché principy, které Iva Málková radí i svým klientům, a získejte opět správný vztah k jídlu:

1.Jenom vy víte, co potřebuje vaše mysl a tělo

Nikdo vám neřekne, jak moc jste teď hladový, nebo kdy se cítíte nasycení. Vaši přátelé nevědí, kolik jídla potřebujete sníst, abyste se cítili plní. Odborník vám může dát odhad, ale stejně to budete vždycky nejlépe vědět vy.

2.Emoce používejte k tomu, abyste se informovali, ne trestali

Radši než si pořád říkat, co byste měli a neměli, zkuste pozorovat, co vám vaše myšlenky a emoce říkají. Možná jste právě smutní a potřebujete nějak utěšit, a proto máte chuť si dát brambůrky nebo čokoládu.

Když to zjistíte, můžete se rozhodnout, jestli to je to nejlepší řešení, nebo není. Poté můžete zvolit alternativní řešení – jako třeba jít se na pár minut projít, nebo si s někým promluvit.

3.Neexistují zakázaná jídla

Ano, některá jídla jsou nutričně bohatší než jiná, ale neexistují jídla, která byste nesměli jíst (ledaže máte zdravotní omezení). V rámci vyvážené stravy malý kousek vašeho oblíbeného jídla nic nezkazí. Opravdu si můžete dopřávat vše bez pocitu viny.

Nejsou tu dobrá a špatná jídla, ale spíš různé stupně nutriční hodnoty jídla a spokojenosti z jídla.

4.Vaše vnitřní a vnější moudrost pracují dohromady

Praktická cvičení k všímavosti můžete vyzkoušet v on-line kurzech Hubnutí na míru se STOBem a nebo se přihlásit do kurzu.

Obě moudrosti se spojují a vystupují z všímavého životního stylu. Tím, že si budete uvědomovat vnitřní spouštěče (myšlenky, emoce) a vnější spouštěče (například vůně jídla), které vás provokují k jídlu, vytvoříte prostor, ve kterém se budete moct informovaně rozhodovat.

Někdy se rozhodnete jíst jen trochu a někdy víc. Volba se bude lišit chvíli od chvíle a situaci od situace. Všímavost ale bude vždycky vaším průvodcem.

5.Vždy budete mít nějaký vztah k jídlu

Jídlo tu bude vždycky a vy budete jíst až do konce svého života. Je na vás, jestli bude váš vztah k jídlu negativní, nebo pozitivní. Závisí to na tom, s jakým nastavením mysli půjdete do každého sousta.

6.V každém soustu je radost

Možná často jíte při sledování televize, čtení e-mailů nebo za pochodu, tím se ale ochuzujete o spoustu vjemů z jídla. Kdy jste naposledy jedli jen tak bez ničeho dalšího? Jen vy a jídlo. Každé sousto je pak zážitek plný radosti.

Pokud budete procvičovat všímavost, budete nacházet nové způsoby, jak si víc užít jídlo a přitom ho jíst méně. Jako zdravé tělo vyžaduje cvičení, zdravá mysl si žádá totéž.

Díky 150 minutám aktivního pohybu nebo 50 tisícům ušlých kroků za týden se vám zlepší kondice a díky 10 minutám cvičení všímavosti denně se vám zlepší mysl. Pokud se vám podaří mít mysl pod kontrolou, ovlivní to vaše zdraví, kila navíc a celkové štěstí.

Autor:

Nejčtenější

Nestihl kompletní přeměnu pohlaví, protože otěhotněl a porodil syna

Wyley Simpson

Wyley Simpson (28) před lety býval ženou. Podstupoval hormonální léčbu, nechal si odstranit ňadra a čekalo ho i...

Od floutka si poroučet nenechám! Ve Výměně manželek se křičelo i plakalo

Gábina žije s manželem Robertem už dvacet let.

Ve Výměně manželek se tentokrát na obou stranách plakalo i křičelo. Gábina z domku se spoustou zvířat se v ostravském...

Přichází doba autosexuálů. Jaké to je randit sama se sebou?

Autosexualita odráží láskyplný vztah k sobě samé a vzrušivost z vlastního těla.

Sexualita je proměnlivá a v průběhu života nabývá mnoha podob. Pro někoho je atraktivní druhé pohlaví, pro jiného...

Ženě kvůli hustému obočí lidé hrozí smrtí, vytrhat si ho nenechá

Sophia Hadjipanteli

Modelka Sophia Hadjipanteli (22) má obočí jako umělkyně Frida Kahlo. Každý den si ho pečlivě upravuje a češe a nikdy se...

Váš šatník za vás práci neudělá, říká módní guru Anna Wintourová

Nejobávanější osobnost módního světa Anna Wintourová výjimečně bez svých...

Přísná, ale spravedlivá. To se často ozývá na adresu šéfky amerického magazínu Vogue, jedné z nejvlivnějších osobností...

Další z rubriky

Cvičení a jídelníček podle věku. Jak se udržet fit bez ohledu na stáří?

Ilustrační fotografie

Je tady opět nový rok a možná jste se právě vy rozhodli, že už konečně změníte své zažité stravovací a pohybové návyky...

Šest tipů, jak si zamilovat běhání, i když jste ho dříve nesnášela

Možná jste na školním běžeckém oválu nebyla za hvězdu, k běhání si přesto...

Závidíte kamarádům, s jakou lehkostí zvládají běhat dlouhé kilometry a ještě o tom nadšeně hovořit? Láká vás to, ale...

Při dietě jsou ideální základní potraviny, řekl v Rozstřelu Petr Havlíček

Výživový specialista Petr Havlíček v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (4....

Za posledních třicet let jsme si ve stravování malinko pohoršili, řekl v Rozstřelu výživový specialista Petr Havlíček....

Najdete na iDNES.cz